Diskuse K-report » Archiv 2016 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 15. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 15. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 01. ledna 2016 - 11:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7723
Registrován: 12-2009
Zdražení o téměř polovinu, to se povedlo!
To je obvyklé u jednorázových nepřestupních jízdenek, že se zaplatí za rozdělení jedné cesty na dvě. Všude, ne jen na Hranečníku.

řidič autobusu do Orlové povinnost sledovat, zda už přijela tramvaj, trolejbus, ze kterého uvedl přestup IDOS jako možný?
Proč by měl? A potom bude vysvětlovat, proč jede o 10 minut zpožděný lidem v dalších zastávkách? Dnes snad čeká na nějaké trolejbusy na gagariňáku?
Maximálně, pokud mu to vata v JŘ dovolí, se může po kouknutí na příjezdy tramvají na inf.tabulích rozhodnout, zda 2 minuty počká. Takto to funguje všude, ne jen na Hranečníku.(Pokud tedy řidiči nečiní potěšení ujet přicházejících lidem před nosem s poukazem na to, že musí odjet přesně na vteřinu.)

z Orlové se zpozdí, trolejbus odjede a další za 20 minut.
Pokud se zpozdí, nebudete logicky čekat 20, ale méně.

Trolejbus se někde sekne a další spoj za hodinu. Čekat v mrazu v místě, kde nic není. Děkuji nechci.
Když vám ujel z gagariňáku, měl jste k dispozici čekárnu a občerstvení u zastávky jako bude na Hranečníku?

Když se něco sekne, je to nepříjemné vždy, nejen na Hranečníku.
Pátek, 01. ledna 2016 - 11:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7724
Registrován: 12-2009
Spoj Hranečník - Zoo citelně chybí.
To jako z Havířova stále fárají v Bezruči a Cingru, že jich tam tolik jezdí?[proud] Protože v opačném případě tam kromě hezkého víkendu v létě asi moc jezdit nebudou.
A na Baník se jezdí do Vítkovic a možná, když se "zadaří", tak ho potkají i v Havířově.[lame]
Pátek, 01. ledna 2016 - 11:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7725
Registrován: 12-2009
informační kampaň na téma Hranečník by byla víc než potřeba
Nejen na Hranečník. Vůbec o všech typech hromadné dopravy v celém kraji je informovanost víceméně v jednom, dvou článcích v novinách na počátku nových JŘ v prosinci a na vývěskách, které skoro nikdo nečte. Aspoň v TV Polar atd, stejně jako v místních rádiích, nějaký ten blbbórd v centrech měst atd by to chtělo.
Pezos
Pátek, 01. ledna 2016 - 13:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 4-2014
To je obvyklé u jednorázových nepřestupních jízdenek

A není náhodou jedním z cílů existence IDS, aby toto cestující nemuseli řešit?
Pátek, 01. ledna 2016 - 13:53:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2015
Jak to je při koupi jízdenky z ODISky? Pokud to správně chápu tak při přestupu do půl hodiny bych měl mít sníženou cenu jízdenky o 9 korun. Navýšení tam je pořád ale už to není tak strašné..
Pátek, 01. ledna 2016 - 17:43:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7727
Registrován: 12-2009
cílů existence IDS, aby toto cestující nemuseli řešit?

Jednorázová papírová jízdenka platí jen v konkrétním vozidle nebo v Ostravě do určitého času. Jinak to asi kvůli kontrole ošetřit nejde, i když je to pro náhodné cestující nepříjemné a drahé.
Což o to, když se přestupuje, dá se to pochopit. Horší je, když stejný bus jede do cíle vaší cesty, ale v některém úseku změní číslo a musíte ve stejné zóně platit znovu.

Jednotlivé a krátkodobé jízdné OstravaXXL platí u dopravců Dopravní podnik Ostrava a.s.,ARRIVAMORAVAa.s.,TQM-holdings.r.o. a České dráhy a.s.(pouze krátkodobé jízdné),neplatí u dopravců ČSAD Karviná a.s.,ČSAD Frýdek-Místek a.s a ČSAD Havířov. Výjimkou jsou 24hodinové jízdenky, které platí u všech dopravců v ODIS

Pro náhodné cestující a turisty by mohly existovat nějaké zónové a časové papírové jízdenky, které by umožnily přestup bez placení horentních sum. Nebo jednotlivé jízdenky pro určitý počet km bez ohledu na zóny bez ohledu na použitý dopr. prostředek. Jenže ty by asi byl jak technický problém, tak i problém kontroly.
Pezos
Pátek, 01. ledna 2016 - 18:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 4-2014
Jenže ty by asi byl jak technický problém, tak i problém kontroly.

V IDS JMK i v PID jsou schopni to vyřešit. Ostrava musí být zas něco extra?
Pátek, 01. ledna 2016 - 18:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1896
Registrován: 8-2002
Také moc nechápu, proč DP tak tají všechny změny a čeká až do poslední chvíle na jejich zveřejnění. Kdysi bylo běžné, že jsem se o chystaných změnách dozvěděl zde na webu nebo na mhd-ostrava.cz, kde to bylo i rozumně okomentováno... teď se to tam objeví až poté, co to ofiko zveřejní DP. A tiskové zprávy v novinách resp. na jiných webech ohledně změn jsou vesměs tragické (viz chybná informace o konci platnosti papírových jízdenek).

O tom, jak budou jezdit linky MHD od zprovoznění Hranečníku by už snad mělo být dávno jasno, ne? Žádné ofiko informace ještě ale nebyly, kromě zde zveřejněných trolejbusových linek. Přitom se jedná o velmi zásadní změnu, který bude navíc hodně ošemetná a vyvolá spoustu negativních reakcí (ať oprávněných nebo těch, které budou souviset s nepochopením změn)
Pátek, 01. ledna 2016 - 19:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7729
Registrován: 12-2009
Pezos
Ano, JMK např. universální jízdenka:
Za tímto polem jízdenku ohněte a vsuňte do označovače k označení
Jak to chcete provést v ODIS v celém kraji?
Vyhodit elektronické čtečky karet a přejít na ruční nebo elektrické označovače? Stejně tak jejich cena neřeší jednorázovou jízdu s přestupem, na krátkou vzdálenost.

Podobně v PID Krátkodobé jízdenky se označují
Proto píšu, že by to byl v ODIS v celém kraji problém.

Ostrava musí být zas něco extra?
Co se týká samotné Ostravy, tam tento problém není.
Problém je okolí a přestupy na regionální linky třeba někde u Krnova nebo Třince.
A to nemluvím třeba o MHD zdarma ve FM.
Jenki
Sobota, 02. ledna 2016 - 09:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4701
Registrován: 5-2002
V IDS JMK i v PID jsou schopni to vyřešit. Ostrava musí být zas něco extra?

Naopak. PID i IDS JMK jsou něco extra. U obou platí, že drtivá většina meziměstských přepravních vztahů je z Brna nebo z Prahy "někam".
Tudíž platí, že kdo nepřijme podmínky diktované centrem, bude mít problém ekonomicky přežít, protože s ním nebude nikdo chtít jezdit.

A když už chcete vychvalovat PID, tak se na to podívejte jako na součet PID + SID, ať to máte trošku realističtější.

U ostatních IDS v ČR platí, že proti skutečné integraci, jednoduchosti a uživatelské přívětivosti působí následující 3 faktory :
- legislativní nedostatečnost. Dodnes není zákonem dán status systémového integrátora. Integrátor nemůže vydávat tarif ani jízdenky, musí to dělat dopravci. Neexistuje použitelná definice integrované dopravy. Neexistuje jakýkoliv postup, jak na nějakém území "vnutit" integrovanou dopravu nějaké obci, která ji nechce (nejen platit). Neexistuje legální postup, jak donutit dopravce žijícího "mimo IDS" aby se do něj nechal integrovat. Neexistují závazná pravidla pro rozúčtování tržeb, dotací a nákladů. Legislativa vše řeší ve vztahu cetující - dopravce - obec. Jediné co existuje (a nějakým zázrakem funguje) je diplomacie vedoucí k nějaké shodě všech obcí. Jenže taková shoda je nesmírně křehká a vede k tomu, že obce si hrají primárně na svém vlastním písečku a co se děje vedle je jim vcelku ukradené.
- v případě, že existuje dostatečný počet dostatečně ekonomicky silných obcí (stčí jedna) mohou si tyto vytvořit svůj vlastní "pseudo IDS" a kraj si může tak maximálně trhnout nohou. Krásný příklad je MHD zdarma ve FM. Pro lidi z FM příjemné, pro kraj / KODIS totálně nesystémové.
- vztahy mezi dopravci a obcemi. Jednak jsou tu "obecní" DP, kdy se příslušná (obvykle dominující) obec snaží zuby nehty, aby "její" DP urval co nejvíce výkonů (aneb proč vzniká terminál Hranečník na Hranečníku?). A pak tu máme naopak různá ex-ČSAD, které se někdy s obcemi paktují méně (typicky : Veolia), někdy se kamarádí více (typicky : 3ČSAD) a někdy je otázka, kdo je komu vlastně nadřízen (typicky : raději nebudeme jmenovat).

A teď malá poznámka k tarifu a k odbavování : u krátkodobých jízdenek je možné principiálně dvojí odbavování :
- systém MHD - cvakni si poprvé a jeď kam chceš (v rámci nějakého časového / zónového omezení)
- systém ČSAD - zaplať v každém spoji zvlášť.
Systém MHD je uživatelsky velmi příjemný, ale vytíženost jednotlivých spojů (a tudíž rozdělení tržeb) se dá stanovit více či méně přesným odhadem, nikoliv přesně.
Systém ČSAD je uživatelsky nepříjemný, ale je do poslední koruny a do posledního člověka jasné, kolik lidí čím jelo a kdo dostane kolik chechtáků.

Problémem je vzájemná nekompatibilita obou systémů. Provozovatelé typu ČSAD se brání odbavování typu MHD, protože peníze dostanou na základě nějaké loterie; zcela zmizí premisa, že všechny peníze z mých jízdenek jsou moje. Provozovatelé typu MHD naopak nemohou zavést odbavování typu ČSAD, protože z MHD se stane slimák (vzor : MDPO Opava), nemluvě o tom, že např. odbavovat takto tramvaje nebo metro je naprosto nemožné.

Závěrem odpovím na otázky : proč DP tak tají všechny změny a čeká až do poslední chvíle na jejich zveřejnění.... O tom, jak budou jezdit linky MHD od zprovoznění Hranečníku by už snad mělo být dávno jasno, ne? Žádné ofiko informace ještě ale nebyly...
S velkou pravděpodobností už rozhodnuto je, ale vše závisí na udržení křehkého kompromisu - viz výše. Pokud by byla jistota, že kompromis vydrží, asi by to už KODIS zveřejnil. Jenže zkušenost praví, že by se určitě ozvala nějaká z hlediska dopravy marginální, ale politicky silná skupina a celý kompromis by šel do hajzlu. Takže se radši drží huba a všichni zodpovědní se modlí, ať to dobře dopadne.

To co píšu v tomto příspěvku určitě není dobré, ani optimální, ani spravedlivé. Je to ale popis stávající situace a prosím všechny, aby to tak chápali. Já ten systém neomlouvám (ani nemohu, není můj). Já se jen snažím vysvětlit, proč to tak funguje.
Sobota, 02. ledna 2016 - 11:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3051
Registrován: 11-2004
Tak, a teď mě asi ... K ČEMU POTOM SLOUŽÍ TOTO VOZIDLO? [uhoh]

To je opravdu, ale opravdu tak strašně vobrovskej problém vzít dejme tomu 5 strejdů a tetiček z kODISu a veřejně oznámit nějakou "osvětovou akci" dejme tomu támle na náměstí tehdy a tehdy? Já si odpovím sám, ano je ... [ko]

... z toho výše mi tak nějak vyplynulo, že ono se rádo něco spaktuje, a pak se radši drží huba a všichni zodpovědní se modlí, ať to dopadne. A pak se po roce s velkou slávou upravují věci, které byly jasné dávno před zavedením. Přitom se stačilo "jen" zeptat ...


Proč by měl? A potom bude vysvětlovat, proč ...
To je asi podobný princip jako proč by řidiči ČSAD Karviná měli ve vozidlech topit, když je venku elegenantích -6 a jedou téměř hodinovou linku (asi šetříme už i plynem?) ... a vy byste po nich chtěli ještě aby hlídali nějakou přijíždějící tramvaj nebo trolejbus? [blush] Naivní ...
Nejhorší pomluva?! Napsat pravdu ...
Iwo
Sobota, 02. ledna 2016 - 15:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 12-2010
Na Jenkiho popisu situace je "pěkně" vidět, že v celém tom dlouhém příspěvku nezaznělo nic o požadavcích cestujících. Všichni se rvou o prachy, ale jestli to dává smysl těm, pro které je to určeno, kteří to používají nebo platí se nemluví.

Terminál Hranečník / Dubina by dle mého nebyl vůbec špatný nápad, kdyby jen nebyl v takové hrozné dupě, kde nikdo nechce být ani omylem. Nicméně na inteligentním ÚANu by nezarobilo město / DPO. (díky za objasnění)
Zastávka Prostorná je navzdory názvu tou suverénně nejmenší v celé Ostravě! (snad už si to budu moct brzy přepsat) (3 roky podpisu a stále nic)
Jenki
Sobota, 02. ledna 2016 - 17:19:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4702
Registrován: 5-2002
...v celém tom dlouhém příspěvku nezaznělo nic o požadavcích cestujících. Všichni se rvou o prachy, ale jestli to dává smysl těm, pro které je to určeno, kteří to používají nebo platí se nemluví.

Krásný idealizmus [happy]

Jenže :

1. Podívejte se na rozložení příjmů DPO dle výroční zprávy ne jejich webu. 29% tržby od cestujících, 60% dotace (z drtivé většiny od MMO), 11% ostatní příjmy. Takže... kdo tady je zákazník?
Tím rozhodně netvrdím, že DPO na cestující dlabe, ale když už se (hypoteticky) dostane do situace, že si musí vybrat mezi menším zlem pro cestující nebo menším zlem pro město (a jiné poskytovatele dotací) tak je logické, co si chtě nechtě vybere.
Chtěl jsem se na tohle dopátrat i u 3ČSAD, ale ti zveřejňují jen účetní uzávěrku v minimálním objemu daném zákonem, takže prd poznáte, co jsou příjmy ve smyslu tržeb a co je dotace - je to na jedné hromádce.

2. Zkoušeli jste někdy nějakým způsobem zjišťovat požadavky cestujících? Nebo nějaké podobné skupiny veřejnosti (obecně uživatelů něčeho veřejného, třeba školství, zdravotnictví, atd.)?
Výsledky totiž bývají dost tristní. Dozvíte se spoustu bludů od notorických kverulantů a stěžovatelů. Dozvíte se spoustu zaručených pravd od jejich volených zástupců. Dozvíte se ledacos zajímavého od různých profesních skupin nadšenců. Ale nedozvíte se, co potřebuje ona "mlčící většina", o kterou tu jde především.
A ve chvíli, kdy musíte provést něco nepopulárního, co bude bolet, jak si z té mlčící většiny vyberete ty, kterým ublížíte? Vyberete si ty, kterých bude nejméně? Nebo ty, kteří budou nejméně řvát? Nebo ty, jejichž strýček není oblastní manažer ODS / ČSSD / ANO? A jste vůbec schopni si vybrat?

3. Pro příznivce "silového řešení" metodou "kraj nadřízen všem, ten to zařídí" uvedu tři čísla (zdroj : web MS kraje, web DPO):
- dotace MSK do železniční dopravní obslužnosti : 894.234.tis.Kč
- dotace MSK do silniční dopravní obslužnosti : 589.923.tis.Kč
- dotace MMO do DPO : 1.064.000.tis.Kč
- zkoušel jsem najít výši dotací na dopravu v KA, HA a FM, ale nepovedlo se. Třeba mne někdo doplníte.
Nicméně si troufnu říct, že obce tahají za mnohem delší konec provazu než kraj. Proto nápady typu "KODIS obcím nařídí" jsou těžké sci-fi, mělo by se spíš říkat "obce KODISu milostivě dovolily".
Ostatně to je běžné i jinde a občas to vede k dobrým absurditám. V mém oblíbeném Verkehrsverbundu Rhein - Ruhr (oblast Krefeld - Düsseldorf - Duisburg - Essen - Dortmund) asi před 10 lety řešili kde ušetřit protože krize a nebyly prachy. Města se bránila zuby nehty očesat jízdní řády svých dopravních podniků. Takže brutálně očesali JŘ S-Bahnu, vždyť ty ošklivé Deutsche Bahn nás tak akorát vysávají. Městům jejich prachy zůstaly, zaměstnanost v městských firmách byla zachována, akorát se lidi jaksi do S-Bahnu nevešli, ale to nikomu z politiků nevadilo.
To jen tak pro pobavení, abyste pochopili, že to podobně funguje i jinde.
Scania_Scala
Sobota, 02. ledna 2016 - 18:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 1-2013
Na Hranečníku nemá nikdo cíl cesty. Tak max. 1/4 osazenstva autobusu do Havířova či Orlové tam nastupuje, zbytek jede z Gagarinky.
Když tedy musí být DPO, tak proč se mu nedá nějaká meziměstská linka, aby neklesaly výkony. Místo toho se vymýšli absurdity typu trolejbus do nikam. (Nechytejte mne za slovo, ale kromě garáží DPO tam fakt nic není, ani obytná zástavba.)
Jenki
Sobota, 02. ledna 2016 - 19:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4703
Registrován: 5-2002
Scania_Scala : o výkonech to vůbec není.

Mějme dvě města, A a B. Obě nějakým způsobem financují dopravu na svém území, akorát že na území města A se plantají i autobusy z města B (naopak ne). Městu A to přináší tak akorát problémy, tak se rozhodlo je prostě vyhnat kamsi na periferii. Jejich dotace v tom nejsou, jejich občané a voliči to nepoužívají, tak o co jde. Co jim je do občanů města B, že. Ti ať si stěžují třeba na lampárně, nebo u sebe doma v B. Nám v A tak akorát berou pracovní místa, zahušťují dopravu a parkují všude možně (toto prý opravdu zaznělo na radnici v A).

Dopravci X, Y, a Z v tom hrají pouze komparz.

(A pokud se vám zdá, že víte co je A a B, tak si tam zkuste dosadit třeba Prahu a Kladno.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Pako
Sobota, 02. ledna 2016 - 21:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2184
Registrován: 6-2002
Dobrý večer.

@Scania_Scala:
Nechytejte mne za slovo, ale kromě garáží DPO tam fakt nic není, ani obytná zástavba.
Prosím, domluvíme se na schůzce, rád Vás provedu zde po obydlené zástavbě... Vaše tvrzení je vrchol jakékoliv ignorace normálních lidí, co zde opravdu bydlí, nebo mají své firmy a ty firmy prosperují. Díky.

@Všichni. Jsem komunálním politikem od roku 2010. To, co popisuje Jenki, je naprosto přesná analýza stavu věci. A garantuji vám všem, že dokud bude stávající legislativa taková, jaká je (jak Jenki popisuje), a dokud bude vztah kraje versus města a obce takový, jaký je, a dokud ČSAD Havířov bude prosazovat svůj marketing ve stylu "do Ostravy jezdíme, Ostravu do Havířova nepustíme", bude to bohužel tak, jak to psal Jenki.

Jako u Cimrmana: Můžete s tím souhlasit, nebo nemusíte, ale to je tak vše, co s tím můžete udělat. Není to fajn, ale je to tak.

Hezký večer.
http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Sobota, 02. ledna 2016 - 22:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550
Registrován: 5-2008
Nefunkční trolejové vedení kolem stanice Českobratrská..
Sobota, 02. ledna 2016 - 23:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1897
Registrován: 8-2002
Ad Pako: V docházkové vzdálenosti zastávky Hranečník je počet lidí, co tam bydlí, opravdu minimální, v řádech desítek. Nebýt to na trase Ova - Hav nebo Ova - Orlová, tak by tam stačil bus v 60 min intervalu... Salmu, Zvěřinu, Trnkovec nepovažuji za místa v docházkové vzdálenosti Hranečníku... Je to opravdu téměř konec světa... Nic proti :-). A budovat terminál 2 km před centrem je blbost na entou, kterou neobhájí nic.
Sobota, 02. ledna 2016 - 23:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7730
Registrován: 12-2009
budovat terminál 2 km před centrem je blbost
Ten se buduje tam, kde je návaznost na různé druhy dopravy. Tzn. na konečných metra, tramvají, prostě elektrické dopravy do center měst.
Už jsem to tu opakoval víckrát-trend je ve městech mít elektrickou MHD, vytěsňují se auta a busy.
2 km nebo 4 je víceméně jedno.
Pokud uvažujete jinak, nepochodíte. Za takovou dopravou, plné ulice aut a maršrutek, musíte mimo vyspělé státy.

Na Hranečníku nemá nikdo cíl cesty. Tak max. 1/4 osazenstva autobusu do Havířova či Orlové tam nastupuje, zbytek jede z Gagarinky.
Z toho logicky plyne, že tam mají cíl cesty.[proud] Což asi pravda nebude.

Víte co, nechme to na spuštění provozu. Proti novým věcem se vždy spustí lavina odporu a je hodně slyšet.
Jaký byl kravál třeba vůči žel.zast.Stodolní. A dnes je využívána minimálně stejně jako střed.

Nejdůležiější je, aby v terminálech nevznikaly naschvály typu-přijíždí tramvaj a těsně před jejím zastavením se rozjede od stejného nástupiště návazný bus.
Pako
Neděle, 03. ledna 2016 - 00:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 6-2002
@Gakon: Excelentní.
Do roku 1994 jsem bydlel v řadovkách u Výškovického údolí. Na zastávku Kino Luna jsem to měl poctivých 10 min. zrychlené schůze. V podstatě to samé, co mám ze Salmy dolů na Hranec.

Ale to nemá cenu. Kdo není schopen přijmout argumeny člověka, co na místě bydlí, jen proto, že to nezapadá do jeho konceptu, zde už opravdu končí diskuse.

Docházková vzdálenost pod 2 minuty je mít spoj u čumáku. Ale jsou místa, kde lidé chodí víc jak 10 min. a nepřipadá jim to jako tragédie.

Mimochodem, co ta nová fabrika, co vznikla na Hranečníku hned vedle pumpy? Tam nebudou jezdit lidi? Co ColorMix? Co Hotel Jan Maria? Co Botanická zahrada? Co N stavebních a dřevařských firem v okolí? Michalka? Co další firmy...? Tam nepracují či nejezdí lidé?

Kecy. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

Doporučil bych jedno. Přestat hnípat na zadku a jet se tam podívat. Tady bydlí či pracují lidé. A jsou vděčni za to, že tu mají práci, i když třebas chodí do zaměstnání i 20 minut pěšmo. Míjím je denně cestou do práce.

Hezký večer.
http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Neděle, 03. ledna 2016 - 08:15:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1898
Registrován: 8-2002
Já už jsem tady v minulosti k Hranečníku řekl své a opakovat se nebudu.

Ad Pako: možná bys byl (ne)příjemně překvapen, jak relativně dobře dané místo znám :-) (i když určitě ne tako jako ty).

Ad docházková vzdálenost. Ano, můj děda docházel do školy za 1.republiky pěšky (z oblasti v sousedství tvé Salmy) až do centra, denně to trvalo i více než hodinu a půl... Já chápu jako docházkovou vzdálenost počet minut na nejbližší zastávku MHD se standardním provozem. A třeba taková Botanická zahrada, Kramolišová nebo Salma má odjezdy MHD 2x do hodiny i mimo špičku (jednou směr Hranečník a jednou směr trolejbusy).

Takže ano, trvám na svém tvrzení, že v docházkové vzdálenosti zastávky Hranečník žije minimum lidí, byť chápu, že místní docházejí na Hranečník pěšky i z okolí zastávek l.č.97. Já také jdu na tramvaj pěšky až na Vozovnu, ale netvrdím, že moje bydliště je v docházkové vzdálenosti tramvaje. To by pak celá Poruba byla v docházkové vzdálenosti vozovny.
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1895
Registrován: 1-2005
Ohl:Už jsem to tu opakoval víckrát-trend je ve městech mít elektrickou MHD, vytěsňují se auta a busy.
Můžu vědět, jak se v Ostravě vytěsňují auta?
"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Neděle, 03. ledna 2016 - 12:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1899
Registrován: 8-2002
Ad Jan Širc: Podle mě to byl jen překlep a chtěl napsat: "Vytěsňují se busy a lákají se auta".
Neděle, 03. ledna 2016 - 12:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7731
Registrován: 12-2009
jak se v Ostravě vytěsňují auta?
Obecně to platí. Bohužel, zatím ne ve všech českých městech. Ale přijde to.

Problém je ve dvojím vidění situace. Jedni prosazují co nejvíc aut, druzí opak. Nějaké busy v centru tomu nepomohou. Když už je možnost jet autem a zaparkovat, tak ti, co mají tuto možnost, tak učiní a nepomůžou tomu ani busy na gagariňáku. Dosud tam jezdí a situace je taková:
odkaz
Pako
Neděle, 03. ledna 2016 - 12:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 6-2002
Dobré odpoledne.

@Gakon: Díky za názor.
Já chápu jako docházkovou vzdálenost počet minut na nejbližší zastávku MHD se standardním provozem. A třeba taková Botanická zahrada, Kramolišová nebo Salma má odjezdy MHD 2x do hodiny i mimo špičku (jednou směr Hranečník a jednou směr trolejbusy).

Takže k té přepravní poptávce z okolí Hranečníku:
- Ženy zaměstnané na Nové Karolíně a v Penny Marketu Radvanice.
- Lidé zaměstnaní v Průmyslové zóně Hrabová.
- Lidé zaměstnaní v Průmyslové zóně Mošnov.
- Lidé zaměstnaní ve firmách na Nádražní ul. s dostupností relace tramvaj Hranec-Karolina-zastávky na Nádražní...
...Chodí většinou pěšky dolů právě na Hranečník.
A-97 je fajn, ale směrem na Hranec jezdí zpravidla jen 1x za hodinu. O víkendech nic, a to se v průmyslových zónách i v obchodech stejně pracuje.

Dokonce i lidé, co zde bydlí a dělají třebas ve firmách OKIN nebo TIETO, chodí pěšky na Hranec. Tramvaj nebo bus a-38.

Jestli to není tím, že směrem dolů na Hranečník je regulérní chodník, zatímco od přejezdu u Salmy směrem po ul. Na Jánské nahoru k trolejbusům chodník není a pustí se tam pěšky jen zoufalec. Chodník nahoru mi neprošel, pan ex-radní Vladimír Cigánek (ODS) tenkrát prohlásil, že pokud on bude radním, tak tam chodník nikdy nepovede. A pan ex-starosta a senátor Antonín Maštalíř (ČSSD) toho hodně nasliboval, nakonec to shodil ze stolu a chodník opravdu nebyl a není, a to i po různých intervencích. Takže teď se o něj pokouším znovu, když tu teď vládne jiná parta...

To nic. Takže děkuji za pozornost. Co jsem chtěl říci, jsem řekl. A teď už jen počkám, jak to dopadne po zprovoznění terminálu v reálu. U zastávky Nová Karolína jsem také četl spoustu keců, dnes je to jedna z nejfrekventovanějších zastávek MHD v Ostravě.

Hezkou neděli přeji.
http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Neděle, 03. ledna 2016 - 12:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1900
Registrován: 8-2002
Chápu, že ta l.č.97 je v podstatě určena pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí chodit. A popravě ani nevím, if je dostatečně využívána.

Pokud je pravda, že se budou kupovat elektrobusy, pak by nebylo od věci naplánovat autobusovou (elektrobusovou) linku Hranečník - Salma - ZOO - Bratrská revirní (nebo jak se to tam teď jmenuje) a po l.č.106 na Hl. nádraží. Každý druhý spoj současné linky č.106 by takto jezdil. Do Heřmanic to stejně teď vozí vzduch (navíc tam jezdí i linka č.22). Adekvátně k tomu by se změnila i linka č.97.

Takto by se vyřešilo spojení Hranečník - ZOO. Bez nějakého výrazného navýšení vozokm (do Heřmanic je to skoro stejně daleko jako na Hranečník plus uspořené km za l.č.97, který by už tama jezdit nemusela). Spojení by bylo i ekologické (když už tedy cng a naftové autobusy jsou fuj a do centra nemohou.
Neděle, 03. ledna 2016 - 14:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7732
Registrován: 12-2009
Přes veškerý vývoj zatím elektrobusy do kopců moc vhodné nejsou.
Neděle, 03. ledna 2016 - 16:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5012
Registrován: 6-2005
Gakon, Ohl: zabýval jsem se myšlenkou trolejbus+baterie na dojezd, řekněme 20km. Bavil jsem se o tom s naším ředitelem a elektrobus NENÍ ekonomicky výhodný.

Můj modelový případ byl trolejbus, který by zajížděl od TV nějakých 8km (tam+zpět), tzn. trať 4km.
Jen na tuto trať je potřeba min. 7 vozů, baterie bude minimálně každých 5 let potřeba vyměnit, tzn. za životnost vozu to jsou 3 sady (počítáme i tu první, tu také platíme). Cena jedné sady je cca 2 mil. Kč.
3*2= 6 mil. za vůz (to je reálná cena nového trolejbusu)*7= 42 mil Kč.

Výsledek: za 15 let mám trolejbusovou trať odepsanou z nákladů (dle zákona) a může ještě dalších 25, v tomto případě, vzhledem k menšímu využití, i více let jen s údržbou typu utržený závěs (ten nosný drátek od izolátoru), bez velkých investic sloužit.

V případě baterek musím zase ty baterky koupit a znovu investovat 14mil. jen za baterie.

A to nepočítám, že ebus má menší přepravní kapacitu.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 03. ledna 2016 - 20:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 12-2007
9Tr: elektrobus NENÍ ekonomicky výhodný.

To ovšem uvažuješ o vozidle, které jezdí jako a-bus a pouze se někde v garáži či na konečné dobíjí akumulátory. To pak opravdu může být ekonomický problém. Potřebuješ, aby vůz měl rozumný dojezd, tedy dostatečnou kapacitu akumulátorů a tím i prostor kam je uložit (a zároveň není žádoucí snižovat obsaditelnost).

Pokud v Jihlavě (působiště 9Tr), v Ostravě nebo někde jinde začneš uvažovat o trolejbusu s pomocným zdrojem energie, tak už to může být jiné. Akumulátory bude potřeba mít nadimenzované jen na ty "prd" výkony mimo dráty (9Tr uvažoval o jízdě dlouhé cca 8km). Ty už budou výrazně menší než ty elektrobusové a také levnější. Navíc nebude nutné dobíjet v době stání vozidla. Tzn. vozidlo projede ten "kousek" bez drátů a pak jezdí jako trolejbus a přitom se dobíjí akumulátory.
Neděle, 03. ledna 2016 - 23:26:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 12-2007
To je všechno pěkné, ale poslat takový vůz přejíždět haldu (jako v případě navrhované linky ZOO - Hranečník) znamená mnohem větší spotřebu než nějaké drbačky v placatém městě.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 13:46:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5014
Registrován: 6-2005
5735: Ale já počítal s trolejbusem a malými akumulátory, tzn. už v tomto případě se ukazuje, že i malé akumulátory nejsou ekonomicky výhodné.
Makrelu neumeješ.
Irisbus B952
Pondělí, 04. ledna 2016 - 19:58:39  
Neregistrovaný host
88.103.228.4
Zdravím, na kurzu 48/411 už nebude jezdit kloub B941E/961E ?
Lukin9
Čtvrtek, 07. ledna 2016 - 21:34:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 3-2007
Zkušební fotka pevné padesátky [happy]...

Čtvrtek, 07. ledna 2016 - 22:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 1-2007
A nebyla by lepší na focení MHD lepší 35?
Lukin9
Čtvrtek, 07. ledna 2016 - 23:20:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 3-2007
Aresák: určitě, ale bohužel má padesátka od nikonu na zrcadlovce bez full framu má přepočet ohniskové vzdálenosti na nějakých 75 - 85 mm [happy].
Čtvrtek, 07. ledna 2016 - 23:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 524
Registrován: 10-2009
Jak dlouho ještě budou jezdit trolejbusy s takovýmto stavem informačních panelů, když na busech a tramvajích problémy nejsou?
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Čtvrtek, 07. ledna 2016 - 23:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 11-2014
Irisbus B952: NA 48/411 by stále měly jezdit dlouhé karosy
Irisbus B952
Pátek, 08. ledna 2016 - 07:07:32  
Neregistrovaný host
88.103.228.4
ppkk: Díky moc [happy]
Pátek, 08. ledna 2016 - 16:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 10-2005
Nemáte někdo ponětí, v jaké časy jezdí 15Tr na lince 108? Vím jen, že jezdí v 13:37 z Hlavního a na Hulvákách přechází na 102.


[new] Mimochodem, DPO vydalo nové video s názvem Zavedení a modernizace odbavovacích a palubních systémů MHD v Ostravě .
Punk's not dead! blesk happy
nereg.pozorovatel
Pátek, 08. ledna 2016 - 19:11:46  
Neregistrovaný host
82.117.132.50
Ross: měl by to být jediný spoj [happy]
Nowak Jan
Pátek, 08. ledna 2016 - 21:51:25  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
jen pokec:
video je bezva, líbí se mi ta prázdná kancelář v DP, kdykoliv jsem tam přišel v posledních 2 měsících, byly tam nekonečné fronty.
a ještě ten počet dopravních prostředků: 262 lokalek (jak řikala moje babička) a 289 ---busů. Takže převážně ekologická doprava? jenom 180 autobusů na naftu! zdvižený palec!
A když je poměr autobusů na nafru a na CNG + elektro 180:109, musí jezdit o víkendech autobusy na naftu? třeba v Porubě?
Sobota, 09. ledna 2016 - 14:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 2-2006
Terminál Hranečník






Terminál Dubina



A abychom měli na jednom místě všechny nově vzniklé terminály, odkaz, na v té době ještě rozestavený přestupní uzel Hulváky, je zde.

(Příspěvek byl editován uživatelem Semolina.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Semolina.)
Sobota, 09. ledna 2016 - 15:44:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2015
Zdravím, na stránce www.mhd-ostrava.cz jsou u přehledu tramvají Vario i vozy 1374-1379, píše se u nich že byly vyrobeny v roce 2015. Nevíte kdy se začnou zavádět do provozu?
Sobota, 09. ledna 2016 - 16:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 10-2005
Semolina: V té oranžové budově bude prodejna jídla, jízdenek a čekárna. Také místo pro odpočinek řidičů.

Škoda, že na Dubině musí řidiči ze zastávky z terminálu (směr Krmelín) jet na kruháč a otočit se. Proč neodstranili obrubník, aby se mohlo jet přímo doleva?
Punk's not dead! blesk happy
Sobota, 09. ledna 2016 - 18:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6543
Registrován: 5-2005
loki.god.of.fire: Ty tam jsou jenom proto, protože měl DPO možnost vozy smlvně odebrat, takže tam ještě straší, kdyby se DPO přece jenom rozhodnul.
Norton
Sobota, 09. ledna 2016 - 19:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 12-2004
Ross: neodstranili proto, že by to neprošlo přes ČSNky a tedy by to ani žádný policajt neschválil. Rozhledy, vzdálenost od přechodu, křižovatky apod.
sss
Neděle, 10. ledna 2016 - 10:38:36  
Neregistrovaný host
94.113.239.7
no hlavně že prošla zatáčka do terminálu mimochodem někteří česadaci už na to dlabou a nezajíždějí tam .
Neděle, 10. ledna 2016 - 13:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 10-2005
Norton: No mohli upravit aji tu cestu, i ten kruháč a celkově prostor před obchodním domem. Jo, přesně jak píše sss, taká hloupost vyšla a logická odbočka, to už ne.

K čemu terminál, když autobusy do Staré bělé stejně stojí na staré zastávce..
Punk's not dead! blesk happy
Pako
Neděle, 10. ledna 2016 - 20:02:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 6-2002
Dobrý podvečer.

K terminálu Hranečník: Jak jsem vypozoroval za poslední cca 3 týdny, pak terminál je hlídán denně vč. víkendů městskou policií. Buď terminál obchází dvoučlenná hlídka (viděl jsem přes den), nebo sedí v autě bokem směrem k budoucímu P+R parkovišti (viděl jsem vždy ráno).

Tedy paní Čajkové z Havířova bych si dovolil doplnit jednu noticku: Řekl bych, že své děti na Hranečníku můžete nechat přestupovat, terminál zatím vypadá bezpečnější, než je tomu na Šalamounu nebo na Gagarince.

Díky. Hezký večer.
http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Norton
Neděle, 10. ledna 2016 - 20:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 12-2004
Když to Ross nebo sss zaplatí, tak to klidně přeskládají (ten malý poloměr). Ale proti normě nikdo nepůjde a tedy vaše požadované odbočení nepovolí. Je třeba rozlišovat "je to nedostatečné" a "je to proti předpisům".
Druhá věc je, že někdo musel zachrápat i na DPO, protože jinak by nedali souhlas s takto zpackaným poloměrem v zatáčce. Aneb, co se odsouhlasilo, to tam je.
Neděle, 10. ledna 2016 - 20:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1888
Registrován: 1-2007
Já si myslím, že z této fotky je jasně patrné, proč je poloměr tak malý a nesmyslný. Ono tam bude kanalizace... Takže by se musela překládat a byly by vícepráce...
sss
Neděle, 10. ledna 2016 - 22:55:00  
Neregistrovaný host
37.48.57.157
za to to vyžvejkane bahno vypadá super,a myslím si že za chvili to odnese i ten kanál.
Neděle, 10. ledna 2016 - 23:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 10-2005
Kanalizace se stejně překládala během stavby, viz fotka z MHD Ostrava. Takže se mohla přeložit ještě lépe než je tomu nyní.


Punk's not dead! blesk happy
Pondělí, 11. ledna 2016 - 19:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5674
Registrován: 2-2006
Ad Spojení Hranečník - Zoo:

Hranečník: Na ten integrovaný lístek jsem zvědava. Co pojede z Hranečníku za linku do ZOO? To je asi jediné místo, kde bych ten jeden přestup ještě akceptovala.

Pako: Na spojení na ZOO jsem úřad městského obvodu několikrát upozorňoval, dokonce s dopravním návrhem řešení, výsledek je negativní. Důvod je prostý. Peníze a předpoklad téměř nulové efektivní přepravní poptávky.

Ross: Spoj Hranečník - Zoo citelně chybí. Havířovští do našeho Zoo určitě pěšky z Hranečníku šlapat nebudou a nevěřím, že by tam chtěli jet víc než 20 minut trolejbusem a s dvěma přestupy minimálně.

Možná fikce, ale co se inspirovat v zahraničí a navázat na příměstské autobusy na Hranečníku vozidla taxi, provozovaná v rámci tarifu ODIS, která by převážela cestující k Zoo, resp. opačně?
Pondělí, 11. ledna 2016 - 19:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5675
Registrován: 2-2006
Pako: Jak jsem vypozoroval za poslední cca 3 týdny, pak terminál je hlídán denně vč. víkendů městskou policií.

I včetně právě proběhnuté soboty.
Pátek, 15. ledna 2016 - 10:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 6-2008
To by měla zvážit většina měst.
Obávám se, že Ostrava si svou MHD díky nové trolejbusové síti a nesmyslnému terminálu Hranečník zazdila na dlouho dopředu a vyžene tím lidi jenom do aut. Hlavně o víkendu. Bohužel...

http://usti.idnes.cz/chomutov-zvazuje-ze-se-zbavi-trolejbusu-ffu- /usti-zpravy.aspx?c=A160114_152739_usti-zpravy_alh
Pátek, 15. ledna 2016 - 15:03:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 10-2005
Ic540: Chceš říct, že by se Ostrava měla zbavit trolejbusů?
Punk's not dead! blesk happy
Pátek, 15. ledna 2016 - 18:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3393
Registrován: 6-2008
Ross:
Rozhodně bych nerozvíjel něco od čeho jinde ustupují.
Co ve své době se jevilo jako výhodné a zřejmě i bylo. Tak dnes již může být v číslech někde jinde.
Dal jsem to zde hlavně v souvislosti s dalším rozšiřováním v Ostravě. Nesmyslným zcela.
Vytvoření přestupu na Hranečníku je mi více trnem v oku než nějaký trolejbus. Do té doby než mě do něj někdo donutí přestupovat zbytečně.
Ale tady jak tak pročítám diskuzi jsou ve většině zastánci přestupů. Což je víc než smutné v dnešní době.
Přinese to jenom jedno. Vyhnání lidí do aut.
Nikdo není hloupý, aby jel déle a ještě i dráž.
O tom jsou přesvědčeni možná jen Ostravští úředníci, kteří si Hranečník odhlasovali a prosadili.
Smutné...[sad]
Pátek, 15. ledna 2016 - 19:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6544
Registrován: 5-2005
Ic540: Promiň, ale tento názor je zcela zcestný. Nepopírám, že některé tratě jsou v současném stavu silně nevyužité, ale jiné jsou páteřní a ty jsou zcela opodstatněné. V souvislosti s Hranečníkem tomu bude i v případě této trati.

Ale argumentovat zcela tragickým přístupem radních Chomutova a Jirkova ke své páteřní síti MHD je už zcela mimo.
Aa
Pátek, 15. ledna 2016 - 23:57:27  
Neregistrovaný host
193.165.236.30
Ostravák: Které trolejbusové tratě v Ostravě jsou prosím páteřní a intenzivně využívané?