Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 27. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Historická vozidla do 27. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 18. srpna 2020 - 21:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4937
Registrován: 4-2003
Shodou okolností na mě právě vyskočil odkaz na článek o brněnském Retro muzeu. VB nechybí: Čas od času zde pořádá akci, kdy ulicí běhají veksláci nabízející bony a kolem projíždějí dobová vozidla Veřejné bezpečnosti či někdejší autobusy.

Ostatně, výmluvná je i fotografie k článku. VB i četníci ze Saint-Tropez, pro každého něco. Ta hasičská "erena" ve veřejněbezpečnostní žluté asi nebude úplně standardní, či?

Upřímně, článek i následné zhlédnutí stránek Retro muzea mě od návštěvy odradily. Ale věřím, že jiné naopak přiláká.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mauricio
Středa, 19. srpna 2020 - 09:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9545
Registrován: 4-2005
Slyšel jsem, že je to spíše pouťová atrakce, ale nikdy jsem tam nebyl, tak nevím. Pravdou je, že po přečtení článku z odkazu také už nějak nemám chuť.
-OndraS
Středa, 19. srpna 2020 - 15:50:57  
Neregistrovaný host
Je to klasická komerce, a přiznaná. Nesmíte od toho čekat žádný veteránistický a historický punc. Ale to vás pravděpodobné nečeká ani na žádném hradě atd, kde budou "doboví" řeholníci, "dobové" souboje a podobně. My tam pořadáme schůze UScars klubu, ale vlastně vevnitř jsem taky nikdy nebyl a taky mě to nijak dramaticky neláká.
No za mě, je toho retra všeobecně nějak moc. Poptávka generuje i nabídku, a tak se naskladaním staryho harampadí do stodoly stalo muzeum z každýho bývalýho JZD. Tady "na statku" to vypadá, že toho je ovšem opravdu hodně a má to nějakou fazónu a uspořádání.

Mě třeba, a to je tím retrem, docela rozčiluje, když se mě někdo u jednoho nebo druhýho Camara nebo u bráchových aut ptá, "kolik to má hodnotu".
Středa, 19. srpna 2020 - 19:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 10-2007
A jak to vypadá, když se přiznává komerce? Dám si do názvu slovo “muzeum”?
-OndraS
Středa, 19. srpna 2020 - 20:01:38  
Neregistrovaný host
V dnešní době ano. Ale nedá se to soudit podle fotky četníka ze Saint Tropez s Fantomasem u Citroenu Mehari v pozadí s autem veřejné bezpečnosti. Na základě pár kyčovitých fotek bych to neodsuzoval. Uvnitř je celkem zodpovedně uspořadaná sbírka všeho od socialistickýho špendlíku až po multikáru.
Člověk musí střílet i do vlastních řad, na srazech amerik se toho kýče vyskytuje taky dost a přitom na ty větší jezdim už léta. Je potřeba to, co se mi nelíbí, přehlížet. Někdy je to pravda těžké, jako u VB Furgonetu. To jdou mdloby i na mě a sebelepší vysvětlení je furt vlastně neospravedlnitelný.
Nedavno jsem bojoval s mým velmi dobrým kamarádem, co spravuje ameriky. Když koupil z Holandska
firebirda 1982 ve verzi Trans-Am v krasným stavu, jenom stačilo sehnat chybějící doplňky a byla by to originál kára. Jenže on z toho zase pod jinym nátlakem udělal už asi desatýho KITTa, co vyjel z jeho garáže.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 10:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2253
Registrován: 10-2007
No jo, v dnešní době ano, ale tihle vykukové vyprázdnili další pojem, aby jim to hodilo pár grošů. Udělám lunapark z opdadu a nazvu to muzeum, protože je to z nějakých starých krámů? Když si dáme do google pojem “muzeum”, vypadne nám jako první definice mezinárodní muzejní rady:

Muzea jsou ... instituce ... které získávají, uchovávají, zprostředkují a vystavují hmotné i nehmotné doklady o člověku a jeho prostředí za účelem výchovy, vzdělání a potěšení.

Ano, rozumím, že dnešní doba staví definici vytvořenou skupinou lidí, kteří o věci roky přemýšlí a mají haldu zkušeností s oborem, na stejnou úroveň, jako momentální nápad kohokoliv (tzv. osobní názor), ale zdravý rozum velí jinak.

Jo, v té definici je na konci slovo “potěšení”. Ale je tam spojka “a”, tedy nelze oddělit od výchovy a vzdělání. Totiž vymýšleli to lidi, kteří si dovedli představit, že vzdělávání a poznávání pravdy je potěšení. Nemysleli tím, že potěšení v muzeu bude z mystifikace.

Došli jsme do stavu, že přijdeš do muzea, zaplatíš, a je na Tobě, abys si sám někde zjistil, co z předloženého je vlastně pravda a co je jenom taková sranda, protože “lidi to tak chtěj”. Přesněji řečeno - samozvaní muzejnící každého staví do role, že je mu to jedno, co je pravda a co ne, protože většina prý chce lunapark. Ovšem tito hrdinové byznysu už nejsou takoví hrdinové, aby svůj podnik nazvali pravdivě lunapark a raději ukradnou pojem muzeum. Tedy pardon, neukradnou, oni internalizují externalitu.

Mně ani tak nevadí, když si někdo vytáhne z muzea exponát a udělá u toho nějakou absurdní performanci. Sranda musí bejt. Tak si vemte Mehari, francouzské četnické uniformy a foťte se u toho, klidně. Ale když někdo vrazí něco nepravdivého do expozice, tak to prostě považuji vzhledem k výše uvedenému za nemorální. I když to dělá pro peníze, pořád je to nemorální. Můžeme se s tím vyrovnat současným přístupem, že nemorální je pouze to, co je nelegální a zbytek je v pohodě, ale já to tak prostě nemám. Protože jsem taky prezentoval nějaké sbírky formou muzea, dobře vím, že nejnáročnějěí není nashánět a naskládat tam všechno. Nejnáročnější je ovládnout se a rozhodnout se, co do expozice nedám, i když by se (mi) to v ní líbilo.
-OndraS
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 14:46:51  
Neregistrovaný host
Tak v zásadě, nejsme v neshodě. Máš prostě pravdu. Me šlo jenom o to, abychom nezatracovali každou takovouhle expozici (vznostný název) jenom proto, že jednou do roka uspořádá nějakou "nepravdivou" srandu. Jak říkám, vevnitř jsem nebyl, jenom zprostředkovaně mám info, že to ma hlavu a patu, ale že to je holt současně zameřeno na výdělek.
Musím se i přiznat, že budovy s názvem muzeum mě nikdy nijak neoslovovaly, cokoliv v nich bylo. I když to je třeba něco "od fochu", tzn v mém případě ameriky, auta z 80-90let všeobecně a nebo nějaká MHD, vždycky defacto skončím u toho, že jsou to třeba hezký exponáty, ale vlastně z nich tak nějak nic nemám, když jsou za páskou, vidím je jenom zepředu a na cedulce nejsou ani zakladní údaje. Lepší je to za kulisama. Tam někdo nějakej ten krám startuje, marně přemlouvá k jízdě nebo je po lokty zabořenej pod kapotou. Případně expozice ve formě nejakyho srazu, kde se ke statice přidá i trocha toho smradu, kraválu a závad. Holt je tam to riziko, že přijede Fantomas, ale nijak mě to neuraží, když to má nějakou mez. Trochu už mam tik, když na sraze amerik jede někdo v americkým klobouku s americkou vlaječkou na autě s SPZ "USA 1", na autě má chromovýma písmenkama z Globus racing shopu napsáno V8 ze všech stran a ještě (do podobnýho mundůru jako ma sám) nastrojí manželku. Zlatej Fantomas
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 20:50:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4938
Registrován: 4-2003
-OndraS:
"Je to klasická komerce, a přiznaná. Nesmíte od toho čekat žádný veteránistický a historický punc."
Pak proč figuruje slovo "muzeum" v názvu? (Řečnická otázka.) Ukázka posouvání a devalvace významu slov. Na Klenot.tv je každá cetka vydávána za "luxusní" šperk, každý tříramenný volant je vydáván za "sportovní" volant, kdejaké skladiště starých krámů je "muzeum". Muzeum má jisté poslání, jistou formu. Zpronevěřování se těmto hodnotám a nadužívání neodpovídajícího označení vede k vymizení důvěry v obsah slova, v instituce jím pojmenované. A žel i v ty jím oprávněně pojmenované.
-OndraS:
"vevnitř jsem nebyl, jenom zprostředkovaně mám info, že to ma hlavu a patu"
Ani já jsem vevnitř nebyl. A soudě dle fotografií ani necítím tu potřebu, neboť z fotografií to moc na "mít hlavu a patu" nevypadá. Skrumáž starých hraček, skrumáž starých televizí, starých radiopřijímačů atd. Ano, mohl bych nostalgicky vzpomínat, že s tím či oním jsem si hrál, takovou televizi jsme měli doma, takové auto měl děda. No od muzea bych očekával víc než sesypání všeho starého na jednu hromadu, ať si každý sám vybere to své. Očekávám roztřídění do logických celků, očekávám přidanou hodnotou v podobě informací, které mi rozšíří obzory, zasadí věci do souvislostí. A ne, rádoby dobová třída či prodejna ve stylu "vše k tématu na jednu hromadu" není tím, o čem mluvím.

Když jsem zmínil staré hračky - v kaštieli Modrý Kameň na Slovensku je muzejní, opravdu muzejní, expozice loutek a hraček. Tyto jsou setříděny logicky dle doby vzniku, dle výrobců, zasazeny do kontextu, opatřeny informačně nabitými popisky, kdy zamrzela prohlídka s průvodcem, že jsem si je ani nestihl všechny přečíst, než se pokračovalo dál.

K Retromuzeu ještě jedna drobnost, která dle mého soudu ale mnohé napoví - na Wartburgu je označení vozidla přepravujícího osoby tělesně postižené umístěno vzhůru nohama, hrot trojúhelníku má směřovat dolů.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 20:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2254
Registrován: 10-2007
Ondro, já nechci hodnotit zrovna tohe retromuzeum, nebyl jsem tam a tak si neumím představit, jak to je udělané, že to má hlavu a patu a současně je to zaměřeno na výdělek. Zvlášť v kontextu toho názoru, jak o něm již nesmím psát. Ale tím nechci zpochybnit, že to není možné. Současný diskurz v muzejnictví věří (aniž by se zabýval tím, jak nesmírně obtížně), že to dosažitelné je.

Rozumím i tomu, že “klasické” muzeum je málo vzrušující. Všichni jsme zlajdaní dnešní dobou, kdy četnost a intenzita vjemů se všude kolem nás stále zvyšuje. Ale nudnost klasického muzea vnímám jako pozitivní věc, ti vnímavější z nás dostanou šanci zamyslet se, jestli je to fakt jen chyba toho muzea nebo jestli se třeba něco neděje i s nimi. A ti, kteří se chtějí jen bavit, nestojí za to (ani jejich prachy), aby se jim muzeum přizpůsobovalo. Mají dnes spoustu jiných možností, jak se ohlupovat (často aniž by si toho všimli).

To, že Tě nebaví muzea věcí, o kterých něco víš, to je vlastně logické. Pak potřebuješ přidávat vlastní zkušenosti, k čemuž se expozice (sebelépe interaktivní a zábavná) vůbec nehodí. Do muzea jdi poznat věci, o kterých toho ještě moc nevíš, takže získáš základní orientaci, jak to vlastně vypadalo. A rázem vynikne ten průser, ta nemorálnost, když Ti někdo vyrobí muzeum legrační a zábavné na úkor pravdivosti, že?

Sraz je asi interaktivnější, ale těžko tam udržet pravdivost, když tam přijíždí “kdokoliv”. Kádrování sebelepším kurátorem je tam neproveditelné a vlastně se ani nehodí. Přijíždí tam soukromé osoby, amatéři. Taky nikdo neprodává lidem lístky pod záminkou vzdělávání. Zase to ale tolik nevadí, když už máš přehled (překonal jsi fázi objevování v muzeu).

Když vidíš vkus lidí v běžném oblékání (na ulici, do práce, na ples, do divadla, na koncert, na párty), nemůžeš čekat ani žádný cit pro dobové oblečení. Opět starý známý a pro současnost charakteristický efekt lenosti přemýšlet, učit se, protože to je nepohodlné. Když už se někdo dobově oblékne, tak se zpravidla omezí jen na opakování zvýrazněných klišé jako je ten džejárovský klobouk k americe a slizská vestička k předválečnému autu. Ty ameriky navíc asi lákají lidi se sklonem k pompéznosti a opulentnosti, ovšem formované českou plebejskou společností, proto to zdůrazňování mnohoválcovosti kauflandovými písmenky.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 21:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 393
Registrován: 10-2014
[ok], Výstižné.
-OndraS
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 22:41:45  
Neregistrovaný host
Asi jo, ale já už vlastně nevím, co jsme všichni chtěli říct [proud]
Pátek, 21. srpna 2020 - 07:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2255
Registrován: 10-2007
Chtěli jsme říct, že účel nesvětíí prostředky, jak se zdálo v devadesátých letech, a že výdělky samozvaných komerčních muzeí jdou na úkor poškození nějakých hodnot společnosti. Proto nad tím nejásáme, ale tímto způsobem vydělávání peněz pohrdáme. Samozvaní muzejníci pak nejsou v našich očích hrdinové, ale zoufalci. Pokud takový názor převáží alespoň v komunitě, některým to dojde a začnou se chovat jinak. Pokud se poučení lidé omezí na “mlčím a lístek si nekoupím”, bude to nejspíš nejen fungovat dál, ale krize hodnot se bude (v rámci vylepšování strategie jak vydělat na tupém stádu) prohlubovat.
George
Sobota, 22. srpna 2020 - 20:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 5-2002
Risan úterý, 18. srpna 2020 - 11:52:49 - v žádném. V Bítově je to spíš směska, sice převažují Tatry ale jsou tam i Citroeny atd. Dvě tři zajímavá auta, zbytek spíš připomenutí a uchování do budoucna zajímavých aut.
Jaguar v Třebíči je spíš za peníze přístupná garáž na pojízdné a zrenovované vozy.
A Znojmo je zajímavé shromaždiště všeho možného ve zrenovovaném i nálezovém stavu. Teď nechci aby jste si mysleli že to haním, to ne. Spíš naopak. Jsou tam věci ve stavu v jakém byly používány, moc leštěnek tam není. Ostatně ty jsou jen krátce po nákupu, pak používáním se odřou, potlučou atd. A ty věci vystavené ve Znojmě jsou přesně v tom stavu. Tady se to odřelo, tak to přetřem ať to nerezne, máme mít blinkry, tak tam nějaký namontujem atd. Je to jako garáž Znojma mezi lety 1930 - 1950. Má tam auto místní honorace, živnostníci a jsou tam auta vytažená ze stodol.
Zkrátka mě se to moc líbilo takovou zvláštní atmosférou. Vřele doporučuji.
Jo a vedle je muzeum hraček, také hodně zajímavé. Mě uchvátilo toto.
Neděle, 23. srpna 2020 - 09:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 8-2015
Mé video ze Znojma 2.8.2020, Muzeum motorismu včetně pomníku parní lokomotivy a válce, přejezd mou Škodou 120 přes most přes Dyji, Znojemský viadukt
https://www.youtube.com/watch?v=9G_ebcZB2IY&feature=youtu.be
Pajzák
Pátek, 04. září 2020 - 19:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4239
Registrován: 6-2015
Jeden čerstvý úlovek z brněnského venkova. Věřím, že potěší i oko SPZkařů.
-OndraS
Pátek, 04. září 2020 - 21:08:31  
Neregistrovaný host
To auto je z Léta s kovbojem. Několikrát různě opravováno, prodělalo i dost velkou nehodu, dneska je v krasném stavu díky dlouhodobému majiteli. Člen našeho Brno UScars klubu.
-OndraS
Pondělí, 07. září 2020 - 20:32:25  
Neregistrovaný host
Už je to tady. VB po americku. Já věděl že se toho dočkám.

http://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QR_O/2du2.jpeg

Maják pravděpodobně Čína, čumák je 1982-84 verze Z28, ale kola jsou 85 a dál a navíc na policejních Camarech byly dost specifické disky, které pak převzala Z28 co mám já, v roce 91. Zadní spojler je z Firebirdu.
To nemluvím o tom, že policejní auto by pravděpodobně mělo u zrcátek hledáčkové reflektory, no budiž, nebylo to pravidlem, našel jsem i fotky aut bez nich.
Souhrn: verzí je dost, každý okrsek měl jiné barvy, jinak nápisy atd. Toto je ale zjevný bastl. Sup s tím na testace [sad]
-OndraS
Pondělí, 07. září 2020 - 20:39:08  
Neregistrovaný host
Nástřel origoš policejních Camar. Hezky jsou vidět ty disky, hledáčky, zcela jiné majáky.

http://i.pinimg.com/originals/f4/16/a7/f416a7d8e7cd8e8ab7a9a60da8 97b835.jpg
Úterý, 08. září 2020 - 09:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 10-2007
Ono to pokušení je velké, když má člověk sériové auto, udělat z něj něco extra. A chce to sebekázeň, odolat tomu a neudělat to "jak se mi to líbí". Však jsme to tu řešili mockrát.

No jo, a co má dělat testační komisař, když to před něj postaví? Bylo by hezké, kdyby všichni znali odlišnosti jednotlivých verzí Camar a detaily provedení US policejních aut. Jenže všichni víme, že to je nereálné. Možná ani nemá šanci se na to připravit, auto někdo přistaví k testaci a co teď (i když v řadě klubů je asi běžné objednání dopředu, stejně může být jasné, že jde o imitaci policie až na místě). Přitom k testaci může jít člověk kamkoli, nejen do klubu zaměřeného na ameriky, kde se asi dá očekávat, že komisaři trochu přehled mají. Co s tím? Omezit možnost testace jen na určitý klub? Tím se otráví život lidem, kteří chtějí mít několik rozmanitých aut (ne každý sbírá jen čistě ameriky). Nutnost doložit provedení a zbarvení dobovou dokumentací? Zase komplikace pro slušné a nějaké excesy vždycky stejně projdou, ať už ze známosti, úplatkem, odfláknutím nebo neznalostí.

Další level bude, když to postaví do muzea.
Úterý, 08. září 2020 - 09:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4957
Registrován: 4-2003
Risan:
"Další level bude, když to postaví do muzea."
A nejvyšší level bude Camaro ve žlutobílých barvách VB.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 08. září 2020 - 11:33:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8067
Registrován: 12-2005
Risane a teď mi prosím vyjev svůj názor.
Mám vozidlo který budu chtít dát na véčka. Chtěl bych ho udělat do vizuálu jak s nim kdysi listonošky vybíraly schránky a rozvážely balíčky. Takže SPOJE což znamená oranžovej pruh na boku, na zadnim blatníku přes šablonu vyvedenej nápis spoje, na dveřích "holubička", v kufru původní pytel s nápisem českolsovenská pošta, v přihrádce dobová knížka s vedenim poštovních kurzů.
A teď mi pověz. Má to šanci projít? Neni to jenom nějaká póza. Deset let jsem u pošty jezdil s náklaďákama a dodávkama takže k tomu mam celkem vztah.
Neni to VB, autoškola a podobný prvoplánový kchůl lůky. Kdysi už sem takhle podobně měl na rychlo spíchnutej vizuál když jsem na poštu nastupoval. Tehdy to byla sranda a bylo vtipný sledovat tehdejší starší kolegy co spoje ještě zažili. Dneska bych to už chtěl zmáknout podstatně míň punkově.
Ano konkrétní kus se nemůže pyšnit prvním majitelem "Technická ústředna spojů". Ten kus se nepyšní vůbec žádnym techničákem a jeho historie je mi neznámá. Ale typ i barva sedí s tim co za komančů pošťáci skutečně používali.
A jako bonus bych viděl že to nejsou žádný převratný zásahy. Pruhy se snadno z karoserie umyjou znaky sundají a je to zase tuctová sériovka jakých jsou tisíce.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 08. září 2020 - 11:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 10-2007
Mně to nevadí, když je to uděláno dobově a nepřežene se to do "rádobyrecese". Já si nemyslím, že každé sériově vyráběné auto musí jít při renovaci přesně do té podoby, v jaké ten konkrétní kus opustil továrnu. Když bude mít podobu toho kusu, co továrnu opustil hodinu před ním nebo po něm, tak proč ne. To stejně nikdo nepozná a často ani nedohledá, komu a v jaké barvě to dodali. Problém je, když barva neodpovídá tomu, co se tehdy na ten typ a provedení dávalo.

A jak jsi viděl na mnoha příkladech zde, testací projde ledacos, tak proč ne dobově udělané pošťácké auto. Máš-li dobový vzor, klidně to udělej, držím palce a rád se podívám na výsledek.
Úterý, 08. září 2020 - 13:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8068
Registrován: 12-2005
Tak lak je původní. Jen chci dodělat na boky pruhy a to ostatní viz výše. Tehdy v podstatě pošta neměla definovanou nějakou jednotnou barvu. Tehdy brali to co prostě bylo vesměs v nevýrazných barvách. Ty auta se pak opatřili buď jen znakem na dveře nebo oranžovym pruhem na boku a nápisem. Takže tady nějaký přelakování jako u VB není potřeba.
Rádobyrecese byla tehdy když jsem nastupoval. To jsem tenkrát jezdil trabantem ve válečkovym celolaku nejlevnější základovkou. A když jsem měl nastoupit na poštu coby řidič tak mě napadlo udělat si z pošťáků trochu srandu. Tak jhsem vytřuhnul z kartonu šablonu, koupil spreje a zavřel se ke kamarádovi do vytápěný dílny. Za dvě hodiny bylo fertig....
Teď se tomu chci pověnovat přecijen trochu pěčlivěji.


Tady je vidět jak asi označení má vypadat a že barvy fakt nebyly jednotný.

Jináč ten trabant furt existuje. Na začátku léta se objevil v inzerci. Sice přebarvenej asi taky štětkou na zeleno ale je to von. Samolepky na zadnim okně zůstaly, uvnitř je tyrkysovej, venku se loupe do šeda, po a na palubní desce jsou stále spínače a kontrolky co jsem tam tehdy namontoval, zrcátko z fiesty a mlhovka je taky "moje".


(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Jef
Úterý, 08. září 2020 - 13:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5998
Registrován: 5-2002
Jen chci dodělat na boky pruhy a to ostatní viz výše. Tehdy v podstatě pošta neměla definovanou nějakou jednotnou barvu. Tehdy brali to co prostě bylo vesměs v nevýrazných barvách. Ty auta se pak opatřili buď jen znakem na dveře nebo oranžovym pruhem na boku a nápisem.

Ano, tak nějak si pamatuju z dětství, co stálo kolem pošt - trabanty kombi, moskviče kombi, dvanáctsettrojky a později hlavně "eMkové" škodovky, to všechno v různých běžně dodávaných barvách, jen vždycky s tím oranžovým pruhem a nápisem SPOJE.
-OndraS
Úterý, 08. září 2020 - 16:58:35  
Neregistrovaný host
Risan: ano, s tím bezradným komisařem máme zcela shodný názor. Například ja se celkem specializuju tady na ty "moje" auta tj. třetí generaci Camara, a stejně ty rozdíly kolikrát musím gůglit. Takže je zcela zjevné, a bylo by i zcela proti přírodě, kdyby komisaři znali auta napříč celým automobilovým průmyslem. Proto by byl dobrý ten model, co se snad navrhuje (nebo už zase ne? Nevím, už se v těch navrzích testování nevyznám, poslední dobou do toho mluví každej a kdovíjak to dopadne), tj že by byly "specializované kluby".
Samosebou je nesmysl, aby Lojza z Karlových Varů jel do Zlína na testaci, aby ho tam vyhodili. Ale na druhou stranu, Lojza informuje svýho komisaře, že chce otestovat auto, a "jeho" komisař by měl mít možnost se zeptat ve specializovaném klubu, že rozumí jenom škodovkám a co jako oni na to a jestli to auto tak otestovat může. V době elektronické je to otázka pár fotek a pár mejlů. A tak Lojzovýmu komisařovi dojde odpověď, že auto dobrý, jenom tam má být jiný křídlo a kola jsou z jinýho roku. Pak už je na něm, jak se s tím vypořádá. Třeba, že křídlo je dobovej tuning, a kola jsou z jiného ročníku, ale akceptovatelná, tak v pohodě, zkoukne technickej stav a maximálně se zeptá zpátky odborníka, jestli je normální, že to to má vůli ve sloupku řízení, ano pane, je to normální, je to z GM a je to krám už z fabriky. Dá značky, a jedem. Jeho jediným dalším úkolem bude potom sledovat, jestli Lojza auto za dva roky nato nezmění třeba idiotskou koncovkou vejfuku z Bauhausu a fóliema na oknech.

No tak dobře, ja vím že je to utopie. Už proto že hromada komisařů by na to prostě neměla čas, páč jsou to lidi co to dělají ve volném čase
Pátek, 11. září 2020 - 19:42:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 11-2013




(Příspěvek byl editován uživatelem Vodič_216.)
transit01
Sobota, 19. září 2020 - 20:56:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2857
Registrován: 9-2012
Dnes jsem se byl podívat na dvou moc pěkných akcích..








Neděle, 20. září 2020 - 14:36:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8098
Registrován: 12-2005
Kubo hezký auta [jidlo]
A prozradíš nám co to bylo za akce a kde?
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
transit01
Neděle, 20. září 2020 - 16:59:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 9-2012
Ty první fotky jsou z 30 srazu Škodovek na stříbrňáku v Hradci, je to tam každej rok na jaře, letos kvůli koroně až v září. Ty další fotky jsou ze 13 setkání Moskvičů který bylo o víkendu v kempu v Bohdanči. Pořádal to jeden místní člen. Tam jsem auta kvůli stříbrňáku nestihl, foceno až v obci Srch. Náramně jsme si to s mladou užili, skvěle užitej den a parádní auta, dokonce si mě tam někdo i fotil, asi si myslel že jsem s pažoutem účastník srazu [wink]
Neděle, 20. září 2020 - 19:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8100
Registrován: 12-2005
To byl určitě nějakej Jirkovo špijón kterej měl za úkol tvoje auto vyfotit. Přecijen taková celebrita jako je Transit01 se nepotkává denně.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
transit01
Neděle, 20. září 2020 - 22:01:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2860
Registrován: 9-2012
[lol]
Pondělí, 21. září 2020 - 10:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3615
Registrován: 1-2005
Červený Peugeot 205 jsem zaznamenal při odjezdu ze Srchu, a netušil jsem, že je to slavný Transitův pežotek [lol]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
transit01
Pondělí, 21. září 2020 - 11:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2861
Registrován: 9-2012
Nojo, teď už na akcích nemůžu být inkognito [proud]
transit01
Sobota, 26. září 2020 - 11:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2866
Registrován: 9-2012






-OndraS
Sobota, 26. září 2020 - 13:13:16  
Neregistrovaný host
No, majiteli bílé Aerovky asi dochází trpělivost s naším státem, radši dal vlajku vzhůru nohama [lol]
Divím se
Sobota, 26. září 2020 - 16:13:35  
Neregistrovaný host
A není to jeden z těch ignorantů zahleděných jen do svého veterána, který svému autu zcela poctivě věnoval kvantum své práce, peněz a času, ale jinak žije v takové bublině, že ani neví jak taková čs. vlajka patří? Spousta takových veteránistů svou ignoraci také dokazuje svými kreacemi dobových poznávacích značek zde nazývanými úhnoj...
Středa, 30. září 2020 - 19:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2017
Na Slovensku v Novej Bani stoji aj takyto vrak. Moze to byt Citroen avant traction?
Středa, 30. září 2020 - 21:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8109
Registrován: 12-2005
Nemože
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
-OndraS
Úterý, 03. listopadu 2020 - 21:04:24  
Neregistrovaný host
Dočkal jsem se pokladu na stříbrném jezeře. Teď to ještě postupně na to auto nabastlit.

Středa, 04. listopadu 2020 - 10:23:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 9-2006
To -OndraS:
"Pane Krop, ale Vám to přední číslo nesedí s tím zadním...."
"Nebuď hnidopich, Ludvo".

... prostě jsem musel ... [proud]
-OndraS
Středa, 04. listopadu 2020 - 16:20:09  
Neregistrovaný host
No pravda pravda [proud], a pro info, Illinois je originál plate, Mississippi reklamní. Bohužel zatím jsem z muzea nevytáhl, jestli k tomu existují původní doklady a původní značky BMX 33-99, byla by to pecka.
-OndraS
Sobota, 07. listopadu 2020 - 19:51:24  
Neregistrovaný host
Načasovaní nalakování bylo "akorát". Kdy jindy vyhledat pneuservis a otravovat s obouváním kol na veterána, než v době, kdy nemají co dělat, typicky někdy začátkem listopadu. Nakonec se mi to metodou korupce povedlo. Pneumatiky jsem nechal obout ty, co tam byly. Jsou tubeless, jenže vyplétaný disk nemá jistotu těsnosti, a tak auto jezdilo s dušema - nechal jsem je tam vrátit. Datum výroby pneumatik - 41 týden 1992 [lol] tak snad se budou aspoň nějak kutálet.
Poznámka: před použitím pneumatiky samosebou umyjeme někde, kde se to hodí; poznamka druhá: je vhodné to časově realizovat v době nepřítomnosti partnerky.

Mauricio
Neděle, 08. listopadu 2020 - 12:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9605
Registrován: 4-2005
[lol][lol][lol][lol]
Vechtr
Úterý, 10. listopadu 2020 - 08:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 12-2015
Jaké máte zkušenosti s dáváním duší do bezdušových pneumatik? Někde jsem četl historku o tom, že to někdo udělal a to žebrování, co mají moderní bezdušáky z vnitřní strany, duše po pár km prodřelo.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
George
Úterý, 10. listopadu 2020 - 13:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 5-2002
-OndraS- on De Agostini prodává i skládačku Zimmera 1:1? A bude to i jezdit nebo to dáš do vitrínky?[happy]
-OndraS
Úterý, 10. listopadu 2020 - 15:35:24  
Neregistrovaný host
Vechtr: míříš dotaz směrem jako jsem se zajímal já. Situace je taková, že mi ten vnitřek běloproužkových pneumatik - dvě jsou Good-yeary a dvě americký Coopery - připadal méně členitý a "míň ostrý" než u novodobých gum, co si třeba pořizovala mladá předloni. V pneuservisu mi řekli, že by to nemělo dělat problémy, no ostatně fakt, že auto takto před odstavením jezdilo, mluví za to. Mmchdm duše jsou Barum.

Jezdit to bude - doufám [proud]. Vleče se to, já mám všechno skoro hotový, vázlo to na jiných montérech. Teď už to stojí konečně na kolech, jenom to domontovat, oživit. Příští rok to MUSÍ bejt, stanovil jsem si deadline protože už mě "vlečení" nebaví. Co s tím pak, nevím. Vymyšleno to bylo původně tak, že po zprovoznění to budeme mět v pronájmu. Představa, že to skončí zpatky v těch plesnivých řečkovických halách namačkaný na sobě s jinýma autama, se mi nelíbí a nebyla by důstojna vzhledem ke vzácnosti auta.
George
Středa, 11. listopadu 2020 - 09:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 5-2002
Tak občas se to dá projet. Můžeš zajet navštívit jeho brášku v muzeu kousek od Lužné u Rakovníka.

Na léto ideální výlet.
-OndraS
Středa, 11. listopadu 2020 - 15:05:34  
Neregistrovaný host
Vím o něm, ale paradoxně tak jak mi hromada lidí poslala fotky tohodle auta, tak já ho ještě naživo neviděl [lol] a to se naň chystam už dlouho. Je to 1983, předface model (stará přístrojovka) jako ten náš, ale díky tomu že náš je prototyp, je tam rozdílů dost.
Sobota, 14. listopadu 2020 - 02:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 4-2007
Ondro, nechci ti brát iluze o roku výroby pneumatik, ale domnívám se, že budou dle DOT na fotce z roku 1982, protože pokud by byly z devadesátek, tak by jako poslední znak byl trojůhelníček směřující šipkou doleva, pokud si vzpomenu, tak pošlu fotku mých ojetin [biggrin]
Pokud by se původní značky ztratily,tak šikovní poláci umí i české staré všech formátů, viz odkaz na ksichtbook a nebo jejich stránky https://www.facebook.com/groups/skodavirt/permalink/1015160298331 9977/ a nebo http://www.replikitablic.pl/index.php [wink]
-OndraS
Sobota, 14. listopadu 2020 - 14:41:31  
Neregistrovaný host
No, to právě je ta polemika. Já to chápu tak, že rok výroby se tam začal objevovat až v devadesátkách, a ten trojúhelníček používali jen někteří vyrobci, typicky Continental. V obou servisech, tzn tam kde mi to kdysi vyzuli a i teď při nazouvaní, mi povídali, že je to právě 92 a 93. Ono by to i odpovídalo, je zjevné, že to auto dostalo tyhle gumy při přihlášení v ČR, původní určitě nejsou.
transit01
Sobota, 26. prosince 2020 - 11:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2920
Registrován: 9-2012
Neví někdo kde skončilo tohle? Podle ČKP je za něj stále placená pojistka. Dřív tady jezdilo celkem běžně po nákupácích, před cca pěti lety lety jsem ho viděl naposledy na výstavě v Sopotnici, pak už nadobro odsud zmizelo. Kde teď jezdí?
Středa, 06. ledna 2021 - 11:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7677
Registrován: 9-2003
Údajně čerstvě nalezený spodek starého auta ve Vltavě.. tatra?
https://www.youtube.com/watch?v=YKHvRJr0xNw&t=113s&fbclid=IwAR07x WxR2kdCAuoBVkLcCN-Tu06lKLJ6xoadlSphz5HzlsUShB6Zqclv5oM
..pořádná mašina má kotel a komín..
Středa, 06. ledna 2021 - 12:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 10-2007
Nejspíš to nějaká tatra je. Ale kdo ví, jestli mezi tím nebyla ještě i traktůrkem. Ta kola se mi nějak nezdají.
Úterý, 26. ledna 2021 - 18:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 8-2015
Ford T: Postup majitelebauta je pro mě vzor zacházení s auty [happy] https://www.novinky.cz/auto/clanek/v-sedmnacti-si-kanadan-koupil- auto-jezdi-v-nem-i-v-sedmaosmdesati-40291678
Středa, 27. ledna 2021 - 08:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 10-2007
A položil sis někdy velmi jednoduchou otázku, proč to tak vůbec nikdo nedělá?
Středa, 27. ledna 2021 - 12:04:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8272
Registrován: 12-2005
Jak jako nikdo? Ještě furt žijou dědci co jezdí s embéčkem, trabantem nebo já nevim čim co si koupili jako funglovku když byli mladý. Tady dědek holt jezdí téčkem. Kdyyby měl v tom roce 49 prachy na nový tak by třeba do teď jezdil třeba něčim takovym.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 27. ledna 2021 - 13:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 10-2007
“Vůbec nikdo” bylo samozřejmě záměrně provokativně přehnané. Ale i u těch dědků s embéčkem se myslím jedná o velmi specifické požadavky na mobilitu. Měl jsem známého, který dostal jako svatební dar Hadimršku (žehličku z první poloviny 30. let, myslím, že ji jako novou kupoval jeho tchán) a jezdil s ní “běžně” až do své smrti (i po roce 2000), protože jiné auto nikdy neměl. Byl to noblesní gentleman a svoje auto měl opravdu rád. Když je večer ukládal do garáže, rozloučil se s ním pohlazením a přáním “Dobrou noc, Tatřičko”. To na mě vždycky udělalo velký dojem. Ale pochopitelně nebyl ten typ, co by musel všude jet autem nebo potřeboval stihnout plno věcí za jeden den. Nebyl příslušníkem sendvičové generace, která vysokou mobilitu prostě potřebuje.

Já bych teda teď svoje první auto používat teoreticky mohl (vlastně zástupce toho typu stále mám), ale musím říct, že užitečné by to teda pro mě nebylo. Nejsem ten typ, co musí mít stále nové, běžně jezdím autem, které má jen obyčejný monochromatický segmentový displej v budíku, atmosférický benzínový motor, máme je 14 let (od nového) a vyměnit se je nechystám, není zatím důvod. Tablet zabodnutý v palubní desce hodnotím jako fakt děsnou kravinu. Umím řadit nesynchronizovanou převodovku, nastavovat předstih. Ale je blbost to dělat, když potřebuješ v současném provozu jezdit skoro denně.

No a týpek, co má v sedmnácti na nové auto, je už úplně speciální případ. Zkus najít takového, který si v sedmnácti koupil nové auto a vydržel s ním dalších 70 let.
Středa, 27. ledna 2021 - 13:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8273
Registrován: 12-2005
Jasný že v 17 má / měl na novou káru málokdo. Ale prostě těch lidí co celej život vydrží s jednim autem se dá najít poměrně dost. Jak říkáš jsou to specifický případi. Většinou jsou to lidi co opravdu auto v podstatě nepotřebujou a podle toho ho používají. Ale mají ho protože v době pořízení to byl prostě majetek a hodnota. Dneska je to spotřebák. Tehdy mít auto jestě k tomu nový bylo "něco!"
Ano kdo jezdí denně do práce to auto prostě utahá takovym stylem že mu nezbejvá než po čase měnit za novější.
Ale to že pán měl rád hadimršku neni nic divnýho. Já když se vrátim s busíkem z vejletu tak taky poděkuju za hezký svezení a popřeju dobrou noc. Když někde bejčíme krpál třeba s vlekem a naložený na tábor tak hladim po kapličce budíku a chválim jak hezky táhne. Nebo když někde vymetu nějakou díru tak se autu omlouvam. Tchán zase když jede s Waltrem do kopce tak taky vidim jak hladí nebo poplácává okenní rám nebo střechu.
Nemyslim si že by to bylo něco divnýho u lidí co mají svý auto rádi.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 27. ledna 2021 - 16:14:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 2-2013
Martin: Ježiš, tos mi udělal radost. Já jsem myslel, že jsem jedinej, kterej si takhle "povídá" s autama.
Středa, 27. ledna 2021 - 16:53:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 8-2012
Já se taky přiznám, že se s našima autama bavím a dělá to i moje žena.