Diskuse K-report » Archiv 2016 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 20. 06. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 20. 06. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 13. června 2016 - 15:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8269
Registrován: 12-2009
i představitel kraje (jméno jsem zapomněl a vydání nemám nyní u sebe) terminál na Hranečníku zkritizoval.
V tomto článku?
http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/hranecnik-ctvrt-rok u-a-stale-trnem-v-oku-20160601.html

Pak Havlík asi netuší, že do Bartovic tramvaje (a trolejbusy) nejezdí. Nebo by jako chtěl natáhnout koleje až tam nebo by se tam mělo přestupovat z busu na bus?
V článku jsou stesky hlavně na naschvály řidičů příměstských busů. Jen doufám, že ty naschvály nemají odsouhlaseny od vedení 3ČSAD.
Z vlastní zkušenosti vím, že řidiči DPO tohle nedělají(aspoň jsem to neviděl) a čekávají i na busy čekající na červené.
Ale i mezi řidiči zelených busů jsou lidi koumaví a když vidí, že mají před sebou červené a v zastávce směr centrum nic není, odbočí do Počáteční a projedou do terminálu přes nástupní zastávku směr centrum.[ok]
Doufám, že je to legální.

Nedávno jsem četl stesky důchodců z Kamence v Slezskoostravských novinách, že ujíždí z MMS trolejbus směr Koblov a nestihnou přestoupit z t-busů od Hrance. Snad by se dalo na tom zapracovat, byť tím směrem jezdí jen pár jedinců.
Další důchodce, co používá občas Hranečník mi sdělil, že nejezdí S2 do Ostravy z důvodů nevyhovujících nástupišť a chybějících schodů nebo eskalátorů oběma směry na hl.n. Na Hranci má pohodlnější přestup, pokud ovšem nenatrefí na řidiče, co zastaví tak, že mezi nástupištěm a busem je díra. Pak to vyjde nastejno jak na hln.
Jedním směrem je spokojen, od busů jede t-bus nebo tram skoro hned, ale opačně je problém. Nemá odhad, kterým t-busem má přijet, aby nemusel dlouho čekat.[proud] Což ale má i u přestupů na vlak atd.a není to jen hranečníkovská záležitost.[wink]
Pondělí, 13. června 2016 - 16:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8270
Registrován: 12-2009
jsou data od KODISu, jsou veřejně na stránkách MSK
Byl by odkaz? Nějak se mi nedaří to najít.
Pondělí, 13. června 2016 - 16:58:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 10-2011
Michalosp: Poslední dobou neslyším v Ostravě ani dobrý den, ale pořád Hranečník. Jediná vada na kráse Hranečníku je, že do města nemají omezený vjezd nákladní auta, která tam jet nemusí a i spousta osobních automobilů, které tam jet nemusí.

Když už ze mě děláte nelidu, tak aspoň uvedu, proč jsem se jím stal: Řešili jsme spolu cestu z Domu energetiky na Hranečník a dále do zastávky Karviná, Nové Město, u žel. st. s odjezdem z Domu energetiky v 15:40. Ještě, než jsem se do vyhledávání pustil, jsem vám napsal, že to budu hledat podle sebe - jak mi velí rozum. IDOS samozřejmě najde linku číslo 4, která na Hranečník přijede v 15:59 a následně v 16:00 odjíždí spoj na Karvinou. Tak jsem si tedy našel spoj linky 12, který jede z Domu energetiky v 15:56, abych na Hranečníku měl čas 4 minuty na přestup. A odtud plyne naše roztržka.
Já tvrdím, že když někdo vidí minutu na přestup, tak mu během tří sekund musí dojít, že to nestihne. Pak třeba stráví jednu jedinou minutu hledáním spoje, který jede dříve. V našem případě o pouhé tři minuty. A napsal jsem taky, že IDOS ve své podstatě hledá kilometricky nebo časově nejlepší spojení. A ano, napsal jsem, že cestující jsou nepozorní. Radši pojedou spojem, u kterého je přestup jedna minuta, než aby párkrát klikli a zjistili, že ta 12 jede o ty tři minuty dříve a mají jistotu, že to stihnou (pokud nebude nějaká nehoda, samozřejmě). A taky jsem vám psal, že tramvají a jiných spojů na Hranečník ve špičku jezdí dost a že MHD má v rámci Ostravy i jiné návaznosti (to jsou koneckonců vaše slova, jen se týkala Havířova).
Vy naopak tvrdíte, že cestujícímu musí navazovat vše a přemýšlet nemusí a ptáte se, proč by náhodilý cestující měl přemýšlet. - No měl by přemýšlet už jen proto, že je náhodilý a často nejezdí, proto by měl věnovat své cestě trochu pozornosti.
A jsem normální cestující, hromadnou dopravou cestuji denně. Ale ať jsem v Praze, Paříži nebo v Ostravě, vždy musím trochu vědět, jak mi to jede, pokud chci být někde včas a nespoléhat se na "Boha Dopraváka", který mi nějaký spoj sešle shůry. Zkrátka, že nemám jezdit na náhodu. A kvůli tomu jsem pěkný nelida, když to tvrdím.
Pondělí, 13. června 2016 - 18:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 1-2005
Dneska jsem zažil zajímavou situaci týkající se Hranečníku. Volala mi cestující jak má jet z Jablunkova na Fifejdy do nemocnice. Tak jsem ji řekl, že tam nejezdíme a navedl jsem ji na přímý spoj Arrivy, který jede na Hranečník a dále, že pojede tramvají. Když to paní slyšela, tak to okamžitě odmítla s tím, že potřebuje na ÚAN. No, nakonec pojede s námi do Třince, kde si přestoupí na Arrivu, která jede na ÚAN.
"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Pondělí, 13. června 2016 - 18:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6571
Registrován: 5-2005
Michalosp: S tebou opravdu nemá cenu nic rozebírat, i ti, kteří se s tebou pokoušeli "diskutovat" tak dopadli tak, že jsi je nazval kdo ví čím...

Tady ať si tě blokuje kdo chce. Já to fakt nebudu.
A vysvětli mi jednu věc. Proč, když není po tvém, tak hned na všechny útočíš? proč útočíš na ty, co mají jiný názor? Zkus nad sebou někdy uvažovat. Já kvůli Hranečníku taky nevyskakuju dva metry do vzduchu, ale neurážím kvůli tomu lidi.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ostravák.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Ostravák.)
Pondělí, 13. června 2016 - 21:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8271
Registrován: 12-2009
okamžitě odmítla s tím, že potřebuje na ÚAN
Ona nepotřebovala na UAN, ale do nemocnice. Protože neumí cestovat veřejnou dopravou, možná nezná ani Ostravu a byla zvyklá jen na jednu variantu cesty do nemocnice, z jiných měla strach. Z Hranečníkem to nemá nic společného.
Takových lidí je plno, z těch se zhusta rekrutují stěžovatelé na všechno.

Taky jste jí mohl poradit např.přímý a rychlejší než bus vlak na Stodolní,odkud je to do nemocnice pěšky stejně daleko jako z UAN. Také by odmítla, i bez "hrůzostrašného" Hranečníku. Stejně jako jinou variantu z toho množství možných.
Pondělí, 13. června 2016 - 21:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8272
Registrován: 12-2009
cestujícímu musí navazovat vše a přemýšlet nemusí
Já jsem toho názoru také. Akorát jsem ochoten uznat, že návaznost nemusí být v některých směrech do pár vteřin,ba i minut.
A především musí vědět,kde chce jet,pamatovat si název své konečné.
Radši pojedou spojem, u kterého je přestup jedna minuta, než aby párkrát klikli a zjistili, že ta 12 jede o ty tři minuty dříve a mají jistotu, že to stihnou
To je podobný příklad jako s tou nemocnicí. Prostě i cestování MHD, stejně jako autem či letadem, vyžaduje určitou inteligenci. Někdo prostě pojede s tím prvním minutovým přestupem a v případě ujetí napíše do novin o Hranečníku a děsu, čehož se s radostí chytí... však víte kdo.[proud]
Srovnal bych to s těmi, co vjedou do příkopu, protože mu řekla baba z navigace, že má odbočit.
Pondělí, 13. června 2016 - 23:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 4-2006
Ohl: Já se vám přiznám, že já to taky nemůžu najít a nemohl jsem to najít, ani předtím - mám odkaz z odpovědi: http://www.msk.cz/cz/verejna_sprava/frekvence-a-zajisteni-odbaven i-v-zastavce-havirov--mesto--zeleznicni-stanice-71911/.
Pro další informace asi bude nutné si napsat na kraj.

Strojvudce88: My si to vyříkáváme v rámci chatu, ale naše roztržka plyne trošku z něčeho jiného. A to z toho, že dle mého je zákazník ten, kdo má být do systému vtažen a informace má mít na talíři. Bez něj totiž tu hromadnou dopravu nemusíme provozovat. Ale dnes se to děje přesně naopak. Srovnejte popis na stránkách facebooku na MHD Havířov o změnách k 12. 6. 2016 a to, co mají na stránkách KODISu (http://www.kodis.cz/zmeny-jizdnich-radu-na-linkach-odis-od-12-6-2 016/) a stránkách MSK (http://www.msk.cz/cz/doprava/zmeny-jizdnich-radu-autobusove-dopra vy-65092/) a srovnejte možnosti, které máme.

Ostravák: Milý M, tak se mnou nemá cenu diskutovat, ale hlavně, že se mě na něco ptáš. Dělejte prosím svojí práci svědomitě a pak možná nebude důvod ke kritice.
Můžeš mi vysvětlit, proč ze spoje v jízdním řádu v 7:10 na lince 443, který vyhovoval po změnách většině cestujících a spoj byl přeplněn a posílen, vznikl prvně od 4.4.2016 spoj v 7:10 a 7:15, kdy posila byla vytížena cca na 20% a první spoj se dále některé dny zpožďoval cca 2-5 minut, vznikly dva spoje v 7:04 a 7:14? Pěkně to dnes TH pozoroval na vlakovém nádraží, předpokládám, že spoj 7:14 jel dnes plnější, protože lidi šli na spoj 7:10 a ehle, on už byl pryč, protože jel v 7:04. Doufám, že TH uvidím příště v prvním spoji na vlakové a pak v tom druhém. Třeba příští týden. Nadsázka a ironie, pokud by to Strojvudce88 takto neřekl: Cestující si to měli zjistit, cestující je vlastně povinen si každé tři měsíce zjišťovat změny. Nejlépe každý den předtím, než využije hromadnou dopravu. A to množství lidí, kteří byli nadšeni víkendovou změnou.

Další dotaz bych na tebe M měl proč jste posunuli spoj z 5:50 na 6:00? Či proč o letních prázdninách rušité 442? Proč vyhodnocujete vozidla z venku přes zatmavené skla, proč používáte pro vyhodnocování data ze systému dopravce jen z jednoho dne, či proč nefunguje elektronický panel ve směru Město v Havířově u radnice, či proč v CISU jsou JŘ ve formátu KODIS bez přestupů, či proč jste nevyjednali s dopravci vyčkávání spojů v terminálu Hranečník? Nesvádějte to prosím na řidiče. Či proč jste přidali zastávku Kunčice, Frýdecká, kde jsou ty požadavků občanů/cestujících, proč vám trvá něco, co je jasné poslat dva týdny? A mnoho dalších dotazů na tebe M mám.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Úterý, 14. června 2016 - 08:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8275
Registrován: 12-2009
proč jste nevyjednali s dopravci vyčkávání spojů v terminálu Hranečník? Nesvádějte to prosím na řidiče.

Proboha, tohle je potřeba vyjednávat? V tom článku je to uvedeno jasně:
"stále se najde nejeden imbecil, který počká, až spoj přijede pár metrů od zastávky, a před nosem cestujícím práskne do bot,"
To považuji za schválnost, normální člověk by to neudělal. Proč mohou tramvajáci atd. těch pár vteřin ,minutu počkat?
Že je to schválnost, je jasně poznat z řidiči příměstských autobusů se baví o tom, že Hranečník je jen fraška, že nejde o ovzduší ani snazší dopravu. ,Naše autobusy jsou ekologické a ovzduší neznečišťují. Nechápu, proč nemůžou jezdit do centra jako dříve
Takže se snaží cestujícím znepříjemnit život, aby ukázali, že bez busů na GN je to na nic.
Úterý, 14. června 2016 - 08:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 10-2011
Michalosp: 1) Ano, vyříkáváme. Myslím, že informace jsou dostupné. Ale zmínil jsem, že dodatků v tištěné podobě je málo, tak na to mohou někteří opravdu doplatit tím, že nebudou vědět, že něco vychází.

2) Popisy jsem srovnal. Když teda pominu, že popis na MSK se mi čte trochu hůř (podle fontů a velikostí - unavuje mi to oči), tak se mi ten popis i líbí. Je to přehledné, zmíněná linka, fajn. Konkrétní spoje někoho mohou unavovat hledat, nepopírám. Na druhou stranu na MHD-Havířov je to napsáno trochu beletristicky a zdlouhavě. Na jednu stranu zmiňujete, že cestující se nebude nimrat v hledání informací a pak odkážete na románové vydání (co do délky). Asi to bude chtít najít střední cestu na všech frontách. Pro někoho může být nepřehledné to i to, ale jak udělat tu zlatou střední cestu, aby to pochopili všichni a bylo to jednoduše čitelné. Já bych se řídil vydáním ODISu, protože je pro mě přehlednější. Pro někoho být samozřejmě nemusí.

3) Nadsázka a ironie, pokud by to Strojvudce88 takto neřekl: Cestující si to měli zjistit, cestující je vlastně povinen si každé tři měsíce zjišťovat změny. Nejlépe každý den předtím, než využije hromadnou dopravu. => Přesně takto to Strojvudce88 neřekl. Nevkládejte mi už poněkolikáté do úst slova, která jsem nevyslovil. Říkám, že když jsou změny, tak by se cestující měl podívat (ne, že musi!), jestli se mu něco nezměnilo. To je přece naprosto normální. A myslím si, že když někdo někam jede, tak by měl mít naplánovanou svou cestu aspoň přibližně. Jazyková intenzita slov "mít povinnost" a "měl/a by" je rozdílná. Mít povinnost = je nutné něco udělat. Měl/a by = je lepší se podívat nebo něco udělat, když se někdo nepodívá nebo něco neudělá, následky si ponese sám - jinými slovy, uskutečnění děje je podmíněno jinými okolnostmi (zde změnou).

Když se měnil jízdní řád u vlaků a já jel "na ten svůj" vlak na 7:22 a on z Ostravy odjížděl 7:09, když jsem v tu chvíli dojížděl na svinovské mosty, tak za to mohly ČD, že změnily JŘ a já jsem byl chudáček, kterému to ujelo? Ne, mohl jsem si za to sám, že jsem se pako nepodíval. Přišel jsem pak někam pozdě, bohužel. Spílat jsem mohl sám sobě. A o tom celou dobu mluvím. Ať je to jednoduché, ale když jsou změny, tak se přece pro jistotu kouknu, jestli to na mě nemá vliv, abych předešel nějakým problémům a ušetřil se trápení, stresu, vysokého tlaku...
Úterý, 14. června 2016 - 10:32:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 4-2006
Ohl: Řidič ČSAD Havířov, či Karviná, je dle manuálu řidiče dodržovat jízdní řád a v rámci možností vyčkat na cestující. Nic víc, nic míň. ČSAD Havířov funguje na původních smlouvách s krajem a nemá žádnou smluvní povinnost dávat pokyn řidičům, aby vyčkávali.

Naopak terminál Hranečník si prosadila Ostrava, aby jí někdo v těch vzduchonosičech jezdil. A tramvajáci a trolejbusáci - čekají taky jak se jim zachce, ale funguje to určitě daleko lépe než první dny. Ovšem běh ala Hranečník vídám stále. Někdy vám to natočím. Na druhé straně tam bývá častější interval než na straně PHD. Takže daleko důležitější bylo se podívat na návaznost MHD --> PHD, než naopak.

Pozor, bez busů na GN a ÚAN, je to na nic. Řidiči dělají svojí práci tak, jako každý jiný. Výjezd z prvotní zastávky je v čase odjezdu. Někteří sice přistaví jen minutu před odjezdem, pak odjedou s 3 minutovým zpožděním, a jsou zase rozvázány přestupy v Havířově, protože se nedá stíhat jízdní doba. Například spoj ve 20:08 z Hranečníku, přijíždí do Havířova ve 20:35 dle jízdního řádu, ale ve 20:33 jede linka 402, která jezdí dle JŘ ještě před Hranečníkem. Původně přijížděla ve 20:28 linka 442 z ÚANu, přestup fungoval. Nyní pokud by řidič přijel dle JŘ, případně odjel později z Hranečníku, lidi ten přestup nestihnou? Je to v pořádku? Jsem na vás "Ohl" zvědavý, jakým pohledem mě obdaříte.

Strojvudce88: Informací je málo obecně. To nešlo hlásit již celý týden ve vozidlech MHD a PHD: "Vážení cestující, od 12. 6. 2016 dochází ke změnám v jízdních řádech. Více informací na www.kodis.cz." Nebo to snad někdo slyšel? Ani DPO, ani ČSAD. A tohle má zajistit KODIS. Hlavně, že ve vozidlech DPO se hlásí, nakupjte přes eshop.

2) Popis na MSK - dejte to prosím někomu přečíst. "Spoje x,y,z zrušeny; spoje upraveny" apod. Jaké spoje, kdy, proč? Nebudou se na toto lidi ptát?
Za další texty jako uspíšit o 10 minut či KA - OBCH. DŮM - H. SUCHÁ LÉKARNA.
Popis na MHD Havířov je dlouhý, taky není málo změn. Včera přibyl struktorovaný popis, který je přehlednější. Ať se najde střední cesta, ale pracovat by na tom přece měli zaměstnanci firmy, která je placená Krajem a Ostravou, nikoliv jen zájmové skupiny.
Vydáním ODISu, myslíte, tím, co má na stránkách KODIS? Myslíte, že je to tam srozumitelné?
Přece jen se čte lépe něco, co je popsáno jako román, než plně technický popis. Za další v rámci interakce mají možnost se ptát. Co udělal KODIS pro informovanost o změně k 12. 6. 2016?

3) Vím, že jste to neřekl, ale jak jsem vám psal, vaše některé vyjádření takto působí a směřují k tomu. A já vám jasně řekl, že cestující třeba ani netuší, že ty změny nastaly. Ano následky si ponese sám, a příště už raději hromadnou dopravou nepojede, když bude moci jet autem. Dokonáno.

Dle mého za vaše ujetí vlaku mohlo více faktorů. Akorát srovnáváte něco, kde jízdní řády vlaků se mění dvakrát do roka. Nyní je to za půl roku už třetí změna v autobusové dopravě. A ani jedna není dělána prozákaznicky. Když vychází kompletně nový jízdní řád vlaků, či změna k 12. 6. 2016 u GVD, vychází dodatek. Kde je dodatek ke změnám v příměstské dopravě? Na stáncích se ještě minulý týden prodával dodatek ke změnám k 28. 2. 2016.

Mám pocit, že se stále bavíme jeden o koze a druhý o mrkvi (ani ne tak o voze).

Tak a klidně do mě, křikloun
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Úterý, 14. června 2016 - 11:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1924
Registrován: 1-2005
K informování o změnách, musím souhlasit se Strojvůdcem88, že se lépe člověk orientuje v tom technickém popisu. Najdu si vlastní spoj a hned vím, co se s ním děje.
Dále musím doplnit, že jsem si vytáhl z popisu MSK své linky, vytiskl tabulku, nechal vyvěsit na AS a dal na přepravku k rozdání zvídavým cestujícím. A žádné překvapené cestující jsem 12.6. neměl.
"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Úterý, 14. června 2016 - 12:14:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2011
Michalosp: 1) Věřím, že to hlásit šlo, ale jediná vozidla, ve kterých by to bylo slyšet, by byla vozidla DPO a vozidla ČD. Když jedu autobusem ČSAD Havířov nebo ČSAD Frýdek-Místek (příměstskými autobusy), tak jsem si nevšiml, že by tam někdy hlášení fungovalo bezvadně a pokud funguje bezvadně, tak rozhodně slyšet není. U FM slyším zvuk, ale nerozumím, co se tam říká. U Havířova jsem neslyšel teda vůbec nic. Tady to je problém na straně dopravce, že si neumí nastavit hlášení ve svém vozidle. Nikoho tím neobhajuji, ale ten problém by zcela jistě nastal. Zároveň na druhou stranu vím, že motor nikdy tichý nebude a je to obtížné vyladit tak, aby to bylo slyšitelné a srozumitelné.

2) Já právě psal, že se mi líbí ten popis KODISu v tabulce (chybí mi tam to K, jak jste mě správně opravil [happy]), protože mi přijde přehledný, jednoduchý a srozumitelný. Jak píše Jan Širc: kouknu, najdu si vlastní spoj a vím, co se s ním děje. Strukturovaného popisu jsem si všiml, v pořádku. A cestující se přece mohou ptát, ať už je změna v tabulce či strukturovaně popsaná.
Nicméně, teď to zobecním, bavili jsme se o tom, že cestující nemůže obětovat jednu minutu k vyhledání dřívějšího spojení pro linku č. 12 a má číst "románové vydání" změn? Nehaním tím vaší práci, ale když někdo neobětuje tu minutu přehlednému textu v IDOSu, tak pochybuji, že obětuje delší čas delšímu textu. [nene][sad]

3)Nesměřuje to tam. Zkuste číst text v neturální rovině. Vaše vyjádření taky nějak působí, ale já si je neutrálně čtu, abych k nim přistoupil jako k názoru, který není zaujatý a jen si hájí to své, co chce jeho pisatel říci.
Cestující třeba netuší, že ty změny nastaly, to chápu a je to nepříjemné. Ale tak jednou se spálí, dají si pozor nebo pojedou něčím jiným, to už je na každém z nás. Někdo třeba překvapen není, jak psal Jan Širc.

A co se týká ujetí mého vlaku - jakých více faktorů máte na mysli? Nesrovnávám zde počet změn, ale základní věc: když je změna a nepodíval jsem se, pak mi to ujelo, dobře mi tak. Tak to v mém případě zkrátka bylo a o změně jsem věděl. Mohl jsem nadávat jen sám sobě a taky jsem to i udělal.
Pokud se na stáncích prodával dodatek ke změnám 28. 2., tak bych v tom viděl i tu možnost, že si to cestující zkrátka nekupují, protože jsou zaměřeni na ty webové verze. Protože změn k Hranečníku, letáků, jízdních řádů a podobně bylo více než dost. A Hranečník zrovna nebyla věc, o které by se nějak nemluvilo a přesto to na stáncích dosud je. Proto mi z toho i vyplývá, že se lidé začali více orientovat na web. Samozřejmě, ať jsou klidně i tištěné dodatky, ale když si je nikdo nebere nebo o ně není zájem a zůstávají, tak to pak nikdo netiskne. Ale to je zase loterie, někdo to vezme a počte, jiný ne. Však to znáte...
Úterý, 14. června 2016 - 13:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 10-2005
Michalosp: Už jsem ti to jednou psal. Proč toho prostě nenecháš? Starej se o důležitější věci než Hranečník. Třeba o kloubové nebo 15m spoje mezi Hranečníkem a Ostravou, nebo o lepším vlakovém spojení s Havířovem z Centra.

Hranečník byl odjakživa přestupní uzel. V prvopočátcích tam jezdily pouze úzkokolejné tramvaje, které tam měly dílny (budova stojí dodnes). Byly tam vazby na autobusy. Později tama vedla i normálněrochodná tramvaj na NHKG, takže další přestupy mezi tramvajemi různého rozchodu. Po ukončení úzkokolejky měly na Hranečník okamžitě jezdit trolejbusy. V té době se pomalou budoval Havířov - jako satelitní město Ostravy (tak jako Poruba), měl být (sou)část Ostravy a měl být spojen dvěma trolejbusovými systémy. Jedním okolo 750V a jedním klasickým 600V který se používá dodnes. Měly tudíž vést do Havířova dvě stopy vedle sebe, právě z Hranečníku. Na internetu je plán původního terminálu (záměru), který je mnohem lepší než dnešní, ale hlavní je, že se postavilo aspoň něco.....

Musíte si uvědomit jednu zásadní věc. V Ostravě všechno dlouho trvá. Proto jsme na Hranečník čekali téměř 50 let. Porubáci čekají na Severní spoj také téměř 50 let, ale ti se asi ani nedočkají. Skelet se staví už přes 30 let a Karolínu stavěli 10-20 let. Tramvaj na Duhu už taky měla jezdit 40 let. Do Hlučína trolejbusy 30 let. Přes Františkov trolejbusy 10 let. Vidíte a většina co jsem napsal ani není. A nejspíš ani nebude. Zvykněte si.
A bonbónek na závěr. Heliport s trasou vrtulníku Nová ves - Mošnov, který by byl součástí DPMO (tehdy) měl létat už 60 let.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 14. června 2016 - 13:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8277
Registrován: 12-2009
Řidiči dělají svojí práci tak, jako každý jiný. Výjezd z prvotní zastávky je v čase odjezdu. Někteří sice přistaví jen minutu před odjezdem, pak odjedou s 3 minutovým zpožděním,
Nádherná pasáž, kdy začátek popírá konec.[proud] Takže to, když se na parkovišti vykecávají a k davu cestujících přijedou pozdě a odjíždějí se zpožděním, je normální. A v novinovém článku kritizované ujetí cestujícím, co docházejí k zádi busu, je taky normální, protože zrovna v tom okamžiku vteřinovka na hodinkách dospěla k dvanáctce.
Jakým pohledem vás mám za něco takového obdařit? Jedině útrpným. V případě, že by ujel schválně mi, tak vražedným.
Proč může fíra zastavit těsně po rozjezdu vlak, když si všimne dobíhajícího, tak netuším, proč musí ve stejném případě ujet bus. Začínám mít stále větší pocit, že jim to přikázalo vedení podniku.
Nebo má ve svých řadách mimořádně škodolibé řidiče, řídící se asi krédem vámi popsaným: příště už raději hromadnou dopravou nepojede, když bude moci jet autem. Dokonáno.

případně odjel později z Hranečníku, lidi ten přestup nestihnou? Je to v pořádku?
Hlavně není v pořádku, že busy obecně nejsou schopné počkat na sebe nikde, bez ohledu na to, zda projíždějí Hranečníkem, či ne. V tom se mi třeba líbí garantované přestupy mezi t-busy na
"Revírní br. pokladna". Tam bys měli jít busí manažeři poučit, že to jde.

Ovšem běh ala Hranečník vídám stále. Někdy vám to natočím.
Není třeba, je to vidět skoro pokaždé u každého druhu dopravy u přestupu, znovu -kdekoliv. Podvědomé.
Na druhou stranu- a zase jsme asi u příkazu či škodolibosti- plno zelenobílých busů nesmyslně zajíždí až na druhou výstupní zastávku, aby to měli cestující na tramvaj, čekající u svého označníku, co nejdál. Tohle si natočte, jak je nutí běhat. [wink]
Úterý, 14. června 2016 - 13:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 4-2006
Jan_Širc: Mohu s tebou i souhlasit, když se jedná o pár spojů, jako v tvém případě. Situace v Havířově byla ovšem trochu jiná. A ten popis změn, co je na MSK, jako posunout spoj o... a podobně. No nevím.

Strojvudce88: 1) Ano, dopravce jsem na to upozornil. Odpověď je, že se tím bude zabývat. Tak uvidíme, mám v plánu to hlásit, protože hlásit se to musí. Kdo z KODISu toto dělá? Chápu, že oni to neprovozují, ale jsou přece koordinátoři.

2) Mohou se interaktivně ptát v případě KODISu? Odpověď na email, nikdy, nebo za dlouho? Jezdili KODISáci s autobusem? Já měl tři veřejné setkání. Jedna věc je v případě konkrétního spoje, druhá věc je pokud člověk cestuje různě v průběhu dne. A takoví lidé jsou. Pak mají kontrolovat všechny spoje? Já mu všechny změny naservíroval obecně na talíři, samozřejmě uznávám, že pokud jej zajímá konkrétní spoj, najde si jej. Zlatý střed, by byl obě varianty. Opět, kdo z KODISu jej připraví?

3) Máte pravdu. Já to čtu ze svého pohledu. Ovšem já ty cestující v hromadné dopravě chci. Narozdíl těch, kteří na ní mají přímo vliv.

Více faktory bylo myšleno fakticky přesně to, co jste popsal. O změně bylo informováno, tady by se asi nikdo nezlobil, že se nepodíval, protože se to dalo čekat, že ČD tak, jak předem řekly, změní JŘ v termínu. Ovšem o změně k 12. 6. 2016 v autobusové dopravě by se nejraději pomlčelo, opět křikloun to dal do médií a jak to paní redaktorka schytala od KODISu.
Co se týká dodatků, koupit si dodatek k 28.2.2016 ve stavu, kdy jízdní řády od 12. 6. 2016 vypadají z cca 70% jinak, je velice výhodná koupě. Naopak a opět, je to odrazujícího pro cestujícího.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Úterý, 14. června 2016 - 13:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8278
Registrován: 12-2009
tam jezdily pouze úzkokolejné tramvaje, které tam měly dílny (budova stojí dodnes). Byly tam vazby na autobusy.
Rady bych byl poněkud opatrný. UAN byl za divadlem A.Dvořáka, hlavní přestupní bod byl na Smetanově náměstí.
Úterý, 14. června 2016 - 13:51:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5136
Registrován: 9-2005
Při příležitosti trolejbusooslav v Plzni 18. června, bude především pro přespolní určen Den pootevřených vrat v muzeu ČSAD v Plzni-Doubravce. [happy]


Úterý, 14. června 2016 - 14:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 4-2006
Ross: Vaše rozkazy poslouchat nebudu. Můžete se vztekat jak chcete, že Hranečník měl být dávno, že něco mělo být. Ať přidají přestupy úplně všude, to lidi přitáhne. Jo vlastně, lidé mající rádi hromadnou dopravu vlastně mají rádi jen vozidla, lidi jim překážejí. Nebo je to jinak?

Ohl: To se zdá vám, že začátek popírá konec. Já vám taky vložím v dalším textu něco do úst. Ano vykecávají se a pak odjíždí pozdě a lidi stíhají přestup a myslí si, že to tak funguje vždy. Pak se najde řidič, který dodržuje pokyny a přistavuje 3 minuty před odjezdem a odjíždí v čase odjezdu, což mu přikazuje manuál řidiče a chtějí po něm cestující, kteří očekávají dodržení jízdního řádu na dalších zastávkách.

Škodolibost řidičů je na obou stranách, i DPO. A to i mezi sebou. Samozřejmě přístup, resp. plat u DPO, je jinde, než u ČSAD. Z toho pak vyplývá další chování a další možnosti.

Přestup mezi t-busy funguje i jinde a určitě je to dobře, ale je to garantovaný přestup, na Hranečník nic takového v jízdních řádech není. Proč to tam není? Protože se to považuje za automatické? A jsme u toho, když je to automatické, má být zajištěn přestup i ze spoje linky 4 s příjezdem v 15:59 na linku 531 s odjezdem v 16:00. Ale s tím například Strojvudce88 nesouhlasí.

Podívejte se na http://www.kodis.cz/wp-content/uploads/terminal_Hranecnik.pdf či zde Plánek. Já to chápu tak, že řidič dalšího vozidla zastaví dále od nástupiště 1, na 2b. Logičtěji řidič prvního vozu předpokládá příjezd dalšího a zastavuje na 2b, aby další mohli zastavit za ním. Je to chyba řidičů?

Děkuji, křikloun

(Příspěvek byl editován uživatelem Michalosp.)
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Úterý, 14. června 2016 - 15:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 10-2005
Michalosp: Zajímavé, že teď utočíte a přitom na FB jste jednal se mnou normálně. Asi mimikry.
A já se nerozčiluju nikdy, jsem klidný tvor [vypravci]

Ještě by mohli dodělat peron mezi mosty na trati a máme dokonalé spojení i s vlakem na Hranečník [biggrin]
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 14. června 2016 - 17:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6574
Registrován: 5-2005
Michalosp: Mě jenom fascinuje, že tady pořád meleš cosi o tom, že KODIS nedělá to, nedělá ono... Ty jsi na Hranečníku 24 hodin denně, že víš, co KODIS sleduje a co ne? Ty jsi vědma, že víš, co KODIS s dopravcem řeší a co ne, resp. jestli KODIS jezdí autobusem nebo ne? Zkus nejdříve uvažovat, než napíšeš takové nesmysly.

Uvědom si, že všechny změny jsou kompromis a jen tak si je KODIS nevycucá z prstu. Ale to je jak házet hrách na stěnu...
Úterý, 14. června 2016 - 18:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 4-2006
Ross: Já neútočím. Ty mi něco přikazuješ, a já se řídit tvými rozkazy nebudu. Toť asi vše. Pokud jsme si někde psali, pravděpodobně jsi ke mě nepřistupoval stylem: "Už jsem ti to jednou psal. Proč toho prostě nenecháš? Starej se o důležitější věci než Hranečník. Třeba o kloubové nebo 15m spoje mezi Hranečníkem a Ostravou, nebo o lepším vlakovém spojení s Havířovem z Centra." Nevidím důvod, proč bych měl řešit, to co chceš ty.

Ostravák: S poslední větou plně souhlasím. Je to jako házet hrách na stěnu. Vaše věčné výmluvy o kompromisu... Moc dobře vím, co dělá a nedělá KODIS. Když to nevím, vyžádám si informace. Zkus prosím někdy přemýšlet, než napíšeš takové nesmysly.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Úterý, 14. června 2016 - 18:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1925
Registrován: 1-2005
Co se týká dodatků, koupit si dodatek k 28.2.2016 ve stavu, kdy jízdní řády od 12. 6. 2016 vypadají z cca 70% jinak, je velice výhodná koupě.
Tady Michalosp udeřil hřebíček na hlavičku, protože tohle je problém a ne jenom v případě Hranečníku. Stejný problém byl i na Jablunkovsku a zcela jistě bude i na Českotěšínsku a jinde. V Jablunkově lidi v březnu chodili a ptali se po novém jízdním řádě, ale žádný nebyl a ten z prosince byl dobrý tak akorát do kamen. Tak potom ti drzejší alespoň rozkradli jízdní řády, co byly vyvěšeny ve vestibulu na AS. Nicméně nad tím by se někdo mohl zamyslet a třeba lidem rozdat aspoň nějaké dodatky. Přece jenom si ti cestující koupili jízdní řád s platností do DD.MM.RR a to nakonec nebylo dodrženo, takže je to tak trochu klamání zákazníka.
"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Úterý, 14. června 2016 - 20:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 964
Registrován: 5-2004
Pěkný den všem. Ačkoli vím, že diskuse s Michalosp je boj s větrnými mlýny, nedá mi to neumístit sem alespoň jednu reakci. Pro přehled - jsem ten, jenž je v příspěvku Michalosp označen jako TH. Začal bych tím, že když jsme cca před rokem začali sestavovat jízdní řády Havířov - Ostrava pro situaci po spuštění Hranečníku, bylo mnoho variant a verzí. Tehdy byl ještě Michalosp pravidelným hostem na KODISu cca 1x za rok, kdy jsme přátelsky s kolegy diskutovali mnoho oblastí v dopravě v MSK a možných nových námětů k řešení. Padlo tam v této rovině mnoho nápadů k Hranečníku, z nichž některé z různých důvodů realizovány nebyly, ale některé také byly (např. vedení linky 444 přes Okrajovou nebo přímá linka ze Šumbarku do Ostravy). Následně si Michalosp svým vystupováním v určitých věcech zasloužil nelibost k dalším takto naplno otevřeným schůzkám. Přesto jsem se s ním, vnímaje jeho místní znalost, ještě několikrát sešel nad konkrétními návrhy jízdních řádů chystaných k Hranečníku a zapracoval jsem některé jeho postřehy ohledně jízdních dob, časových poloh spojů apod. Byť jsem věděl, že Michalosp s novými jízdní řády komplexně nesouhlasí, pomohl mi v nich odladit některé detaily. Naše spolupráce (ano, do té doby jsem to tak opravdu nazýval a vnímal) vrcholila 26. a 27. února, kdy jsme společně (se souhlasem ČSAD) rozvěšovali informační A4 o změnách na zastávky v Havířově.
28. února pak přišel obrat o 180°, Michalosp si šel (jako já a další) od rána zkoušet nový dopravní systém a bez ohledu na nezaběhnutost systému, která by jistě brzy ustala, začal bombardovat infolinky stížnostmi, dotazy, připomínkami na různé detaily a zjevně dětské nemoci systému, které provázejí každou velkou změnu. Po tomto datu jsem měl ještě chvíli trpělivosti s chováním Michalosp, kterou však nechal přes má upozornění velmi brzy přetéct.

To jen tak pro dokreslení situace a teď k dotazům:

Dělejte prosím svojí práci svědomitě a pak možná nebude důvod ke kritice. a následně Pěkně to dnes TH pozoroval na vlakovém nádraží...
Asi je nesvědomité, že si v reálném provozu ověřuji důsledky provedených změn v JŘ.

proč jste posunuli spoj z 5:50 na 6:00?
Vybavuji si z jednoho z Tvých e-mailů i z některých diskusí nad návrhy jízdních řádů, že je dobře, že míříme více spojů na celou hodinu do Ostravy a méně těsně po celé hodině.

proč o letních prázdninách rušité 442?
Viděl jsi návrh letních JŘ KODISu, kde 442 figurovala, musí ti být tedy jasné, že v tom bude asi tlak z jiné strany, který si ta dotyčná strana zkrátka prosadila.

Proč vyhodnocujete vozidla z venku přes zatmavené skla?
Ano, provádíme i orientační sčítání na zastávkách.

proč používáte pro vyhodnocování data ze systému dopravce jen z jednoho dne
Vážně? Ty už jsi zapomněl na frekvence od ČSAD pro sestavení JŘ pro Hranečník, které jsem ti osobně oficiálně předával, kde byly týdenní průměry z března, července a října?

proč nefunguje elektronický panel ve směru Město v Havířově u radnice
Asi se tě bojí.


proč v CISU jsou JŘ ve formátu KODIS bez přestupů
Dotaz na Chaps.

proč jste nevyjednali s dopravci vyčkávání spojů v terminálu Hranečník?
Je Hranečník tak výjimečný, aby měl mít tak výjimečná opatření? Ale co když pak odjedou s 3 minutovým zpožděním, a jsou zase rozvázány přestupy v Havířově

proč jste přidali zastávku Kunčice, Frýdecká, kde jsou ty požadavků občanů/cestujících?
V korespondenci.

proč vám trvá něco, co je jasné poslat dva týdny?
Protože se musíme zabývat nekonečným vyřizováním žádostí nějakého MP, také musíme dělat svědomitě JŘ a v neposlední řadě zajišťovat podklady pro každou změnu minimálně z několika dnů přeci.


Nic není dokonalé a nikdo není dokonalý, ale, Michalosp, jsi opravdu tak najivní, že si myslíš, že ještě někdo tvé připomínky bere vážně?
P.S. Stále čekám na tu dechberoucí skutečnost, kdože se to zajímá o dopravu v MSK, která měla přijít v den zahájení tradiční dopravní výstavy v Ostravě. Zatím jsem zklamán.

[happy]
Úterý, 14. června 2016 - 20:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 10-2011
Michalosp: 1) Někdo to určitě dělá. Jen to, že to nevíte vy, neznamená, že se to neděje.

2) Mohou se interaktivně ptát v případě KODISu? Odpověď na email, nikdy, nebo za dlouho? Jezdili KODISáci s autobusem? Mohou se určitě ptát. Vy byste odpovídal hned, aniž byste si danou věc prověřil? Odpověď určitě chodí - nikdy nebo za dlouho může být váš osobní názor, ne pravidlo.

Jedna věc je v případě konkrétního spoje, druhá věc je pokud člověk cestuje různě v průběhu dne. A takoví lidé jsou. Pak mají kontrolovat všechny spoje? Ano, když cestuje různě v průběhu dne, tak se může podívat, jak mu to jede. Ale záleží kde cestuje. Podle toho se odvíjí dané podívání se.

Já mu všechny změny naservíroval obecně na talíři, samozřejmě uznávám, že pokud jej zajímá konkrétní spoj, najde si jej. Zlatý střed, by byl obě varianty. Opět, kdo z KODISu jej připraví? Pokud jsem četl správně, "naservíroval" jste spoje z Havířova a mezi Havířovem a Ostravou. Nijak není naservírovaný Bruntál, Nový Jičín, víkendové spoje do Trojanovic, které prošly změnou. Takže jste z pytle brambor cestujícím naservíroval bramboru, obrazně řečeno. Kdo z KODISu to připraví - neříkám, že tabulka na MSK je přehledná (mi osobně se špatně čte), ale tabulka z KODISu mi přijde v pohodě, ale to už jsem psal dříve, že je to podle mého názoru přehlednější. Ale stěžuje si někdo? Podle Jana Širce ne, tak asi tabulka vyhovuje.

3) Původně jsem nechtěl komentovat, ale pokud je pravda, že jste se podílel na vytváření spojů na Hranečník, tak proč proboha ten obrat? To jste nevěděl dříve, že to tak bude jezdit nebo se to v praxi ukázalo blbým až od půlnoci 28. 2.? Nevím, jen se ptám. Protože pak nechápu úplně váš postoj nad celým Hranečníkem. Na jedné straně se podílíte na vytváření jízdních dob, na druhé straně brojíte proti Hranečníku, na kterém jste se sám podílel. Žádám vás za všechny zde přispívající, abyste mi svůj finální postoj k Hranečníku podle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím objasnil.

4) Jsou změny, ale proč by to mělo cestující odrazovat, když si o změny z určitých důvodů sami zažádali?

(Příspěvek byl editován uživatelem Strojvudce88.)
Úterý, 14. června 2016 - 22:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8280
Registrován: 12-2009
Škodolibost řidičů je na obou stranách, i DPO. A to i mezi sebou. Samozřejmě přístup, resp. plat u DPO, je jinde, než u ČSAD. Z toho pak vyplývá další chování
To snad nemyslíte vážně, že ujíždění schválně je závislé na platu.

Já to chápu tak, že řidič dalšího vozidla zastaví dále od nástupiště 1, na 2b. Logičtěji řidič prvního vozu předpokládá příjezd dalšího a zastavuje na 2b, aby další mohli zastavit za ním. Je to chyba řidičů?
Když za ním nic nejede a výstup trvá max.minutu, tak musí jet co nejdál? On by ten případný druhý neuměl zajet na 2.výstupní?
Proč tady může zastavit tak, že se lidi nemusí vracet zbytečné metry? (MMCh-tramvaj čekala na bus stojící na červené a oba el.vozy se rozjely ihned po nástupu cestujících.)

Naprosto bezchybná ukázka, jak to má fungovat.

gar.přestup. Hranečník nic takového v jízdních řádech není.
Já taky nemyslím Hranečník, ale tu další zastávku,kde jste zmiňoval přípoje mezi zelenobílými busy. To si tam musí ujet a vymluvit se na Hranečník?
Středa, 15. června 2016 - 07:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 4-2006
Ohl:
1) To první myslím vážně. Chování zaměstnance závisí i na platovém ohodnocení a přístupu zaměstnavatele. Ten je u ČSAD Havířov jaký je. Myslím, že Ic540 by vám o tom mohl referovat.
2) Vyfoťte prosím a zveřejněte případ, kdy za ním nic není a on zajede schválně na 2b. Za další logicky se dle mého křiklounského názoru zastavuje vepředu, aby právě, když přijede další vůz, což je ve špičku běžné, mohl zajet normálně k obrubníku, protože ve chvíli, a to vy určitě víte, když bude stát vůz ve 2a, a druhý pojede před něj do 2b, bude muset zastavit buď daleko, aby byl dveřmi u obrubníku, a nebo prostě budou dveře nad silnicí.
3) Pokud myslíte Podlesí, Těšínská, resp. Podlesí, aut.nádr., tak tam jsem osobně žádal sjednocení názvu zastávek na Podlesí, autobusové nádraží, což mi přijde daleko logičtější. I dopravci. ale městu Havířov ne. A KODIS v tomto taky nijak nekoná. Pak by se jednalo o stejnou zastávku a tam chci, aby i v MHD Havířov platilo, že spoje vyčkávají, pokud jsou na stejné zastávce a je rozdíl do minuty. Ovšem tady jsou to dvě zastávky, a ještě k tomu rozdíl je 2 minuty.

Strojvudce88: Pane, už jsem vám i psal, že pokud vám někdo tvrdí něco, nemusí to být vždy pravda. Já mám o činnosti KODISu poměrně detailní zprávy, což tady zas budou někteří vyskakovat, takže tak 95% vím, a dost činností se nedělá. Pokud vám vaši známí, či kamarádi z KODISu tvrdí opak, buď mluví o něčem jiném než já, nebo považují 1 až 3 denní ježdění autobusy za dostačující proto, aby pak mohli říci: "Takhle to bude nejlepší". Abych rovnou neřekl, že lžou.

2) Pozor není to názor. Mám obyvatelé Havířova, kterým přišla od KODISu buď odpověď stylu: Děkujeme, nic dělat nebudeme (přehnané do extrému, ale fakticky výmluvy na ostatní) anebo se odpovědi někteří ani nedočkali. Opět není to můj názor, ale praxe.

Pane, vy mě doopravdy bavíte. Takže na webu MHD Havířov, který je primárně zaměřen na MHD Havířov a příměstská doprava se k ní ovšem vztahuje, budu popisovat Bruntál, Nový Jičín, Trojanovice? Takže pokud si nikdo nestěžuje, ale přestane jezdit, je to pak v pořádku. Já vím, nejsou stížnosti, když přece všichni víme jací jsme, umíme si obecně jen stěžovat, ale u piva v hospodě - teď vím, že jsem si naběhl a někdo bude tvrdit, že si stále stěžuji, ale ti, kteří vědí, ví, že jsem i s kolegy, připravil minimálně 3 návrhy jízdních řádů, jednali o linkovém vedení a další. Za poslední 3 měsíce mám za sebou x jednání s úředníky, náměstky, primátorem, jsem členem dvou občanských komisí. Takže já spíše více pracuji na řešení, než, že si stěžuji.

3) Prosím nespojujte dvě věci. Jinak, odpovím vám jako ČSAD Havířov, na které mě odkázal kraj s žádostí o počty cestujících: "sděluji Vám, že Vaší žádosti na poskytnutí údajů dle zák. č. 106/1999 Sb. nelze vyhovět, jelikož Michal Podloučka není subjekt povinným poskytovat informace dle § 2, odst. 1 zákona.". Takže vám odpovím spíše ze slušnosti: Já terminál Hranečník nepřipravoval, právě naopak jsem se snažil zabránit největším zvěrstvům, které se chystaly. Něco se povedlo, třeba spoje 735 do Ostravy, ponechaná 38 v pracovní dny, linka 440 na Hranečník ve 14 spojích, místo původně plánovaných 9 na ÚAN, přidání spojů oproti původnímu plánu, protože někdo si nespočítal, že ČSAD jezdí i svěsně. Tři spoje o víkendu místo 2, které byly nyní, ale z finančních důvodu zase zrušeny.
Jinak kritik Hranečníku jsem již dlouhou dobu, takže žádný obrat. Fakticky došlo na všechno, na co jsem úředníky a KODIS upozorňoval. Nikdo to nechtěl slyšet. A jejich chování - arogantní hovada, kteří zasahují do života tisícům lidí, ale zodpovědnost žádná.

4) Myslíte, že cestující žádali o ubrání spojů ze 3 na 2 o víkendu? Že žádali o redukci spojů po 17 hodině z Hranečníku ze 6 na 4. Myslíte, že žádali o zrušení linky 442 na Hranečník (rychlík) o letních prázdninách? Myslíte, že žádali o rozvázání přestupů na linku číslo 12 z linky 441, a raději minutu na terminálu na linku číslo 4?

TH odpovím samostatně, protože tam toho je určitě více, co říct. Ještě reakce od Mčka mi tady chybí [happy]
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Středa, 15. června 2016 - 08:12:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8282
Registrován: 12-2009
na platovém ohodnocení a přístupu zaměstnavatele. Ten je u ČSAD Havířov jaký je.
Takže když hulvátovi zaplatíte víc peněz, přestane být hulvát?
Podle tohoto názoru musí být všichni řidiči havířovského ČSAD hulváti a přístup zaměstnavatele je takový, že jim to ujíždění schvaluje.
Pak nechápu, proč je tu obhajujete.[wink]

Já si naopak myslím, že slušný člověk zůstane slušný i při menším platu a hulvát bude hulvátit i při vyšším.
Středa, 15. června 2016 - 08:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 11-2004
Chtěl bych poděkovat Michalovi Podloučkovi za spoje 735 do Ostravy, ponechanou 38 v pracovní dny, linku 440 na Hranečník ve 14 spojích a všechno co pěkně sám zařídil. Nejen bez pomoci jiných, ale dokonce proti všem arogantním hovadům z Kodisu.
Chtělo by to nějakou sochu, třeba na Hranečníku.
Pokud chcete nějakou moji fotografii prosím napište mi, jinak čtěte zde.
Slova jsou jen schránky pro významy, jednou je bílá černá, a jindy ani černá černou není


Středa, 15. června 2016 - 09:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 4-2006
Mayg: Myslím, že jsem nenapsal, ani, že to byla pouze moje zásluha. Ani, že někdo pomáhal. Určitě jsem v tom nebyl sám, což je moc dobře.
Sochu raději ne, jen ať to konečně začnou dělat pro lidi, pro většinu.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Středa, 15. června 2016 - 09:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 4-2006
Milý TH, moc dobře víš, že tě v osobní rovině uznávám, a že rozhodnutí o přetečení trpělivosti bylo více tvým rozhodnutím než mým, protože chápu, kritika se špatně nese a místo na KODISu je místo na KODISu. Abych tady nesepisoval jen svůj pohled, zkusím doplnit a poupravit ten tvůj:

Začal bych tím, že když jsme cca před rokem začali sestavovat jízdní řády Havířov - Ostrava pro situaci po spuštění Hranečníku, bylo mnoho variant a verzí.
Tím "začali jsme", předpokládám myslíš vás, jako KODIS. Nikoliv my dva, protože my dva jízdní řády určitě nesestavovali.

Padlo tam v této rovině mnoho nápadů k Hranečníku, z nichž některé z různých důvodů realizovány nebyly, ale některé také byly (např. vedení linky 444 přes Okrajovou nebo přímá linka ze Šumbarku do Ostravy).
Tady toto bude pravděpodobně jedna z památných vět. Jak vedení linek přes Podlesí, tak linka ze Šumbarku, byl určitě krok dobrým směrem. Za to i tobě patří velký a veřejný dík.

Následně si Michalosp svým vystupováním v určitých věcech zasloužil nelibost k dalším takto naplno otevřeným schůzkám. Přesto jsem se s ním, vnímaje jeho místní znalost, ještě několikrát sešel nad konkrétními návrhy jízdních řádů chystaných k Hranečníku a zapracoval jsem některé jeho postřehy ohledně jízdních dob, časových poloh spojů apod.
Tady už jsme trochu ve sporu. Díky vystoupení kolegy na zastupitelstvu Ostravy, jsme byli přizvání k prezentaci obcím. Na městě se díky mé intervenci zřídila pracovní skupina, kde nakonec zvítězila politika. Znelíbil jsem se, protože jsem začal říkat otevřeně pravdu.

Byť jsem věděl, že Michalosp s novými jízdní řády komplexně nesouhlasí, pomohl mi v nich odladit některé detaily. Naše spolupráce (ano, do té doby jsem to tak opravdu nazýval a vnímal) vrcholila 26. a 27. února, kdy jsme společně (se souhlasem ČSAD) rozvěšovali informační A4 o změnách na zastávky v Havířově.
Děkuji za to, že víš, že jsem celou dobu s Hranečníkem komplexně nesouhlasil a přesně jak píšu jinde, snažil jsem se zachránit detaily. Naše spolupráce byla v mnohém prospěšná, a to především pro cestující mezi Havířovem a Ostravou, ale i jiné.

28. února pak přišel obrat o 180°, Michalosp si šel (jako já a další) od rána zkoušet nový dopravní systém a bez ohledu na nezaběhnutost systému, která by jistě brzy ustala, začal bombardovat infolinky stížnostmi, dotazy, připomínkami na různé detaily a zjevně dětské nemoci systému, které provázejí každou velkou změnu. Po tomto datu jsem měl ještě chvíli trpělivosti s chováním Michalosp, kterou však nechal přes má upozornění velmi brzy přetéct.
Tak tady už jsme někde jinde. Vy jste měli 28.2. jízdu s trolejbusy, já byl na Hranečníku od 5 hodin od rána s informátorem z DPO. Vy nikoliv! Setkali jsme se tam první pracovní den, kdy stále více práce dělali informátoři DPO, opět jsem vám přeci pomáhal, rozdával letáky, informoval. Společně jsme šli ještě zjišťovat i připomínky řidičů. Můj přístup ke stejné věci, nikoliv obrat o 180°, vyvrholil se ztrátou trpělivostí nad ignorantstvím kraje, KODISu, přispěl k tomu i kolega TW, který nezvládl svou práci a začal tvrdit, že on cestující informovat musí, že to dostal příkazem, kdy z vyjádření vyplynulo, že on by tam nejraději nebyl. Já tam nemusel být, dle mého on i ty, ano. Do toho mi denně chodili stížnosti lidí, narozdíl od vás, jsem byl na Hranečníku každý den, kdy vy jste tam byli kolik? Tři dny? Pak tam skoro nepáchla ani noha? A když tak jen na krátkou čumendu? Další víkend po otevření byla úplná tragédie, žádný informátor, žádný KODIS. Prostě týden stačí, aby si lidi zvykli, proč tam budeme informovat a dělat něco pro uživatele systému?

Asi je nesvědomité, že si v reálném provozu ověřuji důsledky provedených změn v JŘ.
Ano to jistě je. Jsem za to rád, doufám, že se tam příští týden uvidíme znovu.

Vybavuji si z jednoho z Tvých e-mailů i z některých diskusí nad návrhy jízdních řádů, že je dobře, že míříme více spojů na celou hodinu do Ostravy a méně těsně po celé hodině.
Vytrhněme to z kontextu. Za prvé to byl komentář k celkovému návrhu, kde jel i o letních prázdninách spoj v 6:00, 6:20, ale 6:40 byl omezen, což vystihovalo právě danou potřebu jezdit na celou do Ostravy. I ten spoj sám o sobě v 6:00 je určitě dobře, ale jestli jste to dělali kvůli mne, tak to jste nemuseli. Lidé si na ten 5:50 po půlhodině po předchozím spoji, i docela zvykli a vy jim ho opět vezmete a dáte jim spoj v 5:38, pokud chtějí být v práci o půl sedmé. Bravo. Hlavně, že je brzo vyhodnocovat.

Viděl jsi návrh letních JŘ KODISu, kde 442 figurovala, musí ti být tedy jasné, že v tom bude asi tlak z jiné strany, který si ta dotyčná strana zkrátka prosadila.
Ano viděl. Vypadala dle mého dobře a to i v současných jízdních řádech to mělo i hlavu a patu, i když se to dalo doladit. Pro mě jste ale zástupci jednoho celku - KODIS dělá jízdní řády, vymlouvání na Ostravu, Kraj, ČSAD a podobně vám nepomůže.

Ano, provádíme i orientační sčítání na zastávkách.
A z nich pak děláte závěry, že tam nikdo nejezdí. Vzpomínáš, i tvoje slova.

Vážně? Ty už jsi zapomněl na frekvence od ČSAD pro sestavení JŘ pro Hranečník, které jsem ti osobně oficiálně předával, kde byly týdenní průměry z března, července a října?
Byly to měsiční průměry, data jsme dostali na základě schůzky na krajském úřadě, kde jsme je chtěli mít i my, a bylo to již v době, kdy se jízdní řády připravovaly. Za další, co data za duben 2015, duben 2016, nikoliv z 2.4. a 6.4. tak, jak to rád KODIS dělá. Vzít si jeden den a určovat dopravu na celý rok.
Když píšeš, že jsme měli data za celý třeba březen či říjen, můžu požádat o nějaké grafy či srovnání? Já je za ten březen 2014 mám. Ano, z března 2014. Žádné novější data nejsou.

Asi se tě bojí.
To je moc dobře, že panely opět fungují. O víkendu se těším na linky 870442 a 870451.

Dotaz na Chaps.
Dotaz na koordinátora. Není jedna z činností koordinátora i informovat a koordinovat. Ne stále lidi odkazovat na dopravce, Chaps, kraj, Ostravu a podobně?

Je Hranečník tak výjimečný...
To, že je výjimečný není z mojí hlavy. To z něj dělají politici. Stačí se podívat na mediální vyjádření.

V korespondenci.
Nějak nevidím důvod, proč nenapíšeš, co si mi napsal: "Přidání zastávky Frýdecká je reakcí na požadavky cestujících na možnost přestupu na dolní zastávku a dojezd do firem podél Frýdecké ulice."
Já se jasně zeptal a požádal, abyste mi dodali ty žádosti. Odpověď Havířova: "K Vašemu dotazu sdělujeme, že konkrétní požadavek o zavedení nových zastávek na linkách 872443 a 872445 nebyl cestujícími prostřednictvím města Havířov uplatněn." Dále uvedli, že byly požadavky na spojení s Ostravou-Jih. To se snažíte zlepšit přidáním zastávek Městský stadion a Most Mládeže. No uvidíme, zda to bude přínos či naopak.

Protože se musíme zabývat nekonečným vyřizováním žádostí nějakého MP, také musíme dělat svědomitě JŘ a v neposlední řadě zajišťovat podklady pro každou změnu minimálně z několika dnů přeci.
Takže práce vám nevoní jo? Přece je dle mého potřebova pracovata dělat změny, které zasahují do života lidí, s rozumem a citem. A odpovídat MP musíte, což je moc dobře. Ale všichni, Semerák, Macura, Novák, Muras i Havlík, dostali možnost, jak se se situací poprat. Ale nechtějí, schovávají se po koutech. Raději to budou házet na vás. Tak si to s nimi vyřiďte.

Na tvou ubohou snahu mě urazit milý TH, budu reagovat asi takto: Na začátku si zmínil, že diskuze s Michalosp je boj s větrnými mlýny. Ovšem pozor, boj z toho děláte vy. Vy nediskutujete, vy tvrdíte, že máte pravdu. Ale tak to pánové není. Tvým výstřelkem se dále nebudu zaobírat.

P.S. Stále čekám na tu dechberoucí skutečnost, kdože se to zajímá o dopravu v MSK, která měla přijít v den zahájení tradiční dopravní výstavy v Ostravě. Zatím jsem zklamán.
A toto bych byl rád, aby si nám vysvětlil. Nějak nechápu, co máš na mysli? Pokud to, že jsem se sešel včera s prezidentem svazu cestujících ve veřejné dopravě, tak ano sešel. Dobře jsme si popovídali do půlnoci.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Drjekyll_and_mrhyde
Středa, 15. června 2016 - 10:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 12-2008
"prezidentem svazu cestujících" - tož to ja, to je nejvyšší šajba, to je zřejmě NADCESTUJÍCÍ [happy]. Tím jsi nás zcela všechny uzemnil a ukončil vlastně celou debatu, protože to bylo eso, které nejde trumfnout.

Z tvých příspěvků jsem měl léta pocit, že něco není úplně v pořádku, ale teď už celkem bez skrupulí si myslím, že jsi ozajstný ..... .
Středa, 15. června 2016 - 10:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 4-2006
Velice komické. Díky za pobavení. Dr.Jekyll a Mistr Hyde mi budou něco vykládat. No dobrá.

Co tak nějakou relevantní informaci? Co třeba názor na Hranečník? Nebo, která mašinka se vám nejvíce líbí a je to s ní nejlepší?
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Středa, 15. června 2016 - 16:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2011
Michalosp:
1) Jen říkám, že se něco děje, ale třeba o tom nevíte; to z vás přece nedělá nějakého outsidera. Ale chci se zeptat na jinou věc - vy jste v KODISu pracoval a byl jste odejit? Proč u vás panuje ta nevraživost? Nebo tam chcete pracovat a být tím, kdo to vše sestavuje ke spokojenosti všech? Nezlobte se, ale nazývat někoho arogantními hovady... Nedá mi to, abych se nezeptal na výše zmíněné otázky.

2) Může být. [happy]

Tady jsem to s tím přehledem zexpresivnil, ale byl to naschvál kvůli vnímání textu.. Neupírám vaší snahu o nějaké čtivé změny, ale když jsme se bavili o tom čtení IDOSu - já tvrdím také z praxe, že lidé si IDOS nečtou pozorně a pak si zadělají zbytečně na problém. Kdyby se takhle dělaly změny celokrajové, že by se to dalo do podoby vaší či nějaké totožné, tak myslím, že to právě nikdo číst nebude, protože uvidí dlouhý text a odradí ho to si něco hledat. Nevím, co v těch hlavách našich panuje, že se nám číst nechce jen, když něco vidíme, ale tak to je. Proto jsem psal, že mi tabulka z KODISu přijde přehledná na: kouknu - vidím - týká se mě - podívám se a upřesním si. Snad bude stížností co nejméně. A jestli více pracujete, tak fajn. To vám také neubírám.

3) Dobrá, jste proti Hranečníku, beru to. Ale zase někomu Hranečník sedí, někomu ne, možnosti jsou pro každého, jak se k tomu postaví. Máme pořád možnost volby. Proto bod tři beru za uzavřený, stejně jako první část bodu dva.

4) Jestli ty spoje nejsou zaplněné a vozí se vzduch, tak ať se to zredukuje. Co vím, tak co půl hodiny to o víkendu do Ostravy jezdilo vždy, když jsem tedy z Havířova před dlouhou dobou jezdíval do Ostravy. Já jsem sice zvolil raději vlak a příměstský bus používal jako převoz k nádraží. MHD v Havířově jsem moc nemusel, lépe se mi pamatovala příměsta. To jen říkám svou osobní zkušenost. Snad to pro cestující nebude taková ztráta.

442 jsem několikrát využil jako spoj, líbí se mi. Ale pokud jste viděl, jak psal Tommas, návrh jízdních řádů, kde ta 442 asi byla, tak to asi rozhodl ten, kdo objednává tu dopravu. Objednatel objednává, koordinátor koordinuje, a když není vyslyšen s připomínkami, říí se nařízeními objednatele. Takhle si myslím, že to funguje. Pokud se pletu, opravte mě.
Středa, 15. června 2016 - 21:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 4-2006
Strojvudce88: Nevím, ale já jsem obviňován, že diskuze se mnou je jako hrázení hrachu na stěnu. Ovšem začnu u vás bodem 3.

3) Někomu sedí a ten někdo, resp. ty lidi, jsou dle mého pozorování v minoritě. A nikdo, podotýkám nikdo, mi toto nedokáže vyvrátit daty, protože je naschvál nemají, protože by se ukázalo, že ničí hromadnou dopravu. Máme možnost volby, jezdit autem. Opět třikrát hurá.

Bod 1) Určitě se můžete zeptat TW. Na KODISu jsem nedělal, snad jsem se tam ani nehlásil, ani tam dělat nechci. Oni si hrajou na lidi s titulem z různých škol, a já titul nemám, pro ně jsem prej hloupej. Zajímavé, že já sestavím jízdní řády, oběhy vozidel, vypočítám si, že tři je více jak dva, ale oni dělají jízdní řády tak, že způsobují MSK ztrátu tržeb a potřebu většího počtu vozidel. A když jim to člověk řekne na plnou pusu, tak poslouchá jen výmluvy a ospravedlňování, které ale na výsledku nic nezmění.

Co se týká konce. Podívejte, KODIS je orgán, zřízen krajem a městem a ani jeden jim nic vyloženě nepřikazuje, protože mají jednatele a ti jsou zodpovědni kraji (to mám písemně od MSK, že jejich práci nekoordinuje) a ani KODIS nějakým zásadním řízením netrpí. Celý MSK se od práce KODISu distancuje a Ostrava taky. Chápu ovšem zadání objednavatele, ale oni jsou snad odborníci a mají být schopni jim ty věci vysvětlit a obhájit. A tady vidím pak selhání KODISu. Ale oni nemají žádnou odpovědnost, tu mají prej politici, ale některé věci si rozhodují sami a dokonce prosazují.

A teď nejvíce nebezpečný bod číslo 4: Takže výsledek optimalizace a otevření Hranečníku bude zrušení spojů. Výborně. Tam, kde jezdilo 6 spojů za hodinu z Havířova na Gagarinku a udělali se 3+3 (courák a rychlík), pak zůstanou 4, protože se lidi vyhnali. Protože pokud ty spoje nebyly vytížené už předtím, proč se posilovala tato trasa a nezůstaly dle poptávky lidí spoje na ÚAN.

Co vy víte, tak to jezdilo, co půl hodiny, ovšem do centra Ostravy na ÚAN! Dále pak byl přestup na Dolu Jeremenko či vysokých pecích, kde se dalo pokračovat do dalších částí Ostravy. Dnes se tam ani nedostanete než s dalším přestupem či přestupy. Pojďte tu dopravu měsíc využívat a řekneme si. Co vy na to? Jen se podívat jeden den na čumendu, na to je tady Ohl. Možná vám Ic540 sežene v Havířově ubytování, potíž bude, co dělat v Ostravě.

Já se ale těším, až třeba Tommas či Ostravak zveřejní něco z kuchyně KODISu, třeba ty data, grafy, něco s čím pracují a co podporuje jejich kroky. Tak co hoši? A nebo to bude zase plná pusa urážek a tvrzení jak se se mnou nedá jednat, když nejednáte, ale chováte se jako ignoranti s čelem s duem S a D. Kolikrát jsme se od otevření Hranečníku sešli? Jednou na MMH, kde to byla celé habaďúra, a fakticky šlo jenom o prachy a aby jim do toho Podloučka moc neryl, raději jej obešli. Však ono se to projeví, stačí se podívat, co se nyní děje v Havířově.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Středa, 15. června 2016 - 22:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8283
Registrován: 12-2009
Jen se podívat jeden den na čumendu, na to je tady Ohl
Nemusí ani na jeden den. Stačí vystoupit na nádraží a zjistit, že na vývěsce jsou neaktualizované JŘ, chybí plánek přednádražního prostoru, kde co na které zastávce stojí, takže cestující musí obejít téměř všechny, aby zjistil, odkud jede jeho bus, chybějící plánek linek ve městě, zastávka 441 vzadu stále na provizoriu jak někde Petropavlovsku Kamčatském.
K dispozici je jen plánek Kodisu celého okolí Havířova, na začátku podchodu k nástupištím.
To opravdu nikdo neumí vytisknout to, co je na stránkáchMHD Havířov a dát to k těm JŘ?
viva Hranecnik
Čtvrtek, 16. června 2016 - 00:01:48  
Neregistrovaný host
37.188.233.191
Michalosp: nemám rád přestupy, v tomto souhlasím obecně s tebou. Ale... Čím více se bude rozebírat nespokojenost s tím co Ostrava vymyslela, ve spojení s těmi možnostmi že si každý dnes muže najít svou vlastni cestu do OV (vlastni auto, spolujízda atd), tak se bojím toho, že se začne šahat právě na tu svobodu,a že když budeme chtít do OV, tak se ještě bude vzpomínat na tu benevolenci v přístupu k autům s ke svobodě volby. Je dosti pravděpodobné že město přijde s úplnou restrikcí aut a nic jiného než přestup na Hranečníku nezbyde. Budeme ještě vzpomínat v dobrém na to co dnes máme.
Čtvrtek, 16. června 2016 - 13:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2011
Michalosp: Díky za odpovědi.

Mi nedělá problém dojíždět. Dojížděl jsem dál i déle než je úsek Havířov-Ostrava. Dojíždím v podstatě celý život, tak já jsem v tom kovaný. Ani bych nebyl dobrý vzorek, protože bych si našel (podotýkám našel) to své pro mě nejvýhodnější a to bych využíval. Dopravu využívám na denní bázi v různých částech Ostravy a kombinuju MHD a železnici. Někdy je pro mě vlak zkrátka rychlejší než MHD.
Čtvrtek, 16. června 2016 - 22:07:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 10-2003
Někdy mám fakt stochutí napsat, že nám je prd po tom, co se děje v Havířově, vy potřebujete dojíždět k nám, ne my k vám, tak se snad máte Ostravě přizpůsobit, ale asi se to nehodí :-P
Někdo čte na záchodě noviny, já čtu K-Report.
Pátek, 17. června 2016 - 07:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 4-2006
Ohl: Opět já o koze, vy o slámě. Samozřejmě, že to, co píšete je jasná pravda. A myslíte, že by se to dalo poslat na příslušný podnik či město tak, aby to nebylo jen tlachání v diskuzích? Dělám to já a jsem pak stále obviňován, že jsem křikloun.

viva Hranečník: Děkuji za názor. Přesně tak to pak Semerák zamýšlí, o dopravu a lidi mu jde už na posledním místě. Pěkně parkovací karty, zpoplatněné místa pro všechy, povolenky na vjezd a pěkně rejžujeme, kde to jde.

Strojvudce88: Děkuji za názor.Ano jste netypický cestující, kterému by asi nevadili žádné úpravy, což je pro systém přínos.

Xxichtyl: Myslím, že vhodné to není. Pokud si bude Ostrava hrát na ostrov v rámci kraje a budete přistupovat k okolí tak, jak to nyní Ostrava předvádí, můžeme to rovnou zabalit. Představte si, že by se tak začal chovat třeba Frýdek-Místek, či Opava, taky jsou to centra svého okolí. Můžete být rádi, že v Ostravě ty firmy jsou a lidi za němi dojíždí, představte si, že firmy nebudou moc sehnat zaměstnance, protože se do Ostravy nedostanou. Co pak asi udělají?
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Pátek, 17. června 2016 - 08:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8292
Registrován: 12-2009
Pěkně parkovací karty, zpoplatněné místa pro všechy
Já tomu už nerozumím. Ne jedni stranu se nadává, že se dá všude dostat autem a není využité MHD, když se to začíná dělat tak, jako v jiných evropských městech, tak je to taky špatně.
Takže nejlepší je povolit vjezd autem všude, na Masarykáči udělat parkoviště, MHD se zredukuje na nejmenší možnou míru a příměstské busy s auty budou v kolonách mířících do centra svorně spolu popojíždět.

Já si naopak myslím, že pokud člověk nic těžkého neveze, tak má jet po městě i do něj veřejnou dopravou.
Pátek, 17. června 2016 - 09:52:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 10-2005
Michalosp: Jak Ostrov? Nesmysl prostě. Havířov se má přizpůsobit, ne my Ostraváci. Pro Ostravu je Havířov prostě podřadný. Lidé z Opavy, Bohumína, Jistebníku a já nevím které dolní-horní Lhoty včetně Šenova jezdí do Ovy bez problému. Jen konzervativní Havířováci mají obrovský problém.

Kura však ani autobusy z Opavy nejezdí na UAN a oni nebrečí!

Tento text je narážka na Xxichtyl-ovu poznámku, že se to nehodí - hodí [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Ross.)
Punk's not dead! blesk happy
Pátek, 17. června 2016 - 10:00:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 673
Registrován: 3-2009
Ohl: Tady si dovolím trošku polemizovat. Nějaká redukce funguje a restriktivní opatření existují už teď, ale cestující do MHD bychom měli spíše motivovat než silou hnát za pomoci všech možných omezení apod.
Teď se nebavím konkrétně o Hranečníku, teď se bavím o systému jako celku. A to platí nejen pro spoje a spojení, ale i pro další součásti cestování jako například estetika vozidel a zastávek, čistota, komfort, bezpečnost apod.
Pátek, 17. června 2016 - 10:56:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4993
Registrován: 2-2005
XXichtyl: Máš samozřejmě úplnou pravdu

Není důvod vymýšlet zástupné argumenty o dojíždění do práce - není povinností Ostravy zajistit cestujícím odkudkoli přímou cestu kamkoli.

Ostrava má fungující městskou dopravu s fungujícími přestupními uzly. Není jediný důvod tahat zbytečně mnoho autobusů odjinud zbytečně blízko centru. Pokud se to někomu nelíbí, ať jede autem, ale pak pro změnu počítá s parkovným, městskou policií, jednosměrkami apod. Každého volba.

Každopádně prioritou města by mělo být co největší podpora své vlastní MHD a zároveň co nejmenší podpora IAD. Všechno ostatní (přímé spoje linkových autobusů do města například) byla jen služba navíc.
Nicméně myslí si, že i tak může ČSAD požádat kraj o licenci a pokud jí dostane, tak jezdit na vlastní riziko, kam bude chtít. Ale do toho se nikomu nechce, protože v konečném důsledku nejde o cestující (ikdyž ti podle mě tolik biti nejsou), ale o prachy.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
Pátek, 17. června 2016 - 11:31:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 6-2009
Ono vyhánění lidí není jenom o Hranečníku. Když nasednu v Havířově v létě na SORku CNG12, ve které je mnohem větší vedro, než v CW, hůře se odvětrává, přehřívá se a při výstupu smrdím jak kdybych se týden nekoupal, příště si hodně rozmyslím, jestli do autobusu vůbec vlezu... A takových popelnic bude v Havířově na PHD jezdit na konci roku 19... A je mi jedno, jestli jedu na ÚAN, Hranečník nebo třeba do Poruby. Dále pokud mi nevyhovují přestupy ani v rámci Havířova, jakožto mně osobně třeba přestupy od autobusů i vlaků do Ostravy třeba vůbec, tak se na to můžu úplně vy.rat.

Jezdit z Havířova na Hranečník častěji 442 (špička v intervalu 20 minut stále, ale i mimo špičku a o víkendu), v Havířově možná častěji zastavující, s klimatizovanými moderními autobusy, na Hranečníku přestup třeba do dvou minut na tramvaj různými směry (je pravda, že kromě 4 a 12 by to ještě něco chtělo), mírné zjednodušení systému IDS tak, abych, když jedu z Havířova do Ostravy a přestupuji na Hranečníku, mohl využít i jednorázovou jízdenku pro spoj PHD, MHD Ostrava a nejlépe i MHD Havířov, když bych jel např. z oblasti Životic, kde to mimo špičku taky moc nenavazuje, tak Hranečník v uvozovkách nemá chybu.
Pátek, 17. června 2016 - 13:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8293
Registrován: 12-2009
estetika vozidel a zastávek, čistota, komfort, bezpečnost apod.
To beru jako samozřejmost a byl bych proti tomu, aby se do MHD, zvlášť, pokud by měla být odpudivá, lidi měli narvat násilím. Nějaké donucovací prostředky jako parkovné, zákazy stání atd. jsou ale nutné.

Trollino_15 Banan151 [ok]

Hlavně někteří dělají, že jediné možné spojení Havířova se světem je autobusem.
Pátek, 17. června 2016 - 18:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 11-2008
Kauza Hranečník.
101 přijela s osmi lidmi. 531 ještě dvě minuty po odjezdu odbavuje lidi, není místa k sezení. 442 stojí s osmi lidmi. Po odjezdu ale nakonec počká na tramvaj od Ostravy a přistoupí tři lidé.
Z 38 do centra vystoupí devět lidí do tramvaje.
30 na Březiny odjíždí s 17 lidmi. Na parkovišti 11 aut

V deset hodin od Mostu Sýkory 101 s 24 lidmi.

Kde je problém?
Obecně MHD nepoužívají mimo špičku davy. Tady není výjimka. Mimo to, terminál svou zelení umí být přívětivý.
Parkoviště bych zrušil, postavil menší supermarket s desíti obchody, podzemní garáž a Hranečník bude přirozeně živý.
Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
Pátek, 17. června 2016 - 23:02:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 10-2011
Pistacio: Fajn, že se využívá. V horkých měsících by se tam hodil stánek se zmrzlinou a hned by bylo cestování zase o něco přivětivější. Nápadů je, no jeeeje. :-)
Pátek, 17. června 2016 - 23:38:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8294
Registrován: 12-2009
Především bych rád věděl, kdo vymyslel místo občerstvení obrovskou policejní kancelář. A místnost původně pro tu MP hlídku je prázdná.
Sobota, 18. června 2016 - 19:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 520
Registrován: 11-2008
Ohl tak se optej na radnici, ne tady.

Ten Hranečník je dobrý. Některé cestující odradil, jiné přitáhl. Chybí ještě večerní návaznosti z centra a Přívozu, jinak za mě pokaždé OK.
Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
Sobota, 18. června 2016 - 20:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 8-2010
Hranečník: Mě to celé připadá jako by si cestující z Kladna stěžovali, že můžou jenom dojet busem na metro (Nádraží Veleslavín) a že ten bus nejede až na Florenc do centra Prahy [happy]

A oni mají i vlak do centra stejně jako ho má Havířov [happy]

(Omluvte toto srovnání z daleka, ale zrovna z toho Kladna jedu)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)
Toto není příspěvek určený pro uživatele "Mimoň" a "honza ÝÁÁÝ" [ko]
Neděle, 19. června 2016 - 08:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8295
Registrován: 12-2009
optej na radnici, ne tady.
Přepokládal jsem, že by to někdo (Pako) mohl vědět.
Neděle, 19. června 2016 - 12:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11209
Registrován: 11-2002
Strojvudce88, Ohl: můžete si tu kantýnu/bufet/zmrzlinu zkusit provozovat a uvidíme, jak dlouho tam vydržíte. [wink] Ono je jedna věc, aby to tam bylo a druhá věc, aby se to uživilo. O čemž silně pochybuju, krachují provozovny na daleko atraktivnějších místech (něco o tom vím), než kde jen lidi spěšně přebíhají z jednoho spoje do druhého.
Neděle, 19. června 2016 - 13:33:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8297
Registrován: 12-2009
Příklad je třeba na hl.n. u nové nástupní zastávky. Občas tam někdo něco zkusí, ale po čase zase zavře. Ovšem pokud to tam někdo nechal postavit, tak by se to mělo využít.
Ta budova by měla být postavena na výstupu od města na nástupišti příměstských busů jako průchozí. Protože se tam dá předpokládat vyšší počet čekajících, byl by předpoklad, že rychlé občerstvení by se uživilo zároveň jako čekárna.
V dnešní poloze se nikomu na pár minut nechce přecházet. Asi v zimě bude větší zájem o schování se mimo špičku při delším čekání a nejspíš by se poté nějaké občerstvení využilo.
Nicméně i v dnešní realitě by mohly být v budově aspoň automaty. Hlídané to je a coffee to go není problém vzít i do busu.
Neděle, 19. června 2016 - 14:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 10-2011
Jena: Bohužel, znám to taky. [sad] Jen tvrdím, že by to nebylo špatné. Ale otázkou je, kolik lidí by tam skutečně přišlo. Ani ta trafika se nemusí uživit. A když odcházejí obchodníci z centra, tak mám taky obavu z toho, že když na Hranečníku občerstvení nebude, tak to nikomu ani vadit nebude. Bylo by to tam lepší, ale jak se to uživí v reálu je věc druhá.
Neděle, 19. června 2016 - 19:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2009
Mám dotaz, kdy už se konečně objeví trolejbusy na 104. Slyšel jsem na toto téma hodně zdůvodnění:
1. nedostatek řidičů
2. nedostatek vozidel (přesun na Hranečník)
3. až po "už nikdy" Že by likvidace trati?
Neděle, 19. června 2016 - 19:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4995
Registrován: 2-2005
Až se opraví ta měnírna [biggrin]

(a bude dost řidičů trolejbusů)
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
Neděle, 19. června 2016 - 22:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 10-2005
Z Hranečníku po vichřici. Jela 14 Tr [jidlo], jinak nuda [happy]



Punk's not dead! blesk happy
Neděle, 19. června 2016 - 23:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3539
Registrován: 6-2008
Zdravím všechny diskutující po čase.
Jelikož se teď pohybuji jen po nemocnici a občas doma v ložnici(postelí)...[happy]

Snad se to tady nezvrhne do nějaké roztržky v osobních rovinách jak se to tu nadechovalo.
Tak snad k tomu nepřispěji...[happy]

Drjekyl_and_mrhyde : [ok] 15.6. 10:39

Tak i přes výše napsané o mých pohybových možnostech nyní si dovolím poznámku. Já se toho jednání s prezidentem Vykou účastnil s kolegou Michalosp také. Osazenstvo bylo rovněž velmi zajímavé.
Možná to blbě vyznělo a Vy Jste to okomentoval slovy že NADCESTUJÍCÍ...
Tady jde o to, že ten člověk má taky díky tomu kde se pohybuje, čeho se účastní a tak dále. Možnost o spoustě věcí hovořit a diskutovat je. Není totiž vše tak jak to dnes nastavené úplně ok...
A díky diskuzi se právě mohou nastartovat změny. Třeba, aby si každý okres(město) nedělal co a jak chce. A nevznikly přestupy na každých pěti kilometrech, třeba...[wink]

viva hranečník : [ok] 16.6. 00:01

Hm. Tak ony restrikce jsou již v hrubých obrysech připraveny.
Ladí se ještě to, jak co nejvíc lidi naštvat a obrat nebo je přinutit na 15 kilometrech tři krát přestoupit, jet déle a většinou i dráže...
Takže je možné, že na Vaše slova dojde a nebude to tak ani dlouho trvat...

XXichtyl, Ross, Trollino 15 :[ok] Obecně...

Nemá nikdo nic proti tomu, aby Ostrava či jiné město svou MHD podporovala.
Ale podporovat a podporovat je rozdíl, velký.
Zvlášť když spoje léta zajíždějící do centra města, mohly být využity i lidmi po trase.
Tady nejde že Ostrava vytvořila přestup Havířovu, ale úplně všem.
Pak když se řvalo ze všech stran, tak se nechala alespoň 38 v týdnu.
Nic to však nemění na tom, že dodnes jsou nespokojeni téměř všichni a počet stížností o tom svědčí, včetně reakcí lidí a dnes již i některých krajských politiků.
Nepřeji Vám, aby jste jednou jako postarší lidé museli na 15 kilometrech přestupovat.
Nebo Vaše ženy s kočárkem v jedné ruce a v druhé šestiletým capartem.
Tisíc názorů jsme se dověděli proč je Hranečník trnem v oku při podpisové akci a mnohých dalších pro osvětu Hranečníku...

Pistacio : [ok] 17.6. 18:35

Čísla pěkná a v podstatě porostou, nic jiného většině nepomůže než uskutečnit přestup na Hranečníku. Věřím, že časem Hranečník získá jinou dimenzi, ale to by bylo jiné téma...

Víc jsem se k tomu či číslům vyjádřil v příspěvku výše z 26.května 17:39, 18:37 a 18:47...
Doporučuji pro uklidnění přečíst pozorně znovu všem...[happy]

Honza7887: [ok]

Zatím co v jiných diskuzích, zejména železničních jsou Vaše příspěvky věcné i adresné či přesné. Tak tady jste se uhodil asi a vypotil bloud. Nezlobte se, ale nezvolil jste dobrý příklad. Tedy pokud tedy dopravě opravdu rozumíte...

No k tomu Hranečníku se tady bude diskutovat ještě tak 5 let než tase budou moct jezdit autobusy MHD i PHD skrz. Než se udělá či vytvoří nová dimenze veřejné dopravy na Ostravsku. Zejména k četnosti přestupů, které musí cestující absolvovat na pár kilometrech.
I proto bylo třeba či se uskutečnilo výše popisované setkání s prezidentem Vykou. Oni nebo spíše část dopravních odborníků si totiž již dnes jistá, že současné podmínky soutěží a záležitostí kolem nich nejsou VŮBEC DOBŘE NASTAVENÉ a je potřeba udělat změnu.
Protože jinak budeme mít sice moderní vozidla, ale nebude je nikdo využívat, či jen minimum lidí...[vypravci]

A co se týká Hranečníku, tak věřím že v následujících letech třeba ožije. Teď nemám na mysli veřejnou dopravu...[wink]

Více v následujícím příspěvku.
Pondělí, 20. června 2016 - 01:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3540
Registrován: 6-2008
A teď něco k činnosti, která je zde někdy kritizována.
Myslím v rámci Hranečníku.
No podělím se o pár záležitostí, jak se bojuje proti vrahům dopravy v našem kraji...
A možná i trochu díky oblastem, které mám na starosti já i tak trochu off topic, tak sorry...[wink]

Věřím sice těm na Kodisu, když jim denně příjde 10 stížností jen od Michalosp, že je to pakárna.[happy]
Ale je to jejich práce a díky tomu, že to vydrželi, dělali, jednali, tak i ostatní z toho co bylo původně naplánováno netrpí, že se prostě díky činnosti Michalosp spousta změnilo a nyní je to i přes nemožnost překročit Hranečník alespoň trochu k použití...[wink]

Takže Tommas a Ostravák děkuji za práci i trpělivost...[ok]

Spousta věcí co se urodilo na Kodisu bylo údajně jako nařízené a politicky nastolené...
Po té bylo zpracováno a doladěno podřízenými i zde diskutujícími...

To sice věřím, ale proto bych i zároveň znal jména těch politiků nebo dopravních poradců těch politiků co vymysleli na Jablunkovsku zrušení přestupů z vlaku na bus a obráceně???
Nakonec ta tragédie byla změněna o 90% a těch 10% se snad nejbližších letech doladí.
Vložil se do toho i samotný Senátor Gawlas a mnozí další. Jemu samozřejmě není lhostejné plivání na jeho území. A ten kdo JŘ pro Jablunkovsko vymyslel, tak na něj rozhodně plivnul!!!
Tady bych chtěl poděkovat mimo jiné kolegovi Ohl, že se se mnou účastnil jednání s některými starosty obcí na Jablunkovsku včetně jednání s panem Konečným, který je předsedou svazu obcí Jablunkovska.
Aneb dobře to v celku dopadlo...[wink]
Emailovou dokumentaci kraje, kodisu, občanských iniciativ, senátora a dalších mám k dispozici...
Tolik třeba Jablunkovsko...

Karvinsko. Původní záměr byl natolik špatný i přes avizovanou pozitivní změnu na lince 533/583.
No tady byl vymyšlen nový koncept dopravy, ale pro mě nepochopitelně byly neakceptovány třeba přestupní vazby v Albrechticích na vlak a podobně. Nejen obce, ale i kritika sdružení vedly nakonec k tomu, že jako vždy jsme si JŘ vybojovali na 90% a náš postoj je stejný jako zmíněných obcí Stonavy, Albrechtic, Horní Suché...
Ale proč to politici nalajnují vždy tak špatně, aby se to muselo předělávat...
Tady patří dík asi diskutujícímu Ostravák, že to dobře dopadlo.
Kopíruji email, který obdobně vždy začíná neskutečný boj s blbci, co o dopravě rozhodují, ale vůbec ji nerozumí...
Více v okopírované citaci...

kohut.rad@seznam.cz
Doprava na Karvinsku
18. 4. 2016, 1:02:43
Komu: obec@stonava.cz, sekretariat@hornisucha.cz, sekretariat@obecalbrechtice.cz, Marszalek Lumír, Naděžda Czechová, posta@msk.cz
Kopie: Michal Podloučka
Skrytá kopie: kohut.rad@seznam.cz, Marketa Nalewajková
g
Dobrý den.

Předem tohoto emailu srdečně zdravím představitele měst a obcí na Karvinsku.

Vzhledem ke zveřejněným návrhům jízdním řádům linek 533, 583,582 a 581 se kterými jsou zastupitelé seznamováni a budou procházet schvalovacím procesem či konzultacemi s navrhovateli JŘ koordinátora dopravy Kodis, zasílám připomínky k tomuto návrhu a přikládám v příloze předlohu k posouzení a diskuzi.

Vše na základě i předchozí zkušenosti se zveřejněnými návrhy například pro Jablunkovsko, ke kterým jsme se dostali s velkým zpožděním a byly tak problémy s připomínkami. Původní návrh koordinátora dopravy Kodis totiž neakceptoval na Jablunkovsku mimo jiné přestupní vazby vlak-autobus ve stanici Návsí a některé tradiční časové polohy. Zde mimo jiné byly navrhovány koordinátorem dopravy přestupní vazby a čekací doby 35 až 40 minut od příjezdu vlaku do Návsí a přestupu na autobus do směru Písek a Bukovec a také i zpět po většinu dne.
Do sporu se proto mimo jiné zapojil i samotný Senátor Petr Gawlas (viz jeho facebookový profil) a situaci následně řešil také i s nejvyššími představiteli kraje.

V našem návrhu mimo jiné celodenně navrhujeme přestupní vazby pro občany Stonavy ve stanici Albrechtice u Českého Těšína, které návrh Kodisu řeší jen částečně.
Dále je snahou akceptovat rozrůstající se průmyslovou zónu v Horní Suché a její propojení nejen s městy Karviná a Havířov, ale i Albrechticemi a Stonavou.
Zachováváme například tradiční časy návozů na směny do oblasti dolu Karviná(ČSA) s odjezdy (v návrhu) z Havířova 4:37, 12:37, 20:37 a podobně i zpět.
Pro obec Stonava mimo jiné rozšiřujeme možnost spojení s Havířovem po celý den.
Návrh počítá s méně rychlými spoji vedených přes poddolované území (trasa přes sídliště Hořany) a problematický železniční přejezd, kde dochází k častým problémům a zejména dlouhé nákladní vlaky způsobují čekací doby na tomto železničním přejezdu přezdívaným léta Sakmarovo údolí od čtyř do sedmi minut dle našeho pravidelného osobního sledování. Zde je také mimo jiné plánována dlouhodobá výluka z důvodů větších oprav komunikací dotčených důlní činností.
Návrh také četností spojů vedených přes zastávku Karviná Darkov Nadjezd v kombinaci linek 533, 583 a 581 umožňuje lepší přestupní vazby v této doposud opomíjené železniční zastávce na vlakové spoje linky S2. Což bude výhodou pro občany Stonavy a také velké části Karviné při jízdě vlakem linky S2 zejména dále za Český Těšín ve směru Třinec a Mosty u Jablunkova.
Věříme, že i mimo jiné tato oblast projde modernizací a obnovou již v blízké budoucnosti včetně výstavby plánovaného obchvatu města Karviné a projektu Karvinského moře.

K zveřejněnému návrhu dodávám, že byl zřejmě zpracován bez znalosti tohoto těžce zkoušeného území a neakceptuje výše uvedené připomínky.
Je velice povrchní vzhledem k problematice rozložení území a jeho potřeb.

K našemu oponentnímu návrhu sděluji, že byl akceptován cca stejný počet spojů oproti uvedenému návrhu.
Vše je určeno k diskuzi, kterou očekávám na základě uvedených připomínek. Není možno na nejbližší léta rozložit veřejnou dopravu takovým způsobem, že by ji téměř nikdo nevyužíval.

Dále navrhujeme dle zjištění rozšířit počet spojů v pracovní dny o čtyři páry. Dva páry vložením do ranních a pozdně večerních hodin s ohledem na rozrůstající se průmyslovou zónu v Horní Suché, ale také i rozrůstající se obce Horní Suchou, Albrechtice a Stonavu.
Dva páry do rozšíření zejména odpolední přepravní špičky.

Také navrhujeme rozšíření minimálně o dva páry spojů o víkendu z výše již specifikovaných důvodů.

Věříme, že navrhované JŘ Kodisem nebudou akceptovány v současné verzi, ale dojde ještě ke změnám a diskuzi, která povede ke zlepšení možnosti využití veřejné hromadné dopravy pro všechny výše zmíněné města i obce. Rádi bychom se podíleli na kvalitním spojení měst a obcí na Karvinsku.

S pozdravem a přáním hezkého dne.

Kohut Radek
Místopředseda občanského sdružení Efektivní a veřejná doprava pro Havířov a okolí.

Obce jako adresáti jsou jasné. Pan Marszálek je z Karvinského magistrátu a paní Czechová z Havířovského, tolik pro osvětlení +kraj.

Dodám, že se sice některým nemusí líbit tvrdě a poctivě pro občany tohoto kraje bojující Michalosp. Ale věřte, že jako jeden z mála diskutujících tady o dopravě něco ví. Dále dodám, že vím, že se mu těžce diskutuje s některými zde. Nemůže totiž jako já v současné době jen tak něco okopírovat. Hranečník je příliš živé a čerstvé téma. Věc, která se nepovedla a je neustále na paškále.
Přidávají se k tomu i politici. Kdyby raději spolupracovali. Nebylo by třeba dnes řešit spousta věcí a tady zbytečně diskutovat...

http://www.rozhlas.cz/ostrava/aktualne/_zprava/ke-kritikum-termin alu-na-ostravskem-hranecniku-se-pridalo-hejtmanstvi--1624250

Michalosp díky...[ok]

A tak to máme se vším, bohužel...
Všem přeji hezký a pohodový den.[ok] [wink] [happy]