Diskuse » Automobily, lodě a letadla » SPZ - RZ » Registrační značky - diskuse » Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 06. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Registrační značky - diskuse do 06. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 16. prosince 2019 - 23:16:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3101
Registrován: 6-2007
ad Doktor
Aktivní bezpečnost je tvořena prvky bránícími vzniku nehody, pasivní bezpečnost pak prvky zmírňujícími následky nehody. Můžete, prosím, objasnit, jak znalost toho, odkud vozidlo pochází, zabrání vzniku nehody, resp. zmírní následky nehody?

Ač se tvrdí jak jsou čeští a údajně pak hlavně např. pražští nebo středočeští řidiči bezohlední, stále zaznamenávám určitou lokální toleranci když se v daném místě vyskytuje vozidlo z jiné části republiky a pohybuje se např. nejistě (něco hledá). Povětšinou tím zpomaluje provoz a často neočekávaně zbrzdí nebo odbočí. A to je ten moment, kdy místní řidič musí zareagovat. Pokud předem zaznamenal, že vozidle je registrováno jinde, podvědomě se mu rozsvítí červená kontrolka a je připraven na problémovou situaci. Anonymní registrace nemá tyto varovné účinky.
S tím spojené poroblémy (je jich víc) se hodně zabývají ve Španělsku kde z politických důvodů (regionální animozity) r. 2000 lokální kódování zrušili.

Dalším příkladem je Malta (pravostranné řízení) kde vozy půjčovny vozidel měly výrazně odlišné kódování i barevné provedení PZ aby tak na místních úzkých silničkách domácí řidiči okamžitě poznali turistu a podle toho reagovali.

Těch příkladů by se našla spousta...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pondělí, 16. prosince 2019 - 23:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3102
Registrován: 6-2007
Martin_L
Kde například? Vybavuje se mi mnoho států, které v posledních desetiletích zrušily geografickou informaci z poznávacích značek (Itálie, Francie, Španělsko, Dánsko, Švédsko, Finsko, Litva, Albánie, Moldavsko...) či ji v nich tradičně neměly (Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Maďarsko...), ale marně přemýšlím nad státem v našem geopolitickém prostoru, který by ji (znovu)zaváděl.

Měl jsem na mysli situaci ve Francii a Itálii, kde se písmeny (Itálie) nebo logem (Francie)
lokální rozlišení prosazuje. Samozřejmě to není plnohodnotný návrat k lokálnímu kódování a proto
jsem použil výraz "zadními vrátky"...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pondělí, 16. prosince 2019 - 23:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3103
Registrován: 6-2007
ad Doktor
Na co ovšem bude mít uvádění roku výroby v kódu RZ vliv, je logistika výdeje tabulek RZ. Obzvláště, pokud vozy z let 2001 - 2019 by při změně majitele dostávaly nové PZ ve formátu, kde čísla zobrazují rok výroby. Nyní úředník/úřednice vydává tabulky všem z "jedné krabice" bez ohledu na rok výroby vozidla a činí tak, dokud se krabice nevyprázdní. Pokud na konci roku v krabici nějaké tabulky zůstanou, vydají se v roce následujícím. V systému s rokem výroby v kódu se zužuje použití tabulek RZ pouze na vozidla vyrobená v roce uvedeném v kódu. S tím se pojí nutnost predikovat, kolik vozidel kterého roku výroby bude přihlášeno. U přeregistrace starších vozidel se to pak bude rovnat věštění z křišťálové koule. To už by bylo jednodušší, kdyby se tabulky vyráběly až po přidělení kódu, což by ovšem celý proces prodlužovalo.

Centrální výroba TRZ do zásoby vylučuje jakýkoliv flexibilní a kategorizující systém kódování,
který by zohledňoval např. rok výroby v hospodárném režimu produkce (hory nevyužitých tabulek).
V Británii, kde tomu tak není, si tabulky opatřuje majitel vozidla po přidělení registrace.
Identicky Německo, kdyby mělo podobnou ctižádost (r.v. v kódu PZ)...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 17. prosince 2019 - 06:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 5-2006
Samozřejmě to není plnohodnotný návrat k lokálnímu kódování a proto
jsem použil výraz "zadními vrátky"...


To je plnohodnotné pokračování původního systému "di provincie" v Itálii (stejné kódy provincií včetně dokonce "Roma" jako kdysi) a stejně pokračování "des départements" s kódy jako "75" pro Paris ville atd. Ale nikdo nepřešel z celostátního na lokální kódování.
Úterý, 17. prosince 2019 - 08:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4736
Registrován: 4-2003
Minor:
"Pokud předem zaznamenal, že vozidle je registrováno jinde, podvědomě se mu rozsvítí červená kontrolka a je připraven na problémovou situaci."
Tato situace mě rovněž napadla, no nevím, jestli je takové chování nejlepší vizitkou řidiče. Řidič musí být ostražitý a být připraven zareagovat bez ohledu na místo registrace vozidel okolo. Ale budiž. A ta pasivní bezpečnost? Tedy jak znalost místa registrace zmírňuje následky nehody?
Minor:
"V Británii, kde tomu tak není, si tabulky opatřuje majitel vozidla po přidělení registrace.
Identicky Německo, kdyby mělo podobnou ctižádost (r.v. v kódu PZ)..."
Ano. A na to jsem narážel, že by bylo vhodné, ba až nutné, ve spojitosti s vaším návrhem.

Nejvíce se mi líbí, a to jak vizuálně, tak ve smyslu zapamatovatelnosti, slovenské EČV. A přívrženci místní příslušnosti jsou rovněž uspokojeni.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 17. prosince 2019 - 09:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7454
Registrován: 5-2004
Minor: Měl jsem na mysli situaci ve Francii a Itálii, kde se písmeny (Itálie) nebo logem (Francie)
lokální rozlišení prosazuje.


Pojem prosazuje je tedy hodně odvážný. Řekněme, že Itálie po několika letech běhu celostátního systému opět zavedla na tabulkách poznávacích značek označení provincie, ale pouze jako možnost. Dle mého pozorování v této zemi ale v průběhu času roste počet aut, která na tabulce tento údaj nemají. V případě přestěhování nebo prodeje navíc provinční písmenka nepodléhají žádné povinnosti aktualizace. Ve Francii je to to samé, označení départementu je volitelný grafický prvek tabulky, který není součástí registrace. SIV vůbec netuší, jaký region je na tabulce znázorněn. Když si obyvatel Paříže nechá na tabulku vyznačit kód zámořského území, je to zcela podle pravidel, ale veškeré teorie o užitečnosti geografické informace na tabulce PZ (jinak obecně platné) tím zcela padají. Nepovažoval bych tedy příklady z těchto dvou států za nějaký plíživý návrat a zvrácení trendu. Naopak v Evropě je trend zcela opačný a směřuje k tomu, aby na autě zůstávala jedna značka pokud možno co nejdéle. Dokazuje to i Německo, kde je možné si při změně bydliště původní značku ponechat. Dinosaurem minulosti je v tomto směru např. Slovensko, které i díky extrémní rozdrobenosti na maličké okresy otravuje občany neustálými přeregistracemi i při prodeji nebo přestěhování do sousedního městečka.

Pokud předem zaznamenal, že vozidle je registrováno jinde, podvědomě se mu rozsvítí červená kontrolka a je připraven na problémovou situaci.

To je v obecné rovině pravda, ale tento stav u nás už neplatí a tudíž tento princip nefunguje. Ze současné české krajské RZ lze vyčíst pouze jediný údaj a sice to, na území kterého správního celku byla přidělena RZ. Kde je vozidlo skutečně registrováno, poznat není a to, zda-li se geografické znalosti řidiče s místem registrace překrývají, už vůbec ne. Pokud bychom chtěli, aby tento princip platil, museli bychom se vrátit do minulosti, znovu zavést místní příslušnost pracovišť registru a povinnost přeregistrace při změně sídla a ještě k tomu zrušit soukromé používání služebních aut, nařídit, že auta pronajatá na operativní leasing musí mít značku podle sídla nájemce a ne vlastníka/provozovatele a zakázat služby jako je carsharing nebo pro takto používaná auta a vozy z půjčoven opět zavést zvláštní značky. A i kdybychom toto všechno učinili, stejně by to v krajském systému nefungovalo, protože obyvatel zapadlé vesničky u hranic kraje bude v centru krajského města od místního občana nerozeznatelný, přestože v provozu představuje větší riziko než řidič z jiného krajského města, kterého odlišit dokážeme.
Úterý, 17. prosince 2019 - 14:40:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3104
Registrován: 6-2007
Martin_L Pokud bychom chtěli, aby tento princip platil, museli bychom se vrátit do minulosti..

Lokální kódování se podle mě vrátí všude tam, kde v minulosti dominovalo. Důvody budou nasnadě,
Evropa se mění a vnucené zglajchšaltování a sociální inženýrství bude hodně vadit. Pro ČR by byl ideální
právě britský model kde lokální rozlišování je, ale neuplatňuje se tak formalisticky jako třeba na Slovensku.
Stejně tak je otázkou času renesance cizineckých PZ a to i v takových baštách liberalismu jako
je Německo nebo Skandinávie, kde nikdy nebyly...prostě PZ budou mnhem více odrážet základní zájmy
a potřeby širokých vrstev společnosti (a ne zblblých aktivistů), která se bude muset vyrovnat s jevy,
s jakými v době nástupu prvních PZ a druhé technické revoluce v Evropě nikdo nepočítal...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 17. prosince 2019 - 14:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3105
Registrován: 6-2007
Doktor...Nejvíce se mi líbí, a to jak vizuálně, tak ve smyslu zapamatovatelnosti, slovenské EČV. A přívrženci místní příslušnosti jsou rovněž uspokojeni.

Jak mezi znalci (grafická odd. velkovýrobců tabulek) tak i zkušenými sběrateli PZ jsou slovenské EČV uznale hodnoceny hlavně pro odvahu tamních úřadů prosadit národní symbol do jinak unifikovaných euro-tabulek. Možná tím dodali odvahu i Chorvatům, kteří je následovali...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Úterý, 17. prosince 2019 - 18:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 975
Registrován: 5-2006
Možná tím dodali odvahu i Chorvatům, kteří je následovali...

Chorvati zavedli PZ se znakem již v roce 1992, Slováci v roce 1997.
Úterý, 17. prosince 2019 - 20:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 976
Registrován: 5-2006
Minor 3105

S tou GB je to trochu ošemetný příklad.
1. Regional tag (první písmeno RZ) nepředstavuje regionální entity stejného řádu (jako např kraj v CZ, okres v SK, Regierungsbezirk v AT, Bezirk v DE, kanton v CH atd.), ale víceméně rovnoměrné rozdělení území. A tak je tam L pro Greater London, S pro Scotland (s rezervou T), C pro Wales/Cymru, R pro Berkshire ale také P pro Lancashire+Cumbria, A pro Anglia (=Norfolk+Suffolk), M pro West Yorkshire+Merseyside atd.
Dle této logiky by musely být některé menší současné CZ kraje "sloučeny" - resp., jelikož je k dispozici cca. 20 písmen a krajů je jen 14, byly by některé větší kraje "rozdělené". To neprojde.

2. Britský systém je velmi liberální - můžete si koupit jakoukoliv volnou registraci, akorát nesmí budit dojem, že auto je mladší, než ve skutečnosti je. Takže na fungl nové auto registrované v ... Cornwallu dostanete od DVLA třeba WK69 ABC, ale stejně tak si můžete koupit registraci N355 CBU (což je registrace z Manchestru z roku 1995/96). Nebo nějakou drahou RZ ve formátu MG 7. To v CZ neprojde.

Jinak vize o "zglajchšaltování", "sociálním inženýrství" a zavedení cizineckých značek do "liberálních bašt" jako DE nebo SE beru jako blábol, při němž i Tomio Okamura vypadá jako sečtělý akademik. Jediný vědomý politický krok ke změně systému RZ z poslední doby bylo odstranění regionálních kódů v BiH, aby se zamezilo případným etnickým konfliktům. Důvody pro přechod na celostátní systémy z původně lokálních byly čistě praktické. V Itálii to bylo například to, že populačně velké provincie (Roma, Milano, Torino, Bologna) se dostaly do komplikovaných kombinací typu MI-8H2943 apod., zatímco malé provincie se dostaly sotva přes 200.000. Dtto Francie, kde Paříž 75 daleko utekla ostatním departementům a blížila se vyčerpání své kapacity. To mimochodem je i případ dnešní Prahy a důvod, proč tato diskuse vznikla - dotazem "co bude po 9AZ 9999?"
Středa, 18. prosince 2019 - 08:57:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7455
Registrován: 5-2004
Minor: Lokální kódování se podle mě vrátí všude tam, kde v minulosti dominovalo. Důvody budou nasnadě, Evropa se mění a vnucené zglajchšaltování a sociální inženýrství bude hodně vadit.

Ale o ty důvody (ať už jsou skutečné nebo domnělé - Nestle naznačil) přeci vůbec nejde. Jde o to, že současná pravidla fungování registru vozidel, ale především fungování společnosti a způsob, jakým používá automobily se za poslední desítky let natolik posunuly, že geografická identifikace jako součást RZ nemá žádnou vypovídací schopnost v tom, o čem tu je řeč, tedy sdělovat ostatním účastníkům provozu, že řidič se v daném prostředí (ne)orientuje. A pokud se nechceme vracet do minulosti způsobem, jakým jsem naznačil v minulém příspěvku (a to by teprve bylo to pravé sociální inženýrství), tedy pokud, zjednodušeně řečeno, nezakážeme lidem, aby řídili auta registrovaná jinde, než v místě, kde žijí (tedy ne, kde mají trvalé bydliště - to je další faktor), tak onen proklamovaný "návrat lokálního kódování" nebude nic jiného než trochu trapná hra na lokálpatriotismus.

S oněmi cizineckými značkami (které nejsou ničím jiným než o něco modernější formou přišívání žlutých hvězd na oblečení) je to naprosto stejné. Kdo má nějaký důvod skrývat to, že není občanem daného státu, ten má širokou škálu možností, jak to učinit (registrace auta na firmu, operativní leasing...) a kdo ten důvod nemá, bude viditelně onálepkován, aby se stal ještě snazším terčem útoků pro hlupáky všeho druhu...

odvahu tamních úřadů prosadit národní symbol do jinak unifikovaných euro-tabulek

Odvahu? Vůči komu? Provedení poznávacích značek je výhradně v pravomoci členských států.
Unifikované euro-tabulky? Který předpis tuto "unifikaci" stanovuje a v čem spočívá? Každá země má značky úplně jiné, jediným jednotícím prvkem je rozlišovací značka, kterou si ale každý také pojal víceméně po svém...
Nešiřme euromýty a také si nepleťme symboly národní se symboly státními...
Středa, 18. prosince 2019 - 10:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 977
Registrován: 5-2006
rovedení poznávacích značek je výhradně v pravomoci členských států.

Přesně tak, Evropská unie je (nejen) v otázkách RZ velmi liberální. Europroužky si zavedli Němci v rámci přechodu na nový dizajn s FE-Schriftem, ostatní země se jimi inspirovaly. Dnes to mají jako praktické řešení MPZ zavedeno i země mimo EU (UA, SRB, MD, AL, N...), jen tam pochopitelně nemají znak EU.

Státní znak dle mého na něco tak banálního jako RZ nepatří - je to přece jen ústavně zakotvený symbol státu, a ten by se neměl práskat na kdeco. Ale nějaký stylizovaný symbol dané země (holandský tulipán, francouzský kohout...) by bylo určitě grafické zpestření.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nestle.)
Středa, 18. prosince 2019 - 14:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4738
Registrován: 4-2003
Minor:
"Jak mezi znalci (grafická odd. velkovýrobců tabulek) tak i zkušenými sběrateli PZ jsou slovenské EČV uznale hodnoceny hlavně pro odvahu tamních úřadů prosadit národní symbol do jinak unifikovaných euro-tabulek."
Nevím, že by existovalo něco jako unifikovaná euro-tabulka. Pak nevím, o jaké odvaze je řeč.

A jak se to má s tou pasivní bezpečností - jak znalost místa registrace zmírňuje následky nehody?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 18. prosince 2019 - 18:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 6-2017
A mně zrovna slovenský EČV připadají fakt hnusný. Zejména pro tenký, zparachantělý písmo. Naopak chorvatský nebo slovinský tabulky řadim mezi to nejlepší na poli poznávacích značek.
Středa, 18. prosince 2019 - 23:12:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 6-2007
Provedení PZ v rámci EU-Evropy jednoznačně určovali a určují
klíčoví výrobci polotovarů v úzké spolupráci s koncernem 3M.
Tito jmenovaní v průběhu let prosadili výrobně optimální
jednořádkový formát (max. vyhovuje výrobcům slitiny a následně
výrobcům polotovarů), zásadní přelom v produkci novou technikou
aplikace barev (folie namísto nástřiku), k tomu odpovídasjící
bezpečnostní prvky a v neposlední řadě složení základní litiny.
Nutno pak připočítat kreativní část a tu představuje německý
FE-Schrift v nesčetných variantách, který se globálně prosazuje
všude tam, kde se instalují maloobjemové produkční linky
a odbytové sítě finalizačních jednotek.
Tak, jak dokázali z ničeho vybudovat český HICON, tak podobných
podniků mají v Evropě a po světě stovky - tendence: stálý
nárůst.

Jejich zástupci radí a přesvědčují kompetentní orgány jednotlivých
zemí jak mají jejich PZ vypadat a v jakém mají být provedení.
Výhradní pravomoc států na design PZ zní hezky, ale realizuje
se až po rozhodnutí příslušného dodavatele...
Argumentují přitom prokázanou 50-letou zkušeností v oboru a mají
vždy pravdu a sklízí úspěch. Tak tomu bylo i v ČR kde se jim na
chvilku vymkl z kontroly HICON,. ale jen na milionovou chvilku...
...Jakékoliv grafické prvky v reflexní folii tabulky degradují
její rozlišovací funkci (čitelnost obsahu) a prodražují její výrobu
a tím celkové náklady na produkci...
citát z hodnocení návrhů
na nové chorvatské PZ jednoho dodavatele. S tím prvním argumentem
nelze úplně nesouhlasit - ten druhý je naprosto pravdivý a často
rozhodující.

S názory Martina_L a Nestleho na návrat k lokálnímu kódování
příp. zavedení cizineckých PZ nemůžu dál polemizovat - nemám
co dodat - vyčerpal jsem základní argumenty...podobně ad Doktor
nechápající vliv typu registrace na nehodovost (doporučuju něco nastudovat...).
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 05:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7716
Registrován: 12-2005
Jistě že má typ registrace vliv na nehodovost.
Ze statistik vyplývá že nejvíce nehod mají auta s Pražskou registrací. Proto když vidíš pražskou spz/rz ber nohy na ramena a klid se z cesty. To je pravděpodobně další pojízdná nehoda hledající vhodnou oběť. [satan]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pavel2
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 06:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17535
Registrován: 8-2002
m_100:
a) co máš na všech služebákách? [wink]
b) jestli to nebude třeba tím, že:
b1) pražských registrací je nejvíc
b2) pohybujou se v místech s nejhustějším provozem a tedy největší šancí ke karambolu

ML:
pokud nezakážeme lidem, aby řídili auta registrovaná jinde, než v místě, kde žijí (tedy ne, kde mají trvalé bydliště - to je další faktor)

není potřeba nic zakazovat. stačilo by jen přidělovat kódy a razit tabulky u nějakýho kopírovače klíčů, na pumpě atp. (viz Neměcko). bydlím v Plasích, ORP Kralovice, okres PS, přijdu na úřad ORP Nýřany v Plzni, dostanu kód dle ORP a nechám vyrazit kdekoli. v čem je problém?

přičemž tedy institut přechodnýho bydliště bych zrušil úplně. přestěhoval jsem se z paneláku na sídlišti ve městě do sateliťákova = mám automaticky povinnost nahlásit se na úřadě v sateliťákově a ten převede trvalý bydliště. mimojiné nám to dělá pěknej bordel např. při volbách, zejména těch obecních, kdy se volí zastupitelstvo obce/města.

firemní auta by se holt registrovaly dle sídla fy, byť by pražský značky jezdily v Olomouci. leasingovka vždycky ví kdo její auto používá. takže RZ dle sídla fy/osoby řidiče-fyzický osoby.
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 09:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7456
Registrován: 5-2004
Pavel2: není potřeba nic zakazovat. stačilo by jen přidělovat kódy a razit tabulky u nějakýho kopírovače klíčů, na pumpě atp. (viz Neměcko). bydlím v Plasích, ORP Kralovice, okres PS, přijdu na úřad ORP Nýřany v Plzni, dostanu kód dle ORP a nechám vyrazit kdekoli. v čem je problém?

V tom žádný problém není. Na tabulce RZ může klidně být místo krajského písmene kód ORP, dokonce můžeme třeba přidělit kódy každé obci, jak to nedávno udělal cvičně jeden kolega pro Slovensko. Změna způsobu výroby, kdy se RZ vyrábějí až po přidělení kódu, bezpochyby po technické stránce možná je (o vhodnosti a hospodárnosti takového řešení pro Česko můžeme dále debatovat). Ale o to vůbec nejde a já mluvím o něčem úplně jiném a musím to tedy zopakovat znovu: V situaci, kdy je možné auto přihlásit a získat RZ na kterémkoli pracovišti po republice, kdy změna vlastníka/provozovatele nebo jeho sídla/trvalého bydliště přes hranice správních celků není důvodem ke změně značky, kdy stále více lidí používá služební vozy přihlášené na firmu a sdílená auta, kdy stále více firem používá auta vlastněná jiným subjektem atd., zkrátka nebude žádná geografická informace v RZ mít jakoukoliv vypovídací schopnost o čemkoliv a lokální kódování nebude fungovat tak, jak si mnozí představují. A rád bych se dozvěděl, jakým způsobem by chtěli docílit stavu, který popisují, aniž by chtěli výrazným způsobem občanům znepříjemnit život (např. tím, že by se obnovila místní příslušnost pracovišť registru vozidel). Nicméně místo argumentace tu zatím vidím jen obvyklé diskuzní strkání hlavy do písku.

bydlím v Plasích, ORP Kralovice, okres PS, přijdu na úřad ORP Nýřany v Plzni, dostanu kód dle ORP a nechám vyrazit kdekoli

Bydlíš v Plasích, ale koupíš si ojeté auto se značkou třeba z Jablunkova. Budeš muset utrácet za nové tabulky, jen kvůli povinné přeregistraci? Bydlíš v Plasích, ale při první návštěvě hlavního města si v centru Prahy si vypůjčíš sdílené auto s místní registrací. Jak ostatní řidiči poznají, že si na tebe mají dávat pozor, když máš na autě úplně stejnou RZ jako ostatní okolo? Bydlíš v Plasích, ale používáš služební auto firmy, která má sídlo třeba v Hradci Králové. Bydlíš v Plasích, ale používáš služební auto, které se tvůj zaměstnavatel na operativní leasing najal od firmy se sídlem třeba někde ve Středočeském kraji. Bydlíš v Plasích, ale přestěhoval ses tam třeba z Brna, kde máš stále trvalé bydliště... A takhle by se dalo pokračovat dál. Život, mobilita i administrativní pravidla se nějak vyvinuly a posunuly. Mějme klidně na RZ kód ORP, já proti tomu nic nemám. Ale přiznejme si, že to bude mít jediný efekt - vylepšení naší hry a našeho koníčku. Rozhodně to nebude mít ty důsledky, o kterých tady někteří hovoří. Nebude-li "návrat k lokálnímu kódování" doprovázen návratem k někdejšímu způsobu života a administrativním restrikcím, tak to bude jen prázdné opatření. Povede-li v Česku zavedení kódu ORP k nastavení dobře zapamatovatelného formátu RZ, je to v pořádku. Povede-li k témuž cíli cesta přes zavedení celostátních značek, je to v pořádku také.

přičemž tedy institut přechodnýho bydliště bych zrušil úplně.

Přechodné bydliště už dávno zrušeno bylo.

Minor: Jejich zástupci radí a přesvědčují kompetentní orgány jednotlivých
zemí jak mají jejich PZ vypadat a v jakém mají být provedení.


Což je něco úplně jiného, než "odvaha cosi prosadit navzdory unifikaci". Tak alespoň jsme tady jsme si ten významový posun vyjasnili. Mimochodem, onen výrobně optimální jednořádkový formát má v mnoha státech odlišné rozměry - rakouská značka je o centimetr vyšší, dánská zase o pár centimetrů kratší atd. Současná dominance jednořádkových značek na většině kategorií vozidel souvisí především s tím, že jde o optimální rozměr pro umístění na karoserii vozidla.
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 12:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3108
Registrován: 6-2007
Martin_L...Mimochodem, onen výrobně optimální jednořádkový formát má v mnoha státech odlišné rozměry - rakouská značka je o centimetr vyšší, dánská zase o pár centimetrů kratší atd. Současná dominance jednořádkových značek na většině kategorií vozidel souvisí především s tím, že jde o optimální rozměr pro umístění na karoserii vozidla.

Je rozdíl i mezi finálním rozměrem českých a německých tabulek RZ a tento rozdíl je dán hloubkou prolisování rámečku a znaků (byl z dobrých důvodů v ČR s nástupem nového dodavatele TRZ změněn). V Německu mají standardní PZ 12 různých šířek ale jednotnou výšku..atd. atd.
Základní materiál je ovšem jednotný a v rámci úspor pak dodavatelé tlačí odběratele k puzzle systému který produkci výrazně zlevňuje - viz formáty českých PZ po r. 1994 (skládanka jako formáty papíru počínaje formátem A0)

Do rozměru plochy pro umístění PZ, především pak na zádi vozidla (doporučený sklon, osvětlení atp.) vždy mluvili také výrobci tabulek a koncern 3M...je to logicky provázané s cílem na jednu stranu splnit bezpečnostní požadavky, zlevnit výrobu aby odběratelé neskuhrali, že je to drahé.
Kde to ovšem 100% nefunguje je např. Již. Amerika (vyjímka např. Chile) - tam mají rádi barvy a státní symboly...V Africe umí skloubit i ty barvy a loga (Jihoafrická republika) i když ve finále jsou tabulky logicky dražší.
Existuje také na pohled pro laika nepochopitelné využívání některých "zbytečných" formátů mimo EU jako je např. švýcarský 2-řádek (quasi US-formát). Proč je jich tolik když je na některých typech aut úplně zbytečný....Tím že Švýcaři můžou mít na jedné registraci zapsáno víc aut je pro fyzický přenos naprosto ideální US-formát...koneckonců když v USA v minulém století dumali jak definovat celostátní unifikovaný formát, tak stvořili dobrý a nadčasový...porovnejte - zkušební a obchodní SPZ 50. léta v ČSR...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 19:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4739
Registrován: 4-2003
Minor:
"ad Doktor nechápající vliv typu registrace na nehodovost (doporučuju něco nastudovat...)."
Nikoliv vliv typu registrace na nehodovost, ale vliv znalosti místa registrace na zmírnění následků nehody. To je pasivní bezpečnost, k níž dle vás patří i znalost místa registrace.

Jak tedy znalost místa registrace zmírňuje následky nehody?

Prosím, doporučte mi něco, co bych si v této věci měl nastudovat.

Jen bych podotknul, že v tomto případě jste základní argumenty nevyčerpal, neboť jste zatím žádný argument neuvedl.

--- --- ---
Pavel2:
"přičemž tedy institut přechodnýho bydliště bych zrušil úplně."
Už se stalo. V roce 2000.
Pavel2:
"přestěhoval jsem se z paneláku na sídlišti ve městě do sateliťákova = mám automaticky povinnost nahlásit se na úřadě v sateliťákově a ten převede trvalý bydliště."
Nemáš automaticky povinnost provádět změnu trvalého pobytu při přestěhování.
Pavel2:
"mimojiné nám to dělá pěknej bordel např. při volbách, zejména těch obecních, kdy se volí zastupitelstvo obce/města."
Nevím, v čem by to mohlo dělat pěknej bordel. Občan volí tam, kde má trvalý pobyt a trvalý pobyt může být jen jeden. V čem je zádrhel?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pavel2
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 19:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17536
Registrován: 8-2002
zádrhel je v tom, že lidi jsou asi líný a nechávají si trvalej pobyt (např.) v paneláku v krajským městě, přestože už bydlí v baráčku na předměstí. paxe diví, že nemůžou volit do obecního zastupitelstva ve svojí vesnici.

že bylo přechodný bydliště zrušeno už skoro před 20 lety jsem nevěděl...

každopádně i u nás v paneláku je cca 10% obyvatel, který tu mají trvalý bydliště a přitom skutečně obývají nějakej jinej příbytek a byt např. pronajímají.
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 19:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7717
Registrován: 12-2005
a) co máš na všech služebákách?
Gdyby jenom tam... [satan]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 22:17:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3109
Registrován: 6-2007
ad Doktor...Prosím, doporučte mi něco, co bych si v této věci měl nastudovat.

Předpokládám, že jste si během přípravy na budoucí povolání osvojil průpravu k tomu, jak si opatřit studijní materiál k pochopení a následně řešení nějaké odborné problematiky. Ta zde zní: "Vliv přímých a nepřímých faktorů na nehodovost v silničním provozu"...

Mám za to, že i v ČR, v rámci harmonizace předpisů a zákonův EU, je možné mít 2. trvalé pobyty přičemž za trvalý pobyt č. 1 je vždy považován ten, kde se občan prokazatelně zdržuje většinu roku, byť by tak bylo jen rozdílem 3 dní (např. 184 dní Děčín a 181 dní Ostrava resp. 184 dní Děčín a 181 dní Berlín). Ale ne všechno české úřady přebírají, obzvláště pak ne to, z čeho by úředníkům vyrostla nějaká obtížná agenda...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 23:07:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4740
Registrován: 4-2003
Minor:
"Ta zde zní: "Vliv přímých a nepřímých faktorů na nehodovost v silničním provozu""
Nikoliv! Prvky bránící či předcházející vzniku nehody jsou prvky aktivní bezpečnosti.

Řeč je ovšem o pasivní bezpečnosti. Mezi prvky pasivní bezpečnosti patří ty prvky, které nastupují až v okamžiku vzniku nehody a zmírňují její následky. Vy tvrdíte, že znalost místa registrace vozidla se řadí k prvkům pasivní bezpečnosti. Tedy, že znalost místa registrace vozidla zmírňuje následky nehody. A já se ptám, jakým mechanismem se tak děje. U deformačních zón mi to je jasné, stejně tak u airbagů nebo bezpečnostních pásů. Ale jak to funguje u znalosti místa registrace?

K této věci, která se jeví jako absurdní a nesmyslná, nic nenacházím, proto se na vás obracím, abyste alespoň naznačil směr, kterým se ubírat, aby byla potvrzena vaše slova o zmírnění následků nehod znalostí místa registrace vozidla účastnícího se nehodové události.
Minor:
"Mám za to, že i v ČR, v rámci harmonizace předpisů a zákonův EU, je možné mít 2. trvalé pobyty přičemž za trvalý pobyt č. 1 je vždy považován ten, kde se občan prokazatelně zdržuje většinu roku, byť by tak bylo jen rozdílem 3 dní (např. 184 dní Děčín a 181 dní Ostrava resp. 184 dní Děčín a 181 dní Berlín)."
A co takhle nejprve si opatřit studijní materiál k pochopení a následně řešení nějaké odborné problematiky, než se k něčemu začnete vyjadřovat? Pak to dopadá jako s onou pasivní bezpečností.

Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel: Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 19. prosince 2019 - 23:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4741
Registrován: 4-2003
Pavel2:
"zádrhel je v tom, že lidi jsou asi líný a nechávají si trvalej pobyt (např.) v paneláku v krajským městě, přestože už bydlí v baráčku na předměstí. paxe diví, že nemůžou volit do obecního zastupitelstva ve svojí vesnici."
A tak to je bordel jen v hlavě dotyčných lidí.
Pavel2:
"každopádně i u nás v paneláku je cca 10% obyvatel, který tu mají trvalý bydliště a přitom skutečně obývají nějakej jinej příbytek a byt např. pronajímají."
Sám jsem nějaký čas bydlel desítky kilometrů od místa trvalého pobytu. A znám řadu lidí, kteří bydlí i stovky kilometrů daleko.

A tím se dostáváme zpět k tomu, že není reálné dosáhnout stavu, kdy písmeno kraje na RZ vozidla bude automaticky odpovídat místu, kde žije jeho řidič. A ani tvůj návrh to nevyřeší. Žil jsem v Olomouckém kraji, no na svých autech jsem měl B a P. Teď tam už mám M, ale zase se v Olomouckém kraji vyskytuji minimálně.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 20. prosince 2019 - 13:37:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3111
Registrován: 6-2007
ad Doktor
Když nic nenacházíte, tak se buď špatně ptáte nebo si musíte vytvořit vlastní definici otázky...nejsem informační kancelář...[proud]

Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel: Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu.
To bylo před vstupem ČR do EU - ten zákon musel být novelizován s ohledem na nadřazenost práva EU
nad práva jednotlivých států, obzvláště pak v tak citlivé oblasti jako je pohyb obyvatel.
Nemám kapacitu tohle sledovat, ale pokud se nic od 2000 nic nezměnilo tak to dřív nebo později někdo začne
honit - viz Rakousko, výplaty dětských přídavků českým zaměstnancům co mají trvalý pobyt jak v ČR tak tam...
nemluvě o tisícíc českých gastarbajtrů po celé EU Evropě...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pátek, 20. prosince 2019 - 18:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 4-2003
Minor:
"Když nic nenacházíte, tak se buď špatně ptáte nebo si musíte vytvořit vlastní definici otázky"
Nebo jste prostě jen plácnul nesmysl.

Znalost místa registrace vozidla samozřejmě ani v nejmenším nepatří k pasivní bezpečnosti.
Minor:
"Nemám kapacitu tohle sledovat"
Nemáte kapacitu nahlédnout do aktuálního znění Zákona o evidenci obyvatel, což je záležitost jednoho kliknutí? Hlavně, že máte kapacitu rozvíjet další svoje smyšlenky.

Zákon o evidenci obyvatel byl od vstupu České republiky do EU nesčetněkrát novelizován, no stále se v něm uvádí, že občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu. Citoval jsem samozřejmě aktuální verzi.

Uveďte, prosím, legislativu EU, která připouští současně dvě místa trvalého pobytu. Česká ani slovenská legislativa nic takového nezná.

Co honí v Rakousku, nemá žádnou spojitost s počtem míst trvalého pobytu, jak se snažíte tvrdit. V Rakousku došlo k tzv. indexaci rodinných dávek, tedy k úpravě výše těchto dávek dle místa pobytu dítěte, k němuž se dávky vztahují. Tato věc byla napadena, aktuální vývoj neznám. Dále se mýlíte, když tvrdíte, že jsou dávky vypláceny českým zaměstnancům co mají trvalý pobyt jak v ČR tak tam. Pro nárok na dávky je podstatné, že v Rakousku dotyční pracují a odvádí do rakouského sociálního systému, nikoliv místo trvalého pobytu, natož dvě místa trvalého pobytu. Trvalý pobyt zaměstnance se musí shodovat s trvalým pobytem dítěte.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 20. prosince 2019 - 20:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3112
Registrován: 6-2007
ad Doktor
Váš osvědčený nástroj když nedostanete informaci které se vám zachtělo - prostě
příspěvek označíte za nesmysl..holt starého psa novým kouskům nenaučíš....

Legislativa SRN akceptuje legislativu EU které umožňuje 2 trvalé pobyty (přetáhla
se z minulých dohod v rámci EHS) a výrazně se to projevuje např. u registrace
vozidel. Německý rezident (nemusí být občan SRN), který je zároveň rezident např.
v Chorvatsku může používat vozidlo registrované v Chorvatsku (platí tam za něj
předepsané poplatky) i v SRN bez toho, že by za něj byl nucen v SRN hradit předepsané
poplatky (silniční daň+povinné ručení) za předpokladu, že toto vozidlo v SRN používá
v menším časovém rozsahu než mimo SRN (182-184). Nesouvisí to s dohodou o zabránění
dvojího zdanění...nebo povinnosti přeregistrace...prostě to tak je. Pokud to ČR
ignoruje tak jedině ke škodě svých občanů žijících v zahraničí...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pátek, 20. prosince 2019 - 22:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4743
Registrován: 4-2003
Minor: Prvky pasivní bezpečnosti mají za úkol zmírňovat následky nehody v okamžiku, když už k nehodě dojde. Vzniku nehody nebrání a nepředchází. Mezi prvky pasivní bezpečnosti patří kupříkladu deformační zóny vozidla chránící posádku vozu pohlcením energie srážky či bezpečnostní pásy a airbagy chránící posádku před nárazem. Znalost místa registrace vozidla nemá a ani nemůže mít na následky nehody žádný vliv. Vaše tvrzení, že znalost místa registrace patří k pasivní bezpečnosti, je skutečně absurdní nesmysl. Pro podporu svého výroku jste neuvedl jediný argument, jen se vykrucujete a vyhýbáte konkrétní odpovědi.

Stejně tak činíte ve věci dvou trvalých pobytů. Pouze vršíte zkreslené příklady bez spojitosti s počtem míst trvalých pobytů. Přitom stačí uvést právní předpis EU, na nějž se odvoláváte. Stačí jeho číslo. Tedy?

Mimochodem, soused jezdí s vozidlem registrovaným na Slovensku. Všechny povinné poplatky a procedury spojené s provozem vozidla vykonává... na Slovensku. A nikdo neřeší v jakém časovém rozsahu kde vozidlo používá. A totéž, jen v opačném gardu, známý, který po Slovensku jezdí autem s českou registrací.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 20. prosince 2019 - 22:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 6-2007
ad Doktor
Nevidím důvod být v tak komplexní problematice konkrétní,
koho to opravdu zajímá ať si to dohledá - jak už jsem napsal,
nejsem informační kancelář ..doplním oborových ministerstev...[proud]

Registrace vašich sousedů - zjevně jste vůbec nepochopil
meritum věci [lol]
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Sobota, 21. prosince 2019 - 00:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4744
Registrován: 4-2003
Minor:
"koho to opravdu zajímá ať si to dohledá"
Na Zemi žijí jednorožci. Je to pravda, protože jsem to řekl. Koho zajímají důkazy, ať si je dohledá.

Vězte, že v odborných disputacích je standardem svá tvrzení podkládat argumenty. Váš přístup v podobě dětinského vykrucování se je projev amatérismu a činí z vás nedůvěryhodnou osobu, kterou nelze brát vážně, stejně jako nelze brát vážně vaše výstupy.
Minor:
"zjevně jste vůbec nepochopil meritum věci"
Předpokládám, že očekávat od vás objasnění merita věci je asi zbytečné, že?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pavel2
Sobota, 21. prosince 2019 - 00:19:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17541
Registrován: 8-2002
minore dobře si na mě léčíš mindrák vedle v zahraničních když tě tady Doktor dotlačil k tomu, že jen blbě plácáš a natlačen do kouta snažíš se uniknout ale vono to nějak nejde, všichni to tady vidí kdo na najednou nedokáže argumentovat.

měls dělat policajta a ne jen příležitostnýho vydavatele a autora... to by hned měli skoro všichni větší strach.

spánembohem...
Sobota, 21. prosince 2019 - 10:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3115
Registrován: 6-2007
ad Doktor..\iVězte, že v odborných disputacích je standardem svá tvrzení podkládat argumenty.}

TADY že probíhají vědecké disputace???[lol][lol] Obávám se, že jste si spletl parník...tady leckdo s bídou dokončil ZDŠ...

Meritum trvalého pobytu vysvětluje rozsáhlá legislativa EU (lze mít i v CZ verzi)a na ní navazující v členských zemích.
Jak vidno ČR se na to kašle..jinde ne. Váš nick chce sugerovat nějakou kvalifikaci - máte-li opravdu a ne třeba
z Plzně - snažte se to vygooglovat, je to někdy docela dobrodružství.
Narazíte na celou řadu zajímavých odboček jako je např. unikátní český paskvil = např. promlčitelnost vraždy atp atp.
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Sobota, 21. prosince 2019 - 11:49:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4745
Registrován: 4-2003
Minor:
"tady leckdo s bídou dokončil ZDŠ"
To pak vysvětluje obsah vašich příspěvků. A vysvětluje i to, že nejste schopen ani správně opsat dvě slova - nepsal jsem "vědecké disputace", ale "odborné disputace". Vycházel jsem z předpokladu, že jste odborník, tedy že se v dané problematice orientujete, a že jste s to debatovat na odborné úrovni. Očividně jsem se mýlil, když naznačujete, že jen tlacháte bez odborného základu.

A vysvětluje rozsáhlá legislativa EU i znalost místa registrace jako prvek pasivní bezpečnosti či evropskou unifikaci tabulek RZ?

Vaši (dez)orientaci v legislativě dokládá i vnímání záležitosti trestního práva (promlčení) jakožto odbočky od právních předpisů řešících pobyt obyvatel.

Ve svém výroku se ovšem opět mýlíte:
Minor:
"unikátní český paskvil = např. promlčitelnost vraždy"
Promlčení vraždy není české unikum. Tento institut zná nejen české právo.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
F. Peroutka
Sobota, 21. prosince 2019 - 12:10:26  
Neregistrovaný host
Minor je džentlmen...[lol] A přitom by opět stačilo jen prosté: Promiňte, zmýlil jsem se.
alfabetagamadelta
Sobota, 21. prosince 2019 - 22:18:53  
Neregistrovaný host
Minor jak Minor, na toho jsme zvyklí - ale kdo zde má pořád číst ty Doktorovy chytrácké žvásty? Informační hodnota pro fórum je 0 [angry]
Sobota, 21. prosince 2019 - 22:30:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 6-2007
ad F. Peroutka
Promíňte zmýlil jsem se...
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
alfabetagamadelta
Neděle, 22. prosince 2019 - 08:54:17  
Neregistrovaný host
Pokrytče ...
Neděle, 22. prosince 2019 - 09:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 734
Registrován: 10-2014
Ach jo, pěkný bahno tu kydáte a nejlepší jdou ti anonymové....jsouc posraní, ze svého chlívečka se staženým ocasem štěkají..

Myslím, že je tu komunita diskutujících lidí, kteří jsou každý jiný a v tom je jejich síla. Měli bychom se respektovat i se svými nedokonalostmi.

Kdo je bez viny, ať první hodí kamenem.

Mě například Minor ani Doktor vůbec nevadí. Naopak, z jejich příspěvků si vezmu,co potřebuji a ostatním si nedám kazit hezký den..[happy]
Úterý, 24. prosince 2019 - 18:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3118
Registrován: 6-2007
Pan profesor na univerzitě položil svým studentům otázku: „Je všechno, co existuje, stvořené Bohem?„
Jeden ze studentů nesměle odpověděl: „Ano, je to stvořené Bohem.„
„Stvořil Bůh všechno?„ ptal se dál profesor.
„Ano, pane,„ odpověděl student.
Profesor pak pokračoval: „Jestli Bůh stvořil všechno, znamená to, že Bůh stvořil i zlo, které existuje.
A díky tomuto principu: naše činnost určuje nás samotných, tedy Bůh je zlo.„
Když toto student vyslechl, ztichl. Profesor byl sám se sebou spokojený.
Najednou zvedl ruku jiný student. „Pane profesore, mohu vám položit otázku?„
„Samozřejmě,„ odpověděl profesor.
Student se postavil a zeptal se: „Existuje chlad?„
„Co je to za otázku, samozřejmě že ano, tobě nikdy nebylo chladno?„
Studenti se zasmáli otázce spolužáka, ale ten pokračoval: „Ve skutečnosti, pane, chlad neexistuje, v souladu se zákony fyziky je ve skutečnosti chlad pouze nepřítomnost tepla. Člověka a předměty můžeme popsat a určit jejich energii na základě přítomnosti anebo vytvoření tepla, ale nikdy ne na základě přítomnosti či vytvoření chladu. Chlad nemá svoji jednotku, kterou ho můžeme měřit. Slovo chlad jsme si vytvořili my lidé, abychom mohli popsat to, co cítíme v nepřítomnosti tepla.„
Student pokračoval: „Pane profesore, existuje tma?„
„Samozřejmě, že existuje,„ odpověděl profesor.
„Znovu nemáte pravdu, tma stejně tak neexistuje. Ve skutečnosti je tma díky tomu, že není přítomno světlo. Můžeme zkoumat světlo, ale ne tmu. Světlo se dá rozložit. Můžeme zkoumat paprsek za paprskem, ale tma se změřit nedá. Tma nemá svoji jednotku, ve které bychom ji mohli měřit. Tma je jen pojem, který si vytvořili lidé, aby pojmenovali nepřítomnost světla.„
Následně se mladík zeptal: „Pane, existuje zlo?„
Tentokrát profesor nejistě odpověděl: „Samozřejmě, vidíme to každý den, brutalita ve vztazích mezi lidmi, trestné činy, násilí, všechno toto není nic jiného, než projev zla.„
Na to student odpověděl: „Zlo neexistuje, pane. Zlo je jen nepřítomnost dobra, tedy Boha.
Zlo je výsledek nepřítomnosti lásky v srdci člověka. Zlo přichází tak, jako když přichází tma,
nebo chlad – tedy v nepřítomnosti světla, tepla a lásky.„
Profesor si sedl.
Ten student byl mladý Albert Einstein.
Klidné prožití svátků všem i neznabohům přeje Minor [andel]
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Středa, 25. prosince 2019 - 21:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 735
Registrován: 10-2014
Minore, to je nádhera!
Díky! [happy]
GR
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 13:15:09  
Neregistrovaný host
No jo, ten text běhá po internetu už dlouho. Pak stačí použít známý plagiátorský hmat CtrlC-CtrlV.
Zdroj třeba zde:
http://cirkevotevrenychdveri.cz/2018/04/11/proc-existuje-zlo/
Pavel2
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 17:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17546
Registrován: 8-2002
GR:
díky za ten odkaz a zbytek kontextu [ok]
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 19:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4746
Registrován: 4-2003
Hlavně je historka smyšlená, Einstein žádnou takovou konverzaci s profesorem nevedl. Vznik tohoto textu, který se objevuje v různych variantách, se datuje do 90. let.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 21:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 736
Registrován: 10-2014
Já si hoši myslím, že není vůbec podstatné, jestli to řekl nějaký A.Einstein, nebo někdo jiný, nebo jestli to někdo opsal pomocí nějaké klávesové zkratky, důležité ,a pro mě hodnotné je, že Minor sem na Štědrý večer pověsil tento text, který mě potěšil.
Potěšil, a vůbec není pro mne důležité, jestli zlo lze změřit, nebo zvážit, stejně jako ostatní veličiny, to je nepodstatné, důležité je, abychom se zamysleli.. Ztišili. Zklidnili.

Mě osobně Minor inspiroval k pověšení dalších textů, které mě zaujaly a jsou z knihy známého fotografa Fráni Drtikola, který se zabýval i mystikou.

"Když člověk nastoupí cestu, vidí kolem sebe jen samé zlo a vztahuje je i na sebe. Pozoruje rozlišení. Ale podstata zla je vlastně dobro pro nás. Zlo je dopouštěno z lásky k nám a tím je vlastně i dobrem."

"Zlo není ve světě, ale v chtění"

"Zlo je naše představa"

Přátelé, když se nad tím zamýšlím, existuje zlo v přírodě?

Hezké svátky [andel]
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 23:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 5-2006
Jožin_z_bažin 736:

Nevím, jak u vás v bažinách, ale toto lze nazvat kýčem - šíření nějaké moudré, leč sfalšované myšlenky. Je to stejné, jako když si někdo zařídí panelákový byt v barokovém stylu - pořád to bude panelákový byt.

Myslím, že bychom měli zůstat u problematiky registračních značek - faktů z minulosti a konceptů do budoucnosti. Dobro a zlo ať si každý hledá u sebe.
Pátek, 27. prosince 2019 - 01:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7723
Registrován: 12-2005
A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám všude vlezou a strašně rychle se množej.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pátek, 27. prosince 2019 - 07:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 10-2014
Já si myslím, že jsi mě nepochopil,sladký Nestle, ale to neva [happy]

Ale fakt nejhorší jsou ti trpaslíci. [wink]

Vánoce skončily, toto bylo malé OT.
Pátek, 27. prosince 2019 - 18:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 7-2017
Zájem o registrační značky na přání roste...
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3012539-zajem-o-registrac ni-znacky-na-prani-opet-roste-hanlive-vyrazy-nejsou-povoleny
Sobota, 28. prosince 2019 - 00:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3120
Registrován: 6-2007
Zájem o registrační značky na přání roste...
Statistika je nemilosrdná - tvrdit o těch počtech
že představují nějaký viditelný zájem veřejnosti
je velká troufalost...hamižnost se nevyplácí, kdyby
vydání RZP zlevnili na dvojnásobek ceny běžné
registrace objednávek by bylo několikanásobně víc
a tím i tržba. RZP by se vyplatily mj. např. obcím
a mnoha podnikům jako reklamní prostředek....
www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Kapitán
Sobota, 28. prosince 2019 - 00:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2793
Registrován: 6-2012
Spekulace o kupčení proto ministerstvo dopravy ukončilo – od roku 2016 – zavedením značek na přání.

Tak určitě.. [lol] A zda-li zájem roste či nikoliv, to nemohu posoudit, u nás v Kančích horách jich totiž moc nevídám. Zato vnímám, že jak se vyčerpaly zdánlivě zajímavé či vtipné kombinace, vzrůstá počet těch dementních.

(Příspěvek byl editován uživatelem kapitán.)
Neustále toužíme po nových zážitcích a brzy se k nim staneme lhostejnými. Včerejší zázraky jsou dnes běžné jevy. (Nikola Tesla)
Sobota, 28. prosince 2019 - 07:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7725
Registrován: 12-2005
RZP by se vyplatily mj. např. obcím

Tak obce to využívají neboť samy sobě za vydání RZ na přaní neplatí.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Košiška
Čtvrtek, 26. prosince 2019 - 23:37:44  
Neregistrovaný host
Zdeny:
"1TV 1953 - 26.12.2019, typ 116, Dodge Challenger Odkaz
"
Jak je možný že to auto má tak vysokou spz?? Když kliknu na odkaz tak je tam že to auto bylo vyrobený v roce 2011. Přitom od 1TA to začalo asi až v roce 2015 a dosud nejvyšší řada je 1TX (hned po 1TV). Nechápu to. Sorry jako
Pavel2
Pátek, 27. prosince 2019 - 00:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17547
Registrován: 8-2002
košiška:
prostě jen nově dovezený/zaregistrovaný/přeregistrovaný, žádná věda. někde se vydávají takhle vysoký US.
Košiška
Pátek, 27. prosince 2019 - 10:03:33  
Neregistrovaný host
Pavel2:
"košiška:
prostě jen nově dovezený/zaregistrovaný/přeregistrovaný, žádná věda. někde se vydávají takhle vysoký US.
"
Takže to auto čekalo 8 let než ho dovezou do ČR ?nebo mu oddělali starou SPZ a dali mu novou? Jakej k tomu měli důvod???
Pajzák
Pátek, 27. prosince 2019 - 21:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3330
Registrován: 6-2015
Košiško, je to jednoduché. Auto bylo v posledních dnech přeregistrováno nebo jen dostalo nové RZ (byl tam nevhodný typ, někdo chtěl s T, byly poškozené atd.). A v ČKP se zobrazuje s novou značkou od první registrace. Když zadáš 2BJ6517, taky uvidíš 5 let staré datum, ale značku jsem po nehodě vyfasoval až letos na podzim.
Košiška
Sobota, 28. prosince 2019 - 14:31:05  
Neregistrovaný host
Pajzák:
"Košiško, je to jednoduché. Auto bylo v posledních dnech přeregistrováno nebo jen dostalo nové RZ (byl tam nevhodný typ, někdo chtěl s T, byly poškozené atd.). A v ČKP se zobrazuje s novou značkou od první registrace. Když zadáš 2BJ6517, taky uvidíš 5 let staré datum, ale značku jsem po nehodě vyfasoval až letos na podzim.
"
Takže když jsem viděl někde na trabantu 8T1 **** to znamená že měl autonehodu při které se zničila původní spz (protože trabanty už se dnes nevyrábí)?
Takže to auto v tom odkazu z 26.12.2019 1TV 1953 mělo taky autonehodu nebo když majitel z Ostravy měl na autě třeba Plzeňskou spz a chtěl Ostravskou aby si o něm na dálnici nemysleli že je z Plzně?
Pajzák
Sobota, 28. prosince 2019 - 21:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3334
Registrován: 6-2015
Nemusí to být nutně nehoda. Stačí ztráta značky, touha po jiné kombinaci, poškození např. myčkou atd.
Středa, 01. ledna 2020 - 15:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3804
Registrován: 6-2011
https://auto-mania.cz/zajimavosti-registracnich-znacek-nejstarsi- nezmeneny-system-maji-ve-svycarsku-rusko-ma-jen-12-znaku-atd?fbcl id=IwAR38AZ4mftoWBanNv7BDIipK1JfcLsfqJWZNv5G5vSa1EBq5dueXz9PAbzI
Pondělí, 06. ledna 2020 - 16:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3822
Registrován: 6-2011
stránka na hlídači smluv z které se jde asi nejjednodušeji dostat na všechny smlouvy s objednávkami RZ

3822