Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 05. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Historická vozidla do 05. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Z Prahé
Pátek, 13. srpna 2021 - 14:09:14  
Neregistrovaný host
"Má pravdu přecedo" !!!
Sobota, 14. srpna 2021 - 01:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8036
Registrován: 3-2007
Na tie klubové zrazy a podobné veci sa mi vyvinula alergia (aj z toho dôvodu ako píšeš), ale na toto som sa celkom rád pozrel.
Beriem to z trochu iného pohľadu - zaujímavé modely, ktoré obvykle len oxidujú v zbierkach a sú kupované osobami či inštitúciami ako investičný nástroj, razom človek vidí v plnej premávke - úplne iný rozmer než očumovanie v múzeu. Je to krása vidieť, počuť a cítiť pri živote. [auto]
Súhlasím s tým, že nejde o autá, ktoré by sa bežne vyskytovali na zrazoch. Vnímam to ako umenie v pohybe, nie ako priateľské stretnutie.

Čo ma ale prekvapilo je, že sa tam objavili aj novšie autá, ako napr. povojnové ameriky, alebo Porsche 911 z 80. rokov. Mal som zafixované, že ide o akciu pre autá do r.v. 1938. Obvykle nerozumiem obmedzeniam veku na akcie ako do 1970 a podobne (kde celkom evidentne nejde o viazanosť podujatia na nejaké konkrétne obdobie), ale v tomto prípade je tá viazanosť myšlienky na prvú republiku celkom evidentná. Vlastne ani neviem či to je dobre alebo zle, len ma to prekvapilo.

EDIT: Tak na štartovej listine sa tie citeľne novšie autá vedú ako hostia. Tatrovky z 1949 ako účastníci.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomino.)
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 09:34:51  
Neregistrovaný host
Risan: To je ale ukázková zaprděnost!
Konservativec
Pondělí, 16. srpna 2021 - 11:39:44  
Neregistrovaný host
Sardeli, asi budu také zaprděný.
Jistě, svět se vyvíjí - a řítí se do p... Vycházím však z toho, že veteránské hnutí vzniklo v poměrně neglobalizovaném světě a začalo se s vykopáváním skvostů z domácích garáží, stodol a mezí. Tak, jak píše Rišan, jsme na veteránských soutěžích či srazech vídali zachráněná auta převážně u chlapů s prackama od oleje, kteří věděli kam a proč sáhnout, aby to jelo. Tak to má být, to je atmosféra doby.
Stejně tak to je i s názvem 1000 mil československých - připomínka prvorepublikové soutěže, na níž závodil i můj strýc. (Dávno tomu.) Je otázka, kolik majitelů "investičních katalogových leštěnek" vůbec tuší - odkud se ten název soutěže vzal a co znamenal. Obávám se, že pro mnohé to je prostě jen "akce" se zcela vytunelovaným duchem doby.
Jsem přesvědčen, že majitelé "investičních katalogových leštěnek" nejsou veteránisti, nýbrž sběratelé investičních předmětů, mimo jiné i katalogových renovovaných aut. Úplně stejně se mohou zúčastnit nějaké Global Old Timer Car Shof a nemusí vyprazdňovat pojem, který je (alespoň v myslích nositelů konservativních hodnot - pro někoho zaprděnců) součástí našeho středoevropského kulturního dědictví.
Pondělí, 16. srpna 2021 - 11:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 10-2007
Sardel: jistě lze každý postoj označit nějakou jednoduchou nálepkou. Tato předpokládám neměla být lichotivá. Mohl byste tedy naznačit, v čem bych se měl polepšit?
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 12:48:22  
Neregistrovaný host
Já věděl, že mám držet hubu. :-D Někdy je to holt ale silnější než já. ;-)

1. až na ten atlantic, což je stejně replika, jsou to většinou auta, která tady jezdila. I když ne třeba konkrétní kusy, tak typově podobné.

2. i když pominem "požadavek", aby se srazů zúčastňovaly nejlíp pouze vehikly, které "tady jezdily", což samo o sobě je značná stupidita, tak člověk aspoň průměrného intelektu si rád rozšíří obzory. Proč se dívat na stovku stejných ajrovek, v tom lepším případě, nebo hůř, na stovku stejných polských žigulíků, když mám možnost vidět stroje, ke kterým se běžně nedostanu, navíc v akci, v pohybu. Ovšem zaprdějí jedinci si dají klapky na oči a budou prskat jedovatou slinu.

No a ty snoby, ruce od šmíru apod., to jsou už vůbec takový floskule, který nemá ani smysl komentovat. Jestli ona to nebude spíš taková "latentní závist". ;-) Když se nezmůžu na víc než na polskýho žigulíka, tak ho holt povýším na svatý grál. A všichni schopnější, co maj něco "lepšího", jsou stejně zloději, kteří si na to bůhvíkde nakradli, nic o tom neví, nic si neumí opravit atd. atd. TVL, kolikrát já už tohle slyšel.... I o sobě. Bolševik forever....

Vy ty lidi znáte? Bavil jste se někdy s někým? Samozřejmě jsou mezi nima paka, jako všude, ale zrovna na "Majlích" jsou chauffeuři většinou v pohodě. Jasně, pokud před bugatkou machrujete se stodvacítkou, tak si z vás asi nikdo na prdel nesedne. :-D
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 12:50:57  
Neregistrovaný host
a propos, že se svět řítí v řiť, tak s tím naprosto souhlasím. Ovšem z trochu jinýho než výše řečenýho důvodu... ;-)
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 13:06:39  
Neregistrovaný host
Ještě mě napadla taková analogie: žena má ráda malířství, mně zas až tak moc neříká. Asi na to nemám oči. :-) Nicméně, v Hluboký byla unikátní výstava Ruské avantgardy. Sám bych tam nejel, ale když jsme si udělali rodinný výlet, rád jsem si ty obrazy prohlídl, něco novýho dozvěděl, zabrousil do úplně jinýho "oboru". Nenapadlo mě pyskovat bláboly o snobských sběratelích, co o těch malůvkách stejně vědí kulový, jen do nich ulejvaj prachy z pochybných kšeftů. A vůbec, co je to za způsoby, vystavovat tady nějaký Rusáky - pěkně tam měly být obrázky Milerova krtečka. Jeden vedle druhýho. :-D
Pondělí, 16. srpna 2021 - 14:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4883
Registrován: 11-2006
Sardel: k tomu jen dvě poznámky..polských žigulíků na srazech moc není, tedy jich určitě nevidíte sto stejných (ale chápu, že to myslíš obecně). Osobně jsem za poslední roky potkal na sraze jediného. Co se cen týká, polský žigulík zcela jistě nestojí tolik, co Tatra 87, ale řada těchto východních pekáčů svou cenou mnohdy převyšují daleko zajímavější a starší auta. Jenže ta generace lidí, co pamatuje Aerovky pomalu ale jistě stárne a umírá a v největší kupní síle je generace, která pamatuje ty polské žigulíky a dává přednost jim. Takže to není úplně o tom, že by se někdo nezmohl na víc. Možná za peníze, co jsem já sám do toho auta dal, bych měl nějaký mnohem lepší pekáč. Rozhodně se nebavíme o částce co má člověk v prasátku na skříni. Ono když něco renovujete a snažíte se to dělat pořádně, tak se ty cenové rozdíly v těch autech celkem smáznou...
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 14:41:10  
Neregistrovaný host
NJN, a zase ty prachy... Nemůžeme se prostě jen podívat na hezkej auťák, zajímavej konstrukčně, karosářsky, historicky, výkonově atd., bez těch všech keců okolo, jako kde si na to dotyčný nakradl, jestli si před jízdou umazal ruce od šmíru, jestli má vůbec tušení, co to je 1000 mil, proč si kupuje z ciziny imperialistickej sráč, kterej tu nikdy nejezdil atd.?
Pondělí, 16. srpna 2021 - 15:57:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2364
Registrován: 10-2007
Sardel: tak “požadavek” jste si musel vymyslet, já žádný požadavek nevznášel. Jen jsem napsal, jak to vnímám já. Prostě mi ta auta nic neříkají a tak se na ně nehrnu dívat. Dokonce i umím říct proč, ale docela hezky a stručně to shrnul Konservativec, tak není třeba, abych to opakoval.

Možná je to málo vznešené, nemít ten rozhled po tom širém světě, jak jsou ty auťáky taky jinde zajímavé konstrukčně, karosářsky, historicky, výkonově. Jenže já na to jdu asi z jiné strany, takže primárně mi nejde o “auťák”. Proto mě ani neláká poznat je všechny. A že to, co se tady vyrábělo a s čím se tady jezdilo, není pupek světa, to samozřejmě vím. I bez toho, aniž bych byl nucen shlédnout nějaký náhodný průřez celým světem a časem na nějaké akci. Vám připadají jako floskule ruce od šmíru, mě zase připadají jako floskule kecy typu odhlédněme od prachů, stejně je to jen závist, rozhled vs. zaprděnost atd. To se pak těžko shodneme.
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 16:29:13  
Neregistrovaný host
- proto jsem to dal do uvozovek.
- to, co napsal "konservativec" je, omlouvám se, shluk nesmyslných ukřivděných blábolů, zcela odtržených od reality. K tomu se fakt nedá vést žádná konstruktivní debata.
Pondělí, 16. srpna 2021 - 18:31:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 10-2007
Tak já těch příčin nemožnosti konstruktivní debaty vidím víc. Například argumentace proti něčemu, co druhá strana vůbec neřekla (uvozovky to fakt neřeší), kádrování druhé strany (je to ze závisti, nemáte na to prachy, machrování se stodvacítkou). To se fakt debatuje těžko.
Pondělí, 16. srpna 2021 - 18:48:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 10-2007
Jer pro zajímavost výsledky průzkumu mezi majiteli hstorických vozidel: odkaz. Sice je to jenom taková infografika a ze statistických nástrojů se používá jen ten blbý novinářský průměr (takže se hodně informací ztratí) a také nevidíme, jak průkazný je to vzorek, ale pro pobavení dobrý. Dle libosti lze konfrontovat s názory, které zde z různých stran zazněly.
-OndraS
Pondělí, 16. srpna 2021 - 20:00:28  
Neregistrovaný host
No a kam teda zapadají ty imperialistický US vergle, který tu nikdy nejezdily, a přesto od nich mám ruce od šmíru? [lol]
Pondělí, 16. srpna 2021 - 20:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8490
Registrován: 12-2005
Sardel nám zas čeří zatichlé vody Kreportu [satan][biggrin]
Počkej na tu nádheru co vytahnu o víkendu na Babylon. To ti budou oči přecházet [coze] [biggrin][biggrin]
Doufam teda že s paní jedete, docela se na vás těšim. [wink]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Sardel
Pondělí, 16. srpna 2021 - 20:30:07  
Neregistrovaný host
Martin_100: jo, jedeme. Jenže jsem i po všech těch letech snob-začátečník, takže na dvě noci v šetihvězdičkovým wellness hotelu nemám. Rovněž tak sobotní raut bych už nezvládl, přece jen, cpát se dva dny v kuse kaviárem, to už je úplný vyprázdnění pojmu veteránismus (ať už to znamená cokoliv). Takže v sobotu večer po akci prcháme dom. Ergo doufám, že taky přijedeš už v pátek. Ostatně, mám pro snobské osazenstvo připraven náročný veteránský technický quiz, tak jsem na vás zvědav! ;-)
Pondělí, 16. srpna 2021 - 21:23:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8491
Registrován: 12-2005
Si piš že v pátek. Jen nevim v kolixe mi povede zdrhnout z kolbenky. Ale jaxe urvu tak hurá dom pro pes a bágl. A pak už je to jen otázka času než budu na fleku.
Dáme vínopivo a trochu tý debaty o nesmrtelnosti chrousta.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Konservativec
Úterý, 17. srpna 2021 - 02:25:14  
Neregistrovaný host
Sardeli, děkuji za onálepkování a vyhodnocení, že se závistivými kecy nelze vést debatu. Zřejmě žijeme v rozdílných světech. To se stává.

Pokud jsem rozlišoval veterány od "investičních katalogových leštěnek", tak to nebylo dáno závistí, nýbrž jistým povědomím o památkářském přístupu k historii např. definovaném Benátskou chartou z r. 1964.
V Článku číslo 7 Benátské charty se uvádí:
"Památku nelze oddělit od historie, jíž je svědkem, a od prostředí, v němž se nachází. V důsledku toho může být připuštěno přemístění památky nebo její části jen tehdy, když to vyžaduje její záchrana, nebo z důvodů mimořádného národního či mezinárodního zájmu."

Proto rozlišuji veterána - auto se vztahem k prostředí, kde bylo ve své aktivní době běžně provozováno a sběratelský předmět (automobil), který už s původním prostředím nená nic společného.
Neprotestuji proti presentaci aut - sběratelských předmětů, stejně jako neprotestuji proti výstavě Sluneční králové v ČR, která zjevně pojednává o jiném prostředí, než v jakém žijeme. (viz https://www.nm.cz/program/vystavy/slunecni-kralove)
Pouze jsem vyslovil názor, že považuji za správné, aby byly od sebe odlišeny:
- presentace automobilů patřících do středoevropského prostoru vč. odpovídajícího názvu veteránské akce, pakliže je to součást zdejší tradice
- globální přehlídka sbírkových automobilů bez vztahu k danému prostředí.

Nepovažuji za nutné, aby historie byla rozemleta do globálního guláše s universální chutí, vůní i barvou. Veteránské hnutí vzniklo pro radost i poučení. Tak lidem ukažme, jak motorismus vypadal v tomto středoevropském prostředí - a umožněme srovnání, jak se motorismus vyvíjel jinde. K tomu je ale dobré těm, kteří o historii motorismu nemají hluboké znalosti, podat informaci o tom, co je tradiční a co globální. Tedy po vašem - co je zaprděné a co je IN.
Sardel
Úterý, 17. srpna 2021 - 13:26:34  
Neregistrovaný host
Konservativec: Šmarjá, ale to se týká památek, budov, architektury atd., nikoliv vozidel. Je tím ve zkratce řečeno, že nemáte zbourat hrad a postavit na jeho místě OC, který se bude dál jmenovat Pražský hrad. V případě nutnosti můžete památku přesunout, viz kostel v Mostě (ačkoliv zrovna tohle asi není ten nejlepší příklad památkové péče).

Když už chcete důležitě házet chartami, tak citujte něco z té Turínské (je to stejně kousek od sebe), ať aspoň mluvíte k věci.

Pokud vezmu do důsledku váš podivný světonázor, tak by to znamenalo, že Pikola (tu bych tak tipoval k vám), která celý život jezdila v Brně, nesmí být zakoupena sběratelem z Prahy. Zvláště, pokud by se jednalo o zbohatlickýho snoba, kterej by ji do roka nechal na zakázku zrenovovat a pak vyrazil na sraz. Páč krom „vyprázdnění“ by navíc ještě znehodnotil kulturní dědictví.

Samozřejmě, tak jako u všeho, předpokládám, že i zde by platila výjimka. Výše uvedené by se netýkalo „sběratele“, který by nebohý vrak umístil to malé tmavé vlhké garáže a dalších 20 let by se ve stroji hrabal - pochopitelně se při tom dostatečně umazal - a každýmu na potkání vykládal, že příští rok už určitě vyjede. Takových znám desítky...

A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom veteránismus? (případně veteránské hnutí) Ono totiž jako takové vlastně ani neexistuje, není (nebo aspoň ještě nedávno nebylo a nechce se mi to ověřovat) ve slovníku, není kodifikováno. Takže každý si pod tímto slangovým novotvarem může představit cokoliv, podle vkusu toho kterého soudruha. A když budeme jó důslední, tak celý slavný veteránský hnutí vzniklo v podstatě jako recese, že se pár mlaďochů chtělo vyblbnout se starejma křápama. Na nějaký kulturní dědictví, poučení a jiné vznosné plky kakála sabáka.
Konservativec
Úterý, 17. srpna 2021 - 14:26:42  
Neregistrovaný host
Sardeli, jako demagog jste se odkopal pěkně, blahopřeji. Nyní k věci.

Stačí nahlédnout zde:
https://www.fkhv.cz/fiva/turinska-charta/
Šestý odstavec Úvodu zní:
"Tato Charta se inspiruje obdobnými dokumenty a vychází z Benátské charty UNESCO (1964), Barcelonské charty (historická plavidla, 2003) a Rižské charty (kolejová vozidla, 2005)."
To je stručná odpověď k Vaší expresivní větě: "Šmarjá, ale to se týká památek, budov, architektury atd., nikoliv vozidel."

Vaše věta "Pokud vezmu do důsledku váš podivný světonázor, tak by to znamenalo, že Pikola (tu bych tak tipoval k vám), která celý život jezdila v Brně, nesmí být zakoupena sběratelem z Prahy" je pouhou nesmyslnou demagogií, která se snaží okolo sebe kopat v okamžiku, kdy nedokážete nebo nechcete argumentovat. Soudný člověk si udělá o Vašem výroku obrázek. Hloupou invektivu s Pikolou přehlížím jako nepovedenou klukovinu.

Zda je nebo není kodifikován výraz "veteránské hnutí", o tom se nehodlám přetlačovat. Vaší logikou bychom mohli pokračovat ku zpochybnění zajisté nekodifikovaného pojmu "veteránská obec". Tento pojem nacházíme zde:
https://www.fkhv.cz/fiva/turinska-charta/
a to v Úvodu - pátý odstavec, druhá věta:
"Turínská Charta byla FIVou přijata, aby posloužila veteránské obci jako návod při rozhodování a péči o historická vozidla."
Tolik tedy k Vaší větě "Takže každý si pod tímto slangovým novotvarem může představit cokoliv."

Je zbytečné, abyste více reagoval, pouze se se budete zamotávat do svých neodargumentovaných názorů. Jistě se oba můžeme věnovat něčemu smysluplnějšímu :-)

Tak tedy po baťovsku - Práci čest!
Sardel
Úterý, 17. srpna 2021 - 15:54:37  
Neregistrovaný host
- ano, správně, inspirace. To je to správný slovo. Inspirace.
- mě by spíš zajímalo, kde je tam napsáno něco ve smyslu, že se nedoporučuje prodej, provozování atd. historických vozidel do míst, kde se ve své době nevyskytovaly. A jakým způsobem to poškozuje „veteránskou obec.“
- protože i já jsem se dopustil toho smrtelného hříchu, že jsem si z Belgie dovezl motocykl, který zde nejspíš nikdy nejezdil, a co hůř, „přidělil“ jsem mu kopii historického prvorepublikového EČ. Tak abych věděl, kam s ním mohu, aniž bych způsobil rozvrat tradičních hodnot nebo něco podobného. A nevím, co je na tom za demagogii. Zcela vážně se ptám, kde je ta hranice. Já s touhle převratnou myšlénkou nepřišel!
- a taky pak nevím, jestli jsem hen tý oný veteránista, nebo jen sprostý sběratel investičních předmětů. Ačkoliv je mi to celkem u řiti. Stejně jako nějaké charty. Já, stejně tak jako 99 % ostatních, ať už veteránistů, nebo „investorů“, si tyhle radovánky financuju ze svýho. Až mi na ně bude někdo přispívat, může se ohánět nějakýma chartama.
- tož dobrá, po vašem, Čest! (ačkoliv se obávám, že ve vašem případě se nejedná o baťovinu).
Středa, 18. srpna 2021 - 15:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2367
Registrován: 10-2007
Sardel: A nevím, co je na tom za demagogii. Zcela vážně se ptám, kde je ta hranice.

Tyhle dvě věty jsou vedle sebe jistě jen náhodně. Protože právě hledání nějaké hranice je demagogie. Tady není možné stanovit nějakou hranici a vždy, když se někdo pokouší nějakou stanovit nebo po jejím stanovení volá, tak to ničím jiným než demagoií skončit nemůže. Hranice by byla užitečná jen v případě, že by bylo třeba nějak objektivně rozhodovat, co ještě ano a co už ne. Vy sám neustále vkládáte svým oponentům do úst, že chtějí toto nějak rozhodovat, někomu upírat účast někde nebo snad dokonce nákup něčeho, ale tak to není. Já (to vím určitě) nebo například Konservativec (nakolik jsem pochopil) se Vám jen snažíme vysvětlit, jak uvažujeme my osobně ve svém vlastním rozhodování. Ve skutečnosti je to právě jen na každém z nás a ty citované dokumenty nebo charty mají především sloužit jako myšlenkový rámec, pokus o formulaci nějakých základních idejí, kterých se každý z nás může chytit, pokud samozřejmě chce.

Soukromě si pro vlastní potěšení každý může koupit co chce, kde chce a za kolik chce. Toto tady nikdo nerozporuje, není třeba, abyste toto právo před kýmkoli zde bránil. Na druhou stranu Národní technické muezum těžko ospravedlní vyhazování peněz daňových poplatníků za sbírkové předměty, které se zde v minulosti nevyskytovaly nebo vyskytovaly jen velmi okrajově a náhodně, bez vztahu k širším dějinám. To jsou, řekněme, takové dva póly, mezi nimiž se lze pohybovat.

Ono neuchopitelné "veteránské hnutí" je tak někde na půli cesty, vnímám je jako skupinu jedinců, kteří si dobrovolně k pouhému uspokojení svých osobních chutí přidávají ještě nějakou společenskou nadstavbu (byť tato může jejich osobní chutě nějakým způsobem determinovat). Třeba přišli na to, že koupit si něco pro potěšení je sice fajn, ale existují věci (předměty, fenomény), které jejich osobu a jejich život daleko přesahují a rádi by se na nich alespoň nějak podíleli, v rámci svých sil přispěli, aby si nepřipadali jako marnivé děcko. Takoví lidé pak nutně potřebují mimo jiné ideový rámec, ke kterému se dobrovolně přihlásí. Pak se mohou mezi sebou i přít, nakolik jsou konkrétní případy s tímto rámcem kompatibilní, jestli v konkrétním případě ještě věnují kus svých zdrojů na konzervaci nějaké kultury v nějakém kontextu nebo si zase jen koupili starobylou hračku, ale to je celé.

Stanovit hranice je kontraproduktivní, jedná se o humanitní vědu (řekl bych jakýsi pokus o distribuovanou muzeologii, ale takto etablované to pochopitelně není) a ty z povahy věci nejsou exaktní. Jako příklad stačí ten nesmysl se stanovenou hranicí věku vozidla, aby mohlo být veteránem. Neustále se naráží na nesmyslnost této hranice (z obou stran) a tím se nejlépe ukazuje, jak je hloupé hledat exaktně stanovenou hranici.

Byl bych rád, kdyby se do debaty zapojili i ostatní, které to třeba zaujalo nebo mají k tomu nějaký postřeh, ale zdá se, že tím brilatním (brizantním?) vstupem do debaty jste tomu moc nepomohl. Asi nikdo není zvědavý, aby si v odpověď na svůj dobře míněný názor přečetl, že je závistivý chudák se stodvacítkou nebo nějaký srazový inkvizitor. Kdybychom to tedy mohli udržet mimo osobní rovinu, věci by to myslím prospělo.
Sardel
Středa, 18. srpna 2021 - 19:49:49  
Neregistrovaný host
Dovolím se vrátit na začátek, kdy nějaký Risan začal kádrovat: „To je taková ta snobárna, co provozujou pražáci v těch hogo-fogo klubech kolem Prahy, co jsou pak ochotní se servat o to, kdo bude mít jaký vliv na testování a kdo bude v jaké delegaci atd.“ To se fakt nedá nazvat jinak, než ukřivděná zaprděnost. Nezlobte se, ale co slovo, to kravina. Ano, pár bafuňářů tam samozřejmě jelo, ale účastníci fakt nebyli jen z Prahy, nýbrž z celé republiky a i Slovenska. Vy jste jednou větou kolektivně urazil a odsoudil celý startovní pole. Opakuju, vy ty lidi znáte? Všichni do jednoho jsou podle vás hajzlové? Pozítří budu s jedním takovým hogo fogo snobem, kterej jel majle, opejkat buřty v babylonském kempu. Jistě ho vaše charakteristika pobaví.

„No a auta... to jsou taková ta auta z katalogů, kde se dočtete, kolik má která kára na světových trzích právě hodnotu. Ale skoro žádnou z nich nenajdete na dobových snímcích z našich končin.“ Taky blbost. Zrovna dneska jsem narazil na nějakou fotogalerii z mailí. Až na tu repliku Atlanticu a na tatrováckej paskvil z Ecory jsem tam neviděl nic, co by se nedalo najít „na dobových snímcích z našich končin“. Je vidět, že o historii víte prd. Sorryjako. A i kdyby, tak co by na tom bylo špatnýho?

Hele, OndraS tady naťuknul Ameriky - kupodivu po něm nikdo nevyjel, odpovědi se nedočkal. Mě osobně ameriky teda neberou (to je právě o tom vkusu toho kterého soudruha), ale když už, tak Duesenberg. Asi proto, že ho stavěl Němec. :-) Sotva bych měl kdy možnost si ho prohlídnout, na Palm Beach kvůli tomu nepojedu. Ale když si ho pořídil Karol Pavlů, v očích místní skvadry nepochybně hogofogo snob nejhoršího zrna, a přivezl ukázat do Čech, tak jsem okolo něj uhranut desítky minut kroužil (okolo Duesemberga, ne pana Pavlů) a poslední, co by mě napadlo, bylo držkování, že Duesenberg tady nikdy nejezdil. Asi jsem málo přízemní.

„A my z mimopražských klubů veteránistů s rukama od šmíru na to jen čumíme s otevřenou hubou“ Ty ruce od šmíru mě nepřestávaj fascinovat. Tenhle žvást spolehlivě zabírá už od revoluce. Jakože čím víc zadělanej, tím víc veteránista? (A jsme zas u tý definice veteránismu!) Kdo není věčně zaprasenej, jako by nebyl? To je jediný kritérium, abyste ho byl ochoten akceptovat? A co když, například, je někdo velký nadšenec, má znalosti, vědomosti, jen není manuálně zručný. Ale zas umí vydělat prachy. Tak než by něco zkurvil, raději si renovaci zaplatí, nebo koupí rovnou hotovou „investiční leštěnku“. Špatně?

A co když se někdo v tom šrotu hrabat nemůže, třeba z důvodu své profese? Špičkový neurochirurg, světový houslista... Tak si holt zjednaj někoho na tu „špinavou práci“. Taky špatně? Nebo má někdo zdravotní problémy. Alergie, egzémy, fyzický hendikep. A zas se za něj kdosi hrabe ve šmíru... Toho také konservativci odsoudí jako untermensch nebo rovnou škůdce? Takových příkladů bych našel...

„Zajímavé by bylo i třeba udělat nějakou statistiku podle krajů, kolik veteránů jako je BMW nebo Bugatti je v kterém kraji.“ Proboha proč?! Koho zas chce kádrovat? Navíc, možná byste se dost divil. Je možný, že by ta statistika nedopadla podle vašeho očekávání (mám velký problém nenapsat „buranského očekávání“, ale nakonec jsem se rozhodl, že se k tomu nesnížím ;-) )

Vážně se vám to pořád nezdá jako zaprděnost?

„Vy sám neustále vkládáte svým oponentům do úst, že chtějí toto nějak rozhodovat,“ ne, nevkládám. Jen to po vás opakuji, možná jen méně zaobaleně. Významově stejně. Popravdě, s tím selektováním, že na srazy můžou, oprava, měly by, pouze ty stroje, které se na našem území historicky vyskytovaly, s tím jsem se doposud nesetkal, to je pro mne novinka. Možná nebyly myšleny všechny srazy, tím spíš by mě zajímalo, kam ano, kam ne. Podle jakého klíče. Jak říkám, nerad bych se dopustil dajakého faux pas, nebo snad dokonce škodil.

„Na druhou stranu Národní technické muezum těžko ospravedlní vyhazování peněz daňových poplatníků za sbírkové předměty, které se zde v minulosti nevyskytovaly“ s tím by se celkem dalo souhlasit (ačkoliv mě zrovna nenapadá konkrétní příklad takového rozhazování, asi budu muset hodit řeč s Arnoštem ;-) ), každopádně NTM je vůbec dost „svérázná“ instituce, ale to už je poněkud OT, o tom snad řeč není.

„Stanovit hranice je kontraproduktivní“ - já s tím (aspoň v tomhle případě) nepřišel ;-)

„jedná se o humanitní vědu (řekl bych jakýsi pokus o distribuovanou muzeologii, ale takto etablované to pochopitelně není)“ Obávám se, že si poněkud fandíte. Ano, tak tomu skutečně není. Málokdo jak z těch snobů, tak těch se zaprasenejma rukama, povýšilo veteránismus až tak vysoko.

„Jako příklad stačí ten nesmysl se stanovenou hranicí věku vozidla,“ nikoliv to není nesmysl, ale to by bylo na jinou, mnohem delší debatu. Už jednou jsem se to tu pokoušel nadhodit, ale neuspěl jsem. Žigulíci a stodvacítky mě ušlapaly. :-D Mám na toto thema jeden svůj starý text, chtěl jsem ho updatovat, ale nakonec jsem usoudil, že by to byla ztráta času. No, třeba mě k tomu donutíte. Ona to sice nejspíš bude úplně zbytečně vynaložená námaha, ale aspoň bude na koho si zanadávat. ;-)
Středa, 18. srpna 2021 - 22:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8043
Registrován: 3-2007
Do debaty sa zapájať nejdem, keďže som svoj postoj už vyjadril vyššie, ale čo sa týka Duesenbergu, tak jeden tu už je cca. 20 rokov [happy]
Vlastní ho pán Kiaba, zhodou okolností som ho fotil akurát v Prahe na Retro Prague 2004 (čomu zodpovedá aj kvalita záberu v tmavej hale). Je to nádherné auto, aj keď tá farba mi k nemu veľmi nepasuje.


Čo sa týka amerík, ja najviac obľubujem predvojnové autá prúdnicových tvarov. Z povojnového obdobia sa mi páčia len nejaké jednotlivé modely (napr. Camaro Mk3 [proud]), ale ako celok preferujem európske autá.
Sardel
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 08:50:58  
Neregistrovaný host
Tomino: ajta! toho jsem měl na mysli. Hmmm, já ho přiřkl někomu jinýmu. Mea culpa. No nevadí, nakonec pán Kiaba bude taky určitě snob, když si pořídil něco takovýho. :-D

Osobně mi ta barva nijak nevadila. Hlavně je to monstrózní kára. Na fotkách to plně nevynikne, ale když tomu člověk čučí z očí do očí... A pak když ho nahodil... :-)
Duesemberg
Sardel
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 11:06:02  
Neregistrovaný host
Takže přátelé, dnes je ouřední den v UJČ, tak jsem tam zavolal. Vznesl jsem dotaz, zda jsou slova "veteránismus" a "veteránista" oficiální, kodifikovaná a definovaná výkladovým slovníkem. Paní Dr. jsem napřed trochu zaskočil, ale pak jsme vedli čtvrthodinový přátelský rozhovor. Resumé je asi takové, že se nejedná o kodifikovaná slova, navíc jsou nejsíš i blbě utvořená z hlediska lingvistiky, lze je označit max. za profesní slang, který ovšem nemá jednoznačný význam a různé "zájmové" skupiny si tyto výrazy mohou interpretovat po svém.

Co se týče oficiálních dokumentů, třeba i s právním přesahem, neměly by se zde právě kvůli té nejednoznačnosti vůbec používat, v případě nutnosti výraz opsat třeba několikaslovným popisem.

Stran možnosti kodifikace a zanesení do ofiko výkladového slovníku paní Dr. sice vyslovila pochybnost, že by se tam náš milý veteránismus dostal, to už spíš ten veteránista, nicméně, na novém aktualizovaném slovníku se pracuje. Aktuálně jsou u písmene D, takže možná, až se dohryžou k V, tak tam něco plácnou.

Zatím je používání slov veteránista a veteránismus v oficiálních textech jednoznačně chybné a skutečně, tak jak jsem nedávno psal, je na každém, co si pod tím představí.

Pro zajímavost, databáze zaznamenávající výskyt jednotlivých slov a výrazů uvádí pouze 3 zdroje se slovem veteránismus a asi 150 x veteránista. Samozřejmě, nevyhledává se v blábolech na K-reportu, ale ve smysluplných zdrojích. Tím je celkem jasně dáno, jaká je těmto slovům přikládána důležitost.

Pokud byste to chtěli písemně přímo z UJČ, není problém. Zažádejte si o závaznou rešerši. Stojí, pokud si dobře vzpomínám, kolem 600 Kč. Několikrát jsem využil tohoto dobrodiní, hádaje se s blby. Do vás ale ty prachy nevrazím! :-P
Mauricio
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 11:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9962
Registrován: 4-2005
Ty musíš mít velice složitý a smutný život [uhoh]
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 13:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2368
Registrován: 10-2007
Sardel: No to koukám, proč se chcete hádat o oficiální význam nějakého slova? Myslel jsem, že nám jde o vzájemné dorozumění - většinou se v debatě používají takové zkratky, "veteránismus" je prostě zkratka, nic oficiálního, stejně tak "ruce od šmíru" je zkratka. Pokud někdo nerozumí, lze pár větami upřesnit. Pokud se ovšem porozumět tomu druhému chce. Vy zjevně rozumět nechcete, významy všeho posouváte směrem, kterým je to konfliktnější. Mohl byste případně ještě konzultovat na ÚJČ význam slova "zaprděnost", kterým se tady oháníte víc než já veteránismem. Ostatně měl byste raději zavolat na nějakou mezinárodní lampárnu, moc nechápu, proč by smysl nějaké lidské činnosti, která probíhá ve všech státech, měl definovat zrovna nějaký ústav pro zaprděný regionální jazyk. Zvláště pak v případě lidí s rozhledem, co jsou světoví a tak jezdí v duesenbergách. Hádat se s lidmi o význam nějakého slovíčka a ohánět se nějakými bumážkami z ústavu namísto toho, abych se normálně snažil pochopit, jak to vlastně druhá strana myslí, mi přijde dětinské. A když jste na sebe práskl, že už jste to dělal vícekrát, pochopil jsem mnohé.

Ještě stručně k předchozímu Vašemu příspěvku. Pokud jde o urážku účastníků "majlí", ničeho takového jsem se formulací "snobárna, co provozujou pražáci" dopustit nechtěl. Měl jsem na mysli spíš organizaci, ale asi jsem se nešikovně vyjádřil. Proti účastníkům nic nemám a tímto se jim omlouvám. Faktem zůstává, že se s nimi rozcházím v názoru na volbu vozidla, ale už jsem několikrát napsal, že to není problém, je to každého věc. Osobně ty lidi neznám, z mého okolí nikdo na tuto akci nejspíš nejezdí. Jak jsem už mockrát napsal, pohybuji se v kruzích, které vy nazýváte zaprděnými, ale žíly mi to netrhá. S akcí jsem vlastně do styku přišel jednou, když mě z Autoklubu požádali, abych kolonu účastníků "majlí" provedl obydlenou zatáčkou, ale to už je určitě víc než deset let.

K dotazu Ondry na ameriky - no jo, je to přesně tak, jak myslíte, viz můj příspěvek č. 2367.

K "rukám od šmíru" asi taky už nemá cenu moc psát. Je to prostě zkratka pro vyjádření toho, že jistá zkušenost může člověka posunout v uvažování někam dál a já tomu věřím. Pro Vás je to žvást, pro mě je zase žvást, že někdo není manuálně zručný. Ostatně k čemu je vymýšlet nějaké kazuistiky, kdo nemůže mít ruce od šmíru. Spor o jakousi dělicí hranici z toho děláte zase jen Vy. Je-li to opravdu žvást, vůbec na tom nezáleží a nemá to žádnou moc, ani když je to vyřčeno.

Cituji: „Zajímavé by bylo i třeba udělat nějakou statistiku podle krajů, kolik veteránů jako je BMW nebo Bugatti je v kterém kraji.“ Proboha proč?! Koho zas chce kádrovat? Navíc, možná byste se dost divil. Je možný, že by ta statistika nedopadla podle vašeho očekávání (mám velký problém nenapsat „buranského očekávání“, ale nakonec jsem se rozhodl, že se k tomu nesnížím ;-) )

Zde jste si opět vymyslel, že chci někoho kádrovat. Tvrdit, že chci někoho kádrovat je fakt buď nebetyčná tupost nebo záměr, protože jsem to tu několikrát explicitně vyvrátil. Prostě chci vědět, jak to je, podle toho si upravím názor. A tím dovětkem, jak se "nesnížíte" k tomu, abyste napsal zrovna to, co jste napsal, jste se fakt předvedl.

Cituji: "Popravdě, s tím selektováním, že na srazy můžou, oprava, měly by, pouze ty stroje, které se na našem území historicky vyskytovaly, s tím jsem se doposud nesetkal, to je pro mne novinka. Možná nebyly myšleny všechny srazy, tím spíš by mě zajímalo, kam ano, kam ne. Podle jakého klíče. Jak říkám, nerad bych se dopustil dajakého faux pas, nebo snad dokonce škodil. "

S tím jste se setkal jen ve své hlavě. Nic takového jsem tady nenapsal a myslím, že ani nikdo jiný. Poněkolikáté jste to překroutil a poněkolikáté to tady dementuji. Buď je to velká natvrdlost, opět řešit něco, co jsem už zdůraznil, že neříkám, nebo zlý záměr.

A ano "distribuovaná muzeologie" je skutečně stále jen zbožné přání. Alespoň ale víme, že může být i něco víc než jen hraní si. Je to možná idealismus, ale nehrajte si teď na pragmatika, když jindy píšete různé poučovací texty.
Pátek, 20. srpna 2021 - 21:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 4-2007
Mauricio: furt jsem přemýšlel, jak to slušně napsat, a tys to vyřešil za mě [ok]
transit01
Sobota, 28. srpna 2021 - 17:26:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3000
Registrován: 9-2012

Sobota, 28. srpna 2021 - 19:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2371
Registrován: 10-2007
Jako vzdycky bez jediné věty, protože proč, že. Tak nějaké podněty do diskuse:

Zaujala mě ta brutální zrcátka u toho béčka na první fotce. To nechápu. Taky mám takové (jen není dvoubarevné, podle mě se to nikdy dvoubarevné nedělalo), ale na co by mi taková zrcátka byla, fakt nevím. Jo, jede to pomalu, tak je nuda a vpředu je to pořád stejný, tak budu chvíli koukat dozadu. Jenže proto nemusím to auto takhle zohyzdit.

Znalci mi jistě řeknou, co za typ je ta oranžová havarijní služba GAZ?

Černý Favorit s ponorkou - dělal se tento model v černé? Vůbec si nejsem jistý.
Pajzák
Sobota, 28. srpna 2021 - 20:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5391
Registrován: 6-2015
Iž 2125
transit01
Sobota, 28. srpna 2021 - 21:02:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3001
Registrován: 9-2012
Ten favorit tipuji nehledě i na zbytek auta na celolak, s jeho majitelem jsem se tam asi 20 minut bavil, a zjistil jsem že jsme chodili na stejnou školu, jen on na lakýra a já byl mechoš.
Neděle, 29. srpna 2021 - 21:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4885
Registrován: 11-2006
Transit: co takhle napsat, co a kde to bylo za akci hmm? Ten Polonez je na ceskych znackach?
Pajzák
Pondělí, 30. srpna 2021 - 09:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5393
Registrován: 6-2015
Nebyl teď někde sraz VW busíků? Předjížděl jsem včera na D1 soupravu odtahovky, co vezla T1 + T2 + T3, dalších pár T3 jsem potkal taky.
Mauricio
Pondělí, 30. srpna 2021 - 13:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9976
Registrován: 4-2005
Černý Favorit s ponorkou - dělal se tento model v černé? Vůbec si nejsem jistý.

Též by mě to zajímalo. Černá se objevila už u řady 742/743 (resp. myslím, že jen u 743), mohla se tedy klidně objevit i u Favoritů - ale zatím jsem všechny originál černý potkal až jako Black Line.
transit01
Pondělí, 30. srpna 2021 - 17:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3002
Registrován: 9-2012
Vystavovali jsme na Rychnovském zámku v rámci akce "Jarmark města Rychnov nad Kněžnou". Byla to akce od VCC Dobruška. Koná se to každý rok.

Ano, Polonez má Česká véčka.
transit01
Sobota, 04. září 2021 - 12:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3008
Registrován: 9-2012
Sobota, 04. září 2021 - 18:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 8-2015
Rapid 1940: https://www.autoweb.cz/skodovkou-roku-1940-jezdi-vsude-jine-auto- nepotrebuji-rika-hrdy-majitel/?fbclid=IwAR2qa7VvvjtSf956amhXcn0bC fSR8kA0pMTj8j2bFriM-iIZ73FkqjNwnMY
Pondělí, 06. září 2021 - 10:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 10-2007
Tak prohlásit "jiné auto nepotřebuji" si jistě může dovolit člověk, který vlastně vůbec nikam nepotřebuje jezdit. Případně někdo, za koho to řeší někdo jiný. Pokud je zodpovědnost na Vás a všichni čekají, že Vy to zařídíte, tak ani náhodou. Ale to je jen takový novinářský titulek, aby nachytali čtenáře.

Co je spíš zajímavé, je ten stav toho auta. To auto je zjevně renovované jako veterán tj. do stavu jako po vyrobení, zásahy a vrstvy, které vznikly v 60., 70. a 80. letech pro lepší užívání, byly pečlivě odstraněny. Například zadní světla se z jakž-takž čitelných vrátila to těch sice elegantních dobových, ale celkem nečitelných. Zjevně vzhled auta "jako po vyrobení" je pro majitele cennější než snížení rizika, že to do něj někdo při odbočování zleva napasuje při předjížení zboku, protože přehlédl (téměř ne)blikající směrovku a chtěl toho dědka, co se mu tam motá a teď navíc ještě nesmyslně zpomaluje, konečně předjet. Totéž přední blikače, zrcátka, převodovka a asi i další věci. Tedy stav kontrastuje s novinářským vytvářením dojmu, že to je auto na běžné ježdění. A majitel zjevně věří, že přiblížit se co nejvíce stavu "jako po vyrobení" má vyšší hodnotu než nechat na tom všechny ty pozdější vrstvy.

Co myslíte? Měl auto nechat tak, jak je na konci 70. let koupil a jen udržovat nebo udělal dobře, že to všechno oloupal a snažil se vrátit co nejvíc k vzhledu 40. let?
Pondělí, 06. září 2021 - 19:55:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 3-2011
Keď sa rozhodol auto renovovať, tak je podľa mňa samozrejmé, že to dával do pôvodného stavu. Lebo teraz čoho sa mal chytiť, resp. čo malo byť cieľom renovácie? Urobiť na tom generálku, ale tak, aby to vyzeralo ako v nejakom medzistave?
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 06. září 2021 - 23:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8505
Registrován: 12-2005
Risane já bych mu i věřil že jiný nepotřebuje.
Jezdí na tu chalupu a tam ho to doveze. Musel by jinak cestovat půl dne sockou. Takže auto potřebuje. Podle všeho s tim jezdí i na nákupy. K tomu to též poslouží. Ale nemá potřebu jezdit denně.
Když hsem bydlel v Plzni tak jsem to měl do práce 1200metrů a jezdil tam na koloběžce. Obchody byly od 200 metrů po kilometr. Mhd taky 200 metrů, školka před domem škola 300 metrů a poliklinika 250 metrů. Tam jsem fakt auto nepotřeboval. Přesto jsem měl jeden čas 3 auta, motorku a mopeda. Ale úplně by mi atačilo nějaký 70 let starý pojízný auto kterym bych si zajel občas na výlet, velkej nákup či na chatu (tehdy 7 km daleko). Takže jo rozumim dědkovo tvrzení.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 07. září 2021 - 10:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2373
Registrován: 10-2007
Fero: renovace je renovace, další možnost (dneska hitovka, protože lidi jsou líní a přemýšlí, jak být zajímaví a přitom tomu moc nedat) je konzervace. No a pokud auto chci skutečně jen používat jako auto, tak to prostě polepím s cílem co nejlepší poměr cena/výkon.

Martin_100: Já mu věřím, že auto nepotřebuje. Takže pak je takový bonus, když může sednout do něčeho, co jede, a někam zajet, něco dovézt. Protože když na tu chalupu nedojede, tak se taky prd stane. No a když moc leje, tak se holt počká. Ovšem ne každý má ten luxus, že si to může dovolit. Když potřebuješ cestou z práce stihnout vyzvednout léky pro nemocnou matku, protože ten recept končí už zejtra a pak jí je ještě hodit, nakoupit pro děcka, aby měly něco pořádného k večeři, vyzvednout materiál na zítřejší zakázku, koupit kytku pro manželku, aby nebyla nasraná, že jsi zapomněl i na její narozeniny, do toho Ti volá šéf, že je potřeba ještě to a tamto, tak ten luxus tvářit se, že mi Rapid OHV úplně stačí, prostě nemáš. Tohle žerou lidi, jejichž největší starostí je, jestli se jim chce jít vyvenčit psa.
Jef
Úterý, 07. září 2021 - 11:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6144
Registrován: 5-2002
Já mu věřím, že auto nepotřebuje.

A s čím je potom polemika? Ten pán to přece říká jen o sobě - nikomu dalšímu necpe nic jako "ani vy auto nepotřebujete" nebo snad "vám by taky stačilo něco jako můj Rapid". Jen se tam píše, že konkrétně on do práce a po Praze jezdil celý život hromadnou dopravou (což bylo dřív běžné a ve vnitřní Praze je to zcela běžné i dnes), teď je zřejmě v důchodu a tímhle jede občas na chatu. Ano, asi to bude tak, že kdyby bylo špatné počasí nebo se auto porouchalo, tak se prostě ne(do-)jede, ale co na tom?

Jinak jsem si myslel, že tenhle aerodynamický Rapid OHV je (přinejmenším dneska) něco unikátního, takže mě na startu (zde též diskutované) akce 1000 mil československých zarazilo, když tam stála dvě takováhle auta za sebou (tenhle a ještě jeden modrý, prý z muzea škodovky).

Co se týče renovace, já osobně mám slabost pro vozidla, kde se právě dochovaly ty přibývající "zásahy a vrstvy" jako blinkry, couvací světlo, třeba i nepůvodní nárazník a různé doplňky pro udržení staré káry způsobilé pro běžný provoz. Ale jestli to kompletně renovoval, tak asi chápu to přiblížení původní podobě.
Úterý, 07. září 2021 - 17:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 3-2011
Risan: konzervace to je stav, keď niekto nájde v stodole/garáži motorku/auto, ktoré tam stálo 20 rokov (a 20 rokov predtým jazdilo) a následne to sprevádzkuje a vystavuje? Na túto tému tu už debata prebehla, poniektorým sa nám to tu páčilo a ty si to odbil s tým, že v danom stave to určite nedojazdilo, ako sa na tom prejavila dlhá doba odstavenia.
Tak je to tiež jedna z možností, ak na tom majiteľ chce nechať patinu, nechce renovovať, lebo inak potom čo s takým vozidlom? To je prakticky časová konzerva, s tým rozdielom, že už má svoje odjazdené.
EDIT: To s premýšľaním objasni, lebo neviem, čo tu je na premýšľanie. Aké možnosti má majiteľ? Nechať to v takom stave ako to je, urobiť komplet generálku, nechať to ako je plus polátať tak, aby to bolo použiteľné v bežnej prevádzke, čo už ale potom nie celkom zodpovedá "nechať tak, ako je".

(Příspěvek byl editován uživatelem Fero.)
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 18. září 2021 - 14:08:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4896
Registrován: 11-2006
Porsche na původních značkách? Kdo to sakra za komárů měl? [coze]
George
Středa, 22. září 2021 - 10:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 5-2002
Mirous: Lidi měli leccos, tohle mohl být nějaký dárek strýčka z NSR, nebo nějakého protekčního zaměstnanec PZO či politika.
Tady byla i jiná auta. Ameriky apod. Fotky jsem stáhnul kdysi z káčka.


Už jsme to tu kdysi řešili, že v ČSSR se dala potkat zajímavá vozítka. Jenže jako u všeho, není problém vlastnit ale udržet v chodu. Kdysi sem přispíval kolega Kopáček, který vlastnil různá zahraniční vozidla. O tom jakým stylem byla bastlena, aby se udržela v chodu, by se daly napsat velmi obézní romány.
Ostatně kdysi jsem slyšel historku o dvou Hondách z nichž jedna si zahrála v Nemocnici na kraji města.
Půjčení auta ČST, pojištění atd. Auto se pak potulovalo mezi majiteli protože byl úžasný problém sehnat brzdové destičky. Z místních zdrojů tam nepasovalo nic, objednat se muselo přes Mototechnu, ta zkontaktovala Honda servis v NSR, ten buď měl nebo neměl destičky na skladě. Když měl super, přišly během měsíce a pak ještě najít někoho kdo se toho nebojí a umí to vyměnit. Když v NSR neměli, psalo se do Japonska Hondě ať pošlou s další standartní objednávkou ND, to se trochu protáhlo ale pak už to šlo. A to byly pitomé brzdové destičky. Složitější komponenty (chladič, poloosy, převodovky atd) vedly většinou ke smrti vozu nebo vyzkoušení jaký je majitel kutil.To pak člověk žasl jak jsou různé značky aut mezi sebou poměrně kompatibilní, když se tomu pomůže.[happy]
-OndraS
Středa, 22. září 2021 - 15:03:32  
Neregistrovaný host
Ti dva dědci diskutující u Firebirda mě vždycky pobaví nejvíc. U čeho diskutují dnešní dědci?
A u čeho jako dědci budeme stát my, co nám je teď 30-40? [lol]
George
Středa, 22. září 2021 - 15:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 5-2002
Netuším co nás čeká ale z některých náznaků mám děs. Diskuze typu na kolik dobíjení dojedeš na chalupu a podobně. A stát budeme také u něčeho, v té době exotického, takže typuji 4 válec 1,6 benzín či nafta.[happy][happy]
Středa, 22. září 2021 - 17:53:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 2-2013
Pokud vím, tak jednu Hondu vlastnil i Karel Šíp a někde vzpomínal, jak mu basáci od Gotta pašovali z Německa výfuk.
Čtvrtek, 23. září 2021 - 14:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 813
Registrován: 10-2014
Ondra S: Ten pán v kožichu povídá tomu druhýmu: "Fando, koupil jsem si auto, pojď, svezu tě na pivo k Flekům."


Hádám, že to bude špionážní fotka z archívu STB, takovýhle bourák v osmdesátkách fakt nemohl mít kde kdo...
Pajzák
Neděle, 26. září 2021 - 18:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5456
Registrován: 6-2015
Jeden krasavec z mého rodného města.
Neděle, 26. září 2021 - 21:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 10-2014
...toho sem viděl v týdnu v Olomouci....[ok]
Pajzák
Pondělí, 27. září 2021 - 08:03:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5458
Registrován: 6-2015
Bydlí v PV, potkal jsem jej za víkend třikrát.
Pondělí, 04. října 2021 - 21:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4909
Registrován: 11-2006
V sobotu u nás byla veteránská akce. Poměrně málo bylo těch opravdových dědečků a na druhou stranu už se na srazech objevují Favority, Renaulty 19 a podobné ročníky.

Potkal jsem zde se vysněné auto a to je Fiat 124 sport coupé, navíc na původní ČS registraci, to mě překvapilo, netušil jsem, že se sem dovážely.

A jedna technická pro Risana, mrkni na fotky palubovky té Tatry 613. Je to špatně vidět, ale ta palubka vypadala tak nějak zvláštně, jak před rozpadnutím, ale říkám si, není to nějaká bezpečnostní/protipožární úprava, vzhledem k zřejmě původnímu účelu vozu?



Pondělí, 04. října 2021 - 22:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8522
Registrován: 12-2005
A co že byl původní účel tý tatry?
Moc se mi líbí. Mam rád tuty "technický" automobily a ta tatra je fakt parádní. To auto má koule.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 04. října 2021 - 22:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4910
Registrován: 11-2006
Martin: myslel jsem, že je to nějaká asistenční služba, což se mi potvrdilo strýčkem googlem, v odkazu cca uprostřed stránky ta nabořená..

https://www.tatra-club.com/forum-tema/tatra-613-special-2777
Úterý, 05. října 2021 - 01:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8083
Registrován: 3-2007
Mirous: Ten 124 SC má značku až z jari/leta 1990, takže považujem za celkom pravdepodobné, že sem bol dovezený až po revolúcii. Ale nič to nemení na tom, že je to krásne auto - hneď po kupé 130 pre mňa asi najkrajší Fiat [auto]

K tej T 623, pôvodne to bolo auto Rychlé Technické Pomoci. Muselo byť na tom práce ako na kostole, než to niekto dal do takého stavu [ok]
Úterý, 05. října 2021 - 02:23:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4911
Registrován: 11-2006
Tomino: 130 Fiat je krásný jak sedan, tak coupé, ale oproti 124 SC na mě působí více luxusně a masivně než sportovně. Také bude technicky náročnější a cenově mimo možnosti (zrovna jsou dva na prodej).

Až dodělám poláka (pozastaveno protože musím do Vánoc dodělat rekonstrukci domku k nastěhování 😬, říkal jsem si, že by se mi líbil ještě k němu klasický italský Fiat a volba by byla jednoznačně právě sport coupé, popřípadě první série Mirafiori.

Sport coupé je prostě auto, nad kterým slintám, klasický starý sporťák, krásný italský design, zároveň ještě není tak úplně nedostupné i když ta cena letí nahoru. Technicky bude velmi podobné Fiatu 125, takže bych si s tím i věděl rady. S motorem 1,8 musí i slušně letět. No uvidíme jednou..do teď jsem mohl utrácet za auta, ale najednou během jednoho roku přišlo na Svět dítě a barák, tak už to nebude taková sranda 😒