Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 31. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 31. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
fanda tatrovek
Sobota, 25. ledna 2020 - 17:51:29  
Neregistrovaný host
Hovinko: asi je nahradí T3M2 dvc, když vykuchají digi tabule a změní to zpět na cedule jak to bylo kdyssi.
Pohorelec
Neděle, 26. ledna 2020 - 08:25:50  
Neregistrovaný host
Ačkoliv nemám s DPP nic společného, tak pár kamarádů tam mám a z nehody na Pohorelci mě (a nejen mě) zaráží jedno. Borec svou chybou tam zničí 3 tramvaje, z toho 2 nenahraditelné zrychlovace, ohrozí silniční provoz, cestující a řidiče v lince 22 a jezdí s úsměvem dal? Kde to jsme? Řidič, nebo řidička co udělala nehodu na Bruselské dostala výpověď, když si vzpomenu na obdobný malér na Palmovce, tak ti 2 taky dostali hned výpověď. Platí tedy dvojí metr a to, že já jsem ze Střešovic, kdo je víc? Taky jsem si myslel, že se do Střešovic prideluji řidiči, kteří mají nějakou praxi, několik let odjezdeno a prd. Tento řidič tu prý byl cca jeden rok. Nemohu si nemyslet, že ti je něčí tlačenka, nebo má odřená kolena. DPP by v těchto případech měl postupovat u všech stejně. Ještěže nejsem zaměstnanec, protože bych tohle nesnesl.
Neděle, 26. ledna 2020 - 10:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3249
Registrován: 3-2004
Obecně lze říct, že se po nehodách neposuzuje pouze konkrétní provinění, ale velmi se přihlíží též k předchozí praxi, tedy zdali jde o náhodný exces, nebo opakující se problémy.

Porovnávat reakce na nehody bez znalosti všech souvislostí, a ty já též nemám, tedy nelze, resp. to není fér.
Pohorelec
Neděle, 26. ledna 2020 - 11:42:31  
Neregistrovaný host
Ale Vitku, sám víš, že ten dvojí metr je. Ten "řidič" udělal chybu, která se vtlouka v základním kurzu snad pořád, aspoň u nás v Brně, to tak je. Když se něco takového stane má se postupovat stejně. Hodně řidičů to naštvalo, ne že by někomu přáli něco zlého, ale jde o systém. Kdyby něco takového udělal kdokoliv jiný, šel by. Střešovice hodně upadaji, jak v muzeu, tak i v kvalitě personálu. Do Střešovic chodili jen zkušení a dobří řidiči, aspoň za me éry dispečera v Praze to tak bylo. Chápu, že se dnes kvalita posuzuje podle toho s kým se kamarádim, spím atd.. Vitku, teď si vem, kdyby měl třeba T2, nebo nedávno udelanou 7001, to už by byly škody, ne že by teď nebyly. Prostě ten řidič měl dostat okamžitě výpověď, všem stejne,padni komu padni. Jen doufám, že policie zahájila trestní stíhání. Rada řidičů si neuvědomuje, že odpovídá za lidi, majetek a tyhle chyby mají fatální následky.
pozorující
Neděle, 26. ledna 2020 - 13:27:00  
Neregistrovaný host
Chytrolínku, ono už bylo skončené vyšetřování? Pokud se prokáže byť jen drobná technická závada na tramvaji (asi ne nadarmo byly obě tramvaje strčné pod zámek), tak bude DPP spoluviník minimálně z hlediska škodního řízení. A případná výpověď nebo dokonce okamžité zrušení pracovního poměru průměrný advokát úspěšně napadne a vysoudí na zaměstnavateli náhradu ušlého výdělku...
Pohorelec
Neděle, 26. ledna 2020 - 14:04:20  
Neregistrovaný host
Tohle na technickou závadu neuhraje, je tam dost závazna špatná manipulace s vozy. I kdyby ta pružina rupla, je tam aretace, navíc je tam opravdu hodne zvláštní manipulace s vozy a prosím slušně.
Neděle, 26. ledna 2020 - 14:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8348
Registrován: 2-2006
Pohorelec: Obecně řečeno je rozdíl jestli máš nehodu se zraněním (Bruselská) nebo bez něj, je-li to tvůj první prohřešek, nebo jsi recidivista. Běžně se skutečně po první zaviněné nevyhazuje, v opačném případě by u podniku moc řidičů nepřežilo ani rok...
Technická závada pokud vím na voze nebyla, co se komu vtlouká do hlavy v kurzu je otázkou.
Tohle jsou fakta, případnou tlačenku nebo kvalitu jízdního personálu s dovolením nehodnotit nebudu.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Fkam
Neděle, 26. ledna 2020 - 14:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3709
Registrován: 3-2011
Proboha za co vyhazovat. Pokud je to nehoda první, tak snad stačí pohovor a teprv při opakování nehody a stejné chyby bych z toho něco vyvodil
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Pohorelec
Neděle, 26. ledna 2020 - 15:06:40  
Neregistrovaný host
Ale kolegové, není nehoda jako nehoda, to si musíme říci. Pokud je to jen nějake malé železo, tuknuti, ok, to bych tak neřešil, ale jak jsem psal, tady řidič zničil 3 vozy, z toho 2 nenahraditelné, ohrozil řidiče a cestující ve 22,nehlede na obecné ohrožení, které tu bylo. Snad chápete co tim chci říci a pokud někdo udělá takovou hrubou chybu při manipulaci s vozy, nemá ve Střešovicich (a nejen tam) co dělat, tam se opravdu chodilo za odměnu a většinou na důchod. Tak to bylo za me. Technická závada? V čem? Ty vozy při své odbornosti při manipulaci totálně rozhazel, tak se nemůžeme divit, že mu to dynamicky nebrzdilo. To, že jsou vozy v klecy nemusí znamenat, že řidič ji uplatnil. Do klece se dávaly i vozy po nehodách, čekající na opravu, likvidaci atd.. Není to nic proti tomu řidiči, jako proti tomu dvojimu metru.
Afterman
Neděle, 26. ledna 2020 - 18:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 12-2011
Tady hlavní problém je jak řidič zareagoval, když mu tramka cukla jinam než měla. Naprosto zpanikařil, veškeré znalosti o předpisech a vozech zapomněl. A když víme, jak dotyčný reagoval, víme jak bude reagovat příště, v podstatě čekáme na další železo. A jestliže člověk rok po kurzu jde jezdit do Střešovic, zatímco jiný, kteří by rádi šli a mají na zrychlovačích odježděno roky z (ne)známých důvodů nemohou můžeme dotyčného brzy očekávat na T2, Coupé, dvounápravových...
Pohořelec
Neděle, 26. ledna 2020 - 18:40:23  
Neregistrovaný host
no, já to nechtěl tak říct, ale tak nějak si to řekl. Mam kamaráda u vás v Praze, který tam chtěl jít, už to je pár pátku, člověk bez nehod, problémů, slušný člověk s praxí a bylo mu řečeno "NE!", pak se tam dá člověk, rok po kurzu, s minimální praxí na zrychlovačích, provozu, no, jak říkám, Střešovice už nejsou tím, co byly. Když jsem se ho nedávno ptal, jestli by tam šel teď, řekl, ani náhodou, už jen proto, co tam teď poslední měsíce je za řidiče a řidičky. I matadoři co jsou ve Střešovicích k tomu mají své názory, ale nedávají je najevo, aby nebyli odejiti. Dnes se do Střešovic nechodí za zásluhy, ale za to s kým se kamarádím, koho znám, a jestli mě budou bolet kolena. Kdyby se něco takového stalo (myslím tím tak velká železárna) v jiném DP, třeba u nás, řidič by byl odstaven z provozu, přeřazen na jinou práci, do depa, zastávková služba, neplacené volno, musel by projít znovu kurzem, psychotesty a do doby vyšetření policií, nebo soudním znalcem (když už teda uplatnil technickou závadu), by na trať nesměl. Jsem z toho, a nejen já, smutný co se ve Střešovicích teď děje. Je to výsměch všem slušným řidičům. U jiných by se postupovalo dost tvrdě. Zda-li by tak DPP postupoval, kdyby zlikvidoval T2, 6892, nebo 7001.
Fkam
Neděle, 26. ledna 2020 - 20:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3710
Registrován: 3-2011
Tak rok praxe je dostatečná doba. Spíš absence praxe na zrychlovači....ale těžko říct jak k takové praxi dojít, když v pravidelném provozu jsou pouze na jedné lince.
U nás by za takovou nehodu šel řidič na pohovor k nadřízenému, kde by se rozebralo přesně co se stalo, kde se stala chyba. Podepsalo se poučení o proškolení, pár přátelských rád k tomu a bylo by hotovo. DPP zbytečně všechno hrotí a zbytečně se často vozí po řidičích za maličkosti. Není jediný důvod, aby i po takové nehodě musel řidič pryč. Opakovaná nehoda či jiné vážnější porušování předpisů je ovšem něco jiného. Ale všichni jsme lidi, máme nárok na chyby. [wink]
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Neděle, 26. ledna 2020 - 21:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8399
Registrován: 6-2004
Pohorelec: Jednou ta tady před lety hezky popsal Absoult. Doprava a nehody jsou o štěstí/smůlu...

Můžeš udělat totální kokotinu, ale projde ti to, protože to druhý ubrzdí, nebo uhne a nebo tam prostě nic není... Aneb, když přehlídneš výhybku ono to cukne jinam, ale nic tam nejede a ty jenom couvneš.... a končí to jenom "hnědou" sedačkou...

Ovšem pak je ta druhá verze, kdy tam jede jiná tramvaj, tatrovka atd atd atd a je z toho průser....

K té škodě. Jsou to prostě pořád jenom "blbé" T3, kterých nám po Praze pořád jezdí přes 350 kusů i když s panely... Opravdu hodnotné kusy stojí v hale Střešovic ;-)

Afterman: Takhle bych to nepaušalizoval... Pokud to není totální xxxx, tak věřím, že se si příště dá sakra majzla...

Linka 23: Já jsem žil v tom, že se tam normálně točí všichni řidiči :-).
Neděle, 26. ledna 2020 - 21:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8349
Registrován: 2-2006
Afterman:
"...když víme, jak dotyčný reagoval, víme jak bude reagovat příště...."
Větší nesmysl jsem dlouho nečetl.
Pohořelec:
"no, já to nechtěl tak říct, ale tak nějak si to řekl."
Já to nechtěl říct rovnou, ale tohle už je taky blábol non plus ultra...
Nevím odkud čerpáte své informace, ale pravdy na nich nebude ani co by se za nehet vešlo.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Maxipes_Fík
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 12-2005
Hlavně si při čtení příspěvků zde v diskusi vždy uvědomte, že vše napsané nemusí být pravda...
Což je průkazné už mnoho let třeba u pana Demona, je sice informovaný zaměstnanec, ale také nenapravitelný lhář a tlučhuba. Záměrně mlží, zejména o vozovém parku, ač o tom ví až moc dobře mnohé.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 00:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 965
Registrován: 3-2007
9001:
"Linka 23: Já jsem žil v tom, že se tam normálně točí všichni řidiči :-)."

Na Střešovických pořadích jezdí v drtivé většině Střešovičtí. V létě tam nějakou dobu jedno pořadí měly Vokovice, kvůli nedostatku řidičů v SE. Zbytek zejména HL řidiči, semtam se tam dostane i někdo jinej, záleží na plánovači, případně požadavcích a výměnách [andel]


Vokovice!

Anvilia *2007
Pohorelec
Pondělí, 27. ledna 2020 - 03:29:53  
Neregistrovaný host
Musíme však rozeznávat nehody a nehody. Pokud dojde jen k nedobrzdeni, neodhadnuti profilu a jde jen o ty plechy, pak opravdu není důvod řidiče nějak lincovat, udělal chybu, postačí pohovor, zápis. Pokud ovšem dojde k nehodě s fatalnimi následky, kdy dojde i ke škodě velkého rozsahu a ohrozí se životy svou neodbornou manipulaci je už na místě větší represe. Tak to chodí u nás. Většina jsme se shodla na tom, že ten řidič nemá, nebo by neměl ve Stresovicich co dělat, má minimální praxi a ten rok je opravdu málo, ale má asi tedy dobré známé, kteří ho tam protlačili. Jen je škoda, že vám tu nemůžu napsat to, co si o tom všem mysli matadori, kteří jsou s děním za poslední měsíce dost znechucení. K tramvajim T3. Tramvaje T3 jsou velmi úžasné a jednoduché stroje, které nesnenou jediné, špatného řidiče a zvlášť zrychlovac vám to dá dost najevo, pokud se k němu chováte, tak jak nemáte, vrátí vám to. Ta tramvaj udělala jen to, co po ní ten řidič chtěl, jen bohužel to řízení rozhazel čímž tu záchrannou brzdu na pultech vyřadil z provozu a stačilo jediné. Zmáčknout tlačítko ve dveřích, nebo seslapnout pedál na doraz na druhém voze. Nemůžete vyhodit stroj, protože má špatnou obsluhu. Kůň taky nesnese špatného jezdce. Tím bych to asi uzavřel, všem děkuji za slušnost, tedy až na ty dva případy malé agrese a přeji všem hezky den a kilometry bez nehod.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 06:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8350
Registrován: 2-2006
Pohorelec: No vidíte, že to dokážete napsat i nekonfliktně. Máte-li pifku na jednoho řidiče, což lze v tomhle případě celkem chápat, proč do toho hned motáte všechny řidiče ze Střešovic, kteří si vaše rozsudky fakt nezaslouží?
Že ve Střešovicích proběhla jakási částečná generační obměna je naprosto v pořádku a je to rozhodně k dobru Muzea. Ony se o některých z těch vašich "matadorů" už vyprávěly takové zkazky i daleko za hranicemi města, že už to přestalo být únosné...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pohorelec
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:04:07  
Neregistrovaný host
Demon:aby nedošlo k nějaké mylce, já na nikoho pifku nemám, ten člověk mi je jedno, od Prahy a dění DPP jsem dost daleko, X let už tam nedělám (byl jsem tam zaměstnán v letech 1983 - 2010, zajizdel jsem SU, KT) , jen mám názor ten, že je na to příliš mladý, aby byl ve Střešovicich. Chtěl jsem jen podotknout, že se dřív do Střešovic vybíralo dle zásluh. Proti omlazení nic nemám, ba naopak, jen je mi divné, že se řadě bezproblémovým lidi, kteří už mají něco odjezdeno, nemají potíže, řeklo ne a pak se tam naberou jiní. Je to, ale veci dpp, u nás v Brně to naštěstí funguje jak má. Tak hezký den, kolegové
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 9-2016
Podle mne by do vyřešení neměl jezdit. Jestliže udělal docela velkou chybu, ohrozil tolik cestujících, že to může být kvalifikováno jako veřejné ohrožení, neměl by jezdit. Nevyhazovat, pouze přeřadit na jinou práci. Vyšetřování nejspíš ukáže podíl viny řidiče, takže opatrnost je tady na místě. Pokud někdo při kolizní situaci zmatkuje, nemá řídit veřejný dopravní prostředek. Prostě někdo dokáže v kolizních situacích zachovat "chladnou hlavu", jiný zmatkuje. S tím nic nenadělá. Tak, jako jsou na řidiče kladeny požadavky na smyslovou (zrak, sluch,...) způsobilost, měly by být kladeny i na toto. Pokud toto DPP nebo jakýkoliv jiný veřejný dopravce nerespektuje, je to velká chyba. DPP tím opět ukazuje, že jeho zájmy jsou nad zájmy cestujících.
Fkam
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3711
Registrován: 3-2011
Je hlavně chyba, že DPP má vozy, u kterých při chybné manipulaci nefungují brzdy. To by se stát nemělo ani při chybě řidiče. Pokud je toto první problém řidiče, tak by se mělo řešit domluvou, nějakou lhůtou během které nesmí udělat větší přohřešek. Ale nějaký lidový lynč není na místě. [nene]
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 9-2016
Tady nejde ani tak o řidiče (natož o nějakém lynči na něho), ale o vzkaz cestujícím (veřejnosti). DPP má řidiče, který je důvodně podezřelý, že spáchal nedbalostní trestný čin. Za to mu hrozí mj. i zákaz činnosti. Proto, pokud takovéhoto řidiče nenecháte do pravomocného rozhodnutí řídit tramvaj, vyšlete jasný signál, že vám jde o bezpečnost provozu. Pokud naopak necháte onoho řidiče pokračovat v činnosti, dáváte najevo lhostejnost vůči veřejnosti. Ostatně řidič, který bude přemýšlet ve směně o tom, že zítra/pozítří mu hrozí trest odnětí svobody, nemůže plně soustředěně vykonávat poměrně náročnou činnost, vyžadující enormní soustředění.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 3-2004
Pohorelec, ale i ostatní: Já vaše argumenty chápu. Ale není mi ta debata úplně příjemná. Sám jsem to ještě celé úplně nezpracoval a nemám na to zcela jednoznačný názor.

Kdybych to měl rozhodovat dle informací, které mám, k výsledku bych se dopracoval, ovšem obávám se, že ani já nemám potřebné informace úplně všechny. A proto nechci své odsudky v tomhle konkrétním případě ventilovat veřejně.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 966
Registrován: 3-2007
Fkam:
Když na autě nezatáhneš ručku a ono ti ujede, na koho budeš nadávat? [wink]
Vokovice!

Anvilia *2007
Pondělí, 27. ledna 2020 - 11:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3251
Registrován: 3-2004
A abychom otočili list: vozovna Hloubětín má stavební povolení.
Fkam
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:28:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3712
Registrován: 3-2011
Zxs91:
"Fkam:
Když na autě nezatáhneš ručku a ono ti ujede, na koho budeš nadávat? [wink]"

Tak nejde mi o vinu, ale o to, že vůz za určitých podmínek nemůže brzdit. To mi přijde jako daleko fatálnější než fakt, že řidič při manipulaci s vozem pochybil. Prostě nemůže nastat situace, aby vůz nebrzdil. U našich zrychlovačů je zcela jedno v jaké poloze je pedál jízdy nebo směr jízdy, vůz brzdí vždy. Nechápu, proč tomu není i v Praze.
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8351
Registrován: 2-2006
Pohorelec :
"je na to příliš mladý, aby byl ve Střešovicich..."
Nevim jestli příliš mladý, ale má příliš krátkou praxí, v tom souhlasím.
Fkam:
"Je hlavně chyba, že DPP má vozy, u kterých při chybné manipulaci nefungují brzdy. "
Pokud provedeš zakázané úkony jejich následkem je nefunkčnost brzdy, pak to nebude chybou vozu. Řidič jako prokazatelně proškolená osoba musí vědět, co je následkem takové manipulace.
Makus:
"DPP má řidiče, který je důvodně podezřelý, že spáchal nedbalostní trestný čin."
Dopravní nehoda sama o sobě je přestupkem proti ZPPK, obvykle ne trestným činem. Tím by mohla být pokud budou splněny další okolnosti, ale vždy záleží na konkrétní situaci, takže tady bych nepředbíhal a nehrál si na vyšetřovatele.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8352
Registrován: 2-2006
Fkam:
"U našich zrychlovačů je zcela jedno v jaké poloze je pedál jízdy nebo směr jízdy, vůz brzdí vždy. Nechápu, proč tomu není i v Praze."
U našich v Praze je to zrovna tak !!!
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Mladějov
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14444
Registrován: 3-2007
Co furt řešíte ?
Nařídit mimořádné přezkoušky (jestli něco takového vůbec u vás existuje) a co nejdřív nechat jezdit.
Pohorelec
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:31:50  
Neregistrovaný host
Fkam : ještě si dovolím na vás reagovat. Pokud by pan řidič zmackl tlačítko záchranné brzdy nade dveřmi, nebo kdyby běžel k panelu a proslapl pedál brzdy na magnety souprava by se zastavila, jedine co nešlo bylo to, že nešly bezpecaky na panelu a krabičce a to jen díky tomu, že ty SU "nevedely" ze kterého vozu jsou ovládaný, resp. který je řízený a který řídící. Stačilo tak málo zmáčknout záchrannou brzdu nade dveřmi, která funguje vždy. Tu situaci jsme si nasimulovali ve vozovne a ve všech případech šla, šly i magnety z druhého vozu, zkoušeli jsme všechny varianty řízení.
Ústecak: skvělá zpráva, takže se v UDDP uvolní místo pro Strašnice? Kolegové od vás něco říkali
Makus : moc hezky napsáno
Tak už nebudu přispívat, měl jsem jen nějaké nutkání reagovat na situaci v Praze, kde jsem leccos zažil.
Fkam
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:39:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3713
Registrován: 3-2011
Tak pak klasický případ zpanikaření v ne zrovna fajnové situaci. I to se stává. V klidu to s řidičem vyřešit, vyjasnit kde došlo k chybě a život jde dál.
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3252
Registrován: 3-2004
Pohorelec: Hotovo má být 2022, mezi tím nás kupříkladu (letos) čeká dvůr Strašnic, Táborská a Na Veselí, čili i tak to bude zajímavé.

I tak zbývá ve vozovnách dost restů, mj. ony haly ve Strašnicích nebo většina Žižkova. Furt se něco děje. 🙂
Pondělí, 27. ledna 2020 - 13:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 9-2016
D3: Pokud ohrozíte 8 a více lidí, jedná se o obecné ohrožení. A lze přepokládat, že v tý 22 bylo alespoň 7 cestujících (+ řidič). Ačkoliv ani tak to nemusí být trestný čin, lze předpokládat, že řidič bude obviněn a budou následovat další úkony. Ale opět píšu, nejde vůbec o onoho řidiče, ale o vztahu přepravce a (preventivní) bezpečnosti, sdělené veřejnosti.
Koneckonců, pokud má řidič nehodu (nevím přesně, jak musí být velká), tak již ten den neřídí. Protože i když nehodu nezavinil, může přemítat, zda ji nemohl nějak zabránit, co mohl udělat jinak (a i když udělal vše 100% správně). Krom toho je to pro veřejnost vzkaz, rozrušený řidič je nebezpečný řidič, toho (dnes) nechceme. Tady je vzkaz (a to jej vůbec neobviňuji) "neumí to, ale my ho jezdit necháme, třeba to podruhé už neudělá...". Třeba to podruhé skutečně neudělá. Třeba do konce pracovního života bude super řidič. Ale to nikdo neví.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 14:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 3-2004
Pokud má řidič tramvaje nehodu, tak, až na výjimky, samozřejmě po dokončení potřebných úkonů tramvaj opět v ten samý den řídí, pokud tedy během toho jeho služba neskončila. Výjimka pak, pro představu, nastává v jednotkách procent případů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ústečák.)
Fkam
Pondělí, 27. ledna 2020 - 14:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 3-2011
Tak to u nás po nehodě řidič pokračuje pouze, pokud dá souhlas s dalším výkonem své služby. Pokud se necítí, tak může jít domů a má zbytek služby pochopitelně proplacen (nehoda = překážka na straně zaměstnavatele). Pouze v případě většího množství zraněných nebo mrtvých řidič nesmí dál pokračovat ve své službě. I za cenu odřeknutí spoje z důvodu toho, že není k dispozici jiný řidič.

Nicméně podle jedné nehody považuji za přehnané, aby řidič byl vyhozen. A bylo by to vůči němu velmi nefér. Spíš by bylo dobré se možná zaměřit na kvalitu výuky nových řidičů plus turnus, délka služeb apod.
Prostě se nestresovat okolním provozem a raději o půl hodiny později přijet a v klidu než se nervovat na každém rohu. Jízdní řád je jenom papír s čísly a nic víc. [wink]
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Petr_k
Pondělí, 27. ledna 2020 - 15:01:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12961
Registrován: 4-2003
Ústečák:
"Pokud má řidič tramvaje nehodu, tak, až na výjimky, samozřejmě po dokončení potřebných úkonů tramvaj opět v ten samý den řídí, pokud tedy během toho jeho služba neskončila. Výjimka pak, pro představu, nastává v jednotkách procent případů."
Může řídit, ale nemusí - záleží na osobním rozhodnutí daného soudruha. U gumové trakce se poměr dojezdí/hledá se náhrada (která většinou není a zbytek odsere OZ) se loni obrátil.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
poznámka
Pondělí, 27. ledna 2020 - 15:57:11  
Neregistrovaný host
Pokud ohrozíte 8 a více lidí, jedná se o obecné ohrožení.

Opravdu?
Pondělí, 27. ledna 2020 - 16:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8353
Registrován: 2-2006
Makus:
"Pokud ohrozíte 8 a více lidí, jedná se o obecné ohrožení."
To je právě váš velký omyl. V případě nepříznivých okolností se MŮŽE jednat i o obecné ohrožení, nebo třeba taky poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, ale v žádném případě to není automatické. Vy ani já nejsme vyšetřovatel a pouze on oprávněn celou věc vyhodnotit.
Makus:
"...pokud má řidič nehodu (nevím přesně, jak musí být velká), tak již ten den neřídí..."
Nevím jak u autobusů, ale u tramvají je pouze na rozhodnutí řidiče jestli se na pokračování směny cítí a pokud ano, tak případně ještě výpravčího, jestli daného řidiče ještě do směny potřebuje.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pondělí, 27. ledna 2020 - 16:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8354
Registrován: 2-2006
Pohorelec :
"...takže se v UDDP uvolní místo pro Strašnice? "
Tak úplně to nesouvisí. Letos by to bylo potřeba pro plánovanou rekonstrukci Starostrašnické, části Průběžné a části dvora SA, ale dokončení stavby Hloubětína nelze očekávat dřív než za 3 roky.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
jentak
Pondělí, 27. ledna 2020 - 16:26:31  
Neregistrovaný host
Fkam
Tak nejde mi o vinu, ale o to, že vůz za určitých podmínek nemůže brzdit. To mi přijde jako daleko fatálnější než fakt, že řidič při manipulaci s vozem pochybil. Prostě nemůže nastat situace, aby vůz nebrzdil. U našich zrychlovačů je zcela jedno v jaké poloze je pedál jízdy nebo směr jízdy, vůz brzdí vždy. Nechápu, proč tomu není i v Praze.
Hustyyyy, takze u Vas tramvaje brzdi i v ten okamzik, kdy obsluha nechce aby brzdily? Treba pri jizde vybehem???????
vjkm
Úterý, 28. ledna 2020 - 00:43:39  
Neregistrovaný host
Může-li se rýpat, tak ano, při výběhu se trošičku brzdí, ne proto, aby se zpomalovalo, ale proto, aby se vyráběl maličký brzdný proud. Jestli se nepletu, dělají to tuším třeba i ešusy, takže edb funguje, i když je stažený sběrač, brzda je už nabuzená.
jentak
Úterý, 28. ledna 2020 - 07:12:01  
Neregistrovaný host
Rypani povoleno, ano vzdyt ta souprava takto "brzdila", jen bohuzel z kopec byl vetsi nez brzdny ucinek..
Úterý, 28. ledna 2020 - 10:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 7-2010
Plány s tramvají T6A5 v Podbabě.

Odstavená tramvaj v Podbabě poslouží modelářům i školní výuce, představena bude v březnu
http://mhd86.cz/2020/01/28/odstavena-tramvaj-v-podbabe-poslouzi-m odelarum-i-skolni-vyuce-predstavena-bude-v-breznu/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Středa, 29. ledna 2020 - 07:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7681
Registrován: 1-2007
Pokud se necítí, tak může jít domů a má zbytek služby pochopitelně proplacen (nehoda = překážka na straně zaměstnavatele).

I když ji sám zaviní?
poznámka
Středa, 29. ledna 2020 - 08:28:35  
Neregistrovaný host
Jistě.
Nebo byste snad chtěl mít na verpánku ševce, který má plnou hlavu toho, co se stalo? Nejlepší cesta k dalšímu, ještě většímu průšvihu.
Středa, 29. ledna 2020 - 12:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5966
Registrován: 7-2011
Mouka:
"I když ji sám zaviní?"
Jak píše poznámka, tady jde hlavně o "psychickou pohodu" dotyčného. A u zaviněné nehody z toho může být ještě víc rozhozenej. Tady rozhodně není frajeřina říct to dám, ale naopak, když se na to necejtím, říct na rovinu, že se na to necejtím a nelámat to přes koleno.
Pohorelec :
"Tak už nebudu přispívat, měl jsem jen nějaké nutkání reagovat na situaci v Praze, kde jsem leccos zažil."
Klidně přispívej. Pohled zvenku se taky hodí. Jinak nechci zabíhat do podrobností, ale obecně lze říct, že situace u DPP s různými "průseráři" není dobrá a štve hodně lidí. Jenže to taky silně souvisí s personální situací, nedostatkem lidí a díky tomu změkčováním pravidel. Což je za mě rozhodně špatně. Ovšem v zásadě je to neřešitelné, protože ryba smrdí od hlavy - a teď nemyslím vedení podniku, nýbrž vlastníka a zřizovatele, tedy město.
Fkam
Středa, 29. ledna 2020 - 15:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3717
Registrován: 3-2011
Mouka - je velmi nepravděpodobné, že taková nehoda nastane. Koneckonců poslední zaviněná nehoda řidičem tramvaje u nás byla někdy v roce 2006, což už nějaká doba je. Navíc to byla železárna ve smyčce. Nehoda s autem či jiným dopravním prostředkem na ulici jde na 99,999% za dotyčným řidičem. A i pokud nehodu řidič tramvaje zaviní, tak stejně má plácený zbytek služby a je na něm, jestli po nehodě dojezdí službu nebo jde domů. Stejně tak třeba při zranění cestujícího ve voze, kdy je nutná záchranka, tak řidič nemusí dál pokračovat ve službě.
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Kocourkoff
Středa, 29. ledna 2020 - 18:33:59  
Neregistrovaný host
Fkame, ty jezdíš někde v zahraničí ne? Neplatí v té tvé zemi pravidlo že cokoliv se stane u kolejí nebo na kolejích jde za řidičem auta protože tam nemá co dělat? V ČR je bohužel pravidlo kdo stojí nebourá i když v místě kde stojí nemá co dělat. To jsou pak profily, skluzy (nedobrždění atd. co obsere řidič tramvaje u nás nikoliv u vás a proto tam nemáte tolik nehod.
Fkam
Středa, 29. ledna 2020 - 19:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3720
Registrován: 3-2011
Kocourkoff:
"Fkame, ty jezdíš někde v zahraničí ne? Neplatí v té tvé zemi pravidlo že cokoliv se stane u kolejí nebo na kolejích jde za řidičem auta protože tam nemá co dělat? V ČR je bohužel pravidlo kdo stojí nebourá i když v místě kde stojí nemá co dělat. To jsou pak profily, skluzy (nedobrždění atd. co obsere řidič tramvaje u nás nikoliv u vás a proto tam nemáte tolik nehod."

Ano, platí. Když to vezmu do extrému a pojedu tramvají třeba kolem špatně zaparkovaného auta a urvu mu zrcátko, tak pokutu platí majitel auta.
Při nehodách s drážním vozidlem tu padají vysoké pokuty. Když špatně zaparkované auto zdrží veřejnou dopravu byť i třeba 10 minut, tak pokuta začíná na 200 Euro. Nebo odtah vozidla přijde majitele i na 300 Eura + poplatek za pobyt na odstavném parkovišti.
Jsou samozřejmě i u nás řidiči aut, kteří nerespektují pravidla. Ovšem ti většinou řádí na dálnicích, kde překračují třeba i výrazně povolenou rychlost (když je omezená). Ale ve městech jsou většinou slušní. A co opravdu mám rád, když se stane nehoda, tak stačí pouze jeden list papíru. Řidič tramvaje nic nevyplňuje, to dělá dispečer (třeba já). Pak pár fotek z místa nehody a je to uzavřeno. Zbytek platí pojišťovna viníka (která mu to potom taky spočítá). Co je tu jiné, tak u každé nehody musí být policie. I když by šlo o poškrábaný lak u tramvaje, tak se to řeší s policií. Ale jde to velmi rychle a provoz je rychle obnoven. Poslední nehodu jsme měli v listopadu. Volvo na odpis a na zrychlovači jenom promáčknutý přední nárazník [biggrin]
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 07:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 11-2007
Fkam:To když člověk čte tak je mu smutno a zároveň na blití jak to vypadá v civilizovaném světě a né v tomhle státě prorostlým korupcí a neúctou k zákonům[sad][sad].
Tady se stává běžně, že si kokot za volantem zaparkuje na kolejích a jde si něco vyřídit a po nějaké době se vrátí a ještě se divý, že na něj tramvaják zvoní[happy]Hodně se to děje mezi J.Masaryka a Ruskou. Onehdy si jedna kravka takhle zaparkovala a normálně šla ke kadeřnici[angry]a když na ní jakou dobu tramvaják zvonil tak se uráčila vyjít v natáčkách a přeparkovat.
Prostě ruskej způsob, pracháči si tu myslej, že můžou všechno a nějaká socka je nezajímá. Většinou to dělaj majitelé drahejch s fábkou sem to nezažil[proud]
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 09:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 1-2009
Chtěl bych se zeptat, existuje fotka s tramvají T1 č.5025?
Proč se ptám, tato skříň s č.5025 byla v roce 1966 prodána do DP Most - Litvínov, po roce 1971 tato skříň byla použita a kde dostala u DP Most - Litvínov opět č.205 II.
Foto té 205 II vyfocené v Litvínově VI (dnes Citadela) kolem roku 1980.
Rád bych měl fotku i té T1 č.5025 v Praze.


Mladějov
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 14:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14450
Registrován: 3-2007
Bobik 5966: Rozumný názor, podepisuji.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 20:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 6-2004
Jarda1950: Možná je v něčem chyba, ale pražský vůz 5025 patřil do první série, která měla odlišné provedení bočních oken (horní spouštěcí část byla výrazně větší, přibližně na polovinu výšky okna), než jaká jsou vidět na snímku vozu 205. Dost pochybuji, že by někdo ta okna předělával.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 21:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 1-2009
Mahel. Děkuji za tuto informaci, totiž v Mostě a Litvínově jezdily dvě tramvaje T1 s č.205, 1957 - 1971 a ta druhá 1971 - 1982, delši dobu hledám odpověď proč to tak bylo a náhodou jsem našel v publikaci MHD na Mostecku z roku 1976 informaci,že byly získány dvě skříně a to z Prahy skříň tramvaje T1 s č.5025 a z Ústí nad Labem skříň T2 č.165.
Takže tím jsem došel k tomu že ta druhá tramvaj T1 s č.205 II by mohla být ta z Prahy.
Pátek, 31. ledna 2020 - 08:39:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 1-2009
Jarda1950:
http://www.prag-straba.de/images/01_foto_strab/foto_02_t1/foto_50 01-5133_t1/5025-X-xxx-000000CTK_SlgGolzsch_800px.jpg
Pátek, 31. ledna 2020 - 10:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 1-2009
Mice: Děkuji za fotku k nahlédnutí, když jí stáhnu, tak na popisku má č.5025, ale když si je zvětšuji, tak tam vidím číslo 5023.
Pátek, 31. ledna 2020 - 11:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8365
Registrován: 2-2006
Já teda spíš 5026, každopádně 5025 to asi fakt nebude...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pátek, 31. ledna 2020 - 13:20:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 6-2004
Určitě 5026, neboť z první série byly pro dvoučlenné řízení vybaveny jen vozy 5007 a 5008
Pátek, 31. ledna 2020 - 16:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 1-2009
Znovu jsem se podíval a je to opravdu 5026.

Jinak dělám i koňku z Prahy, tak na podívání můj poslední přírůstek.

Roman_j
Pátek, 31. ledna 2020 - 20:30:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 3-2009
PRÁVO, příloha, 18. ledna 2020
Článek o pohřební tramvaji Černá Máry, ev. č. 152 z roku 1917
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné