Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 3. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 3. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 23. března 2021 - 09:28:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 7-2010
Polský Gdaňsk má všechny tramvaje nízkopodlažní, vyřadil místní „té trojky“, Praha může závidět

Téměř půlmilionové město na severu Polska má od 5. března pouze nízkopodlažní tramvaje. Zásadním milníkem se stalo vyřazení z provozu posledních vozů Konstal řady 105. Ty se dají přirovnat k českým tramvajím T3. Gdaňsk vsadil na dvě karty.

První kartou byl nákup 46 článkových tramvají Düwag N8C z německého Dortmundu. Tyto obousměrné tramvaje zmodernizoval a vložil jim nízkopodlažní střední článek v letech 2009 až 2012. V roce 2015 nakoupil a zmodernizoval stejným způsobem ještě 16 tramvají N8C z německého Kasselu. Pro přiblížení, tramvaje Düwag N8C jsou podobné českým tramvajím KT8, které pražský dopravní podnik také zmodernizoval a vložil jím nízkopodlažní střední článek. Jenže Praha tímto způsobem bude modernizovat tramvaje ještě několik let, společně s dalšími modernizacemi vozů T3.

Druhou kartou Gdaňsku bylo pořizování zcela nových nízkopodlažních tramvají. Ve městě jezdí nízkopodlažní tramvaje od Konstalu, Bombardieru a především od polské Pesy.

Polské město mělo chytrý plán, který se povedlo úspěšně zrealizovat a dneska se mužů pyšnit rychlou, nízkopodlažní a moderní tramvajovou dopravou.

Oproti tomu modernizace tramvajové dopravy v Praze se zastavila. Nové tramvaje se přestaly nakupovat (a už se několik let nedodávají do Prahy), dopravní podnik s městem řeší pouze modernizace tramvají z minulého století. Zajímavostí je skutečnost, že Praha má přitom ambice stavět nové tramvajové tratě, ale tyto ambice nejsou spojené s ambicí zajistit na nových tratích provoz 100% nízkopodlažních a moderních tramvají.

Pro budoucí tratě skupuje dopravní podnik ojeté tramvaje řady KT8 ze zemí bývalého „východního bloku“, aby jim dal alespoň střední nízkopodlažní článek. Tedy Praha dělá to, co se dělalo v sousedním Polsku před deseti lety.

Pokrok se bohužel v Praze zastavil. A je jedno, zda vládne Praha Sobě, předtím ANO, či předtím TOP 09. Tohle není jen o volbách, ale také o vedoucích pracovnících v dopravním podniku a jejich myšlení.

Jestliže poslední nákup 250 tramvají Škoda 15T proběhl v roce 2005 (s dodáním vozů do roku 2019), už dávno má mít dopravní podnik představu o parametrech a specifikacích nových vozů pro vypsání výběrového řízení. Pro představu, aby Praha mohla vyřadit přes tři stovky vysokopodlažních vozů řady T3, potřebuje nakoupit minimálně 150 nových článkových tramvajích. A to i při započítání probíhající modernizace vozů KT8 z Maďarska (možná i z Plzně) a s plánem na šedesátku znízkopodlažněných tramvají T3.

A vypisuje snad Praha výběrové řízení na nové vozy? Odpoví si každý sám, že?
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 09:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 7-2010
reznicek:
"OMH: Vy jste ale objevil ameriku! [blush][proud][wink]"

Fakticky? Týýjo?

(Sorry, podle admina mám reagovat na všechny příspěvky a zachovávat diskuzi)
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 09:32:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 7-2010
Orky:
"OMH: Jo, rozjíždíš diskusi, abys nedostal STOP, viz diskuse o metru. [happy]
Mě baví, jak bereš každou příležitost, aby ses opřel do vládnoucí koalice, aniž bys měl všechno podložené a útočíš jenom přes to, že někdo nenapsal kus věty. No jasně, že to musel schválit a podepsat, že o tom vůbec pochybuješ. ROPID nemá šanci protlačit něco bez jeho podpisu. Mě to přijde jako snaha zhrzeného ODSáka, který se snaží za každou cenu zabránit kolapsu jeho strany, protože ta dělá vše pro to, aby se do něho dostala. Viz sněmovna, kde s fašistickou SPD hlasuje pro nesmysly, vědomě se připravuje o voliče tím, že se dala dohromady se stranami, které mají diamterálně odlišné přístupy a tak se připravuje o další věrné voliče. A v Praze je to podobné. Poslední vláda ODS (MUDr. Svoboda) v Praze bylo z pohledu dopravy snad to nejhorší, co jsme tady od roku 1989 měli, protože ti pro dopravu neudělali nic. Zvládli se jenom zhádat, jestli bude déčko odbočka, nebo ne. Vlastně ještě něco zvládli - protlačit absolutně bez projednání kontroverzní převrat MHD v roce 2012, jehož důsledky se nepodařilo napravit do teď. Naštěstí se povedlo napravit alespoň tam, kde to díky těmto změnám teklo. I za tý Krnáčový, která nic nedělala, bylo cítit, že se v dopravě začíná něco dít (viz třeba vykupování pozemků na metro či tramvajové tratě), oproti Noskovi ve vládě MUDr. Svobody. Takže, ač mám proti současnému směřování dopravy čím dál tím větší výhrady, tak narovinu říkám: Zlatej Scheinherr oproti Noskovi. Takže, milý zhrzený ODSáku, co takhle zakopat politickou válečnou sekeru a konečně přijít s nějakými relevantními s smysluplnými návrhy a koncepty? Možná kdybys začal psát a diskutovat tímto směrem, tak by se omezila snaha zdejších čtenářů, abys tady přestal spamovat s odkazy na své politické články."

Tak je to věc názoru a proto jsou diskuzní fóra, abychom o tom diskutovali a vyměňovali si názory [happy] ALe chápu, že někteří neradi mé názory čtou a nebo neradi vidí, že mé názory jsou někde publikované.
Co takhle přijmou fakt, že každý má nějaký názor na věc? Stejně jako ty?

Jinak admin zatím nedokázal vysvětlit, co jsem porušil a mlčí....

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 09:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 7-2010
Orky:
"KM: Hranice "dobytčáku" při 2 metrech okolo sebe je tak 10 lidí/vůz. A to nejde. Řeku bohatství ze 2 pramínků neuděláš"

Tak je to o tom, zda preferuješ zdraví lidí a nebo ne. Čím méně se jezdí, tím roste i cena za vozokilometry u DPP, takže ty úspory nejsou nějak zásadní. Šetřit je třeba jinde. Viz třeba linka 103 milionové úspory, které tam ročně vzniknou jen díky změně dopravce.
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 10:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15956
Registrován: 10-2004
OMH: Souhlasím s tím, že fóra jsou o vyměňování názorů. Stejně tak chápu a věřím tomu, že máš své zdroje, svoje postřehy, svoje názory. To respektuju. Ale promiň, když postavíš článek na kospiraci, že někde někdo něco nenapsal, a to že je důkazem nějaké lumpárny, za kterou může "celá neschopná" vládnoucí koalice, tak to už je trochu moc. Vaříš pomluvu z vody, proto jsem napsal to, co jsem napsal.
Jistě, když se méně jezdí, roste i cena za vozokm, vždyť jsem to i psal. S fixními náklady toho moc neuděláš, ledaže bys začal prodávat autobusy a vyházel lidi. Rozdávát výkony DPP je pochopitelně cesta, ale zase pak to dojde k tomu, že papírově ušetříš třeba 10% nákladů, ale DPP zůstane určitý podíl fixních nákladů, které bude muset rozpustit do svých ostatních linek, takže se může stát, že těch ušetřených 10% stejně zůstane DPP. A je otázkou, zda by tahle domnělá úspora ve výsledku nebyla pro objednavatele spíš celkovým nárůstem.
Úterý, 23. března 2021 - 11:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 1-2015
OMH: Šetřit je třeba jinde. Viz třeba linka 103 milionové úspory, které tam ročně vzniknou jen díky změně dopravce.
A to je ta cesta, kterou by se mělo jít. Soutěžit linky je výborný nápad. Tím by se ušetřilo hodně peněz a nemuselo by se zdražovat jízdné.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."
Jan Masaryk

Nejdebilnější výrok v historii: "Nevěřte všemu, co je na internetu, to už říkal Masaryk". Jakub Michálek (Piráti)
Úterý, 23. března 2021 - 11:18:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 912
Registrován: 4-2019
Velmi pozoruhodná úprava výluky Jenerálka - Horoměřice https://pid.cz/vyluky/pucalka/ spočívající v obsluze zastávky Pučálka linkou X160 z Lysolají (sic!). Vypadá to uhozeně, ale v současné době je to asi nejbližší zastávka MHD, odkud se tam dá přijet. Doufám, že průjezd touto linkou bez zastavení nebude považován za překročení hranice okresu. [talker]
Úterý, 23. března 2021 - 11:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8943
Registrován: 2-2006
Omh:
"ALe chápu, že někteří neradi mé názory čtou a nebo neradi vidí, že mé názory jsou někde publikované. "
Tvé názory tady rád uvidím a okomentuju jako to dělám třeba na Fb, pokud se jich ovšem dopustíš, což často nebývá. Většinou sem odhodíš jen nějaký odkaz, na který ovšem logicky nikdo neklikne, tak není o čem diskutovat...
Omh:
"Polské město mělo chytrý plán, který se povedlo úspěšně zrealizovat a dneska se mužů pyšnit rychlou, nízkopodlažní a moderní tramvajovou dopravou. "
Gdaňsk má ovšem plných 135 tramvají, to se s 7 x větší Pražskou flotilou nedá příliš srovnat...
Pepan.1981:
"Soutěžit linky je výborný nápad. "
Což je přesně to, co se dělá. Pokud se ovšem bude nadále pozice městského dopravce oslabovat, logicky by se právě jemu trvale oslabovala konkurenceschopnost...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 23. března 2021 - 12:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4386
Registrován: 12-2007
pdk: Já jsem před 2 týdny navrhoval ROPIDU, aby dopravní obslužnost Pučálky zajišťoval prodlouženými spoji linky č. 160, které nejedou do Suchdola. Zatím jsem od ROPIDu nedostal odpověď, nicméně můj návrh je podobný tomu, co jsem navrhoval. Ale pro zahrádkáře z Pučálky by opravdu bylo výhodné, kdyby linka z Pučálky do Lysolají pokračovala až na Dejvickou. A jen tak mimochodem, když ta linka bude překračovat hranice Prahy, budou muset mít zahrádkáři nějaké extra povolení? [satan][biggrin]
Úterý, 23. března 2021 - 13:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 7-2010
Praha počítá cestující v nočních linkách

Omezovat, či neomezovat noční dopravu v Praze? Individuální pocity a názory budou doplněny k reálná čísla o počtech cestujících v nočních linkách. Sčítání osob potvrdil Martin Šubrt (ROPID).

Několik cestujících z noční dopravy upozornilo dnes ráno redakci MHD86.cz na nezvyklé nasazení tramvají Škoda 15T v noci z pondělí na úterý. Vysvětlením je právě zmíněné počítání osob v dopravě. Vybrané vozy Škoda 15T totiž disponují automatickými sčítači cestujících.

„Na základě podnětů k omezení noční dopravy nasazuje DP hl. m. Prahy v těchto dnech na tramvajové noční linky vozidla vybavena v prostoru dveří senzory zjišťující aktuální počty cestujících. Postupně je v plánu tyto vozy vypravit na všechny noční spoje. Podobným způsobem bude provedeno i sčítání osob v nočních autobusech“, říká pro MHD86.cz Martin Šubrt, náměstek ředitele ROPIDu pro městskou dopravu.

Co myslíte? Omezovat, či neomezovat noční linky?
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 13:24:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 7-2010
Orky:
"OMH: Souhlasím s tím, že fóra jsou o vyměňování názorů. Stejně tak chápu a věřím tomu, že máš své zdroje, svoje postřehy, svoje názory. To respektuju. Ale promiň, když postavíš článek na kospiraci, že někde někdo něco nenapsal, a to že je důkazem nějaké lumpárny, za kterou může "celá neschopná" vládnoucí koalice, tak to už je trochu moc. Vaříš pomluvu z vody, proto jsem napsal to, co jsem napsal.
Jistě, když se méně jezdí, roste i cena za vozokm, vždyť jsem to i psal. S fixními náklady toho moc neuděláš, ledaže bys začal prodávat autobusy a vyházel lidi. Rozdávát výkony DPP je pochopitelně cesta, ale zase pak to dojde k tomu, že papírově ušetříš třeba 10% nákladů, ale DPP zůstane určitý podíl fixních nákladů, které bude muset rozpustit do svých ostatních linek, takže se může stát, že těch ušetřených 10% stejně zůstane DPP. A je otázkou, zda by tahle domnělá úspora ve výsledku nebyla pro objednavatele spíš celkovým nárůstem."


Co je podle tebe prosím tou konspirací? Co nesouhlasí na tom, že Scheinherr nemá podporu ve své koalici? Díky.
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 13:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 7-2010
Demon3:
"Pepan.1981:
"Soutěžit linky je výborný nápad. "Což je přesně to, co se dělá. Pokud se ovšem bude nadále pozice městského dopravce oslabovat, logicky by se právě jemu trvale oslabovala konkurenceschopnost..."

A kdy byla naposledy soutěžena městská linka, o kterou DPP přišel zcela (resp. nedostal to vykompenzované výkony na jiných linkách bez soutěže)?
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
watslaw
Úterý, 23. března 2021 - 13:34:43  
Neregistrovaný host
Apropo, jsou někde dostupné nějaké výsledky z těch sčítačů v busech a tramvajích? Mezi výsledky průzkumů na webu PIDu to nevidím.
Úterý, 23. března 2021 - 13:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15957
Registrován: 10-2004
Omh: Já to chápu tak, te že ROPID dopustil katastrofické chyby tím, že na FB nenapsal, že návrh dopravního výboru nepodepsal Scheinherr a že za to může celá vládnoucí koalice. Jestli Scheinherr nemá podporu v koalici tak ať ji zastupitelstvo schodí a vznikne nová. Může vzniknout třeba ANO+ODS+Spojené síly pro Prahu.
Omezovat nebo neomezovat noční linky. Já to vidím takto. Dneska třeba u smluv na železniční dopravu je vzoreček a několik vět o tom, jak bude vypadat hrazení výkonů v případě jejich změny. Očekával bych, že něco takového bude i v rámci MHD v Praze. Z toho bych očekával, že když jako objednavatel budu chtít změnu, tak ušetřím nebo připlatím takovou částku, abych se mohl rozhodnout, jestli takovou změnu chci nebo ne. Jenže takto to evidentně u DPP nefunguje. Takže se ptám, kolik reálně ušetřím omezením několik párů spojů za noc?
Úterý, 23. března 2021 - 14:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 7-2010
Demon3:
"Omh:
"Polské město mělo chytrý plán, který se povedlo úspěšně zrealizovat a dneska se mužů pyšnit rychlou, nízkopodlažní a moderní tramvajovou dopravou. "Gdaňsk má ovšem plných 135 tramvají, to se s 7 x větší Pražskou flotilou nedá příliš srovnat... "

A co třeba porovnání s Varšavou (to už je velký provoz, ne?), kde poslední Konstaly mají dojezdit v roce 2024? A v provozu bude 500 moderních a dlouhých nízkopodlažních tramvají.
O tom si v Praze s té trojkama můžeme taky jenom zdát.
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 14:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 7-2010
watslaw:
"Apropo, jsou někde dostupné nějaké výsledky z těch sčítačů v busech a tramvajích? Mezi výsledky průzkumů na webu PIDu to nevidím."

Nejsou, protože se teprve začalo sčítat. Vozidel se sčítači je omezený počet, takže se postupně nasadí do jednotlivá pořadí.
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 14:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 7-2010
Orky:
"Omh: Já to chápu tak, te že ROPID dopustil katastrofické chyby tím, že na FB nenapsal, že návrh dopravního výboru nepodepsal Scheinherr a že za to může celá vládnoucí koalice. Jestli Scheinherr nemá podporu v koalici tak ať ji zastupitelstvo schodí a vznikne nová. Může vzniknout třeba ANO+ODS+Spojené síly pro Prahu."

ANO+ODS+Spojené síly pro Prahu nemá dostatek hlasů. Celé je to o rozpadu Spojených sil a zároveň Praha sobě a Piráti se klepou o přežití ve funkcích a Spojené síly potřebují za každou cenu. I za cenu, dělat ze sebe blbce, což je nynější role radního pro dopravu.
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 23. března 2021 - 14:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 7-2010
Orky:
"Omh: Takže se ptám, kolik reálně ušetřím omezením několik párů spojů za noc?"
To by nám dokázali odpovědět kluci z Ropidu... ale kolik to může být? 150-250 tis. týdně? Žádná závratná suma, při pohledu už na omezený denní provoz, který nahradil prodloužený noční provoz.
A k čemu je v noci interval 120 minut? To už fakt ta linka se může zrušit kompletně.
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
watslaw
Úterý, 23. března 2021 - 14:25:32  
Neregistrovaný host
Omh:
"Nejsou, protože se teprve začalo sčítat. Vozidel se sčítači je omezený počet, takže se postupně nasadí do jednotlivá pořadí."
Nemyslel jsem teď aktuální sčítání noční dopravy, ale to co naměřily od svého zařazení do provozu (nemýlím-li se, první várka busů se sčítači je v provozu 2 roky (?) a nějaká zkušební instalace byla již předtím)
Jenki
Úterý, 23. března 2021 - 15:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5745
Registrován: 5-2002
A co třeba porovnání s Varšavou?

Tak pojďme do něj.

Warszawa : 132km tram tratí, metro 65km, 1,7mln obyvatel, modal split MHD 47%.
Praha : 142km tram tratí, metro 35,6km, 1,3mln obyvatel, modal split MHD 52%.

To vypadá celkem podobně.

Co ale není podobné:

Konstal 120Na : kontrakt z roku 2010, cena za vůz lehce přes 8M PLN = cca 48M CZK, 2/3 trakce, pevné podvozky, po počátečních potížích jezdí v pohodě
Hyundai Rotem : kontrakt 2020/2021, cena za vůz opět cca 48M CZK za vůz (ale je to směs 33m 1sm, 33m obousm a 25m jednosm). Otočné pouze krajní podvozky (á la Combino Düsseldorf).

A teď si připomeňme :
14T - 57MKč/kus, pevné podvozky, vše hnané, technicky hrůza
15T - 76,8MKč/kus, otočné podvozky, vše hnané, sice jezdí, ale údržba stojí příšerné peníze.

Ještě někdo se diví, že pražský tramvajový provoz je bez peněz?

K tomu přidejme (třeba) dementně koncipované metro, které je spíše protiatomovým krytem s přidruženou dopravní funkcí. Krom toho, že to stojí prachy samo o sobě, tak to ještě vyvolává nutnost držet v chodu paralelní tramvajovou dopravu na povrchu, protože po započítání doby na sfárání / vyfárání by byla rychlejší i koňka. Třeba v takové Vídni se nad novými linkami metra nemilosrdně tramvaje ruší (překvapení - protože jsou drahé) a zavede se tam obslužná linka v kloubových autobusech a nazdar.

A stanice metra se dělají relativně daleko od sebe, protože zdržují dopravu a jsou drahé. V Praze stanice metra (zejména ty projektované) slouží primárně jako zvyšovač cen pozemků, dopravní funkce je nepodstatná. Tramvajové tratě jsou na tom podobně.

To se pak nemůžeme divit, že vzniká sice velmi luxusní a uživatelsky přívětivý dopravní systém (beze srandy, porovnejte třeba se západní Evropou, o USA nemluvě), ale taky začíná být kumšt to ufinancovat...
Úterý, 23. března 2021 - 15:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19961
Registrován: 8-2005
OMH: Ujedu-li 100 km za 50Kč/km stojí mě to 5000 Kč. Omezím-li šikovně provoz tak že ujedu 40 km za 100kč/km, stojí mě to 4000,- Kč. Furt nešetřim i při růstu ceny za vozokm? A přitom omezení km o 60 % nemusí nutně znamenat omezení obslužnosti o 60%. Nebo zvýšení obsazenosti jezdícího zbytku o 60%. nebo odliv 60% klientů. Vono se tomu musí rozumět. a nesmí se dát na tlaky odborů a odcházejících nebo ke korytu nedostavších se [cunik] politiků.
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Úterý, 23. března 2021 - 15:47:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19962
Registrován: 8-2005
WAGON a výluka Pučálka. Vedl bych 356 přes psycholaje do dejvic. to umožní zrušit 160 a ušetřit 1-2 pidibusy (podle toho s čim a jak je to blbě zoběhováno). Pokud by Psycholájové řvali, že chtěj do Suchdola, prodloužil bych jim tam 359, která se už tak motá po Suchdole až bůh brání. Pokud někdo z Přílep jezdí 316, zaslouží si ten trest přes nebušice. Z přílep se má jezdit do Roztok na vlak, stejně jako z Husince , Turska a tý třetí [zadnice] do Libčic. [kladivo]
Jinak Pučálka je slušně dostupná ze Šáreckýho údolí od 116. To jen těma serpentýnama to vypadá daleko.

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Úterý, 23. března 2021 - 16:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2110
Registrován: 8-2017
Káem 19962: [ok]

Peněz je očividně pořád dost, když se řeší obsluha zahrádkářské kolonie, která to má na jinou zastávku 800 metrů, desetikilometrovým výletováním autobusu.
Úterý, 23. března 2021 - 17:21:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19963
Registrován: 8-2005
m250: Bože muj, tak ona je to pravda, co píše pdk. Neuvěřitelný. Neschopnost Ropidu vysvětlit komunálnim politikum, kde je od Pučálky nejbližší MHD, nebo trvání na obsluze každé zastávky za každou cenu, protože je na to pokyn a dycky se to tak dělalo. Tipnul bych si, že se jim na vejlet po středních čechách Pučálci vyserou. [zadnice]
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Úterý, 23. března 2021 - 17:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4387
Registrován: 12-2007
Káem: Asi Lysolajští by nebyli nadšeni, kdyby tam jezdily poměrně často autobusy linky č. 356. Kromě toho je až do Horoměřic linka č. 356 svázána s linkou č. 316.

M250.0: Vzhledem k tomu, že zahrádku na Jenerálce měli rodiče mé manželky 20 let, tak tu kolonii znám důkladně. Problém tkví především v tom, že se opravuje most přes potok a ulici Pod Habrovkou, takže by se na zastávku Jenerálka zahrádkáři nedostali. Jedinou možností by byla ulice Ke Kulišce, poměrně hodně příkrá, kudy by se lidé mohli dostat na zastávku linky č. 116 Kuliška. Ale cesta je dost dlouhá s velkým převýšením, pro mnohé zahrádkáře, kteří nemají auto, by to bylo likvidační. Zahrádku prodal můj syn mé bývalé kolegyni. Minulý týden jsem jí řekl, že pokud nebude lávka přes potok u Jenerálky, anebo autobus na Pučálku, tak jí prostě na zahrádce nenavštívím.

Nevím, Káem nebo M250.0 jestli jste šli ze zastávky Pučálka do zastávky Kuliška, ale pro lidi starší 70 let, což je dost velká skupina zahrádkářů, by to opravdu bylo hodně namáhavé. Pokud ne, tak doporučuji si tam udělat pěší výlet, z cesty je hezký výhled na údolí. Takže zahrádkáři bez auta se na ten výlet přes Horoměřice rozhodně nevys... A pokud bude jenom trochu hezké počasí tak zcela určitě někdy dopoledne nebo odpoledne ti zahrádkáři autobus využijí. Sám jsem kolikrát jel autobusem z Pučálky kdysi ještě na Dejvickou, často tam nastupovalo třeba 10 - 20 lidí, a to byla zastávka obsluhována oběma linkami 316 a 356.
Úterý, 23. března 2021 - 17:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 913
Registrován: 4-2019
Káem:
"m250: Bože muj, tak ona je to pravda, co píše pdk. Neuvěřitelný. Neschopnost Ropidu vysvětlit komunálnim politikum, kde je od Pučálky nejbližší MHD, nebo trvání na obsluze každé zastávky za každou cenu, protože je na to pokyn a dycky se to tak dělalo. Tipnul bych si, že se jim na vejlet po středních čechách Pučálci vyserou. "
Což o to, ale znáte tč. jiný způsob, jak se od MHD dostat po průjezdné silnici na Pučálku? To zpoždění vypadá, že tu byly nějaké tlaky na obsluhu Pučálky (nedivil bych se, kdyby ten most u Jenerálky byl i neprůchodný).
Úterý, 23. března 2021 - 18:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2114
Registrován: 1-2013
pdk: nedivil bych se, kdyby ten most u Jenerálky byl i neprůchodný

Zase až tak moc dobře to tam neznám, ale jestli se jedná o tento most, tak je i pro pěší neprůchodný.

https://mapy.cz/turisticka?x=14.3544789&y=50.1082869&z=18&base=op hoto&source=di&id=1001035
Úterý, 23. března 2021 - 18:43:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1593
Registrován: 9-2005
Káem nebo trvání na obsluze každé zastávky za každou cenu, protože je na to pokyn a dycky se to tak dělalo.
No, trochu to neštymuje s tím neobsluhováním Korytný, nad kterým jsem se tu pozastavil před pár týdny. A kolik lidí asi tak využije CD,CT zastávku u zahrádek, a kolik jich využije zastávku, kde je supermarket a okolo x firem?
Pravda, Korytná byla týden, tohle má trvat do konce roku.
Opravdu v místě toho opravovanýho mostu nebude možnost průchodu pro pěší? Nějaká provizorní lávka, cokoliv? No, i tak je do těch zahrádek možnost dojít třeba od 116 ze zastávky Kuliška.
Mladějov
Úterý, 23. března 2021 - 18:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16236
Registrován: 3-2007
Jenki5745: Hezké porovnání a souhlas.

Každopádně Poláci při mnohem menší míře motorizace a hlavně denního používání auta maj nakročeno na to, že jim ve Varšavě ten modal split podstatně klesne, tím spíš, že je to prakticky novostavba se širokými bulváry ap. na rozdíl od problematické Prahy.

Bohužel zrušení tram nad metrem to v Praze nezachrání, ty příčiny jsou především právě v tom, co jste popsal (vysoké náklady na nákup i provoz) a samozřejmě "rozežranost" ve vození vzduchu - předimenzování značné části tram linek, řada zbytečných bus linek a nekoncepčnost a alibismus v řešení.

Poláci holt lépe umí "kšeft" včetně smluv a třeba využívání dotačních programů EU.

Holt národ židovských obchodníků se nezapře [biggrin]
Emil Švec
Úterý, 23. března 2021 - 19:17:50  
Neregistrovaný host
Já bych chtěl připomenout,že jako atomové metro to samozřejmě vypadá a OSM byl plánován,ale když si promítneme reliéf Prahy a přípustná stoupání,tak toho moc dělat nešlo. Tedy aspoň u A. B už je relativně mělko, ale Karlín a vnitřní trojúhelník jsou stále moc hluboko
Mladějov
Úterý, 23. března 2021 - 19:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16238
Registrován: 3-2007
No..ono je hodně vidět, že třeba I.C se neprojektovalo na využití i jako kryt (takže pár schodů pod zemí, lehčí stavba - pak se to hned dohánělo na mladší Vltavské), A už ano (tam jsou tedy zas velké sklony) a na B od Smícháče po Palmovku je krásně vidět ta potřeba mít funkční atomový kryt pro civily pod centrem.
Ono je tam čas projektování a zda právě zuřila studená válka (nástup Reagana např.)či naopak krásně vidět.
Emil Švec
Úterý, 23. března 2021 - 19:57:53  
Neregistrovaný host
Jenže u Vltavské to muselo podejít Vltavu, tam to chápu. Anděl už je pro mě méně pochopitelný a v centru se to tam muselo všechno vejít přes sebe a neshodit domy nad sebou. Není problém od Florence k Palmovce podloží, a proto založeno tak hluboko? Myslím si, že Flora a Želivského jsou hlouběji než je nutné,ale s ohledem na sklonové poměry to zase tak tragické není. U Hradčanské, Vltavské, Kobylis, Staroměstské a Karlova náměstí vidím jako problém tu Vltavu
Úterý, 23. března 2021 - 20:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 8-2020
A kromě toho se rychlost eskalátorů v metru snižuje.
Úterý, 23. března 2021 - 21:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8944
Registrován: 2-2006
Mladějov:
"...předimenzování značné části tram linek..."
Bavíme se o současnosti nebo o běžném stavu ?
Protože teď to sice platí, ale neřekl bych že je to apriori špatně, ale v běžném stavu nic takového rozhodně neplatí. Chybějící TT v centru jsou hodně znát...
Omh:
"A kdy byla naposledy soutěžena městská linka, o kterou DPP přišel zcela (resp. nedostal to vykompenzované výkony na jiných linkách bez soutěže)?"
Však o tom píšu, jelikož je hl. m. Praha stoprocentním vlastníkem DPP, může u něj objednávat provoz jako u vnitřního provozovatele a není tak důvod svého dopravce poškozovat.
Omh:
"A co třeba porovnání s Varšavou (to už je velký provoz, ne?), kde poslední Konstaly mají dojezdit v roce 2024?"
To co by být mělo už jsme od mnoha dopravců slyšeli několikrát a realita je takových teorií na hony vzdálená, takže pokud v roce 24 opravdu dojezdí poslední VP Konstal, rád Varšavě zatleskám.
Faktem je, že i Praha má plán být od roku 2025 plně nízkopodlažní...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
poznámka
Úterý, 23. března 2021 - 21:56:40  
Neregistrovaný host
Holt národ židovských obchodníků se nezapře

Vzhledem k tomu, že Poláci ve 20. století uspořádali několik prvotřídních pogromů na Židy a "vesele" pomáhali náckům stěhovat svoje sousedy do plynu, je vaše tvrzení poněkud nesmyslné. Ale že umí podojit EU (i) na infrastrukturu, je zjevné. Rozdíl mezi tím, jak tam vypadaly silnice před 15 lety a nyní je hodně markantní.

Není problém od Florence k Palmovce podloží, a proto založeno tak hluboko?
Ano, vysoká vrstva naplavenin nad pevným podložím. Holt ta Vltava a její oblouk mezi Karlínem a Trojou má svoji historii. Tu geologickou.

Myslím si, že Flora a Želivského jsou hlouběji než je nutné,

Nejsou. Právě s ohledem na sklony a pokračování do Strašnic. Strašnická je mělká a i tak je mezi Želivského a jí slušný výškový rozdíl. Bylo zbytečné ho ještě zvyšovat. Jen pro ilustraci, výškový rozdíl Mírák - Želva je asi 50 metrů nahoru a Želva - Strašnická 40 metrů dolů na kratší vzdálenosti.
Úterý, 23. března 2021 - 22:10:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 8-2017
Wagon: pro mnohé zahrádkáře, kteří nemají auto, by to bylo likvidační
Chápu. Budou trýzněni hladem, protože si nebudou most zajet autobusem na zahrádku natrhat rybíz. Katastrofa biblických rozměrů.

Minulý týden jsem jí řekl, že pokud nebude lávka přes potok u Jenerálky, anebo autobus na Pučálku, tak jí prostě na zahrádce nenavštívím.
No to by byl fakt průser, to je zavedení autobusu v hodinovém intervalu opravdu jediné možné řešení.

pdk: i{Což o to, ale znáte tč. jiný způsob, jak se od MHD dostat po průjezdné silnici na Pučálku?}
Proč by měla existovat od MHD průjezdná silnice? Tak buď přijedou MHD na Kulišku a potom stačí ulice Ke Kulišce, po které půjdou pěšky, a nebo přijedou autem a pak to holt objedou přes Horoměřice.
Úterý, 23. března 2021 - 22:50:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 8-2020
Bohužel z nějakého důvodu autobus nezastavuje v Horoměřicích. Ale pravda, už to není Praha, tak se nějaké "příjemné optimalizace" neřeší.
Středa, 24. března 2021 - 01:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 4-2006
Trochu odbočím a pochlubím se náhodou, která mě pobavila.

Četl jsem dnešní článek Mariana Kechlibara, ve kterém zmiňuje několik podle svého názoru nejlepších světových blogerů, které má smysl číst. Náhodně jsem rozklikl jednoho z nich (Matthew Yglesias), a zjistil jsem, že ten, byť normálně o dopravě nepíše, dnes shodou okolností napsal článek, jak plánovat MHD. A to článek velmi dobrý, pokud umíte anglicky, doporučuju k přečtení.

Co mi na tom přijde zajímavé je, jak zjevně chytrý člověk, jakkoliv není z oboru, dokázal na krátkém prostoru správně rozpoznat klíčové veličiny a zákonitosti, a odvodit (z mého pohledu) správné závěry, jak navrhovat síť VHD.

Jeho závěry jsou:
- méně linek, kratší intervaly
- méně zastávek, delší mezizastávkové vzdálenosti
- méně plošné obsluhy, koncentrace dopravy do silných stop
- integrovaná doprava a více přestupů namísto dublování dopravních módů

Schválně si můžete článek přečíst a posoudit, nakolik souhlasíte. Osobně to beru jako potvrzení, že ohledně linkového vedení uvažuju většinou správným směrem. A že zákonitosti dobře fungující dopravy jsou celosvětově stejné, liší se jen vstupní podmínky. Přitom minimálně na prvních třech bodech ani tady není úplně shoda, a ani v reálu se teď pražská doprava neubírá úplně tímhle směrem. Tak to jen pro zajímavost.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Středa, 24. března 2021 - 08:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 915
Registrován: 4-2019
Daarzyn67:
"Bohužel z nějakého důvodu autobus nezastavuje v Horoměřicích. Ale pravda, už to není Praha, tak se nějaké "příjemné optimalizace" neřeší."
To by byl v současné době jistý malér - platí omezení cest přes hranice okresu.
Navíc by cestující na Pučálku museli platit pásmo 1.

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
Středa, 24. března 2021 - 08:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 916
Registrován: 4-2019
M250.0:
"Proč by měla existovat od MHD průjezdná silnice? Tak buď přijedou MHD na Kulišku a potom stačí ulice Ke Kulišce, po které půjdou pěšky, a nebo přijedou autem a pak to holt objedou přes Horoměřice."
A ti, kdo nemají auto, nechť sedí doma? Navíc cesta přes Horoměřice je překročení hranice okresu. Cesta pěšky z Kulišky je pro nezanedbatelnou část těch starších nad jejich fyzické možnosti. To už tu ostatně připomněl Wagon.
Středa, 24. března 2021 - 08:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15958
Registrován: 10-2004
Mouser: Tohle je téma minimálně na diplomku, ne na pár řádků. Tohle totiž rozhodně nelze vzít jako plošný recept, že se situace musí řešit na základě vstupů jako typ osídlení, hustota osídlení, směr přepravních proudů, kapacita a vedení tratí kolejové infratruktury, přestupní uzly a mnoho dalšího. Doprava není jenom věda, která se dá spočítat, ale je potřeba vnímat i určitou psychologii, filozofii a další skutečnosti, které jednoduše spočítat nemůžeš a tudíš se nutně opírá o názory, který může mít každý jiný. Cestující by chtěl jet rychle, přímo, často ideálně od dveří ke dveřím. Jenže do toho vstupuje soudce jménem Ekonomika. A proto se hledají způsoby, jak to splnit. Všichni dneska vědí, že ty požadavky cestujícího nejlíp splní auto a proto tolik automobilismus roste. Nechci řešit každý bod, ale obecně odpovím takto: Zkus si vymyslet kterýkoliv vztah, zkus se vcítit do určitých skupin obyvatel a aplikuj si důsledky těch 4 bodů. A pak si odpověz na otázku: Opravdu bude pro mě (tu osobu na určitém vztahu) atraktivní? Věřím tomu, že pokud se umíš alespoň trochu vcítit do jiných osob, tak dostaneš velké množství "ale"...
Středa, 24. března 2021 - 09:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 11-2018
Proboha, šotouši, a ani nevědí kolik kilometrů má pražské metro.
Středa, 24. března 2021 - 10:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4389
Registrován: 12-2007
M250.0: A už jste šel z Kulišky na Pučálku, když tomu tak rozumíte? A dovedete si představit takovou osmdesátiletou důchodkyni, které nohy už moc dobře neslouží, jak s taškou na kolečkách stoupá z Kulišky na Pučálku? Jinak bývalou kolegyni jsem už dnes ráno informoval o tom náhradním spojení, tak se zaradovala, a domluvili jsme se, že jí někdy v dubnu nebo v květnu na zahrádce navštívím.
Středa, 24. března 2021 - 11:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 284
Registrován: 8-2020
pdk: Tranzit přes okres, alespoň od pondělí, zakázaný není.

Wagon: Zastávka Pučálka je na opačném konci zahrádek, takže výsledny pěší přesun vyjde méně, než Kuliška - Pučálka. To říkám jenom proto, že měřit vzdálenost zastávka x zastávka může být (někdy více) zavádějící.
Středa, 24. března 2021 - 12:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9402
Registrován: 5-2002
Ano zavádějí - je tam totiž z Kulišky převýšení 60 metrů, z Pučálky je to skoro po rovině. A z Kulišky je to vždy dál i pro ty nejkrajnější chatky.
Jahu
Středa, 24. března 2021 - 12:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 8-2005
"...pro mnohé zahrádkáře, kteří nemají auto, by to bylo likvidační..."
To už je fakt hodně. Podle finančních možností objednavatele dopravy je třeba jasně nastavit priority, pro koho se navrhuje VHD, a podle těchto priorit postupně uspokojovat jednotlivé požadavky od těch nejdůležitějších po ty nejméně důležité. Snaha vyhovět "každému" vede akorát ke zbytečnému plýtvání a k tomu, že kvůli vyhazování peněz za zbytečnosti potom chybí peníze na důležité věci.
Středa, 24. března 2021 - 13:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 8-2020
Za normálního stavu byla zastávka obsluhovaná, a na to se cestující spoléhají, ponechat spojení má proto smysl.
Naopak například zvýšení intervalů pro tramvaje v centru sice snižuje kvalitu dopravy téměř všem, ovšem nic se neruší (vynechám-li extrémní případy, kdy se do vozidla nevlezete), takže bez auta se pořád obejdete. Alespoň tak by vypadaly priority, pokud se chci postarat o to, aby někdo nepotřeboval auto vůbec (a vyřešit tak alespoň problém statické dopravy).

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Středa, 24. března 2021 - 14:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19964
Registrován: 8-2005
ad Pučálka - je mi necelejch 60 a od Kulišky to vylezu bez problémů. Koneckonců, máme sedět doma a ne courat po zahrádkách, i když jsou v jednom okrese. Prostě obsluha Pučálky je hřích.
Mouser: Marian Kechlibar psával do tohoto fóra před řekněme 20 lety. Druhej člověk takovýho jména neni. To je jako jistý velký šéf, kterej se taky tak před dvaceti lety rozčiloval, když jsme mu komolili jméno na Bachránek [proud] Jojo, já už jsem nebezpečnej jen tim co jsem zapomněl a ted se mi to vynořuje [proud]
Wagon: Nic se v Psycholájích nezvýší - místo 160 pojede 356. Proložená s 316 bejt nemusí, neb nebudou mít kromě úseku Vůl-Hospoda - Hce V Lipkách společnou trasu. A Stateníci budou mít radost že dojedou do centra MČ a ne na periferii.
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Středa, 24. března 2021 - 14:15:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 7-2010
DPP objednal další midibusy+. Ty stávající vyjedou letos na další linky

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) objednal další dvacítku nových autobusů Solaris Urbino 10.5 Midibus+. První autobusy tohoto typu zařadil do provozu DPP v listopadu 2020. Kromě linek 101 a 138 se objeví Solarisy i na dalších linkách, jak sdělil redakci dopravní podnik.

Dvacítka midibusů+, které budou dodány nejpozději do konce letošního roku budou na první pohled odlišné od těch dodaných v roce 2020. Obdrží totiž nový vizuál PID, jak webu MHD86.cz potvrdil vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík.

Dvacítka nových Solarisů bude rozdělena po deseti kusech mezi garáže Klíčov a Vršovice, čímž je v plánu jejich nasazení i na další linky.

„Do budoucna plánujeme autobusy Solaris Urbino 10,5 nasazovat na základě dohody s ROPIDem také na linky 159, 185, a o prázdninách nebo o víkendech případně i na linku 236. Tyto linky ale budou obsluhovat až nové autobusy, které dorazí do DPP v průběhu čtvrtého kvartálu letošního roku, dle smlouvy nejpozději do 15. 12. 2021,“ sdělil Daniel Šabík (DPP)

Na jaře 2021 se objeví Solarisy z loňské dodávky také na lince spojující Braník a Budějovickou. „Kromě linek 101 a 138 v současnosti jezdí Solaris Urbino 10,5 i na lince X195 ze Skalky na Jesenickou v rámci výluky na Zahradním Městě. Od letošního dubna je po vzájemné dohodě s ROPIDem budeme vypravovat také na linku 121,“ dodal Šabík (DPP).

Těšíte se na midibusy+ na nových linkách? Vytipovali byste další linky, kam je nasadit? [lol]
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
watslaw
Středa, 24. března 2021 - 14:45:48  
Neregistrovaný host
Já bych tipoval také víkendovou 229 a 366.
Středa, 24. března 2021 - 15:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4391
Registrován: 12-2007
Káem: Hodně zahrádkářů je starších 70 let, a ke všemu musí všude s náhubkem zvaným respirátor. Jinak vy máte na Jenerálce zahrádku? Jistě jednou za čas si tam udělat výlet je do určité míry zajímavé, ale řada zahrádkářů, důchodců, tam chodí každý den. V místě není žádný obchod, tak si jídlo a pití musí nosit sebou. A je to pro ty zahrádkáře lepší než jenom sedět doma, zvláště, když většina z nich bude mít v dubnu alespoň první dávku vakcíny. Jinak přes Lysolaje vede linka č. 355, ta snad postačuje.
Středa, 24. března 2021 - 16:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 8-2017
pdk: A ti, kdo nemají auto, nechť sedí doma?
V tuhle chvíli ano (covid). Stejně jako sedí doma ti, co mají zahrádku za hranicí Prahy.
Jinak si můžou vzít tágo. Sorryjako, zahrádkářských kolonií bez obsluhy MHD jsou mraky, tady vznikla zastávka jenom proto, že ten bus jede náhodou kolem. No tak teď kolem prostě nejede.

Wagon: A už jste šel z Kulišky na Pučálku, když tomu tak rozumíte?
Jel jsem tan minulý týden na kole (nahoru), stačí to jako kvalifikace?

dovedete si představit takovou osmdesátiletou důchodkyni, které nohy už moc dobře neslouží, jak s taškou na kolečkách stoupá z Kulišky na Pučálku?
Tak taková teď určitě naprosto nezbytně potřebuje jet okopávat zahrádku.

Jinak kdybych už připustil, že tam pro ty dva důchodce má jet autobus, tak jeden ráno a jeden odpoledne, ne probůh hodinový takt.
Středa, 24. března 2021 - 16:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19965
Registrován: 8-2005
Wagon - na protějšim svahu mám klubovnu (Hanspaulka) takže cestu přes Šárecký údolí směr Housle a Horoměřice mám zmáknutou tisíckrát. Fakt mi to přijde jako děsnej luxus, ale třeba to jezdí plný.
Přes Psycholaje krom 355 jede i 160, po jejím zrušení nebude 355 postačovat. A lze proložit 355 a 356.
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Středa, 24. března 2021 - 16:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 3-2018
To Mouser:
Nevím, ale ten model mi přijde zas příliš zjednodušený. A ono je to taky šitý na Americká města. Jinak to zas tak jednoduché nebude.
Osobně bych to viděl o dost jinak, a to rozdělení Bus linek na 3 kategorie:
A(metrolinky) - linky, které obslouží co nejvíc lidí a budou pro ně výhodné(v podstatě tam, kde není metro, vlak či tramvaj plní páteřní funkci). Ty mají velmi krátký interval
B(silné napáječe) - linky vedoucí z území o vysoké hodnotě k nejbližší stanici metra, vlaku nebo tramvaje, respektive k uzlovému bodu, tam, kde linky typu A buď nejsou schopny fakticky pokrýt celou oblast, nebo je tady potřebný počet obyvatel daleko větší, než aby byl interval linky typu A rozumný, či odpovídající zbytku trasy. Mají podobný interval jako linky A, nebo kratší, pokud to situace vyžaduje.
C(Doplňkové linky) - linky vedoucí do míst, kam je sice dobré mít dopravní obslužnost, ale není třeba mít krátký interval, lidé stejně půjdou na konkrétní spoje. Pokud to není nutné, nepokračují dál než k nejbližší zastávce linek typu A nebo B.

Příklad bych uvedl na Bohnicích.
Linka typu A je 177 (Linka spojuje spoustu míst, která jsou často jedna druhému důležitá a mají vazbu, zároveň tady ale nevede přímé metro ani jiná kolejová doprava)
Linkou typu B jsou 102, 144, 152 a 200. (102, 144 a 152 obsluhují místa, kam se linka 177 nedostane, linka 200 je významnou posilou, protože od Kobylis na Prosek není třeba taková frekvence autobusů)
A linkou typu C jsou 202 a 236.
Středa, 24. března 2021 - 17:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19966
Registrován: 8-2005
Kam byste zařadil 225,191,124,183,171,154,138,193,atd atd ?[proud]
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Středa, 24. března 2021 - 17:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15959
Registrován: 10-2004
Omh:
"Těšíte se na midibusy+ na nových linkách? Vytipovali byste další linky, kam je nasadit? [lol]"
Kupovat midibusy+ s ekonomického hlediska nedává valný smysl. Midibusy v Praze mají smysl ve dvou případech: Za prvé v lokalitách, kde je průjezd klasického standardního autobusu komplikovaný a za druhé v případech, kdy je poptávka velmi malá. Jenže v případech, kdy je poptávka velmi malá, je potřeba poptávat midibusy, které jsou viditelně levnější, než standardní autobus. Jenže tzv. midibus+ je už fakticky "téměř dospělý" standardní autobus a rozdíly v nákladech tudíž budou minimální.

Osamělý_Vlk: Mouserův příspěvek je nastínění nějakého principu projektování, nikoliv jak bude nějaké linky někde nazývat. A osobně bych doporučil všem projektantům i šotoušům jednou provždy zapomenout pojem metrolinka. Jde o jistý komerční název asi jako vlak regiojet. Mimochodem, i lepší pojem páteřní linka je opět subjektivní pojem, protože jinak je vnímána páteřní linka ve městě a jinak je vnímána páteřní linka v příměstských oblastech. V některých krajských dokumentech se často mluví o páteřní lince oblasti a když pak dojde k otevření JŘ, tak má interval 60 minut v pracovní dny a 120 minut o víkendu, což nemá ten nejhorší pražský "vidlobus".
Středa, 24. března 2021 - 17:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4392
Registrován: 12-2007
M250.0: Pro řadu lidí je zahrádka jejich světem. Už se na ní těší, a je myslím lepší, když nemusí být doma v této covidové době. To, že jste vyjel na kole z Kulišky na Pučálku je jistě záslužné, ale asi jste musel využít nejtěžší převod než jste vyjel k těm prvním domkům vlevo. A jinak zahrádkáři zpravidla nepatří mezi cyklisty.
Káem: Jistě je možné udělat procházku z Hanspaulky přes Šárecké údolí do Lysolají, do Horoměřic je to asi po silnici. Ale něco jiného je občasný výlet, a něco jiného zase každodenní návštěva zahrádky. A i když si cením vaší fyzické kondice, tak dost pochybuji, že takovou cestu děláte denně, např. z Hanspaulky do Lysolají, která by spíše vedla přes níže uvedené zastávky, jako jsou např. Na Mlýnku anebo Šatovka.
Středa, 24. března 2021 - 18:02:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19967
Registrován: 8-2005
DOTAZ: TWL, TAK JEZDÍ SE TAM NEBO NE? VÝLUKA V SOBOTU Linka číslo 5 je ve směru z centra ze zastávky Anděl odkloněna do zastávky Na Knížecí (v ulici Za Ženskými domovy). ??? že by se vylepšovala past na gumokoly? Pokud ne, co se na tom DOPRČIC po půlroce provozu opravuje??? [kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Středa, 24. března 2021 - 18:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 3-2011
Nevíte někdo, proč dnes jezdí na 2 soupravy (respektive 14T, 15T)?
Středa, 24. března 2021 - 18:19:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3560
Registrován: 3-2004
Jsou to stroje se sčítači cestujících a jsou na pořadích, která večer přejíždí noční linky - právě kvůli zjištění vytíženosti noční dopravy.