Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 10. 4. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Historická vozidla do 10. 4. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 16. listopadu 2019 - 19:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 10-2007
Mně nejde o nějakou flame war, já nehodlám hájit nakupování normalizačních pekáčů. Dovedu si ale představit, jakými myšlenkami (nebo přesněji pocity) je retrovlna poháněna. Tak jsem chtěl vědět, čím může být motivováno vlastnění starého auta bez vazeb na osobní minulost.
Sobota, 16. listopadu 2019 - 22:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 729
Registrován: 10-2014
Risane, to je dobrá otázka - Tak jsem chtěl vědět, čím může být motivováno vlastnění starého auta bez vazeb na osobní minulost. - zkusím tedy odpovědět podle sebe. Mám starou Kachnu. Mám jí proto, že se mi líbí její francouzský šarm. Že je tak nádherně jednoduchá. Že je díky své spolehlivosti téměř nesmrtelná. A že je na ní mraky dílů. Ale co je pro mě nejdůležitější: mohu jí používat jako auto na denní ježdění do práce. Jednu dobu jsem v rámci vazeb na osobní minulost hodně vážně uvažoval o starší jedničkové sestřičce k naší "babče" T603. Ale dneska jsem rád, že jí nemám. Sice jsou to hezká auta, ale v dnešní době pro mě vysoce nepraktická. Chápu Šmolka, který, stejně jako já, zažil dobu, kdy obklopen nespolehlivýma verkama z východu mlsně pošilhával po elegantních západních vozech. A nechápe, stejně jako já, týpka, co si místo Medvěda za 60 koupí Rapida za 60. [nene]

Ale je to v pořádku, někdo rád holky, někdo vdolky [wink]
Neděle, 17. listopadu 2019 - 21:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 1-2013
Jožine, za 60 bych nekoupil Rapida, protože pro mně prostě tu cenu nemá, a ani toho Mercedesa, protože se z něj s největší pravděpodobností stane kasička... Přitom v týhle cenový relaci se najde dost jinejch slušnejch a zábavnejch starejch aut pod kterejma nebude muset člověk furt ležet...[wink]
Pondělí, 18. listopadu 2019 - 08:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 10-2007
Já teda nevím, ale ušetřit třeba 20 tisíc na pořizovací ceně veterána/youngtimera mi přijde naprosto bagatelní věc. Takže řešit, že staré auto (jakékoliv) je za 60 tisíc korun českých drahé, mi přijde zbytečné. Jo, přepočteno na rohlíky je to pořád hodně rohlíků, ale v porovnání s dalšími náklady na provoz starého auta to je zanedbatelné. Jistě se mnou tady bude pár lidí nesouhlasit, protože dost zdejších provozuje guerillový veteránismus (koupí co nejlevnější ojetinu a pak to nějak flikuje, hlavně aby se ušetřilo). Nic proti tomu, také to může za správné konstelace podmínek přinášet radost, ale zde na fóru můžete zároveň vidět, že pro nastupující generaci to nedává úplně dobrý příklad a není to snadno napodobitelné (problémy Cendixe, transita - omlouvám se za zjednodušení, že jsem je hodil do jednoho pytle).

Tedy rada “nekupujte Rapida, kupte něco, co nechcete, ale ušetříte pár tisícovek,” je snad zbytečná.
Pondělí, 18. listopadu 2019 - 09:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5077
Registrován: 10-2008
guerillový veteránismus je perfektný výraz [lol] taký punk

Akurát je to svojim spôsobom celkom luxus dovoliť si mať auto-autá dočasne vyradené z evidencie a bastliť si ich na záhrade.
Zámerne nepíšem na značkách, nakoľko na Slovensku udržiavané vozidlá majú neraz problémy prejsť sprísnenými kontrolami TK/EK [kladivo]

Ja som Jožina pochopil. Nešlo tam tak o tých 20.tis, ale o to, že si kúpil auto, ktoré nebolo v Československu na každom parkovisku zastúpené XY kusmi a zároveň ako bonus ho vyšlo lacnejšie, lebo niektorí špekulanti už nevedia, čo si za Škodovky pýtať. [uhoh]
22 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2019
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas RZ - maximá
Pondělí, 18. listopadu 2019 - 14:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 10-2007
Já jsem Jožina taky pochopil. Myslím, že to napsal pěkně a je to určitě střípek do mozaiky, jak přemýšlet, když chce člověk koupit nějaké staré auto pro potěšení a nebýt z toho za rok otrávený. Byla to spíš reakce na Carulu. U Rapida za 60 není problém cena, v podstatě je jedno, jestli to je 40 nebo 80 (nejde-li o nekompletní vrak). Hodně už je, když někdo chce za Rapida 250. Ale pokud po něm někdo touží a ví proč, tak je to jeho věc, kolik za to dá.

Jinak líbilo se mi, jak Jožin napsal o tom, že uvažoval o T-603, ale nakonec se vydal jinou cestou, když už doma jedna T2-603 byla. Spousta lidí začne takto "sbírat" tatry (nebo jiné značky). Jenže to má asi smysl, když chce člověk opravdu budovat monotematickou sbírku (to ale pak nejsou jen dvě nebo tři auta). Pokud člověka zajímají spíš provozní zážitky, přijde mi lepší spíš větší rozmanitost a hlavně jednoduchá auta. Silná flotila tatrovek, mapující nějak uceleně řadu, nakonec člověka spíš otráví (znám spousty případů z komunity). Mít jen dvě-tři je tak nějak stejně málo a přitom zážitky jsou vlastně hodně podobné. Zato problémy překomplikovaných aut se sčítají.
Úterý, 19. listopadu 2019 - 00:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 1-2013
Risane, já to myslel tak, že bych si prostě Rapida jako auto pro zábavu nekoupil... A neřeším, jestli za 40 nebo 80, to je rozmezí, co dám ročně jen za stodolu, kde garážuji.... Pro mně je to prostě celkově nezajímavý auto... S tou cenovkou 60 co nahodil Jožin jsem měl na mysli to, že za ty peníze se přece dají sehnat pěkný, daleko zajímavější a zábavnější auta...😉
A se šmolkem víceméně souhlasim.
Své dva Trabanty mám pak z doby, kdy se dávali za tašku hrušek, nebo za odvoz... Na druhou stranu jsem díky nim poznal spoustu fajn lidí, se kterými se stále rád setkávám. Ať už okolo Trabantu, veteránů, začal jsem s nimi také jezdit veteránske soutěže... Jejich dnešní ceny mi přijdou stejně jako u škodovek a vetšiny dalších soc. vozů mimo mísu a prostě bych to za tyhle auta nedal...

(Příspěvek byl editován uživatelem Carula.)
-OndraS
Neděle, 24. listopadu 2019 - 11:18:16  
Neregistrovaný host
Včera jsem kamaradův Chevrolet Van viděl shodou náhod viděl naposled "živý". Auto, který celej svůj život strávilo v Německu na základně USAF v Ramsteinu, kde sloužilo v areálu jako rozvoz pilotů k letadlům, je na odpis. Řidic BMW dostal nápad si koupit novy auto, z radosti se ožrat a vozit v něm děcka po vesnici ve dvě ráno.



Van je celý totálka, zadek auta je ještě napasovaný do Chrysleru PT Cruiser, který je taky zdemolovaný, a PT Cruiser je ještě posunutý do jednoho auta, které má prasklý nárazník.

Tak si tu na jižní Moravě žijem....
Neděle, 24. listopadu 2019 - 11:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 10-2007
-OndraS: udeřils do něj pěstí?
NRA 07-71 . . .
-OndraS
Neděle, 24. listopadu 2019 - 11:47:14  
Neregistrovaný host
Já ne, je to kámošovo, co se živí opravovaním amerik. Včera jsem u něj dával do svýho bílyho Camara motor po generálce, odjížděl jsem asi v deset večer. Tou dobou byl kamoš s chotí někde u rodiny na posezení, prej se pak vrátili pozdě v noci, zaparkovali PT Cruiser, šli do baráku a bum.

Neděle, 24. listopadu 2019 - 20:02:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7677
Registrován: 12-2005
Pán s BMW ještě žije?
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
-OndraS
Neděle, 24. listopadu 2019 - 23:26:03  
Neregistrovaný host
Asi ano. Já se docela divím, během dneška mi kolega v roli poškozeného upřesnil, že pánovi bylo po nehodě naměřeno 2 promile a to jeho BMW nemělo povinné ručení. Koupil ho totiž v týdnu a nějak to jaksi nestihl. A to jsem si myslel, že takovâ kombinace je možná jenom v krimi zprávách.
Jestli tomu dobře rozumím, tak za způsobení dopravní nehody pod vlivem alkoholu s více než 1 promile se rozdává 1-2 knedlíky v první cenové nepodmíněně, zákaz řízení a vzhledem k nepojištění navíc ještě u pána brzy bude zvonit exekutor. A může být rád, že způsobil "pouze" hmotnou śkodu.
Pondělí, 25. listopadu 2019 - 19:58:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7681
Registrován: 12-2005
No může bejt rád že má zuby. Bejt ta vandura moje tak ho zmorduju před příjezdem chlupatých že by ho vlastní matka nepoznala. [angry]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pátek, 27. prosince 2019 - 18:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 4-2006
https://www.youtube.com/watch?v=_zQ_dEsZxb8
Čs. automobily na autosalonu 1936

Byly náklady na vývoj nového typu auta x-násobně nižší než nejen dnes, ale třeba i 60. letech? Pokud si člověk veme, že ony náklady na vývoj musely být "rozpuštěny" v zisích za prodej skutečně nevysokého počtu kusů?

A není právě toto stinná stránka prvorepublikového autoprůmyslu - že se sice můžeme s růžovými brýlemi nad těmi všemi Aerovkami, Waltery, Pragovkami, Tatrovkami, Škodovkami (která jako jediná tedy vydržela s osobáky dodnes), ale už se nepozastavujeme nad tím, jak málo (i součtu) těch vozidel bylo vyrobeno?

Mohlo se udělat více pro vývoj nějakého skutečně LIDOVÉHO vozu, který by mohl být dostupný pro třeba 30% nejbohatších čs. rodin a který by se vyráběl v počtu přes 100 000 ks?

BTW: Jakého čs. vozu se vlastně jako prvního vyrobilo přes 100 000? Že by Octavie?
Pátek, 27. prosince 2019 - 21:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2168
Registrován: 10-2007
Jistě, že náklady na vývoj byly mnohem nižší. Samotné auto bylo mnohem jednodušší, o mnoho součástek a o některé celé subsystémy. Předpisy, normy a požadavky byly mnohem stručnější, takže nebylo proč to komplikovat. Karoserie a interiéry se dělaly v podstatě ručně, takže i zde se za přípravu výroby dost ušetřilo. Ani výkresy se většinou nedělaly. Klempířům udělala modelárna nějaká kopyta, dostali vzorek a zbytek byl na nich, aby to napasovali na podvozek. Lisovalo se toho minimum. Čalouníkům musel stačit jenom vzorek.

Motorizace republiky byla opravdu na nízké úrovni. Snaha o masový lidový vůz byla, dokonce se automobilky chtěly spojit kvůli krizi, která velmi dolehla, ale nedopadlo to. Ostatně když dolehla ta krize, tak lidi taky měli jiné starosti než kupovat auta a pořizovat si další generátor nákladů za situace, kdy většina lidí se bez auta běžně obešla.

Nízká úroveň motorizace státu měla nakonec dopad i na jeho samotnou budoucí existenci. Když se v polovině 30. let přemýšlelo nad koncepcí obrany území o relativně malé hloubce, zato s šíleně dlouhou hranicí, ideální se jevila vysoce mobilní armáda postavená na úročné vozbě (obrněná vozidla). Progresivním generálům se ta představa líbila. Ale když odhlédli od požizovací ceny techniky a kapacit příslušného průmyslu, nakonec to stejně vzdali při představě, kde by asi vzali tolik řidičů a mechaniků. V každém odvodním ročníku bylo tehdy žalostně málo lidí, kteří měli vůbec nějakou zkušenost s nějakým vozidlem nebo technikou. A cvičit je od nuly při 14ti nebo 18ti měsíční prezenční službě (a přitom z nich stihnout ještě udělat i vojáky), to asi moc nešlo. U každé divize byli rádi, když dali dohromady tak autoprapor. Řidičů tak byl nedostatek i při mobilizaci v roce 1938.
Pátek, 27. prosince 2019 - 21:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2169
Registrován: 10-2007
Mimochodem, všimli jste si, kolik vozů mělo dvoubarevné lakování? Tak možná jeden nebo dva z celého autosalonu. A to byla prestižní výstava, kde se jistě chtěli ukázat. Srovnejme to s tím, kolik předválečných aut jezdí ve dvoubarevném lakování dnes. Když přijdete na nějakou akci, musíte získat dojem, že to tehdy bylo docela běžné. Škoda, že v dobovém snímku nevidíme barvy, to bychom se divili ještě víc.
Pátek, 27. prosince 2019 - 21:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 4-2006
Risan: A dejme tomu dva koně s vozem - to bylo stále levnější i ve 30. letech?
Pátek, 27. prosince 2019 - 21:50:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7724
Registrován: 12-2005
A dokonce tam nebyl jedinej vůz v barvách VB zato dnes... [satan] [biggrin]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pátek, 27. prosince 2019 - 22:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2170
Registrován: 10-2007
Fricoolinek: záleží, jestli člověk bydlel ve vilce v Dejvicích nebo ve statku na Vysočině. Neznám ceny koní a povozů z té doby, ale hádal bych, že pořizovací cena byla nižší než u automobilu.
Sobota, 28. prosince 2019 - 10:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 2-2013
Podle dědy (ročník 1923, takže minimálně 30. léta zažil ve věku, kdy už člověk vnímá souvislosti, poslední dobou na ně vzpomíná čím dál častějc) bylo jakýkoliv auto luxus. Na vesnici ho obvykle měli akorát doktoři, občas lékárníci, když byl ve vesnici automechanik, tak pravděpodobně taky nebyl bez auta, lidi, kteří ho potřebovali pro výkon povolání (obvykle špeditér, pokud tam nějaký byl) a potom tak maximálně člověk, kterej nějak přišel k penězům a nebo progresivní sedlák. Ve městě byla situace jiná, tam ho kromě doktorů měli i ředitelé, továrníci, vysoce postavení úředníci atd. Konec konců z prvorepublikových filmů to jde vidět docela dobře. Lidi především tehdy auto nepovažovali za nutnost, ale spíš za módní výstřelek pro bohatý. Byli zvyklí chodit pěšky, ti bohatší na kole a na delší trasy vlakem.

A s tím koněm, bohatí sedláci ho měli, dokonce někdy i ty dva. Jenže kůň je sice krásný zvíře, ale kromě toho, že se za něj dá zapřáhnout povoz nebo pluh, nemá vůbec žádnej užitek. Proto měla spousta drobných zemědělců doma radši krávu, která utáhne žebřiňák, dá se s ní orat a ještě je z ní mlíko. Koně ve městech měli pro svou činnost spíš fiakristé, který ale začaly v průběhu 20. a 30. let vytlačovat taxíky, potažmo MHD.
Vechtr
Sobota, 04. ledna 2020 - 12:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 12-2015
Babička ročník 1932 vzpomíná, že ve Valašských Kloboukách, což je město (jakkoliv se to někomu třeba z Prahy může zdát úsměvné), byla před válkou dvě auta a pár lidí mělo koně. Její rodiče měli hospodářství a vystačili si s krávou.

Do předválečného Zlína "dojížděli" lidé za prací i z okolních vesnic, ale všichni pěšky, a to nezřídka bosí, aby si neopotřebovali boty, které nosili jen po městě. Nanejvýš měl někdo kolo.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Sobota, 04. ledna 2020 - 20:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 8-2014
Koně měli jen větší sedláci. Ti menší kravský potah, kravama se i oralo a třeba vozila řepa do cukrovaru. Děda jezdil na kole do práce k Dobrýmu, říkal mu "Dobrák" a to doslova, pořídil si postupně tři mlátící soupravy (mlátičky a stabiláky)a o žních mlátil obilí. Bohužel jen do žní 1948.
Středa, 05. února 2020 - 18:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7788
Registrován: 12-2005
Ty jo to sem netušil že žigulíky 2102 byle ještě v "mlíkařskym" schématu. Myslel jsem že byli až ve žlutym VB nátěru.


(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_100.)
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pajzák
Středa, 05. února 2020 - 19:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3491
Registrován: 6-2015
Žluto-bílé schéma bylo zavedeno někdy v polovině 70. let, pokid se nemýlím. Takže VAZ 2102 vyráběný od roku 1972 ještě staré barvy zažít mohl.
Čtvrtek, 06. února 2020 - 15:41:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4217
Registrován: 7-2017
no ale když tohle má být rok 77......?
Pajzák
Čtvrtek, 06. února 2020 - 18:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3498
Registrován: 6-2015
Tak snad všechno nepřelakovali přes noc...
autobusman
Sobota, 08. února 2020 - 07:50:24  
Neregistrovaný host
trambus škoda z estonska
foto fb
ministr
Sobota, 08. února 2020 - 07:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 10-2012
No, já čtu na předním čele PRAGA [crazy][lame]
.
ŽÁDNÝ UČENÝ Z NEBE NESPADL, ALE BLBCE JAKO KDYBY SHAZOVALI
Sobota, 08. února 2020 - 08:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 8-2014
To ale neznamená že to není trambus. Jinak tohle je teda pecka, vím že je PRAGA vyráběla ale na živo jsem to nikdy neviděl. Vetšinou se vyvážely právě do zemí v CCCP.
Sobota, 08. února 2020 - 08:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 372
Registrován: 8-2014
Vzadu stojí CSEPEL 450, u nás taky rarita.
Pajzák
Sobota, 08. února 2020 - 08:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3507
Registrován: 6-2015
Trambus to samozřejmě je, stejně jako jsou trambusy v podstatě všechny současné evropské nákladní vozy a tahače. [happy]
Sobota, 08. února 2020 - 09:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 10-2014
Jó to by byla paráda kdyby ji vezli někam do čr ,taky bych ji rád viděl naživo.[jidlo]
-OndraS
Sobota, 08. února 2020 - 09:14:37  
Neregistrovaný host
Jaktože to má tak srandovně malej rozvor?
-OndraS
Sobota, 08. února 2020 - 09:21:56  
Neregistrovaný host
Aha, tak už to vím, to jste mohli napsat rovnou že to je S5 s budkou liazky, aby to pochopil i blbec jako já [biggrin]

http://www.liaz.cz/praga_s5t.php
Sobota, 08. února 2020 - 09:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 373
Registrován: 8-2014
Tahač návěsů, tak se to vyrábělo. Tyhle se vyvážely speciálně s chlaďákama Orličan.
Neděle, 09. února 2020 - 15:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 1-2017
Sběratel_kuriozit: Podle FB jí právě dovezli do ČR [happy]
Pondělí, 10. února 2020 - 19:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 10-2014
FB nemám,takže dík.[ok]
Úterý, 11. února 2020 - 06:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6057
Registrován: 6-2005
Nemáte, prosím, někdo popisek palubní desky pro RT? Pod kontrolkou nabíjení svítí 2., která má I možnost úpravy jasu, jen nevím co to je, jestli mazání, nebo málo vzduchu. Jiná kontrolka po zapojení klíčku nesvítí, jen tyto 2 pod sebou.
Díky.
Makrelu neumeješ.
Úterý, 11. února 2020 - 11:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 4-2019
Vážení přátelé, pokud by někdo měl zájem o pár historických věcí na veterány, nechť zkoukne foto.
Preferuji odprodej jako celek, po dohodě. Mimo jiné i publikaci Veteráni na kolech od Peter Roberts z roku 1976, 350 str. ´foto a publikaci Tatra katalog a parádní moto rukavice. Za vše bych si představoval 1000,- plus poštovné a balné. Kontakt skromnypracovnikxl@seznam.cz

Sobota, 15. února 2020 - 19:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 8-2015
Slovenský pěkný domácí výtvor na podvozku Škoda 1202: https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/22326484/stolar-z-ulica-pred stavil-dreveny-prototyp-auta-skoda-beskyd.html
Neděle, 16. února 2020 - 15:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4303
Registrován: 7-2017
už to nefunguje...[ko]
Neděle, 16. února 2020 - 23:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6062
Registrován: 6-2005
Kwasi buď to je 1202, nebo podvozek z 56. Noviny by si měly něco ujasnit.
Makrelu neumeješ.
Pátek, 13. března 2020 - 18:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7830
Registrován: 12-2005
https://peticezaveterany.cz/?fbclid=IwAR3Ikn6injuIRqFKAVlpdsjNxfQ Ux_LASuQ2y1x047cCIMkoGJ0GX8HzRvo
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Sobota, 14. března 2020 - 22:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4695
Registrován: 11-2006
Tak stát už fakt chce do toho štourať [sad]?
Pondělí, 06. dubna 2020 - 12:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 246
Registrován: 11-2013


Pondělí, 06. dubna 2020 - 12:14:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 247
Registrován: 11-2013



Pondělí, 06. dubna 2020 - 12:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 11-2013




(Příspěvek byl editován uživatelem Vodič_216.)
Pondělí, 06. dubna 2020 - 17:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2013
Vodič_216 , super fotky,treba dokumentovať tieto posledné pamätníky socialistickej produkcie. Už ich ostalo málo.
Pondělí, 06. dubna 2020 - 21:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 10-2007
Karosanavzdy: můžeš trochu blíž vysvětlit, proč “je to treba”? Možná jich na ulicích už nestojí dost, ale zrovna tahle auta má každé muzeum (že jich u nás je) a jejich obrázků (i lepších) je plný internet. Jaký význam má tedy pár anonymních snímků ojetin s nedoloženou historií změn (tj. s pochybnou pamětí “pamätníka”) a navíc zde, kde to časem prostě zapadne jako další tisíce podobných snímků?
Pondělí, 06. dubna 2020 - 22:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 9-2013
Dobrý večer Risan, je možné, že som sa vyjadril trochu nesprávne. Je mi jasné, že nejde o nijak extra výnimočné snímky, ani výnimočné autá, dokonca viaceré z nich sú minimálne vrakmi. Pojem dokumentovať samozrejme nemusí zároveň predstavovať aj zverejnenie fotky na tomto fóre, stačí, že je v telefóne alebo PC. Pre mňa osobne je fajn vidieť,že v roku 2020, keď sú aj relatívne novšie autá cenovo dostupné, sa niekto snaží udržiavať prevádzkyschopný Wartburg (sám priznávaš, že je ich málo, aj keď uznávam, že u vás je situácia možno trochu odlišná).
Úterý, 07. dubna 2020 - 11:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 10-2007
Tak asi bychom mohli pochybovat i o významu toho, že někdo má takové fotky v telefonu nebo PC, protože to už jsou ztracené totálně. Z pohledu historiografického jako by neexistovaly.

Já bych byl rád, kdyby kromě zveřejnění snímků autor vždycky přidal nějakou další informaci. Jen sem plácnout fotku nesděluje nic jiného, než že autor pozoroval kdesi výskyt nějakého auta. A to samo o sobě je dost bezvýznamné, protože auta se prostě na veřejnosti občas vyskytují. I ta stará. A někdo je při tom uvidí. I zde na fóru se vyskytuje pár lidí, co provozují škodovky nebo wartburgy. Když jsem se snažil takovým spotterům naznačit, že by mohli svého koníčka ještě vylepšit a k prostému zaznamenání výskytu přidat něco víc, někteří zdejší si ze mě dělali legraci, takže kromě toho, že si pomasírovali vlastní ego, těm mladým nadšencům moc nepomohli. Jen je utvrdili v tom, že to tak stačí a rozvíjet se netřeba. A tak když vidím, jak sem někdo nafláká takové obrázky jen tak bez vysvětlení, tak už raději mlčím. Ale když jsem viděl ten pochvalný komentář k tomu, prostě jsem se neudržel. Sorry.
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 15:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 11-2013
Ak niekde niečo zaujímavého vidím a ak sa dá, tak to aj odfotím, a dám sem,aby si to mohli pozrieť aj iní ľudia okrem mňa.
Nepátram po histórii vozidla a ani po majiteľovi. Kto chce, nech si fotky pozrie, kto nie, nech si pozerá iné.
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 15:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 11-2013


Mauricio
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 16:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9434
Registrován: 4-2005
Jak vidno, Risanův poměrně dlouhý text byl zcela úplně zbytečný.
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 17:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 10-2007
V podstatě jsem polemizoval s Karosanavzdy. Dávno jsem přestal vysvětlovat lidem typu “koukejte, co jsem vyfotil”, jaké mají možnosti, chtějí-li svoje potěšení (a potěšení takových lidí, kterým už k nadšení nestačí každá blbost) zvýšit.
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 18:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7859
Registrován: 12-2005
Tak tu 1202 jsem si prohlídnul rád je mi fuk komu patří kam s ní jezdí proč jí má a tak dál.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Mauricio
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 21:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9436
Registrován: 4-2005
Inu, já se na fotky samozřejmě podívám, nebyl bych tak militantní jako Risan, na druhou stranu nějaký ten text bych si k tomu také s chutí přečetl. Nemusí to být nutně román na pokračování, ale třeba kdy, kde a proč, nebo informace o tom, zda se jedná o vozidlo provozní či historické (muzejní, sběratelské), bych si přečetl rád. Nebo zde můžeme třeba navést téma, co je na těch vozech zajímavého (nemyslím typ - zde bych, Risane, jenom podotknul, že lidé v mém věku považují za zajímavé i to, co ty považuješ za běžnou součást života - tedy třeba ty socialistický plečky, který naše generace prakticky již nezažila) - třeba si nikdo nevšiml štítků na bílé Š120 z příspěvku Vodiče č. 246, přitom to je věc, co má hodnotu větší než auto samotné. Nebo dobové chlupaté potahy a podobně. To jsou zase věci, co zajímají mne. Ale samozřejmě, každému dle chuti a každý si může dávat kam co chce.



Mauricio
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 21:18:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9437
Registrován: 4-2005
Jinak ano, taky mi už celkem leze krkem, že každý muzeum musí mít nutně "stodvacítku ve všech provedeních", na druhou stranu, lidi na to slyší - a to jde. Je to jen byznys, nic jiného. Muzeí, který "nejsou na prachy", je málo (a je samozřejmě otázkou, na kolik jsou soběstačná). V podstatě jsem díky tomu přestal chodit do muzeí na autovýstavy - všude pořád to stejný. Nějak mě to už nebere.
Čtvrtek, 09. dubna 2020 - 21:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7860
Registrován: 12-2005
Ale jo estelky sem si všim ale nepovažuju za tak extrabuřt.... Viděl sem jich dost tak mi to nepřijde nějak vzácný ikdyž dneska už možná jo.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pátek, 10. dubna 2020 - 09:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2190
Registrován: 10-2007
Já jsem si taky všiml štítku, ale podle mě je to jen vesnický tuning, protože jsem nezaznamenal nic jinak výjimečného od provedení pro čs. Mototechnu. Jenom mi netvrďte, že to je promyšlená hra “najdi zajímavost na obrázku”. Pokud ano, právě to je ta věta, která by ty obrázky měla uvádět. Ono kdyby autor ke každému vyfocenému autu měl naformulovat větu, proč jeho snímek vystavuje světu, možná by mu u toho došlo, který snímek za to stojí a který ne.

Mauricio, já to chápu s těma socialistickýma plečkama. Mám je taky rád. Ale přesto se nepodívám na každou fotku z ulice, kterou mi někdo strčí pod nos. Pokud se tedy nechci sám plácat po zádech, jaký jsem znalec (hmm, hmm, štítek tam asi někdo nalepil, spoiler nalakoval do barvy, potahy otřesný, hmm, copak asi ten šíbr, je z výroby nebo dodělaný... ).

Když už je chci studovat na obrázcích, najdu si nějaké, které mají větší vypovídací hodnotu. Například dobové nebo sice současné, ale aut zvláště zachovalých (nemyslím ani tak patinu, jako spíš zásahy) nebo klidně i naopak tuning, když bych se chtěl podívat, jaké fenomény tomu vládly, případně jaké odchylky od mainstreamu někdo vytvořil. Ale musím vědět, co to vlastně vidím, aby to mělo smysl. Obrázek z ulice bez souvislostí je fakt na nic.

Samozřejmě je jasné, že když potkám na ulici olezlou stodvacítku, tak k ní nejspíš nic nevím ani nezjistím. Můžu si ji klidně i vyfotit “abych ji měl v PC” a už nikdy se na ni nepodíval nebo naopak na ni hleděl každý večer a snil, že jednou si taky takový vrak uvážu na krk a budu chodit na k-report brečet, že to nestartuje a já nevím proč. Další level je ale ukázat svůj úlovek ostatním. Pro ně už to není TA stodvacítka, kterou JÁ jsem objevil. Je to milióntý první internetový obrázek stodvacítky. Tak jim sakra pomůžu zjistit, proč by neměli v google dát vyhledat “škoda 120 na ulici”, ale měli by se podívat zrovna na toto.

Kruci, už jsem se zase rozepsal. Fotiči stodvacítek na ulici stejně nedočtou až sem a vy ostatní stejně víte svoje. Šlo mi o to, aby si Mauricio o mně nemyslel, že jsem zapšklý dědek, co nepřipouští nic než kurníky a žebřiňáky (nebo jak to Martin nazývá), ale že mi jde o osvětu mezi mladými zájemci o historický motorismus.