K-report
 

Archiv diskuse Podorlické tratě do 14. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 14. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Lokofan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 07:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedou další Katy, tak dejte někdo vědět zda se pojede přes čáru do Mieroszowa dnes nebo až zítra.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 09:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro srovnání nabízím tramvaj, rozšířené kolejové vozidlo naprosto srovnatelné s městským busem. Proč asi takový nemotora v přehuštěném provoze obstál?
Nevím, o co Vám jde. Diskutuje se zde o lokálkách s přepravním potenciálem v desítkách za den a Vy udeříte s tramvají, kde zpravidla ony desítky se přepraví v jednom spoji a celkový denní počet přepravených osob je mnohořádově vyšší.
Vy si asi neuvědomíte jednu věc:
Tak jako v autobusové dopravě i na dráze platí, že odepsaná vozidla se posílají tam, kde je příliš nízký denní proběh, nebo kde se vozí příliš málo cestujících - tím se snižuje cena dopravního výkonu a veřejná doprava je udržitelnější.
Jenže měřítko "slušné obsazenosti" je v autobusové dopravě trochu posunuté níž než u vlaků, takže leckdy pro dvacet lidí vlak nenabídne nic lepšího než odepsaný motor (protože na lepší pro takový počet kraje nemají), zatímco pro stejný počet lidí už leckde jezdí nové SORky, Iveca...
Železnice má smysl za předpokladu investic do ní, aby spojení bylo atraktivní - pak se ale nebavíme o motoráčku za 70 Kč/km, ale za 100+ Kč/km! Průměrná nákladová cena Stadlerů v LK je 107 Kč/km díky dvěma věcem:
1. Velmi vysoké denní proběhy (vozidla se otáčejí v koncových stanicích ihned sami na sebe)
2. a efektivita (na 14 turnusově nasazovaných Stadlerů má dopravce 16 vozidel)
(a to raději nebudu zmiňovat, co si myslím o reálnosti té ceny, když propočet vychází min. na 120 Kč/km)

Možná jste si jako Marek nevšiml, tak poslední pokus - diskutuje se zde především o nesmyslné obnově lokálek pro pár lidí na vlak. Opravdu je lepší za trojnásobnou cenu nahradit autobus do obce odepsaným motorem pro 5 lidí odnikud nikam?
Pokud ano, tak si to myslete dál a sbohem...

(Železniční dopravu jako takovou tady nezpochybňuji, a to ani v regionální dopravě. Ale neefektivní dopravu zpochybňovat budu!)

nebo vy snad cestujete autobusy spolehlivě tam, kde je na přestup bus-bus 0-1 min.
Tedy já mám zkušenost, že to je zpravidla spolehlivější než přestup za 6-8 minut mezi busem a vlakem. Je to sice smutný, ale je to tak... Samozřejmě přestup za méně než 2 minuty mezi busy spolehlivě funguje na vesnicích, kde to tak bylo "vždycky" (řidiče se znají, znají i místní poměry) a ne třeba ve městě (v centru či na autobusácích).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6658
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 10:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"diskutuje se zde především o nesmyslné obnově lokálek pro pár lidí na vlak"

No, ono to spíš v tom pardubickým kraji je o dělání koncovejch cancourů. 025 je o víkendu zjevně záležitost tranzitní ve směru Letohrad - Jeseníky.
A to, že se zastavením provozu skrz Chornici vytvořily dva koncový pohraniční cancoury (třetí do Opatovic nezmiňuju neb ten mi přijde hůř trasovanej než ten zbytek) do Moravský Třebový a Dzbelu a to bez vzájemného propojení už je vůbec na hlavu.

Ono i to utnutí vlaků na půl cesty ke Štítům není žádnej zázrak.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 146.102.154.109
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 10:54:38    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Co je na tom na hlavu? Jakápak byla vytíženost v úseku Dzbel - M. Třebová? A kolik těch lidí byl tranzit z Moravské Třebové až někam za Dzbel? Mezi Třebovou a Dzbelem je cca 25 km, to není zase tak málo, aby se tam vlaky udržovaly jenom kvůli síťovosti.
A co se týče Opatovic, tak ty stejně během pár let čeká úplný konec osobky (což je vzhledem k trasování této tratě zcela logické).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6661
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 11:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud byl v Chornici přípoj tak tam nějakej tranzit bejval. Jak kdy a jak v kterou dobu. Prostě dělat z hranice krajů hranici česko-polskou na palici (a ránu palicej) je.

Samozřejmě že o ty cestující jsou chudší i ty zbylý koncový cancoury.
petr_97
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 14:18:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl by někdo jízdní řád na zítřejší fotojízdu s 475.179?
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5808
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 15:52:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kupodivu nikdo nemáV tématu parní lokomotivy by ti to spočítali..
V sobotu 11.5.se v Letohradu uskuteční jízdy po okolí při příležitosti jubilejní 300.Kopečkové pouti. 423.009+3x Bt-k(celozelené),dále i M131.1 z Pardubic.Viz.jízdní řád.

..pořádná mašina má kotel a komín..
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 16:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

petr_97: na JŘ se vykašli a zkus si to vydedukovat, jak jsem to nakonec musel... tedy odjezd bych tipnul tak mezi 6-8 hod ranní, dříve je to blbost a později nesmysl (ikdyž), pro přibližné dopočítání beru zlatou střední cestu v 7hod., předpokládám průměrná rychlost bude tak 60, takže v Hradci mi to vychází kolem 9-10hod. tam nejspíš doberou vodu a naolejujou mašinu což je kolem 60min, takže odjez v 11hod. do Letohradu budu počítat nejpomalejší cestu jako osobka tak 2hod, ještě by byli blbý, kdyby v okolí Litic a Žamberka neudělali pár fotostopů, takže klidně připočítám 30 minut, tedy jsem v letohradě 13:30, pitstop asi tak 60 minut, ikdyž je čas oběda takže +30min na pochutiny, odjezd ve 15.hod, Dolní lipka tak 15:45, dál je to těžký, motor se tam vleče a co se vleče, neuteče, asi tam budou mít dalších pár fotostopů, nevím v jakým je stavu ta trať ale řekl bych tak 2 hod... tedy Hanušovice 17:45, a Šumperk je co by hroudou dohodil tak ve 18:30...

To to je můj nespecifikovaný odhad, beru ho dle cca povaze vlaku a spíše jsem to počítal jako nejpomalejší osobák dle standardního JŘ... odchylky jsou možné třeba kvůli křižování vlaků, i podle toho se dá odhadnout čas, ale i tak bych řekl, že to nebude více jak +-2 hod... tak na co mi je vlastně tutlání JŘ, když si to mohu vydedukovat sám... tak snad jsem se trefil a zítra pojedou v přibližnou dobu...
PS: budu čekat o 2 hod dřív a nejšpíse je rozhodně neminu

(Příspěvek byl editován uživatelem Flaizer.)

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 16:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy já mám zkušenost, že to je zpravidla spolehlivější než přestup za 6-8 minut mezi busem a vlakem. Je to sice smutný, ale je to tak... Samozřejmě přestup za méně než 2 minuty mezi busy spolehlivě funguje na vesnicích, kde to tak bylo "vždycky" (řidiče se znají, znají i místní poměry) a ne třeba ve městě (v centru či na autobusácích).

Máte pravdu v tom, že v okolí svého bydliště víte, kde na sebe řidiči u minutových přestupů čekají a kde ne, jakmile, ale jedete někam dál nevíte nic...
S tím přestupem bus-vlak máte bohužel taky pravdu, ale že se to stává ve směru bus-vlak leckdy chápu vzhledem k našlapanosti grafikonů, v obráceném případě (vlak-bus) nad tím ovšem leckdy zůstává rozum stát, zvlášť když Oredo vydává seznam zaručených přípojů, který řidiči často nedodržují...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 16:23:15    Odkaz na tento příspěvek  

Otto: Až si jednou připustíte, že lokálek vhodných k turistickému režimu nejsou 10ky a tím pádem se za ně stěží v kraji dostaneme nad 10mega, budete chápat normální lidi. Normálnímu člověku přirozeně dojde, že na pár takových tratích se ušetřit nedá.

Pojďmě na to filozoficky - Vy v tom vidíte, že by se ty peníze měly použít spravedlivěji. Je svět takový? Berou 2 lidé za stejnou práci vždy stejnou mzdu? Proč ve Středočeském kraji jezdí Rožmitálka a na Vysočině nejezdí 30 let trať do Polné? To že o železnici rozhodují kraje a ne stát, vede k velkým rozdílům. Je to špatně? Mělo by se to centralizovat a rozhodovat z vrchu? To už jsme tu jednou měli... Rovnostářství i svoboda zároveň být nemůže. Já mám radši rozmanitý svět. Nemám problém s tím, že někde jsou peníze na víkendové lokálky a o 2 kraje vedle nejezdí o víkendu ani autobus. Protože jak to začnu centralizovat, zneužije se to k mnohem více věcem, než jen k zdánlivě spravedlivější veř. dopravě. Vy chcete centrální plánování? Nebo jinak nechápu, proč nám tak nutíte, že něco není spravedlivé.

Též nechápu, proč se pořád tváříte, že tu voláme po obnově 025 každodenně.

Spíš nám řekněte, jaké další (nyní provozované lokálky/traťové úseky) byste v P. kraji zrušil. Zajímá mě to proto, že nedokážu pochopit, proč vám vyhovuje zprznit např. ČT-MT-Dzbel-Prostějov režimem vlak-bus-vlak. Zrušil byste zbylé úseky kde se ponechal vlak? Rád bych měl jasno.

Protože pokud vám přijde ok režim vlak-bus-vlak, který potenciálnímu tranzitnímu cestujícímu naznačuje, že kdo nemá auto má trpět, a přitom tu voláte po posilování venkovských autobusů, tak to nedává smysl.

Rád bych tedy věděl, co všechno byste navhrhoval dál utnout.

Také by mě zajímalo, o kolik % vám v Libereckém kraji za rok 2012 vzrostl počet přepravených v autobusech. Když nám tu rozporujete, že o busy neklesá zájem a vlaky nejsou obecně populárnější než busy.

A pak tu máme to moře dalších argumentů: kolik reálně stojí výkon na lokálce; o kolik zvýší ČD cenu za 1vlkm při poklesu výkonů; kolik cestujících ubude z vlaků (nižší zisk dopravce), když jim zrušíme přípojný vlak a na bus nepřejdou; kolik lidí veř. dopravou nepojede, protože přestup vlak-bus či bus-bus nemístní lidi většinou odradí (i když vy tenhle psychologický efekt nevidíte); kolik lidí vyžene fakt, že bus je pro ně dražší...

Taktéž nechápu proč se tváříte, že optimalizováním dokola se dá něco zachránit. Nedá. I na pouhou stagnaci potřebujete stále více peněz. Na rozvoj pak tuplem víc. Nějakou dobu si můžete škrtat lokálky, ale nakonec vám dojdou. A pak budete přidávat spoje za co? A za co budete realizovat pouhou stagnaci?
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2474
Registrován: 5-2005

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 17:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak prý už Otovice koupili i jakýsi násep za koncem tratě a chtějí o těch svých vlacích do Polska aktivně rozhodovat.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 18:28:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer: tak na co mi je vlastně tutlání JŘ, když si to mohu vydedukovat sám...

Hlavně, že jsem Vám to už dávno říkal, že si ho máte odhadnout. Protože každému kdo umí alespoň malinko hledat v JŘ a používat vlastní hlavu to musí být hned jasné. Těch alternativ kdy by to mohlo jet zase tolik není...
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 18:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer, petr97, Pepa I:
Kuk sem: Ve dnech 8.5. a 9.5. se uskuteční jízdy mezinárodních parních vlaků (475.179,464.102) neveřejné osobní dopravy z Prahy M.n. do Šumperka a následující den ze Šumperka do Vrútek.
_
V Hradci Králové na Slezském Předměstí - dobrání vody (10:47-11:28)
V Žamberku - dobrání vody (13:40-14:00)
V úsecích Doudleby nad Orlicí -Potštejn,Litice nad Orlicí - Žamberk a Dolní Lipka-Červený Potok budou fotozastávky.

Zdroj: https://www.facebook.com/tratehradec?hc_location=stream
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8757
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 21:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen:
No fyziku možná umíte, ale okolní svět Vám zcela uniká.
vezmeme si vagon a třeba bus. O hmotnosi dejme tomu 15 tun
Našel jsem jediný vagón o hmotnosti 15t - Btax. Jen nevím, zda ho budou cestující tlačit nebo k němu zapřahnou koně. A autobus o hmotnosti 15t? Nepletete si ho spíš s tankem?

A ty pohádky jak vysoký člověk pohodlně cestuje třeba v 810 nebo Bdmtee ... no opět s večer dobrý fór.

Petr Vlček, 54_čsd:
Ale to je přeci záležitost v prvé řadě krajských politiků a v druhé řadě krajských úředníků. Pokud se chce, všechno jde. Nic z toho, co jste napsali, není fyzikální vlastností autobusu.

A propo uvažovat na trase Praha - Kladno s názkopodlažností u vlaku je opravdu velmi odvážné. A zcela náhodně: odkaz.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 21:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil: O co mi jde? To je jednoduché. Upozornit na to, že naprosto nekorektním způsobem srovnáváte nesrovnatelné. Toto jsem vám dokázal na principu, který Vám je sice asi nepříjemný, ale je prostě tady. Vím, že diskuse je o tratích, ale pokud používáte právě zde neférová obecná srovnání vozidel (tramvaje jsem tam dal, abych dokázal, že kolejové vozidlo má menší spotřebu, nikoli na obhajobu lokálek) a v případě Otovic Vám stačí ničím nepodložené výmysly TV o štěrku, budu to tady připomínat třeba dokola. Vím, že člověk musí někde informace získat, ale pokud Vám stačí vyjádření redaktora, je to podle mne docela málo. Do dalších věcí, které zde uvádíte vidím málo nebo dokonce nic. Mám ale obavu, že tak, jako u Otovic vaříte z vody. Doufám, že jde pouze o můj dojem.

Co se týče obnovy lokálek za každou cenu, tak jsem to tady nikde neprosazoval.
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 22:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:Našel jsem jediný vagón o hmotnosti 15t - Btax. Jen nevím, zda ho budou cestující tlačit nebo k němu zapřahnou koně. A autobus o hmotnosti 15t? Nepletete si ho spíš s tankem?

Pokus s roztlačením jsem uvedl z toho důvodu, abych dokázal, že kolejové vozidlo má menší spotřebu (menší potřeba výkonu), nikoli, že by ho měli tlačit cestující! Ve Vaší větě jste mi velmi nahrál, za což děkuji, ale umím si své hájit sám. Tedy. Roztlačím-li vagon, který má 15 tun a neroztlačím-li silniční vozidlo, které má dokonce ještě menší hmotnost, asi to znamená, že je tady ještě větší rozdíl. Smajlíka dávat nebudu, raději se držím faktů.
jízda do Vrútek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.101.124
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 22:47:13    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte v kolik bude zítra Šlechtična v Poděbradech?
rrr176
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 22:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2572
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 08. května 2013 - 00:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokofan psal, ze jedou Katy.
Nevite jestli to uz jelo do Polska nebo to pojede dnes?
Diky za info
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8758
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. května 2013 - 11:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen:
No a jelikož ani vagón ani autobus nikdo z cestujícíh roztlačovat nebude, je důležitá spotřeba na km, resp. na přepraveného cestujícího. Alespoň já tedy raději pojedu autobusem než abych tlačil vagón.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 3-2013
Odesláno Středa, 08. května 2013 - 12:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: No, jelikož zjevně nechápete, že vozidlo, které potřebuje menší sílu ke svému pohybu má tímto i menší spotřebu, nedivím se ani Vaší odpovědi.

Spotřeba na jednoho cestujícího by se spravedlivě posoudila, když by se vzalo shodné vozidlo. Suprový příklad je DMV (Dual Mode Vehicle)-"odojživelník".

Jelikož je ale ve vlaku mnohem více místa, WC, vlak je tvořen rámem, který dává několikanásobně větší bezpečnost, tak je srovnání mnohem složitější. U Regiosprintera se to docela povedlo sladit.

Jezděte si pochopitelně čím chcete, já pokud mohu, volím vlak.
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3924
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 08. května 2013 - 12:17:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf(5808): Poslal jsem ti zprávu, tak se prosím potom mrkni do emailu. Díky

ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
http://www.spz.estranky.cz/
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 08. května 2013 - 16:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

videosen: A jakou spotřebu tedy má Regiosprinter?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8760
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. května 2013 - 20:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen:
No, jelikož zjevně nechápete, že vozidlo, které potřebuje menší sílu ke svému pohybu má tímto i menší spotřebu, nedivím se ani Vaší odpovědi.
Proto má tedy vlak vyšší spotřebu než autobus viz výše.

Jelikož je ale ve vlaku mnohem více místa,
Např. v Bdmtee ... Ale při plné obsaditelnosti i další.

Pozoruji, že jste převzal po trojnulovém Markovi roli hlavního baviče.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2573
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 11:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Mn 83474 vezl do Broumova 6 vozů

Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 747
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 12:03:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

STEAMSPOTTING: "pětasedma" 475.179 + "bulík" 464.102 na trati 021 a 024 HD+Hi-Fi
...tedy 3/4 těch aut jsou paronaháněči a já to na 3x stihnul jen kolmo a to jsem nikterak nespěchal

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 17:43:09    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Zde máte další zábavu. Já s tím mohu jen plně souhlasit. :-)

Absurdní je na tom ovšem něco jiného. Ne zda má jeden ten a druhý jiný názor. Ale že vy a další nedokážete pochopit, že v reálném světě má na tom, zda pojede bus či vlak, ekonomika provozu podíl 20% a politika 80% (čísla bay voko, ale kdo nemá klapky na očích, uvědomuje si to). Jsme ve veřejném sektoru, ne u neviditelné ruky trhu.

Přičemž to není špatně, protože je spousta důvodů (které se tu probrali), proč se někde víc hodí vlak a někde bus. :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8502
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 19:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: I kdyby to byla 100x pravda. Pokud vlak vozí "(skoro)nulu", pak je otázka, jestli draze platit miliony za "(skoro)nulu" a nebo ušetřit 75% ceny, nahradit to (mikro)busy a o část té "(skoro)nuly" přijít. Prostě mně přijde zcestné platit něco, co fakticky téměř nikdo nevyužívá!
Pav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 7-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 20:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Marek000: A protože má na to opravdu politika vliv, tak jsou právě tyto diskuse důležité, ikdyž v mezích slušnosti. Každý ví, která strana co preferuje a tu bude volit. Já osobně třeba jasně ví, že oranžová není dobrá volba.

:-)
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 20:23:34    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tohle zobecňování jsme tu už jednou měli. 5 není 0. 15 tuplem není 0. A obsazenost prostředku není jediný faktor. Což už jsme vše probrali a vyvracet Orkyho zobecněné nesmysly a jeho časté vypichování nepřesných dat (tu o 30-50% nadsazené, tu o 30-50% podsazené... vždy účelově nahrávající tomu, co nám Orky podsouvá), nemá smysl.

Smiřte se s tím, že jsou i jiné faktory. Případně zkuste Slovensko. Tam se to plánuje centrálně a víc podle obsazenosti. Akorát výsledek je ještě horší než ta "česká nedokonalost". Čím to bude? Kde udělali Orkyho klony chybu? :-)

Ale tohle nemůžeme chtít vysvětlit člověku, který dodneška nepochopil, že peněžní prostředky které chce použít na posílení busů, jsou tady právě proto, že nikdo je unáhleně neškrtl železnici.

Když už nic nepochopíte, tak zkuste pro začátek pochopit aspoň toto. Kdyby nebylo Duška a Memoranda, tak ty prostředky co chcete přerozdělit jinak, vůbec nejdou do veř. dopravy.

Kdyby dodnes nejezdily lokálky co toužíte zavřít, tak ty peníze dávno nejsou ve veřejné dopravě. Dnes je jiná doba, ale ještě před 5ti lety by to nejspíše dopadlo tak, že by se vlak nahradil busem a uspořené peníze se rovnou škrtly z veř. dopravy. Před 15 lety tuplem.

Takže jedním z dalších důvodů proč nechat lokálky jezdit, je i "větší schopnost být finanční rezervou".

Reálná cena za to, že na nějakou vesnici bude v roce 2018 zajíždět autobus 10x denně je ta, že tam do 2009 jezdil vlak. Nebýt toho, tak tam ve 2018 pojede bus 3x denně.

Vašemu omezenému myšlení se ale vzpírá toto pochopit a vidíte jen balík peněz na rozhazování a svou potřebu ho co nejdřív experimentálně rozházet. Dítě.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8761
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 20:25:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
zda pojede bus či vlak, ekonomika provozu podíl 20% a politika 80% (čísla bay voko, ale kdo nemá klapky na očích, uvědomuje si to).
Tak to je asi první (a pravděpodobně poslední) věc, na které se shodneme. Překvapen, co!
Koneckonců jinak by nikdo vlaky na 025 neobnovoval a na jiných obdobných tratích v jiných krajích uměle nedržel.

To ale nic nemění na tom, co jsem už napsal.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8762
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 20:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podobně nemá smysl vyvracet zobecněné nesmysly a časté vypichování nepřesných dat (tu o 30-50% nadsazené, tu o 30-50% podsazené... vždy účelově nahrávající tomu, co nám Marek000 podsouvá. Ale alespoň se můžeme pobavit.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
tojefuk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.250.5.187
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 20:44:34    Odkaz na tento příspěvek  

Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 20:47:35    Odkaz na tento příspěvek  

ještě doplním Orky:

Reálný svět NEFUNGUJE tak, že do obce A bude jezdit bus 10x denně a do stejně velké obce B bude jezdit bus také 10x denně.

Do obce B vlak nikdy nevedl a skončila ve 2012 na 4 busech denně. Do obce A se vlak zruší ve 2011 a tak bude mít 10 busů* denně v době (2012), kdy obec B má pořád 4 busy. O dalších 10 let později bude mít obec A=4busy a obec B=0 busů.

Kdyby se vlak do obce A zrušil už před 10 lety, nebyla by ale dnes situace: obec A = 7 busů a obec B = 7 busů.

Situace by byla: obec A = 4 busy, obec B = 4 busy.

Takhle vypadal reálný vývoj 1989-2012. Bylo to tak a nemá smysl se tvářit, že se to stalo jinak. S tímhle se dnes pracuje.

Co vám přijde jako menší zlo? Udělat to spravedlivější (a tím rychleji zabít veř. dopravu plošně), či nespravedlivě (ale aspoň někde veř. dopravu udržím)?

Nebo mi budete vnucovat, že dneska už je všechno krásné a pohádkové a styl 1989-2012 se už nebude opakovat => nyní má smysl rušit vlaky, přerozdělovat kilometry a zavádět busy?

Já hlasuji pro nespravedlivý model. Ten totiž nepopírá existenci politiky a má nějakou reálnou možnost něco z veř. dopravy udržet i do budoucna.

Pokud vy zvolíte model "dneska už je spravedlivější svět", tak to o vás říká 2 možnosti: a) jste neskutečně naivní NEBO b) nelišíte se od vlakošotoušů, jde vám pouze o to, aby jezdilo co nejvíc busů pro vaši radost (ne pro reálnou potřebu => žvaníte tu cokoliv, abyste váš busový sen obhájil... podobně jako za vlakošotouš obhajuje lokálky... stejný princip)


========
*ušetřené peníze nad cenu 1busokm padly na přirozenou inflaci železničního dopravce... kraj tedy objedná méně vlkm za více peněz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8505
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 21:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Vy mi připomínáte jistého Bručouna alias Ignáce, který na mě šel stejným způsobem. Když mu došly argumenty, tak mě začal urážet a shazovat a zpochybňoval moje data, která byla výstupy ze skutečných měření. Že nejste jedna a tátáž osoba je téměř jisté, protože ten člověk má ve většině dost protichůdné názory než Vy. A pokud se nehodláte ve svém způsobu mírnit, já nemám žádný problém toto řešit z redakcí, protože to už vážně přeháníte.
Nevím, proč bych se měl smířit s tím, že se vyhazují miliony za něco, co lidi nepoužívají. Zajímavé je, že se dnes všude řve, jak politici vyhazují peníze za nesmysly, ale když nesmyslně podporují provoz na železnici pro pár lidí za den, tak se jim ještě tleská.
Já nechci bezhlavě posilovat busy, to mi zase něco podsouváte, co jsem neřekl. Já chci dopravu řešit tak, aby byla adekvátní situaci. A když se zjistí, že se doprava přeplácí, proč bych ty ušetřené peníze neměl použít jinde? Taková oprava zatékající střecha na škole je lepší investice, než lokálka, která převeze pár lidí za den.
A pro co hlasuji já? Pro veřejnou dopravu, která s ohledem na ekonomiku převeze maximální množství cestujících. A k tomu váš model nevede. Jinak spravedlivý model neexistuje, každý bude nespravedlivý. Ale výsledkem má být to, aby VHD jezdilo maximální množství cestujících. A to, zda byl zvolený model natolik atraktivní, že počet cestujících vzrostl, se dá docela dobře změřit.
-CH-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.89.93
Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 21:30:48    Odkaz na tento příspěvek  





parní provoz na králicku
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3504
Registrován: 6-2010

Odesláno Čtvrtek, 09. května 2013 - 21:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvláštní R 1.nsl. 20525 v trase Praha - Hradec Králové - Letohrad - Dolní Lipka - Hanušovice - Šumperk https://www.youtube.com/watch?v=Cerj95AkRDE&list=UUZLfCbOdpRSRGh- cid8_t_A

FOTOGALERIE a VIDEA

Trať č. 303 na Facebooku
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 749
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 08:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se mi jakš takš povedl zpracovat film...

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2575
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 15:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní nasazení 750 714-8 na Sp 1870 a Sp 1873


martans
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 4-2012

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 16:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sag Krásně zachycené

Přidám video parního vlaku 8.5.2013 (Hradec Králové Slezské Předměstí,Častolovice)
VIDEO ZDE

Česká železnice
www.youtube.com/Martans5
Tratě Hradec Králové na Facebooku
nádraží_borohrádek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2013
Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 21:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímalo by mě proč na ranním vlaku 5102 z Tyníště do Broumova je řazený místo regionky 810+010 koukal jsem na řazení a má jezdit regionova.Takhle to začalo jezdit asi tak před 2 až 3 týdny v opačném směru to samé spoj 5103 jestli jezdí i ostatní spoje nevím ale pokud máte ňekdo nějaké info tak napište
Halbstadt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 21:19:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad. Borohrádek
Tj naprosto jednoduché. Regionova je až do začátku září nasazena na Teplické lokálce. Proto obrat 5141/5102/25153/5103/5106 jezdí 810 + 010.
Tom754
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3516
Registrován: 6-2010

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 21:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sag: Copak že brejlák tam, něco zdechlo nebo posila?

FOTOGALERIE a VIDEA

Trať č. 303 na Facebooku
ES499.0009
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 21:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sag:
Pár dní tady nejsem a hle co se nám tu prohání.Copato a japato?
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2576
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 21:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelo to kvůli výluce Týniště nad Orlicí - Borohrádek, která byla od 7:30 do 14:30
protože, 854+054 zůstali uzavřený za Borohrádkem a nebyla souprava pro Spěšný vlak do Meziměstí.
Tak se využil 750 714-8, který stojí skoro celý den v Hradci Králové, po delší době se na trati 026 ukázala větší souprava.
nádraží_borohrádek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2013
Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 22:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky no a kdy by měla zase jezdit?
Halbstadt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 23:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V září
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 10. května 2013 - 23:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nádraží borohrádek čp.6,7, Halbstadt čp.1145: Doplním: viz dle INFO na ŽelPage-řazení: od 27.4.- do 1.9.2013: www.zelpage.cz/razeni/ dle obratu čís.vlaků. Od 2.9. bude jezdit Regionova.
ATB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 11. května 2013 - 01:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2x zpětně ještě z Březové
Vojtikj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 10-2008

Odesláno Sobota, 11. května 2013 - 18:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa, tak už konečně vím kdo že to fotil vedle mě :D
tak něco já z mého fleku :D
Maskovaný_šotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2013
Odesláno Sobota, 11. května 2013 - 21:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 10-2009

Odesláno Sobota, 11. května 2013 - 22:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen dokumentační video i přes špatné počasí alespoň kousínek bafání jsem musel natočit, tedy na kvalitu raději nekoukat, tedy jestli má smysl vůbec na to koukat
Steam: "Líza" 423.009 se s osobákem rozjíždí z Mladkova


PS: posádce mašinky ještě jednou moc díky

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Vladan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 12-2012
Odesláno Sobota, 11. května 2013 - 22:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Maskovaný_šotouš: Tady už fakt rozum zůstává stát... Pan K. by si měl uvědomit, že tímto stavbu odepíše. Pokud by most měl zůstat, přepracování projektu by zabralo několik měsíců a stálo by to opravdu nemalou částku a je otázkou, zda je to vůbec technicky realizovatelné (niveleta koleje na estakádě se bude muset zvednout o decimetry), takže se bude zkoumat a prověřovat a cestující se nového nádraží v dohledné době nedočkají... bude to pan K. platit?

http://www.vladanfoto.cz/
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 11. května 2013 - 22:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už Flaizer začal, tak tady něco ze žamberecké části dnešní parní show

Osobní fotogalerie ZDE
ICQ: 327584807
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3931
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 12. května 2013 - 00:02:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petad: Celkém pěkné dokumentačky, máš i něco z terénu komínem napřed?

ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
http://www.spz.estranky.cz/
Petad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 8-2006

Odesláno Neděle, 12. května 2013 - 00:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky, bohužel odjezdem ze Žamberka moje účast skončila, kdyby bývali jeli komínem napřed už z Letohradu, tak bych na nádraží asi ani nejezdil, šlo mi hlavně o to místo na prvním záběru.

Osobní fotogalerie ZDE
ICQ: 327584807
ATB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 12. května 2013 - 00:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtikj: taktez jsem cekal co ze se objevi abych mel jasno
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 752
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 12. května 2013 - 08:41:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petad: No tak teď už je mi jasný, kdo tam visel na tom návěstidle
Určitě se najde snímek vlaku s mašinkou po komínu, po trati nebylo ouplně fotopusto...

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Vláďa42
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 12. května 2013 - 14:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad rrr176: ty izochrony v lese. To nemá chybu! 4 rekreační objekty v izochroně 5 minut. To je konec...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 14. května 2013 - 13:55:21    Odkaz na tento příspěvek  

Tak na polském Rynku Kolejowem se dnes objevila zpráva, že od prosince 2013 nebo v průběhu roku 2014 bude zaveden přímý vlak Praha-Wroclaw. Odkaz na to jsem dal do vláken "GVD platný a připravovaný" a "Polsko".