K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 29. 01. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 29. 01. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 09:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

snad jen to, že u ČD není zdarma, ale při cestování na velké vzdálenosti je to v podstatě směšná cena
Jasně, "nechci slevu zadarmo..." Kdyby byla zadarmo a na dobu neurčitou, tak už jí asi mám. Ale na to, abych dvakrát-třikrát ročně někam jel... ale jinak to vůůůůbec nikomu nevadí (ale tohle je přesně ten modrej pohled na věc ;-)

Aktuálně z paluby IC1005 (protivlak IC1000 byl zpožděný, tak šíbovali přímo na 2 nástupišti, zpoždění 5 minut) - první věta slečen naproti nám u stolečku zní Jeee, tak to se zase nadlábnem a začínají si vybírat snídani. Takže to na margo toho, jak to hnusné kafe a oschlé dortíky vůůůbec nikdo nechce a jistě to není jeden z důvod proč jedou s RJ ;-)
Mirek2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 12:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám že celkem slušná hysterie kolem ČD a RJ. K tomu jen tolik,každému vyhovuje něco jiného a všem se nezavděčíte.Ne každý disponuje počítačem a netem, ne každý má důvěru k těmto technologiím.U ČD je možnost nákupu jak přes pc a telefon,tak přes pokladny nebo přímo ve vlaku.U RJ je trochu jiný systém,který je zaměřen spíš na pc případně telefon.To přivádí určitý okruh zákazníků.
Z toho plyne že stále budou dva tábory příznivců....jako v nedávných volbách.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 13:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A v roce 1880 byla v Evropě významná část hromadné (železniční - jiná nebyla)dopravy v rukou státu
Z železničního dějepisu máte za 5, nemilý socialisto železniční. Rok 1880 byl naopak dobou, kdy téměř všechny české železnice byly v soukromých rukou. Jediná státní dráha v té době byla trať Rakovník-Zdice-Protivín. Zestátňování začalo až o 4 roky později zestátněním Dráhy císaře Františka Josefa (Praha-Tábor-Vídeň) a Dráhy císařovny Alžběty (Budějice-Linec).

Oni totiž soukromníci už tehdy, logicky, vyzobávali rozinky, kdežto stát chtěl zajistit dopravu i v nelukrativních místech. Takže ji provozoval sám nebo dotoval privátní společnosti (na lokálkách, ale i významnějších tratích)
Ano, to máte naprostou pravdu. Tehdejší c. k. stát to řešil tak, že železničním společnostem garantoval přiměřený zisk – když byly ve ztrátě, tak jim to dorovnal ze státního. (Podobnost s dotovanou ZDO jest čistě náhodná) Argumenty pro tuto politiku byly nemlich stejné, jako u zdejších modrogumídků – nelze prý stavět tratě jen tam, kde je dostatek průmyslu a zákazníků, ale i do dalších míst kde „dráha sama přivede průmysl do kraje“ (Podobnost se současnými argumenty pro dálnice je opět zcela náhodná)
Důsledkem čehož ovšem státní pokladna platila ohromné sumy a po krachu na vídeňské burze byl takovýto systém již zcela neudržitelný. Proto byl schválen sekvestrační zákon, který umožnil ztrátové společnosti nuceně znárodnit. Tedy nejprve jen ty ztrátové Obětavé, později i ty ziskové vyzoby. Salámová metoda v c.k. praxi.
Určitě je také jen čistě náhodnou souvislostí, že většina tehdy státem dotovaných tratí je i dnes v hluboké ztrátě a uvažuje se o jejich zrušení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_Antonio.)
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 13:09:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek2
Nemáte pravdu, existuje velmi mnoho relací, zejména mezinárodních, kdy nemám na výběr a musím jít si koupit lístek k pokladně.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5000
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 13:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: V těch teoriích je něco pravdy. Ale zcala zásadní důvod pro zasahování státu do provozu i čistě soukromých drah byly jiné. Vojenské. Silniční doprava byla ještě stále založena čistě na animální tedy koňské síle. Dominantní úlohu musela v době válek převzít železnice.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3849
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 14:10:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: "Ale zcala zásadní důvod pro zasahování státu do provozu i čistě soukromých drah byly jiné. Vojenské. Silniční doprava byla ještě stále založena čistě na animální tedy koňské síle. Dominantní úlohu musela v době válek převzít železnice"

Tak, tak. Jinak by se Švejk z Prahy do Budějovic nedostal...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 14:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se vám nelíbí na eshopu ČD?
Ten systém "substrát se stará, substrát má"
Včera, poprvé, po více než roku každotýdenního ježdění s RJ vypadlo u Pardubic topení ve voze č.2.
Stew okamžitě nabízely deky. Chlad nebyl tak znatelný, vnuci např. deky odmítli,
tu hoďku do Prahy se to dalo v pohodě vydržet.
Před Prahou prošla vagon vlakvedoucí. Omluvila se, zeptala se zda máme kreditovou jízdenku, že nám do 4-5 dnů bude vrácena polovina jízdného,
Ráno poté tam peníze jsou.

kartu FŇ11 musím mít i u SA/RJ,
To je právě ten omyl.
Kreditová jízdenka je pouze virtuální. Nikdo mě jako Matka nehoní něco vyřizovat, vyzvedávat, nosit fotku a plevelit peněženku dalšími 3 kartami (mou a vnuků)


Jedu-li s dětmi, chci minimální garanci úrovně a tu mám u RJ a LEO
Nepotkávat situace, kdy "zodpovědný cestující se stará", jak ve vlákně "nejotřesnější", doufám že jen vtipkuje, nejmenovaný MZ z nábřeží.

Na eShopu CD je patrné jak ten systém "co kdyby to zneužili" začíná zaměstnávat sám sebe, řeší problém synchronizace v místech bez signálu, aby proboha někdo nepodvedl o pár korun.

U ostatních dopravců si umím představit, že mi jako pravidelnému cestujícímu dají na jízdenku třeba i úvěr do 500,- což je limit NFC plateb a nebude mít právě vlak dopravce spojení se serverem a dle lokální cache historie jsem pravidelný cestující.
To u ČD vidím jako sci-fi, RJ a LEO k tomu mají našlápnuto

Měsíčně utratím za cesty na Ostravu přibližně pevnou částku, nečiní mi problém aby ležela ne v bance ale u RJ, protože mi umožňuje pružnou změnu v jednoduché aplikaci, systém nezneužívám, pokud výjimečně nejedu, místo včas vrátím.

Nemusím řešit cenu, volím podle přístupu dopravce, počítám i s tím že RJ zdraží až se Ostrava pročistí.
Zatím ČD dělá pořád vše svou byrokracií, že je pro mne dopravcem až 3. volby

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1299
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 14:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera se stala taková zajímavá věc. IC RJ 1009 v Brandýse nad Orlicí za průjezdu zastavil u peronu na 1. staniční koleji (aniž by cokoliv předem nahlásil řízení provozu) a "vysadil problémového cestujícího". Bohužel zrovna v době, kdy po 2. staniční koleji ( blíže k výpravní budově) měl postavenou vlakovou cestu rychlík v protisměru. Naštěstí se výpravčímu podařilo včas tomuto rychlíku "schodit" vjezdové návěstidlo. Takže to bylo o fous. ... Kdopak by asi byl vyníkem, kdyby toho cestujícího ten rychlík přejel ?
Mirek2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 14:42:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio : Tak mezinárodní relace jsou trochu jiná káva.Kam z naší malé zemičky nejezdí přímé vlaky,tak je koupě jízdenky složitější.Zkrátka jak nejde koupit jízdenka přes net...tak je zle.Je rozdíl si kupovat jízdenku v místní dopravě(Praha-Ostrava)nebo v dálkové(Praha - kamsi do světa).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6115
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 15:06:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda jezdím do Ostravy, Olomouce, Chebu, Děčína, Brna etc. a krom znalosti JŘ a užitečné funkce "poloha vlaku" nikde surfovat nemusím. Prostě přijdu na nádraží, nastoupím a jedu.

V létě s kolem, čímž může mít RJ svůj rezervační systém klidně pozlacenej a stejně by mi byl k hovnu...

Při množství cest kdy jsem ve vlaku v průměru každej den se mi letošní zimu stalo, že to netopilo 3x. Jednou nebufal bufík v řidičáku reginy - cestujídím se průvodčí omluvil a nabídl přesazení do motoru kýž topil. Podruhé totéž organizovala průvodčí v 854+954, kdy mizerně topil řidičák. A potřetí "chcíplo na baterky" jedno Bt (shodou náhod poslední) - bylo uzamčeno a průvodčí na to na peronu ještě upozorňoval. Nikdo deky fasovat nemusel páč si sed tam kde to topilo.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 15:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek2
Ale kdež. Jízdenku v pokladně musím koupit i v mnoha relacích, kam přímé vlaky jezdí. Namátkou Plzeň-Furth im Wald, nebo cokoliv-Košice v Šíravě/Excelce na sedáka (i když lehátko mi éšop nabídne). Když chci jet z Brna do Košic s přestupem v Holomóci na něco nočního, tak musím koupit dvě jízdenky, automatickou kombinaci normálního lístku Brno-Holomóc a lehátka Holomóc-Košice éšop opět neumí.

Zkrátka jak nejde koupit jízdenka přes net...tak je zle
Ano, je zle. Protože pak musím zcela zbytečně vážit cestu na nádraží a zpět. Na dálkové cesty si opravdu nekupuju lístky těsně před odjezdem, nehledě na nutné rezervace lehátek.
A jelikož letadla a busy tohle už dávno mají, tak šotouši všech barev včetně modré by ve vlastním zájmu měli tlačit ČD k témuž.
Navíc i lístek na pokladně v pokladní v konečné fázi naťuká do ARESu, tudíž plné nepropojení éšopu s ARESem je dané jen a pouze leností ČD, potažmo paranoidním strachem z cestujících, kteří by to jistě zneužili.
Než se na mne sesypete, že kaštan si z počítače nemůže vytisknout CIV tiskopis jízdenky, pak vězte, že tento problém snadno řeší automat na nádraží, který by vytiskl platný lístek oproti zadanému jednorázovému kódu ve stylu MÁV.
Mirek2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 395
Registrován: 4-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 16:11:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemíním se zde přít o to co je lepší.Každý si v systému najde to své.......Když někam jedu,poradím si dle daných možností.Když to nejde jinak,tak musím na nádraží.....Ten čas si vždy najdu.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3850
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 16:24:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: "Já teda jezdím do Ostravy, Olomouce, Chebu, Děčína, Brna etc. a krom znalosti JŘ a užitečné funkce "poloha vlaku" nikde surfovat nemusím. Prostě přijdu na nádraží, nastoupím a jedu"

Na PJD, samozřejmě. Víte co, pánové?
O řádek níže je diskuze o tarifu. Bylo by dobré si ji občas přečíst. Jak cestující kupují někdy i pět na sebe navazujících jízdenek, aby se se "síťovými" ČD dostali co nejlevněji z bodu A do bodu B. A to včetně zaměstnanců ČD, neboť soudím, že FIPka je jiným nedostupná.
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 16:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek2
Ten čas si vždy najdu.
Aha. To bude ono. Ne všichni mají tolik času jako vy, aby kvůli každé trochu složitější jízdence běhali na nádraží a zpět.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6117
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 16:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No samosebou Rudlíku
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3851
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 16:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: a něco k věci by nebylo?

Mimochodem, já taky nemrvím Vaše jméno, ač s ohledem na Vaše příspěvky a jejich terminologii by to bylo velmi snadné.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6120
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 17:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebylo. Proč?

Stačilo by nelhat. Samozřejmě. Pak ani já nebudu jméno komolit
regio
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.42.108
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 18:51:36    Odkaz na tento příspěvek  

RegioJet v roce 2011 prodělal 59 miliónů: Železniční dopravce RegioJet hospodařil v prvním roce existence, tedy v roce 2011, se ztrátou 59 miliónů korun. Předloni v září začal provozovat vlaky na trase Praha - Ostrava a konkurovat Českým drahám. Ztrátu firma zdůvodňuje náklady na rozjezd služby.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3852
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 18:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlčku, stačí si přečíst např. tohle:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2697690
a zjistíte, že o nakupování jízdenek u ČD nemáte ani áhnung. To dělá ta režijka.
Tupoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.190.238
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 19:59:34    Odkaz na tento příspěvek  

Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5003
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 20:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se pak ale blbě argumentuje křížovým financováním ČD na úkor ziskových tratí a činností...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6121
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 20:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak znova - Rudlo lžeš. Režijku nejen nemám ale nikdy jsem neměl.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 21:13:07    Odkaz na tento příspěvek  

Z osobní zkušenosti můžu říct, že Ingold působí podobně
Synergy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 21:54:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Petr vlček: Ale jako debil vystupuješ skoro ve všech diskuzích.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6125
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 22:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tak jistěže. Na stejným principu funguje jakákoli síťovka. I pražská nebo jakákoli MHD - kdo ji má tak obvykle nepojede jinak (= autem), kdo ji nemá má daleko větší tendenci jet právě tím autem. Její výhodou je právě to, ŽE NIC NEŘEŠÍM, NASEDNU A JEDU. Žádný rezervace, shánění lístků, zkoumání tarifních wifikundací. Prostě obdoba toho auta - nasednu a vyrážím. Jedinej rozdíl je že si musím zjistit v kolik to jede.

Až se podaří ten systém rozjebat - eh totálně zkonkurenceschopnit "co spoj to jinej dopravce, tarif a rezervační systém" - tak už nebude IG. Taky ale bude u každý cesty zásadní úvaha zda se na to nevysrat a nejet bez obstrukcí autem. U přímých relací někdy VHD vyjde, u relací s přestupy mezi dopravci asi sotva. Tam riskovat že "někde něco ujede a nikdo za nic neručí a nestará se" jako to dnes funguje u busů praktické použití VHD bude tlačit k nule.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 22:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak se projeďte s kolem nějakým rychlíkem na trati 220. Podmínka Prodej rezervací na vlaky s možnou rezervací místa pro jízdní kolo končí vždy 2 hodiny před odjezdem vlaku z výchozí stanice. Vás jistě potěší.

Je tedy zajímavé, že můžete obletět zeměkouli s různými společnostmi v různých aliancích i mimo ně, a to na jednu letenku a všichni se starají. Asi to dělají nějak blbě, ale na druhou stranu je mnoho zemí, kde osobní železniční dopravu zrušili, ale letadla a busy tam furt provozují.

Já mám pražskou tramvajenku + měsíční Benešov Praha, ale stejně, když se mi to zdá výhodnější, tak bez zábran jedu autem.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 67180
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 01:37:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co to pro přepravu kola na trati 220 znamená? Zhola nic, je tam perverzace povinná.

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3853
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 01:54:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

regio: "RegioJet v roce 2011 prodělal 59 miliónů"

No, když to uvážíme, a těch 59 mio vezmeme za pravdivé, pak provozování vlakové dopravy musí být tvrdě výdělečnou činností.

Víme, že Jančura vložil do podniku 9 lokomotiv a pár desítek vozů. Lokomotivy byly odhadnuty na cca 170 mio Kč (je to vklad SA do RJ, zapsaný v obch. rejstříku), cenu vagonů neznáme a mohou být na leasing. Provoz v roce 2011 běžel cca 3 měsíce. Jestliže ztráta v tomto roce je jen cca 60 mio Kč, pak tržby (po odečtení nákladů provozu) musely být za ty tři měsíce cca 110 mio Kč. Je-li tohle pravda, pak v roce 2012 (t.j. 4x3 měsíce) by měly být tržby po odečtení nákladů více než 440 mio Kč a Jančura má celou investici i s pěkným výdělkem doma.

Borovička: jaké křížové financování v tom vidíte? Je-li pravda to, co píšou noviny, pak SA udělala obchod století.

Teď jenom, nakolik věřit novinovým zprávám...
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 02:28:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček
Oni by cestující nic zkoumat nemuseli, pokud by národní železniční správy otevřely vstup do svých rezevačních systémů. Pak by mohly vzniknout vlakové alternativy Skyscanneru, Královny nebo Hipmunku - kaštan zadá start a cíl a systém mu sám najde (a objedná!) nejlevnější/nejrychlejší kombinaci jízdenek a dopravců.
Jenže tohle je pro národní železnice nepřekonatelný problém (pravděpodobně díky §1+§7) a zatím jediný státní dopravce s otevřeným systémem je paradoxně RŽD.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 07:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Pokud znáte pojem odpisy, tak víte, že ne celá cena hmotného investičního majetku se promítne v nákladech v roce pořízení, ale pouze poměrná část, zjednodušeně řečeno, náklad se rozloží do více let (jsou na to odpisové skupiny, nevím, kolik let se odepisují lokomotivy).
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 07:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: Protože ty národní dopravce nic nenutí, aby maximálně vytěžili z potenciálu cestujících, raději si vzájemně účtují KEVy, rok co rok ponoří své pařáty do státní kasy, případně rudí odboráří pohrozí stávkou a je na rok pokoj. To je krásně vidět i na ceně mezinárodních jízdenek.
otazník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:08:01    Odkaz na tento příspěvek  

Víme, že Jančura vložil do podniku 9 lokomotiv a pár desítek vozů. Lokomotivy byly odhadnuty na cca 170 mio Kč (je to vklad SA do RJ, zapsaný v obch. rejstříku), cenu vagonů neznáme a mohou být na leasing. Provoz v roce 2011 běžel cca 3 měsíce. Jestliže ztráta v tomto roce je jen cca 60 mio Kč, pak tržby (po odečtení nákladů provozu) musely být za ty tři měsíce cca 110 mio Kč. Je-li tohle pravda, pak v roce 2012 (t.j. 4x3 měsíce) by měly být tržby po odečtení nákladů více než 440 mio Kč a Jančura má celou investici i s pěkným výdělkem doma.



sancta simplicitas!

A co za rok 2012?
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: cenu vagonů neznáme a mohou být na leasing.
diskuse na tom běží na Želpage: RegioJet zveřejnil výroční zprávu za rok 2011

"bartik09
29.01.2013 (5:36)
Da se z toho usuzovat, ze splacet (tyto) vozidla budou cca 13 let, vagon vyjde na 7,7 mil"
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad platební systémy
Počet bezkontaktních karet roste, platit jimi lze na 10 tisících Více na: http://zpravy.e15.cz/byzn
Mě z toho vychází, že POP systém ČD kráčí do důchodu, systémy RJ a LEO jsou novým formám placení blíže..
PHN
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.178.100
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:29:01    Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo včera nezachytil vzácný okamžik šestivozového IC 1005 v čele s Hektorem?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:29:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co to pro přepravu kola na trati 220 znamená?
Dvojí.
Že kvůli téhle buzeraci si kolo radši vozím jinak. (Návrat z výletu se dost dobře plánovat nedá. Protože tahle podmínka znamená, že je třeba mít rezervaci tři hodiny před odjezdem z Tábora, což je blbost.)
A hlavně, proč to tu je, že pan Vlček chválí, jak s ČD sedne a jede i s kolem, ale to na 220 nějak nejde.
A když obrátíme Váš výrok - A co to pro přepravu cestujícího v RJ a LE znamená? Zhola nic, je tam rezervace povinná.
Jen je rozdíl v tom, že u soukromníků, když je místo, tak sednu a jedu, ale u ČD, i když je hytlák prázdný, tak mi kolo nevemou (nebo jen s pokutou).
Ale modrá buzerace je, jak vidím, v pořádku.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PHN Co tam prováděli? My přišli na perón už v okamžiku, kdy po vedlejší koleji profičela 162 směrem na zhlaví a hektor už tam nebyl. Já si do teďka myslel, že vzhledem ke zpoždění protivlaku IC1000 to točili rovnou přes hlavák a to tak, že jen převěsili lokomotivu.
Ostatně, překvapilo mne že si fíra (asi 30 let, to na margo těch řečí o důchodcích u RJ) sám svěšoval lokomotivu se soupravou. A nevypadalo to, že by to dělal zrovna poprvé. To už je dneska na ČD taky tak, nebo tam k tomu bývá ještě posunovač? (za mých mladých let se po nádražích potulovali různé existence jako koloťukové, ale nic takového jsem taky už dlouho neviděl).
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 09:55:27    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: zásadní rozdíl InGoldu oproti lítačce na MHD je to, že lítačka se vyplatí většině cestujících . Proto ji taky má skoro každý, na rozdíl on InGoldu, kterých je pár tisíc.
Proto taky (beru Prahu jako příklad) běžný občasný cestující má na výběr ze dvou jízdenek - oproti vlaku, kde je les slev. A kde ztráta "jednotné jízdenky odkukoliv kamkoliv" nebude trápit lidi tolik, jako by to bylo v té MHD.
pro Jbb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:06:59    Odkaz na tento příspěvek  

potulovali různé existence jako koloťukové
Dovoluji si pamětníka upozornit, že "existence koloťuk" je profese vozmistr, člověk zodpovědný za technický stav vozů soupravy a správnou a bezpečnou činnost brzd vlaku, za stav vlakového topení, klimatizace, třeba i WC. Není to žádná "existence" ve vámi použitém pejorativním významu, ale poměrně kvalifikovaný zaměstnanec, něco jako strojvedoucí pro tažená vozidla s poměrně rozsáhlými technickými znalostmi a značnou zodpovědností.

To jen tak na okraj, na upřesnění toho, co tu vykládáte.

Na ČD se strojvedoucí odvěšují a přivěšují již celkem běžně, především v menších stanicích, nebo tam, kde byl zúžen personál zvaný posunovač (vedoucí posunu).
balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 11-2002

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb:
...My přišli na perón už v okamžiku, kdy po vedlejší koleji profičela 162 směrem na zhlaví a hektor už tam nebyl. Já si do teďka myslel, že vzhledem ke zpoždění protivlaku IC1000 to točili rovnou přes hlavák a to tak, že jen převěsili lokomotivu...
Lezete mi do hlavy. Asi jsme se tam potkali (vyprovázel jsem rodinu) a měl jsem tytéž myšlenky.
RJ- Ještě v čase pravidelného odjezdu se čekalo na peróně před zamčenou soupravou (odjezd asi +8?).
RJ+ Dál už jen životní jistoty a pozitiva - zpoždění dohnal před Kolínem, pokojíček prý útulný, služby na palubě v cajku, švestkový lepší než tvarohový.
ČD- Jediný kartový automat na celém hlaváku mimo provoz. (Stejný problém i u vedlejší unikátní krabice - ta je myslím s hotovostním terminálem, ale nejsem si jistý?). Onehdá to Pospec sledoval v Otrokovicách, tak schválně jak dlouho bude oprava trvat tady...

2koridor.websnadno.cz
pro Jbb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:09:37    Odkaz na tento příspěvek  

ale nic takového jsem taky už dlouho neviděl
Neviděl jste to dlouho proto, že se v naprosté většině případů soupravy netočí na Hlaváku, ale ve Vršovicích, na Smíchově, v Holešovicích, na ONJ. A tam jsou tyto "existence" přítomny. Nicméně, jsou přítomny i na Hlaváku, akorát nejsou tak vidět, protože obracáky na tomto nádraží jsou poměrně vzácné.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 67183
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:12:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože tahle podmínka znamená, že je třeba mít rezervaci tři hodiny před odjezdem z Tábora, což je blbost.

Ne, to naštěstí neznamená. Takový stav sice určitou dobu existoval (s buzerací, když se přišlo rovnou), ale na drážní poměry se velmi brzy „osvědčil” a taková místenka přešla do klasického režimu povinných místenek, tedy do odjezdu z nástupní stanice.

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:23:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicméně, jsou přítomny i na Hlaváku, akorát nejsou tak vidět, protože obracáky na tomto nádraží jsou poměrně vzácné.
Aha, takže si to mám vysvětlit tak, že co RJ zvládne vlastními náležitostmi, na to má ČD někde v kutloušku na hlaváku připraveného zaměstnance "co kdyby"?
Neměl jsem nic proti "poměrně kvalifikovaným zaměstnancům", narážel jsem na takové vzpomínky z dětství, kdy koloťuk omlátil podvozek, vychcal se mezi vagóny a pokračoval dále ;-)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3854
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:24:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka j: "Pokud znáte pojem odpisy, tak víte, že ne celá cena hmotného investičního majetku se promítne v nákladech v roce pořízení"

Pletete dohromady dvě věci: Nákladem se pro moji "kapsu" věc stává v okamžiku, kdy banka odepíše z mého účtu ve prospěch dodavatele příslušnou částku (cena dodávky). Jak tento náklad rozepíšu do daní (odpis) je otázka úplně jiná, pro dodavatele naprosto nezajímavá. Zajímá pouze berňák a to proto, že umožňuje plynulý výběr daní z příjmu, bez každoročních skoků, daných tím, zda jsem v konkrétním daňovém roce investoval či nikoli.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3363
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 10:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent: Tak bezkontaktní platby sice fajn, ale zas tahání peněz z kapes zákazníků. Stačilo by u plateb do xy Kč nevyžadovat PIN a tedy kartu zasunu-píp-vytáhnu a hotovo. Přesně takto to funguje třeba v Německu.
Twin Falls
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.218.89
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 11:14:43    Odkaz na tento příspěvek  

Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 11:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twin Falls:
A co je v tom rozhorovu tak hrozného?Mě se zdá že má hlavu i patu...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3855
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 11:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr 47: "Mě se zdá že má hlavu i patu"

Jo, to jo. Konečně někdo z modrogumídků přiznal, že má v účetnictví majetek, "oceněný" za miliardy (pozemky pod kolejemi, nádraží), který je však neprodejný (=bezcenný), protože ho nikdo nechce. A přesto se doufá, že tenhle bezcenný majetek stát koupí za miliardy. U normálního podnikatele by šlo zcela zjevně o pokus trestného činu podvodu, se sazbou, pamatuji-li se správně, až dvanáct let odnětí svobody. A vedení ČD stále sedí na nábřeží a ne na Pankráci..
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 12:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačilo by u plateb do xy Kč nevyžadovat PIN a tedy kartu zasunu-píp-vytáhnu a hotovo. Přesně takto to funguje třeba v Německu.
Ano, to se mi líbí
Neruda333
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 12:07:21    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33:
U normálního podnikatele by šlo zcela zjevně o pokus trestného činu podvodu, se sazbou, pamatuji-li se správně, až dvanáct let odnětí svobody.
Myslíte, právníku?

Dráha není a ani nemůže být "normální podnikatel", z čehož plynou jisté výhody, ale i nemálo nevýhod vůči "normálním podnikatelům". Za domácí úkol si dejte zamyšlení nad tím, jaké to jsou výhody a nevýhody. Článek vám napoví.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3856
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 12:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerudo, pro dráhu, která je obchodní společností, platí naprosto stejné zákony, jako pro jiné obchodní společnosti. Nemůžete říci, že zákony jednou platí a jindy neplatí. Že dráha musí jít do výběrových řízení (což soukromníky neobtěžuje) je pouze problém vlastníka (prostě státu se nevěří a proto každý, kdo s ním má, byť jen vzdáleně něco společného, musí každé své rozhodnutí obložit spoustou papírů, pro soukromníka zcela zbytných).
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 12:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: Kecáte, respektive jste si ani nepřečetl článek i své řečičiky. Platí snad pro černé a žluté zákon č. 137/2006 Sb.? Aha. A ten majetek samozřejmě úplně stejně nemohou tržně střelit. Bezcenný není ani náhodou (nemyslím, že tu půjde o opuštěný záchodky v horní dolní). Ano problém to je, ale ne ČD, ale státu a zákonodárců, kdy státem vlastněné organizace mají nastavená nesplnitelná pravidla hospodaření. A o tom ten článek je, jen to překrucujete. jinak toho manekýna nemusím.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 364
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 12:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

balik Asi jsme se viděli, já táhl patnerku k čelu soupravy, abych očumoval spřahování.
Služby slušné, akorát neměli řeckej jogurt a za Pardubicema se tam stewardka moc neukazovala. V Havířově sekera +5, což mi při tom několikerém poskakování přišlo docela málo.
Večerní poslední vlak z HAV byl z hlediska obsluhy bez poskvrky, jen rozhlas nebyl skoro slyšet. A v Praze s náskokem 10 min (i přes pomalé jízdy), což takhle večer taky potěšilo.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 13:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovičko, i soukromnik by mohl postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Ale můžete vysvětlit, proč by takovou blbost dělal? A proč takovou blbost musí dělat organizace, byť i jen zčásti ovládané státem? Ekonomické důvody téhle blbosti nejsou, jedinou skutečnou potřebou je být kryt před kontrolou (a ječením "veřejnosti"). Pak se ovšem nemůžeme divit, že stát je špatný hospodář, neboť zbytečně plýtvá energií při kontrolování sebe sama a přitom se ztrácí ekonomický smysl podnikání, jímž je zisk. Pak se ale nemá pouštět do podnikání, protože se soukromníkem v rovné soutěži je předem poražen. Samozřejmě, je-li ta soutěž skutečně rovná. A myslím, že právě tohle z onoho článku vyplývá, byť samozřejmě polopaticky to nikdo z těch, kteří jsou se státem propojeni, neřekne.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5009
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 13:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč takovou blbost musí dělat organizace, - no přece protože jí to ukládá zákon. A jestli nevíte, statutárního zástupce by za porušení zákona mohl potkat pěkný flastr (= nekolik let natvrdo). A ne že by se už někomu nepoštěstilo sedět.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3858
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 13:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovičko, zákon je nutno dodržovat, o tom není řeči. Blbý zákon je nutno zrušit. A nebo (není-li např. politická vůle ke zrušení) vytvořit situaci, kdy se stane neaplikovatelným. U toho konkrétního zákona, o kterém tu mluvíme, se tak stane v okamžiku, kdy stát přestane podnikat. U nákupu papíru a barvy do razítek nebude bolet.
balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 11-2002

Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 13:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Já táhl k čelu soupravy synáčka , ale to už peršing zvedal smetáky.

2koridor.websnadno.cz
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5011
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 14:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R33: Ona je už opravdu i komplikace občas nakopupit hajzlpapír. Ale i tam kde veřejný sektor nepodniká je samozřejmě problém. Třeba jak správně spočítat blanku (zrovna dnešní téma), a třeba zakázky v IT - ty jsou obvykle nekvantifikovatelné a tudíž vždy napadnutelné. To nejsou cihly, co spočítám od metru. A ten zákon po nás chce i okolní evropa. Jinak s námi nebude kamarádit a obchodovat.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3826
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 14:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr
Zajímavé-u RJ vždy dopředu víte, kdy pojedete,u ČD ne.
Rezervaci si můžete v předprodeji koupit až 2 měsíce předem. Prodej rezervací na vlaky s možnou rezervací místa pro jízdní kolo končí vždy 2 hodiny před odjezdem vlaku z výchozí stanice. Prodej rezervací na mezinárodní vlaky s povinnou rezervací místa pro jízdní kolo končí zpravidla v době odjezdu vlaku z jeho výchozí stanice. Prodej rezervací na vnitrostátní vlaky s povinnou rezervací končí vždy v čase odjezdu vlaku z nástupní stanice cestujícího

Místenka 1. nebo 2. vozové třídy s rezervací místa pro jízdní kolo přepravované jako spoluzavazadlo- 35 Kč


ČD- Jediný kartový automat na celém hlaváku mimo provoz
To jsem nevěděl,že provozovatel odpovědný za funkčnost jsou ČD.
Když nefungují na letišti-je to problém Lufthansy, ČSA,..., nebo majitele automatu?

(Příspěvek byl editován uživatelem ohl.)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5013
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. ledna 2013 - 14:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R33: Ještě k prodeji majetku. Tam jak bylo uvedeno nejde o vlastní cenu movitého majetku, ale o to, že tento majetek byl do ČD "nalit" zdarma při delimitaci. Nyní má nebo může být kapitalizován, ale to bere konkurence jako nepovolenou podporu podnikání. Nejde tu vůbec o dobré či špatné hospodaření vlastníka majetku.