K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 13. 01. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Železniční uzel Brno - přestavba a nové nádraží » Archiv diskuse Železniční uzel Brno - přestavba... do 13. 01. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 01. ledna 2012 - 19:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: A teď všichni do mě!

Není potřeba "do vás", v tom podstatném máte pravdu
"Bouda" je opravdu to poslední - základní argumenty, proč ponechat nádraží v centru, jsou samozřejmě provozní a jsou dávno známé. Jenže zatímco provozní přednosti nádraží v centru jsou jasné, kamenem úrazu zůstává jeho nesoulad s územním plánem. Proto je potřeba ukázat i architektům a urbanistům, že řešení lepší pro dráhu může být současně lepší i pro město, aby přestali klást odpor.
barguzin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.236.114.76
Odesláno Neděle, 01. ledna 2012 - 23:17:33    Odkaz na tento příspěvek  

Dakujem, za súbor v úschovni. Stručne zhrnuté, čo by sa malo na hl.n. v Brne zmeniť v stávajúcej polohe, aby sa vyriešili súčasné kapacitné problémy?
(zabzar, cestové návestidlá, rýchlejšie výmeny)?
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 01. ledna 2012 - 23:43:49    Odkaz na tento příspěvek  

Erwin- měl bych prosbu- vemte mapu Brna, udělejte si pomyslné kruhy (se středem na Svoboďáku), které budou ukazovat "hustotu" firem poskytující služby, hustotu památek, hustotu turistických cílů apod. Potom si vyznačte stávající nádraží třeba zelenou tužkou, odunuté třeba modrou. Která značka bude dál od středu těch kruhů?
Mám trochu osobní dotaz- jste brňák? Pokud ano, používáte vlak k dennímu dojíždění do zaměstnání/školy? Nebo vlak využíváte jednou týdně k přemístění z Brna do Bodu X? Nebo jednou ročně k výletu do bodu Y?
Co jsem začal sledovat snahy o odsun nádraží, přečetl jsem si i pár článků o problematice železniční dopravy v jiných evropských městech. Jejich skutečnosti, převzaté do brněnské problematiky, ukazují také to, že ponechání nádraží ve stávající poloze je výhodnější než přesun na jih. Jeden z největších argumentů (blokování rozvoje na jih od stávajícího nádraží) padl s vytvořením Vaňkovky (je to jediné pozitivum, co já osobně na tomto "moderním" zařízení shledávám, ale tímto nechci svůj názor podsunovat jiným). Ostatní aspekty, dříve uvaděné pro podporu odsunutého nádraží (nástupiště v obloku, nízká propustnost, nemožnost napojení VRT (které věřím čím dál míň) apod.) vidím spíš jako technické problémy, srovnatelné s jinými problémy odsunutého nádraží- sloučení nákladní a osobní dopravy, úrovňové křížení směrů, nedořešená propustnost ve smeru do Židenic apod.
Shrnuto- v dnešním umístění nádraží vidím velký potenciál pro rozvoj Brna jako celku, odunutím nádraží by podle mého názoru došlo k rozvojí jižní čáati na úkor ostatních oblastí Brna.
A drobný argument na závěr- ty peníze....
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2012 - 01:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Stručně shrnuté" by se mělo změnit prakticky všechno, ale nejdůležitější jsou zřejmě přidané dvě nástupištní hrany, a k tomu nová zhlaví umožňující větší variabilitu vlakových cest (tedy efektivnější využití nástupišť) a vyšší rychlosti (a tedy kratší dobu obsazení).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2012 - 11:43:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: Odsunem se odstraní kapacitní problém na jižním zhlaví a vytvoří stejný, ne-li větší problém na zhlaví severním. Přidáním dvou hran k tescu a překopáním jižního zhlaví lze podstatnou část problému nvc vyřešit za srovnatelné peníze a nesrovnatelně lepší přidanou hodnotu pro cestující.Ta odbavovací budova je skutečně jen třešnička
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 951
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2012 - 19:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se Tesco zapojilo do toho projektu stavbou ne Vaňovka II, ale Vaňkovka hadr (tj celé podzemí pod současným nádražím s tisíci a víc parkovními misty, násobky prodejní plochy a k tomu ještě ironicky bezplatným nájmem na 50 let, asi dají do té investice nějakou tu mld. Zbude prostor na 3-4 další nástupiště atd. Totot je krásný projekt pro PPP s tím, že bohužel se s Tesco musí jednat a tudíž to bude proferované PPP. Jinak VRT jsem psal viz asi měsíc zpět, průjezd kolem Brna, tunel k nádraží je scifi.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2012 - 20:54:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak VRT jsem psal viz asi měsíc zpět, průjezd kolem Brna ...

Dědeček odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi ...

... opravdu si myslíte, že VRT by se stavěla proto, aby po ní nikdo nejezdil?
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2012 - 22:40:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdž není scifi Gotthard Basistunel, Semmering Basistunel nebo Brenner Basistunel, tak proč by se nedal postavit daleko kratší tunel ze severu na brněnskó rolu?!
Goldfingerovy tunely
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.96.74
Odesláno Pondělí, 02. ledna 2012 - 22:54:49    Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť v Brně se i z Královopolských tunelů stalo takřka scifi, bohudík nakonec jen aktivistická tragikomedie...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. ledna 2012 - 11:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velmi doporučuji ke shlédnutí pořad Před půlnocí (ČT 24) ze 3.1.2012 - rozhovor o urbanismu s docentem Havlišem z Fakulty architektury VUT. Docela velkou plochu věnují "ekonomicky bezstarostnému" územnímu plánování s konkrétním příkladem odsunutého nádraží v Brně.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095690193-pred-pulnoci/31228 1381940001/
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. ledna 2012 - 16:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tunel ze severu se zdá jako scifi, protože je drahý a tak může snadno zvednout cenu celé VRT do neobhajitelných výšin. Na druhou stranu, pokud by byl navržen optimálně, tak aby neomezoval rychlost vlaků, mohl by naopak celou VRT zlevnit a zvýšit její kapacitu tím, že by potřebovala nižší traťovou rychlost na stejné jízdní doby díky tomu, že by se vlaky plazily okolo stanice kratší dobu. Každá sekunda takto ušetřená je znát na potřebné maximálce a ta se zpětně promítá jak do návrhu tratě (menší poloměry), tak do spotřeby.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2012 - 22:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do radnice bych vytesal zejména větu, pro koho bude jižní centrum, kde se ti lidi, co by ho měli oživit, vezmou?
U bronxu bohužel nemohl říct naplno, že v takové lokalitě historicky cennou zástavbou nemá lůza co pohledávat. Jediná šance pro toto území - pro začátek vymezené ulicemi Milady Horákové - Bratislavská je kompletní výměna jeho obyvatel, tak jak se to stalo na mezi Veveří a Úvozem.
A možná bych podepsal i jeho výrok o kamenném nábřeží posvitaffského náhonu. Škoda Benátek v Oltecu...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2012 - 10:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jediná šance pro toto území - pro začátek vymezené ulicemi Milady Horákové - Bratislavská je kompletní výměna jeho obyvatel

Vy chcete to město fakt už totálně dojebat celé, že? Cejl je jiný než Veveří, jsou tam jiné druhy obchodů, dílen a služeb. Vždycky tam bydleli jiní lidé. Jestli tohle někdo vyrobí jako závěr z povídání, jehož takřka úhlavní myšlenkou bylo varování před zdánlivě líbivými megaprojekty které stejně nejde pořádně realizovat, tak mně je už vážně do pláče.
Špatné, horší, Brno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2012 - 10:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych neříkal tunel ze severu, severní varianta je ta už opuštěná od Jinačovic. Jde o tunel střední varianty zapojení VRT do ŽUB, přesněji dva tunely: Žebětín - Veslařská a Žabovřeská - hl. nádraží (mezi nimi estakáda přes Svratku s možností evakuace). Rychlost bude fyzicky omezena obloukem na záhlaví hl.n., kde se musí trať stočit na západ, ale prakticky to omezení nemá význam, protože tam vlaky budou stejně omezeny nutností brzdit do perónů, resp. schopností akcelerovat od nich v tunelu do nějakých 12 - 15 promile, trať na 200 km/h začíná asi kilometr od nástupišť.

Jižní varianta má úsek s omezenou rychlostí podstatně delší: 3 km od jižního zhlaví hl.n. po Vídeňskou 80 km/h, odtud po křížení s dálnicí (ve Starém Lískovci, v souběhu se střelickou) další 3 km 130 - 160 km/h, až od Ostopovic 200 km/h.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 855
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2012 - 11:52:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Opravdu mi uniká, co by celé město dojebalo kompletní výměnou obyvatel v první fázi části Bronxu. Z čeho usuzuješ, že tam vždy bydleli jiní lidé?! Zástavba je stejná, jako na Veveří, Jana Uhra, Čápkově atd. - honosné měšťanské secesní domy z přelomu 19. a 20. století. Jiné "obchody" tam jsou proto, že tam od února 1948, co odtamtud byli vyhnáni třídní nepřátelé, případně od války, kdy odamtud byli odejiti do plynu Židé, bylí lůza. Jestli je dojebání města zcivilizování čtvrti v docházkové vzdálenosti od historického centra, tak se k tomu úkolu hlásím a postavím na tom volební program.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2012 - 13:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Například chybí si zodpovědět zásadní otázku, zda město vůbec potřebuje a může uživit další takovou čtvrť. Nebo taky jak si kdo vlastně představuje takovou změnu provést, jaké kroky by město muselo podniknout, kolik by stály, kolik by přinesly, zda si to vůbec můžeme dovolit. Ono by se opravdu klidně mohlo stát, že opravdu dojebeme celé město, až zjistíme, že jsme utratili hromadu peněz za projekt, který přinesl moc bytů a není nikdo, kdo by za ně platil jakkoliv zajímavé peníze, radikálně zhoršíme problémy vyloučených komunit jinde po městě, neadekvátně a ještě více se zhorší dopravní problémy… seznam nemusí být nutně vůbec konečný. Jestli v duchu rozhovoru bylo, že je třeba a dobře dělat velké projekty, předělávat shora celé části města podle něčího rozhodnutí, nerespektovat stávající stav… tak jsem se asi díval na něco úplně jiného.
Špatné, horší, Brno.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2012 - 15:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pouze předesílám, že probíhající debata o bronxu není off topic, protože s problematikou (výstavby) nového nádraží úzce souvisí, zejména rozpočtově. Nedají-li se peníze na odsun, mohou se dát například na projekt recivilizace bronxu.
Ptá-li se Thingie na to, zda město potřebuje a může uživit další čtvrť (pokud je skutečně myšlen Bronx, tak si dovolím upozornit, že ta čtvrť tam už stojí a že ji město živit musí i teď. Můj názor je, že v tak cenné zástavbě nemá lůza co pohledávat a že tu zástavbu lze citlivě rekonstruovat a následně udržet v dosaženém standardu za předpokladu, že se totálně změní struktura obyvatel. Nemyslím si, že by po takových bytech nebyla poptávka, ale v takovém případě je určující lokalita. Zkuste se podívat na fotky domů například na Jana Uhra, nebo Jiráskově před 20 lety a porovnejte to se současným stavem. A přesně tak může vypadat Francouzská, Bratislavská, Spolková, Stará nebo Hvězdová. Neříkám Cejl, to už je trošku jinde. První vlaštovky už se uchytily a věřím, že budou přibývat další. Chce to ale vyvíjet soustavný tlak.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 982
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 05. ledna 2012 - 21:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: důležitou otázkou je, kam se tedy poté přestěhuje ta tzv. "lůza". A zda podobné přestěhování nezničí jiné, dosud pohodové, městské čtvrti...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 00:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm a co odsun němců? Dyť, kdyby nebylo přílivu poválečných "náhradních" migrantů, tak Brno bude menší než Ostrava. Víte kolik ztratilo odsunem? Docela dost.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 08:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé to v tom Brně nejen je, ale i bude....
http://brno.idnes.cz/brno-da-letos-na-propagaci-odsunu-nadrazi-mi lion-i-kdyz-projekt-stoji-12z-/brno-zpravy.aspx?c=A120105_162846_ brno-zpravy_bor
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 11:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek:
Já bych neříkal tunel ze severu, ...
myslel jsem tuto střední variantu, "ze severu" mělo znamenat, že čumák vlaku od prahy je na jižním zhlaví.

ale prakticky to omezení nemá význam, protože tam vlaky budou stejně omezeny nutností brzdit do perónů, resp. schopností akcelerovat od nich v tunelu do nějakých 12 - 15 promile, ...

Záleží i na tom, jaké omezení bude přímo u perónů. Takový VR vlak dosáhne na konci peronů 50-60 km/h, svižná jednotka s větším zrychlením a menší maximálkou až 90 km/h. Nicméně přesně tento princip jsem měl na mysli. Nicméně aby to opravdu zafungovalo, chtělo by to tentýž přístup i v Praze, aby vlaky mohly už na konci Vinohradských tunelů dát plný céres...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 12:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby se čtvrť mohla „uživit“, tak především musí být dost lidí kteří jsou schopní a ochotní za to platit dost peněz, kupní cenou a nájmem toho bytu především. Pokud má někdo pocit, že kdyby Brno investovalo velké peníze do rozsáhlé revitalizace kolem Bratislavské a vrhlo na trh spoustu nových relativně drahých bytů, tak se otevře Blaník a vyjedou z něj natěšení kupci a nájemci… tak se plete.

A ano, tohle je v podstatě to samé co „Jižní centrum“ a to jsme u tématu nádraží takřka u morku kosti.
Špatné, horší, Brno.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 13:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přímo u perónů je to v obou variantách v podstatě stejné:
NvC má v podzemní části, kam by vlaky z VRT jezdily, výhybky na 50, v přímém směru 60.
Odsunuté nádraží má výhybky na 60 i na 50; přímým směrem by z/na VRT jet nešlo (VRT koleje se zapojí šedesátkovými výhybkami do jiných kolejí už na zhlaví).
Jako třetí se nabízí možnost přeprojektovat odsunuté nádraží podle druhé varianty pražského SUDOPu, pak by se dalo rovně jezdit 80 až do perónů. Pokud vím, tak se zodpovědní té předělávce bránili, protože by to znamenalo zahodit spoustu už nakreslené podrobnější dokumentace, ale vzhledem k tomu, že aktuálně je odsun u ledu a projektanti potřebují zakázky, možná se situace změní ...
J.U. Ray
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.41.116
Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 19:57:45    Odkaz na tento příspěvek  

Zástavba je stejná, jako na Veveří, Jana Uhra, Čápkově atd. - honosné měšťanské secesní domy z přelomu 19. a 20. století.

Zástavba tam NENÍ stejná jako na Veveří. Na Veveří jsou skutečně honosné měšťanské domy, zatímco na Cejlu jsou pavlačové, převážně dělnické domy. Co by tam měšťané dělali, když se od počátku 19. století do těchto míst začal soustřeďovat průmysl (důvod nebyl železnice, ale voda), okolo kterého bydleli dělníci. Odlišný charakter obou částí města je způsobený také tím, že zdejší osídlení je staré - Cejl patřil mezi první brněnská předměstí, zatímco oblast Veveří vznikala "na zelené louce" přibližně taky na přelomu 18./19. století. Nevím, nakolik to byli "jiní" lidé, ale co do způsobu obživy nejspíš byli. Cejl je díky své poloze určitě lukrativní, ale pořád zatím špatná adresa. Což neznamená, že tak musí být navždy.

O zaplnění Jižního centra bych se nebál, pokud bude zájem o plochy pro komerční výstavbu (druhá oblast Bidláků). Obávám se, že jako výstavní rezidenční čtvrť se sem obyvatelé nepohrnou, a na normální bydlení tam bude moc draho. Každopádně Jižní centrum ztrácí ne absencí nádraží, ale absencí jasného rozhodnutí, jak to bude. Ať bude nádraží kdekoliv, pořád se jedná o lukrativní plochy nedaleko od centra, s ne zrovna špatnou dostupností na železnici, dálnici a letiště.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 06. ledna 2012 - 23:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Staví se staví, ale město bych tomu neříkal.


Špatné, horší, Brno.
Minibox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 03:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to tak dávno, co se psalo o megaprojektu, který měl být takovou první vlaštovkou "v Bronxu" a myslím že to i nějak souviselo s přesunem nádraží. A sice vybudování nového "městského bulváru" zhruba v ose od Tesca - Vlhká a pokračovat to mělo až k náměstí 28 října nebo tak nějak podobně. Je asi 2 roky, od té doby jsem o tom už neslyšel. Myslím že to tlačila i hlásná trouba radnice, Metropolitan. Buď to usnulo po volbách nebo větším kšeftem je jižní centrum, tak se tlačí jižní centrum.
Jinak v Bronxu bych neměl strach, že by nebyl zájem o bydlení po revitalizaci - nemusí se ty byty hned prodávat za ceny dnes obvyklé v Brně - dost slušných lidí by si je rádo pronajalo místo toho, aby bydleli někde na periferiích a trávili čas dojížděním do centra. A na rozdíl od většiny dnešních "obyvatel" by aspoň platili nájem a neničili vše co se dá

Nebo teda dvě mouchy jednou ranou - nové nádraží v centru - na místě bronxu (samozřejmě vím že je to nereálné, ale.... )

EDIT: Trochu jsem posunul ulice, oficiálně to bylo takto: Připravovaná nová třída v Brně má začít v ulici Zvonařka kousek od nákupního centra Vaňkovka, překřížit Křenovou, Cejl a Bratislavskou a vyústit v ulici Traubova. Cílem je učinit z neatraktivních koutů Brna příjemnější místo. Vzniknout zde mají obchody, kino a sídla různých firem.
Začít bourat a stavět by se mohlo za čtyři až pět let. Projekt prosazují brněnští radní, představitelé městské části Brno-střed s tím nesouhlasí. Pozn.: text je z r. 2007


(Příspěvek byl editován uživatelem Minibox.)
www.darebacek.cz - Internetový obchod - hry, papírové modely, hračky a další

www.minimodel.cz - Papírové modely 1:100
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 17:54:35    Odkaz na tento příspěvek  

22 Michal – kružítkování je zajímavá metoda, nicméně málo použitelná. Pro řadu měst Evropy se stejně nehodí, jako se nehodí při posuzování, zda mají zastavovat rychlíky například v Králově Poli. Podle kružítkové metody by se logicky nesměla postavit zastávka ani ve Starém Lískovci, jižně od ul. Osová – a přesto se postaví, včetně dotažení trolejbusů, aby zde vznikl alespoň malý přestupní terminál. Například řada obyvatel okolo bohunického Kampusu (a návštěvníků bohunické nemocnice) nepojede vlakem až na hlavní, ale vystoupí právě tady, protože to pro ně bude nejblíže k cíli. Takže vše nutně nemusí být postaveno na tom kam mohu dojít pouze pěšky ze středu kruhu.
Brňák jsem i nejsem, jen přeji tomuto městu konečné vyřešení problému zvaného důstojné hlavní nádraží odpovídající velikosti a (zejména budoucímu) významu města. Pokud jde o jižní centrum, to neznamená, že když je nyní "vše" soustředěno „na severu“ od hl. n., že za nějakých 50 let se situace nesrovná, nebo naopak více obyvatel nebude na kilometr čtvereční bydlet v jižní části. Je známo, že centra se vyklidňují, a to ze dvou důvodů. Jednak stabilizací historických nízkopodlažních budov, kde je málo bytů a přízemí zabírají obchody, kanceláře a služby a za druhé hustotou a stabilizací památek. Naopak v „bezcenných“ lokalitách typu „jižní část“ lze stavět hodně do výšky (i do země – např. řešení parkování a technologií pro budovy), takže tyto lokality lze více zahustit lidmi, kteří se zde pohybují, protože je zde více možností výstavby bytů (prostor není omezen památkami) a lze zde také plošně umisťovat kanceláře, obchody, služby, atd. jako v historickém – a stabilizovaném centru, které má podstatně omezenou možnost dalšího rozvoje v tomto ohledu.
Jinými slovy, nikde není napsáno, že město namůže k odsunutému nádraží za několik desetiletí hustotou obyvatel a doplňující infrastrukturou, dorůst. Naši vnuci se možná budou divit léta zde probíhající zuřivé diskuzi a třeba ji ani nebudou chápat. Je hodně měst, která měla nádraží před desítkami let kdesi v poli nebo na samé periferii města. Není ztrátou času prohlédnout si historické fotografie a mapy měst. Řada měst k odlehlým nádražím rychle dorostla a železnice se stala urbanistickou hranicí města. Jiná města tuto hranici nerespektovala a železniční stanice se podle „kružítkové metody“ po sto letech ocitla v samém středu zastavěné části města.
Vše tedy skutečně závisí nikoli na osvědčených důchodcovských dogmatech, co je „teď“ a co bylo „odjakživa“ (tedy přeloženo na co JÁ jsem zvyklý od mého mládí a co tudíž nikdy nedovolím změnit), ale od strategického plánování na desítky let dopředu, které zajistí ROZVOJ města v dalších desetiletích, případně stoletích. A to je přesně ten „detail“, který mi v té mnohaleté diskuzi o nádru v Brně stále chybí.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 18:52:14    Odkaz na tento příspěvek  

Erwin- díky za názor, samozřejmě v hodně věcech máte pravdu, ale měl bych dvě připomínky.
1. Pokud by to bylo dle vás, muselo by se centrální nádraží posunovat vícekrát. Což by situaci vícekrát prodražilo (třeba začne v budoucnosti Brno růst víc na severní/ západní straně od středu).
2. Pokud se nádraží uvolní ze stávající pozice, již se do něj nejspíš nikdy nedokáže vrátit.

Proto si myslím, že nejlepší by bylo nádraží zachovat tam kde je, pro zvětšení využít místo směrem k Tescu, spolu s tím využít část brownfieldu mezi Opuštěnou a Uhelnou (spolu s přestěhováním ulice Uhelné- alespoň by se narovnala) a žel. síť v Brně hvězdicově rozšiřovat do všech stran, umožnit vznik dalších uzlů s MHD (napadá mě třeba Slatina v oblasti Černovických teras) apod. Trasování vlaků by se mohlo změnit důslwdně tak, aby začínaly a končily i v těch uzlech, nejen na hlavním nádraží (když už nemůžou být vedeny zcela jako průjezdné, bez začátku/konce na území Brna).
Proč jsems e potal, zda jste Brňák? No protože já Brňák nejsem, ale už přes 10 let v Brně pracuji a stávající nádraží mi vyhovuje. Samozřejmě že toto mě ovlivňuje v názoru, jak s nádražím v Brně. Ale to asi každého, kdo vlakovou dopravu využívá. A jsem přesvědčen o tom, že zrovna čistokrevným Brňákům je docela šumák, kde nádraží bude, protože většina z nich vlak vůbec nepoužívá (jako loni na podzim, když jsem potřeboval něco vyzvednout v Řečkovicích a použil jsem vlak- kolegové z práce byli překvapeni, proč vlak, když tam jede přece šalina). Takže vždy to bude souboj priorit pro určitou skupinu.
P.S.: nedávno jsem se zamyslel proč byly zkráceny lusé koleje u Koliště? Proč na hlavním občas stojí souprava Sp (pro směr UH), která má jet za 20 minut, u třetího nástupiště, blokuje hranu, když by nebylo zas tak špatné ji přesunout o kousek vedle, tam i třeba udělat provozní údržbu (v rámci časových možností) a pak ji přisunout nazpět?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 21:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten příměr se Starým Lískovcem je totálně mimo. Pokud bychom v Brně neměli nádraží vůbec, pak by nádraží za Zvonařkou byla zcela jistě lepší varianta, než nic. Pěší dostupnost není nezbytně nutná, ale výhoda to je .. proč by se jinak autobysy Student Agency procpávaly zasekanými ulicemi ke Grandu, když by mohly vysypat pasažéry mnohem jednodušeji na Zvonařce?

Co se týká rozvoje města, bylo by pro oblast jižně od centra rozhodně lepší, kdyby jí byl dopřán čas nějak organicky vyrůst.
Cituji: "nikde není napsáno, že město namůže k odsunutému nádraží za několik desetiletí hustotou obyvatel a doplňující infrastrukturou, dorůst".
V tom je klíčové to "několik desetiletí - nejhorší, co se dá pro rozvoj města udělat, je uměle jej uspěchat a rychle zaplnit ulice nějakými škatulemi, jen abychom včas připojili nádraží k městu. Ano, řada měst ke svým vzdáleným nádražím dříve či později dorostla - ale i po sto letech je mezi vlastním městem a nádražím pořád jakási urbanistická znouzectnost (namátkou Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, České Budějovice, Jihlava, Prostějov, Přerov). Žádný jednoznačně pozitivní příklad se mi rozhodně nevybavuje.

A navíc, kdyby existoval nějaký jiný "veřejně prospěšný" důvod, proč nádraží odsunout (provozní, dopravní, ekonomický ...), pak by jistě mělo smysl bavit se o tom, jestli urbanisticky je lepší to či ono. Ale my máme variantu, která provozu značně zavaří, dopravní dostupnost zhorší, ekonomicky je úplný propadák a urbanisticky je v lepším případě sporná ... a město se jí tvrdošíjně drží a odmítá říci proč. Má to jiné logické vyvětlení, než že se na tom někdo pěkně napakuje?
Výpravčí
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 23:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady chce někdo vystavět nové centrum?

POVODEŇ V BRNĚ 1845
28. 3. 1845 (28.-30.3.1845)
Charakteristika: K povodni došlo po pozdním nástupu zimy s neobvykle často se opakujícím sněžením. Teprve koncem ledna začaly silné mrazy, které trvaly až do druhé dekády března, kdy nastalo náhlé oteplení doprovázené dešti a silným teplým větrem. Stoupající voda začala lámat silný led na zamrzlých řekách a došlo k jeho chodu. Tak po náhlém oteplení voda Svitavy zaplavila pole po obou březích řeky a rozlila se v okolí Komárova, na Oloumoucké ulici, v Zábrdovicích a Juliánově.
V noci z 28. na 29. března, ve 23.30 hodin, došlo k chodu ledu nad tzv. dlouhým mostem na Starém Brně, ale bez poškození mostu. Oblast od Obřan a Cacovic až po Heršpice a Přízřenice připomínala jedno bouřlivé vlnící se moře. V poledne dne 29. března dosáhla povodeň nejvyššího stupně. Voda prorazila na Dornych a Trnitou, zaplavila Olomouckou, znepřístupnila větší část Malé Křenové a z domů stojících na Velké Křenové proti městské straně tekla voda ven na ulici. Dokonce ulice ústící pod mostem vycházejícím z nádraží byla částečně přelita vodou z mlýnského náhonu a sám provoz umělecké dílny pod Františkovem byl na nějaký čas přerušen, což, jak bylo zjištěno, se nestalo při žádné dřívější povodni.
Dne 30. března voda již významně ustoupila, ale nedělní bohoslužba v Zábrdovicích musela být ještě sloužena ve špitální kapli, neboť voda sahala dosud ke dveřím kostela Nanebevzetí Panny Marie. Povodní byl poškozen jez u Kamenného mlýna a městský jez v Pisárkách, stejně jako městský dřevěný brod blízko Nových sadů. Utrpěla také zaplavená pole a zahrady.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Sobota, 07. ledna 2012 - 23:48:48    Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčí- zrovna dneska jsem přemýšlel (už po několikáté) co bude, až se Svitava jednou rozhodne ukázat svoji sílu i v Brně. A vida, vy jste našel krásnou mapku i s vysvětlením. Díky .
No, až to přijde, uvidí se zda je dobrým nápadem zastavět jižní část bez navýšení nivelety.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 443
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 00:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To celkem řeší přehrada (většina je toho kolem Svratky). A Svitava je tam stejně celou dobu v umělém korytě, a dají se pořídit za pár peněz další protizáplavové překážky.

(Příspěvek byl editován uživatelem thingie.)
Špatné, horší, Brno.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 00:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prýgl je dost malej na to, aby zachytil stoletou vodu, to si cajzli před 10 roky mysleli o své kaskádě taky a jak dopadli...
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 00:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na té mapce je pěkně vymodřeno místo plánované zastávky St. Lískovec ...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 10:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svratku navíc lze nechat vylít třeba pod Žabinama do těch debilních zahrádek všude tam, nebo do Horních Heršpic, obchoďáků u dálnice, nebo podobných míst zcela nulové civilizační hodnoty. Při další výstavbě pak stačí počítat se stěnama nebo jinýma zábranama na očekávaných místech. Vzhledem k té celkové ceně to není tak drahé. U Svitavy bych se děsil spíš co bude v Obřanech a Židenicích než na jihu.
Špatné, horší, Brno.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4744
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 11:02:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

do těch debilních zahrádek všude tam

Co vás vede k tomuto názoru? Závist, že tam zahrádku nemáte? Rozhodně to není žádný brownfield, ale opravdu soustava zahrádek, kde se jejich majitelé mnohdy moří celé léto, aby aspoň něco vypěstovali!
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 15:45:36    Odkaz na tento příspěvek  

22 Michal – 1. Nemyslím, že by se muselo centrální nádraží posouvat vícekrát. Je potřeba ho udělat z provozního hlediska kvalitně a s dostatečnou rezervou, aby se již pokud možno nikdy nemuselo nikam přesouvat. Že stávající nádraží je slepenec vzniklý zaústěním tratí jednotlivých železničních společností, které vzájemně nespolupracovaly a nemyslely na budoucí sjednocený provoz, je zřejmé. Zejména kolejové S s boudami na perónech, které je toho výsledkem, je hrubě za hranou bezpečnosti při výpravách vlaků. To by šlo částečně změnit, avšak kapacitu stanice toto nezvýší. Navíc směrování příjezdu od Židenic je s ohledem na okolní zástavbu přímo tragické. Takže výsledek je ten, že je nutno provést stavbu výhradně podle provozních potřeb a hlavně s dostatečnou rezervou za splnění bezpečnosti. Toto je třeba mít na mysli i u řešení nového kolejiště odsunutého nádraží, protože při stříhání pásek při uvádění do provozu s konstatováním za zády, že už nyní stavba nevyhovuje nebo je na hraně kapacity, kdy je nutno uvažovat o rozšíření nebo dokonce stavebních úpravách, jak se často u nás děje, protože musíme ušetřit korunu a abychom ji ušetřili, musíme promrhat miliony, je českou specialitou. Na takovéto úvahy je pak pozdě a měly by se řešit při územním plánování a při projektování stavby.
2. Že se centrální nádraží zřejmě nikdy nevrátí do stávající polohy je zřejmé.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zahrádky jsou horší než dálnice, přes tu aspoň někoho napadne občas udělat lávku, a hlavně se nerozlejzá do všech stran. Můžou mít zahrádku na městském dvorku, nebo před panelákem klidně, tam by to bylo ku prospěchu věci. Namísto toho parkoviště. Ale to ne.
Špatné, horší, Brno.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:11:58    Odkaz na tento příspěvek  

Erwin- no a práve ty varianty odunutého nádraží, které jsem zatím měl možnost vidět, řešili sice navýšení počtu hran (což je záslužné) a nástupiště tam vycházejí v rovině (tento přínos je mírně diskutabilní), ale vnesly do železniční sítě (minimálně) dva nové problémy- 1.sloučení osobní a nákladní dopravy (až nějaký Nex s kontejnery vykolejí na nějaké spojce na zhlaví, může se stát, že se na jeden směr nepojede vůbec nikam) a 2.severní zhlaví vycházelo do docela prudkého oblouku, navíc s úrovňovým křížením směrů.
K tomu bych přidal problém zvaný hromadná doprava od nového uzlu- pokud část Brna ve všech směrech vyjma jihu mírně nesrovnáte s terénem a nepřestěhujete lidi od tama na jih, bude vám hlavní přepravní proud vycházet zase směrem od odsunutého nádraží k nynějšímu nádraží. Až tady dojde k výraznějšímu rozdělení přepravních proudů.
P.S.: přiložený obrázek v zjednodušené verzi ukazuje, jak bych si já osobně představoval úpravu NvC tak,a by došlo k narovnání nástupišť, zvýšení počtu hran a i snad k následnému zvětšení poloměru oblouků. Trať ve směru Židenice předpokládám minimálně trojkolejnou, s trianglem na Vláru (případně budoucí VRT).
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:18:48    Odkaz na tento příspěvek  

Racek – část I. 1. Starý Lískovec pomůže těm, co by tratili čas jízdou na hlavní a zpět MHD do stejné lokality, stejně jako jiným pomáhá stejnou záležitost řešit Královo Pole u vlaků R a u vlaků Os obnovená zastávka Husovice (nyní Lesná). Pěší dostupnost je výhoda, s tím souhlasím, ale kolik lidí odjíždí tramvajemi a trolejbusy od hlavního? Troufám si nesměle tvrdit, že více než těch pěších.
2. Nádraží sice máme, ale kolejiště nevyhovuje, zejména po stránce bezpečnosti, a neumožňuje další rozvoj stanice. Tato základní věc je limitující, ať se to komu líbí nebo ne. Mě by se taky líbilo nádraží tam kde je, ale když to nejde, nepůjdu zpátečnicky proti pokroku a dalšímu rozvoji hlavou proti zdi
3. Proč by se mělo uměle spěchat? Nikde nespěchali, to že to zprasili (dle vašeho názoru), je věc jiná. Historické budovy a kostely v této éře už asi nikdo stavět nebude. Skoro to vypadá, že dle vaší úvahy snad musí mít hlavní nádraží vchod na centrální náměstí – a nikoli „pouze“ přiléhat na centrální část města. Konkrétně přerovská stanice přiléhá na ulici s obchody (nemyslím ulici Škodovu) ale tu souběžnou vedoucí k Prioru, která plynule vede jako obchodní ulice do centrální části města ke směru Žerotínovo náměstí. Jiná města mají před vchodem do stanice autobusová nádraží a MHD, jako např. Olomouc, a i ten Hradec Králové, nebo i Pardubice. Neumím si představit, že by někdo odklonil trať tak, aby vždy navazovala na centrální náměstí, konkrétně v Olomouci by se musela zbourat velká část města, aby stanice přímo navazovala na Horní nebo Dolní náměstí, podobně by to bylo i v Přerově nebo Prostějově. To, že se slučují vesnice s městem, nevidím také jako problém. Proč by Hodolany neměly patřit k Holomócu, když jsou za kolejemi a plynule zastavěným a zastavitelným územím navazují na město? V Českých Budějovicích je to pěšky na centrální náměstí srovnatelné s Brnem. Jihlava může řešit záměnu hl. n. za nádraží „město“, které je blíže navázáno na centrum + výstavbou spojky od Luky nad Jihlavou. Tam je problém také konfigurace terénu. Protože krajští úředníci v Jihlavě preferují autobusy ICOMU, výstavba (přestavba) nádraží město (budoucího terminálu) se stále „odkládá“. Jiným případem je Český Těšín, i když zde by jistě vznikla diskuse o dvou městech a státech, dělení města a jeho tramvaji, KBD, atd. Troufám si tvrdit že českotěšínské nádraží je v centru města, přestože vchod do stanice není na centrální náměstí s vodotryskem. Ostatně tomu tak není ani v Brně – tam je centrálním náměstím náměstí Svobody a pochod Třídou vítězství – nyní Masarykovou trvá cca 10 minut.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:19:20    Odkaz na tento příspěvek  

Thingie- připomenul bych jeden nesporný přínos zahrádek proti dálnici- zatímco ta dálnice ti kyslík bere, ty zahrádky jej vytváří. A mohli bychom se bavit dál o vlivu velkých ploch typu dálnice na lokální počasí, na diverzitu živočišných druhů, na celkovém estetickém vzhledu krajiny apod. A voda rozlitá do zahrádek se do určité míry dokáže vsáknout, voda rozlitá na dálnici buď vytvoří řeku v některém směru nebo ji musíš později odčerpat.
Naši předkové s oblibou říkali- Všeho s mírou. Dneska se na to dost často zapomíná.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 16:19:59    Odkaz na tento příspěvek  

Racek - část II. - 4. Veřejně prospěšný důvod je ten, že se postaví nádraží, které bude vyhovovat kapacitně, urbanisticky (tím je myšleno kolejiště, nikoli bouda), s lepším směrovým zapojením a hlavně z hlediska bezpečnosti. To je ta odpověď na pojem „ekonomický“ – viz. bod 6.
5. Student Agency má v pronájmu autobusák u Grandu. Bohužel železnice si nic jinde pronajmout neumí, protože potřebuje koleje. Ještě lépe než žlutí je na tom např. ZDAR Žďár, jehož autobusy z Bystřice zastavují cestou na Zvonařku na spoustě místech a suplují tak ve své trase MHD. Zblázníme se kvůli tomu?
6. I já bych bral ponechání hl. n. přibližně ve stejných místech, avšak to by se muselo posunout směrem k Heršpicím a sloužit jen vlakům od kategorie R nahoru a celou osobní dopravu situovat do nádraží umístěného pod ním se vzájemnou přestupní vazbou na sebe. Peníze na toto řešení + na dlouhé tunelové úseky tratí mít město v dalších desetiletích určitě nebude. A to, že „na jihu“ má někdo pozemky, že se napakuje“ - to je malá česká závist. Já tam pozemek nemám a nevadí mi to. Kvůli tomu přece nebudu odmítat rozvoj železnice v Brně.
7. Proč město odmítá říci proč se drží varianty odsunutého nádraží? Inu proto, že nebude nikdy jeho provozovatelem a jeho úředníci tomuto problému nemusí rozumět. Problematika přechodnic, vzestupnic, typů výhybek, zab. zař., trolejového vedení, a spoustu dalšího, není věcí úředníků města, ale budoucího provozovatele – SŽDC. Takže k tomuto zdůvodňování jsou jiní, kompetentní odborníci, nyní, „po americku“ zvaní „experti“, kteří tomu zase rozumět naopak musí, protože to prostě mají v pracovní náplni a ti předávají městu odborné posudky, analýzy, vyhledávací studie, projekty, rozborové materiály, atd., aby se město mohlo rozhodnout na základě právě těchto odborných atributů. Anebo si myslíte, že úředníci obcí, které měly co do činění s povolením na stavby jaderných elektráren na svých katastrálních územích, zaměstnávají na svých obecních úřadech odborníky na atomovou energii? Právě ta nestrannost, že tito odborníci často nejsou z místa, kde se má velká stavba stavět, je pro obec výhodou, aby o tom nerozhodovala „ulice“, jejíž členové častokrát měli problém vychodit 9 tříd základní školy.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 17:42:04    Odkaz na tento příspěvek  

22 Michal - Nástupní hrana v rovině je ideálním řešením. Kromě úcty k normám je opravdu nedořešený problém sloučení osobní a nákladní dopravy, i když i toto se dá oddělit alespoň dle vzoru á-la Přerov, osobní nádraží (pokud dojde k realizaci projektu, který samostatné průjezdní koleje pro nákladní dopravu řeší). Nebyl jsem tam asi tak rok. Pokud bysme měli počítat s vykolejením, pak nejezdíme vůbec, protože s tím se musí počítat kdekoliv a taková nehoda se občas i stane. Podobná nehoda, pokud se nepletu, nedávno paralyzovala Curych. Úrovňového křížení směrů se lze zbavit za cenu nalezení prostoru a velké investice - viz Nové spojení v Praze. Je pravda, že výraznější rozdělení přepravních proudů MHD bude v místě před současným nádražím, i když časem může dojít k jistým variantním řešením. Mapka je sice pěkná, ovšem prostor je stísněný. Předností je narovnání od Židenic, méně již vyhovuje zapojení kolejí směrem na jih. Jediné řešení je zbourání Tesca a Katastrálního úřadu, o čemž si dovolím pochybovat.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 18:10:35    Odkaz na tento příspěvek  

Erwin- stísněnost je dost subjektivní pojem- ja myslím že přilepení nádraží k Tescu by tomuto řetězci spíš pomohlo, více lidí by ocenilo blízkost většího nákupního komplexu, kam se lze dostat "suchou nohou" (netvrdím že tomu dnes skoro není tak, ale uměl bych si představit i těsnější vazby).
Stísněnost mezi kolejemi je pravda v Brně větší, ale v případě vybudování více podchodů bych zas takový problém neviděl. Ovšem nevylučuji existenci nějaké normy, která nařizuje, že se musejí nová nástupiště dělat v šířce hmin=x metrů. Natolik znalý nejsem.
Vykolejení vlaku- mám pocit, že u osobního vlaku je přece jen o trochu menší riziko (podložené to ale nemám). Ale podstatné je, že v případě odsunutého nádraží se vám bude na obou zhlaví motat suma vlaků, která se rovná součtu Os+Nákl. Dnes tomu tak není.
A vzhledem k tomu, že se s vámi dobře diskutuje, rád bych se ještě připomenul, jak vy vidíte řešení hromadné dopravy. V těch studiích, které tučně financuje magistrát, si autoři vystačili se vznikem nové tratě tramvaje v ulici Trnité a přeložení stávající tratě z ulice Dornych na ulici Plotní (které už vzniká). Jak od tama chtějí hlavy pomazané odvézt tu frekvenci lidí, kteří zrovna nejedou do Komárova?
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 18:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal:
Trať ve směru Židenice předpokládám minimálně trojkolejnou, s trianglem na Vláru (případně budoucí VRT).
Do kamene tesat a dávat razit na mince! Konečně někdo s výborným a praktickým nápadem.
Chtěl bych se zeptat, jak byste řešil (kama byste ho vedl) Židenický triangl?
Kyjovská C9546C - nejhezčí C954 na celé moravě. Bohužel řidič, který si sní dal tolik práce (vylepil pruhy [-které zase jiný „blbý řidič“ ze zadu odlepil], dal koberečky , zelené diody a udržoval ji v bezvadném stavu) už s ní nejezdí a ostatní řidiči tuhle Kyjovskou perlu vesele dál huntují v strašně nízkých otáčkách a neobtěžují se ani za uherský rok umýt okna....http://seznam-autobusu.cz/vuz/454
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 8-2003
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 19:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč tunel na sever nejde? Protože je to Brno.
A teď vážně. Racek to asi o 10 příspěvků výše naznačil. Pojedeme zase nějaké 3 km na sever a cca 5 km na jih v rychlostech, jenž jsou průměrně 60 km/h. Ty výhybky na 50 a posuvy na 80 atd no prostě je to tak. A to celé dohromady udělá na rozdíl od rychlostního průletu kolem Brna (250 souvisle, možná 300) i když budete brzdit, udělá to cenné 4, možná 5-8 minut. A díky tomu nebude Praha - Brno 58 minut, ale 1 hod a 3-6 minut. Popř to bude do města 58 minut, ale za cenu stejného prodražení jako tunel Praha - Beroun. A JDE O TAKT. To P-B potřebujeme i se zastavením tu hodinu, ne víc. Jinák nám tam neklapne Vídeň a Dresden a následně úplně všechno. Z té zastávky na 196 km bude do centra kyvadlo S bahnem v 560 jednotkách.... Kopírujeme model Frankfurt, tak co. Taky bych rád vlak do centra, ale tam to nádraží bude do rozpadnutí. Pak postavíme VRT a všechny přestane zajímat. (Pokud s tím máte problém, tak je holt na příspěvku vidět, že jsem se před 21 lety odstěhoval z Jižní Moravy do Cajzlova)
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 19:18:19    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: asi takhle. Samozřejmě vedeno na estakádě, něco by se muselo zbourat, ale to se bude i v případě odsunutého nádraží. Je mi jasné, že v některých ohledech objevuji již objevené, ale pořád mi odsun nepřipadne jako dobrý nápad, navíc si pořád myslím že vybudování NvC by mohlo být levnější.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 20:17:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal:
ale pořád mi odsun nepřipadne jako dobrý nápad,
Ano.
Dobrý nápad to nebyl, není a nikdy NEbude!

navíc si pořád myslím že vybudování NvC by mohlo být levnější.
Zase ano. Možná že jen tím, že by se musel vybudovat přestupní uzel a většinu tramvají složitě překopávat. A až by sme to měli postavené, tak by tým jezdilo o 40% míň než v současných tramvajích, protože kdo by cestoval do také jako je odsunuté nádraží? (jedině ten kdo by opravdu musel - to je těch 60%.)
Důsledky by byly jasné - malá využitelnost tramvají -> míň peněz vybrané za jízdné -> rušení některých tramvajovích spojů -> horší doprava po Brně.
Kyjovská C9546C - nejhezčí C954 na celé moravě. Bohužel řidič, který si sní dal tolik práce (vylepil pruhy [-které zase jiný „blbý řidič“ ze zadu odlepil], dal koberečky , zelené diody a udržoval ji v bezvadném stavu) už s ní nejezdí a ostatní řidiči tuhle Kyjovskou perlu vesele dál huntují v strašně nízkých otáčkách a neobtěžují se ani za uherský rok umýt okna....http://seznam-autobusu.cz/vuz/454
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 21:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin: Co je tak tragického na příjezdu od Schimitz? Pokud si vbavuju, tak až na brněnské zhlaví je min. 80 a jen asi poslední km je rychlost snížená.
Kdyby nádraží nebylo bezpečné, tak by asi drážní úřad zakázal jeho provozování. Zakřivení lze řešit kamerami, monitory atd. V Kolíně nad Rýnem jsou peróny do oblouku a taky HBf nestěhují.
Kapacita stanice je dána jednak uspořádáním zhlaví (to jižní je zralé na totální reko) a zab zař - stávající patří přesunout do TM. Přidáním jednoho nástupiště k tescu je většina problémů vyřešena.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 08. ledna 2012 - 22:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2 Erwin - zkusím reagovat postupně:

ad 1. MHD rozhodně odjíždí od hl. n. podstatně více lidí než odchází pěších, protože je přímo u uzlu MHD. Doporučuji srovnat se Zvonařkou, která má na tramvaj a autobus nějakých 250 metrů a lidi raději chodí trojnásobnou vzdálenost k uzlu u hl. n., protože je to ve výsledku efektivnější než jezdit s přestupem. Na odsunutém nádraží to bude dost podobné, jako je dnes na Zvonařce.

ad 2. nádražím myslím drážní brownfield zvaný hlavní nádraží přímo u stejnojmenného uzlu MHD, ke kterému jde přivést koleje a postavit tam nádraží odpovídající soudobým požadavkům. Jeho současný stav je vizitka města, které už mnoho let blokuje jakékoliv zlepšení s odkazem na to, že podle územního plánu bude nádraží jinde. Možná by měl radním někdo šetrně vysvětlit, že čekají marně, protože Ježíšek neexistuje (ani v Bruselu) a zřízením rozpočtové položky peníze nevznikají.

ad 3. ono by se samozřejmě spěchat nemuselo. Problém je v tom, že město ani dnes příliš nelpí na dodržování svého územního plánu (mediálně známá kauza Bauhausu v Ivanovicích je jenom jeden z mnoha případů, kdy si úřad nelámal hlavu s tím, že někdo staví v rozporu s ÚP). A kvůli nádraží bude muset město v území Trnité postavit spoustu komunikací a inženýrských sítí, to bude stát hromadu peněz. Takže pak už tam nechá stavět asi opravdu kohokoliv cokoliv, aby tu investici zhodnotilo. Rád bych se mýlil, ale už jsem utrpěl řadu zkušeností ...
V Olomouci by se samozřejmě nemuselo nic bourat - v době, kdy se nádraží stavělo, bylo město pevností, takže na dostřel od hradeb nesměla stát žádná zděná budova, ani nádraží. Hradec Králové je stejný případ. Brno mělo to štěstí, že jeho vojenský význam nebyl tak velký ... ale stejně se muselo odvolat k císařské kanceláři, vojáci jim nádraží u hradeb povolit nechtěli.

ad 4. když píšete, že se postaví nádraží, které bude vyhovovat kapacitně, urbanisticky (tím je myšleno kolejiště, nikoli bouda), s lepším směrovým zapojením a hlavně z hlediska bezpečnosti ... je problém právě v tom, že popisujete nové nádraží v centru, nikoliv ten paskvil za Zvonařkou, co prosazuje radnice. Ten kapacitně nevyhovuje právě z důvodů špatně vyřešeného zapojení tratí a následného úrovňového křížení všeho se vším.

ad 5. železnice si nikde nic pronajímat nemusí, protože ten pozemek v centru má. Zkuste se Jančury zeptat, jestli on by Grand dobrovolně vyměnil za horší (nebo i stejné) nádraží někde na pomezí Trnité a Komárova.

ad 6. tyhle pohádky vám vyprávěl kdo? Město nepotřebuje žádné peníze na tratě, to je věc státu (SŽDC). A právě proto, že peníze (cca 20 miliard) nejsou a nebudou, tak se krásné nové odsunuté nádraží opět (už poněkolikáté) odkládá na neurčito. Nádraží v centru (to s těmi podzemními nástupišti a mimoúrovňovým křížením) se dá pořídit za srovnatelné peníze jako to odsunuté, ale důležitější je, že se dá stavět po částech. V první fázi nové nádraží (všechna nástupiště) s kompletním napojením na jihu i na severu (od Modřic po Hády) za polovinu té částky. A až někdy budou nějaké peníze, dodělají se dlší etapy: napojení na Blažovickou trať přes letiště, nákladový průtah a odstavná nádraží. Naproti tomu obdobný pokus "etapizovat" odsunuté nádraží vypadá tak, že by se postavilo redukované hl.n. (dočasně jen 4 a půl nástupiště), což je oproti stávajícímu stavu zhoršení ... s úsporou asi 20 %.

ad 7. nevím, co vám řekli takzvaní "experti" od SŽDC, jestli jste s nimi hovořil. Já jsem měl čest mluvit jen s projektanty od SUDOPu, kteří pro SŽDC nové nádraží malují, a dozvěděl jsem se, že o problémech odsunutého nádraží sice vědí, ale územní plán jim lepší řešení nedovoluje. Takže jsme zpátky u těch městských úředníků, kteří tomu, podle vás, nemusí rozumět. Samozřejmě, že nemusí, protože územní plán jim zpracuje autorizovaná firma, ale namaluje do něj přesně to, co si město zadá. Jenom pro pořádek připomenu, že SŽDC je státní organizace, takže od ní nelze očekávat, že by (jako mnozí soukromí developeři) začala stavět v rozporu s územním plánem s tím, že ono už to nějak dopadne.

2 Goldfinger 859: teď je od Šimic po Vlhkou 85 a na zhlaví 30. Nově by mohlo být 100 a 50.

(Příspěvek byl editován uživatelem Racek.)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2352
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2012 - 11:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erwin:
6. I já bych bral ponechání hl. n. přibližně ve stejných místech, avšak to by se muselo posunout směrem k Heršpicím a sloužit jen vlakům od kategorie R nahoru a celou osobní dopravu situovat do nádraží umístěného pod ním se vzájemnou přestupní vazbou na sebe. Peníze na toto řešení + na dlouhé tunelové úseky tratí mít město v dalších desetiletích určitě nebude.

Proč něco tak megalomanského? Pro srovnání, když se chce, dá se na hlavovém nádraží o šesti kolejích otočit 30 vlaků za hodinu. Nevidím důvod, proč by se nemohlo podobný větší počet vlaků nemohl procpat půlkou průjezdného nádraží o osmi kolejích. Samozřejmě to pak chce myslet na všechny aspekty takového provozu (vyloučení kolizních cest na zhlavích, zabezpečovačka, která na navazující dvoukolejce zvládne interval vlaků pod 2 minuty, peróny dimenzované na rychlý obrat cestujících, atd.).

Jinak co se ekonomiky týče, zvyšte váhu celkového času na cestě, který je zásadní pro počty cestujících a potažmo příjmy a provozní náklady celkového řešení (železnice + MHD). Věřím tomu, že se dá vymyslet odsunuté nádraží tak, aby v obojím se vyrovnalo novému nádraží v ± stávající poloze, ale to rozhodně není ten městem tlačený paskvil, který i při plném vybudování má menší kapacitu, než je stávající stav.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 10. ledna 2012 - 11:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová urbanistická studie (Chybík+Kryštof) je nově ke stažení v rozsáhlejší verzi, než jsem zatím na webu viděl:
http://www.nadrazivcentru.cz/dokumenty/NvC-vizual-studie-Chybki-K ristof-2011.pdf (100 MB v pdf)
To je ta urbanistická studie - nová bouda, přednádražní prostor a Trnitá ve variantě s nádražím centru, co se tu diskutuje.

A aby bylo i těm pomalu chápajícím jasné, že to není nový barák ke starým kolejím, přidám i odkaz na starý projekt NvC z roku 2007, ze kterého architekti vycházejí:
http://www.nadrazivcentru.cz/dokumenty/Nadrazi_v_centru-2007.zip (250 MB v zip)
Tam je pár drobností* už překonaných, ale to podstatné stále platí. Existuje k tomu ještě nová studie, která řeší jen hlavní nádraží a navazující úseky 1. koridoru Hády - Modřice jako samostatnou stavbu, tedy možnou první etapu rekonstrukce ŽUB, s "baťovskou" cenou stavby 9,9 miliardy (v aktuální cenové úrovni), ale ta asi na webu zatím nikde není.
* např. nemá cenu počítat v budoucnu s přeložkou nákladového průtahu přes Chrlice a Černovice, je lepší vyřešit jeho vedení stávající trasou, zvlášť když by se v prostoru současného dolního nádraží měl výhledově pod zem nořit diametr - ta urbanistická studie se to snaží nějak uchopit. Podobně vedení VRT je přizpůsobeno aktuální trase a provozní koncepci s vyloučením nákladní dopravy.

A ještě bych rád doplnil svůj minulý příspěvek: když jsem v bodu 3. psal, že je město ochotno ignorovat svůj vlastní územní plán, jen aby Trnitou rychle zastavělo čímkoliv, netušil jsem, že už se to aktuálně děje:
http://www.urbanismusbrno.cz/stavby/200-pamatkar-cerbak-aupark-je -jen-mestskym-parazitem
Původní text Romana Čerbáka (architekt - ubanista) v doc
Pohled právníka na postup magistrátu pri schvalování Auparku (v doc
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2538
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 01:07:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to vychází s přístavbou Teska? Podle půdorysu to vypadá docela natěsno.
Byl na variantu NvC někdy počítán ukazatel ERR? Jak dopadl?

(Příspěvek byl editován uživatelem bugear.)
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 08:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bugear: to by mne také zajímalo. Vždyť přestavět ten prostor včetně Tesco baráku by nádraží jako takovému jen pomohlo. Zvláště pokud by se k tomu připojilo i AN a vznikl by komplexní přestupní uzel plus atraktivní obchodní prostory (klidně ať je obchodní pasáž nad celým nádražím jako střecha)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2358
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 10:07:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škoda, že autoři nezařadili i předpokládané toky lidí pro nový stav, jinak je to velmi pěkné.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 22:48:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Škoda, že se nikdo neřídí podle bláznů z k-reportu. Už by lítaly do vzduchu fabriky, Tesco, katastrální úřad. Už by nebyli potřeba odborníci, protože tady každý rozumí všemu, od zahrádek, 100letých povodní až po počet výhybek. Taky jsou od této chvíle zbyteční všichni ekonomové, protože jak pravil šotouš, nádraží v centru bude prostě levnější, protože já si to prostě myslím. Někteří mi připomínají kadeta Bieglera ze Švejka, jen s tím rozdílem, že v tom románu ho vždycky zastavili, když se rozmluvil a internet takovou moc nemá. Nádraží v centru třikrát huráááá a nádraží v nepropustné věčné džungli třikrát hanba, soudruzi!!!
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 23:09:40    Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagell- váš příspěvek mi připadne tendenční a nic neříkající.
Připadne mi, že jste zastánce odsunutého nádraží, tak bych vám rád připomněl (když už tu řešíte odstřely budov) bourání bývalých jatek na Masné, tyto budovy byly příkladem industriální architektury s podstatně větší historickou hodnotou než třeba Tesco. A byly zbourány aniž by bylo rozhodnuto o přesunu nádraží, jen proto, že páni na radnici si mysleli, že je přesun už jasná věc.
I ten ekonom může být ovlivněn ve svém rozhodování, zvlášť pokud je placen organizací, která si přesun přeje za každou cenu.
Dokud nebude mocenský zájem potlačen a nebudou se u každého projektu zkoumat všechny pro a proti, bude tu vždy sorta lidí, kteří budou poukazovat na nesrovnalosti při výběru. A já jsem rád, že to tak je, jinak bychom se mohli taky dočkat dálnice v Moravském krasu, tunelu přes Pálavu a dalších zhovadilostí.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 00:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Huffnagel: na většinu je zbytečné reagovat, jenom dvě drobnosti ...

1. nádraží v centru výslovně podpořili například Doc. Chybík a Prof. Ruller (bývalí děkani FA VUT), Prof. Možíš (bývalý děkan DFJP UPCE), Prof. Pošvář (bývalý vedoucí katedry dopr. staveb na FS VUT) a další odborníci s velkým O. Myslím, že proti "odborníkům" typu Bc. Onderky MBA je to poněkud jiná liga.

2. investiční náklady jsou spočítané podle stejných tabulkových cen pro obě varianty, takže žádné "protože si to někdo myslí". Reálné náklady se jistě mohou ve výsledku lišit od vypočítaných, ale pro porovnání variant jaxi nebudou k dispozici.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 12:08:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlevněte nádraží, vzkazuje Brnu ministerstvo

http://www.denik.cz/regiony/zlevnete-nadrazi-vzkazuje-brnu-minist erstvo.html

Zdá se, že na ministerstvu vzali vážně mou výzvu ze zdejší diskuse (8.1.2012): "Možná by měl radním někdo šetrně vysvětlit, že čekají marně, protože Ježíšek neexistuje (ani v Bruselu) a zřízením rozpočtové položky peníze nevznikají."
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 22:41:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za ušetřené peníze se postaví SJ diametr a TT tunel pod špilberkem a další přeložky a nové tratě všude tam, kde chybí a musí být.