K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 23. 11. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 23. 11. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 15. listopadu 2013 - 21:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: pokud by stačilo 100 km/h, tak pater by mělo existovat 25. Nad rozsah poněkud nedotažené rekonstrukce Bdmteeo dosadit invalidní a uzavřené WC, webasto a klimu, případně na konec koupit ještě jeden 971 a nemusíte se za to stydět ani technicky, ani finančně.

Technicky nevím, v jakém stavu jsou rámy a zda by ten podvozek nešel vytunit aspoň na 120, což by se pro špičkové výkony v týdnu určitě hodilo.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7543
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 08:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v nemecku podobny patra jezdej urcite vic nez kilo.
mot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.23.21
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 09:43:29    Odkaz na tento příspěvek  

Nač 120? Nejrychlejší Brejle jsou na 100, na el. osobácích v okolí PH to taky moc nejde rozjet.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9346
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 10:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mot: Nač 120? Nejrychlejší Brejle jsou na 100, na el. osobácích v okolí PH to taky moc nejde rozjet.
Ale většinou jde, navíc 471 budou mít lepší akceleraci než staré mašiny.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4402
Registrován: 3-2007
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 10:02:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba na to, abych ho mohl dát jako posilové na R na 170,220, když to bude potřeba.

Rekopatra třeba na S1 Dresden-BSch jsou velmi pěkná a slušná (a přitom kapacitní) vozidla.

Jakkoli pokud by se rekovaly česká patra, tak by to zbytečně zvyšovalo cenu.

Ono nákup starších vozidel, pokud se dobře vybírá, může být velmi účelný (poměr cena/výkon/komfort) , třeba rakouské Bmz, nebo ta patra.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 11:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Lze si představit společný tarif organizovaný a zúčtovaný společnou servisní organizací a dvojstrannou nebo vícestrannou koordinaci objednávek. Tarif bezprostředně nesouvisí s linkovým vedením a rozsahem objednávky. Asi by to tak bylo méně špatné, než svěřit reorganizaci linek a objednávání Ropidu. Politici před lety vytvořili dva kraje, je nutné brát to tak jak to je.
Pikehead: MHD v Praze je zčuněna na daleko víc místech, hodně se to rozebíralo v jiných tématech. Někdy je lepší zdánlivý chaos, než přehledná linka s nevhodnou trasou a nevhodným ukončením, mnoha zastávkami a příliš dlouhou jízdní dobou. Středočeská doprava potřebuje zlepšit, ale nepotřebuje zpomalit na úroveň PIDu.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9347
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 12:44:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buddy: Jenže společný tarif ještě neřeší vlastní koordinaci spojů a to je lepší řešit z jednoho místa. Obecně jeden koordinátor bude organozovat dopravu lépe a efektivněji než dva.
Dnešní problém je v tom, že vedení ROPIDu je jednak politické, Procházka je člen ODS, za druhé práce organizace je špatná, což je vidět, ale to není obecný problém koordinátora, ale personálního obsazení a za třetí jde o organizaci fakticky zřízenou Prahou, nikoliv organizací společnou.
Má-li skutečně vzniknout kvalitní systém, je fakticky potřeba vybudovat koordinátora nového, kde fakticky všichni vedoucí projdou novým výběrovým řízením přes komisi, která bude z obou krajů. Tento nový tým musí začít budovat fakticky nový systém, to myslím spíš z hlediska tarifního a ekonomického. pak by se terpve mělo začít s optimalizací s tím, že veškeré změny by měly schválit všichni objednavatelé, kteří se na financování linky podílí. V případě linek nejedoucí do Prahy by do toho Praha neměla co kecat, to by bylo záležitostí středočeského kraje a obcí.
To jen, jak si myslím, že by to mohlo fungovat. Pokud v tomto tématu chcete pokračovat, pojďme se přesunout jinam, tady to je železniční téma.

Mladějov: Ono nákup starších vozidel, pokud se dobře vybírá, může být velmi účelný (poměr cena/výkon/komfort) , třeba rakouské Bmz, nebo ta patra.
Může, ale taky nemusí. Je si potřeba uvědomit, že se kupuje ojetina a je otázkou, zda přeci jenom nekoupit vozidlo nové, které nepotřebuje úpravy a vydrží delší dobu než ta ojetina.
Hezkou ukázkou budiž české regionovy. Druhá serie byla už tuším za 26 mega, což je cca půlka ceny RS1 (odkaz), které by měly vydržet dvakrát tolik co ty regíny. Myslím si, že kdyby se udělalo výběrko s nějakou velkou opcí, mohla být cena těch RS1 ještě nižší. Myslím si, že mnohem lepší bylo místo 210 regionov duo mít 105 RS1 za stejnou cenu (kapacita míst je podobná), novější 810 rekonstruovat v dílnách výměnou sedaček a zašlých částí za zlomkové náklady a ty starší poslat do Třebové. RS1 by pak kmitaly na tratích, kde mají kapacitně význam a reko 810 by jezdily tam, kde je frekvence malá a lze předpokládat, že se tam stejně provoz zastaví.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 16:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: To co popisujete určitě patří mezi méně špatná čili mezi lepší řešení. Těžko říct, jestli je lepší mezikrajská koordinace jednotlivých linek nebo mezikrajské řízení společného koordinátora. MHD v Praze je hodně velká a rozsáhlá. Nevím jestli by bylo vhodné aby ji řídil společný kordinátor dvou krajů. Ropid je léta bez jmenovaného ředitele, to je taky problém který by se měl vyřešit. Přes hranici Prahy jezdí hádám okolo 150 pražských nebo středočeských autobusových linek. Většina z nich potřebuje koordinaci jen mimo Prahu (všechny linky mimo PID, z PIDu třeba ty ze Zličína nebo Černého Mostu), některé zase jen v Praze (třeba 312). Odhaduju, že jen asi u 30 linek je třeba koordinovat počet spojů a časové polohy na obou stranách hranice. To by mělo být zvládnutelné dohadováním dvou různých koordinátorů. Vlaky je třeba koordinovat celostátně, tam se stejně musí dohadovat více subjektů. (Tohle téma patří všude a zároveň nikam. Myslím, že když se nebudeme moc rozepisovat, tak není nutné se s tím stěhovat.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9350
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 17:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buddy: Začnu tou železniční části. Jak jsou koordinovány celostátně vlaky, je vidět. Státní koordinátor dálkové dopravy, což je ministerstvo dopravy, evidentně s kraji moc nekomunikuje, rychlíky si ruší a mění spíš podle své potřeby než s ohledem na koordinaci s kraji. Další ukázkou jsou přibývající trhání vlaků a pobyty na hranicích krajů, protože každý z krajů má jiné představy a požadavky. A to je krásná ukázka toho, jak by to zřejmě fungovalo i v případě středočeského kraje a Prahy. Ač se to nezdá, tak posun městské linky, třeba večerního metra, může způsobit posun spoje MHD v Příbrami, protže posun spoje metra o 5 minut může způsobit posun návazného spoje příméstské linky Praha-Příbram a ten může způsobit posun návazného spoje v Příbrami.
Prostě je určitě lepší, když jeden systém spravuje jeden koorinátor. Ano, je možné, že v rámci toho koordinátora budou jisté divize, či oddělení, které si budou spravovat jisté části systému, třeba právě městské dopravy svých měst. Ale výsledek by měla kontrolovat nějaká centrála.
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 09:32:35    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: jasně, všechno víš nejlíp, ostatní ví Tvými slovy "prt" a čekaj, až jim řekneš, co maj dělat. Tak si tady (a v ostatních vláknech) onanuj a přesvědčuj o svých nesmyslech dál, realita je úplně jinde. A až Tě pustěj ven, nebudeš se stačit divit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9357
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 11:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: Tady někdo neumí prohrávat, co? Dojdou argumety a tak se začíná útočit osobně.
Trať 070 je mojí nejpoužívanější tratí, něco jsem se po ní najezdil, zkušeností mám více než dost.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 11:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: Trocha slušnosti by neuškodila. Když je realita jinde než píše Orky, tak napište kde je.
Orky: Myslím, že ten příklad s Příbramí by fungující středočeský koordinátor zvládnul sám, to je v měřítku středních Čech celkem prkotina. Stačilo by, kdyby měli koordinátoři dohodu, že by se vzájemně informovali v rozsahu, na kterém by se předem dohodli. Dneska v kraji žádný koordinátor není.
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 3-2009
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 13:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A hlavně: ono to není až tak o organizátorovi (resp. o organizační struktuře), ale daleko víc je to o lidech.
Takový Karlovarský i Zlínský kraj organizátora mají, a stojí to tam za houby.
V Ústí si to dělají přímo na kraji a systém funguje.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9358
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 13:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buddy: A proč se tak bráníte společnému koordinátorovi? Vždyť nikdo neříká, že to musí být současný ROPID. Mně to přijde, asi jako kdyby firma A dělala podvozky, firma B dělala motory a firma C kastle. Jak z toho má vzniknout lokomotiva, když to nikdo nesmontuje? Nezbývá tedy nic jiného, něž aby se tyto firmy buď dohodly a vybraly jednu, která všechny 3 části smontuje a nebo společně vytvořily firmu čtvrtou, která montáž všech částí zajistí. A teď si to můžeme převést na naší problematiku: firma A - Praha, firma B - středočeský kraj a firma C - sdružení měst a obcí. A teď je potřeba zahájit koordinaci jak jednotlivých trakcí, dá-li se to tak říct tak spoje objednávané jednotlivými "firmami". Nekde o to řešit jen souběh vlak/bus/tram/metro, ale i o to řešit souběh městské dopravy a příměstské dopravy. To je další velká díra na peníze zejména v okolí menších měst, kde funguje MHD, ale zároveň příměstská doprava a obojí jezdí poloprázdné.
Abych zůstal v lokalitě trati 070, tak tu máme parodie na MHD Neratovice a Mělník a do toho linku Neratovice-Mělník, do toho vlak Neratovice-Mělník. Kolik by se uspořilo peněz, kdyby linka Mělník-Neratovice vhodnou úpravou do jisté míry zajistila i MHD Neratovice a MHD Mělník a zároveň vhodně zkoordinovala s vlakem (třeba vzájemné proklady)? Krásný příklad toho, kde máme dneska 4 objednavatele: Praha (polohy vlaků v Praze), kraj (vlak, linka Neratovice-Mělník), Neratovice (MHD Neratovice), Mělník (MHD Mělník). Kdo to "smontuje", aby výsledek byl efektivní?

Rosťav: Ano, je to o lidech. Koordinátor fakticky není nic jiného, než jakýsi externí odbor veřejné dopravy příslušného úřadu.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 14:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vidět více variant neznamená bránit se jedné z nich. Někdy je lepší předběžně pracovat s více variantami než vsadit na jedinou a pohořet. To, co je nejlepší technicky, může drhnout politicky, ekonomicky nebo psychologicky. A naopak. Společný tarif je jediné, co se musí zavést jednorázově. Všechno ostatní se může řešit buď jednorázově nebo postupně po částech. Těžko říct co je lepší, oboje má své pro a proti.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7551
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 14:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a kdo urci ten spolecnej tarif? A jak? Aby to nedopadlo tak ze predplatny Beroun-Praha bude bud pres Prudnou nebo vlakem dolem a na Kladno bud vlak pres Jenec nebo bus pres Stredoplky, pricemz to co vymete Bustehrad bude zona navic. Nebo ten Melnik bud bus via Libeznici nebo vlak Mesice. Takto totiz funguje Sid a toto by byl nasobny nasirac a vyhanec do aut proti zastavkovejm busum.

Ta vazba Mhd v Pribrami na bus od Prahy je usmevna-neznam Mhd ve Stc, ktera by jakkoli slouzila navozu na dalkovku. Jakoukoli. Vyjimkou snad Horovice kde se jezdilo k nadrazi a to i v dobe kdy jel vlak:-). Jinak to jsou deti do skoly a duchodci/mamy na matersky k doktoru. Jine ambice to nema.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 806
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 17. listopadu 2013 - 15:06:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K patrům: Musíme si uvědomit, že nestarším 854 je už 17 let a že když teď adaptujeme patra na push pull+ změnu interiéru a dodělání klimatizace, tak mohou jezdit právě po 854 s 750-7 a pod špagáty s 163 jako záloha za Elefanty....

(Příspěvek byl editován uživatelem anonym.)
tarif
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.59.66
Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 00:30:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jediným rozumným řešením středních Čech je tarif zónově-relační. Právě proto, aby na různých územích mohla být různá základní cena uvnitř zóny i "tarifní jednice" (tedy např. že při jízdě po Praze "cena nabíhá rychleji", a přitom šlo pro cestující o naprosto přehledný a jednoduchý systém. Žádné "oklikové výjimky" by se vůbec nemusely řešit.
Toman
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.39.5
Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 08:23:41    Odkaz na tento příspěvek  

Vi nekdo proc ma os 9314 z Kolina do Prahy 13 minut zpozdeni, stejne jako minuly tyden? Je to a bude ted pravidlo?
Shudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2010
Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 13:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dnes ráno ztroskotal Os 25903 nedaleko zastávky Praha Cibulka...nevíte někdo co se stalo?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7553
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 14:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na webu čd byl psanej oulovek.
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.112.160.140
Odesláno Pondělí, 18. listopadu 2013 - 15:18:49    Odkaz na tento příspěvek  

Smichov - Reporyje se ted nejezdi. 19959 ma ulovek. Nasledky zatim nevim.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7263
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 11:28:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Následky zatím nevím.

Bylo to těsně pod Řeporyjema, kde dělníci opravují zeď. Tak dlouho se tam ti dementi motali a nebrali projíždějící vlaky vážně, až jeden nestačil uskočit a byl odhozen z náspu, až snad dolů na silnici. Přežil.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7265
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 13:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Občas se tu objevují zprávy jak tou S7 od Úval nikdo nejezdí. No nevím, ale co jsem dneska viděl 8818 v Libni, tak je to žhavý kandidát na posílení. Odhadem přes 450 lidí určitě. Stálo se všude.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7557
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 13:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak samosebou že se jezdí. I odpoledne do Prahy od Ouval bývá výstup na Vágusu nezanedbatelnej.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 15:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím, mohl by mi někdo upřesnit, v jakých letech probíhaly v poslední době modernizace na 173?

Mám:
2010 - TZZ Smíchov - Řeporyje (konec Hlubočep a Hl. Holyně)
2011 - TSO Smíchov - Řeporyje
2012 - vexle v Hlubočepích, kolejiště v Řeporyjích a Rudné (+ nástupiště)
2013 - TSO Řeporyje - Rudná, reko vexlí v Nučicích
plán 2014 - zastávky, obnova Hlubočep, DOZ, nástupiště Řeporyje, Loděnice, Závodí???

nevím: redukce kolejiště Loděnice, TSO Nučice - Závodí, + jestli ještě něco chybí

Díky moc
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7267
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 16:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: redukce Loděnice + Nučice - Závodí 2013

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9124
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 18:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa:
Spíš bych se ptal, kolik z nich jich jezdí skrz hlavák a kolika z těch, kteří jedou skrz hlavák, by vadil přestup na metro B (Mas.n. - nám. Republiky).
O smyslu špičkové čtvrthodiny na 011 bych celkem nepochyboval.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7269
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 18:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Spíš bych se ptal, kolik z nich jich jezdí skrz hlavák a kolika z těch, kteří jedou skrz hlavák, by vadil přestup na metro B

Také by bylo dobré se zeptat, kolik lidí si počká na S7, aby nemuseli absolvovat pěší výlet z Masny na MC.
Jsem pro, aby Ropid tohle, a nejen to, prozkoumal.[wink]

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
K._A._F.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 5-2013
Odesláno Úterý, 19. listopadu 2013 - 21:03:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: Plán 2014...

Na stavbu "Rekonstrukce trati Praha Smíchov (mimo) - Rudná - Beroun (mimo)" obsahující SZZ, TZZ, nástupiště a další drobnosti byl v teď říjnu zadáván projekt stavby. Podle ISVZUS má zakázka trvat 24 měsíců včetně autorského dozoru, z toho lze odhadnout, kdy by asi mohlo dojít k realizaci. Stavba má konečně alespoň pravomocné územní rozhodnutí.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 06:33:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Hele ty jeden advokáte kdejaké hovadiny ROPIDu a ČD, nedělej z nás trouby. Z Úval na Prahu se jezdí hodně i linkou S7. Proč? Protože nástupní stanice je stejná s S1 a dává to dohromady s S1 interval 15 minut. Kdežto opačným směrem díky rozdílným nástupním stanicím NIKOLIV!!!

Dále, pokud by to někoho zajímalo, tak jsem si udělal před měsícem vlastní průzkum ve vlaku 9917, kolik cestujících jelo od Smíchova přes hlavák směrem na Úvaly: Prolezl jsem celou soupravu po výstupu cesttujících a počkal, jestli někdo nenastoupí a ve vlaku bylo celkem 15 (slovy patnáct, nikoliv 150, jak by nám tu rád mazal med kolem úst zejména Petr vlček[biggrin]). Což je hodně malé číslo na to, aby taková linka existovala. Jak dlouho že už to jezdí? Dva roky? A opačným směrem jede povětšinou skrz hlavní nádraží víc lidí a na trasu B si přestoupí holt až na Smíchově.... Zajímalo by mne, kolik lidí od Úval jede dále na Radotín, ale to číslo bude opět velmi malé, víc než dvacet lidí na vlak těžko lze očekávat. Holt spojení z obytné zóny (Úvaly, Klánovice, Kyje,...) s obytnou zónou (celé údolí Berounky) holt jaksi z principu nemůže moc lidí přitáhnout. Lidé mají tendenci cestovat zejména z obytných zón do míst pracovních příležitostí[wink].

Zapa: Ad výstup hlavní nádraží a přestup na metro C: Lidi jsou raději, když se trošku projdou na zastávku linky, která jezdí často, než čekat na spoje, které mají sice zastávku blízko, ale jezdí méně často. Viz příklad z mého zaměstnání: Pracuji v objektu u křižovatky ulic Pod Hranicí a Bucharova. Od stanice metra B Hůrka je to 750 metrů, od zastávky autobusů Bucharova je to ku mne do práce 140 metrů. Autobusem linky 164 z Nových Butovic (int. 5 min v ranní špičce) nejezdí nikdo, ač mnozí ze začátku při nástupu do zaměstnání tak jezdili. Proč asi nastal takový stav, který popisuji???



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5595
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 08:42:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdežto opačným směrem díky rozdílným nástupním stanicím NIKOLIV!!! - to je dobrý postřeh a dokonce argument proti průjezdným vlakům i pro vlaky, které jsou průjezdné skrz stejné nádraží jako ty kočící. Průjezdné vlaky na hlavním nádraží nemají často určené nástupiště ani 5 minut před odjezdem vlaku a při i malém zpopždění občas ani v době odjezdu. To je zejména pro pomaleji se pohybující cestující značně stresující a informační systém je jen v hale nebo na nástupišti, kdy se musí absolvovat nejezdící schody. Otáčecí vlaky mají i z provozních důvodů delší pobyt ve stanici než dvě v případě zpoždění jedna minuta (např. otočka od Benešova je 14 minut)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7559
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 12:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kladno toci na Masne za 8 a taky 3 minuty. Peron se taky losuje 3-4 minuty pred odjezdem a pri zpozdeni par minut po odjezdu.

Ad bram: jiste-trasu C metra nikdo nepouziva neb na ni zadny pracoviste nejsou. A kdyz uz jo tak prochazka Servudem v desti, snehu neb vedru je to co lidi tahne do VHD...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5597
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 13:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Ale na Masaryčce jsem v úrovni, nečekají na mne schody. Problém je jen, když se na tu rychlootočku jezdí na vlak vpředu, jak je tam občas zvykem.
Shudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 13:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dnes v 8:00 viděna souprava 854+054 na průjezdu Hostivící (od Kladna na Zličín)...nějaký přesun?
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 14:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shudy: 854+054 jela na 19803 místo Tria. (co se stalo s triem nevím) Do Kladna si přivezla asi +15, takže Sp 1883 jí ujel. Kaštany z hydry na Kladně vyhnali do Os 9853. Výsledkem byly nechutně nacpané 1883 i 9853 (na obou jely dvě regíny).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7561
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 15:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na cd byl rano psanej oulovek a sedelo to prave na tripla.
abraham
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.249.49
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 20:40:13    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v libni srazil vlak člověka (prý smrt)a stál asi deset minut s cestuícíma uvnitř. A docela mě dostal pracovník ČD Centra, který nevěděl že existuje linka S1 nebo S7.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 8-2009
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 21:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis: trio ráno při "najíždění" na Masaryčku jako souprava pro Os 9806 srazilo mezi Libní a TGM člověka. 9806 nejel. Co se se soupravou dělo dále, netuším. Jinak s tím přípěvkem Abrahama to zřejmě nemá nic společného.
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 20. listopadu 2013 - 21:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: autobus linky 164 má interval 10 minut v ranní špičče (tedy s výjimkou času 6:46-6:56, kdy jede ještě 6:51), a i tak to jezdí ráno z Butovic hodně narvaný, alespoň v čase cca 7-7:45. Na Bucharový se to ale vyprázdňuje. Za posledních cca 8 let jsem nezaznamenal úbytek lidí v ranní špiččce, spíše odpoledne, kdy jezdí opravdu méně spojů i méně lidí než před reorganizacemi linkového vedení a chodí se víc na Hůrku.
vrátit !
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.208.124
Odesláno Čtvrtek, 21. listopadu 2013 - 09:49:14    Odkaz na tento příspěvek  

to je hrozny jak ty panťáky v okolí prahy brzděj rychlíky ! Ráno bych zaved osobáky do 8 hodin,a pak dopoledne jet nic nemusí ,z milosti možná jeden v 10. Pak se ty rychlíky táhnou jak smrad! Každou chvilku jezdí panťák a na h...o .
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 1-2011

Odesláno Čtvrtek, 21. listopadu 2013 - 10:35:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vrátit !:
To si musíte stěžovat jinde u nejmenovaného organizátora dopravy [proud]
Ještě před pár lety byla ranní špička do 9.00 hod. teď už je do 10.00 hod.

Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9128
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 21. listopadu 2013 - 21:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vrátit!:
Když to vhodně zkombinujete s požadavkem v sousedním vlákně, bude na těch tratích docela dost volného prostoru.[lol]

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2147
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 02:08:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: já nevidím důvod, proč dopravci nařizovat/zakazovat, odkud kam má/nesmí na vlastní riziko jezdit

Pokud si dopravce jezdí po své vlastní silnici, je to skutečně jeho věc. Pokud jezdí po silnici patřící někomu jinému, je to oprávněné.

Pokud jde o ukončení autobusů na Ládví, vzhledem k intervalu metra by to dávalo smysl, otázka je, kde je tam odstavovat atd. Jako mnohem větší problém vidím brandýské busy na Českomoravskou, polovina lidí vystoupí v Letňanech a bus akorát zabírá místo na Vysočanské. Na druhé straně, zrušit je, a část těch, co tam jedou, přejde do aut.

Přemýšlím taky, co s tím zjevně předimenzovaným terminálem tam, busy ho efektivně nevyužijí.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 07:07:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár postřehů z provozu S34:
V úterý Čakovice odj.6:20 - 3 cestující, v Kbelech jeden výstup (já), dva nástup
Pátek v 5.20 ze Kbel pět cestujících.
Bída.

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9373
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 08:08:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Na Ládví jsou dva poměrně dlouhé odstavné zálivy. Převedení linek od Mělníka a Neratovic, které by přešly do PIDu, není zast toli na to, aby se donich nevešly.
Iaya: Nelze usuzovat z pozorování jednoho spoje úspěšnost linky. Já jsem spíš zvědav na stabilitu nového JŘ, kde přibyl ráno další spoj od Všetat a vzniká tam tedy interval 10 minut.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 08:55:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, já také neposuzuji úspěšnost. Možná to byl mopravdu nějaký hluchý den, dva, tři, kdy zrovna nejel dvouciferný počet.

Na ten nový Os ze Všetat jsem taky velmi zvědavý. Ranní Jizera je mnohdy jentaktak na sedačky.

Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1401
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 09:10:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Všd: 1) Ne, není to oprávněné. Oprávněné je, že na silnici platí nějaké předpisy, které když řidiči a dopravci plní, mohou silnice používat (ostatně je to veřejný statek).

2) Ale jo, s integrací busu do PIDu by to dávalo smysl (nebo možná jet spíš na Střížkov a otočit se u poliklinky, ale tam už je delší interval metra). Ale i tak je otázka, jestli by výsledek nebyl takový, že lidí by jezdilo pořád stejně, ale nově by to stálo peníze na dotace.

375 by pomohlo projet některé zastávky (hlavně mezi Letňany a Prosekem, tam fakt skoro nikdo nenastupuje a nevystupuje; a možná i některé zastávky na Mladoboleslavské ve Kbelích), spojení by pak bylo atraktivnější.

3) Přemýšlíte špatně. To, že někdo postaví zbytečný autobusový terminál, neznamená, že bychom mu měli hledat využití (které dopravně nebude dávat smysl).

=>Iaya: Hm, to je teda bída. Já jel náhodou včera 10:23 ze Kbel, nastupovalo nás asi 5, celkem ale ve vlaku bylo v nejvytíženějším úseku 7 lidí.

// ještě k těm Všetatům - nebylo by lepší posílit některý z pravidelných spojů, než přidávat další vlak na jednokolejnou trať? Pokud dobře počítám, tak to je 7 vlaků během jedné hodiny (2× Os S3 tam a zpátky, 2× Os S34, 2× Sp/R + 1× posilový Os S3).

(Příspěvek byl editován uživatelem Lukfi.)

„There once was a time when all people believed in God and the church ruled. This time was called the Dark Ages.“ -- Richard Lederer
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.31.145
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 20:30:38    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, nevíte někdo, jestli budou zítřejší oslavné vlaky Smíchov - Rudná stavět v mezilehlých zastávkách?
Z logiky věci bych tipoval, že by měly, ale vzhledem k tomu, že musí ještě objíždět vlek (tj. JD Řeporyje - Smíchov - Řeporyje za zhruba 31 minut), mi přijde ta JD ulhaná i kdyby to nestavělo.

Díky za odpověď.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4448
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 20:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M250.0 : Tak na stránkách ROPIDu stačí kliknout u annonce na akci na "vlak" "autobus" apod. a rozkliknete jř.
takže staví (a křižují) v Řeporyjích a bude jezdit vratná souprava, tedy 831+Bix+831.
Takže "ulhaná" je nesmysl.
Mne by spíš zajímalo, kdy které busy (a T,T3), nebo pojedou v konvoji ?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9133
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 21:12:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi:
Oprávněné je, že na silnici platí nějaké předpisy, které když řidiči a dopravci plní, mohou silnice používat (ostatně je to veřejný statek).
Považuji za oprávněné, pokud je stanoven veřejný zájem např. omezit silniční dopravu v centrální části města, že je v souladu s tím přistupováno i ke komerční autobusové dopravě. Stejně tak může být veřejným zájmem obsluha bodů C a D a pokud komerční spoj z A do B v C a D nezastaví, může být omezen i na přepravě lidí z A do B, neboť tím, že "vyžere" tuto frekvenci, zhoršuje celkovou finanční bilanci veřejného spoje.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 787
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 21:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať 012 Pečky – Kouřim: V úseku tratě poškozeném letošní povodní bude pokračovat náhradní autobusová doprava. Předpokládáme, že náhradní autobusy budou zajišťovat přepravu cestujících zhruba do léta 2014.

zdroj: cd.cz

Sledování nasazení jednotek 480 Leo Express Praha - Pardubice - Ostrava - Bohumín (- Karviná)

Sledování nasazení 162 + 961 na rychlících Kolín - Ústí nad Labem

Sledování nasazení 163 + 961 na osobních vlacích Lysá n/L - Ústí n/L
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 21:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lukfi:
- nebylo by lepší posílit některý z pravidelných spojů, než přidávat další vlak na jednokolejnou trať?

Takže cestujícím ze Všetat a Tišic necháme v ranní špičce stále jen 2 spoje za hodinu a cestujícím z Kojetic až Hovorčovic jeden, aby ve zbylé kapacitě jednokolejné trati mohl jet vlak S34 pouze v úseku z Čakovic do TGM (= pouze pro cestující z pražských zastávek) a na trati přitom zbylo v ranní špičce další volné místo jen proto protože "je jednokolejná"?

(Příspěvek byl editován uživatelem PEVA.)

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 10-2010
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 22:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Popravdě nevím, kolik lidí jezdí z takových "perspektivních destinací" jako Kojetice nebo Hovorčovice, ale půlhodinový takt mi pro Tišice a Všetaty připadá adekvátní.

jen proto protože "je jednokolejná"?
Protože čím více vlaků, tím větší chaos, když se jeden z nich někde opozdí. Tím pádem hrozí, že papírově sice bude jezdit víc vlaků, ale reálně na ně bude menší spoleh. Existence S34 bohužel situaci moc nepomáhá.

=>Hroch: takže podle téhle logiky bys třeba omezil Leo Express, protože mezi Prahou a Olomoucí "vyžírá" a zhoršuje ekonomiku expresu, který staví ještě v Kolíně, Pardubicích a Třebové?

(Příspěvek byl editován uživatelem Lukfi.)

„There once was a time when all people believed in God and the church ruled. This time was called the Dark Ages.“ -- Richard Lederer
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9375
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 22. listopadu 2013 - 22:33:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Tak upřímně, Tišice a Všetaty rozhodně nemají takový potenciál, aby zde byl obhajitelný interval kratší než 30 minut ve špičkách.
V jihomoravském kraji mají docela dobře vymyšlené intervalové standardy a myslím si, že pro okolí Prahy by byly dobře použitelné. Pokud so dobře vzpomínám, tak jsou následující:
1) Je-li poptávka v PD větší než 500 cestujích, měl by být interval v sedle 120 a ve špičkách 60 minut
2) Je-li poptávka v PD větší než 1000 cestujících, měl by být interval v sedle 60 a ve špičkách 30 minut
3) Je-li poptávka v PD větší než 3000 cestujících, měl by být interval v sedle 30 a ve špičkách 15 minut
Řekl bych, že trať 070 mezi Všetaty a Prahou je těsně za hranicí 2. stupně, tedy současný interval je celkem odpovídající. Myslím si, že osobák po 60 a spěšňák/rychlík po 60 vzájemně proložený je dostačující nabídkou. Musím říct, že v kraji vidím víc míst, která tlačí a která významně stlačují kvalitu železniční dopravy než to, že zrovna Tišice a Všetaty měly pouze interval cca 30 minut. S Kojetic i Hovorčovic významně dominuje autobusová doprava a kdyby se Hovorčovice systematicky projížděly, asi by to vůbec nevadilo.
Můžeme se klidně vrátit ke trati 210, kde je sezonní poptávka významně vyšší, než víkendový provoz na trati 070, přesto tam jsou celkem nepřijatelné díry, podívejme se třeba na trať 014, kde je 4 hodinová díra v dopoledním sedle (myslím si, že třeba vlak v 10:45 alespoň o víkendu chybí), podobně na trati 235 a 3 hodiny díra v sedle (opět ve víkendové špičce), stejně tak bych spíš než tehle vlak navíc na 070 radši objednal sobotní dopolední půlhodinu na 231 či 091. V sezoně by asi stálo za to zalátat 4 hodinovou díru na trati 076 (chybí vlak kolem 14 hodiny). A další.
Ať se ve středočeském kraji stanoví podobné standardy, nejdřív se dodrží a pak ať se vylepšuje zbytek. Samozřejmě v kraji je i plno tratí s mizernou poptávkou (063, 094, 095, 204) a zbytečných vlaků (připomenu Dobříš 1:30/3:30) či doplním třeba vlaky kolem třetí ráno na trati 212, za něž by se měly koupit ty standardy tam, kde ještě nějaký smysl provozu je.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 810
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 23. listopadu 2013 - 13:34:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: 3000 cestujících denně,tak tím jsi i 074 poslal do 15ti minutového taktu.... :D . Jsem její zastánce, nicméně na 15ti minutový takt to nevidím....[happy], ikdyž je pravda že je mírně pod 3000, podle posledního zveřejněného sčítání...

Jinak s tragédiemi typu 063 s tebou souhlasím..
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9380
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 23. listopadu 2013 - 14:17:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: 3000 cestujících na nejzatíženějším profilu. A to je rozdíl. 3000 mají ve středočeském kraji jen tratě 011, 091, 171, 221 a 231. Ke 3000 má ještě relativně nejblíž 120. 074 určitě spadá maximálně do první kategorie.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 23. listopadu 2013 - 14:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Cože?? :D . Koukni se na průzkum... Já se k tomu nechci radši vyjadřovat... Jestli mystlíš nad 500 tak je na tom takhle Neratovická větev. Čelákovice-Brandýs jsou ve 2... . Dokonce tady minulý rok byli někteří v šoku, že dopadla líp než 173...[proud]
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 23. listopadu 2013 - 15:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3000 cestujících denně,tak tím jsi i 074 poslal do 15ti minutového taktu....
Pochybuji, to by musela každá 810 odvézt v průměru více než 160 cestujících.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7272
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 23. listopadu 2013 - 15:26:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym:Koukni se na průzkum...

No rád bych ho viděl.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...