Diskuse » Tramvaje a metro » Všeobecná tramvajová diskuse » Archiv diskuse Všeobecná tramvajová diskuse do 13. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná tramvajová diskuse do 13. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Kalanis
Středa, 05. srpna 2020 - 13:41:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 12-2006
Takže z Března do Lovečkovi a Úštěka se Zubrnickýma [masinka] a z Lovečkovic do Verneřic [tramvaj]. [crazy] Bude aspoň přestup hrana-hrana?
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Čtvrtek, 01. října 2020 - 00:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2009
„Tramvaj“ (trolejbus) ve francouzské Nancy.

https://www.youtube.com/watch?v=A3bJeQrmRL0
Úterý, 01. prosince 2020 - 09:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 7-2010
✨ Nominacemi startuje 4. ročník oblíbené ankety 🏆. Letos se bude hlasovat o nejhezčí vánoční 🎄 tramvaj 🚋 i trolejbus 🚎
Budu rád za vaše nominace do ankety.

Výzva! Nominujte Vánoční tramvaje a trolejbusy do letošního ročníku tradiční ankety
http://mhd86.cz/2020/12/01/vyzva-nominujte-vanocni-tramvaje-a-tro lejbusy-do-letosniho-rocniku-tradicni-ankety/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Roman_j
Úterý, 12. ledna 2021 - 16:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 3-2009
Původ slova "tramvaj".

trám (=pražec) + way (dráha); celkem tedy kolejiště.
Význam se časem posunul i na vozidlo, tedy na tramvaj.

Zdroj:
https://www.televizeseznam.cz/video/uzliky-na-jazyku/tramvaj-naze v-prekvapive-souvisi-se-slovem-tram-285172
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Úterý, 12. ledna 2021 - 20:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 11-2012
Velice dobrý pořad, občas se dívám. A ta šalina na koncu mě též dostala.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Pondělí, 18. ledna 2021 - 11:54:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 4-2020
Vedel by mi niekto objasniť, že ktorá konepcia je prívetivejšia ku koľajovému zvršku? Či je to Kurzgelenkwagen (dynamicky otočné podvozky) alebo hocičo iné s plne otočnými podvozkami? Ja osobne mám za to, že plne otočné podvozky sú proste šetrnejšie, ale už som sa stretol aj s "pravdou", že dynamicky otočné podvozky šetria trať viacej.
Pondělí, 18. ledna 2021 - 12:14:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5206
Registrován: 7-2003
Otočný kmitaj a likvidujou přímý úseky. Pevný zežerou oblouky.
8bity vseho sveta spojte se .
dopravopat
Pondělí, 18. ledna 2021 - 15:29:05  
Neregistrovaný host
To sa nedá tak ľahko generalizovať. Záleží od profilu kola, stavu tratí, geometrie, konkrétneho prevedenia otočného podvozku, resp. "pevného" podvozoku, vedenia dvojkolia, akosti chodu atď atď... Otočné podvzoky vedia žrať rovné úseky, to je pravda, ale nie je je to ich konštrukčnou vlastnosťou. Zato pevné podvozky žerú oblúky takmer všade, kde tie oblúky v kombinácii s profilom kola neboli budované pre pevné podvozky multigelenk tramvají. Typickým príkladom je prevádzka kde sa desaťročia prevádzkujú tramvaje s otočnými podvozkami a "úzkymi" kolami. Na nich budú pevné podvozky multigelenkov, obzvlášť pri oblúkoch bez prechodníc (však otočný podvozok ich nepotrebuje - čo síce nie je pravda, ale otočný podvozok "strpí" aj oblúk bez prechodnice), vyžierať koľajnice. O jazykoch výhybiek budovaných pre tramvaje s otočnými podvozkami nehovoriac. Novo budované tramvajové systémy, ktoré sú koncipované pre vozidlá koncepcie mulitgelenk a majú patrične nastavené technické parametre, môžu mať aj s pevnými podvozkami dobré výsledky. Nielen čo sa životnosti týka, ale aj bočných zrýchlení. To ale neplatí pre desaťročia staré prevádzky. Tam multigelenk spravidla znamená vyžieranie koľajníc, zníženie komfortu a predraženie údržby. Lenže technické podmienky pre nové vozidlá často neurčujú odborníci, ale politici, resp. politické tlaky, ktorých výsledkom je v tom lepšom prípade vytriezvenie a investovanie do infraštruktúry, aby nové tramvaje mohli jazdiť.
dopravopat
Pondělí, 18. ledna 2021 - 15:37:07  
Neregistrovaný host
"Dynamicky otočné" je dosť vágna definícia. Pravda je, že "dynamicky otočné" môže znamenať niečo podobné ako medzipodvozkovú väzbu na železničných vozidlách. Prakticky sa pri vjazde do oblúku vďaka väzbe následný podvozok "správne postaví" aby mal hladký a plynulý prejazd = nižšie opotrebenie. Teoreticky. Prax a teória sú často dve odlišné veci. Najmä ak je prax daná realitou tratí, ktoré majú rôzne poruchy tzv. geometrickej polohy koľaje. Plus rôzne špeciality mestských dráh s úzkymi kolami ako sú plytké srdcovky a dlhé nájazdové rampy k nim, umiestnené v oblúku + konkrétny stav a profil kola u konkrétneho vozu. Voz tesne po presústružení kolies sa môže chovať úplne ináč ako ten istý voz tesne pred reprofiláciou. Záleží aj od toho, či ide daným úsekom výbehom, alebo so zadanou jazdou. Svoje urobí aj prípadná funkčnosť/nefunkčnosť mazacieho zariadenia, teplota, prípadný bordel v žliabkovej koľaji (ideálne piesok zmiešaný s mazivom = ideálna abrazívna hmota)... Veľká železnica mnohými z menovaných netrpí, najmä však nemá také malé polomery oblúkov. Takže "pevný podvozok" znáša spravidla oveľa lepšie.
dopravopat
Pondělí, 18. ledna 2021 - 15:41:49  
Neregistrovaný host
dodatok k medzipodvozkovej väzbe: Prakticky na železnici, teoreticky na tramvaji. Lebo prax je v prípade tramvaje iná než na železnici, lebo dôvody. Snáď som to už napísal lepšie. Veľkú úlohu hrá v prípade tramvaje aj rázvor náprav.
Úterý, 19. ledna 2021 - 10:06:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 3-2013
Ad Pvvs: Rád bych se zeptal, jak moc je od otočných podvozků "vyžraná" po skoro 30 letech brněnská trať na Renneské. Nebo třeba úseky do Modřic. Zato hlavy kolejnic v obloucích mízi před očima.
Úterý, 19. ledna 2021 - 11:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 4-2020
dopravopat: Tými dynamicky otočnými podvozkami som myslel napr. Avenio, KT4, GT4 a takéto podobné koncepcie. Jendoducho čo článok to podvozok (Kurzgelenkwagen). Vo všeobecnosti sa o nich totiž hovorí, že sú menej šetrnejšie ku koľajniciam ako s plne otočnými podvozkami. Ale v inej diskusii na imhd ma jeden diskutujúci vyslovene presviedčal, že Kurzgelenkwagen je proste lepší ako vozidlo s plne otočnými podvozkami a že som sa tým ešte neviezol, tak nemôžem vedieť, čo je pravda (niečo na takýto spôsob). Ale tak žiaden iný zdroj neuvádza, že by bol Kurzgelenkwagen ku dráhe vo všeobecnosti prívetivejší ako napr. Artic. Všade je uvedený práve opak (nie len teória, ale aj reálne situácie z praxe).
Úterý, 19. ledna 2021 - 11:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8815
Registrován: 2-2006
Vozidla s otočnými podvozky jsou v přímé víc náchylné k vlnivému pohybu, takže tam k určitému bočnímu opotřebení hlav kolejnic dochází, ale není to ani z desetiny tak dramatické jako vykusování oblouků vozidly s podvozky pevnými.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 19. ledna 2021 - 14:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 3-2013
Mám dojem, že jsou na přímé trati problémy i se starými dvounápravovými vozy s pevným podvozkem, pokud mají kuželový profil jízdní plochy. Boční pohyby jsou při jízdě velmi cítit.
Středa, 20. ledna 2021 - 06:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8816
Registrován: 2-2006
TMB:
"Mám dojem, že jsou na přímé trati problémy i se starými dvounápravovými vozy s pevným podvozkem, pokud mají kuželový profil jízdní plochy. Boční pohyby jsou při jízdě velmi cítit."
Kuželový profil by to měl imho středit mnohem líp než dřív používaný válcový...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
dopravopat
Středa, 20. ledna 2021 - 09:58:56  
Neregistrovaný host
Kubo:
Problém je v tom, že medzi jedným druhom otočného podvozku a iným druhom otočného podvozku môžu byť zásadné rozdiely. Príklad: Úzkorozchodné podvozky ČKD pre metrový rozchod v Bratislave na T3 musia na reprofiláciu po nabehnutí istého počtu km. Podvzoky SKD Trade pod T3P 7791 https://imhd.sk/ba/galeria-media/156211/7791-s-podvozkami-od-firm y-SKD?ghv=350&ref=ba%2Fvozidlo%2F350%2F%25C4%258CKD-Tatra-T3-7791 majú oveľa lepšie vedenie dvojkolia, ako aj primárne vypruženie vinutými pružinami (viď foto). Čo som sa pýtal v ústredných dielňach, tak ten 7791 musí na reprofiláciu po dvojnásobnom nájazde km v porovnaní s vozmi so starými ČKD podvozkami. To, že sa menej vyžierajú okolky asi bude znamenať že sa menej vyžierajú aj koľajnice. Materiál obručí by mal byť identický, aj keď to som si neoveroval. Identický je aj priemer kola.

Iste nájdeš v praxi prípady, kedy otočný podvozok konkrétneho typu bude na konkrétnej sieti pri porovnaní s konkrétnym typom "dynamicky otočného podvozku" na tom lepšie. Iste nájdeš aj prípady, kedy bude na tom horšie. Porovnávame podvzoky s rovnakým priemerom kolesa? Iste, dá sa jednoducho spočítať úbytok materiálu na kole. Ale sú obruče z rovnakého materiálu? Mazania okolkov sú na vozidlách? Ak áno, akých a v akom pomere? Alebo sú mazané oblúky?

Proste kopa detailov. Bez znalostí sa nedá paušálne povedať ktorý podvozok je lepší. Každá prevádzka má svoje špecifiká. Čo platí v jednom meste, nemusí platiť v druhom.

Osobne považujem otočný podvozok a "dynamicky otočný" za porovnateľné, čo sa vplyvov na trať týka - z pohľadu životnosti, resp. účinkov na trať. Pevný podvozok považujem principiálne za nevhodný pre mestské dráhy s typicky malými polomermi oblúkov, úzkymi kolami, plytkými srdcovkami. Pevný podvozok býva spravidla oveľa horší než podvozok otočný, či už voľne otočný alebo "dynamicky otočný". Určiť či je lepší voľne otočný alebo "dynamicky otočný" podvozok je už ťažie a závisí od množstva faktorov.

Demon3:
Záleží od rázvoru, profilu kola, použitej koľajnice. Ten istý otočný podvozok s tými istými kolami môže v priamej koľaji vyžierať koľajnice NT1 (myslené opotrebovávať boky hláv koľajníc) a v priamej koľaji s koľjanicami S49 ísť bez vyžierania, t.j. mať "sinusový beh" bez toho aby sa dotýkal bokov hláv koľajníc. V závislosti od stavu trate ale môže platiť aj opak, prípadne môže vyžierať bez ohľadu typ koľajnice alebo nevyžierať bez ohľadu na typ koľajnice.

TMB:
Kuželový profil je dosť vágny opis. Dôležitý nie je iba samotný kužel alebo jeho absencia, ale aj prechodová krivka medzi kuželovou/valcovou časťou a okolkom. Ako moc táto krivka "spolupracuje" s koľajnicami, ktoré sú v sieti použité? Aké koľajnice a v akom pomere mám na sieti? Ak táto krivka zodpovedá profilu UIC-ORE a v sieti sú "železničné" koľaje S49, potom by v priamej koľaji nemalo dochádzať k vyžieraniu. Ak dochádza, tak to bude asi dosť blbou konštrukciou podvozku, ktorý nemá dobré vedenie dvojkolia, alebo je to vymlátenými silentblokmi, resp. tiahlami, resp. nesprávnym rozmerom oblíkov, prípadne hraníkov a pod. (záleží od konrkétnej konštrukcie podvozku - je jedno či pevného alebo otočného). To, že podvozok vyžiera môže byť aj jeho nesprávnym uchytením, zohnutým otočným čapom, prípadne poškodenými kĺbmi pri kĺbovom vozidle, ktoré jeden článok vozidla "tlačia" na jednu stranu a druhý na druhú a pod.
Středa, 20. ledna 2021 - 15:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 4-2020
dopravopat: Samozrejme, že to záleží od mnohých faktorov. Jasné, že záleží na tom, aké je vedenie dvojkolia pri danej konštrukcii podvozku. Podvozok, ktorý nemá dobrú konštrukciu, bude opotrebovávať trať (samozrejme aj samotné kolesá) vždy, ale keď je plne otočný, určite je opotrebenie menšie. Napr. pri tých starých ČKD podvozkoch je opotrebenie menšie ako pri pevných podvozkoch ForCity, či? Ja som hlavne narážal na fakt, že Kurzgelenkwagen je niečo medzi obyčajným vozidlom s otočnými podvozkami a Multigelenkwagen. Pri otočnom podzvozku pri vjazde do zátačky je o dosť menší uhol nábehu, ako pri Multi- a Kurzgelenkwagen. A ešte treba pripočítať aj nápravové tlaky. Neviem si proste predstaviť žiadnu prevádzku, kde by bol Kurzgelenwagen šetrnejší k trati ako obyčajné vozidlo. Príklad môžu byť prevádzky ako Gotha, kde radšej nakúpili ojazdené GT6 ako KT4, lebo boli k trati šetrnejšie. Samozrejme boli aj o dosť staršie, takže o nejaký ten čas museli byť nahradené. Ani Brémy na tom so svojimi GT4 neboli najlepšie. Tam však bol dôvod na vývoj takéhoto vozidla úplne iný, a to jest prejazdný profil. GT4 v Stuttgarte neberiem moc do úvahy, lebo ten sa konštrukciou viacej blíži obyčajnému štvornápravovému vozu s otočnými podvozkami. Avenio nemôžem moc posudzovať, nakoľko neviem presne, ako natáčanie článkov funguje. Či je v podvozkoch niečo, čo sa snaží ich udržať rovnobežne so skriňou, alebo sú medzi článkami vzduchové pružiny, ktoré články navzájom voči sebe celý čaš vyrovnávajú. Ozaj neviem. Viem ale, že v Brémach mali problémy aj s AEG GT8N. Takže preto sa mi nezdá, že by toto vozidlo bolo také dobré.
dopravopat
Středa, 20. ledna 2021 - 16:05:49  
Neregistrovaný host
GT8N v Brémach mal nadmerné opotrebovanie na zadnom podvozku, lebo vodiči s ním "vymetali" výjazdy z oblúkov. Problém sa snažili vyriešiť mäkkými "hruškami", aby sa posledný článok ľahšie "vrtel" na podvozku. Problém to odstránilo iba čiastočne. Svoju rolu zohrala aj konštrukcia vozu, kedy sa navzájom pretláčali až 4 články miesto troch. To je aj dôvod, prečo GT8N boli jedine v Brémach prakticky identické s GT6N. Inde prevádzkované vozy GT8N-2 majú medzi 1. dvojicou a 2. dvojicou článkov prechodový most, aby sa každý pár vrtel samostane a nezívisle od toho druhého. Avenio je po kinematickej stránke totožné.

V Gothe nakúpili ojazdené GT6 lebo ich potrebovali, ale už nejazdia. Rekonštruované a o nízkopodlažný článkok doplnené kusy GT8N jazdia dodnes, aj keď jeden z troch je asi ešte furt odstavený. A jeden kus vyšiel necelých 20 tisíc Euro, čo je prakticky zadarmo. No boli by hlupáci keby to nekúpili. Ináč kupovali aj vyradené KT4 z Erfurtu, pričom dva kusy kúpili v roku 2016, po vyradení Düwagov GT6. Takisto kúpili z Bazileja 6 ks Be 4/8, tiež rekonštruované a čiastočne nízkopodlažné. Okrem toho majú pojazdných 15 ks KT4.
Středa, 20. ledna 2021 - 16:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 4-2020
dopravopat: Hej, v tých Brémach je to možné, naozaj neviem, akú to má kinematiku kĺbu. Viem len to, že je to úplne to isté ako Avenio. Tou Gothou som myslel to, že už v čase, keď zaobstarávali GT6 z Bochumu a Mannheimu, tak už vtedy mali možnosť kúpiť ojazdené KT4, ale nespravili to, lebo vysoké nápravové tlaky a natáčanie kĺbu podvozkom. Až keď GT6 neboli súce prevádzky, tak ich nahradili KT4. A ak narážaš na obojsmerné GT6, ktoré potrebovali na linku 6, tak si myslím, že teraz to tiež nemajú vymyslené zle. Každopádne ďakujem za objasnenie situácie.[wink]
Středa, 27. ledna 2021 - 05:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 6-2016
VIDEO: Simulátor tramvaje za 15 milionů. Unikátní stroj jsme řídili v Ostravě (iDnes.cz)

Známý novinář Matěj Smlsal si vyzkoušel jízdu na tramvajovém simulátoru v Ostravě. [happy]
Neděle, 07. února 2021 - 21:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 3-2011
K vozovému parku TWSB Gotha

15 vozů KT4D
z toho :
- 2 obousměrné vozy Cegelec 316,317
- jeden vůz v přestavbě na Cegelec 306
- tři zrychlovače z Erfurtu 307,308,311
- vůz 315 Cegelec z Erfurtu
- vůz 303 původní KT4D Gotha s výzbrojí Kiepe
- zbytek Cegelec 304,309,310,312,313,314,319

V provozu dva vozy GT8N, z toho jeden garantovaný v jízdním řádu. Jakmile skončí Corona situace, půjde do provozu první vůz ze Švýcarska a jak se budou postupně uvádět do provozu, tak skončí vozy GT8N. A pravděpodobně jako první dva vozy KT4D půjdou pryč 303 a 315. A provoz KT4D vozů bude určitě ještě za deset let, takže kdo chce přijet, tak má ještě čas [happy]
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]

Středa, 17. března 2021 - 22:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5715
Registrován: 11-2007
Zajímavý článek o Astře:
https://www.cs-dopravak.cz/astry-v-plzni-ve-ctvrtek-skonci/
Timme
Neděle, 11. dubna 2021 - 00:01:52  
Neregistrovaný host
Dopravopat: Ku téme otočných a neotočných podvozkov. Keď máme trať postavenú pre tram s neotočnými podvozkami, čiže prechodnice, jazyky výhybiek atď, môžu po tej trati jazdiť bez negatívnych účinkov aj tram s otočnými podvozkami? Nútené natáčanie u neotočných má nejaký reálny prínos, alebo je to viacmenej marketing?
Neděle, 02. května 2021 - 01:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4041
Registrován: 3-2005
Váhal jsem, jestli to víc patří sem, nebo vedle do autobusoů nebo spíš do aut. Každopádně je to docela úlet [lol]

dopravopat
Pondělí, 03. května 2021 - 14:08:25  
Neregistrovaný host
Timme:
To záleží od konkrétneho vozidla, resp. podvozku. Všeobecne by sa dalo povedať že to nebude problém. Výnimky sa určite nájdu.
Timme
Pondělí, 03. května 2021 - 21:29:10  
Neregistrovaný host
A to nútené natáčanie?
dopravopat
Středa, 05. května 2021 - 10:18:14  
Neregistrovaný host
To je na tom podobne.
Timme
Pátek, 07. května 2021 - 20:39:14  
Neregistrovaný host
Je možné nájsť niekde nejaký manuál, ako má vyzerať trať, aké parametre má spĹňať, pre prevádzku tram s neotočnými podvozkami?
Úterý, 11. května 2021 - 13:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 12-2007
Znalci určite poznajú pôvod tejto prístavby ....[jidlo]
https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=655678
Středa, 02. června 2021 - 20:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 5-2021
Tatra trams in Europe and Ukraine
https://www.youtube.com/watch?v=PYOh2L0m1Zk

Ukraine , Kharkiv tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=yWDsNwR22TM
Pátek, 04. června 2021 - 21:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 5-2021
Ukraine , Kamianske tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=nXRAAcJPs-U

Ukraine , Dnipro tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=dUwvziLG1fo

Ukraine , Kryvyi Rih Tram/Metro-Tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=ULATl_O46uk

(Příspěvek byl editován uživatelem gintaras.)
Sobota, 12. června 2021 - 11:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 5-2021
Ukraine , Mykolaiv tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=rNeqG6kHUeY

Ukraine , Odesa trolleybus 2020
https://www.youtube.com/watch?v=BMuqp9QuccQ

Ukraine , Odesa tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=70Cq5yto97M

Ukraine , Kyiv tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=d1P7VS61aFA
Pátek, 18. června 2021 - 19:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 5-2021
Ukraine , Zhytomyr tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=qw0zMwLC-44

Ukraine , Vinnytsia tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=BGAPpwXON0E

Ukraine , Lviv tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=p6l6ro-L9QI

Poland , Silesia Interurban tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=8sAMquI8MXI

Poland , Poznań tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=mu6n2WlNtpQ
Pondělí, 21. června 2021 - 18:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5773
Registrován: 11-2007
Něco z historie :
https://www.cs-dopravak.cz/praha-a-kloubove-tramvaje-rady-k/
Čtvrtek, 24. června 2021 - 19:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 5-2021
Poland , Silesia Interurban tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=8sAMquI8MXI

Poland , Wrocław tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=g9fS7fQpwQo

Poland , Szczecin tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=Rla2zne0bAc

Germany , Berlin tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=zxjJYEQLLiA

Germany , Leipzig tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=HmfzKWczewU

Germany , Dresden tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=BPBeMrcHL9s

Czech Republic , Plzeň tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=U4Q6QaIp0T0
Úterý, 29. června 2021 - 19:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 5-2021
Czech Republic , Brno tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=gXH7WcLoLcw

Bulgaria , Sofia tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=4GFGrsDtTtg

Czech Republic , Olomouc tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=z9dG6STlxq8

Romania , Bucharest tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=U6p29WnAzBo

Romania , Timişoara tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=1YA8jjblfok
dotaz_tram
Sobota, 24. července 2021 - 16:47:55  
Neregistrovaný host
Prosím, mohl by někdo vysvětlit nebo dát schéma, jak to u starých zrychlovačových tramvají fungovalo, že pilot motor udržoval vždy v poloze odpovádající dané rychlosti? Předpokládám že tam nebyla žádná elektronika (elektronky a pod.) a celé to bylo nějak elektromechanické. Ale vůbec mně nenapadá jak.
Středa, 28. července 2021 - 15:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 5-2021
Austria , Graz tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=bH2-dPyzWQg

Czech Republic , Ostrava tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=6mPhJbQ2f4Y

Poland ,Toruń tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=-FvJYhGm-_w

Poland ,Olsztyn tram 2020
https://www.youtube.com/watch?v=ulctbTMOxoY

Germany , Munich (München) trams 2019
https://www.youtube.com/watch?v=9_9_yy4Yw0s

Slovakia , Bratislava trams 2019
https://www.youtube.com/watch?v=B2nujSaPRa0

Austria , Vienna trams 2019
https://www.youtube.com/watch?v=meKbOGfnlu0
Úterý, 03. srpna 2021 - 20:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 5-2021
Croatia , Zagreb tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=vrF8aPNVOc8
Sobota, 07. srpna 2021 - 14:44:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2021
Croatia , Osijek tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=hzU19trg_BU

Austria , Linz trams 2019
https://www.youtube.com/watch?v=HU598ONxtDU

Hungary , Budapest tram 2019
https://www.youtube.com/watch?v=Bh57aA08AKw
Arašídek
Pátek, 13. srpna 2021 - 08:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 512
Registrován: 12-2007
Zdravím ve spolek,

nemá někdo v archívu stažený seriál "Osudové okamžiky" díly "Špejchar 1982"..?
Když ti začne harašit, pomůže ti Arašíd :-)
Úterý, 17. srpna 2021 - 10:52:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 5-2021
Bosnia and Herzegovina , Sarajevo tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=-ARfehH5awI
Středa, 18. srpna 2021 - 08:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5807
Registrován: 11-2007
Tramvaje v Krkonoších ?
https://zdopravy.cz/nesmysl-prvniho-kalibru-obce-a-mesta-v-krkono sich-odmitly-plany-na-tramvaje-89320/
Bkp
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 10:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8677
Registrován: 8-2003
Je milé, že konečně někdo natvrdo nazval sbírku tramvají T3 jako smetiště.[ok]
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 11:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9116
Registrován: 2-2006
Bkp:
"Je milé, že konečně někdo natvrdo nazval sbírku tramvají T3 jako smetiště."
Zřejmě protože to žádná sbírka není...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Bkp
Čtvrtek, 19. srpna 2021 - 12:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8678
Registrován: 8-2003
Dobře, pro detailisty opravuji na "konečně někdo nazval místo, kde se nachází alespoň jedna tramvaj T3 jako smetiště".[wink]
Petr_k
Pátek, 20. srpna 2021 - 01:56:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13282
Registrován: 4-2003
Ono to smetiště bude, ať je to sbírka nebo není
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Úterý, 24. srpna 2021 - 23:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 11-2020
Teď byl na ČT24 borec z příkrmu a žvanil o tom jejich krkonošskym metru. Omlouvám se za sprosté výrazivo, ale ty sračky, co tam mlel bez jakékoliv oponentury ze strany televize, jsou snad na stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání [crazy]
Středa, 25. srpna 2021 - 09:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 12-2017
Nedělní východ slunce.

https://transphoto.org/photo/1513191/

Mé fotky MHD naleznete zde:

Busphoto.ru
Transphoto.ru


Petr_k
Středa, 25. srpna 2021 - 09:42:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13289
Registrován: 4-2003
hjguzf:
"Teď byl na ČT24 borec z příkrmu a žvanil o tom jejich krkonošskym metru."
Přímo sám osobně veliký Mistr KaJa (čas na posuvníku si nastavte na 52:18, doporučuji nepouštět sice smutnou, ale podstatně přínosnější reportáž o Rolling Stones, co mu předchází, před shlédnutím těchto zvratků).
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Středa, 25. srpna 2021 - 21:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2021
Serbia , Belgrade tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=CDgUmTuqA4Y
Pátek, 03. září 2021 - 17:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 5-2021
Greece , Athens tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=94sOUvXXBws
weeeMichael
Sobota, 04. září 2021 - 21:08:10  
Neregistrovaný host
Tuší někdo z vás, proč měly dnes tramvaje v Praze vlaječky?
Neděle, 05. září 2021 - 09:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9132
Registrován: 2-2006
Československá obec legionářská v sobotu oslavila 100 let od svého vzniku.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Sobota, 18. září 2021 - 20:10:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 5-2021
Romania , Ploiești tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=kpb9EbGTlNc
Úterý, 28. září 2021 - 15:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 5-2021
Romania , Brăila tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=9bkNiNE-0T4
Pátek, 08. října 2021 - 11:05:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 5-2021
Romania , Iași tram 2021
https://www.youtube.com/watch?v=8Vez_Y-0eVk
12345
Úterý, 12. října 2021 - 19:53:44  
Neregistrovaný host
Zdravím. Věděl by někdo, jaké zhruba teploty v provozu dosahují brzdové rezistory tramvají? Vždycky nad tím při pohledu na ten tetelící se vzduch nad nimi přemýšlím.
Středa, 13. října 2021 - 10:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 3-2013
Mohu citovat dvě věty ze zprávy o zkouškách tramvaje K2 v Praze:
"Při rozjezdu z klidu maximálním proudem na stupeň pro těžký rozjezd nepřekročila teplota odporových pásů nikde 500 stupňů C."

"Při jízdě na pojezdový stupeň do stoupání nepřekročila teplota odporových pásů nikde 600 stupňů C."
dopravopat
Středa, 13. října 2021 - 10:20:07  
Neregistrovaný host
TMB: Najekonomickejšia technika jazdy so zrýchľovačmi je "na plný knedlík". [rofl]