K-report
 

Archiv diskuse Podorlické tratě do 07. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 07. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 21:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Jo A vidíte – celej den nic...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 01:54:30    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: nápodobně... vaše snaha o likvidaci smysluplných spojů a vytváření venkovské busoMHD se doufám též neujme.

Vřele vám doporučuji oblast rozmezí jihočeského a středočeského kraje. Tj. blok mezi silnicí I/18, R4, II/121+I/19 a I3 (E55). Mimo lemující tratě/silnice v tom bloku veř. doprava funguje minimalisticky (přesto slušně oproti např. Polsku). Zjistil byste, že lidé tam žijí i bez potřeby hromady vzduchovozičů a překvapivě tam žije mnohem více lidí, než v leckterých veřejnou dopravou velmi slušně zajištěných oblastech. Jednoduše zde nebyl zájem cestovat vhd (= nic než autobusy nebylo možné a ty netáhly), tak se to zrušilo. A zůstali ti, kteří vhd stejně nepotřebovali (drtivá většina).

A pokud budete rušit vlaky a zavedete co nejvíc busů s jízdným atakujícím u kratších vzdáleností 2kč/km (takže i ve staré plechovce jde jet sám levněji - středočeský kraj už to vyhnal na 2,50kč/km), klidně se s vámi vsadím o to, že to v těch oblastech půjde s veřejnou dopravou do háje stejně, jako tam, kde nikdy žádná železnice nebyla (krom těch lemujících a vlečky na Orlík). Tam kde jsou jen busy lidé rychle ztratí o VHD zájem. Busy netáhnou. Je to tak. Evropské statistiky hovoří jasně.


Orky: Sezónní víkendová doprava stojí kraje zanedbatelnou sumu. Peníze které to stojí SŽDC, odmítám řešit. Její rozpočet je na úrovni celoročního celkového rozpočtu některých krajů. Jako státní organizace SŽDC víceméně neví co s penězi (máme krizi, všichni šetří, ale kluci na SŽDC v současnosti dumají jak najít cestu k nepropadnutí miliard, které jim spadly do klína). Až začne stát šetřit na naprostých hovadinách a pořádně vybírat daně, pak jsem ochotný se bavit o tom, že je udržovat lokálku pro 6 párů vlaků týdně plýtvání. Do té doby na to stát má. A vést o tom diskuzi nechci. To by byla politická debata o tom, zda je priorita seškrtat nejdřív plýtvání ve škoství, zdravotnictví či dopravě. Ne téma na Kreport. Navíc váš názor na financování údržby tratí mě nijak nezajímá. Klidně ho napište, když už jsem se vyjádřil i já, ale nebudu v tomto tématu pokračovat.
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 09:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Evropské statistiky hovoří jasně
Takže kvůli tomu, že jinde v Evropě lidi utíkají z busů, tak my ty busy seškrtáme, abychom lidi vyhnali?
Jako argument z vaší strany nic moc a jiný asi nemáte.
Taky jste si jistě nedělal analýzu, jak to v kterém státě bylo, jestli náhodou tomu útěku lidí z busů nepředcházelo rušení...

Tedy: takový údaj hovoří o tom, že v zahraničí lidé z busů utekli. Fajn. Neříká už proč tomu tak bylo a vůbec neříká, že tomu u nás bude také tak. Přeci jen jsme stále jednou ze zemí, kde je největší podíl veřejné dopravy, a to i díky tomu, že na velké části území je celkem použitelná doprava, ať už železniční nebo busová.

(Hranice jčk a stčk je zrovna jedna z tak mizerně osídlených oblastí, že tam asi moc víkendových buslinek opravdu smysl nemá, takových oblastí ale např. na Moravě najdete minimum)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8477
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 09:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Kdyby na SŽDC měli takový nadbytek peněz, jak se mi tady snažíte tvrdit, tak naše síť vypadá úplně jinak. Místo toho se pořád odsouvají různé investiční akce, mnohé, i významnější tratě, chřadnou. Ano, SŽDC hledá cestu k nepropadnutí miliard, ale tady jde o peníze, které může dostat s evropské unie, za něž se dá lecos vylepšit. A bylo by hloupé, si ty peníze nechat utéct. Jde fakticky o jednorázovou záležitost, ke které stejně budeme muset přisypat nějaký podíl ze svého, jinak o ty prachy přijdeme.
SŽDC něco vybere z poplatku za dopravní cestu a zbytek je odkud? Zase z našich daní. A pak se stane to, že nějakou takovou Vaší velmi potřebnou lokálku pro 3 páry v sobotu 6 měsíců v roce sejme povodeň či sesuv, rozpadne se most, je potřeba vyměnit většina pražců, že musíte sáhnout do kasičky a vytáhnout desítky či stovky milionů. Kolik tratí ve 30. či 70.-80 letech skončilo kvůli špatnému technickému stavu. Podívejte se, jak dopadla trať Hostašovice-Nový Jičín. Náklad 80 milionů. Kraj řekl, že trať pro něj nemá perspektivu a tak se, zcela správně, peníze ušetřily a daly se do něčeho smysluplnějšího.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 09:52:05    Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
Já nechápu, proč tady diskutujete, když o dopravě absolutně nic nevíte.

Vřele vám doporučuji oblast rozmezí jihočeského a středočeského kraje.
Možná vám uniklo, že je to velmi řídce osídlená oblast se slabými a poměrně složitými přepravními proudy. Takovou oblast přece nemůžete srovnávat s Královehradeckým nebo Pardubickým krajem!

zavedete co nejvíc busů s jízdným atakujícím u kratších vzdáleností 2kč/km
Vy si myslíte, že nemohou existovat autobusy s nižším jízdným? To není chyba autobusů, ale chyba objednatelů (krajů, potažmo koordinátorů). Kromě toho: pravidelní cestující obvykle nejezdí na jednotlivé jízdenky.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 10:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s jízdným atakujícím u kratších vzdáleností 2kč/km

Které mě nijak neuráží, bo (na rozdíl od jiných) vím, kolik mě stojí kilometr v autě. Na pravidelné jízdy je časové jízdné a čipovka.

Do té doby na to stát má. A vést o tom diskuzi nechci.

Mám obavu, že tady končí veškerá diskuze, to nemá vážně smysl.

vytváření venkovské busoMHD se doufám též neujme.

Vaše vize ráno z vesnice do fabriky (školy) a odpoledne zpátky mě jako uživatele VHD absolutně neláká. Jako člověka z vesnice bez vlaků mě vaše nářky o pohodlí a hajzlíku v 810 neberou - nám sem jezdí Intouro, kam se vejdou dva kočárky a sedačka je tak akorát na hodinu jízdy.

Dneska jen smutně koukám na Zárubovy vize přímých busů Žamberecko-Česká Třebová, které bych ocenil strašně moc, a klidně bych dával i 4 káčé/km....
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 15:05:45    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ta vaše rádoby moudra jsou vážně nuda. Kdyby šlo ničení tratí povodněmi stejným tempem jako v posledních 20 letech, myslím že můžu být v klidu. Nehledě na to, že peníze na opravu 326 byly, jen nebyl zájem garantovat její provoz. A jelikož je "bohužel" šotoušsky a turisticky nezajímavá, tak hold padla. Příklad o ničem. Jiné lokálky se po povodních opravily.

Vy máte zřejmě fůru času chodit každý den na kreport, psát do půlky vláken a po těch letech co to děláte (registrace 2004 vidím), jste si z toho vyvodil jakýsi pesimistický názor o budoucnosti lokálek. A snažíte se ho tu všem vnutit. Zcela ignorujete fakt, že ve veřejné dopravě nemalou roli hraje politika a tratě se neruší a neobnovují pouze podle přepravních výkonů. Za Ratha se ve Středočeském kraji uvažovala zavřít půlka tratě 074 a naopak v klidu nechat žít Sedlčanku a Rožmitálku. Které i při součtu, jsou svým denním výkonem slabší než úsek Neratovice-Brandýs. Stejně tak se brutálně liší jaké tratě upadají a jaké mají klid v Jihočeském kraji a třeba Jihomoravském. Atd... atd... atd...

Až si tohle připustíte, pochopíte, že vaše zobecňování má minimální vypovídající význam. Můžete z něj vyvodit akorát vyšší pravděpodobnost, že ta a ta trať padne. Ale žádná fakta tu neříkáte. Smiřte se s tím.

A stejně tak se smiřte s tím, že nejen nadšenci do železnic chodící na kreport, ale i řada místních lidí, starostů, politiků a dalších, se bude snažit občas nějaké tratě oživit a nechat někým zafinancovat víkendový provoz (ano... z něčích daní). A že se to části lidí bude líbit a bude tomu tleskat. A bude jim naprosto šumák, co si o tom myslíte vy a další. :-)

Rosťav: Politika, politika, politika. Nechápu pointu vašeho příspěvku. U nás je to o ní taky. Pravděpodobnost úpadku busů je vysoká.

Jinak, Karlovarský kraj nabízí ve svých vylidněných oblastech velmi slušnou (=častou) busovou (tam kde nevede trať 161) i vlakovou dopravu (tam kde vede). A osídlení je tam výrazně řidší než v oblasti, co jsem uvedl já. Souvislost s VHD zřejmě nebude NO.1...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 15:20:48    Odkaz na tento příspěvek  

kokos: další busofil? Vypadá to, že po píchání do vosího hnízda se tu sbíhá jeden za druhým. :-) I toto začíná být nuda... jak si někteří potřebují obhájit svou touhu po busech fňukáním, že zrovna kvůli zlým lokálkám a jejich příznivcům na to není.

Odpovívám na vaši otázku, proč tu diskutuji: Někoho baví být nadšený, když se povede oživit nějaká trať a jiné baví potřeba vylíčit to na diskuzním fóru jako tragedii. Zařaďte mě do první skupiny.

"Vy si myslíte, že nemohou existovat autobusy s nižším jízdným?"

Ono je to o tom, co si myslím? IREDO svým každoročním zdražováním dokazuje, že nejspíše nemohou. Ne s tímhle vedením. A ne s lidmi, kteří jsou přesvědčeni, že cestující přitáhnou kvanta spojů - že cena není první o co jde.

"pravidelní cestující obvykle nejezdí na jednotlivé jízdenky"

V tom případě tam kde jezdím busy já, žádní pravidelní dospělí cestující nejsou, protože "pendlerské" tam mají pouze někteří školáci. Zbytek platí cash. A to je vídám pravidelně. (než něco namítnete - bavím se o SIDu)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8481
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 16:04:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Povíme si o mých moudrech za 10 let. A uvidíme, kdo měl pravdu. :-) Můj pesimistický názor na lokálky je dán poměrně vysokým množstvím informací, které mám. Teď bude chvíli klid, ale po roce 2020, ač se Vám to nebude hodně líbit, budou další tratě následovat osudy Nezamyslice-Morkovice, Kyjov-Mutěnice či Hostašovice-Nový Jičín, které jen přibyly na již docela dlouhý seznam. Některé opravdu nejzajímavější přejdou do rukou nadšenců, podobně jako Velké Březno-Zubrnice, a ten zbytek se zruší.
Já nemluvím tak úplně obecně. Dostal jste seznam nejméně vytížených tratí v pardubickém kraji, co se cestujících týče. Možná, že je Dušek ku Vaší radosti pro těch 30 lidí za den vzkřísí. Ale to dlouho nevydrží. Přijdou po něm jiní, kteří si všimnou toho, že tudy nikdo nejezdí a následující rok se ty peníze třeba použijou na něco pro mnohem větší počet obyvatel.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 17:14:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Hroch a další:
Dívím se, že vás ještě baví hádat se tu s tím šototeroristou.

Je sice pravda, že bláboly jisté nuly jsou spíše k pousmání - ale jedna věc je smutná:
Není to třeba přímo Marek, ale právě díky lidem jako on a jejich smýšlení je dráha dlouhodobě zaostalá. Bohužel spousta lidí na odpovědných pozicích totiž neumí přemýšlet o rozvoji železnice a o jejích výhodách - umí se jen ohánět spoustou blábolů, polopravd a mýtů, která mj. padají i na tomto fóru. K zamyšlení některé z nich uvedu:
Dráha je ekologičtější
Realita je smrdutý motor 810 versus autobusy s Euro5.

I lokálka je rychlejší než bus
Předně si položme otázku, čemu vlastně má dráha konkurovat? Autobusům nebo autům? V době, kdy na venkově přibývají auta, ale ubývají lidé by odpověď měla být hned jasná.
Jak to s tou rychlostí ale je? Jak může vlak s rychlostí Vmax 50 být rychlejší? Odpověď je prostá - autobus zastavuje častěji dle místních potřeb lidí, čímž mj. zkracuje docházkovou vzdálenost a tím celkovou dobu přepravy. Pokud tedy není vlak rychlejší o 15 minut, zpravidla je celkově pomalejší.

Vlak je pohodlnější
Realita na lokálce je lavice v MV 810... Inu, pro někoho, kdo má kamennou prdel to třeba pohodlí je...

Vlak je kapacitnější
Realita:
MV 810 s počtem míst k sezení 55 vs. Karosa s 45 místy (ale též Crossway s 51ti).
Pohodlná obsaditelnost u obojího 50%, při překočení už jde o "navazování kontaktů" s druhými cestujícími.

Vlak umí přepravit kočárky, bus ne
Jedna z pohádek. Když srovnáme MV810 s Karosou, tak prostor pro kočárky (ty oficiální) jsou v obojím po jednom. Vše navíc lze s omezením komfortu (většinou druhých).

Vlak umí lépe přepravit kola
Pro pobavení doporučuji web iidol.cz a článek:
http://www.iidol.cz/aktuality/411:turisticka-sezona-bezi-jak-cest ovat-s-kolem-ve-vlaku-ci-cyklobuse.html
Zjistíte, že prachobyčejný cyklobus převeze více kol, jak vlak. Proč? Protože dráha se zdráhá garantovat přepravu většího počtu kol (úsměvné, že i u vlaků s "rozšířenou přepravou kol". Ano, v praxi pak umí Stadler převézt 15 kol najednou a dvojče i 30... Ale nikdo to nebude garantovat. (Mmch, těch 30 kol se nacpe i do cyklobusu.)
Pozn.: Nejsem příznivcem cyklobusů do míst, kam vedou koleje. Co ale dráha pro cyklisty dělá? Krom keců, že "vlak umí..." nic!

Autobusy vozí vzduch, vlaky lidi.
Realita je taková, že lákadlem není vlak, ale četnost spojení, síťovost a tarif. Tyto věci souvisí jen a pouze s organizací dopravy (tedy s činností objednatele či jím pověřeného organizátora) - s druhem dopravy to nemá společného nic!
Extrémní příklady:
Bus Liberec - Stráž p. Ralskem s průměrnou obsazeností 25 lidí versus vlak Bakov - Dolní Bousov pro jednu pravidelnou cestující, která však jezdí téměř denně. (Nebo alespoň do loňska jezdila.)
Ono předně záleží, kudy ten bus jede - jaký je v místě potenciál.
Právě "Markův přístup" nechávat vlak postupně vyhnít (on by řekl udržet" vyhnal lidi ze spousty lokálek. Přitom potenciál na nich byl alespoň na autobus. Příkladem budiž třeba právě mnou zmíněná 063 nebo i ta Rožmitálka. Ono ale nechat "pro potěchu" tři páry není veřejná doprava, ale to je cesta k její likvidaci!

Jednoznačně souhlasím s Orkym, když říká, že veřejnou dopravu je třeba organizovat tak, aby byl počet přepravených osob co nejvyšší. Zda to bude vlakem, či busem je pouze otázka ekonomiky, efektivity (a leckdy politiky).

Btw. když jste uvedli Liberecko:
Nové vlaky na Liberecku nevzešly z popudu drah, ale objednatele (resp. koordinátora). Kdyby LK na dopravce netlačil, tak je Liberecko železničním smetištěm, jako tomu konec konců donedávna bylo.

Závěrem:
Dráha nepochybně potenciál (a snad i budoucnost) má. Ovšem aby jej mohla využít, potřebuje se zbavit lidí, kteří nevidí realitu a ohánějí se pouze demagogií a žijí z podstaty minulosti. Je potřeba investic do infrastruktury tam, kde je potenciál cestujících (třebas i na úkor některých lokálek!). Je třeba investic do vozidel. Pak můžeme říkat, že vlak je rychlý, pohodlný a bezpečný a ne ve srovnání s autobusem, ale s autem!

Předně upozorňuji šototeroristu, že na něj nehodlám reagovat* a může si mě klidně přiřadit k "busofilům" - třebaže tomu tak není a mj. jsem přímo odpovědný za zrušení mnoha s vlakem souběžných busů na Frýdlantsku.
* Diskuzi na toto téma jsem ochoten vést pouze s lidmi, kteří nepřekrucují fakta.
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 18:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

otto: souhlas, poněkud obšírné, ale výstižné
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 19:06:41    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Takže pro vás je ideál rozesrat co nejvíc toho půjde. Ale vzhledem k tomu, že pro vás je na odpis i trať jako 114, tak se nedivím. Vaše věc... každému udělá radost něco jiného. :-)

Memorandum: Celkem mu věřím. Pokud ve 2014 vyhraje volby levice, je nejpravděpodobnější, že se memorandum uzákonní jako pevná součást financování veř.dopravy. A pak se v roce 2019 akorát každoročně, podle momentální situace státu, buď navýší financování VHD o inflaci, nebo o ni poníží počet spojů. Což je normální jev. Nic jiného nejde. Nebo pokud se politická scéna v ČR změní natolik, že začne být velký odpor proti prachům na veř. dopravu, nepadnou zdaleka jen lokálky... Pokud se půjde po krku vzduchovozičům celkově, zařve hodně busíků. V Polsku s tím neměli problém. :-)

Pokrytectví: Celý váš sen o autobusech je umožněn tím, že se vlakům 2x povedlo udržet a přidat peníze do veř. dopravy. Nejdřív za Duškovi stávky v ní vlaky udržely balík. A pak díky Memorandu. Nebýt vlaků, tak o těhle penězích nemůžete ani spekulovat. Vlaky by byly dávno proškrtané a busy byste za ty neexistující peníze (resp. existující jinde než v kapitole veř. doprava) zaváděl hodně těžko. :-)

Mimochodem - z čeho vychází má vize? Proč vlakům věřím? Věřím, že stát půjde do sebe, krize skončí a začnou se peníze na veř. dopravu opakovaně navyšovat. Takže bude dost peněz na zachování a rozšíření vlaků, i na posílení smysluplných busů. A možná to přežijí i ty busovzduchovoziče.

Pokud si to neumíte představit, je to vaše vlastní omezenectví. :-)


Otto Pospíšil:

Něco nikdo nepopíral, něco je jen demagogické zevšeobecňování z vaší strany. Ale obecně souhlas, s vámi je ztráta času se o tom bavit. Prostě nás potřebujete přesvědčit, že vaše pracovní pozice je pro nás důležitá... to nemůže zvládnout nějaký Dušek. Tak tu vysmolíte cokoliv. Škoda že Dušek je moc starý na to, aby mohl postupně projít všemi kraji. Konečně by se veř. doprava začala vracet do normálu. :-(

Co kdybyste radši v Libereckém kraji makal na tom, vyjednat s Poláky zavést Os na trati z Černous do Zhořelce? Či by těch 600m u 3 párů vlaků k čáře kraj položilo? :-) Nebo už v rámci škrtů uvažujete zabít větev Černousy-Frýdlant?
JanT.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 19:35:29    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá debata. Jen nerozumím, proč každý argument proti lokálkám je založen na nerekonstruovaném sólomotoru 810. Jako by 810 se musela nutně rovnat lokálka a nikdy jinak.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 20:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marku,
skončily plachetnice, skončily koně, skončí i lokálky...
Všechno má svůj čas. Skončí i autobusy.
Ve Francii jsou rozsáhlé oblasti, kde nejezdí vůbec nic. Když jede někdo k doktorovi, tak si zavolá taxíka a taxikáři to proplatí zdravotní pojišťovna. V Německu jezdí takzvané Ruftaxi. A v Polsku? Mezi Walbrzychem a Swidnicou jezdí maršrutky v 30-ti minutovém intervalu. Bilet - normalny 2,- Zl, uglowy 1,- Zl. Starým lidem a invalidům zastaví třeba přímo u vrat.
Jen mě fascinuje ta představa, že Dušek vrací veřejnou dopravu do normálu. Možná do časů RTO, ale to už všechno odnes čas...
Smiř se s tím, že od konce šedesátých let je v každé normální rodině auto. Od osmdesátých jsou ty auta dvě.
Železnice má jedinou šanci, a to je rozvíjet své rostoucí obory. Přepravu hromadných substrátů (uhlí), kombinovanou dopravu, hlavně relace přístav vnitrozemí, VRT - relace mezi aglomeracemi v rozsahu kontinentu a příměstskou dopravu. Všechno ostatní je dávno za zenitem a oživuješ tady mrtvolu...
A můžeš mě zařadit mezi busofily...
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 20:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil:
Srovnávat moderní silniční vozidlo s letitým motorákem je silně nefér, přesto se i za takového stavu pokusím o oponenturu.
EKOLOGIE-kolejové vozidlo má zhruba 10x menší valivý odpor, je tedy i při větší hmotnosti a starším agregátu sporné, co je ekologičtější!
RYCHLOST-Případ od případu, obecné srovnání je konina jak z učebnice.
KAPACITA-v praxi MNOHEM více 810! Mrkněte se na to třeba v době výletů. Ano, děti stojí, ale vlak jede. Alespoň dojedou! V případě busu koukají. Ale venku.
KOČÁRKY-kolik se vejde kočárků do běžného busu a kolik do 810 jde snadno zjistit. Stačí k tomu běžný metr. Třeba zednický. Zkrátka tady už si děláte evidentně prde. .

Vy jste docela zajímavý člověk. Zaregistroval jste, že autobusy mají EURO 5 a současně jste nezjistil, že 810tky jsou nahrazovány jinými vozidly. Čím to?

Z jakého popudu vzešly nové vlaky je cestujícímu jedno. Platí je kraje, tak ať je změna, co s tím mají dráhy, netuším.

Nepatřím mezi zastánce každičké lokálky za každou cenu. Při srovnání dopravních prostředků se snažím používat základní principy, především fyziku.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8482
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 20:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP: Souhlasím z celým příspěvkem.

Marek000: Takže pro vás je ideál rozesrat co nejvíc toho půjde.
To jsem nikde nenapsal. Naopak, opuštění lokálek pro 30 lidí za den může znamenat přidanou hodnotu pro stovky, ale i tisíce lidí. Za setjné peníze.

Ale vzhledem k tomu, že pro vás je na odpis i trať jako 114, tak se nedivím. Vaše věc... každému udělá radost něco jiného.
Nepamatuji se, že bych tvrdil, že ta lokálka je na zavření okamžitě. Jen jsem zapochyboval, že z dlouhodobého hlediska má šanci přežít. A to si myslím stále. Rozhodně má ale větší šanci přežít než všechny výše uvedené lokálky v Pardubickém kraji.

Memorandum: Celkem mu věřím. Pokud ve 2014 vyhraje volby levice, je nejpravděpodobnější, že se memorandum uzákonní jako pevná součást financování veř.dopravy.
Abyste se nedivil. Memorandum připravila vláda nominovaná pravicí. Pokud projde to, co chce Stanjura, tak může memorandum skončit ještě toto volební období a peníze skončí na účtu krajů. A l čemu je použijí, bude jejich věc. Ale i kdyby neskončilo. I těch cca 60 kč/km, které kraje za 810 platí, je oproti alternativám 2-3x tolik.

Pokud se půjde po krku vzduchovozičům celkově, zařve hodně busíků.
To zajisté ano. Ale vlaků zařve zřejmě mnohem více. Nějakou základní obsluhu zajistit musíte. A pokud jde o desítky lidí, je autobus, bohužel, jasná volba.

Pokrytectví: Celý váš sen o autobusech je umožněn tím, že se vlakům 2x povedlo udržet a přidat peníze do veř. dopravy.
Nemá žádný sen o autobusech. Ostatně ve zdejším vlákně jsem se o nich zmínil tak maximálně okrajově. Já si jen přeji kvalitní dopravu pro co nejvíc lidí.

Mimochodem - z čeho vychází má vize? Proč vlakům věřím? Věřím, že stát půjde do sebe, krize skončí a začnou se peníze na veř. dopravu opakovaně navyšovat. Takže bude dost peněz na zachování a rozšíření vlaků, i na posílení smysluplných busů. A možná to přežijí i ty busovzduchovoziče.
Budete se divit, ale v tomto se víceméně shodneme. Ovšem v čem se neshodneme je to, že vy zřejmě věříte v zachování fakticky všech tratí. Já věřím v to, že železnice bude hrát hlavní úlohu na páteřních vztazích s velkými sty až tísíci cestujícími denně. Vztahy s desítkami až malými sty skončí.

JanT.: Zajímavá debata. Jen nerozumím, proč každý argument proti lokálkám je založen na nerekonstruovaném sólomotoru 810. Jako by 810 se musela nutně rovnat lokálka a nikdy jinak.
Nové vozidlo podobné 810 by stálo takových 40 milionů korun. To už není o moc méně, než RS1, a stou jezdí ČD na severu s cenou přes 100 kč/km. To normální kraj za obsazenost jednotlivci nedá. Z toho plyne, že zapadlé lokálky míří k zastavení provozu.

Trupak: Asi tak.

Videosen: Jen k ekologii. Možná bych to srovnání udělal jinak. Jaká je spotřeba paliva na jednoho přepraveného cestujícího?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8750
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 20:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000, 5.5., 1:54, poslední odstavec:
Škoda, že už nechcete diskutovat, alespoň bych se s novým pracovním týdnem trochu pobavil.

No alespoň víme, že argumenty došly.

Orky:
Ano, SŽDC hledá cestu k nepropadnutí miliard, ale tady jde o peníze, které může dostat s evropské unie, za něž se dá lecos vylepšit. A bylo by hloupé, si ty peníze nechat utéct. Jde fakticky o jednorázovou záležitost, ke které stejně budeme muset přisypat nějaký podíl ze svého, jinak o ty prachy přijdeme.
Pokud vím, měl by existovat obdobný operační program i v další sedmiletce.
Jinak není až tak úplně pravda, že ty peníze jsou (to narážím spíš na třínulového Marka), EU si sakra hlídá, na co ty peníze půjdou a s ohledem na stále neutichající problémy v mnoha zemích bude jen ráda, když nám ty peníze nebude muset dát (a použije je třeba na "záchranu" Řecka, Kypru, Španělska ad.).

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 20:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná ještě doplním - budu osobní a jmenovaným se omlouvám - ale pro mě je předobrazem budoucnosti železnice spíš pan Šimral, než pan Dušek. První jmenovaný promine, že si jej beru do úst, a druhý pak všechno ostatní...
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 20:59:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Jen k ekologii. Možná bych to srovnání udělal jinak. Jaká je spotřeba paliva na jednoho přepraveného cestujícího?

Já ne. On srovnává 810 s busem, nikoli vytíženost spoje! Patrně čtete mé příspěvky tak nějak napůl, psal jsem něco o některých lokálkách.
Trupak: proč tam není Švýcatsko?
Jinak u nás k doktorovi vozí dopravní zdravotní služba. Pod jiným názvem přes půl století.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen:
Švýcarsko je alpská pevnost. S nikým se nekamarádí, a už vůbec ne s námi. To je to samé, jako snažit se kamarádit s hrdiny Twilight ságy.
Volil bych Poláky. Vědí kam jdou a docela se jim to daří...
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: A co to má s využíváním vlaků?
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil:
Dobré srovnání, ale...

Dráha je ekologičtější

Srovnávat 810 s autobusem s Euro5 je trochu mezi generacemi... Tu 810 bych srovnával tak s Karosami řady 7xx, a autobusy Euro5 se Štádlery. Jinak to, že některým krajům je jedno s čím dopravci jezdí není správě, ale nezbývá než doufat, že se budou alespoň na konci těch patnáctiletých smluv vypisovat veřejné soutěže nezadané někomu na míru. Toť k ekologii.
(Ještě pro zajímavost, v té 810 je motor Liaz ML 634, který byl původně vyráběn pro tehdejší autobusy)


I lokálka je rychlejší než bus

Na krátkou trasu určitě, čím je trasa delší, tím menší je podíl té docházkové vzdálenosti a to hovoří pro vlak... (ale pořád srovnáváme s busem, by porazilo oboje na celé čáře)


Vlak je pohodlnější

Opět je potřeba srovnávat vozidla stejné generace, pořád se dá jet ve VHD tou 810 i vyhrkaným autobusem, který je ještě horší...


Realita je taková, že lákadlem není vlak, ale četnost spojení, síťovost a tarif.

Souhlas, a zde je dle mého názoru potřeba zdokonalit provázanost vlak-bus, s takovouto přestupní vazbou mám špatné zkušenosti často (pro příklad Ostroměř - vlaky a linka Iredo 155)


Extrémní příklady:
Bus Liberec - Stráž p. Ralskem s průměrnou obsazeností 25 lidí versus vlak Bakov - Dolní Bousov pro jednu pravidelnou cestující, která však jezdí téměř denně. (Nebo alespoň do loňska jezdila.)


Pro celou VHD je škoda, že se tyto extrémy dají najít, jinak máte pravdu, že potenciál závisí na konkrétním místě, proto není Markův přístup zachovávat každý centimetr kolejí dobrý, ale zároveň je špatně nahrazovat vlak autobusem někde jen proto, že je autobus levnější (teď mě napadá trať Hrušovany nad Jevišovkou - Helvín kde se to stalo).

Jinak bezpečnost hovoří pro vlak , ať je to 810 či ještě něco staršího, to je tak jediná věta, která mě ve vašem příspěvku chybí.



Marek000:
Proč vlakům věřím? Věřím, že stát půjde do sebe, krize skončí a začnou se peníze na veř. dopravu opakovaně navyšovat. Takže bude dost peněz na zachování a rozšíření vlaků, i na posílení smysluplných busů. A možná to přežijí i ty busovzduchovoziče.

Také bych to tak rád viděl, už jen kvůli ekologii, ale v současném desetiletí to nebude určitě, a osobně si myslím, že ani v současném století ne...


JanT:
Zajímavá debata. Jen nerozumím, proč každý argument proti lokálkám je založen na nerekonstruovaném sólomotoru 810. Jako by 810 se musela nutně rovnat lokálka a nikdy jinak.

Máte pravdu, už jsem se vyjádřil výše, že je to nevhodné srovnání ,ale je nutno uznat, že ta 810 je zase pro objednatele zajímavá cenou za vlkm.
Teď mě ještě napadá otázka pro znalé, Jaký je rozdíl ceny za kilometr u 810 a Štádlera ?

(Příspěvek byl editován uživatelem 54_čsd.)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jste se ptal, tak jsem odpověděl jasně. Byl jste někdy ve Švýcarsku?
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: reagoval jsem na Vaše Němeco a Francii. Téma je jasné, ale jesli chcete uhýbejte.
D Švýcarska jezdím, vlaky i busy v regionech jsou využívané. Ještě si asi nepřečetli Váš katastrofický scénář, pak se nepochybně zařídí jinak.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak:
Železnice má jedinou šanci, a to je rozvíjet své rostoucí obory. Přepravu hromadných substrátů (uhlí), kombinovanou dopravu, hlavně relace přístav vnitrozemí, VRT - relace mezi aglomeracemi v rozsahu kontinentu a příměstskou dopravu.

A co studenti, kteří ještě nemají řidíčák ?
A co realce jako Praha - Ostrava ? To je rozsah kontinentu ?
Zase tak černé to není s vlaky ani autobusy...


Videosen 20:48:41 - Souhlas


Orky
Abyste se nedivil. Memorandum připravila vláda nominovaná pravicí. Pokud projde to, co chce Stanjura, tak může memorandum skončit ještě toto volební období a peníze skončí na účtu krajů.

Možné to je, ale nezapomínal bych, že volby se blíží...
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já neuhýbám. Srovnávejte srovnatelné se srovnatelným.
Až vystřelíte na českého důchodce cenu za švýcarský vlak, tak se mu asi bude protahovat obličej.
Čtyřicet let jsme tu měli soudruhy, teď máme na co máme. Nanejvýš můžete říkat, že "zdroje jsou".
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:47:19    Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: s vaší vizí bude mít větší problém Orky, Hroch, Otto a další... kteří tu vykládají pohádky, že když se zbavíme části vlaků, budou prachy na autobus do každé díry co nejčastěji a bude o to zájem. Já to netvrdil.

Jinak bych vám vřele doporučil zohlednit hustotu osídlení. Když si budete všímat evropských států, bude vidět celkem slušná přímá úměra mezi rozsahem veřejné dopravy v nějaké zemi a velikostí hustoty osídlení.

ČR nemůže být jako Francie, ale ani v ní nemůže být poptávka po VHD jako ve Švýcarsku. Stejně tak nehrozí úpadek na "francouzský level" v Anglii. A pokud vezmeme hustotu železnic s osobním provozem, je zřejmé, že v Polsku to není proti Francii vyšší jen kvůli menším platům.

Též je jasné, proč jediná jižanská země se slušně fungující VHD je Itálie. A proč ve Španělsku je síť železnic ještě o tolik horší než ve Francii a proč paradoxně Portugalsko je na tom lépe než Španělsko. Atd...

Ve Francii je rozsah podprůměrný než by mohla mít, naopak v Rakousku/Slovensku/Maďarsku vcelku nadprůměrný... na to kde v tabulce jsou.

Většina zemí ale odpovídá přímou úměrou.
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 21:53:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: uhýbáte, co to jde. Kolik soudruhů měli ve Francii a Německu (ty krajiny jste uváděl Vy!)? Tak, nyní si počkám na to srovnatelné.
Sice skončily plachetnice, ale neskončily lodě
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 22:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lodě neskončily, protože vlakům to jde přes moře docela blbě. Naopak skončili formani, a místo nich teď jezdí kamióny.
Švýcarsko je uzavřená ekonomika, v Evropě taková speciální. My, Polsko, Německo nebo Francie jsme ekonomiky otevřené. To je ten drobný rozdíl...
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 22:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trupak:skončily plachetnice, skončily koně, skončí i lokálky...
Na toto jsem reagoval, že skončily plachetnice, ale neskončily lodě. Kroutíte se jako had, potřebujete tedy připomínat své vlastní výroky mnohem častěji.
Lokálky všechny neskončí, řada z nich má docela slušnou naději. Některé ne.
Švýcarsko jsem uvedl ze zcela jiného důvodu, reagoval jsem na ty Vaše taxíky. Musím to opravdu znovu připomenout, nebo to zvládnete sám?
Jinak v dnešním globalizovaném světě pochopitelně uzavřená ekonomika nemůže existovat. Švýcaři se pouze ubránili koninám ze strany EU a jistou samostatnost z toho mají. Když ale krachne světová ekonomika půjdou ke dnu taky. Nebo snad budou vyrábět na sklad?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 22:23:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako by 810 se musela nutně rovnat lokálka a nikdy jinak.
Asi jste nečetl ode mě vše, jinak byste vyčetl, že budoucnost českých lokálek v 810kách nevidím...
Ale srovnávejme realitu a v té pardubické - co se týče diskutovaných lokálek - je realitou odepsaný motoráček, protože když jde tvrdý na tvrdý, tak ani kraje objednávající šotovlaky nemají peníze na to, aby objednali něco lepšího jak MV810...

EKOLOGIE-kolejové vozidlo má zhruba 10x menší valivý odpor, je tedy i při větší hmotnosti a starším agregátu sporné, co je ekologičtější!
Ach, Vy valivý odpore... :-)
Ta Vaše "fyzika" vede pouze k tomu, že díky výhodám železnice produkují ty staré motory jen o něco málo více svinstva než neekologické staré Karosy. Srovnávat exhalace ve vztahu k počtu přepravených osob? Jsem pro, leč u diskutovaných lokálek to pro vlak dopadne ještě hůř!

v praxi MNOHEM více 810! Mrkněte se na to třeba v době výletů. Ano, děti stojí, ale vlak jede. Alespoň dojedou! V případě busu koukají. Ale venku.
Ale to jsou kecy! Z praxe víme, že maximální kapacita vč. stojících je u motoráčku kolem sta osob (a laskavě nepočítejte rekordy, kdy lidé jeli v kabině strojvedoucího), zatímco u 12m autobusu je to 90 osob... (což je méně, ale nikoliv MNOHEM) Mimochodem, podívejte se třeba na SOR 13,5 (na technický list) - pak povídejte.

kolik se vejde kočárků do běžného busu a kolik do 810 jde snadno zjistit. Stačí k tomu běžný metr.
Vám doktor předepsal prášky Demagol? Nacpané kočárky omezující ostatní v motoráčku jsou OK, zatímco kočárky umístěné v prostoru pro ně určeném ve vozidle (např. Cross LE) překáží div ne ostatním účastníkům silničního provozu. :-)

Vy jste docela zajímavý člověk. Zaregistroval jste, že autobusy mají EURO 5 a současně jste nezjistil, že 810tky jsou nahrazovány jinými vozidly.
Vy se nejdřív naučte číst, než budete někam psát... Protože jinak byste pochopil, že v Libereckém kraji jsme na lokálkách s potenciálem pro budoucnost tyhle motoráky nechali nahradit!

Jinak bezpečnost hovoří pro vlak , ať je to 810 či ještě něco staršího, to je tak jediná věta, která mě ve vašem příspěvku chybí.
Nechybí. V závěru píšu:
"Je třeba investic do vozidel. Pak můžeme říkat, že vlak je rychlý, pohodlný a bezpečný a ne ve srovnání s autobusem, ale s autem!"
Bezpečnost totiž zpochybnit nelze. Ale bezpečnější než auto je i ten autobus - asi je to lidem málo.
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 22:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil: Ta Vaše "fyzika" vede pouze k tomu, že díky výhodám železnice produkují ty staré motory
Tak toto je demagogie století. Dát výhodu, jako prostředek pro zhoršení stavu.
Železnice vznikla právě kvůli nízkému valivému odporu. Máme-li kolejové vozidlo, bude mít vždy zhruba 10x menší valivý odpor, než silniční. Použitím stejného agregátu získáme nižší spotřebu, to je prostě fakt. Fyzika pro střední školy, stačí nastudovat.
Vy by jste měl 810 postavit pomník, jak Rusáci Tatře 111. Bez ní by šly vaše pseudoargumenty do kytek během okamžiku, o nic jiného se opřít nedokážete ani náhodou!
Vy se nejdřív naučte číst, než budete někam psát... Protože jinak byste pochopil, že v Libereckém kraji jsme na lokálkách s potenciálem pro budoucnost tyhle motoráky nechali nahradit!
Ano, tuším, že jsem Vás nejen já na toto upozornil.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8483
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 22:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

54_čsd: Jaký je rozdíl ceny za kilometr u 810 a Štádlera
Hlavním rozdílem budou odpisy a 2,5 násobná hmotnost.

Marek000: kteří tu vykládají pohádky, že když se zbavíme části vlaků, budou prachy na autobus do každé díry co nejčastěji a bude o to zájem. Já to netvrdil.
Za každý 1 vlakkm si můžeme koupit 3-4 buskm, na tom nic nezměníte, ani kdybyste se rozkrájel. A můžete si vykládat, co chcete. To dokáže spočítat dítě, které umí násobilku a je schopně řešit jednoduché slovní úlohy. I když ty vaše vlaky pro 30 lidí za den zrušíme bez náhrady a začneme těm lidem proplácet taxíky, tak to vyjde levněji. Když se zruší nevyužívané vlaky, jejich náhrada pravděpodobně bude nevyužitá taky. Když ta náhrada bude 1:1, ušetří se 75% nákladů, které se použijí tam, kde smysl mají a kde mohou přilákat další lidi. A ostatně, tam, kde se železnice posílila, tam často přibylo lidí. A to násobně více než z části z těch 30 lidí za den, kteří z VHD kvůli zrušení vlaku utekli (pokud vůbec takoví byli). To vám potvrdí skoro všude, kde takové změny provedli.

Videosen: A ve výsledku má autobus i vlak určitou spotřebu na nějakou vzdálenost. U takovýho SORU je spotřeba 16-26 l/100 km dle délky (viz). Jaká je spotřeba na 100 km u 810 či RS1? Pochybuji, že tohle dosáhne fakticky kterýkoliv motorový vlak. Ekologičnost vlaku se začne projevovat až na vyšší výkonech při vyšší obsazenosti.
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 3-2013
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 23:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Na srovnání 40 let starého vlaku s moderním busem tady máte jiného experta. Do takových zhovadilostí odmítám jít.
Za domácí úkol si srovnejte bus s DMV.
Nebo si zkuste roztlačit odbrzděný motorák a bus. Kolik lidí na to budete potřebovat. Větší potřebná síla=více paliva=více sajrajtů do vzduchu. Když to přeženu, platí to i u hračky. Příroda si do toho nenechá kecat od nikoho, jde o to, jaká plocha kola je ve styku s podložkou.
JanT.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Neděle, 05. května 2013 - 23:55:41    Odkaz na tento příspěvek  

K těm 810. Stačí blbá Regionova a argumenty, které tady někteří přednesli proti 810 si sednou na prdel. Proto otázka. O kolik stojí kraj více Regionova než 810? A druhá.Není problém ceny občas spíše v dopravci než hnacím vozidle?
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5805
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 00:32:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Připomínky kolegy JanaT se mi líbí..kupodivu tu nezaznělo,že i k té proklínané 810 lze připojit přívěs a rázem jsou parametry(obsaditelnost..) někde jinde..OK, uznávám,že pak se leckde vleče kapku pomaleji..V dopravci asi drobná potíž bude..viz hromadné odstavování přívěsů 010,ale i upravených verzí 012 a dokonce se najdou odstavené i tolik žádané cyklovozy..Ještě k té 810..rekonstruované vozy se stahovacími okny, vysokými polstrovanými sedačkami nejsou o nic horší než soudobé busy..Vozím si převážně v Mercedesech Icom transportRegionova je oproti 810 pravda někde jinde,bohužel ponechání původní koncepce pojezdu ji leckde odsuzuje k nezdaru,i přes sebezapření personálu..A cena..dvě nápravy navíc pro SŽDC..a jak je to s odpisy doplní někdo znalejší..Je jasné,že do budoucna 810 asi není řešení.

(Příspěvek byl editován uživatelem alf.)

..pořádná mašina má kotel a komín..
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 01:29:48    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: A podle čeho budete určovat, kdo má právo jet taxíkem? Bude u sebe muset mít sbírku lístků, že předtím jezdil vlakem? Když jste použil tento "oblíbený bulvární argument", tak předpokládám, že jste si vědom tohoto drobného nedostatku v jeho praktické aplikaci. V opačném případě musím konstatovat, že vám dochází argumenty.

Dále - k čemu mi bude mít 2-3 busokm (3-4 bez memoranda, ale to zatím platí) a použít je na bus linku do nikam? 1 padne na náhradu, takže kraj za 1 vlak získá 1-2 volné busokm. K čemu potřebujeme zvyšovat počet vzduchovozičů? Řídíte se heslem: "Když už, tak pořádně?"

A to tady pořád pracujeme s průměrnou cenou za všechny vlakovýkony v kraji 92kč. JHMD jezdí kolem 65kč/km a taky na ně jde dosyp z Memoranda. Takže 65Kč - 33% = 44kč stojí kraje 1vlkm u JHMD. Kolik to dělá u dražších ČD, ale úspornější 810? Reálně 50kč/km? Z toho 10kč padne na poplatky SŽDC. Jsme na 40kč/km. Ale budiž, ty nejde obejít (i když je to znevýhodnění vlaku).

A kolik je těch lokálek, kde takhle "plýtváme"? On ten váš škrtací pytlík je totiž dost omezen.

A právo ČD zdražit cenu za 1vlkm, pokud jim příliš klesne počet výkonů, vám také nic neříká?

Protože právě kvůli němu je rozumné počítat, že 1vlkm s 810 stojí 50kč. To by bylo totiž opravdu hezké, vyškrtat 810ky a místo nich chtít 3 vozové elektrické soupravy a čekat, že rozdíl v ceně vezme dopravce na sebe. To se hodí do krámu leda vám.

1 vlak v 810 tak aktuálně (platí Memorandum) uvolní kraji 1busokm navíc. A to jen tam, kde bus dokáže opravdu jezdit do 25kč/km. Lepší úspory se dá dosáhnout jedině škrtáním pořádných vlaků, ne motoráčků.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 08:13:37    Odkaz na tento příspěvek  

JanT.:
Stačí blbá Regionova a argumenty, které tady někteří přednesli proti 810 si sednou na prdel.

Regionova je na kilometr podstatně dražší než 810. Jednak je to dáno cca o 50 % vyšší spotřebou a jednak taky odpisy (které jsou vždy jednou z největších nákladových položek).

Pokud neumíte spočítat odpisy na kilometr u Regionovy, tak zjednodušeně (opravdu velmi orientačně):
pořizovací cena: 22 mega (pokud vám tedy na část nepřispěje EU)
životnost: 15 let
roční proběh: 120 000 km (a dost dost přeháním)
Takže to máte: 22000000:-(15*120000) = 12 Kč/km

A co se týče spotřeby (opět velmi orientačně):
810 cca 0,3 l/km (s vlekem 0,5 l/km)
814 cca 0,45 l/km
840 cca 0,7 l/km
stroje jako 843,854 apod. mají spotřebou podobnou jako šuplík nebo ještě vyšší. O lokomotivách nemluvě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8484
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 08:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen: Když tady tvrdíte, jak je vlak ekologičtější, pak asi znáte jeho spotřebu. Má adekvátní moderní vlak spotřebu 26l/100 km? Pokud ne, pak není ekologičtější.

Marek000: Asi nemá smysl, abych se opakoval už po několikáté.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 10:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A právo ČD zdražit cenu za 1vlkm, pokud jim příliš klesne počet výkonů, vám také nic neříká?
Zrušení lokálek neznamená pokles výkonů pro ČD, ony se dají totiž využít jinde, např. tam, kde se vyskytuje substrát - zde např. 031, 238, případně i smysluplné "lokálky" - viz Lanškroun (aka Zárubovo kouzlo).
Vlaky na tratích 025 apod. by neměly být placeny z dopravní obslužnosti, ať se na to hodí z podpory turistického ruchu. Pokud to nebude poctivý pražský motoráček, tak se to snadno pořídí i levněji než ČD - jenže problém s Duškem je v tom (kromě toho, že je to magor), že mu jde jenom o to, aby to jezdily ČD (vlak sám o sobě by ho určitě neuspokojil).

Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6641
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 11:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, ale on je zjevný fakt že ty busy jdou frekvenčně do . I ty "dálkáče", co dřív částečně suplovaly i regionálku. Ba i z lokalit který jsou "významně autobusový" a odkud to vlakem je - řekněme "poněkud kom¨plikované". Už tu zaznělo pomězí JČ a Stč - tak přidejme kraj Plzný a ptejme se, kde jsou bus linky:
Nezvěstice - Praha
Plánice - Praha
Hvožďany - Praha
Věšín - Praha

a odjinud - kde že jsou:
Benecko - Praha
Mísečky - Praha (část pražská)
Úpice - Praha
Pomezky - Praha
O rychlíkových spojích na tom zbytku nemluvě.

A tam kde třeba ještě něco i jede - jako třeba z Berouna na Suchomasty - i o víkendu se zřídka stane že by to vezlo až 5 lidí...


A když už se tu občas promele výše dotace na bus/vlak, bylo by dobrý se zeptat na účel vyplácení těchto peněz - totiž zda je jejich výdej za účelem aby něco jezdilo nebo aby to vozilo lidi. Protože to první mluví pro co nejvíc autobusů a to druhý obvykle pro vlak... U busů se mnohdy zdá, že provozovatel snad ani nemá zájem aby s tím někdy někdo jel - nepřípoje na další dopravu (ať už dálkové busy nebo vlaky), tarifní neprovázanost, kasírování za každou větší tašku (zkásnem ho o ruksak a to že už příště nepojede nás nesere), nečekání na přípoje (případně čekání "ze zvyku" o kterém nemístní neví zda funguje (pokud Idos nabídne přestup mezi busy někde na mezi s minutou bez poznámky že přípoj čeká aspoň 10 minut s tím rovnou nejedu).
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 13:23:46    Odkaz na tento příspěvek  

218: Jenže zde hromada lidí nechce jen přesouvat vlkm*, ale rovnou je rušit a nahrazovat busy. A pak velmi rychle narazí na to, že ČD jednoduše zvýší cenu za vlkm.

*Což jde navíc velmi omezeně, protože každý vlak stejně nestojí... Zachovat náklady při přesunu vlkm jinam se dá za situace, kdy na trati A to ušetří fíru a vozidlo a na trati B nás to stojí jen elektřinu/naftu (byť jde o větší soupravu). Jen vyměnit menší vozidlo za 3x větší (bez větší efektivity oběhů) nejde (pokud nedojde k razantnímu nárustu počtu cestujích) a od července, po zvýšení poplatků za koleje, bude přesouvání vlkm z lokálek na koridory a celostátní tratě ještě těžší. Pouze na lokálkách dopr. cesta nezdražuje.

A Zárubovo kouzlo jsme viděli... nezbývá než ty zbytečné busy jednoduše zrušit. I když se tu někteří -ds- snaží vnutit, že jen zefektivněl oběhy, tak vzhledem k růstu nákladů to očividně nestačilo. I když Dušek neruší 100% toho co Z. zavedl, takže nějaká vyšší efektivita tam určitě je, to zas nepopírám. Ale vše co zavedl udržet nešlo. Leda by se trochu škrtalo silničárům, nemocnicím a tak. :-)


Petr Vlček: výstižné. Jde jen o to... jezdit. Nejde o to, někoho vozit.

Tady máme krásný příklad v praxi, který vyhovuje Orkymu, Hrochovi, Ottovi a dalším... (byť nejspíš neúmyslně... oni naivně věří, že lidé se zachovají jako ovce a přejdou)

http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/zemek-by-svymi-au tobusy-rad-nahradil-regionalni-vlaky-985719
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5806
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 14:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Firmy které mají v názvu Group mi vždy přišly podezřelé..Já z toho spíš cítím jistou nenažranost,či jak to říct..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8486
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 15:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Tady máme krásný příklad v praxi, který vyhovuje Orkymu, Hrochovi, Ottovi a dalším...
Já jsem nikde neřekl, že mi něco takového vyhovuje. Tohle už hraničí s pomluvou.
Znova a znova opakuji, že se bavíme o lokálkách, které převezou desítky lidí za den (ne na vlak, ale na celou trať za den). Znova a znova opakuji, že když máte skoro prázdný vlak (třeba 5 lidí, ale i méně), bude prázdná i alternativa. Ale to Vy, přes svojí zaslepenost, nedokážete pochopit.
Pokud se vrátím k té trati 025, kde se počet cestujících nepřesahuje 30, pak sepři 5 párech dostáváme k dotaci 306 kč/cestujícího, což je cca 15 kč/km a 1 cestujícího!!!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6644
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 15:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"sepři 5 párech dostáváme k dotaci 306 kč/cestujícího, což je cca 15 kč/km a 1 cestujícího!!!"

Vlastně asi bane jo. Totiž za předpokladu že všici pojedou z Lipky do Hanušovic. Pokud ovšem pojedou na obě strany dál, což se tady dá předpokládat, tak to asi bude finfnčně jinde než když nepojedou VHD vůbec (= zaplatím vyšší dotaci na cestujícího na návazných tratích).

Ono to totiž chce dělat velmi opoatrně a velmi případ od případu. Tahle matematika by mohla platit pro "vesnickej bus", kde už z principu jedou lidi jen "z městečka do vsi" a pouze tou jedinou linkou. U vlaků to tak obvykle nebývá.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 15:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak bezpečnost hovoří pro vlak , ať je to 810 či ještě něco staršího, to je tak jediná věta, která mě ve vašem příspěvku chybí.
Nechybí. V závěru píšu:
"Je třeba investic do vozidel. Pak můžeme říkat, že vlak je rychlý, pohodlný a bezpečný a ne ve srovnání s autobusem, ale s autem!"


Sorry, ale tuhle větu jsem právě kvůli tomu "pak" pochopil tak, že o bezpečnosti budeme moci hovořit, až po investici do vozidel což je nesmysl.


I když ty vaše vlaky pro 30 lidí za den zrušíme bez náhrady a začneme těm lidem proplácet taxíky, tak to vyjde levněji.

Tak tragicky bych to zase neviděl, když budu počítat 20 km lokálku s 5 páry za den a cenou 70 Kč/km za tu 810 tak vyjde 14 tisíc. Když si objednáte taxíka 30 krát na 20 km za 26 Kč/km (zdroj ) a za každého přičtete nástupní sazbu tak to vyjde skoro 17 tisíc a to počítáme pouze 30 lidí - 3/vlak a museli by všichni na té konkrétní trati nastoupit i vystoupit tj. nepoužít ani kilometr z jiné trati.
Pozn. tím nechci říct, že je správné takovou lokálku obnovovat např. na úkor Sp Kozlov apod. to není.


ještě k té 810..rekonstruované vozy se stahovacími okny, vysokými polstrovanými sedačkami nejsou o nic horší než soudobé busy.

Souhlasím a výhodu vidím např. v možnosti větrání v létě.


A když už se tu občas promele výše dotace na bus/vlak, bylo by dobrý se zeptat na účel vyplácení těchto peněz - totiž zda je jejich výdej za účelem aby něco jezdilo nebo aby to vozilo lidi. Protože to první mluví pro co nejvíc autobusů a to druhý obvykle pro vlak...

Neříkám, že 100% pravda, ale výstižné a vesměs slohlasím.


nečekání na přípoje (případně čekání "ze zvyku" o kterém nemístní neví zda funguje (pokud Idos nabídne přestup mezi busy někde na mezi s minutou bez poznámky že přípoj čeká aspoň 10 minut s tím rovnou nejedu).

To je právě další poměrně významná výhoda vlaku, ve kterém máte (většinou) průvodčího, který v případě potřeby zavolá dispečerovi a při zpoždění do 5 minut na vás přípoj téměř vždy počká. A když vlak nečeká, tak je to alespoň napsané v jízdním řádu, což u sice autobusů taky (spoj blabla vyčká na blabla nejvýše 5 minut) ale někdy bohužel jen na tom papíře (omlouvám se všem poctivým řidičům).


Jinak mezigenerační srovnávání 810 a nových autobusů, které tu stále pokračuje(valo) mě opravdu přijde velmi nerelevantní...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 16:04:52    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Přece nemůžete po Orkym chtít, aby zohlednil, že ti lidé bez té lokálky nejspíš vlakem nepojedou vůbec a tedy ta lokálka vygenerovala ve skutečnosti dopravci mnohem větší tržbu. To se do Orkyho přímočarosti nehodí. Celkově pánům optimalizátorům se hodí občas vynechat tyhle "detaily". A dělat jak je 90% dnešních vesnických busovymetů nízkopodlažních, jak nikdo nemá cíle poblíž vlakových zastávek, jak je pouhá náhoda, že bus má jízdné často dražší než vlak a brzo se to změní apod.

Orky: Jakápak pomluva? Ryze dojem... a dal jsem k tomu závorku o naivitě, takže jsem vás z ničeho s tím reálně spojeného neobvinil. Možná jsem to napsal provokativně, ale teď to překrucujete.

Divím se jinak, že se stejným odporem jako proti 025 nebojujete proti víkendovým lokálkám v Ústeckém kraji a pak té ve Středočeském a Královéhradeckém. A kdeže jsou další?

A dovolím si připomenout co jsem napsal. Některým tratím naopak víkendizace prospěje. Zkoncentruje potencionální cestující. 025 bych mezi ně zařadil. I proto má navrch nad autobusem, ač vede hůře. Ti co po ní jedou očividně mají ke svému cíli blíže od vlaku.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8488
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 17:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Divím se jinak, že se stejným odporem jako proti 025 nebojujete proti víkendovým lokálkám v Ústeckém kraji a pak té ve Středočeském a Královéhradeckém
Taková Moldava jezdí o víkednech v sezoně, tuším třívozová. A fotky vystupujících davů lyžařů jsou známé. Potpávka po takových vlacích je několikanásobná (řekl bych že mnohdy i dvoucifferněnsáobná). Jinak ty lokálky sem nepatří.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8751
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 20:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tady ta demagogie jen vzkvétá.

Pro pobavení dalšího obecenstva vypíchnu:
U takovýho SORU je spotřeba 16-26 l/100 km
A co se týče spotřeby (opět velmi orientačně):
810 cca 0,3 l/km (s vlekem 0,5 l/km)
814 cca 0,45 l/km
840 cca 0,7 l/km

O zbývající částku na palivo asi požádám tu Videosnovu podložku. Když má takové styky ...

Také se mi moc líbí, jak peníze od MD (skrze tzv. memorandum) netřeba počítat. To jsou přeci peníze z úplně cizích daní, ne těch "našich".

Že i Petr Vlček mě tak pobaví, to jsem snad ani nečekal.
Nejenže jsem já chudák včera čekal při přestupu z autobusu na vlak v Jaroměři jen mizerných 8 minut. Dokonce mě ten "zmetek" řidič ani za batoh nezkásl. No a navíc mě ten autobus zcela neodpustitelně dovezl až před nádražní budovu. No fuj! Takhle kazit autobusům jejich pověst.

Ale chápu, že vynechávám detaily, zatímco všichni ostatní píši vždy jen pravdu, nic nepřekrucují, nepřibarvují, ...

No těším se zítra zase na již téměř pravidelnou dávku drsného humoru.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 21:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:

Pro pobavení dalšího obecenstva vypíchnu:
U takovýho SORU je spotřeba 16-26 l/100 km
A co se týče spotřeby (opět velmi orientačně):
810 cca 0,3 l/km (s vlekem 0,5 l/km)


On ten rozdíl sice je, ale ne zase nijak propastný (orientačně 26 litrů bus, 30 litrů 810) a ekologie není jenom spotřeba, ale také vypouštěné emise apod.


Dokonce mě ten "zmetek" řidič ani za batoh nezkásl. No a navíc mě ten autobus zcela neodpustitelně dovezl až před nádražní budovu. No fuj! Takhle kazit autobusům jejich pověst.

Tak to vám tedy to vaše štěstí závidím, velká část řidičů vám řekne, že zastavuje výhradně na zastávkách, musíte vystupovat výhradně zadními dvařmi apod.


Jinak mohu-li být tak zvědavý, napište mě čím vás Petr Vlček tak pobavil, mě teda ničím, a přijde mi, že jeho příspěvky jsou společně s těmi od Otty Pospíšila (a částečně Videosna) asi nejrelevantnější tady.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2729
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 21:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:Ale ono taky záleží, jak se náhrada udělá.
Pokud vemu příklad z Jmk, (jinak proželezničního kraje)Tak:
Oslavany-Ivančice-lidi z vlaku do busu nepřešli, páč už v těch busech byli, vlak jel v kladiva kvůli asi tak skoro NULA lidem.

Hevlín-Hrušovany - lidi jednoznačně přešli a veřejnou dopravu používají.

Pohořelice-Vranovice - to stejný.

Křenovice-Vyškov - to stejný s velkýma emocema.
Ty ale byly i kvůli omezení busů Sokolnice-Brno ve prospěch vlaku.
To jen tak pro příklad k vašemu tvrzení o "nepřejití".
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8753
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 21:38:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

54_čsd:
čím vás Petr Vlček tak pobavil
Celým posledním odstavcem příspěvku 6641. To jsou všechno zajisté fyzikální vlastnosti autobusu. (Ať to přiblížím Videosnu, když se zaměřuje na tu fyziku ...)

Jinak se mi moc líbí Vaše první reakce. Jak jde o nízkopodlažnost, pohodlí, ekologičnost, to se nový motorák hodí. Nebo alespoň renovovaný. Ale jak se počítá spotřeba, už jsme opět u "staré dobré" 810.

Ale jsem to samozřejmě já, Otto Pospíšil, Orky a pár dalších, co tu překrucujeme fakta.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 21:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Když tady tvrdíte, jak je vlak ekologičtější, pak asi znáte jeho spotřebu. Má adekvátní moderní vlak spotřebu 26l/100 km? Pokud ne, pak není ekologičtější.
Adekvátní vlak jsem nikde nenašel, protože tak namačkaná sedadla nemá snad ani dětská železnice.

Fyzika má svá neúprosná pravidla. Můžeme se cukat, jak chceme, můžeme třeba šermovat dokola osmsetdesítkama, přírodní zákony nepředěláme ani náhodou. Srovnávat vlak, ve kterém má cestující mnohem více prostoru, díky tuhému rámu větší bezpečnost a WC s busem, může pouze, mírně napsáno, neinformovaný diskutér.
Ale i tato moje poznámka nemusí zcela vyváženě vystihnout stav věci. Zkusím to jinak. Vezmeme "obojživelné vozidlo", např. DMV a porovnejme jeho spotřebu na kolejích a na silnici. Protože je asi DMV (japonské vozidlo) pro nás málo dostupné, vezmeme si vagon a třeba bus. O hmotnosi dejme tomu 15 tun. Na rovině se je pokusíme odbrzděné roztlačit. To kolejové vozidlo roztlačím sám (do Ramba mám hodně daleko), bus ani ve třech!
Konkrétně je na tom na kolejích slušně regiosprinter, ale nenašel jsem údaje.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 21:59:46    Odkaz na tento příspěvek  

Zzz (když už se odbočuje):

Také šlo obnovit trať do Laa a zavést přímé vlaky do Znojma (přípoj by pak stačil jen ve směru Břeclav a Brno). A tím posílit veřejnou dopravu v oblasti. Ovšem pokud na to nebylo (SŽDC v té době nepřebývaly peníze), tak provozovat vlak jako 6km cancour, vůči busu který Hevlín obslouží lépe, nemělo smysl. Kdyby ale byly peníze na rozvoj, myslím, že vlak by udělal více muziky. Trať proto má smysl uchovat na lepší časy. I proto, že z Laa se jezdí do Vídně vlakem.

U Ivančic mi podle mapy přijde, že je škoda, že se nevybuduje zastávka u té Oslavanské ulice a vlaky nedojíždí až k ní. Lidem z těch sídlišť by se zkrátila pěší docházka ke vlaku. Nestálo by to víc než palivo. Snad to někoho napadne. V Oslavanech by šlo po trati ještě kus pokračovat a postavit také novou konečnou. Leč na místní dopravu do Ivančic by to netáhlo, na to se opravdu hodí víc bus. Ale do Brna by to měli lidé lepší. Trať je udržována, tak třeba někdy. Aspoň v těch Ivančicích tu zastávku.

Pohořelice-Vranovice musím souhlasit. Když to tak vidím, s tím se nedá nic vymyslet. Neměla se nikdy stavět nesmyslná R52. Vůči ní to vlakem s přestupem nemá smysl. Cyklistovi stačí koridor, pěšímu turistovi je to fuk (pokud tam něco objeví, já netuším proč bych tam turistucky někdy jel).

Křenovice-Vyškov. Zde jste vedle jak ta jedle. Ty vlaky se tam prostě nevejdou. Jejich náhrada busem není žádný přínos pro lidi a projekt modernizace počítá s přesunem zastávek do lepších poloh. Tohle je normální a smysluplná příměstská trať.

V globálu lze konstatovat jediné. Opuštěné lokálky v JMK jsou poněkud jiného charakteru, než opuštěné lokálky či úseky v Pardubickém kraji. Vaše srovnání není relevantní.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6654
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 22:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No mně by třeba autobus z Lutína v Olomouci na nádraží fakt nedovez. A to tam jakési IDS je. Podobně mně nedoveze autobus na nádraží v Semilech. Nedávno ještě v Turnově, teď je to o kousek dál, zato betonový monstrum. A mnohde jinde.

A pokud jde o nízkopodlažnost tak ta je u regionálního busu opravdu náhodička. Garantovaně to je jak zjevení, v mnohých krajích přímo neznámé. Kontrolní otázka - čím se dostanete několikrát denně po-ne z Prahy do Příbrami nízkopodlažně? Garantovaně? Nebo z Prahy do Berouna. Nebo z Prahy do Kladna.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 22:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:

Celým posledním odstavcem příspěvku 6641

Tarifní neprovázanost - kde není IDS tak je to pravdou, a v LBC kraji (za chvíli to tak asi bude i v KHK a PCE) na to potřebujete kartu což rozhodně není + zejména pro občasné cestující...
Kasírování za tašku - záleží na řidiči, často se za ni platí, a to se ve vlaku nestane...
Nečekání - musím souhlasit s P.Vlčkem, nebo vy snad cestujete autobusy spolehlivě tam, kde je na přestup bus-bus 0-1 min. ?
... a že to na něj působí tak že provozovatel nemá zájem aby někdo jel ? - no věřím, že to tak není, ale jeho pocitu se nedivím....


Jinak se mi moc líbí Vaše první reakce. Jak jde o nízkopodlažnost, pohodlí, ekologičnost, to se nový motorák hodí. Nebo alespoň renovovaný. Ale jak se počítá spotřeba, už jsme opět u "staré dobré" 810.

O novém motoráku jsem psal, protože srovnávat 810 s novým autobusem je hodně nefér, takové srovnání by mělo smysl, jen kdyby jezdily nové autobusy na všech místních linkách a zároveň by byly na všech lokálkách 810 bez modernizace sedadel, oken a rozhlasu...


Ale jsem to samozřejmě já, Otto Pospíšil, Orky a pár dalších, co tu překrucujeme fakta.

Ani o jednom z vás jsem toto nepsal, nepíšu a snad ani nebudu psát !!! každý sem (doufám) píše svůj názor, který je co možná nejobjektivnější vzhledem k informacím, které má a co si myslí...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8491
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 22:17:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen: Otázka zněla, co je ekologičtější. Pokud budeme mluvit obecně, pak je pravda, že ekologičtější je železnice. Jenže pokud přijdeme k praxi, tak je potřeba srovnávat reálně dostupná vozidla a ještě ideálněji, jaký bude vliv na životní prostředí na jednoho přepraveného cestujícího. Pokud mám tedy srovnávat, co je na velmi malých výkonech lepší, tak vlak to nebude ani v ekologii, ani v ceně výkonu.
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 22:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nevím, co je to velmi malý výkon.
Pokud autobusový dopravce vyhodí z vozidla minimálně dvě ze tří sedaček, dostane se možná trochu na úroveň vlaku (v jiných parametrech ani tak), potom srovnávejme.
Jel jsem s dětma do Legolandu (lendu?) klimatizovaným moderním busem. Upevnění sedadel bylo na kolejničkách. Dopravce tak mohl snadno regulovat počet sedaček, tedy jasně ekonomika x pohodlí. Pochopitelně tam vždy narval plný počet, aby se tam člověk alespoň nasoukal. Nejsem vysoké postavy, ale když chlap přede mnou sklopil opěradlo, tak jsem do něho dělal z druhé strany "berany duc!". Nebo jsem musel klopit také. Už NIKDY více!!!
Tedy srovnáváme dokola naprosto nesrovnatelné, proto jsem šel do principu.
Jinak i méně znalý člověk by pochopil, že se musí porovnávat při plné obsazenosti.
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 06. května 2013 - 23:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Seplo mi to až později, ale seplo. Pro srovnání nabízím tramvaj, rozšířené kolejové vozidlo naprosto srovnatelné s městským busem. Proč asi takový nemotora v přehuštěném provoze obstál?
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 07. května 2013 - 07:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:Vedle jak ta jedle jste vy, co se toho Vyškova týká.
Oni by tam i přes problémy s propustností (což máte pravdu že jejeden z důvodů)nějaký Os zůstaly, ale z důvodu nízké frekvence z toho sešlo.
Nakonec se krom jednoho zrušily i Sp Vyškov-Brno a zastavování R Olomouc-Brno v Rousínově.

V těch Oslavanech se někdy napřed stvte jinak než prstem na mapě.
Jen tak pro zajímavost, poměr cestujících v úseku Ivančice-Oslavany byl ve srovnání s busem co jsem vídával horší než 1:100.
Samozřejmě zde hrál roli i výrazně větší počet bus spojů proti vlekoucí se 850ce.
K tomu Brnu:
Tahle linka:http://kordis.cz/jrady/406.pdf
začínala na podobným počtu spojů.
Jinak se omlouvám za OT.