Diskuse » Automobily, lodě a letadla » Splavňování a práce na vodních tocích « předcházející | další »

Splavňování a práce na vodních tocích

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   diskuse  posl. autor příspěvků  stran  posl. příspěvek
Archivy starších příspěvků   
 
Předchozí roky: 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009
   autor příspěvek
K6S310DR
Úterý, 22. října 2013 - 17:13:37  
Neregistrovaný host
Roxory ve spojích obou segmentů jsou sešroubovány, na volných koncích jsou připraveny předepínací lisy, na čelní styčné plochy nanesen speciální lepící tmel.....

Hydraulickým posunem vozíku se segmenty přibližují asi na 10 mm, potom proběhlo měření nivelačním přístrojem a ustavení segmentu do požadované výškové a směrové polohy.
K6S310DR
Čtvrtek, 24. října 2013 - 19:19:22  
Neregistrovaný host
Už i na druhé straně se zvedá...

tento motorový člun bude pomáhat dokormidlovat loď s dalším segmenty pod montážní vozík.....

Takováto tlačenice už v Čelákovicích dlouho nebyla....

Trochu rušno......
Pondělí, 18. listopadu 2013 - 16:28:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 9-2009
Stavba lávky přes Labe v Čelákovicích - 16. 11. 2013:





K6S310DR
Neděle, 08. prosince 2013 - 16:55:36  
Neregistrovaný host
Nakládka vybagrovaného písku v Čelákovicích. 7.12.2013
K6S310DR
Neděle, 08. prosince 2013 - 17:02:20  
Neregistrovaný host
Můstek přes mlýnský náhon a zárodek budoucí plovárny na Ostrůvku v Brandýse nad Labem 8.12.2013
Nystrom
Čtvrtek, 27. února 2014 - 18:02:30  
Neregistrovaný host
České Budějovice - obratiště lodí na konci plavební cesty Vltava pod Dlouhým mostem po červnové povodni. Kolik lodí se tam asi vloni otočilo a letos otočí?
Tulák
Pátek, 28. února 2014 - 00:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 660
Registrován: 3-2010
Tak zase kanál D-O-L, zajímavé je hlasování čtenářů:

http://www.novinky.cz/domaci/328901-vedci-zemana-nepotesili-kanal -dunaj-odra-labe-nema-vubec-zadny-smysl.html

(Příspěvek byl editován uživatelem tulák.)
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Pátek, 28. února 2014 - 09:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4425
Registrován: 6-2007
Ad D-O-L - už jsem to psal tady:
http://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2908493
Převážná většina chápe, že je to v lepším případě utopie, v horším případě další zamýšlená zlodějna v už dost rozkradeném státu.
Jen ten starý ožrala s typickou ožraleckou zarputilostí s tím pořád otravuje.
Cogwheel
Pátek, 28. února 2014 - 21:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 1-2012
Považuji to za svého druhu folklór. Už např. v rakousko-uherském mocnářství před více než 200 lety chtěli stavět kanál z Vídně až k Jadranu. Se stavbou málo kapacitního průplavu (lepší komunikace tehdy ale nebyly) se dostali až k Wiener Neustadtu, resp. uherské hranici, viz např.: http://de.wikipedia.org/wiki/Wiener_Neust%C3%A4dter_Kanal
J.A.Baťa zase ve své vizionářské knize "Budujeme stát pro 40 000 000 lidí" prezentuje nejen propojení D-O-L, ale i průplav podél celé jižní hranice Slovenska a většiny Podkarpatské Rusi až po Slatinské Doly.
Ostatně i podnikatel Schindler, který před více než 140 lety zprovoznil velkou kruhovou pec na pálení vápna u lomů poblíž Teplic nad Bečvou, nyní www.motorestvapenka.cz (viditelno i z vlaku jedoucího po trati 280), se kojil nadějí, že okolo jeho závodu stát vbrzku začne stavět průplav Dunaj - Odra a že tudíž bude mít velké kšefty. [lol]
D-laik
Neděle, 02. března 2014 - 08:46:21  
Neregistrovaný host
DOL: Přiznávám (opakovaně) že jsem jeho zastánce. Neberte prosím tohle jako výzvu k další diskusi, už jsme to tady probrali mnohokrát. Budiž, odborníci rozhodli (snad opravdu objektivně - v tomhle státě prolezlém korupcí se ale nedá na 100% věřit vůbec ničemu a prsty kamiónové mafie jsou hooodně dlouhé ... ).
Bude to znamenat konec lodní dopravy u nás. Snad je to tak správné. Jenže jaké budou důsledky? Uvědomme si, jak skomírá nákladní doprava na železnici - stačí výsledky jen trochu extrapolovat a zjistíme, že za nějakých dvacet let bude i tady konec. Takže další a další kamióny - nekonečné odstavné plochy, další a další dálnice, překládací centra zabírající stovky hektarů úrodné půdy, nafta, prach, smog... . Takže zbývá jediná otázka - kdo vlastně vyhrál? Jsem přesvědčen, že prohrálo 99% obyvatel našeho státečku. I když se teď vykřikují hrdé nesmysly, kolik se ušetří, co se zachová, co se umožní. Otázkou je, kolik z těchhle "radostných" zpráv financuje právě to 1%. Někdy mám pocit, že jsme národem hlupáků. Kdyby nákladní železniční doprava rok od roku rostla (a to především vnitrostátní) a nebyla naděje na alespoň částečné financování průplavu z EU, měl bych asi jiný názor. Realita je ale přesně opačná. Nákladišť rok od roku ubývá, nákladní vlak na lokálce je událost roku a i na hlavních tratích je úspěch jeden, či dva denně. A to je ještě obvykle jen tranzit. Nejde přeci jen o DOL, ale o celkovou dopravní koncepci. Ne tu na papíře, ale o tu skutečně realizovanou. Jsem asi hlupák a mám rád tuhle zemi a její přírodu. To se ale dnes nenosí. A omlouvám se, za tenhle neradostný příspěvek. Gratuluji kamiónové mafii, další miliardy mají v kapse.
Neděle, 02. března 2014 - 20:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 6-2007
No a já přiznávám, že jsem odpůrce průplavu D-O-L.
Ne však jako obecný odpůrce lodní dopravy, obzvlášť ne tam, kde je možná a za přijatelný peníz řešitelná. Jsem však zásadní odpůrce megalomanských staveb - lhostejno, zda jde olympiádu v Prase nebo o průplav D-O-L.
Nicméně, pokud už nyní (nevím, vycházím však z názoru D-laika) skomírá nákladní železniční doprava, tak považuju za TRAGICKÝ NESMYSL vedle slušné a kapacitní železniční tratě Břeclav - Bohumín a vedle již téměř dokončeného dálničního spojení Břeclav - Bohumín ještě skrz moravskou bránu rvát za ukrutné peníze průplav. Nemáme na to ani vodu a hlavně ani objem nákladní dopravy.
Totéž se týká snad již hotového železničního koridoru Bohumín - Praha a léta plánovaného a s obtížemi realizovaného východozápadního dálničního spojení, kde chybí posledních cca 110 km (Mohelnice - Opatovice nad Labem). Vedle těchto kapacitních dopravních tras budeme tunelovat státní rozpočet ještě stavbou pro třetí typ dopravy? CZ není Kuvajt s bezednou státní pokladnou.
Neděle, 02. března 2014 - 21:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4428
Registrován: 6-2007
A ještě, D-laiku, z jiného pohledu.
Také nejsem nadšený z bytnějící kamionové dopravy. Mrzí mě, že nákladní železniční doprava slábne. Vím o čem mluvím, před léty mě ta nákladní železniční doprava dokonce živila. Jenže ty kamiony vítězí nad železnicí mnoha notoricky známými argumenty - doprava od vrat po vrata, v Schengenském prostoru rychlá doprava po silnicích bez hranic etc. A tomu chce železnice konkurovat drahými tarify, nepružností typickou pro (polo)státního molocha? Pochybuji, že_by ta lodní doprava byla rychlejí nebo alespoň levnější než železnice. Vždyď tu drahou průplavovou dopravní cestu by měl někdo zaplatit - a kdo jiný, než zákazníci, že. No a nepružnost, překládání kontejnerů atd., molochální chování velké průplavové firmy by patrně bylo podobné jako na železnici. Jako fanda do kolejové dopravy neochotně přiznávám, že nepřeberná nabídka kamionových firem tu železnici naprosto drtí.

No, a ruku na srdce, opravdu si mám myslet, že případné další logistické areály pro kaminovou dopravu zaberou více prostoru než případný průplav D-O-L a jeho překladišťata a další zázemí? Do tohoto srovnání není možné započítávat již existující areály sloužící silniční dopravě, ty už stojí a tady bychom se (teoreticky) měli bavit o dalších záborech půdy pro posilující silniční nebo zcela novou vodní dopravu.

A přiznávám, že jsem nepochopil argument o hynoucí nákladní dopravě na lokálkách a o chabé (převážně tranzitní) nákladní dopravě na hlavních železničních tazích. Za chybnou dopravní koncepci státu bych viděl, kdyby tento (zbývající) tranzit z funkčních železnic měl být dopravní koncepcí státu převáděn na vodní kanály zbudované za hrozné prachy.
No a jestli nyní místní nákladní dopravu do Kozích hor nezajistí lokálky, tak průplav teprve ne. Takže, ač nerad, vnímám, že silniční doprava vyhrála.
parníkář
Neděle, 02. března 2014 - 22:39:30  
Neregistrovaný host
Tak jsem sem kouk a nestačím se divit. Pro že-by, co si představujete pod pojmem kapacitní železniční trať? Žst Břeclav, no uvidíme jak to bude v praxi vypadat po její rekonstrukci a (jak je u SŽDC obvyklé) zeštíhlení. Břeclav - Přerov zde kapacita ještě je, ale Přerov - Ostrava (uzel) je jistě na 80 % vytížená možná i víc a přechody z Ferdinadky do Polska jsou reálně na 100%. Čili není-li průplav, další přepravy mohou už jen na silnici, na železnici se vejdou už jen určité vnitrostátní lokace.
Navíc, představte si to, až nám na východě zase přivřou kohoutek, mohou průplavem lodě velebně pomalu tahat voli. Svině ovšem, jak již bylo zjištěno, se k této práci nehodí. [happy]
Pondělí, 03. března 2014 - 10:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4431
Registrován: 6-2007
Ad Parníkář
Netajím se tím, vůči CZ vodní dopravě jsem zaujatý, protože od budování kanálů a průplavů v CZ nic jiného než dlouhodobý/trvalý megatunel nečekám - a hlavně vedle železnice a dálnice v souběhu třetí druh dopravy osobně*) považuju za kravinu.
Pokud mongoli z východu přitáhnou kohoutky, tak budeme nahraní a je jasné že žádné průplavy vybudovat nestihneme.
Jestli jsou uzlové železniční stanice "zeštíhlovány" natolik, že nebudou vyhovovat potenciálně vyššímu využití tratí, to poctivě hlásím, že nevím. Z dráhy už jsem pryč moc dlouho, abych byl schopen tohle odpovědně posoudit. Nicméně pořád očekávám, že (zpětné) rozšíření několika znefunkčněných uzlových železničních stanic bude vždy snazší a rychlejší než mnoho let budovat infrastrukturu pro vodní dopravu v řádu mnoha set kilometrů.

*) Zdůrazňuju, že je to můj osobní názor, patent na rozum nemám a mít nehodlám. Pokud se mýlím, tak se rád nechám přesvědčit odbornými argumenty, ne srdcařským nadšením. S tím se dopravní koncepce státu opravdu dělat nedá.
Takže klidně do mně bijte, o vodní dopravě nic moc nevím. Vadí mi (jak píšu výše) ta stavební lobby a případné vypuštění džina z láhve v podobě prvního kopnutí do země či reálných příprav. Ale snad se nepobijeme [lol]. Nákladní doprava na Dunaji se mi líbí a rád se na ni dívám od pšeničného piva z paluby výletní lodi.
D-laik
Pondělí, 03. března 2014 - 21:27:59  
Neregistrovaný host
že by: Neodolal jsem a přeci jen něco doplním.
- stavební lobby si najde miliardové kšefty jinde (ono je z jejich pohledu skoro jedno, jestli se buduje průplav, nebo třeba dálnice)
- "rvát skrt moravskou bránu průplav" není nutné - on tam totiž skoro je (koryto Bečvy)
- "tunelovat státní rozpočet" - že DOL vypadl z TEN-T je jen hloupost našich politiků. A že se tam (prý) dostal ten (i podle mne) zcela nesmyslný průplav Váh - Odra, je jen důkaz neschopností razítkařů v Bruselu
- "logistické areály zaberou... " Neznám přesná čísla, ale rozhodně se ty plochy zase tak moc lišit nebudou (stačí jet po dálnici do Prahy a srovnat stav před deseti lety a dnes). Navíc mi je rozhodně sympatičtější moderní průplav (v podstatě řeka s břehy s kamenným záhozem, slepá ramena, stromy), než betonové plochy. Ovšem každému se líbí něco jiného, uznávám.
- můj osobní (možná chybný) názor je, že každé zboží by mělo být převáženo tak, aby to bylo po všech stránkách nejvýhodnější. Tedy těžké a rozměrné náklady po vodě, zbytek po železnici. A silnice? Té by měly patřit náklady (dejme tomu) pod 5 tun nebo pod 50 km.
- do Kozích hor skutečně skoro určitě vodní cesta nepůjde ( i když - [happy] - při troše dobré vůle jde všechno). Třeba už tam nejezdí ani vláček a šplhá se tam kamion.
Prostě mne štve (a to že hodně), že preferencí kamiónů před vším ostatním, se vracíme někam na počátek devatenáctého století.
Lodní dopravě nepřáli komunisté (protože Labe končí v "imperialistickém" Hamburku), přesto přežila. Nepřežije současné "moudré". Přitom (když necháme stranou DOL), by pro alespoň přežití stačilo vybudovat jeden jez u Děčína a dva kilometry "strouhy" u Přelouče. Nechápu to.
Úterý, 04. března 2014 - 10:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4434
Registrován: 6-2007
Jak to pozoruju, tak zčásti bychom se shodli. Dovedu si představit větší využití dostatečně širokého Labe pro vodní dopravu, to ano.
Nicméně překonávání moravsko-českého a moravsko slezského pomezí (a rozvodí) prasárna je. A máme-li překonávat rozvodí, tak to znamená velké výškové rozdíly, nová koryta kanálů či změny říček a romantických potůčků na hluboké průplavy. Např odtud:
http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=domaci&c=A130915_233615_domaci _top&foto=&thumbs=1#TOP4dea1a_w.jpg
jsem si stáhl tyto texty:
"Celý projekt je rozdělen do čtyř úseků plus odbočka do Polska. V některých místech by koridor využíval koryta již regulovaných řek, či by šel v dříve zbudovaných kanálech. To je případ zejména jihu Moravy a Zlínského kraje, kde se neočekávají významnější komplikace. Naopak na západní větvi z Pňovic do Pardubic by musel překonat Třebovskou vrchovinu (převýšení několik set metrů), což je i podle zastánců obtížný úkol. Jedna z variant mimo jiné počítá s překládáním železničního koridoru na této trase."
"Určitě jeho trasa povede Moravskou bránou, kde by měl být nejnižší bod trasy. A i tady se budou přesouvat miliony tun zeminy, budovat betonová přemostění či tunely."
"S nedostatkem vody - jezdit by zde měly lodě s ponorem 2,8 metru - by si měly poradit vodní nádrže. Zbudováno by jich mělo být podle ŘVC asi šest."
"Tam, kde na jaře tečou z Beskyd až tři metry vody, je nyní stěží po kolena. Tak je to však správně. Meandry a navazující luhy takové množství vody podle ochránců zvládají. A naopak tím přívaly vody přispívají k přirozenému (a pro organismy příhodnému) pohybu v rámci koryta. ... Ekosystém je podle ochránců na povodně navyklý, respektive je na něm založený. Byť by kanál nevedl přímo korytem řeky, mohl by narušit přirozený koloběh vody."
Takže ekologická, pozemková, finanční i energetická zátěž obrovská. A i ta vytěžená zemina se někam dát (uskladnit) musí. Takže zábory prasácké. Tady nejde o lodičky, které romanticky budou proplouvat ozeleněnými kanály či novými veletoky. Jde jen o prachsposté umístění nepředstavitelného množství betonu do dosud ještě nezplundrované krajiny. A na to vožení betonu budu zase potřebovat tu ruskou ropu? Děkuji, nechci.
Úterý, 29. dubna 2014 - 13:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4493
Registrován: 6-2007
Aby tato informace nezapadla:
Anticenu Ropák roku si za podporu plavebního kanálu vysloužil Ožrala.
Viz zde: http://zpravy.idnes.cz/ropakem-roku-je-zeman-0td-/domaci.aspx?c=A 140425_113855_domaci_jj
Tak ten průplav D-O-L asi moc ekologická stavba nebude, že.
D-laik
Úterý, 29. dubna 2014 - 18:03:44  
Neregistrovaný host
že by: Znám se s několika takovými, kteří si říkají "ekologičtí aktivisté". Mají společné dvě věci. Za prvé naprosto nevidí souvislosti. Prostě - my tady zachráníme jednu žabičku, že jich kvůli tomu o pár kilometrů jinde zahynou stovky, to nás nezajímá. Kupodivu, tenhle problém uznávají i ti inteligentnější mezi nimi. Druhý problém je bolševismus - prostě zvrchu přišlo, že máme křičet tohle, tak budeme křičet tohle. Hlavně nepřemýšlet. Nedávno jsem s jedním diskutoval o plavebním stupni Děčín. Když mi "vysvětlil", jak by to bylo škodlivé, zeptal jsem se ho, jestli se tam byl podívat. A dodal jsem (podle pravdy), že jsem si to tam před časem celé prošel. Samozřejmě, že on tam nebyl, ale předseda jeho organizace mu řekl.... atd.
A bohužel, právě takoví hlasují o ropákovi. Takže to (prosím) ber s rezervou.
Cogwheel
Úterý, 29. dubna 2014 - 20:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 1-2012
Připomněl bych ještě tento starší článek: http://kratina.blog.idnes.cz/c/380821/Dilema-Milose-Zemana-prupla v-nebo-rychla-zeleznice.html I proti novým rychlým železnicím ovšem budou zelené "ovce" (na povel) protestovat. Postřeh D-laika je trefný, u těch aktivistů je to svého druhu "zelené náboženství" a "zelená totalita": také neuznávají jiné názory, než je ta jejich "jedině správná víra".
Úterý, 29. dubna 2014 - 23:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4496
Registrován: 6-2007
D-laiku, samozřejmě, ekoteroristi jsou stejná pakáž jako cykloteroristi. Nicméně ropák roku ožralovi náleží právem. O tom, jak by byl DOL děsivým odbytištěm betonové lobby, mě nemusí přesvědčovat předseda žádné organisace. Takoví předsedové mě nepřesvědčili ke stádnosti před převratem, nepřesvědčí mě ani nyní.
P_v
Neděle, 13. července 2014 - 12:15:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 898
Registrován: 5-2002
Zemanův vodní kanál se vrací: Ministr Prachař otočil a objednává studii za miliony
P_v
Pondělí, 21. července 2014 - 19:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 901
Registrován: 5-2002
EU nařídila oživit umírající vodní dopravu v ČR. Musí se budovat přístavy i jez u Děčína
Středa, 23. července 2014 - 11:36:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 6-2007
Není důvod probouzet mrtvý projekt k životu.
Spíš je na čase jej pohřbít a uvolnit lidem zablokované pozemky.
http://ekonom.ihned.cz/?article[id]=59616620&article[survey][action]=vote&article[survey][answer _id]=1380410&p=400000_d
P_v
Neděle, 27. července 2014 - 14:13:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 5-2002
Starší zpráva: odkaz
Děti Země zjistili, že tzv. hrčáky pod Přeloučí jsou nezajímavé, bezcenné a mohou se vybagrovat místo stavby plavebního kanálu.
Pokud v tom není nějaký chyták, tak to bude asi poprvé, co si tato organizace zaslouží pochvalu.
P_v
Čtvrtek, 31. července 2014 - 11:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 5-2002
Porouchaly se komory Gabčíkovo.
http://www.sme.sk/c/7310114/ako-vyzera-pokazene-gabcikovo.html

(dá se plavit přes Čunovo?)
D-lak
Úterý, 05. srpna 2014 - 20:18:58  
Neregistrovaný host
P.V - je v tom docela slušný chaos. Ochranáři řvou řadu let kvůli hrčákům a teď by je brali? Pak by celé dílo mohlo stát desítky, nanejvýš stovky miliónů a bylo by hotové za pár měsíců (bagrování zhruba dvou kilometrů a rekonstrukce stávající plavební komory). Komplikací by mohla být jen případná nutnost rekonstrukce VD Přelouč, kvůli poklesu hladiny na poproudní straně.
že-by: Případné zrušení ochrany území pro možnou výstavbu průplavu D-O-L, by kandidovalo na pitomost tisíciletí. Kvůli pár desítkám hektarů (které ale mohou klidně používat třeba zemědělci, nebo lesáci) zablokovat možnost výstavby průplavu třeba za sto let ... . Pravda, kamionáři by to jistě uvítali a mohla by vyrůstat další a další logistická centra. Jen to ne.
K6S310DR
Čtvrtek, 25. září 2014 - 20:24:36  
Neregistrovaný host
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Zdymadla-Bran dys-a-Velky-Osek-ovladla-specialni-stavebni-technika-336654
Cogwheel
Čtvrtek, 02. října 2014 - 22:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2725
Registrován: 1-2012
Zajímavá pamětní publikace: http://www.pla.cz/planet/public/dokumenty/publikace/Historie_vodn i_cesty.pdf
P_v
Úterý, 06. ledna 2015 - 15:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 5-2002
Zajímavý starší článek o trolejlodích.
http://www.lowtechmagazine.com/2009/12/trolley-canal-boats.html
Cogwheel
Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 20:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 1-2012
Dle TV zpravodajství byl dnes napuštěn přístav pro rekreační plavidla v Petrově (na Baťově kanále).
Jsou (už léta) také plány stavbou dalších plavebních komor prodloužit úsek splavný pro výletní lodě jak na jihu (do Hodonína), tak na severu (po Kroměříž).
P_v
Středa, 29. dubna 2015 - 18:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2002
Pozor, humor.
odkaz 1
odkaz 2

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
D-laik
Středa, 29. dubna 2015 - 21:38:50  
Neregistrovaný host
P_v: I když jsem zastánce průplavu D-O-L (několikrát jsme zde na toto téma diskutovali), tyhle články mi připadají jako opožděný apríl.
Technické údaje (derivační kanál Slovenskem, lodě 190 m dlouhé, milióny tun čínského zboží na sever a severozápad Evropy) jsou vcelku reálné. Ale ty hlášky o lodích plujících z Číny do Hodonína jsou důkazem, že autor toho o dané problematice ví ještě méně, než já (a to je co říct[rofl]). Sice existují mořsko-říční lodě, ale jsou poměrně malé a hnát je až z Číny by byla ekonomická sebevražda. Tedy nutná překládka někde v ústí Dunaje a tím i kupa problémů.
Mně osobně by se to jako v podstatě první etapa D-O-L moc líbilo, ale opravdu ty zprávy mají blíže k aprílu.
prag
Pondělí, 03. srpna 2015 - 19:06:38  
Neregistrovaný host
Chybička se vloudí i v Nýdrlantu .. odkaz .. snad žádný mrtvý.
Pondělí, 15. února 2016 - 22:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2015
Cogwheel- Děkuji za tvůj odkaz 2725. Přivedl jsi mne o dobrých 55 let zpět a po chvilce hledání na úžasnou stránku ČSPLO Děčín s dobovými foto dvoukomínových parních remorkérů- šlopáků. Moc děkuji!!!!
Pondělí, 21. března 2016 - 15:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1899
Registrován: 8-2010
Číňané chtějí dát miliardu eur na kanál, o kterém sní prezident Zeman
Cestování je můj život...
Středa, 09. srpna 2017 - 09:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 6-2015
Včera se v Čelákovicích objevila lochneska, jel jsem se projet na kole podle Labe a zrovna vylézala z vody na břeh
D-laik
Pátek, 01. září 2017 - 07:22:30  
Neregistrovaný host
O prázdninách jsem navštívil muzeum labské plavby v Děčíně (jen pár metrů od hl.nádraží). Vřele všem doporučuji, průvodce bývalý říční vlk, povídali jsme si hodinu a půl.
Pátek, 13. dubna 2018 - 23:31:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 7-2017
D.O.L. vyjde na desítky milird. Provoz bude v milionech tun ročně (a to ještě možná). Tedy rozdíl je 4 řády Budu-li počítat mávratnost 20 let, tak přeprava jedné tuny vychází na 500 Kč za průjezd. Dvacetitunový kontejner by vyšel na 10.000 Kč za průjezd a to nepočítám provozní náklady, jen amortizaci investice.

Problém č.1 je, že provoz bude spíš okolo jednoho milionu tun ročně. DMR netrumfne.
Problém č.2 je, že náklady budou stovky miliard. Cena za kontejner skáče na 100.000 Kč a je přibližně 10x vyšší než za kamion.

PS: Když dojde kamionům ropa, tak dojde i lodím.

Pro srovnání 1: Železniční přeprava z Děčína do Drážďan odveze přes 300.000 tun denně, tedy přes 100 miliónů tun ročně.
Pro srovnání 2: Jen tak ze srandy jsem zadal 100 TEU zkrz Panamu - 340 dolarů za 20stopový kontejner.
Cogwheel
Čtvrtek, 19. dubna 2018 - 10:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5447
Registrován: 1-2012
To chce klid, po smrti prezidenta Zemana (na měsíc staré fotce vypadá dosti sešle):

po průplavu D-O-L už ani pes neštěkne.
D-laik
Čtvrtek, 17. května 2018 - 18:03:04  
Neregistrovaný host
Cogwheel:
Opravdu? Že pan prezident nevypadá zrovna zdravě, v tom s tebou souhlasím. Jenže spojovat ho s D-O-L je trochu problematické, i když mu fandí. Ono se o téhle vodní cestě uvažuje už nějakých pět set let. A jsi pevně přesvědčen, že on to propagoval už tenkrát?????
Cogwheel
Pátek, 18. května 2018 - 09:06:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5537
Registrován: 1-2012
Pokud se někdo se v tom chce detailně hrabat (a má na to čas), tak na webu: http://www.rvccr.cz/informacni-servis/casopis-vodni-cesty-a-plavb a si lze stáhnout a následně studovat jednotlivá čísla časopisu "Vodní cesty a plavba" řadu let dozadu. Některá ještě starší čísla pak jsou k dispozici na: http://www.d-o-l.cz/index.php/cs/kestazeni/section/3- Vyskytují se tam jak historické dokumenty k D-O-L, tak i relativně nedávná memoranda a usnesení vlád a politiků, snad i z doby, kdy Zeman byl premiérem.
Středa, 04. července 2018 - 14:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 8-2005
Ono se o téhle vodní cestě uvažuje už nějakých pět set let.

Jenže tehdy ještě nikdo s kamionem jezdit neuměl.
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
D-laik
Středa, 11. července 2018 - 13:27:15  
Neregistrovaný host
Raspi: Máš pravdu, jenže už tenkrát existovaly (relativně) těžké formanské vozy, se kterými byly (opravdu už tenkrát) problémy s poškozováním cest, znečišťováním a podobně. Prostě totéž, jen jsme hmotnostně zhruba o dva řády výš. Co bude v budoucnu? Další nárůst? Ona totiž voda je jediná, které nárůst hmotnosti jaksi nevadí. Líbí se ti dálnice přecpané kamióny, stovky překladišť na orné půdě a podobně? Mně tedy ne. A převedení (alespoň části) přepravy na železnice a (kde je to možné) na vodu je (alespoň podle mne - třeba se mýlím) jediné rozumné řešení. Ví to celý svět, jen u nás si necháme poroučet kamionovou mafií. Takže raději stavíme další dálnice v naivní představě, že tím problém vyřešíme. A ono to nefunguje. Tomu, co je špatné (kamióny), máme budovat překážky (třeba nabídkou levné dopravy po vodě) a ne je přímo či nepřímo podporovat. Naše doba se asi bude jednou označovat jako období totálně nezvládnuté logistiky.
Sobota, 05. ledna 2019 - 21:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369
Registrován: 8-2017
D-laik:
D-O-L je pitomost z doby kdy nejsilnější parní lokomotivy měly 800-1200kW, dneska zcela běžně kolem 4-8MW, s tím protáhnete po ferdinandce vlak o více jak 3000t, můžete je posílat třeba 4x za hodinu v jednom směru, to je 210 milionů hrubých tun ročně na této trati. Každá další kolej, čistě pro nákladní dopravu, znamená dalších 105 milionů hrubých tun, tedy hmotnosti vlaku, což znamená nějakých 70 milionů tun zboží, při záborech tak čtvrtinových na kolej proti kanálu.

Navíc i původní smlouva, od které se odvozuje v dnešní době argumentace že jej musíme stavět je naplněna někdy od příjezdu prvního vlaku do Prahy, bylo v ní totiž nebo ve vylučovacím poměru, podle té spojení železnicí plně dostačuje, takže splněno hodně dlouho máme.

Navíc nevidím důvod proč bychom měli budovat kanál pro zboží z Číny.

Pokud by se z tohoto megalomanského projektu mělo něco kdy stavět, tak je to přístav v Ostravě, díky tomu že Poláci splavňují Odru skoro k našim hranicím, je to velmi blízko, takže by to nebylo ani moc drahé.

Ještě by se snad dalo uvažovat o tom že se postaví nějaký kanál z Dunaje na jižní Moravu, ale to je asi tak všechno.
D-laik
Pondělí, 07. ledna 2019 - 19:05:34  
Neregistrovaný host
K.S. Děkuji za názor. Nikdy jsem netvrdil, že se železnicí nedá přepravit takřka (bez nejrozměrnějších věcí) totéž, co po vodě. Dá. Jenže, jak to u nás dopadá? Vodní doprava takřka na nule, na většině železničních tratí (s výjimkou několika tras) je nula též.
Všude jen tisíce tun betonu a asfaltu na nové a nové dálnice. Ty jsou ale záhy opět zaplněny kamióny. Spirála, která musí vést k totálnímu kolapsu. Přitom průplav nezabere takřka žádné území (je to vlastně vodní tok, který do přírody patří).

Loni v létě jsem měl příležitost svézt se na lodi průplavem Rýn - Mohan - Dunaj. Podobný zážitek bych doporučil každému nepříteli lodní dopravy (i tobě [crazy]). Zvláště novější části průplavu se nedají charakterizovat jinak, než jako jeden obrovský park. Břehy většinou z kamenného záhozu, čistá vody, klid. Jen občas (tak jednou za půl hodiny) projede tiše loď s třemi tisíci tunami nákladu(tedy zhruba za stovku kamiónů). Domky jen pár metrů od vody, rybáři, koupající se děti, výletní lodě. Nádhera. Tak nějak bych si představoval rekreaci.

Postaví si někdo chatu deset metrů od dálnice, nebo od železniční trati? Já tedy ne.

Průplav by byl (a doufám, že bude) obrovská investice. Ale pokud přispěje EU (financuje spoustu hloupých akcí, tak snad něco zbude) a realizace se protáhne na nějakých dvacet let, není to tak hrozné.

Souhlasím, že labská větev je problematická. Ale sám uznáváš, že spojení jižní Moravy na Dunaj a severní na Odru je reálné. Kolik zbývá mezi dejme tomu mezi Přerovem a Studénkou?

Navíc průplav má obrovskou výhodu, že při vhodném návrhu bude tvořit nejen čistou dopravní cestu a obrovské rekreační centrum, ale i závlahový systém a dokonce i jakousi (zoufalou) strategickou rezervu sladké vody (odhadem, při kompletní realizaci, by v něm bylo nebo bude, kolem padesáti miliónů kubíků.

Nejsem už nejmladší a dokončení se nedočkám určitě. Ale rád bych zažil alespoň zahájení. Také proto, abychom komunistům (kteří lodní dopravě vůbec nepřáli a ustoupili jen při dopravě uhlí do Chvaletic) ukázali, že do té Evropy opravdu patříme. A že to dokážeme i nyní, když oni rudé košile převlékli za zelené.

Už toho nechám a budu i nadále doufat, že zájmy přírody a zdravý rozum jednou zvítězí.
Úterý, 08. ledna 2019 - 17:55:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 12-2017
D-laik:
představa kanálu sice pěkná, ale....
na propojení Odry a Moravy se snad voda najde, ale na propojení někde od Studénky k Pardubicím té vody asi moc nebude.
Jo, kanál se naplní, ale na provoz toho kanálu v plavebních komorách potřebujete vodu. Aby se pak nepostavil kanál,který bude přes léto "na suchu". Labe v tomto ohledu varuje

Já bych raději upřednostnil pořádné splavnění Labe do Pardubic, hlavně ten úsek od st hranice přes Děčín do Ústí

toť asi tak můj názor


Michal
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 20:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 7-2017
Jo, před 500 léty. Před 500 léty nebyla železnice, nebyla elektřina a nebyl ani spalovací motor. Nebyly mobilní telefony. Nebyl ani telegraf. Nebyl ani horkovzdušný balón, natož letadlo. Takže bychom asi měli zavést přímé poštovní spojení ČR Čína, a to dostavníkem. Pro tento dostavník vybudovat silnici.
Pošta lítá letadlem, ale někteří by stále chtěli, aby se vybudovala ta dostavníková silnice. Že se dostavníková silnice nikdy nezaplatí, bude to jen příšerně drahý lunapark pro pár cestujcích a každý daňový poplatník vyplázne ročně celou jednu mzdu po dobu 30 let, aby se to zaplatilo? To fandové dostavníkové dopravy nevidí. A když to nějaký daňový poplatník nechce financovat, protože moc dobře vidí, že to jen černá díra na veřejné peníze, tak je hned nepřítel. Jasně postavíme superdrahý lunapark každému, kdo si ho vyřve. A když pak přijde ke krachu, protože nebude dost peněz na všecky tyhle lunaparky, tak potom co?
Stačí se podívat na jeden nejmenovaný městys, kde na radnici sedí idealista nejmenované strany a prosazuje z veřejných peněz postavit luna, pardon, akvapark v ceně 20x vyšší než je roční rozpočet obce. Že je akvapark v sousedním městě (3x větší) a v tom druhém nejbližším městě, které je 5x větší? Nezájem. Že i do toho vzdálenějšího je to jen 20 minut autobusem? Kdepak. Idealista na radnici odmítá vidět i to, že v 5x větším městě je akvapark ekonomický průser, a soudí se. Vybudovat za cizí, neudržovat a až se to rozbije nebo zkrachuje, hodit to zas na jiné.
Podívejte se na státní rozpočet, položku příjmy. 99% příjmů státního rozpočtu jde od občanů. Stát žádné vlastní peníze nemá, má jen ty, které vybral na daních od občanů a firem. Nebo si je může po vzoru Zimbabwe natisknout a tvářit se, že tentokrát už kozel dojit bude.

Nákladní doprava na železnici je nulová akorát tak na lokálkách a točitých jednokolejkých. Tomu DOL nepomůže a vice versa. Ostaně celoroční objem lodní dopravy odvozí jediná železniční trať (kolem Labe) způsobem jeden vlak navíc, jede 2x do týdne. Hlavní tratě praskají ve švech. Kupodivu právě v souběhu s DOL. Ale proč teda aspoň polovina těch kamionů i vlaků nepluje po Labi do Mělníka? Že by to lodí bylo příliš pomalé, drahé a díky počasí nespolehlivé? Vadí dodací doba o týden delší a v létě je stejně potřeba kamion i vlak. Protože do Hamburku (Rotterdamu, Gdaňsku, Koperu) to popluje tak jako tak. Kapacita opravdu velkých lodí je až 22.000 TEU, jeden kamion uveze 2 TEU - 11.000 kamionů na jediné lodi. A jeden kamoin je 20 dostavníků. Pořád chcete ty dostavníky? O kratší dostavníkové cestě z Vindobony do Noviomagna uvažoval možná už i César, jenže Markomanii žádný římský císař nedobyl. Tak bychom to mohli postavit teď, včetně semaforových věží* pro předávání zpráv, ne? :D

Raději si nastudujte historii průplavů v USA. Až na jediný (Seaway) ztratily význam s nástupem železnice. A nikdy ho nezískaly zpátky. Seaway přežil jen díky tomu, že objem zboží je obrovský a při tak velkých objemech, asi 8-10x víc než Dunaj Mohan Rýn, se to už vyplatí vzít lodí. Průplav dovoluje náklad až 34 metrů vysoký, ponor 8 metrů a tonáž 28500 t. Lodě jsou až 24 metrů široké a až 220 metrů dlouhé. Skoro jako stará Panama.
Tolik vody v ČR není. Hořejší jezero je větší než celá ČR. Jezero Gatún je sice menší, jenže v Panamě naprší 2 až 4 metry vody ročně. V roce 1997 a 2002 jsme tady v ČR panamské děště zažili. To jsou fakta. Ikdyž seřežete psa nebo člověka, pořád to budou fakta.
Ano, přehradní hráz v Hřensku by mohla jezero vyrobit, problém je zatopená Praha skoro až po špičku Žižkovského vysílače. A u České Třebové vám to přeteče do Moravy. Veškerá vnitrozemská poptávka přestala existovat. A ještě teda zbořit mosty v Hamburku, především těch 6 železničních kolejí souběžných s Dvojmostní ulicí (Zweibrückenstrasse).

*) Jestli Vás napadla Zeměplocha, tak ano, ale bylo to nejspíš naopak. Pan Pratchett se asi inspiroval právě u Římanů. Římané podél cest postavili signální věže a zprávy si předávali máváním prapory, v noci pochodní. A ty zprávy postupovaly rychle, rychleji než svítání. V Římě již bylo slunce nad obzorem, do Lutécie však zpráva dorazila ještě za tmy.
Sobota, 12. ledna 2019 - 19:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 8-2017
D-laik:
Jak Vám odpověděl Poklop D400, problém je na lokálkách, jinak se nákladní doprava začíná rozmáhat, byť ji problémy dělá třeba malá délka kolejí na ve stanicích, nebo zbytečně prudká stoupání a klesání, úvrati a podobně, ale to není nic neřešitelného.

napojení Severní Moravy je jednoduché, relativně, protože v Polsku je rovina a historicky existující vodní cesta, dále protože tak bude končit, teoreticky v přehradách kus od státní hranice, bude to případně stavba za jednotky až desítky miliard, ne za stovky. Ano, alternativa je exteritoriální přístav a železnice.

Napojení jižní Moravy je pak usnadněno tím že jednak je dost značný úsek Moravy regulovaný a připravený a je třeba jen dobudovat jezy atd. byť zde je mnohem delší úsek na Slovensku, který se musí vybudovat. Jestli by šla splavnit Morava jako taková nevím, spíš ne. Hlavně by ale ten průplav šel napájet kanálem ze zdrže Břeclavského splavu a tedy Nových Mlýnů, ale pozor, vody v nich také není nazbyt, ano, je to lepší než v Moravě, ale i tak šla hladina Dolní letos natolik dolů že se zavíraly segmenty mezi Střední a Dolní aby se udržela hladina pro ostrůvky. Ale i tak by se to asi neobešlo bez rozšíření plochy nádrží až k železnici Brno-Břeclav, což by zvedlo využitelný objem o asi 5 000 000 kubíků, tedy by nádrže zvládly nadlepšovat tak o kubík po dobu 57 dní, to není moc, ale je to na poměry jižní Moravy dost. Nic takového ale jak půjdete dál proti proudu Moravy nemáte. I to povodí Dyje je k napájení průplavu mnohem lépe uzpůsobeno díky většímu množství přehrad, byť zase je pravda že v něm je menší množství vody.

Domnívám se že už větší smysl opravdu má nějakým způsobem prosazení relativně nákladných přestaveb na železniční síti.

Poklop D400:
O Seaway jsem zrovna nedávno četl a viděl nějaká srovnání, ten je jenom jiný v tom že se stavěl až někdy po válce a je pravda že se v Oblasti jezer od začátku industrializace hledaly cesty jak je využít a spojit s mořem, proto existuje třeba i průplav mezi Erijským a Ontarijským jezerem, jestli má podobné parametry jako Seaway nevím.

Technicky realizovatelný by takový Seaway v Evropě byl také, jen by to musela být soustava hlubokých umělých zdrží, ale má to vůbec smysl? Myslím že ne. K moři je to cca 500km, to sice u Velkých jezer také, ale tam tekl vždy Svatý Vavřinec splavný pro velké lodě, takže situace jiná.
Pondělí, 11. února 2019 - 17:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2018
Proboha, nechápu, proč se uvažuje o nějakém DOL ,když tahlezemě není schopna dodneška splavnit Labe do Pardubic, postavit vodní zdviž na Slapské přehradě a konečně postavit vodní výtah na Orlíku pro větší lodě. Jestli nejsme schopni dostavit ani toto, tak fakt nemá smysl o něčem dalším uvažovat.
Čtvrtek, 14. února 2019 - 12:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 8-2017
3xPražan:
Protože je to doslova mokrý sen F. Čuby a M. Zemana a pro Číňany způsob jak si tu zajistit předpolí. (Co z historie víme že jakmile nějaký národ pronajal přístavy cizí mocnosti se zlou se potázal)

Splavnění Labe je také otázka, snažíme se nějak dostat lodi do přístavů kdesi v centru Čech a přitom by se daly asi za menší peníze vybudovat přístavy v Děčíně, kde navíc zřejmě historicky značný objem překládky byl, končí tam pravobřežka, první, pokud chceme nakopnout říční plavbu, tak je třeba abychom rozjeli úsek Děčín-Drážďany (Hamburk), pak se dá uvažovat o něčem víc.
lachttan
Pondělí, 15. dubna 2019 - 16:22:41  
Neregistrovaný host
K.S.
On ten "Seeway" v evropě už dávno je. Spojuje Kiel na Baltu s Cuxhavenem v ústí Labe. Česky Severomořsko-baltský kanál. Někde na netu byla fotka s výletní lodí AIDA, což je dost velký "parník".
Neděle, 21. července 2019 - 13:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 8-2017
Vrtá mi hlavou jedna věc, stát se snaží, neb vytváří dojem snahy, o prosazení stupně Děčín, aby se dalo jezdit loďmi dál proti proudu, přitom ale nejsou prováděna ani opatření ke zlepšení plavebních podmínek směrem k hranici, které by měly být součástí opatření. Na leteckých snímcích rýna jsou vidět malé hrázky tlačící vodu do plavební dráhy, podobné jsou pod hladinou Vranské přehrady na Labi není nic. Přitom v Děčíne je přístav, je tam nábřeží napojené na konec pravobřežky, a pokud by se chtělo, jistě by se dala zajistit výstavba nového přístavu či rozšíření současného a jeho úprava pro zvýšení kapacity. Komu vlastně to přístavní nábřeží v Děčíně I a XIII patří? Komu patří zimní přístav?

Aniž by se rozjela plavba alespoň po Děčín, jsou myslím všechny plány na plavbu dále po Labi, nebo na DOL (s výjimkou plavby do Ostravy z Odry), poněkud liché.
Pondělí, 12. srpna 2019 - 14:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 7-2012
Velka diskuze

https://zdopravy.cz/vodopravni-urad-povolil-novou-plavebni-komoru -v-centru-prahy-politici-se-bouri-32626/
Neděle, 17. listopadu 2019 - 22:52:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 869
Registrován: 6-2015
http://www.ovodarenstvi.cz/clanky/na-orliku-stavbari-rekonstruuji -lodni-vytah-zvysi-jeho-nosnost
Sobota, 08. února 2020 - 15:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 709
Registrován: 8-2017
Nemá někdo informace k nakonec neprovedené studii usplavnění Labe pomocí kanálu u Malého Března?

Další věc, proč se i přes teoretickou dostupnost Děčína i bez větších úprav (jezu), neprovedou opatření pro zlepšení plavebních podmínek po hranici a modernizace Děčínských přístavů? Přece jenom tam končí pravobřežka.
Pondělí, 25. ledna 2021 - 16:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 7-2012
Dallas s vystavbou nove plavebni komory Smichov pokracuje https://nasregion.cz/praha/smichovska-plavebni-komora-ma-stopku-m agistrat-a-praha-5-slavi-male-vitezstvi/?utm_source=www.seznam.cz &utm_medium=sekce-z-internetu
Středa, 15. března 2023 - 20:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 923
Registrován: 8-2017
Nemá někdo přehled o usplavňování Odry v Polsku? Podle mapy vodních cest jsou tam místy poměrně nízké třídy.
Nový příspěvek
     
  Text příspěvku:

  Uživatelské jméno:
  Heslo (pro registrované):
  E-mail (volitelně):
  Přílohy:
  Volby: V příspěvku používám HTML kód
Odkazy (URL) v příspěvku automaticky aktivovat
  Akce:
, více zde.