Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Plzni » Archiv diskuse Tramvaje v Plzni do 18. 3. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Plzni do 18. 3. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Malý_fotograf
Pondělí, 03. ledna 2022 - 20:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7767
Registrován: 5-2002
Demon3: Pak holt efektivně ekonomiku provozu ukazuje výběrové řízení na provozovatele. Tam si objednatel vydefinuje co chce a přijdou mu nabídky, jak "co chce" může vypadat a kolik to bude stát. U tramvajových provozů se ale taková sranda dělá těžko.

Bohužel pořád nevím, kolik peněz mám dosadit za voz/km řidiče, za voz/km staré tramvaje, za voz/km moderní tramvaje. Na tom by se pak vidělo, jestli je ten řidič kapkou vody v moři ostatních nákladů, které ho převyšují, nebo pořád dominantním nákladem, pro který stojí za to upravit vzorce.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Pondělí, 03. ledna 2022 - 21:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 3-2013
Mohu posloužit třeba výroční zprávou DPMB za rok 2018:

Celkové výkony 39 263 tis. vozokm, celkové náklady 3 116 156 tis. Kč. Osobní náklady 48% (ale pozor - řidičů je z toho cca polovina,takže 24%), odpisy 19%, opravy 13%, energie a paliva 16% (opět vč. vytápění, osvětlení vodného a stočného), ostatní náklady 4%.

A podíl na 1 vozokm by měl být stejný. Ale pozor - bezprostředně mohu šetřit (pokud to je nutné) jen na těch variabilních nákladech.
Pondělí, 03. ledna 2022 - 21:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1347
Registrován: 3-2013
Takže mzdové náklady řidiče vč. pojištění placeného zaměstnavatelem, by mohly být necelých 20 Kč / vozokm. Za 8 hod. může řidič ujet v průměru kolem 120 km (jak ve kterém městě, jak na které lince),což je za službu řekněmě 2400,- Kč. Za měsíc - 20 služeb - 48 000,- Kč. A to je velmi zhruba odpovídající základní "superhrubé" mzdě bez služeb z volna.
Pondělí, 03. ledna 2022 - 22:18:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6221
Registrován: 2-2005
M_f: objednavatel by mohl zavolat (...) dopravní podnik by mohl objednavateli nacpat...

Podle mě, nevím proč, vycházíš z mylné představy, že proti sobě stojí dvě instituce, které jaksi bojují o nějaký balík a házejí si klacky pod nohy.
Myslím si, že situace po ekonomické stránce taková, že interval zůstal delší na základě nějaké shody v diskuzi ve smyslu "jak nemíť vyšší náklady/neplatit víc a přitom zachovat rozumnou úroveň služeb"
Představuji si to jako pořadu, kde v prvním bodě DP navrhl obnovit 15 minut a v druhém bodě konstatoval, že energie zdražily, což se v rozpočtu projeví dírou ve výši XX mega. No a následně se řeší, jak to zalepit, přičemž se přijde na to, že nejméně bolestivá cesta je nechat o víkendu 20 minut a případné kapacitní problémy řešit kloubáky/soupravami.

Ale třeba se pletu..

(Příspěvek byl editován uživatelem Trollino_15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Malý_fotograf
Úterý, 04. ledna 2022 - 07:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7768
Registrován: 5-2002
TMB: Jasně, použitý typ vozidla se tedy taky rozpočítá průměrem podle vozokilometru trakce. To opět mluví ve jménu zjednodušení výpočtů (Demon3). Současně to opět míří k problému, že když čísla nejsou vidět (schovávají se v průměrech), nikdy nebude touha pořídit vozidla s garancí určité cenové úrovně provozních nákladů.

Trollino_15: Z té představy nevycházím. Město má rádo podnik, který vlastní, na který má přímý vliv, tak si vyjdou vstříc. Takové to "kamarádi se dohodnou" ale zavání spíš klientelismem než běžnou obchodní praxí. K té se chci přiblížit já. Pokud by se fungovalo tržně (objednatel x poskytovatel), čekal bych zájem objednatele mít za svoje peníze od poskytovatele co nejlepší služby. Někdo to může nazvat i "házení klacků pod nohy poskytovateli".
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 04. ledna 2022 - 08:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 3-2013
A ono existuje nějaká konkurence provozovatelů tramvají nebo trolejbusů? Možná - autobusy, maršrutky a IAD. Ale DP byly skoro vždy městské podniky a většinou to bylo ku prospěchu věci. Ve městech, kde MHD provozují soukromníci to často žádná hitparáda není.
Pořizovací ceny a provozní náklady by měly být otázkou VŘ. Ovšem dokud si objednatel nemůže nadefinovat, co přesně chce - protože jakékoliv zpřesnující podmínky napadne některý z uchazečů u UOHS, nebude to mít řešení.
Úterý, 04. ledna 2022 - 09:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6222
Registrován: 2-2005
Já bych to nenazýval, že "kamarádi se dohodnou." To zavání klientelismem, jak píšeš, ale to má význam pouze v tom případě, že kamarádi z toho budou něco mít. A tady z tohoto nemá nikdo nic.

Objednavatel jistě chce z svoje peníze co nejlepší služby. Ale objednatel není blbý a chápe ekonomickou realitu, o které se tady už několik dní bavíme (a nikam to nevede).

Mimochodem to, že objednavatel chce za svoje peníze co nejlepší služby je jeden z důvodů, proč mít svůj podnik, ve kterém má objedvatel svůj vliv. Jedna z výhod takového podniku je stabilita firmy, což oceňují jak cestující, tak zaměstnanci. A to je v době enormního nedostatku řidičů mimořádně důležitá devíza pro další stabilitu firmy, zabezpečení nasmlouvaných výkonů a dlouhodobé zajištění zaměstnanců.

Kam vedou VŘ jsme viděli i v našem kraji, dále v Ústeckém na Teplicku nebo Bratislavském. Při výběrovém řízení nikoho nezajímá dopad na cestující, naopak tady přesně je prostor pro klientelismus, aby se kamarádi dohodli a každý z toho něco měl. Nebo proč myslíš, že v našem kraji jezdí BUS Line nebo ČSAD Plzeň (které se ukazuje i po roce a půl jako stabilnější firma, než vítěz VŘ) a ne čistě jen výherce VŘ?
MHD je pro lidi ! ! !
Malý_fotograf
Úterý, 04. ledna 2022 - 09:45:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7769
Registrován: 5-2002
TMB:
"A ono existuje nějaká konkurence provozovatelů tramvají nebo trolejbusů? Možná - autobusy, maršrutky a IAD. ..."
Však v pořádku, vím že to má svá úskalí, ostatně jsem to zmínil už výše. Ovšem u těch srovnatelných výkonů (autobusy) bývají městské dopravní podniky tím nejdražším dopravcem široko daleko a to má vícero důvodů (i ty pozitivní, třeba čistota a udržovanost vozidel). Zdaleka to ale nevidím tak idealisticky jako Trollino 15.
Trollino_15:
"Já bych to nenazýval, že "kamarádi se dohodnou." To zavání klientelismem, jak píšeš, ale to má význam pouze v tom případě, že kamarádi z toho budou něco mít. A tady z tohoto nemá nikdo nic.

Objednavatel jistě chce z svoje peníze co nejlepší služby. Ale objednatel není blbý a chápe ekonomickou realitu, o které se tady už několik dní bavíme (a nikam to nevede).
...
Kam vedou VŘ jsme viděli i v našem kraji, dále v Ústeckém na Teplicku nebo Bratislavském. Při výběrovém řízení nikoho nezajímá dopad na cestující, naopak tady přesně je prostor pro klientelismus, aby se kamarádi dohodli a každý z toho něco měl. Nebo proč myslíš, že v našem kraji jezdí BUS Line nebo ČSAD Plzeň (které se ukazuje i po roce a půl jako stabilnější firma, než vítěz VŘ) a ne čistě jen výherce VŘ?"
Výhody jsi popsal dobře, souhlasím s nimi. Ale dodal bych i B... Samozřejmě, že v dopravním podniku jsou trafiky a výběrová řízení taky nejsou úplně čistoskvoucí (když se soutěžily tramvaje a jediným zájemcem byla Škodovka nevadilo to, teď když byla jediným zájemcem Pesa, tak to vadilo).
Že se Arriva smradlavým způsobem vyhnula tomu, aby výběrko, které vyhrála, napadli námitkami její soupeři? Jako je to smradlavé, ale pořád cena za kilometr jízdy nového busu, který platí kraj, je výrazně nižší, než cena za kilometr jízdy busu, který platí město svému dopravci. Ano, namítneš že je cena vykoupena otroctvím středního managementu Arrivy. S tím i souhlasím. Jenže to už jsme v jiné pohádce a ten rozdíl je tak výrazný, že by Arriva byla levnější i bez otrocké práce.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 04. ledna 2022 - 10:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 3-2013
U autobusů samozřejmě konkurence může být, avšak pořád mám dojem, že soukromnící na linkách MHD neposkytují takovou kvalitu, jako třeba DP. V Brně je krásné srovnání na spojích linek 41 a 71. Jiné a sporadické hlášení zastávek, na odjezdu z konečné dvě, tři minuty zpoždění, žádný problém. Samozřejmě to jde mimo dispečink DP, protože nejsou zapojeni do RISu, takže jim nefunguje ani preference křižovatek. V případě poruchy vozu to má DP z vozovny mnohem blíž, než ČSAD Tišnov, atd.
Mělo by to smysl při soutěžení velké části, či všech linek. Ale - kdo a kde bude v Brně parkovat a udržovat tři sta autobusů?
A pokud DP příjde o výkony autobusů, tak svoje režije (byť třeba o něco nižší) započítá do výkonu tramvají a trolejbusů, a tím je ještě více prodraží.
Ono ta láce soukromníků má svoje úskalí. A nelze srovnávat výkony regionální a městské dopravy. Autobus v MHD má určitě za den nižší km proběh, což taky cenu vozokm zvyšuje.
Úterý, 04. ledna 2022 - 11:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9237
Registrován: 2-2006
Malý_fotograf:
"...že by Arriva byla levnější i bez otrocké práce."
Nevim jak v Plzni, ale třeba v Praze Arriva parkuje autobusy na silnici, neplatí si garáže nebo odstavné plochy, tj. je levnější. Neprovozuje žádný dispečink ve smyslu jak to známe od DP, takže závada = no stres, prostě se nejede. Řidič nedorazí do práce ? Zapomeň na zálohu, prostě neodjetý spoj....
Jestli ony ty úspory neplynou třeba odtud.
Malý_fotograf:
"Jasně, použitý typ vozidla se tedy taky rozpočítá průměrem podle vozokilometru trakce. To opět mluví ve jménu zjednodušení výpočtů (Demon3). Současně to opět míří k problému, že když čísla nejsou vidět (schovávají se v průměrech), nikdy nebude touha pořídit vozidla s garancí určité cenové úrovně provozních nákladů. "
Pokud budeš vyčíslovat náklady dle tvého přání, pak mi řekni kdo si na výkon objedná moderní nízkopodlažní soupravu s náklady na kilometr ve výši čtyřnásobku ceny za 2xT3 ? A to ještě bude pošilhávat po tom, jestli by náhodou nestačila 1xT3...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 04. ledna 2022 - 11:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6223
Registrován: 2-2005
M_f: Výběrová řízení nesouvisí s aktuálně řešeným rozsahem provozu, to trochu michaš jablka a hrušky.

Úspory (v nasem případě) Arrivy jsou přesně tam, kde popisuje Denon: Nulové personální zálohy, minimum vozových záloh, neexistence dispečinku i třeba preventivní kontroly a údržby atd.
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 04. ledna 2022 - 12:36:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5924
Registrován: 9-2005
Autobus v MHD má určitě za den nižší km proběh, což taky cenu vozokm zvyšuje.

V průměru asi ano, ale ten rozdíl nebude možná kupodivu až tak zásadní. V ČSAD nebyly výjimkou turnusy s proběhem kolem 100-150 km denně, protože při tom hrkání po vsích prostě ani více za den autobus najet nemohl.

Dalších komentářů k probírané věci se raději zdržím...[andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Úterý, 04. ledna 2022 - 13:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 10-2012
Nevím jak v Plzni, ale v Brně uplně běžně najezdíme na MHD s autobusama 150km/službu i víc, uplně bez problémů.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Úterý, 04. ledna 2022 - 15:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5925
Registrován: 9-2005
Nebo proč myslíš, že v našem kraji jezdí BUS Line nebo ČSAD Plzeň (které se ukazuje i po roce a půl jako stabilnější firma, než vítěz VŘ) a ne čistě jen výherce VŘ?

Jinak BUS line už od počátku roku nejezdí...Pozřeno ČSAD Plzeň. [wink]
Malý_fotograf
Úterý, 04. ledna 2022 - 22:11:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7770
Registrován: 5-2002
TMB:
"U autobusů samozřejmě konkurence může být, avšak pořád mám dojem, že soukromnící na linkách MHD neposkytují takovou kvalitu, jako třeba DP. ..."
Ano však o té kvalitě jsem psal: bývají městské dopravní podniky tím nejdražším dopravcem široko daleko a to má vícero důvodů (i ty pozitivní, třeba čistota a udržovanost vozidel). Vnímám to také tak, že kvalita drtivé většiny DP je vyšší než u soukromníka. V Plzni bylo srovnání třeba PMDP a ČSAD na lince do Tesca. U té kvality je samozřejmě polemikou, jestli jí objednatel může nějak vymáhat. No, zkrátím to. Jde to, ale dře to. Ta definice by musela být velmi, velmi detailní a současně by objednatel musel mít oči všude, aby ho soukromník tu a tam neočůral. V tom má jednoznačně dopravní podnik navrch.
Demon3:
"Nevim jak v Plzni, ale třeba v Praze Arriva parkuje autobusy na silnici, neplatí si garáže nebo odstavné plochy, tj. je levnější. Neprovozuje žádný dispečink ve smyslu jak to známe od DP, takže závada = no stres, prostě se nejede. Řidič nedorazí do práce ? Zapomeň na zálohu, prostě neodjetý spoj....
Jestli ony ty úspory neplynou třeba odtud."
Jasně že plynou taky odtud. Na železnici slýchám od Českých drah, jak si lámou věci s některými procesními detaily a soukromníkovi je to jedno. To je ale pořád půlka pravdy. Soukromník prostě nebude tolik zatěžkán trafikami a malými domů jako městská firma. Optimum prostě hledejme uprostřed.
Co třeba městská firma s částečně soukromým kapitálem ala ČEZ. Existuje to někde? Jaké jsou poznatky z praxe?
Demon3:
"Pokud budeš vyčíslovat náklady dle tvého přání, pak mi řekni kdo si na výkon objedná moderní nízkopodlažní soupravu s náklady na kilometr ve výši čtyřnásobku ceny za 2xT3 ? A to ještě bude pošilhávat po tom, jestli by náhodou nestačila 1xT3..."
Věřím, že příčetný objednatel nechce provozovat skanzen. Tedy věřím, že pokrok je i tak nějak přirozeně vynucený. Současně by ale s větším koukáním na náklady pod drobnohledem asi padlo dogma 100% nízkopodlažnosti jako správné cesty.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Středa, 05. ledna 2022 - 01:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6224
Registrován: 2-2005
Co třeba městská firma s částečně soukromým kapitálem ala ČEZ. Existuje to někde? Jaké jsou poznatky z praxe?

Existuje to v Mariánkách. Poznatky jsou tragické.
MHD je pro lidi ! ! !
Středa, 05. ledna 2022 - 07:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 3-2013
Dnes lze pořídit 100% nízkopodlažní vozidlo za rozumné peníze. Rozdíl v ceně autobusů LF je minimální. A u tramvají je také známa levnější varianta - EVO, Stadler. Patrně lze souhlasit, že soukromá firma by v Ostravě asi tramvaje Škoda za dvojnásobnou cenu nevybrala. Ale to není problém DP, ale města. A pokud bude politický zájem, lze i soukromé firmě naznačit "tak ty škodovky kupte, však my vám to zaplatíme". Nakonec brněnský případ Stoka je právě o provizích ze zákázek soukromých firem. Jestli jediným problémem městských DP mají být trafiky, tak to lze řešit i v rámci stávajícího systému - jen k tomu musí být vůle.
Středa, 05. ledna 2022 - 15:08:02  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74687
Registrován: 4-2003
Trollino_15:
"Mimochodem to, že objednavatel chce za svoje peníze co nejlepší služby je jeden z důvodů, proč mít svůj podnik, ve kterém má objedvatel svůj vliv. Jedna z výhod takového podniku je stabilita firmy, což oceňují jak cestující, tak zaměstnanci. A to je v době enormního nedostatku řidičů mimořádně důležitá devíza pro další stabilitu firmy, zabezpečení nasmlouvaných výkonů a dlouhodobé zajištění zaměstnanců.

Kam vedou VŘ jsme viděli i v našem kraji, dále v Ústeckém na Teplicku nebo Bratislavském. Při výběrovém řízení nikoho nezajímá dopad na cestující, naopak tady přesně je prostor pro klientelismus, aby se kamarádi dohodli a každý z toho něco měl. Nebo proč myslíš, že v našem kraji jezdí BUS Line nebo ČSAD Plzeň (které se ukazuje i po roce a půl jako stabilnější firma, než vítěz VŘ) a ne čistě jen výherce VŘ?"
Jen pro pořádek:
Cestující čekali v Českých Budějovicích na MHD marně, chyběli řidiči
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 05. ledna 2022 - 15:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6225
Registrován: 2-2005
Já ale mluvil konkrétně o Plzni. V republice jistě najdeme řadu dopravních podniků, kde se k řidičům chovají podobně, jako kde jaký soukromník.

A samozřejmě jakákoliv větší nemocnost může zamávat stavem řidičů kdekoli.
MHD je pro lidi ! ! !
Breník J.
Středa, 05. ledna 2022 - 21:42:37  
Neregistrovaný host
Jezdí teď tři přechodně sestavené soupravy Varií : 348+357, 350+341 a 364+339. Dnes také konečně Škoda 40T 386 na zkušební jízdě.
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 19:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Registrován: 2-2013
Vozovnu Slovany včera opustil vůz T3R.P č. 217.

Pátek, 07. ledna 2022 - 09:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 3-2007
Vozovnu Slovany včera opustil vůz T3R.P č. 217.
A to na ni dali novou reklamu, když už ani nejezdila a měla se za pár dní odvážet? Nebo si to výrobce elektroniky přál, aby ho reprezentovala na silnici?
Pátek, 07. ledna 2022 - 16:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 2-2013
Reklamní agentura mezi provozními a neprovozními vozy příliš nerozlišuje [proud]
Breník J.
Pátek, 07. ledna 2022 - 20:16:33  
Neregistrovaný host
V prvním týdnu plného provozu po Novém roce se nečekaně objevily na šejdrech linky č. 4 dvě vysokopodlažní soupravy, i když se předpokládaly vozy T3R.P už pouze jako zadní vozy souprav za wanami. Ukázalo se, že po několika neprovozních Varií a několika wan na VP není dostatek provozních souprav k dispozici. Na lince č. 2 vypomáhají i vozy SVO2 nebo Inky a také Vánoční Inka tam ještě jela i po 6. lednu.
kv
Pátek, 07. ledna 2022 - 23:15:13  
Neregistrovaný host
Ta druhá vysoká souprava 263/252 (analog/digitál) se v provozu objevila až dnes na odpoledním šejdru.
U vozu 263 se jedná o nasazení s cestujícími po mnoha měsících odstavení, naposledy vozila pasažéry 20. dubna 2021 jako zadní vůz v soupravě s wanou 330. Souprava 257/281 jezdí od pondělního odpoledne.
Celkově se dá konstatovat, že plná nízkopodlažní výprava tramvají v Plzni je narušena v tomto týdnu poprvé po mnoha měsících.
Vzhledem ke kritickému nedostatku provozuschopných vozidel není vyloučeno nasazení třetí vysokopodlažní soupravy 260/265.
Ono totiž ty T3R.P v současné době není za co spojit.
Vysokopodlažní soupravy již lze vypravovat pouze na tři šejdry linky 4 (21,22,23).

Vánoční Inka 366 plánovaně dojezdila dnes.

Během víkendu bude instalována první celovozová reklama na tramvaji EVO 2, konkrétně na voze 369 (nová verze Techmania).
Breník J.
Pondělí, 10. ledna 2022 - 20:50:37  
Neregistrovaný host
Dnes na šejdru linky č. 4 vypravena už třetí nově sestavená vp souprava 2xT3R.P analog. 260+265. V sobotu 8. 1. byla poprvé vypravena i na linku č. 2 EVO2 384.
Breník J.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 20:00:18  
Neregistrovaný host
Opět změna v sestavách souprav: Na šejdru 23/4 dnes 260+196 a dále 364+348, na lince č. 2 pak souprava 350+340. Na dvojce jezdí šejdr Inka 366 už ve žlutém bez vánoční CVR a 363, měla tam snad být i EVO2 369 s tou novou CVR Techmania, ale odpoledne jela místo ní asi kačena.
Breník J.
Pátek, 14. ledna 2022 - 18:08:22  
Neregistrovaný host
Dnes trochu nezvyklá odpolední výprava tramvají na linkách č. 1 a 2.Na dvou šejdrech jedničky vypravená sóla VarioLF plus: 367 na 22/1 a 368 na 23/1. Na dvojku byly vypraveny tři Inky: 363 na 07/2, 366 na 23/2 a 361 na 24/2. Dnes začal očekávaný zácvik řidičů na nové tramvaji Škoda 40T ev. č. 386. Vůz byl spatřen odpoledne na cvičné jízdě už i s nainstalovanými kryty podvozků. Uvedu řazení pořadí na linkách: Linka č. 1: 01-02-03-04-05-24-21-06-07-23-08-09-10-22. Linka č. 2: 01-22-02-03-25-24-21-04-05-06-07-23-08-09-10. Linka č. 4: 01-02-03-24-04-22-27-05-06-07-08-28-23-26-09-10-25-11-21-12-13-14 .(Snad to tak platí).
Breník J.
Čtvrtek, 20. ledna 2022 - 18:43:21  
Neregistrovaný host
V tomto týdnu jezdí už Vario č. 342 bez světlezelené CVR, pravděpodobně o tuto reklamu přijde i vůz č. 347, který je odstaven. Jezdí nám i přechodně nově sestavená souprava 359+360.
Breník J.
Úterý, 25. ledna 2022 - 21:00:19  
Neregistrovaný host
Jezdí teď přechodně sestavená souprava Varií č. 341+347, i když v tomto složení už v minulosti jezdila.
MJTRAM
Středa, 02. února 2022 - 14:47:07  
Neregistrovaný host
Dnes po více než roce na lince číslo 4 vůz 208, konkrétně v soupravě 243 + 208. V dlouhodobě odstaveném voze zaujmou cestující staré reklamy z roku 2020, kdy byl vůz pravidelně nasazován.
kv
Pondělí, 07. února 2022 - 13:35:24  
Neregistrovaný host
Na odpolední šejdr 21/2 vyjede dnes K3 č. 313 s novou celovozovou reklamou KION Stříbro.
Breník J.
Pondělí, 07. února 2022 - 20:00:32  
Neregistrovaný host
V období prázdninového provozu vzhledem ke školským jarním prázdninám, jezdí na lince č. 4 v pracovních dnech 4. 2. a 7. až 11. 2. 2022 9 celodenních pořadí a tři šejdry, z nichž na 21/4 a 23/4 vyjíždějí vysokopodlažní soupravy a na 22/4 je vypravována Škoda 40T č. 386. Ta jede za pořadími 01/4 a 21/4. Oba šejdry 21/4 a 22/4 končí odpoledne kolem 17. hodiny na konečné UNIVERZITA, kde jsou odstaveny do rána druhého dne. Jelikož dnes odpoledne souprava č. 260+196 na 21/4 měla kolem 16.30 na Košutce poruchu a zatáhla do vozovny, byla místo ní manipulačně vypravena na odstávku k univerzitě kačena č. 296. Takže zítra ráno vyjede na 21/4 ta 296 a za ní na 22/4 40T č. 386 a na 23/4 bude vypravena jediná vp souprava.
Pavel2
Úterý, 08. února 2022 - 03:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19151
Registrován: 8-2002
Převážně jednobarevná reklama fabriky Kion v Ostrově u Ag tu K3 nějak opticky prodloužila, vypadá jak jezevčík [happy]
kv
Středa, 09. února 2022 - 05:06:28  
Neregistrovaný host
Dnes vyjíždějí na celodenní pořadí linky 2 nově přepojené soupravy 315/263 a 325/276.
U vozu 276 jde o první nasazení s cestujícími od 15. dubna 2021, kdy jezdil jako přední v soupravě 276/277.

Ještě k opětovně zprovozněnému vozu 208, který nyní od 2. února jezdí jako zadní v soupravě 243/208:
Byl opravdu odstaven více než rok, předtím naposledy s cestujícími 26. ledna 2021 v soupravě 208/234.
Drží tak rekord v délce odstavení ve skupině dlouhodobě neprovozovaných (a delší čas nepotřebných) T3R.P.
MJTRAM
Středa, 09. února 2022 - 20:04:35  
Neregistrovaný host
kv:
"Ještě k opětovně zprovozněnému vozu 208, který nyní od 2. února jezdí jako zadní v soupravě 243/208:
Byl opravdu odstaven více než rok, předtím naposledy s cestujícími 26. ledna 2021 v soupravě 208/234.
Drží tak rekord v délce odstavení ve skupině dlouhodobě neprovozovaných (a delší čas nepotřebných) T3R.P."

Je to na něm taky znát, že byl více než rok odstaven. Kromě reklam z roku 2020, kdy jeden z plakátů láká na atraktivní mzdu až 25000 Kč, což dnes působí poměrně úsměvně a v dnešní době by to už stěží někoho přilákalo, v zadní části je bohužel vidět dlouhodobé působení zatékající vody na stropě. Také úklid před opětovným nasazením mohl proběhnout pečlivěji, například zářivka v zadní části byla první den provozu poměrně zaprášená a nejspíš ji rok nikdo neumyl, celkově však to jsou detaily a je dobře, že vůz po více než roce opět jezdí. Jedná se o nejstarší vůz v běžném provozu, letos je mu rovných 40 let. Je to také poslední vůz, který byl kdysi v provedení T3SU.
Breník J.
Čtvrtek, 10. února 2022 - 21:40:21  
Neregistrovaný host
Dnes odpoledne byla na šejdr 23/4 vypravena souprava 344+345, takže už nejela žádná vp souprava. Ten vůz č. 208, který má už 40 let od výroby, je už také 20 let od modernizace na T3R.P analog, tedy o rok déle než další dva vozy T3SU předělané na Progressy /vyřazené a prodané 217 a 218/. Předpokládal jsem brzké vyřazení vozů 208 a 234. Pravděpodobně odjela z odstavní smyčky Mozartova dnes odpoledne jako manipulační jízda souprava 338+365. Škoda 40T č. 386 dnes byla zase na cvičné jízdě, šejdr 22/4 jela 290.
MJTRAM
Sobota, 12. února 2022 - 19:35:14  
Neregistrovaný host
Breník J.:
"Dnes odpoledne byla na šejdr 23/4 vypravena souprava 344+345, takže už nejela žádná vp souprava. "

Po ukončení prázdninového provozu a návratu k provozu plnému by se vp soupravy opět měly objevit.
TenObjektivní21
Neděle, 13. února 2022 - 04:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 1-2021
MJTRAM:
"Breník J.:
"Dnes odpoledne byla na šejdr 23/4 vypravena souprava 344+345, takže už nejela žádná vp souprava. "
Po ukončení prázdninového provozu a návratu k provozu plnému by se vp soupravy opět měly objevit."

To asi zítra budete velmi zklamán.

Mimochodem zítra vyjede několik nově spřažených souprav, především wana+progress. #catchthemall[fotic][vypravci]
Moje objektivita je neobjektivní
Breník J.
Neděle, 13. února 2022 - 14:33:01  
Neregistrovaný host
Právě v provozu jezdí nově sestavená souprava 329+277, kde zadní vůz je poslední z dlouhodobě 10 měsíců odstavených Progresů.
Breník J.
Úterý, 15. února 2022 - 01:43:28  
Neregistrovaný host
Od pondělí 14. 2. 2022 je obnoven plný provoz, ovšem na všech třech linkách jezdí o jedno celodenní pořadí méně. Linka č. 1: 9+4, linka č. 2: 9+5 a linka č. 4: 13+8. Rozložení šejdrových pořadí se oproti začátku letošního roku změnilo. Vyjela nově spojená souprava 317+208, všechny soupravy jely garantované np a na cvičných jízdách bylo VarioLFR.S č.349 a 40T č.386. Nebyla po dlouhé době vypravena 40T č.385.
Breník J.
Úterý, 15. února 2022 - 01:55:15  
Neregistrovaný host
Od pondělí 14. 2. 2022 jezdí opět plný provoz, ovšem na všech třech linkách je vypraveno o jedno celodenní pořadí méně. Linka č. 1: 9+4, linka č. 2: 9+5 a linka č. 4: 13+8. Na všech linkách je jiné rozvrstvení šejdrových pořadí, všechny soupravy jely garantované np. Vyjela nově spojená souprava 317+208, na cvičných jízdách byly č. 349 a 40T č. 386, nebyla po dlouhé době vypravena 40T č. 385.
kv
Úterý, 15. února 2022 - 20:05:18  
Neregistrovaný host
Breník J.:

Trochu poopravím poslední příspěvek:
Na lince 1 je z jedné túry šejdr, tzn. 9 celodenních pořadí a 5 šejdrů.
Linka 2 je ohledně výpravy beze změny, tzn. 10 celodenních pořadí a 5 šejdrů.

Díky mírně se zlepšující situaci ve vozovém parku dnes odpoledne vyjely soupravy Varií 340/341, 349/359 a 364/365 ve svém stabilním řazení.
Čtvrtek, 17. února 2022 - 08:54:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7688
Registrován: 5-2002
Ale na 4 zůstaly intervaly, takže se jenom jezdí mírně rychleji, ne? Při prodloužení tratě na BP došlo k prodloužení intervalu ve špičce, ze 3 minut na 3 - občas 4, to myslím zůstalo stejné... (A kvůli úbytku cestujících je to zatím jedno )

Beztak je město pro tramvaje krásně průjezdné, preference skoro všude... Jezdím teď občas do Vídně a tam je to pro tramvaje nic moc, běžně hnijí minutu na každé druhé křižovatce a je to opravdu pomalé...
Breník J.
Čtvrtek, 17. února 2022 - 09:50:25  
Neregistrovaný host
ad kv) Na lince č. 1 přibyl šejdr 25/1, který je řazen za 24/1 (ten končí dříve), nějak jsem postrádal pořadí 21/1 - proto jsem uváděl jen čtyři šejdry. Na linku č. 4 jsou vypravovány na 01/4 a 03/4 oba vozy Škoda 40T. Na pořadí 01/4 odpoledne zajíždí 40T převážně k Univerzitě, tudíž bývá dosti obsazena studenty včetně žáků z průmyslovek a od Náměstí Míru tak už nepobírá všechny cestující na zastávkách včetně kočárků. Pořadí 03/4 naopak končí většinou na Borech.
Breník J.
Pátek, 18. února 2022 - 02:12:33  
Neregistrovaný host
Uvedu snad už správnou výpravu na tramvajových linkách od 14. února 2022 v pd v odpolední dopravní špičce: Linka č. 1: 01 - 23 - 02 - 03 - 04 - 22 - 05 - 06 - 21 - 07 - 08 - 24 - 25 - 09, linka č. 2: 01 - 25 - 02 - 03 - 21 - 23 - 24 - 04 - 05 - 06 - 07 - 22 - 08 - 09 - 10, linka č. 4: 01 - 02 - 03 - 04 - 28 - 27 - 05 - 06 - 24 - 07 - 08 - 25 - 09 - 10 - 22 - 11 - 21 - 12 - 26 - 13 - 23.
Pátek, 18. února 2022 - 21:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2016
https://www.facebook.com/photo?fbid=1572088379829517&set=gm.32646 57857113103

Zaujala mě ta modrá reklama, vůbec si nevybavuju , na co mohla být.Jelo se na zadní PTG? ty letákové reklamy na oknech jsou pecka.
Pavel2
Pátek, 18. února 2022 - 23:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19161
Registrován: 8-2002
Reklama na Kačeně je Ferona a.s., hutní materiál.

Dnes večer u Plzeňky oživenej evergreen:
https://www.krimi-plzen.cz/a/auto-v-kolejisti-aneb-tradice-pokrac uje/
Asi slepica z Blavy chtěla novej služebák a vono to nevyšlo [biggrin]
Anebo o autě ví zhruba totéž co Uršula z Leyna o energetice [crazy]

Zajímalo by mě co se dneska cca v 16h dělo v S35, Klatovská byla dle Zelený vlny zasekaná od nám. Míru, prej nehoda. Já jsem si vyskákal ulici U trati před Belánkou. Chtěl jsem do Globusu. Koperníkovka stau, v Korandovce to bylo lepší, ale situace se opakovala na Husovo náměstí a v Husovce. Totéž Kollárovka, Přemyslova + Palackého to bylo taky jasný. Takže jsem po vyčerpání všech možností jel velkou oklikou přes Křimice a Chotíkov. To se nestává každej den.
Sobota, 19. února 2022 - 07:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 5-2002
Pavel2: nějaká blondýna (doslova) narazila do auta před sebou a docela dost, mezi poštou a mostem Gen. Pattona. Jezdilo se tam jen jedním pruhem a kolony aut se pak táhly skutečně až na Mírák a to po dobu kolo a půl na čtyřce, tedy cca hoďku a půl.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu a později také na Facebooku
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Pavel2
Sobota, 19. února 2022 - 11:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19162
Registrován: 8-2002
Dík za info [ok]
Breník J.
Pondělí, 21. února 2022 - 19:48:10  
Neregistrovaný host
Dnes na 22/4 kačena 291 po VP, na 24/4 souprava 338+339, takže momentálně už se situace v soupravách stabilizuje. Na cvičné jízdě dnes vp souprava 265+252.
Breník J.
Úterý, 01. března 2022 - 01:56:26  
Neregistrovaný host
V podvečerních hodinách v pondělí 28. 2. 2022 měla svou premiéru Škoda 40T č. 386 na lince č. 2 SKVRŇANY - SVĚTOVAR jako výměna za soupravu 354+355 na 09/2.
Breník J.
Pondělí, 07. března 2022 - 19:57:59  
Neregistrovaný host
Na lince č. 1 jela mimořádně přechodně sestavená souprava 348+350, kde vůz č. 350 se objevil poprvé jako zadní.
Breník J.
Pátek, 11. března 2022 - 02:10:08  
Neregistrovaný host
Škoda 40T ev. č. 386 se tento týden poprvé projela s cestujícími i na lince č. 1. Nezvykle nově sestavená vp souprava 243+280 se tento týden objevuje převážně na šejdru 23/4. Nově sestavená souprava 323(po VP)+208 jezdí od úterý a ve středu zezadu nabouraný vůz č. 234 už bude nejspíš vyřazen z provozu.
Sobota, 12. března 2022 - 16:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 8-2019
Jak moc spolehlivé jsou ty 40T?
Já když sleduji ty závady, které mají v Ově 39T, tak jenom kroutím hlavou, jak to mohlo najezdit ty zkušební kilometry...
Sobota, 12. března 2022 - 22:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2019
Ahoj, nemá tady někdo k dispozici hlášení zastávek v tramvaji? Díky
Úterý, 15. března 2022 - 08:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 2-2019
Může někdo sdělit více informací o nehodě 9.3. ve Skvrňanech, v jejímž důsledku bude vůz 234 zřejmě vyřazen?
TenObjektivní21
Úterý, 15. března 2022 - 09:33:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 1-2021
Dvoutakt:
"Může někdo sdělit více informací o nehodě 9.3. ve Skvrňanech, v jejímž důsledku bude vůz 234 zřejmě vyřazen?"

Souprava 316/244 najela do soupravy 318/234 před ní stojící. Došlo k vážnému poškození vozů 234 a 316 a zároveň mezi oběma soupravami došlo k prolomení spřáhel, čímž jsou poškozeny i vozy 244 a 318.
Moje objektivita je neobjektivní
kv
Úterý, 15. března 2022 - 19:21:24  
Neregistrovaný host
Dnes začalo bourání posledního původního objektu v tramvajové vozovně na Slovanech - haly kontrolních prohlídek:



Tato původní hala kontrolních prohlídek přestala být používána minulý týden v souvislosti se zprovozněním prvních kolejí v nově postavené hale. Zde se na kolejích 5 a 6 již provádí denní ošetření, kontrolní prohlídky a odstavování vozidel. Na koleji 7 dnes proběhla prní zkouška a ladění nové myčky tramvají.
Breník J.
Pátek, 18. března 2022 - 19:48:35  
Neregistrovaný host
Po nehodě v Bolevci a opravě vyjela dnes na 05/1 EVO2 ev. č. 380 po více než deseti měsících. Už druhý den jezdí EVO2 č. 372 s novou růžovou CVR iWant.