Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 23. 8. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 23. 8. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 13. srpna 2022 - 21:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2633
Registrován: 4-2003
Kůň:
""Čtyřstopá" motorová vozidla jsou auta s malým vlekem, typicky Yacht Sport [proud]."

sorry, čtyřkolová případně dvoustopá myšleno
Sobota, 13. srpna 2022 - 22:28:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2634
Registrován: 4-2003
poznámka:
"Myslíte obvyklou situaci, kdy kolona deseti aut obsazených jedním až čtyřmi lidmi (v průměru dejme tomu dvacet lidí) předjede kolečkáře (neřešme exhalace z důvodu akcelerace, podřazování, apod.), dojede na křižovatku, kde ji ten kolečkář předjede, postaví se na začátek do "svého" preferenčního "chlívku" a po naskočení zelené se pomalu rozjíždí a celá švanda se opakuje k další křižovatce? "

Jenže právě kdyby v takovým místě byl vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, tak k těmhle pro řidiče
aut potenciálně stresujícím situacím nebude docházet, protože každý si pojede a postojí ve svém pruhu a zcela se eliminuje manévr předjíždění.
Sobota, 13. srpna 2022 - 22:30:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14861
Registrován: 5-2004
"a po naskočení zelené se pomalu rozjíždí"

No dávno nejsem nějaký žihadlo ale ve většině případů mně autisti když vyrazím na zelenou dojedou někde na konci křižovatky...
Neděle, 14. srpna 2022 - 14:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7304
Registrován: 7-2011
Suri:
"No a od toho jsou právě ty vyhrazené pruhy pro cyklisty nebo jízdní pruhy pro cyklisty, aby se za nimi rychleji jedoucí vozidla nemusela vléci a mohla si jet paralelně vedle cyklistů bez omezování ve svém pruhu svou rychlostí a bez nutnosti předjíždění."
Jo, jenže to by ty pruhy taky musely k něčemu být. Ne stylem pražského dopravního pekla, kdy se cyklopruh "vyrobí" zúžením standardního pruhu a naštvaní jsou úplně všichni. Navíc cyklisti tím odmítají jezdit protože se v tom necítí bezpečně (ani se jim nedivím). Ale metry cykla ve statistikách rostou a to se počítá...[crazy]
Suri:
"Jenže právě kdyby v takovým místě byl vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, tak k těmhle pro řidiče
aut potenciálně stresujícím situacím nebude docházet"
Souhlas. Jenže problém je, že se tohle řešení zpravidla nevejde. Ovšem kolo je nový ideologický fetiš a auto "fuj", takže se to stejně nějak nakreslí.

A nejsmutnější na tom je, že ono by se to mnohde i krásně vešlo, jenže to by se muselo překopávat. Což je další problém, protože to je nadlouho a složitý, protože nesmyslný normy, podle kterejch se prakticky nic udělat nedá. Třešničkou na dortu navíc je, že tyhle normy zhusta pomáhali prosadit ti stejní, co teď tlačí cyklo všude.

Zkrátka ideologie si nikdy se zdravým rozumem hlavu nelámala.
Vršovičák
Neděle, 14. srpna 2022 - 14:28:01  
Neregistrovaný host
Postihovat neukázněné řidiče, co ohrožují cyklisty? Ale jo, nemám s tím problém, pokud se bude aplikovat stejný metr všem a budou se stejně tak postihovat neukáznění cyklisti, co ohrožují ostatní účastníky provozu. Ale obávám se, že by pak moc cyklistů nezbylo...
Neděle, 14. srpna 2022 - 15:24:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 8-2020
Pravidla jsou obecně k ničemu, když se nedodržují a nevymáhají. Byť výjimky ukazují na pravidlo - například ten odstup 1 a půl metru (neznám nikoho, kdo by za to dostal pokutu, ale prý se předjíždí bezpečněji).
Neděle, 14. srpna 2022 - 15:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2635
Registrován: 4-2003
Bobik: já to hodnotím ze sedla bicyklu z praxe denního uživatele kola jako dopravního prostředku. Popíšu, kde to znám, pohybuju sečasto po Radlické a Bucharově. Radlická - žádné cyklopruhy, žádná opatření ve prospěch cyklistů, když nepočítám občasnou předsunutou stopčáru na světlech - od metra Radlická ve stoupání dva jízdní pruhy, hodně řidičů jezdí jak prasata, mají k dispozici dva pruhy a stejně více než polovina nedodrží 1,5 metru, když mě předjíždí, občas skoro cítím líznutí zrcátka o řidítka i když se snažím jet u kraje. V opačném směru je to o to horší, že je to za mnohem vyšších rychlostí, ochrana cyklistů nula, pro méně zkušeného a otrlého cyklistu je tato ulice cyklistické peklo. Na Radlickou navazuje Bucharova, kde po loňské rekonstrukci vyznačili jízdní pruh pro cyklisty, tj. ten, do kterého v případě nutnosti může zasáhnout jiné vozidlo pokud mu to rozměrově nevychází, jen nesmí jedoucího cyklistu ohrozit. Z pohledu cyklisty je to perfektní, i auta nikdo nebrzdí, jedou si paralelně ve svém pruhu, i když i tady se setkávám s osobami, které si vůbec nelámou hlavu s dáváním přednosti při odbočování v pravo přes jízdní pruh pro cyklisty a klidně to přede mnou střihnou.
V čem vidím problém je právě neznalost pravidel - jak řidičů aut, tak cyklistů z čehož pak vznikají krizové situace. Tak nějak se medializovalo pravidlo o vzdálenosti při předjíždění na 1,5 m, které se stejně zhusta nedodržuje, ale že řidiči vůbec neznají nebo nerespektují pravidla jízdy v jízdních pruzích je podle mě horší.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Neděle, 14. srpna 2022 - 20:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7305
Registrován: 7-2011
Suri:
"ale že řidiči vůbec neznají nebo nerespektují pravidla"
Lépe řečeno všichni účastníci provozu. Ale souhlas, pravidla jsou základ.
Jenže tady je chyba na straně státu, že je nedokáže vymáhat. Lidi sami od sebe něco, co je omezuje, zdržuje, nebo jim je nějak na obtíž dodržovat nebudou, pokud jim to projde. A snažit se to "řešit" nějakými pruhy, balisety, omezeními a pod., místo vymáhání těch pravidel, je předem odsouzeno k neúspěchu, protože tohle všechno jsou maximálně doplňky k těm pravidlům.
Břevnovák
Pondělí, 15. srpna 2022 - 11:32:54  
Neregistrovaný host
V čem vidím problém je právě neznalost pravidel - jak řidičů aut, tak cyklistů

Zcela upřímně, z pohledu chodce v centru musím říci, že tohle je hodně malá část problému, pokud vůbec nějaká. Realita je, že pravidla znají a jednoduše na ně kašlou. Řidiči, ale primárně cyklisti. Bo fakt si nemyslím, že by existovalo mnoho cyklistů, kteří neví, že na chodníku nemají co dělat. A jsou jich tam mraky, denně je potkávám. A jako třešinka na dortu jsou ta [cunik] na e-kolobrndách, co jsou schopna to po tom chodníku snažit klidně +20. Naposledy jsem vycházel z průchodu Paláce metro na Národní, a těsně okolo mne prosmažili dva dementi na těch šérovaných příšernostech ... tak 15 jim mohlo bejt.
Přitom v centru to fakt není nijak o život, i ta auta se tam vlečou a zase tolik jich nejezdí, aby se po vozovce nedalo jet poměrně v klidu. Za mne jako každodenního chodce ... [auto] ... autem jsem byl v centru snad v minulém století ... jsou podstatně nebezpečnější právě cyklisté a příbuzná havěť. Auta tak max blbě parkují ... všude ... což sice nas..e, ale neohrozí, nicméně že by třeba při přecházení někdo nezpomalil/nezastavil, to se mi děje fakt zcela výjimečně. Řekněme jeden případ z dvaceti. Že by cyklista před přechodem když přecházím, nebo se přecházet chystám, nějak výrazněji zpomalil, nebo nedej přírodo dokonce zastavil, to se mi stalo fakt zcela výjimečně ... ok ... ne výjimečně ... přesně jednou.

Plus jedna zkušenost, tentokrát nikoli z centra. Značná většina rekreačních cyklistů jsou i řidiči. A je zajímavé, že za volantem nejsou sice svatí ... kdo jsme ... ale celkem tak normál. Jak sednou ale na kolo, tak nabydou dojmu, že pro ně pravidla prostě přestávají platit.

A v zásadě mají pravda, protože s výjimkou situací, kdy dojde k nehodě, při které se sám cyklista zrakví, tak je větší šance, že do nich šlehne Perun bleskem, než že je PČR/MP odchytne.
Pondělí, 15. srpna 2022 - 16:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9444
Registrován: 2-2006
Jezdim v podstatě se všim co má kola, ale v životě mě neohrozil cyklista, zatimco automobilisti nespočítaněkrát.
Jako ohrožení fakt neberu, když vidim někoho jet na kole po chodníku, což občas, když není zbytí, i sám praktikuju.
Pouštění na přechodu cyklistou bych jako chodec vnímal skoro jako potupu a nenapadlo by mě mu tam vlézt, stejně jako to nepraktikuju u autistů. Prostě lezu já do cesty jemu, on má mnohem větší kinetickou energii, kterou bude mařit a zase vyvíjet, takže mi rozhodně není za těžko na pár vteřin zpomalit a pustit.
Někdy mi přijde, že si někteří autisti skutečně myslí, že chodec, cyklista nebo motorkář jsou jen škodnou v jejich revíru. Těžko říct, kde se to v jejich mozkovně vylíhlo...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 15. srpna 2022 - 17:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9745
Registrován: 5-2002
Pouštění na přechodu cyklistou bych jako chodec vnímal skoro jako potupu - já naopak takového cyklistu považuji za hovado. Proč auto může zastavit a cyklista ne? Je to jen jeho pohodlíčko - sundat nohy ze šlapek. A takové chování cyklistů je velmi nebezpečné.

Podobně v podchodu pod tratí v Klánovicích přibyly po nehodách cedule Zákaz vjezdu cyklistů a Cyklisto sesedni z kola. Většina cyklistlů to považuje za urážku svého ega a cedule ignorují.
Petr_k
Pondělí, 15. srpna 2022 - 20:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13590
Registrován: 4-2003
Zrovna dneska před obědem jeden takový pumpičkářský 3,14us málem sejmul na Vysočanský na přechodě u dýpý pentagonu dvě děti, protože zastavit jako ostatní, když vedle na vídni zastaví autobus NAD, je pod jeho úroveň a všechny ty watty a jouly v tréninkový apce by nebyly tak ohromující... Je celkem snadno poznat, kdo z cycloňů je pozér a škůdce a kdo sportovní cyklistiku v silničním provozu bere se zodpovědností za silniční provoz. (Většinou to je tak, že cyclovemeno se chová jako silniční dobytek i za volantem.)

A pak jsou dopravní cyclisti, tam je taky snadno poznat, kdo má přístup "já jedu na piciklu, já jsem něco víc" a kdo se potřebuje někam dostat, aniž by způsobil sobě nebo ostatním jakoukoli újmu.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pondělí, 15. srpna 2022 - 20:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2588
Registrován: 8-2017
Borovička: Proč auto může zastavit a cyklista ne?
Kdyby autista cejtil na vlastní špek, kolik energie musí zmařit, aby ušetřil chodci pár vteřin, tak by nezastavoval taky.
Obecně soudím, že podmínkou pro udělení řidičáku by měly být odježděný kilometry na kole, aby člověk poznal, zač je toho loket - kór teď, když snad už konečně zavládl společenský konsenzus, že energií by se nemělo plýtvat.

Podobně v podchodu pod tratí v Klánovicích přibyly po nehodách cedule Zákaz vjezdu cyklistů a Cyklisto sesedni z kola. Většina cyklistlů to považuje za urážku svého ega a cedule ignorují.
No bodejď. Už jste někdy viděl značku Řidiči, tlač auto?
Pondělí, 15. srpna 2022 - 21:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9445
Registrován: 2-2006
Borovička:
"já naopak takového cyklistu považuji za hovado."
Jestli já si to nemyslel....
Takže ve svém posledním příspěvku jsem se trefil.
Borovička:
"Většina cyklistlů to považuje za urážku svého ega a cedule ignorují."
Taky ta cedule nemá ve většině případů nejmenší opodstatnění, naštěstí doby jejího nadužívání jsou už za námi a třeba z Vyšehradského tunelu dávno zmizela...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 15. srpna 2022 - 22:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7307
Registrován: 7-2011
M250.0:
"Kdyby autista cejtil na vlastní špek, kolik energie musí zmařit, aby ušetřil chodci pár vteřin, tak by nezastavoval taky....
....No bodejď. Už jste někdy viděl značku Řidiči, tlač auto?"
Beru to sice s nadsázkou, ovšem tohle jsou přesně ty "argumenty", kvůli kterým jsou kolisti neoblíbeni. No tak maří energii, nebo musí tlačit, no A? Nevýhoda jím dobrovolně zvoleného prostředku, jeho problém.

Argumenty na úrovni autisty v jednosměrce v protisměru, nebo parkujícího na zákazu. Zkrátka lenost a pohodlnost.
Úterý, 16. srpna 2022 - 01:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 8-2020
M250: Já zásadně nezastavuji; zpomalím, a jestli chodec se nestihne rozhoupat, pak zase zrychlím a pokračuji dál (ne v Praze). Narozdíl třeba od auta má mnohem menší vzdálenost, kterou musí ujít, aby se s kolem vyhnul.

A v podstatě totéž platí i v případě, kdyby tramvaje musely pouštět chodce; buď je chodec příliž blízko na to, aby tramvaj zastavila bezpečně, nebo je tak daleko, že dokáže přejít silnici mnohem dřív, než tam tramvaj přijede.
Úterý, 16. srpna 2022 - 07:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9746
Registrován: 5-2002
No bodejď. Už jste někdy viděl značku Řidiči, tlač auto? - ano viděl, má jí na chodbě jeden prapodivný spolek, co se vetřel na magoš. Nevšiml jsem si, že by se do toho podchodu snažila propasírovat auta a nic nebrání tomu cyklistovi použít stejnou cestu jako auta tj. nadjezd nad tratí.
Emil Švec
Úterý, 16. srpna 2022 - 08:09:53  
Neregistrovaný host
Já bych rád napravil to o těch značkách v Klánovicích v podchodu. Ty značky tam jsou od otevření. Tenkrát jsem ho používal denně a teď několikrát týdně jako cyklista. Ještě jsem neviděl, že by tam někdo vletěl do lidí. Já teda čekám, až proud od vlaku odejde, jiný jedou rychlostí chůze. Pěšky s kolem jsem tam viděl pouze jediného cyklistu za ta léta. Jako chodec jsem nikdy neměl pocit ohrožení od cyklistů.

Na přechodu lidí nechtějí být pouštěni cyklisty, prakticky vždy ukazují ať jedu. Většinou ale vzhledem k mé velikosti stačí velkým obloukem objet/podjet
Úterý, 16. srpna 2022 - 08:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9747
Registrován: 5-2002
EŠ - vy neviděl, já zažil a není to příjemný zážitek i když k fyzickému střetu díky mé reakci nedošlo. Ty značky tam rozhodně nejsou od otevření podchodu (stačí kouknout na Panoramu na mapy.cz, kde v roce 2019 značka není ikdyž po roce 2005 nějaký čas byla). Po střetech cyklistů tam přibylo to nejprve opět Cyklisto sesedni z kola, nyní tento měsíc přibyl přímo Zákaz vjezdu cyklistů.
Břevnovák
Úterý, 16. srpna 2022 - 15:08:21  
Neregistrovaný host
Demon3:
"
Někdy mi přijde, že si někteří autisti skutečně myslí, že chodec, cyklista nebo motorkář jsou jen škodnou v jejich revíru. Těžko říct, kde se to v jejich mozkovně vylíhlo..."

S ohledem na to, že to bylo psáno čistě z pohledu chodce, protože řeč byla o centru, kde buď jdu pěšky, nebo jedu MHD, tak těžko říct, kde se v té vaší mozkovně vylíhlo do toho motat něco o autistech.
A chodec škodnou v revíru chodce, to je i na vás dost dobrý. [rofl]
Úterý, 16. srpna 2022 - 16:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 8-2017
Bobik: S tím pouštěním chodců je to celé od počátku energetická zhůvěřilost. Cyklista to může pozorovat osobně, řidiče se to přímo moc nedotkne (leda v peněžence), zato jeho okolí je obdařeno větší porcí znečištění.
Reálně to není zas takový problém, cyklista a chodec se vždycky nějak vyhnou, problém je to jenom když autista těsně před přechodem předjíždí a pak vybržďuje.

A k tomu tlačení: Ať si autíčkáři nestěžujou, že se cyklisté motají v silném provozu na hlavních komunikacích, když pro ně vyhrazená (často nově a draze budovaná) infrastruktura není souvisle sjízdná.
Úterý, 16. srpna 2022 - 17:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 8-2020
A nad některými pravidly zřejmě už zákonodárci zlomili hůl a podle norem se už nesmí dělat přechody přes dva souběžné pruhy...
Emil Švec
Úterý, 16. srpna 2022 - 20:41:17  
Neregistrovaný host
Bavíme se o témže podchodu? V roce 2005 tam byl podchod pouze s příkrými schody a taky betonová rampa kvůli vodě. Tento podchod je tam od roku 2014 a značku má od začátku, občas jí někdo otočí atd. Že tam teď je zákaz, to jsem si nevšiml. A jaký má tedy význam,že tam vede cyklostezka? Od Újezda směřuje k nádraží i graficky na silnici. Už někdo viděl nájezd na dálnici a po půl kilometru zakazovou značku? Tohle je totéž. Že tam byla nehoda nepopírám, nestojím tam pořád. Nicméně vidím pouze více méně zodpovědný přístup. Podchod byl možná uveden do provozu až 2015
Úterý, 16. srpna 2022 - 20:45:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9749
Registrován: 5-2002
autista těsně před přechodem předjíždí a pak vybržďuje. - no tudle jela vele skupina přes přechod a nikdo nehodlal zastavit ani se vyhnoout (holt turisti na "sdílených" elektrokolech)
Úterý, 16. srpna 2022 - 20:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9750
Registrován: 5-2002
EŠ - v pasportu značek města Prahy (ne moc aktuální) je tam cedule Sesedni z kola z roku 2005 (podle metadat ovšem...). Čili tam ten zákaz byl. V roce 2019 evidentně nebyl, to si pamatuji i když jsem to detailně nesledoval. Nebezpečné situace tam jsou řešeny značkou Sesedni s kola a nově i Zákaz cyklistů. Víc k tomu nedodám, nebezpečné to tam je a alternativou je nadjezd. on taky nemusí každý jezdit na nástupiště S-bahnu na kole.
Úterý, 16. srpna 2022 - 21:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9447
Registrován: 2-2006
Břevnovák:
"S ohledem na to, že to bylo psáno čistě z pohledu chodce, protože řeč byla o centru, kde buď jdu pěšky, nebo jedu MHD, tak těžko říct, kde se v té vaší mozkovně vylíhlo do toho motat něco o autistech."
Každej zjevně nemá mozkovou kapacitu na pochopení psaného textu, nic si z toho nedělejte, třeba máte jiné přednosti... [biggrin]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Emil Švec
Středa, 17. srpna 2022 - 06:12:20  
Neregistrovaný host
Jenže to není o tom, že jezdíme vlakem, ale že to je tranzitní, drtivá většina pokračuje dál. Ano, souhlasím s alternativou nadjezdu, ale malůvky na silnici (stejně jezdím po krajnici, abych zbytečně nepřekážel autům) navádějí do podchodu. Nehledě na to, že ten nadjezd je hrozně úzký.

A když jsme v této oblasti,tak se nebojím říci většina řidičů včetně MHD nezná předpisy a plete si vyústění silnice od nádraží k Újezdu s připojovacím pruhem a pokud se obtěžují směrovku použít,tak špatnou
Středa, 17. srpna 2022 - 14:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7310
Registrován: 7-2011
Stejně jsou ti kolisti zajímavý element. Ne že by tedy autisti byli nějaký vzor cností, ale ta bohorovnost, s jakou kolisti bez uzardění veřejně přiznávají kašlání na předpisy a ještě to staví tak, že oni jsou vlastně ti chudáčci a proto jim nic jiného ani nezbývá, je fascinující.
Emil Švec
Středa, 17. srpna 2022 - 21:36:29  
Neregistrovaný host
Já ve všech oblastech života místo předpisů prosazuji používání vlastního rozumu. Pokud člověk dělá věci s rozmyslem, tak se v normálním životě nic nestane. Pokud se do toho začne verbovat přepředpisovanost, buď nic neuděláme,nebo vznikne současný stav,kdy máme i předpis na utření [zadnice].

Abych nezůstal jen u kol, jistič s příslušným šroubovákem taky vyměním bez odpojení napětí, aniž bych někoho ohrozil. A je to hrubé porušení bezpečnosti. Já rychlostí chůze v tom podchodu na kole nikdy nikoho neomezil ani neomezil. Dneska jsem jsem jel po lesní cestě v době po šichtě a přes zákaz vjezdu všech motorových vozidel mě do škarpy kromě 4 osobáků zatlačil i bulharský kamion na úseku cca 5 km. A že se s tím nemazal... Přitom prakticky vedle je D3 a klády fakt nevezl. Jestli nějaký idiot vletí do toho podchodu 20, tak ho pokutujte. Stejně jako ty, co tam běžně stojí v pěší zóně a nájezdech.
Mladějov
Sobota, 20. srpna 2022 - 16:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18339
Registrován: 3-2007
Akorát, že když vám okuje vypálí oko, tak je to váš problém, kdežto když se někam "potřebujete" nasrat přes zákaz, tak můžete snadno někoho zranit nebo mu minimálně připravit nepříjemnou chvilku.
Takovýhle "rozumný" debil mému tátovi přerazil nohu. Jo, v podchodu, ale jinde. Taky tam visí zákaz.

Já tady souhlasím s Bobikem - totiž přesně tohle echt české "vybírám si z předpisů, co chci a co mi vyhovuje" je to, co nás pořád posouvá na východ - tedy bordel všude, nerespektování ničeho, pokud dotyčného nevosolej.
Prostě tzv. homolkovské chování.

Každý má totiž to riziko a tu hranici "zdravého rozumu" jinde = totální nepředvídatelnost jeho chování.

Na železničních přejezdech nebo třeba na kolizích s tramvajemi do vidíme každý den - taky měli vlatní rozum: "To stihnu" "To vyjde" atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 20. srpna 2022 - 17:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4015
Registrován: 3-2004
Mladějov: To je dobrá poznámka. Selští rozumové by se divili, kolik nehod vznikne důsledkem toho, že někdo dospěl k přesvědčení, jak nemusí dodržovat některá pravidla (většinou ta, která mu nevyhovují). Protože oni to přece zvládnou.

Ty smutně překvapené výrazy po nehodách si zapamatujete.

Stejně jako ty, kteří po nehodě už žádný výraz nemají.
Emil Švec
Sobota, 20. srpna 2022 - 18:21:24  
Neregistrovaný host
Jako profi řidiče chápu váš náhled na věc, protože jste jednou nohou v kriminálu jen ráno vstanete. Pokud někdo nasadí 40 do pole mezi Úvaly a Horoušánky tak fakt nečekejte,že jí budu dodržovat (teď je tam 50 a už tam stojí domy,tak už je to něco jiného). A jsme u toho, proč značná část nás řidičů na to hnojí. Pripočtěte k tomu umělé omezování a důsledky používání Waze atd. A to se vůbec nebavíme o chodících, to je kapitola sama pro sebe,jen se pohybují pomalu, tak to není tolik vidět.

A vybírání předpisů? Proč bych je měl všechny dodržovat, když to nedělá ani stát. Odebíral jsem tažné u auta. Stačí velký TP a malý TP a žádost. Ale některé úřady vyžadují evidenční prohlídku nebo prý i protokol o demontáži. Úřednice mi řekla, že se mám informovat na tom,kam jdu. A v tohle bordelu se divíte?
Sobota, 20. srpna 2022 - 19:19:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7313
Registrován: 7-2011
Emil Švec:
"Pokud někdo nasadí 40 do pole mezi Úvaly a Horoušánky tak fakt nečekejte,že jí budu dodržovat..."
Ano, tenhle úřední alibismus (dáme tam 30, aby jezdili alespoň 50), nebo salámismus (omezující značka u stavby, strašící ještě dlouho po tom, co je hotovo) je opravdu cesta do pekel. A spolu s neschopností vymáhat pravidla je jednou z hlavních příčin neochoty ta pravidla dodržovat.
Tohle vidím i na sobě, třeba semafory svítící 24/7 i v kdejaký zapadlý uličce mě už dávno naučili chodit na červenou, protože to bych půl života někde prostál zcela zbytečně. A nejen mě, jak s (bohužel ani ne moc velkou) nadsázkou říkám, tyhle alibistický opatření naučili nedodržovat červenou chodce už prakticky všechny, řidiči se to taky už pomalu učí*, jen ta MHD zatím nějak odolává. [proud]

*Každou chvíli hlavně v noci vidím, jak si nějaký řidič auta s nějakou červenou moc hlavu neláme. Jistě, je to špatně, ale lze se divit? Proč by měl zbytečně postávat a čučet na úplně prázdnou křižovatku? Jenže co s tím? Alibistické myšlení ouřady funguje na principu - je semafor, dojde k průšvihu = chyba nějakého účastníka provozu, není semafor = někdo by mohl ouřadu obvinit, že pro "bezpečnost" neudělal dost a říct, že to je jeho chyba.

Většina těhle nesmyslů vzniká na nátlak sice malých, leč o to uřvanějších a silně agresivních fanatických skupin, kterých se politici vcelku oprávněně bojí, jelikož jsou schopné jim svou agresivitou ze života udělat peklo. A rozumně mluvit se s oněmi skupinkami nedá - viz onen nechvalně prosluslý Automat, který se nasáčkoval na pražský Magistrát a svým fanatismem škodí všem, zejména těm, jejichž zájmy tak plameně hájí, tedy cyklistům. V Praze už to dospělo do takové míry, že při slově cyklista se fůře lidem rovnou otvírá kudla v kapse. Ale vysvětlit těmhle šaškům, že to co dělají, je vlastně medvědí služba nijak nejde, protože s fanatiky se rozumná řeč vést jaksi nedá.
Emil Švec
Sobota, 20. srpna 2022 - 19:24:30  
Neregistrovaný host
Když odhlédneme od toho,jestli jsem schopen rychlostí chůze někoho srazit, tak co říkáte na názor pana Boreckého? Bohužel má samozřejmě pravdu. Ale 50% podíl jízdného na nákladech a 15000 za první pásmo se mi zdá silně přepálené. 15000 za Litacku je taky mazec,ale nedostane člověk to kulové jako ve Stč kraji

https://zdopravy.cz/borecky-system-verejne-dopravy-je-pred-kolaps em-hrozi-bud-prudke-zdrazeni-nebo-redukce-123319/

Bobik: Díky, tesat do kamene. Nechceš kandidovat na Hrad, 50 000 podpisů ještě dáme 😁
Orky
Sobota, 20. srpna 2022 - 19:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16597
Registrován: 10-2004
Emil Švec: Tak někde to je hodně přehnané, ale v principu má pravdu. Už teď žijeme jako stát na dluh a chceme si koupit víc, než na kolik reálně máme, ale řadu věcí si musíme koupit dřív, než dopravu vozící malá množství cestujících.
A jestli si někdo myslí, že Prahu to potkat nemůže, tak může. Metro D za 100 mld je obrovská suma, do toho hromada nových tramvajových a trolejbusových tratí, má nějaký ekologický závazek, energie rostou raketově, řidičů ubývá (a to je bude potřeba víc zaplatit a to nemluvím o nových řidičích pro tramvaje a trolejbusy). Taky si schválila a zřejmě už podepsala s Jančurou totální úlet na městské železniční linky v rozsahu minimálně 250 milionů za rok! A jestli bude chtít ufinancovat vše, co si vymyslela, bude muset lítačku zdražit několikanásobně. Ale zdražovat lítačku nechce drtivá většina stran (jen jednotlivé jízdné, ale za to už reálně moc lidí nejezdí) - viz Volební kalkulačka pro Prahu.
Sobota, 20. srpna 2022 - 21:25:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9134
Registrován: 6-2004
Emil Švec : Četl jsem si to celé a vesměs s panem Boreckým souhlas...

Trochu se tím vracíme k diskuzi na modrých wana vs 15T a náklady... Pokud kraj chce za pár let kupovat EMU400, tak se na to někde bude muset vzít. Dále pokud se budou nahrazovat diesely elektrem (už jedno jestli trolejbus do Brandýsa nebo čistý ebus), tak ceny porostou také... A zvlášt ted, když nejsou ani řidiči viz pid mimořádnosti, tak se fakt těším na ty VŘ co mají proběhnout.... Moc bych se nedivil , vzhledem k pokutám co tam jsou, že se to dost dopravců radši vykašle...

A to radši nemluvit o tom, jaká přijde faktura DP za elektřinu...


Cena 15k za Prahu asi není úplně mimo....Ono kdyby se napsalo, že je 1200 Kč měsíčně, tak je to ok. Cena za distribuci v digitální době je dnes minimální, takže nic nebrání tomu roční kupony klidně prodávat po měsící za čistu rozpočítanou cenu...
Sobota, 20. srpna 2022 - 23:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 8-2020
Samozřejmě je potřeba si spočítat, kolik lidí bude tu lítačku kupovat i nadále (zdražil bych teď jen 2x). A může to vypadat blbě, pokud se všichni rozhodnout jet autem. Pokud ale to povede k tomu, že pracovní místa opět začnou vznikat ve Středočeském kraji, možná do Prahy skutečně začne jezdit min obyvatel a bude se žít lépe.
Neděle, 21. srpna 2022 - 06:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7314
Registrován: 7-2011
9001:
"Cena 15k za Prahu asi není úplně mimo....Ono kdyby se napsalo, že je 1200 Kč měsíčně, tak je to ok."
Nezapomínej, že čím dražší (cokoli), tím víc lidí se začíná ptát, co za tu cenu vlastně dostávají. A začíná hlasovat nohama.

Ono už teď, kdy je roční vlastně dost levná, těma nohama hlasuje fůra lidí. Záleží na druhu cesty. Pokud si pánové politici myslí, že když má někdo tramvajenku, tak že nebude jezdit autem, tak si to myslí špatně. Pokud je to autem výhodnější, tak jím jede i s tramvajenkou v kapse a na trmácení se MHD háže bobek. A když bude tramvajenka drahá, tak si jí zkrátka nekoupí.

A jestli si též myslí, že situaci "vyřeší" masívním zdražením a zákazy jiných alternativ, aby lidi do MHD zkrátka nahnali násilím, tak pokud se to nějakou náhodou skutečně podaří vymáhat, tak to zase hrozí tím, že si Pražané vzpomenou, že tu mívali takový zvyk. Defenestrace se tomu říkalo...[proud]
Emil Švec
Neděle, 21. srpna 2022 - 09:47:14  
Neregistrovaný host
Já tedy nesouhlasím s privatizací ČD, protože to je jeden z mála státních podniků, který funguje a člověk se může spolehnout. Zážitky s Arrivou nebo GWTR jsou mnohem horší. A to,co probíhá na železnici je ostuda. Nejdřív ČD zatíží jako DPP různými trafikami a pak se diví, že je na km dražší
Neděle, 21. srpna 2022 - 11:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5398
Registrován: 7-2003
Švec: Tak to je dobrej vtip.. Funkční podnik si na sebe vydělá..
8bity vseho sveta spojte se .
Neděle, 21. srpna 2022 - 11:35:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2573
Registrován: 1-2013
Funkční podnik si na sebe vydělá..
I prodělek je kšeft...
Emil Švec
Neděle, 21. srpna 2022 - 11:39:03  
Neregistrovaný host
Je to sociální služba, ta si nikdy nevydělá. Ani ta Arriva. Ale v rámci děsivých státních služeb jsou ČD špička a zároveň aspoň za mě neplatí mezi slepými jednookým králem
Neděle, 21. srpna 2022 - 12:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14896
Registrován: 5-2004
"Tak to je dobrej vtip.. Funkční podnik si na sebe vydělá.."

V tom případě není ani jeden městský dopravní podnik funkční.
Neděle, 21. srpna 2022 - 13:07:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 8-2020
Právě že ta roční jízdenka nemá být tak výhodná, aby si ji kupovali všichni. Pak totiž ani "plný autobus" nikomu nic nevydělá, což je špatně.
Neděle, 21. srpna 2022 - 19:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7315
Registrován: 7-2011
Pvvs:
"Funkční podnik si na sebe vydělá."
Už dávno ne. Třeba tramvaje si na sebe vydělaly naposledy za první republiky a to hlavně díky tomu, že je provozovaly Elektrický podniky, který zároveň provozovaly i vlastní elektrárny, takže elektriku měly za režii. Dneska, když musíš kupovat energie za tržní cenu, nemáš v osobní dopravě kromě exponovaných relací žádnou šanci. A pokud se má zachovat nějaká plošná dopravní obslužnost, tak těch výdělečných ramen není tolik, aby zisk z nich pokryl i prodělek na tom zbytku.
Emil Švec:
"Já tedy nesouhlasím s privatizací ČD, protože to je jeden z mála státních podniků, který funguje..."
No já tedy nevím. Jeden z mála státních podniků, který funguje je tak maximálně Budvar. Dráhy určitě ne. Navíc ohledně toho "fungování" se lze mnohé dočíst v historických análech (staniční kroniky, písemnosti) kdy si už za tý první republiky spousta zaměstnanců stěžovala na nepružnost a zapouzdřenost ČSD (ono typické vždyckysetodělalotakhle, případně jeho opak), které díky tomu zbytečně přichází o mnohé kšefty zejména ve výdělečné nákladce.
Neděle, 21. srpna 2022 - 20:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9757
Registrován: 5-2002
Bobík: já někde četl, že si tramvaje resp. MHD v Praze naposled na sebe vydělala i za socíku. V 60. a 70. letech nebylo běžné mít "tramvajenku" a platilo se za každou jízdu. Takže třeba zvednutí tarifu z 60 haléřů na korunu a poté na překryvných linkách nepřestupně za 2 Kčs se jistě pozitivně promítalo do hospdaření dopravního podniku To zdražení koem roku 1970 by bylo v dnešní ch cenách z 12 korun na 20 až 40... A k tomu regulované ceny elekřiny, všech dalších vstupů a platů. Cena celoroční síťovky byla v roce 1974 920 Kčs rok před tím možná i vyšší.
Neděle, 21. srpna 2022 - 20:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14901
Registrován: 5-2004
az do roku 74 se ale platilo "za cestu" neb prestupny tarif. Kdyz jsem v 80-tych jezdil do prace (metro bez prestupu) tak bych projel mesicne nejakych 42-44 Ksc. Mesicni stala 80. Dnes je opacny extrem - pokud nemas tramvajenku tak mhd jen v nouzi nebo pro cesty z centra nekam na periferii.
Neděle, 21. srpna 2022 - 20:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7316
Registrován: 7-2011
Borovička:
" já někde četl, že si tramvaje resp. MHD v Praze naposled na sebe vydělala i za socíku.... A k tomu regulované ceny elekřiny, všech dalších vstupů a platů."
Tady je právě problém, jak to, díky všem těm regulacím, vlastně správně počítat. A když všechno vpodstatě bylo "jednoho majitele" a jednotlivé firmy si to akorát přefakturovávaly vlastně "v rámci podniku". Nějakým prostým sčítáním se obávám, dobrat správného výsledku nelze, jelikož nikdo nezná ani ty skutečné náklady. Tenkrát sice byly třeba základní potraviny levné, jenže právě proto, protože dotované, takže třeba pekaři vlastně byli ve ztrátě, protože pečivo se prodávalo za nižší, než výrobní cenu. Navíc k tomu umělá zaměstnanost a držení i zcela ztrátových podniků. To až někdy ve druhé půli sedmdesátek do toho ekonomika začala soudruhům natolik házet vidle, že už ji nemohli ignorovat ani oni.
Emil Švec
Neděle, 21. srpna 2022 - 21:07:32  
Neregistrovaný host
No já tedy nevím. Jeden z mála státních podniků, který funguje je tak maximálně Budvar. Dráhy určitě ne. Navíc ohledně toho "fungování" se lze mnohé dočíst v historických análech (staniční kroniky, písemnosti) kdy si už za tý první republiky spousta zaměstnanců stěžovala na nepružnost a zapouzdřenost ČSD (ono typické vždyckysetodělalotakhle, případně jeho opak), které díky tomu zbytečně přichází o mnohé kšefty zejména ve výdělečné nákladce.

To bez pochybnosti. Ale ČD je mezi železničními dopravci jako DPP v Praze. Velká firma s velkým zázemím a obsluhou na úrovni. Když si vezmu stav vozového parku před 10 lety a dnes, tak je to úplně něco jiného
Pondělí, 22. srpna 2022 - 00:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9136
Registrován: 6-2004
Bobik: Dostane, že to vůbec pojede :D Ne jako dnes, že první co musím po otevření očí udělat kouknout do aplikace jestli Arriva sehnala dost otroků :D.

Pvvs: Doporučuji si to přečíst a pak pouštět podobná moudra...Jinak i DB dostávají injekce od státu v řádech mld EUR....

Bobik a ČD: Co k tomu napsat... Na osobní dopravě nikdy moc vydělat nejde... I Jančura postavil bussines na dotacích a ojetinách z Rakouska a Německa, které vypadají šíleně... A nakonec i ty Astra z toho Rumunska moc nepřišly..... A s čím jezdí soukromníci? Ojetiny z D?
Tam se vracíme k panu Boreckému... Český občan by chtěl ideálně ICE za cenu 810... Jel jsem jak Railjetem do Brna, tak i Interjetem do Plzně. Krásné stroje, ale ČD je mají jenom díky obrovskému zadlužení...
Pondělí, 22. srpna 2022 - 05:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7318
Registrován: 7-2011
9001:
" Dostane, že to vůbec pojede :D Ne jako dnes, že první co musím po otevření očí udělat kouknout do aplikace jestli Arriva sehnala dost otroků :D."
To je právě ta otázka. Já myslím, že to nepojede stejně, protože ty lidi zkrátka nebudou, bez ohledu na dopravce. Vždyť i ti velcí jich mají nedostatek. Akorát u těch velkých, když někdo vypadne, tak to jde "zamaskovat" prodloužením intervalů, zatímco u těch malých je to hned vidět. Jenže maskovat to taky nejde donekonečna.
9001:
"Jel jsem jak Railjetem do Brna, tak i Interjetem do Plzně. Krásné stroje, ale ČD je mají jenom díky obrovskému zadlužení..."
Takže jediný rozdíl mezi státním a soukromníkem je vlastně ve způsobu financování. Protože Jančura a ostatní soukromníci na stejný peníze jako ČD nedošáhnou, tak mají ty ojetiny. No, to se to potom konkuruje. [proud]

Takže pokud má veřejná doprava plnit svůj účel, nebude moci být jízdné nijak drahé (nebo budou lidi jezdit buď na černo, nebo vůbec), čímž pádem bude potřeba do ní nacpat fůru peněz. Ve výsledku je jedno komu, podstatné bude akorát to, zdali onen dotyčný dokáže službu zajistit. Čili dále se můžeme bavit akorát o tom, který model zvolit - zdali jeden státní, nebo více soukromých. Oboje má svoje pro i proti. Nicméně už za Rakouska přišli na to, že lepší bude spíš mít jedny státní KKStB a byla snaha soukromníky vykupovat, v čemž za republiky pokračovaly ČSD. A byť se to někdy ještě táhlo, třeba BEB (Buštěhradka) byla vykoupena někdy v první půlce 20. let, záměr toho počínání byl zřejmý. Na to, aby tady vzniklo prostředí vzájemně si konkurujících a tím cenu srážejících firem, jsme moc malým státem. A pokud se má něco platit z veřejných peněz, z důvodu zjednodušení, unifikace, řízení a hlídání kvality je lepší jedna firma, než deset malých.
Ostatně na to, že jet jenom na cenu není až tak úplně dobrý nápad se dnes a denně přesvědčujeme u spousty věcí ve všech možných oborech.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobik.)
okolojdoucí
Pondělí, 22. srpna 2022 - 07:03:18  
Neregistrovaný host
Bobik: konkurující si firmy mají na železnici v USA, tam většina infrastruktury patří soukromým nákladním společnostem. A podle toho to vypadá, protože logicky ty firmy řeší primárně svůj biznys. Infrastruktura je zoptimalizovaná až na kost (když firma plánuje na trati vozit dva páry nákladů denně, má trať kapacitu na ty dva páry. Více kapacity by stálo peníze navíc a nemělo to užitek). Sice tam mají ze zákonapovinnost umožnit jízdu Amtraku ale nemají povinnost pro něj udržovat kapacitu. Proto se tam občas stane že nějaké město Amtrak přestane obsluhovat protože majitel infrastruktury oznámí že není kapacita. Navíc nákladnínspolečnosti logicky preferují své vlaky a nemají problém nechat Amtrak někde vyhnít i několik hodin, protože Amtrak je pouze trpěn z donucení. Tenhle model je sice výdělečný ale pro osobní dopravu zcela nepoužitelný.
Pondělí, 22. srpna 2022 - 19:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 7-2012
164 (od 17.9.2022)
prodloužení linky z Polikliniky Petřiny přes nové zastávky Kusá, Radimova, Kajetánka, Pod Královkou do nové konečné Malovanka
Pondělí, 22. srpna 2022 - 19:28:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 8-2020
Ani to nebolelo [wink]
Buduje se tam nějaké obratiště?
23-24.9
Pondělí, 22. srpna 2022 - 19:43:06  
Neregistrovaný host
Nebolelo, protože před volbama, takže jde hned všechno. Historicky podobně třeba jako vznik 125 nebo klouby na 135...
Petr_k
Pondělí, 22. srpna 2022 - 19:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13595
Registrován: 4-2003
K čemu obratiště? Předpokládám výstupní v zastávce 143+149 na Vrchol studentského alkoholismu, manipulační+nástupní v 149 směr Pod Královkou.

Otázkou je, jestli a JAK to Omě zvládne vyjezdit, když má dostat ještě několik pořadí ACI.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pondělí, 22. srpna 2022 - 19:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 8-2020
Jo, tam se asi dají odstavit autobusy. Přemýšlel jsem nad ulicí Diskařskou.
Petr_k
Pondělí, 22. srpna 2022 - 20:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13596
Registrován: 4-2003
Tam by je asi tenisti z SK Hradčany sežrali [proud]

Z hlediska konstrukce JŘ bude patrně tohle prodloužení na úkor pauzy u Polokliniky, jistě k veliké radosti z konečné na otočku bez WC a bufetu.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pondělí, 22. srpna 2022 - 22:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 8-2020
A nemá Královka nějaké zázemí? Byť pořád jsou to kroky navíc...
jentak
Úterý, 23. srpna 2022 - 07:51:41  
Neregistrovaný host
Opravdu je tak složité otevřít ten almanach od ROPIDU, kde to je namalované?