Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 07. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 07. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 25. června 2020 - 19:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7988
Registrován: 12-2005
tryskání ti vokáže kam až je to špatný a pak se řeže. Standartní postup. Pokud nechceš řezat po štráfkách abys vyzjistil kam až to je na kaši. Takhle to vidíš rovnou a řežeš na první dobrou.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Čtvrtek, 25. června 2020 - 22:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7588
Registrován: 3-2007
S takýmto postupom som sa ešte nestretol. Pri renováciach podobného rozsahu sa vždy najprv zhodili celé blatníky, až potom sa tryskalo.
George
Čtvrtek, 25. června 2020 - 23:42:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 5-2002
No je to lepší. Na Cháčku mi kamarád vyvařoval karoserii od prahů a předních dveří dozadu. O blatnících a spodku karoserie vzadu jsem věděl že chybí (spodek blatníku byla plechovka od Luncheon Meatu), leč dveře se zdály OK. Když na jedny dveře (levé zadní, zbylé jsem sehnal) sáhnul autogenem tak mu shořely až k oknu. A to vypadaly velmi pěkně. Něco je zachyceno tady.



Ten deseti centimetrový pruh jiné barvy na spodku dveří a celého auta (viz foto 4) měl totiž hlubší smysl. Tam už jednou pokus o opravu proběhl.
Na druhé fotografii je pod tou zelenou barvou, a tunou kytu, ta plechovka.
Jinak první foto je třetí den od nákupu, další dvě jsou bez motoru (známý měnil olej a zapomněl zašroubovat zátku výpušťáku, takže SHELL dolil Mogulem). Dojel jsem na to z Prahy až do Liběchova, tam vylétly pístní kroužky výfukem.
Zbytek je z částečné "renovace" (rozumněj, zalátání děr a nástřik barvou aby to prošlo další STK).
Pátek, 26. června 2020 - 00:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4731
Registrován: 11-2006
Já si také myslel, že nejdříve se bude řezat a pak tryskat. Ale jednak z logistických důvodů to bylo takhle a chtěl to tak i klempíř. Totiž veškeré sváry a spáry byly pod tunou kytu, vůbec by prý nevěděl, kde řezat aby to nezprasil a hlavně chtěl řezat až podle stavu po pískování, aby viděl co může zůstat a co půjde pryč. No nejtěžší bude dle mého výměna předních podběhů a ty zadní C kapsy. Když si vezmu, že s podběhama se zároveň mění zavěšení nápravy, tak se jen modlím, aby to udělal dobře a auto mi pak "nekulhalo".

Co se týká ostatních dílů, vlastně zůstávají jen chromové díly, které jsou kromě těch mřížek z C sloupků úplně v pohodě (naštěstí) a interiér. Jinak to v podstatě bude seskládané z nových dílů. Něco jsem už měnil v minulosti (výfuk, převodka), takže o to mám méně. Ale třeba čekal jsem, že nápravnice (nebo jak se jmenuje to uprostřed pod motorem na čem drží spodní ramena) bude v pohodě, říkal jsem si, že vyměním jen silentbloky a jinak takovému kusu železa nemůže nic být. No ono prd, úplně durch schnilé. Na celém polském internetu je jen jediná nová, tak už jí mám objednanou, i když za ranec.
A asi zůstane diferák. V Polsku je sice člověk, co je repasuje i se zárukou, ale Poláci mě od něj odrazují, že prý nedělá moc dobře. A komu to dát tady v ČR aby to nestálo balík jsem zatím nějak nezjistil.

George: vidíš, tohle auto byl můj sen, ale nakonec jsem rád, že na to dnes nemusím shánět díly [proud]
George
Pátek, 26. června 2020 - 00:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1693
Registrován: 5-2002
Buď rád. Díly bys dnes už nesehnal. Já ještě trefil dobu kdy za pár tisícovek bylo celé auto ale ty doby jsou již dávno pryč. Přední sklo prý už ani neexistuje, lampy jsou za 5-8.000,- za kus, plechařina neexistuje atd.
Pátek, 26. června 2020 - 18:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 3-2011
George: Pred necelými 2 rokmi sa u nás stala tragická nehoda, pri ktorej mimo 1 obete bol rozmlátený aj Chrysler:odkaz
Foto z článku:


E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 27. června 2020 - 08:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7992
Registrován: 12-2005
Zase jsem v práci potkal žigula.Je to divná nahoda že tam stávají ve stejný barvě 2101 a 2102 a ještě k tomu cca 600 registrací od sebe [satan]


Cestou od zubařky jsem se stavěl v lékárně a tam tatra.


A když jsem jel domů tak nádherná S5t.

Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
transit01
Sobota, 27. června 2020 - 14:12:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2813
Registrován: 9-2012
Město pohádky.



George
Úterý, 30. června 2020 - 10:32:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 5-2002
Fero:velká škoda. Kdysi mi bylo řečeno že z Chryslera žádný vzácný veterán nebude, že jich je všude ještě moc. Ohledně jiných aut, vyráběných po roce 1970, byla prognóza stejná. A hle, pár desítek let a Chryslera na živo potkám tak jednou do roka a o jiných autech ani nemluvě. Pakliže to takhle půjde dál zůstane pár vzácných garážovek.
Úterý, 30. června 2020 - 11:18:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7997
Registrován: 12-2005
A tak to je přesně to co si ti "opravdový" veteránisti přejou. Myslim tim kurníkáře s předválkama. Vedli jsme o tom dobatu nap rumem dlouho do noci. Zatimco pro veteránistu věku kolem 50 je nehoráznost že stodvacítky nedejbože první fakani už maj nárok na testaci tak pro kluka kolem 20 je to supr vstup do veteránskýho života.
Padesátník to pamatuje jako nový, dvacetník už to zažil jen jako dosluhující šlupky na pole.
Nějak kluci (kolem 50) nemohli pochopit proč mi nevadí že jednou bude veterán i fábie.
Aby to nebylo jen o písmenech tak dávam i náhled s jakou partou jsme to řešili na "výjezdnim zasedání"

Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 30. června 2020 - 12:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 10-2007
A co je na tom špatného, že veteránem se stávají až ta auta, která si prošla všemi fázemi životního cyklu včetně hromadné likvidace, takže přežilo jen pár kusů?

Ono sice vypadá na první pohled smutně, že Chryslera 180 potká člověk naživo jednou do roka. Jenže kdyby jich měl člověk všude potkávat několik týdně, kolik asi by muselo být lidí, kteří to provozují a kolik kilometrů ročně by s tím museli najezdit, aby se všem ukázali? Opravdu by takových lidí bylo dost? Opravdu jsou zde tisíce lidí, co by chtěli velké staré auto, jenže si je nemůžou koupit, protože je někdo předtím skoro všechny sešrotoval? Nejspíš ne. Já si myslím, že kdo chce s takovým autem jezdit, tak tu možnost má. Jenže takových lidí je málo a proto jich málo vídáme.

Podobně to bude se všemi oplakávanými auty, která by někteří rádi stále potkávali na ulicích. Ono to je pěkné, chtít potkávat. Jenže každé to auto, za kterým se někdo jen tak na ulici otočí a nechá pár minut vyprchávat potěšení, případně si je vyfotí a pak zapomene, musí mít nějakého majitele, který je má na krku pořád, stará se o ně, opravuje, jezdí, garážuje, platí. Takových lidí je méně než kolik je dochovaných starých aut. Více dochovaných by na četnosti jejich výskytu v provozu myslím moc nezměnilo.
Úterý, 30. června 2020 - 13:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4733
Registrován: 11-2006
Nemyslím si, že Fabie se dožije toho, že bude veteránem. Jednak si myslím, že se prostě nastaví určitá hranice a druhak dnešní auta už jsou daleko více spotřebním materiálem, než kdysi. Kromě toho si myslím, že pro mě jako majitele je krása veteránů v tom, že nabízí "surové" svezení, kde skutečně záleží na řidiči. Rozdíl mezi Fábií a takovou Škodou 1000 je obrovský, ale rozdíl mezi Fábií první generace a dnešní Fábií není tak markantní.
Úterý, 30. června 2020 - 13:43:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7998
Registrován: 12-2005
A tak obno nejde o četnost náhodných potkání. Je teda fakt že zkurvenou ajrovku potkam častěji ne zmiňovaný cháčko. Ono jde spíš o ten přístup v každý dekádě "toho ještě jezdí to nemá cenu schovávat/opravovat"
Ale to se děje a dít bude. Taky sem před pár lety prodal trabanty za pár šušní (do 5 litrů) abych teď zjistil, že nejsou, nebudou a zdražujou. Tudíž jsem si koupil bezpapíráka v solidnim stavu za 20 a ještě to npovažuju za dobrej kup. Před 6 lety jsem dal hasičům rozřezat při výročí sboru škodku 120 emko. Nebyla špatná, vyměnit prahvy, zadní lemy a opravit pár direk. Sranda s prstem v noce. Motor mechanika šlapala skvěle. Bylo mi sice líto že dávam spolehlivýho parťáka na denodenní použití pod nůžky ale neměl sem pocit že bych nějak "škodil historii". No a dneska ty smělý ceny? No nestačim se divit.
Na druhou stranu nemam problém potkat hezkou zachovalou/zrenovovanou škoduli někde na veteránský akci.
A stesky kurníkářů jak to neni pravej veteránismus když se na to dají koupit díly ještě i v mototechně.... No možná sem tam něco ale zásadní věci co dávaj auti xicht (světla, blatníky..) stojej to samý do na ty jejich předválky.
A asi jsem docela rád že se před pár lety zvednul vetevěk na 30 z 25 let. Přecijen dneska je 20 letý auto moderní spolehlivá kára z roku 2000 která velmi dobře slouží majiteli na běžný ježdění s poměrně s nadnou údržbou. Dál bych to ale zatim nezvedal.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 30. června 2020 - 13:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7999
Registrován: 12-2005
Míro to samý si tehdy mysleli dědci o tvym polákovi.... před nima zase o spartaku a oktávce. [satan]
Koukni na předrevoluční favority.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
George
Úterý, 30. června 2020 - 19:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1695
Registrován: 5-2002
No ono je to na delší diskuzi s různými pohledy na věc.
Co se týče věku aut, tak p.Příhoda byl jako mladý vypoklonkován v 60.letech z veterán klubu když se hlásil s tehdy 40.letým autem.[happy]
Jenom takový úhel pohledu: teď je v módě mít veterána z dob socialismu, protože to většině majitelů evokuje mládí. Ale valná část majitelů s ním moc nejezdí a ani případně nepředávají svým dětem informace jak se s tím zachází. Za nějakých 20.-.30. let bude možná k mání spousta aut v zajímavém stavu se kterými jejich majitelé (dědici) nebudou umět zacházet. A třeba se jich budou chtít i zbavit, protože k tomu nemají žádný vztah.
Vezměte si dnes nové auto. Otevírání bez klíče (na kartu), tlačítko start, hlásí to kde co, spousta asistentů (ABS,ASR,ESP, hlídání pruhů, adaptivní tempomat atd). A neznalý člověk přijde k takovému předrevolučnímu autu, bezradně bude obcházet kolem a mačkat plechový klíček.[happy] Pokud do toho nastoupí a bude auto chtít oživit, znamená to dát klíček do zapalování, pustit sytič, našlapat benzín atd. To auto se i za jízdy chová jinak, než moderní auta. Se Š 1000 MB vezmu zatáčku 40km/h, pískají gumy a spadnu ze sedačky, s novým autem 70km/h a nic se neděje (Vyšehradský tunel je na to ukázkový). A to bude, domnívám se, hlavní problém.
Ostatně, kolik znáte lidí kteří by uměli nastartovat auto klikou?
Ohledně Fabie a veterána, já se domnívám že to skončí auty která mají v sobě řídící jednotku a více elektroniky. Protože jakmile se ta rozbije, je celé auto k ničemu. A bohužel řídící jednotka je dnes v každém autě. Mechanicky jde opravit vše, vyvařit také ale elektriku (spíš elektroniku) už dá málokdo.
Má jí Scorpio od roku 85, mají je Felicie, mají je Fabie, mají je lecjaké ciziny. Jen se podívejte kolik mají moderní auta pojistek a kolik jich měla auta dříve. Chrysler měl čtyři pojistky na celé auto, Š 100 tuším 7.
A pokud jde o ŘJ, ta když odejde je po zábavě. Předloni mi na starém Mondeu začala zlobit (jezdilo to na různou kombinaci čtyř ze šesti válců) a nakonec se zjistilo že byl odlepený procesor. A tím nastane ohromný problém, totiž najít elektronika. Člověka kterému dám ŘJ a on vymění šváby a jiné součástky tak aby to fungovalo. A je třeba si uvědomit kolik mají moderní auta nejrůznějších tištěných spojů, sběrnic atd. Opět, Mondeo z roku 2003 mělo dvě ŘJ, motoru a klimatizace, které byly na sobě nezávislé a každá byla umístěná jinde. A většina ŘJ je na konkrétní ročník a typ auta (benzín, nafta,r.v atd). A třeba taková pojistková skříň je třípatrová na dvou místech auta. Dále tu máme airbagy, které už teď jsou svým způsobem riziko.Co udělá 20.let stará nábojnice nikdo netuší.....
Takže podle mého názoru posledním veteránem, který bude možné běžně renovovat a zachraňovat bude karburátorová Felicie. Jestli nějaká automobilka bude živit sklad dílů tak se domnívám že elektronika do aut bude za cenu zlata.
Toť můj názor.
Úterý, 30. června 2020 - 19:59:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8002
Registrován: 12-2005
A tady se pleteš. Stejně jako pro dědky kurníkáře bylo cokoli (z našeho dnešního pohledu jednoduchý) s dvojitym kabcem hi tech a složitý jak prase tak se tobě jeví dnešní auta. Ale vem si že dneska má diagnostiku doma kdejakej fanda do aut. Ani to neni automechanik a nemá servis. Prostě se rád vrtá ve svym autě a tak si sehnal za pár korun diagnostiku a naučil se sní. Spousta mladých lidí umí s mikropájkou, počítačem a procesorama stavět hotový divy doma na stole.
Naši vnukové se nám budou smát že sme měli takovýhle názory a soudobý (pro tebe složitý mondeo) pro ně bude jednoduchá kára (tak jak my dneska vnímáme třeba tu hundrtku).
Všechno se vyvýjí společně. Jak technologie tak lidi který jí porozumí.
I ty bagy víme jak se chovají po 25 letech protože spousta tak starých aut už je měla.



(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 30. června 2020 - 20:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1314
Registrován: 3-2011
George: zaujímavý názor, najmä veta v prvom odstavci teď je v módě mít veterána z dob socialismu, protože to většině majitelů evokuje mládí. Kto vie, či by napr. cendix mal väčšiu radosť z "tudora", než má teraz z Dacie.
Ono celkovo, kto vie, ako to bude všeobecne s autami, nielen starými. Nechcem byť zlým prorokom, ale budúcnosť veteránizmu vidím približne tak, ako v tomto príspevku. Hromadne, organizovane, po vytýčenej trase, pod dohľadom príslušníkov...žiadne také, že sadnem do žiguláku po dedovi a idem sa previezť na Domašu. EDIT: ak by toto v budúcnosti nastalo, tak to v tom čase bude minimálne po pradedovi. [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Fero.)
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Úterý, 30. června 2020 - 22:25:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 2-2013
Fero: Budeš se divit, ale Cendix si pamatuje Tudora (a i Tatru 57B) z běžnýho provozu. Takovej jsem ve svých 25 letech pamětník [biggrin]. Bohužel nebo, vzhledem k mým technickým schopnostem bohudík, mi to nic neříká. Pro mě je zajímavější něco z končícícho socialismu / začínajícího kapitalismu, co není tak markantní na srazech (tedy to, co mám a z toho co nemám je to například Forman s první maskou, VAZ 2109 nebo Moskvič Aleko).

Abych byl upřimnej, tak pravdu máte asi všichni. Martin správně poukazuje na předrevoluční favority (to, že jsou před každým Kauflem minimálně tři a nikdo to nechce, je věc druhá), Mirouš s tím, že se strop nastaví uměle nebo přirozeně a Rišan s tím, že je otázka, jestli bude někdo, kdo to bude chtít živit.
Úterý, 30. června 2020 - 22:46:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4735
Registrován: 11-2006
Úplně si nemyslím, že by majitelé soc.aut s nimi nejezdili, stejně jako si nemyslím, že by majitelé znalosti dál nepředávali. Hlavně, já co kolem sebe znám blázny co se doma hrabou ve starých hajtrách, všechno to jsou exoti v mém věku. A když třeba zavítám na nějaký sraz, tak předválečná auta mají vesměs starší páni a socialistická auta lidé ve věku mého táty, ale i velká řada mladých lidí. Až je to překvapující...

BTW: nastartovat auto klikou tedy také neumím. To myslím šlo u žigulíka, ale Fiat tímto zázrakem techniky neoplývá. Jednou jsem tedy startovat klikou Zetor 25 a pěkně jsem se u toho zapotil a bez výsledku.
Středa, 01. července 2020 - 09:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 10-2007
Umět nastartovat auto klikou má jeden aspekt, který je krásně vidět na posledních dvou příspěvcích od Mirouse a Cendixe. Totiž člověka to donutí k tomu, co je už dneska zapomenuto - pořádně si rozmyslet a pečlivě zkontrolovat, jestli ten motor má opravdu všechno, co má mít, aby běžel. Sednout a točit startérem až do vyčerpání baterie, na to fakt nemusíte umět vůbec nic. Ale když se má točit klikou, tak velmi rychle zjistíte, že je lepší napřed aplikovat tu hlavu a pak teprv svaly. A jako bonus získáte cit pro motor, budete vědět, jaké odpory v průběhu každého cyklu překonává a kdy se co má stát. Pak můžete dojít k tomu, že místo točení jen tak cuknete a motor běží. A nebudete se bát ani nastartovat letadlo za vrtuli.

Cendix se tedy mýlí, pokud si myslí, že stará auta nejsou pro něj, když nemá “technické schopnosti” (výmluva těch, co jsou líní ukáznit svůj mozek a nechají jej jen tak povrchně těkat - to skutečně technika nesnese). Novější auta mají všechno, co ta stará, jen složitější. Takže blok “v tom se nevyznám, vzdávám to” přichází ještě snadněji a dřív.

Mirouse překvapuje, jaké je rozvrstvení věku aut mezi různými generacemi, ale ono to je celkem logické. Já jsem zaznamenal zatím v zásadě dvě “demokratizační” vlny veteránismu. Demokratizací veteránismu myslím jev, kdy masa/většina veteránistů přijde k vlastnictví starého auta - veterána. Vždycky je tam nějaká úzká vrstva lidí, kteří mají zájem o historii a jejichž motivace je poznávat. Ti mají svoji vnitřní motivaci. U těch “mas” ale hrají roli vnější vlivy, které působí plošně a tudíž ovlivní hodně lidí současně. Ta první vlna, kterou Mirous pozoruje jako staré dědky, probíhala v 60. - 80. letech a motivací byl nedostatek. Tehdy mladí neměli moc možností, jak přijít k autu, tak dojížděli předválečná a těsně poválečná auta, již zastaralá a levná. Většina časem ráda přesedlala na modernější a pohodlnějsí, kdo by se s tím krámem otravoval. U některých z nich to vzbudilo zájem, zakládali ty kluby, aby sdíleli zkušenosti a kontakty (měli jako bonus sociální síť a zastřešení organizací, což se tehdy hlídalo). Druhá vlna je pak ta móda “retro” a návraty do dětství a mládí, na což mají lidi čas a peníze. Plnění snů z mládí, kdy vlasntnění auta (a ještě líp pořádného bouráku) bylo touženým cílem a kdo neměl vlastní káru, byl deprivovaný. No a to jsou ti mladší. I když se to nezdá, i zde je to způsobeno spíše vnějšími vlivy, i když každý z těch lidí se bude dušovat, že si na to přišel úplně sám a je tím velmi originální. Protože tyto dva druhy vnějších vlivů zasáhly masově významnou část populace, vidíme tam ty dvě výrazně odlišené početné skupiny, jak je popisuje Mirous. Ta menšina, která je motivována poznáním (takže cíleně vyhledává i to, co nezná, nezažila, po čem jí nebylo dáno v dobách formování osobnosti okolnostmi toužit), je pak časově mnohem více invariantní a zůstává pod těmi výraznými jevy skryta.

No a George správně položil otázku, jestli vůbec bude třetí vlna a čím (jakými vnějšími vlivy) bude motivovaná. Protože nedostatek moderních aut k ježdění pro mladé (co způsobilo první vlnu) nemáme a touhu po vlastním autě jako status symbolu (což způsobilo druhou vlnu) už současná nastupující generace mladých také ztratila.

(Příspěvek byl editován uživatelem Risan.)
Středa, 01. července 2020 - 09:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 2-2013
Risan: Ono to spíš bylo myšleno jako taková vsuvka. Touhle sebemrskačskou ironií občas trpím a někdy ji prostě vložím do věty. Pro mě jsou stará auta prostředek, jak se dostat do historie, která je částečně mým studijním oborem. Hrady a zámky mě neberou, obrazům nerozumím. Baví mě období přelomu 80. a 90. let 20. století a to poznávání realizuju skrze vehikly tehdy dostupné na místním trhu. Rád hledám souvislosti o tehdejším trhu a jak bylo možný se k danýmu modelu dostat. Ta technická stránka je takový bolavý místo a nutný zlo, který ale musím podstoupit, jestliže ty auta chci mít a provozovat. Takže do toho musím jít po hlavě, abych se v tom zlepšil, nebyl tak závislej na ostatních a mohl se pak zase věnovat té netechnické stránce. Fuj, to je ale filosofický.

Mirous: Dacia kliku má. Myslím, že se může používat při vymezování ventilových vůlí, aby to člověk nemusel zvedat a točit kolem. Jinak nejlepší na startování je traktor Lanz Bulldog [biggrin]
Středa, 01. července 2020 - 11:41:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8004
Registrován: 12-2005
Při štelování ventilů se netočí kolem. Vyndáš svíčky a točíš rukou za řemenici.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 01. července 2020 - 17:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 2-2013
Tak to je jenom další způsob, ne? Dělává se to tak u škodovky, protože je tam místa pomalu na další motor (s dalšíma autama nemám zkušenost). Dachna je v těchhle místech na prostor trochu víc skoupá, tak to asi proto v té příručce vůbec neuvedli.
Středa, 01. července 2020 - 18:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2223
Registrován: 10-2007
Cendix: Však já to myslel jen jako takové pošťouchnutí. Co studuješ za školu, mohu-li se zeptat? Přelom 80. a 90. let je dost úzké období a přes provozování auta z té doby se toho o ní podle mého soudu stejně moc nedozvíš. Ty pravé informace o tom, jak velké dějiny v té době ovlivňovaly každodennost, jsou zakódovány trochu jinde než v rumunské kopii Renaultu. Respektive v jednom typu auta je jen malý nepodstatný střípek. To už je víc v tom umění nebo v architektuře.
Středa, 01. července 2020 - 19:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8005
Registrován: 12-2005
No ještě sem neslyšel že by někdo točil kolem při štelování ventilových vůlí.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
-OndraS
Středa, 01. července 2020 - 21:12:19  
Neregistrovaný host
Proč by ne? Třeba moje Hondice ma jako většina aut u levýho předního kola lochnu v podběhu, kde se po vytočení rejdu dá strčit ráčna s dlouhym prodloužením a točit klikovkou, ale dovedu si představit, že auto takovou lochnu nemá a prostě tam dáš kvalt a děláš to samý.
No nebo na to kdysi vymysleli řešení: hydraulic lifters [proud]
Středa, 01. července 2020 - 21:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8006
Registrován: 12-2005
Nějak si neumim představit že budu muset shánět nějakýho točiče kolem abych moh sledovat kdy stříhají ventily. [satan] Přecijen když točim rukou tak rovnou koukam jak se hejbou ventily.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 01. července 2020 - 22:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4736
Registrován: 11-2006
Asi jsem špatný veteránista a můj motor ve Fiatu bude muset přežít všechny, kteří ho umí opravit. Jako fakt je ten, že před pár lety jsem si říkal, že na domě si udělám lecos kromě elektriky, ale auto nikdy kutit nebudu. No a najednou jsem si sám vyměnil palubku ve Feldě, zabudoval elektrický okna a palubní počítač. Ale řekl jsem si, že to je vrchol a třeba brzdy dělat fakt nebudu. A dneska si je dělám i na Feldě, i na Fiatu (na novější auta si netroufám). No z brzd je totální GO, kde si dělám komplet nápravy, elektriku.. Vlastně vše kromě vyvaření, laku a... motoru. To je věc, do které se fakt pouštět nechci. Skoro na vše si tak nějak i pomocí rad na netu příjdu sám, ale u motoru si říkám, že ten prostor na samoučení není. Takže jak stříhají nějaké ventily, to fakt nemám páru [proud]
Středa, 01. července 2020 - 23:13:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8008
Registrován: 12-2005
A tak ty brzdy na moderních nejsou vo nic jiný než ty na feldě. Akorát na zadní kotoučový potřebuješ fíforec na zatlačení pístků abys nezkurvil samostav ruční brzdy (sada na vesměs všechny druhy běžně rozšířený stojí kolem 5-6 kil). Případně diagnostiku pokud je ručka elektrická.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Středa, 01. července 2020 - 23:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 707
Registrován: 8-2012
Takhle stříhají ventily https://www.youtube.com/watch?v=WtWtae6FYMQ&ab_channel=Rocnik68
Čtvrtek, 02. července 2020 - 08:05:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2224
Registrován: 10-2007
Video je nějaký zdlouhavý. Mirous potřebuje pochopit princip a ten je jednoduchý. Takže Mirku - čtyři fáze čtyřtaktního motoru určitě znáš. No a jedna z nich je vyfouknutí spalin z předchozího cyklu: píst jde nahoru a tlačí je ven - přes otevřený výfukový ventil, následuje sání směsi pro nový cyklus, kdy píst jde dolů a natahuje si do válce směs přes otevřený sací ventil. Když si to představíš, tak je jasné, že mezi tím, když je píst nejvíc stlačený ("nahoře"), tak musí dojít k rychlému zavření výfukového ventilu a otevření sacího ventilu, aby se to prohodilo. Ventily jsou pochopitelně vedle sebe a tak můžeš vidět, jak jeden ventil jde nahoru a druhý dolů. Takto se vedle sebe při svém pohybu míjí - "stříhají". Protože pohyb pístů a ventilů je mechanicky svázaný (přes rozvody), podle toho jevu poznáš vždy horní úvrať pístu příslušného válce, aniž bys musel sledovat přímo píst (což dost dobře nejde, je schovaný ve válci, že).
Čtvrtek, 02. července 2020 - 09:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 2-2013
Risan: Studuju pedagogickou fakultu, konkrétně aprobace čeština-dějepis, takže něco, co je na hony vzdálený technice. Já vím, že jízda rumunským kombíkem nebo českou zadokolkou asi nepřináší ten kýžený pocit historie, ale mě to stačí. Mimochodem svýho času jsem měl teorii jak mohla rumunská kopie Renaultu zobrazovat každodennost v období velkých dějinných zvratů, ale ta se mi s odstupem času jeví tak blbou, že už ji radši nešířím.

Martin:


Je to tady. Musím přiznat, že ta příručka uvádí i točení řemenem a já to přehlídl a napsal blbost. Zrovna u Dacie se točič kolem shánět nemusí, protože haubna se otevírá po směru jízdy a člověk tak u toho kola stejně musí stát.
Čtvrtek, 02. července 2020 - 10:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 10-2007
Cendix: díky, krásný obor, jen držím palce, abys natrefil na žáky, kteří mají zájem (což je dnes těžké). A 80. a 90. léta jsou určitě pro obecné školní vzdělávání mnohem důležitější než středověk, takže chápu i to zaměření. Nechtěl jsem napsat, že pocit historie v dachně nebo škodárně nezažiješ, subjektivně určitě ano, měl jsem na mysli, že z toho nevydojíš moc relevantního pro historiografii objektivně. Ale ta teorie, kterou jsi měl, by mě zajímala. Je jasné, že tady to ale probírat nebudem, ono by to nejspíš ani nikoho dalšího nezajímalo. Třeba někdy zajdem na pivo a proberem to.
Čtvrtek, 02. července 2020 - 11:24:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 8-2012
Risane s tím videem máš pravdu, a popsal jsi to skvěle. Věřím, že teď už Mirous bude vědět o co jde. Přiznám se, že auta spravuju pokud možno sám a i díky takovým videím se to daří.Plus nějaké to brouzdání na netu. Tak jako Mirous.
Čtvrtek, 02. července 2020 - 11:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8009
Registrován: 12-2005
Ty brďo tak to čumim. Nikde jinde sem tuten postup neviděl. Rumuni jsou průkopníci zajímavých postupů.
Nenapsal si blbost, napsal si to co sis přečet v knížcě a já to jen neznal a viděl prvně [wink]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pátek, 03. července 2020 - 10:54:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8012
Registrován: 12-2005
K tomu jestli se dnešní auta stanou jednou veterány...
24tr je setsakra složitej stroj oproti 9tr přesto jak vidíte se vážně zvažuje že i 24 bude historikem....
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
George
Pátek, 03. července 2020 - 13:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 5-2002
Martin: to souhlas, proto se muzejní dělá již nyní. Dojezdí, zrenovuje se a šup do muzea. Navíc máš spoustu funkčních vozidel, ze kterých si můžeš udělat bohatou zásobu ND, máš speciální přípravky a hlavně lidi kteří to dělají jako běžnou rutinu. Všechny novější vozy si ale dělají hlavně firmy, moc lidí kteří by renovovali bus r.v. kolem 2000 neznám. Nehledě na budoucí stav, kdy již nehrozí tahání vozidel ze zahrad, polí, sadů a lesů za účelem jejich zprovoznění.Pokud se budu držet v Plzni tak Škodovky 119 (3Tr), 3 (8Tr) a 414 (15Tr) půjdou zrenovovat ze současného stavu i po 40 letech odstavu. Ale taková 21Tr a výš bude takový renovátorský oříšek. Přitom jako zahradní chatka je to luxusní bezbariérový přístřešek.[happy]
čp-8002:Ano diagnostiku má poměrně dost lidí, leč diagnostika se opírá o informace z ŘJ. A pakliže je ta vadná... Nebo jinak, kdo by dokázal vytvořit kopii ŘJ podle vzoru? Tzn vyleptat tištěný spoj, sehnat IO, osadit součástkami, oživit, napájet patici atd. Patrně někdo takový existuje ale najít ho.[happy]
Jestli není čas na sehnání stodoly, do které by tyhle auta byla uložena. Ale zase která z nich?[happy]
Pátek, 03. července 2020 - 16:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5146
Registrován: 7-2003
George: HW část je to poslední.. Největší problém je v SW části, kterou z těch procesorů prostě nedostaneš a výrobce ji neposkytne.
8bity vseho sveta spojte se .
transit01
Pátek, 03. července 2020 - 20:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 9-2012
Dneska odpoledne se v Týništi potkalo na parkovišti u penny marketu vícero zajímavých aut..


Pajzák
Pátek, 03. července 2020 - 20:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 6-2015
Sovětské vozidlo s US značkou. To by před pár desetiletími bylo na gulag.
-OndraS
Pátek, 03. července 2020 - 21:45:20  
Neregistrovaný host
Vzadu by to celkem sedlo, i v SSSR to mělo jakysi dvouřádek, ovšem vepředu to moc nepasuje. Jinak by to celkem neurazilo, stejně je vočórovanej Ford Falcon [proud]
transit01
Pátek, 03. července 2020 - 21:48:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2821
Registrován: 9-2012
[lol][biggrin]
Jinak přidávám ještě jeden pohled z odpoledního Rychnova pár dnů zpět. Táhl jsem se za ním od Kvasin až do Rychnova asi průměrnou rychlostí 60, za náma netrpělivá kolona novodobých aut, já s mladou v pažoutu, loket z okna, v rádiu "Love Theme" z filmu Flashdance, no mělo to něco do sebe v téhle uspěchané době [happy].
Neděle, 05. července 2020 - 09:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8013
Registrován: 12-2005
Naopak. Vepředu to pěkně sedí mezi kly. Naopak ai myslim že 1ř by se musel nějak ohejbat nebo střihat. [andel]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
transit01
Neděle, 05. července 2020 - 21:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2822
Registrován: 9-2012
Na jednom sídlišti pár metrů od sebe, tu červenou GLS bych spíš měl hodit do komory vedle, protože je 6 let bez technické a očividně vůbec nejezdí, ale nechcou se mi dělit..


A hele, tohle se mi taky nedávno připletlo před objektiv.
Neděle, 05. července 2020 - 21:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 2-2013
Já teda nejsem zrovna velkej odborník, ale na šest let nejetý auto, který stojí celej rok na dešti, bych, když už, tak tipnul spíš tu žlutou, než tuhle červenou leštěnku.
Pondělí, 06. července 2020 - 00:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4738
Registrován: 11-2006
To je asi jediná Škodovka, která by se mi líbila.

Risan: díky. Z Tvého vysvětlení to teoreticky chápu, ale i tak se asi do rozborky motoru pouštět nebudu [proud].

V pátek jsem najel nějakých 800 km po Polsku /včetně cesty z a do ČR/, zejména abych koupil zde špatně sehnatelné díly a odvezl jsem motor jednomu klukovi, který ho zrenovuje. Oba chlapíci mají samozřejmě Fiaty, ale teprve u toho druhého, který mi bude dělat motor, to byl skutečně zážitek. Znám ho už delší dobu díky FCB, ale až naživo jsem si u něho připadal jak v ráji. Momentálně má 3 kousky Fiatů 125p (ještě nedávno jich měl více). Ten bílý je jeden z prvních vyrobených, tuším že výrobní číslo někde kolem 150. Na zvedáku je pak replika Fiatu, který jezdil Monte Carlo, tedy s motorem 1,8 a zapomněl jsem vyfotit ještě druhou repliku s motorem 1,6. Kromě toho právě renovuje Itala 125 a na zahradě čeká na své dny Argenta, Fiat 132 a Mercedes W115. No a pak má ještě ty červené Fiaty a pětistovku, která má původ v Čechách a po letech si ho prý našel první majitel a prosil, jestli by mu jím neodvezl dceru na svatbu někde za Prahou, takže z Polska s ním jel odvézt svatbu ku Praze. Dílna parádní, vše krásně srovnané a čisté. Na to, že je to jen jeho koníček.




No a dneska jsem navštívil "muzeum" socialistických vozidel v Železném Brodě. Mám z toho trošku smíšené pocity. Spoustu věcí odpouštím, jako například často chybějící popisky, protože ta expozice je tam otevřená asi měsíc a prý to ještě nestihli. Mojí ženě třeba vadilo, že ta auta nemají nějak logicky seřazená, a že je mají tak natěsno, že se nedá podívat dovnitř. Mně mimo jiné vadilo, že řada z nich je vážně v žalostném stavu nebo tak nějak divně opravena (jako třeba stříbrné díly u Spartaka namísto chromů). Minimálně u těch náklaďáků bych dal nějaké schůdky, aby se dalo dovnitř nakouknout.
No a pak ten Furgonet. Ptal jsem se pána, co to tam měl dnes na povel. Takže vysvětlení je takové, že majitel jim řekl, že jim ho tam propůjčí, když z něho udělají "policajta". Možná to myslel ze srandy, ale pracovníci muzea se vyhecovali a udělali to. Kromě toho to prý "více zaujme a naláká lidi". Bílé plochy jsou samolepka a prý je to jedna z nejlepších, která nepoškodí lak při sundání.
Na obranu muzea, asi půlka exponátů není jejich ale jsou různě popůjčované, takže asi s tím moc neudělají. Každopádně jako celek to prostě působí tak, že někdo vzal auta a zaparkoval je do haly, kde je ještě sakra zima. Na druhou stranu, pokud dnešní návštěvníci jsou typický vzorek zájemců o prohlídku, pak je úplně jedno, jestli je Furgonet VB nebo v barvě berušky.






Pondělí, 06. července 2020 - 00:38:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7610
Registrován: 3-2007
GLS je fajnová, síce škoda tých preliačín, ale inak to vyzerá na prevádzkovaný zachovalý model 79.

Žalostný stav áut v múzeu by mi nevadil, bežne sa vystavujú autá v "nálezovom stave", alebo v rôznom stave renovácie, podľa mňa to je aj prínosnejšie, než keď sú všetky autá v múzeu vyligotané ako psie [zadnice]

K furgonetu sa naďalej odmietam vyjadriť, ale dorazili ma tie písmená VB na dverách Favoritu.
Autá VB určite patria k dobe, narozdiel od niektorých kolegov aj chápem, že nie je reálne, aby sa tie prvé favority vyrobené z blata skladané väzňami po službe u VB dochovali do dnešných čias v zachrániteľnom stave; a teda je prirodzené, že sa vyrábajú repliky... Ale v dobe internetu a voľne dostupnej norme s rozmermi, farbami, umiestnením písma atď. to spraviť hentak... [nene]
transit01
Pondělí, 06. července 2020 - 07:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2823
Registrován: 9-2012
Risane, ono to může být úplně jinak. Ta škodovka tam podle map dlouho nestojí, ale technická je opravdu šest let neplatná, a podle toho bordelu pod autem tipuju že minimálně půl roku to nejelo, takovej flek jsem měl pod autem taky když jsem s ním půl roku nejel, tady na té fotce to líp vidět:

Podle mě to je bohužel prostě vyhozený z garáže ven na ulici a co teď žejo.. Očividně už trochu zabrat dostala (ulomená mřížka, důlky ve dveřích od ostatních řidičů..) ale snad to nebude její konec..
Pondělí, 06. července 2020 - 09:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 10-2007
transit01: to byl Cendix, kdo se vyjadřoval k té GLS.

Mirous: seřizování ventilů není ani tak rozborka motoru jako spíš běžná údržba, sundá se nějaký kryt a je to. Kromě dodržení správné vůle ve správné poloze a citlivého dotažení nějaké pojistné matky není třeba celkem nic hlídat. Opruz je to akorát u šestsettřináctky, kde má každý ventil svůj vlastní deklík na papírovém těsnění. To je 16 deklíků - potom zpravidla některý přestane těsnit a motor se špiní. Ale která Tatra nemá motor celý od oleje, že.

K tomu Furgonetu asi už nemá cenu moc diskutovat. Je celkem jedno, jestli ta bílá je nějaká šetrná fólie nebo lak, ona ta žlutá pod tím stejně není správná. Mně nešlo o to, abych zachraňoval to auto od potupného osudu. Já jsem naopak rád, když každý sběratel poctivě ukáže, jak je chytrý. Ať už je to recese (pointa vtipu je ale hodně slabá) nebo snaha o komerci, výsledkem je buranská tupost, jakou můžeme vidět třeba ve filmech parodujících 90. léta. Tehdy se také věřilo, že udělat ze sebe hňupa pro pár korun není hanba, nýbrž mazanost. Ovšem jak to má přilákat lidi, kteří ani nevědí, že tam tento superkýč je, toť zaplekitá otázka. Podle fotek jsou tam nejméně další čtyři auta, která utrpěla zbarvení VB (se zavřením obou očí a po několika panácích můžeme věřit, že jde zhruba o typy, které někdy u VB sloužily nebo se o tom alespoň uvažovalo). Čtyři tedy nestačí k přilákání veřejnosti a vytvoření dostatečného zisku? No určitě ne! Všichni vědí, že buranství nerostě lineárně nýbrž exponenciálně, tedy rozdíl mezi efektem čtyř nebo pěti vébéaut je veliký.
Pondělí, 06. července 2020 - 10:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 2-2013
transit: Tak možný to je a děje se to. Taky u nás kdysi jeden pán musel vyhodit svoji opečovávanou Dacii 1300 na dva měsíce na parkoviště kvůli rekonstrukci baráku. Horší bude, když tady někdo nechá tu škodovku pár let vyhnít a pak to hodí na bazoš, aspirujíce na milionáře. Ta ulomená mřížka není ještě taková tragédie, spíš se divím, že ji ještě někdo neukradl. Navíc úřady nemají moc rády, když se na ulicích povalují auta bez technické.
Pondělí, 06. července 2020 - 11:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8015
Registrován: 12-2005
Míro tak ten polák má opravdu moc pěknou dílnu a sbírku. [jidlo]
Takhle v komtextu okolního haraburdí krásně vyniká titěrnost toho cinquecenta. Tam by se mi taky líbilo.

Jinak k muzeu. No ano rozmístění vozidel podle fotek nedává moc smysl. Chtělo by to vymalovat ať to nevypadá jak nějakej depozit. Jináč ten spartak bez chromu mě neuráží. Dneska je kvalitní chromování velmi špatně dostupný a drahý jak kráva. Takže se nedivim nad majitelovo pravděpodobnou úvahou - Dam to nachromovat, bude to stát půlku renovace auta a za 2 roky z toho poleze liška. Dam tam šedej komax vysokýho lesku, bude to stát pár korun a vydrží to věky.'
Spíš mě u toho spartaka zaujaly motocyklový obroučky světel. To se tak dělalo nebo je to tvořivost? Spartaky nastudovaný nemam taxe ptam.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
transit01
Pondělí, 06. července 2020 - 12:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2824
Registrován: 9-2012
to byl Cendix, kdo se vyjadřoval k té GLS.
Nojoo, já byl ještě po ránu asi mimo.
Tady úřady auta bez technické moc neřeší, až na ty velká města. Tohle bylo Hlinsko, o pár metrů dál stála jedničková fabie s technickou do roku 2015 a byl pod ní koberec mechu a taky nevypadala že by tam vadila [proud] A že jí někdo neukradl se nedivím, je tam asi 100 oken z bytovek. Napadlo mě ještě možná dědictví, kdy se garáž prodá za půl míče a nebo prostě škodovku vyhodil dědovi nějakej hodnej vnouček z garáže aby si tam mohl mohl dát svýho natuněnýho focuse.
Pondělí, 06. července 2020 - 18:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 6-2010
Bílé plochy jsou samolepka a prý je to jedna z nejlepších, která nepoškodí lak při sundání.
Je celkem jedno, jestli ta bílá je nějaká šetrná fólie nebo lak, ...

Asi takhle: V podstatě neexistují méně, nebo více šetrné fólie k laku. Jsou sice různé typy fólií, méně kvalitní levnější, kvalitnější dražší, různé speciální - třeba zrovna na celopolepy vozidel se používají wrappingové fólie, které jsou trochu silnější a dají se po zahřátí dobře tvarovat přes různé prolisy a obliny. Ta kvalita fólie se netýká toho, jestli poškodí, nebo nepoškodí lak, ale jde o trvanlivost. Levnější méně kvalitní mají kratší životnost (používají se např. na krátkodobé reklamní kampaně), dražší a kvalitnější vydrží mnohem déle. Ale žádná fólie by neměla poškodit lak při sundání. Naopak - fólie lak chrání před povětrnostními vlivy, sluncem a UV záření.

Pracoval jsem u firmy, kde jsme polepovali auta Siko koupelny celé na žluto. Ta auta byla původně červená, později bílá. Jako nové se komplet polepily na žluto + loga a texty a když je několika letech prodávali, tak jsme je opět sloupali a lak byl jako nový. Samozřejmě - pokud se někde (většinou v hranách, nebo v lemu blatníků) za ty roky vyskytla drobná koroze, pak se v tom místě odloupla společně s fólií i část laku. Ale to není chyba fólie. Stejně tak, když byla někde mechanicky poškozená místa (typicky odřené spodní části nárazníků od obrubníků).

Odlupování laku při odstraňování fólie tedy nezávisí na typu a kvalitě fólie, ale na kvalitě laku. Pokud je dobrý lak - ideálně originál z výroby, nebo z profi lakovny, pak ho jakákoli fólie nemůže poškodit. Ale občas se nám stávalo, že na některých opravovaných místech, kde nebyl původní lak, ale dodělávaný někde amatérsky v garáži, šla fólie dolů i s lakem. Ale jak píšu - to byla chyba laku, protože na takovém místě by nepomohla žádná sebešetrnější fólie.
Pondělí, 06. července 2020 - 18:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 10-2007
Jestli se chcete zasmát na můj účet, tak teď jsem si všiml, že tu popisku, co mají za oknem Furgoneta v “muzeu”, jsem psal já. Takže v tom jedu s nima [lol]. Kdysi po mně chtěli kolegové z Classic Car Króžku nějaký text na web o Furgonetech, protože jsem jezdil na jejich akce. Troškovský název si k tomu domysleli v CCK sami. No a “muzejníci” z Brodu ten starý článek asi někde vygooglili a vytiskli za okno toho těžce zkoušeného auta. Mimochodem, obrázek v textu působí na diváky zavádějícím způsobem, protože je na něm jiné auto, které má čtyřsvětlovou masku. Nenápadně se tak maskuje tento výtrysk tvořivosti majitele.

Jak psal Mirous, že mnohde chybí popisky a je to nacpané vedle sebe, a spojíme-li si to s tím, jak popisky, tam kde jsou, vznikají, jen si potvrdíme dojem, že nejde o činnost muzejní. Dnes se ovšem slovem “muzeum” označuje kde-co, ten pojem je již tak vyprázdněný, že vlastně nic neznamená.
Musejník pražský
Úterý, 07. července 2020 - 09:44:58  
Neregistrovaný host
Spartak se vyráběl i v modelu "žebrák" a neměl chromované nárazníky. Pokud pamatuji, tak to bylo něco mezi stříbřenkou a kladívkovým lakem.
Mauricio
Úterý, 07. července 2020 - 10:57:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9494
Registrován: 4-2005
Muzeum nemuzeum, já, jak tam vidím další minimálně čtyři VB, tak mě to zase utvrzuje v mé doměnce, že "VB je IN", "VB každej potřebuje" a "VB dělá prachy." Ano, vím, že to Risan nechce slyšet...

A nedovedu si představit fólií, která se sundá bez poškození okolí. Například zde vidno, co udělá klasická folie používaná na reklamní polep prakticky u všech ČSAD a DP, no, stejně budou v nejbližší době ty plechy předmětem renovačních prací (ostatně proto se to sundávalo, stav plechů přes polep fakt nejde vidět), takže mě to nějak netrápí - ale být to auto po generálce, nebo klidně jen s novým lakem, asi bych byl hodně zlej, a to i v případě, že to bude polep VB a bude to sloužit veřejně prospěčné činnosti.



P.S.: Místo "muzeum" to můžeme pojmenovat třeba "veřejnosti přístupný sklad". Je pravdou, že po průzkumu fotek si muzeum také představuji mírně jinak.
Úterý, 07. července 2020 - 12:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 389
Registrován: 10-2014
Spartaky se vyráběly standard a export u těch prvních byly chromové díly lakovaný nebo smaltovaný a to v celkem divokých kombinacích... Motocyklové rámečky předních světel byly právě u standartu, export měl rámečky s kšiltem.
Úterý, 07. července 2020 - 12:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2228
Registrován: 10-2007
Risan to chce slyšet. Chce slyšet, jak to funguje.

Jak návštěvník, který se rozhoduje, jestli si koupí nebo nekoupí vstupenku, pozná, zda v muzeu je nebo není auto s písmeny VB? Proč není VB auto v titulku webové stránky muzea socialist-cars.cz, když je to tak důležité?
Jak pozná, jestli je jich tam dost (čtyři = nejdu tam, pět = ihned kupuji vstupenku)?
Je nějaká úměra mezi počtem VB aut a četností opakovaných návštěv (čtyři = kupuji vstupenku každý rok, pět = kupuji vstupenku každý měsíc)?

Znám soukromé muzeum veteránů, v němž není ani jedno auto v barvách VB nebo jakékoliv uniformované složky a přesto se tam návštěvníci hrnou a platí, opakovaně se vracejí a doporučují ostatním.

Sníst žížalu není důkaz odvahy. To je akorát důkaz, že jsi čuně, praví se v profláklém filmu. No a Risan má podezření, že s nutností VB aut v muzeu je to podobně. Četná přítomnost těchto kýčů veteránismu v muzeu socialistických vozů nemusí být důkazem, že kurátoři jsou géniové marketingu a vědí, co činí.

Ono to taky může být tak, že slavné muzeum je z poloviny odkladiště soukromých aut a množství VB spíše než promyšlenému marketingovému tahu odpovídá tomu, že lidi tohle se svými auty dělali v touze po originalitě a zajímavosti (u tuctové stodvacítky, favorita nebo žigula lze pochopit) a nyní to raději odloží do "muzea".
Mauricio
Úterý, 07. července 2020 - 12:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9495
Registrován: 4-2005
To, že to nemají na stránkách, nic neznamená. Jsou sociální sítě, doporučení od známých, jiné akce, plakáty... možností je plno. "Já tam byl a bylo tam to a to." "Aha, tak to půjdu taky."

A uvědomuješ si, jakou reklamu jsme tomu tady udělali? Kolik si to tu čte potencionálních návštěnvíků? A o tom to je taky.
Jef
Úterý, 07. července 2020 - 13:53:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5965
Registrován: 5-2002
Tak jsem se podíval na ty stránky "Muzea socialistických vozů" (kde jsem tedy nebyl, ale podle fotek mi to taky přijde spíše jako jakýsi za úplatu zpřístupněný depozitář něčích sbírek) a já tam tedy hned na titulní stranu vůz VB vidím. Ještě přesněji tedy fotografii celé skupiny vozidel, v níž ale vůz v nátěru VB dost dominuje - zřejmě aby návštěvník nezapochyboval, že jde o vozy skutečně socialistické... aby si neřekl "mají tam prostě naskládaný starý auta", ale aby si řekl "to muzeum přechovává unikátní sbírku vozidel z dob minulých, např. přehlídku, čím vším jezdila Veřejná bezpečnost"? (jo, já vím, že furgonetem ve skutečnosti ne... a možná ani "užovkou" moc ne? A "mlékárenský" žigulík VB, to někdy bylo?).

Ostatně mají tam prý i šlapací VB, tak to asi fakt nějaký marketingový význam mít bude.