K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 26. 11. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 26. 11. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 08:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: co k tomu dodat, je to takové typicky česky upatlané, místo aby se to na třičtvrtě roku zavřelo a udělalo celé najednou, tak se to flikuje po kouskách pět let a jezdí se ve stavu trvalého provizoria.

1. neumožnilo by nasazení svižnějšího vozidla zajet stávající model i po otevření zastávek Jinočany a Rudná zastávka? K námitce, že jiná vhodná vozidla nejsou nebo by byla moc drahá dodám, že nasazení dalšího vozidla navíc by jistě nic nestálo a provozovateli je jedno, jestli musí nasadit místo dvou tři motory.

2. pokud by se to nevyjezdilo ani s lepším vozidlem, uvažovalo se o projíždění Rudné? Platilo by to samozřejmě v případě nových zastávek jen na 173 a dnešního nulového provozu Rudná-Hostivice na trati 122, pokud by tam byly nové zastávky (v Chýni a Hostivicích) až později...

3. je nějaká šance zvýšit rychlost přes Hlubočepy a přes bývalou vápenku mezi Holyní a Řeporyjemi? Přes obě místa by se dalo jezdit 70, jezdí se stále 40 a jezdit se tak má dokud nebude celá rekonstrukce hotová, tj. nyní ve výhledu na konci roku 2015, až tomu někdo dá razítko. Místo zrychlení a zlepšení stability provozu, které sice neřeší úsek Řeporyje-Nučice, se tak zbytečně pálí nafta a hůře se eliminují případné nepravidelnosti.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9399
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 09:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Řešení problému 210 není problém finanční, ale problém správně postavit vlaky i s ohledem na sezonu a mimo sezónu. Myslím si, že by mělo být možné vlaky upravit tak, aby ten interval byla alespoň třeba 60-90-30. Pokd byste to skutečně chtěl řešit přidáváním vlaků, tak se podívejte na JŘ v zimní sezoně večer. k čemu půlhodiny fakticky až do 21 hod? Kdo tím jezdí? V zimě skoro každý zmizí z venku i s chalupy do tmy, takže půlhodiny má smysl tak do 17-18 hod. Ostatně ještě nedávno po této době některé vlaky v mimosezonně nejezdily.
Co se týče flamedru, kolik tím jezdí za Vraným lidí? 2 nebo 3? Nebylo by lepší tohle řešit midibusem a uspořené prostředky použít na víc vlaků v sezonně a nebo na jiných tratích (třeba na vlak 10:50 z Kolína na trati 014, nebo na vlaky 11:03 a 13:03 místo vlaku ve 12 z Kutné Hory na trati 235?
Mouser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 09:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě, že ten dobříšský flamendr nikoho nevozí. Shodou okolností jsem tím nedávno jel, jednou ve středu a jednou v sobotu. Ve středu obsazenost cca 10 lidí, v sobotu 2 lidi. V obou případech jsem nastupoval ve 4:54 v Modřanech, takže nevím, z jaké dálky jeli. Ale tady se samozřejmě bude argumentovat stylem, že i vlak pro jednoho člověka je důležitej, protože když ho zrušíme, tak co ten jeden člověk bude dělat, žejo.

I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9400
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 10:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouser: První vlak z Dobříše (cca 3:30) by měl začínat až ve Vraném a opačně poslední vlak do dobříše (příj. cca 1:30) ukončen ve Vraném. Podobně bych asi uvažoval stejný flamendrák na Týnec, ten na tom bude podobně. Otázkou je, zda je možné nocování ve Vraném. Obojí v případě potřeby nahrazeno autobusy.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 11:19:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Anonym:
1) ne
2) cena navzdory tvrzení -aa- je přemrštěná dost, původně to mělo být asi 105 Kč/km, pak z oficiálních míst znělo něco o tom, že to bude méně, takže možná 70-80 Kč/km. Na starý škopek pořád dost.
3) ne, motoráky prošly nějakou zběžnou opravou a část jich je přelakovaná, to objednateli stačí

„There once was a time when all people believed in God and the church ruled. This time was called the Dark Ages.“ -- Richard Lederer
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3782
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 12:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: 1. Dopravce neuvažuje o pořízení. Praha ROPy nemá, Středočech je utratil za 471 a 814.
2. Rozdíl ve spuštění zastávek se nyní předpokládá 3 měsíce, ale třeba taky nemusí být žádný nebo to bude naopak. Myšlenku průjezd Rudné asi nemá cenu sledovat. Navíc to stále ještě neřeší situaci, to by se musely projet i Zbuzany nebo jedna z nových zastávek.
3. Obávám se, že pouhé opravné práce na trati rozhodně nezlepšily její vlastnosti tak, aby tam bylo možné takto razantní zvýšení rychlosti. To přece zajistí až modernizace[happy]

Orky: Můžete mi vysvětlit, proč stále koukáte na úsek Vrané - Praha? Berte to jako dvě oddělené tratě, které shodou okolností mají na konci společný úsek. Třeba zrovna to odpoledne a večer je myslím akorát: Čerčany: 90 - 60 - 90 - 120, Dobříš 90 - 60 - 90 - 90. Myslím že o víkendu frekvence z Vraného opravdu není to hlavní a interval 60 min., který je zaručen vždy zde vyhovuje.

Co se týká flamendru, tak Váš názor je sice hezký, ale není tak úplně kompatibilní s názory obcí. A ty jsou pro objednatele v tomto případě asi důležitější. Nadto ve Vraném se spát neumí = Sv jízdy v rozsahu dvou třetin pokračování do Dobříše. A poznamenávám, že ona veřejná služba není primárně spjata s převážením davů!

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 12:40:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stávající dopravce je jediný na světě? v roce 2007 měla zájem o provoz na hrbaté Veolia, proběhla i nějaká prezentační jízda s desirem. To bylo v době kdy zde jezdily vlaky po hodině jen ráno a odpoledne. Škoda jen, že ve Středních Čechách se moc nesoutěží.

Opravné práce v těch dvou vzpomínaných místech znamenaly posun osy koleje a další úpravy právě tak, aby to fyzicky těch 70 km/h umožnilo, železniční svršek prošel taky celkovou obnovou a jeho stav je na české poměry dobrý. Modernizace tedy bude spočívat až v odbouchnutí razítka a sundání stávajících rychlostníků [biggrin]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9401
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 12:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jenže je nejde brát jako oddělené tratě. Pořád je tu i ten vztah do Vraného a zpět. Jinak to 30-120-30 je ve směru z Prahy, a to 14:00, 14:30, 16:30, 17:00, na obou větvích je tak díra 150 minut, byť fakticky v protišpičkovém směru. Na Dobříš to asi tak nevadí, ale na Týnecké je to horší. Ta díra je zrovna v období, kdy se vrací lidi z Pikovic na Týnec, a těch překvapivě taky není tak málo. A pak jedou už relativně pozdě večer dva vlaky po hodnině za sebou. Proč? v neděli bych to ještě chápal, prtože je potřeba vrátit vlaky zpátky do Čerčan na ranní špičku, ale v sobotu?
Flamendr je možná požadavek obcí, ale ty ho neplatí. Jestli objednavatalel hradí vlak pro 3 lidi, tak by se mělo zvážit, zda nenajít jiný způsob přepravy vzduchu. Tady se hradí takový nesmysl a mnohde jinde stačí málo, aby se vyřešily 4 hodinové díry pro násobně větší počet lidí. Nebo když si představím, kolik by se za takový vlak dalo odjezdit víkendových vlaků Praha-Milovice.
Tady platí podobné, co říkám o ROPIDu: Praha nedává na dopravu málo peněz, jen ROPID s nimi neumí zacházet. A tady je to podobný případ.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3987
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 13:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:Co se týká flamendru, tak Váš názor je sice hezký, ale není tak úplně kompatibilní s názory obcí. A ty jsou pro objednatele v tomto případě asi důležitější. Nadto ve Vraném se spát neumí = Sv jízdy v rozsahu dvou třetin pokračování do Dobříše. A poznamenávám, že ona veřejná služba není primárně spjata s převážením davů!

Proč bychom obcím radili něco jiného, když z šotoušského pohledu ROPIDu je požadavek obcí na nevyužitý vlak zcela správný[crazy].

A jen pro info: Veřejná služba musí být zejména spjata s převážením davů, protože pokud bude davy opomíjet, tak si davy nekoupí jízdenku a do VHD nevlezou, pojedou autem.

Organizátor by MĚL být vždy schopný a ochotný vysvětlit, proč obcemi požadované řešení není optimální (za příliš mnoho peněz málo muziky) a navrhnout jim řešení takové, které bude vyhovovat jejim potřebám daleko více. Tj. bude četnější, kapacitně optimálnější a v případě Dobříše i rychlejší. V tomto a mnohých jiných případech toto řešení není vlak, ale autobus.

Mne se také dvakrát nelíbí, že je vlak do Dobříše víceméně nepoužitelný, ovšem s tím nenadělám nic ani já, ani ROPID.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 13:20:35    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Z Vraného na Dobříš autobusem tak, aby se obsloužil alespoň Bojov (Klínec je blbost, nevede tam silnice a do Měchenic je to autobusem směr Štěchovice lepší)? Nebylo by to kratší ze Zbraslavi? I tak by to byl brutál, nějakých 50 km po silnicích vesměs 2. třídy.

Tím flamendr na Dobříš nikterak neobhajuji!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7576
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 14:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono taky nejde zdaleka (jen) o Dobříš. Na trase je hafo dalších obcí odkud už ten slavnej autobus zas až takovej zázrak není. Mimoto ten bus těžko pojede odněkud z centra, tudíž to bude nějaká ta cesta k němu.No a zrovna v aglomeraci typu Prahy je lákadlem do VHD i to že to jede i brzy ráno a pozdě večer pro případ "kdybych to potřeboval". Ostatně jak to vypadá když tato "zbytečná" spojení zaniknou je vidět ve zbytlu Stč kraje a na většině území ČR právě u těch busů - školáci a pár babek co zrovna nemaj odvoz. Najít v tom "výdělečnou střední generaci" je na hledání s lucernou v poledne. A na dráze to jsou třeba Švejky a neskutečnej propad frekvence z Prahy ve 1254 (dnes dva vozy kde i v pátek lze najít jednoho na čtyřce a dva jsou standard) po zrušení "toho nevyužitýho" následnýho do Březnice (kde ale ve třívozový soupravě i v sobotu večer byly obsazený všechny kupé).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9403
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 14:42:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: Já bych to neřešil z Vraného, ale z Jíloviště. Obsazenost toho vlaku se stejně zřejmě limitně blíží nule.

Petr_vlček: Náklad na ten vlak je enormní a užitek velmi malý. Výsledné dotace tak budou ve stovkách korun na jednoho cetujícícho.
Na tratích s většími výkony takové vlaky neexistují. Počet přepravených cestujících těmito vlaky budou ve výsledku desetiny procent z celkového početu cestujících na té trati přepravených a případní zrušení těch vlaků bude mít důsledky minimální.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 15:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Co se týká flamendru, tak Váš názor je sice hezký, ale není tak úplně kompatibilní s názory obcí. A ty jsou pro objednatele v tomto případě asi důležitější."
Obce si ten flamendr platí? Opravdu? A jestli ho neplatí, tak proč může za krajské jezdit flamendr do Dobříše a nemůže jezdit za krajské peníze autobusový flamendr třeba do Příbrami a mít přípoj třeba do Nového Knína? Vrané by se dalo řešit šestistovkovou linkou nějakým menším autobusem. Řekl bych, že si ten flamendr vymyslel někdo na Ropidu a požadavky obcí jen zaštiťuje plýtvání krajskými penězi. Na kraji by se měli konečně vzpamatovat a důkladně si prověřit, na co dávají peníze. To je fakt hrozná krajská politika, jedné vesnici platit celovečerní spojení včetně flamendru a do jiné podobně velké poslat poslední spoj v pět odpoledne.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7577
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 15:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten flamendr si nikdo z Ropidu nevymyslel protože jezdí už léta letoucí. Ráno prakticky totožně, večer bejval v kladiva kolem 22,30 (asi jako šichťák z doby kdy existoval průmysl s druhou směnou) a o víkendu kolem 23.30. Teď byl akorát posunut do "společnýho rozjezdu".

A jestli je něco špatně tak právě tento rozjezd, který současně není i "sjezdem". Neboli zrovna na Dobříš se nedá přestoupit snad ze žádnýho směru...
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.190.214
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 15:51:08    Odkaz na tento příspěvek  

Pro mě byl nejsilnějším zážitkem ze dne PID skutečnost, že ROPID pozval lidi na svezení metrem zdarma a DPP do přepravního prostoru (stanice Florenc) nasadil revizory. Super!
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 16:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Ten vlak co jezdil do Dobříše okolo 22:30 teď jezdí ve 22:00. Ten ve 22 si myslím, že je ještě základní dopravní obslužnost, i když to je trochu věc názoru. Ten v 0:15 z Prahy a ve 3:40 z Dobříše ale je jasně navíc, to už je nad rámec základní obslužnosti. Když ho obce chtějí, měly by si ho v plné výši zaplatit. Kraj by místo toho měl objednat někde něco, co chybí. A že toho ve středočeském kraji chybí dost, hlavně mimo PID.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7578
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 16:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ten v 0:15 z Prahy a ve 3:40 z Dobříše ale je jasně navíc, to už je nad rámec základní obslužnosti."

Tak ten ve 3,40 je na šestou do Pahy a to už teda nevím co jinýho má bejt dopravní obslužnost než návz do práce. To že se v kanclech dělá d 8-9 a študáci až se vyspěj po flámu ještě neznamená že to tak je všude.

Jiak na úplněstejným principu by šla komplet zrušit nočka v Praze...
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 16:48:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Jo, už vidím ty pracující co jezdí ve 3:40 z Dobříše. Navíc ze všech vesnic snad kromě Vraného jezdí nějaké autobusy, ty by lidi ráno na šestou do Prahy asi zvládly. A Vrané brzy ráno klidně může odvézt noční linka, stejně jako by mohla po půlnoci. Praha nemusí rozlišovat co je základní a co ostatní, platí si všechno sama. Mimo Prahu se musí rozlišovat co má platit kraj a co obce.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 16:57:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Tak ten ve 3,40 je na šestou do Pahy

Nic proti vlaku ve 3:40, ale někdy to testni, jestli tam pojede z Dobříše jeden, tak je to moc. Dojíždět denně vlakem ve 3:40, to vypadá ve StČ spíš jako pohádka pro dospělé, spíš je to návrat toho půlnočáku, ne ?
Příležitostně se poptám, kolik lidu v tomhle zugu jezdí.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 16:59:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdit ve 3:40 na šestou do Prahy? Nebude lepší vyjet autem až někdy kolem páté?
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4458
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 17:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bude, ale řada lidí nevydělává tolik, aby si to mohli dovolit. Víte, kolik bere čistého třeba černý šerif nebo pokladní z *marketu ?
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 17:12:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ke 173, především na -aa-: Je nějak v řešení ta tříhodinová díra během odpolední špičky? Odjezd z Prahy v 17:01 a pak až ve 20:01 hraničí s výsměchem.

A o víkendu je to taky zlý. Ráno odjezdy z Prahy v 7:31 a pak až v 9:31 jsou brzo/pozdě (byť tohle je asi diskutabilní). Ale mnohem horší je to odpoledne. Když vezmu Vráž jako nejatraktivnější turistický cíl, který odjezd považujete za čas, kdy "se jede když jedou lidi": 14:39, nebo 18:39

Jinak jsem se současným modelem spokojen a doufám, že nikoho nenapadne to rozjebat čekáním v Rudný. Nebo snad chcete vyhnat lidi zmršením GVD na jeden rok proto, aby mohli o ten rok dřív využívat zastávky, o kterých se jim do té doby ani nesnilo?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7275
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 17:25:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: stávající dopravce je jediný na světě? v roce 2007 měla zájem o provoz na hrbaté Veolia, proběhla i nějaká prezentační jízda s desirem.

Tak i ČD by si snad někde něco mohly pronajmout. Pořád si myslím, že by to mohlo být levnější, než tam jezdit se třema motorákama v plné polní výbavě.
Pokud je to ovšem o tom, že ve finále musí být vše vázané na/z vlak do Hostivic, tak to je pak složité. [crazy]

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3783
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 17:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M 250.0: A co s tím -aa-? Obraťte se na objednatele. Předpokládám středočeského, neboť se asi nebude jednat o úsek pražský.

Kolovrátkové diskuze nekomentuji.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9405
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 17:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě reakce na toto: Orky: Pro Prahu. Ale myslím, že by to nebylo v dlouhodobé perspektivě výhodné ani pro cestující.
A kdopak jí to poradil? Že by ROPID? Zastupitelé Prahy ROPIDu bezmezně věří, čehož ROPID samzřejmě zneužívá k protlačování svých vizí.

Tak ten ve 3,40 je na šestou do Pahy a to už teda nevím co jinýho má bejt dopravní obslužnost než návz do práce. To že se v kanclech dělá d 8-9 a študáci až se vyspěj po flámu ještě neznamená že to tak je všude.
Jo, ale kdo chce na 6 do Práce, tak dneska nepojede ve 3:40, ale o hodinu či více později a po dálnici.

M 250.0: Jinak jsem se současným modelem spokojen a doufám, že nikoho nenapadne to rozjebat čekáním v Rudný. Nebo snad chcete vyhnat lidi zmršením GVD na jeden rok proto, aby mohli o ten rok dřív využívat zastávky, o kterých se jim do té doby ani nesnilo?
Ale napadne...

Tak i ČD by si snad někde něco mohly pronajmout. Pořád si myslím, že by to mohlo být levnější, než tam jezdit se třema motorákama v plné polní výbavě.
ČCD měly koupit víc RS1 mimo ROPy, třeba místo poslední serie předražených regionov.

Pokud je to ovšem o tom, že ve finále musí být vše vázané na/z vlak do Hostivic, tak to je pak složité. [crazy]
Stačí dokopat SŽDC k tomu, aby obnovilo Jinonice. Když to šlo o výluce tramvají, proč by to nešlo dneska.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.190.214
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 18:02:19    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Prosím, proč bude od nového GVD na lince X-S11 zrušen spoj 119300 (Radim 5:12 - Plaňany 5:28)?
Byl to šikovný spoj navazující na první vlak z Prahy, který jsem několikrát využil po noční službě. Naopak zcela nesmyslný vlak 19300 (Pečky odj. 3:38)
bude provozován, dotován a nahrazován stále....
Nešlo by tu X-S11 nějak zkulturnit, když bude jezdit nejspíš ještě půl roku? Tím myslím přehlednější jízdní řád a pokusit se, aby v Pečkách byla návaznost na spěšné vlaky. Mimochodem, 20.12.2013 zřejmě končí linka 240072, takže by byla šance získat nové PID cestující z Plaňan. [happy]
A vůbec, plánuje zde ROPID nějaké změny po zrychlení, které je slibováno v souvislosti s rekonstrukcí tratě, nebo se to projeví jen prodloužením pobytů vlaků v Plaňanech?
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 18:40:42    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: jak se prosím dostane vlak na Jíloviště? Nebo to mělo být Jílové? Odtud autobusem richtung Dobříš taky nic moc....
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9406
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 19:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar: Proč vlak? Spojení s Prahou by bylo řešeno od posledního spoje linky 321, od kterého by vázal spoj buď z Jíloviště nebo z Mníšku do Bojovského údolí.
Na druhou stranu je fakt, že pokud se nedá nocovat ve Vraném, tak ta souprava někde nocovat musí. A tady je asi opravdu menší zlo ji procpat buď do Týnce nebo do Dobříše, než vracet jako Sv zpátky do Prahy a ráno zpátky. A je dost dobře možné, že ten náhradní autobus by se musel někde najít, prodloužit směnu řidičovi, zatímco fíra bude mít směnu stejnou ať odveze prázdný vlak do Dobříše či zpátky do Prahy a užitek na Dobříš bude asi o něco větší než vracet vlak zpátky do Prahy. A pokud si vemu umístění obcí a vedení autobusových linek, tak v tuto noční a ranní hodinu asi má větší význam ta Dobříš než Týnec.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7579
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 19:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve 3,40 z Dobříše asi ne, jenže ono to jaksi nejede JEN z DObříše. A z takových Mokrovrat, Hraštice, Nový Vsi na Pleši, Čísovic a celýho bojovýho oudolí už to bude po čtvrtý. Když to pojede jeden bus tak to bude takovej vymeták že bude vyrážet tak ve 3,15 aby byl dojezd stejně jako vlak. Když to bude víc busů "pro každou ves zvlášť" (vidím minimálně dva) tak to zas taková láce nebude. Navíc se tím ztratí spojení mezi vsema navzájem a na druhej břeh Vltavy.

A jsem zvědavej co s tím udělá zastávka na Kačerově, která způsobí to že do oblasti P4 bude vlak rychlejší než bus i z Mníšku. Resp. rozhodně bude příjemnější než sekvence "narvanej bus po Strakonický-narvaný metro-narvaný metro" (případně 118 ta ale takto ráno asi moc lidí neosloví intervalem první v 5,13 a pak už za dvacet minut).

Možná ale že z týhle strany se do Prahy nedojíždí... Protože první ranní regina co je v Berouně ve 4.14 od Kařízku dováží kolem 15-20 lidí, přičemž přestup do osobáku na Prahu jsou tak 2/3. Tak mi tu netvrďte že na šestou nejezdí nikdo a když už tak zásadně na Smíchov a nikam jinam.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4460
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 19:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já tady -všimni si- nehoruju pro zrušení, jen přemýšlím o vytíženosti. Pořád je ranní spoj do velkého města smysluplnější než některé lokálky podél silnice (třeba 204).
Jiank když chci někde opravdu ušetřit, tak tvrdým zrušením nepotřebných tratí-"cancourů" vč. údržby trati, ne vedením jednoho šuku busem.

Ale ta vytíženost by mne vcelku (třeba v Měchenicích) zajímala, jí odhaduju do 5. Dvacet ani náhodou.

Jinak v Be 4:14 od Kařízku 15-20 ? Tak to se od dob, kdy jsem na tenhle vlak v Be tak 2x měsíčně koukal z ptg, zvýšila přeprava z těch tří lidí mnonásobně [proud]

Jo, když lidi jezdí, je to fajn.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 19:35:47    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Tak nějak jsem nabyl dojmu, že jste ze zdejších diskutujících rozhodování minimálně o časových polohách spojů nejblíže. Pokud ne, pak se omlouvám.
Objednatel si předpokládám určuje jenom počet, nikoliv časové rozložení spojů.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9407
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 19:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček. Z Dobříše podobně i z Mníšku je ten vlak nesmysl, tam je to lepší řešit po dálnici a odtamtud do Prahy. Eventuelní smysl je až právě někde z Bojovského údolí.
Když budu chtít jet z Mníšku někam na Budějárnu, tak skočím do busu na náměstí, za 25 minut jsem na Lihovaru a za dalších 15 minut 118 na Budějárně. Za tu dobu, než dojdu z Mníšku z náměstí na vlak jsem autobusem na Lihovaru (a autem možná i na tý Budějárně).

M 250.0: Objednatel rozhoduje fakticky o všem, ROPID je jen poradní orgán, a to platí jak o Praze tak o to víc o středočeském kraji. Když středočeský kraj bude trvat na tom, že chce platit vlak ve dvě ráno třeba ze Zásmuk do Bečvár, tak ROPID nemůže nic. Tedy respektive může, ale bude mu to houby platné, ten vlak stejně pojede.
Ziki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:00:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Trošku bych se toho výpravčího v Rudné zastal. Když mu pošlete do stanice depeši, ve které ho informujete o zavedení mimořádných vlaků a k tomu mu důrazně nezapomenete připomenout, že nesmí zpozdit pravidelné vlaky a pak se divíte, že je naštvaný 5 minut po pravidelném odjezdu, poté co již 6 minut blikají na zhlaví závory přes hlavní silnici, protože autobusy přijedou pozdě a následně se do vlaku ještě vrací lidi, kteří se do autobusu nevešli. Na jeho místě bych se na Vás asi taky moc mile nekoukal. To nemluvím o tom, co si asi musel vyslechnout od lidí kterým ujel jak autobus, tak vlak. Osobně si myslím, že šlo určitě udělat delší dobu na přestup, toto nebylo moc dobře vychytané.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:10:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: "když chci někde opravdu ušetřit, tak tvrdým zrušením nepotřebných tratí-"cancourů" vč. údržby trati, ne vedením jednoho šuku busem"
Tratě ke zrušení už byly většinou zrušeny, respektive se na nich nejezdí. Ty co jsou vždycky vozí nějaké lidi do škol nebo do práce. Rozsah objednávek krajů taky je v podstatě daný, je snaha udržet ho v té výši v jaké je. Takže jediné co můžete je někde zrušit pár vlaků a místo něj zavést jiné, třeba i jinde. Můžete hýbat s časovými polohami, projíždět zastávky kde jede hodně vlaků najednou nebo naopak všude zastavovat. To ale je tak všechno. Rušení tratí by bylo špatně. Možná by se někde našel nějaký úplně zanedbatelný cancourek ke zušení, tím se ale skoro nic neušetří.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4461
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Rušení tratí by bylo špatně. Možná by se někde našel nějaký úplně zanedbatelný cancourek ke zušení, tím se ale skoro nic neušetří.


Naopak.
Jen nesmíte počítat jen vlkm a údržba a řízení provozu SŽDC "prostě je".
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9141
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Stačí dokopat SŽDC k tomu, aby obnovilo Jinonice.
A k čemu by to bylo dobré? Na jednu i druhou stranu od Jinonic to vidím optimálně na nějaký ten Mn, sem tam nějaké ucelenky do Středokluk, případně odklony na Kladno (Dubí) a tu a tam nějaká ta nostalgie (tím nemyslím automaticky tu "poctivou"). Nic z toho nevyžaduje jakoukoliv aktivitu na Bahnhofu v Jinonicích.

Na druhou stranu je fakt, že pokud se nedá nocovat ve Vraném, tak ta souprava někde nocovat musí.
Akorát jste nějak opomněl variantu, že by do toho Vraného vlak vůbec nedojel (myslím ten tzv. "flamendr").

M 250.0:
Jinak jsem se současným modelem spokojen a doufám, že nikoho nenapadne to rozjebat čekáním v Rudný. Nebo snad chcete vyhnat lidi zmršením GVD na jeden rok proto, aby mohli o ten rok dřív využívat zastávky, o kterých se jim do té doby ani nesnilo?
Doporučuji se obrátit přímo na Ing. Karla Otavu.[happy]
Jediným rozumným řešením je počkat s realizací zastávek až na realizaci zab. zař. a zvýšení TR.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu zandebatelné cancourky jsou tak promile kilometráže tratí a řídí se ze stanice na hlavní trati. Kdybyste chtěl opravdu ušetřit rušením tratí, tak můžete zrušit ještě pošty a školy a nakonec poslední zhasne. Víc a chytřeji by se ušetřilo, kdyby se rozprášily všechny korupční a klientelistické sítě a peníze na údržbu a provoz by všechny šly na údržbu a provoz. Jeden chce rušit autobusy a nahnat lidi na dráhu a druhý chce zrušit vlaky a nahnat lidi do autobusu. Špatně je obojí, protože až na vyjímky dávají současné tratě a autobusové linky smysl a mají svoje pasažéry. Jak se začne vymýšlet koho kam přesunout, tak část uteče do aut, jsou nižší tržby a jde to do háje. Jediná vyjímka je, když se někde zrychlí trať nebo postaví dálnice, tam je samozřejmě třeba na to reagovat a nové dopravní cesty využít.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9142
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov, Buddy:
Je pravda, že zrušením tratí se přímo nic neušetří, neboť provozuschopnost je hrazena skrz SFDI ze státního rozpočtu a zastavení provozu na řadě tratí se na částce v průběhu let nijak neprojevuje.
Na druhou stranu ale nesouhlasím s tvrzením: Tratě ke zrušení už byly většinou zrušeny. Z některých tratí se možná stanou vlečky, ale je ještě řada tratí, kde dřív nebo později osobní doprava ve veřejném zájmu nevyhnutelně skončí.

Edit:
Před časem jsem do některého tématu (tuším do některého z GVD) umístil lehce provokativní mapku. Přiznejme si, že nedělat z toho pár lidí politické téma, tak zas iracionální není.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9408
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 20:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buddy: Bohužel těch tratí, kde se skoro stovku za kilák převáží několik jednotlivců je ještě spousta. Třeba zde jsem provedl výpočet, jak lze celkem snadno zastavení provozu na tratích s minimální obsazeností získat finance na zajištění půlhodiny pro trať Praha-Milovice o víkendu, kde lze očekávat, že ten nový vlak odveze víc lidí než celá lokálka za den.
Podobně lze získat i celkem slušné peníze za zrušení dlouhých okrajových vlaků, viz právě ta Dobříš (kde to však z technologických důvodů až takový zisk být nemusí), či vlak ve 3:35 z Čerčan na 212, to taky bude kasovní trhák, hned vedle ve 3:40 Sázava Černé Budy-Uhlířské Janovice, ve 3:10 ze Zruče nad Sázavou do Ledečka... V normálních krajích už by takové vlaky nejezdily a jezdily místo nich vlaky násobně využité.

Hroch: A k čemu by to bylo dobré? Na jednu i druhou stranu od Jinonic to vidím optimálně na nějaký ten Mn, sem tam nějaké ucelenky do Středokluk, případně odklony na Kladno (Dubí) a tu a tam nějaká ta nostalgie (tím nemyslím automaticky tu "poctivou"). Nic z toho nevyžaduje jakoukoliv aktivitu na Bahnhofu v Jinonicích.
Třeba právě možnost vyježdění rozumného konceptu v hodině včetně vazeb, když si to objednavatel přeje a je to ochoten zaplatit. Do té hodiny se může přimotat nějaký ten náklad a je to zabité. Na naší síti je velké množsví mnohem zbytečnějších obsazených stanic.
Podobně byste mohl reagovat na výstavbu výhybny Silůvky, kde fakticky k pravidlenému křižování taky dochází dle GVD zřídka, snad jen ten cyklospěšňák, přesto, ač neznalec zdejší tratě bych si dovoli odhadnout, že se sem tam využije při nepravidelnostech.
A je mnoho dalších míst, kde se na novou výhybnu, dá se říct že fakticky kvůli konceptu čeká, viz třeba Bartoušov. Ten je z hlediska potřeby propustnosti trati taky zbytečný, ale umožní realizovat zkrácení jízdních dob na 061, krajem požadováný přesun křižování do Hrubé Skály a je klíčem k navrácení dvouhodinového uzlu v Ostroměři, sic s nutností protočit víkendovou dvouhodinu na 041 a 061 o hodinu.
A další mě napadá třeba v Březnu u Mladé Boleslaví (a možnost vázat systémově v Boleslavi na rychlíky), či třeba obnova Krhanic apod.

Akorát jste nějak opomněl variantu, že by do toho Vraného vlak vůbec nedojel (myslím ten tzv. "flamendr").
Tuto variantu jsem uvažoval, ale zde jsem ji neprezentoval. Ale myslím si, že minimálně už z toho Vraného tam jistý potenciál takhle brzo je.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9144
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 21:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Všimněte si ale, že znakem všech těch Vámi vyjmenovaných tratí je nějaká smysluplná pravidelná osobní doprava (byť třeba o 064 by se spekulovat zajisté dalo), proto s Vámi souhlasím. Na úseku Smíchov - Zličín ale tu smysluplnou dopravu nevidím. Rozhodně jí není S65 ani Pražský motoráček ve své předražené podobě.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
šetření na železnici
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.59.66
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 22:05:13    Odkaz na tento příspěvek  

Důsledné dálkové řízení stanic výhradně z CDP, náhrada asi 80% pokladen automaty (co umí brát mince, bankovky i běžné platební karty), zrušení průvodčích ve venkovské regionálce s náhradou občasným revizorem, zrušení průvodčích v příměstských systémech s náhradou velmi časou kontrolou nejsilnějších úseků několika revizory současně, úspora vozidel zkrácením oběhů (modernizace tratí nebo např. Sp místo Os),... Nebo naopak využití stojících náležitostí ve smysluplných směrech (v sedle, večer apod.) pro nové vlaky a tak zvýšení tržeb + snížení průměrné ceny za kilometr, nasazování vozů Dxy do všech potenciálně zajímavých směrů pro cyklisty (lyžaře), ochotné platit za použití bez nesmyslné buzerace, okamžitá náhrada koženek a pár nejhorších byť plyšových řad prakticky jakýmikoliv secondhandovými nákupy (a ideální vozy řešit později a postupně), nabídku kvalitních oddílů 1. třídy pro náročnější klientelu na daleko vyšším množství spojů...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7581
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. listopadu 2013 - 22:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jel teď náhodně 2x ráno do toho Berouna a bylo to +/- stejný - v regině obsazený téměř všechny čtyřky. Stavělko se Popovice i KD. Nevím jak "nahoře", určitě se najde nějaký "úsporolog" co vymyslí že by ten vlak stačil z Hořovic a pod.... Akorát by možná nejelo 15-20 ale 10-15 no a pak by moh jet jen ze Zdic, to by ale jelo jen 5-10 až klasicky po Česku finito a šup do aut nebo na pracák.

Troufnu si tvrdit že Dobříš není Rožmitál kde to fakt bývá bída (no už jen proto že to krom okrajovýho směru váže v Březnici někdy, někam a náhodně - nejede nic několik hodin a pak 2x v rozmezí necelý hodiny...), ono ale pokud jede šukafon na Strakonice "odnikud" = od neexistujícího švejka tak to nebejvá lepší... a kde by to asi žádnej problém neznamenalo stejně jak zrušení Straškov - Zlonice nebo Bousov - Bakov. Jenže na rozdíl od těch dvou posledních se v Rožmitále pořád nakládá. Přitom dřív tam odvezla celou nákladku M131 i M152 kdežto dnes je na to potřeba extra vlak.

Dobříšská (a znova opakuju že Dobříš i Mníšek nejsou tím zásadním) je trať ve velký městský aglomeraci a spíš by stálo za úvahu ji nějak zatraktivnit než likvidovat. Třeba zabezpečením přejezdů aby se Měchenicema nejezdilo jak s hnojem. A znova - zastávka Kačerov bude velmi atraktivní (pokud se ji nepodaří zkurvit nějakým desetiminutovým pochoďákem "kolemdokola".
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10044
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 00:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podobně byste mohl reagovat na výstavbu výhybny Silůvky, kde fakticky k pravidlenému křižování taky dochází dle GVD zřídka, snad jen ten cyklospěšňák, přesto, ač neznalec zdejší tratě bych si dovoli odhadnout, že se sem tam využije při nepravidelnostech.

Aby přirovnání se Silůvkami platilo pro Prahu-Jinonice, musel by platit tento stav: dochází ke zřízení nového staničního zab. zař. v žst. Praha-Zličín a navazujícího TZZ v úseku Praha-Zličín - Praha-Smíchov. Tím pádem bude tak jako tak docházet v tomto mezistaničním úseku ke stavebním pracím a - slovy klasika - toho nevyužít by byla škoda k tomu, aby se při té příležitosti neobnovila (kdysi již existující) stanice.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3784
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 07:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: ROPID není objednatelem dopravy na trati Pečky - Kouřim a neurčuje zde podobu jízdního řádu.

M 250.0: Částečně si také určuje časové rozložení spojů. Stejně jako dopravce. Definitivně časové polohy vlaků stanovuje provozovatel dráhy.

Ziki: Možná bych to i pochopil, kdyby tam nebyla arogance, namyšlenost, nekomunikace atd. Já si osobně myslím, že za tím primárně bylo něco jiného.
Co se týká řešení jízdního řádu. Možnosti jsou omezené. A některé věci neovlivníme. Vozidlo staré 40 let se začne přehřívat. Silniční provoz zhoustne. Lidí je víc, než se čekalo a už jsou z toho drobné problémy. Na druhou stranu, žádné drama se na trati 173 toho dne neodehrávalo, k žádnému rozpadu provozního konceptu nedošlo, zpoždění byla do 5 minut. Kdybychom měli řešit, jaká to byla tragédie, tak nedělám nic jiného, protože takových situací v pražské příměstské dopravě je (a daleko horších).
A kdo trošku ví, jak tahle trať funguje, tak moc dobře věděl, s jakým zpožděním může zvláštní vlak z Rudné odjet, aby v Řeporyjích dál zbytečně nezpožďoval S6 nad rámec zpoždění, které již měla. Ovšem výpravčí v Rudné si tohle spočítat nedokázal. A kdy má postavit se nezeptal, protože nekomunikoval dostatečně a dění ve stanici z hlediska pohybu cestujících si v zásadě nevšímal. Osobně jsem si hlídal všechny přestupy. Prostě těm rodinám s dětmi z Rudné neujedu, i kdyby na mě výpravčí řval, že musíme okamžitě odjet, protože jinak si bude stěžovat.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 07:48:33    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Jestli můžete být konkrétní, který z nich si vymínil tříhodinovou díru uprostřed odpolední špičky, stejně tak jako čtyřhodinovou díru během nedělního odpoledne?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9409
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 07:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Mezi Dobříší a Kařízkem je rozdíl značný, doporučuju srovnat aletrnativy, jejich doby dostupnosti, velikosti projížděných obcí či vazby ostatní veřejné dopravy. Tím, že je dobříšská ve velký městský aglomeraci, jste mě po ránu dobře pobavil.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 07:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je starší historie. Někdy před sedmi lety (za Bendla) kraj chtěl rušit některé tratě z důvodu nedostatku peněz. Mezi nimi byla i celá trať 173. Nakonec to díky masivnímu odporu zejména Prahy dopadlo tak, že se trať udržela, ale s velmi sporadickým rozsahem dopravy. Do navýšení rozsahu dopravy na úseku Praha - Nučice později investovala částečně Praha, později tuto objednávku Středočeský kraj převzal. Pokud je mi ale známo, tak Středočeský kraj v úseku Nučice - Beroun považuje vlak za pouze doplňkový způsob dopravy a dopravní obslužnost území je zde primárně zajištěna autobusovou dopravou. Zkrátka počet vlaků je daný a lze si v zásadě hrát jen s tím rozdělením děr s tím, že vlaky jsou provozovány nyní řekněme cca v ustálených časových polohách.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7583
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 08:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to by mě tedy zajímalo jak se liší jako alternativa D5 s nájezdama ze vsí od R4 s tímtéž.

A v aglomeraci Prahy je a to kdyby jen z jedinýho důvodu kterým je přeplněnost silnic na vjezdu do Prahy. Přičemž tato přeplněnost se bude s časem spíš zvyšovat a tudíž se s časem bude snižovat spolehlivost busdopravy zejména ve špičkách. Sedět v autě v koloně je pohodlnější než totéž v busu natož v něm viset. V tom je právě perspektiva kolejové dopravy a to i na Dobříši. Hezky to bylo vidět na sobotní akci v Rudný kdy busy v sobotním odpoledni poskakovaly kolem Zličína - termitálu 5-10 minut v kolonách. Na totéž "umřelo" Depo Kostivař jako návozná stanice. A podobně na tom je a bude Strakonická a okolí Zbraslavi a Barrandova mostu, kde dnes jsou zcela běžné ranní kolony od Smíchova a to není v provozu Blanka.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9410
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 09:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček. Je-li dneska rozdíl mezi busem a vlakem až 60 minut, tak lze těžko očekávat, že bude mít vlak nějakou významnou roli a už vůbec ne v půl čtvrtý ráno. Srovnávat to s tratí 170 vůbec nejde, už jenom kvůli rychlosti. Trať 170 tý dálnici ještě konkurovat může, ale 210 ne.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 10:02:35    Odkaz na tento příspěvek  

PV: obvykle s Vámi souhlasím, ale s tím depem to, myslím, bylo jinak. Vznikla potřeba ušetřit v Praze kilometry na 38x linkách, tak se prostě zkrátily na Háje. Že to přeplňuje céčko a áčko jezdí z depa prázdný, je druhá věc. Ale ušetřilo se :-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7587
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 11:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: uvědomujete si že třeba z Kačerova je areál kanclů na Brumlavce dostupnej pěšky, přičemž o je jen o fous dál než z Brumlavky na Budějárnu a o 100% příjemnější cesta?

hmmm: no to možná taky, ale tady byl důvod i v permanentně zasekaný Kutnohorský. Ono stačí než se ty 38x profiltrujou Uhříněvesnicí. No a v neposlední řadě - na C jsoucíle v podobě pracovních míst na Chodově, Budějárně a Pangráci. Na A je kulový[lol]. Tudíž to má i jistou logiku.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9411
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 12:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...přesto je to třeba z Mníšku vlakem pomalejší a ještě je potřeba na ten vlak 2 km dojít.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 12:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlak do Mníšku by mělo smysl provozovat pouze a jen tehdy, byla li by využita vlečka kovohutí, vystavěno nové koncové nádraží nedaleko náměstí a celá trať až do Skochovic dále modernizována, tj. dosazeno PZS, nové zab. zař. v Čisovicích a v Měchenicích, dále zvýšena rychlost na 60 km/h (víc mezi Čísovicemi a Měchenicemi kvůli směrovým poměrům určitě nepůjde).

Pak by jednoznačně vlak pro tuto oblast přínosem byl. Ovšem nebylo by to zadarmo[wink].

Zbytek trati dále na Dobříš je pro osobní dopravu zcela k hownu, nemá cenu se s ním jakkoliv zabývat. Leda v případě úplné novostavby trasované zcela jinak, než vede současná trať. Ale to je zcela unreal.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4462
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 12:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

> C jsoucíle v podobě pracovních míst na Chodově, Budějárně a Pangráci. Na A je kulový. Tudíž to má i jistou logiku.

Já teda nevím, ale to, že jsi se pohyboval a pracoval x let na Pankráci a okolí (né teda v base [proud] ) neznamená, že budeš furt protěžovat tamní končiny a vymejšlet jim linky.

Ono jako nejsou "cíle" po celým Áčku, jo ? To je vtip ? Mně třeba to vedení busů na/z Hájů tu 382 a spol úplně zošklivilo, když potřebuju cca do oblasti Flory a jezdím z Posázaví zásadně vlakem nebo autem, ač bus doplatek pouhých 24.-.
Vedení směru 38x po Kutnohorské je logická tradice (kdysi z Míráku, pak busnádr v ulici Počernické, pak Želivského, pak Skalka, pak Myčka a dneska Háje. Ofiko důvod se udávaj ty zácpy, ale díky letité tradici "na A" to hodně lidí namíchlo.

A jinak pěší dostupnost Brumlovky z Kačerova ? Ráno potmě, večer potmě, dámy v kostýmkách ?
No potěš. Ty to zas vidíš podle sebe aneb ingold a bez tramvajenky.
Jakkoli vhodný bus z Kačerova se vyhne zácpě, to ano.
Žel zast Kačerov rozhodně pomůže, po tom volám už léta , ale vlak 3:40 z Dobříše plný pracujících..Nepíše se rok 1985.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7588
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 13:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmarjá - a jak myslíš že lidi choděj domů do těch paneláků skrz který se tam projde kolem Červivý cibule podchodem pod magistrálu a seš u haly? No od metra nebo autobusů obvykle pěšky... Když půjdeš na metro odněkud od Krčního hřbitova tak to bude +/- stejný. A než to bus z Kačáku objede přes Zárolní nebo kerou a odstojí dvoje světla u Michelský a pak další asi troje u Brumlavky taktam dopajdá i managorka na šteklech (ta tam ale nejspíš dojede autem..).

Na A jsou nějaký výzmamný pracoviště až v Dejvicích - taky i proto je A nesrovnatelně prázdnější než C při delším intervolu. A to že jsou všichni zvyklí jet na A? No před nějakýma 10 a více let se taky tradovao že jezdit ze 171 vším na hlavák je k hovnu neb všichni toužej na Smíchov...
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 13:48:47    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Pak je na místě se ptát, kolik lidí jezdí např. 19922 a 19901 a kolik lidí by jelo navíc, kdyby třeba 19964 jel až do Berouna (Tady by se pravděpodobně projevil nárůst i v ostatních vlacích, protože by si lidi všimli, že to nejede v úterý a v dubnu, ale tehdy, když se vrací z práce.)

(Neberte mě, prosím, za slovo, že takhle se to přece nedá zoběhovat. Takhle možná přesně ne, ale nějak určitě ano.)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4463
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 16:24:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>taky i proto je A nesrovnatelně prázdnější než C při delším intervolu.

To je hlavně prázdnější proto, že nad ním vedou tramvajové linky, které ho dublují, na rozdíl od C, které obsluhuje daleko větší území s napojenými busy ze sídlišťat a TT v jeho směru byly brutálně v tom 1974 zrušeny.
A je nařachaný především Mírák-Staroměstská, což je centrum podle tebe bez příležitostí, podle mne mj. zrušená souběžná TT.

Jinak my nemáme zásadní rozpory, též bych byl hodně opatrný s rušením příměstských tratí, jednou se můžou setsakra hodit (třeba Měchenice jako přestupní stanice na bus po zkapacitnění Pacifiku podobně jako třeba ty Háje), ale to třeba za 20,30 let nebo někdy.
Proto je třeba stavět i to Ropidem nenáviděné metro, jakožto časově spolehlivou dopravu (v tomto kontextu mne dost překvapuje, že považuješ za zbytečnost D).
Ono to jde jako psovi pastva, ale šetřit na infrastuktuře města se dlouhodobě nevyplácí, nerad bych, aby to tady jednou vypadalo jako v Bangkoku.
Ovšem strategicky, a ne vyrábět "politické" Myčky a podobně.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 17:02:20    Odkaz na tento příspěvek  

Pozoruju tuto debatu a musím položit zásadní otázku - to ČD nemají PŘESNOU STATISTIKU z POPek? Já myslím že jo.... Takže by neměl být TECHNICKÝ problém zjistit, kolik že pracujících pravidelně jezdí ve 3:40 z Dobříše za budováním rozvinuté kapitalistické společnosti. Stejně tak u flamendrů.
Ale to asi chci po systému moc....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4465
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 17:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale mají, jen jí neznám a když ČD na takový vlak berou dotaci (StČ jim vlak zaplatí), tak proč by nejezdily ? Přizpůsobí se soupravou, ale proč by měly samy odmítat dotaci a vlak rušit ?
Časy se měění :-))
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9412
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 26. listopadu 2013 - 17:11:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Obsazenost metra není jenom závislá na souběhu s jiným druhem dopravy, ale taky na tom, kolik obyvatel má příslušná spádová oblast. A i tady má céčko z jihovýchodní části Prahy určitě navrch.

honzaklonfar: A to se do Popek načítají skutečně všechny jízdenky (včetně třeba traťovek, či opencard)? ČD hlavně dělají několikrát ročně průzkumy, ze kterých mají data a které mají objednavatelé či koordinátoři k dispozici. Jaká se na základě těchto dat provedou opatření, či zda je příslušná obsazenost pro objednavatele natolik vysoká, že ten vlak má smysl zachovat, už závisí na tom objednavateli.