Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Liberci a trať do Jablonce » Archiv diskuse Tramvaje v Liberci a trať do Jab... do 10. 8. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Liberci a trať do Jab... do 10. 8. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 18. května 2022 - 17:46:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6264
Registrován: 2-2005
Pan Stránský čuměl v koloně, neměl co na práci, tak vymyslel článek.

Abych ten článek shrnul: Aut je hodně a stojí v kolonách, MHD je narvaná a cestovat tím, tak začne nenávidět lidstvo. Kolo je na nic, protože kopce. A tak dále. Pro jistotu každý jeho nápad sám zabije konstatováním, že na to stejně nejsou peníze.

Zbytečný text.
MHD je pro lidi ! ! !
filo
Čtvrtek, 19. května 2022 - 08:48:08  
Neregistrovaný host
Wagon: IMHO to je úplně mimo. Shodou okolností bydlím v jedné obci kousek od Jablonce (mimo MHD Jablonec) a na JBC mám navázanou většinu aktivit (děti, škola, školka, nákupy atd... ).

Za mě.. jednak i přes úplně zoufalý systém vedení města, ať tam sedí, kdo tam sedí (když už se tam dostanou nějaký idealisti od pirátů nebo změny, tak bohužel nemají dost schopností to zlomit) a přes so, že se zejména v poslední době děje dost stavebních akcí (nebo plánovaných havárií plynovodu), je průjezdnost JBC pořád ještě celkem rozumná a úplně dramatický to není (a to denně před 8 musím v podstatě do centra). Hlavním problémem Jablonce je, že tranzitní doprava vede z jedné (od Prahy) i druhé (od Liberce) strany vlastně do vnitřního města, takže je potíž na semaforech na Palackýho k přehradě a pak na kruháči U Zelenýho stromu. Tohle je potíž k řešení desítky let a nikam se to nehnulo.

Od nádraží je v Jablonci daleko vlastně všude a ta zastávka město u autobusáku to kdovíjak nevylepšuje, k radnici to bude skoro stejně daleko.

Problém s MHD je zejména ten, že je spousta lidí jako já... jedu sice cca 8km tam ale nejbližší bus mám skoro 2km a jede asi 5x denně, pak můžu dojít na X11, což je přes 2km ale zas aspoň jede každých 15 minut. Ale nedoveze mě většinou tam, kam potřebuju takže nutný přestup. No a pak... z pohledu pražáka, který prostě jde na zastávku tramvaje a do 5 minut obvykle něco přijede je to nepochopitelný, ale když páteřní linka v JBC jezdí s intervalem 30 minut, tak v rozumný rychlosti ráno objet co je potřeba to moc nepomůže.

Nemám řešení, ale systém MHD v takhle roztahaných místech nejspíš nedokáže pokrýt potřeby každého, resp náklady na něj by pak byly naprosto nesmyslný...

Asi mi přijde celkem dobrý shrnutí od Trollino 15
r o c h l i č á k
Sobota, 21. května 2022 - 12:26:22  
Neregistrovaný host
Ono v územním plánování platí, že nemůže každý chtít vlastnit domeček na samotě u lesa a zároveň mít dostupné všechny možné služby a jezdit po prázdných silnicích pěknými veřejnými prostory. Prostě to není efektivní, flexibilní a udržitelné... ekonomicky, sociálně a nakonec ani environmentálně.

Takhle je pojatý i SUMP. Na velkých dopravních stavbách vidíme spoustu lidského umu a úsilí, ale když se to s nimi vezme za špatný konec, tak svou formou i funkcí lidi z měst dokonale vyhánějí. SUMP má pomoci aglomeracím, aby byly především obyvatelné.

Platí to víceméně univerzálně. Třeba s nemocnicemi. Možná by bylo efektivní mít jednu obrovskou nemocnici pro jedenáct milionů lidí. Přijde těžký případ a hned se může zavolat profesorské kolegium. Ale musí se tam daný pacient dostat a musí též někde bydlet ti lékaři, například. A co mít v každé okresní nemocnici neurochirurga? Byl by přeci dostupný a měl lidský přístup... jenže chtěl by tam bydlet, kdo by ho školil, kde by sbíral zkušenosti, kdo by mu zaplatil přístroje?

Koukneme se na mapu České republiky a Evropy a v zásadě vidíme nějakou přirozeně vzniklou hierarchickou strukturu sídel. Někde je trochu hustší, třeba historicky díky surovinám či jiným výhodám, někde řidší, třeba kvůli reliéfu. ČR má relativně (ve smyslu přepočtu na plochu a počet obyvatel) velký počet obcí a mohli bychom si říci, že to je hezké specifikum, ale i zde se hodí zvážit tu proporci mezi efektivitou a dostupností. A tady vidíme, že státní správa a (územní) samospráva mají nějak rozdělené kompetence a odpovědnosti v zajišťování dostupnosti veřejných statků. To je ten evropský princip subsidiarity.

Bohužel zrovna v tom územním plánování, od něhož se dostupnost těch statků a různé vztahy v dané územní jednotce odvíjejí, to u nás dosti drhne. Jelikož tu drtivá většina obcí nemá ze své podstaty aparát k plánování svého rozvoje, tak tu máme paradoxně mnohem více stavebních úřadů než úřadů územního plánování. Obojí do značné míry v režimu státní správy, u stavebních úřadů teoreticky více státní. Reálně u těch malých obcí naopak, ty více pracují s povolovacími než s plánovacími nástroji. A tak ministerstvo utahuje šrouby. Jedna metodika na územní plány, ideálně všude stejné předpisy, maximální nezávislost mezi úřady, aby se všem měřilo stejně. Vesnici i Praze. Což je absurdní. Metodika je důležitá, ale v podrobnosti dle reálného měřítka. Velká města se topí v právničině a nemohou dostatečně propojit územní a strategické plánování.

Stát nezajímá, když by měl dejme tomu Liberec pěkná prostranství v centru a lidé tam s oblibou pobývali venku, chodili pěšky do malých obchůdků a tamní komunita nepotřebovala moc aut, že chcete v proluce postavit městský palác s pořádnou výlohou, bez parkování a s dostupnými byty. Neplníte tabulky na oslunění a počet parkovacích míst, nazdar! Žádné výjimky nebudou. A i kdyby, tak se může třeba hygiena šprajcnout. Prokázala podrobná studie území, že územní plán nebyl domyšlený? No tak to ho, milé město, musíš nechat změnit! Za jeho schválení poneseš hezky zodpovědnost, ale nejdřív se k tomu musí spousta „dotčených orgánů“ vyjádřit! A běda ti, jak tam ty statky nezajistíš! Každý developer, který má nervy a cash na to podstupovat podobná muka, si za výslednou stavbu samozřejmě nechá řádně zaplatit.

Nový stavební zákon se tyto věci snažil nějak podchytit, ale v tom prostředí se z něj postupně stalo torzo. Ostatně jako z dosluhujícího stavebního zákona. Ministerstvo neustále vymýšlí nová a nová česká specifika. Kdosi třeba sepsal metodiku dostupnosti stavebních úřadů, načež se ozvali starostové obcí, kde má být stavební úřad zrušen, s tím, že se s nimi o tom nikdo nebavil, že jim nebude mít kdo pomáhat s územním plánováním. Au. Podobně smýšlí i řada poslanců.

A problém roztříštěnosti veřejné správy se projevuje i v tom, jak jsou rozdělovány daňové příjmy, tedy zcela minimálně zásluhově. Takový rozvoj obce či města může krátkodobě přinést záporné výnosy. Developer odvede většinu DPH do zbytku republiky, ale spolupracovat by chtěl s konkrétní obcí. V rozpočtu se více projeví až noví občané, to je trochu pozdě.

Řada evropských států provedla komplexní reformu, ale zejména v době, kdy u nás něco jako samospráva neexistovalo; všechno plánování, rozhodování a financování bylo přísně hierarchické, tedy v jádru centralizované. Nějak se to s námi vleče.

Víceméně jakýkoli rozvoj a především rozvoj v komplikovaných územích ČR dnes přináší hromadu frustrace a zklamání. Není pak divu, že o to více lidí hledá svá útočiště v sídlech, kde se raději nic neděje. Buď jsou tam zalezlí, nebo svými vozidly bombardují ona spádová města. Z povahy kapitalismu větší či menší gravitaci mít prostě musí.
Čtvrtek, 26. května 2022 - 14:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5959
Registrován: 9-2005
Dotaz. Kolik tramvajových vozidel (ekvivalent T3) má DP? A kolik je turnusová výprava? Resp. zajímá mi počet (procent) záložních vozů. Díky za reakce.
Sobota, 28. května 2022 - 12:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 9-2007
Max výprava je ráno 34 vozů, vše je v soupravách, pokud by se jezdilo až do JBC, tak ještě o 4 více.
Stav vozů by dal větší počítání, nejlépe dle SA.
Neděle, 29. května 2022 - 12:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2140
Registrován: 9-2007
Míro ovšem bez místní znalosti je těžké brát pouze čísla.

Je zde spousta vozů, které jsou v různém stupni rozpracovanosti oprav, ty trvají dlouho, protože se dělají v malé partě lidí, často i brigádnicky nebo ve volných chvílích, další vozy potkáš rozpracované třeba v Ostravě a pak najdeš po vozovně vozy, které už ve své podobě ani nevyjedou, až jednou po reko v nové skříni.
A koneckonců na rozdíl třeba od autobusu, uložená tramvaj resp. stará T3 chleba nežere, takže spousta evidenčních čísel lze považovat za balíček náhradních dílů na skladu a ničemu to nevadí.
Já vím být to u vás v Plzni, vůz vyjet po 5ti leté opravě, tak již nemá s čím jezdit a jde rovnou mezi retro vozidla neb zbytek parku za tu dobu prošel zásadní modernizací, ale tady je to jiné, čas běží pomaleji.

Skutečná provozní záloha nakonec nebývá velká, kolikrát i nedostatečná.
transmise
Pondělí, 30. května 2022 - 18:55:10  
Neregistrovaný host
Dnes jsem si prošel úsek od Vratislavic vyhybny k mostu přes Nisu za Stanicí Kyselka.Nic se neděje,vypadá to,jako by se s tramvají až do Jablonce nepočítalo.
filo
Čtvrtek, 02. června 2022 - 09:04:59  
Neregistrovaný host
V Jablonci na Budovatelů se kope....
filo
Pondělí, 06. června 2022 - 11:54:03  
Neregistrovaný host
Hmm.... https://liberecka.drbna.cz/zpravy/doprava/29782-tramvaj-do-rochli ce-povede-kolem-teplarny-bez-demolic-i-tunelu-pod-kosickou.html

Mám tomu rozumět tak, že koleje povedou z Horákový prudkým obloukem a ulicí Na Žižkově? Tramvaj bude ozubnicová? Nedávno jsem tam jel a mimo to, že ulice je úzká tak je na můj vkus i dost prudce do kopce... nebo to je celý nějak jinak? Kudy to teda má jet? Do kopce, kolem dobiášky a pak dolů ke kruháči a tam konečná?
r o c h l i č á k
Úterý, 07. června 2022 - 17:20:52  
Neregistrovaný host
filo: Méně než vyhláškových 70 promile (tuším dosahují úseky Botanická zahrada – Riegrova a U Lomu – Nová Ruda) by to v ulici Na Žižkově být mělo, geodeti to tam měřili. Současná koalice si dala do programového prohlášení, že zrychlí přípravu tratě, pak to změnila na to, že prověří realizovatelnost. Ten velkoryse pojatý projekt zanesený do nového ÚP dopadl ve studii proveditelnosti ekonomicky vcelku blbě. Zástupci koalice z toho následně zmatkovali a zástupcům opozice se ty dopravní a normové požadavky nezdály, tak vymysleli, že se nutnost podjezdu pod Košickou s bouráním po jedné straně a dále nutnost demolic v ulici Na Žižkově ještě prověří. Což v danou chvíli vyhovělo i koalici, tak se to zadalo kanceláři architektury, která už řešila podobný problém s Novou Pastýřskou.
filo
Úterý, 07. června 2022 - 19:00:07  
Neregistrovaný host
rochličák: Bavíme se o úseku z Milady Horákový k Penny? To je podle map na 280m délky 29m výškových což teda víc je ale třeba to jde nějak poladit. Od Lomu k Nový Rudě v tom víceméně rovným úseku (je IMHO nejvíc do kopce) to je na 300m asi 19m výškových.

Jen si nejsem jistý jestli ta trasa je fakt takhle.. tedy po Horákovce skoro až k Poštovnímu náměstí a tam prudce vlevo a ulicí Na Žižkově k Penny a tam nějak na Dobiášku a dál? Nebo to chápu blbě a má to jet jinudy?
r o c h l i č á k
Středa, 08. června 2022 - 11:33:03  
Neregistrovaný host
filo: Nikoli, ulice Na Žižkově vede téměř od Poštovního náměstí až na Horní Kopečnou. (strana 65 a dál)
filo
Středa, 08. června 2022 - 14:06:08  
Neregistrovaný host
Aha, díky, sorry za neznalost, teď jsem mnohem orientovanější...
Klv
Neděle, 19. června 2022 - 02:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 6-2006
[pozor] Prosím vás pěkně, pro který film byly kdysi T2R 20 a 21 přelakovány do zelena? Už jsem to jednou věděl a dokonce ten film našel na YT, ale teď už si prostě nemůžu vzpomenout.

Děkuji předem za vaši pomoc!
Neděle, 19. června 2022 - 05:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 11-2003
Klv: myslím že některý z filmů s komisařem Maigretem
https://www.facebook.com/david.pecina.12
ad Klv
Neděle, 19. června 2022 - 07:38:15  
Neregistrovaný host
Maigret a ministrant
Klv
Neděle, 19. června 2022 - 20:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 6-2006
Díky vám oběma! Tak je to jasné, že jsem na to nepřišel, když si pořád pletu Maigreta s Poirotem...
Jef
Pondělí, 20. června 2022 - 10:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6238
Registrován: 5-2002
Tady je jedna ta T2 i vidět - až skoro dole je "Kostelní ulice - auto a tramvaj".

Jinak je to pěkné porovnání fotek, jak zašlý Liberec přemalovali na poválečnou Francii.
Pondělí, 20. června 2022 - 13:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5964
Registrován: 9-2005
Míro ovšem bez místní znalosti je těžké brát pouze čísla.

Je zde spousta vozů, které jsou v různém stupni rozpracovanosti oprav, ty trvají dlouho, protože se dělají v malé partě lidí, často i brigádnicky nebo ve volných chvílích, další vozy potkáš rozpracované třeba v Ostravě a pak najdeš po vozovně vozy, které už ve své podobě ani nevyjedou, až jednou po reko v nové skříni.
A koneckonců na rozdíl třeba od autobusu, uložená tramvaj resp. stará T3 chleba nežere, takže spousta evidenčních čísel lze považovat za balíček náhradních dílů na skladu a ničemu to nevadí.


To bych úplně nesouhlasil. Jako objednatele dopravy mi musí zajímat proč bych měl platit haldy stojících vozidel a jejich "uskladnění". Pokud vyhláška říká, že 15 % zálohy by měl být základ (přitom jiní dopravci mají i výrazně méně), a mnohé DP v ČR mají i 40 %, tak je někde něco špatně.
r o c h l i č á k
Pondělí, 20. června 2022 - 14:27:00  
Neregistrovaný host
Mě docela rmoutí, že kvůli šetření na údržbě vozů už před pandemií (a ano, z objektivních důvodů na tom už tehdy dopravní podnik nebyl hospodářsky vůbec dobře) dnes vidíme, že řadě vozů, které měly před pár lety jít na vyšší stupně oprav, nyní končí či brzy bude končit životnost, přičemž pro některé to je definitivní konečná a některé naopak čeká krátkodobé odstavení a oprava s perspektivou dalších až patnácti let. Pokud se v nejbližších letech budou prioritně řešit tratě (nic proti tomu), tak se mohou skutečně moderní vozy za tučné dotace dodávat do provozu třeba v letech 2030 až 2035, ale tak, jak jsou ty proběhy dnes nastaveny, mi opravdu nevychází, že by se za ně mohl efektivně kus za kus vystřídat současný vozový park (ani nějaká jeho významnější část, leda že zas půjde o nějaké provizorium).
Pondělí, 20. června 2022 - 15:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6278
Registrován: 2-2005
M_k: Protože si jako objednavatel musíš vybrat, jestli chceš zaplatit kvalitní dopravu, kdy bude vždycky co vypravit a v odpovídající kvalitě, nebo ne a pak občas pojede místo soupravy sólo apod. To je obecná rovina.

Teď ta praktická rovina: Pokud máš k dispozici deset kačen (velikost 2T) a za ní zálohy v podobě sólo vozů ve výši těch tvých 15%, je to přesně 1,5 soupravy. Takže zodpovědný dopravní podnik má zálohu alespoň 20%, tedy dvě soupravy.
A pak je tady linka, kde jezdí vozy 1,5xT a zase: Buď místo ní vyjede sólo nebo souprava. Pokud souprava, lezou procenta nahoru. Pokud sólo, děláš z MHD socku. Až se PMDP zbaví souprav, procenta ti klesnou.
Pak do toho vstupují další vlivy, jako je neschopnost údržby, proti které se může DP bránit pokutou, ale to nic nemění na tom, že vozy nejsou. Zodpovědný a finančně zabezpečený DP má tedy k dispozici nějaké již odepsané vozy, které nepotřebují větší investice. A procenta rostou.

Nechce se mi to přepočítávat přesně na potřeby Plzně (o kterou ti jde), nakonec špatně je už to, že ti to musím vysvětlovat. Princip toho, proč ti ty procenta nesedí, jsem snad popsal jasně.

Ale pokud hodláš dovést MHD v Plzni do stavu, jako je v Liberci, tak prosím...

Ostatním sorry za off topic.
MHD je pro lidi ! ! !
Pondělí, 20. června 2022 - 19:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5965
Registrován: 9-2005
ad Trollino: Zkus tohle zdůvodnit v nějakém soukromém podniku... Co ti asi majitel na to odpoví...?
Pondělí, 20. června 2022 - 20:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6279
Registrován: 2-2005
Ale já jsem to přece zdůvodnil. Je jedno, jestli je podnik soukromý nebo městský. Buď má prostředky na to, aby zajistil službu v objednané kvalitě nebo je nemá a pak mu utíkají kšefty nebo dostává pokuty.
A i u soukromíka jsem jako vedoucí provozu měl na osm tras deset aut, což je něco přes 20 procent. A pak ještě jako největší nouze pick-up. To už jsme někde u 30 procent.

Ještě by se dalo tlačit na dílny takového podniku, aby zrychlily údržbu. Ale když ta údržba není jeho, tak neuděláš nic.

Soukromník má tu svobodu říct zákazníkovi "hele já nejedu, umřely mi tři auta a mám jen dvě záložní". Zákazník řekne OK a příště zavolá jinému soukromníkovi. Ale tam myslím nechceme dostat veřejnou dopravu...
MHD je pro lidi ! ! !
Sobota, 25. června 2022 - 23:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9099
Registrován: 6-2004
Trollino_15: Za mě u kolejové dopravy chybí motivace na všech stranách.... Objednatel chce platit co nejméně, dopravce to chce vyjezdit s co nejmenším počtem vozidel a výsledky občas vidíme....

Já si to ted užívám u vlaků, kde na trati do Lysé opravují tratě.... Za prvé jízdní doby neodpovídají realitě.... Resp odpovídají tomu, že se tam nic neděje (reálně se tam jezdí do 3 směrů po jedné koleji + náklady), takže vlak si běžně přenáší zpoždění a už z výchozí stanice jede mnohdy pozdě.... Přitom řešení je jednoduché... Přidat jednou soupravu slonů do oběhu... Jenže tu soupravu nikdo nezaplatí a dopravce ji ze svého platit nebude a kaštan sice bude brblat, ale tu půl hodinu čekání počká...
Neděle, 26. června 2022 - 10:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 810
Registrován: 10-2009
9001: Mýlíte se. To řešení má jednu drobnou vadu - vůbec nejde o zaplacení nebo nezaplacení soupravy navíc, ty 471 se platí stejně. Problém je v tom, že ta souprava navíc prostě NENÍ.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
r o c h l i č á k
Sobota, 02. července 2022 - 23:14:15  
Neregistrovaný host
To byl dneska parný a perný den, viďte?


Čtvrtek, 14. července 2022 - 19:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5926
Registrován: 12-2007
Koukal jsem na S-A, že EVO už je ve stavu "provozní". Už ji někdo viděl venku?
d.l.
Sobota, 16. července 2022 - 14:31:29  
Neregistrovaný host
může být?
Sobota, 16. července 2022 - 19:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5928
Registrován: 12-2007
Díky.
Pondělí, 18. července 2022 - 08:49:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 6-2004
Zdravím. Pčipadá mi, že se málo informuje tady o průběhu rekonstrukce tramvajové trati mezi Jabloncem a Vratislavicemi. Děje se tam něco? Dík.
Pondělí, 18. července 2022 - 21:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5931
Registrován: 12-2007
Děje. Prakticky v celé délce trati. Už tak měsíc si říkám, že se v neděli projdu a všechno nafotím, ale není čas.
Středa, 27. července 2022 - 09:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 4-2020
Pekný deň, vedel by mi niekto objasniť, ako to bolo s Libercom a K5? Lebo niečo málo som zachytil, ale absolútne netuším, či tie myšlienky boli iba nejaká šotovina alebo sa o tom aj reálne uvažovalo.
Středa, 27. července 2022 - 15:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 3-2013
O reálném uvažovaní silně pochybuji. ČKD nebylo - samozřejmě až na výjimky - schopné vyrábět skoro nic jiného, než kvanta T3. A K2/K5 se jízdními vlastnostmi na kopcovité liberecké tratě určitě nehodila.
Kubo
Středa, 27. července 2022 - 17:03:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 4-2020
Ono to bolo v kontexte že "na trať do Jablonce". To som niekde pochytil. Síce tiež mi nejde do hlavy, načo by to bolo dobré, keď sú tam normálne smyčky. Asi mal niekto fajnú predstavivosť.
Středa, 27. července 2022 - 20:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 5-2009
Spíš někdo vycházel z toho, co bylo "na trhu", resp. co se u nás vyrábělo. Žádné plánování, jenom úvahy. Stejně tak se uvažovalo i o přerozchodování systému v Trenčianské Teplé na normál a provozování v té době vyráběných T5C5.
Podotýkám, že tehdy byla jiná doba a děly se různé nesmyslné kroky, aby se něco povedlo, např. lhaní do vlastních kapes s T3SUCS a K2YU(CS).
Osmdesátdvojka
Pátek, 29. července 2022 - 01:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 3-2012
TBM: Pochybujete špatně.
Kubo: Když se na konci 60. let začala plánovat rekonstrukce trati Liberec - Jablonec, zvažovalo se jednak, v jakém rozsahu se provede, a také, co by na ní mohlo poté jezdit. Uvažovalo se o starších vozech T2, tehdy současných T3, které měly mít krabičky pro couvání, i nejnovějších K5 a EMU 89. Je to i popsané ve starším čísle Světa železnice. Mimochodem prvotní myšlenka té doby byla, že se trať přestaví na dvoukolejnou normálně rozchodnou rychlodráhu, což se však pro finanční náročnost záhy zavrhlo.
Kubo
Pátek, 29. července 2022 - 08:20:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 4-2020
Tak predsa. Vedel by si, v ktorom čísle to bolo? Chcel by som to skúsiť dohľadať a článok si prečítať.
Osmdesátdvojka
Pátek, 29. července 2022 - 10:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 3-2012
Kubo: 1 (9) / březen 2004
Osmdesátdvojka
Pátek, 29. července 2022 - 10:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 3-2012
Osmdesátdvojka
Pátek, 29. července 2022 - 10:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 3-2012
Pátek, 29. července 2022 - 10:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3563
Registrován: 5-2002
Včera jsem si mimo jiné prošel úsek mezi Vratislavicemi a Jabloncem. A protože místní to tu s fotkami zanedbávají, tak myslím, že by to tu mohlo zajímat.

Většina trasy bez kolejí, v ulicích Proseče pak místy vše v původním stavu (jen chybí troleje a sloupy), kolem Zeleného údolí pak místy mohutné terénní úpravy, chybí most, od měnírny v Jablonci pak přerozchodováno po Brandl (úseky po rekonstrukci, jen posunutá kolejnice), v Posledním úseku v Jablonci probíhá rekonstrukce trati.









Pak jsem si nafotil i nějaký provoz. Zklamalo mne nevypravení Evičky, potěšila zejména ex olomoucká souprava a souprava zrychlovačů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Prvek.)
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu a později také na Facebooku
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Pátek, 29. července 2022 - 10:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14129
Registrován: 4-2003
Prvek:Včera jsem si mimo jiné prošel úsek mezi Vratislavicemi a Jabloncem. A protože místní to tu s fotkami zanedbávají, tak myslím, že by to tu mohlo zajímat.

Super fotky, díky [ok]. Je z nich alespoň vidět, že do obnovení provozu z Vratislavic do Jablonce je ještě hodně daleko...[sad].
r o c h l i č á k
Pátek, 29. července 2022 - 15:33:22  
Neregistrovaný host
Prvek: Díky za fotky, chystal jsem se v nejbližších dnech vyrazit, ale když některé úseky ještě úpravami téměř neprošly a jiné jsou zcela rozkopané... no uvidím. [happy]

Dle reportáže to zdržují přeložky. Ano, pod Kyselkou například vede kmenová stoka z Jablonce až do liberecké ČOV, pod Měnírnou je myslím nějaká podivně řešená, centrum Jablonce bude také „legrace“ a z liberecké praxe víme, co taková poddimenzovaná rozpadlá kanalizace dokáže dělat s geometrií kolejí. V pražských standardech vodovodů a kanalizací snad dokonce výslovně zakázali stavět nové stoky v ose kolejí. Takže když už se na dokončení rekonstrukce a přerozchodování čekalo tak dlouho, ať je to alespoň kvalitní.
Pátek, 29. července 2022 - 18:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 5-2002
Kde je les v Zeleném údolí [coze] ?

A též díky za fotky [fotic] .
filo
Pondělí, 01. srpna 2022 - 17:50:26  
Neregistrovaný host
V pátek a dneska jsem kolem meziměstské trati částečně jel, fotky nemám ale stav cca následující:

- Od Pekla zhruba k bývalé škole (dnes zastávka Za Tratí) se pracuje, úpravy náspu.
- Kyselka vytrhaná, most přes Nisu obouraný na nosnou konstrukci (má se rozšiřovat o chodník).
- úsek mezi Za tratí a koncem Proseče je téměř netknutý, výpravní budova nádraží Proseč nad Nisou stále stojí, prostor výhybny Proseč - Pošta má jen vybagrovaný nástupiště, dále je částečně upravený svah náspu železniční trati, jinak nic. V další části trassy zřejmě stále koleje v silnici.
- V lese od konce Proseče, Zelené údolí, k Měnírně je vykácený les, celkem mohutné terénní úpravy, u měnínry je zbouraný most a hromady tříděné suti a terénní úpravy.
- Další úsek již zrekonstruované trati k Brandlu má změněný rozchod, ve výhybně Brandl ale nejsou výhybky pro normální rozchod (zřejmě jsou uskladněné bokem). Rozhod změněn až ke křižovatce Budovateů x U Nisy
- Dále pokračuje betonování základů pevné jízdní dráhy, cca k abecedě jsou již i koleje, v dalším úseku se betonuje.
- na smyčce není provedeno dokupy nic (je v provozu pro otáčení X11).

Honza
Úterý, 02. srpna 2022 - 04:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2541
Registrován: 1-2013
Zdravím a dovolím se zeptat.
Prosím, kolik je v tramvajové síti měníren a kde se nacházejí?
měnírny
Úterý, 02. srpna 2022 - 06:25:53  
Neregistrovaný host
Jaroslav_T:

4 měnírny. STŘED - u vozovny; DOLNÍ HANYCHOV - po levé straně při jízdě z DH na Malodoubskou; "SILO" - po levé straně u zastávky Pivovarská směr Vratislavice; "ZELEŇÁK" - přímo u zastávky Měnírna (mezi výhybnami Zelené Údolí a Brandl)
Úterý, 02. srpna 2022 - 06:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2543
Registrován: 1-2013
měnírny: Díky moc!
Pátek, 05. srpna 2022 - 10:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260
Registrován: 7-2012
Něco vzpomínkově, 19/6/1976 jsem se potuloval v Liberecké vozovně, samozřejmě s foťákem v ruce
Pátek, 05. srpna 2022 - 11:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 262
Registrován: 7-2012
Tyhle taky nejsou marné 18/7/1976
Pátek, 05. srpna 2022 - 23:28:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10180
Registrován: 9-2002
Jiri_Heracek:
"Něco vzpomínkově, 19/6/1976 jsem se potuloval v Liberecké vozovně, samozřejmě s foťákem v ruce
"
Ta druhá fotka... Co to je za nehodu ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Jva
Sobota, 06. srpna 2022 - 09:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4791
Registrován: 6-2002
Vzhledem k dataci to nebude po vykolejení a najetí do domu (1968), ale pozdější nehoda, kdy bylo při opravě dosazeno čelo T3, čímž přišel vůz o větrání kabiny (T2 měly otevíratelná boční okénka kabiny, ale nešlo vyklápět - kvůli zástěně - první boční okno, kde už měly klasické T3 šoupačku; u tohoto vozu se tak sešla neotevíratelná kombinace), takže vůz byl po pár letech převeden na služební.
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Sobota, 06. srpna 2022 - 10:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 10-2006
Ale tohle je T3! T2 s vyměněným čelem po ujetí a demolici domu byla ev. č. 10. Čili na fotce je následek úplně jiné mimořádné události.
Sobota, 06. srpna 2022 - 11:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14831
Registrován: 5-2004
a neni to po nejakym celnim stretu na jablonecky? Tam dokud neudelali tu zabezpecovacku se obcas srazelo i s velkymi nasledky...
r o c h l i č á k
Sobota, 06. srpna 2022 - 13:12:45  
Neregistrovaný host
Z fotky jsem vyčetl ev. č. 46. Tato tramvaj byla dle archivních údajů skutečně účastna v polovině roku 1976 sjetí. Nebudou-li se autoři příliš zlobit za sdílení, tak přidávám k dokreslení situace snímek ze strany 268 v knize Úzkorozchodné tramvajové provozy – Liberec.

r o c h l i č á k
Pondělí, 08. srpna 2022 - 22:30:00  
Neregistrovaný host
Chtěl tady někdo víc fotek z meziměsta? [fotic]

Rozsah odvrtávání skalních masivů je docela velký, staví se několik propustků v lese, komplet předělává ulice U Šamotky, tou stokou u Kyselky je kmenovka z Jablonce, kdy vede štola pod Prosečským vrchem, pak se to u zastávky donedávna tak klikatilo a nořilo zase do další štoly, která až na pár povrchových úseků vede do liberecké ČOV. Tuším, že došlo k určitému posunutí celé té stoky (metr v průměru). Jo a v Jablonci s tou PJD docela jedou a pracuje se na mostech, ale tak to je očividné.

ad rochličák
Úterý, 09. srpna 2022 - 06:22:00  
Neregistrovaný host
děkujeme [jidlo][ok] povedené
Jižan
Úterý, 09. srpna 2022 - 07:59:45  
Neregistrovaný host
Přidávám se k díkům.
[ok]
Úterý, 09. srpna 2022 - 09:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 7-2012
Ta fotka nabourané T3 je skutečně důsledek polibku vozů 45 a 46 na meziměstské trati
Jiri_Heroinek
Středa, 10. srpna 2022 - 03:11:55  
Neregistrovaný host
Jva:
"Vzhledem k dataci to nebude po vykolejení a najetí do domu (1968), ale pozdější nehoda, kdy bylo při opravě dosazeno čelo T3, čímž přišel vůz o větrání kabiny (T2 měly otevíratelná boční okénka kabiny, ale nešlo vyklápět - kvůli zástěně - první boční okno, kde už měly klasické T3 šoupačku; u tohoto vozu se tak sešla neotevíratelná kombinace), takže vůz byl po pár letech převeden na služební."
Mimo mísu, jako vždy [lol]