K-report
 

Archiv diskuse Podorlické tratě do 04. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 04. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 17:32:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor ke stálým "přátelským" diskuzím (bez ohledu na to co napsal Marek000, -ds- či někdo jiný):
Platit poloprázdné 810 třeba na 025 nebo někde jinde je drahý špás, ale platit někde stejně prázdný autobus považuji za nesmysl úplně stejný ( i když trochu levnější). V případě 025, která kopíruje silnici, kde může jet levnější autobus, je v kladiva asi lepší (už jen kvůli Králíkům), ale v sezóně bych zde o víkendu jednoznačně preferoval vlak, protože je pro lyžaře / cyklisty pohodlnější a když tam jede někdo třeba z té Prahy tak jistě dojede raději vlakem až do cíle a nebude chtít 15 km před ním chtít přestupovat do autobusu, který na něj možná počká někde před nádražím. To by z těch +- 30 turistů ve vlaku mohlo zůstat 5-10 v autobuse.


-ds- : Já jsem poukazoval na to, že se rušily spoje běžně vozící 15 - 20 cestujících, výjimkou nebylo ani rušení spoje se 40 lidmi na palubě

Tomu věřím, ono při zavedení Iredo se výrazně zvýšil počet spojů, což je dlouhodobě neudržitelné (i v KHK kraji) a vzhledem k oběhům apod, se hold někdy takový spoj zrušit musí, občas se to bohužel stane (musí stát) i na kolejích. Ona redukce autobusů byla podle mě nevyhnutelná bez ohledu na (ne)obnovování lokálek, tolik peněz prostě kraj nemá....


Peno: Podle mě jste vedle.... , vezmu si příklad odjinud, na 042 jezdí také jen sólo 810 podél silnice v celé trase a ten autobus tam je i zhruba stejně rychlý, ale ono by zase řadu lidí odradil ten přestup bus / vlak i kdyby byl tarifně ošetřen. Mezi Chlumcem n. C. a Starou Pakou vám taky jezdí 810 (i když zde naprosto nevhodně), zde by se ti lidé také do busu vešli, ale ten autobus by zde na tu trasu potřeboval snad dvojnásobný čas, přesto že by jel +- podél trati....
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 17:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náklad na 1vlkm je v Pardubickém kraji průměrně 62kč/km. Sice jakýsi Orky tu zkouší vnutit jiné číslo a "expert" -ds- házet zcela náhodné numero (byť pozitivnější než Orky), tak skutečná částka je kolem těch 62kč.
Vy, protože jste demagog, nyní lžete. On je totiž rozdíl mezi nákladovou cenou, dotací a nákladem kraje.
Nákladová cena je v podstatě tajemství dopravce, protože i když do některých výkazů ji napíšou, ledá se tomu věřit. Nicméně pokud si "odborným odhadem" tuto nákladovou cenu spočítáte, pak se pohybuje někde od 70 Kč/km za odepsaný motor, přes 120 až 150 Kč/km za velký motor (např. PESA nebo 843+043+943) až na stovky Kč/km za moderní soupravu pro dálkové vlaky. Riziko tržeb nese většinou dopravce, který si spočítá (odhadne), kolik peněz na daném vlaku vybere. V průměru po odečtení tržeb od nákladů vychází dotace na km cca 90 až 100 Kč/km. Od toho nyní kraje odečítají příspěvky od státu (tzv. Memorandum) a proto se dostaneme někam na 70 Kč/km (u jednotlivých krajů to vychází různě). Drážní demagogové pláčou, jak je železnice znevýhodněna proti autobusům, ale už neřeknou, že obdobnou podporu autobusy nemají! Pokud budu srovnávat dotaci 62 Kč/km (nebo 70 Kč/km - to se nemá cenu hádat) s dotací na autobusy v průměru 18 až 20 Kč/km, pak de facto srovnávám porovnatelné, protože sice vlak platí za DC, ale zase bus nemá skrytou dotaci od státu.
Sundat modré brýle a vidět tu realitu, když se tady s ní oháníte!

Jinak osobní názor vůči lokálkám mám obdobný jako p. "kokos" :
1) kde je dostatečně silný proud na 810 (tzn. ve špičce aspoň cca 40-45 lidí na spoj) a bus nenabízí žádnou přidanou hodnotu, tam preferovat vlak.

2) Kde je přepravní proud příliš slabý nebo tam, kde bus nabízí přidanou hodnotu (tím rozumějte nejčastěji to, že obsluhuje obce, kterým se vlak vyhýbá), tam je lepší bus.


Jen bych doplnil k bodu 1, že na daných tratích je potřeba brát do úvahy jinou soupravu, která přitáhne cestující nebo alespoň nevyžene ty stávající. Požadavky na low-entry a pohodlné sedačky prostě lidé mají, proto když už ne Stadler, tak zaplaťbůh za Regínu.

Pane "nulo", ani -ds-, ani Hroch nejsou busofilové - spíš Vy jste šototerorista! Pokud nedokážete diskutovat o jiných názorech bez lží, svědčí to samo o sobě o všem...
Má úcta!
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 17:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Tak děkuji za označení děcka, které se potřebuje vůči něčemu vymezit. Tak se tedy nyní vymezím vůči Vám a řeknu, že jste hulvát, milý pane.
A teď pár argumentů, které ovšem Vy jistě hulvátsky zazdíte. Věřte mi, že vím o chování lidí ve veřejné dopravě dost. Třeba mezi Hodonínem a Brnem bylo lidem koncem roku 2008 vnuceno vlakové spojení a autobusům byla uměle zkrácena jízdní doba. A přesto, že mnoho Hodoňáků do těch vlaků nakonec pokorně přesedlo, dodnes se najdou mnozí, kteří raději jedou autobusem, který je v mnoha případech i klimatizovaný a má free wifi, než humusným Béčkem a to přesto, že autobus jede o víc jak 20 minut déle a končí na nepopulární Zvonařce. A pak jsou tu i tací jako můj bratr, kteří po tomto kroku kraje začali jezdit autem a veřejnou dopravu se zvysoka… vy víte co.
Oproti tomu třeba na 254, kde jezdí ona mnou kritizovaná sólo 810, lidé dost nadávali, když jim tam vlaky s tímto GVD zrušili alespoň o víkendu. Přitom tam jezdí autobusy a vlaky na stejné místo jak v Šakvicích tak i v Hustopečích, autobusy mají více zastávek a jízdní dobu o 3 minuty kratší. Přesto kraj, pro mě nepochopitelně, tyto vlaky udržuje a vyhazuje za ně peníze a lidé tím jezdí, ačkoliv si troufnu říci, že spíše ze setrvačnosti, ve smyslu že vždy se jezdilo vlakem. Ale oni si teď zvyknou o víkendu jezdit autobusem, zjistí, že to není katastrofa, že autobusy navazují a časem snad někoho zodpovědného trkne, že nemá smysl utrácet za vlak, když autobus musí tak jako tak jezdit a odvede stejnou práci.
Ale Vy dál můžete hulvátsky tvrdit, že jsem radikál, který neví nic o chování lidí ve veřejné dopravě.

54_čsd: Jak říkám, tuto oblast moc neznám, tak se do podrobnějšího rozboru těchto lokálek pouštět nebudu. Ale pro Váš klid, pokud je to mezi Chlumcem a Starou Pakou jak Vy píšete, pak je to přesně ta výjimka, kdy se kraji vyplatí platit sólo 810.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8443
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 18:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

koudelny.k: Můžu vědět zda jste příznivec lokálek?
Já jsem byl vždycky příznivcem železniční dopravy a jsem pořád. Zároveň ale moc dobře vím, jaké jsou nevýhody železniční dopravy, z nichž asi dvě jsou dost zásadní pro budoucnost: Závislost na dopravní cestě a hlavně značná ekonomická náročnost v porovnání s alternativami. A drahý je nejen provoz, ale i údržba dopravní cesty.

-ds-: zde to bude reálně o něco méně, domnívám se, že tak cca 70 Kč/km, přece jenom náležitost je v pracovní dny využitá jinde. Na druhou stranu PK platí i olomoucký úsek a nájezdy odněkud a návraty někam.
To je možné. Kraj však machrovla s cenou 92 Kč/km, takže z toho jsem vycházel.

Marek000: Pokud vám ty vláčky tak vadí, přestaňte fňukat tady na kreportu a začněte psát maily kraji a sloupky do novin, jak pořád z okna sledujete prázdné vlaky a chcete zastavit vyhazování peněz. V Jižních Čechách jedna taková paní je. :-) V opačném případě se smiřte s opět na lokálkách. Vzhledem k tomu, kam všude na káčku píšete, budete jeden z těch odborníků, co jezdí prstem po mapě. Takže si jistě najdete i kraje, kde lokálky neobnovují a budete nad nimi moc spokojeně chrochtat blahem.
Mě by fakt zajímalo, o co Vám jde. Chcete, aby lidi využívali veřejnou dopravu, nebo Vám jde o to, aby každou lokálku hoblovaly prázdné vlaky za šílené peníze, které pak budou chybět jinde? Za úspěch veřejné dopravy nelze považovat to, že bude maximum tratí v provozu, ale to, že s ní bude jezdit maximum lidí.

Jinak jste nepřekvapil. Opět lžete, že 1 vlkm stojí kraj 92kč. Divím se, že jste naopak nezveličil, kolik prachů stojí udržovat trať SŽDC.
Často stojí mnohem více.

Náklad na 1vlkm je v Pardubickém kraji průměrně 62kč/km. Sice jakýsi Orky tu zkouší vnutit jiné číslo a "expert" -ds- házet zcela náhodné numero (byť pozitivnější než Orky), tak skutečná částka je kolem těch 62kč.
Pardubický kraj kraj stojí možná 62 kč/km, ale zbytek doplatí stát! Celých 92 kč/km pochází z našich daní, jen je do toho vlaku nasype někdo jiný. Ostatně pan ministr Stanjura prohlásil, že se zasadí o to, aby peníze, které v rámci memoranda dosypává krajům, na ty kraje převede. A stejně tak řekl, že kraj nebude mít povinnost je dávat zrovna na železniční dopravu, bude je moci použít na něco jiného.
Já bych ovšem šel trochu jinou cestou. Já bych peníze z memoranda nedal krajům, ale použil na vytvoření pořádného systému státní dopravy, který by jednak rozšířil a doplnil stávající stystém rychlíků, ale zároveň převzal do financování některých nadregionálních spěšných vlaků, případně vytvořil některé nové (např. Znojmo-Jihlava-Havl.Brod).

54_čsd: Tak OREDO hlavně dokázalo značně zeefetivnit oběhy vozidel, což umožnilo navýšit počty spojů bez navýšení počtu vozidel. Duškova akce povede k tomu, že vozidla budou víc stát, což navýší cenu za výkon. Takže se opět vracíme k tomu, že výkony procentuelně klesnou o víc, než kolik se procentuelně uspoří peněz.
Sněžník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 6-2011
Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 18:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Že lže uživatel "ds", když uvádí mnohem větší počty přepravených cestujících busy na některých spojích než ve skutečnosti jsou, to už vám nevadí, že? To už se vám evidentně nehodí do krámu.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 18:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: s vaším posledním v zásadě souhlasím, akorát bych ten Chlumec a Starou Paku nebral za takovou výjimku.

Orky: V KHK kraji žádný Dušek není, a loni v červnu se zde dokonce omezil objem vlakové dopravy ( http://www.oredo.cz/default.aspx?contentid=032c2c41-4607-47db-96d 2-5dbcec16bd76&lang=9d2d0548-2d4a-46fb-8ab2-3e356457ee73&newsid=4 186cac1-dc40-4e84-b56f-953340f76b74&page=5 ) přesto se zde autobusy také omezují, to co jsem napsal, jsem napsal proto, že právě kvůli tomu, aby někde autobus zbytečně nestál, se občas musí zrušit i vytížený spoj.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 18:45:56    Odkaz na tento příspěvek  

54_čsd:

Rozumný názor. U Peno bych si nebyl jistý, zda člověk schopný plácnout takovou kravinu, bude chápat individuální situace a další "detaily".

"Umírněnějším optimalizátorům" bych zas doporučoval pochopit, že nahrazovat vlak vozící průměrně 20 lidí, busem který bude vozit 10, není rozvoj veř. dopravy. Je to pouhá sockizace a zabíjení celého systému. Je stupidní vidět pouze okamžitou úsporu. Nikoli její dlouhodobou kontraproduktivnost.

Menší zlo by bylo zrušit prázdný autobus tam, kde dneska jezdí 2 lidi denně a za 10 let to budou 2 týdně. Zákon o dopravní obslužnosti to nedovoluje (dovolí rušit jen o víkendech) a nahrává náhradě průměrně využívaného vlaku busem. Tak, aby zbyly peníze na zachování oněch minimálně využívaných busů, které jsou větší kravina, než vlak pro 20 lidí.

Statistiky o využití autobusové dopravy v nepostsocialistických zemích v tomto hovoří jasně. Lokálkama nebudou jezdit davy, ale dokáží si cestující udržet. Autobusy nikoli.


k 025 bych dodal: Je to jak říkáte, akorát zde bych se klonil k celoročnímu víkendovému provozu. Ten nemá smysl na třeba 121, ale zde ano. Všední dny určitě bus.

Nejzhovadělejší je pak ušetřit nula-nula prd tím, že pro lidi co chtějí jet z Č.Třebové do např. Kostelce na Hané, zavedeme model vlak-bus-vlak, místo přímého vlaku. Případně zhovadilá sabotáž tratě do Litomyšle.

Samo nelze popírat, že i na železnici jsou rušení, které vcelku nevadí a i víkendový provoz by tam těžko hledal uplatnění (Holice-Borohrádek, HM-Chrudim). Při smysluplné náhradě busem pak i Chornice-Vel.Opatovice, či HM-Prachovice*.

Leč zarytí optimalizátoři tohle nedokáží rozpoznat.

Též by mělo smysl dotáhnout dráty do Králík a pak nechat zbytek 024 pouze sezónní dopravě. S menší prioritou než 025 (tj. pokud by nebylo na obojí, 025 má větší smysl).

*zde bych ale váhal nad víkendovým turistickým modelem v letní sezóně Pard-Chrudim-HM-Prachovice.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 19:32:15    Odkaz na tento příspěvek  

Busofilové:

Legrační, jak se nedokážete vyrovnat s jiným názorem a potřebujete na anonymním internetovém fóru popisovat podporu železnice jako demagogii, zločin proti veř. rozpočtům atd... :-)

Není nic horšího, než lokálky vozící pod 45 lidí ve špičce!

A není nic důležitějšího, než vidět v těch, kterým to nevadí, spoluviníky těchto závažných zločinů.

Máte to v životě asi těžké.... muset všechny opakovaně přesvědčovat, že nejdůležitější věcí ve veř. dopravě je likvidace lokálek a spojů na které stačí 810ka. Pak už tu bude krásně a konečně všechno fungovat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8445
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 29. dubna 2013 - 20:18:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 05:43:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pojů na které stačí 810ka. Pak už tu bude krásně a konečně všechno fungovat.

A až ta 810 tady nebude? Co potom? Nechtělo by to budovat něco udržitelného?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 06:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že lže uživatel "ds", když uvádí mnohem větší počty přepravených cestujících busy na některých spojích než ve skutečnosti jsou, to už vám nevadí, že? To už se vám evidentně nehodí do krámu.
Do jakého krámu, člověče? Já tady nic neprodávám. Já nemám k dispozici statistiku využití spojů po PK, takže nebudu zpochybňovat data uváděná panem -ds-. Pokud máte nějaký problém s údaji, které uvádí, vyříkejte si to s ním a mou osobu do toho netahejte, buďte tak laskav!
(Ale spíše budu věřit jemu jako člověku z oboru, než nějakému anonymnímu kecalovi.)

vezmu si příklad odjinud, na 042 jezdí také jen sólo 810 podél silnice v celé trase a ten autobus tam je i zhruba stejně rychlý, ale ono by zase řadu lidí odradil ten přestup bus / vlak i kdyby byl tarifně ošetřen. Mezi Chlumcem n. C. a Starou Pakou vám taky jezdí 810 (i když zde naprosto nevhodně), zde by se ti lidé také do busu vešli, ale ten autobus by zde na tu trasu potřeboval snad dvojnásobný čas, přesto že by jel +- podél trati....
Ano, to jsou přesně příklady té "přidané hodnoty". Určitě nelze zobecňovat, že trať s počtem cestujících menších než X/den (nebo Y/spoj) je ke zrušení. Ale když se nastaví nějaký "limit k zamyšlení" (např. prům. 20/spoj, 500/den), tak to na škodu jistě není. Protože je třeba se ptát:
1. Je potenciál cestujících využit? Pokud není, tak proč?
2. Jak lze zvýšit počet cestujících?
3. Jsou cestující spokojeni s kvalitou, komfortem...?
4. Vozíme cestující ve správný čas, na správné místo?
...
x. Je potřeba pro udržení / zvýšení počtu cestujících nějaká investice? Je tato investice v silách objednatele?
x+1. Je v silách objednatele i nadále držet železniční dopravu tam, kde počet cestujících klesá a autobus odvede srovnatelnou funkci? (Pokud ano, za jakou cenu? Není to na úkor jiných priorit, např. obslužnost jinde, zdravotnictví, školství...)

A pak se dá položit otázka:
Lze železnici nahradit autobusem? A co tím způsobíme?

Protože dráha v minulosti zaspala (i díky státně-odborovému vedení!), potýká se dnes s úvahami, zda je lepší přestup (síťový efekt) nebo komfort za nižší cenu (low-entry bus je pořád levnější jak 810ka). Takže co bude až ta 810 tady nebude? To jsem sám zvědav - někteří šotoultras místo, aby budovali železnici nějakou smysluplnou budoucnost, tak raději co nejdéle drží stávající (rozpadající se) stav...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6612
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 08:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nevím jak kde, ale ať potkám "venkovskej" bus kdekoli (samosebou krom okolí největších měst kde už to ale inklinuje k MHD případně to je turistická "účelovka") tak pokud to není něco školního je obsazenost někde nad 15 ks výjimka a nad 30 přímo zázrak. Propad na těchto linkách je proti té poslední lokálce úžasnej. A je úplně jedno jestli to je nějaká moderna LE (obvykle v provedení "socka největší" s plastovejma sedačkama...) nebo stará C734.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8447
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 09:35:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Tak většině venkovských busů chybí síťový charakter. Vyjedou odněkud z města, projede pár vesnic o pár obyvatelích a pak skončí někde v nějaké díře u (zavřené) hospody. To vše v několika spojí za den, opisovaných už 30 let, nebo ještě déle. Kdo by tím jezdil, na to ve 21. století, kdy má každej auto, není skoro nikdo zvědavej.
A co se týče posledních lokálek, doporučuju otevřít soubor "oredo.ppt", na který jsem dal odkaz včera a zaměřit se na výstupy obsazenosti. Lokálek, kde počet cestujících nepřesáhl 30 osob/den, je docela dost.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6613
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 10:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Představuju si Orední síť a dumám na kterejch lokálkách to může bejt. Tedy ne třeba Dobruška kde nic nejezdí nebo Solnice kde je účelovka 3x denně v kladiva nebo Žďárec - Borová kde je výjeb.

Protože i v takový Přelouči vídám z rychlíku přípojnej šukafon s 10-15 lidma a tedy i kdyby cv tom zbytku toho jelo po 5 ks tak to furt bude nad 30. Dtto Trutnov na Teplice i mimo sezonu.

Jinak těm venkovskejm busům chybí i tarifní zajímavost. Ony jsou totiž mnohde dražší než obyčejný jízdný ČD a krom PIDu a IDS JMK jsou drahý i v IDS kde se platí každá přestupní zóna 2x (což bude nově i v Iredu).
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 10:46:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: každej auto rozhodně nemá a každej nemá řidičák (děti, důchodci, invalidé...). Jde především o to, že se vesnice vylidňují i protože mají nedostatečný servis, kam dopravní obslužnost jistě patří. Jsou místa, kde je nutné veřejnou dopravu podporovat, jsou místa, kde je třeba zvažovat co.... Jak jsem ale napsal, o zmiňované lokalitě nemám ani páru.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8448
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 10:59:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Myslím pardubickou část, třeba:
Pod 30:
015 Heřmanův Městec-Prachovice
024 Moravský Karlov-Heroltice
025 Podlesí-Lichkov
271 Dzbel-Chornice
Pod 60:
262 Velké Opatovice-Moravská Třebová (krom neděle ve směru zpět, tam je to pod 70)
016 Borohrádek-Holice
024 Červená Voda-Moravský Karlov (a úsek do Králík na tom není o moc lépe)
Zdroj: prch.wz.cz/index_soubory/hejt_pk_soubory/oredo.ppt
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6615
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 11:47:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No na tom kusu 015 už se nejezdí (předpokládám o tyto lidi pokles v úseku HM - Přelouč zejména o víkendech...). Heroltice současný JŘ taky nezná, Dzbel - Chornice jakbysmet (taky o těch pár lidí zajisté snížen stav mezi Dzbelem a Sprostějovem), Podlesí - Lichkov je obnovenej víkendovej provoz po pauze. A to pod 60 s výjimkou 024 už taky neexistuje (a tam to zas dnes bude slabší o pár lidí ze Štítů...).

Je samozřejmě otázka zda má smysl utnout lokálku na pár posledních stanic a tím snížit frekvenci v tom zbytku aby i ten šel utnout.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8451
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 12:59:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Já jsem sem ten odkaz dal kvůli tomu, aby tady Marek tři nuly měl přehled o úspěchu těch lokálek, které mají být spásou veřejné dopravy v regionu. Já vím, že se na většině z nich nejezdí a obávám se, že, s ohledem na potenciál a ekonomickou náročnost, to je vpořádku.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6618
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 13:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zrovna ty Prachovice by si víkendovej provoz do Železnejch hor zasloužily. Minimálně v letní sezoně kdy se vozej kola. Podobně nejsem přesvědčenej o naprostý nutnosti zastavit provoz skrz Chornici a udělat dvě kusý lokálky "do pohraničí" - ne že by to byl skrz zázrak ale lidi jezdili až za Městečko trnávku a i pár lidí za Dzbel. Ten polomertvej úsek by byl velmi krátkej a asi by se "zaplatil" lidma co by jeli nejen v něm ale i dál na obou větvích ale kteří nepojedou dál.
Sag
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2567
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 13:39:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem jel s dědou do Polska přes Otovice.
Říkal mě, že se včera bavil s jedním pánem z Otovic co bydlí blízko silnice.
Na domě má popraskou zeď a jsou mu špatně otvírat dveře, soused to má prý horší.

Jeli jsme z Polska a Tlumaczowě jsem viděl náš velký zelený traktor a velkým vlekem plným štěrku.
Jel z Tlumaczowa do Broumova a ještě někam dál.
Ten pán z Otovic nám říkal, že se tam běžně do Polska otočí asi 6x za den.
Určitě to má víc jak povolených 6 tun, má dost plný.

Včera měli mít v Otovicích nějaký zasedání obce ale ten pán říkal, že tam skoro nikdo nepřišel.




Kolový traktor FENDT 820 Vario

vysoce výkonný traktor (200 hp) vhodný pro použití v dopravě i v zemědělství
čelní nakladač - nájezdová lopata 0.8 m3, paletizační vidle, vidle na kulaté balíky
možno použít s návěsem Krampe HP 20 s nosností nákladu 16,5 t (převoz sypkého materiálu)
možno použít s vlekem BSS 10.10 H s nosností nákladu 10,5 t (převoz všech ostatních materiálů)
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 14:51:53    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: o co mi jde?

O veřejnou dopravu použitelnou pro lidi a udržitelnou do budoucna. Ve smysluplném rozsahu*.

VHD funguje kvůli těm, co ji používají. Ne kvůli těm, co mají čas diskutovat v polovině vláken na kreportu, jak by to v každém kraji zoptimalizovali (rozumněj: kde všude by dál zrušili vlaky, kterými ještě někdo jezdí, či tvoří smysluplnou síť/lepší přestup/rychlejší spojení, čímž lze u normálních lidí obhájit nižší obsazenost, ne ale u netového optimalizátora se zaplými mapy.cz).

Podporuji to, co má smysl. Ne hledat úsporu za každou cenu (zrušit posledních 5km na lokálce, rušit víkendové spoje, rušit 1 trať přes hranici kraje), abychom za to mohli navýšit počet busů, které nebudou vozit nikoho.

Též narozdíl od vás neignoruji, že mimo postsocialistické státy a Balkán, se podíl cestujících v busech k hodnotám v ČR zdaleka neblíží (někde menší o 20%, někde o víc jak 50%) a i tady ten poměr klesá.

Proto, jak už po xté opakuji, podporuji zachovat linky, kde je potenciál udržet cestující. Což je obvykle jen na železnici. Ne zavádět nové linky pro nikoho.

*ZÁROVEŇ ale není nutné zabíjet vlaky tam, kde sice vozí 10/15/20 lidí, ale my můžeme dát ty vlkm někam, kde povezou 50. A těm 10/15/20ti nabídnem přestup na bus, díky kterému z posledních 10let se držících 10/15/20 cestujích uděláme do 5 let průměr 2 denně.

A proč není vždy lepší vlak s 50 lidmi místo 10? Jednoduše proto, že to pak ani nemusíme VHD provozovat, když automaticky ji poskytneme jen nejsilnějším relacím.

Kritériem by mělo být to, jak rychlý je úbytek cestujících. Ne že někde je potenciál na 50 lidí a někdě na 10. Peněz není na zbyt, všude to tak nejde, ale právě proto... musíme rozhodnout, kde se nám i dalších 10 let udrží těch 10 cestujích a kde to stejně seklesá k nule a tedy není chyba to odstřelit.

Proto je občas lepší odstřelit 3 autobusové linky vozící průměrně 2 lidi/spoj, než vlak vozící průměrně 10/spoj.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3641
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 15:10:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá poznámka bez ambice na jakoukoli diskuzi o ní: Všem zdejším diskutujícím bych doporučoval důkladně si prostudovat dnešní MF Dnes na straně C4 nahoře (článek "Vlaky i autobusy čeká velké škrtání. Nejsou na ně peníze"). Realita začíná být krutá, šotouši nešotouši, peníze na dopravní obslužnost zkrátka docházejí. Ač MF Dnes je někdy dost velká drbna, v tomhle případě (bohužel) informace v článku uvedené realitu odrážejí zcela věrně. A jak vidno, cestu spočívající ve škrtání vidí stávající vládnoucí (pravice) i budoucí pravděpodobně vládnoucí (levice)....

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6619
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 15:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak vzhledem k tomu že peníze už nejsou skoro na nic a trend je jasnej tak se samozřejmě za pár let k tomu dnešnímu Balkánu nebo Africe propracujem i tady.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 16:18:25    Odkaz na tento příspěvek  

Orky pokračování: Váš SEZNAM SLABÝCH RELACÍ je další ukázkový příklad, jak místo praktické veřejné dopravy si hrajete na optimalizačního demagoga.

Že v koncovém úseku nebude narváno je logické. Co tím chcete říct? Vlaky musí mít na koncovém úseku větší město, protože je nepřípustné vozit do poslední zastávky 3 lidi?

Radši je hnát na bus? Ať nám tím pádem nejedou ani v tom silnějším úseku a jedou rovnou autem?

Jak vám předhodil Petr_vlček: že tito lidé ubudou i v dalším úseku a vlacích vás nezajímá?


Projdeme ty tratě:

015 Heřmanův Městec-Prachovice

-vidím zde turistický potenciál květen-září v přímé lince Pard-Chrudim-HM-Prachovice
-jelikož vlak obslouží velmi slušně obce mezi HM-Chrudim a přijatelně HM-Prachovice, šlo by v dny, kdy by jezdil turistický vlak (např. 5x/den), ušetřit za bus dopravu
-úsek HM-Přelouč je otázka... bus dokáže vlak kopírovat, podobně minout Choltice a lépe obsloužit zbylé obce... výrazně lépe pak obě krajní města
-zatím nejsem pro zrušení vlaku HM-Přelouč, ale beru ho jako finanční rezervu... nemá žádnou síťovou fci, jen pro někoho hůře obslouží území, pro někoho lépe... a ušetří lidem za drahé IREDO
-vzhledem k slušnému nákladnímu významu tratě, neohrožuje konec Os potencionální nostalgické vlaky


024 Moravský Karlov-Heroltice
024 Červená Voda-Moravský Karlov (a úsek do Králík na tom není o moc lépe)

-do Králík zeelektrifikovat a tím zvýšit potenciál přímými vlaky (v opačném případě je jedno, zda ty motoráčky pendlují jen do Králík či až do Mor.Karlova)
-zbytek podle finančních možností v té době... rušením se moc neušetří, ale má to význam finanční rezervy, je to postradatelné
-turistické vlaky smysl mají, ale s menší prioritou než na 025
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 16:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: nevím jestli to byl zrovna tenhle článek (asi ne), ale dnes jsem četl v HK příloze MF dnes o škrtání autobusů a vyplynulo z něj to, že většině starostů ani úbytek spojů od 9.6. příliš nevadí - vědí, že platit spoj pro 5 lidí je nesmysl...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 16:44:29    Odkaz na tento příspěvek  

025 (Hanušovice-)Podlesí-Lichkov

-trať velmi vhodná na turistický koncept celoročně o víkendech... přestup vlak-vlak je pro turisty lepší než přestup na bus, ČD nabízí skupinám výhodnější jízdné, trať má i síťový charakter
-ryze víkendové vlaky mohou počet cestujích dokonce zvýšit, protože na sebe stáhnou ty z turistů, kteří by se jinak rozmělnili v rámci celotýdenního provozu
-ve všední dny byla navíc poptávka po cestování tak nízká a špatně jsou obslouženy Králíky, že i přes nesporný síťový charakter je lepší bus


271 Dzbel-Chornice
262 Velké Opatovice-Moravská Třebová

-zde zcela chyběl koncept. Dávno se mělo udělat rozhodnutí o náhradě vlaků Chornice-Boskovice busem a zbylé vlaky udělat přímé ČT-Prostějov
-pak teprve má smysl posuzovat potenciál tratě
-jedná se o vyloženě páteřní směr (ČT-MT-Chornice-Konice-Kostelec-Prostějov). Proto má smysl ho celý provozovat jen v 1 druhu dopravního prostředku, bez přestupů.
-vzhledem k délce trasy, jasnému síťovému charakteru této trati, turistickému potenciálu a zachování vlaků na části trasy dodnes, je zde vhodnější vlak...
-každodenně cca 4-5 párů spojů... případně 4 v po-čt a 6 v pá-ne
-vytížení nebude zásadní, ale zlepší se síťovost VHD a obsazenost vlaků mezi ČT-MT a Dzbel-Prostějov.
-Jelikož je to jediná taková vlakolinka v kraji, není to nic, co by kraj finančně ruinovalo... Specifická situace.
-vlkm na to lze vzít klidně z 015 mezi HM-Přeloučí


016 Borohrádek-Holice
-nejde o nic zásadního, víceméně nejméně podstatný úsek železnice v kraji vůbec (a to jen kouskem)
-pohled na pův. JŘ říká, že nebyl zrovna "user friendly" a nízká obsazenost vlaků mohla být trochu umělá
-leč vzhledem k nutnosti celé řady přestupů v Moravanech a Borohrádku by byly kompromisy na co vlaky vázat nevyhnutelné...
=>zde je háček, že poptávka vyloženě Borohrádek-Holice je minimální a pokud se má přestupovat, tak každý chce jinam... Na tohle se vlak opravdu nehodí.
-úsek by měl smysl za předpokladu nějaké větší poptávky Borohrádek-Pardubice a vedení přímých vlaků
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2371
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 16:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: No Vy jste mi pěkný demagog. Jenom vlak má potenciál přilákat lidi do veřejné dopravy, autobusem nikdo nejezdí, protože je fuj a proto je potřeba zachovat i tu největší lokálku, protože by tím mohlo jet o 3 cestující více, než autobusem a je jedno, že ten autobus by byl o více než polovinu levnější a ve vesnici by zajel přímo na náves Ano, lidé jsou celí žhaví jezdit nepohodlnou, špatně větratelnou 810, místo nového autobusu, který je low entry.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8718
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 21:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
To jsme se tu od vás už dozvěděli opakovaně. Když pomineme, že je to vaše nepodložené tvrzení (a proto ho neberu v potaz), tak jsem se stále nedozvěděl, z čeho chcete zachování těch busů zaplatit.
Zato z vás (popř. z P., Sněžníka a dalších) ty zdroje informací jen srší. Než se začnete do někoho navážet, měl byste začít u sebe.
I kdyby byla některá z těch čísel o autobusech pravdivá. Vaše snaha o další vylidňování venkova a diskriminaci řady obcí nemá nic společného s, cituji: dopravu použitelnou pro lidi .

Měl byste zalézt do díry a stydět se!

54_čsd:
V případě 025, ..., ale v sezóně bych zde o víkendu jednoznačně preferoval vlak, protože je pro lyžaře / cyklisty pohodlnější
Můžete mi objasnit, čím je pro lyžaře směřující do Velké nebo Horní Moravy vlak pohodlnější?

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 21:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: A Vy jste zase demagog z druhé strany spektra. Nejdříve, aby bylo jasno nejsem zastánce lokálky za každou cenu!!!
Nyní k věci. Vlak (nikoli nevhodně vedená a tím nevyužívaná trasa) je na tom obecně CO SE TÝČE POHODY v několika směrech lépe:
1. přímočarost a plynulost jízdy
2. více místa
3. většinou WC
4. větší bezpečnost
Srovnávat 810 s novým busem je poněkud mimo, protože lze starý motorák vyměnit.

Potřetí tady na diskusi zdůrazním, že neznám místní poměry a tak se nechci pouštět do žádných konkrétních polemik.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 21:42:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Můžete mi objasnit, čím je pro lyžaře směřující do Velké nebo Horní Moravy vlak pohodlnější?

Je pravda, že tohle je podstatnější na 024 - zast. Mlýnický Dvůr - Buková Hora, jinak když budete pokračovat vlakem do Starého Města pod Sněžníkem tak tam je také nedaleko několik sjezdovek, a určitě lepší 024+025+294 než 024+BUS+294. Z Červeného Potoka to pravda na vámi zmiňovanou Velkou / Horní Moravu kousek je, ale nejsou jenom sjezdovky, existují také běžky.

Do vlaku jinak určitě lyže dáte daleko pohodlněji než do autobusu (podobně jako kolo), a to co napsal v bodech Videosen (21:23:26) má v obecnější rovně také něco do sebe...
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 21:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Videosen: Ale no tak.
1. Většina lokálek je v takovém stavu, že se dá jízda po nich srovnat s jízdou autobusem po rozbité okrsce.
2. Nerozporuji, ale bavíme se o lokálkách s jízdní dobou do 15-20 minut, takže to nepovažuji za relevantní.
3. Opět, bavíme se o lokálce s jízdní dobou do 15-20 minut a to většina lidí vydrží.
4. Pravda, pokud 810 narazí do autobusu na přejezdu, autobus to většinou nepřežije. Ale jinak bych to tak děsivě neviděl.
A ano, 810 je možné nahradit, ale pro většinu lokálek by to znamenalo konec, protože cokoliv lepšího by se negativně odrazilo na ceně za provoz takové lokálky, i kdyby to měla být jen pitomá Regionova. A 810 není oproti současným autobusům pohodlnější ani s novými sedačkami, natožpak s původními lavicemi.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8725
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 22:20:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
Já teda nevím jak kde, ale ať potkám "venkovskej" bus kdekoli (samosebou krom okolí největších měst kde už to ale inklinuje k MHD případně to je turistická "účelovka") tak pokud to není něco školního je obsazenost někde nad 15 ks výjimka a nad 30 přímo zázrak.
Nevyužívám místní autobusy nějak přehnaně často, ale tak špatnou zkušenost s nimi tedy rozhodně nemám. Zkuste někdy třeba nějaký spoj Mělník - Dubá, tam jsem už jel i "na stojáka".

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 22:21:56    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: S vámi je to těžké. Kdybyste si přečetl např. mé vyjádření k tratím, co zde nadhodil Orky, zjistíte, že do mé definice "preferuji obnovit vlak" z toho spadá:

1 trať v celodenním režimu s polovičním počtem vlaků proti normálu (cca 28km)

2 tratě navrhuji na POUZE víkendový režim (cca 22+7km)

1 fční trať, kde zatím podporuji zachování vlaků, ale doporučil bych uvážit změnit koncept na víkendový režim a s ním ty vlkm přesunout do jiné části té tratě + do navazující tratě

+samozřejmě zachovat to, co v kraji jezdí nyní a hledat, jak posílit vlaky do Litomyšle o aspoň 2 páry.

Otázkou je také, co s úsekem s ryze turistickým režimem na trati 261. Zde nemám jasno. Jeho význam je totiž nižší než obnova vlaků přes Chornici.

=>Přijde vám toto jako finační tragédie pro kraj? A radikální změna? Je to imho kompromis mezi Zárubovým modelem a nezabíjením použitelných lokálek. Případně hledání, kdy mají smysl.


Videosen: Peno je očividně ještě větší radikál, než jsem myslel. Kam se na něj hrabou ostatní místní optimalizátoři. Penovi jde zřejmě jen o prudění proti vlakům, proto srovnává 810 s nízkopodlažním busem a dělá, že neslyšel o Regionově.

Jinak by nikdy nemohl plácnout ten nesmysl s tratí 254. Nikdy jsem tam nejel a je to pro mě jiný kus země. Přesto si pamatuju u této trati (cancouru) vážné úvahy, že by se zadrátovala (spolu s opuštěnou lokálkou do Židlochovic) a jezdili z Židlochovic i Hustopečí přímé vlaky až do Brna.

Což z ní dělá významnější trať, než všechny co zmínil Orky.

A Peno nám zde hrdě napsal, že podle jeho názoru je dobře, že se zrušil víkendový provoz a naučí se lidi dojíždět ke vlaku busem.

Inu, pokrokový člověk. Bojující za možnost přestupu pro lidi natrvalo, místo přímých vlaků. Nejlépe hádám vytrhat koleje a pozemky prodat. Posychruje se tím znemožnění přímého vlaku. Kdoví, možná by pak šlo prosadit návrat přímého busu. :-)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2373
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 30. dubna 2013 - 22:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: O zadrátování 254 jsem v životě neslyšel, alespoň ne vážně míněném. A ani si to neumím představit, protože přímé vlaky Brno – Hustopeče by v podstatě znamenaly konec Os Brno – Břeclav, které, jak doufám uznáte, jsou důležitější. Naopak obnovení, resp. vybudování nové tratě do Židlochovic si představit umím. Dnes mezi Židlochovicemi a Brnem jezdí hromada autobusů, které kdyby se povedlo zkrouhnout, by bylo určitě dobře. Ačkoliv je pravda, že poněkud nepochopitelně, tvoří nemalou část cestujících lidé z Hustopečí, kteří raději jedou autobusem do Židlochovic a odtud dalším autobusem do Brna, místo aby jeli do Šakvic na R, Sp. Ostatním se omlouvám za drobný jihomoravský offtopic, ale když už to Marek000 nakousl, tak jsem prostě musel reagovat.

Edit: A teď mě napadl k zadrátování 254 ještě jeden zádrhel. Současné vlaky i většina autobusů z Hustopečí jsou v Šakvicích navázány na R, Sp. To by u přímých vlaků do Brna nešlo a tak by lidé, co by chtěli jet R, Sp byli přinuceni jet autobusem a těm ostatním, co by jeli přímým Os, by se prodloužila jízdní doba.

(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Středa, 01. května 2013 - 00:00:23    Odkaz na tento příspěvek  

Protože to sem opravdu nepatří, tak pouze odkaz bez komentáře:

zde
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 3-2013
Odesláno Středa, 01. května 2013 - 06:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: 1. I ta nehorší lokálka, tedy její kolej má proti silnici svoji osu vedenou přímočařeji. Toto je prostě fakt. Velká část lokálek se v 80. letech rekonstruovalo, dávaly se tam z hl. tratí "erka" kolejnice. Dám příklad z mého okolí. Teplice -Trutnov. Jde o nevhodně vedenou trasu a přesto je svezení vlakem pohodlnější, těch 30km busem nikomu nepřeji.
2. já se nemusím mačkat ani 10 minut. Názor
3. většina vydrží, ale výhoda to je. K 15 minutám přičtěte čekání a taky další dobu chůze od dopr. prostředku. Ten, kdo zrovna potřebuje by mluvil jinak.
4. bezpečnost je docela závažný argument
5. neuvedl jsem zásadní věc-kočárky. Vlastní zkušenost, mám několik čerstvých vnoučat.

810 nahradili na liberecku a na Vysočině Stadlery. Jezdí po lokálkách. Proč by to nemohlo jít jinde? Pozor, neprosazuji, že všude.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8729
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 01. května 2013 - 10:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
Přijde vám toto jako finační tragédie pro kraj?
Pokud spojení do řady obcí opět inklinuje k 2-3 párům za den, tak jednoznačně ano.
Až bude zajištěno spojení do všech obcí v nesockoidní podobě, tak ať si kraj pro mě za mě platí víkendové vláčky polmi a lesy. Jestli by byly důležitější než třeba školy nebo polikliniky ponechám už na voličích v tom daném kraji.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2374
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 01. května 2013 - 11:40:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: No to je ještě větší snůška blbin, než krajský územní plán, počítající s obklíčením Ostopovic dálnicí. Takže elektrizace Hustopečí by opravdu znamenala likvidaci přímých Os Brno – Břeclav a rozvázání současné vazby Hustopečí na R, Sp. Neumím si představit funkčnost takového systému. A je tam toho víc, třeba 30 minut takt Os Hodonín – Břeclav, když teď tam jezdí poloprázdné vlaky jednou za hodinu. A likvidace přímých Os Břeclav – Přerov bude jistě cestujícími také kvitovaná s povděkem Ale to sem opravdu nepatří.
Nicméně něco v tom plánu, co se týká, byť okrajově, i Pardubického kraje, i když by to asi patřilo spíš do sousední diskuse. Jak se Vám zamlouvá plán na zastavení dopravy mezi Boskovicemi a Velkými Opatovicemi?

Videosen: 1. No nevím, moje zkušenost třeba právě z trati 254 říká, že je jedno jestli se kodrcám v 810 nebo autobusu.
2. Ano, Váš osobní názor, který jistě nemůžete vydávat za obecnou pravdu.
3. Jistě jsou lidé, co mají problémy s inkontinencí a prostatou, ale kolik takových lidí je, aby se kvůli nim vyplatilo udržovat lokálku? A mimochodem, jeden plán na modernizaci 810 počítal i s odstraněním WC. Nevím, jestli tento plán už padl, ale je to zajímavý rozpor k Vaší výhodě, kterou asi i sami ČD považují spíše za nevýhodu (udržování WC něco stojí). A třeba v Německu také DB kupují nové soupravy pro S-Bahn bez WC.
4. Ano a proto se dnes klade na bezpečnost autobusů velký důraz, mimo jiné třeba zaváděním pásů pro cestující. Tento problém tudíž poněkud zveličujete.
5. Mám osobní zkušenost s dostáváním kočárku do 810 a vězte, že to nebyl příjemný zážitek. Dostat kočárek do autobusu, byť vysokopodlažního, je příjemnější.
Mluvíme o lokálkách, kde jezdí sólo 810 a neznám takovou, na které by dnes jezdil Stadler. Na Liberecku se nahrazovali soupravy 810+010+810, které tam už od počátku byly nevhodné, nebo velké motoráky. Navíc zubačku bych si netroufl označit za lokálku. Podobně Vysočina. Nahradit sólo 810 na lokálce je mnohem větší výzva.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 01. května 2013 - 12:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten, kdo zrovna potřebuje by mluvil jinak.
Jak to dělají tam, kde žádné koleje nevedou? Nosí s sebou plíny?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8456
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 01. května 2013 - 13:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Před cca 5 lety se snad zvažovala rekonstrukce několika 810 na jednodílnou regionovu, která měla být bez záchodu. To by asi šotouši nezozchodili. :-)
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 3-2013
Odesláno Středa, 01. května 2013 - 19:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
1. Asi nemá cenu Vám připomínat znovu, že osa kleje má nesrovnatelně větší poloměr zakřivení jak v horizontálním, tak ve vertikálním směru. Záladní principy železnice Vám evidentně nic neříkají. Rozdíl se silnicí se projevuje právě v tom, že mnoha lidem je v autě a busu na rozdíl od vlaku špatně od žaludku. Regionální tratě jsou vedeny většinou v kopcovitém terénu, kde je rozdíl zakřivení os proti silnicím markantní. Nejde o žádné kodrcání, ale o neustálou změnu směru, ale i rychlosti (u busu díky ostatním účastníkům provozu). Nejlépe se dá rozdíl pozorovat, když přijdou výluky. Tady zase moje zkušenost.
2. názor o mačkání nemohu opravdu dávat za obecnou pravdu, masochysté mají také svoje představy.
3. Opírat svoje tvrzení o plán je docela slabé.
4. problém bezpečnosti, kde se jedná o poměr 1:15 ve prospěch železnice nepovažuji za zveličování. Pásy lze montovat i do vlaků, častost nehod je však tak malá, že nebylo potřeba takové opatření realizovat.
5.Minulý týden jely v 810 4 kočárky, bus by je tak mohl táhnout za sebou.
Na liberecku nahradil Stadler zmiňovanou 810 (mám syna v NM, kam jezdila solo).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6622
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. května 2013 - 11:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak štádler jezdí třeba i do Humpolce, kde nevím kdy naposled jezdilo něco jinýho než 810. Dtto třeba mezi Žel. Brodem a Tamvaldem (kde jsou dílem i reginy) ale standard bejval šukafon.

Ona je krásná mantra o tom, jak bus obslouží krásně plešně celou ves a lidem zastaví "u baráku". Jenže je jaksi vykoupená tím, že z toho vznikne kravskej dostavník stojící u každý lampy. Krom toho že to je oibvykle srovnatelný ba pomalejší než lokálka s vmax 50 to navíc působí neskutečně odpudivě neb to "dává pocit pomalosti". O tom že busy LE nejsou co do pohodlí - zejména v českejch podmínkách "aby byl co nejlevnější" žádná výhra nemluvě. Sic odveze kočárek o něco líp než šukafon leč zbytek běžnejch cestujících odveze hůř = míň pohodlně.

Z Mělníka do Dubý jezděj nějaký místní busy? Já měl kolegu co měl chalupu kdesi mezi Dubou a Zakšínem a občas z/do Prahy jel busem. A neskutečně nadával zejména na to, že každej bus je jinej a nedejbože trefit na kvikmikrobus, kde je nasardinkováno co do počtu míst a ještě nepobírá. Mně stačilo v srpnu, kdy není škola vidět před Březnicí bus od Hvožďan ráno před osmou a v tý SORce se tísnící tři substráty (ve špičce). Podobně v listopadu ve všední den dopoledne u Litomyšle, kde so potkaly dva kebaby - jeden vez dva a druhej pět lidí.

Jinak v běžný linkový dopravě je LE busů o dost míň než NP vozidel na lokálkách.
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5797
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 02. května 2013 - 19:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:Stadler jezdí pravidelně také do Lanškrouna..byl kvůli této trati resp.zrychlení při jízdě po koridoru dokonce zakoupen..další dva kusy byly už v Litomyšli a Moravské Třebové,takže se v nasazení asi dočkáme ještě nejednoho překvapení..Bohužel tristní stav některých tratí a potíže s vybavováním některých přejezdů brzdí využití trakčních vlastností viz.např.Litomyšl..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8738
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 02. května 2013 - 19:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:
No je to takový kříženec s dálkovkou. Sice to jede už z Prahy a končí to různě Jablonné, Nový Bor atd., ale ty z nich, co zastavují ve všech vsích za Liběchovem už považuji spíš za místňák. Místňák přeci nemusí být jen spoj napojující obce o 50-100 obyvatelích.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6634
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 02. května 2013 - 20:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když vemu zrovna to Mělník - Dubá, tak tam krom Č.Pípy/Jablonného kdysi jezdil opravdu místní bus Mělník - Dubá a to i v sobotu, pak taky Praha - Děčín přes Krávaře odbočkou ze Zakšína (game over brzy po plyšáku), pak jsem jednou jel do Tuháně nějakým soukromníkem snad dokonce Praha - Verneřice (taky to jezdilo tak max rok). Takže ten zbytek opravdu asi bude obsazen křížencem dálkovky a místního dojíždění na Mělník...
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 3-2013
Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 06:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:
Jak to dělají tam, kde žádné koleje nevedou? Nosí s sebou plíny?
Asi tak, jako lidi, kteří mají nedostupné cokoli, najdou si jiné řešení. Já píšu možnost použití WC jako výhodu, nikoli jako nutnost!! Ani to antišotouši asi nerozchodí, že Orky?
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 11:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 17:39:09    Odkaz na tento příspěvek  

Peno... vy jste megamagor. :-)

Zatímco normální člověk by u 810ky narvané po strop přemýšlel, jak na takový spoj nasadit Regionovu a celkově ty lidi ve veř. dopravě udržet.

Vy vymýšlíte, jak místo toho nasadit autobus, kde se budou mačkat jak socky víc než v té narvané 810, do jízdní doby připočítáte prodej jízdenek řidičem (velmi efektivní, když pojede třeba 45lidí), jízdní dobu busu natáhnete o projíždění vesnic, seberete jim wc, necháte je pořádně autobusem vydrncat a užít zatáčky (Videosen má v tomhle naprostou pravdu, ať to okecáváte jakkoli) a potenciální tranzitní a přestupující cestující vyženete z veř. dopravy rovnou do auta. Protože lidé jezdí dle vás veř. dorpavou jen 15-20min cesty, zbytek nejspíš neexistuje. A cyklisti vás nezajímají už vůbec, ti mají svůj prostředek, tak ať na něm jedou. :-)

A vyjímečně některým někde přijede nízkopodlažní autobus. Jeden z těch pár, i když ve vaší iluzi jsou jich kvanta...

I když jedno vám upřít nelze... podobnou "revolucí" opravdu krajským rozpočtům ušetříte. Každý normální bude hledat, jak se moci co nejdříve přesunout do auta a na tuhle socku se vám vykašlat. A pak ty busy půjde bez problému zrušit.

Člověče, vy jste sem musel zajít čistě kvůli předvedení, jak moc mimo jste, ne? :-)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 18:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: U nás na Liberecku jezdilo sólo 810 docela dost. Na zubačce, na 035 i na trati Liberec - Tanvald v neoblíbené časy. Na 086 i 030 také nebyl problém je potkat a co teprve trať do Bílého Potoka nebo Josefova Dolu? Tam před Stadlerem snad nikdy za doby existence ČR nic jiného nejelo než solo 810 a případných vyjímek v létě. Teď to všechno nahrazují Stadlery popř. 843+943 a Regionovy.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8741
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 20:51:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověče, vy jste sem musel zajít čistě kvůli předvedení, jak moc mimo jste, ne?
Někdo z vás dvou tu mimo zajisté je, ale Peno není ...

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 03. května 2013 - 22:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem si na Marka vzpomněl, když jsem dneska pozoroval vlak 25018 přijíždějící do Přelouče (v pátek v 15:00 - ve špičce nejšpičkovatější) se třemi pasažéry na palubě. Kdyby MD spolu s krajem pro každého z nich poslalo taxíka až domů, bylo by to smysluplnější...
Ale zase máme síťovost, že.
Blbci...
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5798
Registrován: 9-2003

Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 00:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chjo..to je debatička
Tak raději něco obrazem..Zastávky Synkov a Slemeno na trati Častolovice - Solnice mají nové čekárny..ve výstavbě.Takže místo plechových budek s dementními nápisy..tu časem budou betonové budky s dementními nápisy..

..pořádná mašina má kotel a komín..
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.89.143
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 01:07:45    Odkaz na tento příspěvek  

Trupak: ano, vlak před začátkem špičky proti proudu... naprosto úžasně vypovídající věc...

Hroch: Říká člověk, který se tu ohání potřebou zavádět do vesniček odhadem 5-6 párů busů denně (2-3 vám nestačí), kterými chce zajistit vození klidně 2 lidí/spoj za neatraktivní tarif IREDO. A následně dodávající, že důležitější než víkendové lokálky jsou školy a polikliniky. Ale očividně až po tom, co do každé díry zajistíme dostatek busových vzduchovozičů.

Busošotouši jsou koukám ještě nebezpečnější než vlakošotouši. Ti jsou ochotní se smířit s vláčkem 3x v sobotu v sezóně. A jsou limitováni tím, že kam koleje nevedou, tak přes to nejede vlak...

Zatímco busošotouš touží po autobusu do každé díry a mezi vším možným a nemožným a to co nejčastěji (nejspíš pokus o vesnickou MHD). Fakt, že silnice jsou všude... mu brání prohnat to aspoň trochou zdravého rozumu. Chápu... je toooolik silnic a kdyb po každé šlo jet v autobuse, byla by to zábava do konce života. Navíc přestupy mezi busy jsou stejně větší dobrodrodrůžo.

Busofilové: Kdybyste místo toho, jakou lokálku zrušit a kolik za to zavedete nových autobusových spojení, zabývali radši tím, jak za zrušené lokálky snížíte jízdné v IREDu, uznal bych vám aspoň trochu soudnosti. Tím byste mohli počet cestujících i celkově navýšit. Zavedením skupinové slevy. Snížením jízdného o 25% všem.

Zatím to ale vypadá, že Mr. Záruba vám splnil vás vlhký busový sen a ten se vám bortí. A tak se tu oháníte potřebou dělat, že sice kvůli víkedovým vláčkům není na polikliniky, ale bez aspoň 5ti párů busů do každé vesnice nemohou lidé žít.

Co kdybychom se spojili a udělalo se referendum o veřejné dopravě? Žádný bus nebo vlak. Prostě referendum o tom, zda je lepší opravit silnice, polikliniky, stavět školky, obchvaty, parky. A nebo dotovat spoje veřejné dopravy vozící pod 10 lidí. Plošně!

Argumentovat tím, že bus je 3x levnější, a proto má smysl za něj vyhazovat peníze je velmi velmi směšný. Stanovil bych to číslo 10 lidí/spoj (vliv takových spojů na ekologii či zatížení silnic je jednoznačně nulový). A vcelku věřím, že by padlo brutálně víc autobusů než lokálek. (samozřejmě nejde počítat spoje na obrat soupravy) A víkendová autobusová doprava by skončila jako první. :-) Je čas udělat autobusům pápá...
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 4-2004
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 07:34:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
1) nevidím ve vašich příspěvcích jinou intenci než dráždit domnělé busošotouše, kterých je tu minimum. Připadá vám to plodné?

2) obsazenost přece není jediným kritériem. Stejně byste mohl například prosazovat zrušení všech malotřídních škol, ať už je to k vedlejší škole 5 minut vlakem, nebo 25 minut busem, který byste navíc zrušil. Ve vyspělých společnostech je normální, že se i malé obce alespoň základně dopravně obslouží, i když tím těch 10 lidí jede jen v 7 ráno směrem do města. U větších obcí (byla tu řeč třeba o Kladrubech) i o víkendu.

3) což neznamená, že bych chtěl rušit lokálky typu Heřmanův Městec; máte pravdu, že soudit z obsazení 1 spoje proti špičce je nesmysl. (Svého času takhle proti lokálkám argumentoval Václav Klaus, když viděl z okna automobilu prázdný šukafon.) O to víc je zarážející, že v tomtéž příspěvku byste ten spoj zrušil. Zřejmě nepíšete své příspěvky ve vyrovnaném stavu.
Vandr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 8-2010
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 10:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf čp.5798: Betonové budky (místo plechových), jak dlouho to vydrží??- bude to brzy posprejované a počmárané vandali. Viz na jiných zastávkách.
Bereters
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 11:50:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V jakých časech teď jezdí Mn do Broumova? Dík

www.hval-dislokace.websnadno.cz
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8748
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 13:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000:
A následně dodávající, že důležitější než víkendové lokálky jsou školy a polikliniky. Ale očividně až po tom, co do každé díry zajistíme dostatek busových vzduchovozičů.
No ještě můžeme stavět školská a zdravotnická zařízení v každé osadě. Pak ty autobusy nebudou tolik potřeba. To bude terpve ta pravá efektivita.

A propo - vy považujete prostředek o obsaditelnsoti cca 8-10 osob za autobus?

Vaše snaha o vylidnění venkova mne upřímně děsí a doufám, že zůstanete jen u klafání na K-reportu.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8475
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 13:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Znovu říkám, že veřejná doprava by měla být vymyšlena tak, aby převezla co možná největší množství cestujících. Který druh a v jakém rozsahu je potřeba určit dle místní situace.
To, že vlakošotouši jsou ochotni se smířit se 3 páry v sobotu v sezoně je hezké, ale z pohledu potřeby základní dopravní obslužnoti je to zbytečné a udržovat trať kvůli takovému množství je nesmysl. Sice se může zdát, že téměř neprovozovaná trať fakticky nic nestojí. Jenže zub času hlodá i na takových tratích, povětrnostní podmínky udělají své. Ne nadarmo se říká, že největší nepřítel železnice je voda!
Videosen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 3-2013
Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 13:54:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bereters: je to nějak kolem poledne, ale přesně nevím. Potom obsluhuje Mezi, především lesy.

Ráno v 6.20 jede do Hronova, pak má Polici a stihne v pauze Metuji, v TP se dřevo nemůže kvůli zdi pod nádražím nakládat. Potom jak už jsem psal.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 04. května 2013 - 19:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: nevidím ve vašich příspěvcích jinou intenci než dráždit domnělé busošotouše, kterých je tu minimum. Připadá vám to plodné?
Ptáte se trolla, zda ho baví trollování?

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci