Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 23. 9. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 23. 9. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Ploki
Pondělí, 12. září 2022 - 15:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 946
Registrován: 2-2012
Pojďme si to shrnout.
Uzel Kobylisy.
Máme odtud trasy do Holešovic (tím nejezdí skoro nikdo a žádný nárůst se nedá předpokládat ani za 50 let) a na Palmovku.
Máme odtud trasu k vozovně a na Sídliště Ďáblice.
Obě trasy chceme prodloužit - do Zdib (už se objevila možnost prodloužení na dvě větve Odolka a Měšice) a do Čakovic.
Pak chceme novou trasu do Bohnic. A tam je pravděpodobné, že bude větvit (přes Odru).

Otázka: zvládne vůbec uzel Kobylisy takové množství tramvají?
Pokud každá nově navržená trasa bude mít spojení s centrem, bude se pouze vozit vzduch? (jak psal někdo výše, dále než na Ládví/Kobylisy pojede pouze masochista).
Pokud zvládne tramvaje, zvládne celkovou dopravu? Nezapomínejte na to, že pro celou velkou oblast Bohnic, Čimic a Kobylis je uzel Kobylisy prakticky jediným místem, kudy se IAD dostanou kamkoli do Prahy! Když uzel zvládne tramvaje, zvládnou místní křižovatky kombinace tramvají a IAD? Pozor! Uličního prostoru je zde málo! Silnice přijdou o nějaký ten pruh...
Víte, jak to vypadá na Andělu? Také je to uzel, kam vedou tři různé tratě (Hlubočepy, Radlice, Košíře). Současná intenzita tramvajového provozu by mohla odpovídat intenzitě v uzlu Kobylisy (pouze odhaduji, nepočítal jsem přesně dle počtu spojů za hodinu). A to zde prakticky není IAD. Jenže uzel Kobylisy...

Z toho mi vychází, že je nezbytná podmínka ulehčení provozu v případě tramvají dalšími tratěmi. Na jedné straně do Podbaby, na druhé do Vysočan a co nejvíc eliminovat tangenciální spoje (Podbaba - Vysočany, Bohnice - Vysočany, Čakovice - Podbaba). Bude však nutnost ponechat Bohnice - Čakovice (vše do centra jet nemůže a drtivá většina cestujících potřebuje na metro).
Vysočany? Skutečně? Ano! Pak jsme v daleké budoucnosti. Ale bez toho si myslím, že dojde ke kolapsu.

Když jsme u těch Vysočan, toto znáte? (větve Mladoboleslavská si v tomto kontextu nevšímejte)

3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Orky
Pondělí, 12. září 2022 - 16:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16632
Registrován: 10-2004
Ploki: Už jsem to tu psal. Dopravní stavby pro hromadnou dopravu se v Praze projektují bez nějaké větší představy, co bude s dopravou dál a jak bude fungovat. Bezhlavé rozšiřování tramvají do okrajových částí vede k tomu, že se nám navýší jejich vytížení v centru a naopak že se vysají cestující z páteřní dopravy s vysokými fixními náklady, kterou je metro. A tak rozjíždíme spirálu nutnosti rozšiřovat síť v centru prakticky do každé ulice, protože jinak nám ta síť klekne i bez výluk. No a stačí jedna výluka a bude nutné rušit linky a tím přetížit jiné. Proto třeba kritizuju navrhované 3 linky na Vinohradské. Ty totiž nepochybně v nemalém množství vysajou cestující z áčka, které bude vozit na východě vzduch a na druhé straně se bude přetěžovat síť v centru. Takže je skvělé, že se zase začalo něco stavět, ale bohužel dost čast to, o co si někdo řekne, nebo co je jednodušší, než takticky promyšlený rozvoj sítě a na nich linkové vedení.
Pondělí, 12. září 2022 - 16:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4920
Registrován: 12-2007
Ploki: Základem prodlužování tramvajových tratí by mělo být jednak prodloužení existujících linek a jednak převedení současných špičkových linek na linky s celotýdenním provozem.
Takže v současné době tramvajovým uzlem Kobylisy projíždí linky č. 1, 3, 17 a 24, přičemž do vozovny Kobylisy vede jenom polovina spojů linky č. 17 a do Sídliště Ďáblice linka č. 1. Čili prodloužení tramvajové do trasy Zdib a Sedlce plně postačí, když všechny spoje linky č. 17 budou pokračovat do Vozovny Kobylisy. Zda by do Zdib postačovala jedna linka, to by se uvidělo.
Myslím, že i do Čakovic by postačovalo pouhé protažení linky č. 1 (po skončení výluky v úseku Ohrada - Palmovka by se jednalo o linku č. 10). Zbývají nám tedy ještě linky č. 3 a 24, kde obě linky by byly v provozu v běžném intervalu od rána do večera 7 dní v týdnu. Ty je možné prodloužit do Bohnic.
Pokud by se postavila tramvajová trať z Bohnic do Podbaby, potom by bylo možné vést jednu tramvajovou linku v trase Čakovice - Kobylisy - Bohnice - Podbaba - Dejvická - Divoká Šárka, a druhou třeba v trase Sedlec - Zdiby - Kobylisy - Bohnice - Podbaba - Vítězné náměstí - Hradčanská - Staroměstská a dále dle potřeby.
Takže takovým řešením by se nejzatíženější úsek tramvajového uzlu - Ke Stírce - Kobylisy zatížil pouze v sedlech všedního dne a o víkendu, kdy nejezdila linka č. 24, a podobně by na tom byl i střed Prahy.
Bude-li propojení s Podbabou, tak 2 tramvajové linky by byly vedeny Lodžskou ulicí a 2 ulicí K Pazderkám, přičemž u sídliště Bohnice by skončily 2 linky z centra, zatímco 2 linky z okraje (z Ďáblic a Kobylis) by vedly do Dejvic.
Pondělí, 12. září 2022 - 16:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 4-2019
Mám za to, že docela slušné návrhy dopadu tratí na linkové vedení jsou tady: https://pid.cz/o-systemu/rozvoj-linek-2022-2032/
Pondělí, 12. září 2022 - 16:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4921
Registrován: 12-2007
Orky: Prodlužování tramvajových tratí vždy musí být v prvé řadě řešeno prodlužováním stávajících linek, aby třeba nekončily na Olšanských hřbitovech a převáděním špičkových linek jako třeba linky č. 4 na linky s celotýdenním provozem. A samozřejmě v centru vždy musí jezdit dlouhé tramvaje, a šotoušské jízdy různými typy tramvají T ( jako se tak děje u linek č. 2 a 23) by měly být povoleny pouze o víkendech, svátcích a snad i v sedlech pracovních dní a o letních a vánočních prázdninách.
Čili pokud se tak bude důsledně postupovat u linek č. 2, 4, 21, 23 a 24, tak problém jízdy v centru zase tak velký nevidím, zvláště když se bude stavět tramvajová trať na Václavském náměstí a možná, že i okolo hlavního nádraží.
Pokud by to nepomohlo, tak je otázkou, zda by se linky s krátkým intervalem, tzn. 9, 17 a 22 neměly rozdělit s tím, že v centru Prahy by se nic nezměnilo, protože by linky byly v centru vedeny vždy ve svazku s novou linkou, vzniklou odštěpením od současné linky.
Jinak pokud se týká Vinohradské ulice, počítá se s tramvajovou tratí do Malešic Počernickou ulicí, takže tam se 3 linky klidně uživí.
Podle mne je větším problémem zajištění dostatečného množství vozoven pro tramvaje vedené po nových trasách.
Pondělí, 12. září 2022 - 17:16:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 8-2017
Ploki: Pokud každá nově navržená trasa bude mít spojení s centrem, bude se pouze vozit vzduch?
Nemyslím si, máme tady 3-4 větve, to znamená 1 linka v Trojské a 2, ve špičkách 3 v Zenklově. Zbytek pokryjí oboustranné napaječe a obratiště Březiněveská.

Orky: Bezhlavé rozšiřování tramvají do okrajových částí vede k tomu, že se nám navýší jejich vytížení v centru a naopak že se vysají cestující z páteřní dopravy s vysokými fixními náklady, kterou je metro.
No vidíte, a jindy se zase brečí, že není možné přitáhnout do MHD další cestující, protože na to není kapacita. Nebál bych se, že to metro bude jezdit prázdné, konkrétně u toho Áčka přinejmenším potom, co se postaví byty v NNŽ.
Orky
Pondělí, 12. září 2022 - 18:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16633
Registrován: 10-2004
Wagon: To je sice logické, ale prodlužování tramvajových linek z centra, které pojedou přímo, namísto dnešního napaječe na metro a přestupem, významně zvýší podíl cestujících na povrchu a sníží jejich počet v metru (viz třeba právě Malešice). A podobně to platí u souběhu s metrem. Opravdu si myslíte, že lidi budou sjezat hluboko do metra, když nahoře budou mít tramvaj každou chvíli?

M250: Linka od NNŽ má vést přímo do centra, proč by lidi jezdili složitě s přestupem na metro na Želivského? Návrh linkového vedení je vymyšlen tak, aby lidi jezdili hlavně tou tramvají a méně metrem.
Pondělí, 12. září 2022 - 19:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4922
Registrován: 12-2007
Orky: Jednou z výhod tramvají oproti autobusům je to, že jezdí do centra, což mnozí lidé oceňují. Pokud se týká linek metra, tak ty jsou nejpřecpanější právě v centru, takže odlehčení metra v centru tramvajemi je žádoucí. Hodně linek začíná na okraji Prahy, jedou přes stanici metra, kde většina cestujících vystoupí, a další lidé pokračují do centra tramvají. Samozřejmě jsou oblasti, např. na Žižkově, kde se do centra dá dojet jenom metrem, popř. se ten přestup nevyplatí např. při jízdě z Modřan.
Pondělí, 12. září 2022 - 21:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2628
Registrován: 8-2017
Orky: No a to je asi dobře, když u tramvají tu kapacitu rozšiřovat můžeme a u metra ne. Jasně, Áčko ještě úplně na hraně není, ale jde o princip.
Mimochodem, kde vidíte ty 3 linky ve Vinohradské, já čtu jen o 11 a 21.
Pondělí, 12. září 2022 - 21:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 3-2011
Tak podle mého názoru by ideální řešení byli, že do Zdib pojede polovina linky 17 a linka 24. Do Čakovic se protáhne 10. Do Bohnic pojede 3, 19 a 27 (dvě z nich přes Odru). A protože v Bohnicích minimálně jedna linka chybí, v Čakovicích budou třeba časem ve špičkách taky dvě linky, i u Zdib pochybuju, že budou dvě linky ve špičkách dlouhodobě stačit (nejde jen o převedení lidí z tramvaje do busů, trať natáhne do tramvají další lidi, budou v Sedlci záchytná parkoviště, navíc není vhodné celé Zdiby nechat závislé na linkách projíždějících přes celou Prahu), tak předpokládám ještě vznik dvou linek, říkejme jim 31 a 32, které na sebe budou navazovat polookružně v Bohnicích. Linka 31 Čakovice-Kobylisy-Odra-Krakov a dále jako linka 32 Krakov-Dunajecká-Kobylisy-Zdiby. Vychází mi to tak, že přes Kobylisy pojedou 3 linky navíc oproti současnému stavu (27 je polovina 17). To by se snad vejít mohlo. To, že časem bude muset vzniknout trať do Vysočan a do Podbaby považuji za samozřejmost. Pokud však vznikne lanovka, tak je trať do Podbaby navždy odpískaná a pak bych hodně zvažoval, jestli má trať do Bohnic vůbec smysl a není lepší nechat Bohnice autobusům.
Pondělí, 12. září 2022 - 22:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2629
Registrován: 8-2017
To už máte v Zenklově i Trojské slušný tramvajodrom, na což právě Ploki narážel.
Orky
Pondělí, 12. září 2022 - 22:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16634
Registrován: 10-2004
Wagon: Odlehčení metru tramvajemi a docílení tak přetížení tramvajové infrastruktury rozhodně žádoucí není. Linka C má být ve výhledu odlehčena metrem D a zbylé 2 linky mají ještě rezervy. Ve výhledu je naopak potřeba nedovolit další zatížení Seifertovy ulice a oblasti Senovážného náměstí, které hrozí nárůstem obyvatel v oblasti bývalého nákladového nádraží a hledat řešení, jak tuto frekvenci směřovat spíše k metru A na Želivského. Proto je třeba nevhodné trasování linky 5 z Jarova na Žižkov, ale linka odtud by měla jet na Želivského. Stejně tak by bylo vhodné více linek vést ze Seifertovy na hlavní nádraží a na Muzeum.
Do centra můžete přivést jen tolik, na co máte kapacitu infrastruktury. Vedení dalších linek do centra po povrchu pokládám za nezodpovědné.

M250: Na to je potřeba otevřít knihu B. [happy]
Pondělí, 12. září 2022 - 22:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 8-2020
No a pak je tam třeba linka 29, která funguje stylem "otevřel se nový most, tak hned hrrr na něho tramvajovou linku, přece nebude nepojížděná TT"... Jo, u linky 19 se to takhle povedlo, ale za cenu kompromisů.
Pokoutnik
Úterý, 13. září 2022 - 07:15:14  
Neregistrovaný host
Daarzyn67:
Pokud je mi znamo, tak 29 vznikla predevsim proto, ze dopravni model prokazal s otevrenim TT na Vaclavaku a kolem hlavaku 2-3 nasobny narust poctu cestujicich na Vinohradske. Osobne se domnivam, ze linka 21 s 11 do Nusli nemuze v zadnem pripade na Vinohradske stacit. Proto ma Ropid v zaloze logicky jeste jednu linku. Tah linky 21 bude mozna jeden z nejvyzizenejsich v Praze, coz interval 8 minut kapacitne nemuze zvladnout. Navic spojeni k hlavaku pozaduje Praha 10 i Praha 2. Netvrdil bych tedy, ze 29 vznikla ucelove kvuli Rohanskemu mostu.

Malaketd:
24 do Zdib nemuze, protoze to nedovoli prokladove schema. 17 se od Palacaku po Modrany proklada s linkou 3 a ta se proklada od Karlali do Kobylis s linkou 24. 10 ve Zdibech tedy chapu predevsim z prokladovych duvodu.
Úterý, 13. září 2022 - 08:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 4-2019
M250.0:
"Mimochodem, kde vidíte ty 3 linky ve Vinohradské, já čtu jen o 11 a 21."
Kromě Orkym zmíněné knihy B stačí se podívat úplně na konec knihy C - ve výhledu na rok 2032 jsou na Vinohradské 11, 21 a 29. Jedna na Spojovací, jedna do Malešic a jedna k ÚD.
Orky
Úterý, 13. září 2022 - 08:41:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16635
Registrován: 10-2004
Pokoutnik: Důvodem je to, že je 21 navržena atraktivním směrem tak, aby kopírovala hluboko uložené metro. Jediný způsob, jak tu linku nepřevrátit, je nevést jí na Můstek a na Národní třídu, tenhle směr musí zůstat metru. Pokud to ROPID udělá, tak 21 bude muset posílit na M linku, ještě víc přetíží centrum a z metra A vám zmizí možná 10 tisíc cestujících. Podobně to bude s linkou 5 z Jarova. Ta po nastěhování NNŽ bude muset tak jako tak do M provozu a další linka navíc v centru. Další příklad toho, kde je potřeba potlačit vizi atraktivity přímého spojení, aby to zvládla síť. S tímhle ROPIDí dokument vůbec nepočítá.
Úterý, 13. září 2022 - 10:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7331
Registrován: 7-2011
Orky:
"Další příklad toho, kde je potřeba potlačit vizi atraktivity přímého spojení, aby to zvládla síť."
Tak ono je důležitý říct, co vlastně chceme. Aby lidi nejezdili pokud možno autem, ale místo toho jeli MHD? Pokud ano, pak je nutné síť posílit, protože pokud se budou linky plánovat tak, aby to síť pobrala, pak se významná část potenciálních cestujících na MHD vyprdne.
Samozřejmě to má riziko (se kterým je ovšem nutno počítat už dopředu při plánování), že pokud se povrch ukáže výhodnější jak metro, část lidí tam přejde.

Ale ono je to nakonec stejně jedno, jako obvykle vznikne nějaký paskvil, protože "tradičně" jediným kritériem bude akorát to, aby to stálo co možná nejmíň.
Úterý, 13. září 2022 - 11:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 4-2006
Orky:
"Důvodem je to, že je 21 navržena atraktivním směrem tak, aby kopírovala hluboko uložené metro. Jediný způsob, jak tu linku nepřevrátit, je nevést jí na Můstek a na Národní třídu, tenhle směr musí zůstat metru."
Ještě je druhý způsob, a to začínat ji na Olšanech. [wink] Ale to moc nevychází ve zbytku sítě. Taky nemusí jet na Národní třídu, ale na Palačák, což by byl trochu slabší směr.

Obecně souhlasím, že by mělo smysl východní A spíš vytěžovat, ale s plánovanou konfigurací tram sítě to asi není moc dobře dosažitelné. Nemít z Vinohradské linku na Václavák by mi přišlo jako chyba. Vždyť tohle spojení, a obecně zlepšení povrchových vazeb na krátké vzdálenosti, je důvod, proč se ta trať má vůbec stavět. Ano, vytáhne to z metra část frekvence JP-MU, JP-MS, FL-MU a FL-MS. Ale dolní část Vinohrad (mezi JzP a Muzeem) i naopak okolí Radhošťské jsou samy o sobě velké zdroje, od metra daleko, a těm to pomůže výrazně. To je podobné jako když tramvaj v Karlíně vytahuje z metra frekvenci typu Florenc-Invalidovna. S tím se dá těžko něco dělat.

Druhá věc je, že VN bude asi dřív než HN, takže tam spojení z Vinohradské stejně vznikne, a pak už ho nikdo rušit nebude.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Úterý, 13. září 2022 - 12:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16636
Registrován: 10-2004
Jenže problém je ten, že síť v centru už moc posílit nejde. Narážíme na kapacitu křižovatek Senovážné náměstí, Na Poříčí x Zlatnická, Lazarská, Karlovo náměstí, ale posilování linek a sítě v centru povede k přesunu problémů na mosty a na křižovatkách u Vltavy.
Úterý, 13. září 2022 - 15:47:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 5-2003
Mouser: nevím, mně by teoreticky přišlo nejlogičtější mít u muzea tramvaje jen do oblouků a rovně nic (resp. metro), tj. jedná linka jako současná 11, jedna linka (klidně dvojitá,nabízí se 9) hl.n.-Václavák, jedná linka Václavák-IPP a jedna linka hl.n.-Vinohrady.[wink]
Pokud udělám linku rovně,tak bych otočil A z NM na Písnici a k tomu D (Bohnice)-NR-NM-Depo Hostivař.. nebo z D udělat větev A,protože to už tak zoufale vytížení A za Mirakem bude ještě horší.. [proud]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Úterý, 13. září 2022 - 15:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 8-2020
Tam ani není takový problém to, že by kvůli novým linkám přibyli cestující (logicky taky někde musí ubýt) a musela by se zvyšovat frekvence... ale že se do centra budou přistěhovávat noví lidé (NNŽ) a tu dopravu je potřeba nějak pořešit.
Nedala by se kapacita křižovatek řešit větším zavedením tangenciálních linek? U tramvají asi moc možností není (7) ?
Pawel
Úterý, 13. září 2022 - 18:12:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 5-2002
ad Žižkov a prázdné A: Možná trochu fantasmagorie, ale neuvažovalo se někdy o větvení A z Flory/Želivského přes NNŽ na Jarov? To by odlehčilo všem žižkovským tram linkám/tratím (aniž by je to zabilo) a zároveň zlepšilo obsazenost východního A. S tím, že v daleké budoucnosti by bylo tento úsek možno převést na okružní linku O.
Úterý, 13. září 2022 - 20:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4923
Registrován: 12-2007
Orky: Já nechci nějak výrazně navyšovat tramvajovou dopravu v centru, nicméně tramvaje povedou po Václavském náměstí, možná dokonce až na Můstek a také okolo hlavního nádraží. Já jsem pro řešení nově postavených tramvajových tratí asi takto:
1) Prodloužení stávajících tramvajových linek buď těch, které končily na současných smyčkách, protože už dále nic nebylo - viz např. prodloužení tramvajových linek č. 22 a 26 po výstavbě tramvajové tratě na Dědině, anebo těch, které nekončí na konci tramvajových tratí, ale končí třeba na Olšanských hřbitovech,
2) Vzájemné křížení tramvajových linek po vybudování spojnice mezi nimi, např. po dostavbě Dvoreckého mostu anebo po vybudování spojnice Vypich - Motol,
3) Zavedení pouze dlouhých tramvají v centru a šotojízdy s historickými vozy vyloučit ve špičkách všedních dnů,
4) Převedení špičkových linek na běžné linky,
5) Rozdělení linek s polovičními intervaly na dvě linky s běžným intervalem v prokladu jízdy v centru, po dostavbě tramvajové tratě přes bývalé nákladové nádraží Žižkov jsem navrhoval rozdělení linky č. 9 na 2 linky, v úseku Sídliště Řepy - Nákladové nádraží Žižkov by byly vedeny v prokladu, do stanice Spojovací by byla vedena jedna linka a druhá přes nákladové nádraží Žižkov.
Nic z takových opatření nezvýší provoz tramvají v centru v době špiček pracovních dní, a o to především jde.
Úterý, 13. září 2022 - 20:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4924
Registrován: 12-2007
Daarzyn67: Možnost výstavby nových tangenciálních tratí moc není.
Na severu by to mohla být po vybudování tramvajové trati mezi Kobylisy a Nádražím Podbaba a Sídliště Ďáblice - Čakovice linka Čakovice - Kobylisy - Dejvická - Divoká Šárka,
Na východě by mohla vzniknou trať mezi Želivského, Slávií a Teplárnou Michle, a dále po vybudování tratí Sedlec - Zdiby - Kobylisy a Spořilov - Jižní Město linka ze Sedlce až do Jižního Města. Pak je zde také možnost vybudovat tramvajovou trať mezi Spojovací a Vysočanskou, a dále mezi Spojovací, budoucí konečnou tramvajové tratě přes nádraží Žižkov do Jarova a budoucí konečnou tramvajové tratě do Malešic až do Depa Hostivař a z Depa Hostivař přes Skalku do Zahradního města.
Na jihu po dostavbě Dvoreckého mostu by z Dvorců mohla být vybudována tramvajová trať do Budějovické a možná ještě dál snad až na Brumlovku.
Na západě MČ Praha 6 prosazuje propojení Petřin s Vypichem a dále se připravuje propojení Vypichu s Motolem a třeba by mohla tramvajová trať vést až do Nových Butovic (to je ale pouze moje fantazie).
V současné době jsou dost zatíženy tramvajové tratě na Letné (na severu) a přes Malou Stranu (na západě), a myslím, že mnoho dalších linek se tam nevejde.
Ny východě (z Kobylis na Želivského) a na jihu (z Palackého náměstí až do Ústředních dílen DO Hostivař) myslím dost postačuje linka č. 7.
Orky
Úterý, 13. září 2022 - 21:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16637
Registrován: 10-2004
Wagon: Problém je ten, že provozní parametry linek určuje především vztah nabídky a poptávky. Pokud už dneska 9 v páteřním intervalu teče a z průzkumů je zřejmé, že už někde od Biskupcovy je 9 poptávkově na víc jak 1 linku a to zde musí zbýt místo pro Žižkov, navíc je ze záměrně posilována linkou třetí (linka 5), tak se po výstavbě dalších bytů na bývalém nákladovém nádraží stane co, milý Wagone? A co se stane po aplikaci Vašeho návrhu?
A další otázka: Jakýpak asi mají smysl špičkové posilové linky? Proč asi jezdí jenom ve špičkách?
A do třetice. Co se asi stane, když prodloužíte tramvaje dál od centra jako náhradu stávajících autobusových linek, které slouží jako napaječe k metru?

Já si hlavně myslím, že je potřeba změnit přístup k projektování dopravních staveb. Praha teď nějak funguje, což dává aktuální data, mámě nějaký územní plán, který dává návod, jak se ta data můžou v nějakém výhledu měnit. A na základě toho je potřeba připravit rozvoj dopravy na několik desítek let a postupovat podle potřebnosti a logiky tak, aby se síť někde nezhroutila a aby měla nějaké rezervy, když část té sítě bude potřeba někde vypnout (opravit ji). To se neděje a postupuje se jinak.
Úterý, 13. září 2022 - 21:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 8-2020
Wagon: Nejde ani tak o trať, ale o linky - ale i tam mi samozřejmě selhává fantazie (znám akorát 7 a 19).
Orky: Souhlasím s tím, že když se u výstavby nových tratí zdůrazňuje možnost objízdných tras, pak se nic nezlepší tím, když se objízdné trasy zacpou novými linkami.
Pokud to bude v centru neúnosné, tak si časem odvyknou lidi do centra jezdit (a ti, co se nově přistěhují třeba na NNŽ, si přepravní návyky budou teprve vytvářet). Když se to popularizuje takhle u aut (snížíme kapacity komunikací), proč by to nešlo u MHD ? Přinejhorším půjdou do metra, když se nechtějí mačkat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Úterý, 13. září 2022 - 21:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4927
Registrován: 12-2007
Orky: Je třeba, aby lidé z tratě vedoucí do Spojovací vcelku rozumně volili všechny 3 možnosti propojení - na Václavské náměstí, k Želivského a na Palmovku. A to samé by mohlo platit i pro cestující, kteří projedou pro navrhované trase tramvajové tratě přes zrušené nákladové nádraží.
Pokud se týká špičkových linek, možná, že by bylo vhodné časem provést jejich revizi. Konečně s novou výstavbou a výstavbou nových tramvajových tratí by to asi bylo potřebné, možná zejména u linky č. 24, která vede přes rozvíjející se Karlín a pravděpodobně také do Kobylis, odkud by se měly budovat nové tramvajové tratě. Konečně s linkou č. 21 se snad počítá, že povede po Václavském náměstí na Vinohrady.
Když prodloužíte tramvajovou trať do míst, kde jezdí jenom autobusy, tak to může mít minimální vliv na její přeplněnost do centra. Obecně pokud je stanice metra dost daleko od centra Prahy, tak většina lidí přestoupí na stanici metra. To platí např. pro stanice metra Kobylisy (výstavba tratí do Bohnic a do Zdib), Ládví (trať do Čakovic), Želivského (trať do Malešic) a Nádraží Veleslavín (výstavba tratě do sídliště Dědina).
Na metro se nechce lidem přestupovat, když přesednutí na metro je blízko centra (např. z Modřan na stanici metra Karlovo náměstí), popř. když by museli na krátkou vzdálenost přesednout z jedné linky metra na druhou (např. z Hradčanské na Masarykovo nádraží).
Úterý, 13. září 2022 - 21:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4928
Registrován: 12-2007
Daarzyn67: No právě na západě nebo na severu zatím tyto možnosti moc nejsou a tramvajové tratě jsou dost plné, lepší je situace na jihu a východě, ale tam asi posílení tangenciálních linek není zapotřebí.
Orky
Úterý, 13. září 2022 - 21:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16638
Registrován: 10-2004
Wagon: To, že lidem zrušíte půlku 9, tak je zřejmě nedonutíte jezdit na Palmovku. Jinak bych byl rád, když nedostanu odpověď na mé 3 otázky (2 otázky v prvním odstavci považujte za jednu), abyste se nad nimi alespoň zamyslel (v příspěvku 4927 moc odpovědi na příslušné otázky nevidím).
Úterý, 13. září 2022 - 22:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4929
Registrován: 12-2007
Orky: A jak byste jinak řešil ty obyvatele nového sídliště na místě nákladového nádraží? Autobus tam nejede, a linka č. 133 by nestačila, tak potom jedině je vést na Palmovku anebo na Želivského.
A pokud se týká těch špičkových linek, v současné době třeba postačují, ale v Karlíně se mohutně staví a budou-li se stavět tramvajové tratě v okolí Kobylis, tak je alespoň lepší vést linku č. 24 v úseku Václavské náměstí - Kobylisy jako běžnou linku. Běžná linka má tu výhodu, že může být vedena i do míst, kde nic jiného nejezdí, zatímco špičková může pouze doprovázet běžné linky.
Na váš dotaz týkající se nahrazení autobusových linek tramvajovou tratí jsem snad dostatečně odpověděl. Vždy záleží na tom, jak je daleko stanice metra od centra. Zatím nejbližší prodloužení je z Divoké Šárky na Sídliště Dědina. Opravdu si nemyslím, že toto prodloužení příliš zvýší obsazenost tramvajových linek 20 a 26 při jízdě do centra. Výstavbu tramvajové tratě do Libuše neřeším, protože pouze tramvajový masochista pojede tramvají z Libuše do centra Prahy. A pokud se týká tramvajové tratě do Holyně a Slivence, tak myslím, že počet tramvajových linek zde postačuje.
Myslím si, že není vhodné zastavit výstavbu tramvajových tratí v Praze z obavy, že by přeplnily centrum Prahy.
Úterý, 13. září 2022 - 22:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4930
Registrován: 12-2007
Orky: Rád bych dodal, že zítra jedu na chatu, kde mám špatný signál a jsem tam bez počítače. Čili dál budu reagovat až v pondělí 19. září.
Úterý, 13. září 2022 - 22:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4931
Registrován: 12-2007
Orky: Rád bych dodal, že zítra ráno jedu na chatu, kde bude špatný signál. Takže budu reagovat na připomínky až v pondělí 19. září.
Středa, 14. září 2022 - 08:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7332
Registrován: 7-2011
Orky:
"Já si hlavně myslím, že je potřeba změnit přístup k projektování dopravních staveb."
Já si myslím to samé, jenže tohle je evidentně nemožné. Problémy při projektování vlastně čehokoli způsobují zejména zelení fanatici, jenže chtít po zelených fanaticích, aby nebyli zelenými fanatiky je stejně marné, jako chtít po huse, aby nekejhala (pokud nechci, aby husa kejhala, nezbývá, než jí zaříznout).
Orky:
"...je potřeba připravit rozvoj dopravy na několik desítek let..."
Ale on vlastně připravený je a taky se podle něj jede - viz Barrandov, Libuš...jenže setrvačností, bohužel. Ale jestli chceš, aby se postupovalo i podle logiky...no, bylo by to super, ovšem jak zabránit politické "lidové tvořivosti" při honbě za hlasy, když navíc ještě oni ty nesmysly ze svého neplatí a navíc za posledních minimálně 20 let žádná politická reprezentace nebyla schopná hledět dál, než za volební období?
Orky
Středa, 14. září 2022 - 08:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16639
Registrován: 10-2004
Wagon: Moje otázky nesouvisí s principem obsluhy území. Já vám tedy napíšu, jak bych na svoje otázky odpověděl já.
1/ Když rozdělíte 9 napůl a půlu pošlete jinam, tak minimálně tu půlku ze Spojovací totálně "převátíte", nebude už od možná od Vozovny, ale určitě od Biskupcovy přestane pobírat a cestující dál budou mít smůlu. A když do té druhé půlky našťoucháte nové cestující tak nepobere taky. 9 už má svou kapacitu vyčerpanou a noví cestující musí do nového spoje.
2/ Špičkové linky jsou proto, že ve špičkách je o hodně větší poptávka. Navíc na sídlištích je rozdíl poptávky mezi sedlem a špičkou významně větší než v centru, proto taky 4 nebo 21 jedou ze sídliště jen ve špičkách. V sedle ani z Braníka ani z Barrandova problém není. Zavedením sedlového a víkendového provozu na těchto linkách problém s navýšením poptávky z nových tratí nevyřešíte, protože ten bude zejména ve špičkách.
3/ Když autobusové linky jedoucí k metru nahradíte přímou tramvají do centra, tak nemalá část cestujícího místo přestupu na metro zůstane v té přímé tramvaji a tím přispěje k navýšení poptávky v tramvaji a ke snížení poptávky k metru. To, že prodloužení 20 a 26 navýší počet cestujících na Evropské, o tom nepochybujte. Tady to asi nebude tak dramatické.

Já jsem nikde neřekl, že se má výstavba tratí zastavit, jen že se má dělat systematicky a že je potřeba linkové vedení plánovat tak, aby to zvládla infrastruktura.
Středa, 14. září 2022 - 09:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 119
Registrován: 9-2016
Od 28.9. budou menší změny v linkovém vedení v Troji:
- nová linka 234 v trase Nádr. Holešovice - (Parkoviště Trojský most) - ...po trase 112... - ZOO - Podhoří. K parkovišti budou zajíždět jen dopolední spoje směrem od Holešovic, ve směru od ZOO tam budou zajíždět odpolední.
- linka 112 se zkrátí do trasy Nádr. Holešovice - ZOO
- linky 235 a 236 již nebudou zajíždět k ZOO

Zastávka Zoologická zahrada se přejmenuje na ZOO Praha-Troja. Sklenářka na ZOO Praha-Sklenářka. [proud]
Středa, 14. září 2022 - 10:29:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4009
Registrován: 5-2003
U nového pavilonu goril bude nový vchod? Protože současný severní vchod je mnohem blíž zastávce Botanická zahrada Troja...
Jinak by mě zajímalo, kolik chytrých hlav se sešlo na to, aby pojmenovali zastávku "ZOO Praha Troja". A chudáci turisti si asi zatím mysleli, že v Praze chodí do ZOO Dvůr Králové...[crazy]
(A když už to musí být, tak třeba ZOO-hlavní vchod, ZOO-severní vchod a ne ZOO Troja a ZOO Sklenářka, když Sklenářka je pořád v Troji)
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Jef
Středa, 14. září 2022 - 10:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6283
Registrován: 5-2002
Zřejmě se berou ohledy na možné zájmy zoologických zahrad v Chuchli, Zbraslavi, Kunraticích, Toulcově dvoře nebo Stanici přírodovědců DDM... ač tedy nepředpokládám, že by kterákoli z nich mohla mít v budoucnu svou zastávku[biggrin].
Středa, 14. září 2022 - 11:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 1-2015
Kdysi jsem chtěl ze Spojovací vést tramvajovou trať až do Dolních Počernic, což je ovšem dost utopie, vzhledem k tomu, že se tam nestaví a ani v dohledné době asi stavět nebude, nicméně ze Spojovací se dá krásně vést trať do sídliště Malešice, přes Staré Malešice.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."
Jan Masaryk

Nejdebilnější výrok v historii: "Nevěřte všemu, co je na internetu, to už říkal Masaryk". Jakub Michálek (Piráti)
Středa, 14. září 2022 - 11:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 8-2020
Problém je asi v tom, že na Koněvově umřel pes a lidi tam akorát nastupují, nevystupují, jestli dobře chápu?
Zvol
Středa, 14. září 2022 - 13:32:52  
Neregistrovaný host
Bobik:
"Problémy při projektování vlastně čehokoli způsobují zejména ..."
Často dělají problémi zejména fanatici, které ve veřejném prostoru zajímají jedině parkovací místa, a kvůli tomu chtějí blokovat zlepšení veřejné dopravy, které by využilo mnohem více lidí.
Středa, 14. září 2022 - 15:04:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 9-2016
218:
"U nového pavilonu goril bude nový vchod? Protože současný severní vchod je mnohem blíž zastávce Botanická zahrada Troja... "
Tak 234, 235 a 236 budou stále na Botanické zastavovat, takže o žádný vchod nikdo nepřijde. :D [happy]
Středa, 14. září 2022 - 15:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 5-2003
Pechi:
"218:
"U nového pavilonu goril bude nový vchod? Protože současný severní vchod je mnohem blíž zastávce Botanická zahrada Troja... "Tak 234, 235 a 236 budou stále na Botanické zastavovat, takže o žádný vchod nikdo nepřijde. :D [happy]"
O tom vůbec nemluvím..i když jestli se nepletu,tak mimo sezónu je severní vchod zavřený,ne?
Jde mi o to,proč se má "ZOO-něco" jmenovat zastávka,u které je ta ZOO jedině za plotem, pokud u goril ten vchod nebude.
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Středa, 14. září 2022 - 16:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 9-2016
218:
Joo to nevím [happy] Třeba plánují nový vchod a tak to už připravili, aby se to jmenovalo opět podle ZOO, nebo se to bralo tak, že je to prostě u plotu areálu ZOO, tak se to bude jmenovat ZOO-Sklenářka. Opravdu netuším.[nene]
Středa, 14. září 2022 - 17:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7334
Registrován: 7-2011
Zvol:
"Často dělají problémi zejména fanatici, které ve veřejném prostoru zajímají jedině parkovací místa, a kvůli tomu chtějí blokovat zlepšení veřejné dopravy, které by využilo mnohem více lidí."
Obávám se, že úvaha je chybná ve více ohledech. Především ti, co chtějí zachovat parkovací místa tak nějaké změny, bohužel mnohdy pouze pod zástěrkou onoho zlepšení, nevyvolávají. Maximálně jim pouze brání, pokud na otázku "kam s ním" nedostanou uspokojivou odpověď. Což je nejen logické, nýbrž i předvídatelné. Domnívám se, že kdyby jim bylo uspokojivě odpovězeno a jejich námitky vypořádány, ničemu bránit nebudou. Dále za pomalost a nepravidelnost MHD nemohou zastánci parkování, byť je snadné říct, že ano, jelikož svými požadavky vlastně mnohde vyhání auta na koleje. Není tomu tak, za to může především nekázeň řidičů aut, která je však logickým důsledkem toho, že stát, obec, zkrátka zodpovědní na nějaké, natož účinné, vymáhání pravidel zcela kašlou. Pro ty, kdo nevěří malý příklad - u našich sousedů v D a A mají stejná pravidla jako my zde - a přesto si jedni a ti samí řidiči tam rozhodně nedovolí to, co si dovolí tady. A za další, tomu, aby více lidí využívalo MHD zhusta brání - překvapivě - právě nedostatek parkovacích míst. Což bylo vidět třeba na tom, jak dojížďáci dříve, dokud se modré zóny nerozšířily až úplně do polí, běžně parkovali někde na okraji města u kapacitní MHD. Dnes už nemůžou, takže jim nezbývá, než pokračovat dál do města a zaparkovat až někde v okolí cíle.

P.S. Ještě k tomu parkování obecně - ano, spousta, dalo by se říct naprostá většina chce mít auto zaparkované pokud možno "před vchodem". To však není z důvodu lenosti, nýbrž bezpečnosti, jelikož ho chtějí mít pod dohledem, že je v pořádku, resp. že vůbec je. Tudíž v tomhle ohledu se lidé též chovají zcela logicky - pokud stát není schopen zajistit, aby jim ho nějaká smažka, nebo banda podobných pochybných existencí (obvykle ta samá a v místě dobře známa) ustavičně nevykrádala, snaží se si to zajistit sami.
Středa, 14. září 2022 - 19:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 11-2019
To je výborná zpráva, s tou 234, 235, 236!
Špekuloval jsem nad tím mnohokrát, když jsem dlouho čekal na přívoz, jak ten provoz optimalizovat, a tohle je podle mě skvělé řešení, jet od Krakova rovnou do Podhoří, zvlášť když bude nový vchod.

Jen doufám, že se tedy zároveň P2 vrátí ke starému jízdnímu řádu. Díky úspoře minut a kilometrů bude autobus v Podhoří vždycky v "původních" příjezd/odjezd .07/.08, .22/.23, .37/.38, 52./53, tedy přívoz v současné poloze by byl dost mimo, naopak plavby okolo původních čtvrt-půl-třičtvrtě-celá by byly úplně boží.

Doufám tedy, že bude upraven i JŘ přívozu, protože jedině tak přestane být přínos 235 ambivalentní a začne být jednoznačně boží. :-D

Ušetří se něco i na vozech / přestávkách / řidičích? (Edit: Vidím, že v Nemocnici Bohnice bude pauza už jen 10 minut?)

(Příspěvek byl editován uživatelem Vosa.)
vasekj
Středa, 14. září 2022 - 22:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 9-2017
Pechi:
"Třeba plánují nový vchod"
Vypadá to, že ano (viz popisek fotky)

Vosa:
"Ušetří se něco i na vozech / přestávkách / řidičích? (Edit: Vidím, že v Nemocnici Bohnice bude pauza už jen 10 minut?)"
A na Zámcích 17 minut, takže asi ano.

(Příspěvek byl editován uživatelem vasekj.)
Středa, 14. září 2022 - 22:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 4-2006
Souhlasím, ta změna 23x je dobrá. Částečně se to podobá tomu, o čem jsme tu před časem diskutovali, třeba se někdo inspiroval. [happy] Mimo jiné chválím lepší návaznosti 235 na 152 na Řepínské. [ok] (Škoda, že v opačném směru to tak dobře nevyšlo. Aspoň v OŠ, kdy odjíždějí ve stejnou minutu, by 152 mohla čekat. V tomhle směru nemají kde se zdržet, tak jen ať si to zbytečně neujíždí.)

Ještě bych měl jeden námět, a to je nová zastávka někde u Pazderky, asi tady. Obecně nejsem moc fanda přidávání zastávek, ale tady to má smysl. Výrazně by to zkrátilo dostupnost jihozápadní části sídliště, hlavně kolem Pomořanské ulice. Krakov je odtamtud daleko a proti srsti. Dokonce by to mohlo pár lidí odsát ze spojení přes Kobylisy. A kdyby se tam zřídil i přechod, tak se tím kultivuje pěší trasa navazující na chodník dolů kolem Salabky.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Čtvrtek, 15. září 2022 - 11:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 1-2015
Wagon:
"A pokud se týká těch špičkových linek, v současné době třeba postačují, ale v Karlíně se mohutně staví a budou-li se stavět tramvajové tratě v okolí Kobylis, tak je alespoň lepší vést linku č. 24 v úseku Václavské náměstí - Kobylisy jako běžnou linku."
Pokud se bavíme o dlouhodobém výhledu, tak potom by bylo fajn v celém úseku jí vést jako běžnou linku.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."
Jan Masaryk

Nejdebilnější výrok v historii: "Nevěřte všemu, co je na internetu, to už říkal Masaryk". Jakub Michálek (Piráti)
Čtvrtek, 15. září 2022 - 23:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 9-2016
vasekj:
"Vypadá to, že ano (viz popisek fotky)"
Pokud se podívám na plánek ZOO, tak je tam ten nový vchod už vyznačen, takže opravdu bude. [happy]
Pátek, 16. září 2022 - 21:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 1-2012
ad Ploki:

a toto?:

"To, co lidéí skutečně chtějí je vědět, že zítřek bude stejný, jako dnešek."
Ploki
Neděle, 18. září 2022 - 12:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 947
Registrován: 2-2012
Vypadá to jako staršího data, ale přesně takto bych si spojení do Vysočan představoval já. Jenže ten tunel je moc dlouhý (drahý), takže koncept jsem vždy zahodil. Ale je to jediná volba, pokud chceme značně redukovat busy na Vysočanské estakádě. Tupolevova je jednoznačná - jediná alternativa je v případě zastavění Letňanského letiště, tak podél areálu Letovu a dál kolem betonárky k sídlišti Central Groupu (s větví Tupolevova a Polaneckého).
Ale nezdá se mi větev Kbely/Brandýs. Trasování v této stopě za Knaufem je dnes asi nereálné (umělý kopec vznikajícího parku Aerovka). U letňanského letiště rostou rodinné domky a mám dojem, že ve směru k Důstojnickým domům je prostor akorát tak pro plánovanou silnici obsluhovanou elektrifikovanou 159 a pěsí/cyklostezkou Via Sancta. Současný volný prostor dále k Polaneckého zastavuje Skanska bytovkami. Nějak nechápu to smyčku poblíž parkoviště Leteckého muzea. Kromě případných demolic by se spíše o pár stovek metrů hodila posunout, aby byla zajištěna obsluha přestavovaného PALu. Dále než sem tramvaj nemá smysl, protože na území Kbel na ní není prostor. Třeba úsek na Mladoboleslavské mezi Vrchlabskou a Žacléřskou je úzký a jsou zde ráno i odpoledne menší kolony. Ráno záleží, zda je vypnut semafor (bohudík!) na křižovatce s Polaneckého a odpoledne to kazí špatně zrekonstruovaná křižovatka s Vrchlabskou; do toho každou chvíli vlak a do toho pětiminutové čekání na závorách v Mladoboleslavské a Hornopočernické, což pak ucpe křižovatku, kde se tyto ulice spojují. Naštěstí v době realizace tramvaje již bude stát nový obchvat prodloužením Polaneckého kolem letiště až ke křižovatce Budovatelská x Novopacká.
Nevím, jakým způsobem by TT křižovala železnici a zda je reálné úrovňové křížení. Železniční trať bude elektrifikována a zdvoukolejněna a na 150 let starém náspu přes údolí Vinořského potoka nebude prostor pro další dvě koleje tramvaje.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Neděle, 18. září 2022 - 15:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 1-2012
Ten tunel tam bude stejně - kvůli VRT.
"To, co lidéí skutečně chtějí je vědět, že zítřek bude stejný, jako dnešek."
Neděle, 18. září 2022 - 16:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 4-2019
vizionář:
"Ten tunel tam bude stejně - kvůli VRT."
Což je v návrhu Metropolitního plánu jako územní rezerva a ještě k tomu ve dvou alternativách.
Středa, 21. září 2022 - 00:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4933
Registrován: 12-2007
Orky: Vrátil jsem se do Prahy až dnes navečer. Nevím přesně jak budou řešeny tramvaje na nové trase po bývalém nákladovém nádraží, ale developeři budou zcela jistě chtít, aby alespoň jedna tramvajová linka byla vedena Seifertovou ulicí do centra.
Já lituji, že byla zrušena tramvajová trať na Žižkově v ulici Husitská a Koněvova, a nejraději bych se snažil přesvědčit místní pro její obnovu.
Pokud se týká některých tramvajových linek, které jedou přes centrum pouze ve špičkách, myslím, že by mohlo být prospěšné, kdyby např. linka č. 24 byla po výstavbě tramvajových tratí do Bohnic změněna na standardní linku. Předpokládám, že v Bohnicích budou vybudovány tramvajové trati nejenom v ulici K Pazderkám, ale také v celé délce ulice Lodžská. Potom by linka č. 3 byla vedena jednou částí Bohnic a linka č. 24 druhou částí Bohnic. Obě linky by od Kobylis až do křižovatku ulice Čimická a K Pazderkám byly proloženy. Případné přetížení centra by se řešilo v Praze jiným způsobem, nicméně velký souběh linek č. 3 a 24 si po zavedení tramvajových tratí do Bohnic takové řešení přímo nabízí.
Jinak pokud jsem někde četl, tak linka č. 21 má být myslím v budoucnu vedena po Václavském náměstí.
Pokud se týká linek č. 20 a 26 tak před výstavbou metra z Dejvické do Nemocnice Motol stačily spolu s linkou č. 2 zajišťovat docela dobře dopravní obslužnost v okolí Evropské ulice mezi Dejvickou a Divokou Šárkou. Občas těmi linkami jedu z Dejvické na Bořislavku, kde přestoupím na autobus č. 131. A rozhodně tyto linky nejsou přeplněné, myslím, že vždy se mi podařilo si sednout aniž mi někdo uvolnil místo. Takže po prodloužení tramvajové tratě z Divoké Šárky na Sídliště Dědina dojde k velkému nárůstu počtu cestujících mezi Sídlištěm Dědina a Nádražím Veleslavín, což je žádoucí, protože mezi zastávkami Nádraží Veleslavín - Divoká Šárka jezdí tyto tramvaje poloprázdné. A trochu se zaplní také v úseku Nádraží Veleslavín - Hradčanská, ale rozhodně ty tramvaje nebudou přeplněné.
Stanice metra Nádraží Veleslavín je dost daleko od centra, a většina cestujících z Dědiny tam přestoupí na metro. Tramvají budou dál pokračovat např. ti cestující, kteří pojedou na Letnou, ale i ti často z autobusu přesedali na tramvaj.
Metrem zpravidla jezdí do centra zdraví pracující lidé, protože je láká časová úspora. DO centra tramvajemi alespoň z Dědiny pojedou lidi jejichž cíl bude mimo stanice metra, anebo lidé staří, handicapovaní, např. na vozíku, rodiče s kočárkem apod., ale ti netvoří většinu cestujících. Konečně snad za 2 roky bude tramvajová trať na Dědinu postavena, a tak uvidím, jak se zvýší obsazenost linek č. 20 a 26 v úseku mezi Vítězným náměstím a Bořislavkou, což pro mne, jako obyvatele Prahy 6 bude velmi jednoduché sledovat.
Středa, 21. září 2022 - 00:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4934
Registrován: 12-2007
Pepan.1981: V souvislosti s otevřením nové tramvajoví smyčky u Depa Hostivař jsem právě psal o tom, že by bylo krásné vytvořil tramvajovou trať která by spojila konečnou na Spojovací, s budoucí konečnou tramvajové tratě přes nákladové nádraží Žižkov na Jarově, konečnou plánované tramvajové tratě do Malešic a současné tratě v Černokostelecké, přičemž tramvajová linka by mohla končit na Depu Hostivař. Tak by se snová smyčka lépe využila, a zároveň by se odlehčilo provozu tramvají na ulici Jana Želivského.
Orky
Středa, 21. září 2022 - 18:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16656
Registrován: 10-2004
Wagon: Projektant opravdu nemůže bezhlavě jít cestou, co kdo bude chtít. Musí brát v úvahu celou řadu jiných věcí. A výše zmíněna kapacita sítě je jedna z těch základních. Opravdu se budu bavit, až se zjistí, že se ROPID upočítal a zjistí, že další kapacitně potřebnou linku už na tu síť nedostane. A za druhé jsem opravdu zvědav, jak bude řešit výluky, když na síť narve v bezvýlukovém stavu hraniční počet linek. Obzvlášť když důsledkem bude to, že z provozně nejdražšího systému s vysokými fixními náklady vysaje spousty cestujících, ale omezit to nepůjde, protože musí počítat s nabídkou odpovídající úseku s nejvyšší poptávkou.
Do budoucna je určitě potřeba stavby řešit tak, aby se efektivně poptávka rozdělila mezi vhodné druhy dopravy. Příklad - udělat trať s Ďáblic do Čakovic novou tramvajovou trať a tím dost vysát koncový úsek metra není koncepčně vhodný počin. Budte to stát obrovské peníze na novou stavbu, další velké peníze na provoz a v metru opět budete vozit vzduch za obrovské fixní náklady. Jediné smysluplné řešení je takové, které naopak metru zvýši jeho zatížení, ideálně jeho prodloužením dále do Letňan a Čakovic. Jistě, poptávka se navýší i v centru, ale kapacita pro ní bude získána metrem D, které céčko částečny vysaje, tedy pokud bude D vedeno vhodně. Jenže to nemůžete prodat ve volbách, protože to reálně může být až někdy za rokem 2050. Ta tramvaj může být reálně postavena za 6 let, dost možná při troše snahy a minimu odporu se může kopnout ještě v následující volebním období.
Smysluplné projektování musí být řešeno dle odhadovaných poptávek v jednotlivých směrech a vhodně rozdělit mezi vhodně zvolené dopravní prostředky i s ohledem na možnou škodlivou duplicitu (viz třeba právě Čakovice nebo další odlehčení metra A v jeho východní části). Obávám se, že Praha nebude bohatnout tak, aby si mohla dovolit financovat škodlivé duplicity významně zhoršující efektivitu.
Středa, 21. září 2022 - 20:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4936
Registrován: 12-2007
Orky: Tramvajová trať z Ďáblic do Čakovic moc velký smysl nemá, pokud nebudou také propojeny Dejvice s Bohnicemi a Kobylisy. Potom by mohla být zmíněná tangenta - Čakovice - Kobylisy - Bohnice - Dejvice - Sídliště Dědina. A jinak ta tramvajová trať nebude nic moc vysávat, protože z Čakovic lidé vždy upřesní jízdu k metru v Letňanech, pokud nebude nová dvoukolejná elektrizovaná trať z Vysočan do Všetat, přičemž já bych upřednostnil tunel mezi Vysočany a Čakovicemi, protože zajížďka přes Satalice je hodně dlouhá.
Nicméně asi by bylo vhodné výhledově řešit obslužnost centra Prahy VHD. U metra se toho moc dělat nedá, jenom trochu je možné zkrátit intervaly u tras metra A a B. A samozřejmě dostavba metra D na sever, přičemž směr této dostavby by měl být dost brzy vyřešen.
Pokud se týká tramvajové sítě, tam je potřeba obnovit tramvajovou síť v centru, a to po celé délce Václavského náměstí, u ulici Na Příkopě, 28. října a v celé Národní ulici. Zda je nutné také obnovit tramvajovou trať v ulici Hybernská a Na Florenci, to nevím. A dlouhodobě podporuji obnovu tramvajové tratě v Husitské a Koněvově, která by ulehčila trati v Seifertově ulici a také výstavbu nové tratě ba Dvořákově nábřeží a přes parkoviště u Ministerstva průmyslu a obchodu, přičemž auta by parkovala v garážích pod parkovištěm a Řásnovkou. Více už se tramvajové trati v centru nedají postavit.
Další věcí ale je rozdělit denní tramvajový provoz do dvou skupin. V první by byly tramvajové linky zajišťující dopravní obslužnost, tzn. mimo tramvajovou linku č. 23 a s linkou č. 2 pouze s dlouhými tramvajemi.
Ve druhé skupině by byly všechny historické a retroprovozy včetně retroprovoz linek T 1, T 2 a T 3, dále T 3 Coupé, Mazačka a všechny tramvaje objednané k soukromým účelům. A tramvaje z druhé skupiny by měly zákaz jízdy do centra v době špiček všedního dne.
Přednostně by v centru měly jezdit pouze linky zajišťující dopravní obslužnost 7 dní v týdnu od rána do večera. Špičkový provoz by se měl řešit spíše na okrajích města, protože jedním z účelů těchto linek procházejících centrem by bylo maximální zajištění provozu do všech koutů Prahy.
Bohužel ale pořád je snaha používat retrovozy T 1, T 2 a T 3 na běžných linkách. Podle mne nic lepšího asi není možné v nejbližších desetiletích realizovat (metro O je spíše hudbou daleké budoucnosti).
Je třeba se připravit na to, že v oblasti VHD centrum Prahy především ovládnou metro a tramvaje.
K tomuto názoru jsem došel po dlouhém přemýšlení a nic lepšího mne nenapadá.
Čtvrtek, 22. září 2022 - 12:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5782
Registrován: 12-2007
K čemu prosím potřebuje Podhoří (v zimě) na 234 interval 15 minut?
Čtvrtek, 22. září 2022 - 18:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 1-2012
dvd - vše pro VRT je v územní rezervě. Stavět se mají obě větve, není to buď a nebo, ale to i ono.

(V ČR se dnes plánuje tolik megatunelů, že jeden či dva navíc, to se prostě vsákne.)

(Příspěvek byl editován uživatelem vizionář.)
"To, co lidéí skutečně chtějí je vědět, že zítřek bude stejný, jako dnešek."
Pátek, 23. září 2022 - 09:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 5-2003
Gabuliatko:
"K čemu prosím potřebuje Podhoří (v zimě) na 234 interval 15 minut?"
A v součtu s 235 a 236 tam bude dokonce 7,5, ne?[biggrin][crazy]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera