Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 05. 4. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 05. 4. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 29. března 2020 - 13:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8457
Registrován: 6-2004
Martin: Přijde mi, že my dojdeme k záhubě na papírech a razítkách a egu :-(.

Jak píše poznámka. V nouzovém stavu by se spousta věci měla dát řešit efektivněji než normálně. Jak to třeba fungovalo v roce 2002 za povodní? MInimálně 14 dní se jelo všechno na koleně..
Mladějov
Neděle, 29. března 2020 - 13:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14536
Registrován: 3-2007
Démon: Bacha s generalizacemi jako "ze všech" viděné zřejmě z okénka tramvaje.

Včera (sobota) ráno v 6:0x 136 Vysočanská - Orionka (a asi i dál) se stálo (i=20´).
Množící komora na virus super[smrt]

Tramvaje jezděj hodně prázdné, ale některé páteřní bus linky (po omezení)rozhodně ne.

Omezujte totální vzduchovoziče, v tom máte mou plnou podporu.

Třeba linky, 2,11 za Olšana zc, 13,15 jsou na zrušení IHNED (a to se omezuji na to, čím jezdím a co vidím).
Nemluvě o bránických tramvajodromech např.
Neděle, 29. března 2020 - 13:36:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15230
Registrován: 10-2004
Demon3: A nahrazení kloubů standardními vozy by bylo dobré k čemu? Řidiče to neušetří a cestující budou mezi sebou mít menší odstupy, což si nepřejou hygienici.

9001: I v nouzovém stavu platí zákony, jejichž nedodržování může někdo napadnout a domáhat se náhrady škody. Při povodních to jezdilo jinak, protože to správně jezdit nemohlo, tedy jednoznačný důvod pro zavedení výluky. Podle licencí se jezdit nedalo. Dneska to jde.
Petr_k
Neděle, 29. března 2020 - 13:53:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12996
Registrován: 4-2003
Na nahrazení kloubáků standardama kus za kus fakt krátkých aut dost není. To bych řekl, že bude lepší situace u trambají, kdyby se v OZT nešťourali v nose a raději něco dělali.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 29. března 2020 - 13:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8424
Registrován: 2-2006
Orky:
"A nahrazení kloubů standardními vozy by bylo dobré k čemu? Řidiče to neušetří a cestující budou mezi sebou mít menší odstupy, což si nepřejou hygienici. "
Tak třeba třetina nákladů ?
Mladějov:
"Bacha s generalizacemi jako "ze všech" viděné zřejmě z okénka tramvaje. "
Tramvají jsem nejel ani nepamatuju, takže střílíš slepými. Včera odpoledne 125 na JS s cca 5 kusy, totéž 107 na Kamýcké, 215 na Štůrově s 1 kusem v každé části...
Mladějov:
"Omezujte totální vzduchovoziče, v tom máte mou plnou podporu. "
Nemám pravomoc cokoliv omezovat, to si mě s někým pletete. 15 nemá adekvátní náhradu mezi Hlavákem a Malostranskou, 13 na sólo prázdná fakt nejezdí, 11 dtto, 2 nedokážu posoudit. Spíš bych plošně ukončil denní provoz po osmé večerní a zrušil naprosto zbytné 4+21.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 29. března 2020 - 14:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8425
Registrován: 2-2006
Petr_k:
"Na nahrazení kloubáků standardama kus za kus fakt krátkých aut dost není. To bych řekl, že bude lepší situace u trambají, kdyby se v OZT nešťourali v nose a raději něco dělali."
Trapné a ještě víc nesmyslné, ale přesto děkuji. [zadnice]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 29. března 2020 - 14:13:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15231
Registrován: 10-2004
Demon3: To není třetina nákladů. I kdyby reálně stál provoz standardního vozu bez nákladů na řidiče 2/3 nákladů na kloub, tak položka za řidiče je natolik vysoká, že takový poměr významně mění. Reálně je kloub i s řidičem dražší maximálně o pětinu. Dojde-li na to, že spousta řidičů bude muset zůstat doma, postrádá takové opatření smysl.
Martin
Neděle, 29. března 2020 - 15:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10393
Registrován: 5-2002
Orky:
To určitě nenastane ze dne na den. A pokud by to přesto nastalo, byl by takový problém vyhlásit klasický sobotní grafikon dispečersky?

Netroufnu si odhadnout, jestli taková situace nastane ze dne na den, ale rozhodně nemohu vyloučit, že se na sobotní grafikony nepřejde. Možná to nebude ze dne na den, ale může se takový stav vyhlásit několik dnů (3-4) předem. Nemáš kapacity ani u grafikonistů, ani na zastávkové službě, aby se daly nakreslit speciální grafy během několika málo dnů, a ty navíc rozvozit po všech zastávkách. Vyhlásit dispečersky nic takového nemusíš, stačí když to vyhlásí město skrze ROPID. Jde o to, aby se cestující dozvěděl informaci, že to jede podle soboty a JŘ na sloupku našel. Zatím jsme v situaci, že se informace v papírové podobě daří distribuovat. Ani město, ani my zatím nechceme všechny cestující odkázat pouze na digitální informace a provoz řídit dispečersky, resp. k tomu není zatím důvod.

A pokud se týká sobot v pracovní dny: Poptávka je tak mizerná, že by tato varianta by se dala spustit hned. Ale má to jeden významný problém, kterým je 20 minut interval v období, který připadá na ranní špičku.
Doufám, že většina lidí chápe, že se nejezdí jen podle poptávky.

Problém s pobíráním by zřejmě nebyl, ale koncentrace cestujících by byla už příliš vysoká.
[wink] A proto se nejezdí dle sobot, protože to zatím personální situace dovoluje, byť asi všichni cítíme, že by nikde kapacitní problémy nevznikly. Že to tak nemusí být všude je ale klidně možné, my zatím takovou informaci nemáme, krom výjimek typu skladových areálů Rohlíků, mallu aj, kde nám to hlásí samotní zaměstnavatelé.

Demon:
Imho by mohly ze všech linek minimálně o víkendu vymizet klouby, standardů by mělo být dostatek.
Jistě by to na řadě linek šlo.

Jak to třeba fungovalo v roce 2002 za povodní? MInimálně 14 dní se jelo všechno na koleně..
Nevím, v té době jsem u organizace provozu nebyl, ale od kolegů, kteří ano, jsem slyšel, že ta situace byla opravdu zcela jiná. Byla nahodilá, trvala 1-3 dny a pak se jezdilo jen tam, kde to šlo. Dispečersky se jezdilo jen pár dnů. Následující dny se odstraňovaly škody a vědělo se přibližně, kdy se která trať opět otevře a na to se všichni mohli připravit - grafikony,zastávková služba, marketing nebo služby řidičům. Nezapomínejme také na to, že v té době měl DP ohromné personální kapacity, a to nejen mezi řidiči. Nadstav všeho a všech byl v té době enormní. Troufnu si tvrdit, že by dnes kapacity na náhradu třech linek metra v povrchovce prostě nebyly (personální i technické). Pokud si dobře vzpomínám, tak u tramvají došlo pouze ke zrušení linek 3 a 23 a vyjely linky XA a XB bez omezení ostatních linek, které zůstaly v intervalech 8/10/8. Obdobně se zajistil interval 22,5 s na lince X-C prodlouženými linkami z Holešovic na Pražského povstání s vloženými spoji. A že by tehdy došlo k plošnému nasazení prázdninových JŘ na ostatních linkách nebo k rušení linek? To si nevybavuji, byť už člověk zapomíná. Je to téměř 20 let.

Současný stav omezování provozu je spíše důsledkem nemocnosti řidičů a věštění z křišťálové koule na týden dopředu. Dokáže tu někdo odhadnout, jestli se v ČR začnou věci za 14 dnů pomalu vracet k normálu, nemocnost se začne snižovat a nebo nastane italský scénář? Každopádně současný stav je personálně i technicky odjezditelný a cestující má na zastávce informaci o tom, jak mu to jede....zatím! A dokud to bude možné, budeme aplikovat tento scénář.
Neděle, 29. března 2020 - 15:57:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8426
Registrován: 2-2006
Orky:
"...postrádá takové opatření smysl."
Každá řeka se skládá z mnoha malých pramínků...
Ale jistě lze vypínat celé linky čímž se ušetří víc, akorát to bude podstatně víc bolet.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Neděle, 29. března 2020 - 19:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 9-2005
No, tak se zase uklidníme, ne? V současný situaci přece není třeba šetřit. Určitě ne prachy, a řidiče naštěstí zatím taky ne. Spíš se tu promítá něčí (mylná) představa, že když nemáme spoje plný, že je nutný je co nejvíc ořezat. Ne, není, a v současný situaci je to dokonce i nežádoucí. Takže za mě je současnej prázdninovej režim ok. Ano, lidí ubylo, tak není potřeba jezdit v plným provozu. Ale zas je vhod, aby lidi měli v tramvajích/busech/metru mezi sebou nějaký rozestupy a nakonec i určitej standard, na kterej jsou zvyklí. Takže v tomhle jsou návrhy na 30 minut u páteřních linek a podobný zvěrstva naprosto mimo mísu. A i sami řidiči si určitě rádi vydělají a to svoje si odjezdí. Jo, až jich půlka lehne s Covidem, pak bude potřeba dopravu ořezat. Ale kvůli nedostatku řidičů, určitě ne kvůli nedostatku cestujících...
Neděle, 29. března 2020 - 21:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19522
Registrován: 8-2005
Personální kapacity? Polovina kamionů už stojí a bude stát po zbytek roku. Řidiči pujdou buď na pracák, nebo.... Ano, do veřejný dopravy.[satan] Do konce roku bude těžkej nadstav, ale nebude co? Nebudou peníze. To víte, město si peníze nemuže vytisknout tak jako státní rozpočet (jasně , přes dluhopisy, abyste mě nechytali za slovo). A začne se rušit. T2 na 23 možná nevyjedou vůbec a jen co budeme k sobě smět na blíž než dva metry, půjde do kopru i 2,13,21,24. Pidibusí linky jen v kladiva do 20,00. a tak dál.
Jiří T klasicky zamrzl v době před koronavirové. Situace se obrací o 180 stupňů.
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Neděle, 29. března 2020 - 21:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3784
Registrován: 12-2007
Káem: Jistě investice třeba asi do jízdy T 2 nebude, kdoví, zda se vůbec někdy obnoví linka č. 23, možná jako speciální historická linka za speciální jízdné. Některé minibusové linky se omezí jen na kladiva, ale některé asi ne, např. pro obyvatele Batérií na Praze 6 by provoz jenom v kladiva byla dost katastrofa. Ale myslím, že pod velkým drobnohledem budou např. příspěvky Prahy na různé kulturní nebo sportovní akce, a to zejména na ty, které nějak neprospějí veřejnosti. A také budou asi omezeny různé příspěvky neziskovým organizacím. Také si myslím, že vydávání x studií na nějakou stavbu bude limitované, např. na různé opravy mostů apod. A rovněž počet poradců rady Magistrátu by asi měl být omezen.
Neděle, 29. března 2020 - 22:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8458
Registrován: 6-2004
Rusnok už řekl, že i schodek 300mld bude vlastně ok. Navíc nejspíš v dubnu projde PS zákon o tom, že ČNB bude moc nakupovat dluhopisy ČR, takže rotačky pojedou naplno, stejně jako v celé EU i USA...

Spíš problém budou ty fabriky. Např. německý automotive chce prospustit 100 000 z celkých 850 000 ktere zaměstnává.... Což se analogicky protne i k nám at už do Bolky, Kolína nebo Nošovic... Čeká nás takové tvrdé pouštění žilou. :-( ... A to je jenom vrchol ledovce.... Turismus je minimálně letos totálně mrtvý.... a takhle by se dalo pokračovat....

Uvidíme do jakého světa se na podzim probudíme.
Neděle, 29. března 2020 - 23:30:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3785
Registrován: 12-2007
9001: Automobilky na tom budou špatně, myslím ale, že producenti osobních železničních souprav, tramvají nebo parciálních trolejbusů se uživí, zejména pokud stát i prostřednictvím měst bude podporovat elektrizaci a modernizaci železnic a elektrizaci veřejné hromadné dopravy. A asi se podpoří producenti sofistikovaných výrobků založených na nanovláknách, robotizaci apod. V každém případě se domnívám, že stát bude ještě více investovat do dopravní infrastruktury a veřejné dopravy, protože bude muset nějak čelit nezaměstnanosti, a zmíněné dopravní investice ji mohou snížit, a zároveň přinést nějaké hodnoty.
Neděle, 29. března 2020 - 23:48:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 1-2007
Nejsem si jist, ale nejezdili náhodou před osmnácti lety vypomáhat řidiči z jiných měst do Prahy?

Jinak taková poznámka - myslím si, že v Praze je dost linek, které s trochou štěstí nemusí být závislé na jiných a nakreslit prodloužený JŘ vč. vozáků by mohla být otázka jedné hodiny strávené v excelu. U mne 190, která o prázdninách měla často jiný interval než 150 a 139 a kromě pár spojů celotýdenně večer beztak není žádné čekání na linku 139.
Neděle, 29. března 2020 - 23:58:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 497
Registrován: 11-2008
Nějaké závleky linek typu 163 do Klánovic by byly sice logické, ale vzhledem k nutnosti udělení licencí téměř nerealizovatelné nebo ne do několika málo dnů.

Vzhledem k mimořádnému stavu není třeba dodržovat legislativu. Po povodních jezdila např, linka z Kačerova na Lipence také bez licence. Denní změny tramvajových linek dtto.
Náhrada kloubů za SD ano, ale jen o víkendech a tam, kde to má smysl (většina linek PID, většina krátkých napaječů (144, 189, 215...) nebo důchodcovské linky (např. 193)
Dále nemá smysl zdvojovat Elefanty /Regionovy
Před zdvojnásobováním mimošpičkových intervalů / variantním JŘ bych preferoval vypínání některých linek, nebo jejich částí (příp. lehké úpravy části trasy - např. zmíněná 163, nebo odklon 139 po trase 189 při jejím vypnutí)
Pondělí, 30. března 2020 - 00:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6025
Registrován: 7-2011
Pavhob:
"Vzhledem k mimořádnému stavu není třeba dodržovat legislativu."
Vážně? A na základě čeho tak soudíš? (nereju, ptám se) Kde bereš jistotu, že na tebe nějakej ouřada "neklekne"? Viz třeba ta doktorka s těmi testy? Proč na ní stát nejdřív "kleknul" že nemá příslušnej štempl, když, vzhledem k mimořádné situaci, chtěla jen pomoct (a pokoj dal až teprve po mohutný medializaci)?
Pondělí, 30. března 2020 - 01:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 1-2010
Martin: trochu jsem se zalekl té krizové varianty přechodu na sobotní JŘ - především kvůli int. 20 min ráno, jak píše Orky (resp. 30-40 min na nepáteřních linkách), kdy cestuje do práce zdravotnický personál. Nešlo by to ráno aspoň s vloženými spoji ke standardní sobotě, i na úkor pravidelných intervalů nebo přesných prokladů? Potom by vlastně stačilo nakreslit navíc jen ty vložáky.
(A i kdybyste grafikony připravili "do šuplíku", vlastně by to nebyla vyhozená práce, protože by se daly využít na Silvestra, kde se dosud jezdí ráno v int. 7,5.)

A byl bych opatrný s dalším omezováním nemocničních linek, např. 167, 193.
Pondělí, 30. března 2020 - 09:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3787
Registrován: 12-2007
Bpbik: Třeba bude muset takový úředník vydat rozhodnutí do 24 hodin, a případní dodavatelé dílčích souhlasů také budou moci rychle jednat. Ale v případě havarijních situací, kdy jinak tramvajové spojení nebude možné zajistit jinak, tak se takové povolení dodá dodatečně. Úředníci zpravidla nechtějí mít potíže se svými nadřízenými. Pokud by nějakej "ouřada" v současné době zaklekl třeba na Dopravní podnik, tak by se mohl ocitnout ve velké nemilosti od šéfů, a to si žádný z nich nepřeje.
Pondělí, 30. března 2020 - 09:52:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 1-2007
Pozn. linka 193 jezdí ve směru Šeberák výlukově přes Kačerov, takže to zas až taková důchodcovská linka není.

Jinak se nabízí i další omezení nočního provozu - co třeba zkusit noční dopravu po hodině?
Pondělí, 30. března 2020 - 10:18:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5224
Registrován: 12-2007
Jiří_T:
"No, tak se zase uklidníme, ne? V současný situaci přece není třeba šetřit. Určitě ne prachy, a řidiče naštěstí zatím taky ne."
Máte pocit že všichni mají dost peněz že se nemusí šetřit?
Martin
Pondělí, 30. března 2020 - 10:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10394
Registrován: 5-2002
Snnopy
Nešlo by to ráno aspoň s vloženými spoji ke standardní sobotě, i na úkor pravidelných intervalů nebo přesných prokladů? Potom by vlastně stačilo nakreslit navíc jen ty vložáky.
Tato varianta se zvažuje.
Pondělí, 30. března 2020 - 13:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5225
Registrován: 12-2007
9001:
"Uvidíme do jakého světa se na podzim probudíme."
Hlavně jestli to bude na podzim. Ta představa že virus zmizí při našem dodržování pravidel karantény do měsíce či dvou se mi nějak přestává pozdávat. Čína měsíc držela město v totálním zákazu vycházení kdy u každého paneláku stál dobrovolník a hlídal.
A až to nejhorší skončí tak se obávám toho že se zbylé peníze projí a promrhají než aby se jimi nastartovalo to co zbylo.
Ale rád se budu ve svých pesimistických [vahách mýlit.
Pondělí, 30. března 2020 - 13:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19523
Registrován: 8-2005
Nikdo neví, kde tráví léto chřipka. tak tady to bude podobný. teplý a suchý počasí pomuže.
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Mladějov
Pondělí, 30. března 2020 - 14:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14542
Registrován: 3-2007
Hergot, že v té Indii, Thajsku, Vitnamu, Japonsku ap. jsou teď teda mrazy [lol]
Pondělí, 30. března 2020 - 14:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 1-2010
Martin: OK. Jinak ještě k aplikaci sobotního JŘ - pokud je teď u některých linek int. 20 min o víkendu celodenně (215, 189, 167, 188), mohl by být problém i odpoledne (pokud dnes bereme jako standard kvality 1 cestující na 2 sedačky).
(Aspoň z hlediska cestujících by asi nejrozumnější bylo ukončení denního provozu o 2 hod. dříve a případně prodloužení intervalů noční dopravy - jak už tu někdo zmiňoval, po 22:30 hod. téměř není legální důvod někam cestovat... Ono i těch 3xx později než ve 22:45 jedou spíše jednotky spojů v celé Praze, takže je otázka, zda s tím "musí" souhlasit Stč. kraj).
Pondělí, 30. března 2020 - 16:16:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19525
Registrován: 8-2005
Mladějov: No léto tam neni. Mrkněte se na glóbus.
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Pondělí, 30. března 2020 - 18:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13192
Registrován: 5-2004
No léto možná ne ale o kose taky moc mluvit nejde. Bangkok aktuálně +29 (ve 23.30 tamního času), Hanoi v ca tutéž hodinu "jen" +20 a dny tam jsou kolem +25 až +28...
Pondělí, 30. března 2020 - 18:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5226
Registrován: 12-2007
Petr_vlček:
"No léto možná ne ale o kose taky moc mluvit nejde. Bangkok aktuálně +29 (ve 23.30 tamního času), Hanoi v ca tutéž hodinu "jen" +20 a dny tam jsou kolem +25 až +28..."
Vím že rádio je jen jedno a respektuji to, ale přesto si dovolím pro pana Vlčka jeden dotaz. Rozumíte slovnímu spojení "teplý a suchý"?
Nebo musíte být píp píp za každých okolností?

(Příspěvek byl editován uživatelem gabuliatko.)
Pondělí, 30. března 2020 - 18:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 838
Registrován: 4-2006
Mně se představa sobotního provozu nelíbí, a myslím, že na podobné úvahy je pozdě. Čekám, že po Velikonocích poptávka zase stoupne. Přejde se na chytrou karanténu, otevře se část podniků, které jsou teď zavřené, část firem se vrátí z home office do kanceláří, pomine oficiální režim "do práce a domů" a i přes doporučení dál nikam moc zbytečně necourat bude hezký počasí táhnout lidi ven. To trochu obnoví současné zploštělé špičky a zvlášť odpoledne. Za takové situace už ani modifikovaný sobotní provoz nebude vhodný.

Jako přijatelné řešení vidím vypínat linky, které jsou přebytečné i normálně, a případně vybrané další večer. Vzít existující grafikon linky a škrtnout z něj večer zas tolik práce není. A postupně kreslit omezení na jednotlivých linkách, kde může bez problémů vydržet třeba půl roku (134, 142+184, 170, 199, 213, ...).
I am the passenger, and I ride and I ride...
Pondělí, 30. března 2020 - 19:30:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5227
Registrován: 12-2007
Je těžké pochopit že z Home office nejde nic kreslit?
Pondělí, 30. března 2020 - 19:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 305
Registrován: 1-2010
Gabuliatko: No upřímně, ano... Spousta firem jede na home office a lidi přes VPN normálně fungují.
Pondělí, 30. března 2020 - 20:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9042
Registrován: 5-2002
No tak si představte,že ta VPNka není úplně triviální nainstalovat do těch "domácích" ntb (i když! ale máme problém). Pak je tu problém technický - pan ředitel si neumí spustit, toto, toto a i já se přihlašuji ráno často až napodruhý, ale chápu problém "disconnect". K tomu musí být možnost se někam připojit, k vypnutému PC těžko. Je tam různá bezpečnostní politika co lze a co nelze - bezpečáky bych někam nakopal, ale ovšem načtení flashky asi správně jednoduše z vnějšku nelze.
Takže já "normálně funguji" možná efektivněji než v práci, ale pro běžné uživatel se hledají alternativy.
Pondělí, 30. března 2020 - 20:22:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 1-2010
Spoje veřejné dopravy by se měly omezit, doporučila vláda
Pondělí, 30. března 2020 - 20:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 1-2010
Borovička: samozřejmě zapnutý PC v práci, ke kterému se chci připojit, to je základ úspěchu :-). VPN Vám bude chodit i na velmi starém PC doma a samotné připojení přes vzdálenou plochu nevyžaduje žádný výkonný počítač a ku podivu ani nežere příliš mnoho dat (pokud si tedy přes něj zrovna nepouštíte video:-)).
Pondělí, 30. března 2020 - 21:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9048
Registrován: 5-2002
Velmi staré PC je mi nanic, pokud tam chci třeba připojit čipovou kartu na e-podepisování. Ta se musí na rodíl od flashky připojit tam. Takže to nějaká omezení má. Vzdálená konzole jinak data opravdu moc nežere. I to video si pouštíte na tom pracovním počítači a je pak otázka jak často obnovujete, ale taky to nežere moc.
Pondělí, 30. března 2020 - 22:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8459
Registrován: 6-2004
Na bankovní VPN jedu poměrně ryche a dobře. Přístup mám do všeho, co v kanceláři. Notebooky stejně slušná část pozic má automaticky... V práci je daný do stanice, takže se chová jako počítač a pak si ho člověk jenom odnese.:-). Instalace mi trvala v práci asi 20 minut včetně pár restartů.
Pondělí, 30. března 2020 - 23:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 1-2007
Jenom - zajímavá inspirace na šetření - zátahy a výjezdy. Ono působí dost zajímavě když z Podolské vodárny do Braníka jede mezi 22 a 23 hodin celkem PATNÁCT (15) SPOJŮ. Jedná se o poslední spoje linky 2, interval 10 minut na
lince 17 a 20 minut na lince 3 a jako bonus sólo vozy linek 3 a 18 najíždějící na linku č. 52. Na ostatních větvích to bude nejspíše podobné, (vyjíždějící spoje do vozoven), přičemž by stačilo, že by spojů z centra skončily třeba na Výtovni či Palackého nám. a zatáhly to do Vozoven. Ideální by samozřejmě stačilo zrušit linku 2 a po 20 hodině dát na linku 17 20 minut.
Úterý, 31. března 2020 - 11:06:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 11-2018
Hysterická reakce médií na pandemii způsobí větší hospodářskou recesi než veškeré minulé války a epidemie, které lidstvo zažilo. Naprosto šílené. Co jako budeme dělat až se sem rozšíří infekční nemoci z tropů díky postupujícímu globálnímu oteplování se smrtností 20-88%? To pak všichni spácháme sebevraždu? Nejlepší jsou pak lidi, co se bojí nákazy SARS2 a sehnali si supermoderní respirátor a v tom samém okamžiku mají anální sex bez ochrany s neznámou osobou a vůbec se nebojí HCV či HIV.
A to nemluvím o lidech co se bojí o své děti kvůli COVIDU-19, a přitom ti samí odmítají např. očkování proti spalničkám. Bezmozci - všichni lidé.
Úterý, 31. března 2020 - 11:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3286
Registrován: 3-2004
3xP: Anální sex s Optimalizací linkového vedení souvisí přibližně jak?

Tyve.. [lol]
Úterý, 31. března 2020 - 11:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 11-2018
To jsem psal jen kvůli tomu čínskýmu viru.
Úterý, 31. března 2020 - 13:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8460
Registrován: 6-2004
Paes: Tam vidím poměrně velký problém, že ty spoje vezou lidi ještě do Modřan okolo 21 až 21 30..., takže je otázka jak by vypadaly tyhle spoje, pokud je někdo škrtnul.... Ono mnohdy tohle období jezdí narvanější než špička... Ale je otázka, jak to jezdí "plné" ted...
Úterý, 31. března 2020 - 13:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19527
Registrován: 8-2005
Zátahy a výjezdy - to je to o čem píšu tady 10 let, co začaly blbnout odbory kolem krátkejch směn a s rovnoměrnym zatížením vozoven nočníma a co město začalo platit režijní jízdy. Z Vokovic k UDDP na půlkolo sedmičky a pak na Spořilov na 56. Dvojka ze Strašnic na Petřiny, půlkolo do Bráníka a pak do Řep na 99 (ilustrační příklad, možná to tak přesně není). Bylo dost peněz a grafikonisti dostali novej program, kde se tydle voloviny daly snadno tvořit. kdyby to psali tužkou, tak by to nedělali.
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Úterý, 31. března 2020 - 17:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 1-2010
zdopravy.cz: Středočeský kraj otočil, omezí také některá železniční spojení. Zatím o zhruba 3,5 %
Úterý, 31. března 2020 - 17:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19528
Registrován: 8-2005
Z tohohle nekoordinovanýho omezování každej kraj jinak musí mít dopravce radost - to bude soupravovejch a režijních jízd. A jsem zvědav, kde bude chybět první souprava , protože tam nebude mít na čem doject. [masinka]
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 1-2007
Tak Praha má v omezování ještě vysoké rezervy.
1) Např. omezení provozu linky 119 (včera ani jeden odlet), na což by možná stačilo počet spojů tehdejší
linky 254 pokračujících z Kopaniny na Letiště. :-) nebo zkrácení linky 191 k terminálu Jih.
3) Zde by stálo za zvážení i zrušení poloviny spojů linky 910
4) omezení linky 134.
5) Prodloužit by se dal víkendový interval na 10 resp. 20 minut u dalších linek.Zrušení linek 2,4,13,21 či 157, omezení linky 113 jen z Kačerova na Sídl. Písnice, překrývání zátahů a výjezdů.

Nabízí se i omezení dalších spojů příměstské dopravy. Naopak bych si dokázal představit lepší spojení v noci k Nemocnicím a pohotovstem.
Martin
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10395
Registrován: 5-2002
Paes:
Např. omezení provozu linky 119 (včera ani jeden odlet), na což by možná stačilo počet spojů tehdejší
K včerejšímu dni aktivních 2200 ID karet zaměstnanců. Aktivních znamená, že jejich držitelé prošli přes turnikety. Jistě, jsou na nějakých 30% normálního stavu, ale z dat z průzkumů jezdí přibližně 10-20 lidí na spoj, což je asi tak současný pražský průměr, možná i nadprůměr. Nicméně vyhlídky na následující týdny z hlediska zaměstnanců nejsou vůbec dobré.
Petr_k
Pátek, 03. dubna 2020 - 01:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12998
Registrován: 4-2003
Paes - to omezení, pokud by se snížilo turnusované množství řidičů, by nutně muselo přinést stav, kdy se řidičům začnou dávat placená volna kvůli překážkám v práci na straně zaměstnavatele. Tedy možná se ušetří na naftě, ale rozhodně ne na lidech. (Sedět doma a brát prachy za ležení na gauči, aniž by se plýtvalo dovolenou, to je přece paráda [lol])
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
doplnění
Pátek, 03. dubna 2020 - 10:41:37  
Neregistrovaný host
Osobně bych už moc neomezoval dopravu v období 7-21h. Současný standard do 20 osob na spoj je dodržován tak na 80% běžných spojů (plnější spoje o brzkých ránech, do Rohlíku, 220, 397 a spol. nepočítám). Patřím mezi šťastlivce kterému COVID až na pár vyjímek, které se dají oželet, nijak nekomplikuje život, takže jezdím MHD i nadále několikrát denně každý den. Z mých cest mám vyzkoušeno, že zvláště o víkendových podvečerech a během odpolední špičky pracovních dnů se najdou spoje, ve kterých už musíte kvůli bezpečnostnímu rozestupu stát a nebývám sám, tj. každá 2-4 sedačka je obsazena. Současný systém MHD denně 7-21h na metru, tramvajích i autobusech je nastavený dobře. Provoz 21 -7h a oblsuhu logistických areálů ponechám bez komentáře.
Pátek, 03. dubna 2020 - 19:03:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6037
Registrován: 7-2011
Petr_k:
"Paes - to omezení, pokud by se snížilo turnusované množství řidičů, by nutně muselo přinést stav, kdy se řidičům začnou dávat placená volna kvůli překážkám v práci na straně zaměstnavatele."
To už se děje teď. Lidi běžně nacházejí ve službách "P7" (překážka na straně zaměstnavatele). Nevím jak u busů či metra, ale u tramvají už to je. Brigádníci nejezdí a část kmenových stejně zůstává doma, protože není práce (a nepočítám v to, kdy jsou doma schválně třeba zastupující výpravčí, coby "strategické rezervy", kdyby někdo z těch co slouží něco nedejbože chytil, tak aby bylo kým ho nahradit).
Pátek, 03. dubna 2020 - 19:47:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 12-2007
Petr_k:
"Sedět doma a brát prachy za ležení na gauči, aniž by se plýtvalo dovolenou, to je přece paráda [lol]"

To si ještě počkáš. V pracovní dny sice výkony klesly, ale o víkendu je práce stále dost. [wink]
Pátek, 03. dubna 2020 - 20:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8463
Registrován: 6-2004
Petr_k: Tak ona je to prdel, dokud zaměstnavatel platí 100% platu ( a i tak někteří řidiči půjdou lehce dolu s platem, protože bude jenom základ).

Pak je "prdel" level 2, kdy sice sedíš doma, koukáš na Netflix, ale už za to máš jenom 70% základu jako třeba ve Škodovce.

Level 3 je pak, že do dvou měsíců si vyklid skřínku a adios...

Uvidíme... Zatím to vypadá na daleko větší průser, než pád banky Lehman Brothers v roce 2008... :-(
poznámka
Pátek, 03. dubna 2020 - 22:02:54  
Neregistrovaný host
Kecáte. Ta procenta nejsou mzda, ale náhrada mzdy a počítá se vždy z průměrného výdělku za uplynulé celé čtvrtletí. Proč myslíte, že řada zaměstnavatelů nechala lidi do konce března "jako pracovat" a převádí je na překážky od začátku dubna? No ano, v posledním kvartále 2019 byly odměny a průměry vysoké, za první kvartál 2020 už to bude podstatně méně.
A když se podíváte zpátky na to, jaké bonusy se vyplácely v Schadewerke koncem roku, tak je jasné, proč odbory souhlasily se 70 % průměru...
Ploki
Pátek, 03. dubna 2020 - 22:25:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 2-2012
Ještě větší (píp) je ošetřovné, které je marketingově prodáváno jako 60% platu, jenže je problém, že se počítá z redukovaného denního vyměřovacího základu. V praxi lidé s minimálním příjmem dostanou 54% a lidé s nadprůměrným příjmem méně než 30%. Z toho zaplatíte hypotéku a pak celý měsíc jíte chleba.
Podobnou kravinou je také nějaký ten rok zpátky zavedená otcovská dovolená po narození dítěte.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Sobota, 04. dubna 2020 - 06:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6038
Registrován: 7-2011
Ploki:
"Z toho zaplatíte hypotéku..."
Pokud ji zaplatíte. Ti, co jim zbyde alespoň na chleba na tom budou ještě dobře.
Ostatně tohle je další časovaná bomba - bydlení.
poznámka
Sobota, 04. dubna 2020 - 10:03:08  
Neregistrovaný host
Ještě větší (píp) je ošetřovné, které je marketingově prodáváno jako 60% platu,

Kým? Novináři, kteří o tom ví stejně tolik jako předřečník o náhradách mzdy... To přeci není chyba ani parlamentu, ani vlády, ani MPSV, ani ČSSZ. Tenhle způsob výpočtu nemocenského, ošetřovného, náhrad při nařízené karanténě atd. už tady existuje déle jak půl století. Že si lidé pletou pojmy a dojmy je věc jiná. Samozřejmě, že pro lidi s vyššími příjmy je to problém, protože nemoc je dost velký zářez do rodinného rozpočtu, i když se tyto náhrady vyplácí za kalendářní dny. Proto také lidé s vyššími příjmy nemoci buď přechází, anebo si berou dovolenou. Obojí je špatně.
Neděle, 05. dubna 2020 - 17:41:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 7-2012
Od 10.4. do 13.4. změna linek 3,15,17 po dobu vyluky metra na lince C
3 jede az na Sidl.Modrany (jen cca do 6.00 končí i Nadr.Branik)
15 zrušena (také za to může výluka ve Strasnicich)
17 zruseny spoje Levskeho-Výstaviště Holešovice

S linkou 2 se taky bude něco dít podle JR to vypadá ze střešovice tam něco pošlou)
Neděle, 05. dubna 2020 - 17:48:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8464
Registrován: 6-2004
lupinek: Výluka metra je zrušená ne?
Neděle, 05. dubna 2020 - 17:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 435
Registrován: 7-2012
Neni je obnovena a uz zacne ve čtvrtek od 20.00 a skončí v úterý kolem 14.00
Neděle, 05. dubna 2020 - 17:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 7-2012
Pokud ovšem nezapomněli stáhnout JR s portálu