K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 08. 01. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 08. 01. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tupoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.185.162
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 21:31:56    Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: Také přehnané tvrzení. Ne vždy za tím vězí ČD, většinou spíše objednavatel.
Vina je na obou stranách (České dráhy i objednavatel)
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 21:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: A co je na tom špatně? Kolik by se asi ušetřilo zkrácením vlaků mimo špičku (tak aby byly obsazeny na 80 %), pokud by ty drahé vozy stály někde v kopřivách? Pár drobných za DC a trakční energii, ovšem za cenu snížení komfortu cestování. Proč je asi na západě průměrná obsazenost vlaků cca 25%?
Bolid
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.218.89
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 21:40:53    Odkaz na tento příspěvek  

Debil a primitiv od tebe mě fakt nerozhodí, ale ještě jednou napíšeš toho komouše a prásknu Tě adminovi. Z huby si můžeš dělat sráč vocaď pocaď

No to říká ten pravej, který tady už několik měsíců v každém druhém příspěvku tohoto tématu soustavně předvádí vyjadřování, jak z kanálu. Slimto, Slimto...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 21:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co je na tom špatně?
No ... všechno?
Kolik by se asi ušetřilo zkrácením vlaků mimo špičku (tak aby byly obsazeny na 80 %), pokud by ty drahé vozy stály někde v kopřivách?
Ale ony by tam nestály, ony by nebyly. Ušetřilo by se na odpisech. Takové plýtvání si může dovolit jen ten, kdo je dotován a má peníze od státu jisté (fakticky by se ty peníze ale "někam" ztratily - viz zkušenosti z 20 let existence státní Dráhy).
Proč je asi na západě průměrná obsazenost vlaků cca 25%?
A takový model (posilování špiček novými vozy, nebo naopak vození vzduchu v nových vozech i mimo špičku) je podle vás správný? (Zatím vaši větu nezpochybňuju, zatím se jen ptám).

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 21:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale pokud jde o Jančuru, tak si s Žaludou nezadá. Jen s tím rozdílem, že Jančura se předvádí za své...

Svatá pravda, ale tady je Jančura ten špatnej, protože si svoje peníze utrácí blbě..tak ho nechte, on o ně přijde..

Vlada749: Takže nevím vo co vám jde.

mě jde o to, že je blbost někomu vyčítat jeho nerealizovaný plán. Primárně chtěl vyjet na železnici, to se mu povedlo...že zezačátku naivně veřil (nebo dobré promo?) že bude jeho vlak mít 6 tříd a kino to mi je jedno a bylo mi hned jasný, že je to sen a rozumný lidi mu to teď nebudou vyčítat..
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 21:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: No tak samozřejmě, že to nemusejí být zrovna nejnovější vozy. Ale to chcete nezanedbatelnou část lidí ve špičce odvážet odepsanýma béčkama?
A ano, od toho je ta "dotace". Ale to nemusí být přímým finančním tokem, stačí, když se ziskové spoje vysoutěží společně s těmi ztrátovými (špičkovými + okrajovými) a tím pádem se to všechno klidně může uživit bez dotací. Viz teď ta Ostrava. ČD bralo naprosto minimální částku nepokrývající ani zdaleka kompenzace za povinné poskytování žákovského jízdného.
Ovšem volný open-access způsobí akorát to, že se dopravci poperou o ty ziskové spoje a státu zbyde dotovat ty neziskové - viz Jančura a jeho bussiness plán založený na min. 80% obsazenosti a vysokém proběhu vozů.
Porucik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 22:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_novotny: A co Michale nedotovat na některých tratích vlaky ve špičce a přispívat pak těm dopravcům tam jezdící jen třeba na dopolední a noční spoje?
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2062
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 22:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale to chcete nezanedbatelnou část lidí ve špičce odvážet odepsanýma béčkama? Pokud by to byl formálně stejný produkt za stejnou cenu, jako klasické IC, tak určitě ne. Ale pokud by bylo předem deklarováno, že je to nějaký "sociální vrakovlak" s nejhoršími vozy a za patřičně sníženou cenu, tak proč ne.
Mimochodem, nechávat lidi na peróně je blbost. To lze řešit zvýšením ceny - aby všechny lidi odvezl, ale zároveň nikdo nebyl odmítnut. To, že to tak Jančura nedělá, podle mě svědčí o tom, že se v budoucnu plánuje právě nasazování posil, a nyní by si takovým zvedáním ceny udělal spoustu zlé krve mezi zákazníky.
Ta nízká obsazenost vlaků na západě je daná zřejmě většinou nějakými vesnickými osobáky. Průměrná obsazenost ICE byla před několika lety 50% (nová čísla neznám), obsazenost TGV byla snad ještě výše. Poznámky "bitte reservieren" taky nejsou na vyvěšených jízdních řádech pro legraci. A DB FV požaduje, aby linka odvezla průměrně 180 lidí v každém vlaku - který IC u nás to má? IR na trati Hof - Regensburg to nesplňovaly, tak byly bez milosti utnuty, řev obcí na trase byl málo platný.
Jáchym_rotor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 6-2009

Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 22:17:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Primárně chtěl vyjet na železnici, to se mu povedlo...že zezačátku naivně veřil (nebo dobré promo?) že bude jeho vlak mít 6 tříd a kino to mi je jedno a bylo mi hned jasný, že je to sen a rozumný lidi mu to teď nebudou vyčítat..



Pan Jančura rozhodně není naivní. Těch 50 + dalších x desítek mega který ho to ještě bude stát berte jako jeho investici do dob, kdy už nebude muset podnikat za svoje. Po dnešku je to snad už víc než jasný.
Jáchym_rotor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 6-2009

Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 22:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale pokud by bylo předem deklarováno, že je to nějaký "sociální vrakovlak" s nejhoršími vozy a za patřičně sníženou cenu, tak proč ne.
Mimochodem, nechávat lidi na peróně je blbost. To lze řešit zvýšením ceny - aby všechny lidi odvezl, ale zároveň nikdo nebyl odmítnut.


Takže takový je tedy ideál veřejné dopravy - socka, a zároveň jen pro ty, kteří si budou moct dovolit????
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2063
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 22:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přispívat pak těm dopravcům tam jezdící jen třeba na dopolední a noční spoje Zatímco příspěvky na spoje pro lidi do zaměstnání nebo škol chápu, tak dotovat dálkové spoje mi přijde jako nesmysl. Ty ať jezdí v době, kdy s tím lidi chtějí jezdit. Zatím mi tu nikdo nevysvětlil, k čemu je "systémově potřebný" vlak, ve kterém se veze pár lidí. Např. mě se velmi nepříjemně dotklo omezení R na trati 070, zrušeným vlakem s příjezdem do Prahy po desáté dopoledne jsem občas jezdil. Ale zároveň musím uznat, že dotace na vlak, kde v nástupní stanici (nezi Tanvaldem a Brodem) bylo tak 10 cestujících a ještě v Boleslavi se daly obvykle najít volné čtyřky (při třívozové soupravě) byly vyhazováním peněz z okna. Kdybych tady pořvával, že chci, aby mi tenhle vlak "někdo" platil, tak bych si připadal jako parazit a haj zl.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 22:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže takový je tedy ideál veřejné dopravy Ideál je, že si každý najde, co mu vyhovuje. Vrakoidní Bčka pro šotouše a ty, co mají hluboko do kapsy, pohodlné vozy na rychlých spojích za odpovídající cenu pro ostatní.
Jako u letadel - můžete letět za pár šupů Ryanairem na letiště kdesi v pustině nebo v business třídě se šampaňským, pokud si to zaplatíte.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6017
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 23:11:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže ono to není jako u letadel - za draho nebo za levno komfortem. Protože místo letadla už je většinou vzhledem ke vzdálenosti nějaká zoufalost jako je bus 24 a více hodin v kuse. Zatímco vlak s jízdní dobou do 4 hodin je krásně nahraditelný autem. Takže to pak může být v režimu "v pátek je vlak drahej a plnej tak pojedem autem". No a až se někam pojede v tejdnu tak "vlak je přeci furt plnej a drahej".

Takovejch jedinců je metrák - viz zde, na iděsu a jiných diskuzích věčně omílané kydy "vlaky jsou špinavý, narvaný, pomalý a drahý".
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 23:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže když bude vlak mít i ve špičce dost míst, bude pohodlný a jezdit i v čase slabé poptávky, tak to musí "někdo" zaplatit. A nevím, proč by zrovna železniční doprava měla mít nějakou nadstandardní výhodu v přístupu ke státním financím. Proč ne místo toho třeba zařídit, aby každý měl ihned možnost jít do špičkově zařízené nemocnice na drahou operaci nebo proč každé dítě nemá mít možnost navštěvovat skvěle vybavenou školu s výbornými (a tedy dobře zaplacenými) učiteli? V čem je dráha tak extra?
----
Jsem tu jediný, komu dotace na "studentské jízdné" na dojíždění na privát/ intr/ kolej připadá jako hloupost?
dvx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.222.57
Odesláno Pondělí, 07. ledna 2013 - 23:57:02    Odkaz na tento příspěvek  

Brr: Železniční doprava by nemusela mít nadstandartní výhodu ke státním financím, pokud by uživatelé silniční dopravy platily adekvátní poplatek spojený se silniční dopravou (poplatek za DC, naklady spojené s bezpečností dopravy-policie, nesmíme zapomenout také na léčení zraněných při nehodách a invalidní důchody) Také intenzivní silniční doprava znamená ekonomickou zátěž pro budoucnost (životní prostředí).
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1701
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 00:35:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nevím, proč by zrovna železniční doprava měla mít nějakou nadstandardní výhodu v přístupu ke státním financím.
Pšššššt, to se tu nesmí říkat.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 01:04:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem tu jediný, komu dotace na "studentské jízdné" na dojíždění na privát/ intr/ kolej připadá jako hloupost?

Hloupost to teprve bude až začne školné na VŠ. To studenti ušetří do jedné kapsy za dopravu a z druhé kapsy jim ty ušetřené peníze vezme stát na školné..
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 835
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 01:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč ne místo toho třeba zařídit, aby každý měl ihned možnost jít do špičkově zařízené nemocnice ...

Jestli jste si nevšiml, tak do zdravotnicví jsou sypány peníze rovněž horem dolem. Zdravotní pojištění u nás není pojištěním (dle rizika), ale de facto daní (dle příjmů). Za státní pojištěnce (děti, důchodci) platí pojištění stát, přitom částka pojistného placená státem je výrazně nižší než částka placená lidmi v produktivním věku, přižemž ale péče o státní pojištěnce stojí naopak více. Některá zdravotnická zařízení také dostávají prostředky i mimo systém zdravotního pojištění z různých nadací nebo rovnou od ministerstva.

Veřejná doprava je jednou ze služeb civilizovaného státu, stejně jako zdravotnictví.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3790
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 02:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: "Veřejná doprava je jednou ze služeb civilizovaného státu, stejně jako zdravotnictví"

Základním problémem je, že stát, ať již civilisovaný a nebo necivilisovaný, sám žádné hodnoty nevytváří. Nemůže proto někomu nějaké služby poskytovat, neboť není z čeho.

Prostě jen předpokládáte, že prostřednictvím státu (jakožto formy organizovaného násilí, t.j. "zákonem kryté" zločinosti) se nakrade dostatek peněz k tomu, aby Vaše soukromé potřeby byly uspokojeny.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 05:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33 - Tesat do kamene! Turista patří zjevně mezi lidi, co si myslí, že prachy se prostě dají natisknout, nebo že to "zaplatěj ty bohatý..."
K těm rezervacím - nevšiml jsem si, že by kromě zde přítomných modrogumídků někomu nutnost rezervace vadila - naopak lidi ocení, že si a) sednou b) mají garanci že vlak nebude vypadat jak v Bangladéši
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3465
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 07:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb + Rudolf 33: Souhlas. Stát nevytváří žádný hodnoty, tak ať žádný služby neposkytuje. Vyprdneme se na policii, hasiče, stavbu a údržbu silnic, koridorů, jakýkoliv sociální dávky, důchody, důchodci a děti ať u doktora platej plnou palbu...na to všechno ten svinskej stát krade naše peníze.
Ježíšmarjá.

Brr: S Vašimi některými myšlenkami naopak tentokát překvapivě souhlasím. Akorát to zlevněné jízdné po studenty nutno bát jako sociální dávku svého druhu, nikoliv prachy po dopravce, tím pádem to vnímám tak, že to je rozhodnutí státu, na co a komu chce přispět, aby podpořil nějaký svůj zájem. Podporu zájmu o o, aby lidi studovali, neberu jako až takové svinsvo...

Sipi:
že zezačátku naivně veřil (nebo dobré promo?) že bude jeho vlak mít 6 tříd a kino to mi je jedno a bylo mi hned jasný, že je to sen a rozumný lidi mu to teď nebudou vyčítat..
Jestli to bylo od začáku jasný Vám ( a plno lidem tady), pak věřte, že Jančurovi to muselo být jasný desetinásobně a od první chvíle to byla úmyslná lež a nepočítal s tím v realitě ani vteřinu.
Bolid:
No to říká ten pravej, který tady už několik měsíců v každém druhém příspěvku tohoto tématu soustavně předvádí vyjadřování, jak z kanálu.
Jen bych si dovolil podotknout, že moje vyjadřování tohoto typu se týká výhradně debila Budulínka 4, kde si myslím, že je namístě. A vidím zásadní rozdíl mezi idioty, blbečky a debily versus komouši a odboráři. To první v klidu snáším i používám, to druhé beru, že je za hranicí.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 07:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Každá koruna, která se dostane do rukou státu, je náležitě umenšena o náklady na provoz přerozdělovacího aparátu, a teprve zbytek se dostane k nějakému tomu potřebnému adresátovi. To je fakt, se kterým nic nenaděláte, proto by se financování z veřejných zdrojů mělo používat jen tam, kde je to účelné - viz Vámi uváděné příklady. Navíc ve státě s mentalitou značné části obyvatelstva, která ten stát nebere za svůj a snaží se jej co nejvíce odrbat ("šéfe, bez dokladu to bude levnější") je opravdu lepší tam, kde to jde, nechat trhu volný průběh. Nejsme Švédsko ani Švýcarsko
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3467
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 07:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka_j: Souhlas, ani s tím nic dělat nechci, ale nechci tím říct, že jakákoli forma lití peněz do dopravy, ať už železniční, tak silniční, je paušálně blbost a není to účelné. On na tu účelost bude mít jiný názor šotouš zde, jiný ekonom a jiný ta příslovečná babička z Horní Dolní.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 08:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak samozřejmě, že to nemusejí být zrovna nejnovější vozy
Takže v realitě budeme ve vlacích dle vašeho modelu v jednom vlaku kombinovat vozy Bmz a B; k tomu to povede, jednou už to tu bylo a nepovažuji to zrovna za správné. Protože je tu vozidlový park, jaký tu je, s hromadou Béček. U takových vlaků (produktu!) pak nebudete moci garantovat kvalitu interiéru a rozsah služeb (a to je to, co vyžaduje zákazník a právě díky tomu SCP a RJ přitáhlo mnoho zákazníků zpět do vlaků) a ani jízdní doby (bo rozdíl max. možných rychlostí vozů s Gö5 vs. SGP300).

A abych navázal na větu z Vašeho minulého příspěvku - vámi uváděná průměrná obsazenost rozhodně nepochází ze segmentu dálkové železniční dopravy v - např. - Německu, Holandsku, Anglii (ale ne třeba Śpanělsku, ale tam se snad dostat nechceme). To je nějaké průměrné číslo i přes regionálku, a to není srovnávatelné.

volný open-access způsobí akorát to, že se dopravci poperou o ty ziskové spoje a státu zbyde dotovat ty neziskové - viz Jančura a jeho bussiness plán založený na min. 80% obsazenosti a vysokém proběhu vozů.
V dálkovce na Ostravě v případě použití odepsaných vozů právěže vůbec ne, i ty posily se zaplatí. Své cestující, oceňující (mírně) nižší cenu, si najdou. Více už napsal Brr.

Takhle by šlo zajistit i obnovu vozidlového parku, starší vozy se budou přesouvat na posilové spoje, zatímco na pravidelných vlacích se budou intenzivně točit nově pořízené (odepisované) vozy. V současném modelu ČD na Ostravu ji evidentně zajistit nelze.

Jsem tu jediný, komu dotace na "studentské jízdné" na dojíždění na privát/ intr/ kolej připadá jako hloupost?
Je to hloupost.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6020
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 08:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"proto by se financování z veřejných zdrojů mělo používat jen tam, kde je to účelné"

Kdo stanoví kde to je účelné?

Jinak by mně docela zajímalo co by si Rudolf33 představoval jako náhradu toho státu po jeho zrušení. Případně nějaký příklad kde něco takového dlouhodobě funguje (aspoň desítky let).
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista patří zjevně mezi lidi, co si myslí, že prachy se prostě dají natisknout, nebo že to "zaplatěj ty bohatý..."

Dovoluji se považovat právě za toho "bohatého". Nijam extrémně, jen ve smyslu, že coby zaměstnanec se mzdou nad dvojnásobkem průměru, který daně ani šidit nemůže, na daních odvádím poměrně dost. Proto mě právě, více než jiné lidi, zajímá, co stát s těmi daněmi dělá. A veřejná doprava je právě to, co od státu, mimo jiné, za ty daně očekávám.

Já bych klidně mohl ve vlaku platit tržní jízdné. Ale zároveň si uvědomuju, že takový není zdaleka každý, a pokud doprava dotována nebude, vesměs zkrachuje a já se pak nesvezu ani za to tržní jízdné, vyjma relací mezi krajskými městy.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: To jsem neřekl. Ale myslím, že stát by se měl spíš angažovat finančně ve vytváření podmínek (tedy investice do dopravní cesty a případně dotace formou snížení poplatku za dopravní cestu tam, kde to je žádoucí, například motivace dopravců využít jinou, méně frekventovanou trať namísto té přetížené, byť je třeba delší nebo sklonově nepříznivější) než lití dotací do nenažraného polostátního subjektu, který ani není schopen transparentně rozklíčovat, na co je použije.
Petr_vlček: Stanoví to voliči. Voliči by měli říct, co od státu chtějí a kolik svých peněz jsou mu na to ochotni svěřit. O tom přeci politika je nebo by alespoň měla být.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3724
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:10:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stát nebere za svůj a snaží se jej co nejvíce odrbat ("šéfe, bez dokladu to bude levnější") je opravdu lepší tam, kde to jde, nechat trhu volný průběh.
Somálsko, náš vzor.
Proč tedy tak hodně kraválu kvůli EU? Rozpustit parlament, vládu a ponechat jen jednoho heydricha, který bude ten nestát spravovat prostřednictvím nařízení z Bruselu. Nikomu by to vadit nemělo, stejně všem vyhovuje jen nadávat na ty nahoře ( na Vídeň, na Berlín, nakonec na Moskvu) a i dnes přece za vše zlé může EU. Takže by se nic nezměnilo, jen ušetřilo.

Dotace na stud. jízdné- hloupost...
Myslíte to tak, že vůbec žádné a ať si platí vše za plné od jízdného po školné atd?
Nebo cílené dotace podle toho, kam dojíždí, tzn. někdo nic, někdo trasu Bylnice- Karlovy Vary?

nedotovat na některých tratích vlaky ve špičce a přispívat pak těm dopravcům jen na dopolední a noční spoje?
Ať zije administrativa navíc. A mohlo by se to takto dělat i u MHD. Z konečné málo obsazené do čtvrté zastávky dotace, poté ne a před konečnou zase s dotacemi. A zároveň tam pustit i konkurenci s místenkovými tramvajemi.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8507
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stát by se měl spíš angažovat finančně ve vytváření podmínek (tedy investice do dopravní cesty a případně dotace formou snížení poplatku za dopravní cestu tam, kde to je žádoucí, například motivace dopravců využít jinou, méně frekventovanou trať namísto té přetížené, byť je třeba delší nebo sklonově nepříznivější) než lití dotací do nenažraného polostátního subjektu, který ani není schopen transparentně rozklíčovat, na co je použije.

Možná by stačilo, aby to ten subjekt byl schopen rozklíčovat (anebo když to nezvládne stávající dopravce, tak zajistit jiného).

Ta úvaha je na některých místech už naplňována - stát vrazil (s tučnou dotací EU) stamilióny až miliardy Kč do modernizace té které tratě, aby pak příslušný krajský úřad, případně MD, nezaplatily milióny Kč za to, aby tam byla slušná úroveň osobní dopravy a aby předešlá investice měla jakýs takýs přínos.

Nápověda: České Budějovice - Gmünd, Znojmo - Šatov (+ ze zahraničí mě napadá Arnoldstein - Tarvisio - Carnia).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte to tak, že vůbec žádné a ať si platí vše za plné od jízdného po školné atd?
V ideálním případě ano, za podmínky snížení daní.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1702
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát nevytváří žádný hodnoty, tak ať žádný služby neposkytuje.
To jste protočil do absurdna. Stát by měl dělat to, co si přejí jeho občané. Buďme rádi, že do veřejné dopravy, zejména železniční, stát investuje podstatně více, než odpovídá poptávce obyvatel. Rozhodně to není automatické.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3725
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kde něco takového dlouhodobě funguje
Chalífát, sultanát s velkými ložisky ropy. Protoře stát je špatný hospodář, od Boha patří taková území dědičným vládcům, kteří jej mají víceméně jako soukromý majetek. A ten dobře spravují.
Tudéž stačí jediné- pořádně začít těžit u Hodonína a dát stát nějakému sultánovi
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:25:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...školné
V ideálním případě ano, za podmínky snížení daní.

Komu je snížit? Všem stejně? Jak k tomu přijde ten z Bylnice v protikladu toho z Prahy, který je může prohýřit, nikoliv dát za dojíždění?
A co další- důchodci, děti atp. Co s tím, že se málo vybere na daních, když budou mít všichni na něco slevu?
Není nakonec lepší a jednodušší to nechat tak, jak je ?
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novotný: Ale to chcete nezanedbatelnou část lidí ve špičce odvážet odepsanýma béčkama?
Představte si, že existují tratě, kde se to jinak neřeší.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8508
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevšiml jsem si, že by kromě zde přítomných modrogumídků někomu nutnost rezervace vadila - naopak lidi ocení, že si a) sednou b) mají garanci že vlak nebude vypadat jak v Bangladéši
Nutnost rezervace (tzn. musím předem vědět, kterým spojem - byť jezdí třeba každou hodinu - pojedu) mi vadí dost.

Mmch. Tím "nevšiml jsem si" bychom se asi dostali ke známé poučce "co je vidět a co není vidět". Ty lidi, kterým to vadí, samozřejmě v tom vlaku nepotkáte.

P. S. Do splnění definice pojmu "modrogumídek" mám opravdu, ale opravdu dost daleko.

P. S. č. 2: Ta "garance, že vlak nebude vypadat jak v Bangladéši", se dá zajistit i jinak - např. že u části vozů bude povinná rezervace, zatímco u zbylých vagónů bude možnost mj. "stát v uličce". Nebylo by to "nic nového pod sluncem".

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8509
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 09:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Např. mě se velmi nepříjemně dotklo omezení R na trati 070, zrušeným vlakem s příjezdem do Prahy po desáté dopoledne jsem občas jezdil.
R-070 s příjezdem do Prahy hl. n. v 10:34 jezdí pořád.

Ale zároveň musím uznat, že dotace na vlak, kde v nástupní stanici (nezi Tanvaldem a Brodem) bylo tak 10 cestujících a ještě v Boleslavi se daly obvykle najít volné čtyřky (při třívozové soupravě) byly vyhazováním peněz z okna.
Jestli by nebylo vhodnějším řešením u méně frekventovaných úseků tzv. zjednovrstvení...

Dnes na mnoha úsecích jezdí celodenně rychlíky ve 2 h taktu + Os ve 2 h taktu. Sem tam je nějaká ta díra v taktu rychlíků.
Kdyby se v méně frekventovaných úsecích (např. MB - Turnov) provedlo sloučení, že např. R by zastavoval všude, ale naopak že ten Os vůbec jet (v období mimo špičku) nemusí, bylo by to o dost efektivnějším řešením.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 10:07:59    Odkaz na tento příspěvek  

honzalb: Neprudí mě řidič, že už nikoho dalšího na stojáka nevezme

A kolik vás vezme na stojáka žlutej?

Každý, kdo strávil x hodin na stojáka celou cestu do Prahy

kolik hodin to z Liberce jede?

Nevšiml jsem si, že by ČD na Ostravě propouštěly a zeštíhlovali...

jó, tak tomuhle se říká kvalitní novinařina...doufám, že máte v mladý frontě aspoň někoho, kdo to po Vás čte a opraví, jinak se taky může stát, že žlutý bůh za články s hrubkama přestane platit...
--------------------------------
No a jelikož tady máme docela hodně napadání Bevela, že je dysgrafik, dáme si pár pravopisných perel i ze žlutého tábora...jen tak, pro vyvážení...co se týče lží, tak tam blbínek s Bevelem vychází zhruba podobně, jen to jeho oponenti po pár dotazech vzdali:-)

Tupoun: Pokud jde o veřejné peníze, tak máme všichni právo vědět, jak se s nimy nakládá.
Pokud máte jiné informace, tak sem s nimy.

A po několikáté opakuji: kompenzace není žádná dotace!

A poněkolikáte, pane s příhodným nickem - když na stejnou trať dávám sedm miliónů, a o dva roky později sedmdesát, je úplně jedno, jestli to nazvu dotací nebo kompenzací...chápeš se?


Slim
Číslo příspěvku: 3432

palec nahoru, nechce se mi ho hledat ve smajlíkách:-) Líp bych to nenapsal.

blbínek:
až si kromě svýho (taktéž anonymního) nicku zveřejníš i ip adresu, budeme se tu bavit o anonymitě. Nejanonymnější jseš tady totiž Ty, i když Ti to v tý ublíženosti a zapálení nedochází.


Jen znova připomenu, kolik procent osobní dopravy se odehraje v ČR vlakem: úžasných 7,8%. Když to přeženu, tak více než 90% lidí v tomto státě nějaké ČD ani Jančuru k životu rozhodně nepotřebují.
a přesto se najdou zakomplexovaní psychotici, co žijí obdivem k němu a fixací na jižní spojku...

Já se vysmívám těm předsudkům o věčně ucpané D1, jižní spojce apod

zatímco všichni kolem se vysmívají blbínkovi...i mě to začíná bavit:-)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3468
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 10:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
Protože je tu vozidlový park, jaký tu je, s hromadou Béček. U takových vlaků (produktu!) pak nebudete moci garantovat kvalitu interiéru a rozsah služeb (a to je to, co vyžaduje zákazník a právě díky tomu SCP a RJ přitáhlo mnoho zákazníků zpět do vlaků) a ani jízdní doby (bo rozdíl max. možných rychlostí vozů s Gö5 vs. SGP300).
versus
starší vozy se budou přesouvat na posilové spoje, zatímco na pravidelných vlacích se budou intenzivně točit nově pořízené (odepisované) vozy

Nutno si uvědomit, že posilový spoj není spoj, který přistavím vedle nebo za pravidelný vlak po ty, co se do něj nevešli. Ten spoj bude v jízdním řádu samotatně, ne? Ergo nešotouš nezjistí, že to je posilový spoj a má být vděčen, že se vůbec někam vešel, a žlutý šotouš to zase použije jako nádherný příklad, jak zkurvený dráhy posílají plesnivej humus do Ostravy v kontrastu se žlutým suši...Ale klidně by to tak mohl dělat jančura, když je to tak výnosný, starý vozy by místo do šrotu dával na posily, nový vozy z Aradu by točil kvůli těm odpisům, ne? Nebo povinnost posilovat a odvézt všechny mají furt jen ČD?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 10:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Komu je snížit? Všem stejně?
To je nejschůdnější a nejspravedlivější, byť ne symetrické.
Jak k tomu přijde ten z Bylnice v protikladu toho z Prahy, který je může prohýřit, nikoliv dát za dojíždění?
Ale tak už je to i dneska.
Co s tím, že se málo vybere na daních, když budou mít všichni na něco slevu?
Nechápu.
Není nakonec lepší a jednodušší to nechat tak, jak je ?
Jednodušší ano, lepší ne - co potom dělat s těmi masami neupotřebitelných "vzdělanců"?

Ten spoj bude v jízdním řádu samotatně, ne? Ergo nešotouš nezjistí, že to je posilový spoj a má být vděčen, že se vůbec někam vešel, a žlutý šotouš to zase použije jako nádherný příklad, jak zkurvený dráhy posílají plesnivej humus do Ostravy v kontrastu se žlutým suši...
Jak už bylo uvedeno - zdůrazněním jiné produktové kategorie a cenovým odlišením.

Ale klidně by to tak mohl dělat jančura, když je to tak výnosný, starý vozy by místo do šrotu dával na posily, nový vozy z Aradu by točil kvůli těm odpisům, ne?
Například.
Nebo povinnost posilovat a odvézt všechny mají furt jen ČD?
Nemají, ale mají dobré výchozí podmínky, hromadu odepsaných vozů. Jančura na těch svých vozech odpisy má, byť malé. To drahám poskytuje nákladovou výhodu.

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3469
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 10:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
zdůrazněním jiné produktové kategorie a cenovým odlišením. Ano, to vidíme i zde, jak každý důsledně rozlišuje SC a ostatní rychlíky na Ostravu...
Nemají, ale mají dobré výchozí podmínky, hromadu odepsaných vozů. Jančura na těch svých vozech odpisy má, byť malé. To drahám poskytuje nákladovou výhodu.
To, že má někdo lepší podmínky, mu nedává povinnost z toho cokoliv vyvodit a tu výhodu nějak investovat...Jančura má například ty minimální odpisy jako konkurenční výhodu proti Leošovi...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3793
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 10:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "Kdyby se v méně frekventovaných úsecích (např. MB - Turnov) provedlo sloučení, že např. R by zastavoval všude, ale naopak že ten Os vůbec jet (v období mimo špičku) nemusí, bylo by to o dost efektivnějším řešením"

Neračte zapomínat, že konkurencí toho osobáku je rychlostní silnice R 10. A jaká je to konkurence, poznaly rychlíky Praha - Liberec...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 2-2004

Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 10:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co chcete vaším příspěvkem říci, pane Slime?

Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 11:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim:Jestli to bylo od začáku jasný Vám ( a plno lidem tady), pak věřte, že Jančurovi to muselo být jasný desetinásobně a od první chvíle to byla úmyslná lež a nepočítal s tím v realitě ani vteřinu.

Jenže to je to, co nikdy nezjistíme...někdo bude říkat úmyslná lež, já říkám vize, snílkovství a hodně předčasné představení toho projektu, vždyť on to říkal v době, kdy ještě ani neměl vybranou firmu (rozhodoval mezi firmami Stadler a Siemens) a v době kdy sháněl 200 milionů na tyto vlaky.

Trochu předčasné, ale proč to neříct, když vím, že o tom novináři budou psát. Promo zadarmo a bude se o mě vědět. Já osobně bych neútočil na jančuru, ale na novináře proč mu dávají stále tolik prostoru..
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6024
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 11:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Neračte zapomínat, že konkurencí toho osobáku je rychlostní silnice R 10. A jaká je to konkurence, poznaly rychlíky Praha - Liberec..."

Mnooo...

V této RELACI samosebou má R10/35 navrch. Už ale ani omylem v úsekovce. Když v naprosté mimosezoně uprostřed tejdne jede ranním Tanvaldem z MB do Urnova nějakých 70-80 ks tak by musely po tý dálnici fičet nacpaný busy co půl hodiny. To se ale zjevně neděje a "dálkáče" typu Praha - Harrachov přežívaj spíš z tradice s obsahem 15-20 ks v tom silným úseku.

Jinak R Praha - Liberec tu byly DVA PÁRY denně i v době největší jejich slávy. V pátek páry tři. A nějak tuším před válkou byly 3 páry chvíli celotýdenní kdy ten polední byl MR. Neboli třetina až polovina současných R na 070...
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 11:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Prostředí na české železnici je velmi netransparentní a neférové. Zvažujeme, že se obrátíme na antimonopolní úřad, protože není možné, aby soukromníci bez nároků na dotací jezdili proti dotovaným spojům," přidal se Novotný."
Teče mu do bot,ale dyť ho přeci nikdo nenutil jít do toho a jezdit si svými vlaky na své podnikatelské riziko..A když se necejtí,tak si měl počkat na výběrka MD na R ramena a soutěžit o dotované spoje...

Osobně doufám,že už se vlaky na vlastní podnikatelské riziko rozmáhat příliš nebudou,protože tratě na to tady prostě nejsou,pak se stejně "řve",že nejsou rovné podmínky a měl bych obavy,aby v tom nevznikal zmatek,jako někdy u dopravců v dálkové BUS dopravě,ale budou se vypisovat řádné tendry na dotované spoje a tam ať si MD vybere dopravce,ale za podmínek uznávání jízdenek apod...

Kocourkov není jen pohádka,ale někdy i smutná skutečnost...
PPP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.232.59.54
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 11:58:27    Odkaz na tento příspěvek  

Lokofanda: Tento názor měl pan Novotný na českou železnici a ČD i předtím, jen ze strategických důvodů si prezentaci svých myšlenek nechal na dobu až bude mít s ČD podepsané smlouvy na pronájem dep a myčky a kdo ví ještě čeho ;-)

Teď logicky bude spolupracovat s Jančurou na utáhnutí finančních kohoutů směr ČD. Není totiž blbej a ví, kdo je opravdová hrozba. A firma pana Jančury, která si na sebe musí vydělat sama to opravdu není ;-) Není nic špatného na tom, že chce aby všichni dopravci měli stejné podmínky.
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 12:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: A kolik vás vezme na stojáka žlutej?
Vy to asi nepamatujete, ale za dob monopolního ČSAD vás někdy do autobusu na stojáka také nevzali. Řidič prostě nemohl, protože neměl autobus s povolenou přepravou stojících cestujících. A mohl jste si dopředu hodit korunou jaký autobus přijede a jestli nebudete čekat na další spoj.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 12:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lokofanda: A když se necejtí,tak si měl počkat na výběrka MD na R ramena a soutěžit o dotované spoje...


A ona nějaká výběrka jsou v dohledu? Já mám pocit, že všichni pláčou na špatném hrobě. Místo, aby spílali MD a krajům, že výběrka nevypisují, tak spílají Jančurovi, který nic špatného nedělá a nic neporušuje. Je samozřejmě jasné, že současný stav není dlouhodobě udržitelný a že je neefektivní. Vždyť každý dopravce si musí držet svoje zálohy, svůj systém prodeje jízdenek atd. Ideální stav by byl, kdyby existovali 3-4 dopravci schopni operovat na celé síti a reálná hrozba převzetí dané relace někým jiným by nutila provozovatele vysoutěžené linky k efektivitě a kvalitě.
Lokofanda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 13:04:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PPP:No udělal to oproti Ráďovi chytře,začal pičovat až mu bylo vyhověno...Na stejných podmínkách není nic špatného,to určitě ne,ale taky je na lince na Ostravu mají,protože si konkurují na vlacích vyšší kvality(někdo dokonce švýcarské kvality )a všichni bez dotací...Pravdou ale je,že pokud něco nevýjde úplně dle plánu,tak si velký podnik může do jisté míry "křížově zafinancovat" i u RJ to určo jde,ale LEo jestli je u s dechem a ještě se ani pořádně nerozjezdil,tak je v úzkých...

Jirka j:No vždyť MD už zveřejňovalo harmonogram soutěžení R tratí

Kocourkov není jen pohádka,ale někdy i smutná skutečnost...
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 14:37:31    Odkaz na tento příspěvek  

bkv: tak ještě jednou....přijelo ČSAD Liberec, bylo plno, možná Vás vzal na stojáka. Přijede žlutej, má plno, vezme Vás?
Jaroslav_T
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 1-2013
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 14:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

... přijelo ČSAD Liberec, bylo plno ...
Ještě v těch dobách jsem měl štěstí, vzal mne (a i další) na stojáka. Protože jsem stál vepředu, tak jsem mluvil za jízdy s řidičem, a dozvěděl jsem se přesně to, co je o pár příspěvků výše, že některé typy busů nejsou určeny pro přepravu stojících cestujících, některé ano, ale potom na dálnici musí jet (čísla si už nepamatuji) nižší rychlostí než kdyby všichni seděli.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přijede žlutej, má plno, vezme Vás? Otazka zni - jak casto bylo malo mist k sezeni u CSAD, jak casto je u zlutejch.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přijelo ČSAD Liberec, bylo plno, možná Vás vzal na stojáka. Přijede žlutej, má plno, vezme Vás?

Většinou vezme, protože u busu SA se většinou pár minut před odjezdem několik lidí odhlásí, když budete mezi prvními, máte velkou šanci.

ale potom na dálnici musí jet (čísla si už nepamatuji) nižší rychlostí než kdyby všichni seděli.

Myslím si, že o tomhle vyhláška nic neřiká, pokud jel bus nižší rychlostí, tak to bylo pohnutkou řidiče nebo dopravce kvůli bezpečnosti cestujících.
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádný bus nesmí na dálnici přepravovat cestující na stojáka.
Synergy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Milanklewar: Uveď prosím příslušnou pasáž zákona, kde je to uvedeno.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Synergy: Obecně není zakázána přeprava stojících cestujících na dálnicích, dálnice mohou používat i autobusy městského provedení se stojícími cestujícími a v některých případech je po dálnici vedena i linková doprava autobusy městského provedení. Zákaz přepravy stojících cestujících může však být dán podmínkami provozu konkrétního typu vozidla.

Tudíž, pokud má autobus v tech.průkaze uvedeno pouze počet míst k sedění, nesmí řidič vzít stojící cestující. Navíc po zpřísnění sil.zákona všechny nové dálkové vozy vybavovány zádržnými systémy, což říká vše.
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 947
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Silníční zákon jasně říká,že pokud je autobus vybaven bezpečnostními pásy,musí být za jízdy všichni cestující připoutáni.Jinak hrozí pokuta až 20 000 kč.Mám za to,že všechny dálkové busy jsou vybaveny bezpečnostními pásy.
Jaroslav_T
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2013
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 15:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím se zeptat, abych měl ve věci jasno:

pokud je bus vybaven bezpečnostními pásy, musí být všichni cestující připoutáni. Jen na dálnici nebo i na ostatních silnicích (i na okreskách)?

hrozí pokuta až 20 000 Kč. Komu hrozí - řidiči nebo nepřipoutanému cestujícímu?
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 16:08:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám za to,že všechny dálkové busy jsou vybaveny bezpečnostními pásy.

Neexistuje žádné rozlišení dálkových a nedálkových busů. Na dálnicích a rychlostních silnicích jezdí i městské a příměstské busy, kde samozřejmě lidi na stojáka jezdí a nikde v zákoně není uvedeno, že tam ty busy nemohou.

Dokonce někteří dopravci ještě jezdí spoje na linkách po dálnici s busy staršími, které pásy nemají a taky jim to nikdo nemůůže zakázat..
Tupoun
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.132.185.162
Odesláno Úterý, 08. ledna 2013 - 16:17:12    Odkaz na tento příspěvek  

hmmm: přijelo ČSAD Liberec, bylo plno, možná Vás vzal na stojáka. Přijede žlutej, má plno, vezme Vás?
Jenže těch žlutejch jezdí mnohem víc než těch vínovobílých. Chápeš?