Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 25. 5. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 25. 5. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 21. května 2020 - 19:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 1-2007
Ondřeji Matěji Hrubeši
Taktně by neškodilo připomenout, že na Prahu 6 jezdí metro a navíc do centra, o čemž my z jihu Prahy (jezdící na Kačerov či Smíchov i 30 minut) sníme velmi dlouho a asi se toho ani nedožijeme. Proč tedy když metro na Petřiny či Červený Vrch jezdí o víkendu a večer v intervalu 7,5-10 minut, tak by měly jezdit ve stejném intervalu ještě poloprázdné tramvaje. Viz např. Petřiny kam jezdí 2 tramvajové linky a dále ještě metrolinka, v noci pak 4 spoje z centra Prahy za hodinu. Že je v oblasti Motola metro nešťastně ukončené (např. možnost se dostat z Motola ke Kauflandu na Vypichu) je otázka pro někoho jiného. Možná by bylo vhodnější než metro severní městský okruh.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 20:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3669
Registrován: 4-2007
Takže interval na hovno, tramvaje nejsou, provoz do 11 u něčeho, špína... Noooo to určitě naláká lidi do MHD[lol][lol]

Ty vole, ještěže nemám tu, v tuhle chvíli, předraženou tramvajenku.[lol] Taky by neškodilo, kdyby se lidi začali ozývat, že vlastně město a asi i DPP jedná podvodně. Příklad, koupil jsem si tramvajenku, protože jsem viděl, jaký je rozsah služby a teď se oseká.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 20:51:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 10-2012
No já si koupil nedávno poněkolikáté roční a teď se poprvé modlim, aby MHD aspoň ten rok vydrželo funkční. Většina firem má právně ošetřeny permice na zásah třetí moci (např. vir), takže vstupné a jízdné se nevrací ani dodatečně nezlevňuje.
Strach - oslabuje.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8501
Registrován: 2-2006
Jdu náhodou kolem a koukám, že tu někteří šotouši zase rozjíždějí své krizové teorie, tak by se možná hodilo pár reálných faktů.
Přestože je počet vypravených vozů na obdobné úrovni jako před koronavirem a nebýt výluk, tak i vyšší, ani omylem jich není nedostatek. Důvodem vypravování nostalgie na běžné linky je výhradně potřeba provozní v případě Střešovic a technická v případě Hloubětína. Řidiči i vozy totiž nehledě na epidemiologickou situaci potřebují jezdit.
Naopak se v poslední době podařilo zvýšit počet provozních vozů 14T a 15T na historická maxima.
Toliko fakta, dál si klidně melte prázdnou slámu a slyšte růst trávu... [proud][proud][proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:17:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3671
Registrován: 4-2007
Jarda Černý: A co se teď děje za "vyšší moc", když nouzový stav skončil? A o těch permicích? No jak kde, třeba na hokej Sparta dává příští sezónu i s play off (pokud se dostanou) jsem četl. Také parkovací karty se budou prodlužovat, tak by to chtělo i za tu ojebanou MHD předplatitelům třeba tři měsíce prodloužit, či o dýl.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15247
Registrován: 10-2004
Omh:
"Z odpovědí ROPIDu je zřejmé, že plné obnovení MHD zatím není v plánu. Totéž zrušení večerního omezeného provozu. Například v Praze 6 jsou omezené 3 ze 4 tramvajových radiál. Zajímavé jsou také důvody, proč jsou omezené linky 13, 14 a 15.
Skončil nouzový stav, přesto pražská MHD jezdí pořád v omezeném, přiškrceném režimu. Zdá se, že není snaha obnovit plný provoz MHD a místo toho všichni jen sledují, jak roste počet aut v ulicích. Aby ne, když MHD jezdí v prodloužených intervalech a řada linek je ukončena večer dřív."
A je obnovení plného provozu třeba? Stále je poptávka menší než o klasických prázdninách: školy jsou zavřené, rodiče doma s dětmi, turisti tu nejsou, kultura a zábava večer se blíží nule. Proč platit večer tramvaje po 10 minutách, když nemají koho vozit?

Omh:
"Když jsem se ptal ROPIDu, zda se vycházelo z nějakých přepravních průzkumů, odpověď jsem na tento konkrétní dotaz nedostal. Zdá se, že výběr linek, které večer končí dřív byl proveden neznámým výběrem. Roli může třeba hrát i to, kde bydlí lidé z Ropidu, či jejich kamarádi."
nepochyně o těch kamarádech máte důkaz, že. [happy]
Já se obávám, že moc možnosti na výber, které linky večer omezit nemáte. Musíte dávat dobrý pozor na to, aby vám v koncových větvích alespoň jedna linka zbyla.

Omh:
"Pánové na ROPIDu si ani neohlídali proklady mezi spoji, kterými se jindy ohání. Například zkrácením provozu linek 8 a 20 vzniká večer problém při cestě z Vítězného náměstí do centra. Zbylé provozní linky 18 a 26 jezdí 2 minuty po sobě a poté nejede 18 minut žádná tramvaj z Dejvic do centra. V opačném směru jezdí linky 18 a 26 z Hradčanské do Dejvic dokonce ve stejný čas a poté je 20 minut „klid“. Stížnosti na tento stav se objevují i na Facebooku ROPIDu."
tak zrovna neproklad 26/18 je na jedné zastávce "šílená tragedie", navíc když máte dole metro. A Jinak si to zkuste nakreslit, aby vám proklady při vypnutí některých večerních linek vyšlo všude.

Omh:
"Linka 14: omezena z důvodu hlukových limitů
Další omezení se objevilo na lince 14. Podle webu ROPIDu měla v úseku Palmovka – Vysočanská jezdit pouze v pracovních dnech cca od 6 do 21 hodin."
Opět "naprostá tragedie" nad metrem. Kdyby se 14 zrušila mezi Palmovkou a Vysočanské celá, z poptávkového hlediska by to nevadilo.

Omh:
"Linka 15: kapacitně omezena pro nedostatek vozů
Větší omezení je od 18. května i na lince 15. Nově je provozována pouze v sólo vozech, ač během nouzového stavu jezdila v soupravách"
Tramvaje jezdí krom odpoledne v běžných JŘ přestože je poptávka stále nižší než prázdninová. Tak v čem je problém?

Omh:
"Na jednu stranu padají argumenty, že cestujících je v MHD málo, ale nedělají se ani opatření pro to, aby se lidé do MHD vrátili. Dlouhé intervaly, či zrušené večerní spoje nikoho nenalákají. Jenže teď je tady další problém. Z odpovědí ROPIDu je patrné, že při současné organizaci provozu nelze zajistit dostatek provozních vlaků."
Intervaly jsou jako o prázninách, ale často i lepší. Prázdinové omezení nikdy nevedlo k tomu, že by se cestující z MHD trvale ztratili. A není tomu ani teď. proč je cestujícíh málo, jsem napsal už v úvodu. Hlavním důvodem, proč nárůst počtu aut v ulicích je ten, že lidi se bojí, že v MHD chytí Covid a ten, že se vrací dospělí, kteří spíš pojedou děti a srudenti, kteří stále sedí doma.

Omh:
"A závěrem, kdy bude obnoven plný provoz MHD? „Až o tom rozhodne vedení hl. m. Prahy,“ říká Filip Drápal (ROPID)."
Asi po prázdninách, před prázdninami to už moc nedává smysl. Turisti sem nestihnou dojet, vysokoškoláci mají distanční zkouškové, dětí půjde do škol zlomek. Dospělí začnou mizet na českou dovolenou... I v běžný červen, zejména v druhé půlce, je MHD zralá na poloprázniny.

Omh:
"Připomeňme si, že pražskou dopravu má na starosti náměstek primátora Adam Scheinherr (za Praha SOBĚ) a město vede primátor Zdeněk Hřib (za Piráty). "
A taky se sluší připomenout, za vládnutí které strany došlo k prvnímu velkému decimování MHD po revoluci, za které se omezovalo zejména metro a autobusy (rok 2012). Nebyla to náhodou ta Vaše? Problémy v kapacitách, které Vaše strana neřešila a nově natropila, musela řešit až následující koalice.
Pátek, 22. května 2020 - 09:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 912
Registrován: 7-2010
Trvale omezená městská doprava po skončení nouzového stavu se nelíbí Praze 6.
Místostarosta Prahy 6 Jiří Lála (ODS) zaslal organizátorovi MHD dopis, ve kterém požaduje okamžité navrácení provozu městské hromadné dopravy do původního, tedy neomezeného stavu.
http://mhd86.cz/2020/05/22/praha-6-pozaduje-po-ropidu-navraceni-p rovozu-mhd-do-puvodniho-stavu/
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Pátek, 22. května 2020 - 09:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 913
Registrován: 7-2010
Orky: Nějak si asi nezaznamenal, že se doporučuje 2 metrový rozestup mezi lidmi. Takže nelze srovnávat zaplněnost MHD před krizí a teď. Standard pro cestování se tímto doporučením změnil.
No a tím odpovídám na většinu tvých připomínek [happy]
www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Mladějov
Pátek, 22. května 2020 - 09:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14683
Registrován: 3-2007
Pane Hrubeš, ten nedostatek vozů jste si podle pana Démona3 vymyslel.

Můžete se k tomu vyjádřit ?

Plus třeba nějakou reakci na příspěvek pana Djdf výše ?

Děkuji.
Břevnovák
Pátek, 22. května 2020 - 10:45:48  
Neregistrovaný host
Káem:
"ad "NEBUŠICE" - připojením obcí na konci šedesátek se Praha stala a stále je jedním z nejzelenějších měst v Evropě (podíl zeleně na obyvatele) - nesmírně chytrý tah to tenkrát byl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)"

Jako když slyším Boháče z IPRu[lol].

Celkově máme v Praze spoustu zeleně, takže musíme zahušťovat město. Že ona zeleň je ve velké míře v kdejaké prdeli typu Nebušice/Kopanina a zahušťuje se přitom zejména v oblasti širšího centra, to už je detail.

To je jako legendární půlka kuřete nebožtíka Felixe. [lol]
Pátek, 22. května 2020 - 11:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3907
Registrován: 12-2007
Břevnovák: Nemyslím si, že se v širším centru zahušťuje město na úkor zeleně. Teď se hodně píše o stavbách v okolí Masarykova nádraží, ale tam žádná zeleň nebyla. A jinak se často staví v prolukách, kde byly sklady, dílny, parkoviště nebo garáže.
Pátek, 22. května 2020 - 12:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8502
Registrován: 2-2006
Omh: Taky dvě otázky.
1) Je Praha 6 připravena za nadstandardní služby zaplatit ze svého rozpočtu ?
2) Opravdu se domníváš, že nasazení standardního odpoledního špičkového intervalu zajistí možnost dodržení 2 metrových rozestupů ?
Myslim že tím jsem zcela zodpověděl všechny tvé připomínky... [wink]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Mladějov
Pátek, 22. května 2020 - 12:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14686
Registrován: 3-2007
Oprava mého předchozího příspěvku: Pana Orkyho.

Protože to, co jste předvedl, nebyla odpověď na jeho přesně a slušně formulované dotazy.
Pátek, 22. května 2020 - 12:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3672
Registrován: 4-2007
Wagon: 4 baráky chtěj stavet na Miličáku v parku, jen tak namátkou. Budova, kde sedí na KB na Balabence. Zahrádkářské kolonie v Hloubětíně a na Krejcárku. Staví se toho na úkor zeleně až až...
Pátek, 22. května 2020 - 13:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3908
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense: Neznám přesně jednotlivé záměry, Žižkov mohu považovat za širší centrum, Krejcárek a Balabenka jsou tak na okraji toho centra, Hloubětín už je zcela mimo širší centrum.
Pátek, 22. května 2020 - 14:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 1-2015
Mladějov:
"Oprava mého předchozího příspěvku: Pana Orkyho.

Protože to, co jste předvedl, nebyla odpověď na jeho přesně a slušně formulované dotazy."
Pana OMH nemá cenu komentovat, ten vidí jenom svojí Prahu 6.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."

Jan Masaryk
Pátek, 22. května 2020 - 14:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3673
Registrován: 4-2007
Wagon: Tak jo.
Pátek, 22. května 2020 - 15:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19576
Registrován: 8-2005
Orky, vy tak nějak čimdál víc píšete od stolu. Jasně že ten kulaťák není tragédie, ale pro trasu Kulaťák - Letná prostě metro nepoužijete. Tragédií je to, že po dvaceti minutách přijedou 4 vozy se dvěma řidičema. Tragédií je to, že se na to nikdo nepodívá a neupraví to. A tragédií je to, že není ani umožněn přestup. Kdyby to jelo echt po 20 minutách , a ne 2-18, tak by se to dalo kamuflovat na umožnění přestupu na Hradčanský. Prostě Ropid neumí proklady a nechce to přiznat. A to si vemte, že z Hradčanský doprava DC jedou 3 linky, z toho 2 večer zrušené, takže zbývá ta 18, která ovšem tý 26 ujede, takže se pak čeká dalších 18 minut. to je ten hlavní bordel, kterej lidi sere, ne těch 20 minut. to by ještě pochopili. [zadnice]
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
poznámka
Pátek, 22. května 2020 - 15:39:07  
Neregistrovaný host
Pan OMH, který chce býti dopravním odborníkem, novinářem a politikem by se měl především naučit česky... (Čtyři gramatické chyby ve dvou větách jsou hodně i na poměry v české "žurnalistice".)
Pátek, 22. května 2020 - 15:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19577
Registrován: 8-2005
On i ten D3 (přísp.8501) tak trochu lže - jasně, čí chleba jíš, toho píseň zpívej, ale někdy je lepší mlčet než si cintat pentli: CIT:"Přestože je počet vypravených vozů na obdobné úrovni jako před koronavirem a nebýt výluk, tak i vyšší, ani omylem jich není nedostatek."
Ropid píše o dostatku vozů toto:
CIT: Jelikož ale už v běžném maximálním stavu to bylo na hraně s počty dostupných vozů, tento stav již situaci dostal za hranu. Tj, aby se v celé Praze dalo jezdit po 4 či 8 minutách v ranní špičce, vozy pro přidání na všechny linky navíc se musely někde najít.
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Jahu
Pátek, 22. května 2020 - 16:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 912
Registrován: 8-2005
...Prostě Ropid neumí proklady a nechce to přiznat...
Přesně tak. Zbytečně vysoký počet linek, které nejsou navzájem proloženy (nelze proložit?).
Taky nepochopím, když 12 + 20, které mají ze 2/3 stejnou trasu, přijedou o víkendu při int. 15 min ve směru od Malostranské na Smíchovské nádraží cca 2 minuty po sobě. Viděl jsem tento jev už několikrát. Víkendy, večery, před covidem, během covidu... Každou chvíli.
Pátek, 22. května 2020 - 16:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15248
Registrován: 10-2004
Jahu: Až na to, že při výlukách si DPP dělá JŘ sám a dle JŘ nejezdí 2 minuty po sobě ale na střídačku 6/9. Jestli jezdí 2 minuty po sobě, tak nedodržují jízdní řád.
Pátek, 22. května 2020 - 16:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19578
Registrován: 8-2005
Orky I 6/9 je špatně. A jízdní řád jak známo není zákon by ti řekl každej druhej švec. jak dlouho jsi už nejel MHD?
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Pátek, 22. května 2020 - 17:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15249
Registrován: 10-2004
Malostranská, odj. směr SN:
Linka 12: 05, 20, 35, 50
Linka 20: 11, 26, 41, 56
...to nejdou 2 minuty.
Ve složitém systému tratí, který Praha má, 6/9 není tak špatné.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Petr_k
Pátek, 22. května 2020 - 18:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13041
Registrován: 4-2003
KM (a vlastně všichni, co si mají nonstop potřebu plácat játra o tom, jak dýpý a půdička neumí proklady) - cos měl na VŠ z operační analýzy a teorie grafů?
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pátek, 22. května 2020 - 18:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6113
Registrován: 7-2011
Orky:
" Ve složitém systému tratí..."
Jenže ono kolikrát nejde o žádný složitý systém tratí, jako o neschopnost zajistit spolehlivý průjezd městem. Třeba taková krátká 22 má být na Nádr. Strašnice asi 3-4 min před 26, aby ta pak pobrala lidi dál na ZM a Hostivař. Jenže reálně tam ta 22 není schopná být včas, resp. je to docela loterie, která většinu nevyjde. A to se bavím o pozdně večerních hodinách, žádný špičce.
A není to o tom, že by se ta 22 někde "flákala", je to o nesmyslných jízdních dobách v některých úsecích a o fůře zbytečných světel - třeba jedno pozdně večerní pořadí co jede někdy kolem 3/4 na 10 z BH - na Malovanku času dost, k Letohrádku docela honička, jenže pokud na Letohrádku není načas, už to nedožene, což je problém, protože pokud na Újezdu není mírně předjetá, světla (proč to tam do [zadnice] v tuhle hodinu vůbec svítí?) před ní pustí 9 (která se nemá kde zdržet a od Anděla má fůru času), jenže 9 má ovšem Národní o minutu později, takže 22 zaseká. Díky tomu před 22 na Karláku vletí 10 (fůra času z Anděla, žádnej zásek cestou), která ovšem má Štepánskou o 2 min po 22, takže další zdržení, navíc světla na Pavláku v tuhle hodinu dvě dlouhý tramvaje naráz neprojedou, takže 22 až v dalším cyklu, no a pak to ta 22 už prostě nedožene protože JŘ jí to nedovolí. Maximálně si veze to, co má, ale už to nestáhne. Do toho světla Blanická - jeden cyklus, jedna tramvaj, Kohinor - sice údajně "preference", ale přesto loterie, pustí hned, nepustí, Průběžná hned dvoje světla... Takže v lepším případě se s 26 vidí na Průběžný a ta na ní počká, v horším je 26 už dávno pryč. A lidi nasraný, protože musej dlouho čekat na další něco.
Pátek, 22. května 2020 - 18:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15250
Registrován: 10-2004
Bobik: Ale to už není o neschopnosti udělat proklad, ale o neschopnosti dopravního podniku správně stanovit jízdní doby.
Pátek, 22. května 2020 - 19:04:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6114
Registrován: 7-2011
Orky: Není. Jak chceš správně stanovit jízdní doby v nějakým úseku, když ve chvíli, kdy ti vyjdou světla jsi o minutu napřed a ve chvíli, kdy ti světla nevyjdou, o dvě pozdě? Přičemž dopředu nevíš, jak a jestli ti ty světla vyjdou. A že takových úseků je.
Pátek, 22. května 2020 - 19:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8503
Registrován: 2-2006
Káem:
"CIT: Jelikož ale už v běžném maximálním stavu to bylo na hraně s počty dostupných vozů, tento stav již situaci dostal za hranu. Tj, aby se v celé Praze dalo jezdit po 4 či 8 minutách v ranní špičce, vozy pro přidání na všechny linky navíc se musely někde najít."
Nevim cos kde vyštrachal za článek, ale na tramvajích už se nějakej čas po 4/8 minutách jezdí, takže kdo tady tak trochu lže ? [proud]
Skoro bych řekl že informace o stavu vozovýho parku jsou tady moje doména, vezmi to laskavě konečně na vědomí.
Orky:
"
Ve složitém systému tratí, který Praha má, 6/9 není tak špatné."
Navíc na Andělu se přidá třetí do party 5 a to by bylo řevu, kdyby s nima nebyla proložená.
Jenže tohle naše šotoušský obecenstvo neni štonc pochopit.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pátek, 22. května 2020 - 19:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 4-2007
Epy epy epy, vyjma ranní špičky se jezdí po deseti minutách.
Pátek, 22. května 2020 - 19:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15251
Registrován: 10-2004
Bobik: Pokud někdo udělá jízdní doby tak, že prakticky všechny spoje nestihnout úsek projet, tak je něco špatně a je potřeba doby prodloužit. Jinak tu máme statistiku. Asi není tak těžké si změřit za jakou dobu se dá daný úsek (několika zastávek) projet a podle toho jízdní doby udělat tak, aby jej stihlo projet včas většina spojů. Na začátku úseku mohou být jízdní doby kratší tak a na konci delší, což by alespoň částečně řešilo to, že zelená vlna na začátku a červená na konci by negenerovala zpoždění na konci celého úseku.
Pátek, 22. května 2020 - 19:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9091
Registrován: 5-2002
Orky - pitomost, ty doby jsou správně, špatně jsou nastavená ta světla. Prostě inteligence semaforů zkušební verze 0.0.1 prd (jo smartsity podle radnice). Nic víc bych v tom nehledal. Už to, že preference se objedná až na křižovatce a na Újezdě či N.divadla a pak tam čeká ta tramvaj skoro dvě minuty na čas a pak nestihne si nastavit světla a no pak už se to vleče. Pak ty nesmysly, který směr má přednost bez toho kolik tom stojí reálně tramvají a jak se majísprávně poskládat (jo IT smart) . U Národního stojí tramvaje 22 a 9 a čeká se na auta kolmo. Chápal jsem když 17 sebrala preferenci, ale teď to nebere na prefernce ohled!
Pátek, 22. května 2020 - 20:43:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8504
Registrován: 2-2006
Dj_la_défense:
"Epy epy epy, vyjma ranní špičky se jezdí po deseti minutách."
Jestli je ten infantilní příspěvek reakcí na mě, tak je řeč právě o ranní špičce. Nebo on se snad někdo domnívá, že případnej nedostatek vozů se týká jen odpolední špičky ? Jakože ráno je vozů dost a odpoledne najednou dojdou ?
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pátek, 22. května 2020 - 21:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3675
Registrován: 4-2007
Demon3: Beru zpět, nevšiml jsem si, že je zobecněné jen ráno. Mea culpa.
Pan hodně naštvaný
Neděle, 24. května 2020 - 12:13:09  
Neregistrovaný host
Dobrý den, je zde někdo situace znalý, kdo dokáže nějak seriozně odůvodnit obnovení provozu do 0:30h pouze u linek soukromých dopravců? Vše se vrací do starých kolejí, lidí už jezdí dost a neexistuje nic, co by odůvodňovalo odstřelení celých oblastí od základní dopravní obsluhy mezi 22:30h a 0:30h od zítřka 25.5! To, že bude hluboko do kapsy neznamená, že se odstřelí celé oblasti, když se provozují jiné zbytné úseky linek.

Neděle, 24. května 2020 - 12:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5264
Registrován: 12-2007
Že by v tom hrály roli peníze?
Neděle, 24. května 2020 - 12:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15252
Registrován: 10-2004
O peníze nejde, protože i u DPP se vesele posílují jiná období, třeba takové linky 165 či 202 jezdí podle běžných JŘ pro PD (krom večera), u jiných se vracejí standardní víkendové JŘ (např. 142, 184, 189, 215, 188, 199, tedy krom večera). Já se spíš obávám, že se Praze vymyká kontrola nad Dopravním podnikem, který si nenápadně prosazuje své vize. Předložené vize pana ředitele Witovského a vývoj obnovování provozu mi nepřijdou úplně náhodné.
Petr_k
Neděle, 24. května 2020 - 13:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13045
Registrován: 4-2003
DP nemá smlouvu na konkrétní rozsahy JŘ a spoje, jako "soukromníci", kteří tak přicházejí o nemalé prachy, aniž by se Město a ROPID styděli, a tudíž řvou, protože když se něco nepovede na jejich straně, platí jak mourovatí. Takže rozhodne-li se kdokoliv v rozhodovacím řetězci, že se někde v dopravní obslužnosti ušetří, tak se prostě ušetří u DP.

Ale třeba ponechání večerního Strahova odstřiženého od P666 taky nechápu, asi hoši zapomněli na tuze podnětné večery na Vrcholu studentského alkoholismu [biggrin]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 24. května 2020 - 13:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15253
Registrován: 10-2004
Petr_k: Velmi bych se divil tomu, kdyby ve smlouvách mezi DPP a Prahou nebyly domluveny výkony a kolik za to dostanou. Ano, není vyloučeno, že se Praha a DPP dohodly, že se bude šetřit, ale rozhodně to nemá být tak, že se zařízne doprava po 22:30 i do významných částí Prahy a na druhé straně se začne vracet v obdobích, kdy to objektivně není potřeba. Můžeme spekulovat, jak to je opravdu, to se asi nikdy nedozvíme, ale ve výsledku jsou za to zodpovědní volení zástupci, kteří za to dostanou vysvědčení ve volbách.
Neděle, 24. května 2020 - 14:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5265
Registrován: 12-2007
Podle mne tam bude nějaký paušál a cena za vozokilometr bo nikdo dobředu netuší kolik bude výluk a tak.
Snad nás nebude pořád překvapovat že doprava se tu nedělá kvůli cestujícím ale kvůli politikům, to poprvé a podruhé vždy bude někdo nadávat že to zrovna k němu nejede tak často jak by chtěl. Zrovna relace Malovanka Strahov si za A myslím že je v pěším dosahu a za B pokud by někdo jo nechtěl, může 176 z druhé strany.
Ale hlavně že vozíme vzduch na Letiště po 8/10 z Veleslavína a po 15/20 ze Zličína (v kloubu) kde by to v pohodě odvezla 324. Všimli jste si toho krásného i=24 na víkendové 100? Je vidět že nevliv Ropidu musel někdo rychle využít.
Neděle, 24. května 2020 - 15:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8506
Registrován: 2-2006
Před nějakým časem jsem zaslechl číslo 8 mld. coby hodnotu propadu plánovaného příjmu města k nějakému datu, což je desetina ročního rozpočtu, no a jelikož se situace ještě nevrátila do normálu a do konce roku zcela jistě ani nevrátí, musí se prostě začít šetřit a to dosti razantně.
Samotný DPP má navíc za úkol najít v rozpočtu úspory v hodnotě miliardy...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 24. května 2020 - 15:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5266
Registrován: 12-2007
To je desetina ročního příjmu, to vidím jako naprosto nereálný požadavek.
Že se musí začít razantně šetřit píši už dva měsíce, ale vypadá to že si toho zatím nikdo nevšiml.
Podle mne si všichni myslí že to vyhnije jako obvykle, no uvidíme.
No hlavně at nesahaj na investice (typicky vozovna Hloubětín, nové TT, metro), to by bylo to nejhorší ...
Neděle, 24. května 2020 - 16:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8520
Registrován: 6-2004
Gabuliatko: Reálně tipuji, že nové TT půjdou k ledu stopro.... Hloubětín už je moc rozjetý a je potřeba a metro je politické, takže to musí být stůj co stůj....
Neděle, 24. května 2020 - 16:52:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3910
Registrován: 12-2007
9001: Ono je politické všechno, nemyslím si např. že se budou vehementně prosazovat nové tramvajové tratě, ale tam kde bude stavební povolení, tak to snad nezaříznou. Anebo tam, kde už jsou torza kolejí, jako např. na Vinohradské mezi budovami Národního muzea anebo na Barrandově.
Neděle, 24. května 2020 - 17:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8507
Registrován: 2-2006
Chtěl bych bejt optimista, ale případy kdy byla stopnuta připravenější akce za "pouhých" 60 mega to bohužel máme...
Nová tramvajová trať v Olomouci? „Dlouhodobá hibernace“ kvůli výpadku příjmů
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 24. května 2020 - 18:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19579
Registrován: 8-2005
ORKY - HOVOŘÍME O 18,26 Z KULAŤÁKU DC. DEJ SI NA CHVÍLI ODDECH, UŽ MELEŠ 5 PŘES 9.
Petr k - za mých časů něco podobného neexistovalo, z příbuzného předmětu Optimalizace a programování jsem měl za 2. Optimalizoval jsem CHVALITEBNĚ!!!
D3 - je to vyjádření Ropidu. Bohužel, to je 100x větší autorita než ty. Ty můžeš jen komentovat, ale nezpůsobíš nic. Naštěstí. Jinak 5 neni proložená s ničim, ani s tou 26, vem na vědomí, že ty znáš teorii provozu a možná praxi z dílny. Já se denně (tzn víckrát než ty, neb denně nepracuješ) přesvědčuju, jak vypadá praxe v provozu
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Neděle, 24. května 2020 - 18:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3911
Registrován: 12-2007
Demon3: Asi to bude záležet na jednotlivých městech. Ale myslím, že se spíše odloží nové trolejbusové trasy a elektrobusy, ty nejsou tolik viditelné. Ale pokud bude na tramvajovou trať už stavební povolení, tak by byl hřích to nevyužít. Takže jestliže je v závěrečné fázi stavební povolení TT do Libuše, tak se asi začne stavět. Podobně jsou viditelné koleje na Vinohradské a nejnověji na Barrandově, také ty by se mohly připomínat. Z hlediska staveb je nejhorší, když se zastaví rozestavěná stavba, jak kdysi učinil Vít Bárta nebo vedení MČ Praha 8, když rozhodlo zastavit stavbu nové radnice na Palmovce, protože nebylo schopné rychle projednat s vedením Magistrátu problematiku pozemku. Rovněž je špatné, když se zastaví stavba až ve stádiu stavebního povolení. Protože příprava stavby je náročná zejména časově, ale i finančně a pokud se začne stavět, tak jsou už v ní utopené miliony bez užitku. Ale myslím, že u ostatních staveb se jim nechá volný průběh, tzn. že se nebude příliš tlačit na pilu pro jejich uspíšení. Obecně tak by asi měli postupovat dobří hospodáři.
Neděle, 24. května 2020 - 19:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15254
Registrován: 10-2004
Káem:
"ORKY - HOVOŘÍME O 18,26 Z KULAŤÁKU DC. DEJ SI NA CHVÍLI ODDECH, UŽ MELEŠ 5 PŘES 9. "
Moje reakce byla na toto:
Jahu:
"Taky nepochopím, když 12 + 20, které mají ze 2/3 stejnou trasu, přijedou o víkendu při int. 15 min ve směru od Malostranské na Smíchovské nádraží cca 2 minuty po sobě. Viděl jsem tento jev už několikrát. Víkendy, večery, před covidem, během covidu... Každou chvíli."
Neděle, 24. května 2020 - 19:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8508
Registrován: 2-2006
Káem:
"je to vyjádření Ropidu. Bohužel, to je 100x větší autorita než ty. Ty můžeš jen komentovat, ale nezpůsobíš nic. Naštěstí. Jinak 5 neni proložená s ničim, ani s tou 26, vem na vědomí, že ty znáš teorii provozu a možná praxi z dílny. Já se denně (tzn víckrát než ty, neb denně nepracuješ) přesvědčuju, jak vypadá praxe v provozu"
Jó chlapče i vyjádření Ropidu může bejt blbost, jak jsme už nesnětněkrát přesvědčili, proto ti to tu uvádim na pravou míru. Nalož s tou informací jak chceš, to už neni moje věc. Nemam totiž ani v nejmenšim ambice něco způsobovat, jen poučuju neználky jako jsi ty.
Takže opět pro tebe další lekce vědomostního okénkoa, 5 je proložená na Žižkove ve směru DC s 26 po 4-4 a na Barrandově má proklady s 4, 12 i 20.
Jak si přišel na teorii, že denně nepracuju a vydedukoval jsi z ní, že bys mohl vědět o provozu víc než já, to je opravdu záhadou. Mnohokrát jsem se nejen tady přesvědčili o opaku... [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 24. května 2020 - 19:35:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8509
Registrován: 2-2006
Wagon:
"Obecně tak by asi měli postupovat dobří hospodáři."
Obecně s tím samozřejmě nelze nesouhlasit, ale příklady z Olomouce nebo aktuálně třeba z Ostravy vypovídají zjevně zcela o odlišném postupu. Navíc pokud ty potřebné finance na investici nemáš/nedostaneš, jsou ti obecně platné poučky fakt k ničemu.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 24. května 2020 - 20:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19580
Registrován: 8-2005
DEMONE, 5 NA BARRANDOV NEJEZDÍ A S 26 JE PROLOŽENA PO VĚTŠINU DNE 3-7. 4 JE PÁR SPOJŮ VE ŠPIČKY. TYWE, ASPOŇ AKTUALIZUJ TY TVOJE POVĚRY. A už to radši nerozbabrávej, nebo se zhovadíš ještě víc, mám tě rád, tak to ber jako dobrou radu od přítele. [kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Neděle, 24. května 2020 - 20:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3912
Registrován: 12-2007
Demon3: Domnívám se, že lze třeba odsunout některé zbytné akce, ušetřit na provozu, protože podle mne i home officem je možno ušetřit nějakou agendu apod. Stejně měla Praha ušetřeno dost peněz na investice, protože toho moc neinvestovala. Pokud se týká prodeje Ekovy Electric, nemyslím si, že je to ideální řešení pro Ostravu. Ale na straně druhé má třeba Praha nevyužité pozemky (např. na Letňanech) nebo možná i budovy, které by mohla prodat, samozřejmě pokud pozemky nebudou zapotřebí pro podporovanou bytovou výstavbu nebo pro zřízení parků apod. V nejhorším by si Praha půjčila. A samozřejmě ty projekty, které jsou teprve v samém začátku, kdy se ani nezahájilo územní řízení, může pozastavit.
Neděle, 24. května 2020 - 20:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8510
Registrován: 2-2006
Káem:
"ASPOŇ AKTUALIZUJ TY TVOJE POVĚRY"
Zasek se ti Capslock, tak to příště, až zase budeš příště měnit tón i fakta v příspěvku, taky rovnou oprav... [proud]
Jinak se samozřejmě bavíme o standardním stavu, ve kterym 5 na Barrandov ještě stále zcela normálně jezdí.
Chápu že teď máš spoustu práce s pochopením překotných změn v dopravních řešeních na Praze 7, zužování a zaslepování ulic, výstavby vyčkávacích ostrůvků a podobnejch prasáren a na výjezdy do jinejch částí Prahy ti nezbejvá čas, ale tim spíš by sis měl aspoň dočasně odpustit komentáře o záležitostech kterejm nerozumíš.
A taky tě mam rád pucíku... [jidlo]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 24. května 2020 - 21:10:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15255
Registrován: 10-2004
Wagon: Na provozu se oproti plánu šetří docela dost, protože je tady prakticky od začátku roku, krom pár týdnů, prázdninový provoz, a to v koronavirových omezeních ještě s dost velkým osekáním večerů a zrušením posílených nocí o víkendech. Teď se sice posílily tramvaje a velmi malé množsví autobusových linek (bohužel zejména těch, které to potřebovaly nejméně), ale většina dálé zůstává v prázdninovém provozu. Už tohle samotné šetří nemalé prostředky v řádech stamilionů.
Petr_k
Neděle, 24. května 2020 - 21:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13046
Registrován: 4-2003
Orky #15253 - DP má rámcovou smlouvu na celkový maximální počet vozokm u jednotlivých trakcí, nikoli taxativně stanovený objem objednávky v úrovni konkrétních JŘ (až podle reálně odjetých vozokm se vypočítává úhrada). Celkem bych se nedivil, kdyby "soukromníci" požadovali nějaké náhrady za objednané výkony, které jim následně byly zaříznuty. DP nic takového požadovat nemůže, tak prostě bude šetřit, podobně jako se předčasem šetřívalo na předvánoční posílení, akorát to bude delší a žádný posílení, aby se vylítaly nasyslený volný kilometry na konci roku, nebude.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 24. května 2020 - 21:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15256
Registrován: 10-2004
Petr_k: Bude-li potřeba šetřit na MHD, musí se to dělat smysluplně. Nesmí to jít cestou předvedenou před pár dny a od zítřka, kdy se posiluje 202 ve špičkách na 15 minut a páteřní linky v nejdůležitějších směrech končí ve 22:30.
Neděle, 24. května 2020 - 23:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 12-2007
Orky:
"Petr_k: Bude-li potřeba šetřit na MHD, musí se to dělat smysluplně. Nesmí to jít cestou předvedenou před pár dny a od zítřka, kdy se posiluje 202 ve špičkách na 15 minut a páteřní linky v nejdůležitějších směrech končí ve 22:30."

Orky, která z těch linek končících dříve je páteřní? Asi žádná, viď.
Neobhajuji provedené úpravy. Ovšem také nekritizuji. Nevím, co vše za tím stojí.
Smysluplné úpravy se mnohdy udělat nedají, zabejčí-li se některá strana. V tomto případě třeba politická - viz Praha 6.
Pondělí, 25. května 2020 - 07:41:58  
Neregistrovaný host
která z těch linek končících dříve je páteřní?

124 určitě...
Pondělí, 25. května 2020 - 09:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 1-2007
Tak ono by neškodilo připomenout, že omezen provoz byl po 22:30 u linek, kde existují ve stejných trasách i jiné linky. Viz např. na Lhotce byly zrušeny linky 189,150,196,121, kde jezdí linky 106 a 215. Některé spoje byly na zrušení již před krizí. Zejména v neděli a pondělí jezdily posledními spoji jednotky cestujících.


Dokázal bych si představit obnovení večerního provozu u linek, které zajišťovaly obsluhu oblastí, kterou jiné nedělaly třeba jen spojením k nejbližšímu metru. Viz např. 170 večer jen v úseku Branické náměstí - Budějovická.
Pondělí, 25. května 2020 - 11:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15257
Registrován: 10-2004
5735: Páteřních linek z toho je zhruba půlka. A jsou linky, které by jezdit měly, třeba 189. Dají se udělat smysluplnější úpravy, třeba 202 by klidně mohla zůstat po 20 minutách.