Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 25. 5. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 25. 5. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 19. května 2022 - 11:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13792
Registrován: 4-2003
Demon3:Opět předvádíte teorie bez znalosti situace.

Plácáš nesmysly jako vždy. Ostatně je to hezky vidět na srovnání ceny TT Barrandov - Holyně odhadované a ceny, za kterou byla zrealizována. Viz třeba zde: https://zdopravy.cz/tramvajovou-trat-z-barrandova-do-holyne-posta vi-strabag-cena-je-o-40-procent-nizsi-82673/


Odpověď je naopak zcela jasné ANO. Poměr výkon/cena je stále ten nejsledovanější parametr.

Zcela správně poznamenáno. Ale věrný svému advokátství kde jaké howadiny made in DPP jsi to zase špatně použil [biggrin].


Mahagonové obklady a dvoupatrovou čekárnu s vířivkou si možná mohou dovolit v Dubaji, ale tady jsme stále v poněkud jiné situaci.

Ale jdi, tady se vůbec nejedná o to, zda se použijí stožáry ze zlata, nebo z oceli.

Navíc stožáry a další drobnosti jsou na tramvajové trati záležitosti na té cenové úrovni, jako kdybych se rozhodoval mezi různými tvary madel na otevírání šuplíků u kuchyňské linky. Čili jestli si pořídím ze stejného materiálu kulaté či hranaté je z hlediska ceny kuchyňské linky naprosto bezvýznamnou položkou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 19. května 2022 - 11:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13793
Registrován: 4-2003
Jonáš Karlík:Nenávist k OMH86 by neměla být zaslepená, a pokud ten člověk napíše názor, neměl by být dehonestován jen proto, že takový názor má.

OMH je sice OMH, ale vláčet ho kanálem jen proto, že je to OMH, je prostě nesmysl.


Posledně rekonstruované tratě nebo novostavby z pera DPP postrádají téměř jakoukoliv estetiku a je s podivem, že ještě před 20 lety byly tratě rekonstruovány kvalitněji než teď.

Asi tak.


Srovnání Českomoravské, Sokolovské, Černokostelecké, Mariánských hradeb se stavbami z poslední doby Lihovar, Zahradní Město a Holyně opravdu neodpovídají nákladům na organizaci IPR, která je financována z rozpočtu hl. m. Prahy a takové věci má hlídat.

Přesně tak a je velká škoda, když se dopustí zbytečných estetických úletů. A to ten Lihovar ještě nevypadá tak úplně tragicky, přiznám se, že tam jsem nic ani lepšího nečekal. Zahradní Město je taková typická promarněná příležitost...


Je skvělé, že Praha konečně začíná stavět nové tramvajové tratě, ale mají-li Holyně, Pankrác nebo Lihovar přesvědčit obyvatele Bohnic o potřebě tramvají, tak tímto dosáhly přesného opaku.

Pankrác bych vynechal, to je provizorium a je vůbec div, že se ho podařilo realizovat vzhledem k odporu vedení Prahy 4 vůči tramvajím a VHD obecně.
hlášení
Čtvrtek, 19. května 2022 - 12:10:11  
Neregistrovaný host
Problém není ani to, že kritizuje architekturu nebo jiný píčoviny. Problém je, že s oblibou ukazuje na kdejakou blbost, ale sám není ani schopnej vyplodit popisek fotky.
I v těch podcastech se neukazuje jako nejbystřejší, obvykle je neustále opravován hostem. Neprokazuje žádnou hloubku znalostí problematiky. Je to přesně ten typ, kterej si přečte titulek a pár prvních slov a už má na věc jasnej názor. On sám s oblibou očerňuje lidi z DP i jiných organizaci, opět bez znalosti věci.
Jahu
Čtvrtek, 19. května 2022 - 12:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 8-2005
A to ten Lihovar ještě nevypadá tak úplně tragicky, přiznám se, že tam jsem nic ani lepšího nečekal.
Kromě toho schodu, na kterém jsem se při první cestě málem přerazil, při přestupu z tram (směr DC) na bus, mi Lihovar nepřipadá nijak tragický.
"Zajímavé" je i místo pro přecházení u zast. bus na místě původního přechodu pro chodce, kde spousta chodců i řidičů vůbec netuší, že se nejedná o přechod pro chodce a že zde chodci nemají přednost.
Jonáš Karlík
Čtvrtek, 19. května 2022 - 13:42:17  
Neregistrovaný host
Lihovar nebyla obyčejná oprava, ale radikální přestavba v jejíž blízkosti bude stát nový Dvorecký most. Je to jeden z důležitých přestupních uzlů v Praze.

Aby stavba, do které město nalilo miliony korun, vypadala v roce 2021 takto ? Myslím si, že i úplný ignorant musí cítit, že veřejný prostor vypadat prostě takhle nemá. Rozumím i argumentům demona o cenách materiálů, ale v rámci celkové rekonstrukce ulice, kdy se jde i do sítí, je povrch zastávky minoritní položka. DPP nepotřebuje dalšího architekta (architektku), DPP potřebuje kontrolu, přes kterou tohle prostě nemůže doputovat na stavební úřad.

To už v Praze neumíme udělat věci kvalitně ? Praha je kolébkou světové architektury již od středověku. To vážně nemáme v krvi dělat věci lépe a musíme se srovnávat s tím, že novostavby vypadají jak z osmdesátek?

Doporučuji podívat se na to, když město pochopí, že tramvajové tratě nemůže navrhovat jenom dopravák. Bratislava - Petržalka
KGX Žízeň
Čtvrtek, 19. května 2022 - 17:29:48  
Neregistrovaný host
Nechtěl jsem, ale nemůžu si nerejpnout - to, že novostavby tramvajových zastávek vypadají jak z osmdesátek, to vadí, a že novostavby (pardon - papírově rekonstrukce) tramvají vypadají jak ze šedesátek, to nevadí? Tady je něco špatně.
Pawel
Čtvrtek, 19. května 2022 - 21:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2469
Registrován: 5-2002
V tomto článku s OMH dost souzním. Barvu a vůbec provedení sloupů nechápu od počátku (v celé Praze je v tom zmatek, ale na nové trati je to doopravdy neomluvitelné), asfalt v Holyni beru jako dočasné řešení. Absence informací na zastávce je nepochopitelný kix.
IPRu si vážím, ale toto je doopravdy fail, stejně jako Pankrác, Lihovar a další. Ovšem i stavby z předchozí éry jsou otřesné, jako třeba Želivského (u metra) - asfalt kam oko dohlédne, k tomu busodrom, podobně v menší verzi Vypich nebo Petřiny. Kdyby stejná zástávka byla v Německu, budou tam stromy a další zeleň, pěkný mobiliář, celkově to bude příjemné místo k pobytu a čekání. V Praze toto absolutně neumíme.
P_v
Čtvrtek, 19. května 2022 - 21:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 5-2002
KGX Žízeň: Pokud by ty tramvaje vzor 60 vypadaly jako dlabaný ingot, asi s tím problém mít budeme. Jenže on je navrhl uznávaný designer a to celkem zdařile. Což se o tom vystrojení TT, co dům dal a kam to vyšlo, říci nedá.
Petr_k
Čtvrtek, 19. května 2022 - 22:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13519
Registrován: 4-2003
Dokud se bude mrmlat o "dyzajnu" veřejného prostoru až ex-post, tak se nestane nic. Systémová změna by mohla nastat, pokud by jediným kritériem pro hodnocení přestala být cenovka. A zároveň taky musí dojít k eliminaci egomaniakálních architektů a dyzajnérů typu mastnýho Patrika, aby nedocházelo k exhibicionistickým excesům typu neudržovatelný Střížkov zesraný od holubů apod.

Tétrojka zevšedněla a okoukala se. Možná to je kvalitní vzhledový design, ale jakmile zevšední (což během těch 60 let provozu se stalo několikanásobně), tak ztratí většinu přitažlivosti. Kardaus sám s jakoukoli piedestalizací nesouhlasil, protože design a vkus je věc individuální, a kdyby viděl, jak jsou některé vozy i přes "modernizaci" kvůli hnilobě zkroucené (balkán hadra), tak by řval.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
kubiqcz
Čtvrtek, 19. května 2022 - 23:27:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 4-2013
Zdravím, nevíte někdo, jak bude v provozu 23 během výluky Céčka? V textu o výluce je uvedeno, že bude prodloužena dolů na NBS, avšak ve výlukovém jízdním řádu je uvedena jako konečná Smíchov.
Pátek, 20. května 2022 - 00:27:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 8-2020
Bude uzavřena trať přes Most Legií. https://pid.cz/vyluky/ujezd-narodni-divadlo-2/
Pátek, 20. května 2022 - 00:47:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 4-2022
Libuš:
Na konečné v Modřanech je vyhlouben takový náznak připojovacího zářezu, pak je pár set metrů úsek, kde se zatím pracuje málo. Zhruba od hasičárny až po křižovatku s Novodvorskou je to rozrýpané důkladněji. Novodvorská sama je zatím netknutá, jen všude kolíky.

kubiqcz
Pátek, 20. května 2022 - 05:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 4-2013
Daarzyn67: Díky, tím se to vysvětluje. Taky to tam mohli napsat.
Polaď-Prahu-Nasrat
Pátek, 20. května 2022 - 08:24:18  
Neregistrovaný host
Že vlivem nějaké mimořádky jede 9 z Anděla přes Zborovskou pochopit dokážu.
Že se tak ale stane bez jediného hlášení/upozornění, vysvětlení a informace o tom, kudy teda vlastně pojede a kde se napojí na svoji trasu, to je nicméně prasárna.
Navíc na tom jejich slavném DPP webu o tom není ani slovo a když ta "naše" 9 zahýbala u ND do Národní, tak na Legiích stála na světlech už další.

To jsou nějaké pokusy na lidech, či co?
Pátek, 20. května 2022 - 10:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 9-2015
Polaď-Prahu-Nasrat:
"Že vlivem nějaké mimořádky jede 9 z Anděla přes Zborovskou pochopit dokážu.
Že se tak ale stane bez jediného hlášení/upozornění, vysvětlení a informace o tom, kudy teda vlastně pojede a kde se napojí na svoji trasu, to je nicméně prasárna.
Navíc na tom jejich slavném DPP webu o tom není ani slovo a když ta "naše" 9 zahýbala u ND do Národní, tak na Legiích stála na světlech už další.

To jsou nějaké pokusy na lidech, či co?"

Nevidím v tom žádný problém. Máš si sledovat kudy to pojede než do toho vlezeš.
Jahu
Pátek, 20. května 2022 - 11:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 8-2005
Že vlivem nějaké mimořádky jede 9 z Anděla přes Zborovskou pochopit dokážu.
Že se tak ale stane bez jediného hlášení/upozornění, vysvětlení a informace o tom, kudy teda vlastně pojede a kde se napojí na svoji trasu, to je nicméně prasárna.
Navíc na tom jejich slavném DPP webu o tom není ani slovo a když ta "naše" 9 zahýbala u ND do Národní, tak na Legiích stála na světlech už další.

To jsou nějaké pokusy na lidech, či co?
Nevidím v tom žádný problém. Máš si sledovat kudy to pojede než do toho vlezeš.


Že to není na webu, to ještě pochopím. Mohlo jít o mimořádný odklon jediného spoje.
Že se švec neobtěžoval vzít mikrofon a zakejhat do něj něco ve smyslu "tento spoj pojede mimořádně přes zastávky Zborovská a Jiráskovo nám. k Národnímu divadlu a dále po své trase", je ostuda. Několik lidí tím určitě naštval, někomu zkomplikoval cestu a ve výsledku tím poškodil (nebo minimálně nezlepšil) vnímání své profese veřejností. Krásně tím ukázal, jak jsou mu cestující, které veze, ukradení.
Smithers
Pátek, 20. května 2022 - 11:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 808
Registrován: 12-2007
Technická: hlášení do vozu občas nefunguje a řidič to ani nezjistí. Ale určitě to byla jeho vina, že jo.
mot
Pátek, 20. května 2022 - 14:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3668
Registrován: 7-2017
Tétrojka zevšedněla a okoukala se. Možná to je kvalitní vzhledový design, ale jakmile zevšední (což během těch 60 let provozu se stalo několikanásobně), tak ztratí většinu přitažlivosti
No vidíte. A mně se už od počátku nelíbila Škoda 14T aniž by stačila zevšednět.
McBain
Pátek, 20. května 2022 - 14:51:35  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27009
Registrován: 5-2002
Jsem šel náhodou kolem:


Pátek, 20. května 2022 - 20:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9086
Registrován: 6-2004
KarlosK: Možná bych sundal brýle šotouše a vzal si brýle normálního cestujícího ;-).

Smithers: To by se snad stávat už nemělo ne? To jsem bral, když ještě jezdily T3 6xxx a 7xxx, kde do toho nikdo moc nechtěl už investovat, ale dnes ?

Petr_k: Ono už to není ani o té cenovce, ale pohodlnosti... Ono i za cenu tohohle se dá postavit něco trochu jiného, hezčího.Krásným příkladem je čerpací stanice na Slovensku, kde majitel řekl, že nechce dát víc, než stojí "unifik", ale architekti mají volnou ruku.... Matúškovo

Já pořád píšu, že T3 je vlastně kultovní kvůli Sovětům kteří nic jiného nechtěli :D... Ale to se nehodí a dnes už vůbec... Jinak Kardaus je autorem i T5 ;-)
P_v
Pátek, 20. května 2022 - 21:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2776
Registrován: 5-2002
Ne, tu hranatost dělal akad. soch. Ivan Linhart.
Petr_k
Pátek, 20. května 2022 - 22:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13521
Registrován: 4-2003
P_v - Původní design T5 (a KT4) dělal ještě Kardaus, Linhart to jen ohranil a zjednodušil.

mot - Věc názoru. Líbivost designu je individuální, co se líbí jednomu, nemůže se líbit druhýmu.

9001 - Opět, věc názoru. Kdyby na Lihovaru vzniklo taky nějaký solitérní UFO, tak půlka hnidopichů bude řvát, že to je drahý, a druhá, že to je hnusný [lol] Navíc Lihovar není úplně finální stav, ale jestli se to doladí jen olgojchorchojizací (boudy) nebo se do toho bude hrabat víc při příležitosti dokončení toho develotringu naproti, to nikdo odhadnout nedokáže
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pátek, 20. května 2022 - 22:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 8-2020
KarlosK:
"Nevidím v tom žádný problém. Máš si sledovat kudy to pojede než do toho vlezeš."
To si pletete s autobusy, ty ukazují přes-zastávky. Tramvaj zvládne ukazovat jenom tu konečnou a tu další (což by mělo za normálních okolností stačit). Sledovat "kudy to pojede" se dá až vevnitř, ale co jsem zažil, tak u mimořádek se zvládnou ukazovat jenom zastávky do následujícího kolejového rozvětvení.

(Pokud by tyto zastávky byly uvedeny, včetně zastávky, kde se napojuje na svou původní trasu, pak by byla stížnost cestujícího neoprávněná.)
Sobota, 21. května 2022 - 07:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 1-2013
McBain: [ok]

Dovolím se zeptat znalých: u pražského vozu T2 (vlastně jen 6001) v tehdejším pravidelném provozu používán zadní transparent nebo byla vzadu u zadního okna zasouvací plechová tabulka s číslem linky?
Sobota, 21. května 2022 - 08:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7223
Registrován: 7-2011
Smithers:
"Technická: hlášení do vozu občas nefunguje a řidič to ani nezjistí. "
Přesně tak. Zrovna u 15T z nějakýho záhadnýho důvodu při síťovým režimu nejde kecafon. Nevím proč, "oficiálně" se o ničem neví. Já na to onehdá přišel vlastně náhodou, protože na Karláku jsem odkecal odklon a na Moráni mi přišla ženská vynadat, že s tou 22 jedu jinam a nikdo nic neví. Když jsem kecafon zkoušel na konečný, samozřejmě už bez síťáku, tak šlapal normálně a přijít na to, že je to zrovna síťákem, byl docela oříšek. V depu na mě taky koukali divně, co si to vymejšlím.

Na 15T se dostanu v úterý a v dubnu, takže jestli se tím vůbec někdo zabýval a s jakým výsledkem, to netuším.
Smithers
Sobota, 21. května 2022 - 12:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 809
Registrován: 12-2007
Bobik: problém jsem viděl i na kachně.
Sobota, 21. května 2022 - 13:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3898
Registrován: 3-2004
Bobik: A neměl jsi před tím relaci? Pač než ta definitivně spadne, povídáš to všechno dispečinku místo salonu. Děje se to běžně.
Sobota, 21. května 2022 - 13:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7224
Registrován: 7-2011
Ústečák: To je klidně možný, že to hlásání shora dělá taky, ovšem tohle relací určitě nebylo. Ty se na 15T dostaneš určitě častěji než já, tak si tam někde na konečný schválně někdy zkus jen tak hodit na chvíli síťák a zapni kecafon. Já to právě zkoušel, protože když jsem kecal, teda pokoušel se, odkecat odklon i cestou zpět, tak jsem právě zjistil, že zase mluvím do zdi. A na to konto to na tý konečný vyzkoušel i se síťákem. A fakt nic. Pravda, už je to nějakej čas zpět a třeba to někdo už dal dokupy, nebo třeba to dělaj jen ty starší a fejslifty už ne. Nevím.
Sobota, 21. května 2022 - 15:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3899
Registrován: 3-2004
Teď jsem to zkoušel se síťákem na pankrácký 15T a vše ok.
Sobota, 21. května 2022 - 18:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9088
Registrován: 6-2004
Tak 23 zažila labutí písen.

Linku 23 již DPP nemá v plánu provozovat v soupravách. Prvním důvodem je vandalismus ve druhých vozech, dalším dlouhé přerušení provozu linky 23, které zastavilo proces obnovy flotily těchto tramvají a souběh jejich pobytu venku (bez vozovny Hloubětín) dostal řadu těchto tramvají do stavu, kdy by jejich provoz byl dlouhodobě neudržitelný. Některé tyto vozy tedy pravděpodobně čeká konec.
Ještě na jaře 2020 bylo v plánu z Malostranské doplňovat spojem linky 23 každý spoj linky 22 (včetně doplněných spojů jen s objezdem Právnické fakulty), ale priority města se následně změnily a větší pozornost se v oblasti turismu věnuje historickým linkám. Spojení na hrad tak bude pravděpodobně nutné nejpozději od příštího roku řešit standardními vloženými spoji linky 22, byť nás to samozřejmě velmi mrzí, protože spojení účelu posily turistického spojení vozidly T3 bylo původně nepochybně životaschopné a vyhledávané.
Sobota, 21. května 2022 - 19:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 8-2020
Není to blbost z orientačního hlediska? Vložené spoje by:

a) měly mít linku 32, aby nebylo těch konečných moc
b) měly normálně používat linku 23

Jestli někomu u b) vadí, že nebude mít garantovaně historická vozidla, můžou dát poznámku do jízdního řádu (podobně jako je vozíček), což by se také mohlo rozšířit například i na linku 2.
KGX Žízeň
Sobota, 21. května 2022 - 20:15:11  
Neregistrovaný host
P_v:
"KGX Žízeň: Pokud by ty tramvaje vzor 60 vypadaly jako dlabaný ingot, asi s tím problém mít budeme. Jenže on je navrhl uznávaný designer a to celkem zdařile. Což se o tom vystrojení TT, co dům dal a kam to vyšlo, říci nedá."
Já nemám až tak problém s designem, byť je poplatný době vzniku, ale souhlasím, že je to pořád docela pěkný stroj. Mě neskutečně vadí, že na rozdíl od rekonstrukcí vozů KT8D5, které se dle mého názoru docela povedly, se vozy T3 zrekonstruovaly ve stylu novodobý Trabant, prostě sockaverze se vším všudy. A tohle ani sebelepší design nezachrání. Že se zakonzervovalo předpotopní nožní řízení, to bych tomu vozu ještě odpustil. Ale že musím v 21. století lítat kolem vozu jak debil, abych si seřídil zrcátka, přičemž v levém stejně nic nevidím, to už mi připadá za hranou. Stejně jako zachování stěračů, který sice půlku okna nesetřou, ale zato dělají nádherný retrokravál.
Lc_736__c_954
Sobota, 21. května 2022 - 20:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6670
Registrován: 6-2006
Bobik:
"třeba to dělaj jen ty starší a fejslifty už ne"
Hádám, že by to záleželo spíš na typu Apexu než na faceliftu, protože USB i neUSB palubáky jsou tam i tam. Bude to asi podobná záludnost, jako nefunkční příposlech v Šumperku s DT06, který se náhle probudí s přehráním hlášky "příští zastávka je na znamení". [crazy]
Neděle, 22. května 2022 - 06:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3900
Registrován: 3-2004
Lc: Fakt? To ani nevím! Ty šumperáky jsou stejně super, ty se fakt rozhodly vyvinout v jinou entitu...
Lc_736__c_954
Neděle, 22. května 2022 - 08:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6671
Registrován: 6-2006
Je fakt, že už jsem se s tím dlouho nesetkal, ale určitou dobu to vážně dělalo.
Neděle, 22. května 2022 - 13:07:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 101
Registrován: 12-2017
Všiml jsem si, že Ostravě na některých místech to mohou tramvaje svištět až 80. Něco bránilo této rychlosti by na trase do Zdib kromě toho, že nemá dopravní podnik vhodné tramvaje.
Lc_736__c_954
Neděle, 22. května 2022 - 15:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6672
Registrován: 6-2006
Vlastně moment, já to trochu popletl. Až do té zastávky nz nešlo hlášení v salóně, ne příposlech.
Neděle, 22. května 2022 - 17:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7226
Registrován: 7-2011
Jo, erpéčka jeden čas skutečně občas nehlásila do salonu (pak časem se to někde, nějak chytlo). Jak mi bylo vysvětleno (depem), bylo třeba to při startování podržet ve dvojce trošku déle (než obvykle). Asi aby to ti startovací permoníci stihli všechno oběhnout a aby nějaká relátka stačila relat a stykače stýkat. Je fakt, že někdy se startovací pokus musel zopakovat, ale pokud se postupovalo správně, navíc byl úplněk a obětovala se koza, nakonec to všechno klaplo a fungovalo, jak má (takže koza nezemřela zbytečně). [proud]
Lc_736__c_954
Neděle, 22. května 2022 - 19:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6673
Registrován: 6-2006
Mně to vždycky probrala Sibeliovka i bez kozy. [lol]
Neděle, 22. května 2022 - 20:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9089
Registrován: 6-2004
ffff: Ve velké zkratce razítko :D . Všechny pražské tramvaje jsou homologované na 60 km/h max resp 65 km/h (kachny a možná i T3). V Ostravě taky můžou lítat 80 jenom Stadlery a Škody co mají tak půl roku....

Do Zdib to nemá moc smysl. TT bude na zvýšeném tělese v úrovni vozovky... Navíc těch 200m mezi cedulemi Praha a Zdiby to je škoda trakční energie...
Neděle, 22. května 2022 - 21:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3901
Registrován: 3-2004
Lc: Ano, Sibeliova. Lék i zmar. Bermudský trojúhelník Apexu... [happy]
Pondělí, 23. května 2022 - 10:30:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 5-2002
https://www.dpp.cz/s/novyhlas
Pondělí, 23. května 2022 - 20:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2018
Ze začátku provozu linky 23, když byla krátce (asi tři týdny?) vypravována ještě z Vozovny Žižkov místo Hloubětína. Vše se jezdilo manipulačně, akorát jednou začal řidič nabírat už ze Žižkova, tak jsem se svezl [happy]





Pondělí, 23. května 2022 - 23:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 8-2020
No asi nejlepší by bylo, aby ten hlas použili k "učení" nějakého syntetizátoru, ten by nezestárnul [wink]
Malý_fotograf
Úterý, 24. května 2022 - 14:39:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7883
Registrován: 5-2002
Daarzyn67: Souhlas.

Jinak z možností nejsem odvařen. Chtěl bych, aby zůstalo hlášení ženám, ale současně je jednoznačně nejlepší muž pod číslem 2. U vybraných dvou ženských mi přijde, že číslo jedna syčí a číslo tři je sice o trochu lepší, ale zas jí nepřirozeně poskakuje hlas.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 24. května 2022 - 17:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 4-2009
Zdravím, dnes jsem měl možnost poslechnout si na devítce nové hlasy. Pro který hlas hlasujete vy? Zajímá mě, koho by vybrali šotouši :-)

Já hlasoval pro hlas #2.

https://pid.cz/dpp-vybira-novy-hlas-pro-autobusy-a-tramvaje-mhd/
Úterý, 24. května 2022 - 18:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9651
Registrován: 5-2002
A fakt Praha potřebuje zrovna toto řešit a k tomu přemalovávat tramvaje, do kterých nebude mít na elektriku. Ale politici se potřebují zviditelnit.
Úterý, 24. května 2022 - 19:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3902
Registrován: 3-2004
Borovička: Stále ty samé kecy.

Řeší se i jiné věci. Třeba metro, tramvaje a trolejbusy. A krom toho i marginálnější věci. Selektivní slepota ale fakt není na místě, vzhledem k reálné situaci mi to přijde jen jako potřeba si za každou cenu kopnout, čímž se obloukem vracím k první větě.
Úterý, 24. května 2022 - 20:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 4-2006
Taky mi přijde nejlepší hlas #2. Má příjemnou barvu a dobře rozčísne okolní hluk. Je mi i povědomý, ale nepoznal jsem ho. [happy] #1 je moc jemná a ve všeobecném hluku zanikne. #3 se snaží až moc zřetelně artikulovat, což je nepřirozeně pomalé a trhané. (Ale šlo by to se stejným hlasem namluvit jinak, samozřejmě.) #4 mi přijde, že trochu ráčkuje.

Mimochodem, nebylo by vhodné začít místo nekonečného "přestup na linky S a další vlakové spoje" hlásit jen "přestup na železnici"? Doba potřeby propagace linek S už spíš pominula, a není potřeba vytvářet akustický smog, moc dlouhá hlášení stejně lidi neposlouchají. A ideálně to hlásit jen u zastávek, co se nejmenují "Nádraží ...", protože "Nádraží Xyz, přestup na železnici", no to by blbej neřek, že se dá na nádraží přestoupit na vlak.
I am the passenger, and I ride and I ride...
P_v
Úterý, 24. května 2022 - 23:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 5-2002
Třeba Nákladové nádraží Žižkov, že. [happy]
Středa, 25. května 2022 - 01:16:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 8-2020
P_v: Jakože by tam cestující jezdili pro vagony s uhlím? Já si myslím, že celková snaha přejmenovat vše na Nádraží je zbytečná, stačilo by prostě dát do jízdních řádů ikonku vláčku (zvláštní je, že na JŘ to mají akorát tak Nádraží Horní Měcholupy) nebo S, a na LED panelech ukazovat "Název Zastávky (V)" (obdobně písmenka A/B/C/D/X).

Kromě toho by bylo dobré rozlišit ta nástupiště u nádraží, třeba zastávka linky 17 by se měla jmenovat Nádraží Holešovice západ či podobně...
Středa, 25. května 2022 - 05:07:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7228
Registrován: 7-2011
P_v:
"Třeba Nákladové nádraží Žižkov, že. [happy]"
Tos mi připomněl tu dnes již legendární historku, jak se jednomu kolegovi doslova vboural do tramvaje jakýsi rusák s ohromnými kufry a s arogancí pánů tvorstva (jim tolik vlastní) řidiči poručil: "zkaž miňjá, kak búdět vakzál". Řidič zachoval klid, pomyslel si něco o tom, neřekl, jsi který, já ti dám, parchante, jen odvětil "da, ja zkažu" a jelo se. No a na Žižkově, kde byly už vidět vagony z ulice, se jen otočil na rusáka, ukázal rukou a povídá:"pasmatri, vakzál". Rusák pokýval hlavou, vystěhoval kufry a hrdě odkráčel směr nákladové nádraží Žižkov. [biggrin]
Daarzyn67:
"Kromě toho by bylo dobré rozlišit ta nástupiště u nádraží, třeba zastávka linky 17 by se měla jmenovat Nádraží Holešovice západ či podobně..."
S tím opatrně, aby to dávalo logiku. Různý východy, záchody a podobně lidi spíš zmatou, protože zpravidla netuší, kde jaká světová strana je. Viz třeba atuálně Želva, kde s tím má problém i fůra řidičů. Vždycky to bylo (služebně) "Strojimport" a "u metra", dneska je to Želva východ a západ a fůra lidí se v tom obtížně orientuje (osobně mám mnemotechnickou pomůcku, kdy Strojimport byl PZO se Západem - tedy západ a metro původně bylo ruskýho typu - čili východ [proud]).
Středa, 25. května 2022 - 07:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9653
Registrován: 5-2002
Nákladové nádraží Žižkov, tam už přece koleje nevedou. Jakto že to nepřejmenovali?! To je matoucí skoro jako Lihovar tam bych taky čekal, že vaří líh.
Středa, 25. května 2022 - 07:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9654
Registrován: 5-2002
Řeší se i jiné věci. - no ale většinou zatím dost neúspěšně, což se nedá politicky moc prodat. Zato přebarvení tramvají a nový hlas v tramvaji ano. Ale já v tom vidím nulový až záporný přínos.
Středa, 25. května 2022 - 09:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 4-2006
Borovičko, je tak těžký pochopit, že nový hlas se neřeší z něčího rozmaru, ale protože paní Hazdrová si přála skončit? Píšou to i v tom článku, aspoň si ho přečti.

P_V: Ano, čekal jsem, kdo přijde s něčím, kde to nesedí. [happy]
I am the passenger, and I ride and I ride...
Středa, 25. května 2022 - 10:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3903
Registrován: 3-2004
Paní Dagmar Hazdrová je ročník 1933. Své si odmluvila. Odpovědní ji poděkovali za její skvělou práci a začali hledat následovníka, k čemuž ji i přizvali. Z užšího výběru dále vybírá veřejnost. Osobně netuším, jak by to šlo zorganizovat lépe.

Najít hejt i na tohle mi už fakt přijde úplně mimózní.
Středa, 25. května 2022 - 10:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9655
Registrován: 5-2002
To bude asi tím, že dříve hlásil zastávky řidičs chraplavýcm hlasem, chápu že má jiné povinnosti. Ale dělat z technické záležitosti vědu, která zaměstnává odborné komise a přidat na závěr jako PR anketu, to přijde úplně mimózní zase mně.
McBain
Středa, 25. května 2022 - 13:42:56  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27012
Registrován: 5-2002
Borovička:
"Nákladové nádraží Žižkov, tam už přece koleje nevedou. Jakto že to nepřejmenovali?! To je matoucí skoro jako Lihovar tam bych taky čekal, že vaří líh."

No a co? Tady už nádraží není 70 let a jmenuje se to tam pořád stejně.
Středa, 25. května 2022 - 13:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9656
Registrován: 5-2002
McBain: To by ovšem v kontextu diskuze (není potřeba vytvářet akustický smog) museli na nádraží, které už není nádražím explicitně hlásit "Zde není přestup na linky es a další vlakové spoje" .-)