Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 01. 2. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 01. 2. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pajzák
Čtvrtek, 20. ledna 2022 - 20:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5744
Registrován: 6-2015
Dánský Šemík
Pátek, 21. ledna 2022 - 06:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8669
Registrován: 12-2005
Jo už jsem ho potkal jednou na západě čech a jednou na vysočině.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pátek, 21. ledna 2022 - 19:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 11-2006
Skoro jsem si pořídil další šrot, ale nakonec zvítězil rozum [uhoh]. Kolegův děda již přestal řídit a chtěl se zbavit svého Favorita, tak mi to přivezli do práce, jestli to nechci. Dlouho jsem váhal, ale pomyšlení, že mám rozestavěnej dům, rozebranýho Fiata a v garáži Feldu, která tu péči už taky potřebuje, mě přesvědčilo, že ho teď nevezmu. Nejhlavnější faktor ale byl, že nemám volnou garáž a v dohledné době nebude čas postavit žádný přístřešek a jelikož do auta teče, tak je to nutný.
Nakonec to dopadlo tak, že si auto vezme můj jeden z mých nejlepších kamarádů a kdykoliv budu chtít, že mi ho půjčí. Já mu za to vyjednal rozumnou cenu, což je jedna lahev kvalitního rumu (eko je navíc zaplacené) a udělám mu "předprodejní" servis, který to potřebuje, aby to dojelo do Koněpůlek.

Ten se skládá z toho, že výfuk drží na posledním kousku úchytu, teče z toho benzín někde kolem palivové pumpy z té skleněné nádobky (která jde u Fiatu sundat zvlášť a tady koukám, že ne), je zjevně píchlé jedno kolo, urvané gumičky ve stěračích a podobné kravinky. Horší závada je, že se neohřeje motor a netopí to, nedokážu identifikovat, jestli je to jen termostat a nebo třeba prasklé těsnění pod hlavou. Nějaká voda pod víčkem oleje je, ale to auto jezdilo jen sídliště - Kaufland a to tak jednou za měsíc, takže to může být kondenzát.

Stav karoserie je takový, jaký je. Rozhodně to není žádná leštěnka, avšak není to vyloženě zoufalý. Levý bok je odřený s promáčklým blatníkem, nic co by se nedalo lehce opravit. Zadní lemy jsou ohnilé, ale na 32 let staré auto, které stálo venku a jezdilo i v zimě je to v pohodě. Evidentně je to již opravované kolem víčka nádrže, kde to zase kvete. Páté dveře zvenku jsou v pohodě, zevnitř kolem těsnění okna je díra. Dvě díry jsou také v předním i zadním podběhu, což je velká škoda, protože jinak ten podvozek vypadá dobře a v podbězích je i původní lak. Samozřejmě nápravy jsou orezlé, trubky brzd a paliva na výměnu. Další problém je, že v místě pro rezervu je bazének, teď spíše kluziště a to jako že fakt hodně. Asi to vyřeší těsnění, ale otázka je, jestli shnilé páté dveře někdo přetěsní tak, aby nevznikla větší škoda. Interiér je celkem zachovalý, jestli tachometr nekecá, tak má najeto 70 tisíc. Asi bych tomu i věřil, protože jízda je super. To auto naprosto tichý, podvozek pevný a pohodlný. Favorit, kterého jsem kdysi měl na tom zdaleka nebyl tak dobře. Motor hůř startuje, studený nedrží volnoběh, ale to se pošteluje. Prostě auto stálo venku a nikdo se mu moc nevěnoval.

A teď dotaz na Favoriťáky, kde sakra kupujete díly? [proud] Já myslel, že na Favorita se ještě mechanický díly seženou, ale zrovna tu AC pumpu pro starší model nemůžu najít, nebo že by stačila přetěsnit? Kape to zpod té skleněné baňky..



Pátek, 21. ledna 2022 - 20:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 5-2020
Mirous: Na Favorita už dnes zohnať originál diely ktoré aspoň niečo vydržia je boj. Najlepšie je brať na vrakovisku zo zachovalých áut ktorých je však postupne menej a menej. Už je problém zohnať aj nutnejšie veci na starý model (brzdy, diely karburátora a podobne).

Benzínová pumpa na starý model sa predáva už iba čínska, ak je samozrejme nejaká vôbec v ponuke. Väčšinou ju stačí pretesniť. S tou bankou odkalovača som si tiež užil svoje, je tam hore gumové tesnenie ktoré sa časom rozpadne, v mojom prípade stačilo banku dotiahnuť a po ďalšej jazde to nejakým zázrakom prestalo tiecť.
Pátek, 21. ledna 2022 - 20:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8152
Registrován: 3-2007
Jéj, to mi niečo pripomína [proud]

Som rád, že na k-reporte aspoň niekto bude držať tradíciu béžových Favoritov [happy] Keďže ten ex. môj už rok okupuje priestory múzea v bývalom areáli vývoja BAZ.


Čo sa týka riešenia závad, tak postupne:
a) termostat určite vymeniť, sú to tri skrutky. rovno pri tom vypustiť celé chladiacu zmes, prepláchnuť celý systém aspoň čistou vodou (tuším, že v originál návode je aj pekne napísaný postup) aby sa zmietli usadeniny
b) ak nekúri, tak rozobrať kúrenie, skontrolovať tiahla ovládania či nie sú vyskočené (ja som tak mal), určite pri výmene chladiacej zmesi vymeniť ventil kúrenia (pozor, bolo viac druhov)... aby si sa nemusel babrať s chladeiacim systémom dvakrát
c) v prvom rade vyhodiť červené viečko oleja z felicie a kúpiť čierne [lol] v zime to škodovácke motory zvyknú robiť; treba ho poriadne zohriať dlhšou jazdou a všetko by malo zmiznúť v prípade, že to je OK
d) bazénik a pod nulou klzisko som mal v kufri béžového favoritu aj ja, je to taktiež skôr vlastnosť než chyba, ani do auta nemusí tiecť. Najlepšie to vyriešil bývalý majiteľ môjho zeleného favoritu, proste v najnižších bodoch navŕtal štyri dierky (foto). Ja by som to dnes do podlahy kufra nevŕtal, ale mohlo by stačiť navŕtať dve do tých krytiek a bude po probléme
e) Motor hůř startuje, studený nedrží volnoběh, ale to se pošteluje... pred tým, než ktokoľvek začne čokoľvek štelovať, by som odporúčil úplne ideálne vyčerpať staré palivo, naliať tam čistý 100 oktánový benzín ideálne z OMV (alternatívne MOL) a pojazdiť s tým autom nejaký čas, aj dlhšie jazdy, vyššie otáčky... malo by to pomôcť trochu prečistiť. Prípadne to aj skontrolovať aspoň pohľadom, či to nie je niečím zanesené. Ak je všetko čisté, až potom sa začať do toho montovať [happy]



K palivovému systému sa vyjadrovať nejdem, lebo v rámci palivového roku 2021 ma cez Vianoce "potešil" ďalší objav vo forme úniku, nasledoval kopec roboty a zajtra ma čaká kompletizácia. Takže teraz nechcem nič s palivom vidieť ani cítiť [kladivo]

S dielmi je to za posledných 5 rokov nepredstaviteľná zmena k horšiemu. Čo som si nepozháňal vtedy po autodieloch za pár korún, musím kupovať dnes aj z bazoša za x-násobné ceny (pri nejakých malých srandách sú to tisícky percent navyše). Spraviť z dobrého Favoritového základu takmer 100% auto už dnes nie je otázka 1xxx € v materiáli (bez toho, aby sa niečo robilo s karosériou).
Myslím, že som tu pred časom spomínal môj najobľubenejší obchod cc-autodily.cz, z ktorého síce tiež diely na Favorit už extrémne rýchlo ubúdali, ale stále sa dali zohnať aj originály a za dobré ceny. Bohužiaľ niekedy na jeseň skrachovali...
Iné obchody nemajú tak komplexný sortiment, a teda treba robiť viacero objednávok z viacerých obchodov - čo sa špecificky sem na Slovensko kvôli doprave poriadne predražuje.

Momentálne tu tiež bojujem s dielmi na niečo síce o kúsok novšie, ale už tiež vyše 27 rokov staré [uhoh] Napr. zohnať predné pásy na model do 12/95, plast nakladacej hrany GLX predfacelift, alebo odhlučnenie steny motorového priestoru... Asi by som poterboval kúzelnú paličku.


(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
Pátek, 21. ledna 2022 - 21:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4976
Registrován: 11-2006
Benzín by starý být neměl, s tím autem se sice málo, ale přeci jen pořád jezdilo. Víčko oleje tam na rychlo koupil kolega, protože tam žádné nebylo a jelikož on je milovník BMW, je pro něj Favorit plesnivá škatule a jestli to má víčko červené nebo modré je mu úplně jedno [lol].

Nesehnal jsem ani čínskou náhradu benzínové pumpy, dá se alespoň sehnat to těsnění?

Termostat vyměním, to jsem dělal na Felicii asi 6x. Přeci jen tohle auto znám víc, než jsem znal Fiata. Každopádně zjišťuju, že na Fiata seženu skoro všechny díly, ale na Fáčko je to problém [proud]. Já si osobně myslím, že těsnění pod hlavou bude ok, to by to auto kouřilo, což se neděje. No a ta táhla topení je dobrý typ, ono s tím jde dost blbě "tahat".

No jak tak koukám, začnu asi nakupovat díly na Feldu, aby mě za pár let něco nepřekvapilo.

Tomino, to Tvé Fáčko je daleko, daleko hezčí...
Pátek, 21. ledna 2022 - 21:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 5-2020
Číslo dielu toho tesnenia je 113-945800, to znamená že je zhodné s radou Š742. Keď to zadáš do vyhľadávania tak sa zopár eshopov nájde.

Alternatívne môžeš zohnať novší typ palivového čerpadla montovaného na karburátorové Favority od 8/1991. Má vyšší výkon takže absencia páčky až tak moc nevadí a odpadajú problémy s riedením oleja benzínom keď vnútorná membrána praskne.
Sobota, 22. ledna 2022 - 09:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 10-2007
Jak psal Tomino, karburátor neštelovat. Vyčistit, namazat a rozhýbat všechna ta táhla okolo automatického sytiče, zkontrolovat/vyměnit gumové díly. Například membránu akcelerační pumpičky, obohacovač, takové ty černé podtlakové membránky s hadičkami okolo. Ale neměnit bezhlavě za nové, protože nové dnes nestojí za nic. Až to bude všechno zkontrolované, čisté a volně chodící, pak teprve má cenu něco štelovat. Dokud je na tom něco pokažené, tak se může štelovat jak chce, ale nikdy se nějakého rozumného nastavení nedosáhne. Jo a ještě bych mrknul na tu gumovou podložku pod karburátorem, ta taky bývá problematická. A samozřejmě pořádná nejde sehnat. Existuje sice asi pět různých polských a čínských náhražek různých trvarů a provedemí, jenže nahouby jsou všechny.

K té tekoucí “skleničce” - ještě taky kromě těsnění může být problém, že v zinkovém odlitku se uvolní ten ocelový nátrubek, na němž je navlečená hadice. To se mi taky už stalo. Je to hned u toho, benzín pak navzlíná všude okolo, i na skleničku. Zkus, jestli se hadice nehýbe. Jinak to těsnění je myslím obyčejné ploché, to by šlo přinejhorším i vykrojit z kusu nějaké NBR pryže nebo něco takového. Kdyby to někdo vykrojil třeba z Vitonu, tak by to bylo navždycky. Pokud si netroufáte řezat sami, jsou firmy, kterým se pošle výkres a vykrojí. Takové těsnění je ten nejmenší problém, chce-li to člověk nahradit něčím opravdu kvalitním. Horší jsou složitější výrobky.

Holt Favorit je už všemi zapomenuté a odstrčené auto, původní díly jsou pryč a jestli někdo někdy začne vyrábět zase kvalitní věci, to si netroufám hádat. To by musel dosáhnout nějaké “kultovnosti”. Jenže dosáhne?
transit01
Sobota, 22. ledna 2022 - 11:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 9-2012
Favorit je už všemi zapomenuté a odstrčené auto
Já favorit ještě donedávna bral jako celkem tuctové auto. Nevím proč. Ale hodně jich už zmizelo, i tady u nás.
Hezké kousky už jsem začal [fotic]
Sobota, 22. ledna 2022 - 14:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 5-2020
K tej podložke pod karburátorom, ja mám na oboch svojich autách tú čínsku trojdielnu náhradu a som s ňou spokojný. Ale treba ju kupovať osobne, už sa mi stalo že na jednom z tých špeciálnych dlhších šróbov bol poškodený začiatok závitu a tiež sa mi už stalo že jedno z papierových tesnení na tom plastovom medzikuse bolo nalepené nakrivo, ale to stačilo odlepiť a napraviť. Inak som na tých trojdielnych podložkách najazdil dokopy 20 000km a je to rozhodne lepšie ako tie celogumové a lacnejšie ako duralová ktorá v dobe keď som to riešil nebola ešte v ponuke.

Na margo toho že sa jedná o zabudnuté auto a jeho kult. Myslím si že sa Favorit propaguje omnoho viac ako predošlá rada Š742, vždy sa spomína ako to auto zachránilo automobilku, navrhol to Bertone a podobne. Práve kvôli tomuto príbehu si myslím že to do budúcna má potenciál a prekvapuje ma koľko poznám mladých ľudí ktorí tieto autá prevádzkujú alebo sa o ne zaujímajú.
Vechtr
Neděle, 23. ledna 2022 - 17:27:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 12-2015
Já vidím velký špatný v těch dírách v podběhu. Jestli se s tím v tomto stavu jezdilo v zimě, bude vnitřek prahu off. Ale není to nic, co by se nedalo opravit, jen je to horší závada než ten lem. Dveře kufru nejlepší vyměnit celé, nové těsnění nebude na co nasadit. Palivové a brzdové trubičky je nejlepší vyrobit na míru. Prodávají se sice hotové, ale moc to nesedí a spasovávat to pod autem je zlý sen. Další dost strašná práce je odpojení řadicí tyče od převodovky, pokud chce člověk tu tyč kvůli vyčochtaným kloubům vyměnit nebo je vadné gufero na převodovce. Je tam takový pružný kolíček a dostat ho ven nebo zpátky je fakt peklo. Jinak se favorit dá podomácku opravovat velice dobře, s řadou 742 se to nedá srovnávat.

Nezahřívající se a netopící auto je příznak vadného termostatu, s těsněním pod hlavou nic nebude.

Zrovna dnes jsem zahlédl inzerát na jedněch fanouškovských stránkách na červeného favorita odněkud z Ostravy, prodával ho jakýsi nadšenec do aut. Prý to bylo po velkém servise, výměna těsnění, proplach olejové soustavy atd., nájezd údajně 17 000 km, že na prodej rozhodně nespěchá a pod 60 000 Kč v žádném případě nepůjde. Že stačí dořešit kosmetické věci a bude z toho veterán. Ty kosmetické věci spočívaly v tom, že auto jako celek sice bylo červené, ale každý plech byl červený trochu jinak [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Neděle, 23. ledna 2022 - 19:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2020
Vechtr: Toho Favorita poznám, majiteľ sa ma pýtal pár vecí po kúpe lebo nebol do toho moc zasvätený. Z fotiek ktoré mi poslal mu tých 17 000km aj verím, dokazuje to aj výpis z STK kde auto bolo naposledy v roku 2009. Farba mi prišla všade pôvodná, len zašlá.

Zaujímavosťou toho auta je že sa jedná o variantu špecifickú iba pre Československý trh, a to Favorita 135LS s dlhším stálym prevodom z doby keď vo výrobe už úplne prevažovala varianta so skráteným prevodom a na želanie sa dal objednať ten dlhší. Málokto to však urobil lebo pri tom slabšom motore na to nebol moc dôvod.
Vechtr
Neděle, 23. ledna 2022 - 19:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 12-2015
Kapota a blatníky (a asi i přední dveře) byly evidentně lakované nebo měněné, to bylo jasné i z těch fotek. O zbytku jsem taky příliš přesvědčen nebyl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Mauricio
Neděle, 23. ledna 2022 - 19:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10194
Registrován: 4-2005
Ten favorit od Mirouse neni evidentne uplne mrtvej a jak rika muj oblibenej youtuber Mahabo, bedna kitu to spravi. Na lestenku bych si ale asi vybral jiny, renovacne mene narocny, kus. Zejmena, kdyz jde o seriovy model.

(Příspěvek byl editován uživatelem mauricio.)
Neděle, 23. ledna 2022 - 22:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8670
Registrován: 12-2005
Pokud to nebude jezdit v soli tak bych se na dirky vyprdnul. Když to bude kára na občasnej vejlet a bude bydlet v suchu tak neni śance to ujezdit.

Kdo se totoho bude srát ten dopadne jako Mirous s polckym žigulem nebo my s broukem.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Vechtr
Pondělí, 24. ledna 2022 - 10:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 12-2015
To bych neřekl, díra se zalepí kusem plechu, práh se zevnitř prohlídne, případně se zasmrknou nežádoucí otvory ven, prostříkne se to voskem a dobrý. Ještě je vhodné sundat tapec v kufru a podívat se na domečky tlumičů, tam pravděpodobně taky nějaké překvapení bude. Favorit zase není ten typ auta, kde člověk najde pod pěkným lakem díru jak pěst (to dělají třeba dvojkové fabie [proud]). Ale úplně bez řešení bych ten práh nenechával.

Jinak ten Mirousův vypadá fakt pěkně, rozhodně líp než ten za 60 000 Kč, co jsem o něm psal. Jak říká Mauricio, je to úplně nudný sériový prvomodel, kterých je v tomto stavu spousta, takže netřeba skákat po prvním kusu, co se objeví. Hůř se v dobrém stavu shání facelift nebo nedej Bože nějaká edice.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pondělí, 24. ledna 2022 - 13:04:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8154
Registrován: 3-2007
Vechtr: V tomto prípade sundat tapec v kufru a podívat se na domečky tlumičů vôbec nie je nutné, pretože 136 L ani žiadny nemali [proud]
Takže ak tam je niečo neveselé, na človeka to svieti hneď ako otvorí kufor.
Vechtr
Pondělí, 24. ledna 2022 - 13:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 12-2015
To je vlastně fakt. Kamarád to na svém veteránu vyřešil uměleckou kreací, ve které hrály hlavní roli plech na parapety a trhací nýty.

V mém exempláři bohužel tapec je, takže mě po jeho sundání čekalo tohle:

Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pondělí, 24. ledna 2022 - 19:20:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4979
Registrován: 11-2006
Kolem tlumičů to vypadá dobře. Řidičovi dveře extra moc nesedí, vypadají jako by byly nedovřené, páté dveře jsou slícované také bídně. Na straně jedné není mezera mezi karoserií a dveřmi teměř žadná, na druhé straně je zase moc velká. Přední nárazník je taky vyhlý od blatníku. No základ je to dobrý, za tu cenu asi super. Manželka mi trochu nadává, že jsem si ho sám nenechal. Ale prostě teď by to byla sebevražda, musím dodělat Fiata. To je moje priorita.

Ale včera jsem Fáčko odvážel k sobě domů a jede fakt moc hezky. Podvozek je pevný a tichý a i motorově jde velmi dobře.




(Příspěvek byl editován uživatelem Mirous.)
Úterý, 25. ledna 2022 - 07:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 834
Registrován: 8-2012
To auto vypadá docela pěkně a myslím, že by jej zatím stačilo lokálně provizorně opravit a užívat si zatím ještě nějakou chvíli ten pěkný původní vzhled. Pokud by to majiteli vadilo, pak se do toho bude muset šáhnout více a udělat to z gruntu a pořádně. Ale to bude potom i na celolak , neboť bude oprava už napořád poznat. To záleží na novém majiteli. Mirousi, máš recht, napřed až to vůbec půjde, dodělej Fiata a pak se uvidí. Třeba příjde něco dalšího.
Úterý, 25. ledna 2022 - 15:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 2-2013
Mirous:
" Manželka mi trochu nadává, že jsem si ho sám nenechal."

Po téhle větě, neozval se vám Vatikán, že by manželka měla být svatořečená? [biggrin]
Úterý, 25. ledna 2022 - 21:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8672
Registrován: 12-2005
Jsou takový praštěný ženský. Ja tu díky tý mojí mam dva trabanty. Jednoho na díly jednoho na udělání. Oba sehnala ona. Přitom bych cěkal spíš že mě s takovym krámem požene svinskym krokem [biggrin]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 25. ledna 2022 - 23:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4981
Registrován: 11-2006
Do hlavy mojí manželky sám někdy nevidím, nejdřív se mě tak trochu nevěřícně zeptá, jestli si skutečně chci pořídit další šrot a když to neudělám, tak mi nadává [lol]. Ona je v tomto v pohodě, že prý dokud máme co jíst a čím obléknout dceru, tak ať si dělám co chci. I když někdy mám výčitky, když mi příjde tu blinkr, tu volant, tu modýlek do vitrínky a ona nikdy nechce nic [lol]. No dlouho už mi vyčítá, že se moc loudám s doděláním Fiata, že už chce jezdit. Teď teda trošku řeči ustaly, protože musíme dodělat bydlení [happy].

Risan: ještě k Tvému příspěvku. Moc s Tebou nesouhlasím. Nemyslím si, že Favorit je odstrčené a zapomenuté auto. Řekl bych, že po tom co za šílenství se rozbujelo se stodvacítkami, tak spousta lidí si naopak Favority poschovávala do garáží. Část kšeftmanů je skoupilo, stejně jako díly, které byly. Vezmi si, že takový Solitaire byla sice omezená série, ale přeci jen si je potkával často, stejně jako Black Line a dneska tyto modely nepotkáš vůbec a to ani v inzerci. Já nevěřím tomu, že všechny skončily na šroťáku. Myslím, že jejich doba ještě příjde a jednou se budou prodávat za stejné peníze, jako dneska stodvacítky. Resp. budou za podobné ceny nabízeny. Favorit je přeci jen kultovní Škodovka a myslím, že zapomenutá rozhodně není.
Co se dílů týká, tak třeba na Felicia klubu jeden čas probíhaly informace, kde ještě prodávají jaké díly. Já takhle do zásoby koupil páté dveře, ramena, spojku a podobné díly. Shodou náhod jsem vloni narazil na prodejnu dílů, kde měl pán ještě originál přední blatník a sady zpětných zrcátek - lakovaných a v elektrice. Nechal jsem tam asi pět tisíc, ale vše co měl, jsem mu vykoupil [proud].
Středa, 26. ledna 2022 - 10:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 10-2007
Mirous: já se nebudu hádat, možná je to jen můj dojem. Právě ve srovnání se stodvacítkami mi přijde, že to není totéž. Však taky "stodvacítky" jsou nejsnáze provozovatelná retroauta z dostupné české produkce. Favorit je zato nejstarší moderní auto. Ta dělicí čára mezi epochami mi evokuje, že to nemusí být analogické jako u stodvacítek, že vývoj nemusí být lineární, může tam být zlom. Další věc je, že se mění přístup k autům mezigeneračně. Jistě jsou pořád jednotlivci i mezi mladými, kteří veterána chtějí, ale možná je to méně častý jev než dřív. A taky svět se dost proměnil. Nejsem prognostik, ale mám obavu, že jen extrapolovat dosavadní zkušenost nestačí. Ona je jedna věc, někde psát, že Favorit byl přelomový model pro automobilku (kterou ovšem čím dál tím méně lidí vnímá jako "tu jejich", ostatně elektromobilita asi dost zamíchá kartama), druhá věc je, kolik lidí se reálně rozhodne provozovat zrovna Favorita jako veterána. Fakt nevím.
Mauricio
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 09:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10199
Registrován: 4-2005
No nevím, Solitairů je "plná" inzerce (rozuměj, najdeš je v pohodě a dokonce i za nepřemrštěné ceny), ale nevím, kdy jsem naposledy viděl třeba Marathon, a takovej x-line snad nikdy. Favorit sice pomalu sběratelský potenciál získává, ovšem jen první modely. Odpovídá tomu i cenovka. Slušnej 93+ jde koupit za jeden plat, 92- za jeden plat taky, ale ve stavu hromady zrezlého šrotu. Vyjma pickupů, ty v pěkném stavu už dávno nejsou a ty vozy vhodné k likvidaci stojí neúrekom. Nicméně Favorit status stodvacítky (zatím?) nemá zejména proto, že je to na současné sběratele "RVHP" vozidel stále "moc nové".
Vechtr
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 10:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 12-2015
Tak mi dejte vědět, až uvidíte solitaira na prodej, který bude v pěkném stavu. Já jsem to auto sháněl cca čtyři roky a byl jsem rád, když jsem za ten jeden plat získal auto, které alespoň zvenku vypadalo pěkně. Že bylo jinak dost dolítané, s dírami v podbězích, vadným motorem atd., to jsem už neřešil. Teď je jeden na bazoši za jednu štědrou výplatu, na první pohled nevypadá zle, ale sběratelský stav to teda taky není. Pak je tam jeden opravdu pěkný, ale za výplatu spíše poslaneckou. Vemte si, že to auto stálo v přepočtu na dnešní peníze cca milion. Takové auto se nekupovalo na to, aby to stálo v garáži.

A to je Solitaire ze všech edicí možná nejběžnější, na ulici je člověk občas potká dodnes. Ale Million, Excellent, X-line... to se nesežene a pochybuju, že někde stojí v garážích díky tomu, že je skoupili spekulanti.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Mauricio
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 10:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10200
Registrován: 4-2005
Aha, no, tak nestačí se dívat jen na bazoš. Tam kvalitní věc člověk většinou nekoupí. Jsou různé jiné soukromé inzerce, burzy, aukce, srazy... Tam se prodávají sběratelský auta. Ne na bazoši, sbazaru, e-miminu a podobně. Tam chodí špekulanti a kšeftaři.

Ale na bazoši jsou i sběratelský věci dražší než jinde. To nejsou jen auta. Jsem nedávno začal dělat do starých mobilních telefonů. Vědom si cen z bazoše jsem nabyl dojmu, že to je drahej koníček. Kulový, je to asi jeden z nejlevnějších, jen to chce hledat i jinde.

Zpět k tématu. Solitairů v pěkném stavu za rozumný peníz, ano, lze, vím i o pár kusech, ale asi teď žádný aktuální, vše už majitele změnilo. A pokud je pěknej interiér, tak se prodá i shnilý vrak. Sám jsem nákup zvažoval, nicméně pro mne má cenu právě jen ten interiér, neboť už 15 let mám v hlavě jeden projekt, na což je ale potřeba použitelnej pickup, a to prostě je nemyslitelné už mnoho let. Čímž pádem jsem odložil i toho Solitaira.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 11:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8157
Registrován: 3-2007
Ale no tak, aké nesežene... hneď prvý Forman, dokonca na bazoši, svieti Million Edition, ešte k tomu s pôvodnými prazškými značkami.
Auto je skoro zadarmo, keby som mal ja vysnívaný Million Edition, tak nevidím dôvod prečo to nekúpiť a nerenovovať.
X-Line bol celkom pekný na predaj za 250€. Nikto to celkom dlho nechcel, lebo to je 105S vo Favoritovej karosérii. Na tom aute mali najväčšiu cenu tie X-Linové spätné zrkadlá.

Inak súhlasím s Mauriciovym predchádzajúcim príspevkom o vzácnosti a historickej hodnote tých-ktorých Favoritov. Tých edícii je toľko, že faceliftovaných áut je zachovaných oveľa viac než áut do 92. A ne-edičné predfaceliftované Favority stoja štvorcifernú sumu v CZK, lebo co s tím ve šroubárně...
Ja to vnímam tak, že "vysnívaný" Favorit bol ten prvý, ktorý pre mnoho ľudí predstavoval prvé moderné vozidlo na prelome 80./90. rokov. A k tomu nejaká (na tú dobu nadštandardná) výbava, aby to nebolo tuctové holátko.
Ale v rokoch 93-94 už boli na trhu dostupné aj x-krát lepšie autá a ľudia mali hlad po západných výrobkoch, nie po výbehovom Favorite. Okrem cca. troch-piatich zaujímavých edícii FL Favoritov/Formanov nevidím dôvod, prečo by také auto niekedy niekoho zaujímalo.

Analogicky k tomu si môžeme pripodobniť aj Octaviu. Octavia bola český sen v roku 96, v pôvodnej verzii. Koho bude zaujímať Tour z 2010? Vtedy to bolo už vyslovene auto pre dôchodcu-chalupára. Na tú dobu už bez výbavy a so slabým motorom. Taktiež budú najviac "opatrované" a dochová sa ich najviac. Malý dopyt a vysoká ponuka vyústia do toho, že v rovnakom stave budú oproti starším/lepšie vybaveným/so silnejším motorom tieto za pár korún.
Vechtr
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 11:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 294
Registrován: 12-2015
Mauricio: jestli interiérem myslíš sedačky, tak jednu relativně dobrou sadu poskytnu za odvoz, aspoň se toho konečně zbavím [proud] Zbytek interiéru je stejný jako na obyčejném autě, teda s výjimkou pár drobností, jako je třeba spodek středového panelu nebo mřížky repráků. Ale ty bych klidně poskytl taky.

Tomino: ale ten taky není ve stavu koupit a jezdit. Nepůvodní dveře kufru, nepůvodní a zašlé zadní svítilny, bůhví co bude pod těmi plasty, kterými je to olepeno. Že se s autem "normálně jezdí" znamená, že na něm bude potřeba vyměnit veškerý spotřební materiál jako tlumiče, čepy, silentbloky, veškerá gufera a těsnění, udělat komplet brzdy včetně potrubí, nejlépe vyndat motor a udělat těsnění pod hlavou, dokud jdou povolit šrouby, spojku a rozvody... Základ pro renovaci dobrý, ale padne do toho ještě spousta peněz a práce, aby z toho bylo hezké auto. U takového auta je jedno, jestli to stojí flašku rumu nebo 20 000 Kč, tu práci a peníze to teprve spolkne. Zejména pokud si to člověk nebude dělat sám v garáži, což u favorita lze, ale za peníze v servise.

Jinak pro mě je původní Favorit naprosto nudné šedivé auto, jaké měl kdejaký strejda ze sídliště. Všechny jsou naprosto stejné, bez výbavy a ve stejných hnusných barvách, jako byly stodvacítky, které pro mě představují etalon nudnosti. Facelift z toho udělal úplně jiné, hezčí auto, a edice jsou úplně prďácké. Hlad po západních autech byl sice velký, ale taky na ně měl málokdo czechokredity, takže se favority kupovaly i jako služebáky do firem atd.. Zrovna o solitairovi jsem už dostkrát slyšel od různých lidí vzpomínky, že přesně takového měli jako služebáka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 12:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8158
Registrován: 3-2007
No samozrejme. Očakávať, že niekto opraví Nepůvodní dveře kufru, nepůvodní a zašlé zadní svítilny, bůhví co bude pod těmi plasty, kterými je to olepeno. Že se s autem "normálně jezdí" znamená, že na něm bude potřeba vyměnit veškerý spotřební materiál jako tlumiče, čepy, silentbloky, veškerá gufera a těsnění, udělat komplet brzdy včetně potrubí, nejlépe vyndat motor a udělat těsnění pod hlavou, dokud jdou povolit šrouby, spojku a rozvody.. a potom to auto bude predá za 1000 € je trošku mimo. Práve preto, že ten niekto do toho musel vložiť spoustu peněz a práce, aby z toho bylo hezké auto a pokiaľ nie je v životnej tiesni, tak snáď nespadol na hlavu aby to predal za zlomok jeho nákladov [proud].

Navyše najmä pri autách, ktoré sa poctivo opravovať ekonomicky neoplatia, je najlepšie si to spraviť sám. Lebo je vysoká pravdepodobnosť, že to poriadne opravené nebude.
Stačí sa pozrieť na všetkých tých 20+ Funiek na českom bazoši, alebo ďalších x vo facebookových skupinách. Proste sa to dovezie, nastrieka a predá. To, že je to auto rovnako v predrenovačnom stave ako keď sem prišlo za zlomkovú cenu, zistí "šťastný" majiteľ až časom. Preto vždy radím kupovať autá v pôvodnom stave - tam vidíš stav auta aký je naozaj a približne vieš čo od toho čakať.

Ale to je niekedy ťažko vysvetliť ľuďom v krajinách, kde sa celková renovácia = nový lak [crazy] (nemyslím tým priamo teba, ale región, v ktorom žijeme).
Auto s pôvodným lakom predsa nemôže byť zrenovované. Ale auto s pôvodnými (aj poškodenými) všetkými ostatnými dielmi, ale s novým lakom, je predsa po celkovej renovácii.
Vechtr
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 12:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 12-2015
Řeč byla o autech poschovávaných do garáží, která jsou opatrovaná nějakým dôchodcom-chalupárom. Já bych si takové auto koupil třeba za sto tisíc, protože by to bylo pořád výhodnější, než opravovat olítané, ale prostě nejsou. Je mi jasné, že když se na bazoši prodává auto po renovaci, že to asi žádná sláva nebude.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 12:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8159
Registrován: 3-2007
Aha, no to potom súvisí s tými špecifikáciami, o ktorých som písal. Takéto autá sú spravidla v tých najnezaujímavejších verziách (etalónom je biela faceliftovaná Felicia LX 40kW, alebo Fabia Junior). Ľudia, ktorí si šetrili/opatrovali auto dlhé roky, v drvivej väčšine prípadov šetrili už pri jeho nákupe.
Pekne to vidno aj na Mercedesoch W124 - zachovalých je ich veľké množstvo, ale takmer vždy ide o verzie 200E, 230E, 200D. A čím lepšia verzia, tým je horší stav alebo vyššia cena.

Presne ako píšeš, lepšie verzie boli často aj služobnými autami. Tie si firma logicky kupovala preto, aby na seba zarobili - takže sa obvykle rýchlo vylietali. Prirodzene aj na sekundárnom trhu - s ojazdenými autami boli viac žiadané, priemerný človek si radšej kúpi lepšie vybavené auto s vyšším nájazdom než holátko.

A dovolím si tvrdiť, že v pomere k iným autám sú na tom tie zaujímavé edície Favoritov ešte celkom dobre. Napríklad neviem si predstaviť zháňať nejaký dodnes v garáži opatrovaný Passat B4 VR6 Exclusive. Ak by sa aj našiel, nemyslím si, že by bol nejako výrazne pod 10 000 €. A to je auto po adaptácii na naše vtedajšie podmienky zodpovedajúce cca. Formanu Solitaire/Felicii L&K.

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
Vechtr
Čtvrtek, 27. ledna 2022 - 13:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 12-2015
Dívám se, že ten Passat VR6 se dokonce vyráběl v barvě "červená Solitaire".
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pátek, 28. ledna 2022 - 18:35:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10242
Registrován: 6-2006
Mauricio
Sobota, 29. ledna 2022 - 20:21:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10202
Registrován: 4-2005
Inu, zavrel jsem se dnes s jednim sikovnym clovekem do haly a vysledkem po trech hodinach je, ze se to poprve po roce a pul pohlo vlastni silou 😍 Promazano, naspricovano, serizeno, dofoukano, dobito, opraveno. Zbyva doladit dorazy dveri a opravit nespinajici se ventilator. Plus teda samozrejme spojka, ktera je za hranou sveho zivota, ale s tim jsem to uz kupoval a neni to tedy zadne prekvapeni.




To jsem celkem zvedav, jestli se mi to letos podari konecne dostat na ty Vecka - loni nejak nebyl cas…
Sobota, 29. ledna 2022 - 20:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 8-2015
UA auto na dřevoplyn: https://www.mojevideo.sk/video/36773/len_zakurim_v_kotli_a_mozeme _frcat.html
Sobota, 29. ledna 2022 - 23:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8674
Registrován: 12-2005
Pamatuju si jak sem tuto čelo dlouze sháněl na svou 125L. Děda ho měl na 105 ale neměl sem odvahu navrhnout výměnu [rofl]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Vechtr
Pondělí, 31. ledna 2022 - 08:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 12-2015
14" kola a Mkové zadní čelo? Co to je za verzi?
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Mauricio
Pondělí, 31. ledna 2022 - 09:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10203
Registrován: 4-2005
No vidíš, a dneska to čelo má díky světlům hodnotu 3/4 ceny auta, pokud jsou světla pěkná nebo nová [lol]

Ty kola tam nepatří, měl jsem k tomu správný rozměr a správné disky, ale někdo si je půjčil a už nevrátil. Hlavně, že to stojí pod kamerou. Nějaké info zde
Vechtr
Pondělí, 31. ledna 2022 - 11:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 12-2015
Jo, to jsem zaregistroval, že nová světla na Mko stojí cca jednu ledvinu [uhoh] Nová světla na čtyřicet let starý rolls royce stojí na ebayi méně než světla na stodvácu na bazoši.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pondělí, 31. ledna 2022 - 13:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8675
Registrován: 12-2005
Tak hlavně dneska už tuto čelo bude úplně nesehnatelný. Vim co to trvalo kolem roku 05 kdy těch sráčů jezdilo kvanta a vrakoviště to neměly kam dávat. Těch čel bylo zoufale málo páč se vyráběly jenom pár let.
Vim že na emko nepatřilo ale prostě se mi líbilo víc než originál.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 31. ledna 2022 - 14:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 930
Registrován: 1-2017
Tyjo a to jsem před rokem tu střední část (bez chromového rámečku) přesně tuhoto čela nezachránil z vesnického odpadu. Byla tam celá ta plastová mřížka s fousy a logem Škodovky. Ještě na ní byly ty "dečky", co se dávaly na zimu. Plechové logo jsem si nechal...
Pondělí, 31. ledna 2022 - 17:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 3-2011
Jussi: reč bude zrejme o zadnom čele.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 31. ledna 2022 - 19:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 931
Registrován: 1-2017
Aha, tak to jsem rád, že jsem nevyhodil něco, co by pro někoho mělo nějakou větší cenu [happy]
Pondělí, 31. ledna 2022 - 21:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8676
Registrován: 12-2005
Ano nebavíme se o masce aleo zanim čele [wink]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 31. ledna 2022 - 21:56:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 932
Registrován: 1-2017
Ok [wink]

Na Aktuálně.cz se objevila fotoreportáž z jednoho "pohřebiště" zejména Tater v Praze. Tuším, že se tady na Káčku tohle místo několikrát probíralo. I když mám pocit, že je v Praze ještě jedno, kde je Tater víc, jsou v horším stavu a relativně nedávno to tam hořelo. Majitel prý bydlí poblíž a po FB kolují různé zkazky čím vším přivítal infiltrující se fotografy [biggrin]
Pondělí, 31. ledna 2022 - 22:09:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 6-2010
Zdravím, jen abych byl v obraze - to zadní čelo na mezitypu (viz foto od Mauricia) se nějak liší od běžného eMkového čela? Porovnával jsem podle fotek a na žádný zjevný rozdíl jsem nepřišel. [happy]
Mauricio
Pondělí, 31. ledna 2022 - 22:30:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10204
Registrován: 4-2005
Jsou dva typy cel, “L” a “GLS”. Lisi se to vzhledem, neumim to moc popsat.
Pondělí, 31. ledna 2022 - 22:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8162
Registrován: 3-2007
Na škodovky s motorom vzadu nie som veľký odborník, tak ma prosím keď tak opravte, ale som si takmer istý, že to bolo trochu inak než "L vs. GLS".
Toto (Mauriciove) zadné čelo sa objavilo s príchodom radu 743 (Garde) v 1982.
A teda všetky užovky s emkovými svetlami mali len toto gardečkové zadné čelo.
Ale od nábehu emka sa až do konca výroby montovalo na Š 742 (tu nesúhlasím s Mauriciom, podľa mňa toto čelo bolo na emku aj na 120 GLS, aj na 135 GLI aj na všetkom) klasické emkové zadné čelo. Rapid (Š 743) zostal pri tom čele z Garde.

Rozdiel v čelách bol ten, že čelo pre 743 (Garde/Rapid) malo pekne zapustené zadné svetlá (zhora aj zdola) a vylisovanú priehlbinu na ŠPZ medzi nimi (vidno na Mauriciovej fotke, časť čela nad ŠPZ aj nad zsvetlami pekne lícuje s kufrom aj blatníkmi).
Kdežto emkové čelo, určite oveľa jednoduchšie na výrobu, bolo voči tomu vyššie uvedenému dosť odfláknuté, svetlá z neho trčali a najlepšie sa to dá rozoznať podľa toho, že nad zadnými svetlami má ešte akúsi "priehlbinu" po celej šírke.


A Mauricio, gratulujem k sprevádzkovaniu, snáď čoskoro pofrčíš [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
Pondělí, 31. ledna 2022 - 23:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8677
Registrován: 12-2005
Tomino - ano přesně kvůli tomu jsem to čelo sháněl. Designově vychytaný narozdíl od sériových emkových čel. [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Mauricio
Pondělí, 31. ledna 2022 - 23:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10205
Registrován: 4-2005
😂
Ja znam cely zivot “celo L” a “celo GLS” a ocividne spatne. Stydim se az za roh a dekuji za upresneni.
Úterý, 01. února 2022 - 02:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 6-2010
Díky všem za vysvětlení. O tomhle drobném rozdílu jsem vůbec nevěděl. A to jsem měl eMkovou Škodu 105 L (1985) 7 let (od 1999 do 2006) - byla to moje první kára. [happy] No, zase jsem o něco chytřejší.
Pajzák
Úterý, 01. února 2022 - 07:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5752
Registrován: 6-2015
transit01:
"Jinak cestou jsem potkal ještě tohle. "
Bořitov? Nebo se přestěhovala?
transit01
Úterý, 01. února 2022 - 09:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3050
Registrován: 9-2012
To už ti neřeknu takhle z hlavy..
Úterý, 01. února 2022 - 11:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 8-2009
Pajzák:
"Bořitov? Nebo se přestěhovala?"

Bořitov. Stojí tam pořád, naposledy jsem ji tam viděl včera.
Pajzák
Úterý, 01. února 2022 - 12:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5753
Registrován: 6-2015
Joj, ty žiješ?
Já jsem ji tam viděl v neděli. [happy]
George
Úterý, 01. února 2022 - 13:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 5-2002
Toto auto jsem už taky dlouho neviděl běžně v provozu.
Jef
Úterý, 01. února 2022 - 17:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6196
Registrován: 5-2002
ADS 15-73 byl ještě před pár lety dokonce taxík, tak rád vidím, že pořád existuje:


A v provozu jsem Aleko asi taky nějaký čas neviděl, ale v našich částech Prahy vím o dvou dosud postávajících (a asi pojízdných


Na Silvestra jsem na opačné straně Prahy potkal toto:


No a když jsem u těch neobvyklých taxíků, tak tohle zřejmě stále jezdí:
Úterý, 01. února 2022 - 18:56:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 6-2010
Když tu zmiňujete toho Moskviče 2141 (Aleko), tak shodou náhod bude zítra ve stáncích ve formě modelu 1:43. [happy]

transit01
Úterý, 01. února 2022 - 20:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3051
Registrován: 9-2012
Aleko je něco, co se přiznám že jsem tady u nás ve východních Čechách nikdy běžné provozní neviděl. Jeden tady hnije na zahradě ale to je tak všechno. To už opravdu narazíte na Tavrii nebo Samaru. Ten červený ADR si pamatuju, mám ho hodně nekvalitně vyfocený z auta. Ten den jsem tam potkal ještě béžový ve stejné části Prahy. Dost jsem čuměl.