K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 14. 01. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 14. 01. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:31:06    Odkaz na tento příspěvek  

Michal_novotny: Tak to ještě varianta 3 Student jede za úplně jinou cenu, než ze které se to počítá /jede za 221 což je sleva z 295 plná cena - sleva 25%/ ale doplatek se počítá z částky 450 Kč /jízdné cca 335/ za které ale reálně nejede. Zdá se mi to, nebo je ten systém na palici pokud to tak opravdu funguje?
Resp. když by v rámci "konkurečního boje" chtěl stlačit studenskou cenu třeba na 1 Kč, tak by měl pořád dostávat 125 Kč??? Že já jsem raději nešel spát.

Jbb: Souhlasím, ať si dopravce dát komerční slevu studentům pokud chce, nakonec i RJ ji nabízí na ISIC apod.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a teď mě došlo ještě k té pekárně: Vzhledem k tomu, že pekárnu vlastní a provozuje pekař, tak je situace jiná, než když koleje vlastní a udržuje stát a (osobní) dopravce za jejich používání platí nižší cenu než jsou reálné náklady. Takže i open-access dopravce je už defacto dotován. Stačilo by zvýšit poplatek za DC na reálnou částku a veškeré open-access aktivity by rázem skončily.
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:41:05    Odkaz na tento příspěvek  

Takže přímo dle kompletního znění tarifu RJ je obyčejné jízdné 450 Kč a jízdné pro studenta 15-26 let 337 Kč.
Ovšem v reálu za něj asi nikdo nejezdí jak to tak vypadá. Jak píše JBB, zrušit a bude pokoj
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4443
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Michal Novotny: a veskere krajske lokalkove a pololokalkove aktivity taky. Realna cena za vlkm je cca 40 kc.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1522
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 02:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: A on by byl takový problém o ty vybrané peníze ponížit úhradu z SFDI do SŽDC a následně o tu částku navýšit příspěvek státu na dotování té lokálkové dopravy? Nula od nuly pojde...
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 02:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dříve by to asi problém nebyl, ale teď už jo. Pokud by teď stát razantně zdražil dopravní cestu pro osobní dopravu, má na krku arbitráž s RegioJetem a LeoEpresem za znehodnocení investice.

Leda že by se předem všichni aktéři na změně dohodli. Ale to je hodně složité.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Koreň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 4-2011
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 02:38:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal: Petr_Šimral: A on by byl takový problém o ty vybrané peníze ponížit úhradu z SFDI do SŽDC a následně o tu částku navýšit příspěvek státu na dotování té lokálkové dopravy? Nula od nuly pojde...

Před nedávnem jsem tu na tohle reagoval a podrobněji popisoval ekonomické chování subjektů v takovém případě. Viz odstrašující příklad Slovenska.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 08:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a teď mě došlo ještě k té pekárně: Vzhledem k tomu, že pekárnu vlastní a provozuje pekař, tak je situace jiná, než když koleje vlastní a udržuje stát a (osobní) dopravce za jejich používání platí nižší cenu než jsou reálné náklady.
Kdo vlastní pekárnu je v tomto ohledu (pro tento příklad) zcela podružné. Nechápu, proč tu pořád obcházejí strašidla "přiměřených zisků". Vy vycházíte z toho, že třeba některé vlaky budou pro dopravce se ziskem 20% (třeba). A že je to "nemravné", že rejžuje, "privatizace zisků a socializace ztrát, atd..." - to je takový komunistický koncept... Ve skutečnosti se i dopravce chová tak, že je ochoten vypravit spoje tak, aby celkově ten zisk měl pro něj ještě únosný. Takže přinejhorším to bude pro stát stejně finančně náročné (přinejmenším do okamžiku, než dopravce zjistí, že si může říci o víc, ale to už je v té Vaší variantě postavené od začátku, tam se tak může tvářit rovnou...).

Definování požadavků, kontrolování dodržování - lidi, my máme asi málo úředníků a nízké daně, že? Všechno tohle vede k dalším a dalším úřednickým molochům. Myslel jsem, že nic horšího než komunismus už nezažiju, ale jak vidím, lid nechce soutěž, lid chce řád a být veden za ručičku.

Takže i open-access dopravce je už defacto dotován. Stačilo by zvýšit poplatek za DC na reálnou částku a veškeré open-access aktivity by rázem skončily.
No jasně, sama podstata existence matky dráhy je na tom, aby fuj-fuj dopravci nejezdili... Ale já pořád tvrdím, že pokud je někdo schopen jezdit open-access v situaci, že jiný bere dotace, tak jsou ty dotace špatně nastavené (třeba právě proto že byla zvolena cesta neprůhledného balíku) a zřejmě vysoké... Ony totiž všechny dotace ku*ví trh a realitu - projděte se někdy po cyklostezkách a jiných specialitách, co "platí EU"...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 09:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN: Pochopitelně to znamená, že v rámci té linky nebude nikdo jezdit v open-access režimu.
A znovu: Proč by nemohl? A co když bude, zakážete mu to?

Stačilo by zvýšit poplatek za DC na reálnou částku a veškeré open-access aktivity by rázem skončily.
Ke stanovení reálné částky se odpíchněme od toho, že 50% z příjmů za DC bude platit osobka a 50% nákladka. Pak to v současnosti vychází tak, že by se poplatek v osobce musel dvojnásobně zvýšit, naopak v nákladce by klesnul na cca polovinu. Tj. v hypotetickém případě Pha-Ova v případě Leo by se zvýšil z dnešních 14 Kč/km na 28 Kč/km, tj. na 364 km dlouhé trati Praha Bohumín by při ceně jízdenky 295 Kč potřeboval 14 dodatečných cestujících. Určitě by to všem dopravcům přidělalo hodně vrásek, ale nemyslím si, že by měli skončit.

A on by byl takový problém o ty vybrané peníze ponížit úhradu z SFDI do SŽDC a následně o tu částku navýšit příspěvek státu na dotování té lokálkové dopravy? Nula od nuly pojde...
Vy ty OA dopravce musíte hodně nesnášet, že? Pak vás můžu ujistit, že se stane to, co už vám napsal Turista: Bude arbitráž.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
čtenář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.22.80
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 09:31:21    Odkaz na tento příspěvek  

Tady nedávno někdo psal, že se vozy Am rekonstrují. Viděl jsem je zatím stát na Smíchově a používají se na náhradní díly.Pořát platí důvěřuj, ale prověřuj./ Bohužel čím dál tím více/
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 09:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb:Vy vycházíte z toho, že třeba některé vlaky budou pro dopravce se ziskem 20% (třeba). A že je to "nemravné", že rejžuje, "privatizace zisků a socializace ztrát, atd..." - to je takový komunistický koncept... Ve skutečnosti se i dopravce chová tak, že je ochoten vypravit spoje tak, aby celkově ten zisk měl pro něj ještě únosný.
To si ovšem sám nádherně odporujete a vyvracíte jednou větou svou větu předchozí. Vy chcete nechat jakýkoli zisk ze ziskových spojů dopravci a dotovat ty neziskové a přiom tvrdíte, že ten dopravce sám na bere ztrátové spoje do té míry, aby mu že toho zisku zůstalo aspoň něco. Ukažte mi takového dopravce, přijedu si ho barevně vyfotit.
To, co Vy popisujete, totiž funguje právě u té nenáviděné socialistické monopolní dráhy a je to vyjádřeno tím zprůměrovaným číslem dotace na km. Zatímco když přijde soukomnik a vyzobe to ziskové, bude požadavek na dotaci toho zbytku...? vyšší, kurva, Halík, vyšší...
chudinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.46.32.2
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 09:35:34    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: ale ale ale....jen ať si soukromí dopravci jezdí, proč ne...dosud vše v pořádku, ale ať nekecají co a jak a proč a nepřikazují kdo kde a jak bude jezdit. To je věc státu a jim do toho nic není, tak jako nám není nic do nich, když si jezdí za své.
No a když už chcete spravedlnost, tak to udělat třeba tak, jako je to v Japonsku, chceš jezdit soukromníku, fajn, tak si postav koleje, vykup pozemky a nádraží a depa atd a jezdi si jak chceš, za kolik chceš. Pokud si dobře vzpomíná, tak už i u nás za prvné republiky tu byli soukromnící a jezdili pouze na svých kolejích používali své vozidla... Pak vám odpadne tahanice za koleje, nebudete muset platit poplatek, nebudete muset platit ošupné na nádraží atd, atd.... To co předvádí žlutý, to je jen prachsprostá vychcanost, jak zadarmo k něčemu přijít a pak na tom vydělávat a ještě mít plnou hubu keců, jaká je to spása pro železnici...Protože přesně vím, kdyby došlo k tomu, že ministerstvo mu přiklepně monopol na terasu PRaha - Brno, tak jeho další krok by byl, že k tomu hce jisté depo, pak haly na opravy atd..atd...takhle umí podnikat každý vůl... Ne ne...když je tak dobrý, tak ať si na to hezky vydělá a pak před ním smeknu a řeknu je to pan podnikatel... Zatím bohužel v průměru s osmy páry vlaků denně vyrobil ztrátu 60 mega. A to mlel hned po startu, jak je v plusu... Zatím ho mám jenom za dokonalého lhář. A navíc sám si bleje do úst, že se Praha - Ostrava dá jezdit bez dotací :-)))). Jen se vymlouvá, že zlé ČD zlevnily a on na to chudáček doplatil. Tak neměl zlevnovať a dál jezdit za původní cenu, kterou měl stanovenou, když je tak dokonalý a o třídu lepší. Jstě by si lidé za kvalitu rádi připlatili nebo se mýlím ????
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 09:36:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čtenář: protože se přece vyrábějí desítky nových vozů v Aradu, prakticky už jsou na cestě a tohle už se pochopitelně nevyplatí. Jde to rychleji než to Ondrůj vysloví. Tak proto.
Kotva_trakčního_motoru
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 5-2011

Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 09:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na oranžovou kartičku jsem měl jako student VŠ v roce 2011 měl slevu 45% ze základního jízdného. Teď podle eshopu ČD jsem se dopočítal ke stejnému procentu. Eshop cena obyč. jízdné 408,-Kč , student 225,-Kč ,doplatek státu 183,-Kč .

Jinak na idosu jsem si všiml,že jsou defaultně vyhledávany povinně místenkové spoje. Jsem se divil, kam se poděly expresy ČD.

(Příspěvek byl editován uživatelem kotva_trakčního_motoru.)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 10:07:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Kotva trakčního motoru: Na IDOSu je nová funkce. Mužeš si "zaškrtnout" v nastavení, že nechceš spoje s povinnou rezervací.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 10:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak na idosu jsem si všiml,že jsou defaultně vyhledávany povinně místenkové spoje. Jsem se divil, kam se poděly expresy ČD.
Přímé vlaky jsou uváděny všechny, tedy i expresy.
U cest s přestupem nejsou uváděna spojení, kdy musíte vyrazit dříve nebo dojedete později (při stejném počtu přestupů). Tady bude ten zakopaný pes, žádná defaultní podpora povinných místenek ve vyhledávači není.
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.170.96.60
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 11:42:15    Odkaz na tento příspěvek  

Čtenář: na Facebooku je dotaz (starý asi 1 den) na nové vozy, na který je vložena odpověď někoho z Regiojetu (profil se žlutým avatarem), že se aktuálně upravují 2 vozy Am na Charter vozy. Logicky, na co by byly potřeba náhradní díly z vozů SNCF ? Do vozů ÖBB asi těžko, když jde o úplně jiný typ

Co mě ovšem na FB těžce dostává, jsou fotky barevných letáčků a brožurek, kelímku s kávou (popř. dortíkem) a notebookem, to vše položeno na sklopném stolečku a zřejmě vydáváno jako symbol luxusu, pohodlí a kvality. Já zažívám to samé u ČD a beru to jako naprostou samozřejmost
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 11:44:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad nekonečné debaty o dotování v balíku nebo na spoj, přiměřených ziscích, socializaci ztrát, obětování se pro babičky.

Co takhle zvolit jednoduché kriterium počtu cestujících na dané trati?

Jako to požaduje i DB Fernverkehr.
Podle toho se snadno odvodí zda to odveze ICE, EC,..,bus, radiobus, taxi
V bohatém Bavorsku nás mimo špičku mezi letištěm v Mnichově a
Regensburgem vozíval na zavolání buď mikrobus, když zavolalo více lidí, nebo auto. Tuším že říkal, že to má částečně dotované. Doprava byla až od/ke dveřím.

Na pana Večerku jste v té debatě o pekařích zapoměli
Na Česko příliš průhledné?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 12:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotva_trakčního_motoru: Omyl, doplatek od státu by byl jen 25%, tj. 108 Kč.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1524
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 12:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: A teď mi vysvětlete, jak zabráníte ve vašem modelu dopravci "označit" některé jeho spoje na hranici rentability resp. s malým ziskem, jako nerentabilní a tím pádem dožadování se dodotování od státu? Jak chcete toto kontrolovat? A určitě se o to dřív nebo později někdo ve vidině zisku pokusí...
Janson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 13:01:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobmaster, Čtenář: No jsou to dva vozy (501 a 505), ty totiž zmizely z kolony na YTNP jako první. Vzhledem k info co mám jsem velice zvědavý, co z toho vyleze, protože by z toho taky mohl být ale "úplně jiný" vagón.
Jinak, odhad času rekonstrukce RJ opět nezvládl, protože ty vozy měly být v provozu už před Vánocemi.

Čeština je freeware, ale ne opensource.
ICQ: 315559622 ¤¤¤ Databáze vozů //RegioJet
Upozorňujeme cestující, že příspěvek může obsahovat stopy nadsázky, cynismu a dalších blbostí...
Koreň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 4-2011
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 13:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak, odhad času rekonstrukce RJ opět nezvládl, protože ty vozy měly být v provozu už před Vánocemi.

Já si myslím, že on je ani zvládnout nechce, další vozy nemá důvod zařadit do provozu. Kromě špičkových časů by mu stejně postávaly na placu. Jediné, co on teď potřebuje, je, aby ÚOHS nařídil ČD zvýšit ceny a on je mohl zvýšit taky.
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 13:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Přímé vlaky jsou uváděny všechny, tedy i expresy.
U cest s přestupem nejsou uváděna spojení, kdy musíte vyrazit dříve nebo dojedete později (při stejném počtu přestupů). Tady bude ten zakopaný pes, žádná defaultní podpora povinných místenek ve vyhledávači není.


Na vyhledávání přes IDOS mám svůj názor, a to ten, že při cestách s přestupem (a někdy i bez nich) se vyplatí mít knižní JŘ a používat vlastní hlavu a mobil (pro příp. zpoždění). Mluvím z vlastní zkušenosti.

Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 17:44:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chudinka: No a když už chcete spravedlnost, tak to udělat třeba tak, jako je to v Japonsku, chceš jezdit soukromníku, fajn, tak si postav koleje, vykup pozemky a nádraží a depa atd a jezdi si jak chceš, za kolik chceš. Dovolil bych si upozornění, že tam státní dráhu koncem 90. let rozsekali a zprivatizovali. Dnes má ex-státní dráha tytéž podmínky, jako "soukromníci". A mimochodem, nemají žádné zábrany při rušení tratí - těch je tam plno. To byste chtěl taky u nás?
Jediný open access je nákladka.

Co takhle zvolit jednoduché kriterium počtu cestujících na dané trati? Bez toho se efektivní systém objednávek udělat nedá. V Německu to tak samozřejmě mají. Ale tady jsem se dočetl, že je nutno brát ohled na "síťový charakter", na to, že "spoj může být systémově potřebný", i když v něm jede málo lidí a tak. Prostě namalujeme si čáry na plachtu, aby to hezky vypadalo, že je to ve skutečnosti na prd, to je nám jedno, ono "se" to zadotuje.
409
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 10-2012

Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 20:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím všechny, přikládám zde odkaz na zbrusu nové video o Ampz RJ, jsem začátečník a je moje první. Přeji příjemnou podívanou

http://www.youtube.com/watch?v=gZGe6-xJTrM&feature=youtu.be

Všichni kritizují nové trolejbusy a autobusy, ale jsou moderní a přístupnější starším lidem.

Vagonfoto - Fotografie železničních vozů (zatím v rozpracování - nekritizovat)
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 08:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: To, co Vy popisujete, totiž funguje právě u té nenáviděné socialistické monopolní dráhy a je to vyjádřeno tím zprůměrovaným číslem dotace na km. Zatímco když přijde soukomnik a vyzobe to ziskové, bude požadavek na dotaci toho zbytku...? vyšší, kurva, Halík, vyšší... Vy ale uvařujete tak, že stávající dopravce tam, kde lze zisk dosáhnout, se opravdu snaží jej maximálně vytěžit a ne pohodlně natáhnout ruku pro dotace a argumentovat tím průměrem. Čili, možná existují tratě, kde by jiný dopravce jezdil se ziskem a dotace nepotřeboval, ale stávající je bere. Jste ochoten toto připustit?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 08:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_j: A jakou bude mít motivaci dopravce, kde půlka spojů bude +- výdělečných a půlka bude muset být dotovaná? Nebude pro něj lepší si za spoje na hranici rentability říct o dotaci? A stát nebude mít v té části nedotovaných spojích naprosto žádný vliv na uznávání jízdného, poskytované služby a když se dopravce rozhodne ze dne na den přestat jezdit, tak mu buď bude muset stát zaplatit o co si řekne a nebo to přestane jezdit úplně.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3760
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 09:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsem začátečník
Opravdu. I v jezdění vlakem. Když chci vychvalovat, nebudu natáčet žrádelní vozík bránící vstupu na WC nebo hromady odpadu na nástupišti. A už vůbec ne prázné vozy, když jezdí plné a další cestující přibývají.
1204
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.66.178.124
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 09:20:45    Odkaz na tento příspěvek  

Co mě ovšem na FB těžce dostává, jsou fotky barevných letáčků a brožurek, kelímku s kávou (popř. dortíkem) a notebookem, to vše položeno na sklopném stolečku a zřejmě vydáváno jako symbol luxusu, pohodlí a kvality. Já zažívám to samé u ČD a beru to jako naprostou samozřejmost

To jsou věci. Takže když si sednu do vlaku ČD a požádám nerudnou otylou odborářku zalezlou v hytláku o kávičku a dortík tak se odborářka promění ve sličnou ochotnou stevardku a kávičku mi hned donese i s dortíkem ?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1881
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 09:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1204: Nie, vo vlakoch kategórii zodpovedajúcich RJ IC sú k tomu určení (aspoň čo som vždy videl) usmievaví a ochotní zamestnanci JLV. Vo vybraných nižších sú potom o niečo menej ochotní a usmievaví zamestnanci od Sussera ...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 688
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 09:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebo to přestane jezdit úplně.
I kdyby přestal jezdit ze dne na den,
bude to nejspíš na slabé frekvenci a zvládne se to jako NAD. Nebude ani zdaleka tak zlé jako když stávkoval monopolní BUS doprace na severu, a také to kraj zvládl.
Pro ti strašáci?
Co to kriterium počtu cestujících místo inženýrování?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 10:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co to kriterium počtu cestujících místo inženýrování?

Mimochodem, to už tu bylo někdy v devadesátkách a pak se to zrušilo.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 10:24:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_novotny: Představoval bych si to tak, že zadavatel vypíše VŘ na linku i s požadovaným jízdním řádem a kapacitou. A zájemci udají cenu (buď kladnou, tj. za linku budou platit, nebo zápornou, tj. budou požadovat dotaci). Ale vítězi bych nebránil, aby přidal spoje nad požadovaný rámec.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6659
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 10:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1204: Takže když si sednu do vlaku ČD a požádám nerudnou otylou odborářku zalezlou v hytláku o kávičku a dortík tak se odborářka promění ve sličnou ochotnou stevardku a kávičku mi hned donese i s dortíkem ?

Njn, když se pohodlí ve vlaku bere jen podle úsměvu a velikosti poprsí -náctileté stewardky a podle toho jestli dostanu dortík(em), tak to je pak těžké. Docela se už těším až to tu Radim převezme celé a ve všech vlacích budou dortíky a usměvaví lidé, včetně cestujících.
Mmch nejste jednovaječné dvojče "soudruha" Budulínka? Dle vyjadřování to tak vypadá.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 11:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepravomocné rozhodnutí ÚOHS. Lidoví právníci, nástup!
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6660
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 12:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvídavý člověk: Tak já hlavně čekám v co to zase přetaví Jančura.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 12:12:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_j: Ale Mlho , tady šlo o to, že Jbb a Desiro prosazuje open-access s případným doplatkem na ztrátové spoje jakožto pro stát výhodnější systém. Nikoliv výběrko na celou trať, proti kterému vůbec nic nemám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Michal_novotny.)
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 13:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 13:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_novotny: A já s nimi souhlasím, protože si myslím, že současný systém nenutí ČD, aby maximálně vytěžovali z tratí, kde mohou být v plusu a tím minimalizovat požadovanou částku na ztrátové tratě.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 13:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já se ptám, co bude nutit soukromníka k tomu, aby pro něj spoje na hranici rentabilnosti provozoval a neřekl si za to dotaci (s pohrůžkou, že je nebude jinak jezdit). A z těch rentabilních půjde zisk jen do jeho kapsy. Takový dopravce bude motivován jen maximalizovat zisk z těch nedotovaných spojů, ale u těch dotovaných tomu tak rozhodně nebude.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 14:18:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeci hrozba toho, že místo něj může nastoupit jiný dopravce, který tu snahu mít bude. Ale současný systém, kdy stát sice povolí open access, ale zároveň na stejnou trať posílá dotované spoje, je nejhorší možný. To jako kdyby stát sice povolil soukromé pivovary, ale zároveň prodával svůj Budvar do hospod za pětikorunu.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 14:40:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_j: No tak to by ale musel ty náklady výrazně přestřelit vzhledem k tomu, že rozjet železniční linku vyžaduje dost značné investice a rozhodně se to ze dne na den nepovede.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 14:46:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tady šlo o to, že Jbb a Desiro prosazuje open-access s případným doplatkem
Já prosazuji OA linky (tam kde to jde).
Proti doplatku na případné ztrátové spoje OA linky nic nemám.
Stejně tak nemám nic proti vysoutěžení celé linky. Klidně se může stát, že doplatek bude nula a pak může vedle vysoutěžené polohy s nulovou dotací fungovat OA.
Vy nečtete, co bych chtěl:-)
Mohl byste mi odpovědět na mé otázky?

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 14:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To přeci vidíme jak u RJ, tak u LE. Ale právě proto bych se jim to snažil maximálně ulehčit. Protože teď když řeknou ČD, že u jedné trati stojí 1 km 17 Kč a u druhé 224 Kč, tak jim to stát baští. Až bude dopravců víc, tak už to možné nebude. Jenže stát je zde ve dvojím postavení - tvůrce pravidel a vlastníka dominantního dopravce. To není záviděníhodná dvojrole.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 14:50:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Klidně se může stát, že doplatek bude nula a pak může vedle vysoutěžené polohy s nulovou dotací fungovat OA.
A v tom je ten zakopanej pes. Pokud se někdo zaváže za určitých podmínek jezdit celý balík linek za 0 Kč, tak se pak dotyčný dopravce musí chránit před vyzoby, co by si z toho balíku vzaly ty výdělečné linky a na dopravce v závazku (za který by nedostal ani korunu) by zůstaly jen ty ztrátové.

Jo a k tomu kritériu počtu lidí: Proč ne, ale s přihlédnutím na tu síťovost. Abychom pak nezjistili, že zrušením jedné linky, která byla těsně před hranicí toho kritéria, nám neuteklo plno dalších lidí z linek (těsně za hranicí kritéria) a které by se následně staly taky na "odstřel".

(Příspěvek byl editován uživatelem Michal_novotny.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Michal_novotny.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 15:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se někdo zaváže jezdit za nulu, tak při dobře nastaveném a provedeném výběrku mu na trh

- nidko jiný nevstoupí, dokud se to nevyplatí (nebude minimální počet cestujících, který OA provozovateli zaplatí náklady)
- vstoupí, až až bude mít dostatečný počet potencionálních zákazníku (v tom okamžiku to bude znamenat úlevu pro stávajícího provozo vatele a cestující, protože zmizí přeplněné vlaky).

Zkuste se podívat na mé připomínky, prosím.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 15:23:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Současný RJ vám nic neříká? Díky bussiness plánu postaveném na 85+% obsazenosti si může oproti dopravci v závazku (který takovou obsazenost mít zdaleka nebude) dovolit takové služby ve vlaku nebo jízdné, které mu zaplní pár vagonů po celý den celotýdenně. A sice trochu uleví druhému dopravci ve špičce (což za situace, kdy už má na tu špičku pořízená vozidla a tudíž fixní náklady stejně neklesnou mu zrovna moc nepomůže) a v sedle bude jezdit ještě víc prázdný, takže se z nuly rázem stane prodělek.
Ad připomínky: Které myslíte? Nějak se v tom už tady ztrácím...
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 15:49:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já se ptám, co bude nutit soukromníka k tomu, aby pro něj spoje na hranici rentabilnosti provozoval a neřekl si za to dotaci
A já se ptám, co bude nutit jakoukoliv společnost, aby v rámci výběrového řízení na celou službu (tedy "balíček") neudělala to samé, tedy nepoptávala více? Je to úplně stejný problém, akorát v mém návrhu je jasně identifikováno, který spoj je dotovaný (pak je tedy možné hodnotit jak jeho skutečnou využitelnost, využívanost, potřebnost i náklady na něj).
Pokud tvrdíte, že zlý dopravce bude i na ziskové spoje chtít dotaci, tak tím zároveň konstatujete že v případě výběrka na balíček to bude ještě horší...
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 16:02:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: No ale to eliminuje konkurence u toho výběrka. Přece jen se najde větší konkurence u dlouhodobé zakázky, na kterou se budou moct dopravci dobře připravit a budou znát podmínky, než když budou konkurenti vstupovat už do rozjetého vlaku.
A díky jistotě dotace na x let dopředu nebude muset mít dopravce tak vysokou rizkovou přirážku k ceně za ten závazek jako v případě, kdy by hrozilo, že mu tam kdykoliv může někdo cizí přebrat cestující.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 16:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ale to eliminuje konkurence u toho výběrka.
Kdepak, ten závazek může dostat i někdo jiný, případně (třeba pro průměrných 5 cestujících) si můžete najmout autobus - substituty tam jsou a je jasně řečeno, kdy, za co a v jaké výši se platí (a co se za to dostane).

...a budou znát podmínky, než když budou konkurenti vstupovat už do rozjetého vlaku.
Jenže monopol ještě civilizaci moc daleko neposunul. Ledaže vlastně máme ten silnej stát, ouředníky, vyhlášky a směrnice a můžeme tedy ffšechno ohlídat... hm, tak proč to nefunguje?

A díky jistotě dotace na x let dopředu nebude muset mít dopravce tak vysokou rizkovou přirážku k ceně za ten závazek jako v případě, kdy by hrozilo, že mu tam kdykoliv může někdo cizí přebrat cestující.
Aha, takže nejdůležitější je jistota, smrádek, teplíčko, atd. To by určitě letečtí dopravci taky rádi, do Londýna jen s BA, do Frankfurtu s LH, do Blavy se Slovairem... To jste měl napsat hned, že cílem je tu trať uzavřít pro konkurenci... I kdyby to mělo být dražší. Kéž byste si takovéhle vize mohl financovat za svoje peníze, škoda že k tomu chcete v rámci daní i ty moje...
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 16:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Jenomže tohle by bylo OK v případě, že by nebylo potřeba dotovat nic jako v té letecké dopravě. Nehledě na to, že i ten open-access je dotován nízkou cenou dopravní cesty.
Prostě v tom nevidím žádnou úsporu oproti výběrku na celý balík linek. Proč teda tenhle systém není na západě běžný a jdou tam cestou soutěžení celých linek/oblastí, když by měl být tak výhodný? Dokonce v Anglii se na lukrativních linkách soutěží o licenci, kdo bude mít právo na té lince jezdit a dopravci za právo jezdit na trati platí státu.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 16:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Letecká doprava je bodová, železničná (väčšinou) líniová.

Ak mám OA dopravcu, čo zastavuje A-B-C-D-E-F (ako bývalá linka ZDO, ktorú nahrádil) a potom tam zrazu príde dopravca, čo má rýchlejší vlak a ešte bude zastavovať len A-C-E-F, páč sú to najväčšie mestá, tak ten prvý OA dopravca logicky musí zrušiť tiež zastavovanie v B a D, a možno ešte v nejakom z dvojice C, E aby ostal konkurencieschopný. A čo potom s ľudmi z B a D?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 16:38:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co bylo v předchozích letech s lidmi z A, C, E, F - ptal se jich někdo, jestli se jim líbí zdržovat se zastavováním v B a D? Zrovna linka Praha - Ostrava je podle mě "bodová" docela dost.
Přesně tohle - nadměrnou preferenci zastávkových spojů a kašlání na rychlost - se vyčítá ROPIDu.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 16:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kašlání na rychlost - se vyčítá ROPIDu.
A jak se zdá, o rychlé spoje přijdou Duškovou zásluhou i v Pardubickém kraji.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1884
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 17:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: To ale nie je odpoveď na moju otázku. Čo s ľuďmi z B a D, ktorí zrazu prídu o spojenie? Teraz sa nebavím o trati, kde mám ďalšie 3 vrstvy vlakov v ZDO a vynímam akurát tú najvyššiu, ale o trať kde mám dnes jednu vrstvu diaľkovej dopravy a k tomu, ak boh dá, pár osobáčikov, ale zrovna v tej diaľkovej vrstve je určitý potenciál na komerčnú prevádzku (napr. AB-CB, AB-HK, OV-BR).
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 17:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Monopol Student Agency rychle skončí, z Liberce do Prahy pojede i ČSAD
Žlutá flotila nasadila od ledna vyšší jízdné, 95 korun. ČSAD bude jezdit za cenu o tři koruny vyšší. Zvýhodněné jízdné chce poskytovat jen formou zpáteční jízdenky. ta bude stát 170 korun. Provoz na trase začne 4. února. "Půjde o spoje v nejvytíženějších časech. Tedy ráno směr Praha a odpoledne směr Liberec," popsal ředitel liberecké ČSAD Jan Konopásek.
A Bevelo a spol může začít křičet něco o rozinkách. Jezdit jen v nevytíženějších časech. Fuj, že se ČSAD nestydí!
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 17:58:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč teda tenhle systém není na západě běžný
Na západě je běžných věcí, které jsou u nás neuplatnitelné... Slepé přenášení postupů z jednoho místa na druhé u nás, jak se zdá, moc nefunguje. A opravdu (třeba v otázce % využívání VHD) se chceme západu přiblížit? ;-)

Prostě v tom nevidím žádnou úsporu oproti výběrku na celý balík linek
Při nejhorším to IMHO bude stát stejně. Za "cenu" většího komfortu a větší průhlednosti.

Letecká doprava je bodová,
Jak kdy...

A čo potom s ľudmi z B a D?
A co s luďmi z Fň a Bžv, kde se nezastavovalo tak jako tak? Záleží kolik těch lidí je, možná je to spíš o osobním vlaku, někdy ovšem také o osobním autě (při těch počtech). Nebo když se od jaktěživa zastavoval rychlík v B, tak se tam musí zastavovat až do konce světa?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 18:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkv: Zas tak kriticky by som to nevidel, v tomto prípade to vyzerá pomaly ešte ako pomoc (dokonca ani cenu nepodliezajú ...)

Jbb: Uvažujme, že tých ľudí bolo relatívne dosť (zastávky, kde fakticky nikto nevystupoval, orezal už predtým za doby ZDO jej objednávateľ a tomu jedinému openaccesníkovi sa to rentovalo) ale stále menšina oproti tým hlavným štyrom mestám. Ľudia zvyknutí na určitú rýchlosť spojenia nepôjdu osobákom (ak nejaký vôbec pôjde) s prestupom, ale, ak nebude vyložene nejaký tristný stav ciest, pôjdu autami. A určite ich bude viac než, koľko nových cestujúcich pritiahne konkurencia 2 dopravcov na zbytku trasy. Náročnosť (za normálnych okolností až nemožnosť) navrátenia cestujúcich z áut do hromadnej dopravy snáď prekázal dostatočne Záruba v Pardubickom kraji. A nemá snáď byť dlhodobým cieľom zvýšenie (nie zníženie) podielu cestujúcich VHD?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 18:46:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkv: ale ale...
heleďte, co napsal o pár příspěvků výš Desiro:
Pokud se někdo zaváže jezdit za nulu, tak při dobře nastaveném a provedeném výběrku mu na trh

- nidko jiný nevstoupí, dokud se to nevyplatí (nebude minimální počet cestujících, který OA provozovateli zaplatí náklady)
- vstoupí, až až bude mít dostatečný počet potencionálních zákazníku (v tom okamžiku to bude znamenat úlevu pro stávajícího provozo vatele a cestující, protože zmizí přeplněné vlaky).

Až na tu dotaci podobnost velmi nenáhodná...jeden si jezdí v zisku, ale nestíhá to, ergo je tam dostatečná frekvence pro toho druhého, a Jančura si setře pot z čela, že mu ČSAD ulevilo...dobrý, ne?

Mimochodem - jak se rozhodnutí ÚOHS shoduje s tím, co o něm kydá celá léta Jančura? Ovládané socdemáky a stranící MD a ČD?
Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2560
Registrován: 12-2003

Odesláno Pondělí, 14. ledna 2013 - 19:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkv: sice nechápu proč sem motáte silniční dopravu, ale budíž!

Já jsem nikdy nepsal že SA vyzobává v nejlepších časech dne nějaké spoje konkurenci. Já jsem vždy jen kritizoval způsob, jakým Radimek Jančura vede konkurenční boj, což jsem vždy považoval za tragédii která se vymyká zdravému soutěžení! Bohužel své ostré lokty nám chce ukázat i na železnici! Že si nejste schopen uvědomit do jakých následků se za předpokladu vysoutěžení dožene působení RegioStřely mezi Ostravou a Olomoucí via Krnov, poznají hlavně tamní obyvatelé kteří v mnoha případech mají tento způsob volby jako jediný bez alternativ - to je fakt, nikoliv hovadina. Radim rozesere síťovost (pokud nebude v podmínkách VŘ) a Vy si budete mnout pazoury jak to modré matce nandal, což je průser jako kráva, tedy pokud se na tu trasu skutečně dostane..

(Příspěvek byl editován uživatelem Bevelo.)