Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 14. 1. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 14. 1. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Emil Švec
Neděle, 09. ledna 2022 - 17:36:55  
Neregistrovaný host
Martyk: nemá cenu reagovat, protože v počtu urážek jednoznačně vedeš. Tvé chování maximálně odpovídá 4500x přečtenému MK od A.H. nebo tvorbu Marxe a Engelse. Leccos to pak vysvětluje. Kdysi Tvé příspěvky měly úroveň a člověk si rád přečetl, co jsi za kniplem tramvaje zažil. Nyní jsou to jen agresivní výpady proti komukoliv,kdo s Tebou nesouhlasí, obdobně jako to dělali rudí bratři. Promiň
Neděle, 09. ledna 2022 - 18:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20279
Registrován: 8-2005
Martyku,že tys vysadil prášky? Ale zas je to jako za starejch časů tak kolem 2005.
Z VESNICE PŘÍMO DO CENTRA!!!
207: Staroměstská -....- Ohrada-Biskupcova-Želivského- a dále jako 213: - Uhříněves [satan]
Neděle, 09. ledna 2022 - 19:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9245
Registrován: 2-2006
Pánové, jen krmíte trola, tohle nikam nevede...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 09. ledna 2022 - 20:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3961
Registrován: 5-2003
Co se dělo dneska za divnou výluku na P6? Jeli jsme přes Malovanku,tam 1, pokračujeme na Ořechovku,tam 1, přejedeme na Evropskou..a tam 1[biggrin] + předtím cestou opačným směrem šotoonanie na 2 s konečnou "Malovanka",na Hládkově na ni číhali dva šotouši
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Neděle, 09. ledna 2022 - 20:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9556
Registrován: 5-2002
Na Petřiny dnes byla pravidelná výluka a někdy kolem 14.30 se tam postupně vracel provoz.
Neděle, 09. ledna 2022 - 22:41:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 8-2008
8430

18.února 2007


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
Pondělí, 10. ledna 2022 - 09:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 9-2012
Káem:
"Martyku,že tys vysadil prášky? Ale zas je to jako za starejch časů tak kolem 2005."
To bylo dřív. Tak 2001-2, když SPVD dělala kampaň za drátolezy v Mariánkách.

Všem ostatním Všechny Kotasovy výtvory jsou extrémně předražené, zbytečně předimenzované, vizuálně nesourodé a nesmírně náročné na údržbu. O jeho skutečných schopnostech se denně přesvědčujeme snahou udržet se na jím navržených překližkových parodiích na sedačky v 15T. Kdo bydlí na Barrandově, tak na vlastní oči vidí, jak zoufalá je jeho tvorba hlavně v neudržovatelných detailech. Jeho největší výtvor zastávka metra Střížkov nikdy nefungoval tak, jak si Kotas vysnil a rostliny se v něm udržet nepodařilo, přestože za tyto pokusy byly vynaloženy značné prostředky. Kotasův design 15T vyvolal takový odpor obyvatel Rostocku, že tamní radnice výběrové řízení, kde Škoda vyhrála, zrušila a vypsala nové s odborným hodnocením vzhledu. A technokrati z DPP bez jediné odborné konzultace těmi 15T zohyzdili na desítky let jedno z nejkrásnějších měst světa.
Podívejte se na Alstom TFS-2 zo roku 1987 a na ČKD RT6 bez černošedého pruhu přes okna a uvidíte, jak Kotas svou bezostyšnou kopii čistého původního designu zohyzdil hranatými svítilnami. Zajeďte si do Hradce Králové a projděte se halou nádražní budovy, ve které se snoubí odkaz na jednu z nejvýznamnějších hradeckých staveb – Kotěrovu modernistickou budovu muzea s tehdy aktuálním funkcionalismem a srovnejte to s chaotickou pouští dlažebních kostiček před nádražím, z níž trčí jakési obludné plácačky na mouchy, které mají pod sebe odrážet světlo za lamp svítících do nebes. Chcete vidět kruhový objezd, který má horší propustnost, než křižovatka se SSZ s plně krytými všemi směry, která tam byla před ním? Opět Kotasovo dílo v Hradci králové. Kruhový objezd, kde se autor pokusil vytvořit ocelový les tak úspěšně, že přes něj není vidět ani trolejbus a uprostřed toho všeho je fontána trvale skrytá zrakům všech za nikdy nemizícími kolonami vozidel. V tomto kruhovém objzedu je 8 masivních ocelových obloukových stožárů, které se sklánějí nad vozovku. Kontrukce tak dokonalá, že pro zavěšení troleje muselo být okolí křižovatky okrášleno 11 stožáry pro zavěšení vrchního vedení. Anebo zastávka metra Rajská zahrada, která je temná a nehostinná, přestože je z poloviny prosklená.
A tak bych mohl pokračovat o všem, co zplodil. A byl to právě Kotas, kdo z T6 udělal zvenčí čtyřbarevnou a zevnitř nepříjemnou černošedou obdobu vozíku ve strašidelném zámku na pouti. Byl to právě Kotas, kdo vybral strašlivé barvy plastových sedaček v 15T, které vypadají, jako by je DPP nikdy neumyl.
Ing. Šurovský se nechává fotografovat v otřesné modré uniformě a zmačkané čepici z 80. let, jak ji nosili traťoví dělníci (původné v ní bylo péro, aby držela tvar) a místo obleku ušitého na míru, jaký by se slušel pro člena vrcholného managementu nejvýznamnější městské firmy, nosí pracovní oděv dělníků této firmy. Člověk, který takto ostentativně dává najevo naprostý nedostatek dobrého vkusu by měl být zbaven možnosti rozhodovat o čemkoli, co se týká vzhledu vozidel. V té modré uniformě mi Šurovský připomíná tvora, který měl dlouhé vlasy svázané do culíku, čistil výhybky, páchnul na dva metry a říkal si Týna. Nosí ji úplně stejně. Jen žlutou košili s půlmetrovými límečky jsem na Šurovském ještě neviděl.
Toto jsou moje argumenty. Omlouvám se, že jsem je původně napsal zkratkovitě tak, že je mnozí nedokázali pochopit.

A co zdejší řvouni postavili proti tomuhle? Primitivní urážky typu hloupý názor anebo rovnou do debaty zavlekli politiku (nacoušské sebestrašení Bruselem a 4. říší nebo jakési žvásty o bolševismu).
Mimochodem, proč se tak urážíte, když poukazuju na Šurovského běžné vystupování? On je zde nějaké božstvo, že se chováte hůře, než muslim, kterému řeknu, že Korán je nečistá pověra?

(Příspěvek byl editován uživatelem Martyk.)
Pondělí, 10. ledna 2022 - 11:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9246
Registrován: 2-2006
Jen pro jistotu zopakuji, NEKRMIT !!!
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 10. ledna 2022 - 13:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 8-2020
Ohledně Kotase asi Necyklopedie má docela pravdu:

Jeho stavby se vyznačují tím, že respektují potřeby každého jedince a dokonalým splynutím s přírodou. V rozhovoru pro TV Barrandov uvedl: "Lidé mají ve městě často pocit, že jsou odtrženi od přírody, že je všechno kolem nich jen z železobetonu, cihel a asfaltu. Snažím se své stavby projektovat tak, aby na cestující působily opačně. Pokud uděláte stavbu dostatečně složitou, nejenže je to efektivní, zároveň se ale každý normální člověk vykašle na údržbu a čištění. Rez, plíseň i holuby posraná okna dávají lidem pocit, že nežijí v izolovaném světě, ale že se jich příroda stále dotýká a jsou její součástí."
Pondělí, 10. ledna 2022 - 13:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 5-2009
Jen bych dodal, že co se týče vnějšího designu vozidel, tak se Kotas snažit využít světla, co byla k dispozici na jiných vozidlech.
RT6 měla čelní světlomety ze Š105, ostatní stejné jako na T3.
T3R/K2R měly buď světla ČKD z T3, pozdější čelní Peugeot Boxer a zadní Opel Astra.
Trolejbusy 21/22Tr čelní Lada, zadní Škoda Pick-Up.
Tokas
Pondělí, 10. ledna 2022 - 15:03:24  
Neregistrovaný host
No to zcela jistě nebylo ale účelem Kotase, ale zkrátka možnostma na trhu... Co dům dal za nejmenší peníze...
A to fakt nebráním Kotase, protože on je vážně naprostej tragéd a plně souhlasím s tím, co napsal Martyk. Kotas je nejen pro Prahu čiré zlo.
Úterý, 11. ledna 2022 - 15:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13265
Registrován: 4-2003
Tokas:A to fakt nebráním Kotase, protože on je vážně naprostej tragéd a plně souhlasím s tím, co napsal Martyk. Kotas je nejen pro Prahu čiré zlo.

To bych neřekl [nene]. Design vozů metra M1 je povedený, ale i ten nezapře inspiraci tramvají od Alsthomu. Stejně tak nemám nic proti stanici Rajská zahrada.

Na druhou stranu je tu zcela zbytečný pomník v podobě stanice Střížkov, kdy dostal Kotas příliš volnou ruku a vytvořil stavbu, která je ve své podstatě k ničemu pro místo, kde stojí. Stanice metra by už neměla být pouze samostatnou dopravní stavbou, ale nejlépe stavbou zakomponovanou do podzemí budovy jiného investora (obchodní dům, kanceláře apod). Takže ať vznikají další budovy typu Zlatý Anděl se vstupem do metra, ale raději už žádnou další stanici Střížkov [nene]. A stanice na TT na Barrandov jsou v některých případech hodně diskutabilní výtvory, byť to nebyl Kotas sám, kdo za to mohl. Pouze využil možnosti, která mu byly dány a dnes by už asi takovou možnost nedostal [nene].
Úterý, 11. ledna 2022 - 16:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 1-2014
Martyk, osobně Vás neznám a abych byl upřímný moc o to nestojím. Ono zaklínání se tím, že jsem přečetl 4500 knih vlastně nevypovídá více méně zhola nic. Dokonce je citát, "ukaž mi co čteš, já Ti povím co jsi za člověka". Takže asi tak, posuzovat člověka podle zjevu je taky strašně zavádějící, proto tak nikdy nečiním. Znám dost lidí, kteří jsou nastrojeni, ale jejich konání je hodně dole. Nakonec i v DP měli člověka, který si na to potrpěl a mimo to, že dostal vysoké odchodné, na něj nikdo moc v dobrém nevzpomíná. To, že se někomu něco líbí a druhému ne, je normálně lidské. Já jsem se jenom předtím zmínil v dotazu ohledně vnějšího nátěru tramvají, že na novém nátěru PID chybí městský znak, který je v manuálu. Vzhledem k tomu, že jsem v jádru konzervativec, který ctí tradice, tak si myslím, že by tam být měl. Vůbec nejde o to, jestli je to nadbytečnost, nebo ne. Prostě od té doby co tramvaje do tohoto města vyjely tak tam byl a měl by být i nadále.
Úterý, 11. ledna 2022 - 22:03:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 9-2012
MARV:
"Martyk, osobně Vás neznám a abych byl upřímný moc o to nestojím. Ono zaklínání se tím, že jsem přečetl 4500 knih vlastně nevypovídá více méně zhola nic. Dokonce je citát, "ukaž mi co čteš, já Ti povím co jsi za člověka". Takže asi tak, posuzovat člověka podle zjevu je taky strašně zavádějící, proto tak nikdy nečiním. Znám dost lidí, kteří jsou nastrojeni, ale jejich konání je hodně dole. Nakonec i v DP měli člověka, který si na to potrpěl a mimo to, že dostal vysoké odchodné, na něj nikdo moc v dobrém nevzpomíná. To, že se někomu něco líbí a druhému ne, je normálně lidské. Já jsem se jenom předtím zmínil v dotazu ohledně vnějšího nátěru tramvají, že na novém nátěru PID chybí městský znak, který je v manuálu. Vzhledem k tomu, že jsem v jádru konzervativec, který ctí tradice, tak si myslím, že by tam být měl. Vůbec nejde o to, jestli je to nadbytečnost, nebo ne. Prostě od té doby co tramvaje do tohoto města vyjely tak tam byl a měl by být i nadále."

Ani já se s vámi nechci setkat. Alkohol jsem pít přestal už úplně, tramvaje nefotím, linkové vedení přijímám jako počasí (nedá se s ním nic dělat a zanedlouho se stejně změní) a nijak jej neřeším, spojení si hledám v aplikaci a znechucení ze stále stejných nářků zaměstnanců DPP mě ani po čtvrtstoletí, co v DPP nepracuju, pořád nepřešlo. Jakou by naše setkání nebo seznámení mělo perspektivu?

Přečetl jsem 4500 knih, drtivá většina byla beletrie. Znamená to, že každý, kdo se mě bude snažit uondat či znechutit urážkami, sebevyvyšováním a podobnými nečistými diskusními praktikami, má jen minimální šanci na úspěch, protože mám natrénováno jako málokdo jiný. Nic více a nic méně. Čtením se totiž diskusní schopnosti významně zlepšují.

To, že se někomu něco líbí nebo nelíbí, to je normální a lidské. Normální a lidské je ale také učit se od odborníků. Učíme se posloucháním těch, kteří znají víc, než my, učíme se z knih a textů, které napsali ti, kdo znají víc než my a učíme se celý život, protože vše se vyvíjí. A i ti, kteří přicházejí s novými objevy nebo novátorskou tvorbou, se neustále učí od druhých aby to, co se naučili dále rozvíjeli. A právě tím rozvíjením vzniká to nové. A já nějak nechápu, proč se laici namísto, aby se učili od odborníků, domnívají, že jejich názor je jediný správný a chovají se jako rozmazlené děti, kterým maminka odmítla koupit Lentilky. Zajímalo by mě, proč stejně nevyvádějí třeba nad výběrem polovodičů do měničů. Nejspíše to bude tím, že většina zde ani netuší, co z dvojice IGBT a IGCT je tyristor.

Popravdě, netuším, co DPP udělá s vnitrofiremní směrnicí (manuálem), která je nahrazena novou směrnicí města a kraje. Asi ji zruší, možná na ni jen zapomene. Jisté ale je, že pro nový vizuální styl bude používán manuál vytvořený studiem superlative.works a že žádná interní směrnice DPP v něm nebude smět nic změnit. Zombie tramvají se nový manuál týkat nebude, takže se pohledem na fangličkový přežitek monarchie ještě pár let těšit budete.
Středa, 12. ledna 2022 - 00:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 9-2012
To MARV

Ještě jsem k tomu důvodu, proč se nesetkat, zapomněl napsat, že miluju graffiti a MHD říkám socka. 😜
Znak města
Středa, 12. ledna 2022 - 08:24:41  
Neregistrovaný host
MARV: Jakýkoliv "manuál" o kterém píšete, je jen vnitropodniková norma/předpis jako jakákoliv jiná.
Se změnou designu se zkrátka změní, resp. upraví její platnost jen pro... stejně tak jako se mění ročně desítky a stovky jiných vnitřních norem. Není to Bible.
Platí to tak již u autobusů, nevím, proč by to mělo být jinak u tramvají.
BTW: Znak města byl až do 90. let i u autobusů, a i když se s příchodem preclíku v 99 definitivně vyhodil (prakticky ale už někdy v 94), tak jsem si nevšiml, že by se otáčení zeměkoule zastavilo.

Nový design se mi nelíbí, nicméně je tu a na něj znak města nepatří. Pokud ho tam násilně necháme, bude to ještě větší hrůza než to je.
Ale žíly si fakt netrhám. Změna je život.
Středa, 12. ledna 2022 - 16:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5650
Registrován: 12-2007
Znak města:
"BTW: Znak města byl až do 90. let i u autobusů, a i když se s příchodem preclíku v 99 definitivně vyhodil (prakticky ale už někdy v 94), tak jsem si nevšiml, že by se otáčení zeměkoule zastavilo.

Nový design se mi nelíbí, nicméně je tu a na něj znak města nepatří. Pokud ho tam násilně necháme, bude to ještě větší hrůza než to je.
Ale žíly si fakt netrhám. Změna je život."
Znak města je přesunutím čísla a přidáním preclíku a cedulky s dopravcem vyhodil i u tramvají, ale po lehkém řevu se tam zas vrátil.
U autobusů je problém, že by musely být vyhrazené autobusy na město a příměsto, což se po stížnosti vyřešilo namalováním modré střechy na 2 SORy a bylo vymalováno.
Neumím si představit, že by na 400 nebo na jiné lince co jezdí přes více systémů byly vozy splnující standardy. Nátěr mi přijde smysluplný u města, nikoli u vozů co jezdí po kraji.
Taková železnice standardy splnovat nebude nikdy a nikoho to netrápí.
Středa, 12. ledna 2022 - 19:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 432
Registrován: 9-2012
Gabuliatko:
" Taková železnice standardy splnovat nebude nikdy a nikoho to netrápí."
Ústecká i brněnská gubernie se o vizuální unifikaci vzhledu vozidel velmi intenzivně snaží. Ale máte pravdu, že když vozidla zajíždějí do jiné gubernie, tak se na hranicích nepřebarví. Za pár let se ale i to dít bude. V ICE2 řidiči zabarvení fólie oddělující stanoviště od prostoru pro cestující vesele mění knoflíkem už mnoho let.
Vareckaj
Středa, 12. ledna 2022 - 22:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 786
Registrován: 3-2009


Ahoj, k jakému datu mohu přiřadit toto? Z druhé strany jsou odjezdy z Lazarské nočních tramvají.
Dopravní podniky
Středa, 12. ledna 2022 - 23:28:43  
Neregistrovaný host
rok 1990
Středa, 12. ledna 2022 - 23:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 1-2013
Vareckaj: lze to přiřadit do období 1985 - 1988. Noční linky jsou v padesátkové číselné řadě, čísly 51 - 58 se začaly označovat 3.11.1985. Linka 58 je ukončena u Vozovny Motol, tudíž trať do Sídliště Řepy ještě nebyla v provozu, tam se začalo jezdit v r. 1988, od toho roku již 58 jezdila do Řep.
dopravopat
Středa, 12. ledna 2022 - 23:46:01  
Neregistrovaný host
Pridám svoju trošku k téme, zároveň mimo tému, lebo sa nejedná o Prahu. Skúsenosť s odborníkmi:

1. Ani medzi nimi nie je zhoda.
2. Dizajn sa, ako umenie, na rozdiel od napr. výpočtu mostu nedá matematicky zdôvodniť a obhájiť.
3. Nasralo ma to, že zapracoval som viaceré pripomienky, vytvoril viac variantov a nakoniec celú moju prácu prezentoval jeden z tých "odborníkov", pričom ani neviem čo presne prezentoval a ako to komunikoval, lebo mi to ani nepovedal že to "ide von". Nedostal som možnosť obhájiť a zdôvodniť si vlastný návrh, to čo som vytvoril. Nebol ani prizvaný, nie to ešte aby som dostal slovo. Takže toľko k "odborníkom". Nech si trhnú nohou a serem na nich, po tom ako sa ku mne zachovali.
4. §1, §5, §10.

Nehodnotím akékoľvek príspevky kohokoľvek. Nemám predsudky ani problém sa s kýmkoľvek stretnúť, ak daný o stretnutie prejaví záujem a budeme schopní nájsť spoločnú tému a komunikovať tak že to bude obom vyhovovať. Odlišný názor mi neprekáža, ak môžem nesúhlasiť a diskutovať, ale to neznamená že by som osobne útočil na človeka, ktorý dané názory zastáva. Neuznávam argumentačné fauly, typicky "ad hominem" a iné. Ak človek, s ktorým diskutujem, podľahne argumentačným faulom a sám ich používa, bez ohľadu na to či si toho je vedomý alebo nie, strácam záujem s takým jedincom v debate pokračovať. Netvrdím že moje názory sú "pravdy" a nemyslím si že pravda ako taká sa dá "vlastniť" kýmkoľvek. Ona totiž proste je a my máme neľahkú úlohu ju hľadať. Žiaľ, niektorí ju vidieť nemôžu, oveľa horší sú ale tí, ktorí ju vidia, poznajú, ale odmietajú a skončia zahnaní sami sebou v kúte. To vyústi do kognitívnej disonancie, so všetkými negatívnymi následkami. Ľudia dokážu svoj intelekt používať aj značne deštrukčným spôsobom, voči sebe aj ostatným, bez toho aby si toho boli vedomí. A obávam sa, že je to nevyhnutnou súčasťou fenoménu, ktorý nazývame "byť človekom". Viem to preto, lebo sám som to na sebe spozoroval. Všetci trpíme tým, že sme ľudia. A ľudia robia chyby, lebo sú leniví, často používajú mentálne skratky a bývajú zaujatí. Je to neoddeliteľnou súčasťou nás samotných. Musíme mať mentálny model sveta, plný predpokladov (ktoré vedú k vytváraniu stereotypov a zaujatosti), aby sme neboli paralyzovaní tými najjednoduchšími vecami okolo nás. Náš systém uvažovania je produktom nedokonalého procesu, ktorý ale funguje dosť dobre na to, aby sme dokázali fungovať v chaotickom svete s neúplnými informáciami o ňom. Našťastie si uvedomujem, že to, čo ja pozorujem a vnímam ako "pravdu" je iba môj pohľad. Nakoniec som tiež iba človekom a všetky ľudské nedokonalosti plne platia aj pre mňa. Našťastie žijeme už v spoločnosti, ktorá akceptuje a stotožňuje sa s "tvrdou" logikou napr. v matematike a našom poznaní prírodných zákonov. Takmer nikto nespochybňuje jednoznačne faktické a odborné návrhy, za ktoré daní odborníci, ak ich "posvätia" pečiatkou, nesú zodpovednosť. Mnoho vecí sa žiaľ (zatiaľ) nedá matematicky/logicky zdôvodniť tak, aby to väčšina populácie prijala a osvojila si. Obávam sa, že sme narazili na limity ľudského poznania a sme odsúdení k neúspechu a opakovaniu chýb z minulosti. Ale to by som musel písať ešte dve hodiny, aby som to vysvetlil. A možno sa mýlim.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 08:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 4-2019
Vareckaj:
"
Ahoj, k jakému datu mohu přiřadit toto? Z druhé strany jsou odjezdy z Lazarské nočních tramvají."
Všimněte si i těch pozoruhodných názvů konečných na plánku. Nejkurióznější jsou ty "Střešovice, Petřiny" - opravdu se to kdysi používalo, i když ve Střešovicích tato konečná není a nikdy nebyla. I "Malešice, ÚD DP" se po krátké době zaslouženě odebraly do věčných šanonů. Dnes už se v Praze naštěstí používají výhradně jednosložkové názvy zastávek.
Takanobu Okabe
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 09:00:26  
Neregistrovaný host
Dnes už se v Praze naštěstí používají výhradně jednosložkové názvy zastávek.

Ha Ha

A co třeba Blatov sever, nebo Nádraží Žvahov – Prosluněná, Nádraží Žvahov – V násypu...
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 09:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7086
Registrován: 7-2011
Ehmm, dovolím si podotknout, že řeč je o tramvajových zastávkách a navíc ještě konečných. Takže Pdk má recht.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 10:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 4-2019
Takanobu Okabe:
"Dnes už se v Praze naštěstí používají výhradně jednosložkové názvy zastávek.

Ha Ha

A co třeba Blatov sever, nebo Nádraží Žvahov – Prosluněná, Nádraží Žvahov – V násypu..."
I toto jsou jednosložkové názvy. Dvojsložkové jsou ty, ve kterých je v první části název obce (v případě Prahy to byl název její čtvrti) a po čárce následuje bližší určení. U zastávek mimo Prahu se setkáváme i s třísložkovými názvy ve složení obec, část obce, bližší určení. Ve Vámi uvedeném případě by to tedy bylo např. "Praha, Hlubočepy, Nádraží Žvahov - V násypu".
Aby bylo možno dostat do jedné složky potřebné informace, používá se v Praze opačné pořadí typu "Nádraží X", "Škola X". V obcích se zastávky jmenují "X, nádraží" nebo "X, škola".

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 11:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3963
Registrován: 5-2003
Každopádně "Braník, nádraží" nebylo nikdy, bylo "Bráník, nádraží Bráník". Harfa se naštěstí tehdy jmenovala pořád Harfa, jinak bychom taky mohli mít "Vysočany, nádraží Libeň".[proud]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 11:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3964
Registrován: 5-2003
Jinak je na tom plánku ale vidět, že láska k designu a kvalitní grafické úpravě má v DPP dlouhou tradici...[biggrin]

A ještě k tomu nadpisu mapky: Kdy se vlastně přestalo v komunikaci s kaštanstvem používat označení "elektrické dráhy" a všude je nahradily "tramvaje"? S nástupem ROPIDu, nebo už dřív?
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 11:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 852
Registrován: 8-2020
218: Harfu máme pořád, jenom tam tramvaje oficiálně nestaví (asi opatření proti kaštanům a šotoušům, podobně jako končení na "Malovance").

Depo Hostivař a Nádraží Libeň jsou jedny z těch věcí, které by tímto dvousložkovým systémem byly těžko (srozumitelně) řešitelné. Na druhou stranu "Vršovice, nádraží Eden" (beru teoreticky, nemusí to být konečná) by asi přijatelné bylo, jelikož Eden je asi těžko území, které lze nějak přiřadit k "části obce". Opravte mě, pokud se pletu.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 12:05:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4698
Registrován: 12-2007
218: Podle mne začal název tramvaje převládat už v sedmdesátých letech minulého století. Jako malý kluk jsem se divil, proč na tramvajových jízdenkách je vyobrazeno D a ne T, které bylo rezervováno pro trolejbusy nebo E. A obecně běžný pražský cestující v šedesátých letech rozhodně nepoužíval spojení elektrické dráhy, ale
jenom zkráceně elektriky, jak je uvedeno v písničce Dítě školou povinné anebo v říkance Ententýky dva špalíky, čert vyletěl z elektriky bez klobouku bos natloukl si nos ... . A myslím, že už ve filmu Dáma na kolejích se používal výraz tramvaj.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 12:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2539
Registrován: 6-2004
Poslední staré zastávkové označníky s textem "Stanice elektr. dráhy" končily v roce 1971, jinak by to chtělo se pohrabat v historii organizačního uspořádání DP, do kdy fungoval závod a později podnik s oficiálním názvem Elektrické dráhy. Ale v normálním životě se slovo "tramvaj" běžně používalo v 60. letech a asi i dřív, jen u starší generace bylo občas slyšet "elektrika".
Smithers
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 13:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 787
Registrován: 12-2007
Elektrické dráhy coby divize zanikly při první transformaci po roce 2000, za primátora Béma. Od té doby máme JPT, JDCT, atd.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 13:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3965
Registrován: 5-2003
Tak v běžném životě je to jasné, ale v oficiálním materiálu +- z roku 90 jsou pořád "elektrické dráhy". Samozřejmě nevím, jestli se ty názvy libovolně zaměňovaly, nebo byly "elektrické dráhy" do nějaké doby oficiální.
Odštěpný závod DP-ED byl vymazán z OR v roce 2004, ale v té době už byl název "elektrické dráhy" určitě už jen tam a v historických knížkách, ne v dokumentech pro cestující (mapy atd.).

Každopádně turistický rozcestník na Divoké Šárce byl určitě ještě v 80./90. letech "Dolní Liboc, el. dráha"[happy]

Ad elektrika: Njn, dnešní děti si pak myslí, že čert vyletěl ze zásuvky[satan]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 14:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 11-2021
Co to děláš s tím hřebíkem?
Šťourám čerta, aby vyskočil ven.
Jef
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 15:09:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6188
Registrován: 5-2002
Každopádně "Braník, nádraží" nebylo nikdy, bylo "Bráník, nádraží Bráník".
[proud]

Z té doby je ale zajímavé "Braník, nádraží" versus "Nádraží Hostivař".
jentak
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 17:11:14  
Neregistrovaný host
No tady to zase jede .. ale tuším, že byl klid rok[biggrin]
Uvědomte si, že vždy budou existovat dvě skupiny idiotů, kteří budou tvrdit, že buď prostý název konečné je daleko lepší, než název s čtvrtí. Dále bude první skupina idiotů rozdělena na podskupiny, kdy jedna bude tvrdit, že je potřeba, aby název konečné obsahoval místopisné přiřazení (Sídliště Modřany) a druhá že perfektní je (U Otočky či Nad roklí). Druhá základní skupina bude zase rozpolcena na podskupinu, která bude tvrdit, že u čtvrtí musí být vždy a za všech okolností dodržen katastrální název podle přesné polohy zastávky (HOSTIVAŘ, ÚD DP)a druhá, že je spíše důležité, aby bylo zdůrazněno kam se reálně člověk dostane (MALEŠICE, ÚD DP).
Osobně patřím k té skupině idiotů která si ráda v Brně u nádraží přečte, že šalina jede na BYSTRC, Ečerova, než že jen jede na Ečerovu.
Jinak Praha používala všechny uvedené podskupiny označování, jak se zřejmě kdo vyspal.
Takže tu byla doba BRANÍK nádraží, Nádraží Braník ale i jen BRANÍK (úplně stejně s Hostivaří). Poměrně zajímavé je NUSLE, Vozovna Pankrác či PANKRÁC vozovna, nebo pro zatahující cedule VOZOVNA PANKRÁC.
Další lahůdkou bylo STŘÍŽKOV, sídliště Ďáblice.
Pak už i ty Petřiny, kdy když zastávky byly před smyčkou patřily do VELESLAVÍNA a když se posunuly do obratiště tak pod BŘEVNOV. Nicméně i LIBOC či HORNÍ LIBOC nebylo vyjímkou.

Jinak ve světě je běžné, že se na orientaci objevuje jen čtvrť, leč se konečná zastávka jmenuje úplně jinak. Asi něco jako u nás jezdí tramvaje Liberec - Jablonec a nikoho už moc netrápí, že to jede na nějaký Viadukt či Tyršovy sady ...
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 17:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20280
Registrován: 8-2005
Dolní Liboc, Divoká Šárka.
Horní Liboc, Petřiny.
Holešovice, PKOJF [proud]
Z VESNICE PŘÍMO DO CENTRA!!!
207: Staroměstská -....- Ohrada-Biskupcova-Želivského- a dále jako 213: - Uhříněves [satan]
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 17:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 853
Registrován: 8-2020
Divoká Šárka asi v pohodě, ale nevidím problém s Petřiny, sídliště nebo Pankrác, vozovna. Je přece vidět, že "Pankrác" je vidět i na dopravních značkách, tedy je dobře známým a přibližně vyhraněným územím. O co víc, i jiné dopravní provozy berou třeba názvy sídlišť jako "místní část", i když katastrální mapa toto členění ignoruje.

Mimochodem - nachází se Nádraží Zahradní Město skutečně na místě, které jde jako Zahradní město označovat? Domnívám se, že ano, když hned vedle je stejnojmená zastávka.

Nevím, jestli je to absurdita, ale ve Vsetíně vypustili z konečných zastávek bližší umístění a zůstává tak jen název čtvrti. Na jednu stranu je to přehledné, na druhou stranu se "zastávka v polích" označuje, jako by byla přímo v centru, resp. jedinou zastávkou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 17:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7087
Registrován: 7-2011
jentak:
"Osobně patřím k té skupině idiotů která si ráda v Brně u nádraží přečte, že šalina jede na BYSTRC, Ečerova, než že jen jede na Ečerovu."
Souhlasím. Aneb kdysi jsem za kamarádem na Dědinu jezdil jen 119, protože nějaká Ciolkovského mi neříkala vůbec nic a absolutně jsem netušil, kde to je. [proud]
jentak
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 17:55:29  
Neregistrovaný host
Vtip je v tom, že Pankrác není městská čtvrť !! Stejně jako není Spořilov ani Petřiny.

HOLEŠOVICE PKOJF, které leželo v BUBENČI [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

Takže se to prostě vždy bralo "orientačně"...
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 18:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2321
Registrován: 12-2007
Jef:
"Z té doby je ale zajímavé "Braník, nádraží" versus "Nádraží Hostivař"."
Podívejte se někdy na starší fotky. Zjistíte, že občas se v jeden den na téže lince daly vidět různé směrové tabule téže konečné, viz třeba "HOSTIVAŘ, nádraží", "HOSTIVAŘ, NÁDRAŽÍ", "HOSTIVAŘ,NÁDRAŽÍ HOSTIVAŘ" i "NÁDRAŽÍ HOSTIVAŘ" - podle toho co kde ve vozovně měli v zásobě a co zrovna nalepili.
jentak:
"Poměrně zajímavé je NUSLE, Vozovna Pankrác či PANKRÁC vozovna, nebo pro zatahující cedule VOZOVNA PANKRÁC."
Nu u těch cedulí s konečnou "vozovna" to bývalo celkem jednoduché. Pokud to byla pravidelná konečná, tak směrová cedule modrá "XXX, VOZOVNA". Ovšem při zátahu bylo podtatné, že jede jinam. Tedy do vozovny a teprve pak do které - zelené tabule "VOZOVNA XXX".
Vareckaj:
" Ahoj, k jakému datu mohu přiřadit toto? Z druhé strany jsou odjezdy z Lazarské nočních tramvají."
To je z roku 1985. Bylo to vlžené v knize, kterou měl tehdy povinně každý šotouš a obsahovala seznam všech linek, intervaly, první a poslední spoje.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 18:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 5-2003
Vzhledem k tomu,že k.ú. je z hlediska orientace přežitek,tak bych ještě navrhoval uvádět městskou část.
Praha 6, sídliště Petřiny bude nezpochybnitelně správně a současně to řekne úplně totéž,jako současný stav
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 18:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2322
Registrován: 12-2007
jentak:
"Jinak ve světě je běžné, že se na orientaci objevuje jen čtvrť, leč se konečná zastávka jmenuje úplně jinak. Asi něco jako u nás jezdí tramvaje Liberec - Jablonec a nikoho už moc netrápí, že to jede na nějaký Viadukt či Tyršovy sady ..."

Jo, to se mi líbilo v Žilině. Na vnější straně stručná informace v podobě čtvrtí, kterými vůz projíždí nebo název něčehosi opravdu významného. Na vnitřní straně teploměr s dvoupísmenou zkratkou čtvrti a celým názvem zastávky.

Tedy třeba taková 4 byla z vnějšku označena 4 VLČINCE - ŽEL.STANICA - HLINY - SOLINKY a uvnitř všemi zastávkami od VL-Fatranská přes CE-Žel.stanica, HL-Polná-Váhostav po SO-Jaseňová.

Jenže to nejde ve velkých městech, kdy celá čtvrť je velká jak okresní město.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 18:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 3-2018
Pokud se úspěšně povedlo ze všech "kachen" vystěhovat židle typu "buková překližka", proč se tak systematicky nepokračuje v pankráckých a vokovických 15-t, vždyť je to ostuda... Taky prachy - i když se dodělávání klimatizace salonu z úsporných důvodů škrtla, přesto nejsou prašule ani na podělaný židle? Aneb Praho, vítej v Indii [rofl]
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 19:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9248
Registrován: 2-2006
Modřanskej:
"Pokud se úspěšně povedlo ze všech "kachen" vystěhovat židle typu "buková překližka", proč se tak systematicky nepokračuje v pankráckých a vokovických 15-t"
Však ono se pokračuje. Sice ne tempem jaké by bylo záhodno, ale pokračuje.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Vareckaj
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 22:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 787
Registrován: 3-2009
5735:
"Bylo to vlžené v knize, kterou měl tehdy povinně každý šotouš a obsahovala seznam všech linek, intervaly, první a poslední spoje."
Děkuji!
Pátek, 14. ledna 2022 - 08:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 4-2019
jentak:
"Vtip je v tom, že Pankrác není městská čtvrť !! Stejně jako není Spořilov ani Petřiny."
A proto se na orientacích (tehdy ještě cedulích) uvádělo "Nusle, vozovna Pankrác". Naštěstí už je to za námi.
Pátek, 14. ledna 2022 - 08:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 4-2019
218:
"Vzhledem k tomu,že k.ú. je z hlediska orientace přežitek,tak bych ještě navrhoval uvádět městskou část."
Katastrální území je přesně definované, ale v Praze málokoho zajímá. Průběh hranic je mnohdy dost překvapivý.
Městské části z první desítky bývají rozsáhlá monstra sahající např. v tomto případě z Bubenče až do Ruzyně, takže z hlediska orientace nic nepřinášející.
Čtvrť je pojem běžně používaný, ale nijak nedefinovaný, takže pro názvosloví nepoužitelný.
Takže bych zůstal u toho, co se používá dnes.
jentak
Pátek, 14. ledna 2022 - 10:21:04  
Neregistrovaný host
PDK
No, jenomže ono se právě převážnou dobu používalo PANKRÁC, vozovna [biggrin][biggrin]
Pátek, 14. ledna 2022 - 10:40:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4703
Registrován: 12-2007
jentak: A mělo by se snad používat vzhledem k blízkosti pankrácké věznice označení Pankrác, kriminál? [biggrin][biggrin][biggrin]
Pawel
Pátek, 14. ledna 2022 - 12:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2433
Registrován: 5-2002
Demon3:
"Modřanskej:
"Pokud se úspěšně povedlo ze všech "kachen" vystěhovat židle typu "buková překližka", proč se tak systematicky nepokračuje v pankráckých a vokovických 15-t"Však ono se pokračuje. Sice ne tempem jaké by bylo záhodno, ale pokračuje."
Když už jsme u toho, proč probůh dostávají 14T jiný typ plastových sedaček než T3/KT8 i 15T? To už máme třetí aktuální typ, pokud pomineme dřeva a polstr jako výběhové. Úplně nejhorší je to v případě těch vozů, kde zůstaly liché články v příčném uspořádání, kde je na podélném sezení zas jiný typ sedačky, a to v jiném odstínu červené.
Nesmysl estetický, ale i ekonomický. A hrozný bastl. 14T mám docela rád, ale tohle nechápu. Taky nevím, kdo bude na plastu chtít sedět na cestu delší než 15 minut, ale to už je jiné téma.
Regpetrs
Pátek, 14. ledna 2022 - 13:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 2-2007
Můžou být i zábavnější čelní orientace, které udržují duševní svěžest obecenstva a hladinu adrenalinu u cizinců. [lol]
jentak
Pátek, 14. ledna 2022 - 15:03:50  
Neregistrovaný host
Pawel:
Nic proti tomu, ze uz se tu ty 14T resily a i proti tomu, ze by to asi i clovek dokazal vymyslet proc to tak je ...
... tak zo tu zopakujem znovu ...
Latka na sedacky 14T se prestala vyrabet v roce 2010... rozhodlo se, ze se predela intetier za pouziti tech novych sedacek (puvodne vyvijenych pro 15T, jako nahrada dreva a neni to nic jineho nez obslehnute laminaty z T3 se zvysenymi zady). Nicmene pro tyto sedacky je nutna podminka upravy podvozkovych clanku na pricne usporadani ... zaroven, ale uz dosla latka, tak se nahrazuje jen prestrikanym prostym plastem a v nesenych clanvich se ty sedacky rovnou vymeni za nove, jelikoz maji stejne zakladny ...
... takze prosim uvedte, kde je presne ten ekonomicky nesmysl ...
... za mne je to naopak vyreseno nejlevnejsi a nejjednodussi cestou ....
... a bycha R.P a KT8 nemaji stejne sedacky ..
jentak
Pátek, 14. ledna 2022 - 15:10:20  
Neregistrovaný host
Vzdyt to pred metrem bylo PANKRAC, Soudni namesti ....
Pátek, 14. ledna 2022 - 15:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20281
Registrován: 8-2005
spíš Náměstí hrdinů, že.
Z VESNICE PŘÍMO DO CENTRA!!!
207: Staroměstská -....- Ohrada-Biskupcova-Želivského- a dále jako 213: - Uhříněves [satan]
Pawel
Pátek, 14. ledna 2022 - 16:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2434
Registrován: 5-2002
jentak: Chápu, že se přestala vyrábět látka. Ale proč nemohou mít 14T stejný typ sedaček jako ostatní vozy? Proč je třeba vyvíjet extra vlastní sedačku (a ještě tak ohyzdnou, ale to nechme stranou), když tu máme Fainsy v KT8/T3 nebo plastové sedačky v 15T?

Omlouvám se, pokud je můj dotaz tak naivní. V jiných (civilizovaných) provozech se obvykle nesetkávám s tím, aby měl každý typ vozu jiný nátěr, jiný interiér i jiné sedačky. Tohle pražské kolotočářské provedení mi v rámci jednoho dopravce připadá dost neprofesionální.
Pátek, 14. ledna 2022 - 17:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5652
Registrován: 12-2007
Pawel:
"Omlouvám se, pokud je můj dotaz tak naivní. V jiných (civilizovaných) provozech se obvykle nesetkávám s tím, aby měl každý typ vozu jiný nátěr, jiný interiér i jiné sedačky. Tohle pražské kolotočářské provedení mi v rámci jednoho dopravce připadá dost neprofesionální."
Estli to nebude tím, že jim tam nejezdí vozy papírově 50 let staré. Pokud se bavíme o drážní dopravě, neznám provoz kde by se po zařazení nového typu starý přemalovával. Možná to taky bude tím, že tam panuje na vzhled shoda více než 5 let.
jentak
Pátek, 14. ledna 2022 - 18:05:15  
Neregistrovaný host
KM: pravda, vubec jsem netusil, ze se to prejmenovalo uz v 47 a vydrzelo i behem rude zony..
Pawel:
Fainsa se jeden cas zdala nedostupna ... ale pak se zacala znovu dodavat
Pátek, 14. ledna 2022 - 18:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7088
Registrován: 7-2011
Pawel:
"V jiných (civilizovaných) provozech se obvykle nesetkávám s tím, aby měl každý typ vozu jiný nátěr, jiný interiér i jiné sedačky. "
Jo, chlapče, to musíš jít brečet na magistrát a stěžovat si na tamní věčnou politickou "lidovou tvořivost". [wink]
Pátek, 14. ledna 2022 - 18:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9249
Registrován: 2-2006
Pawel:
"V jiných (civilizovaných) provozech se obvykle nesetkávám s tím, aby měl každý typ vozu jiný nátěr, jiný interiér i jiné sedačky. "
Fakt ne ? Vídeň, Paříž, Mnichov...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]