K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 13. 01. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 13. 01. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
jan.neuzilik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.95.33.66
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:19:01    Odkaz na tento příspěvek  

Urpín: nejsem si zcela jistý, že pan Staňura by tuto věc podpořil a dal Jančurovi v tomto zelenou. I když o kvalitách politických cestovatelů a vševědoucích ministru, kteří mnohdy železnici ani neviděli, lze pochybovat. A pokud si vzpomínám Dobeš s Jančurou vymetl dveře. Ale tento krok by měla schvalovat vláda a to si myslím, že by neprošlo. Ona totiž dopravní obslužnost je uzákoněna zákonem. To samozřejmě platí i trati Praha - Ostrava a ČD tady jezdí s EX a dalším dle objednávky státu vlastně státními prostředky. Dále, čím to pan velkohubý chce vlastně jezdit. Chce se stát noshledem DB. Oni totiž DB s Jančurou taky vymetly dveře. Ale o tom cudně mlčí. Stejně jako cudně mlčí a mlží o své ekonomické situaci.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3747
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

umývat zašlou špínu ? Při troše snahy mohly mít ČD taky pěkné vagony.
Naštěstí nemodří mají vždy své vozy čisté.

kupodivu v posledních letech se za to vzalo a kvalita cestování se enormě zlepšila
Kupodivu se v posledních letech investovalo do velkých myček v Praze, Brně, Bohumíně.
Samozřejmě, stejně jako přechod od koní k parní lokomotivě je to zásluha RJ.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Neuzilik: Vzdycky me fascinovalo, jak nekdo muze disponovat tak naivnimi utopickosocialistickymi predstavami:-) A jako reseni nabizet ... Chvile napeti ... No etatismus prece:-D

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
jan.neuzilik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.95.33.66
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:32:11    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: zřejmě jste nepochopil princip soukromého podnikání což je zisk. Jak nebude, ruší, co se dá. Což je v rozporu se zákonem uložené dopravní obslužnosti, která se musí dodržet i když je souprava skoro prázdná. Takhle prostě soukromník nemůže uvažovat. Ještě jednou podívejte se jak soukromník Jančura chová v autobusové dopravě a odložte růžové brýle nasazené timto velkoústním podnikatelem.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: jedna věc je, co kdo říká, druhá věc je, zda se mu dá věřit. Vždyť prohlásil, že s dotací 139 Kč/km by byl schopen jezdit současný provoz Praha-Brno "za korunu", tj. bez tržeb?

I když ignorujeme, že toto číslo je průměrem i za slabší úseky z Brna a Prahy na hranice, tak za takové náklady částku mnohavozové EC s moderní mašinou, navíc s dlouhými rezervami/obraty v zahraničí vypravit nelze.

Vždyť on sám požaduje více (188 Kč/km + tržby) za krátký motorový rychlík. On totiž bude rozdíl v tom, že jedno je závazná nabídka do soutěže a druhé jen mediální prohlášení. Ale překvapuje mě, že na to skáčou lidi i zde.

Ty EC samozřejmě patří vysoutěžit. Ale mezi všemi zájemci a s dostatečnou časovou rezervou (vyšší než vnitrolinky), aby se každý stihnul seriózně domluvit se zahraničními partnery a zajistit si seriózně vozidla (žádné pohádky z Aradu).
jan.neuzilik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.95.33.66
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:40:13    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: pokud jsem dobře pochopil, směřujete tyto vlastnosti směrem k panu žlutému podnikateli a v tom případě musím plně souhlasit. Jeho metody se mi bytostně příčí.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jan.neuzilik: Princip soukromého podnikání chápu - ostatně je to pouze soukromé podnikání, co je ve finále schopné vygenerovat zdroje na ty ostatní věci (toho jste si doufám vědom zase Vy).
Co se týče linka Prg-Brn, tak tam mne SA přesvědčila, abych jezdil s nimi a ne po D1. Věřím, že je-li pro ně ziskové provozování autobusů na této štrece, tak u vlaků to bude obdobné.
Dopravní obslužnost by se měla dotovat pouze tam, kde neexistuje ani vhodný substitut - například autobus. Rozpočet je v mínusu, trvale narůstá veřejný dluh, tak proč proboha dotovat vlak když jezdí (nedotovaný!) autobus?
A na některých trasách by možná těm pár lidem, co se neodvezou autem (nemají/jsou staří/jsou slepí/jsou neschopní řídit) bylo snad lepší přispět na taxíka, vyšlo by to levněji (viz 854 s přívěšákem a dvěma lidma na palubě, co často vídám v Chotětově)
Turista: nekomentuju některá mediální prohlášení RJ, určitě by to jen z těch dotací nevyjezdil, nicméně asi bude rozdíl mezi motorovým rychlíkem s pár cestujícími a expresem - takže mně by stačilo, kdyby se ušetřilo za ty dotace Prg-Brn
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 5-2003

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: souhlas
Jan Neužilík: ČD a.s., byly jako každá jiná akciová společnost založeny za účelem vytváření zisku, jak vyplývá z obchodního zákoníku. Nebo ne?
jan.neuzilik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.95.33.66
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:59:17    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: plně státní akciovka je postavena na jiném principu a u takové je potřeba počítat ze ztrátou. Když se podíváte do světa, tak nikde v civilizovaném světě není síťová dopravní obslužnost bez státních dotací. Ještě jednou, pokud by se stát opřel pouze o soukromníka, tak se síť postupně rozpadne. (viz Velká Británie, tak jak jsem popsal výše)a u nás se stalo v autobusové dopravě. K poznámce o taxi jen glosa: snad brzo pochopíme, že silniční doprava je již za svou schopností pružné dopravy a její ifrastruktuře ani nemluvě.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 12:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak proč proboha dotovat vlak když jezdí (nedotovaný!) autobus?

Možná proto, že ten bus je rovněž dotovaný (má např. nulovou silniční daň, dostává kompenzace za zákonné slevy). To třeba ten vlak nedostává.

Vaše idea by pravděpodobně skončila tak, že by se mezi největšími městy v zemi jezdilo výhradně busem. Ve vyspělé Evropě docela unikum. Stát posral modernizaci železniční sítě, a než se to dožene, je dobře, že se to snaží napravit dotováním dálkové dopravy (protože naše "dálkovka" kvůli stavu tratí dosahuje rentability regionálního spoje za Západě).

A na některých trasách by možná těm pár lidem, co se neodvezou autem (nemají/jsou staří/jsou slepí/jsou neschopní řídit) bylo snad lepší přispět na taxíka, vyšlo by to levněji

Řeč je tu snad o trati Praha-Brno. Ruftaxi se zavádí až tam, kde se nevyplatí ani vlak, ale ani malý bus.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
jan.neuzilik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.95.33.66
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:02:24    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: ješte dodatek, o tom co se děje se státními penězi raději nekomentuji. To bych vypěnil se vzpomínkami na našeho finačního mága Kalouska. Tam se zeptejte, proč nejsou peníze na státní potřebnosti
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silniční daň není zas tak vysoká, problémem je dneska spíš mýto a to nikdo neodpouští, co vím. Moc nesouhlasím se zákonnými slevami jako takovými, takže to není ani tak dotace, jako komenzace něčeho, co si stát vymyslel.
Pokud RJ tvrdí, že Prg-Brn odjezdí bez dotací, tak by se to mělo primárně zkusit - tvrdím, že jde-li to bubusem, je šance že to půjde i vlakem (obzvláště pokud bude D1 ve stavu v jakém je). ¨
Narážka na Ruftaxi jde jiným směrem - často se tvrdí, že "veřejná doprava musí být pro ty, kteří jinak nemohou" - OK, ale všichni ostatní mají na výběr, tudíž proč by cena veřejné dopravy neměla odrážet skutečnou cenu?
jan.neuzlik: Já zas doufám, že Vy pochopíte, že veřejná doprava nároky celé řady lidí nepokrývá a ani pokrývat nemůže.
Ze spousty lidí mám pocit, že si myslí, že peníze se jen tak tisknou... (což je ehm při kvantitativním uvolňování pravda, ale donekonečna to fakt nepůjde...)
Co se táká dodatku - dlouhodobě tvrdím, že čím méně peněz proteče přes stát, tím méně se jich zpronevěří (a schválně vymyslete lepší recept...)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2295
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JN: Tak to jste pochopil spatne. Jancura je cokoliv, jenom ne etatista (vite, co to znamena?) A nezije nejakymi utopiemi, coz se vam oboji bytostne prici. A vam bych doporucil studovat, cist a jeste jednou studovat, nebo budete zit v tech vasich bludech i dal.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Neuzilik nema Ahnung, co je to etatista, tak co myslite, ze mu asi muze rikat quantitative easing?

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
jan.neuzilik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 93.95.33.66
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:20:01    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Etatista je sugestivní a pejorativní termín, který naznačuje více, než co jste ochotni veřejně přiznat, quantitative easing -kvantitativní uvolňování. Ještě něco?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:22:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Jak je to s tim prerozdelovanim ze silnice do zeleznice uz jsme si tu vysvetlili - tok penez ze silnicni dopravy smerem do statniho rozpoctu je po odecteni nakladu na ne cca 80 mld, zeleznice naopak od statu dostava min o 20 mld vic,nez odvede.
K tomu: Kdyz prepocitate poplatek za pouziti DC a mytne na jedno sedadlo, zeleznice vychazi vyhodneji.
Autobusy plati v nafte spotrebni dan, cena elektriny ji neobsahuje, je vyrazne levnejsi a za placeni solarnikum podekujte ekosilencum, CSSD a Fischerovi.

Jak byste si predstavoval neposranou rekonstrukci zeleznic?

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
McBain
Administrátor

Číslo příspěvku: 21240
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan.neužilík - Zářný příklad překotné privatizece os. dopravy zažila Velká Británie. A jak to dopadlo? Málem katastrofou a stát urputně skupoval akcie dopravců, čili defakto zpět znárodňoval.

Už jsem četl hodně kravin na téma GB železnice, ale tahle zatím asi vede. A to si nemyslím, že osobka v GB je nějakým zářným příkladem čehokoli, jen to tam prostě dotují skrze víc (více méně státních, a to ještě i jiných států) firem.

Desiro - Jancura je cokoliv, jenom ne etatista

V tom klasickém slova smyslu asi není, ale přisát se na státní vemeno rozhodně chce (tak, jako se mu to už prefektně podařilo na Slovensku a zřejmě podaří i na Krnovsku ). Po tomhle týdnu je to snad už víc než jasné.

Výpravní budova 16/H
Šedesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Nejlepší TV reklama všech dob
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 13:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusy plati v nafte spotrebni dan, cena elektriny ji neobsahuje

Ale obsahuje. Viz "Daň z elekřiny": http://www.cez.cz/cs/co-delat-kdyz/ceny/elektrina/3.html#X-201207 031148084
Je relativně nízká, ale to je právě proto, že z hlediska dlouhodobé udržitelnosti, energetické bezpečnosti, a škod na ŽP je lepší než dovážená fosilní paliva.

Jak byste si predstavoval neposranou rekonstrukci zeleznic?

Dokončenou rekonstrukci tzv. koridorů v původně plánovaném termínu (cca rok 2000), po roce 2000 začít s výstavbou VRT (takže dnes už by byly v provozu první úseky), koncepční (ne rozhodnutí měsíc předem, jako dnes) rozdělení regionálních tratí na perspektivní (důkladně modernizovat) a neperspektivní (zrušit, ale samozřejmě s náhradou obsluhy integrovaným busem).

Pro nákladní dopravu pak rozvoj infrastruktury pro intermodální přepravu - překladiště, atd. Tedy železnice na dlouhou vzdálenost, silnice na poslední míli, utlumit tak kamiónový tranzit. Při zakládání průmyslových zón zvažovat (protože to není vhodné všude) i nové vlečky, atd.}
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 17:25:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tok penez ze silnicni dopravy smerem do statniho rozpoctu je po odecteni nakladu na ne cca 80 mld
Pouze kdyz do vynosu ze silnicni dopravy pocitate i DPH, coz vam tu uz nekolikrat vyvratili.
Tim samozrejme nechci obhajovat dotace do vlaku Praha-Brno.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 18:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JN: Etatista je sugestivní a pejorativní termín
Čo to hovorí, urážaju nás? :-)

tom klasickém slova smyslu asi není, ale přisát se na státní vemeno rozhodně chce
To jistě, ale na získávání veřejných zakázek v dotované dopravě, pokud jsou správně zadány a výběr provozovatele proběhl nediskriminačně, nic nemám. A Jančura nemá zájem jen o dotovanou, ale i nedotovanou dopravu; jeho přítomnost chápu jako jednoznačně plus. Alternativou je totiž jen a jenom monopol ČD (ani ten Leo by tu nebyl).

Turista: Ale obsahuje. Viz "Daň z elekřiny
Máte pravdu, dostal jste mne. Ale jak sám říkáte, je velmi nízká. A co ten zbytek?

Dokončenou rekonstrukci tzv. koridorů v původně plánovaném termínu (cca rok 2000)
Hned u toho prvního bodu se to sekne. Na něco takového by rozhodně nebyly peníze, ani kdyby nebylo hospodářských problémů v roce 1997 a netunelovalo se tu. Odkud pochází informace o dokončení koridorů v roce 2000?

RA Pouze kdyz do vynosu ze silnicni dopravy pocitate i DPH, coz vam tu uz nekolikrat vyvratili.
Nevyvrátili.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 18:55:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle Jančury je to zejména trať z Břeclavi přes Brno a Prahu do Ústí nad Labem, na které by RegioJet chtěl od roku 2014 začít podnikat bez dotací. Jančura ale požaduje odchod současného provozovatele, Českých drah, po vstupu RegioJetu. Pokud bude zájem, aby České dráhy na této trati jezdily i po vstupu RegioJetu, ať přijdou o dotace už nyní, vyzval Jančura. S ministrem se kvůli tomuto tématu má sejít opět za dva týdny.

Mě se tady to prostě nelíbí..V podstatě chce převzít monopol na trati on..A co se stane,když by to fakt dostal do ruk a prodělával?Natáhl by ruku a řekl pomož státe,nebo by to zrušil a lidi by jezdily auty a autobusy?To že vstoupil na koleje a na vlastní riziko je hezkej počin,ale doprava v závazku státu by podle mě měla nadále zůstat a stát by to měl přidat dopravci,který bude vysoutěžen v řádném výběrku,které jsou v plánu a tím by měl záruky,že bude po tu vysoutěženou dobu spojeníá fungovat a ne,že tady někdo dojde a řekne,dej mi to a já to tam nějak udělám...Konkrétně na to Brno koukám,jaké má sebevědomí ohledně dotací,když ani na tý Ostravě se zatím žádnej "vejvar" nekoná...Ale když ptáčka chytali,dobře mu zpívali...

Kocourkov není jen pohádka,ale někdy i smutná skutečnost...
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 18:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co ten zbytek?

Dále bychom si měli položit otázku, zda by se vůbec spotřební daň měla vracet do oboru, odkud byla vybrána.

Na něco takového by rozhodně nebyly peníze, ani kdyby nebylo hospodářských problémů v roce 1997 a netunelovalo se tu.

Výnosy z privatizace byly v těch letech obrovské. A jednorázový charakter těchto výnosů je předurčoval k jednorázových infrastrukturním investicím k dohnání náskoku Západu.
Jenže ony se dílem rozkradly, či se tím lepily systémové díry v rozpočtu (což jen odvedlo pozornost od těchto děr a nevyrovnaný rozpočet tak řešíme až teď).

Odkud pochází informace o dokončení koridorů v roce 2000?

https://www.k-report.net/koridory/histori3.htm

Pouze kdyz do vynosu ze silnicni dopravy pocitate i DPH, coz vam tu uz nekolikrat vyvratili.

Nevyvrátili.

DPH (tím, že se vybírá ze všeho zboží ve zhruba stejné výši) je do značné míry skrytou přímou rovnou daní. Něco si vyděláte, ale (za předpokladu, že většinu svých příjmů utratíte v ČR, což činí většina lidí) také to celé utratíte. Takže jste předurčen k odvodu této daně již na základě příjmů. Zda si za to koupíte benzín, nebo novou TV, to je přece z hlediska výběru této daně jedno.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 19:09:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tento článek v HN se nijak přívětivě na ČD netváří, nicméně je o poznání objektivnější, než ty např. v MfD.
1543
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 11-2009
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 19:36:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pjwc..,Tupoun; Omlouvám se že nemám čas zde neustále psát.., protože někteří soudruzi musej pracovat a pak taky se věnovat rodině a né počitači... Každopádně pan Jančura je křivák od pohledu a i tak se arogantně chová! Ohledně dluhu u SŽDC.. Tak to jsou naprosto známé (bohužel interní) záležitosti... Jo i u SŽDC pracuje kamarád soudruh, co za "malou domu" posečká... Jo kdyby tady ti mladší věděli jak to ve skutečnosti funguje....... Bohužel taková je doba.. Jinak na reakci režijky/rejžák, tak ty co jsou na dráze nejméně potřebný, tak ty bych tam hnal bičem.!! Doporučuji si sjednat prohlidku GŘ a tam budete koukat kolik lidi musíme uživit a hlavně za jakej plat.....! Jinak za soudruhu byla prace, a dnes je půl milionu lidi bez práce.... Tak pokuď se budou lidi takto hašteřit, tak bude jen hůř.....
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 19:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výnosy z privatizace byly v těch letech obrovské. A jednorázový charakter těchto výnosů je předurčoval k jednorázových infrastrukturním investicím k dohnání náskoku Západu.
Byly a taky se k investicím používaly - viz ty koridory nebo významné zrychlení stavby dálnic. Na to předtím nebylo, později se používalo kofinancování z EU. Jinak stanovit v roce 1993 termín definitivního dokončení za sedm let, to mi přijde jako když se okolo roku 1960 řeklo, že parní lokomotivy budou vyřazeny v roce 1970.

DPH (tím, že se vybírá ze všeho zboží ve zhruba stejné výši) je do značné míry skrytou přímou rovnou daní. Něco si vyděláte, ale (za předpokladu, že většinu svých příjmů utratíte v ČR, což činí většina lidí) také to celé utratíte. Takže jste předurčen k odvodu této daně již na základě příjmů. Zda si za to koupíte benzín, nebo novou TV, to je přece z hlediska výběru této daně jedno.
Zajímavá filozofie, ale já to vidím jinak. Ta daň se jmenuje z přidané hodnoty, protože byla "vytvořena" z přidané hodnoty ceny daného zboží - třeba právě z toho paliva.
Dále bychom si měli položit otázku, zda by se vůbec spotřební daň měla vracet do oboru, odkud byla vybrána.
To nemusí, to už jsem taky kolikrát říkal. Jde o poměr.

Podívejte, jestli chcete tu silnici za každou cenu ještě víc pumpnout, tak prosím, ale počítejte s tím, že se vám to může rozsypat pod rukama.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1161
Registrován: 10-2010
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 19:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DPH funguje jako regresivní daň, protože čím víc vyděláte, tím méně toho utratíte a více někam investujete, nebo to utratíte v zahraničí a platíte daň tam, o to méně z vás pak má státní rozpočet ČR.

„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Tupoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.184.218
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 20:16:58    Odkaz na tento příspěvek  

1543: Tak to jsou naprosto známé (bohužel interní) záležitosti...
Jinou reakci jsem v podstatě ani nečekal

Jinak za soudruhu byla prace, a dnes je půl milionu lidi bez práce....
Tak někde ty voliči KSČM musí být...
Luboš Kotek - Tady bylo Husákovo
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.170.96.60
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 20:22:57    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím Sime, mám jenom maličkost, úplně to tady té stoce zapadlo:

http://oidnes.cz/10/053/cl6/ZMA3340cb_132000_3556070.jpg

Tohle jsi vložil jako fotku R. Jančury před jeho vlakem (reakce na jeho fotky před vlaky ČD a LEO Expres). Počítám že víš, o co šlo - REGIOJET si pronajal na 14 dnů motorovou jednotku Desiro (myslím že od nějakého soukromého dopravce z Německa), kterou oblepil žlutými fóliemi, proháněl se s tím na jedné lokálce na severu Čech (o její důležitosti vypovídá místní název Kozí dráha, navíc tam byl zastavený provoz), ve vlaku bylo symbolické jízdné, wi-fi a myslím že i kafe zadarmo. Podle mého pohledu šlo o exhibici, podle jiných o promyšlenou strategii nového dopravce (z té doby jsou také prospekty s vlaky Highjet - velmi podobné LEO Expresu).

Pro příště bych doporučil nějakou fotku R. Jančury u žluté 163, popř. v interiéru některého Ampz, v nejvyšší nozi projde i ochoz 721 na Společném. To co jsi vložil vyznívá dost...divně

P. S. Jestli si někdo tu akci ŽLUTÉ JARO pamatuje podrobněji tak mě třeba doplňte, vím že to Desiro bylo např. v Olomouckém kraji a najezdilo i něco u Plzně. Budu vděčný.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 21:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: v článku říká Joklík: "vypravujeme více vlaků" a mluví o R na trati 310. Kde je těch více vlaků - porovnával jsem si JŘ na trati 310 v několika za sebou následujících letech a rychlíků tam jezdí pořád stejně. Osobáky jsem neporovnával, ale rozdíl v GVD 2010 a 2012 je minimální. Na 292 je změn mezi 2010 a 2012 taky velice málo, v R/Sp snad jen přidání jednoho nedělního spoje.

Bobmaster: na žluté jaro si už tak moc nepamatuju, ale řekl bych, že se se žlutým desirem jezdilo déle. Bylo to opravdu na trati Plzeň - Domažlice a Olomouc - Uničov. Mimochodem, fotka Jančury před slovenským talentem by vypadala podobně, jako před tím desirem. Samozřejmě, že šlo o reklamu.
162 019
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.102.112
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 22:02:39    Odkaz na tento příspěvek  

ad JBB: A jak to bude s rychlíkama Praha - Brno? Ty taky nechcete dotovat a nebo ty se rovnou zruší? Co na to lidi z nácestných zastávek. To chcete udělat dálkovku nedotovanou, takže budeme vozit lidi jen z Prahy do Ostravy/Olomouce a Brna? A co cestující z Kolína a ostatních měst, co stovky lidí z Pardubic? Ty mají jezdit se 471 do Prahy??? Nesmysl, Jančurův systém vyžrání dálkovky a kašlání na ostatní prostě nejde. Jančurův systém znamená zlepšení pro 1000 lidí denně a pro 10 000 zrušení dopravy. Bravo. Ještě bych styl podnikáni RJ aplikoval na nemocnice. 10 lidí bude mít luxusní pokoje a operaci a 100 necháme chcípnout.
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 8-2011

Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 22:11:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Urpín:}V absolutním porovnání by to mohlo být tak, že by odbory žádali propustit kamionáka Frantu od ABCD Trans, protože překročil 50 v dědině.
Ted' ještě najít jednoho jedinýho kamioňáka,který by byl v odborech.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 22:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

162 019 - pokud těch lidí z Pardubic a Kolína jezdí dost, tak se nedotovaná doprava rovněž uživí ne? Nebo jich je málo...? Tak pak by asi stačil autobus ;-)
Základání problém ze zdejším šotouštvem je furt stejný - mají pocit, že vše je třeba dotovat. Ale někde se ty prachy vzít musej a to už jim nedochází...
Naprosto nechápu, proč by se v relacích s dostatkem pasažérů měl dělat finanční dosyp - například takové středočeské "dojížděcí" autobusy (typu Praha-Kladno) jsou (nebo aspoň bývaly) provozovány na komerční a ziskové bázi příslušným ČSAD (proto také nebyly integrovány do PIDu...)
162 019
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.102.112
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 23:12:44    Odkaz na tento příspěvek  

ad Jbb: Jak chcete dopravit stovky dojíždějících z Pardubic a okolí ráno do Prahy a odpoledne zpět? Myslíte že to pojede někdo na komerční riziko? S novým vozidlem? Kdo odveze lidi z Kolína do Olomouce? Takže cestující budeme z Kolína do Olomouce vozit autobusem a tam je zase dáme na vlak a pk zase někde autobusem? Příklad cestující z Mladé Boleslavi do Přerova. Protože R Rumburk/Kolín se bude dotovat pojede vlakem, tam ho vyženeme na autobus, protože Trať Praha - Olomouc je nedotovaná a nikomu se tam nevyplatí vozit vlaky zastávkové a zadarmo to nikdo vozit nebude a MD to nebude smět dotovat. Tak pak pojede busem....(pomineme fakt že to si teda chudák dá a kdo ten bus bude provozovat...) a pak ho vyhodíme na Os dotovaný vlak. No tak Bravo, na takovou dopravu se Vám každej vykašle a pojede autem. A věřte že takových cestujících, kteří nejezdí ukázkové Jančuro-relace je plno. Takže všechny tyto násilně přesuneme na IAD. Tímto také bude jezdit daleko méně vlaků na dopravní cestě, takže SŽDC vybere méně a ten rozdíl doplatí buď stát a nebo dopravci (RJ) a Ti zdraží jízdné. A tak dále a tak dále...

Víte, ona železnice není jen Praha-Olomouc-Ostrava a Brno a Busy nejsou jen Praha....

Kouká z Vás opět pražský syndrom. Tak jako já chci využívat vlak třeba právě Boleslav - Přerov, tak Vy chcete dotované pražské MHD a věřte, že já ho třeba vůbec nepotřebuji a také ho nechci zavést na komerční bázi.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 12. ledna 2013 - 23:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

162 019 - pletete se, já nevyužívám ani pražské MHD (byť je bohužel placeno i z mých daní). Příště se doporučuji mírnit v kategorických soudech, pokud o situaci víte kulové (Já taky netuším, co jste zač, tak nespekuluji)
Takže stovky dojíždějících by nezaplnily vlaky? Tudíž proč by se to na komerční riziko nevyplatilo? Nebo to je taková mantra, že zlý podnikatel schválně poškodí dělný lid?
Zjevně existuje taková zvyklost, že odkudkoliv-kamkoliv by měl jezdit nejlépe přímý spoj. Ale kolika lidí se to v tom kterém případě týká? A je to tudíž ještě ekonomické?
Trochu mi to připomíná oblíbené scénky typu "z daní by se mělo zaplatit fotbalové hřiště, protože kdo by to jinak platil?" A už vůbec nikoho nezajímá, že já fotbal nehraju (stejně jako spousta lidí) a že na můj sport (co provozuji) mi nikdo nikdy nedal ani korunu (ani přímo, ani nepřímo).... Prostě někdo si chce zahrát a vysvěluje, proč já bych mu to měl platit...
Jspetrak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

162 019: Stejně jako dosud, protože se hádá výhradně o expresy a EC v rámci linky Ex3, nikoliv couráky přes městečko u nádraží a HaBeš. :-)

Bobmaster: Pomůžu Simovi si vzpomenout. Fotka s Ampz je taky často používaná. :-)
http://ekonomika.idnes.cz/praha-ostrava-regiojet-zlevni-spoje-a-b ude-mit-vice-vagonu-png-/ekonomika.aspx?c=A120418_190129_ekonomik a_brd
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:24:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Takže stovky dojíždějících by nezaplnily vlaky? Tudíž proč by se to na komerční riziko nevyplatilo? Nebo to je taková mantra, že zlý podnikatel schválně poškodí dělný lid?
To jsou ti sakra drazí cestující, protože je obrovská špička ráno v jednom směru a obrovská odpoledne v druhém a mezitím jede zlomek cestujících. Takže využití vozidel je výrazně menší než u Jančurova vyzobnutí celodenní frekvence pár vozy a přenechání drahé špičky někomu jinému. A ještě s dotací cca 20-40 mega za žákovské jízdné. Proto je příměstská doprava tak drahá a sama se neuživí.
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:29:18    Odkaz na tento příspěvek  

Otázka k diskuzi - je nutné dotovat celou trať/linku všechny spoje? Nestačilo by prostě zadotovat konkrétní spoj v čase, který nebude pro nedotovanou přepravu zajímavý? Typicky třeba "poslední večerní spoj" o kterých se tu většinou mluví, že se nevyplácejí?

A pak ještě jedna věc přímo k Regiojetu, jinde jsem si přečetl informaci, že obyčejné jízdné, ze kterého se počítá kompenzace za studentské jízdné, je nejnižší na OV-PH u Regiojetu...ČD jsou o něco výš a LEO nejdražší, takže mi vychází, že ač je Jančurovi tady i jinde předhazováno, že bere "dotace" za studenty, tak vlastně ta jeho dotace na 1 cestujícího studenta je nejnižší? Je to tak nebo se to počítá jinak?
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:39:47    Odkaz na tento příspěvek  

Michal_novotny: a proto budeme pořád sypat dotace "protože se to jinak nikdy nedělalo"? Tak tam prostě do výběrka nastavím parametry počet spojů, na kapacitu souprav ve špičce (data jsou) a ať se s tím zájemci poperou. Když se to nezkusí, tak se nepozná jestli to nejde dělat líp. Aby se nakonec neukázalo, že právě ta "nejdražší špička" je schopna v klidu pokrýt i nějakou tu cestu zpět s "prázdným" vlakem. Navíc to hodně záleží na konkrétní trase.
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1512
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox-reg: je nutné dotovat celou trať/linku všechny spoje? Nestačilo by prostě zadotovat konkrétní spoj v čase, který nebude pro nedotovanou přepravu zajímavý? Typicky třeba "poslední večerní spoj" o kterých se tu většinou mluví, že se nevyplácejí?
A nebude to ve výsledku nakonec dražší, než když ty výdělečné spoje budou ve stejném balíku s těma nevýdělečnýma? Navíc tak si stát zachová vliv na kapacitu a polohy spojů. Ono nejde jenom o ty okrajové spoje, ale taky o dostatečnou kapacitu ve špičce, k jejímž pokrytí stačí třeba pár vozů navíc u již jedoucích vlaků. Aneb jaký to má smysl nechat soukromému dopravci zisk z výdělečných spojů a pak navíc nasypat ze státní kasy o to víc na dotace těch neziskových?
Jinak to žákovské jízdné je opravdu tak, jak píšete. Ovšem u ČD to je jen na "nedotovaných" linkách, protože u objednané dopravy je to žákovské jízdné již zahrnuto v dotaci (a to ne procenty z nějakého obyčejného jízdného, ale reálně díky dorovnání reálně nižších tržeb).
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox-reg: No ale tohle je něco jiného než open-access. Proti tomu vysoutěžit celý balík spojů a definovat parametry, kapacitu a další služby, vůbec nic nemám. A způsob úhrady za studenty nechat tak, jak je u objednaných spojů u ČD - tj. v rámci vysoutěžené ceny a nikoliv jako dosyp do částky, za kterou by rozhodně ti studenti stejně nejeli.
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:47:56    Odkaz na tento příspěvek  

Viz předchozí odpověď, bez toho aby se to zkusilo, se to asi nedozvíme. Navíc netvrdím, že to má automaticky dostat RJ event. další. Klidně ať jezdí ČD dál, pokud nabídnou nejlepší podmínky.

Ono to ale taky klade poměrně velké nároky na stranu vypisující výběrové řízení a to se obávám bude asi velký kámen úrazu, ti to většinou dělají tak, aby s tím bylo co nejmíň práce a reálné problémy cestujících je moc nezajímají, případně když dělá člověka zodpovědného za dopravu na kraji nějaký bývalý šéf ČSAD xyz tak komu asi tak přiklepne linky než ex-kolegům... ještě se teda zmůže na to, že konkurenci zakáže pobírat cestující v rámci svého kraje a nechápe rozdíl mezi dálkovou linkou a místní... hlavně že to má vyřešeno a má dalšího půl roku klid "na práci".
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:49:19    Odkaz na tento příspěvek  

Zase jste byl rychlejší, ok beru.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 310
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto je příměstská doprava tak drahá a sama se neuživí.
Jsou na to nějaká data, nebo je to obvyklý letitý úzus v naší smradlavé kotlince?
A není navíc v současné době trošku přeceňován fenomén špičky? Doby, kdy lidé jezdili v režimu 7/15 jsou docela pryč. V současnosti je to hodně rozházené a ta špička je daleko plošší než v minulosti. Také bych viděl jako větší problém večerní spoje, ty postupně spíše mizí (například na zjevně "komerční" lince Praha-Benátky n.J odjíždí poslední autobus z Prahy v současnosti už cca ve 21h20 a pak až ráno..)
A nebude to ve výsledku nakonec dražší, než když ty výdělečné spoje budou ve stejném balíku s těma nevýdělečnýma?
Super. Ať je to co nejnepřehlednější a ať se tam toho hodně schová, jako v současnosti - hlavně aby nebylo zřejmé, co co stojí a můžeme se tvářit, že je všechno straaašně ve ztrátě. Rudí většinou dodávají ještě poučku "privatizace zisků a socializace ztrát". Ale takhle to v životě nefunguje, daleko transparentnějí je udělat to tak, že dodavatel "rejžuje" na volné službě (ale asi ne tak moc, protože to by se tam brzo cpal další dopravce) a dotovaná služba se holt platí v dohodnuté výši (ale je to transparentní a sakra by si stát měl ohlídat, co je nezbytné dotovat a co naopak je výdělečné a na to nedat ze státního ani kačku...)
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 845
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A způsob úhrady za studenty nechat tak, jak je u objednaných spojů u ČD - tj. v rámci vysoutěžené ceny

Ano, tohle je lepší způsob. Mimo jiné také také totiž motivuje dopravce k tomu, aby ty průkazky fakt kontroloval. Extra úhrada podle vykázaného počtu studentů vede k větší benevolenci (uznání na jiné trase, či staré průkazky). I vykázat neexistující jízdu by možná šlo (nevím, jaké má MF kontrolní mechanismy).

že dodavatel "rejžuje" na volné službě (ale asi ne tak moc, protože to by se tam brzo cpal další dopravce) a dotovaná služba se holt platí v dohodnuté výši

A jak si ve vašem modelu představujete jízdné, např. zpáteční a předplatní jízdenky, IDS? Bylo by společné pro dotované a nedotované příměstské spoje, nebo by byly různé tarify?

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:53:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě napadá s tím studentským jízdným - pokud by teď RJ (nebo někdo jiný) začal jezdit na svoje riziko dejme tomu to Brno a zároveň tam jsou ČD (neberu teď, že na to nemá lokomotivu, že by se tam těžko vešel do JŘ,... to není podstatné).

Tak si nastaví nějaké "nesmyslné" obyčejné jízdné, zaměří se na studenty a stát mu doplatí tak jako na Ostravě? A zároveň ČD ten doplatek nedostanou, protože to mají v rámci dotací již zahrnuto?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: No co já pozoruju u příměstské dopravy, tak ráno je v jednou směru souprava téměř prázdná a opoledne naopak. Takže už jen z toho vychází obsazenost kolem 50%. Jančura na lince do Ostravy se chlubí s obsazeností 85% a i přes to a dotaci za žákovské jízdné byl ve ztrátě.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:54:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétní (i když trochu stupidní) příklad - pokud jako starosta usoudím, že pro offčany je nezbytné nakupovat housky 24 hod denně, potom:
1. zjistím že pekárna má normálně otevřeno od 6 do 18
2. objednám u pekaře službu "noční prodej", kdy budu hradit náklady na prodavače a světlo v prodejně plus režijní marži mínus očekávané tržby.
Jen budu-li starosta-šotouš, pak zřejmě vypíšu výběrové řízení, kdy budu poptávat prodej 24 hodin a budu přispívat globální neprůhlednou částkou na celý tenhle podnik...
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1515
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox-reg: Pokud ČD budou jezdit do Brna i nadále v závazku, tak doplatek nedostanou.
Ale nemyslím si, že by obyčejné jízdné v nesmyslné výši jen tak lehce prošlo u ministerstva. Minimálně by se začalo uvažovat o zastropování nebo ideálně o doplatek k běžnému jízdnému na té lince (což by vůbec nebylo na škodu).
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ehm, je skutečně nutné držet studentské jízdné na jiné úrovni než dospělácké? Pokud stát usoudí, že studenti mají právo jezdit za jiné ceny, lze to kompenzovat například slevou na dani či sociální dávkou, ale proč to řešit přes přepravce? Že by to bylo tradicí, aneb jinak se to nikdz nedělalo?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 00:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: a co když náklady na a) budou výrazně větší než na b) ? Nebo když se pekárna rozhodne udělat přestávku mezi 10-12 hodinou? Není náhodou lepší udělat výběrko na dodávání pečiva 24 hodin denně a mít to celé pod palcem?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Naopak, současná praxe je pár let stará. Zavedla se po tom, co se zrušil příspěvek na dopravu sociálně slabším studentům. Proč tomu tak bylo netuším. Ale asi by to bylo lepší.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lze to kompenzovat například slevou na dani či sociální dávkou, ale proč to řešit přes přepravce?

Ono je to asi i přes mnohé nevýhody lepší, než dát studentům prachy na dřevo. A podle čeho vlastně? Pokud všem stejně, Pražáci to budou moct propít. Pokud podle vzdálenosti, všichni se přihlásí k babičce do Vsetína. Já jsem taky chodil do školy, tehdy se takto přidělovaly koleje a byl to běžný trik. A taky si myslím, že je pro stát lepší, když studenti jezdí vlakem/busem, než aby se složili na nějaký křáp a snižovali bezpečnost provozu na silnici (mladí lidé bourají nejvíce).
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: a co když náklady na a) budou výrazně větší než na b)
Jako že náklady vykázané na prodavače a světlo plus marže za noc budou výrazně větší, než nějaké agregátní neprůhledné číslo za celý den? Tomu sám přeci nevěříte...
To jako očekáváte, že se pekař dobrovolně vzdá části svého denního zisku (který měl do současnosti) za to, že mu budete platit za tu noc? Pchá... Leda... Jojo, už vím jak jste to myslel! On bude mít své jisté, bude prodávat gumáky a jen jeden druh, ale vy mu furt budete platit... Sakra, koho mi to jen v dopravě připomíná... ;-)
Ne, fakt ne, vraťte se na zem, socialismus opravdu funguje jen když ho platí někdo jinej...
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:09:39    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: ta dávka tu byla, ale byla zrušena a nahrazena právě tady tím dnešním systémem průkazek. Nevím přesně kdy, ale myslím že někdy kolem roku 2000 jsem tenkrát ještě podával žádost na úřad, počítalo se to nějak podle vzdálenosti do školy. Pak přesně nevím jak to bylo, ale průkaz na slevu jsem neměl, protože autobusy jsem jezdil za plnou cenu a vlakem po zrušení JuniorPasu(?) taky. Mám zato, že chvíli nebyla pro VŠ sleva žádná, jen pro ZŠ možná SŠ a až o pár let později bylo zavedeno opět i pro VŠ, protože přítelkyně pak nějakou "kartičku" už měla. Ale nepamatuju si to přesně.

-------

Díval jsem se na ceníky Regiojetu a trochu nerozumím jak to počítají. Obyčejné jízdné je 450 Kč, takže pokud by z něj dali 25% musel by student platit cca 335 Kč, což neplatí a stát by měl doplatit cca 125 Kč. Ale jízdné pro studenta je 221 Kč což odpovídá dospělému jízdnému 295 Kč (doplatek státu 74 Kč). Ale to dospělé jízdné není označeno jako "obyčejné".
Tak teď tedy nevím, kolik teda stát platí RJ.
Protože pokud by se to počítalo z 295 Kč, tak pak co se týká dotací je ještě o dost levnější než jsem si původně myslel...
Jinak těch 450 Kč platí dle ceníku jako cena při koupi ve vlaku a na prodejním místě ve stanici. Takže pokud by student nastoupil do vlaku bez jízdenky, pojede na žákovskou za 335?
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud všem stejně, Pražáci to budou moct propít.
Fajn, bude lepší nikomu nedat nic, já to taky říkám ;-) Anebo si mohou schovávat jízdenky, podnikatelé si taky vedou účetnictví.
...tehdy se takto přidělovaly koleje a byl to běžný trik.
Ano, od doby co existuje příspěvek na bydlení (v plošné výši) se tyto triky neprovozují.
A taky si myslím, že je pro stát lepší, když studenti jezdí vlakem/busem, než aby se složili na nějaký křáp a snižovali bezpečnost provozu na silnici (mladí lidé bourají nejvíce).
Jojo a taky blondýny a každej kdo má najeto míň než 100.000 a pak taky starší lidi - nebylo už toho sociálního inženýrství dost?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Jenže pekárna není doprava. Pokud by se opravdu vyplatilo komerčně provozovat celou linku v dostatečné kapacitě až na pár okrajových spojů, tak ten model dodotování by asi použitelný byl. Ale ne v případě, kdy bych musel doplácet dotace za denní, páteční a nedělní špičku a k tomu ještě ty okrajové spoje. Nebyl by v tom náhodou ještě větší bordel? (=ekvivalent toho, že pekaři zadotuju další prodavače na 2 hodiny ráno, pak na odpolední 2 hodiny a dalších několik v pátek a neděli.)
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.88
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:19:20    Odkaz na tento příspěvek  

Moc dobře si pamatuju, když jsem končil někdy v 7-8 večer a do 30 km vzdáleného města se již prakticky nedalo ze školy dostat veřejnou dopravou, případně se dvěma přestupy a naprosto nesmyslnou doby cesty, tak jsem prostě musel jet autem. A nějaký úředník rozhodne, že nemám nárok na slevu na dopravu, jen ten kdo jezdí bus/vlak. Že ho v reálu ani nemůžu využít ho nezajímá. Tolik jen vsuvka k tomu, že studenti často jezdí autem. Ano, když to jinak nejde nebo je to výhodnější než hromadná doprava...
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:21:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox-reg: Podle mě se doplácí do obyčejného jízdného, akční nabídky se neuvažují. Takže stát zaplatí těch 125 Kč.
Ztrátu za žákovské jízdné pro žáky ve věku od 6 do 15 let dopravce vypočítá jako rozdíl mezi cenou jízdenky se slevou 50% obyčejného jízdného, kterou by byl dopravce povinen vydat dle Výměru MF 02/2004 příloha č. 6, část II, čl. 1, bod 2.1, a cenou jízdenky ve výši 37,5% obyčejného jízdného. Ztrátu za žákovské jízdné pro studenty ve věku od 15 do 26 let dopravce vypočítá jako rozdíl mezi cenou jízdenky dle obyčejného jízdného a cenou jízdenky ve výši 75% obyčejného jízdného. Pro jednotlivé integrované systémy se využijí vyhlášené ceny jízdného dle zónového/pásmového tarifu.

Z toho vyplývá, že Regiojet vydělá na studentovi 51 Kč více než na dospělém.

(Příspěvek byl editován uživatelem Michal_novotny.)
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ne v případě, kdy bych musel doplácet dotace za denní, páteční a nedělní špičku a k tomu ještě ty okrajové spoje.
Nebyl - minimálně by bylo zjevné, kdy je třeba doplácet a kdy ne. Vy totiž zcela nelogicky předpokládáte, že (jakýkoliv) dopravce je Matka Tereza a že rád přistoupí na křížové financování (tedy že bude sám dotovat ze svého zisku ty neziskové přepravy...).

A nějaký úředník rozhodne, že nemám nárok na slevu na dopravu, jen ten kdo jezdí bus/vlak.
Proto říkám - studentskej zadek je stejně velkej jako jinej. Je to spíš tradice, která stojí peníze (i na ty úředníky, co moudře kontrolují a rozhodují).
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 11-2002
Odesláno Neděle, 13. ledna 2013 - 01:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Vy totiž zcela nelogicky předpokládáte, že (jakýkoliv) dopravce je Matka Tereza a že rád přistoupí na křížové financování (tedy že bude sám dotovat ze svého zisku ty neziskové přepravy...).
A proč by nepřistoupil, pokud to bude v rámci soutěže na balík linek? Však jeho součástí je i přiměřený zisk. A konkurence v tom výběrku zajistí, aby cena byla odpovídající. Jen je potřeba řádně definovat požadavky a pak kontrolovat jejich dodržování. Pochopitelně to znamená, že v rámci té linky nebude nikdo jezdit v open-access režimu.