Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 12. 4. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 12. 4. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Petr_k
Pátek, 08. dubna 2022 - 11:48:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13489
Registrován: 4-2003
Demon3:
""Kdo s čím zachází"
Oceňuji tvé přiznání, ale stejně, hledej si levnýho zubaře.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Micinka
Pátek, 08. dubna 2022 - 13:20:51  
Neregistrovaný host
Copak, pošleš na něj agresivního kocoura nebo po něm hodíš papírovej trolejbus ?
Pátek, 08. dubna 2022 - 15:08:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1963
Registrován: 11-2005
Já nevím, je tak těžké třeba přejmenovat tu zastávku v Krči, aby se místo Višňová jmenovala třeba Pod Višňovkou nebo Paprsková a voilà, problém je vyřešen!

Orky:
"ROPID by tohle udělat nemohl, protože to není v jeho pravomocích."

Kdo jiný by měl o názvech zastávek v PID rozhodovat, než ROPID?

pdk:
"Višňová - jednak každá z nich je v jiném seznamu zastávek, jednak ta druhá je uváděna jako Višňová (PB)"

Rád bych se nechal poučit, jaké různé seznamy zastávek existují. Že se to dá rozlišit příponou "(PB)", jsem taky záhy odhalil, ale třeba jsem musel hlásit chybu v aplikaci PID Lítačka, která mě i při správném zadání s (PB) tvrdošíjně vyhledávala spojení do té Krče. A to já jsem ze světa už zvyklý na ledacos -- třeba v Polsku mě tamní appka nacházela spojení s "přestupem" mezi stejně pojmenovanými zastávkami (vzdálenými více než 100 km), mezi nimiž jsem se podle vyhledávače měl teleportovat. Co ale "obyčejný Franta", který se v příponách (PZ), (PB) a (RA) nezorientuje?
KÉRJÜK, ÚGY HAGYJA EL EZT A HELYISÉGET, AHOGY AZT ÖN ÚJRA SZERETNÉ TALÁLNI. KÖSZÖNJÜK
Pátek, 08. dubna 2022 - 17:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 4-2019
Libcha:
"Rád bych se nechal poučit, jaké různé seznamy zastávek existují."
Viz https://pid.cz/zastavky-pid/ - hned na začátku se musím rozhodnout, zda hledám zastávku v Praze nebo mimo Prahu.
Pátek, 08. dubna 2022 - 17:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 4-2019
Libcha:
"Kdo jiný by měl o názvech zastávek v PID rozhodovat, než ROPID?"
Pokud jde o zastávky v Praze, tak magistrát, Ropid to zajisté může posoudit či navrhnout. Mimo Prahu už do toho Ropidu vůbec nic není.
Martin
Pátek, 08. dubna 2022 - 17:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10413
Registrován: 5-2002
Prox:
Adam Scheinherr v úterý v Campu říkal, že když mu přijde podnět na změnu názvu zastávky, tak to předává na Ropid. I z jiného zdroje mám potvrzeno, že velké slovo má letištní Martin. Tím to ho vyzývám ať to potvrdí či popře

O názvech zastávek a číslech linek rozhoduje v konečné podobě ten, kdo vydává dopravcům licence. Konkrétně v případě Prahy je to Magistrát hl. m. Prahy - Odbor dopravy.

Podněty a připomínky k názvům zastávek získává ROPID, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Odbor dopravy, Místopisná komise, jednotliví zastupitelé MHMP nebo samosprávy MČ. Přestože nejvíce připomínek dostáváme my a Místopisná komise, nikdy není rozhodnutí na jediném člověku. Což předpokládám není výsada pouze dopravy, ale všech oborů lidské činnosti. Veškeré názvy jsou konzultovány napříč lidmi z MHMP Odboru dopravy, Dopravního podniku a Ropidu. Pokud dojde k dohodě, je oslovena většinou i městská část, která je o této změně informována s možností vyslovení nesouhlasu. O ničem takovém nerozhoduje jeden člověk, jak z některých názorů tady na k-reportu vyplývá.

Nicméně podnět na změnu nechodí pouze od občanů nebo politiků aj., ale názory na názvy zastávek máme samozřejmě i my z Ropidu a takové přejmenování musíme konzultovat s Odborem dopravy a ne vždy je nám vyhověno.

Osobně se hlásím k názoru a přiznávám, že jsem to já, kdo iniciuje u názvů konečných zastávek používat všeobecně známé lokality a eliminovat názvy dle ulic typu Ratibořická, Bezděkovská nebo Ciolkovského. Důvod je prostý - konečná zastávka musí být dle legislativy zobrazena na vozidle, a to z důvodu snadné orientace cestujících. Názvy konečných zastávek se vedle čísla/písmena zobrazují snad po celém světě již od dob zavedení veřejné hromadné dopravy. Pokud někdo linku nepoužívá každý den, není to dopravní nadšenec nebo neumí linkové vedení nazpaměť, mnohdy se orientuje právě podle cílové zastávky, která mu napoví alespoň směr. Když se potřebuji dostat vlakem z Prahy do Plzně, číslo R862 by mi na hlavním nádraží neřeklo zhola nic. Pokud na odjezdovém panelu uvidím vedle R862 i Blansko, trkne mne, že tento vlak asi do Plzně nepojede. Ostatně názvy konečných zastávek dle všeobecně známých lokalit se používají nejen v Praze od doby koňky. Bohužel ne vždy se na toto pravidlo hledělo, proto historicky došlo k názvům typu Nad Roklí, které byly následně rychle přejmenovány právě z důvodů, které zde uvádím.

V případě zastávky Černokostelecká jsme provedli průzkum a oslovili přes 600 cestujících. Kdo nebyl z Prahy, do průzkumu nebyl zařazen. Otázka zněla: Kde se v Praze nachází konečná zastávka Černokostelecká? Za správné odpovědi jsme považovali Malešice, Strašnice, Hostivař, Štěrboholy a Praha 10. 80% cestujících ve věku do 25 let vůbec nevědělo, kde se Černokostelecká nachází. Většinou se kupodivu objevovala odpověď Hloubětín, někdo odpovídal Zličín, někdo Kostelec. Ve věku nad 50 let to nevěděly 2/3 cestujících. Když dostaly doplňující otázku, kde se nachází alespoň Strašnice, 75% odpovědělo velmi přesně.

Ze stejného důvodu byla přejmenována zastávka Husinecká - nově v této zastávce končí linka 101. Byly zvažovány zastávky Žižkov nebo Dolní Žižkov. Nakonec se po diskusi s Odborem dopravy přistoupilo na název Viktoria Žižkov. Pokud by na Husinecké linka 101 ukončena nebyla, pravděpodobně by k přejmenování vůbec nedošlo. Tím se dostávám na otázku, zda za všechno může letištní Martin. Nácestné zastávky, pokud nejsou vysloveně matoucí, bych zbytečně nepřejmenovával, ale zcela respektuji i to, že někdo může mít názor jiný a s takovým názorem se na nás obrátí - zastávka Hládkov v ulici Myslbekova a zastávka Myslbekova v ulici Hládkov byla nejedním člověkem rovněž kritizována.

V případě zastávky Slavia-Nádraží Eden je problematika trochu složitější. S místopisnou komisí byla vedena diskuse, jak dál se zastávkami PID u železničních stanic. S častějším používám mobilních aplikací a prohlubováním integrace si všichni uvědomují, že je špatně mít v jednom uzlu zastávku PID pojmenovanou jinak než železniční stanici. Byly sledovány dvě cesty - 1. vypustit slovo nádraží úplně (pak co s takovými Stodůlkami, Zbraslaví, Čakovicemi?) a nebo 2. slovo nádraží doplnit na zbývající zastávky. Stanice metra jsou z ekonomických důvodů řešitelné až s otevřením 4. linky. V případě Nádraží Eden nebylo možné vypustit slovo Slavia, což asi většina lidí chápe proč, proto se přistoupilo na kompromis složeného názvu. Další pražskou defenestraci (tentokrát vedenou fotbalovými fanoušky) by si možná řada lidí v Rytířské přála, ale my jsme se tomu vyhnout chtěli. Z 5. patra bychom dopadli asi o něco hůře než Slavata s Bořitou [wink]

Chápu, že někoho mohou změny mrzet, někoho i štvát, ale jde to přeci i bez invektiv nebo šíření fám, jak za vším stojí nějaké spiknutí jedné osoby, fotbalového fanouška nebo idiota. [happy]

Díky a pěkný víkend
Pátek, 08. dubna 2022 - 18:57:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 8-2020
Pokud se budou po nádražích jmenovat zastávky, může se zrušit ikonka "přestup S" ? Stejně je tak tu určitá nekonzistantnost (naposledy jsem narazil na Jinonice, které nemají asi zajímavou směrovou nabídku, ale pořád jsou blízko stanice metra).
Pátek, 08. dubna 2022 - 19:24:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7188
Registrován: 7-2011
Martin:
"S místopisnou komisí byla vedena diskuse, jak dál se zastávkami PID u železničních stanic."
Z tramvajových zastávek Slavia je to na železniční zastávku Eden cca 600m. Sorryjako, to ale jaksi není u železniční zastávky. Z busové ZC to je cca 400m. Jenom busová DC (cca 340m) se s přimhouřením očí a odřenejma ušima dá považovat za u nádraží.

Z Hradčanské (tramvaj) na nádraží Dejvice je to oficiální (dlouhou, bo obchází) cestou cca 430m. Mám předpokládat, že zde též dojde k přejmenování na "Hradčanská-Nádraží Dejvice", nebo (naštěstí) taková blbost není na pořadu dne? A pokud není zde, proč u Slavie je?
Pátek, 08. dubna 2022 - 19:29:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 5-2003
Furt to nevysvětluje název Dukla-Juliska, protože i kdyby do Rytířské vyrazili všichni fanoušci Dukly najednou,tak průměrného zaměstnance ROPIDu asi do okna nezvednou...

A těžko brát jakékoli snahy o srozumitelnost vážně,když pak vznikne broskvovina typu U Prdlačky...
[crazy]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Martin
Pátek, 08. dubna 2022 - 19:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10414
Registrován: 5-2002
Ještě bych rád doplnil, že přejmenování zastávek provádíme v době převěsů, například se skončením výluky, aby náklady na takové přejmenování byly téměř nulové. Co se týče zastávky Kaskády vs. Náměstí Olgy Scheinpflugové, zde do názvu promluvila MČ s výslovným přáním tuto zastávku pojmenovat dle přilehlého náměstí. Byť se nám název dlouhý zdál, nebyl důvod této žádosti nevyhovět. V případě konečné zastávky Kardausova na 173 bych rád podotkl, že se jedná o dočasnou konečnou do doby než developer vybuduje definitivní konečnou s názvem Malý háj.
Martin
Pátek, 08. dubna 2022 - 20:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10415
Registrován: 5-2002
Bobik:
Mám předpokládat, že zde též dojde k přejmenování na "Hradčanská-Nádraží Dejvice", nebo (naštěstí) taková blbost není na pořadu dne? A pokud není zde, proč u Slavie je?
Snažil jsem se vysvětlit, že z důvodu fotbalového klubu nebylo možné celý uzel jednoduše přejmenovat pouze na Nádraží Eden. Stanici Hradčanská přejmenovat na Nádraží Dejvice nelze minimálně z důvodu stanice metra.

Stanice metra není ekonomicky obhajitelné do velké výměny informačního systému jakkoliv měnit. Pokud takový stav někdy nastane, může to být s otevřením linky metra D nebo s vlakem na letiště. Naší snahou je, abychom vstoupili do jednání s Drážním úřadem a s realizací železnice na letiště stanice Praha-Dejvice nesla nově název Praha-Hradčanská.
Pátek, 08. dubna 2022 - 22:29:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 8-2017
Promiňte, ale co se v Praze jmenuje "Hradčanská", aby se podle toho měla jmenovat nejen stanice metra, ale i nádraží, které si nyní jmenuje naprosto přirozeně podle čtvrti, ve které leží a jejíž obsluze slouží?
Není spíš vhodná doba se těchhle rusismů zbavit a když už do toho šťourat, tak naopak přejmenováním podle lokalit, kde ty stanice leží (Bruska, Klárov, Bubny, ...)?

nebo 2. slovo nádraží doplnit na zbývající zastávky. Stanice metra jsou z ekonomických důvodů řešitelné až s otevřením 4. linky.
Máme se těšit i na Nádraží Jinonice? A co Skalka? O moc dál to tam ze Zahradního města není než z Edenu na Slavii.

S častějším používám mobilních aplikací a prohlubováním integrace si všichni uvědomují, že je špatně mít v jednom uzlu zastávku PID pojmenovanou jinak než železniční stanici.
Kdo všichni? Nebuďte slušnej a řekněte jméno.
Práce naopak, s častějším používáním mobilních aplikací je tohle čím dál tím víc jedno, protože ta aplikace přestup najde, ať se ty zastávky budou jmenovat jakkoliv.

Snažil jsem se vysvětlit, že z důvodu fotbalového klubu nebylo možné celý uzel jednoduše přejmenovat pouze na Nádraží Eden.
Jenomže on to bohužel žádný uzel není. Zkuste podobnou logiku, že zastávky vzdálené od sebe až 600 metrů se její jmenovat stejně, aplikovat třeba na okolí Karlova náměstí. Případně to srovnejte s nedávno přejmenovaným takyuzlem U Kříže.


Osobně se hlásím k názoru a přiznávám, že jsem to já, kdo iniciuje u názvů konečných zastávek používat všeobecně známé lokality a eliminovat názvy dle ulic typu Ratibořická, Bezděkovská nebo Ciolkovského. Důvod je prostý - konečná zastávka musí být dle legislativy zobrazena na vozidle, a to z důvodu snadné orientace cestujících.

V některých případech to může z hlediska orientace působit přesně naopak. A to jednak v případech, kdy takto pojmenovaná konečná je pro obsluhu stejnojmenné lokality použitelná velmi omezeně (Malá Ohrada) nebo vůbec (Hlubočepy) a jedna v případech, kdy je dána linka pro dopravu do cílové stanice vyloženě nevhodná (168 na Motole).
Pátek, 08. dubna 2022 - 23:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2546
Registrován: 4-2003
V některých případech je naopak přínos pojmenování konečné podle tradiční lokality také dost diskutabilní, typicky jako v případě linky 170 a konečné Pražská čtvrť, kteréžto pojmenování oblasti je tradiční, ale se znalostí převážně v místě. Dovolím si předpokládat, že valná většina lidí na pravém břehu Vltavy, kde se nachází většina trasy 170, by měla s umístěním Pražské čtvrti problém [happy] Ona by se tedy spíše Pražskou čtvrtí měla nazývat nová tramvajová zastávka pojmenovaná poněkud nepřesně jako Holyně.
Pátek, 08. dubna 2022 - 23:27:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 1-2007
Co se týče uzlů s různými názvy zastávek, tak se můžeme bavit o příkladu stanice vlaků Praha-Zličín vs. zastávky Sídliště Řepy, které leží takřka sebe. Podobným případem je zastávka Modrá škola ve směru Jižní Město, která je naproti nástupním zastávkám autobusů stanice metra Háje. Asi bych našel více případem Opačným případem je zastávka Spořilov, kde zastávky linek 118 a 170 leží poměrně daleko od zastávek tramvají. Zastávka tramvaje Poliklinika Modřany pak leží poměrně daleko od Polikliniky a minimálně část lidí z oblastí Pavelkova, Petržílova pod. přestupují již ze zastávky Písková a naopak. Třeba kvůli semaforům.

Nemluvě o tom, že některé stanice metra mají dva vestibuly a zastávky bus u jednoho z vestibulů se jmenují buď jinak (Poliklinika Budějovická vs. Budějovická, Nádraží Vysočany vs. Vysočanská, Na Knížecí vs. Anděl, Vítězné nám. vs. Dejvická) nebo stejně viz Např. Kobylisy, Prosek. Tady se asi řeší případ od případu. Ale pochybuji, že někdo v zastávce Spořilov přestupuje z linek 118 a 170 na tramvaj a opačně.
Pátek, 08. dubna 2022 - 23:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 8-2020
M250: Na bočních panelech bývá trasa autobusu ukázána docela dobře (tedy konečná zastávka, a další zastávka + přes-zastávky se rychle střídají pod ní). Tím se řeší jak klikaté trasy, tak trasy, které jsou spíše okružní.

Že to na předních panelech autobusů v Praze není, to by se dalo obhájit čitelností, není ale už důvod to nemít v tramvaji na bočním/vnitřním panelu namísto trvalého ukazování další zastávky (resp. důvod bude zřejmě takový, že se na to technicky nemyslelo a předělávat to bude dost složité).

Bohužel jsem si všiml, že na nových panelech se těch následujících zastávek ukazuje jen několik a postupně přibývají. Například na lince 166 se v Letňanech neukazovala ještě Nemocnice Bulovka, (i když se jedná o jedinou linku, která jezdí přímo přes nemocnici, tedy rychlejší alternativa není), a tak bych se mohl domnívat, že jedu špatným směrem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Sobota, 09. dubna 2022 - 00:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 8-2020
A k těm dlouhým názvům - musí to být místopisně přesně, nebo stačí, aby bylo poznat, o co se jedná? Například z "I.P.Pavlova" a "Jiřího z Poděbrad" úspěšně zmizelo "náměstí", dále je zkrácené "Želivského" - a nebo naopak, neshodný přívlastek nahradit příadvným jménem. Místo "Parku oddechu a kultury Julia Fučíka" by tedy byl býval "Fučíkův park", "Náměstí Winstona Churchilla" na "Churchillovo náměstí" a podobně.

Ke Spořilovu a podobným - má to pro i proti. Pokud vystoupím na Spořilovu A místo Spořilova C, pak bych se asi divil, kde vlastně jsem. Pokud bych však vystoupil na třeba Severní, pak by to bylo logické, že jsem "jinde", ale nebylo by jasné, jestli jsem správně.
Sobota, 09. dubna 2022 - 00:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7190
Registrován: 7-2011
Martin:
"
Snažil jsem se vysvětlit, že....nebylo možné celý uzel "
No vidíš, a to je právě jádro problému, že nazýváte (jedním) uzlem něco, co je přes půl kilometru od sebe.

Mezi Karlákem a Lazarskou je (pouhých) cca 300m, přesto nikdo není takový blázen, aby se snažil tvrdit, že přestup mezi 10 a 9 je v jednom uzlu.
Sobota, 09. dubna 2022 - 06:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9377
Registrován: 2-2006
Petr_k:
"Oceňuji tvé přiznání, ale stejně, hledej si levnýho zubaře."
Až takhle hluboko jsi ? Pozdravuj tam psa... [proud][proud][proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Orky
Sobota, 09. dubna 2022 - 08:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16474
Registrován: 10-2004
Martin: A myslíš si, že když většina lidí neví, kde je Černokostelecká, tak z toho plyne, že je špatně takhle pojmenovávat konečné zastávky? Já si to nemyslím, dle mého názoru je to jedno. Většina lidí totiž nejede na Černokosteleckou, ale má někde zcela konkrétní cíl. Většina lidí, když neví, kam jede, na mapě najde nejbližší zastávku k cíli své cesty a do té hledá spojení a je jim reálně jedno, jestli jedou do té či té čtvrti. Bylo by zajímavé, zeptat se lidí, kteří na té Černokostelecké vystupují a neznají to tam, jestli vůbec vědí, ve ktéré čtvrti jsou. A hlavně, když pojedu nějou tramvají, tak většina lidí do té konečné zastávky vůbec nedojede, bude vystupovat cestou v úplně jiných čtvrtí. A můžu se na to podívat i z jiné stránky. Pokud budu chtít jet někam na Žižkov, na rozhodně bezhlavě nepojedu vším, na čem bude svítit Žižkov, protože taky můžu skončit několik kilometrů daleko.
Promiň, ale tahle anketa mi přijde stejně účelově použitá jako byla anketa na 19, protože při účelově položené otázce "chybí vám spojení odtud tam" odpoví většina místních "ano", protože takovou linku někdy použila. Možná by teď byla na místě anketa ve stylu, jak jste nadšeni, že vám teď jezdí z Náměstí Míru na Biskupcovu polovina spojů. Jaká by byla asi odpověď a jaká by byla reakce organizátora? Takže já bych se v tomto případě vykašlal na účelové ankety a spíš bych se zeptal, jak řeším svou cestu v úplně cizím městě. A já se obávám, že v tomto směru bude cizinci úplně jedno, jestli se smyčka jmenuje Černokostelecká, Nové Strašnice nebo U stříbrného smrku.
Martin
Sobota, 09. dubna 2022 - 10:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10416
Registrován: 5-2002
Orky:
Většina lidí totiž nejede na Černokosteleckou, ale má někde zcela konkrétní cíl.
Většina lidí taky nejede vlakem z Prahy až do Budapešti, ale podle cílové orientace asi tuší, že se tím vlakem dostanou z Prahy do Pardubic, Brna a Bratislavy nebo alespoň na jižní Moravu. V menším měřítku to platí u MHD rovněž. Nikde jsem netvrdil, že cestující z Anděla musí nutně dojet až na Nové Strašnice, ale většinu cestujících při zpozorování linky 7 s cílovou destinací Nové Strašnice napadne, že ta linka asi do Dejvic nejede.

Proč se předposlední a výstupní zastávka v Modřanech jmenuje Sídliště Modřany, zatímco smyčka se jmenuje Levského? Pojmenovávat konečné dle názvů lokalit, čtvrtí nebo městských částí je přeci zcela běžnou praxí napříč všemi městy na světě. Už pražská koňka měla názvy konečných Libeň, Karlín, Žižkov, Smíchov, Košíře, Malá Strana. Brno zůstalo rovněž u složených názvů Královo Pole-nádraží, Líšeň-Mifkova. Plzeň má rovněž konečné typu Bolevec, Slovany, Skvrňany, Košutka, Světovar, Bory. Takto bych mohl vyjmenovat všechna česká města. Netvrdím, že neexistují výjimky typu Mírová nebo Fügnerova, ale proč nemůže dojít k přejmenování Černokostelecké na Nové Strašnice, notabene v situaci, když se ta zastávka jmenovala desítky let Strašnice, Černokostelecká a když nám 80% cestujících řekne, že vůbec netuší, kde se taková Černokostelecká nachází, ale Strašnice už znají? Někomu to může usnadnit orientaci a nikomu to neublíží. Rovněž by byla hloupost, aby se takové zastávky jako Klánovice jmenovaly V Jehličině, Nedvězí Únorová, Suchdol Za Sokolovnou, Sídliště Libuš Zimova, Písnice Na Konečné atd.
Orky
Sobota, 09. dubna 2022 - 11:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16476
Registrován: 10-2004
Martin: Jenže i když jedu někam směrem na Nové Strašnice, tak je bezhlavé nastoupení do takové tramvaje značně rizikovým počinem. Když chci třeba z Anděla na Želivského, které je kousek od Strašnic, tak mě nástup do 7 může vytrestat. Stejně pak hledám spojení do cílové zastávky a hledám, co tam jede, nikoliv bezhlavým nastoupením do linky, která by tam možná mohla jet. Jistě, kdo to tam alespoň trochu zná, tak to nějakou dílčí pomůckou být může, ale rozhodně to není ukazatel, který by najednou 70 % obyvatel zvýšil kvalitu cestování. A pro toho, kdo Prahu nezná vůbec, to je prakticky jedno. Takže ano, když se zaváděly nové linky do nových čtvrtí, pak je logické, že konečná dostane název příslušné čtvrti, ale přejmenovávat zastávku jenom kvůli tomu, že mi uprostřed obrovské čtvrti někde končí midilinka pro pár bab na léta zažité zastávce mi přijde zbytečné (viz Husinecká).
Sobota, 09. dubna 2022 - 11:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9379
Registrován: 2-2006
Martin: Černokostelecká byl poměrně vžitej název a ať se zeptám kohokoliv z okolí, tak všichni ví, kde se nachází, naproti tomu Nové Strašnice bych na první dobrou nenašel ani já a když vezmu v potaz, že další přejmenovanou zastávku Staré Strašnice máte ve vzdálenosti skoro 3 km a ulici Starostrašnickou nebo stanici metra Strašnickou 1,5 km daleko, vznikl tímhle přejmenováním akorát velkej zmatek...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Sobota, 09. dubna 2022 - 12:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 365
Registrován: 1-2015
Martin: k přejmenování Aréna Libeň jih. Plánuje se přejmenovat Českomoravskou na Aréna Libeň sever?
Sobota, 09. dubna 2022 - 13:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 8-2020
Orbit: Už bylo zmíněno, že do přejmenování stanic metra se nikdo nehrne, maximálně při hromadné výměně (třeba metro D).
Martin: Plánuje se rozšíření informačního systému v tramvajích, kde se třeba na bočních panelech také budou ukazovat další "důležité" zastávky, podobně jako je tomu v autobusech?

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Sobota, 09. dubna 2022 - 15:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 4-2019
Martin:
"Proč se předposlední a výstupní zastávka v Modřanech jmenuje Sídliště Modřany, zatímco smyčka se jmenuje Levského?"
Právě proto, že je to výstupní (nikoli předposlední), takže s jejím názvem na orientaci jezdí tramvaje přes celou Prahu. V minulosti byla doba, kdy Sídliště Modřany byla dnešní Levského a dnešní Sídliště Modřany byla Nad roklí. Což vedlo k tomu, že po Praze jezdily tramvaje s orientací Nad roklí. Lidí, kteří z toho poznali, že jede do Modřan, zas tak moc nebylo. Pozdější přesun názvu Sídliště Modřany orientaci podstatně zlepšil.

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
Sobota, 09. dubna 2022 - 15:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 4-2019
Paes:
"Co se týče uzlů s různými názvy zastávek, tak se můžeme bavit o příkladu stanice vlaků Praha-Zličín vs. zastávky Sídliště Řepy, které leží takřka sebe. Podobným případem je zastávka Modrá škola ve směru Jižní Město, která je naproti nástupním zastávkám autobusů stanice metra Háje."
Asi se shodneme, že tramvají směrem na řepskou konečnou jezdí drtivá většina lidí na sídliště, opravdu málokdo na nádraží. V minulosti se stalo, že železniční stanice byla přejmenována na Praha-Řepy, leč zličínská MČ si vydupala návrat k předchozímu názvu (katastrální hranice je na ulici před nádražím).
U Modré školy jde o to, že všechny linky, které tam staví, mají následující zastávku Háje. Tudíž je zapotřebí je od sebe odlišit. Jak jsem zažil, přestup na metro je hlášen.
Pawel
Sobota, 09. dubna 2022 - 15:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2455
Registrován: 5-2002
Dojde také někdy na Spojovací > Jarov? Souhlasím s tím, že názvy podle dlouhých ulic nejsou to pravé.

Zároveň mě bude mrzet, pokud tímto způsobem zmizí desetiletí až staletí zažité názvy jako je Vypich, Malovanka nebo Špejchar. Už zmizel Perštýn, Špejchar do značné míry také. Naopak Bořislavka povýšila.
Sobota, 09. dubna 2022 - 17:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1965
Registrován: 11-2005
M250.0:
"Promiňte, ale co se v Praze jmenuje "Hradčanská", aby se podle toho měla jmenovat nejen stanice metra, ale i nádraží, které si nyní jmenuje naprosto přirozeně podle čtvrti, ve které leží a jejíž obsluze slouží?"

Bude to znít divně, ale jmenuje se tak právě ta stanice metra. A obyčejní lidé si v Praze zvykli orientovat se i dohadovat ne až tak podle různých historických místních názvů, ale právě podle stanic metra (tramvaje, busu...) ať už ty byly pojmenovány jakkoli a po čemkoli. Jinak řečeno, pojmenováním stanice metra vznikl nový významný místní název, který už se pro danou lokalitu vžil mnohem víc, než názvy předchozí a jiné.

Orky:
"Většina lidí totiž nejede na Černokosteleckou, ale má někde zcela konkrétní cíl."

Třeba v situaci, kdy vašnosta ví číslo linky, kterou má jet, ale honem si není jist, jestli spoj, do kterého nastupuje, jede jeho směrem, nebo právě opačným, tak může myslím pomoct, když je konečná stanice pojmenovaná podle nějaké známé lokality nebo čtvrti.
KÉRJÜK, ÚGY HAGYJA EL EZT A HELYISÉGET, AHOGY AZT ÖN ÚJRA SZERETNÉ TALÁLNI. KÖSZÖNJÜK
Sobota, 09. dubna 2022 - 19:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9380
Registrován: 2-2006
Pawel:
"Dojde také někdy na Spojovací > Jarov?"
Zastávku Jarov už v Praze dávno máme, jen je nějakých 25 kilometrů vedle ve stejnojmenné obci, takže budeme přejmenovávat abysme mohli přejmenovávat ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Sobota, 09. dubna 2022 - 20:25:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 966
Registrován: 4-2006
Ohledně orientace podle názvu konečné jsem si vzpomněl na starší příspěvek Jefa, který její zrádnost dobře ilustruje. [happy]

Orientace na voze spíš slouží pro ujištění, že nastupuju do správného spoje, pokud už vím, co na ní má svítit. Z toho pohledu mají spíš význam pro rozlišení pásmovaných spojů (ideálně pokud je jeden z názvů na dva řádky a druhý jen na jeden - takže návrat k Výstavišti byl pro 17 dobrá věc), nebo když je stejný sloupek pro různé směry (166 v nemocnici na Bulovce), případně jako upozornění na nějakou zradu (zatahující spoj, výluka, případně změna LV). Zvlášť u těch výluk je podle mě dost lidí, kteří se o nich díky nezvyklé orientaci vůbec dozví.

Asi jediná situace, která mě napadá, kde název konečné může pomoct jako určení směru, je když někomu vyhledávač najde přestup někde, kde to nezná. Ale funguje to jen u linek s +- přímou trasou (takže třeba 6 nebo 10 nee), a není na to radno spoléhat (viz Jef), takže opět spíš jen jako ujištění.

S pojmenováním konečných podle čtvrtí obecně celkem souhlasím, ale dlouhodobě zažité názvy bych neměnil, pokud nejsou zavádějící. Takže Černokostelecká -> Nové Strašnice asi OK, Spojovací -> Jarov asi OK, Nad roklí -> Sídliště Modřany určitě ano, ale třeba Vypich -> cokoliv určitě ne.

Slavii bych nechal Slavií. Přídomek Nádraží Eden jako upozornění na přestup mi přijde zbytečný, lidi buď vědí, kde vystoupit, nebo jim to vyhledávač najde bez ohledu na název. Navíc je ten přestup dlouhý (v podobných případech je běžné, že se zastávky jmenují jinak - viz Vysočanská / Nádraží Vysočany, Palackého/Karlovo náměstí apod.), a pro většinu dotčených linek má jen malý význam (dálkové vlaky tam nestaví a tramvaje jedou s vlakem rovnoběžně). Obecně se mi názvy s pomlčkou moc nelíbí. Jsou moc dlouhé a působí divně v přirozené řeči. Duklu-Julisku v tomhle ohledu nechápu už vůbec, zvlášť když se Juliska jmenuje právě podle toho stadionu.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Sobota, 09. dubna 2022 - 21:05:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 4-2019
Demon3:
"Pawel:
"Dojde také někdy na Spojovací > Jarov?"Zastávku Jarov už v Praze dávno máme, jen je nějakých 25 kilometrů vedle ve stejnojmenné obci, takže budeme přejmenovávat abysme mohli přejmenovávat ?"
Tak buď je v Praze, nebo ve stejnojmenné obci - to se navzájem vylučuje. Kterou obec máte na mysli? Ve Středočeském kraji jsem našel dva Jarovy, jeden je součástí Berouna a jsou v něm dvě autobusové zastávky Beroun, Jarov, odb. a Beroun, Jarov, náves. Druhý patří k Dolním Břežanům a je tam jen železniční zastávka Dolní Břežany-Jarov. Takže toto by překážka nebyla. Nicméně takovéto přejmenování by moc nepomohlo.
Sobota, 09. dubna 2022 - 22:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1783
Registrován: 3-2004
Suri:
Pojmenovat konečnou Holyně jako Pražskou čtvrť mi přijde jako dost úlet, konkrétně asi o kilometr. Vždyť současná konečná linky 170 také neleží v Pražské čtvrti, ale na sídlišti.
Pražská čtvrt je oficiální název pro vilovou čtvrť, kterou místní nenazvou jinak než Nový Slivenec. Na mapách se toto pojmenování však objevuje od jejího vzniku (asi 50. léta, možná i dřív).
Sobota, 09. dubna 2022 - 23:37:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 1-2007
Taktně by neškodilo připomenout, že Černokostelecká nebo Spojovací byly dříve (když ještě např. neexistovalo v dané oblasti metro) přestupní body, kde se přestupovalo více z tramvají na autobusy ať k okraji Prahy nebo i za příměsto ba do konce i do jiného kraje. Např. autobusové linky Praha-Čáslav po Českobrodské ulici. Podobně třeba jako Nádraží Braník, Lihovar, kde dříve tramvaje také končily. Část terminálů stále ještě zůstalo viz "Na Knížecí", ale i zde už nezačínají příměstské linky na jih od Prahy.
Neděle, 10. dubna 2022 - 02:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2019
Martin:
"Většina lidí taky nejede vlakem z Prahy až do Budapešti, ale podle cílové orientace asi tuší, že se tím vlakem dostanou z Prahy do Pardubic, Brna a Bratislavy nebo alespoň na jižní Moravu."
Vzpomněl jsem si, jak jsem takhle jednou v Praze na hlavním nádraží vylezl na perón a na obou kolejích stál rychlík do Brna (jeden přes Havlíčkův Brod, druhý přes Českou Třebovou). Ano, on se to člověk při bližším zkoumání na těch tabulích dočte, ale spousta cestujících uvidí nápis Brno a už třeba ani nezaregistruje, že ten druhý vlak tam jede taky. Nemluvě o situaci, kdy člověk na ten vlak třeba dobíhá, jako na potvoru ty rychlíky odjížděly jeden čas téměř ve stejnou dobu.
Podobně zajímavé je třeba v Brně natrefit na rychlík s cílovou orientací Plzeň hl. n. Taky by asi neznalý člověk měl o trase toho vlaku jinou představu. Takže i na té velké dráze je lepší se jen na tu cílovou stanici nespoléhat.
A v Praze je ta situace vzhledem k rozsahu a složitosti sítě někdy podobná, jak už naznačili někteří diskutující přede mnou, stačí najít linku, která někde jede pomalou a nebo nevýhodnou trasou. Namátkou třeba tramvajová linka 10 nebo u autobusů 108 vs 191 na Petřinách směr Sídliště Na Dědině či 168 na Vypichu s cílem Bílá Hora (jsou to jen první příklady, co mne napadly, našly by se jistě i lepší). I tam se nedá vycházet jen z toho cíle linky, ale je vhodné se ujistit ještě jiným způsobem, že to opravdu jede po trase, po které chci jet.


Martin:
"Pojmenovávat konečné dle názvů lokalit, čtvrtí nebo městských částí je přeci zcela běžnou praxí napříč všemi městy na světě. ... Brno zůstalo rovněž u složených názvů Královo Pole-nádraží, Líšeň-Mifkova."
Někde výš jste psal, že konečná zastávka musí být z legislativních důvodů zobrazena na vozidle, což samozřejmě dává smysl. Ale opravdu tam musí být zobrazena doslovně? Třeba právě ten příklad s Brnem pak totiž trochu pokulhává, protože kupříkladu linka 8 má na panelech zobrazeno v jednom směru Starý Lískovec (i když se konečná zastávka formálně jmenuje Starý Lískovec, smyčka) a v druhém směru Líšeň Mifkova (ačkoliv konečná zastávka se ve skutečnosti jmenuje jen Mifkova). Takže otázka se dá položit ještě jinak. Opravdu je nutné ty konečné zastávky všechny přejmenovat, nebo by jen stačilo na panelech zobrazit nějaký doplňující název (třeba tu čtvrť)? Ne vždy by to samozřejmě bylo nejlepší řešení, ale to už je na další diskuzi.
Orky
Neděle, 10. dubna 2022 - 08:01:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16479
Registrován: 10-2004
Tak zrovna smyčka Spojovací už není v osadě Jarov na území obce Žižkov, ale v osadě Zelené Město na území obce Hrdlořezy. Takže Spojovací by se měla přejmenovat na Hrdlořezy nebo Zelené Město a nebo Hrdlořezy-Zelené Město. [happy]
Neděle, 10. dubna 2022 - 08:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 11-2005
Já znám dobře pocit kdy jsem někde v zahraničí, a po výlezu z metra (jehož chodby se často různě kroutí) se mi často stane, že v tu chvíli nevím, kde je sever, a kterým směrem je směr, jímž chci pokračovat. Pak jede kolem tramvaj správné linky a je na orientaci, jestli je na ní nějaký familiární název konečné, nebo ne.

Pokud linka město objíždí nějakou oklikou tak, že je nevhodné ji v danou chvíli použít pro cestu na její konečnou, nebylo by vhodné se zamyslet nad tím, jestli by v takovém případě neměla zobrazovat ještě nějaké to "přes"? Třeba na tom Smícháči: "125 Skalka přes Háje", "197 Háje přes Sídliště Písnice"...

Co se týče konkrétně konečné Spojovací, pamatuju si, když jsem byl v Praze jako dítě (můj doprovod byl o něco méně zmatený než já), a na Vltavské jsem, coby přemýšlivý chlapec, sledoval při čekání v dešti různé tramvaje, bůhvíproč se nakumulovaly zrovna jedničky v protisměru a já dumal nad tím, jestli je ta frekventovaná linka se speciálním číslem 1 nějak speciální, když je popsána "1 SPOJOVACÍ". Chápal jsem to jako spojovací linku. Tím chci říct, že možná není úplně šťastné, když název konečné evokuje přívlastek samotné linky. Ještě horší než "spojovací" by asi byla "okružní", nebo nedej bóže "manipulační".
KÉRJÜK, ÚGY HAGYJA EL EZT A HELYISÉGET, AHOGY AZT ÖN ÚJRA SZERETNÉ TALÁLNI. KÖSZÖNJÜK
Neděle, 10. dubna 2022 - 08:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3989
Registrován: 5-2003
Spojovací i Černokostelecká byly zažité názvy příslušných konečných od "pradávna" a z tohohle pohledu bylo přejmenování Černokostelecké jen zbytečná prasárna. Nemluvě o tom,že 1) u smyčky už Nové Strašnice nejsou,takže je to něco jako "Střešovice, Petřiny", 2) Limuzská bus je blíž k Černokostelecké než k Limuzská tram..

Spíš to pak ale působí,že tohle jsou ty hlavní problémy,co ROPID řeší..
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Neděle, 10. dubna 2022 - 14:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 8-2020
Jak se teď pri výluce přesunula Limuzská bus v jednom směru za křižovatku, pak to smysl dává.
Neděle, 10. dubna 2022 - 14:52:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 4-2019
218:
"Limuzská bus je blíž k Černokostelecké než k Limuzská tram.."
Jistě, jedna z možností byla udělat z Černokostelecké Limuzskou. Ale to by byla změna k horšímu - Limuzskou zná řádově míň Pražáků než Černokosteleckou, takže pokud uvidím tramvaj s orientací Limuzská, do které části Prahy vlastně jede?
Ad Spojovací - tady jde o to, kde nějaký rozumný název "vzít a nekrást". Název je prastarý, kdysi na cedulích bylo "Hrdlořezy, Spojovací". Což má tu vadu, že sice smyčka (a nic jiného) na katastru Hrdlořez leží, ale to je taky všechno, co s nimi má společného. Pokud jde o Jarov, tento název se nabízí i pro konečnou na plánované trati od Nákladového nádraží.
Neděle, 10. dubna 2022 - 15:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 4-2006
Vůbec nejlepší by bylo spojit Limuzskou i Nové Strašnice do jediné zastávky uprostřed mezi nimi (čili ve východním rameni křižovatky), čímž by se zkrátil přestup tram-bus a ještě by byla společná hrana pro průběžné spoje i spoje ze smyčky.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Neděle, 10. dubna 2022 - 15:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 8-2020
Jsem si říkal, že přesné, avšak matoucí řešení by bylo zastávky Černokostelecká a Nové Strašnice "jen" prohodit [lol] .
A po výstavbě tramvajového obratiště Slivenec se stávající zastávka má přejmenovat na Starý Slivenec, což si nemyslím, že je nejlepší řešení. Zastávky "uprostřed obce" by mohly zůstat tak, jak jsou, tedy bez přídomku.
Martin
Neděle, 10. dubna 2022 - 19:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10419
Registrován: 5-2002
Demon3:
Černokostelecká byl poměrně vžitej název a ať se zeptám kohokoliv z okolí, tak všichni ví, kde se nachází
Tohle tvrzení ale popírá průzkum, který jsme zadávali. A oslovených 601 lidí rozhodně není vůbec malý vzorek.

Orbit:
k přejmenování Aréna Libeň jih. Plánuje se přejmenovat Českomoravskou na Aréna Libeň sever?
Do toho opět vstupuje problematika názvů stanic metra a jejich neekonomické přejmenování minimálně do doby se změnou kompletního infosystému s otevřením MD. Doplňkem "jih" chtěl Odbor dopravy zdůraznit vedlejší (zadní) vchod.

Daaarzyn67:
Plánuje se rozšíření informačního systému v tramvajích, kde se třeba na bočních panelech také budou ukazovat další "důležité" zastávky, podobně jako je tomu v autobusech?
Ano, ROPID toto plánuje již dlouho. Nebylo by ode mne profesionální vyzrazovat, proč to ještě není a možná nebude.

A po výstavbě tramvajového obratiště Slivenec se stávající zastávka má přejmenovat na Starý Slivenec
To již padlo, MČ požaduje současnou zastávku po dokončení TT přejmenovat na Škola Slivenec.

pdk:
Právě proto, že je to výstupní...
Přesně k tomu jsem mířil. Tehdy Odbor dopravy v roce 1995 zkrátka pojmenoval smyčku jako Sídliště Modřany a pak si všimli, že jim jezdí přes Prahu tramvaje s názvem Nad Roklí.

Zároveň mě bude mrzet, pokud tímto způsobem zmizí desetiletí až staletí zažité názvy jako je Vypich, Malovanka nebo Špejchar.
Nic takového se rozhodně neplánuje. Vypich, Malovanka i Špejchar jsou všeobecně známé názvy a ani by nebylo čím je nahradit. Tedy v těchto případech rozhodně nic takového v plánu není.

Paes:
Taktně by neškodilo připomenout, že Černokostelecká nebo Spojovací byly dříve...
Ano, ale od doby svého vzniku po desítky let nesly názvy Hrdlořezy, Spojovací a Strašnice, Černokostelecká.

t6a5:
Namátkou třeba tramvajová linka 10 nebo u autobusů 108 vs 191 na Petřinách směr Sídliště Na Dědině
Konkrétně tento případ nemáte šanci na cílové orientaci vyřešit. Ne vždy je cílová orientace jednoznačná a za všech okolností navádí cestující k cíli. Je to jen legislativní povinnost a nějaký důvod cílová destinace vedle čísla linky již 150 let zkrátka své opodstatnění má.

či 168 na Vypichu s cílem Bílá Hora
Také v tomto případě má 168 pod cílovou konečnou doplněk "jede přes Petřiny".

Ale opravdu tam musí být zobrazena doslovně?
Řekl bych to tak, že kde není žalobce, není soudce. Vždy záleží na konkrétním úřadu, který vydává licenci a vymáhání takového předpisu samotným úřadem po dopravci. Většinou to chodí tak, že se lidé z úřadů s lidmi od dopravců dobře znají a po ústní dohodě se domluví na kompromisu, který je následně tolerován. V Praze si to dost dobře představit nedovedu, protože by takový případ byl okamžitě někým nahlášen .-)

218:
Spojovací i Černokostelecká byly zažité názvy příslušných konečných od "pradávna" a z tohohle pohledu bylo přejmenování Černokostelecké jen zbytečná prasárna.
A proto 80% oslovených cestujících z 601 s trvalým pobytem v Praze nedokázalo na Černokosteleckou uvést ani Prahu 10. Dotazovaní byli ve věku od 15 do 80 let. Nejvíce odpovědí bylo, že se Černokostelecká nachází u O2 areny. A upozorňuji, že za správné odpovědi jsme považovali i Štěrboholy, Hostivař, Malešice i Prahu 10. Tedy na to, co je zažité, může mít dopravní nadšenec zcela jiný názor než veřejnost. Já jsem předpokládal, že to bude přibližně 50/50. Výsledek překvapil úplně všechny. A když jsme u té zažitosti, Černokostelecká nesla název Strašnice, Černokostelecká snad od svého vzniku až do 90. let. Tedy název Strašnice nesla smyčka Černokostelecká mnohem déle než pouhý název Černokostelecká. Tolik tedy asi k té zažitosti.

Mouser:
Vůbec nejlepší by bylo spojit Limuzskou i Nové Strašnice do jediné zastávky uprostřed mezi nimi
Přesně toto se projektuje.
čítatel
Neděle, 10. dubna 2022 - 21:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 470
Registrován: 4-2012
Martin:
" A proto 80% oslovených cestujících z 601 s trvalým pobytem v Praze nedokázalo na Černokosteleckou uvést ani Prahu 10. Dotazovaní byli ve věku od 15 do 80 let. Nejvíce odpovědí bylo, že se Černokostelecká nachází u O2 areny."
Tak než průzkum toho, že (v Dejvicích, v Kobylisech, Motole, nebo kde se tak průzkum odehrával) nevědí, kde je na druhé straně Prahy Černokostelecká, by mě spíš zajímal průzkum provedený třeba u Edenu nebo na Želivského, s dotazem, kam mě doveze tramvaj s nápisem Staré / Nové Strašnice... Aby se pak neukázalo, že Černokosteleckou si v téhle zájmové oblasti představí násobně víc lidí, než rozlišuje současné "odpovídající" názvy...
Takže sory, ale řadím se mezi ty, co jim přejmenování Černokostelecké přijde jako totální nesmysl, zvlášť už jen chvíli před tím, než bude stejně koncová orientace zanedlouho nahrazena Depem Hostivař.
Retrovozejky maj vozit turisty a šotouše, ne běžnou frekvenci mezi IPP a KN.
23: Královka -> Právnická fakulta -> Malostranská -> Hrad -> Královka. Rozsah provozu i interval pružně měnit podle potřeby. Při stejných vozokm mnohem víc užitku.
Neděle, 10. dubna 2022 - 21:36:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3990
Registrován: 5-2003
A proto 80% oslovených cestujících z 601 s trvalým pobytem v Praze nedokázalo na Černokosteleckou uvést ani Prahu 10.
80 % oslovených v Nikdo není dokonalý nedalo dohromady chemickou značku vody. Možná bychom ji mohli taky změnit...
Mělo to nějakou kontrolu jinou otázkou, aby to bylo aspoň trochu vypovídající? (Např. ptala se anketa současně na "Kotlářka" a "Kubánské nám." a tam byly výsledky lepší?). Abychom bližším zkoumáním nezjistili, že při náhodném přepadení nedá 60 % ani Muzeum...

A hlavně, po otevření smyčky Depo Hostivař se snad smyčka Černokostelecká zruší, ne? (takže na ten rok to snad vůbec nestálo za to řešit)[crazy] Nebude výsledkem celé operace jen to, že budeme mít nácestnou zastávku Nové Strašnice o pár set metrů dál (a de facto i de iure mimo skutečné Nové Strašnice)?
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pondělí, 11. dubna 2022 - 06:20:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7191
Registrován: 7-2011
Martin:
"
A proto 80% oslovených cestujících z 601 s trvalým pobytem v Praze nedokázalo na Černokosteleckou uvést ani Prahu 10."
Já jsem se v Praze narodil, žiju tu celej život a přesto jsem donedávna třeba absolutně netušil, kde je Ciolkovského. A vysadit mě uprostřed Jižního města, tak zabloudím. A co? Praha je velká, nejde znát všechno. Pokud něco neznám, tak to je nejspíš proto, protože to znát nepotřebuju. A až to budu potřebovat znát, tak si to zjistím a najdu. Že je fůra lidí líná si cokoli dopředu zjišťovat a pak akorát čumí, kde se ocitli, je jejich problém, ne důvod měnit dlouholetý názvy. Do MHD to nový kaštany stejně nedostane a ty stávající akorát nasere.

čítatel, 218 - přesně!
Paul2no
Pondělí, 11. dubna 2022 - 07:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 11-2009
Tak ono v Praze téměř každý zná svoji čtvrť a tím končí. Pro někoho ze Stodůlek není rozdíl v cestě do Kobylis nebo do Kladna - obojí je daleko a běžně tam nejezdí.
Pondělí, 11. dubna 2022 - 07:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14608
Registrován: 5-2004
Depem Hostivar - kolik lidi si bude myslet ze je nekde "v hostivari u nadrazi" a ne v malesicich/strasnicich kterejma se k nemu dostane...
Pondělí, 11. dubna 2022 - 08:51:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 8-2020
Tak pokud Černokostelecká může být podle ankety v Hostivaři, pak název Depo Hostivař zas tak matoucí není...
Pondělí, 11. dubna 2022 - 09:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 7-2010
Ahoj, jak už jsem avizoval, v Dopravním podcastu běží série rozhovorů s lidmi z ROPIDu. Takže tematicky přesně pro tuhle skupinu. Druhý hostem je Martin Fafejta, kterého tady všichni dobře známe.

Probrali jsme snad všechno 😊 Jak se projektují nové linky, problematiku linky 119 na letiště, navýšení přepravních výkonů v letech 2016-2018, dopad covidu na MHD, dokument o rozvoji linek PID do roku 2032, zastávky na znamení, nový vizuál PID, jízdní řády a proklady, soukromé dopravce, návrat trolejbusů, linku 19, midibusy, linku 23, nákup nových tramvají, Wany a kátéčka, noční dopravu, tunelbusy, systém BRT atd.

Dopravní podcast (131) → Martin Fafejta o plánování linek PID
https://mhd86.cz/2022/04/11/dopravni-podcast-131/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Břevnovák
Pondělí, 11. dubna 2022 - 11:27:21  
Neregistrovaný host
Naší snahou je, abychom vstoupili do jednání s Drážním úřadem a s realizací železnice na letiště stanice Praha-Dejvice nesla nově název Praha-Hradčanská.

No to nám chybí asi jako díra do hlavy. Koukám, že čím dřív na ROPIDu proběhne změna kádrů, klidně stačí schody, netřeba oknem, tím líp.

A když se to tady vše tak heky okecalo, jak to nové je lepší a ještě lepšejší a kdo to navrhl tak by mne fakt zajímalo, kdo konkrétně navrhl tu zhůvěřilost Dukla-Juliska a v čem má spočívat to vylepšení.
fussball
Pondělí, 11. dubna 2022 - 12:11:49  
Neregistrovaný host
Tohle vylepšení by chtělo dotáhnout do konce, takže přejmenovat Bohemians na Bohemians-Ďolíček, Slavii na Slavia-Eden (vč. žel. zast., aby sešífky trefily) a Špartu na Sparta-Letná (protože co kdyby si ji někdo spletl se Spartou Košíře, žeano) [biggrin]
Pondělí, 11. dubna 2022 - 18:25:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4784
Registrován: 12-2007
Omh: No je vidět, že Martin Fafejta je opravdový zapálenec pro MHD, protože mít 2,5 hodinový rozhovor je docela síla, i když byl velmi zajímavý. Bohužel se domnívám, že jenom málokdo bude mít tolik času na sledování tohoto podcastu. Ve většině případů jsem s Martinem souhlasil, zejména v oblasti tramvají (nutnost dlouhých tramvají, obnovy tramvajového parku, směrovým vedením tramvajových linek).

K těm několika linek, na které mají jezdit sólo vozy uvádím, že trasu linky č. 2 je možné rozdělit na 2 části - Petřiny - Hradčanská, kde sólo postačuje, a Hradčanská - Nádraží Braník, kde by nemuselo být. Takže je lepší, i kdyby na této lince jezdily dlouhé tramvaje právě kvůli jízdě centrem. Pokud se týká linky č. 13, pokud se zavede tramvajová trať do Malešic Počernickou ulicí, a zároveň obnoví tramvajový provoz na Václavském náměstí, popř. kolem hlavního nádraží, tak z toho vyplyne i požadavek na dlouhou tramvaj i na této lince. Novou linku v budoucnu - Strahov - Suchdol bych raději řešil různými intervaly v době studia na vysokých školách a v době prázdnin a o víkendu.

Co se týká směrových linek, je otázka, zda by měly vydržet. Pokud se postaví tramvajová trať okolo nákladového nádraží Žižkov novým sídlištěm po likvidované železniční trati, tak by bylo vhodné, aby polovina spojů linky 9 místo na Ohradu a Spojovací vedla po nové trati. A co se týká linky č. 17, předpokládá se, že by spoje, které končí na výstavišti skončily v Bohnicích. Rovněž se domnívám, že polovina spojů linky č. 22 z centra mohla místo na Bílé Hoře končit na Strahově.

Dopravní uzel nočních tramvají by měl být změněn až poté, co se obnoví provoz tramvají na Václavském náměstí. K retrolince 23 jsem už svůj názor sdělil.

K dalšímu. Je správné, že se Martin zmínil o sociálních zařízeních na konečných, pokud možno by bylo vhodné s tím něco dělat. Zastávky na znamení - problém je dostupnost tlačítek v autobusech, lidé s nižší pohyblivostí by měli mít tlačítka na dosah, i když sedí. To ve standardních nebo kloubových autobusech moc nebývá. Co se týká trolejbusů, tak parciální trolejbusy by měly jezdit dle mého názoru pouze tam, kde se trolejbusové linky rozdělují, a frekvence spojů už je dost nízká, popř. některé trolejbusy dál nepokračují. Příkladem může být např. linka č. 161, kdy některé spoje končí v Nebušicích a jiné až v Přední Kopanině.
Pondělí, 11. dubna 2022 - 20:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2560
Registrován: 1-2010
Wagon: Souhlas ohledně Martina, žije tím. To jsme se mohli kolikrát osobně přesvědčit i na srazech, kam vždy dorazil a debatil a debatil. [ok]
Bardotky na mém kanálu youtube : odkaz [vypravci]
Mé fotky na K-Reportu: odkaz [fotic] Mé fotky na rajčeti: odkaz [fotic]

Pondělí, 11. dubna 2022 - 21:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4786
Registrován: 12-2007
Karlis: Já vím, také jsem se s ním na srazech setkával. Nicméně dvěapůlhodiny dlouhý rozhovor, to už chce výdrž.
Úterý, 12. dubna 2022 - 09:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 7-2010
Wagon: Jasně, 2,5h jsou extrém, ale když je to téma zajímavé téma, (které i mě zajímá nejvíc :D tak je otázek mnoho).
Zase právě podcasty mají být místem, kde je čas jít více do hloubky. Podcast není o 20 minutách, kdy se nestihne jít do hloubky. To není tisková zpráva pro širokou veřejnost. Podcasty jsou pro zaměřené publikum, které se zajímá o věc víc do hloubky a chce se dozvědět něco nového.
Těší mě, že jsou mezi vámi zájemci, kteří si na ten podcast čas udělají a zajímá je obsah [happy] A ani je neodradí, že to publikuji já :D


--
👨‍⚕️ Našel se recept, jak ušetřit desítky, či stovky milionů v rozpočtu městské dopravy a zároveň zanechat výkony a neomezovat provoz❓

Předáním pražské linky 103 soukromému dopravci se ušetřilo 12 milionů korun
http://mhd86.cz/2022/04/11/predanim-prazske-linky-103-soukromemu- dopravci-se-usetrilo-12-milionu-korun/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Orky
Úterý, 12. dubna 2022 - 10:27:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16481
Registrován: 10-2004
Omh: Díky za ten podcast a Martinovi za mnohá vysvětlení.
A k té 103: Ještě neznamená, že když uděláš VŘ na další a další linky, že reálně ušetříš zrovna takové peníze. Bohužel DPP poskytuje i další služby a obávám se, že významné snížení jeho výkonů povede k tomu, že ceny za jeho výkony budou zase o kus vyšší. A mám dojem, že jsi opět obdržel rozdíl, který vycházel od nějakého průměru za vozokm u DPP a reálná úspora může být zcela jinde a je otázka, zda vůbec nějaká byla. Vždyť Ti to Martin v tom podcastu vysvětloval, jak je to s těmi úsporami chodí. Skutečnou celkovou úsporu ukáže až celková bilance a já se obávám, že celková úspora objednavatele nebude -12 milionů.
Úterý, 12. dubna 2022 - 10:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 11-2005
Wagon:
"by bylo vhodné, aby polovina spojů linky 9 místo na Ohradu a Spojovací vedla po nové trati. A co se týká linky č. 17, předpokládá se, že by spoje, které končí na výstavišti skončily v Bohnicích. Rovněž se domnívám, že polovina spojů linky č. 22 z centra mohla místo na Bílé Hoře končit na Strahově."

Takovéhle větvení linek by v Praze bylo bezprecedentní a já v tom ani přínos nevidím. Zatím je zavedeno "jen" to pásmování a u toho by taky mělo skončit. Než větvit linku tím, že každý druhý spoj jede úplně jinou tratí jinam, to je lepší přesměrovat celou jinou (třeba méně frekventovanou) linku na novou trať, a páteřní linku (třeba osamocenou) nechat jezdit tam, kam už jezdí. Jistě, různým povětvením a podělením by narůstal počet relací, mezi nimiž se dá jet bez přestupu, ale za cenu složitosti a toho, že v každé takové relaci by to jezdilo málo často.

Wagon:
"Zastávky na znamení - problém je dostupnost tlačítek v autobusech"

Zajímavé, o tom jsem ještě neslyšel. Každopádně by to mělo být řešeno, pokud to tedy problém je, úpravou těch autobusů, a ne nezřizováním zastávek na znamení [happy]
Nagniti se ven je nevarno.
Úterý, 12. dubna 2022 - 11:18:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9382
Registrován: 2-2006
Libcha:
"Zajímavé, o tom jsem ještě neslyšel. Každopádně by to mělo být řešeno, pokud to tedy problém je, úpravou těch autobusů, a ne nezřizováním zastávek na znamení"
Tak já o tom slyšel, ale realita je taková, že jde jen o výmluvu odpůrců a tlačítka jsou pomalu na každé tyči a co hlavní, jsou na nebo v naprosté blízkosti dveří, kterými tak jako tak musí každý zájemce o výstup vystoupit.
Taky se mi stalo, že jsem si zapomněl stisknout tlačítko při výstupu, ale vymlouvat se jak je obtížné natáhnout se těch 30 centimetrů k nejbližšímu tlačítku, mě tedy fakt nenapadlo.
Kdo chce, hledá způsoby...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 12. dubna 2022 - 11:25:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 8-2020
Ten požadavek tlačítek by si stačilo zadat do výběrového řízení na autobusy a hotovo [happy]

Já jsem rád, že nemusím před výstupem vstávat (např. někteří studenti málem padají s kuframa, když se řidič na Volze rozhodne, že to zabrzdí před prvním označníkem), ovšem pokud to tlačítko v dosahu je, pak si ho zmáčknu.
Orky
Úterý, 12. dubna 2022 - 12:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16482
Registrován: 10-2004
Libcha: Větvit 9 je opravdu nevhodné, proč už jsem si řekli mockrát. Ta linka zkrátka vozí dost cestujících už z Jarova a odvedení půlky spojů by znamenalo dlouhé spoje přetížit. Do nové tratě musí jezdit jiná linka a tady se opravdu nabízí dnešní 5.

Demon3: Tak to nejezdíš autobusy soukromých dopravců. V některých typech je tlačítek zoufale málo, zejména u těch vhodných spíše na dálkové meziměstské linky než na linky, které suplují městskou dopravu. Už jsem zažil situace, kdy cestující než našla tlačítko, tak řidič zastávku na znamení projel. Ale v SORech DPP to opravdu problém není.