Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 8. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 8. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 15:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 658
Registrován: 4-2019
Vdolek:
"Nepamatuje si někdo, kudy se otáčely 341 a 342 na Belárii?"
Mám za to, že z Modřanské proti Chuchelské pod tram - vpravo Mezi Vodami - proti Čs. exilu pod tram - vpravo Modřanská.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 18:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3987
Registrován: 12-2007
Vážení,
byl jsem přes týden na chatě, a tak jsem se nezúčastnil diskuse o stavbě nových tramvajových tratí. Já jsem pro rozumné zvyšování cen jízdného, např. o těch zmíněných 365 Kč pro roční jízdenku. Ale jinak si nemyslím, že je správné ať už přílišné omezování MHD, tak i případné zastavení staveb nových tramvajových tratí. Pražská reprezentace si vždy musí uvědomit, že pražské MHD konkuruje zejména IAD.

Pokud tedy budeme omezovat MHD tak logicky dojde k navýšení IAD, což se projeví jednak ve větší zahlcenosti Prahy automobily a tím dojde i ke zvýšení emisí.

Ještě horší je to se zastavením stavby nových tramvajových tratí. Každý ví, jak dlouho trvá příprava stavby, zejména zajištění konečného stavebního povolení, a jak tyto stavby napadají různí aktivisté. Pokud tyto stavby odložíme, např. z finančních důvodů, tak se nejspíše stane to, že se nepostaví nejenom v době koronavirové krize, ale ani 10 let po nich, protože se znovu zaktivizují různé strany, které z nejrůznějších důvodů budou proti těmto stavbám. Svým způsobem stavební povolení na stavbu tramvajové trati je taková křehká květinka, kterou, když z finančních důvodů ji nebudeme zalévat, tak prostě uschne, a dlouhou dobu bude zase trvat, než vypěstujeme novou.

To všechno by si jak vedení radnice, tak i dopravní odborníci měli uvědomit.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 18:57:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15366
Registrován: 10-2004
Wagon: Já bych vám doproučil si pečlivě přečíst článek Martina Šubrta na jeho bloku a trochu se nad ním zamyslet. Chápu, že je na někoho až příliš dlouhý a na někoho až příliš odborný, ale jak se to má s financováním MHD je tam řečeno celkem srozumitelně a dá se to pochopit. Pražská reprezentace si může leccos uvědomit, ale pražská reprezantace se dostala do situace, kdy peníze na velké stavby i díky rozhodnutím a nečinností přecházejících pražských reprezentací došlo k tomu, že se velká část peněz na velké stavby prožrala právě na nákladech na provoz MHD. A celá současná situace je podrtžená tím, že letos Praha zřejmě přijde o částku převyšující deset miliardy Kć a v příštích letech to zřejmě budou nemalé jednotky miliard, než se opět vrátíme do stavu roku 2019. Takže je krásné, že jste pražské reprezantaci dovolil zvýšit cenu roční tramvajenky o 365 Kč, tedy pokud je ročních tramvajenek 400000 a všichni by si ji znovu koupili, tak jste pražský rozpočet obohatil o 146 milionů. To je tedy balík! Jenže zhruba desetinásobek toho má být letošní ztráta na vybraném jízdném... Tak co radíte dál? Kde že má Praha vzít peníze na velké dopravní stavby? Pokud Praha nezmění svůj přístup ve financování MHD a jestli se nestane zázrak a stát konečně nepřispěje Praze na výstavbu metra D, tak žádné metro D nebude, protože za současné situace na něj Praha nemá.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 20:10:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 12-2007
Orky:Je otázka, co by měla Praha financovat, do jaké míry např. podporovat akce jako Prague Pride, pítka, přejmenování náměstí, experimenty se Smetanovým nábřežím, neustálé nové a nové studie na dopravní stavby (výtoňský železniční most, Radlická radiála) Jistě příjmy Prahy jsou nižší, asi by bylo potřeba získat peníze od státu na některé dopravní stavby. Ale je potřeba solidně komunikovat s vládou, ne konfrontačně, jako např. v oblasti pozemků v Letňanech.

Jinak pokud vím, tak na konci minulého roku, kdy nás ještě koronavirus nedecimoval, bylo na účtech Prahy nespotřebovaných několik desítek miliard Kč na investice.

A Praha by si měla uvědomit, že zahraniční turisté svým způsobem velmi přispívají do rozpočtu Prahy. Kromě turistů ze sousedních zemí z nesousedních zemí nejvíce navštívili Česko Číňané, rozhodně více Taiwanci. Ale vedení Prahy si dělá svou vlastní politiku, spíše na efekt než na řešení potřeb Pražanů. Konečně nejsem sám, kdo kritizuje současné vedení Prahy. Viz: https://www.reflex.cz/clanek/komentare/102512/vladimir-pikora-pra zska-radnice-si-rika-o-dalsi-defenestraci.html?utm_source=www.sez nam.cz&utm_medium=denni-tisk
Pátek, 21. srpna 2020 - 06:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6238
Registrován: 7-2011
Orky:
"Pražská reprezentace si může leccos uvědomit, ale pražská reprezantace se dostala do situace, kdy peníze na velké stavby i díky rozhodnutím a nečinností přecházejících pražských reprezentací došlo k tomu, že se velká část peněz na velké stavby prožrala právě na nákladech na provoz MHD. "
Jenže především by si pražská reprezentace měla uvědomit, že nějak se lidi dopravovat musí. A pokud jednak vede svatou válku proti autům a zároveň chce i zdražovat MHD, pak se lidi budou zcela logicky bouřit, to je očekávatelné, sebelogičtejším argumentům navzdory. A pokud reprezentace na jednu stranu říká, že na MHD nemá peníze a zároveň na druhou stranu finančně podporuje akce, ze kterých běžný obyvatel města nic moc pozitivního nemá, lze očekávat ještě větší řev. I navzdory na pohled logickým argumentům, že na MHD jsou potřeba miliardy, zatímco ony akce stojí "jen" miliony. Jenže jak každý dobrý hospodář ví, korunka ke korunce...
Pátek, 21. srpna 2020 - 08:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15367
Registrován: 10-2004
Bobik: Jo, korunka ke korunce a ve výsledku z toho budou desetikorunky, které stejně nevyřeší prakticky nic. To podobné, jako když žena přijde o práci a začneš šetřit tak, že dětem odepřeš jednou týdně lízátko a drahou dovolenou u moře a ježdění do práce SUV si neodpeřeš. Ano, bude vidět snaha šetřit, ale dopravě jako celku to nepomůže. Navíc i ten vložený milion se Ti ve výsledku může vrátit, uděláš reklamu Praze, ty lidi tady nechají své peníze, které se Ti vrátí na daních, a nepřímo podpoříš pražské podikatele, kteří teď mají co dělat, aby přežili.
Takže ano, nechme současný stav, ale pak nefňukejme, že nejsou nové tratě metra a tramvají. Něco za něco. Za ušetřené miliony stavby v době, kdy jsme přišli o milirady, za miliardy nepostavíme.
Pátek, 21. srpna 2020 - 09:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3989
Registrován: 12-2007
Orky: To, že je Praha považována za moderní i když historickou metropoli Česka, je díky tomu, že je v Praze kvalitní síť metra, kde většina stanic se vybudovala za 22 let komoušů, oproti 30 letům po sameťáku. Jen např. díky trase metra C máme různé kancelářské a administrativní budovy na Pankráci, Brumlovce anebo v Chodově. Bez kvalitní MHD by nás v roce 2019 rozhodně nenavštívilo tolik zahraničních turistů. A jak ty administrativní budovy, tak i zahraniční turisté významně daňově pomohli Praze. Na rozdíl od doby před sameťákem Praha nemůže počítat s příjmy od průmyslových firem, protože kde je ČKD, Pragovka, Avia, Letov, Motorlet, firmy v Modřanech apod. Všechny reprezentace světových metropolí se proto snaží zkvalitňovat MHD a to stavbou nových tras metra, eventuálně i tramvajových tratí, zaváděním moderních vozidel, solidními službami ve vozidlech MHD (např. k připojení k internetu apod.). Pokud si Praha chce udržet charakter moderního velkoměsta, musí proto neustále modernizovat MHD, v našem případě tedy stavět trasy metra (déčko), popř. tramvajových tratí, a zároveň na okrajích Prahy záchytná parkoviště pro auta a autobusy. Takže miliardy vložené do stavby metra nebo tramvajových tratí přinesou miliardy z daní firem, které se v Praze usídlí a také z daní turistů, kteří zde utratí za zboží. Možná, že větší finanční pomoc festivalu Prague Pride přinese nějaký ten tisíc do rozpočtu Prahy, ale rozhodně to nebude velká částka, a dále stavby nových dopravních tratí budou mít trvalý přínos, na rozdíl od opětovného financování nějakých festivalů.
Pátek, 21. srpna 2020 - 10:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6239
Registrován: 7-2011
Orky:
" Ano, bude vidět snaha šetřit, ale dopravě jako celku to nepomůže. "
Jistě, nepomůže, jenže pak se lépe prodává ono zdražení, protože je právě vidět ta snaha.
Orky:
"Navíc i ten vložený milion se Ti ve výsledku může vrátit, uděláš reklamu Praze, ty lidi tady nechají své peníze, které se Ti vrátí na daních, a nepřímo podpoříš pražské podikatele, kteří teď mají co dělat, aby přežili."
A jak přesně tohle pocítí daňoví poplatníci? Resp. proč se jim to tedy takhle neprodává? Protože je problém/neumí se to nějak konkrétně vyčíslit? Proč se lidem nepředhodí tvrdá data o tom, že např. milion z rozpočtu na akci XY ve výsledku přitáhl N lidí, kteří ve městě utratili ZŽ peněz a tedy se díky tomu zdraží jízdné jen o třeba 500,- a ne 1000,- ročně? Dokud se to takhle nějak nebude prodávat, tak to, co píšeš (bez ohledu nakolik je to pravda), budou jen abstraktní teorie, kteými lidi neoslníš.
Břevnovák
Pátek, 21. srpna 2020 - 12:42:16  
Neregistrovaný host
To Wagon ... já vím, že pro vás už to nemá valného praktického významu, ale zkuste se někdy ve volné chvilce trochu blíže seznámit se zásadami, resp. platnou legislativou, v oblasti fiskální politiky v ČR.

Původně jsem k tomu vašemu příspěvku chtěl něco napsat, ale pak jsem to vzdal, protože je celkem dlouhý, a snad co co věta, to nesmysl. A do toho nejdu.

Nechci být nějak hnusný, útočný a podobně, protože vy se vždy vyjadřujete slušně, ale vy prostě o soustavě veřejných financí víte jen to, že nějaká existuje ... a i to matně. Já taky u tramvaje poznám jen to, zda jede nebo nejede:-), ale právě proto se do nějakých byť jen lehce technických diskuzí nebudu pouštět.
Pátek, 21. srpna 2020 - 13:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3990
Registrován: 12-2007
Břevnovák: Myslím, že v současné době to s tou legislativou, týkající fiskální politiky vypadá asi všelijak, jestliže máme schválený půlbilionový deficit. Samozřejmě existuje určité rozpočtové určení daní, kolik přesně se dává krajům a obcím z DPH anebo z daní z příjmu nevím, obce mají plný příjem z poplatků a z daní z nemovitostí.

Nicméně jsem chtěl jenom uvést, že Praha do značné míry může být pokládána za moderní metropoli, protože má fungující metro a soustavu veřejné dopravy. Bez ní by se Praha nerozvíjela, protože např. blízkost stanic metra je základní podmínkou pro to, aby zde byly zahraniční firmy. A v těch velkých budovách jdou lidé, kteří zpravidla mají nadprůměrné platy, a také toho v Praze hodně utratí.

Pokud vím, tak Praha v době působení Pavla Béma jako primátora dost zadlužila, a to především kvůli dopravním stavbám, popř. kvůli nákupu nových tramvají. Nicméně v době jeho působení se Praha dost pozvedla. To ale nevidím v případě současného vedení Prahy.

Takže čím kvalitnější bude doprava v Praze, tím více bude lákat firmy, aby zde byly, podobně jako zahraniční turisty, a tím víc to bude zajímavější i pro pražský rozpočet.

A jinak budu docela rád, když mne upozorníte na nesmysly.
Pátek, 21. srpna 2020 - 23:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5280
Registrován: 2-2004
Wagon: Problém aktuální situace je, že pokud Praze stát zásadně nepomůže, může si město naplánovat (za jakékoliv strany) jakoukoli stavbu, ale cokoli dražšího cca dvou miliard obecně prostě nepostaví.

Musíme si uvědomit, že příjmy města klesnou nejen letos, ale také 2 až 3 další roky. Daňové i z jízdného. V řádu letos 15 miliard, příští rok snad trošku do 10 miliard, další třeba 5 miliard.

Inflace roste, platy rostou, ceny materiálu rostou. Náklady na metro D rostou tudíž také téměř lineárně, na Městský okruh také, už jen náklady na doplnění klimatizací jen do zbylých 15T šplhají k půlmiliardě. Metro D až na Mírák i s depem...asi už přes 100 miliard, Městský okruh na východě..asi už taky přes 100 miliard. Radlická radiála...mnoho desítek miliard. Téměř nic z tohoto už pro město není reálné.

To je jakoby prodavačka chtěla financovat Muskovi lety na Mars. Může si to dát do plánu, může o tom snít, ale prostě pokud jí to někdo nezaplatí, tak je to pro ní sci-fi.

Nějaké rezervy město má, ale ty právě teď utratí za ty 2-3 roky za ten běžný provoz. A to byly ty rezervy na ten rozvoj. Nezapomeňme, že když Bém startoval stavbu Blanky a metra A, tak třeba jízdné ještě pokrývalo 25 % nákladů a drželo se křivky inflace. A stejně byla 2012-2014 pokladna města nakonec brutálně na suchu a i DPP musel se zárukou od města pro půjčky do banky.

Město obecně dnes bude mít jen na běžné výdaje. Za posledních 8 let jen v dopravě vzrostly z 58 % na 86 %. A možná nějak utáhne opravy a rekonstrukce, mosty už s obtížemi. Ale jinak prostě ty peníze nevykouzlí.

Na investice mělo před covidem město cca 6 miliard ročně. Na D plánovalo i tak půjčku na hraně schopnosti ji splácet. A teď s propadem příjmů...začíná být cokoli sci-fi. Už i ty opravy mostů, nebo třeba oprava stanic metra. Ona i velice nutná oprava stropní desky na Florenci bude určitě stát kolem miliardy, jak ta stavba bude náročná. Libeňák, Hlávkův, Legií, Palackého, Barranďák...to vše sežere spousty peněz. A tiskárnu ještě Praha nemá.

Prostě se bude muset stát, že přijde politik a řekne konečně, že situace není nadmíru výtečná a jestli se z ní má Praha vyhrabat, bolet to bude každého. Ty drobnosti samozřejmě nepomáhají tomu, aby tomu lidi věřili, ale jednou bude s takovou strategií muset někdo jít i do voleb. Neslibovat nic, jen potíže, zdražení a starosti.
Sobota, 22. srpna 2020 - 00:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8627
Registrován: 6-2004
Martin_Šubrt: Ale taky zapomínáte, že Praha dostává na jednoho občana dvojnásobek toho co zbytek z "velké zvýhodněné 4" Viz zmíněných 85 mld Praha vs 15 mld Brno.... A to radši nepočítám další krajská města, která na tom budou ještě hůře....

Kam tedy ty peníze mizí? Reálně se nic nestaví, nic moc se neděje, jenom přibývají kraviny a nemyslná SSZ a nebo výhybky do nikam, které mají nesjízdnou srdcovku pro "novou trat". Jako wtf?

On stačí jeden příklad za všechny... Pražská ZOO... Mám projeté všechny ZOO napříč ČR, Slovenskem a i mnoho zahračnich.... Člověku se chce skoro brečet, když vidím co jim v Praze prochází a co se financuje, samozřejmě prostřednictvím města..... a co je horší za totální kraviny.... Viz x tý pavilon goril, pavilon hrochů, který dodnes nefunguje, mraky "staf", které pracují tak hodinu denně a pak se povalují a čumí do telefonu.... Jenom ta kravina na třídění kelímků, které byli schopní dávat i v kamenné restauraci a pak zjistli, že je to ještě větší průser než klasický plastový kelímek...Ovšem miliony, možná i desítky za tu linku, která je po dvou letech mimo provoz, protože kompostovatelné kelímky potichu zmizeli a i popelnice na ně, jsou prostě v prachu...

A upřímně jestli je takový bordel ve společensky prospěšné firmě jako je ZOO, tak radši nechci vidět ten bordel jinde a ty mld co lítají oknem za blbosti....

Nejsem fanda ani vedení radnice, ani Babiše, ale škemrat u vlády o prachy je ze strany města totální ubohost....

A trochu čísel. Zadlužení Prahy činí cca 18 mld (k 30.6.2020). I současný radní příznávají, že 60 mld dluh je ještě udržitelný a lze s ním fungovat. V kombinaci se škrty v provozu celé Prahy se i ty velké projekty dají ufinancovat.... Jenže to by někdo z radnice musel mít koule do toho jít, jenže z toho mají všichni stažené pozadí, protože jedna chybička a je to o "tepláky" na Ruzyni....
Jižan
Sobota, 22. srpna 2020 - 08:33:43  
Neregistrovaný host
Nutno ovšem také připomenout, že Praha je obec A ZÁROVEŇ kraj. Pokud k rozpočtu Brna přičtete 2/5 rozpočtu JMK, zjistíte, že na hlavu dostávají Pražáci +/- stejně jako Brňáci. A k tomu už 25 let nedostali od státu ani korunu, na rozdíl právě od Brna.

Když vidím financování např. M4 v Budapešti, je mi do breku.
Sobota, 22. srpna 2020 - 08:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15368
Registrován: 10-2004
9001: Kam ty peníze mizí: Třeba právě do té dopravy. Přečti si ještě jednou pořádně Martinův článek. Kdyby ceny ročních kuponů byly tam, kde by teď být měly, má jenom z roučních kuponů Praha o 1,5 mld Kč víc. Za poslední roky dost značně rostly výkony. Od roku 2008 stouply výkony o nějakých 15%, tedy pokud by měla doprava stát 20 mld v dnešních cenách (bez vlivu inflace), tak další 3 mld nahoru. Do toho inflace a rostoucí náklady.
Škemrat o prachy... Snad všude ve světě se metro staví s podporou státu, jen Praha si ho staví z vlastních prostředků. Většina silnic a železnic si sáhne na státní prostředky, ale pražské stavby ne? Proč?
Zadlužení: Když přijdeš o práci, tak si půjdeš kupovat byt? Asi ne, že. A situace v Praze je teď stejná. Opravdu je rozumné rozjíždět stavby velkých a drahých staveb, když Praha přišla a v následujících letech ještě přijde o desítky miliard? A hlavně, pokud Praha nedokáže restrukturalizovat svoje výdaje tak, aby na ty stavby měla v budoucnu, tak by ten dluh stejně neměla z čeho splatit. Zadlužení nezvýší příjmy města, jen si je "vezme z budoucnosti", kde pak budou chybět. Příjmy města asi neporostou o moc rychleji než výdaje (ovlivněné rostoucími náklady a inflací).
Sobota, 22. srpna 2020 - 10:41:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6240
Registrován: 7-2011
Orky:
"Kdyby ceny ročních kuponů byly tam, kde by teď být měly, má jenom z ročních kuponů Praha o 1,5 mld Kč víc. Za poslední roky dost značně rostly výkony. Od roku 2008 stouply výkony o nějakých 15%..."
Nojo, jenže nejde dost dobře míchat matematiku s politikou. Jestliže nezvyšovat cenu kuponů bylo především politické rozhodnutí, ve snaze přetáhnout lidi z aut do MHD, tak na to, že to bude stát víc a že je potřeba najít zdroje, se mělo myslet při tom rozhodnutí. Teď, navíc když se to nechalo zajít až tak daleko, je trošku pozdě brečet nad rozlitým mlíkem a stěžovat si, že vyšší výkony stály pochopitelně víc peněz. Promiň, ale já v tom všem vidím akorát neochotu nést odpovědnost za chybná politická rozhodnutí a snahu to celé nějak hodit na lidi. A ještě je přesvědčit, že si za to vlastně můžou sami.
Sobota, 22. srpna 2020 - 12:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15369
Registrován: 10-2004
Bobik: Já se jenom snažím říct, že v současné situaci nelze očekávat, že doprava zůstane stejně kvalitní za stejnou cenu a že ještě k tomu Praha začne stavět nákladné dopravní stavby s déčkem v řádu skoro 10 mld za rok, což mám dojem, že tady požaduje 9 z 10 diskutujících. Ještě jsem tedy nečetl jediný příspěvěk, který by řekl, kde na to Praha má za výše uvedených požadavků vzít. Pokud Praha má začít stavět drahé dopravní stavby, buď musí někde jinde ušetřit značné prostředky, k čemuž rozhodně nevede úspora na akcích v řádech milionů, protože tady nezíská ani stamiliony, natož miliardy, nebo musí rychle nějak zvýšit své příjmy. Ptám se tedy, jak?
Současné vládnoucí strany sotva můžou nést politickou zodpovědnost, protože Praha Sobě ani Piráti tady v době nastavování peněz vedoucí k prožírání u moci nebyli, takže lze nadávat části lidí se Spojených sil pro Prahu. Já současné pražské vládě vůbec současnou situaci nezávidím, protože prakticky každé rozhodnutí, které povede Prahu k návratu k rozumnému rozdělění peněz, povede k tomu, že si pod sebou podříznou větev pro příští volby, protože za současné situace to bude pro občany nepříjemné. A příští pražská vláda za určitých okolností může za dopravní stavby získat nemalé politické body. A paradoxní na tom je, že to velmi pravděpodobně bude ODS, která fakticky může za to, že se šuplík s dopravními stavbami nechal vyprázdnit a teď může dostat tašku s připravenými stavbami, z nichž se řada v příštím volebním období dá dokončit. Jen na to mít...
Sobota, 22. srpna 2020 - 12:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3991
Registrován: 12-2007
Martin Šubrt: Je nutné jednat s vládou ohledně financování dopravních staveb ze strany státu. Klidně je třeba vzít vládu za slovo, že z krize se musíme proinvestovat, a to včetně stavby dopravních komunikací v Praze. Je třeba klidně, věcně a uváženě diskutovat, zejména třeba s ohledem na elektrizaci MHD se také dovolávat na programy EU, která má zájem o snižování emisí z dopravy i ve městech.

Na straně druhé, kolik bylo vydáno stavebních povolení na nové dopravní stavby za posledních 5 let? Myslím, že těch povolení bude méně než počet prstů na jedné ruce. Získat stavební povolení na nové dopravní stavby v Praze není vůbec jednoduché, jsou to roky prací úředníků jak na magistrátu, tak i na různých povolovacích místech. A také zpracování projektů. To samozřejmě také něco stojí. A dopravní stavby je dost těžké odsunout třeba o 5 let, protože stavební povolení má také určitou časovou platnost. A jeho obnova zase bude narážet na odpůrce stavby. To není jako v domácnosti, kde když se členům rodiny sníží příjem, tak hlava rodiny řekne, že nové auto si koupí až v příštím roce, a letos místo na Kanáry pojedou na dovolenou tak pod stan k Mácháči.

Nedomnívám se, že počet stavebních povolení na dopravní stavby se v průběhu dvou - tří let pronikavě zvýší, že jak se říká, nebudeme vědět kam dříve skočit. Takže si myslím, že když dejme tomu Prahy získá v příštím roce 2 stavební povolení na nové dopravní stavby, tak by měla být schopna je ufinancovat, a třeba na úvěr. Zpravidla nebude mít problém ten úvěr získat za velmi dobrých podmínek.

Pokud se týká provozních nákladů, je jistě zapotřebí zvyšovat cenu jízdného, nelze to však udělat skokem v době, kdy hodně Pražanů bude mít snížené příjmy. Jinak si myslím, že i provozní náklady magistrátu se dají snížit. Teď politici moc do zahraničí služebně necestují, nevím proč, třeba letí pražský primátor na Taiwan.
Sobota, 22. srpna 2020 - 12:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5281
Registrován: 2-2004
9001: Ano, 60 miliard dluh Praha splatí, ale to je přesně ta výše, kam to vyleze, když se rozjede naplno metro D. To má v maximálním ročním financování spotřebu až 20 miliard a to prostě bude na hraně i s těmi půjčkami.

Z 85 miliard příjmů nejsou všechno jen ty z rozpočtového určení, je tam i část vlastních příjmů. A kam ty peníze mizí? Skoro 20 miliard ročně na školy, 10 miliard na veřejnou správu a do městských částí, skoro 10 miliard na bydlení a další komunální služby, po cca 5 miliardách na kulturu se sportem na sociální služby. Když k tomu přičtete cca těch 25 miliard na dopravu, tak je pokladna prázdná jen to hvízdne. V roce 2019 celkem 65 miliard na tyhle běžné výdaje, pak nějakých 10 mld. kapitálových na základní investice do údržby...a pak už nezbývá nic.

Také bych chtěl žít ve světě, kde se neutrácí zbytečně, ale domnívám se, že v lidské společnosti je to nereálný cíl. Nedokážeme to, na každou stranu, hnutí, podnik se nalepí vždycky někdo, kdo to nějak bude zkoušet.

A už by také měl někdo říct, že primátor či radní téměř nemají šanci některé věci ovlivnit. Z makro pohledu rozpočet a pak možná mikro věci typu nějakého chodníku. Ale v zásadních věcech nemají téměř žádný vliv. Mají 4 roky, 2 se rozkoukávají a 2 už vědí, že nic nestihnou. První 2 roky jim straníci dovolí možná i něco měnit, to ale není nic připravený. A když to připravený je, už jsou zase blízko volby a moc věci rozvrtávat se nesmí. A pak vyhraje někdo nový, co zase všechno slíbil, načež na radnici zjistí, že ty sliby splnit nemůže, protože neměl žádnou představu o tom, co se na radnici vlastně děje.

Bobik: Ano, je nefér to hodit na lidi v krizi. Ovšem celý princip toho aktuálního perpetua mobile, co se zadřelo, je v tom, že to prostě obecně má jít za lidma dávno, a že ta odvaha jim říct nepříjemné věci prostě způsobila, že to na ně pak padne náhleji a více.

Politik, který říká lidem jen hezké věci, je sice dnes normou, ale obecně vždycky byl skutečně oceňovaným politikem naopak ten, který říkal věci nepříjemné, bez ohledu na hlasy. Přece každý musí tušit, že pořád být na lidi hodný, přidávat a nezdražovat, není čistě fyzikálně možné. Nemůžete v casinu sedět u automatu a jen vybírat. Ale my jsme si to tak nastavili. Jedeme na budoucí dluh a už dlouho a přitom ještě zrychlujeme. Teď se spousta dalších zadlužení schová za covid. K tomu by stát dříve neměl odvahu. Dneska může slíbit cokoliv navíc (konec superhrubé najednou i s dalším zásekem do příjmů jde, důchody mohou letět nahoru, všechno jde proplatit) - peníze už se tisknou a svést na covid ty dluhy bude snadné... Stále kroky jen na výdajové straně.

Kalouskovi se vyčítá, že před 10 lety ekonomomiku v krizi příliš škrtil. Asi to byl extrém. Ale teď rozhodně děláme extrém na opačné straně. Jako bychom opravdu měli oslíčka otřes se a mohli cokoliv. Vrátí se to taky a nakonec na to zase doplatí právě ti voliči, pro které se to "dělá".
Sobota, 22. srpna 2020 - 13:44:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3992
Registrován: 12-2007
Martin Šubrt: Politici by měli vždy posoudit, co jsou zbytné a nezbytné výdaje, a jaký prospěch má společnost z oněch výdajů. Jistě nelze neustále poskytovat lepší a lepší služby, a přitom nezvyšovat ceny za tyto služby. Nicméně to zdražování musí být přiměřené, např. zvýšení cen ročních kupónů o 365 Kč, i když ani to se mnoha lidem nelíbí. Obecně se říká, že nejlepší investice státu jsou na vědu, výzkum a školství, i když ty se projeví až v dlouhodobém měřítku tím, že budeme mít produkci s vysokou přidanou hodnotou. Následují ale investice do dopravní infrastruktury, poněvadž jejím výsledkem je zlepšení dopravy, což se např. projeví zvýšeným zájmem zahraničních turistů, zvýšením tranzitu (ideální by bylo zvýšení tranzitu nákladní železniční dopravy).

Praha je kus Česka v malém. Je důležité, aby v Praze měla sídla řada firem stejně jako je důležitý návrat turistů. Podpora dopravy v Praze, zejména veřejné, obojí zase navrátí zájem v zahraničí o Prahu, což zvýší jak celostátní, tak i pražské příjmy. Takto bych diskutoval s představiteli vlády o žádosti o finanční pomoc na výstavbu dopravní infrastruktury. To samozřejmě vyžaduje dobrou vůli z obou stran, a hledání nejlepších řešení bez předsudků. Nejsem si ale jist, zda současné vedení Magistrátu dovede takto střízlivě a věcně komunikovat, a potlačit jakékoliv osobní animozity.
Sobota, 22. srpna 2020 - 16:17:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15370
Registrován: 10-2004
Wagon: Jenže cena ročních kuponu je díky populistickkým krokům silně podstřelená (odkaz). Kdyby reálně sledovala inflaci, stojí přes 6000 Kč, oproti dnešku tedy příjem o 1 mld vyšší, pokud by reflektoval zkvalitňování dopravy navyšováním počtu spojů, pak by stál 8400 Kč, tedy oproti dnešku příjem o 1,9 mld vyšší. Zdražení o 10% přinese 150 milionů, tedy zanedbatelnou částku. To opravdu nepřinese potřebné miliardy na velké stavby. Zahraničním turistům je šumafuk, kolik stojí veřejná doprava. Oni jsou tady na pár dní a to, jestli bude roční kupon stát 3650 Kč nebo 20000 Kč jim je jedno, oni řeší krátkodobější jízdné. S vládou diskutovat můžete, ale to, že uspějete, je málo pravděpodobné. Vlády nedaly nic ani v lepších dobách, natož teď, když je hodně hluboko do kapsy.
poznámka
Sobota, 22. srpna 2020 - 17:40:17  
Neregistrovaný host
Orky 15369: Tak ono už to začíná tou pražskou "vládou" Pokud ta si parta děcek na magistrátu hraje na "vládu" a hází skutečné vládě vidle do (např.) mezinárodní politiky, tak se nemůže divit, že se vláda nemá k tomu, aby nějak aktivně participovala na řešení pražských investic. Holt nejsme v pozici nadporučíka Lukáše a Švejka, abychom říkali "to se nám to hoduje, když nám jiní půjčují".
Tady je prostě obecný problém roztříštění malého státu na 15 pidistátů a jednoho z nich na 57 "nezávislých" knížectví a k tomu problém diskontinuity v čemkoliv nejpozději každé čtyři roky.
I kdyby se stal zázrak v podobě toho, že se sejdou představitelé všech existujícíh politických subjektů v Praze, dohodnou se na nějaké strategii investic na dalších dvacet let a dají si na to čestné slovo, tak se vždycky najde nějaká aktivistická partička, která do toho hodí vidle... A prodá to tak, že to vovčané zbaští...
A teď kudy z toho. Apely na zdravý rozum nefungují, logika také ne...
Maxipes_Fík
Sobota, 22. srpna 2020 - 20:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3344
Registrován: 12-2005
Bordel až hanba a roPID řeší barvičky □ a vlaječky LGBT... 🤪🤣🙃


Sobota, 22. srpna 2020 - 22:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8628
Registrován: 6-2004
Orky. Motáš dvě věci dohromady.... Nelze srovnávat zadlužení státu a obci vs zadlužení občanů, kteří mají cca 30-40 let na jejich splacení... Navíc je potřeba brát přínos investice... Což je nezadbatelný fakt...

Martin: Upřímně, pak tu tedy akorát plkáme o ničem... Pokud k tomu budeme přistupovat Vaším stylem, naprosto upřímně až totálně poraženeckým, tak to necháme všechno vyhnít a kašleme na to....

Tohle není ani Mnichov, ani únor 48, ani srpen 68.... Tady řešíme sami sebe a tady máme možnost něco změnit a nemusíme jenom sedět s rukama v klíně.... Ale to tady asi opravdu nevyřešíme...
Neděle, 23. srpna 2020 - 08:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15371
Registrován: 10-2004
9001: Možná nelze zcela srovnávat zadlužení občanů a obcí, ale situace je podobná. Město más svoje příjmy a svoje výdaje a může si dovolit půjčit jenom to, co bude schopné v budoucnu splácet. Je to podobné, jako když si chceš půjčit na byt. Banka Ti taky reálně nepůjčí, pokud z Tvého příjmu nebude mít pocit, že můžeš reálně splácet.
Dovolím si půjčit Tvojí větu: "V kombinaci se škrty v provozu celé Prahy se i ty velké projekty dají ufinancovat...." No jo, ale 25 mld z 85 mld je doprava 30% rozpočtu, tudíž bez škrtů na dopravu to asi nepůjde. Jenže to šotouši nechtějí, na dopravu co se výkonů týče se sáhnout nesmí, zdražovat se taky nesmí, úplně utáhnout drobné investice taky nejde, jinak v Praze začneme zavírat tramvajové tratě. Co třeba přestat nakupovat nové autobusy? Ale obávám se, že v případě kvality SORů zachvíli nebudeme mít v čem jezdit. Tak kde na to má Praha vzít? Má přestat vyvážet odpadky, nebo snížit platy učitelům? Nebo posílat méně peněz na městské části?
Možnost něco změnit máme. Jenže jsme si koupili moc velký dům, jehož provoz stojí tolik, že už nám nezbývají peníze na vysněný bazén.
Neděle, 23. srpna 2020 - 11:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3993
Registrován: 12-2007
Orky: Je řada provozních výdajů, kde by mohla Praha ušetřit:
1) Zrušit jednotné přemalovávání vozů MHD,
2) Omezit zahraniční služební cesty,
3) Snížit počet poradců,
4) Zrušit takové bezmyšlenkové akce jako je uzavření Smetanova nábřeží pro automobilovou dopravu,
5) Omezit podporu akcí, které si účastníci mohou sami dost financovat, např. Prague Pride, protože jak známo, homosexuální a lesbické páry jsou zpravidla bohatší než heterosexuální,
6) Zrušit nesmyslné přejmenování ulic a náměstí,
7) Omezit neustále nové a nové studie na stále stejné dopravní projekty,
8) Neznám podrobnosti, ale Patriku Nacherovi z ODS se nezdá financování Jednotného informačního systému za 3 miliardy Kč,
9) Digitalizovat provoz magistrátu, a prověřit, zda některá agenda se nedělá dvoukolejně,
10) Jistě je možné omezit vzduchovoziče.

Také je možno zvýšit příjmy třeba za reklamu na vozidlech a zastávkách MHD nebo výběr správních poplatků a poplatků v přestupkovém řízení.

Kromě vlastních peněz na budování dopravní infrastruktury, je myslím možné prověřit financování na rozvoj elektrizované MHD ze strany EU, popř. lobovat za získání těchto finančních prostředků,
Dále je třeba jednat s vládou o finanční pomoci ve věci budování dopravní infrastruktury, a popř. o půjčkách od Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Je možné např. prodat zbytné pozemky státu, např. v případě nemocnice na Bulovce, aby došlo ke sjednocení majetku, popř. některých pozemků v Letňanech,

Dále je třeba se zamyslet nad nedokončenou budovou na Palmovce, a zajistit její dokončení a využití, popř. rekonstruovat nevyužitý Desfourský palác v ulici Na Florenci.

Samozřejmě je možné zvýšit cenu jízdného nebo parkovného o rozumnou výši, např. o těch zmíněných 365 Kč za rok pro roční jízdenku.

Ale prostě se musí chtít. Jenže se mi zdá, že vedení Prahy spíše myslí na svou vlastní propagaci a ne na to, co by mohlo pomoci rozvoji celé Prahy.
Emil Švec
Neděle, 23. srpna 2020 - 12:21:10  
Neregistrovaný host
Wagon: Nelze se profinancovat, protože živíš jen úzkou část populace v rámci promile. To není jako před sto lety, že hordy nezaměstnaných mužů přijely z jižních Čech na stavbu tramvajové trati. Nebo na hladové schody v Krčském lese. Navíc většinu této práce dostanou zahraniční dělníci, protože našinec to dělat nebude. A proč to dělat nebude? Já bych se taky už živit rukama nešel. Špatné pracovní podmínky (zejména myslím absenci klimy na hale, prašnost atd.), hůře placené, nemožnost práce z domova, a... prestiž zaměstnání. Pro každého jsi otloukánek, co by mu za pár korun mohl opravit zásuvku. Toto srovnávám s našimi kancelářskými i manželkou. Je lepší se někam nechat zašít a nechat rukám klid. Stejně to nikdo neocení.

Takže už chápeš, proč je nedostatek českých manuálně pracujících a proč se nelze proinvestovat? Schválně, kdo z řidičů zde, doporučí svým dětem cestu do DP?
Emil Švec
Neděle, 23. srpna 2020 - 12:37:51  
Neregistrovaný host
Orky: A co ty paláce po Praze, které zůstaly po "výhodném" pronájmu Škodova paláce proto, aby se ty domy mohly prodat. Jednorázový příjem, ale nebude to stát nic na údržbě.

Na zrušení plateb do nesmyslných a úchylných projektů, i v řádu stovek tisíc, dostaneš tu důležité psychologické znamení - nemáme na to. Viz třeba novoroční projekce (2x dražší než ohňostroj). To je sympatické rozhodnutí.

Jezdím po okrajích Prahy a koukám, jak 303 vozí vzduch kdesi do polí. Proč jezdí 209, 221 CD, CT. 250 je nad dimenzovaná. 109 se vozí větrat do VÚ, ale plná je jen v 6 ráno a ve 3, jinak vzduch. 110 se zaplnila až kolem Rajdy. A příhoda z pátku - S7 na hlaváku sekera 33 minut. Půlka jednotky tam zůstává, druhá jede... Do Běchovic s tím, že v Libni si máme přestoupit na S1. Tak proč zasírají trať prázným vlakem, který ujede 16 naprosto zbytečných kilometrů pro nikoho. A není to poprvé. Naopak po výpadku napájení nic nejde přes hodinu na Benešov, aby... To ten (neexistuje slušné vyjádření) za počítačem nechal ukončit v Čerčanech, kde jsme zamávali navazujícímu NEZASTAVUJÍCÍMU rychlíku dále na jih. Jen nevím, jestli za toto může ČD nebo SŽ z CDP.

Takže rezervy jsou, jen stačí říznout. Pošleš méně městským částem, bude méně minibusíků
Neděle, 23. srpna 2020 - 12:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 10-2007
Pokud někdo jako potřebu vyzdvihuje další kancelářské komplexy a předimenzovanou zástavbu vůbec, měl by kromě blahořečení příjmům zvážit i vyvolané náklady spočívající ve větším zatížení území a náklady s ním spojenými, počínaje stavbou, provozem a údržbou infrastruktury a konče neobyvatelností přilehlých území. Všeho jest třeba užívati s mírou, Praha není soběstačný stát, nýbrž hlavní město mnohem rozsáhlejšího území, které by nemělo být rozmařile vysáto a opuštěno pro pouhé množení zisků a betonáže jeho střediska.
Neděle, 23. srpna 2020 - 13:15:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15372
Registrován: 10-2004
Wagon:
Odepřená "lízátka" (zanedbatelné položky):
Ad 1) úspora 1,94 milionu za projekt (už ztraceno), žádné přemalovávání nebude, má se týkat jen nových vozidel (nebo vozidel, které by beztak nový lak dostaly)
Ad 4) náklady v podobě dovozu a odvozu citybloků - úspora možná desetitisíce
Ad 5) Prague Pride dostalo milion. A kolik účastnící nechali v krámech?
Ad 6) úspora v podobě výměny cedulí

Ad 8) ODS je opozice, tak rejpe do všeho, co může. Stačí se podívat, co vyvádí OMH.

Ad 9) A máte představu, kolik by digitalizace stála, jab by dlouho trvala, co by reálně a za jak dlouho uspořila?

Ad 10) Když vám ty vzduchovoziče vyjmenuju, tak mi tady budete psát sáhodlouhé články, jak jsou nepostradatelné. U řady linek by stálo za diskusi, zda jejich podpora (v určitých provozních parametrech) má větší význam, než určité jiné podpořené nedopravní akce, či rozvoj Prahy v jiných nedopravních tématech.

Emil Švec: Já nic nemám proti tomu, aby se omezily výdaje v řádech set tisíc či jednotek milionů. Já se jenom snažím vysvětlit, že přínos takových gest bude minimální.
Pošleš méně městským částem a nebude méně midibusíků, protože ty vesměs hradí Praha. Bude méně oprav chodníků, záplat v místních komunikacích nebo se tráva ve vnitoblocích se bude sekat méně často.
Neděle, 23. srpna 2020 - 14:02:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3994
Registrován: 12-2007
Emil Švec: Ne všechny práce dělají zahraniční dělníci. Různé projektové práce dělají Češi, kromě toho si myslím, že i práce s technikou do značné míry dělají Češi. Ale nejedná se o bezúčelnou práci pro práci, výsledný efekt má mít obecně přínos pro naši republiku, která je tranzitní zemí (výhoda investic do VRTek a dálnic), popř. pro hlavní město, jak jsem už uvedl. Pokud se týká řidičů, autobusoví dopravci zajišťující zájezdovou a mezinárodní dopravu si stěžují na nedostatek zakázek. Řada řidičů autobusů z těchto firem přešla třeba i do DPP.

Jinak se domnívám, že pro řadu šikovných lidí by bylo lepší, kdyby se z nich stali řemeslníci (třeba elektrikáři nebo instalatéry) než aby se za pár korun trápili v administrativě.

Orky: Jistě v řadě případů se jedná o lízátka, ale jak známo halíře dělají talíře. Pokud se týká digitalizace, to byl hlavní volební program Pirátů, měli by jej tedy demonstrovat právě na řízení Prahy, to je ten nejlepší model. Jinak nemám nic proti LGBT komunitě, nicméně si myslím, že je dost bohatá, protože zpravidla nemá děti. Ten milion Kč se Praze rozhodně nevrátí v podobě rozpočtového určení daní, protože hlavní průvod byl kvůli kovidu zrušen.

Pokud se týká vzduchovozičů, rád bych upozornil na úseky linky č. 216, mezi zastávkami Poliklinika Petřiny - Vozovna Střešovice, a Bořislavka - U Matěje. Úsek mezi Poliklinikou Petřiny a Vozovnou Střešovice zajišťuje dobře linka č. 108, pokud se týká úseku mezi Bořislavkou a zastávkou U Matěje zase linka č. 131. Bohužel odpor radnice Praha 6 a možná, i pár lidí na Hanspaulce znemožnil vedení linky Sídliště Baba - U Matěje - Špitálka, a dále ulicí Šáreckou s jednou až dvěma zastávkami do zastávky Thákurova a Dejvická. Kdyby byla vedena linka č. 213 v celé trase Šárecké ulice, mohla by nová linka po ukončení výstavby na Bořislavce být vedena v úseku Náměstí Bořislavka - Vozovna Střešovice. Na zajištění provozu by plně postačoval jeden midibus. Podobně by postačoval jeden midibus pro linku Sídliště Baba Šáreckou ulicí na Dejvickou.
Neděle, 23. srpna 2020 - 14:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3995
Registrován: 12-2007
Omylem uvádím linku č. 213, ale jedná se o linku č. 216, za což se omlouvám.
Mladějov
Neděle, 23. srpna 2020 - 14:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14884
Registrován: 3-2007
Wagon:
"přešla třeba i do DPP.

Jinak se domnívám, že pro řadu šikovných lidí by bylo lepší, kdyby se z nich stali řemeslníci (třeba elektrikáři nebo instalatéry) než aby se za pár korun trápili v administrativě.

"

[lol][lol][lol][lol]

Koukám máte rád film Pan Novák, žejo ???

Kde jsou ty časy, kdy se jim to prostě nařídilo, že ? [proud]

Bylo lepší..tak že tam nešli v uplynulých já nevím dvaceti letech, kdy je nedostatek řemeslníků nejcitelnější ?

Z vás krásně kouká, že jste velmi pravděpodobně manuálně nikdy jako zaměstnanec na plný úvazek nedělal.
Mimochodem úplně stejně jako ten Plachta, co si scénář k Panu Novákovi i sám napsal.

Pletu se ?

(E.Švec_12:21:10,[ok], podepisuju).


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Emil Švec
Neděle, 23. srpna 2020 - 15:01:35  
Neregistrovaný host
Orky: Není to ani pár týdnů, kdy mě Orbit označil za nevzdělaného, protože minibusíky si platí MČ. Ale pořád jde o tu psychologii - nemáme, musíme zdražit. A ne vozit vzduch po Praze. Kolik stojí km Elefanta? Někde v novinách proběhla částka 400 Kč, ale to se mi zdá příliš.

A když jsme u toho, kdyby úředníci ROPIDu na výjezdech po okolních obcích nebyli jen cvičené opice, které neustále opakují "my vám to spočítáme, ale LV si musíte domluvit sami", tak by ta doprava vypadala taky jinak. Zadarmo drazí. 2x jsem se toho účastnil a jsou sice ochotní, ale systému úplně k ničemu. Filosofie "co zaplatíte, my zavedeme", může fungovat v SAE nebo SA, kde mají ropu. Tady je potřeba najít myslící lidi, kteří nenatáhnou 303 přes všechny [zadnice] a pak se diví, že tím lidi přestali jezdit.
Neděle, 23. srpna 2020 - 16:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15373
Registrován: 10-2004
Emil Švec: Jestli nějaký odborník řekl: "my vám to spočítáme, ale LV si musíte domluvit sami", tak to není odborník a měl by s odborné organizace vypadnout (a je jedno, jestli to byli lidi z ROPIDu nebo IDSK, ve středočeském kraji bych spíš sázel na tu druhou).
Nevím nic o tom, že by si midibusy na území Prahy někde platily městské části. Kdysi to snad byla částečně 128, ale i tu snad teď už platí Praha.
A když jsem u té zbytečnosti midibusů: Z průzkumů pro severozápad z roku 2017 jsem si vytáhl nejvytíženější úseky všech městských linek:
10755,2%
13153,2%
19149,0%
22548,4%
14947,0%
13744,6%
18043,5%
12342,7%
10842,2%
17641,9%
14340,8%
14739,0%
16738,7%
17437,6%
16135,7%
16035,2%
16835,2%
16433,8%
18431,3%
11631,2%
14226,0%
19215,1%

Upřímně, pokud bych měl začít šetřit na severozápadě a pokud se podívám blíže do tabulek na vytížení špičkových směrů, tak midilinky tady nebudou nosným prvkem omezování v této oblasti, přestože i tady bych omezoval (např. 164 do Sobína je snad ještě větší nesmysl než souběh 203 a 193).
108 ráno směr Petřiny 60%, odpoledne zpět 60-80%
164 má ráno ve špčikovém směru u Bílé Hory vytížení 75%, odpoledne zpět 60%
Naproti tomu 142 a 184 jsou tragedie, fakt nechápu, že ještě jezdí v kloubech po 6/15/7,5. Například vytížení 184 v ranní špičkové hodině ve špičkovém směru 50% je ekonomický nesmysl, jinak je to podstatně horší. Stejně tak bych se podíval na zoubek 167 či 191, která vozí na Letiště míň lidí než většina midilinek ve svých maximálních úsecích. Interval 24 minut o víkendech nechápu.
Petr_k
Neděle, 23. srpna 2020 - 17:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13112
Registrován: 4-2003
184 a 142 si často jezdí na kufru, jelikož JŘ 184 se díky zacpanýmu Vypichu v kritických obdobích absolutně nedá garantovat (často taky dojde na to, že už od Kukulky jedou dvě 174 za sebou), zatímco 142 jezdí v poslední dobou nejklidnější části provozu, a párminutovým obratem se nesrovná nic. To znamená, že obě linky si vzájemně kradou vytížení, první vůz vláčku je 4-5N a druhý veze jen pár otrlejších jedinců, resp. ty, co se nevešli a dokázali se místo cpaní se rozhlídnout.

Vytížení 108 na víc jak půlku sedaček se děje ve dvou úsecích: Ruzyňská - Petřiny a Vojenská nemocnice - U Vojenské nemocnice, jinde vozí vítr (což je ještě víc umocněno tím, že si s 216 jezdí často taky na kufru, přes Baterie jezdí 216 papírově jen pár minut před 108, o kufrojízdě 108 a 164 mezi metrem a špitálem nemluvě). Tedy je na čase s tím něco udělat, ovšem to, že jednu linku má soukromník se smluvně dopředu garantovaným objemem odjetýho výkonu, to bude dost složitý, a obsluhu nových zastávek, kde sice nastupují jednotlivci, ale jsou to jednotlivci řvoucí, taky nebude úplně jednoduchý odříznout.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 23. srpna 2020 - 18:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3996
Registrován: 12-2007
Mladějov: V mládí jsem pracoval také rukama. Nicméně nedávno jsem potřeboval vyměnit šňůru od pračky a pročistit svislou odpadní trubku od umyvadla. Přece jenom v těchto oblastech nejsem moc kvalifikovaný, resp. sifon si umím vyčistit, ale péro na pročištění asi 10 metrů trubky nemám. A zaplatil jsem za cca 40 minut práce každému řemeslníkovi asi 1500 Kč. Obě práce byly provedeny v čisté, suché koupelně, rozhodně to nebyly nějak hodně nečisté práce. Podle mne čistý zisk řemeslníka byl minimálně 500 Kč za hodiny, ne-li více. A zajímalo by mne, kolik např. dostává pracovník call centra. Minulý týden mne nějaká mladá žena přemlouvala, abych se dal na T-Mobile. Ale když jsem chtěl nabídku mailem, písemně, abych ji v klidu posoudil, tak mně sdělila, že je z externího call centra, a proto mi žádnou nabídku na mail poslat nemůže. Nemyslím si, že tato žena si nevydělá za den ani polovinu toho, co vydělali oba řemeslníci.
Neděle, 23. srpna 2020 - 18:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19712
Registrován: 8-2005
Twl, Orky, jeď už někdy konečně tim autobusem. Jedno jakym. Zjistíš, jak jsou ty tvoje statistiky zavádějící a ještě špatně interpretovaný. Z praxe ti to píše Petr_k podstatěn věrohodnějc. Tvl, srovnávat 116 se 142.... to jde fakt jen od stolu.
SETKÁNÍ OPTIMALIZAČNÍ A TRAMVAJOVÉ DÍSKUSE K-R BUDE 28/8 OD 19,00 TRADIČNĚ NA MĚLNÍKU, HEŘMANOVA UL., P7, VE SKLEPĚ VZÁDU.
Neděle, 23. srpna 2020 - 22:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8629
Registrován: 6-2004
Orky: Jenže to jsme u toho, že politik musí mít koule to obhájit a ne se posrat z prvního NE od občanů... Fyzická likvidace dnes už nehrozí, takže jeho největší prohra bude, že nebude znova zvolen a zrovna současná radnice, vyjma Pospíšila mnohdy prezentuje, že se měla finančně lépe bez politiky a že to dělá pro lidi...

Radnice si hraje na transparentnost a jediné na co se zmohli je, že chtějí veřejnou debatu s Babišem.... Sorry, ale Kotel resp Máte slovo, kde si Hřib a Babiš roztrhají občanky fakt náš problém nevyřeší...

Ale když chceme hledat úspory. Zkrácení provozu metra o 1 hodinu každý den v týdnu je cca 250 milionů ročně. resp. 35 milionů za každou hodinu za den.

U tramvají by pomohlo přejít od tupého JŘ 8/10/8 na reálně poptávkový... Dokážu si i reálně představit na ML linkách 4/5/5, protože ráno se přepravuje stejný počet lidí jako odpoledne, ovšem ve velmi výrazně kratším časovém období... A u busů to funguje....

Určitě by se toho našlo více, kde by to člověk nepoznal a přitom by to už byly zajímavé úspory.

Ale to jsme pořád u té politické odvahy, která prostě není....
Mladějov
Neděle, 23. srpna 2020 - 22:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14892
Registrován: 3-2007
Wagon:
"Mladějov: V mládí jsem pracoval také rukama. Nicméně nedávno jsem potřeboval vyměnit šňůru od pračky a pročistit svislou odpadní trubku od umyvadla. Přece jenom v těchto oblastech nejsem moc kvalifikovaný, resp. sifon si umím vyčistit, ale péro na pročištění asi 10 metrů trubky nemám. A zaplatil jsem za cca 40 minut práce každému řemeslníkovi asi 1500 Kč. Obě práce byly provedeny v čisté, suché koupelně, rozhodně to nebyly nějak hodně nečisté práce. Podle mne čistý zisk řemeslníka byl minimálně 500 Kč za hodiny, ne-li více. A zajímalo by mne, kolik např. dostává pracovník call centra. Nemyslím si, že tato žena si nevydělá za den ani polovinu toho, co vydělali oba řemeslníci."

Tohle je moc hezké a taková klasika. Dříve jsem si přivydělával elektrikářskými pracemi na živnosták a miloval jsem klienty, co si vždycky spočítali, kolik to dělá na hodinu a kolik berou oni a zdálo se jim všechno předražené. Už třeba do telefonu "kolik berete na hodinu" ? A to jsem to dělal vážně "za lidovku". Typicky dělníci a někteří důchodci a ženské. Často přímo přehlídka lidské malosti a vychcanosti.
Takže jsem odpověděl "až to uvidím, tak vám řeknu". A pokud kývli, vybíral vždy zálohu. A plno vychcánků to zkoušelo usmlouvat třeba za slivovici, nebo jestli si nevezmu místo peněz meruňky - těma fakt benzín nezaplatím, ani na berňáku [crazy]
Oni jaksi z těch vybraných peněz musí uživit auto (benzín, ND, technická..) a vydělat si na další, na nové a nové nářadí, na školení a zkoušky, na účetní, taky na své vlastní volno a dovolenou a nemoci, protože to jaksi z principu nevydělaj nic.
Taky na čas cesty k vám..a zpátky, na to, že vám třeba přiveze nové díly.. O průseru typu zákazy kvůli koronaviru nemluvě.

Já nevím, ale takovéhle propočty jsou pro kočku - nebo proč teda paní z call centra už teda dávno neutekla dělat instalatéra ?

Nezastávám se zlodějů a určitě bych ten odpad vyčistil levněji, ale prostě počítat to přes hodinovou mzdu je naprosté nepochopení věci. On ty prachy bere mj. za to, že umí to, co vy neumíte, že má know-how by se dneska napsalo. Mohl jste si vzít levnějšího..

A řeknu vám, co má takový starý řemeslník dělat v padesáti plus ? Zdraví v [zadnice]..jedině si něco na ten čas 50 - 65 ušetřit. Ono je hodně velký rozdíl být zaměstnanec nebo živnostník.
Neděle, 23. srpna 2020 - 22:55:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 8-2017
184 a 142 si často jezdí na kufru, jelikož JŘ 184 se díky zacpanýmu Vypichu v kritických obdobích absolutně nedá garantovat

184 a 142 si často jezdí na kufru i DC, protože se vychází z prokladu na Červeňanského a ne na Jeremiášově. A když pak jede po Jeremiášově 142 za 184 a staví za ní ve všech zastávkách, tak se ve mně vždycky vaří krev. [crazy]
pozor na statistiku
Neděle, 23. srpna 2020 - 23:29:11  
Neregistrovaný host
Orky:
"Z průzkumů pro severozápad z roku 2017 jsem si vytáhl nejvytíženější úseky všech městských linek:"

První háček je v tom, že stejné procento kloubu a stejné procento midibusu jsou výrazně odlišné počty cestujících. Oba přitom musí řídit řidič a brát plat. 35% procent vytížení kloubu, to je pořád hodně lidí a je to tím pádem užitečný spoj. 35% midibusu, to je v absolutních číslech poměrně málo lidí, čili to není zas tak moc užitečný spoj.

Druhý háček je v použití statistiky podle nejvytíženějšího úseku. Zatímco třeba 107 je vytížená skoro v celé trase, tak třeba 168 je slepenec velmi nesourodých úseků, a číselné vyjádření nejvytíženějšího úseku 168 o užitečnosti celé trasy nic neřekne.

Podle téhle metodiky stačilo slepit vzduchovoziče do jedné velmi dlouhé linky, zamontovat do ní aspoň jeden krátký, trochu využitý úsek, a užitečná linka je na světě. Nevadí že ve většině trasy vozí vzduch. [proud]
Pondělí, 24. srpna 2020 - 10:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3997
Registrován: 12-2007
Mladějov: Já jsem ty peníze oběma řemeslníkům přál. Docela dobře jsem si s nimi popovídal, a trochu jsem vyzvídal, kolik mladých lidí se hlásí na tato řemesla. Řekli mi, že nic moc, že spíše jako řemeslníci jsou na vymření.

Mně šlo hlavně o to, že v současné době hodně lidí, přestože na to moc nemají, se snaží jít na obory, kde budou sedět pěkně v teple v kanceláři, a potom nakonec zjistí, že zase tak dobří ekonomové, právníci, ajťáci nebo obchodníci z nich nejsou a nikdy nebudou a nakonec vezmou za vděk práci v call centru, popř. jako realitní agenti. Já jsem se narodil koncem roku 1947, mí vrstevníci ve třídě se narodili většinou v roce 1948. Většina kluků, a rozhodně to nebyli žádní troubové, snila o profesi jako automechanik anebo elektrikář slaboproudař. A většinou se dobře vyučili, absolvovali pak ještě průmyslovku a nakonec docela úspěšně podnikají.

Prostě když se mladí lidé rozhodují, na jakou školu či do vyučení jdou po základce, popř. po gymnáziu, tak přestože jsou manuálně zruční, tak snadno podléhají okolí a propagaci škol s humanitním vzděláním a jdou na tyto školy. A pak zjistí, že sice budou dělat někde v kanceláři, ale za pár šupů, a samozřejmě se nenaučí nic, co by se dalo více uplatnit v praxi. Oni totiž instalatéři, a zvláště elektrikáři potřebují určité vzdělání a zkoušky pro svou profesi.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 10:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3998
Registrován: 12-2007
pozor na statistiku: Jistě ideální je, když autobusy jedou rovnoměrně zatížené. A když třeba když je kloubový autobus vytížený na 35%, tak je otázka, zda místo něj nenasadit standard.

Je také vhodné, aby trasy autobusů pokud možno co nejvíce končily na obou konečných v přestupních terminálech - u stanic metra, železnice anebo alespoň tramvají.

Pokud vím, tak se např. už řadu let čeká na to, že se vybuduje kruhový objezd na křižovatce ulic Horoměřická a Nebušická, který by umožnil ukončení linky č. 116 na Bořislavce, popř. při použití trasy v ulici Na Krutci ke stanici Nádraží Veleslavín. Pokud se nic nebude dít ani v tomto desetiletí, tak by snad stálo za to dojednat se zahrádkáři na Jenerálce vybudování otočky na Pučálce se zabráním pár čtverečních metrů parkoviště. Od jara do podzimu řada zahrádkářů používá autobus k dopravě. Ale hlavně ukončení linky č. 116 na Bořislavce nebo ve Veleslavíně by uvítali obyvatelé západní části Šáreckého údolí, protože by to měli k metru blíže než když jezdí až na Dejvickou. Rovněž obsazení autobusů této linky by bylo rovnoměrnější v celé trase.
Petr_k
Pondělí, 24. srpna 2020 - 11:38:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13114
Registrován: 4-2003
M250 - ač zní logicky, že by 142 mohla 184 na Jeremiášce předjet, už pár lidí dostalo klepnuto přes prsty, že takhle teda ne, bo déjednalomenotři je víc než logika. (Mě se tohohle kázáníčka dostalo při poslední OZ, vysvětlit pracovníkovi DK to, že kmenový stojí na Butovicích a čeká na výměnu rozbitýho zpětnýho zrcátka, který mu i přes 45min. pauzu nebyli schopní z garáže doručit, zatímco já se honím za vlastním ocasem místo něj, byl dost nadlidskej úkon.) Na tomhle prokladovým schématu bohužel trvá ROPID, bez ohledu na to, co závlek na Malý Chánov udělá o ulici níž. Ideální řešení problému by se nabízelo, ale ten 10k lidojem na 1/4 km2 holt bez ohledu na národnostní složení bere potřebu parkovat přímo u vchodu do paneláčku jako výrazně větší.

Wagon - kde je prosím na Pičálce parkoviště? Jestli myslíte to vydupaný místo pro čtyři auta u křižovatky uliček Na Pučálce a Ke Kulišce, tak to je soukromý pozemek. A je to nesmysl. I kruháč na Jenerálce, o něm se už taky mluví víc jak 10 let, že příští rok se bude stavět... Letos se měly přes léto určitě už rekonstruovat mostky - a taky nic.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pondělí, 24. srpna 2020 - 12:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13387
Registrován: 5-2004
"vím, tak se např. už řadu let čeká na to, že se vybuduje kruhový objezd na křižovatce ulic Horoměřická a Nebušická, který by umožnil ukončení linky č. 116 na Bořislavce"

V 80-tých letech to tak jezdilo. Kdys jsem se tím jel projet a mám nějak v paměti že se to jelo točit někam směrem na Nebušice/Horoměřice neb normální bus ze šáreckýho oudolu na Bořislavku odbočit nedokázal.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 13:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3999
Registrován: 12-2007
Petr_k: To parkoviště je za plotem, hned u zastávky ve směru na Horoměřice. Nevím, zda je Zahrádkářského svazu nebo třeba Pozemkového fondu. Ale jistě je mnohem lepší, když by byl kruhový objezd na křižovatce ulic Horoměřická a Nebušická.

Petr vlček: Kdysi se dalo odbočit na prostoru před restaurací na Jenerálce. Ale teď je to soukromý pozemek a jeho vlastník tam otáčení autobusů nepovoluje.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 13:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5330
Registrován: 12-2007
Emil Švec:
"A když jsme u toho, kdyby úředníci ROPIDu na výjezdech po okolních obcích nebyli jen cvičené opice, které neustále opakují "my vám to spočítáme, ale LV si musíte domluvit sami", tak by ta doprava vypadala taky jinak."
Kdo jiný by měl vědět kam jezdí jejich občané než samospráva dotčených obcí?
Pokud by 303 vynechala nějaké zastávky, tak by se tam muselo zavést něco jiného. Už se to řešilo několikrát, naposledy u 390 a zajíždění na Zbraslav.
Upřímně, víte o někom kdo by chtěl za jimi nabízené peníze jít dělat plánovače IDSK a dělal to lépe? Na jednu stranu se láteří že to je banda šotoušů, na druhou když nechají dopravu dle přání obcí tak je to taky špatně.
Vemte tužku a papír a zkuste to navrhnout lépe za shodné peníze. Já to několikrát zkusil, a nic lepšího jsem nevymyslel.

Wagon: manuálně zručný řemeslník je jeden z deseti, ne každému pánbu nadělil. Kam kdo půjde je dnes naštěstí už jen věc dotyčného, případně jeho rodičů.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 13:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 998
Registrován: 7-2010
Potvrzeno. Pražská MHD bude jezdit omezeně i v září
https://mhd86.cz/2020/08/24/potvrzeno-prazska-mhd-bude-jezdit-ome zene-i-v-zari/


Aneb před 12 dny ještě silná slova PRAHA Sobě o tom, jak se omezovat MHD v Praze nebude, že takový scénář "není na stole"
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 14:36:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19713
Registrován: 8-2005
Vlček: V osmdesátkách to byl pozemek nás všech, v tom je sakra rozdíl. V osmdesátkách se dalo točit se 178 na Zemance.
SETKÁNÍ OPTIMALIZAČNÍ A TRAMVAJOVÉ DÍSKUSE K-R BUDE 28/8 OD 19,00 TRADIČNĚ NA MĚLNÍKU, HEŘMANOVA UL., P7, VE SKLEPĚ VZÁDU.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 16:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4000
Registrován: 12-2007
Gabulaitko: Souhlas, bohužel si nejsem jist, do jaké míry jsou absolventi základních a středních škol včetně jejich rodičů dobře informováni o tom, jaké perspektivy má obor, který si vybrali.
Mladějov
Pondělí, 24. srpna 2020 - 16:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14905
Registrován: 3-2007
Wg: V době informační společnosti a otevřenosti a možnosti to kdekoli konzultovat ?

To je akorát o přirozené inteligenci rodičů - jako nakonec vždycky.
A vždycky bylo hodně lidí, co chtěli "co nejmíň makat a mít se dobře" neboli všechno a všechy přečůrat a taky dost těch, co chtěli "máknout a mít se dobře" a pak šedý zbytek "mouchy snězte si mě, já to mám fpiči".

Každý je jaksi svého štěstí strojvůdcem [wink] a to platí v každé době.

Za mne ZAPLAŤPÁNBŮH, že každý takový mladík či slečna může nadávat dneska za neúspěch akorát sobě (či rodičům), než systému.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 17:17:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4001
Registrován: 12-2007
Mladějov: I když vím, že jsou poradny pro absolventy škol, přece jenom by bylo vhodné, kdyby mnohem více dětí se nechalo otestovat, pro které činnosti mají ty nejlepší předpoklady, přičemž zároveň tyto poradny by mohly docela předvídat, jak se asi bude vyvíjet trh práce v následujících desetiletích.

Pamatuji si jak v devadesátých letech frčeli tzv. MLM systémy (Herbalife apod.), a kde je jim konec. Koronakrize např. zvýšila on line nakupování. Digitalizace, home office také přinesou jiné nároky na profese.

Ale asi vždy budou zapotřebí instalatéři, elektrikáři a další stavební profese. Jistě se budou vyvíjet i nové informační technologie, ale často budou spojeny s hardwarem, s různými stroji - roboty apod. Pořád budou zapotřebí lékaři, protože na dálku se kvalitně stanovovat diagnóza a léčit pacient nedá. Ale asi budou další nové diagnostické přístroje, léky, nové metody léčení apod.

Myslím, že v 15 nebo v 18 letech je jenom málokdo zralý na to, aby přesně věděl co chce dělat. Je tady jistě velká odpovědnost rodičů, ale je otázka, zda nemají jednostranný náhled na věc.

No nic, diskusi jsem zase zavedl mimo téma Optimalizace linkového vedení, za což se omlouvám.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 18:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15374
Registrován: 10-2004
9001:
"Ale když chceme hledat úspory. Zkrácení provozu metra o 1 hodinu každý den v týdnu je cca 250 milionů ročně. resp. 35 milionů za každou hodinu za den."
A jak jsi přišel na těch 250 milionů? A nezapomeň na to, že zrušení metra po 10 minutách nenahradíš noční dopravou jezdící po půl hodině. Pokud si dobře pamatuju, tak 35 milionů byla úspora ze zrušení prodlouženého víkednového provozu (=za 2 dny v týdnu) a opětovného přechodu na standardní noční provoz.

9001:
"U tramvají by pomohlo přejít od tupého JŘ 8/10/8 na reálně poptávkový... Dokážu si i reálně představit na ML linkách 4/5/5, protože ráno se přepravuje stejný počet lidí jako odpoledne, ovšem ve velmi výrazně kratším časovém období... A u busů to funguje...."
Co já jsem viděl variaci poptávky na tramvajích, tak ranní špička je srovnatelná s odpolední. Zřejmě cestující ráno volí rychlejší způsoby dopravy, na tramvajích mají větší vliv turisté, kteří začínají žít až dopoledne a odpoledne je potřeba přidat cestující jedoucí na kroužky, jazykovými kurzy, sportem, zábavou apod. Třeba linku 9 si v odpolední špičce v intervalu 5 minut při normální poptávce představit neumím.

pozor na statistiku:
"Orky:
První háček je v tom, že stejné procento kloubu a stejné procento midibusu jsou výrazně odlišné počty cestujících ... Druhý háček je v použití statistiky podle nejvytíženějšího úseku. Zatímco třeba 107 je vytížená skoro v celé trase, tak třeba 168 je slepenec velmi nesourodých úseků, a číselné vyjádření nejvytíženějšího úseku 168 o užitečnosti celé trasy nic neřekne."

Správně, máte dobrý postřeh [happy] Mou snahou bylo ukázat to, že jenom to, že je to midibus, Neznamená, že to je jako linka jako celek na zrušení. A naopak, že když máme páteřní linku, že je dimenzovaná dobře. Opakovaně jsem se tu setkal s tím, že se mají rušit midibusy a na páteřní linky se nemá sahat. Co na tom, že jsou ty páteřní linky dimenzované špatně jako 142+184 (2 z nejhůře vytížených linek z celé oblasti). Obávám se, že někteří diskutující by zrušili 108 bez náhrady a nechali lidi ze Staré Ruzyně chodit na Divokou Šárku pěšky jenom proto, že jezdí v midibusech.

Omh: Pražská radnice se vyjadřovala k třem verzím návrhů na destrukci MHD.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 19:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8630
Registrován: 6-2004
Orky. Taky to už je skoro 10 let ;-) Takže je potřeba počítat s inflací včetně růstu mzdových nákladů atd atd atd.

Ono pokud bude omezená otevírací doba barů, budou osekané akce atd atd, tak ztrácí smysl mít metro po 10... Dokážu si představit metro zavřít ve 23... V neděli možná i ve 22 a nikdo to moc nepozná...

Ono právě ti turisté budou hodně out minimálně do konce roku....

A asi nastal čas u tramvají začít řešit exponované časy vysláním vložených spojů a ne tupým posílením linky CDCT....
Pondělí, 24. srpna 2020 - 20:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 4-2007
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/dpp-uspory-koronavirus-odbory-z vyseni-mezd-pozadavky.A200820_082802_praha-zpravy_rsr

[ok] Konečně. Ne jen sahat lidem do kapes.

Už se těším na další díl... "Néééé, nejezdi, děláme to i pro tebe".
Pondělí, 24. srpna 2020 - 20:52:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 8-2017
Petr_k: Ideální řešení problému by se nabízelo, ale ten 10k lidojem na 1/4 km2 holt bez ohledu na národnostní složení bere potřebu parkovat přímo u vchodu do paneláčku jako výrazně větší.
Jestli dobře chápu, co navrhujete, pak vězte, že by vás obyvatelé sídliště hnali nejenom kvůli parkovacím místům. Ony ty komunikace s autobusovým provozem nejsou od sídliště oddělené garážemi resp. kopečkem jen tak zbůhdarma.

Na tomhle prokladovým schématu bohužel trvá ROPID, bez ohledu na to, co závlek na Malý Chánov udělá o ulici níž.
Jo, to vim a zajímalo by mě, jestli je v tom nějaká hlubší myšlenka než autistická potřeba mít srovnaný proklad ve výchozí zastávce.

Orky: Co na tom, že jsou ty páteřní linky dimenzované špatně jako 142+184 (2 z nejhůře vytížených linek z celé oblasti).
Taky které jiné linky vedou do výhradní noclehárny, kvůli čemuž jezdí proti směru špičky nutně prázdné? Pokud se nám nemají v dole hromadit horníci zrušením protišpičkových spojů, tak tady prostě žádná vysoká procenta nedostaneme. Jestli je potom 50 % de facto plná obsazenost, tak mě 30 %, aby to nebyl úplně dobytčák, vůbec neuráží.
Ostatně obě tyto linky denně používám a prázdné rozhodně nejezdí. Na doby, kdy jsem se sotva už na Červeňanského dostal do 211, tehdy v provedení Karosa C734, opravdu nevzpomínám s láskou.
Emil Švec
Pondělí, 24. srpna 2020 - 21:06:41  
Neregistrovaný host
Gabuliatko: To je odzdikezdisráčství [wink]. Tvrdit, že je to špatně tak i tak. Trvám na tom, že úředník ROPIDu nebo IDSK by měl rovnou říci na šílený nápad starostovi, že nahradit JEDEN ranní spoj v JEDNOM směru (do Prahy), který je přetížen z SD na KB, je kravina, kterou nikdo nezaplatí. Místo toho ztráceli čas nějakým počítáním.

Pokud budeme přistupovat k problematice takto, tak vlastně ani ROPID nepotřebujeme a postačí úředník na dopravním odboru, který bude schopen zadat čísla do tabulky...
Emil Švec
Pondělí, 24. srpna 2020 - 21:12:42  
Neregistrovaný host
DJ: Neprovokuj, je to jen o politice. Když vybojují, dostanou. Máme víc práce než před Covidem a celou dobu bez omezení, ale "vlivem Covidu" zmizely mimořádné prémie a mzdy se zvyšovat nebudou, ani o inflaci. Prostě nemáme odbory a lidi se nikdy nesemknou. Ale já jim to přeji. Přej a bude ti přáno [wink]
Pondělí, 24. srpna 2020 - 21:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 4-2007
EŠ: Už teď je jistý, že nevybojujou ani fň, protože hromadě lidí tam dojde, že to není sranda, a že bude lepší přečkat to za míň, než na dlažbě.

A přeju, ale nechápu, proč by město mělo sponzorovat rodinný příslušníky zaměstnanců jízdným, když chci teda zdražovat. To se mi nelíbí.
Pondělí, 24. srpna 2020 - 22:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15375
Registrován: 10-2004
9001: Aha, takže plácnutí do vody, stamilion sem tam, vono je to jedno. [happy] Noční život se bude postupně vracet do starých kolejí, takže se to za rok zase bude složitě obnovovat? Nejřív si lidi zvyknou na to, že od jedenácti jedou noční a za rok se to bude zase zpátky? S tím "zavřít metro od 22, či 23, on to nikdo nepozná," mi připomínáš šéfa dopravního podniku. Pozná, zatraceně pozná. Z noční dopravy uděláš dobytčák, ale hlavně, že se neomezí denní vzduchovoziče.

M250.0: V ranní špičce ve špičkové hodně mají obě linky ve špičkovém směru obsazenost 50%, v sedle s bídou 30% a odpoledne 142 40%, 184 asi 50%. To mě v době, kdy budeme muset šetřit, nepřipadá ekonomické. Ta čísla v tabulce výše jsou průměrné obsazenosti za celou dobu průzkumu.