Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 06. 3. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 06. 3. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 03. března 2021 - 14:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3533
Registrován: 3-2004
Michal_Ř: Místo fotky si tam dám obrázek 601. Nebo vlastně mně tam dají, sám si jej už asi zařizovat nebudu. [happy]
Středa, 03. března 2021 - 15:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 264
Registrován: 8-2020
S tou vídní je to jako jízda na kole po přechodu. Zákon to výslovně nezakazuje, ale pokud zohledním všechna pravidla, pak není moc případů, kdy je to legální.
Středa, 03. března 2021 - 15:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3534
Registrován: 3-2004
Docela jednoduše by to mohlo sklouznout k debatě o filosofii práva a zákonů obecně. V posledních letech například můžeme sledovat, jak si náš ruský vyslanec na Hradě ohýbá Ústavu. Která je psána v mnohých oblastech poměrně obecně, protože předpokládá, že nejvyšší ústavní činitel bude ctít jejího ducha, nikoliv hledat skulinky, aby mohl v chybějící doslovnosti její výklad ohýbat dle svých mrzkých zájmů.

Obdobně je třeba si uvědomit, jak, proč a kdy pasáž o "vídni" vznikla. Podstatou vzniku ustanovení je ochrana vystupujících a nastupujících cestujících, to je bez debat. Ačkoliv je poměrně vágně vyloženo, svéprávný řidič základní smysl chápe, a proto zastaví a vůbec ho nenapadne přemýšlet nad doslovností paragrafu a možnostmi, jak se vydat kolem otevřených dveří tramvaje. Proč by to taky dělal.

Bohužel, tak právně vyspělí, abychom toto mohli očekávat od všech řidičů, ani zdaleka nejsme. OMH tedy v doslovném výkladu zákona hledá možnost, aby mohl kolem stanicující tramvaje projet, byť jde o debatu ryze akademickou a povšechně zbytečnou. Ale zákon na podobné doslovníky musí reagovat, sbírka zákonů se neustále zahlcuje, klesá vymahatelnost práva a v důsledku lidé přestávají pátrat po skutečném smyslu, ale babrají se ve slovíčkaření. No a biti tím jsme nakonec všichni.
Středa, 03. března 2021 - 15:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19934
Registrován: 8-2005
Taková malá paralela - na železničním přejezdu má přednost vlak a řidič je povinen si zajistit dokonce poučenou osobu, pokud nemá rozhled. Podle demona a dalších by to přeci mělo stačit a kdo to neví, tak mu nepatřej do ruky papíry. A přesto se instalují blikačky. Zase - podle demona a dalších... blablabla. A přesto se instalují závory. Ale na Nádražní je všechno v pořádku.
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Emil Švec
Středa, 03. března 2021 - 15:57:48  
Neregistrovaný host
Ty panely z Koněvky nejsou tak špatný nápad. 25 cm od sebe by mohlo stačit k tomu, aby si i méně chápavý uvědomil,že tudy ne.

Nebo tedy asfalt. A jelikož násobně stoupne počet vjetí na trať (opticky bude totiž neodlišena), dát tam kameru s dodatkovou tabulkou ,, Právě jste přispěli částkou 2000 Kč na zhotovení zákrytu tratě,,
Emil Švec
Středa, 03. března 2021 - 15:59:31  
Neregistrovaný host
Kaem: Vidíš ani ty závory mnohdy nestačí. Co tam dáme dále?
Středa, 03. března 2021 - 16:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19935
Registrován: 8-2005
EŠ: Tak ono to pokračuje, žejo: kamery a mimoúrovňový přejezdy. Ale to už jsem nechtěl rozepisovat. Ale jinak tvrdím furt 200 metrů asfaltu nebo panelů s bumlikama, tema příčnejma pásama co jsou před uzavírkou pruhu na dálnici a podobně. Tohle upozorní nepozorné, blbcum pomoci holt není. Ale mnozí místní diskutující tvrděj, že nepozorní neexistujou, že jsou všichni jen blbci. Asi souděj podle sebe mnozí.
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Břevnovák
Středa, 03. března 2021 - 17:28:20  
Neregistrovaný host
Asi tak ... pár desítek metrů něčeho, co z člověka vytřese duši i plomby v zubech, ale neskončí to u jeřábu, a je to.
yardam
Středa, 03. března 2021 - 17:32:49  
Neregistrovaný host
Anebo, a to je jen takový hloupý nápad, před ten přejezd do protisměru dát semafor s permanentní červenou + zelenou odbočovací šipkou vlevo. A čočky pro tramvaje, aby se neřeklo.
Středa, 03. března 2021 - 18:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8904
Registrován: 2-2006
Ústečák:
"Já vám to celé shrnu, ať to nemusíte rozklikávat."
Jinými slovy ze sebe opět OMH udělal pitomce, stejně jako to opakovaně činí jistý Bram...
Ještěže jsme o nich nikdy žádné vysoké mínění neměli, takže nemohli zklamat.
K Nádražní se tak nemá smysl vracet, všechny domněnky gumokolních ultras pro zaasfaltování už byly vyvráceny.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 03. března 2021 - 18:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8905
Registrován: 2-2006
Káem:
"Taková malá paralela - na železničním přejezdu má přednost vlak a řidič je povinen si zajistit dokonce poučenou osobu, pokud nemá rozhled. Podle demona a dalších by to přeci mělo stačit a kdo to neví, tak mu nepatřej do ruky papíry. A přesto se instalují blikačky. Zase - podle demona a dalších... blablabla. A přesto se instalují závory. Ale na Nádražní je všechno v pořádku."
Tady jsem teak nějak nepochopil proč do toho pleteš demona, jelikož ten podél stanicující tramvaje zásadně nejezdí a přesně v duchu zákona si počká na zavření dveří. Zrovna tak demon jistě chápe nutnost vyšších stupňů zabezpečení na frekventovaných železničních přejezdech. Co ale zcela jistě demon nechápe je to, z jakého důvodu by se měla naprosto bezdůvodně snižovat bezpečnost provozu na segregované tramvajové trati umožněním provozu nekolejových vozidel.
Ale až ho potkám, můžu se ho zeptat... [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 03. března 2021 - 22:38:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 8-2020
No jestli jsou řidiči schopni to vrazit do tramvaje v protisměru, tak je ani 10 retardérů od vjetí na koleje nezadrží...
Středa, 03. března 2021 - 23:25:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6567
Registrován: 7-2011
Borovička:
" Jak vlastně chce někdo určit ten čas, kdy už "všichni vystoupili"? Oni ti nepohyblivý se tam pravděpodobně objeví nečekaně později..."
No, v zákoně píše o tom, že nesmíš "ohrozit". Jestliže začneš pomalu projíždět kolem tý tramvaje, abys v případě, že někoho zblejskenš stihl včas zastavit, navíc ne těsně podél ní a z ní pomalulezoucí strejda se tě lekne, ohrožení to není. Maximálně omezení.

On je spíš mnohem větší problém, že většina řidičů absolutně netuší, co v takovým případě dělat (nezná zákon) a zbytek na to dlabe. To vídám každou noc hlavně (ale nejen tam) na čekačkách bez ostrůvků (např. Újezd ZC). Dobře půlka lidí bez uzardění prohučí zastávkou, lidi, nelidi, kníže Ignor. Zbytek je zmatenej jak lesní včely, za tramvají sice zastaví, ale je vidět, že neví. Buď stojí dál, dokud neodjedem, nebo sice zastaví a počká, jenže pak na to dupne a projede, takže o nějakém případném neohrožení nemůže být řeč. Málokdo to umí projet správně, tedy zastavit a pak opatrně projet kolem takovou rychlostí, aby případně stihl zastavit (neohrozit). Přitom chromej strejda/teta, kterým to trvá, než vylezou, vlastně problém nejsou, ti lezou pomalu. Mnohem horší problém jsou různí "zapomětlivci" (vesměs mladí), co čumí do mobilu, pak se najednou proberou a na poslední chvíli rychle vyskočí ven. A právě kombinace rychlej skokan a rychlej projížděč je trošku vražedná.
Středa, 03. března 2021 - 23:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6568
Registrován: 7-2011
Káem:
"ak ono to pokračuje, žejo: kamery a mimoúrovňový přejezdy. Ale to už jsem nechtěl rozepisovat."
To chápu, mohl bys totiž skončit u ruskýho způsobu (vysunovacích mechanickejch zábran), kterej je vlastně taky nedostatečnej, tedy ve slepý uličce, že? [biggrin]
Čtvrtek, 04. března 2021 - 06:59:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12085
Registrován: 4-2003
Demon3:K Nádražní se tak nemá smysl vracet, všechny domněnky gumokolních ultras pro zaasfaltování už byly vyvráceny.

Tímto je jednou pro vždy potvrzeno, že hlupák Demon3 prostě hlupákem navždy zůstane [crazy].


Bobik:To chápu, mohl bys totiž skončit u ruskýho způsobu (vysunovacích mechanickejch zábran), kterej je vlastně taky nedostatečnej, tedy ve slepý uličce, že? [biggrin]

Jsem zapomněl, že jediní neomylní jsou vlastně ševci [crazy].

Takže zpět do reality - řidiči automobilů dělají chyby, proto nejsou přejezdy osazeny pouze křížem, osazují se blikači a mnohde v podobě blikačů se závorami a řeší se další úpravy, aby se omezila nepozornost řidičů. Samozřejmě, není to účinné proti polskému debilovi ze Studénky a srbskému debilovi z Uhříněvsi a jiným dalším debilů i od nás, ale o to tu pochopitelně nejde, to by přejezdy nesměly existovat.

Stejně tak strojvedoucí dělají chyby, dle zvrácené logiky různých přechytřelých ševců by je ale dělat neměli, ale přesto je dělají. Proto máme ročně až dvě stě projetých návěstidel a dalších jiných chyb a proto se všude, kde jsou lidé ve vedení společností rozumní lidé, snaží chybám strojvedoucích zabránit vlakovým zabezpečovačem. Někde ho mají v podobě, že strojvedoucího skutečně chrání od průseru, který nastane po projetí návěstidla, viz Německo a jeho PZB. Někde, kde byli ve vedení společnosti méně rozumní jedinci (ČSD a posléze ČD), bylo rozšířeno ukazovátko barviček, následně pak doplněno ne zcela dokonalým zabezpečovačem v podobě Mirelu. Ale alespoň něco a rozšířilo se to zejména u dopravců mimo ČD. A jelikož tato situace není únosná a německé PZB tu už nikdo z mnoha (dříve i vyloženě osobních) důvodů nezavede, instaluje se na infrastrukturu a do vozidel ETCS. Stojí to nemálo peněz, ale je důležité si přiznat, že s bezpečností není dobré si zahrávat, zejména když proti nejhorším chybám už jsou chráněni výpravčí v podobě zabezpečovacích zařízení třetí kategorie (nelze postavit vlakové a posunové cesty protisměrné a křížící se). A proto výsměch přechytřelých neomylných ševců ukazuje akorát na to, co nám to řídí tramvaje za pěkné pitomce [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
zastávkabezos
Čtvrtek, 04. března 2021 - 07:38:04  
Neregistrovaný host
ad Bobik:
Doufám, že nejste držitelem ŘP sk. B a vyšší! V zákoně o provozu na pozemních komunikacích je jasně napsáno, že řidič silničního motorového vozidla je povinen zastavit u zastávek bez tramvajového ostrůvku před značkou "zastávka tramvaje" a uvést vozidlo do pohybu až po uvedení v tramvaje v pohyb!!!!!!!
Pro méně chápavé: https://www.youtube.com/watch?v=njhGED4_BQk
Pajzák
Čtvrtek, 04. března 2021 - 08:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4858
Registrován: 6-2015
Nic takového v zákoně není, jsi úplně vedle.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 08:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3983
Registrován: 3-2011
Řidiči tramvají udělají zanedbatelné množství zaviněných nehod a oproti řidičům aut mají zodpovědnost a podle toho se i chovají. A pak jsou tu různí Bramové co si myslí jak ví všechno nejlépe a že pro ně nějaká bezpečnost na silnici neplatí a mohou někam vletět aniž by zkoumali, jestli náhodou svým konáním někoho neohrozí nebo nezpůsobí nehodu. Takovým vzkazuji, vraťte raději řidičák a jezděte MHD [happy]
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]

Čtvrtek, 04. března 2021 - 09:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12092
Registrován: 4-2003
Fkam:Řidiči tramvají udělají zanedbatelné množství zaviněných nehod a oproti řidičům aut mají zodpovědnost a podle toho se i chovají.

Řidiči tramvají mají narozdíl od automobilistů mají díky kolejnicím pevně vymezeno, kudy jedou, eventuální vykolejení nepočítám. A i velké tramvajové provozy se dají zvládnout velice rychle a hlavně dobře zapamatovat, kolejová síť se mění minimálně. Strojvedoucí už mají narozdíl od řidičů tramvají znalost ne několika desítek (či nízkých stovek) kilometrů tratí, ale obvykle v řádu tisíců kilometrů tratí a pokud na nějakou trať seznání nemají, tak tam prostě nesmí. A u řidičů automobilů (všech druhů i autobusů) se naopak předpokládá, že mohou jet kdekoliv a kamkoliv, kde to není zakázáno. Tak se prostě stane, že jim to někde nevyjde a vletí někam, kam neměli. Třeba na Nádražní ulici do kolejí díky nepřehledné a pro ně zcela nezvyklé situaci.


A pak jsou tu různí Bramové co si myslí jak ví všechno nejlépe a že pro ně nějaká bezpečnost na silnici neplatí a mohou někam vletět aniž by zkoumali, jestli náhodou svým konáním někoho neohrozí nebo nezpůsobí nehodu. Takovým vzkazuji, vraťte raději řidičák a jezděte MHD [happy]

Vzkazy o vracení řidičáku vedou obvykle ti, co ho buď nemají, nebo jezdí autem minimálně [wink].

Jinak chápu, že (h)různá individua typu Fkam strašně štve, když si jejich "zaručené" pravdy někdo dovolí rozporovat a doloží to i fakty. Mezi snadno ověřitelná fakta patří i budování vlakového zabezpečovače na železnici, neb podle ševcovské logiky by strojvedoucí chyby dělat neměli, ale přesto je dělají. Stejně tak se ve velkém budují blikače a závory na železničních přejezdech, přestože podle evidentně zvrácené ševcovské logiky by měl řidičům automobilů bezpečně stačit jen výstražný kříž.

Někde asi ševci mají ve své logice závažné chyby a nechtějí si to přiznat [biggrin].
Čtvrtek, 04. března 2021 - 09:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2074
Registrován: 1-2013
zastávkabezos:
"ad Bobik:
Doufám, že nejste držitelem ŘP sk. B a vyšší! V zákoně o provozu na pozemních komunikacích je jasně napsáno, že řidič silničního motorového vozidla je povinen zastavit u zastávek bez tramvajového ostrůvku před značkou "zastávka tramvaje" a uvést vozidlo do pohybu až po uvedení v tramvaje v pohyb!!!!!!!
"

O uvedení vozidla do pohybu až po uvedení tramvaje v pohyb není v zákoně nic takového, zákon 361/2000 Sb. v § 15 odst. 1 říká doslovně: "V jízdě smí pokračovat teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří nastupují nebo vystupují."
Pajzák má pravdu.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 09:58:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9372
Registrován: 5-2002
Dnes na l.32 opět vůz T2.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 10:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8906
Registrován: 2-2006
Fkam: Nemá to smysl, pro Brama každý hloupý. Ne nadarmo se říká že největší hloupost je diskutovat o hlouposti s Bramem (Aristoteles). [proud][proud][proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Čtvrtek, 04. března 2021 - 11:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12098
Registrován: 4-2003
Demon3:Nemá to smysl, pro Brama každý hloupý. Ne nadarmo se říká že největší hloupost je diskutovat o hlouposti s Bramem (Aristoteles).

Patrně pokus o fťyp, ale nějak se to nepovedlo [nene]. To nevadí, při stém uvízlém automobilu na Nádražní to možná vyjde, ale jen je otázka, zda to spíš nebude k pláči...
Zplgul
Čtvrtek, 04. března 2021 - 12:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 1-2019
Já žasnu, co se tady zase odehrává a musím se zastat kolegy Brama. Po Nádražní ze Smíchova na Strakonickou jsem si už několikrát projel (autem i jako cestující) a mohu říci, že to místo skutečně je pastí pro řidiče. Za normální viditelnosti a povětrnostních podmínek sice vjetí do kolejiště vyžaduje určitou dávku nepozornosti a zřejmě i o něco vyšší rychlost, ale tyto ideální podmínky neplatí vždy. Když byl ještě sníh a obzvlášť, pokud ještě k tomu byla tma, opravdu to pořádně vidět nebylo. A to jsem o daném místu věděl. Pokud tudy projíždí někdo, kdo to nečeká, najetí do kolejiště se vůbec nedivím. O tom, že místo není v pořádku, svědčí podle mého celkem jednoznačně i počet aut, která tam za poměrně krátkou dobu zahučela. Za sněhu bylo přerušení provozu tramvají v daném úseku snad na denním pořádku. Od toho se ty dopravní stavby projektují a diskutují, aby byly bezpečné a nevytvářely zbytečně rizikové situace. Samozřejmě, nelze každého držitele řidičského oprávnění vodit za ručičku, ale to ani nikdo nechce. Tohle místo je prostě špatně.

Předně vůbec nerozumím tomu, proč zde tramvaje nově jezdí po odděleném koridoru. Pokud by se podařilo zachovat stávající šířku Nádražní, tak prosím, ale tady na to nebylo místo. Ano, úzký úsek je sice poměrně krátký, ale intenzita provozu autobusů na této silnici je obrovská a už toto je nepříjemné. Do toho pak ještě přejíždění kolejí, ve kterých už skončil nejeden automobil. Kdyby se v té ulici permanentně stály kolony, tak by bylo oddělení provozu VHD od IAD pochopitelné (v takovém případě ideálně i s asfaltem pro autobusy), ale jezdím tudy 196 poměrně často a nevím o tom, že by to v Nádražní bylo zasekané. Proč tramvaje nemohou jezdit jako dosud? Opravdu ten benefit oddělení tramvajové trati (téměř žádný) stál za ty neustálé problémy (úzký úsek, vjíždění automobilů do kolejiště a následné nepravidelnosti), které v totmo úseku jsou? Nehledě na zrušení tramvajové zastávky, která sice nebyla nijak zásadně vytížená, ale přesto došlo pro některé ke zhoršení docházkové vzdálenosti (tady to najednou nevadí). Vzdálenost mezi tram zastávkou SN a Lihovar je více než kilometr.

Rovněž musím souhlasit i s argumentem ohledně výstavby nových tratí. Já sám jsem zastáncem rozšiřování tramvajové sítě (pokud je to rozumné, ne jako na Pankráci). Pokud se ale na tramvajových tratích vyskytují podobná místa, jako nově v Nádražní, nejvíce to odnáší cestující, kterým v případě mimořádnosti nemusí jet tramvaj. V daném místě se možná zavede náhradní doprava, ale následkem jsou nepravidelnosti na všech dotčených linkách, protože tramvaje se do svého času vrací obtížně. Když se pak třeba lidé z Bohnic budou bavit s někým, kdo má s užíváním tramvaje podobné zkušenosti, rázem se z nich mohou stát odpůrci výstavby tratě u nich. Tramvaje vždycky budou náchylnější na mimořádnosti než autobusy, ale není nutné jejich spolehlivost ještě snižovat podobnými pastmi na řidiče. Odnáší to cestující.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 12:37:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8908
Registrován: 2-2006
Tramvaje vždycky budou náchylnější na mimořádnosti než autobusy, ale není nutné jejich spolehlivost ještě snižovat podobnými pastmi na řidiče.

Znovu opakuju, že segregace tramvajové tratě je příspěvkem PRO zvýšení bezpečnosti a pravidelnosti provozu a nikoliv naopak.
Příkladem budiž současná oprava Jana Želivského, kde auta jezdící po TT tramvaje zdržují, zatímco auta jezdící po vozovce nikoliv a tuhle situaci by tu někteří chtěli přednést do Nádražní.
Děkujeme, ale říkáme NE.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Břevnovák
Čtvrtek, 04. března 2021 - 12:41:39  
Neregistrovaný host
Demon3:
"
K Nádražní se tak nemá smysl vracet, všechny domněnky gumokolních ultras pro zaasfaltování už byly vyvráceny."


Není nad to, když má někdo patent na pravdu. Prej tam nahoře takovej jeden je.
Když to zkouší někdo ale tady dole, tak ze sebe tak max udělá vola. [lol]
Čtvrtek, 04. března 2021 - 12:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 1-2009
Keď už nejazdia cestujúci a vlaky na trati 210 sú takmer prázdne tak aspoň sledujem zaujímavú situáciu.

Všetky električky dopoludnia končia na Braníku a ďalej na Modřany len busy.

Na stránke ropid.cz info o tech.závade na trati
Čtvrtek, 04. března 2021 - 12:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8909
Registrován: 2-2006
Břevnovák:
"Když to zkouší někdo ale tady dole, tak ze sebe tak max udělá vola. "
Super. Tak to raději nedělej... [wink]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Čtvrtek, 04. března 2021 - 13:22:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3535
Registrován: 3-2004
Zplgul: Stále, stále dokola. Trať v Nádražní byla v havarijním stavu kvůli několikrát odsouvané rekonstrukci a vyjasňování, jak to bude se Zlatým lihovarem. Původně měla proběhnout rekonstrukce tramvajové trati s přestavbou celého okolí, ovšem finanční krize na konci nultých let realizaci Zlatého lihovaru pozastavila. Co ovšem nezastavila, bylo další chátrání trati.

Díky přesunu tramvajové trati k dráze bylo možné ji rekonstruovat bez ohledu na to, kdy se rozjedou práce na developerském projektu.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 14:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6570
Registrován: 7-2011
zastávkabezos:
" V zákoně o provozu na pozemních komunikacích je jasně napsáno, že řidič silničního motorového vozidla je povinen zastavit u zastávek bez tramvajového ostrůvku před značkou "zastávka tramvaje" a uvést vozidlo do pohybu až po uvedení v tramvaje v pohyb!!!!!!!"
Vážně?
361/2000Sb. § 15 (1) Za vozidlem hromadné dopravy osob, které zastavilo v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku nebo bez nástupiště na zvýšeném tramvajovém pásu, musí řidič jiného vozidla zastavit vozidlo; je-li v zastávce více vozidel hromadné dopravy osob, musí zastavit za druhým z nich. V jízdě smí pokračovat teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří nastupují nebo vystupují. To neplatí, zastaví-li autobus nebo trolejbus u okraje vozovky.
Možná by bylo příště dobrý si ten zákon nejdřív přečíst, než se pustím do poučování ostatních. [wink]
Čtvrtek, 04. března 2021 - 14:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19936
Registrován: 8-2005
Demon: Nic nebylo vyvráceno, jen tramvajofilové odmítaji uvažovat o čemkoliv jinym než o tom co tam je teď. Typická švejkovina - váš argument se mi nelíbí, dodejte jinej a furt dokola. Do roka tam bude 200 metrů panelu nebo kostek. a JEŠTĚ JEDNA VĚC, KDY ZASE NEVÍŠ O ČEM PÍŠEŠ - na želivskýho nejezděj po kolejích, ale jen je přejížděj - 2x. A TAK JE TO U TEBE SE VŠIM.
Bobik [ok] - přesně s tim vystupovánim . Všechny ostatní kecy všech ostatních jsou marný. Řidič sám vyhodnotí, neohrozí-li. A POZOR, MŮŽE OMEZIT!!!!

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Čtvrtek, 04. března 2021 - 14:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3537
Registrován: 3-2004
Káem: Mezi hřbitovy "by se mělo" dvakrát přejet koleje, ovšem velká část polovodičů to bere rovnou po kolejích. O tom ostatně Demon hovoří. [wink] Ve směru od Želivského si to zase občas střihnou přesměrovaným protisměrem.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 14:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 889
Registrován: 4-2019
Bobik:
"Možná by bylo příště dobrý si ten zákon nejdřív přečíst, než se pustím do poučování ostatních."
Že něco není zákonem výslovně zakázáno, neznamená, že to není nemístný hazard, který může snadno vést k vážným následkům. To, že při jízdě kolem tramvaje stojící v zastávce s otevřenými dveřmi řidič nikoho neohrozí, může tvrdit pouze jasnovidec.
Zplgul
Čtvrtek, 04. března 2021 - 15:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 1-2019
Demon3:
"Znovu opakuju, že segregace tramvajové tratě je příspěvkem PRO zvýšení bezpečnosti a pravidelnosti provozu a nikoliv naopak."

Tak o tom, jak tato úprava přispěla ke zvýšení pravidelnosti provozu, se obyvatelé Barrandova mohli jeden čas přesvědčovat pomalu každý den. Srovnávat to s ulicí Jana Želivského nemá cenu, to je úplně jiný případ. V mnoha případech oddělení tramvajím pomůže, ale zrovna v Nádražní ničím blokovány nebyly, což se o současném stavu paradoxně říci nedá. Pro všechny ostatní pak došlo ke zhoršení rovněž.

Ústečák: Děkuji za shrnutí. Já samozřejmě vím, v jakém stavu ta trať byla a že to bylo k pláči, ale současný stav je také k pláči. Jen z jiného důvodu.

Já jsem opravdu ten poslední, kdo by se zastával nějakého užívání telefonů za jízdy, rychlé jízdy, apod., ale zejména za zhoršené viditelnosti je toto místo opravdu nepřehledné, a to řidič nemusí nic záměrně porušovat. Ještě mě napadlo tam před začátek otevřeného svršku umístit semafor, na kterém by neustále svítila červená (a čočky s volnem). Nové semafory svítí docela hodně a ve tmě by zářící červené světlo jistě pozornost upoutalo.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 15:09:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19937
Registrován: 8-2005
Ústečák: bejvávalo. Nyní je u kolejí šipka vpravo dolu, bumlík, žlutá čára a vpravo je nápis Jízda po kolejích zakázána a už to funguje. Protisměr je horší, tam to mělo být svedeno u zastávky rovnou do jednoho pruhu a zakázat odbočení vlevo stejně, jako je to od Olšanský.
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Čtvrtek, 04. března 2021 - 15:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 8-2020
Blbci by tam čekali, aby mohli jet rovně...

Nevím, kdo tady stojí o povolení provozu automobilů přes koleje v Nádražní. Já jenom říkám, že stačí upravit trať tak, aby byla nějak sjízdná a dalo se z ní kdykoli vypadnout.

Spousta úseků jsou přece koleje se zákazem vjezdu mimo MHD a nikde moc se nepíše, kolik aut tam vjelo...i kdyby ten zákaz vjezdu na Nádražní ignorovalo 50x víc řidičů než do kolejí za tuto dobu spadlo, pořád je to méně než 1 auto za hodinu.
Čtvrtek, 04. března 2021 - 16:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8910
Registrován: 2-2006
Káem:
"bejvávalo. Nyní je u kolejí šipka vpravo dolu, bumlík, žlutá čára a vpravo je nápis Jízda po kolejích zakázána a už to funguje."
A tak je to s tebou se všim. Máš nějaký dojem, ke kterému ti chybí získané zkušenosti, ale co ti nechybí je sebevědomí tenhle svůj dojem označovat jako fakt.
Opakuju ti to už poněkolikáté, zapracuj na tom. [wink]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Čtvrtek, 04. března 2021 - 16:23:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19938
Registrován: 8-2005
Jsme uplně stejný, Demone. [andel]
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
yardam
Čtvrtek, 04. března 2021 - 19:57:19  
Neregistrovaný host
@ Demon3#8908:
auta jezdící po TT tramvaje zdržují, zatímco auta jezdící po vozovce nikoliv a tuhle situaci by tu někteří chtěli přednést do Nádražní.
Nikdy v životě jsem si nevšiml, že by v Nádražní, ať už v severní nebo jižní části, kdykoliv auta zdržovala tramvaje. Nikdy. Až tedy od té rekonstrukce, kdy tam někdo skončí a pak až zdržuje tramvaj, a to fest. Poněkud ironické, nemyslíš?

@ Zplgul#196:
Jen se musím ozvat, že to je můj můj můj nápad. Středa, 03. března 2021 - 17:32:49

A přihodím ještě jeden nápad - vyasfaltovat tam ještě tak 20-30 metrů, ale pouze ve směru ZC a jen na půlce jízdního pruhu. Idea je taková, že auto tam vjede, hupsne na stranu, ale nezůstane tam viset a i s poškozeným nárazníkem bude schopné svépomocí vycouvat.
Emil Švec
Čtvrtek, 04. března 2021 - 20:03:23  
Neregistrovaný host
Idea je taková, že auto tam vjede, hupsne na stranu, ale nezůstane tam viset a i s poškozeným nárazníkem bude schopné svépomocí vycouvat.

To pomůže jen zlomku řidičů. Těm chytřejším. Ten zbytek skončí jako statisticky jedno auto denně v protisměru na dálnici. Tedy pojedou dále bez ohledu na to, že všichni ti blázni proti němu jedou v protisměru
Čtvrtek, 04. března 2021 - 20:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8912
Registrován: 2-2006
yardam:
"Nikdy v životě jsem si nevšiml, že by v Nádražní, ať už v severní nebo jižní části, kdykoliv auta zdržovala tramvaje. Nikdy. Až tedy od té rekonstrukce, kdy tam někdo skončí a pak až zdržuje tramvaj, a to fest. Poněkud ironické, nemyslíš? "
Že sis toho nikdy v životě nevšiml ovšem vůbec neznamená, že se nic takového nikdy nestalo. Představ si, že mezi námi žijí lidé, kteří mají v tomhle ohledu nepoměrně větší zkušenosti než ty. Poněkud ironické, nemyslíš ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Zplgul
Čtvrtek, 04. března 2021 - 20:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 1-2019
yardam:
"@ Zplgul#196:
Jen se musím ozvat, že to je můj můj můj nápad. Středa, 03. března 2021 - 17:32:49"

Uznávám, už na to koukám. [happy] Někdy je tu tolik příspěvků, že ani není čas to přečíst všechno, tentokrát se mi to krutě nevyplatilo. [proud] S tou doplňkovou zelenou šipkou vlevo mi to přijde docela proveditelné. Ta totiž zároveň ukládá řidiči povinnost dát přednost vozidlům v kolizním směru (tedy v tomto případě protijedoucím tramvajím).
Mladějov
Pátek, 05. března 2021 - 10:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16102
Registrován: 3-2007
>Ta totiž zároveň ukládá řidiči povinnost dát přednost vozidlům v kolizním směru

..což velká část českých řidičů nikdy neslyšela [biggrin] a v Praze byly asi jen dvě křižovatky, kde se to praktikovalo.
Pátek, 05. března 2021 - 10:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6572
Registrován: 7-2011
Zplgul, yardam: Pánové, nic ve zlém, leč slovy klasika: "nápad jistě dobrý, výsledky nebyly dobré". Tady musím zcela souhlasit s Mladějovem. Spousta lidí má problém rozlišit vůbec nějakou šipku (tam svítilo "něco zelenýho", tak se rozjeli, podobných nehod už bylo mraky) a vy po nich chcete takovou vyšší dívčí jako je rozlišení mezi směrovým signálem a doplňkovou šipkou? (o existenci ještě i signálu pro opuštění křižovatky se raději ani nezmiňuju)
[biggrin]
Pátek, 05. března 2021 - 11:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8915
Registrován: 2-2006
Mladějov:
"..což velká část českých řidičů nikdy neslyšela [biggrin] a v Praze byly asi jen dvě křižovatky, kde se to praktikovalo."
V Praze je několik křižovatek, kde se to stále praktikuje, ale že o povinnosti dát přednost vozidlům ve volném směru velká část českých řidičů nic netuší je fakt.
Jen pozor, s tímhle konstatováním se tu pohybuješ na velmi tenkém ledě... [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Mladějov
Pátek, 05. března 2021 - 11:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16105
Registrován: 3-2007
>Jen pozor, s tímhle konstatováním se tu pohybuješ na velmi tenkém ledě...

??

A na kterých křižovatkách se to stále praktikuje?

Já si pamatuji Želivského, výjezd od busnádru na Vinohradskou - a bylo tam pár velmi ošklivých bouraček.
Je to tam furt, i po výměně semaforů?
Pátek, 05. března 2021 - 11:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3539
Registrován: 3-2004
Super je odbočení vpravo z náměstí Míru do Jugoslávské, vždycky mě pobaví nehrané překvapení těch, kteří jedou na zelenou šipku a překvapí je tramvaj jedoucí na volno zleva. Tam už taky bylo rozhazování rukou a mrzení... [happy]
Pátek, 05. března 2021 - 12:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3848
Registrován: 4-2007
Ústečák: A tam někdy ta šipka svítí, jo? Jsem ji tam v životě nezažil[lol]
Pátek, 05. března 2021 - 14:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 1-2014
Ústečák: Asi málo jezdíš, ta šipka se tam opravdu rozsvěcuje, dříve se jí říkalo kolizní, hojně jsou využívány v Německu, u nás vcelku minimálně, napadá mi např. ještě výjezd z Čechova mostu ve směru k Letenskému tunelu kde je v kolizi s čočkami pro tram, zrovna jako na tom Nám. Míru.
jentak
Pátek, 05. března 2021 - 15:23:54  
Neregistrovaný host
na Kotlářce DC je doplňková šipka "přímo a vpravo" [biggrin]
Pátek, 05. března 2021 - 17:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8916
Registrován: 2-2006
Někteří tu na věcná konstatování o schopnostech řidičů IAD reagují jako býk na rudou muletu...
Mladějov:
"A na kterých křižovatkách se to stále praktikuje?"
Určitě u Valdeku na Míráku, nedávno byla třeba i na výjezdu z Resslovky na Karlák vpravo (nevim jak po rekonstrukci), nebo ze Štůrovy vpravo do Zálesí, ale v poslední době jsem jí neviděl v provozu.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 05. března 2021 - 18:14:03  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74154
Registrován: 4-2003
Jo, schopnosti (polo)vodičů, to občas jeden nestačí sírat... [uhoh]

Určitě hodně z vás zná křivotaku Korunní × Blanická. Tam je velmi nebezpečné při jízdě jednosměrkou zespod spoléhat, že ten zezhora při odbočení doleva dá protijedoucímu přednost, když rovně nesmí a koleje přece vedou doleva. Jednou už mě tam málem sejmuli policajti (ale sami si taky včas uvědomili, že je asi něco špatně). [crazy][crazy][crazy]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 05. března 2021 - 19:02:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 619
Registrován: 7-2015
Na Knížecí se [tramvaj] 7 a 21 asi hned tak nevrátí [nene]

Pátek, 05. března 2021 - 19:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3849
Registrován: 4-2007
Marv:[ok] To bylo asi na mě spíš, já se na to ptal, jezdím tam každej den, ale je pravda, že já jedu od Vinohradskýho divadla a vždycky ty dvoje světla asi beru najednou, že nezůstanu vlastně stát mezi nima u Valdeka.[ok] Tyhle šipky jsou zrádný. Mělo by to bejt spíš obecně všude musím dávat bacha nebo nikde nemusím dávat bacha. Většina jich je seštelovanejch, že jsou průjezdný.

MZ: To jsi zrovna vybral příklad, kde maj většinou problém ševci, a kde si vynucujou přednost silnějšího.[lol]
Pátek, 05. března 2021 - 19:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3850
Registrován: 4-2007
Jinak ta křižovatka Korunní a Blanická byla dlouhou dobu blbě značená, v Korunní dlouho chyběla (nebo jestli ještě chybí) značka hlavní komunikace od Vodárny. Čímž bych měl dát přednost pravačce ze spoda z Blanické, ale ten tam má zase dej přednost v jízdě.
Mladějov
Pátek, 05. března 2021 - 23:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16113
Registrován: 3-2007
Dj_la_défense:
" Tyhle šipky jsou zrádný. Mělo by to bejt spíš obecně všude musím dávat bacha nebo nikde nemusím dávat bacha. Většina jich je seštelovanejch, že jsou průjezdný.

"

A je tak strašně těžký se, když jedu na zelenou šipku, rozhlédnout?
Němci třeba na hromadu křižovatek dávaj na odbočení vpravo rovnou plechovou, v jiných zemích se smí na červenou odbočovat vpravo.
Při dnešním hustém provozu bych to už nezaváděl, ale fatální neznalost a neschopnost značné části řidičů se naučit tak deset zvláštností v předpisech a naopak odnaučit způsobu "tak to tam pošlu, oni ostatní přibrzděj/zastavěj/počkaj" je pořád horší. A začíná to v autoškolách.

Onehdá jsem jel od Výtoně ku Bráníku a když jsem tou 50-60 asi čtyřikrát předjel majitele nadupané audiny, co vždycky zagumoval, vyrazil, u dalších světel zastavil a já ho zase předjel, tak na mne troubil a gestikuloval jako pitomec, další křižovatku projel na červenou a byl pryč.
Pátek, 05. března 2021 - 23:34:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3851
Registrován: 4-2007
Mladějov: Není, ale problém je ten, že když bude svítit zelená šipka, podívám se vlevo, jestli něco nejede z toho kolizního směru, že ten vůl za mnou mi skočí do kufru, protože nepochopí, proč brzdim, když mám přece "zelenou". Správně to tak je, bohužel v lidech je to zakořeněný v našich končinách. Já se ty šipky naučil vnímat v Polsku jinak. Je to o rutině, nic jiného jsem tím říct nechtěl. Nijak nerozporuju, že se správně má dávat přednost a že není problém se mrknout.[ok]
Sobota, 06. března 2021 - 01:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2017
yardam:
@ Zplgul#196:
Jen se musím ozvat, že to je můj můj můj nápad. Středa, 03. března 2021 - 17:32:49



Přidám se ke "kočkování".O velkém,červeném světle jsem psal již 14.12.2020 - 02:37 .
Sobota, 06. března 2021 - 06:31:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6573
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"
A je tak strašně těžký se, když jedu na zelenou šipku, rozhlédnout?"
Spíš je pro čím dál tím víc lidí těžký pochopit, proč by měli dávat vůbec nějakou přednost, když přece maj zelenou (jedno co) a zelenou chápou spíš jak absolutní přednost.

Dost často se mi stává, že třeba při mém volnu, leč pouštění něčeho pod majákama, než to něco projede, se křižovatka přetočí a frajer v kolizním směru, kterýmu mezitím padla zelená je "hrozně překvapenej", že by mě jako měl nechat dokončit manévr. Nebo nemusí být ani majáky, spousta křižovatek je blbě nastavená s mizernými vyklizovacími časy a tady je to stejná písnička. Že jsem do křižovatky vjel na svoje volno, leč nestihl jí předrncat, než padlo volno jim, je nezajímá, oni mají zelenou, tak chtějí jet a já se tam nemám co motat (typicky třeba výjezd z vozovny VO, tam zelená padá autům, když je ještě půlka tramvaje v křižovatce a co chvíli se najde nějakej troubil).

A "vtipný" je taky oficiální vyjádření všemožnejch zainteresovanejch institucí - odcitují ustanovení příslušného zákona/zákonů či norem a konstatují, že je přece všechno v pořádku (a že chyba je na straně těch rozčilujících se řidičů). V zásadě ještě "fanatičtější" přístup, než jaký je tady vyčítán některým ohledně Nádražní. [biggrin]
Sobota, 06. března 2021 - 06:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6574
Registrován: 7-2011
Dj_la_défense:
"To jsi zrovna vybral příklad, kde maj většinou problém ševci, a kde si vynucujou přednost silnějšího.[lol]"
Tak nepopírám, že se najdou případy, kdy tomu tak skutečně je, nicméně tam je to často zrádný, dost to klouže a i přestože to vím a dávám si bacha, i mě se tam párkrát stalo, že já sice dát přednost chtěl, leč tramvaj byla jiného názoru. [biggrin]