Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 01. 1. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 01. 1. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 00:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 1-2013
Řidiče MHD někde na Lipencích naprosto nezajímáte, strojvedoucího metra naprosto nezajímáte

V idosových jízdních řádech je v poznámkách věta "Doplňkový prodej jízdenek s přirážkou u řidiče". Je to nejen u autobusů, ale i u tramvají, metra i lanovky [proud]
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 00:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 8-2020
Paes:
"Jestli má linka 207 stejné zpoždění a spolehlivost jako dneska odpoledne kolem 17 hodin., tak bych se nebál pomalu ji zkrátit jen na Ohrada - Florenc resp. do polookružní trasy Ohrada - Florenc - Bílá Labuť - Nám. Republiky - Dlouhá - Florenc (Těšnovským tunelem - Florenc a zpět na Ohradu. Zastávka Řásnovka by klidně mohla být bez obsluhy."
Řásnovka jako Nemocnice na Františku? No přinejhorším by se mohla linka rozdělit, žádná katastrofa.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 05:35:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7413
Registrován: 7-2011
Jaroslav_T:
"V idosových jízdních řádech je v poznámkách věta "Doplňkový prodej jízdenek s přirážkou u řidiče". Je to nejen u autobusů, ale i u tramvají, metra i lanovky"
Dobře, jenže to je vytloukání klínu klínem. To, že je tarif prasáckej a nejde se v něm vyznat je jedna věc, to že řidič je tam od toho, aby řídil a ne dělal informační kancelář zase věc druhá. A "řešit" záludnosti tarifu tím, že to budu házet na řidiče, je sviňárna.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 08:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 4-2019
Jaroslav_T:
"V idosových jízdních řádech je v poznámkách věta "Doplňkový prodej jízdenek s přirážkou u řidiče". Je to nejen u autobusů, ale i u tramvají, metra i lanovky"
Což je typ jř, který zrovna u tramvají a metra nikdy nikde nevisel a kromě webových stránek se nevyskytuje. Jak se tam toto tvrzení dostalo, je jasné - převzetím z jiných linek bez ohledu na to, zda platí nebo ne. Naštěstí tarif ani SPP toto netvrdí.
Ploki
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 13:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 2-2012
Jaroslav_T:
"V idosových jízdních řádech je v poznámkách věta "Doplňkový prodej jízdenek s přirážkou u řidiče". Je to nejen u autobusů, ale i u tramvají, metra i lanovky [proud]"
Kolikaprocentní přirážka je u strojvůdce metra? Že bych se tam někdy stavil...
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
B932E
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 15:04:54  
Neregistrovaný host
Daarzyn67:
"Nicméně viděl jsem cestujícího, který si dal od řidiče (na MHD!) poradit. Sice se jednalo o cíl cesty, ale to v podstatě nemusí být v kompetenci řidiče ("tady máš linku, jezdi a na nic se neptej"), úplně stejně jako tarif."
To že se nějaký neznalý nebo zmatený cestující (třeba to v tom místě nezná) na něco zeptá je určitě zcela v pořádku, ale není možné, aby každý druhý cestující se na něco ptal a kupoval si jízdenku. 3xx pak mají po přičtení zpoždění mnohdy horší průměrnou cestovní dobu než MHD po Praze.

Ze začátku když se tahle revoluce objevila prvně sem se zhrozil co to je za nesmysl, ale začínám tomu rozumět čím dál více a smysl to v zásadě dává nebo aspoň ta myšlenka, která se dá rozvinout různě.

Mimochodem na zastávkách jako Lihovar nebo Nemocnice Krč, kde jezdí jeden autobus za druhým a kapacita je omezena opravdu není možné a žádoucí aby tam každá 3XX trávila 1-2 minuty odbavováním 5 cestujících, kteří loví drobné a chtějí se na něco zeptat. Tam nástup pouze s předem zakoupenou jízdenkou bohužel měl platit už dávno [pozor]
m04
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 17:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 11-2013
Já vidím velkou rezervu v informování lidí ohledně PIDu. Při nástupu do busu v rámci Prahy si každej kupuje jízdenku, přitom skoro všichni museli na 3xx přijet nějakou mhd a integrovaný lístek už tak dávno mít. To samé v opačném směru, lidi si kupují jízdenku jen ke stanici metra. Nevím, jestli neproběhla nějaká informační kampaň, ale cestující evidentně absolutně netuší. To v IDS JMK cestující často už jízdenku mají u sebe dávno z předprodeje a tolik nezdržují.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 18:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 11-2007
A co třeba když na Prahu mají a předplatné a příměsto nemají? Protože někdy jedou k metru autem a jen někdy busem? Mám dost kolegů, kteří to tak mají a část z nich to ještě ojebává, že si kupuje jen jedničku a jede až třeba do trojky.

Osobně nemám žádný problém se zrušením nástupu předem, jen říkám (v mnoha vláknech tohoto fóra), že to na 100% sníží výběr jízdného, což úplně nekoresponduje s strategií pana Boreckého a dává to další “náboje” těm kteří Boreckého kritizují kvůli lokálkám kde hlavní argumentace je nízká obsazenost s tedy nízký výběr jízdného.

(Příspěvek byl editován uživatelem Peter_m.)
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
djst
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 19:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 8-2014
Peter_m:
"A co třeba když na Prahu mají a předplatné a příměsto nemají? Protože někdy jedou k metru autem a jen někdy busem? Mám dost kolegů, kteří to tak mají a část z nich to ještě ojebává, že si kupuje jen jedničku a jede až třeba do trojky. "

Tak to by pak ukázali předplatné na Prahu a nepatili za pásma 0, B.
Ano, zkušenost mám stejnou. Například v Berouně spousta lidí prostě při nástupu říká "na Zličín" nebo "na Butovice" a kupují si tak jízdenku i na pásma B, příp. 0. Přitom pak téměř všichni míří do metra. Tipuji, že jsou to převážně cestující, kteří nemají žádné předplatné a v Praze si buď kupují nový lístek, nebo pokračují na černo. Opačným směrem to samé.
Ovšem nevím, jestli by nějaká kampaň měla smysl. Nejlepší kampaň by samozřejmě byla, kdyby jim to rozmluvil přímo řidič, jenomže postupovat tak u každého cestujícího by znamenalo půl hodiny zpoždění pro celý spoj...

Druhá věc je, že současný tarif nákup jízdenky na celou cestu předem zvýhodňuje pouze v určitých případech, někdy může být dělení jízdného dokonce výhodnější, týká se to cest přes terminál Černý Most, který je v pásmu B,1. Příklad: jedu z Můstku do Mladé Boleslavi, aut. st. a nemám žádné předplatní jízdné. Když koupím jízdenku na celou cestu z pásma P do pásma 7, vyjde mě to na 110,-. Nebo můžu koupit 30min jízdenku na Prahu za 30,-, což mi z Můstku na Čerňák stačí, a následně platím pásma 1 až 7 z Černého Mostu za 70,-, celkem tedy 100,-.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 22:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15293
Registrován: 5-2004
No a 60-65 platí po Prase poloviční zatímco v Mimoprase celou. Tak tam se to asi taky vyplatí zlomit.
Pátek, 23. prosince 2022 - 15:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2362
Registrován: 12-2007
djst:
"Například v Berouně spousta lidí prostě při nástupu říká "na Zličín" nebo "na Butovice" a kupují si tak jízdenku i na pásma B, příp. 0. Přitom pak téměř všichni míří do metra. Tipuji, že jsou to převážně cestující, kteří nemají žádné předplatné a v Praze si buď kupují nový lístek, nebo pokračují na černo. Opačným směrem to samé.
Ovšem nevím, jestli by nějaká kampaň měla smysl. Nejlepší kampaň by samozřejmě byla, kdyby jim to rozmluvil přímo řidič, jenomže postupovat tak u každého cestujícího by znamenalo půl hodiny zpoždění pro celý spoj... "

Když cestující říká "Zličín", tak ví co chce. Jestli jede dál, je to jeho boj. Zpravidla ovšem mají město zaplacené samostatně (někdy jedou busem, jindy vlastním gumokolem, ale do metra lezou vždy).
Pokud ovšem cestující řekne "Praha", tak to nemusí být jednoznačné. Pojede někam dál nebo jen na ten Zličín? Tady je chybou, když řidič vydá jízdenku jen do Zličína aniž se zeptá. Stačí jen: "Ze Zličína pojedete někam dál?".
Pátek, 23. prosince 2022 - 16:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 8-2020
5735: Pokud ale řeknu "Chci jízdenku na Náměstí Republiky", tak by mohl řidič říct, že tam nejede (minimálně podle toho, jak jsem to viděl u nás).
Pátek, 23. prosince 2022 - 22:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Registrován: 3-2011
Tak jednou "výhodou" nástupu všemi dveřmi v systému PID bude, že už nebude u řidičů požadována elementární znalost češtiny, což je možná plán, jak vyřešit jejich nedostatek.
B932E
Sobota, 24. prosince 2022 - 00:21:02  
Neregistrovaný host
A to se ještě při integraci spousta řidičů ptalo nebo dosud ptá zda jen do Prahy nebo včetně MHD a tím se to spousta lidí naučilo, že to sama hlásí, ale co už neví, že totéž jednu jízdenku si mohou koupit i někde v automatu v metru odkud jednou zase na cestu zpět a netřeba to zbytečně lámat i tím i zdržovat odbavení.
Sobota, 24. prosince 2022 - 11:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2489
Registrován: 12-2007
Mimochodem na zastávkách jako Lihovar nebo Nemocnice Krč, kde jezdí jeden autobus za druhým a kapacita je omezena opravdu není možné a žádoucí aby tam každá 3XX trávila 1-2 minuty odbavováním 5 cestujících

Tomu rozumím. Je to v Praze a jezdí to tam často. A ani tak mi nešlo o ty páteřní trasy s dlouhými vozidly, tam je jasné, že se do budoucna nedá odbavovat pouze předem. Časem se kvůli nedostatku řidičů totiž přejde na dvoukloubová vozidla a ta budou mít kapacitu třeba 200 cestujících. Většina lidí stejně ví, co si má koupit nebo má předplatné, takže na těchto frekventovaných páteřních linkách by se patrně uživily třeba jízdenkové automaty na zastávkách. Mně spíš šlo o takové ty zapadlé linky, které jezdí do malých obcí 5krát denně. Tam si myslím, že má ten prodej jízdenek řidičem opodstatnění - ne každý tam bude mít kupón a ne každý umí s mobilní aplikací.
Osobně mě teď zajímá ovšem daleko víc, jak s cestujícími a jejich zvyklostmi zamává ta dubnová změna tarifu. Protože i to, jak bude přijata, rozhodne o tom, zda časem pustit cestující všemi dveřmi aspoň na těch páteřních linkách PID, nebo ne. A ono by to vůbec chtělo nějakou sirší diskusi o reformě a budoucnosti tarifu PID.
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Orky
Sobota, 24. prosince 2022 - 12:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16756
Registrován: 10-2004
Antar: Kdyby se u nás smysluplně plánovalo, tak by se na velmi silných vztazích preferovala kolejová doprava a až na těch malých situace řešila autobusy. Dvoukloubák na příměstu vůbec nemá co dělat. Nedostatek řidičů je potřeba řešit především na vnitroměstských silných vztazích vhodným plánováním dopravních staveb a linkového vedení a řidiče právě využít na tom příměstu.
Bohužel celý vnější PID a jeho problémy vznikly díky tomu, že na prvním místě přišla touha hrát si s číslíčky a neřešit vše kolem. Jenže to mělo být naopak. Bez toho nemělo dojít k rozšířování dál za čtvrté pásmo.
Středočeský kraj má svého koordinátora (IDSK), kde by měli být odbornící na to, aby zvládli připravit smysluplný návrh restrukturalizace tarifu včetně způsobu odbavení. A nemusí vymýšlet nic převratně nového, stačí se podívat do jiných evropských měst a inspirovat se.
djst
Sobota, 24. prosince 2022 - 14:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 8-2014
Orky: Nenazval bych to ani tak touhou hrát si s číslíčky, jako spíš splnění politického zadání "co nejrychleji integrovat". A tak se v mnohých oblastech vykašlalo na poctivý průzkum přepravních vazeb, návrh dopravní obslužnosti daného území, návrh linkového vedení a jednotlivých spojů a hlavně projednání toho všeho s obcemi. Místo toho se vzaly jízdní řády dosavadních linek, linky se přečíslovaly, tu a tam se linky sloučily nebo spojily, zaniklé linky se nahradily přejezdy mezi linkami a starostům se ukázalo, že se u nich v podstatě nic nemění. K tomu se zrušilo pár školních spojů (vždyť to přeci musí pobrat dva autobusy místo tří) a naopak přidaly náhodné výstřely o víkendu, abychom si mohli odškrtnout zavedení víkendové dopravy do více obcí. Výsledkem jsou jízdní řády přehledné stejně jako dřív, nebo dokonce i hůř, pokud se na zastávce vylepí zastávkový JŘ. V podstatě tedy došlo k integraci jen ze strany tarifu, který také není pro Středočeský kraj to pravé dubové, ale hodí se v tom, že je dobře přijímán, protože pro spoustu cestujících znamená zlevnění; a případy, kdy po integraci v některé relaci naopak došlo ke zdražení jsou spíš sporadické, pokud vůbec nějaké jsou.

"Úkol splněn."
Sobota, 24. prosince 2022 - 20:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9180
Registrován: 6-2004
Orky: Reálně řev kvůli tarifu bude jenom ve vlacích... V busech bude naprosto minimální, protože při nástupu bude jízdenka "čerstvá".

Za to ve vlaku, když přijde průvodčí ke konci jízdy při zpoždění bude řev....
B932E
Neděle, 25. prosince 2022 - 13:59:48  
Neregistrovaný host
Orky:
"Středočeský kraj má svého koordinátora (IDSK), kde by měli být odbornící na to, aby zvládli připravit smysluplný návrh "
měli... realita je jaká je a obávám se, že PID pomalu a jistě roste do obludného předraženého monstra, které však s dobře vybudovanou a fungující IDS nebude mít moc společného.
djst:
" A tak se v mnohých oblastech vykašlalo na poctivý průzkum přepravních vazeb, návrh dopravní obslužnosti daného území, návrh linkového vedení"
Upravovat jízdní řády, linkové vedení atd. jde dělat i posléze, integrace není definitivní překážkou, že se tak neděje i když je potřeba šetřit (financemi i řidiči) je bohužel smutné. Ale o šotovlak KŽC do Kralovic, to se IDSK postará hned, když je to potřeba...
Úterý, 27. prosince 2022 - 20:57:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 1-2015
Kdyby se u nás smysluplně plánovalo, tak by se na velmi silných vztazích preferovala kolejová doprava a až na těch malých situace řešila autobusy.
Naprostý souhlas. A ještě bych rád zdůraznil, že někde se to i děje. Ale bohužel to ne platí všude.
Příkladem je silný vztah Smíchov - Budějovická (118). V původním ROPIDím dokumentu se ten silný vztah řešil zavedením tramvajové trati v Jeremenkově ulici. Bylo by to velmi dobré řešení. Toto se ovšem v novém dokumentu nenachází. A je to podle mě velká škoda. Nebo od Budějovické dál Vyskočilovou ulicí k tramvajové trati na Spořilov. Tím by se odbourala dnešní 118, která hlavně ve špičkách teče.

To taky souvisí s ukončením tramvajové trati v ulici Na Pankráci pouze k poště, což je podle mě velký nesmysl. Dokážu si představit, že by trať pokračovala na Budějovickou a zde by mohl být kolejový trojúhelník napojující tratě Dvorce - Jeremenkova - Budějovická a Budějovická - Vyskočilova - Michelská. Tím pádem by linka 19 mohla vést v trase Lehovec - ... - Kotorská - Pankrác - Budějovická - Dvorce - Lihovar - Smíchovské nádraží. Která linka by měla jezdit z Budějovické Vyskočilovou na Michelskou? Tipoval bych to na linku 14 v trase Vysočanská - ... - Karlovo náměstí - Výtoň - Dvorce - Budějovická - Michelská - Spořilov. Tady ale dochází k navýšení nabídky spojů v Podolí, což ale nemá opodstatnění.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."
Jan Masaryk

Nejdebilnější výrok v historii: "Nevěřte všemu, co je na internetu, to už říkal Masaryk". Jakub Michálek (Piráti)
Úterý, 27. prosince 2022 - 21:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 4-2019
Pepan.1981:
"To taky souvisí s ukončením tramvajové trati v ulici Na Pankráci pouze k poště, což je podle mě velký nesmysl."
Leč současné vedení Prahy 4 zastává názor "dál jen přes naše mrtvoly" a je spíš div, že souhlasili aspoň s tou poštou. Ve "Strategii rozvoje tramvajových tratí v Praze do roku 2030" byla uvažována jak trať na Budějovickou, tak Jeremenkovou i do Michle. Což samozřejmě neznamená, že byly všechny na toto období plánovány.
djst
Středa, 28. prosince 2022 - 01:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 8-2014
Když si dovolím trochu fantazie, tak technické řešení vedení tramvaje v Budějovické ulici se zachováním parkovacích míst by existovalo: vzhldem k tomu, že metro vede trochu bokem, by bylo možné tramvajovou trať zahloubit a parkovací místa umístit nad ni. Na Budějovické by byla tramvajová křižovatka pod silniční křižovatkou a zastávky by byly v úrovni vestibulu metra, na povrch by to vyjíždělo až v Olbrachtově a Vyskočilově ulici. Řešilo by to i hlukové požadavky. Otázka je samozřejmě, kdo by takovou srandu chtěl zaplatit.

Co se týká linkového vedení, tak je otázka, nakolik by byly v Jeremenkově potřeba 2 linky. Dnes je tam pouze 118. Po otevření Dvoreckého mostu se uvidí, nakolik stoupne její využívanost. Další velká neznámá je existence trati Chodovská - Slavia a případně trať na Jižní Město, protože ta by znamenala opravdu výrazné změny v linkovém vedení.
Vést linku z Budějovické na Spořilov přes Michli mi nedává smysl, protože to pořád bude rychlejší autobusem kolem Depa Kačerov, kde asi tramvaj nebude. To mi spíš dává smysl za předpokladu existence trati Chodovská - Slavia odklonění např. dnešní linky 4 přes Chodovskou a Budějovickou na Zelený pruh, čímž by se nahradily autobusy.
Pokud by byla na Jeremenkově poptávka na dvě linky, tak to ale stejně bude ve směru na Smíchovské nádraží nebo případně Barrandov. Z Modřan i Karláku se dá na Budějovickou dostat lépe.
Orky
Středa, 28. prosince 2022 - 08:41:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16757
Registrován: 10-2004
Pepan: Vztah, který dneska zvládne 1 kloubová autobusová linka pro mě není velmi silný vztah. Navíc tramvaj Pankrác - Dvorce se sporným časovým přínosem zničí tranzit přes Budějovickou (dnes cca 50 % poptávky). Dnes je potřeba řešit daleko silnější vztahy.
Ale je fakt, že trať Jeremenkovou ulicí je ještě smysluplné řešení oproti jedné z nejvěších blbostí, které se udělaly, a tou je objednání vlakových linek po nákladních spojkách vedoucích pustinou s minimálním potenciálem a které budou stát ročně na provozu minimálně 250 milionů korun a kde budou prázdné osobní vlaky překážet nákladní dopravě.
Středa, 28. prosince 2022 - 09:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 3-2004
djst: Budějovická je realizovatelná se současným počtem parkovacích míst i tramvajovou tratí a bez zahloubení. Normálně se tam udělá 1+1 pruh a koleje, kapacitně to zvládne úplně bez problémů, 2+2 je tam zcela zbytečně.

Orky: Jeremenkova s Dvoreckým mostem a metrem D fakt nabobtná, lépe na to být připraven než pak kroutit hlavou.
Středa, 28. prosince 2022 - 09:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15321
Registrován: 5-2004
zapominate na "detail" - ze ta 118 konci u nadrazi a tudiz na andel natoz dal s ni asi moc lidi nepojede. Jiny by to bylo kdyby jela smer Drepy nebo Mala Strana. Pak totiz bude rychlejsi a pohodlnejsi nez cesta via ipp
djst
Středa, 28. prosince 2022 - 14:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 8-2014
Petr_vlček:
"zapominate na "detail" - ze ta 118 konci u nadrazi a tudiz na andel natoz dal s ni asi moc lidi nepojede. Jiny by to bylo kdyby jela smer Drepy nebo Mala Strana. Pak totiz bude rychlejsi a pohodlnejsi nez cesta via ipp"
Pokud by měla vést tramvaj z Jeremenkovy na Řepy, pak zase potřebujete z Řep jinou linku vyhodit. Na 5 linek ve špičce to v Řepích není a narozdíl od Barrandova v dohledné době ani nebude. Jenže kterou? Není tam žádná linka, která by zajišťovala slabší relaci než na Pankrác.
Při vedení ve směru na Malou Stranu nebo do centra a někam dál, tak by se tím vytvořila extra dlouhá linka, což také není žádoucí. Na Malé Straně je navíc problém s kapacitou splítky a zastávky Malostranská.
Z toho vychází ukončení na Smíchově jako jediné rozumné řešení. Maximálně to můžete poslat na Kotlářku, případně pak přes Motol na Bílou Horu místo navrhované 7. Pokud jde o spojení k Andělu, tak není problém, na Smíchově jezdí dost linek, na které se dá přestoupit.
Takže v tomto tramvaj moc nové příležitosti nepřinese. Leda by se vybudovalo obratiště např. u Švandova divadla.
Středa, 28. prosince 2022 - 16:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5033
Registrován: 12-2007
djst: Budovat tramvajovou smyčku u Švandova divadla je blbost. Existují ještě koleje v Radlické mezi Plzeňskou a Ostrovského? Pokud ano, tak by snad měla význam konečná za použití ulic Nádražní, Ostrovského, Radlická a Plzeňská. Anebo využít smyčku na Kotlářce, popř. pokud se snad uskuteční tramvajové propojení Vypichu s Motolem Kukulovou ulicí, tak třeba na Vypich anebo na Bílou Horu. Ale myslím, že je dost předčasné to teď řešit.
Dragon_15T
Středa, 28. prosince 2022 - 16:42:25  
Neregistrovaný host
Petr_vlček:
"rychlejsi a pohodlnejsi nez cesta via ipp"
Až bude 118 jezdit po dvoreckém mostě, tak rychlejší určitě ne a pohodlnější už vůbec ne, když si představím ty nechutně přeplněné tramvaje na IPP.
djst:
"Maximálně to můžete poslat na Kotlářku"
Nebo mě napadá to blokově otáčet přes Plzeňkou-Radlickou-ZŽD a zpět na Smíchov pokud se ta spojka v ul. Za ženskými domovy neplánuje do budoucna zlikvidovat.
Středa, 28. prosince 2022 - 16:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 8-2020
Dragon_15T:
"pokud se ta spojka v ul. Za ženskými domovy neplánuje do budoucna zlikvidovat."
Podle plánu rozvoje MHD se plánuje zůstat, ale bude se projíždět jenom jednosměrně (vypadá to, že od Radlic bude vpravo odbočovat až na Plzeňské).
Orky
Středa, 28. prosince 2022 - 17:05:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16758
Registrován: 10-2004
Stále jsem se nedozvěděl, odkud by se ty davy na tramvajovou linku Pankrác - Budějovická - Smíchov měli vzít. Dejte příklady konkrétních vztahů.
Středa, 28. prosince 2022 - 17:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 4-2019
Wagon:
"Existují ještě koleje v Radlické mezi Plzeňskou a Ostrovského? "
Dokonce po nich jezdí obousměrně 7 a 21, neb oblouky v relaci Křížová - Za Ženskými domovy byly pro havarijní stav odstraněny.
Stránka https://pid.cz/vyluky/andel-krizova/ hlásá, že toto opatření pro 7 a 21 je od 3.1.2023 převedeno do trvalého stavu.
Oblouky mezi Za Ženskými domovy a Radlickou od/k Plzeňské mají být nadále v provozu.
Středa, 28. prosince 2022 - 17:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 8-2020
Orky: Dopravní indukce [proud]
pdk: Totéž Mezi hřbitovy... "bezpečnost cestujících" no spíš vzdálenost zastávek.
Středa, 28. prosince 2022 - 18:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7419
Registrován: 7-2011
Wagon:
" Existují ještě koleje v Radlické mezi Plzeňskou a Ostrovského?"
Pokud máš na mysli smyčku Na Knížecí, tak zatím existuje, ovšem kvůli stavbě nové čtvrti na bývalým nákladovým nádraží jenom dočasně. Pak se to tam bude předělávat. Výsledná podoba mi není známa, nicméně koleje by měly v nové ulici snad zůstat, kvůli lince do Radlic. Proti trvalému provozu tram v Radlické mezi Plzeňskou a Za Ženskými domovy je totiž odpor kvůli nevyhovujícím parametrům ulice (že tamtudy teď jezdí 7 je jen znouzecnost, protože nemá kudy jinudy).
Středa, 28. prosince 2022 - 19:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2702
Registrován: 4-2003
pdk:
"Stránka https://pid.cz/vyluky/andel-krizova/ hlásá, že toto opatření pro 7 a 21 je od 3.1.2023 převedeno do trvalého stavu."

No vida, když jsem před pár lety navrhoval, že by ta trať v Radlické mohla být pravidelně projížděna, tak jsem byl názorově kamenován, protože prý existují zásadní důvody, proč je to nemožné a proč to policie a úřady nikdy nepovolí. No a najednou žádný problém. Ty hlasy, které tady opakovaně zvěstovaly totální kolaps provozu na malém smíchovském okruhu, pustí-li se na Radlickou tramvaje, se k mému uspokojení ukázaly jako úplně mimo.
Středa, 28. prosince 2022 - 20:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15323
Registrován: 5-2004
Jo ona v oblasti pankrace je pustina. Ja zapomnel ze z plane se jezdi vyhradne C a povrchovka tam neni potreba...

Bejt tam trat s linkou k andelu dnes tak bude jeste leta nasobne vytizena proti holyni ba slivenci.
Středa, 28. prosince 2022 - 20:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9182
Registrován: 6-2004
Suri: Ono to své důvody má.. .Ač ta ulice je prakticky novostavba, tak směr Smíchov není plnohodnotný pruh pro IAD... Bohužel je tak blbě udělaný, že někde se auta vejdou, někde ne což sebou přináší hodně kolizních situací....
Středa, 28. prosince 2022 - 20:26:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7420
Registrován: 7-2011
pdk:
"hlásá, že toto opatření pro 7 a 21 je od 3.1.2023 převedeno do trvalého stavu."
Což je jenom kosmetická úprava, aby se to nemuselo dlouhodobě (v řádu let) uvádět coby výluka. Uvidíme, co bude za pár let, až bude postaveno. Plus jak to nakonec dopadne s autobusákem, kde jsou taky tlaky na jeho zrušení a zastavění.
Středa, 28. prosince 2022 - 20:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 4-2019
Suri:
"No vida, když jsem před pár lety navrhoval, že by ta trať v Radlické mohla být pravidelně projížděna, tak jsem byl názorově kamenován, protože prý existují zásadní důvody, proč je to nemožné a proč to policie a úřady nikdy nepovolí. No a najednou žádný problém."
Ono v podstatě nic jiného nezbylo, aneb to skončilo tím méně obtížným řešením.
Středa, 28. prosince 2022 - 20:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9526
Registrován: 2-2006
Suri:
"No vida, když jsem před pár lety navrhoval, že by ta trať v Radlické mohla být pravidelně projížděna, tak jsem byl názorově kamenován, protože prý existují zásadní důvody, proč je to nemožné a proč to policie a úřady nikdy nepovolí. No a najednou žádný problém. Ty hlasy, které tady opakovaně zvěstovaly totální kolaps provozu na malém smíchovském okruhu, pustí-li se na Radlickou tramvaje, se k mému uspokojení ukázaly jako úplně mimo."
To záleží kdo tě kamenoval a že by to nebyl problém si taky nemyslim...
Odvázanej z toho nejsem ani teď a věřim že příslušníci taky ne, jelikož průjezd trvá klidně 10-15 minut, ale asi cajtům nic jinýho než to překousnout nezbylo.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 28. prosince 2022 - 21:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2703
Registrován: 4-2003
pdk:
"Ono v podstatě nic jiného nezbylo, aneb to skončilo tím méně obtížným řešením."

Poněkud zvrácená logika. Ono kdyby se trati v ulici Za Ženskými domovy včetně výhybek věnovala průběžně patřičná pozornost a prováděla se údržba a opravy, tak by to tak daleko, že už nelze jinak, nemuselo zajít, že.
Středa, 28. prosince 2022 - 21:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 8-2020
Na této mapě je vidět, že tam tramvaje pořád chtějí, ale jenom odbočení doprava (asi proto, že z Plzeňské doleva by víc zdržovalo) ? Tipuji, že se jedná spíš o alternativy, ne šotověc, aby se v každém směru jezdilo jinak. https://ibb.co/FK4BPWb
Středa, 28. prosince 2022 - 21:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9527
Registrován: 2-2006
Suri:
"Ono kdyby se trati v ulici Za Ženskými domovy včetně výhybek věnovala průběžně patřičná pozornost a prováděla se údržba a opravy, tak by to tak daleko, že už nelze jinak, nemuselo zajít, že."
Ano, kdyby se tam provedla generálka z desítky milionů, kterou to kriticky potřebuje a za půl roku se to celý vybagrovalo, určitě by se to nedalo označit za zmařenou investici... [crazy]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 28. prosince 2022 - 21:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2704
Registrován: 4-2003
řeč je o základní údržbě, na kterou se tam leta dlabalo, kde jinde na síti je dlouhodobě roky stav trati tak tristní jako tam?
Středa, 28. prosince 2022 - 21:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 1-2015
Proti trvalému provozu tram v Radlické mezi Plzeňskou a Za Ženskými domovy je totiž odpor kvůli nevyhovujícím parametrům ulice (že tamtudy teď jezdí 7 je jen znouzecnost, protože nemá kudy jinudy).

A to se tam ta trať v 90. letech rekonstruovala. A dokonce tam byla zastávka Ženské domovy. A stejně se tam žádná tramvajová linka poté nepodívala (kdysi tam jezdila linka 14).
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."
Jan Masaryk

Nejdebilnější výrok v historii: "Nevěřte všemu, co je na internetu, to už říkal Masaryk". Jakub Michálek (Piráti)
Středa, 28. prosince 2022 - 21:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 8-2020
Tak nemusí tramvaje jezdit vždycky po každé nově udělané trati
Petr_k
Středa, 28. prosince 2022 - 21:51:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13727
Registrován: 4-2003
Demon3:
"kdyby se tam provedla generálka z desítky milionů, kterou to kriticky potřebuje a za půl roku se to celý vybagrovalo, určitě by se to nedalo označit za zmařenou investici"
Spíš je to o tom, že obecní krásnotvorba se se sekyrnickým develotrem neumí dohodnout, protože obec nechce nic platit tzv. navíc. Pak samozřejmě trpí všichni vč. DP [wink]
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 06:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9528
Registrován: 2-2006
Suri:
"řeč je o základní údržbě, na kterou se tam leta dlabalo, kde jinde na síti je dlouhodobě roky stav trati tak tristní jako tam?"
Kde je jinde v síti trať, o které se bezpečně ví, že "co nevidět" půjde kompletně do kytek ? Základní údržba se tam v minulých letech prováděla opakovaně, bohužel je to na kompletní rekonstrukci včetně podloží a tu základní údržbou nenahradíš.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 19:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7421
Registrován: 7-2011
Suri:
" kde jinde na síti je dlouhodobě roky stav trati tak tristní jako tam?"
Všude tam, kde se ví, že se to bude "co nevidět" překopávat a tedy nikdo (město) nechce povolit a dát peníze DP na kompletní (hloubkovou) rekonstrukci. Namátkou Libeňák, kde se to taky roky látá, protože město není schopný se dohodnout a rozhodnout, bývala to roky Nádražní, kde to byla ta samá písnička, začíná to být Veletržní a U Výstaviště, kde je opět ten samý problém a stejnětak se lepí Ječná, která taknějak zatím drží jenom díky tomu, že tam po těch panelech jezdí jen tramvaje a nic moc jinýho.

Chybu hledej na magistrátu a u politický reprezentace, ne v DP.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 20:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 4-2003
ta Nádražní je vskutku zajímavá, protože tam to šlo vrazit peníze do opravy i když se to tam bude stejně komplet předělávat - myšlen ten úsek, na panelech cca od zastávky Smíchovské nádraží až k přeložce směrem k Lihovaru.

Dost dlouhou dobu byl taky zoufalý stav na Zlíchovském mostě s parádním lomem kolejnice, to už je tedy naštěstí pryč
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9183
Registrován: 6-2004
Demon: Dva dotazy [happy]

1) Trat okolo autobusáku zůstane nebo to má spočítáné?

2) U Výstaviště :-). Na FB se psalo, že příští rok se začně dělat vlak. Jde i město do TT? Nebo to vyšumí?
Pátek, 30. prosince 2022 - 07:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7422
Registrován: 7-2011
Sice nejsem Demon [happy], on kdyžtak doplní.
1) TT by měla zůstat zachována. Byť v trochu jiné poloze.
2) Vlak s reko TT v ulici U výstaviště, potažmo Dukelských Hrdinů nesouvisí. Na reko TT a vlastně celé ulice už před časem (2016) Yperiti spáchali jakési "krásno", ale od té doby víceméně ticho po pěšině.
čítatel
Pátek, 30. prosince 2022 - 08:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 4-2012
Taky nejsem Demon [happy], ale:
1) TT zachována bude, reko Knížecí je spojené s akcí Rozšíření ulice Radlická, kde dojde k rozšíření od výjezdu z Mrázovky a k rekonstrukci TT tamtéž. Celá akce je dále koordinována s výstavbou na ploše po nádraží. Na Knížecí je navrženo napřímění TT, vstřícné zastávky z chodníku, trochu posunuté blíže k Nádražní a vymístění aut (vyjma vjezdu do jednoho z domů). Aktuálně ve stupni DUR.
2) "Ticho po pěšíne" navenek je, ale v tomto případě znamená, že se pilně projektuje. Snaha je to udělat pokud možno spolu s vlakem, ale jak píše Bobik, je to udělané tak, že to spolu stavebně přímo nesouvisí (pokud se ať už vlak, či reko ulice časově posune).
Retrovozejky maj vozit turisty a šotouše, ne běžnou frekvenci mezi IPP a KN.
23: Královka -> Právnická fakulta -> Malostranská -> Hrad -> Královka. Rozsah provozu i interval pružně měnit podle potřeby. Při stejných vozokm mnohem víc užitku.
vždy
Pátek, 30. prosince 2022 - 13:59:04  
Neregistrovaný host
Suri: jakože se měla udělat úplná výluka Smíchovské nádraží - přeložka do doby uskutečnění přestavby nádraží?
Chápu to správně, že se bavíme o trati s intervalem dvě minuty a napojením sídliště s 20 000 (budoucí s 30 000) obyvateli versus "nezáživná" trať s možností dočasného odklonu??
Pátek, 30. prosince 2022 - 18:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9184
Registrován: 6-2004
Ono se po každé říkalo, že se do toho nebude sahat, dokud nebude vlak... Navíc se dá očekávat pár měsíců kvůli podjezdu, kde bude nová stanice ala Zahradní město ne?
Pátek, 30. prosince 2022 - 18:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7423
Registrován: 7-2011
9001 - no, podle harmonogramu postupu prací v SOD 3747 Bubny - Výstaviště, se v tabulce "koordinace s jinými stavbami" lze dočíst, že RTT Dukelských Hrdinů - U Výstaviště v délce 62 dny je plánována mezi 1.7. - 31.8. 23. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne.
Pawel
Sobota, 31. prosince 2022 - 15:37:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 5-2002
Bobik: Myslí se tím celý úsek od Strossu az po X Elektrárna? To by byla skvělá zpráva, protože trať kolem Veletržního paláce je dost žalostná.
Sobota, 31. prosince 2022 - 21:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4019
Registrován: 1-2010
Všem zdejším diskutujicim do nového roku vše nejlepší hlavně zdraví štěstí lásku a to ostatní přijde samo. Přeje Pepa
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Neděle, 01. ledna 2023 - 05:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7424
Registrován: 7-2011
Pawel: Mělo by. Ale s určitostí nevím.
djst
Neděle, 01. ledna 2023 - 16:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 8-2014
9001: Ne tak docela. Z projektové dokumentace k vlaku:
Neděle, 01. ledna 2023 - 19:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9185
Registrován: 6-2004
djst: Bohužel jsem viděl video.... Zastávka je spíš v parku, než u tramvaje :-(