Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 17. 04. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 17. 04. 2017

dolů
   autor příspěvek
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 02:09:35  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Pánové, vy se tu bavíte o 171 stylem "my jsme páni od nákladky, starostové kolem trati a místní lidi, jsou jen hloupí ovčané bez práv cokoli požadovat".

Jako demonstrace arogance super, ale pak se nedivte, že se s vámi nijak nebaví a vám zbývá si jen postěžovat na netu a jim jste u zadku, protože zákony téhle země jim práva dávají, počínaje vyhláškou o škodlivosti hluku na lidské zdraví.

Možná byste měli začít reálně pracovat s tím, že kamiony přes obec jim nehrozí ani kdyby dostala kolejová nákladka 100% zákaz a nechtějí tam kvůli nákladce hluk ani vysoké PHS. A to, že kdysi technologie neumožnily za rozumnou cenu postavit hlavní trať jinudy a vede jim skrz obec, jim nepřijde jako důvod, proč to tak mít dalších 100 let a neustále trpět hluk z nákladních vlaků.

Zkuste na to koukat očima normálních lidí. Pokud skrz obec vede vytížená silnice, řeší se to čím? Obchvatem. A to samé se aspoň vede debata o tom, že skrz Prahu nechceme mít navždy v centru dálnici. Svět se někam vyvíjí a co před 20 lety byl malý problém, může dnes být velký a vyžadovat řešení.

A vy se tady chováte jako partička arogantních mocipánů, která sice nemůže nic prosadit, ale tak aspoň naznačuje, jací jsou místní idioti, že vám dobrovolně nevyhoví.

Zase jen krásný příklad sociální bubliny. "nemůžeme nic, tak aspoň mezi sebou se shodneme, že oponentni jsou idioti"

Osobně držím palce místním, protože jednak tam ty ohyzdné vysoké PHS taky nechci a druhak jsem člověk, co dokáže soucítit s lidma trpícím hlukem, tuplem v noci.

Pro většinu z vás bude ale co píšu nepochopitelné a působit na vás jen jako vysírání. Protože máte nastaven svět zhruba takto: "nákladní železniční doprava", .........dlouho nic..........., ostatní věci jako sociální služby, úřady, školství, zdravotnictví, policie, armáda a prostě všechny tyhle základní věci, které normální člověk potřebuje k životu víc než vlaky.

Pro lidi, co nechápou, že nákladní železniční doprava není to nejdůležitější ve státě, není problematika tratě 171 pochopitelná. Pro vás platí jen logika, že kdo bydlí u trati, musí se zařídit a má držet hubu a nestěžovat si, železnice nebyla v minulosti povinná stavět obchvaty jako silnice a má na to nárok nafurt. Jenže tohle fakt ne. Je rok 2017 a lidé si už nenechávají všechno líbit jako dřív a SŽDC z obchvatů výjimku mít věčně nebude a na 171 na to pěkně narážíte. Pokud SŽDC nedokáže ve vládě prosadit dlouhý tunel, tak buď bude nákladka stagnovat, nebo bude SŽDC muset začít hledat prachy na obchvaty těch obcí.

A je to tak jedině dobře. Obce se mají rozvíjet, ne říkat lidem, ať se přestěhují jinam, to k civilizované zemi nepatří.
P_v
Sobota, 15. dubna 2017 - 09:08:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 5-2002
Starmaster: Zaměňujete co bylo dřív. Před těmi 150 lety, kdy se železnice stavěla, byly ty obce malé vesničky a dráha šla stovky metrů od nich. Hluk od železnice je celou tu dobu cca stejný, poslední dobou se dokonce snižuje díky lepší konstrukci vozidel i svršku. A ty obce dělaly co? Rozrůstaly se směrem k hlučné dráze.
Zatímco u silnic je to naopak. Tam se nerozrůstaly obce k hlučné silnici, ale cesty procházející obcemi byly původně nehlučné a rozrůstal se hlučný provoz na nich.
Sobota, 15. dubna 2017 - 09:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 1-2006
StarMaster:
"Obce se mají rozvíjet, ne říkat lidem, ať se přestěhují jinam, to k civilizované zemi nepatří."
V trase případné přeložky nežijí lidé, které danou přeložkou neovlivníte? V podstatě tvrdíte, že železnice na povrchu nemá co dělat. A nejste sám. Proto nejsou aktuálně novostavby dráhy (mimo přesunu do tunelu v místech, kde se nenajde někdo, kdo k tomu má citový vztah nebo někdo, kdo chce mít čisté ruce z hlediska bezpečnosti) realizovatelné - všude někomu vadí. Všude se najde někdo, kdo je nepotřebuje, nechce a v rámci legislativy se staví proti nim. Jak dál? Pozavírat dráhy a vozit to po silnici, aby to neobtěžovalo ty, kteří si koupili domek u dráhy, ale ty, kteří bydlí u silnice?

Problém je v přístupu, kdy se jeden snaží vyřešit svůj problém (a ekonomický zájem) tím, že ho přesune k jiným (chce být před nimi státem zvýhodněn). A v tom, že mu to politik z nějakých důvodů bere. Co je z tohoto úhlu pohledu arogancí?
Sobota, 15. dubna 2017 - 09:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 938
Registrován: 4-2009
StarMaster: Už mi to prostě nedalo, abych se neozval. Uznávám, že můžeme mít rozdílné názory, ale nechápu, skutečně nechápu, Vaše útoky proti nákladní dopravě a proti kolegovi Petrovi Šimralovi obzvlášť, třeba i ve vztahu k trati 171. Pro Vaší informaci - kromě soukromých společností je našimi členy i několik významných státních a polostátních firem.

Mimochodem - Vaše útoky proti férovému odúčtování trakční energie mezi osobní a nákladní dopravou jsou také kouzelné. Nic Vám osobně nebrání sponzorovat osobní dopravu, ale proč bychom měli my, z jakého titulu??? Všichni naši členové platí, stejně jako ostatní poplatníci v tomto státě, spořádaně obrovské daně, ze kterých se financuje všechno, včetně dotací na osobku, takže mi vysvětlete , proč bychom měli být v podstatě dodatečně zdaněni jen tím, že provozujeme nákladní dopravu po kolejích v Česku v elektrické trakci a to v řádech stamilionů ročně???

Ale vraťme se k 171. Malá poznámka - jsem zvědav, kam zaškatulkujete mě, neboť kromě toho, že dělám ředitele ŽESNAD.CZ, který sdružuje prakticky všechny významné nákladní dopravce na síti SŽDC, tak bydlím kousek od kolejí v Karlštejně....[proud][lol][lol][wink]

Chtěl bych tady obecně všem této souvislosti (nejen Vám) sdělit několik věcí:

- konečný (dlouhodobý) cíl našich starostů je S-Bahn, tedy vymýcení nejen nákladní, ale i dálkové osobní dopravy a je to z jejich strany naprosto legitimní cíl

- přesto sdružení starostů Dolního Poberouní NENÍ naším žádným protivníkem, ale naopak partnerem, se kterým se snažíme dohodnout a chápou, že železniční síť, dokonce i 171, je pro všechny, nikoliv jen pro osobní dopravu. Minimálně do vyřešení tohoto neúnosného infrastrukturního stavu.

- starostové jsou v podstatě našimi spojenci, právě proto, že máme společný cíl - vybudování nové infrastruktury ze strany státu

- no a k hluku obecně - největší míru hluku především vytváří špatný stav infrastruktury, až pak kolejová vozidla

- vyřešení úseku Praha - Beroun pro dálkovou osobní i nákladní dopravu je neoddiskutovatelnou podmínkou pro budoucnost rozvoje nákladní železniční dopravy od Prahy na západ, protože i když současně bojujeme za opětovné otevření SP Plzeň - Domažlice st.hr. , neboť chceme plně dvoukolejnou elektrifikovanou trať se snesitelnými sklonovými a směrovými parametry a s dlouhými staničními kolejemi, tak by to bylo k ničemu, pokud by se trasa nevyřešila v celé délce, včetně pražského uzlu. Nákladní vlaky se zázrakem v Plzni prostě zničehož nic nenarodí, že...[wink]

- SŽDC rovněž není náš protivník, ani si sama nic moc nevymýšlí, v zásadě je jen investor, který poslouchá nadřízené MD ČR, kde rozhoduje centrální komise. S MD se snažíme taktéž rozumně komunikovat a dohodli jsme se s několika odbory na spolupráci. Ale zjistili jsme, že je v řadě případů pro vyřešení věcí nutné jít bohužel ještě výš, a tak jsme začali chodit například i do Sněmovny.

- tohle celé píšu proto, aby zas někdo nepsal blbosti o privatizaci zisků a socializaci nákladů, neboť ačkoliv jsme zájmový spolek nákladních dopravců a nijak to nezastíráme, nebojujeme proti osobní dopravě, ale chceme férové kompromisy.
Sobota, 15. dubna 2017 - 09:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 583
Registrován: 6-2016
P_v: Asi tak... Doporučuji rejpalům nějaké staré pohlednice, např. pro Černošice:
http://fotohistorie.cz/Stredocesky/Praha-zapad/Cernosice/Default. aspx?photoID=22670#detailnext

Všechny dnešní baráky byly postaveny SE SOUHLASEM aktuálně panujícího eráru, takže primární chyby v zastavění pozemků těsně u dráhy bych hledal tam.

Řešením pro rychlou trať do Berouna je jednoznačně pouze nějaký tunel. Opravy, úpravy a různé "optimalizace" jistě zvednou rychlost i propustnost pro příměsto, ale koridorovosti se ve stávající stopě nedosáhne ani náhodou.
Sobota, 15. dubna 2017 - 10:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1552
Registrován: 4-2010
Problém nejen trati 171 spočivá, že prakticky neexistuje žádná rozumná alternativní trasa.

S uvažováním jak zde ukázal StarMaster můžeme se na železnhiční cargo zcela vykašlat. Zboží které neodveze železnice, odvezou kamiony. Vypadá to, že mnozí lidé berou kamiony jako nutnou věc, která jim vlastně ani příliš nevadí. Sice naně nadávají. Ale když dojde na úvahy jak část výkonů převedst na železnici, tak hledají důvody proč to neudělat.

Protože na začátku všeho je potřeba přepravit zboží z místa A do místa B. Zde řešíme jak vytvořit podmínky aby podíl železničního carga dosáhl rozumě vysokého podílu.
Sobota, 15. dubna 2017 - 10:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4820
Registrován: 8-2012
nechápu, skutečně nechápu, Vaše útoky proti nákladní dopravě a proti kolegovi Petrovi Šimralovi obzvlášť
StarMaster (dříve Mimoň) je obyčejný chudák, co má vysírání do jiných osob jako kompenzaci mindráku ze svého bezvýznamného života. Má samozřejmě nulovou reálnou šanci něco ovlivnit svými výlevy (krom toho, že to ve volbách hodí komukoli, kdo mu slíbí lokálky a vrtky a vlaky "zadarmo"), tak hlavně vyhrožuje a napadá ad personam.
Na druhou stranu bych řekl, že je to (nejen) pro PŠ dobrý trénink do diskuzí, kdy o něco fakt půjde a nastoupí na něj přitom podobný dogmatik.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 15. dubna 2017 - 10:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3679
Registrován: 7-2011
S dogmatiky obecně je jakákoli diskuse marná a neplatí na ně žádné argumenty, snad kromě těch devítimilimetrových...[biggrin]
Sobota, 15. dubna 2017 - 10:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 940
Registrován: 4-2009
T.H.: Jo![wink] A to máš pravdu, těžko na cvičišti....[lol][lol]
mot
Sobota, 15. dubna 2017 - 12:14:42  
Neregistrovaný host
109.81.210.7
SM: zajímavé, tady jsi pro tunel a na Kladno proti tunelu.
Pikehead
Sobota, 15. dubna 2017 - 12:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2965
Registrován: 3-2007
To je jedno, jindy je pro lokálky nebo proti nim. Třeba má v hlavě dva lidi...
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 13:55:01  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Quenya
Asi jste můj příspěvek četl špatně, jednak tam nepíšu vůbec nic o PŠ, druhak tam nenarážím na nic z toho, co mu vyčítám (eletroměry, cena DC). Nemůžu vám odpovědět na něco, co v tom příspěvku vůbec není a PŠ se vůbec netýkal. Popravdě ani na téma elektroměry a cena DC odpovídat nechci. Přijde mi užitečnější psát poslancům a hejtmanům, jaké to znamená pro osobku zvýšení nákladů, které budou oni platit, než se tu hádat s lobbisty za opak. Tenhle boj se bojuje jinde.

P_v
Jenže ten provoz zhoustl i na té železnici a trať 171 má tu smůlu, že narozdíl od jiných koridorů vede přímo obcemi, půlí je často a řešit to 3-4m vysokými PHS není zrovna žádoucí.

A nákladka chce mít více tras než dnes a tomu se lidi rozhodně mají důvod chtít bránit.

Váš přístup typu "nasrat, železnice je důležitejší" neodpovídá myšlení civilizované země, kde se snažíme kvalitu života zlepšovat, ne zhoršovat.


Vhd_sl
Ty přeložky by byly do značné míry tunelové, případně lidí tam fakt žije méně a nebyl by u nich problém stavět PHS, nebudou jaksi půlit obec. Bavíme se tu teď přece o těch "krátkých tunelech",ne?

V podstatě tvrdíte, že železnice na povrchu nemá co dělat.
To určitě netvrdím a kdo čte jak podporuju VRT, nebo přeložky jinde, nebo dostavbu tratí jako Teplá-Bezdružice, musel by se zasmát, že zrovna já chci rušit železnici. (když pominu některé slabé lokálky, co bych rád viděl jako cyklostezku, která z nich stejně za 20 let bude a nevidím důvod to odkládat a mrhat finanční prostředky na provoz vlaků)

Opět ale máte šotopřístup a pak není co řeši. Silničáři musí rvát miliardy do obcvhatů a to vám přijde ok, u železnice vám to přijde nesmyslné. Naprosto ignorujete věci jako zvýšení kvality života lidí.


mot
Kolik jezdí nákladní dopravy skrz P6? A je tam rychlost větší než 80? Byla by povrchová varianta přes Ořechovku na víc jak 80?
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 14:09:53  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
PS:
Prosím slušné diskutující, aby ignorovali útoky TH na mě, kdy se opakovaně snaží mě vydávat za někoho jiného. Nejsem někdo jiný a on to schválně podsouvá už několik měsíců. Moje příspěvky mu leží v žaludku a zřejmě má strach mi nadávat otevřeně, tak se do mě zkouší navážet touhle formou. Takže mi nezbývá, než čas od času upozornit na to, že mu jde jen o provokování a je to lež. TH je zakomplexovaný ubožák, který místo aby přispěl k tématu, se jen naváží o druhých. Myslím, že všichni víme, jaké dno společnosti to je. Když se zrovna nenaváží do mě, má tu celou řadu dalších terčů z řad lidí s opačným názorem na IDOL, ČD, odbory, VRT, lokálky.

Akorát těmi osobními útoky dělá z debaty žumpu. Všimněte si, že sem vůbec nic nepsal a přišel, až když viděl, že sem napsal někdo z lidí, kteří mu dlouhodobě leží v žaludku. A místo aby napsal k tématu jako já a nějak argumentoval a podložil své názory, začal útočit a dehonestovat mě. Těžící z toho, že mu tu ten příspěvek zůstane.

Prostě zakomplexovaný ubožák.
Sobota, 15. dubna 2017 - 14:20:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 3-2006
Quenya:
"

- vyřešení úseku Praha - Beroun pro dálkovou osobní i nákladní dopravu je neoddiskutovatelnou podmínkou pro budoucnost rozvoje nákladní železniční dopravy od Prahy na západ, protože i když současně bojujeme za opětovné otevření SP Plzeň - Domažlice st.hr. , neboť chceme plně dvoukolejnou elektrifikovanou trať se snesitelnými sklonovými a směrovými parametry a s dlouhými staničními kolejemi, tak by to bylo k ničemu, pokud by se trasa nevyřešila v celé délce, včetně pražského uzlu. Nákladní vlaky se zázrakem v Plzni prostě zničehož nic nenarodí, že...[wink]
"

To je přesně to co nějak nikdo nechce chápat. Chce to novou trať a ne se cpát tam kde když uhnu kolej o 20 cm, tak musím ubourat půl vesnice.
Sobota, 15. dubna 2017 - 15:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5725
Registrován: 8-2006
Hlavně, aby to chápali lidé s pravomocemi. A pokud je třeba ta "hostomická" varianta smysluplnější a po technické stránce reálnější, než "na Beroun", ať je realizována. Ale jestli je to tam "geologicky na houby", tak to bude problém u jakékoli varianty.
mot
Sobota, 15. dubna 2017 - 15:14:49  
Neregistrovaný host
109.81.210.7
SM: odpovím 0, ne, asi ne. A dodám, jaký asi interval bude (by měl být) té plánované osobky? Když to tak vezmu v obou směrech, tak nějakých 5 minut, tj. pomalu jako tram. A to by nikomu na povrchu nevadilo? Zvlášť ráno/ večer.
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 16:23:43  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
mot:
Já vám jen chtěl vysvětlit konzistenci mých postojů, resp. abyste pochopil, v čem vidím rozdíl.

Ještě bych mohl doplnit, že:

1) tunel do Berouna nemám za slepou větev, ale zárodek VRT (což traď na letiště nikdy nebude)
2) narozdíl od P6, tady se povrchově řešit situace nedá... nejde bourat kusy obcí a terén stejně nevyhovuje k tomu, aby to šlo bez tunelů (nákladka jaksi nechce velké sklony a dálkovka chce rovné a rychlé tratě, ne oblouky)
3) hluk od trati v Dejvicích by byl menší a hlavně by šlo postavit oboustrané nízké PHS blíž ke kolejím (šlo by o jednokolejný úsek, tam není technický problém stavět speciální nízké PHS blíže k podvozkům, což u dvoukolejky nejde, tam jde stavět jen klasické PHS a ty když budou nízké, mají nízký účinek)

Je tu tedy skutečně dost rozdílů.

V té P6 to vážně bude s těmi nízkými PHS spíš jako tramvaj a zde fakt nevidím důvod, proč by lidem měla vadit každých 5minut (souhlas s nimi) tramvaj, v noci třeba každých 15-30minut. Tramvaje má před domy spousta lidí, tady nasrat. To kvalitu života lidí nezhoršuje. Ale hlučné dálkové a nákladní vlaky celkem ano. A trať 171 je poněkud jiná než ostatní hlavní tratě. První koridor nevede tolik skrz obce (tam kde jo, je většinou kolem mrtvá plocha 50-100m na obě strany), nepůlí je a jiné tratě nemají takové vytížení.

Ono, nenechte se zmást tím, jak tu ze mě Quenya (byť slušnou formou, narozdíl od jiných) dělá odpůrce nákladní dopravy. Já nemluvím o zrušení stávajícího rozsahu, já mluvím o tom, že nepovažuji za únosné rozsah nákladky a dálkovky na 171 dále navyšovat na úkor lidí. Tohle není civilizované. Dálnice a silnice 1. třídy taky dneska nestavíme lidem skrz obce a stavíme je tam, kde doprava na stávající komunikaci už neúnostně narostla. A železnice není něco "jiného", je to úplně to samé. Není to konstatní hluk, ale je to silný nárazový hluk, což je při spaní snad ještě horší. Nejsme chudá Ukrajina, abychom si tenhle problém nemohli dovolit tam kde je nejhorší řešit.

A jsou 2 možnosti... velký tunel z cca Chuchle do Berouna a nebo řada menších přeložek v podobě železničního obchvatu (Rakousko je plné příkladů). Samozřejmě že je jasné, která varianta je lepší, ale jelikož je ekonomicky dost problémová, začalo být pro hodně lidí, nejen pro mě, relevantní se bavit o alternativách. Protože varianta "čekat dalších 30 let na zahájení stavby tunelu, jelikož VRT směrem na Plzeň není a nemůže být priorita" je špatně. Kdo chce brát trochu ohled na lidi, tak to uzná.
Sobota, 15. dubna 2017 - 16:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7511
Registrován: 5-2007
StarMaster: Nezabúdajte, že najhlučnejší vlak je ten, ktorý brzdí a rozbieha sa.
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 16:52:08  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Vám přijdou brzdící Elefant či Panther hluční??? A na co narážíte? Jestli na P6, tak tam přece žádná zastávka mezi Dejvicemi-Veleslavínem být nemá. A jestli na údolí Berounky, tak S-bahn si tam starostové sami přejí, tak proč řešit něco, co nikomu nevadí?

Kde není žalobce, tam není soudce. Pardon za arogantní odpověď, ale nechápu na co narážíte. V tomhle problém určitě není.
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 17:13:34  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Ještě pro Quenya:

Zkuste si připustit, že otázka ekonomických dopadů požadavků PŠ, Žesnadu, nebo prostě celkově nákladky (nemusíme to dělat osobním, kdyby to nebyl PŠ, tak dřív nebo později by se vyprofiloval někdo jiný s podobným postojem) na dotování osobní dopravy a počet jejích spojů, je zcela legitimní otázkou a je v zájmu dost lidí.

Žádné pravidlo typu "nákladka si nárokuje, osobka drží hubu" neexistuje.

Dokud si to nepřipustíte, nemáte šanci ani trošku pochopit můj úhel pohledu.

PS: Čím víc stát (a "užitečná" EU) zkomplikoval v rámci ČD křížově dotovat z nákladky osobku (byť ona je dnes ráda, když křížově dotuje vozové zásilky sama sobě) a tím dát ČD konkureční výhodu proti Jančurákům, tak tím víc stát nahrává k postojům, jaké mám třeba já. Což by snad mohlo dávat smysl i vám. V 90. letech nákladka a osobka zdaleka nebyly takový nepřítel jako dnes, neřešily se elektroměry, neřešilo se půjčování mašin atd, atd, atd. Celá problematika jde mnohem víc pod povrch, spousta problémů vznikla uměle, ale dnes tu prostě jsou. Dneska se už musíte zabývat i takovými problémy, jako co s propuštěnými kamioňáky,kdyby nákladka začala nahrazovat kamiony, protože jsme si tu špatnou dopravní politkou a příliš velkým šetřením na infrastruktuře a její kapacitě, ty tisíce kamioňáků vytvořili v celé EU. Dnes je máme za negativní externalitu, protože překáží a zároveň jejich propuštění je zase sociální negativní externalita. PŠ a Žesnad tohle neřeší a jen mají Česnad za zmrdy, ale tyhle otázky jsou relevantní. Politici se nimi zabývat musí. Reálná politika není vlakofórum, kde se jde zabývat jen tím, co se nám "hodí".

Proto je v reálu legitimní i otázka nákladky na 171, hluku na 171 atd. "Kdo jednou bydlí u tratě, má navždy smůlu" nemůže být odpovědí v 21. století v civilizované a nijak chudé zemi, která je členem EU. To snad ti rozumnější (tj. ne TH) chápou.
Sobota, 15. dubna 2017 - 17:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 1-2006
StarMaster:
"Opět ale máte šotopřístup a pak není co řeši. Silničáři musí rvát miliardy do obcvhatů a to vám přijde ok, u železnice vám to přijde nesmyslné. Naprosto ignorujete věci jako zvýšení kvality života lidí."
Obávám se, že jste směr mého příspěvku úplně nepochopil. Považuji za zcela objektivní diskuzi o parametrech rekonstrukce ve stávající ose - v tomto směru je nutné hledat kompromisy, což se ze strany státu děje (problém je, že kvůli zájmům jednotlivců pro obce není jiné řešení než vymístění mimo dohled a doslech obce - nedohodnou se, že něco obětují...). Za naprosto nekorektní a nemístnou pak diskuzi o tom, že se kvůli jednotlivcům bude dopravní infrastruktura přesouvat jinam, kde budou potlačeny zájmy jiných jednotlivců. To není o šotopřístupu, ale o základních principech fungování demokratické společnosti, které se pár vychcánků snaží ohnout ve svůj prospěch na úkor jiných. To fakt není v pořádku a o dráhu tu jde pouze okrajově.

Ad. VRT a další - jsem velmi zvědav jakým směrem se budou odvíjet Vaše názory v okamžiku, kdy pozemky pro dané stavby nebudou dostupné. Tam to směřuje k velmi drsnému vyvlastňování a diktátu vůči jednotlivcům, bude-li mět být realizováno, takže vůbec nerozumím tomu, proč tady blbnete s nějakými přeložkami a ohledy.

Z mé strany vše, tato diskuze nemá smysl...
Sobota, 15. dubna 2017 - 21:09:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 941
Registrován: 4-2009
StarMaster: Kudy začít.... vůbec jsem nečetl Vás příspěvek špatně, jen mě už donutil reagovat. A to až po spoustě příspěvků, kterými jste se poněkud neomaleně vrhal na Petra Šimrala, T.H. a na nákladku obecně. Mimochodem - mám zcela shodné názory, jako oni. Jestli to nebude tím ŽESNADem...A ještě něco - neodpověděl jste mi na můj dotaz, kam mě zařadíte, jestli mezi oprávněně se bouřící občany Poberouní nebo mezi "soukromé a zištné" lobbisty, když řediteluju spolku nákladních dopravců a současně si do toho bydlím u 171....[wink] Já z Vás odpůrce ND nedělám, tím jste se vyprofiloval sám. Navíc ke všemu, když vezmu Vaše poslední P.S., tak Vaše příspěvky slušností také zrovna neoplývají, nevím například, kde jste vzal, že my v ŽESNAD.CZ považujeme ČESMAD (navíc Vy píšete Česnad) za "zmrdy"... V životě by nás něco takového ani nenapadlo, já osobně bych to nikdy neřekl a nevím, proč bychom se takto měli chovat.

Platí, že než kydat hnůj na ostatní, je lepší si udělat domácí úkoly. A že jich sami máme, zjm.co se týče podstatného zvýšení produktivity práce, abychom mohli vůbec obstát v konkurenčním boji, nepočítaně, o tom snad nepochybuje nikdo. Zametáme tedy i před vlastním prahem.

Ale vraťme se k odborným tématům - ano, jsme lobbisté za nákladní dopravu, znova opakuji, nikde netvrdíme opak. Zároveň neustále ale deklaruji, že NEBOJUJEME proti osobní dopravě. Taky proč?? To by bylo nanejvýš stupidní,opovrženíhodné a zhola blbé. Jen chceme férový přístup, a do toho zahrnuji třeba přístup ke kapacitě, reálné ceny za DC a trakční energii. A ano, řešení se nalézá hodně vysoko a můžu Vás ubezpečit, že poslanci a další činovníci již jsou (a ještě budou) od nás vybaveni solidními, nijak z prstu nevycucanými, datovými podklady.

Co se týče TE ( a s ní spojenou problematiku poplatků za OZE) - že to bude stát osobní dopravce hodně peněz (všechny, kdo používají elektrickou trakci), o tom žádná a pak je to o prioritách (krajů, MD ČR, ale i samotných dopravců).Jen opakuju, že skutečně nevím, proč a z jakého titulu by osobní železniční dopravu měly i nadále (vedle svých obrovských daňových povinností) spolucálovat nákladní železniční dopravci, potažmo podnikající v tak těžkém konkurenčním dopravním prostředí (kde konkurence je nejen železnice a silnice, kdybyste to náhodou nevěděl) a k tomu za situace, kdy je železnice brutálně přeregulována a předražena (na rozdíl od silnice).

Nákladka chce samozřejmě víc tras, když se má převést na silnici 30% přeprav ze silnice a vzhledem k realitě je nutné na to poukazovat už teď. A není to nic proti osobce, chceme přece všichni po státu zvýšení investic do infrastruktury.

No a na závěr něco legračního....Zkuste si připustit, že otázka ekonomických dopadů Vašich požadavků nebo prostě celkově osobky (nemusíme to dělat osobním, kdybyste to nebyl Vy, tak dřív nebo později by se vyprofiloval někdo jiný s podobným postojem) na (financování) nákladní dopravy a počet jejích spojů, je zcela legitimní otázkou a je v zájmu dost lidí (pracujících v tomto oboru).
Žádné pravidlo typu "osobka si nárokuje, nákladka drží hubu" neexistuje.
Dokud si to nepřipustíte, nemáte šanci ani trošku pochopit můj úhel pohledu.

Vypůjčil jsem si Vaše vlastní slova, ale snad mi bude odpuštěno[lol]
Pružinský
Sobota, 15. dubna 2017 - 21:26:44  
Neregistrovaný host
176.12.115.253
Hm... no, mně tedy spíš připadá, že pan StarMaster je nějaký stařík, co jen z nudy ryje do každého druhého vlákna, bez nějakého hlubšího vhledu do problematiky...

zjm.co se týče podstatného zvýšení produktivity práce,
Ehh, není mi tedy zrovna dvakrát moc jasné, jak se dá u Vás ještě nějak výrazně zvyšovat produktivita. U státního dopravce ano, to bez diskuze, ale nějak mi tedy nepřijde, že ten zbytek je nějak výrazně neproduktivní, případně že by existovaly rezervy typu zkracování nějakterých procesů... Ale to je jen můj subjektivní náhled z venku, cargem se nijak moc nezobírám.
Sobota, 15. dubna 2017 - 21:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7716
Registrován: 5-2002
U státního dopravce ano, to bez diskuze, ale nějak mi tedy nepřijde, že ten zbytek je nějak výrazně neproduktivní, případně že by existovaly rezervy typu zkracování nějakterých procesů...

Jéje, toho je.

a) jasné časové provezení vlaku --> umožní zkrátit obraty lokomotiv i brát ostřejší sloty na vykládku a nakládku. Umožní snížit počet lokomotiv i souprav a tedy snížit cenu.
b) zvýšení cestovní rychlosti vlaků --> umožní konkurovat silniční dopravě u časově ostrých přeprav.
c) dostatek výkonu pro moderní lokomotivy --> podporuje body a) a b)
d) prodloužení normativu délky
e) zvýšení normativů hmotnosti, přepočet vzorců jízdního odporu, změna litinových brzdících špalíků na kompozitní
f) vyřešení posunu na místech, kde není rozsáhlý posun --> investice do Last mile
g) náhrada nezávislé trakce trakcí závislou nebo hybridní.
h) zvýšení nápravové hmotnosti --> ložení D, 22,5 tun. Co je platné, že je skoro všude, když jsou kousky, kde neprojedeme.

A to zdaleka není vše a platí i pro Cargo.
StarMaster
Sobota, 15. dubna 2017 - 22:45:59  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Vypůjčení mých vět nevadí, jen se tím krásně ukazuje, že tak jako jsou oba pohledy legitimní, tak se zároveň nemůžeme shodnout, že.

Problém krepu ale je, že zde je pro valnou většinu přispívajících legitimní jen ten pohled "nákladka si nárokuje, osobka drží hubu". Stačí číst jejich příspěvky a dehonestování toho, kdo jim připomene, že mimo tuhle místní sociální bulbinu nemusí osobka držet hubu.

Tím nijak nepopírám, protože já v sociální bublině nežiju, že dává smysl, proč za sebe nákladka bojuje. Nedává symsl akorát to, proč si tu řada lidí kompenzuje dlouho trvající mindrák z osobky tím, že útočí na někoho, kdo jim řekne, že nevidí důvod se vzdávat dlouholetého privilégia a nevidí na tom nic špatného.

To je jak kdybyste chtěl našim předkům vyčítat, že ženy neměly volební právo. Mělo to své nevýhody (nebylo to třeba zcela spravedlivé), ale mělo to pro společnost i řadu výhod, ostatně kde v Evropě neměly ženy právo volit nejdéle? Není to "zaostalé" Švýcarsko?

A nabízely by se i drsnější příklady s otroctvím, ale to já nepodporuju, takže tam bych zase stál na jiné straně barikády. Což ale jen potrvrzuje legitimnost obou pohledů a absurdnost toho, když je snaha ten jeden pohled zadupat a tvrdit, jaký to byl historický omyl. Nikoli, byla to jen přirozená vůle většiny.

Aktuálně vedete a asi vám to vyjde (protože většině je to dnes u zadku), ale následky to mít bude. Buď bude jezdit méně vlaků na lokálkách, nebo méně busů (kvůli elektroměrům), nebo se do SŽDC budou muset nasypat další peníze ze státního (na úkor zvýšení platů třeba učitelům, policistům), což se stane kvůli snížení ceny DC všem, a nebo kdyby se zrušily platby za soláry (změnil jsem názor, po debatě s kolegou) dojde k výpadku příjmů státu na daních a opět to bude muset doplatit z jiných peněz. Příjmy ze solárů u železnice nejsou zase až tak malé. U dotované osobky a MHD je to sice platba z levé kapsy do pravé, ale není tomu tak u nákladky a těch pár nedotovaných vlaků. A to taky pár desítek milionů, až nějaký stamilion státu ročně hodí a stát je pak nemusí vydat z vlastních peněz (které by na něco chyběly), což by musel, kdyby mu tyhle příjmy vypadly.

Stručně řečeno... zákon zachování energie platí a vždy bude platit. Nejde ulevit nákladce a nemít méně peněz na něco jiného. A pokud nemáme kapacitu na posílení vlaků (nákladních), jaký má smysl nákladce ulevit, když to jen zvýší její zisk? Tohle už vaše lobby politikům neříká. Ta jim cpe demagogie o tom, jak když uleví na ceně, bude nákladních vlaků jezdit více a méně kamionů na silnicích. Což je lež jak Brno.
Sobota, 15. dubna 2017 - 22:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7717
Registrován: 5-2002
Což je lež jak Brno.

Proč je to lež?
Sobota, 15. dubna 2017 - 23:08:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13411
Registrován: 5-2002
PŠ: Proč je to lež?
Pravděpodobně se naindukuje víc poptávky po nákladní přepravě - aneb "nepřevez to, když je to tak levný" (pfuc)... [rofl]
Sobota, 15. dubna 2017 - 23:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7718
Registrován: 5-2002
Pravděpodobně se naindukuje víc poptávky po nákladní přepravě - aneb "nepřevez to, když je to tak levný" (pfuc)... [rofl]

Toužíš být ve společnosti citovaných "ubožáků" StarMasterem? [biggrin]
Sobota, 15. dubna 2017 - 23:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13414
Registrován: 5-2002
Je to de facto čest. [biggrin]
Už jsem si u něj přece stačil rozlejt kafe s těma elektroměrama...

Ale asi nám nebude souzeno, skončíme každý v jiném pytli. Ubožáci jste Vy, já jsem troll.
Neděle, 16. dubna 2017 - 12:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11588
Registrován: 8-2004
Quenya:
"Nákladní vlaky se zázrakem v Plzni prostě zničehož nic nenarodí, že...
Ale zjistili jsme, že je v řadě případů pro vyřešení věcí nutné jít bohužel ještě výš, a tak jsme začali chodit například i do Sněmovny."
Poznámka na okraj - nákladní vlak se z ničeho nic nenarodí ani z opačné strany na státní hranici. že. Takže byste asi měli začít chodit i do Budenstagu.[wink]
A docela by mne zajímalo, kdyže tedy skončí ten noční klid na FiW než začnou lítat miliardy...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 16. dubna 2017 - 16:47:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13416
Registrován: 5-2002
Tak jsem si našel aspoň malou chvilku na zadívání se do 521-ové "plachty" (v dalším popisuju směr Beroun, ale v opačném směru to je symetrické).
Sice tam jsou dnešní časy a ne ty budoucí, i tak je ale vidět, že hlavní přínos odb. Velká Chuchle skutečně spočívá v tom, že rychlík nemusí vyrazit ze Smíchova už před "dlouhým" (berounským) osobákem, ale těsně za ním a předjet ho na čtyřkolejce. Fór je totiž v tom, že díky jeho pozdější poloze pak nemusí jezdit "krátké" (řevnické) osobáky v kulhavém taktu, ale v pravidelné čtvrthodině, čímž se nám o 5 minut zvětšuje okno pro pomalejší náklady, které by vjely před krátký Os a dojížděly dlouhý Os.
Dále pak by šlo za cenu mírného zdržení dlouhého Os v Radotíně protáhnout rychlou nákladní trasu těsně po R. To zdržení Os je přitom opět lépe možné díky posunu R mírně vpravo. Náklad by jel na vnitřní koleje až v Radotíně, což ale nevadí, protože mu mezítím dál ujede ten R, co musí předjet všechno. Dá se na to pohlížet i tak, že jsou na trati dva souběhy různě rychlých vstev: R+Os ze Smíchova a R+N do Berouna. Aby byly co nejkratší, uhýbá Os už v Chuchli a N se zařazuje až v Rado.
Mám za to, že jedna rychlá a jedna pomalá (či dvě o fous pomalejší) nákladní trasy během půlhodiny snad není tak málo...
Malý_fotograf
Neděle, 16. dubna 2017 - 17:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6236
Registrován: 5-2002
Hajnej: Nepočítá se (v nejvytíženějších částech všedních dnů) s desetiminutovým taktem osobáků do Radotína-Sídliště (jak je tomu již dnes mezi hlavním a Radotínem v ranních hodinách)?
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Neděle, 16. dubna 2017 - 18:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 6-2016
Hajnej: Jen bych doplnil, že v současné době od berounských s odjezdem XY:47 z hlaváku jede z Černošic autobusový přípoj richtung Karlík. Trochu se bojím, že zpožděný rychlík v tom přípoji udělá "nepříjemnosti", negativně kvitované domorodci - další jim jede za hodinu...
Dneska čeká ten bus (415) jen 5 minut.
Snad se to podaří zkonstruovat tak, aby se rychlíkový vlk nažral a osobákové kozy zůstaly celé[biggrin]
Neděle, 16. dubna 2017 - 18:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4830
Registrován: 8-2012
Mám za to, že jedna rychlá a jedna pomalá (či dvě o fous pomalejší) nákladní trasy během půlhodiny snad není tak málo
Vono je fakt strašně hezký, že do Radotína budou dvě trasy, když dál bude furt problém. Jednak ROPID je schopen zaplnit kolem Prahy jakoukoli volnou kapacitu (třeba vymyslet nějakou novou městskou linku po Mostě inteligence) anebo ministerstvo "objednat" nějaké vzduchovoziče, hlavní problém je ale jakákoli výluka, která znamená, že nákladní doprava pro ten den dojezdila (a obvykle se kácí i v lese panťáků). Jako vymyslet grafikon s 98% obsazením v bezvýlukovém stavu umí leckdo, ale to je přece špatně i pro tu osobku.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pikehead
Neděle, 16. dubna 2017 - 20:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 3-2007
A je tedy už jasné, kde čtyři koleje skončí? V Radotíně Hbf., za přejezdem (Karlická), nebo u černošického peňasu? Mimochodem, i ten přejezd by asi nebylo od věci nahradit, netuším, zda se tomu SP nějak věnuje.

T.H.: Desetiminutovky do Radotín-Sídliště bych se asi nebál, bo Jamrtál...
Neděle, 16. dubna 2017 - 20:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13418
Registrován: 5-2002
TH: Vono je fakt strašně hezký, že do Radotína budou dvě trasy, když dál bude furt problém.
To jsem si taky říkal, že mi symetrie rychlíků posadí ty nákladní trasy tak, že se jak na sviňu zkříží na Mostě inteligence nebo ještě líp v tunelu... [wink]
Nicméně v kontextu původní diskuze, která se točí okolo tvrzení, že absence opačných spojek v Grejt Čačli je kruciální problém, který na generace pohřbí nákladku, má i tenhle dílčí fakt svoji váhu. To, odkud si kdo ty náklady napíská a kam je nazpátek uklidí, je v tomto kontextu PNJ - čímž nechci tvrdit, že by se řešit neměl, ale že by se měl řešit v rámci přípravy jiné akce než je tahle.

hlavní problém je ale jakákoli výluka, která znamená, že nákladní doprava pro ten den dojezdila
O to víc je potřeba usilovat o nějakou paralelní cestu ke 171 - tedy aby se ta estakáda ze Sídliště do tunelu pod Černošicema nakonec stala realitou (a ne že mě někdo umeje, že je to věčná chiméra).

Z tohoto pohledu je proto nanejvýš účelné otevřeně říkat, že stávající stavba pořeší vztah R/Os (z hlediska jak zrychlení R, tak i dosažení nekulhavého 30´ Berouna a 15´ Řevnic), ale kvůli nákladce holt ten S-Bahn bude chvíli tvrdnout kdesi na Sídlišti, dokud se starostové neproberou a nedají pro rychlé koleje palec nahoru.
Bagatelizovat předjetí Os/N jako bezproblémové (navzdory realitě) je v této souvislosti těžce kontraproduktivní a doufám, že si tuhle skutečnost Petr nějak zatřídí do příští argumentace při jednání se starosty...
Malý_fotograf
Neděle, 16. dubna 2017 - 22:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6239
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"To jsem si taky říkal, že mi symetrie rychlíků posadí ty nákladní trasy tak, že se jak na sviňu zkříží na Mostě inteligence nebo ještě líp v tunelu... [wink]"

Dostavba druhé traťové koleje tunelem na Most Inteligence do Krče není v žádném z blízkých plánů? Jak bude organizovaná doprava, až se vlivem rekonstrukce ještě zúží hrdlo na Výtoni? Nastane pouhé škrtání a zkracování vlaků?
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Neděle, 16. dubna 2017 - 23:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11590
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"ale kvůli nákladce holt ten S-Bahn bude chvíli tvrdnout kdesi na Sídlišti, dokud se starostové neproberou a nedají pro rychlé koleje palec nahoru."
Já bych to tak jednoznačně neviděl.
Nemyslím si, že by starostové Poberouní měli něco proti tunelu do Berouna - naopak. Jen si nejsem jist, nakolik tunel do Berouna vytrhne trn z paty nákladce.[nene]
A krom toho starostové ten tunel asi z obecních rozpočtů platit nebudou a Bureš zrovna dneska v televizi vykládal cosi o tom, že se mu nedostává zdrojů pro ovčanstvo (pro osobní potřeby to zajisté neplatí) (už za 1/4 roku se mu rozkutálela celá rozpočtová rezerva) a to se na dráze za národní nestaví prakticky nic.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 16. dubna 2017 - 23:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 12-2007
Hroch: Napsal jsem příspěvek na vlákno k 3. koridoru, ale podle mého názoru bez tunelu nelze uspokojivě řešit čím dál asi větší zájem o regionální osobní dopravu v dolním Poberouní. Počítám, že ten tunel by mohl vést až 3 páry dálkové osobní dopravy za hodinu. Petr Šimral nebo Quenya by zase mohli uvést, kolik nákladních vlaků za den lze v tomto úseku předpokládat. Na základě toho by se asi vypočítala celková frekvence vlaků v tunelu. Rozhodně si nemyslím, že by v tunelu z hlediska využití "chcíp pes" a projel by tam jenom jeden pár osobních vlaků za hodinu a nákladních vlaků by bylo velmi pomálu.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 11:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 2-2016
Pánové, zajímavá diskuze, ale...
Nedá mi to nevyjádřit jako občan žijící v Černošících, co využívá vlak denně už přes 10 let.
Nepochopte mě prosím zle, ale nápad, že osobní vlak bude čekat v Radotíně až ho předjede vlak nákladní, pardon, ale je pořádná hovadina, a znova říkám, nepochopte mě zle, ale v podmínkách jaké panují na trati 171, zejména v úseku Smíchov - Řevnice, nemůže být absolutně řeč o přednosti nákladní dopravy před tou osobní, a ani o stejné důležitosti a rozhodně tu nechci tvrdit že je nákladní doprava méně důležitá než ta osobní, ale nemůže být řeč o tomto úseku. Je to v podstatě jediná cesta pro tisíce lidí jezdící každý den do práce či do škol, a tohle nikdy neprojde, stejně jako neprojdou 5 metrů vysoké protihlukové stěny v Černošicích. On to prostě s-bahn je, nebo povrché metro řekněme, a zejména pro Radotín a Černošice je 10-15 minutový interval ve špičkách žádoucí, tady opravdu nelze vůbec vést žádné debaty o nákladní dopravě, ať se Vám to líbí nebo ne.

Řešení ?? Samozřejmě náhradní trasa která úsek Smíchov - Řevnice absolutně vyčistí nejen od nákladní dopravy, ale i rýchlé osobní dopravy, čili tunel, jinou variantu, která toto vyřeší, těžko najdete.

Hledejte prosím řešení které je přijatelné pro ty tisíce lidí, ne jak dlouho bude muset kde jakej osobák plnej lidí čekat.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 11:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 6-2016
" náhradní trasa která úsek Smíchov - Řevnice absolutně vyčistí nejen od nákladní dopravy, ale i rýchlé osobní dopravy"

Z čistě logického hlediska je tato věta nesmyslná - jak se nákladní doprava a rychlá osobka v Řevnicích napojí[biggrin]? Tunelem z Černé skály před Zadní Třebaní? Technicky by to asi šlo, ale protestantů by bylo více než mnoho - zrušilo by to desítky chat. A oblouky podél Berounky richtung Beroun by ku zvýšení traťové rychlosti také nepřispěly...
K 10 minutovému špičkovému intervalu Řevnice - Praha (a z5) asi tolik, že zatím jaxi chybí soupravy - i kdyby byla trať revitalizovaná a takový interval umožňovala. Se soupravami bude problém, protože osvědčené ešusy už nikdo nevyrobí (protože EU specifikace). Navíc čistě DC soupravy nemají budoucnost (přechod na AC 25 kV) a nikdo se pod jejich objednávku nepodepíše. Jestli by šly vyrobit ešusy řady 671 nevím, možná po implementaci ETCS jo... Možná by na to někdo i sehnal peníze...
Ohledně tunelu Praha (Černošice) - Beroun (v rozumné variantě) jsme ve 110% shodě, všechny ostatní "varianty" jsou GH!
Závěrem informace, že z Černošic již dojíždím do Prahy 38. sezonu a o železné dráze něco málo vím...
Pondělí, 17. dubna 2017 - 11:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7722
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Nemyslím si, že by starostové Poberouní měli něco proti tunelu do Berouna - naopak. Jen si nejsem jist, nakolik tunel do Berouna vytrhne trn z paty nákladce.

Starostové proti tunelu nic nemají. Stejně jako my jsou ochotni si koupit motyčky a jít kopat [happy]

Tunel může vytrhnout trn nákladce, pokud opustíme vizi, že v tunelu musíme jezdit rychlostí 350 km/h a nebo že jedním tunelem musíme vyřešit VRT směry západ i sever se zastávkou na letišti.

ad Wigles: Nepochopte mě prosím zle, ale nápad, že osobní vlak bude čekat v Radotíně až ho předjede vlak nákladní, pardon, ale je pořádná hovadina, a znova říkám, nepochopte mě zle, ale v podmínkách jaké panují na trati 171, zejména v úseku Smíchov - Řevnice, nemůže být absolutně řeč o přednosti nákladní dopravy před tou osobní, a ani o stejné důležitosti a rozhodně tu nechci tvrdit že je nákladní doprava méně důležitá než ta osobní, ale nemůže být řeč o tomto úseku. Je to v podstatě jediná cesta pro tisíce lidí jezdící každý den do práce či do škol, a tohle nikdy neprojde, stejně jako neprojdou 5 metrů vysoké protihlukové stěny v Černošicích. On to prostě s-bahn je, nebo povrché metro řekněme, a zejména pro Radotín a Černošice je 10-15 minutový interval ve špičkách žádoucí, tady opravdu nelze vůbec vést žádné debaty o nákladní dopravě, ať se Vám to líbí nebo ne.

Vaše připomínka je naprosto legitimní. Jen Vás trošku uvedu do děje. Nebavíme se o nějakém desetiminutovém čekání na předjetí tak, jak to znáte dnes při předjíždění osobního vlaku rychlíkem na trati bez autobloku. Prodloužení jízdní doby osobního vlaku zastavujícího v zastávkách Velká Chuchle, Radotín a Radotín sídliště by bylo pravděpodobně o jednu minutu. Za tuto cenu projede tratí dvojnásobek nákladních vlaků.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 11:59:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7723
Registrován: 5-2002
ad honzaklofar: K 10 minutovému špičkovému intervalu Řevnice - Praha (a z5) asi tolik, že zatím jaxi chybí soupravy - i kdyby byla trať revitalizovaná a takový interval umožňovala. Se soupravami bude problém, protože osvědčené ešusy už nikdo nevyrobí (protože EU specifikace). Navíc čistě DC soupravy nemají budoucnost (přechod na AC 25 kV) a nikdo se pod jejich objednávku nepodepíše. Jestli by šly vyrobit ešusy řady 671 nevím, možná po implementaci ETCS jo... Možná by na to někdo i sehnal peníze...

Na vyřešení problému souprav pro trať do Berouna je ještě dostatek času. A nevidím ho jako neřešitelný, právě naopak. Podívejme se po světě, co vše se pro osobní regionální dopravu vyrábí a neuvažujme v příliš usedlých konvenčních řešením alá 471. Byť je trať do Berouna rovinatá.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 12:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11594
Registrován: 8-2004
Petr_Šimral:
"pokud opustíme vizi, že v tunelu musíme jezdit rychlostí 350 km/h a nebo že jedním tunelem musíme vyřešit VRT směry západ i sever se zastávkou na letišti"
No právě. Mj.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 17. dubna 2017 - 12:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 6-2016
Petr_Šimral: Podmínečný souhlas - musí nastat nenulový průnik množiny "co se ve světě vyrábí" a množiny "co se v ČR schválí"[biggrin]
A taky musí existovat nějaké "ónenjéčko", které ten průnik bude udržovat a opravovat.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 13:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4831
Registrován: 8-2012
tady opravdu nelze vůbec vést žádné debaty o nákladní dopravě, ať se Vám to líbí nebo ne
Tady se debaty o nákladní dopravě povedou, ať se vám to líbí nebo ne. To je totiž furt plno řečí, jak se má omezovat kamiónová doprava, jak je vlak ekologickej... dokud nedojde na NIMBY. Samozřejmě, že pro všechny by bylo nejlepší mít (smíšený, ne ty přiblblé nápady s vysokorychlostními tratěmi) tunel ze Smíchova až do Berouna, no ale jaksi ten není a alternativou je leda dálnice D5.

Se soupravami bude problém, protože osvědčené ešusy už nikdo nevyrobí (protože EU specifikace)
No jo, standardní šotoproblém železničního nacionalismu... tak vyrobí někdo jiný než CRRC Plzeň něco jiného - ježišmarjá, vždyť nejsme pupkem světa, na titulce ŽM třeba máte vizualizaci DOSTO pro MÁV od Stadlera, podepsanou před pár dny. Tohle fakt stačí řešit dva roky před dnem D. A v zadání klidně můžou být i zázračné hrnce od AŽD. A taky to vůbec nemusí být (ó hrůzo!) vozidla Jediného Správného Dopravce - fakt řešíte marginalitu, která přijde na řadu až úplně nakonec.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 13:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2016
Petr_Šimral - Čistě teoreticky, pokud by to byla max jedna minuta, nikdo možná ani necekne, jenže tohle není zrovna elegantní řešení a vím, jak moc a kolik lidí to nasere, skoro všechny a dost + stačí 1-2 minuty spoždění osobáku - rychlíku - nákladu... (snad mě jen napadá prodloužit 4 koleje až někam k Penny marketu při vjezdu do černošic, nemyslím že by byl takový problém to o ty 2 kilometry prodloužit). Ale pořád je to jen polovičaté řešení a nemyslím že by se mělo uvažovat tímto směrem, když už se má investovat tolik peněz. Druhá věc je, že v okolí tratě bydlí dost lidí, kteří proti nákladní dopravě budou prostě bojovat (docela to chápu, když už se to bude řešit, tak přeci pořádně, ne ?), proto si myslím, že by se mělo přemýšlet nad řešením, který bude win pro všechny, protože takhle to neustále bude na úkor někoho (osobka vs. nákladka).

honzaklonfar: To mě ani nenapadlo, nebojte, jen říkám který úsek je kritický. Jinak nedostatek souprav bych neřešil, koupit se dají vždy (když se chce). Prostě si myslím, že tunel do Berouna je zatím to nejpřínosnější řešení ze všech plánů na české železnici a mělo by se uvažovat tímto směrem.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 14:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4832
Registrován: 8-2012
Druhá věc je, že v okolí tratě bydlí dost lidí, kteří proti nákladní dopravě budou prostě bojovat
Ale jo, místnímu NIMBYsmu všichni rozumíme, dokonce víme i to, že nějaký na 98% napjatý grafikon, co se po prvním zpožděném rychlíku už do večera nevzpamatuje, není zájmem nikoho - cestujících, provozovatele osobní dopravy ani dopravců nákladních, jen prosím vás: zkuste přesvědčovat své spoluobčany, že smysl není v boji PROTI něčemu, jak ráda předvádí pitomější část populace (a s ní se obvykle svezou politici), ale PRO něco. Takže při nějakém tom odboji neříkejte jen "nákladní vlaky tu nechceme", protože tím ničeho nedosáhnete (dokud nebude alternativa, tak tam prostě a jednoduše jezdit budou); říkejte "nákladní vlaky by mohly jet podle dálnice přímo do Berouna", protože to je cíl, kterého chcete dosáhnout!
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
P_v
Pondělí, 17. dubna 2017 - 14:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 5-2002
Jistě že by tomu úseku od Radotína na kraj Černošic prospělo nějaké vylepšování, jako víc kolejí, aspoň trochu srovnat oblouk, zrušit přejezd. Ale kvůli vizi tunelu se tam nejspíš neudělá nic z toho, aby to nebyla zmařená investice.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 14:49:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 11-2009
Wigles: tak onk by to snad šlo udělat tak, aby to nebylo vidět. Osobáku by se snížila rychlost (třeba místo 120 km/h na 100 km/h) a nastavily o něco málo delší pobyty.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 14:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594
Registrován: 6-2016
T_._H_.: 10 minutový interval není marginalie, ale realita programu některých politiků... A mantra "se koupí" je taky zavádějící, viz různé soutěže na zakoupení čehokoliv v tomto státě. A že by Jančura s Leošem nakoupili patrové dvousystémové jednotky v dostatečném počtu, aby mohli zajišťovat příměsto (včetně údržby a oprav pod střechou) si neumím představit. Ale třeba se pletu a kluci na tom už makají[biggrin]

P_v: Nějaký REALIZOVATELNÝ návrh na zrušení přejezdu Karlické ulice (v Radotíně) a narovnání oblouku by nebyl? Jen připomínám 2 +1 linky vvn + vn v těsné blízkosti přejezdu. A nutnost "křížení" tratě a vvn v úhlu 90 stupňů. Jde všechno a za peníze je v Praze dům. Ale musí ty peníze musí být a musí být i jakási vize, kudy a jak se bude pokračovat. Studiemi proveditelnosti sice můžeme u Kazína přehradit Berounku, ale to je asi tak všechno...
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2016
T_._H_. V tomhle v rozporu nejsme a dost dobře si to, co píšete, uvědomuju, já chtěl spíše vypíchnout nešťastné řešení od pana Šimrala. Mě je jasné, že dokud nebude stát alternativní trasa, jinak než kompromisem to nepůjde, na druhou stranu si myslím, že i to polovičaté řešení (dočasné doufejme) může být vyřešení ještě mnohem lépe. Otázka je, jak.
10ti minutový interval se do budoucna plánuje prodloužit až do Mokropes, pokud 4 koleje povedou pouze na sídliště v Radotíně, absolutně vůbec nic těch extra 500 metrů kolejí nepřinese a není to ani to polovičaté řešení. Čekání osobního vlaku, byť jen jednu minutu (teoreticky, prakticky spíše 2 nebo 3 minuty), je více než nežádoucí. Pokud by mělo být podle pana Šimrala, 4 koleje musí vést co nejdál to jde, tj. před Černošicemi a ani to není bůhví jak super řešení, byť dočasně by se to na pár let skousnout asi dalo (pokud by zejména Černošičtí věděli, že nějakej tunel vůbec bude).

P_v A to je právě ten kámen úrazu, nelze řešit nejdříve 0,5 - 2,5 km nových kolejí a pak řešit tunel, protože pak si řeknou, že už se něco stavělo na 171 tak tunel nebude (jestli je tunel teď u ledu nevím, vím že byl, ale zase se o tom diskutuje, někdo by mi mohl říct jak to tedy je). A kdyby se NÁHODOU tunel začal stavět, pak se nebude muset řešit to, co se v tomhle vlákně řěší teď.

Paul2no Reálně si nemyslím, že by osobáky jezdili 120 kvůli jedné ušetřené minutě, ale možná se mýlím.

honzaklonfar Před pár lety jsem viděl nějké plány, měl tam být snad podjezd a oblouk měl být na 100, ale fakt nevím jestli si to pamatuju správně.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4833
Registrován: 8-2012
mantra "se koupí" je taky zavádějící, viz různé soutěže na zakoupení čehokoliv v tomto státě
Tak já zas u tolika soutěží nebyl, ale u té, kterou jsem mohl sledovat, se vysoutěžilo 20+10 lokomotiv za peníze X M€ za kus vyrobených v čase Y a zpoždění předávky bylo do jednoho měsíce po datu předpokládaného dodání, což výrobce nějak vykompenzoval. Ano, bylo to v soukromém sektoru, ale tam to očividně jde. (Ve státním je to samozřejmě horší, tam se sledujou hlavně partikulární zájmy a penězovody.)
že by Jančura s Leošem nakoupili patrové dvousystémové jednotky v dostatečném počtu
Až je po nich bude někdo REÁLNĚ požadovat, tak na tom budou makat. Nebo by je snad měli nakoupit na sklad, když politická věrchuška této země je stále hluboko zaražena v řiti Českých drah? Nejsou přece sebevrazi ani pitomci.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:20:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 595
Registrován: 6-2016
Wigles: Podjezd mi nepřijde jako šťastné řešení - minimálně 2x jsem na poli pod přejezdem bruslil po zimní povodni... Ale výškově by to od posledního baráku před přejezdem vyšlo a zimní povodně zruší globální oteplování[biggrin]
Luboš_3.21
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 4-2014
Na tunel Praha - Beroun by měla být snad ještě letos vypsána studie proveditelnosti a jestli se to vůbec ekonomicky vyplatí.
Jenže nové kolejiště Berouna s žádným napojením na budoucí tunel nepočítá. Dále se Beroun se optimalizuje z dotací EU, takže je tam průšvih v podobě časové uzávěry, kdy se tuším po dobu deseti let nesmí s novým kolejištěm hýbat a tedy ani zapojovat nové traťové koleje z tunelu Praha - Beroun do karlštejnského zhlaví v Berouně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 596
Registrován: 6-2016
" Nejsou přece sebevrazi ani pitomci." NAPROSTÝ souhlas. Takže až se ešusy dostanou do fáze "žabotlam před smrtí", tak politici URYCHLENĚ připraví prostředí pro vstup soukromníka do příměstské osobky. A pak budou jen samá pozitiva a dopravní jistoty... Chtěl bych se toho dožít!
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 597
Registrován: 6-2016
Luboš_3.21: Tak to je VELMI zajímavá zpráva! Takže na 171 bude možná nové zabzař, kolejový svršek a ve stanicích, na které se seženou europeníze i rekonfigurace kolejiště. Lepší než vyšťouchnout voko drátem, ale z hlediska např. nákladní dopravy (v současnosti zde diskutované) nic moc.
Já dodám starší informaci, že Radotín protestuje prosti zastávce Sídliště, protože se okolí baráků zahltí automobily dojížděčů a ve špičce bude Karlická brutálně ucpaná v obou směrech... A nebude kde parkovat... A není rozumné místo pro záchytné parkoviště...
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 11-2009
A proč je tak nutné mít ten desetiminutový interval, když se pak už na trať nic víc nevejde. Nebylo by lepší, kdyby se v rámci revitalizace protáhly nástupiště, aby následně nasadit 3*471 po patnácti minutách? A pokud by obce začaly řvít, že chtějí desetiminutu, tak by jim SŽDC (resp. ministerstvo) měla suše oznámit, že dokud nebudou alespoň tři koleje, nepřidělí kapacitu víc jak čtyřem pomalým osobákům za hodinu, protože musí zbýt místo i pro ostatní.
Luboš_3.21
Pondělí, 17. dubna 2017 - 15:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 4-2014
Ještě je tady jedna varianta v dnešní době zatím z říše Sci-fi, starostové obcí kolem tratě.č171 mají představu o tom, že ta traťč.171 má fungovat jako S-Bahn. Co kdyby sehnali nějaké ty miliardy i když to by byl asi problém je sehnat a poté se spojili s magistrátem Prahy, kde velmi rádi pořád připravují a koumají nad novými trasami metra. Tak by se možná dala trasa B, ze Zličína protáhnout přes všechny obce až do Berouna a byl by na 171 od příměstské osobní dopravy pokoj a celá 171 by zbyla jen pro rychlíky a nákladní dopravu.
Ale to je jak říkám zatím jen hudba budoucnosti z říše Sci-fi. Tam by ty soupravy mohli jezdit třeba v pěti minutovém intervalu.
Pondělí, 17. dubna 2017 - 16:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13424
Registrován: 5-2002
PŠ: Tunel může vytrhnout trn nákladce, pokud opustíme vizi, že v tunelu musíme jezdit rychlostí 350 km/h
A kdo všechno kromě Záruby & his melodyboys ji vlastně má...?

TH: dokonce víme i to, že nějaký na 98% napjatý grafikon
Podobná otázka: kdo kromě Tebe tady o 98% grafikonu mluví...?

zkuste přesvědčovat své spoluobčany, že smysl není v boji PROTI něčemu, jak ráda předvádí pitomější část populace (a s ní se obvykle svezou politici), ale PRO něco
To po něm nechceš zrovna málo...
Jinak samozřejmě souhlas - hlasování proti něčemu (či někomu) místo pro něco vidím jako náš národní neduh už hodně dlouho.

Ano, bylo to v soukromém sektoru, ale tam to očividně jde.
Protože při ucházení se do soukromého sektoru nemá smysl, aby se odmítnutý uchazeč obracel na ÚOHS, že...