Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 29. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Youngtimery do 29. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
-OndraS
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 19:09:19  
Neregistrovaný host
DonSalieri - myšleno správně, ale obavám se, že se tady nebude leštit auto jako Veyron nebo Testarossa, ale Dacia 1310, čímž nechci říct, že by si dobrou péči nezasloužila, ale to, že se bude jednat o lak bližší důlnímu rypadlu, než veteránu ze sbírky sultána - cendixi nic ve zlým, ale předpokladám je to tak.

Musím se přiznat, že mě tady ty zrcadlový laky a móda detailingu a leštění všemožnýma superznačkovýma přípravkama, nijak moc neberou. Lidi si to nechají naleštit za deset tisíc a po prvním dešti to stejně umejvají v kartáčové myčce nebo wapkou a plesnivou vodou ze studny na strejcově zahradě.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 23:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4668
Registrován: 11-2006
Když jsme u těch laků, má někdo zkušenosti s "garážovým" lakováním? tzn. lakování mimo box, byť od lakýrníka. Bývá tam velký kvalitativní rozdíl?

Ad. leštěnky
Já mám rád čistý auto, ale zaplatil bych si leda tepování interiéru v těch "daily" autech. Jinak do kartáčové myčky nejezdím žádným autem, vyjma pracovního, kde vzhledem k terénům které jezdí, bych se uvapkoval k smrti. Fiata jsem vyleštil leštěnkou od Turtlewax a použil jsem na to pak ještě tvrdý vosk. Chromy jen mokrým hadříkem a flanelem, koženku ošetřuji starou dobrou indulonou. Mám i leštičku, ale na Feldu a Fiata používám zásadně jen ruce.

Feldu jsem posr**, protože v začátcích jsem znal jen tempo, kterým leštila celá rodina Favority a tak jsem to přenesl i na Feldu. To jsem činil tak dva roky a často, pak jsem přešel na lepší leštěnky, jenže teď se mi loupe bezbarvá vrstva laku.

Na "daily" autě skutečně ten efekt leštěnky dlouho nevydrží. Dva deště a je to pryč. Na Fiatu vydržel tak rok, protože jsem s ním v dešti nejel.

Při strojním leštění Ti důrazně doporučuji si zakrýt především gumové a plastové části, aby se na ně leštěnka nedostala rozstřikem od leštičky. V podstatě to z plastu pak nedostaneš.
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 2-2013
Ondra: Neboj se, já si to ve zlým neberu [biggrin], myslím, že jsi spíš vystihl v čem je to moje dilema. Jestli má smysl vrážet prachy do úpravy něčeho, co není kvalitativně na výši (navíc co si budem povídat o tom, jak by to mělo vypadat kvalitně vím prd, tak mám strach, abych nenarazil na někoho, kdo to zprasí), když by to na pohled mělo stejný efekt jako obyčejnou leštěnkou, akorát by to vydrželo kratší dobu. Zase na druhou stranu mám strach, abych to nezprasil já tou obyč leštěnkou, protože auto je bez koroze, tak proč nedát laku možnost vyniknout tak jak vypadal, když byl novej.
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3582
Registrován: 1-2005
Mirous: To, že se ti loupe felda, nemusí bejt leštěním a tempem, ale je to možná vlastnost auta. My jsme feldu nikdy neleštili, a lak teď stejně připomíná po 22 letech stání venku perníkovou chaloupku [happy]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Pátek, 17. ledna 2020 - 12:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 670
Registrován: 8-2012
Moja Felda tu loupací chřipku chytla taky. Začíná to na předních dveřích vpravo i vlevo.
Pátek, 17. ledna 2020 - 13:07:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4669
Registrován: 11-2006
Tak fajn, myslel jsem, že si za to můžu sám [proud]. Mně se začla loupat střecha tehdy když napršelo a přes noc začlo mrznout. Byla tehdy ledovka, že to ochromilo na několik dní železnici. Auto bylo jak z ledového království a od té doby se loupe a loupe..
Pátek, 17. ledna 2020 - 14:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 8-2012
Mě spíš překvapuje, že to auto je krom barvy ještě přelakovaný lakem. Myslel jsem, že se lakujou na finiš jen auta s metalízou. Jinak co se týká lakování doma tak to jde. S kamaradem jsme stříkali auto v létě venku po ránu, když nefoukalo a vyšlo to. Bylo by možná lepší kolem toho postavit obyčejnej jednorázovej foliovník, aby se tak neprášilo, ale když to nejde jinak tak to jde i tak. Akorát pokud si necháš namíchat lak na míru, tak si nech vnutit i odpovídající ředidlo a nebudeš litovat. Bude se to lesknout a vydrží to moře let. Bylo by to super fouknout i třeba v garáži, ale to bys musel garáž hodně zbavit prachu a polejt zem aby se nevířil prach. Pak to taky jde. A nebo tam nalejt tři vrstvy a na prach nehledět a až to vytvrdne, tak to nechat rozbrousit a rozleštit.
Pátek, 17. ledna 2020 - 14:48:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4670
Registrován: 11-2006
Pavel: lakoval by to lakýrník, který to dělá celý život a má na to adekvátní garáž. Jen to není box, ale cena je astronomicky rozdílná. Navíc tohoto lakýrníka znám a vidím, jak si sám dělá auta pro sebe. Takže tou cestou asi půjdu.

Bezbarvá vrstva u Feldy mě taky překvapuje. Myslel jsem ale, že jí měla jen ta červená rally a metalízy, ale zřejmě ne. Každopádně by to mělo být u Felicií po FL.
Pátek, 17. ledna 2020 - 15:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 672
Registrován: 8-2012
No vidíš, tak do toho jdi, a budeš to mít pěkný. Jinak mám podezření, že je moje auto nějak dolakovávaný a asi byly měněný lemy a blatníky a možná to někdo dostříkával lakem kvůli lesku, aby to pak k sobě ladilo, či co. Nevím.
Pátek, 17. ledna 2020 - 16:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7743
Registrován: 12-2005
Na dědovo fóbii se nám taky začíná loupat bezbarvák na kapotě. Auto stojí od jara do podzimu čumákem přímo proti slunci tak že na něj začne svítit ráno a přestane se západem. Nejdřív se udělaly takový jako mléčný fleky nebo jak to popsat. Zkusili jsme je rozleštit ale nešlo to bylo to tak nějak v tom laku nebo pod nim. Noa po zimě kterou auto tráví na ulici ve stínu se to začalo loupat. No a to to tempo nebo jiný leštěnky krom pokusu po zmlíkovatění nepoznalo. Děda to myje nějakym šamponem s voskem ale leštěnky nepoužívá.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Sobota, 18. ledna 2020 - 19:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 6-2010
Auto stojí od jara do podzimu čumákem přímo proti slunci tak že na něj začne svítit ráno a přestane se západem.
Z této věty bych usoudil, že se auto otáčí za sluncem jako slunečnice [biggrin]
Neděle, 19. ledna 2020 - 00:50:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7745
Registrován: 12-2005
Neotáčí ale slunce vyjde a začne svítit zleva na kapotu, během dne putuje a furt svítí přímo proti předku až do západu.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 19. ledna 2020 - 10:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 673
Registrován: 8-2012
Martine to znám mám to stejně. Navíc na každým autě co na tom místě parkuju mi odchází čelní sklo cca po 5 letech a to tak, že se s tím v noci nedá jet a když jede auto proti tak prakticky nic nevidím. V servise mi řekli, že prach na skle a rozplálený slunko způsobí, že se ten prach vypálí do skla tak ho časem zničí. Ve dne žádnej problém, to je v pohodě, ale v noci když posvítí auto co jede proti, tak jak by pravila zesnulá věštkyně Jolanda- vidím velký špatný.
Neděle, 19. ledna 2020 - 13:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7747
Registrován: 12-2005
Řešení by bylo parkovat občas obráceně. Ale děda přes půl století parkoje takhle a už se to nenaučí dělat jinak. Dokud měl trabanta a následovně 105 tak sem to chápal. Je to miiiiirně z kopce takže to fungovalo když bylo potřeba jako přírodní startér. Ale u fóbie to už postrádá smysl. Zaprvý startuje spolehlivě a zadruhý qůli hydralickym napínákům stejně roztlačit nejde. Teda jde ale hrozí přeskočení řetězu.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 19. ledna 2020 - 17:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 2-2013
Jak velkej průšvih je jet v tomhle počasí (včera celej den sníh, před půlnocí to posolili, teďka už do toho od oběda střídavě vytrvale prší) se starou vránou? Docela bych potřeboval popojet se škodovkou (cca kilometr, kilometr a půl) a teďka jsem se shodou okolností na fcb dostal k jedné diskusi, kde borec řeší obdobný problém. Dostalo se mu tam odpovědí typu "pokud budeš mít štěstí, tak to přežije". Docela mě to vyděsilo, protože škodárna je auto v zimě neprovozované a díky letité absenci zimních pneumatik zná sníh pouze z obrázků. Na jednu stranu si myslím, že jedna krátká cesta nemůže ublížit, ale na druhé straně jsem teď nahlodán a na pochybách.
Neděle, 19. ledna 2020 - 17:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 10-2014
Pokud jde o jízdní vlastnosti na kilometru a půl ve sněhu a sr..kách na letních pneu,tak to bezpochyby při
normální jízdě přežije,pokud jde o následky působení solného roztoku na karoserii tak to bezpochyby přežije taky,ale pokud to není nezbytné tak bych to nedělal, protože sůl se neodpaří a při působení i vzdušné vlhkosti dál hlodá.Určitě pomůže po jízdě ostříkání čistou vodou,ale sůl je potvora a dycky někde ve skulince může zůstat a v klidu hlodat i po zavření do garáže.
Neděle, 19. ledna 2020 - 17:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3583
Registrován: 1-2005
Sběratel kuriozit: Měl jsem rozepsáno prakticky totéž, tak ti teda děkuju, že jsem to psal zbytečně! [lol]

Cendix: Pokud to není nutné, tak bych počkal, až bude nad nulou a párkrát do toho zaprší, sůl se ze silnic spláchne a steče pryč, případně zůstane v neškodné koncentraci. Teď by to bylo asi fakt zbytečné...

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Neděle, 19. ledna 2020 - 21:06:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 2-2013
No, tak to asi opravdu nebude až tak nutný [biggrin] Já doufal, že ten celoodpolední deštíček to smyje, ale to asi pravda nebude [biggrin]
Neděle, 19. ledna 2020 - 21:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7750
Registrován: 12-2005
Počkej pár dní až bude sucho.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 21. ledna 2020 - 10:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4671
Registrován: 11-2006
Taky se Vám občas stane, že třeba jedete autem a najednou přemýšlíte nad nesmrtelností chrousta? Já jsem onehdá jel domů v noci a jak tak furt přepínám dálky/tlumená, tak mě napadlo zamyslet se nad tím, od kdy se vlastně používají u aut dálková světla [proud]. Nevěděl by to někdo? předválečné veterány mám tak nějak spojené s tím, že mají světla jak bludičky, ale předpokládám, že třeba T87, která má tři světlomety má právě ten prostřední dálkový.
Úterý, 21. ledna 2020 - 20:06:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 10-2007
Přepínání mezi plnými a tlumenými světly měly už i první Hadimršky, viz třeba dobové schéma zde.

Bludičky - žárovky mohou být tak kolem 30W každé vlákno, ale obvykle tohoto příkonu nemusí žárovky ani dosahovat z důvodu různých přechodových odporů na cestě od baterie k žárovce - obvykle chatrné patice, dráty, kontakty vypínačů a pojistek něco sežerou. Na šestivoltovém rozvodu je to zvlášť znát, protože příkon se honí proudem a velký proud na přechodových odporech dělá velké úbytky. Další problém je zdrojová soustava - dynama neudrží dobíjení ani v otáčkách, mají maximální výkon tak kolem 70W a když sečtete třeba 2x 30W vpředu, 10W vzadu, něco na zapalování, tak je celý maximální výkon dynama pryč a všechno krmí baterka. Tedy jste sotva na 6V a ne na dobíjecích “přes 7V”, což je taky sakra znát. Předpokládám, že nikdo toto extra neřeší, protože s tím dnes za tmy moc nenajezdí. Ovšem povinné denní svícení = jistota za chvíli vybité baterie.
Středa, 22. ledna 2020 - 13:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 4-2003
Nechcete někdo sedana Escorta? r.v. 1996, 130tis.km, 1.8 diesel, 44kW.
Nevím co s ním, musím ho nechat na dešti (většinu času byl zvyklý na garáž), je to sedan, poslední generace escorta, ideální základ pro veterána. Já už jednoho mám a volnou garáž mám bohužel právě také jen jednu...

Auto má dva roky udělané rozvody, a velmi zachovalý interiér. Po mechanické stránce tomu není moc co vytknout. Samozřejmě to trpělo korozí. Před dvěma lety jsou měněné prahy a lemy zadních blatníků. Auto prošlo lehkými kroupami, ale to není nic, co by se před lakováním nedalo lehce odstranit. Je mi líto to nechat někomu "na doježdění", nebo to dát na vrakáč.
Neděle, 26. ledna 2020 - 16:13:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6493
Registrován: 11-2009
Neděle, 26. ledna 2020 - 18:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 8-2015
Video z průjezdu polní cesty mezi Prusínkami a Oldřichovicemi 2020-01-26 mou Škodou 120:
https://youtu.be/0bH6Nl7-Djs
Najbrt
Neděle, 26. ledna 2020 - 18:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 3-2010
[crazy][nene][lame]
kdo se směje naposled, je obvykle natvrdlej ...
Neděle, 26. ledna 2020 - 19:52:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 2-2013
Co považujete za nejlepší garážový stání pro auto? Dacia totiž stojí v pronajaté zděné řadové garáži. Garáž je suchá, zateplená, větraná, částka za pronájem je naprosto v pohodě. Nevýhodou je, že když chci na autě něco udělat, tak musím jet přes půl města (dost blbý v momentě, kdy si něco zapomenu a zjistím to až na místě) a taky to, že jsem tam sice dost často, ale furt to není stoprocentní dohled. Proto by bylo lepší, kdybych měl auto blíž při ruce.

Teď se mi otevřely další dvě možnosti a já nevím, co si vybrat, případně jestli něco z toho vůbec. První možností je, že budeme na jaře opravovat starou kůlnu. Původně ji děda postavil před třiceti lety, aby měl kam zaparkovat stodesítku, která musela uvolnit místo v garáži stopětadvacítce. Je to normální dřevěná bouda z prken (jak se to rozesychá, tak jsou mezi prknama několikamilimetrový spáry - průduchy) a eternitovou střechou, pod kterou je na obou štítových stěnách u hřebenu díra, která slouží jako odvětrávání. Od té doby, co děda auto nemá, to slouží jako skladiště pro slámu a dřevo. Zem je normálně udusaná hlína, která se na jaře odstraní a do štěrku se položí dlažba. Pod kůlnou navíc vede kořen vedle stojícího ořechu, kterej dle mě celkem odvádí vlhkost. Konstrukce je kovová z jeklu a kulatiny. Kulatina je zatím dobrá, akorát mě znepokojuje, že jekl začíná chytat povrchovou lišku.

Druhá možnost je, postavit o kus dál novou montovanou plechovou garáž. Jako podlaha by sloužila dlažba, přichycená by byla do betonových patek. Jenže nevím, jak je tam řešený odvětrávání.

Která možnost je lepší? Jde hlavně o to, aby to auto bylo v suchu. Někde jsem se dočetl, že nejlepší je dřevěný uzavřený přístřešek se spárami mezi prkny, což naše šopa splňuje docela slušně. Zároveň jsem nikde nenašel žádný objektivní posouzení plechových garáží. Akorát samý superlativy, který ale píšou jejich výrobci.
Neděle, 26. ledna 2020 - 21:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 6-2011
Plechová garáž, pokud je to ta z Polska, odpovídá ceně a ty "nosný" železa reznou za pár dní, plechy samozřejmě nezreznou.
Odvětrání tam moc není, ale snad si můžeš vybrat s okénkem apod. a nebo odvětrání dodělat.
Nicméně dlaždice jako podlaha mi nepřijdou ideální, bál bych se vlhkosti. Velký déšt, pak se to bude odpařovat do garáže - do auta.
To ta kůlna s kořenem mi přijde možná lepší. Ale bacha na myši a kuny.
Mauricio
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9366
Registrován: 4-2005
Mne se líbí to, co si doma vytvořil Honza Růžička:

odkaz, odkaz, odkaz, odkaz a odkaz

Nicméně to je samozřejmě novostavba, čiliž finančně velice náročné a já osobně bych tam ještě udělal pár věcí jinak - ale má to pěkný, logický a funkční.

U těch různých starších garáží, stodol a podobných věcí, je třeba dávat velkej pozor na stav (ono v dnešní době už není pronájem garáže - či stání - za "flašku slivovice", a pokud ano, je to podezřelé - nejčastěji právě kvůli stavu) nosných trámů a konstrukce střechy, abys nedopadl jako svýho času Ondra Pecháček, kterýmu při sněhové nadílce spadla střecha stodoly a nenávratně poškodila plno exemplářů, mimo jiné nějaký stovky, stejšny a další. Řadové garáže zase trpí zvýšenou vlhkostí a pozor taky na rozpočítávání elektriky - pokud je společnej elektroměr, většina to řeší rozpočítáváním mezi všechny nájemce (sám jsem například platil 150 Kč měsíčně, přičemž v "mé" garáži byla jedna nefunkční zásuvka a jedno odpojené světlo). A většinou není chuť to kvůli jednomu člověku řešit. Ne, že by těch 150 Kč bylo nějak likvidačních teda. Pokud máš řadovou garáž, která je v nějakým rozumným stavu (a ještě je u toho rampa - dříve to bývalo běžné, ale nevím, jak je to dnes), není vlhká, neteče do ní a je za solidní cenu, tak bych u toho asi zůstal. U montované garáže bacha, potřebuješ územní souhlas a nad nějakou plochu i běžné územní rozhodnutí, tedy proces, který je stejný jako u běžné stavby - vyplatí se tedy jen pro jedno až dvě auta (mám dojem, že pro ty dvě auta je to právě nějak na hraně té velikosti, teď teda fakt nevím, ale je to myslím 25m2). A taky je potřeba zvážit, zda uděláš izolaci nebo ne - ony ty zákaldní montovaný plechový garáže žádnou nemají a v zimě je tam fakt zima [happy] A taky bych do ní nedával porsche - k vniknutí dovnitř stačí obyčejná flexa. Já osobně bych do montované garáže nešel. Aby za něco stála, dostaneš se už na cenu novostavby z betonových prefabrikátů. Navíc do těch montovaných neuděláš montážní jámu - musel bys komplet předělat podlahu, čímž trochu ztrácí ta jejich jednoduchost smysl.

Pokud chceš svoji garáž a máš pozemek, máš tam dost místa, je rovinatej, domluvíš se se sousedama, tak si oběhni ouřad a postav si tam z Ytongu dvougaráž s rovnou střechou, betonovou podlahou, montážní jámou a udělej si to podle svýho. Jinak ale na pronájmu nejní nic špatnýho. Záleží taky, jestli se chceš nějak realizovat nebo jen parkovat.

Já osobně mám na chatě tohle, sic je to jen přístřešek, ale účel to splňuje taky, celou minulou zimu mi tam stálo cabrio a ouplně v pohodě, jen teda samozřejmě není to garáž. A vlastně ani nevím, jestli bych garáž chtěl. A protože je to trochu stavebnice, lze dle potřeby přestavovat. Fotka je tedy trochu starší, nějak jaksi jsem tam dlouho nic nefotil [lol] V podstatě z dřevěných trámů zasazených do ocelových batek, který zabetonuješ nějakej půlmetr do země, nahoru dáš lexan pod nějakým malým úhlem, aby odtékala voda, pobiješ to Cetrisem... No záleží na tobě. Já bych ale šel cestou předchozího odstavce, pokud se teda bavíme o novostavbě.



Další možností je, pokud vyloženě nepotřebuješ garáž, jde ti jen o to uskladnit auto, pronajmout si parkovací místo buď v nějakém parkovacím domě, a nebo u někoho, kdo auto nemá a nevyužije - já mám teď třeba pronajatý garážový místo v Brně v jedné nové bytovce, kde si takový postarší pár zakoupil byt, jehož součástí je i stání v podzemní garáži - no a oni auto nemají... A celkem si nemůžu stěžovat [happy] Jen nevím, jestli se podobná věc nabízí i u vás?


(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4674
Registrován: 11-2006
Kůlnu z vlastní zkušenosti rozhodně nedoporučuji. Mám totéž, dřevěná kůlna, 100 let stará, takže prkna vyschlá a mezi nimi mezera. Na plnoplošně podbité střeše byl eternit, nyní dva roky asfaltové pásy. Na zemi hlína, na kterou jsem alespoň dal PVC střešní folii. Problémů je několik. Dostanou se tam kuny, kočky, myši a jiná havěť. V zimě se bojím tam nechávat auto. Přeci jen je to plocha a i když jsem střechu zpevnil a místo svislých nosných trámů píchlých v zemi jsem je usadil do íček, když napadne půl metru sněhu a já ho nemůžu hned odházet, je tu riziko provalení. I když půl metr už není ani u nás na horách.
Největší potíž je ale ve střídání teplot. Když je venku obleva, pod střechou kondenzuje voda, cokoliv kovového se orosí a nějakou dobu to vydrží. Totálně mi tam za dva roky zrezl plechový přívěs.
Takže to mám podobně jako ty. Auto mám v garáži 20 km od domu. Naštěstí kousek od práce. Do stodoly ho dávám jen na léto. Jinak mám ještě pro normální auto přístřešek, něco jako Mauricio a je to o dost lepší, než stodola. Já chci taky časem postavit zděnou garáž, ale to než bude..

Jinak pokud ta montovaná garáž není pevně se zemí, pak by možná stačilo ohlášení. Na přístřešek taky není potřeba územní souhlas. Teď dokonce nějak měnili zákon a týkal se i stavby garáží.

Edit: snad nedošlo ke změně:

V § 79 stavebního zákona je uvedeno:

(2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují

o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.
Pokud je tedy garáž nepodsklepená, má výšku max. 5 m a zastavěnou plochu max. 25 m2 a neslouží pro skladování kapalných a plynných paliv a zároveň je umístěna na pozemku rodinného domu minimálně 2 m od společných hranic pozemku, stavba nevyžaduje ani stavební povolení, ani ohlášení stavby.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mirous.)
Mauricio
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9367
Registrován: 4-2005
Je to možný, musel bych to nastudovat, do garáží nedělám, takže nevím.

Já garáž nepotřebuju a nechci právě z důvodu, který uvádí Mirous - garáž není všespásná. A nějak mi stačí, že je auto pod střechou, nemusí být v uzavřeném prostoru. Tedy to parkovací místo mám jen pro to, že je to celoročně dostupný a levný a nemusím 170km pod přístřešek na chatu [proud] Jinak mi všechno stojí venku na dešti, jen to cabrio mi přišlo líto ničit. A kdybych měl něco, co bych do té garáže chtěl dát, tak bych ho tam taky nedal, neb by to mělo takovou cenu, že bych to asi zavřel do ložnice, jak tu kdysi kdosi poznamenal [biggrin] Jediný, co mne na garáži láká, je právě domácí dílna a sklad, ale k čemu to, když jediný, co na autě zvládnu a k čemu se dokopu, je vyklepání koberečků.
Mauricio
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9368
Registrován: 4-2005
Aha, jo, tak dík za rozšíření obzorů. Člověk se pořád učí. Já mám teď v hlavě spíš kontrolu sociálky než garáže [uhoh]
Neděle, 26. ledna 2020 - 23:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 199
Registrován: 2-2013
Mauricio: No jo, to je právě ono, kdybych měl dostatek místa, sousedy a hlavně peníze, tak už stavím a neřeším, jestli plechovou a nebo dřevěnou [biggrin].

Mirous: U nás sníh vydrží nejvíc tak v deseticentimetrové vrstvě týden, pak to taje. Střecha je sedlová, takže problém s hromaděním sněhu by odpadl. S čím jsi mi nasadil brouka do hlavy je ta kondenzace. Teď si nemůžu uvědomit, jestli tam někdy nějaká byla a já si jí nevšiml a nebo nebyla vůbec. Stojí tam dřevěnej přívěsnej vozík s kovovou konstrukcí a je fakt, že ty kovový blatníky má chycený docela slušně. Na druhou stranu je to z kdoví čeho a jezdilo se s ním za každýho počasí, takže to nemusí být přímo od toho stání tam. Navíc jak píšu, léta tam máme uskladněný dřevo a slámu a zatím dobrý.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 00:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7773
Registrován: 12-2005
Nevim jak v zimě. Ale byl jsem v létě u kamaráda co má tu polskou pixlu a když otevřel tak z toho dejchlo jak z trouby.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 09:20:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9369
Registrován: 4-2005
Garáž je jak barák a auto je jak člověk. Taky bys nechtěl celej život bydlet v plechovým kurníku, kterej se v létě přehřívá a v zimě tam mrzne.
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 09:37:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9370
Registrován: 4-2005
Střecha je sedlová, takže problém s hromaděním sněhu by odpadl.
To je tak krásný dogma, které přežívá v lidech, že sedlová střecha je zárukou bezproblémového odtátí sněhu... Pak vznikají takové zbytečné zrůdnosti o velikosti průměrného rodinného domu (mimochodem finančně to taky nejní zrovna zadarmo).



Jen o padesát metrů vedle a pět metrů výše je "můj" přístřešek s vyspádovaným lexanem a nikdy jsem si nevšiml, že by se na tom nějak extra hromadil sníh nebo že by se snad dokonce ta střecha prohýbala (pravda, ty trámy jsou celkem pevný)... A světe div se, dokonce to i taje a odkapává mimo auto. I když bych si dovedl představit třeba zelenou střechu (ne že bych byl na kytky, ale ten lexan přeci jen časem zmatní, zabordelí se a vypadá to celkem hnusně, oproti tomu dnešní zelený střechy jsou dosti bezúdržbový - ano, jsem líný tlustý prase).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7774
Registrován: 12-2005
No jenže v tom zděnym "baráku" na fotce bude třeba moc pěkná dílna kdežto ty máš jenom stání se stříškou. Tam se třeva bude někdo vrtat v autě až bude venku pod nulou zatim co tobě se nebude chtít ani zkotrolovat olej bo budeš mít zmrzlý kulíky.
Každej má jiný nároky a potřeby [wink]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 13:43:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9371
Registrován: 4-2005
Ne, tam není nic. Ani ten prostor pod střechou, kde bych si dokázal představit třeba sklad dílů, když už bych stavěl dům, není využit. Názorný příklad toho, proč by jakákoliv stavba měla být regulována a schvalována úřadem.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 15:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7775
Registrován: 12-2005
Jasný hurá hurá vydáme se na pospas zvůli ouředníka. Děkuju nechci. Co si dělam na pozemku do toho nikomu nic neni pokud neobtěžuju hlukem, kouřem, zápachem a podobně.
Ale vydávat se ba pospas estetickymu cítění nějakýho prqčuraka se štemplem? Fakt ne díky.

Ale tvuj názor mi dává odpověď jak je možný že nám vládne estébák, systém nás šmíruje div ne i na hajzlu a ouřady furt utahujou šrouby. No lidi to tak chtějí....
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 16:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9372
Registrován: 4-2005
Až se budeš z okna dívat na podobnou nesmyslnou zrůdnost, třeba dostaneš jiný názor. Mimochodem - je to na pozemku třetí osoby.

P.S.: Nevšiml jsem si, že by nám vládl estébák. Nebo se něco změnilo a Miloš přenechal své místo Andrejovi? A bacha, systém nás nešmíruje. On to dělá někdo úplně jiný a já jsem pro, aby byl Putin prezidentem Zeměkoule, můj hlas by měl. Problém je ale v tom, že ho ovládá, stejně jako Kima a Donalda, někdo úplně jiný, někdo, kdo ani není z naší planety.

Ale máš pravdu, na oné místnosti je třeba dávat si pozor, sledovací zařízení je všude.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 27. ledna 2020 - 19:16:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 10-2007
Mauricio, kontrolní otázka - podle jaké činnosti se jmenuje orgán, který sestavil a kterému předsedá Ing. Babiš, tedy “vláda”? To by mohl dát i fašounek, co chce šikanovat lidi kvůli tomu, že se mu zdá, že u souseda cosi vidí nebo nevidí.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 19:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4675
Registrován: 11-2006
No, já nemám rád regulace a úřady, ale ve výstavbě nějaká určitá regulace být musí. To by si pak každý mohl mostavit mrakodrap na hřebenech, stačí, že tam vyrostlo sídliště. Ale Mauricio, co se Ti nelíbí zrovna na té garáži? pokud zapadá do okolí..kdyby tam někdo postavil parkovací dům nebo nějakou ultra modernu, tak bych to chápal..ale tohle?
Pondělí, 27. ledna 2020 - 19:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 2-2013
To je tak krásný dogma:
" že sedlová střecha je zárukou bezproblémového odtátí sněhu... Pak vznikají takové zbytečné zrůdnosti o velikosti průměrného rodinného domu (mimochodem finančně to taky nejní zrovna zadarmo).

"

Možná, že to dogma je, nicméně si stejně myslím, že naší kůlny, která má měřeno od hřebenu výšku okolo 3m se to tak úplně netýká. Tam na odstranění sněhu furt stačí schůdky a lopata.

A co se týče té regulace, tak to už tu jednou bylo. Bydlím na sídlišti řadových rodinných domů stavěných na přelomu 70. a 80. let. Existovaly cca 4 typy domů, který se tady mohly stavět. A dost velká část z nich jsou třípatrový snad sedmipokojový haluzny (naštěstí ne ten, ve kterým bydlíme my). Člověk byl rád, že získal stavební místo a tak musel stavět to, co bylo vyprojektovaný a nebo nechat být, víc možností nebylo. A tak se ty obrovský řadovky taky postavily. Pokud vím, tak už před patnácti lety byly měsíční náklady na jeho provoz okolo deseti tisíc. Navíc tam bydlí většinou původní majitelé, dneska už osamělí, protože děti se odstěhovaly. Prodat by to mohli, ale kdo to koupí v dnešní módě třípokojových nepodsklepených bungalovů? A taky to vzniklo jenom proto, protože někdo něco reguloval.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 22:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 11-2006
Cendixi, ještě mě napadá. Kup si za pár stovek vlhkoměr, strč ho do stodoly a měř si vlhkost, abys věděl.
Mauricio
Úterý, 28. ledna 2020 - 09:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9373
Registrován: 4-2005
Risane, dommníval jsem se, že podle mé části příspěvku o ufonech vládnoucích zemi je zřejmé, že debata není zrovna míněna vážně. Diskuze o politice zde již jednou byla a kdosi mě tu nazval rudou komunistickou sviní, což mě sice velmi potěšilo, ale nějak si to nepotřebuju připomínat. Nicméně to, že by jakákoliv stavba měla být regulována, je skutečně potřeba. A nejen stavba, ale každý developerský projekt. Za minulého režimu, na který zde všichni tak nadáváte, se sice stavěl jeden až dva druhy sídliště, ale zároveň s tím bylo v docházkové vzdálenosti vystavěno či zajištěno vše potřebné, kompletní občanská vybavenost, a obyvatelům sídliště tak nic nechybělo. Dnes se postaví našívárna s cenou jednoho bytu 8 a více mil. Kč, kterou sice ouřad zreguluje hmotově a výškově, ale aby se obyvatel měl dobře a nemusel trajdat přes půl města pro rohlík, to už nikdo neřeší. Měl jsem tedy na mysli spíše tento druh regulace než to, jestli si soused postaví garáž nebo kůlnu, to je mi fakt celkem jedno, zejména s přihlédnutím k tomu, že osobně nemám k žádné nemovitosti žádný vztah a nemám celkem problém se odstěhovat jinam. To ale nic nemění na tom, že smysl stavby je zrovna v tomto případě nulový, stejně jako jeho užitná hodnota, a je opravdu neskutečně ohyzdná. Což dejme tomu je věcí názoru.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Sídlišťan
Úterý, 28. ledna 2020 - 10:57:44  
Neregistrovaný host
Jak lidi zapomínaj... Moji rodiče se nastěhovali do sídliště v roce 1980 s ročním synem a měli ohromnou radost že z okna koukaj na rozestavěnou základní školu a dítě do ní bude chodit pár metrů. Když dítě o pět let pozdějc začalo do školy chodit tak škola ještě nebyla hotová a celý třídy se každý ráno vozily autobusama přes celý město do jinejch škol, kde se učily ve sklepě nebo měli jeden tejden školu dopoledne a druhej tejden odpoledne aby se vystřídaly. Chodník k baráku postavili dva roky po nastěhování, do tý doby se brodili od tramvaje bahnem. Lampy ještě o další rok pozdějc. Mauricio, to že bylo sídliště dokonale vybavený jsou jenom kecy. Občanská vybavenost měla v průměru tak deset let zpoždění za bytama a to se ještě postavily většinou jen mateřinky, základky a nějaká ta sámoška. Doteď jsou na sídlištích vynechaný mezery kde měly bejt ty slibovaný kulturáky, stadiony a polikliniky na který nikdy nedošlo, protože režim už neměl prachy...
Jestli dneska to má někdo na rohlíky daleko a je takovejch lidí dost, tak není nic snazšího než si zřídit krám a dyž je poptávka tak se lidi pohrnou. Jenže to jaxi za těch hodnej komunistů nešlo páč živnostník kterej hákuje od rána do večera na svym byl pro režim vykořisťovatel a nepřítel určenej k likvidaci.
Regulaci přiměřenou jo. Máme územní plány, máme regulační podmínky. V památkový zóně ti ještě řeknou jestli střechu sedlovou s taškama nebo můžeš plochou. ale to určitě stačí. v lidech nevypěstuješ vkus tím že jim něco nařídíš.
K.D.
Úterý, 28. ledna 2020 - 11:00:20  
Neregistrovaný host
Asi jsme žili každý na jiném sídlišti.
Jef
Úterý, 28. ledna 2020 - 11:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5938
Registrován: 5-2002
Taky mám zkušenost, že vybavenost sídlišť byla vynikající na papíře, ale v praxi to vázlo a kdeco (i třeba chodníky) se dodělávalo léta po kolaudaci bytů. Navíc dneska myslím ani nikdo nepoděkuje, pokud mu někdo bude řešit, že "aby se obyvatel měl dobře a nemusel trajdat přes půl města pro rohlík" - posledních víc než dvacet let je naopak jasný trend, že všichni přes půl města nebo i do sousedního města pro rohlíky rádi trajdají, protože se stejně jede na nákup autem a tam jinde mají rohlík o padesátník levnější nebo jich tam mají deset druhů a sámoška je tam větší nebo tak nějak nablýskanější... takže obrat i počty místních obchůdků setrvale klesají až na dnešní stav, kdy už je provozujou skoro jen Vietnamci za podmínek, jak by český prodavač žít nechtěl. Poslední léta tady navíc máme dovážku rohlíků a všeho ostatního až do domu. A do tohohle má někdo přijít a normovat, kde je kolik bytů a tudíž kde bude muset fungovat masna nebo pekařství?[crazy]

Tím se rozhodně nechci zastávat developerů, kterým jde opravdu jen o nacpání co největší kvantity zisk generujících jednotek do vymezeného prostoru a kterým obce nekladou moc podmínek, to nepopírám. Jen bych byl opatrný s nějakou regulací provozoven a počítáním docházkové vzdálenosti v době, kdy většina jako kdyby (bohužel) ani pěšky nikam docházet nechtěla.
Mauricio
Úterý, 28. ledna 2020 - 12:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9375
Registrován: 4-2005
Tedy uznávám, že z tohoto pohledu jsem se na to nedíval a něco na tom možná i bude.

P.S.: Na sídlišti, kde jsem vyrůstal bylo vše. I na sídlištích okolních. A to jsem vyrůstal ve městě s 20tis obyvateli, tedy žádná Praha ani Brno. Ale ano, jak stárnu, tak se čím dál tím víc projevuje transitorní globální amnezie...

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Úterý, 28. ledna 2020 - 14:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 10-2007
Jenže nadávat na developery a jedním dechem tvrdit, že “regulovat se musí”, mi nepřipadá konzistentní. Já mám pocit, že když se začne v dobré víře regulovat, protože “lidi přece nemaj rozum”, dopadne to tak, že jednotlivec skutečně sice na nic nedosáhne, ale vychytralý developer (čehokoli) ano. Má na to prostředky, čas, vybuduje si vztahy, umí se pohybovat v předpisech. A rozjede se korupce ve velkém. Nikoliv tisícovka pana Nováka úředníkovi, ale milióny a protislužby a klientelismus a prorůstání do politiky. Ale to nebudeme rozebírat, politiku tady nechceme a stejně většina lidí věří, že toto řeší lepší nastavení pravidel (větší regulace).

Mauricio promiň, z výše uvedených důvodů vidím krvavě, když někdo tvrdí, že regulace nadělá méně škody než když občas někdo udělá ošklivou garáž.
Mauricio
Úterý, 28. ledna 2020 - 15:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9376
Registrován: 4-2005
Vnímám to trochu jinak, neb se v této oblasti trochu pohybuji, ale samořejmě ano, je spousta kliček a možností, které nikdy nikterak neodstraníš a vždy se najde někdo, kdo je najde a využije.

Jinak jsem rád, že se trochu diskuze rozjela, osobně vnímám každou diskuzi s nejednotným názorem jako přínosnou. Pravdou ale je, a byl jsem upozorněn i redakcí, že by bylo vhodné vrátit se k tématu o autech.
Úterý, 28. ledna 2020 - 16:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7776
Registrován: 12-2005
To je fakt. Sídliště jsou možná teď občansky plně vybavený. Kramy, hospody, sportoviště, poliklinika atd.... Jenže to vzniklo až za pochodu. Byl hlad po bytech takže jak se dodělal panelák už se lidi stěhovali. K barákům se skotačilo po podlážkách naházených v bahně. Krám když už byl tak byl někde na okraji provizorní než se dostavěl nákupák. Děti si hrály mezi bagrama a v naskládaných skružích.
Ano po několika letech tutý bojovky skutečně sídliště zacaly fungovat naplno jak mají. Ale ti co se nastěhovali jako první vědí svoje.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 28. ledna 2020 - 19:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 8-2015
Článek o ekodani: https://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/za-stara-auta-zaplatite-vice -svaz-chce-rozsirit-eko-poplatek-53658?utm_source=www.seznam.cz&u tm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR0KB__FT9xw073paeh2AZxER96q 8kxE5aNhSGc7aBdvRphMa3chMRLs8bg
Již tak je vysoká a je v plánu ji ješte zvýšit. [sad]
Nechtělo by to zorganizovat proti ní protest, např protestní jízdu veteránů apod. ? Díky.
Úterý, 28. ledna 2020 - 20:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7777
Registrován: 12-2005
To by nic neřešilo. Tady pomůže jenom výstražná defenestrace těch zmrdů co za naše těžký prachy sedí na vládě.
A nebo krvavej vojensko politickej převrat.


Edit - Hele muj 7777 příspěvek [satan][satan][satan]

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_100.)
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 29. ledna 2020 - 09:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2178
Registrován: 10-2007
Já myslím, že stávající komunita veteránistů nemá zájem pálit si prsty kvůli autům s Euro 3 nebo 4. Taková auta jsou u valné většiny dnešních veteránistů mimo zájem jejich činnosti a nejspíš už navždy budou. Možná je to zajímavé pro nějaké mlaďochy podle teď populární veteránské motivace “kupuju si to, po čem jsem v dětství/mládí koukal”. Jenže tihle lidi zároveň nemají zájem být aktivní ve veteránistické komunitě. Věřím, že by jim byla užitečná, aby jim vybojovala jejich soukromý zájem ušetřit pár tisícovek, ale jinak na ni kašlou, případně jí pohrdají (nafoukaní dědci s žebřiňákama). Veteránismus je dneska silně individualistický koníček.

Tím nechci rozporovat, že ekodaň je svinstvo, kterým levičáci chtějí financovat svoje regulace, jimiž hodlají učinit člověka lepším, i kdyby jej to mělo zabít. Jen chci říct, že zatímco u opravdu starých “před-EuroX” aut se ještě někdo angažoval v tom, aby veterány byly osvobozeny, teď už to tak žhavé neočekávám. I mezi veteránisty bude v téhle zemi, která levičáctví rozvíjí už dobrých 600 let, spousta lidí, kteří na tom nevidí nic škodlivého principiálně a jsou ochotni se angažovat jen kvůli vlastnímu zájmu (který nebude - viz výše).
Středa, 29. ledna 2020 - 13:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7778
Registrován: 12-2005
Dědci pomřou a ty jejich žebřiňáky zdědí další generace. Jenže ta už to nebude umět řídit. A hlavně vyjet s s víc jak stoletym autem (v blízkym budoucnu) bude provázet velká davka úcty mixovaná se stresem. Dědeček míval fábii když jsem byl prcek. Koupim si zachovalou a s tou se rád povozim častěji než s tou ajrovkou na kterou už neseženu ani duši do kola.
Tak nějak si představuju uvažování veteránisty o pár generací dál. Že dědci tvrdí jak dnešní běžně provozovaný auta nebudou vetarány je kravina. Tvrdili to o embéčkách, tvrdili to o kilech, tvrdili to o stodvácách.... No a jak se spletli vidíme sami.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 29. ledna 2020 - 18:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 1-2009
Auta ještě jdou, ale v Plasích jsem jednou viděl důchodce řídit nějaký parní jednokolku, to byl teprve zážitek.
Středa, 29. ledna 2020 - 18:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 10-2007
No a nebo se teď spletl Martin 100, přestože teď je mu to stejně jasný jako dědkům. Možná jen nevzal v úvahu, že generace našich vnuků bude auto vnímat diametrálně odlišně než my. A možná že duše do kola Aerovky bude dostupnější než bezdušová pneu na Fabii.

Můj příspěvek byl ale o něčem jiném. Nebyl o tom, jestli auta s Euro 3 a 4 budou nebo nebudou někdy veterány. Byl o tom, proč není dnes reálná protestní jízda veteránistů kvůli zavádění ekodaně na auta s Euro 3 a 4.
Středa, 29. ledna 2020 - 19:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 10-2014
Trochu naruším diskusi pár obrázky z letošního wintertrialu...




Středa, 29. ledna 2020 - 20:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 2-2013
Já se teď budu pár dní asi ptát častěji a blběji než kdy jindy. Nějak mi totiž vybylo pár dnů volna, tak mě napadlo, že by nebylo špatný věnovat trochu pozornosti zase škodovce, protože se na ni nějakej čas zapomínalo. Dneska jsem zatím jenom tak obhlížel situaci a při té příležitosti vlezl pod auto (bez zvednutí, jenom tam, kam mi to světlá výška a pivní mozol dovolili). A tam mě zase praštila do očí věc, nad kterou jsem už kdysi přemýšlel, ale pak zas zapomněl a sice ochrana spodku. Celej podvozek je totiž zakrytej hustou černou hmotou, na omak dost gumové konzistence. Může to být gumoasfalt? A jestli jo, jak moc velký špatný to je? Na netu jsem se dočetl jenom samý negativní postřehy.
Středa, 29. ledna 2020 - 22:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 680
Registrován: 8-2012
Cendix- z vlastní zkušenosti- pokud se natře na nezkorodovanej, alespoň základovkou ošetřenej, nebo původní nátěr tak neuškodí a je to v pohodě. Pokud se natře na místo kde je rez, tak to pod ním rezne dál. U Tvýho auta to asi jinak než na kolíbce a s vhodným škrábacím náčiním nezjistíš. Táta každý tři roky hodil naše kilo na kolíbku a gumoasfalt jsem většinou já škrábal dolů. Potom se to omylo ředidlem a natíralo syntetickou základovkou a pak gumoasfalt. Spodek byl i po letech v pořádku. U kamošovýho fiata jsme natírali obroušený, částečně rezavý podběhy a čast spodku a protože to bylo rezavý - dali na očištěný místa odrezovač, pak syntetiku základ a pak gumoasfalt. Nepomohlo to a shnilo to za dva roky a muselo se to vyvařovat.