Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
watslaw
Úterý, 14. ledna 2020 - 17:44:39  
Neregistrovaný host
Demon3: Jsou ty grafy někde rozdělené podle linek nebo úseků a denní doby?
Já mám podezření, že ta neautobusová zkušenost hraje roli. Dle mého odhadu i zkušenosti lidé méně chodí na nákupy (to dělá dost), je méně turistů (i v hospodách), a i místní možná méně chodí do hospod (nejsou zahrádky apod.). Což je frekvence, které je dost v centru a v tramvajích a na periferii na linkách k obchoďákům, jako Černý Most.

Ale cest do práce podle mě ubylo podstatně méně (byť trochu asi taky) a ty převládají ve špičkách hlavně v autobusech ze sídlišť k metru, což jsou ale právě ta místa, co se omezují nejvíce. (Pominul jsem, že do divadel a na plesy se jezdí více, ale to je celkem málo lidí a mimo špičku.)
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15202
Registrován: 10-2004
Moje autobusová zkušenost za první půlku ledna je taková, že autobusy jsou díky prázdninovému provozu vytíženější a setkávám se víc se spoji za hranici standardů kvality. Z dneška třeba ranní 138 před sedmou v midisbusu z Kačerova masakr, odpoledne 139 kolem půl páté přijíždí na Kačerov od Vršovic opět s nalepenými ksichty na dveřích a opravdu netuším, jak mohla pobrat lidi na Lhotku. Naopak neomezené metro jezdí prázdnější, ale rozdíl maximálně do 10%. Naopak kolorit 203 před sedmou spatřená na křižovatce V podzámčí x Budějovická směr Budějovická vezoucí 2 cestující.
A jak situaci vyřešit? Omezit celoročně parametry linek jezdících celoročně předimenzovaných a u řady linek korigovat začátky špiček. To je druhý nejjednodušší způsob po vytažení prázdninových JŘ z archivu. [happy]
Kůň
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:53:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 1-2012
Orky:
"To je druhý nejjednodušší způsob po vytažení prázdninových JŘ z archivu. [happy]"

Jenže to už smrdí prací. Vytáhnout JŘ ze šuflíku je za chvíli.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Úterý, 14. ledna 2020 - 20:08:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8334
Registrován: 2-2006
Orky:
"Naopak kolorit 203 před sedmou spatřená na křižovatce V podzámčí x Budějovická směr Budějovická vezoucí 2 cestující.
A jak situaci vyřešit? Omezit celoročně parametry linek jezdících celoročně předimenzovaných a u řady linek korigovat začátky špiček. To je druhý nejjednodušší způsob po vytažení prázdninových JŘ z archivu. [happy]"
No jo, jenže na tyhle místní přicmrndávky po půlhodině si radnice obvykle sáhnout nenechají, zatimco dvouminutové omezení na kapacitních linkách je pod jejich rozlišovací schopnosti.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Petr_k
Úterý, 14. ledna 2020 - 20:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12951
Registrován: 4-2003
Omezením předimenzovaných vzduchovozičů neuděláte radost výtočné straně penězovodů za nimi skrytých [nene]

Nejvíc dovolených je v DPP, jelikož normálním způsobem se čerpat dovolená nedá (taky čerpám nařízenou starou dovolenou, celkem 11 dní). Dýpý jenom sklízí plody své firemní pakultury...
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Středa, 15. ledna 2020 - 09:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1254
Registrován: 9-2016
Demon3: Z oficiálních průzkumů vyplývá (ČSÚ-Trexima), že v lednu a únoru je nejméně dovolených v průměru na měsíc, resp. únor bývá různý, podle toho jak vyjdou v daném regionu jarní prázdniny. Ale to je jen jeden týden, zbytek je hodně nízký. Ten průzkum na jedné firmě jsem zde loni ukazoval. V lednu a únoru bývá více nemocí, ale letos zatím žádná chřipková epidemie nepřišla. Ostatně ani v Praze není tolik turistů, jako v jiné měsíce. Jenže turisté nejezdí v ranní špičce. Takže:
Ráno - špičková poptávka neklesla, nabídka klesla o 25%. Tudíž o to jsou busy plnější. Některé pak přes únosnou mez.
Odpoledne - ano, méně se chodí na nákupy či do hospod. O to více je špička stažená do menšího časového úseku. Jenže opět klesla nabídka. Z toho plyne, že busy opět nestíhají. Sice kratší dobu, ale o to více.

Pro řidiče busů musí být potěšení, když si dovolenou musí čerpat zrovna v období, kdy jiní si ji nečerpají.

D3: A vůbec, co máte proti MHD. Ani v jednom vašem příspěvku není nic o posílení MHD. Vždy jen obhajujete její omezení. To asi časem dovedete do bodu nula. Pak už ale další omezení nepůjde. A jestli není dostatek personálu u DPP? No, to ale není již několik let. A co s tím udělali příslušní vedoucí pracovníci DPP za tu dobu? Zdá se, že nic. Proč? Protože tento problém asi přesahuje to, co dokážou řešit. Nikde jsem neviděl, že by měly nějaké obchodní domy v lednu zavřeno, neboť mají nedostatek personálu. Hasiči také slouží 24/7. Železnice také nemá prázdninový provoz. Kdo tedy kromě pražské MHD má dnes prázdniny? Prosím konkrétní ověřitelný fakt.
A ten statistický údaj o dovolených lze dohledat.
Středa, 15. ledna 2020 - 12:20:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8336
Registrován: 2-2006
Makus:
"A vůbec, co máte proti MHD. Ani v jednom vašem příspěvku není nic o posílení MHD. "
To asi protože nutnost takového posílení nepociťuju. Ale fajn, jen upozorňuju, že z toho některým "expertům" rupne cévka. Takže navrhuju víkendové posílení 23 tak, aby v období 10-18 půlila každou 22. Obě linky jsou dlouhodobě za hranou kapacity.
Pak navrhuju nepovolovat větší akce (nad předpokládanou účast 1000 lidí) bez objednání adekvátního posílení MHD pořadatelem akce.
To by mohlo pro začátek stačit, ne ?
Makus:
"A jestli není dostatek personálu u DPP? No, to ale není již několik let. A co s tím udělali příslušní vedoucí pracovníci DPP za tu dobu? Zdá se, že nic. Proč? Protože tento problém asi přesahuje to, co dokážou řešit. "
Na to jste kápl přesně, ne že by to teda bylo nějak extra složité. Každopádně VHD obecně po celé republice mají problém sehnat řidiče, takže se to netýká konkrétně jen DPP, ale od loňska i DPP.
Makus:
"A ten statistický údaj o dovolených lze dohledat."
Tak šup do toho. Rád si prohlédnu statistiku, která potvrzuje vaší domněnku, že je v únoru méně dovolených než v listopadu.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
WTF
Středa, 15. ledna 2020 - 12:52:15  
Neregistrovaný host
Tak ono když pominu jarní prázdky, tak fakt nevidím důvod, proč si v tomto období brát masově dovolenou. Do práce se normoš chodí, na základky a střední taky (a v lednu navíc fest, bo klasifikace a vysvědčení, takže ani žádné lyžáky, školy v přírodě a podobně). Je míň turistů, ale oproti hnusům typu říjen a listopad to asi nebude žádný velký rozdíl. V centru to tedy nijak nepociťuji, jenže zejména u těch, co píší azbukou, už jeden neví zda se jedná o turistu nebo domestikovaný ... to je radosti ... exemplář. Takže zbývají vysokoškoláci, ale ty do Prahy musí v mnoha případech stejně ... zkoušky, zápočty, konzultace ... navíc řada z nich maká, byť třeba ne na plnej, takže nemusí do školy, ale do práce jo.

Navíc bych předpokládal, že obdobný pokles přepravy jako v MHD bude možno pozorovat i v IAD. Ale v autě to tedy nepozoruji ani náhodou. A že mezi svátky to znát je velmi a o prázdninách také ... na těch silnicích, v MHD to má díky změně JŘ ten kdo neuteče spíš horší.

Jsem schopen pochopit důvody, proč tomu je. Co ale moc nejsem schopen ... spíš ochoten ... pochopit, proč se tento ryze personální problém už pár let nedaří řešit. A když člověk čte vyjádření ROPIDu, tak to nevypadá, že by drazí koordinátoři viděli nějaké světlo na konci tunelu.

A když už jsem se rozepsal, tak si dovolím dotaz ... ten personální deficit je způsoben spíše platovou nedostatečností, nebo jinými faktory typu rozpis směn na provaz? Já musím říci, že jsem před lety přemýšlel jezdit [tramvaj]. Tedy, byl to jen takový momentální nápad. Ale než se z něj stačilo stát něco jiného, tak jsem se podíval na nějaká fóra, a když jsem viděl ty rozpisy směn ... Mi to přišlo jako když jsem kdysi v devadesátkách podobně koketoval s tím učit na střední, jen tam to bylo úplně naopak. Vše vcelku v poho, ale plat k nežití. Tady mi přišlo, že plat by šel, ale k nežití je zase ta pracovní doba.
Středa, 15. ledna 2020 - 13:06:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 9-2016
D3: Například viz můj příspěvek 1135 ze dne 11.10.2019 za rok 2018.
Z něho vytahuji: u firmy s 270 zaměstnanci (tedy cca 6750 dnů dovolené nárok) bylo za leden čerpáno 233 dnů. Tedy při 22 pracovních dnech asi denně +- jen 10 zaměstnanců.
V takovém červnu (kdy to neovlivňují svátky) je to 476 dnů, tedy dvojnásobek. V říjnu např. 389 dnů.

Nově mám k dispozici i data za rok 2019. Leden = 263, únor = 501, březen = 384. Zde je nejmenší listopad = 245. Rekordní byl den 27.12.2019, kdy dovolenou čerpalo 184 zaměstnanců.
Středa, 15. ledna 2020 - 13:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 9-2016
Ještě pro zajímavost ke statistice dovolená za rok 2019 nejvíce se čerpá v pátky = 1825. Ve středy je to jen 1098.
Petr_k
Středa, 15. ledna 2020 - 13:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12953
Registrován: 4-2003
WTF:
"ten personální deficit je způsoben spíše platovou nedostatečností, nebo jinými faktory typu rozpis směn na provaz?"
Když chce hmota být vozena 24/7 a denní provoz chce zuřit 4:30-0:30, tak je jasný, že průměrná směna nebude mít 7,5 hodiny, se kterýma počítá fond pracovní doby, ale daleko víc. (U autobusů je teď průměr dlouhodobě někde na 9,5 hodinách, u trambají to nebude zas tak jinak.) Pokud nejde o nějaký vysloveně "srací den", tak se to dá přežít, paradoxně k tomu mají blíž směny jezdivé až ulítané, než ty složené převážně z přestávek, které, pokud člověk neumí zaplnit jinou zábavou, se vlečou a neutíkají.

Ten odliv je daný firemní kulturou, která je postavená na upřednostňování hajzlů a magorů, kteří mají správné styky se správnými kamarády, kachní žaludek na všechny myslitelné sviňárny a naprosto postrádají schopnost jednat, vycházet a pracovat s lidmi. Platy u soukromých dopravců se dorovnaly (a někdy i DPP přeskočily, jenže to je vždycky něco za něco a ne každý je ochoten to přijmout) při víceméně srovnatelné pracovní zátěži...
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Středa, 15. ledna 2020 - 20:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8337
Registrován: 2-2006
Makus:
"...mám k dispozici i data za rok 2019. Leden = 263, únor = 501, březen = 384. Zde je nejmenší listopad = 245. "
Takže leden i únor víc než listopad a to únor víc než dvojnásobně. Díky za potvrzení. [ok]
WTF:
"Co ale moc nejsem schopen ... spíš ochoten ... pochopit, proč se tento ryze personální problém už pár let nedaří řešit. "
Málo řidičů, soudců, policajtů, lékařů, řemeslníků... Prostě je málo lidí ochotných pracovat. Řešení není, nebo alespoň není příliš populární...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Středa, 15. ledna 2020 - 20:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 12-2007
Petr_k:
"průměrná směna nebude mít 7,5 hodiny, se kterýma počítá fond pracovní doby, ale daleko víc. (U autobusů je teď průměr dlouhodobě někde na 9,5 hodinách"

Tak to tedy ne! Vzhledem k tomu, že u řidičů je do fondu pracovní doby (FPD) započítána i přestávka (přestávka na jídlo je sice neplacená, ale dochází ke sloučení s placenou přestávkou bezpečnostní), je FPD stanovena na 8,0 při pěti pracovních dnech v týdnu. Za týden je tedy FPD 40 hodin. A to je podstatné. Pokud je průměrná délka směny delší (např. Petrem uváděných 9,5 hod.), tak zaměstnanec odpracuje týdenní FPD za menší počet dnů (Petr za cca 4,2). Za měsíc by tak zaměstnanec měl být méně dnů v práci, nepracuje-li přesčas (Petr by měl první týden 5 prac.dnů, druhý, třetí, čtvrtý týden jen 4 dny, celkem by za čtyry týdny získal 3 dny volna navíc oproti tomu, kdo odpracuje "jen" 8 hodin denně).
Žel nedostatek řidičů firmám (včetně DPP) neumožňuje ty dny volna poskytnout a tak vlastně všichni mají přesčasovou práci aniž šli z volna.
Problém platového ohodnocení není ani tak dán rozdíly mezi dopravními firmami, jako tím, že platově řidiče dohánějí (a někdy i předbíhají) pracovníci v oborech, které bývaly hluboko pod řidiči. Tedy už není tak zajímavé dělat právě řidiče, když stejné (nebo i lepší) peníze se dají vydělat jinde a to i za příznivějších podmínek.
WTF
Středa, 15. ledna 2020 - 21:04:47  
Neregistrovaný host
Soudců je dost a dost a stát se dnes soudcem znamená mít slušné konekce, nebo nekonečnou trpělivost po absolvování všeho vyžadovaného čekat a čekat a čekat, a to furt za peníze, za které by nikdo z vás z vozovny nevyjel. Lékařů je taky víc než dost, otázkou je kolik pacošů/výkonů jim pojišťovny proplatí plus to, že běžný lékař reálně léčí tak polovinu doby, zbytek papíruje ... a termíny ke specialistům jsou pak v řádu měsíců. Policajtů máme v relaci k počtu obyvatel snad nejvíc v Evropě, takže málo jich nebude taky ... že je jejich rozřazení na konkrétní funkce lehce na prd je věc jiná (což není názor můj, ale řady z nich).

Proto mne právě zajímá v čem je u DPP ten hlavní problém, když čistě z hlediska peněz mi to až tak marné (jasně, zlatej důl to samozřejmě nebude nikdy) nepřijde. Což je třeba rozdíl s těmi soudy, kde velmi citelně chybí soudní personál, ale tam je to hlavně kvůli platům, které jsou zejména ve větších městech zcela nekonkurenceschopné.
WTF
Středa, 15. ledna 2020 - 21:10:34  
Neregistrovaný host
5735:
"
Žel nedostatek řidičů firmám (včetně DPP) neumožňuje ty dny volna poskytnout a tak vlastně všichni mají přesčasovou práci aniž šli z volna.
Problém platového ohodnocení není ani tak dán rozdíly mezi dopravními firmami, jako tím, že platově řidiče dohánějí (a někdy i předbíhají) pracovníci v oborech, které bývaly hluboko pod řidiči. Tedy už není tak zajímavé dělat právě řidiče, když stejné (nebo i lepší) peníze se dají vydělat jinde a to i za příznivějších podmínek."

No moment ... ale to mi nějak připomíná začarovaný kruh. Čím je méně řidičů, tím víc musí řidiči hákovat a tím méně mají čas žít. Takže odchází ... a tím jich je zase méně.

Jaké je tedy řešení? Resp. jaké je tedy podle vás REÁLNÉ řešení?
Maxipes_Fík
Středa, 15. ledna 2020 - 22:19:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3158
Registrován: 12-2005
Pořádně ty lidi zaplatit... ♡
WTF
Středa, 15. ledna 2020 - 22:55:08  
Neregistrovaný host
Tomu bych rozuměl, ale zase z řady nejrůznějších příspěvků mám pocit, že víc peněz by samozřejmě bylo fajn, ale odchází se ... resp. ne dost se přichází ... spíše z jiných důvodů. Fakt by mne zajímalo, zda platit víc by samo o sobě na řešení situace stačilo, popřípadě jak vysoký by ten nárůst tak měl odhadem být.
Středa, 15. ledna 2020 - 23:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 12-2007
WTF:
"No moment ... ale to mi nějak připomíná začarovaný kruh. Čím je méně řidičů, tím víc musí řidiči hákovat a tím méně mají čas žít. Takže odchází ... a tím jich je zase méně.

Jaké je tedy řešení? Resp. jaké je tedy podle vás REÁLNÉ řešení?"

Ano, přesně tak to je.

REÁLNÉ řešení? Podle mne: v dohledné době ŽÁDNÉ.
Resp. je to běh na dlouhou trať. Dopravní firmy nemají kde nabírat nové řidiče (vzájemné přetahování nic neřeší). Takže v první řadě asi vysvětlit objednavatelům (což jsou bohužel politici), že současný stav je dlouhodobě neudržitelný (krátkodobě lze řešení, které nabídl Maxipes_Fík) a tedy není možné současné poměrně vysoko nastavené standardy udržet.
Nemluvím přímo o redukcích dopravy, to rozhodně ne! Leč bude potřeba současnou nabídku optimalizovat (a to napříč všemi dopravci v systému). Zdá se, že třeba v přechodových obdobích špička/sedlo a sedlo/špička jsou místa, kde je možné nabídku omezit, aniž by byli cestující výrazně poškozeni. Rovněž v soubězích (a to hlavně tam, kde je v provozu více dopravců) lze ušetřit bez dopadu na cestující. Mnohdy jsou to sice jeb drobnosti, ale i ty mohou přinést pracovníkům v dopravě trochu klidu pro jejich práci.
Další možností, ale už čistě politickou, je redukce zbytné dopravy nákladní.
Nebo další možnost trocha uvolnění ve VHD - doprava na zavolání v okrajových oblastech systému a v okrajových obdobích dne (tedy hlavně pozdně večerní a noční provoz). Klidně zajišťovat vozidly TAXI, ale v režimu MHD (tedy za tarif PIDu a od zastávky do zastávky). To by dokonce mohlo i zvýšit a zatraktivnit plošnou obsluhu.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 10:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3626
Registrován: 12-2007
5735: A jak to vypadá se školením nových řidičů? Je docela možné, že stárnoucí řidiči nákladní dopravy, zejména mezinárodní kamionové dopravy už mohou chtít svůj klid, a třeba by za solidních platových podmínek vzali i místo řidiče VHD.
Pokud se týká nákladní dopravy, vláda by neměla ustupovat dopravcům, kteří chtějí snížit mýtné anebo spotřební daň z nafty pro mezinárodní kamionovou dopravu. Domnívám se že tranzitní kamionová doprava přes naši zemi v sobě zahrnuje více mínusů než plusů. Jediné, co bych zavedl, je zrušení silniční daně, která zahrnuje pouze české dopravce.
Petr_k
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 12:22:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12955
Registrován: 4-2003
5735:
"Tak to tedy ne!"
Tak mi teda vysvětli, proč, když vydělím číslo v kolonce fond pracovní doby na výplatnici počtem dní, kdy jsem byl v práci, vyjde vždy 7,5 (pak je logické, že přesčasové hodiny ubývají raketovým tempem a v průběhu roku bylo vyřčeno naším od reality totálně odtrženým menežérstvem pár sdělení typu "zvyšující se personální náklady", "zaměstnanci dělají zbytečně mnoho přesčasových hodin" apod.). A proč jsem teda musel být kvůli tomu víc jak půl prosince na náhradních volnech doma, aby někomu na personálním nelepilo z toho, že bych celkový roční fond pracovní doby překročil a nedejbože by to zjistil někdo venku (odborářům to je fuk, to jsem už zjišťoval - do sporu s jejich benefitodárcem nikdo z nich nepůjde) [wink]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 12:53:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 9-2016
Petr_k: Ze zákona je maximální doba přesčasů 416 hodin (resp. 8 * počet týdnů trvání PPV v daném roce). Celková odpracovaná doba za rok nesmí překročit roční limit + přesčasy. Tento limit je docela státními orgány kontrolován. Pokud byste při tom náhodou způsobil nehodu, byl by to pro firmu docela průšvih. Něco podobného platí i o pauzách mezi směnami u jednoho zaměstnavatele.
Fkam
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 17:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3708
Registrován: 3-2011
U slušného zaměstnavatele (dopravce) nemůže nastat situace, že řidiči mají stovky hodin přesčasů za rok.
109 navštívených tramvajových provozů v Evropě
6 měst, kde jsem seděl v tramvaji úplně vpředu

Toho času provozní disponent tramvajové dopravy uprostřed jedné obrovské země

Každý den žiji, jako by byl poslední

Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:09:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5180
Registrován: 12-2007
Wagon:
"5735: A jak to vypadá se školením nových řidičů? Je docela možné, že stárnoucí řidiči nákladní dopravy, zejména mezinárodní kamionové dopravy už mohou chtít svůj klid, a třeba by za solidních platových podmínek vzali i místo řidiče VHD."
Vy mne bavíte. Stárnoucí řidič co chce mít svůj klid jej nalezne v iterakci s pražským cestujícím.

K přesčasům ...
Do ročního limitu se nepočítají přesčasy, za které bylo poskytnuto náhradní volno.
abc-xyz
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:26:13  
Neregistrovaný host
Tak mi teda vysvětli, proč, když vydělím číslo v kolonce fond pracovní doby na výplatnici počtem dní, kdy jsem byl v práci, vyjde vždy 7,5

Protože rozpočítáním měsíčního fondu pracovní doby do počtu pracovních dnů v měsíci prostě nic jiného vyjít nemůže. Na výplatní pásce se nikdy neuvádí počet směn... Ale dá se zjistit třeba podle počtu stravenek nebo podobných indicií [happy]
Petr_k
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12956
Registrován: 4-2003
...a náhradní volno se co? Neposkytuje, bo nejsou lidi. Začarovanej kruh
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3632
Registrován: 12-2007
Gabuliatko: Nevím, co je pro nějakého staršího řidiče, který už si našetřil na byt a děti už vylétly z rodného hnízda, lepší, zda se trmácet za velké prachy někde v zahraničí, přespávat v kamionu, nepravidelně jíst, anebo kromě pár nočních služeb přespávat doma ve své posteli s vědomím, že po šichtě si může naložit se svým volným časem jak chce. Docela by mne zajímalo, z jakých oblastí se rekrutují noví řidiči autobusů.
WTF
Pátek, 17. ledna 2020 - 12:12:35  
Neregistrovaný host
Fkam:
"U slušného zaměstnavatele (dopravce) nemůže nastat situace, že řidiči mají stovky hodin přesčasů za rok."

Obecně by to nemělo nastávat u žádného zaměstnavatele ani zaměstnance, druhému z toho časem totiž nezřídka hrábne, pokud před tím neuteče, a ani jedno prvnímu většinou nebývá ku prospěchu. Výjimkou jsou krátkodobé extrémní situace (povodně, špatná situace na východní frontě nebo blížící se sjezd KSČ[biggrin]) a profese, kde to ty lidi tak baví (u některých z nás, vykořisťujících sami sebe, k tomu lze přidat chorobnou nenažranost:-) že v té práci být chtějí, ač jinak nemusí. I u těch nicméně to riziko hrábnutí existuje a tak by se to nemělo přehánet a příslušný nadřízený orgán (většinou manželka:-) by měl zakročit.

Wagon ... ač vás to možná překvapí, ve vnitrostátní nákladní dopravě si dnes lze slušně vydělat také, a kdo má příslušné papíry má na výběr i jiné možnosti, než bydlet v kamionu nebo brousit Cibulku v 123 (směna na těch kostkách musí bej echt radost, bych koktal ještě druhej den:-).
Mladějov
Pátek, 17. ledna 2020 - 13:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14428
Registrován: 3-2007
WTF [ok], Fkam:

Ono by to chtělo si nastudovat ZP : 150 hod přesčasu ročně lze nařídit (což nejsou ani dvě směny měsíčně), souhlas se 416 hod. zaměstnanec musí podepsat - nelze mu je nařídit.

A hodně lidí tu profesi dělá právě kvůli možnosti si vydělat těžkýma přesčasama (což v jiných profesích často není vůbec možné).

Nechtěl bych vidět ten řev řidičů,a jejich nářek ve sdělovadlech, kdyby DPP žádné přesčasy neumožňoval dělat [lol][lol][lol][lol]

Kdo nechce, nemusí těch 416 hod. podepisovat - jo, že chce, nebo se bojí..

Já dobrého zaměstnavatele (v tomto) vidím spíš tam, že vyhoví těm, co chtěj 416 i těm, co stačí 150, i těm, co si to nejradši vyberou v náhradním volnu i těm, co nechtěj dělat přesčasy vůbec.

Jenže to holt stádním typům nevyhovuje - je to pro ně složité a musej být sami za sebe.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 17. ledna 2020 - 22:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 12-2007
Petr_k:
"5735:
"Tak to tedy ne!"Tak mi teda vysvětli, proč, když vydělím číslo v kolonce fond pracovní doby na výplatnici počtem dní, kdy jsem byl v práci, vyjde vždy 7,5 (pak je logické, že přesčasové hodiny ubývají raketovým tempem a v průběhu roku bylo vyřčeno naším od reality totálně odtrženým menežérstvem pár sdělení typu "zvyšující se personální náklady", "zaměstnanci dělají zbytečně mnoho přesčasových hodin" apod.). A proč jsem teda musel být kvůli tomu víc jak půl prosince na náhradních volnech doma, aby někomu na personálním nelepilo z toho, že bych celkový roční fond pracovní doby překročil a nedejbože by to zjistil někdo venku (odborářům to je fuk, to jsem už zjišťoval - do sporu s jejich benefitodárcem nikdo z nich nepůjde) [wink]"

Tvoji výplatní pásku jsem neviděl a tak opravdu nevím co v ní máš napsané.
Základní FPD pro rok 2019 byl 2080 hodin, pracovních dnů (včetně placených svátků) bylo 260. Podělením zjistíš, že Ti vychází 8 hod. / pracovní den.
Upozorňuji, že pracuješ (všichni řidiči v DPP) v nepřetržitém režimu s nepravidelně rozloženými směnami, takže to číslo může být maličko odlišné neb záleží na pozici v turnusu.
Co se týká Tvého volna v prosinci, tak je to jednoduché: FPD (2080) + možné přesčasy (416) = 2496 hodin jsi splnil předčasně a tedy nezbylo než Tě nechat doma. Zrovna u Tebe mne to nepřekvapuje, protože operativní zálohy dávají dost hodin sami o sobě a mnohdy neskončíš v předpokládaném čase; tzn. zrovna tady ty přesčasy naskakují docela rychle, k tomu párkrát zvolna a je to.
Chceš-li vědět více, buď kontaktuj svého vedoucího nebo se u mne zastav a podívám se Ti na to. Sem už to nepatří.
P.S.: překročení celkových ročních přesčasů by byl především problém pro firmu. Pokud by to nějaká kontrola odhalila, znamenalo by to velký finanční postih. Proto je celkem správně určená odpovědná osoba za nepřekročení ročního limitu a to nadřízený pracovník - v Tvém případě VG (tedy personálním by to bylo jedno, oni by za to trest nedostali).
Úterý, 21. ledna 2020 - 04:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 825
Registrován: 4-2006
Ještě k nedávné diskuzi o optimalizaci JM a Bohdalce. Napadlo mě, že s otevřením rekonstruované trati hl.n. - Hostivař se nabízí ukončení 136 od severu u Nádraží Eden.

Takový zásah do důležité linky vypadá jako velká věc, ale vysvětlím, proč si myslím, že to má smysl.

Na Bohdalci jsou od JM adekvátní dvě linky, z JM I kloub cca po 4-10-5 a z JM II linka zhruba v parametrech 7,5-15-10 v SD. Vztah z JM I je předimenzovaný skoro o celou metrolinku a vozit tady lidi něčím jiným než kloubem je plýtvání řidiči. 136 tam intervalem nesedí a nemá smysl ani systémově. Zbytečně se tak stahují cestující do její stopy a vynucují si její posílení, ikdyž většina z nich by měla dobrou alternativu v 213 + něco, kde ta návazná doprava od 213 absorbuje tuhle poptávku bez problémů. Navíc 213 nabízí spíš víc přestupních možností a samozřejmě lepší pravidelnost. A z JM II je 136 kapacitně přece jen až až, a navíc si myslím, že stojí za snahu obnovení propojení areálů VŠE. A o nevhodnosti současné 135 už byla řeč (nerovnoměrná poptávka v průběhu trasy, zpoždění ve vztahu Vršovice - centrum).

Takže by to mohlo vypadat třeba takhle:
136 k Nádraží Eden
175 Florenc - Slavíkova - Jiřího z Poděbrad - Perunova - Orionka - Bělocerkevská - Slavia - Chodov ( - Volha?), SD 7,5-15-10 (náhradu současné 175 v jihovýchodní části trasy nechme teď stranou)
213 Želivského - Jižní Město, KB 4-10-5
135 ukončit někde ve Vršovicích, nabízí se taky k Nádraží Eden, byť osobně by se mi líbilo vést aspoň část spojů spíš k Vinohradské nemocnici

Od severu mi u 136 přijdou Vršovice jako ideální lokalita pro ukončení, a nádraží Eden by byl přirozený cíl. Lidí jedoucích ze severu dál na jih už bude málo a zůstal by jim přestup hrana-hrana na Slavii, odkud jede furt něco. Naopak osvobození trasy 136 především od Bohdalce a Chodovské už by se pozitivně projevilo na její spolehlivosti, a šlo by trochu uvolnit její dnes vyfutrované oběhy. Asi by mohla i zpátky do 6-7,5, a tím i zpátky do prokladů na severu.

Z hlediska přestupu na vlak je volba 136 taky ideální. Jestli má pro někoho smysl vystupovat u Edenu z vlaku, tak pro toho, kdo potřebuje pokračovat směrem 136. (I ta 135 by tady seděla.) A nová konečná u budoucího podchodu pod tratí by oproti Slavii zc šetřila 300 metrů chůze a schody nahoru a dolů přes lávku. Tady současnou Slavii skoro nejde považovat za přestup. Vytvoření téhle autobusové vazby by klidně zdvojnásobilo význam celé železniční zastávky Praha-Eden. Bez ní ji při tom zoufalém přestupu budou využívat fakt jen lidi do nejbližšího okolí.

Vedení Slavíkovou by zase dodalo význam 175, která je v současné trase Husitskou a Prokopovou nadbytečná, a podle toho vypadá její vytížení. Vazba z Korunní dolů na Florenc by taky byla atraktivní. A při plánovaném posunu zastávek v Seifertově by mohl mezi 175 a tramvajemi vzniknout před VŠE přestup hrana-hrana. A navržené parametry by seděly i na Dědinově, kde se taky snese omezení, ale při zachování rozumně krátkého intervalu a linky, co někam jede.

Co si o tom myslíte? Je to dobrej nápad, špatnej nápad, nebo jakej to je nápad?
I am the passenger, and I ride and I ride...
Úterý, 21. ledna 2020 - 10:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 9-2016
Mouser: Moc dobrý nápad to není. Eden - Spořilov jezdí dnes 2*KB (135,136) + 1*SD (213). Odpoledne (přiznám se, jindy tam nejezdím) se každý bus docela naplní. Jedině pokud jedou za sebou, tak ten třetí je volný. Pokud byste svůj nápad poupravil tak, že pojede 1*KB (135) + 2*SD (175,213) tak by to bylo o něco lepší. Ta 135 navíc obsluhuje Spořilov i do hloubky (Hlavní ulice). Jenže tím se dostanete na to, že 135 a 175 pojede sice jinou trasou, ale stejné hlavní body (Florenc, Slávia, Spořilov). Navíc vazba JM-Spořilov-Eden-(OC)Flora je také silná. Tu byste zrušil. Tím by došlo k velkému přesunu na trasu JM-Spořilov-Nám.Míru, kde 135 je odpoledne i v KB často přeplněná.
Spíš bych viděl jinou možnost. Tu 136 ukončit u toho Edenu, ale někde od Žižkova po její trase vést 13* (tedy nějaké volné číslo) na JM. Prolnutím dvou linek (Žižkov) - Flora - Eden by nebylo na škodu. Zde bývá 136 také často odpoledne přeplněná.
Filip Vosáhlo
Úterý, 21. ledna 2020 - 13:45:13  
Neregistrovaný host
Myslíte, že by dvanáctimetrový SOR zvládl serpentiny z Tróji do Bohnic po trase 236? Kdysi dávno, v začátcích 236, tam občas při nedostatku mikrobusů jela nízkopodlažní karosa, ale nevím, SOR je asi o kousíček delší, nebo není?

Pokud by to technicky šlo, tak navrhuji zrušit linku 236.

Místo ní bych ze Starých Bohnic do Zámků přibližně jednou za hodinu prodloužil spoj linky 102 (tak, jak to bývalo asi před deseti lety). Zámky by konečně zase měly přímé spojení k metru, přesedání v Bohnicích je podle mě směšné.

Na opačné straně bych z Krakova prodloužil linku 202: ČAKOVICE - ... - Krakov - Botanická zahrada Trója - ZOO - Botanická zahrada Trója - Sklenářka - Podhoří.
Mělo by to řadu výhod:
- Čimice, Ďáblice ale i severnější část sídliště (Odra, Katovická, Řepínská...) by získaly přímé spojení s přívozem, to jest rychlé spojení do Dejvic a podobných oblastí
- přibylo by přímých spojení se zoologickou zahradou
- vyřešil by se problém, kdy v létě 236 mezi ZOO a Krakovem nepobírá, protože mikrobus je na houby; do SB by se všechno pohodlně vešlo a nemusely by se na 236 vymýšlet šílené bludné vložené spoje, který ji občas doplňovaly na čtvrt hodinu Krakov -- ZOO

- řidiče "navíc" by to asi nestálo; 202 by vše zvládla místo přestávky, kterou má na Poliklinice Mazurské. Současný JŘ by jí dovoloval dojet až do Podhoří a tam ještě chvíli počkat. Samozřejmě rozumím, že v Podhoří není odpovídající zázemí pro řidiče a přestávka by byla hodně krátká. Muselo by se to pochopitelně řešit prodloužením přestávek v Čakovicích

Nevýhody
- je tady nebezpečí dlouhé linky, ale 202 je poměrně spolehlivá, z mého pozorování bývají na konci trasy zpoždění do tří minut, což je pro návaznosti na přívoz v toleranci (dnes se po přestupu z 236 pravidelně tak 7 minut na přístavišti čeká, nyní by se tedy holt čekalo 3-7 minut).
- musel by se upravit řád P2 (nebo 202, zkrátka aby na sebe s P2 navazovaly) a zajistit koexistenci 202 a 112 v Podhoří (myslím v tom smyslu, aby tam 202 na krátké přestávce nepřekážela 112, co by ji třeba chtěla předjet, což tam nejde; nějaký "proklad" asi není potřeba, z Podhoří buď lidé chtějí k Podhoří, nebo k metru, super proklad k ZOO asi není takové terno).
Úterý, 21. ledna 2020 - 20:40:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8395
Registrován: 6-2004
Filip Vosáhlo : Jenže taky tam velmi výrazně vyrostl provoz... Za mě 12m bus tam nikdo nepovolí....
Ploki
Středa, 22. ledna 2020 - 09:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 2-2012
Bohnická SD bez problému, protože je tam prakticky nulový provoz.
Ale ulice K Bohnicím je o něčem jiném. Doporučuji sednout si do auta a projet si to, když naproti jede dodávka. O level výš je minibus. O další level výš je nejet to v poledne, ale když se šeří. A teď si zkus představit tam potkat SD. Možná by to bylo řešitelné, když by tam byl pětinový provoz IAD.
Jenže dnešní stav je úplně jiný! Představte si, že do Prahy přijíždíte po D8. U Zdib je možnost uhnout na "starou" Ústeckou nebo pokračovat dále. Když se zahne, v Chabrech se nabízí další dvě možnosti - pokračovat rovně přes Kobyliské náměstí nebo to vzít přes Čimice a kolem zoo. Do toho započítejte vnitroměstský provoz a vyjdou vám v ranní špičce všechny tři trasy popojížděné v koloně.
Když se podívám na stav mimo špičku a dokonce třeba o víkendu a vezmu si několik počátečních místo v Bohnicích nebo dokonce v Čimicích a cíl v Holešovicích, po magistrále nebo tunelama, většina tras je mírně rychlejších právě okolo zoo. To je důvodem, proč je v ulici K Bohnicím pětinásobně vyšší provoz než býval před lety.

Mimochodem, asi před měsícem jsem zase někde četl, že MČ Troja chce opět obnovit značku zákaz vjezdu po-pá 7:00 - 9:00 nebo zavést semafor a chtějí to tentokrát udělat takovým způsobem, aby to vydrželo déle než 24 hodin jako před dvěma třemi lety.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Středa, 22. ledna 2020 - 21:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 826
Registrován: 4-2006
Makus: Díky za reakci, aspoň někdo. [happy] Ale právě nevím, proč by měla být na Bohdalci ještě třetí linka, a zvlášť 135, která se na to hodí nejmíň. To by tam toho jezdilo zhruba stejně jako dnes. Bohdalec je jedno z nejpředimenzovanějších míst v Praze, a i při razantním omezení by tam zůstal krátký interval. Pokud se nemá škrtat tady, pak už nevím, kde tedy. I moje občasná pozorování potvrzují data ze sborníku - já tam většinu busů vídám poloprázdných.

Na Spořilov by v mém návrhu jezdila 175, podle stejného principu jako dnes, prostě linka na Chodov. Kvůli tomu tam 135 netřeba.

Výstup na Floře je míň než poloviční ve srovnání se Želivského, a to ještě část lidí nemá přímo na Floře cíl, ale jen tam přestupuje na něco jiného, na co může přestoupit i na Želivského. Tohle si myslím, že přímou vazbu neobhájí.

Prolnutí linek na Žižkově by vycházelo zbytečně draho, v překryvném úseku by byla zbytečně velká kapacita a ani by to nešlo proložit.
I am the passenger, and I ride and I ride...
mol1111
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 07:36:55  
Neregistrovaný host
Mouser: jakkoli možná určitá část Spořilov–Bohdalec je předimenzovaná, tak váš návrh hodně omezuje spojení téhle oblasti na metro A. Místo 2×KB + 1×SD bude 2×SD a to jeden přes Orionku na JzP, což nebude moc rychlý
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 09:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 816
Registrován: 7-2010
Očekávám nevoli mezi šotouši, především mezi řidiči-šotouši... :D

Lidé si stěžují na provoz starších a hlučných autobusů, novější vozy “spí” v garážích
http://mhd86.cz/2020/01/23/lide-si-stezuji-na-provoz-starsich-a-h lucnych-autobusu-novejsi-vozy-spi-v-garazich/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Smithers
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 09:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 12-2007
Omh: Vzhledem k tempu vyřazování vysokopodlažních vozů, se to vyřeší samo.
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 10:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 1-2015
Omh: Nevím jak jsi na to přišel, ale na 136 jezdí nízkopodlahy často, staré B941 nebo B961 tu potkávám málokdy. Ale třeba taková 182, tam jsou vysokopodlahy běžně k vidění. Ono to nebude dlouho trvat a vysokopodlahy budou za chvíli historií. Tedy, byl bych radši za Solarisy, než za SORky, které se za provozu rozpadají.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."

Jan Masaryk
WTF
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 11:33:06  
Neregistrovaný host
Kotlářka ... min v 90% případů jsem ráno svědkem situace, kdy od Řep přijede velmi slušně plná 9 (tj. člověk si už nesedne ani náhodou) a těsně za ní se zavěsí prázdná 15, co vyjíždí z konečné. Takže 9 je cestou na Anděl víc a víc narvaná a 15 jí jede max minutu za prdelí skoro prázdná. Což je pakárna sama o sobě, pokud jedu do centra, tak o to lepší, že mám dvě možnosti ... jet narvanou 9 celou dobu, nebo poloprázdnou 15 na Újezd a tam počkat na další 9.

To je nějaká vychytávka, kterou jen nechápu, nějaký specifický humor ze strany DPP nebo je někdo úplně b...j???[kladivo]
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 11:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8342
Registrován: 2-2006
Ad Karosa: Normální okurky. Zřejmě už Ondřej zcela vyčerpal použitelná témata...


WTF:
"Což je pakárna sama o sobě, pokud jedu do centra, tak o to lepší, že mám dvě možnosti ... jet narvanou 9 celou dobu, nebo poloprázdnou 15 na Újezd a tam počkat na další 9.
To je nějaká vychytávka, kterou jen nechápu, nějaký specifický humor ze strany DPP nebo je někdo úplně b...j???[kladivo]"
Úplně b...j někdo je, ale nebude to na straně DPP nebo tvůrce JŘ.
Takže vy vážně navrhujete, aby cestující od Řep přijel na Kotlářku a viděl akorát zpětná světla odjíždějící 15, na kterou chtěl přestoupit ? [kladivo]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 12:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 9-2016
Demon3: A což takhle tu 15 poslat do Řep pro ty, co na ni chtějí? Já vím, nejde, to, chybí 1), 2), 3), ..., nejsou A), B), C)... To radši pošleme tram číslo XY mimo Prahu (do Zdib, Jesenice, aj.).
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 13:54:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 4-2006
mol1111: Myslím, že spojení po 4 minutách na Želivského by bylo dostatečné. A dc to přes JzP o moc pomalejší nebude. A pro Chodov by to bylo pořád zlepšení proti dnešní 135, která potká A až na Náměstí Míru. Ale připomínka dobrá.

WTF: Z Řep je proklad 9+10/16 po dvou minutách, takže 15 může jezdit buď minutu před 9, nebo minutu před 10/16 (= minutu po 9). A je dobře, že jezdí před 16, protože 10/16 jsou plnější než 9, takže jim ta 15 aspoň trochu odlehčí. Před 10 nejede nic, a ta je kvůli tomu taky plnější. Průměrné (!) ranní vytížení 10 na Plzeňské je 110 lidí na spoj, to je po Ječné možná nejvíc v celé síti. Dneska jsem to opět okusil na vlastní kůži, v mém spoji 10 chvilku po osmé bylo snad 150 lidí, až se mi nad sedačku tlačila jakási špinavá cikánka. [nene] Tady by to chtělo odlehčit i 10 převedením 21 zpátky na Kotlářku místo Radlic, kde je zbytečná. Když už ta 21 musí existovat.
I am the passenger, and I ride and I ride...
WTF
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 14:22:52  
Neregistrovaný host
Demon3:
"Takže vy vážně navrhujete, aby cestující od Řep přijel na Kotlářku a viděl akorát zpětná světla odjíždějící 15, na kterou chtěl přestoupit ? [kladivo]"

To si děláte [zadnice] nebo jen tradičně prudíte? Marně přemýšlím o tom, kdy jsem viděl někoho na Kotlářce vystoupit z 9 a čekat na tu 15. Ale pokud si jedou fakt těsně na zadku, což je tak cca ve čtvrtině případů, tak na Andělu prakticky vždy několik lidí zkouší přeběhnout do té 9. Což je nicméně i v ideálním případě docela výzva i pro poměrně dynamické cestující.
WTF
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 14:27:53  
Neregistrovaný host
Mouser ... když dojde k popisované situaci, tak 15 dojede na Anděla "plná" tak na půl sedaček. Takže nikomu a ničemu moc neodlehčí. Naposledy testováno dnes ráno, ani na tom Újezdě nebyl problém mít volnou sesli. A je to zcela běžný stav.
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 14:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 3-2004
A tak to je u křiklounů se vším. Na cokoliv jsou schopni nahlížet pouze optikou svých potřeb, ale absolutně opovrhují potřebami jiných. Ovšem vymyslet to tak, aby byli spokojení všichni, prostě nelze. Naštěstí to většina chápe.

Jinak fakt v pražské dopravě spatřuju hromadu problémů, ale zrovna 9, 10, 15 a 16 za Andělem mezi nimi nevidím.

Mouser: Tak nějak. [ok]
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 15:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 9-2016
Mouser: Když opustím tu myšlenku, že 135 Spořilov-Florenc jezdila odjakživa a když ji naposledy zrušili, tak padl režim [lol] tak praktické: Úsek Eden-Spořilov je odpoledne dost zaplněný. A jak jsem psal, dnes tam jezdí 2x KB + 1 SD. Omezením na KB + SD by to docela teklo. Na Bohdalci je výstup/nástup tak 10/5 lidí na bus, u Kauflandu tak 15/15, Teplárna 3/0, Spořilov 10/3. Nejplnější z nich je 135, ale ostatní nejsou o moc volnější. Pro cestu na Spořilov je právě trasa Florenc - Náměstí Míru - Spořilov ideální. Zejména to náměstí Míru. Je tam možný přestup na metro i tramvaje (JzP jedou jen tramvaje bez vazby na centrum). Teď by záleželo na tom, jak by vypadalo křížení s tramvajemi vedením mimo NM. Pokud by bylo hrana-hrana, tak OK, jinak to bude zhoršení komfortu. Takže je nutno vyřešit: 1) Kapacitu Eden-Spořilov; 2) Přestup na tramvaje. Přestup tram->bus u Edenu je spíše trest pro cestující.

Kdysi na Spořilov jezdila 135 a 235. Ta 235 stála dvojnásoubnou taxu, ale nestavěla na každé zastávce (expresní linka). Když to zrušily, jezdila tam 135 a 139 (posilová ve špičkách jen na NM). A byly totálně přeplněná i když už na Roztylech jezdilo metro. Aby lidi ze Spořilova dostali na Metro C, zrušili 135 a 139 a místo nich dali 136 na Flóru. Pak přišel rok 89. No a časem začala 135 opět jezdit na Spořilov. Jen původně jezdila Kodaňskou, nezajížděla do Bělocerkevské.
Maxipes_Fík
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 16:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3161
Registrován: 12-2005
OMG zase hledá problém, tam kde není 😎
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 16:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19485
Registrován: 8-2005
Nedovedu si představit, proč by někdo chtěl přestoupit z 9 na 15. Na Malou stranu jedou z újezda dvě proložený linky 12,20 (22,23 nepočítám). Že by někdo chtěl k Čechovu mostu? Proč? Tak snad do Revoluční a na Nám. Republiky, ovšem to ta 9 bude už dávno na Seifertce, takže jet s ní do Jindřišský bude rychlejší. Už Démone začínáš blbnout z toho adorování zaměstnavatele. Dokonce tady někdo nedávno zdůvodňoval kontrolní bod na Poštovce právě proto, aby se tramvaje z Řep neutrhly a nevjely před spoje z Kotlářky. To už jste zase změnili filosofii?
[tramvaj][tramvaj] LINKA 41 CELOROČNĚ: V LÉTĚ DVOUNÁPRAVOVÉ VOZY, V ZIMĚ ČTYŘNÁPRAVOVÉ VOZY. Konec linky 23!!! [satan]
WTF
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 17:20:06  
Neregistrovaný host
On je problém v tom, že ta 15 jede té 9 skutečně více či méně na prdeli, v podstatě s odjezdem 9 od zastávky na tuto najíždí 15 ze smyčky. Když opravdu těsně, je to relativně ok, protože jednak se na tom A dá s jistou dávkou štěstí i přeběhnout, jednak na dalších zastávkách ji čekající za tou 9 vidí a řada z nich se do té plné 9 už necpe, pokud jede na A. Pokud už to tak těsné není, tak je to jako dnes, cesta na Újezd v tramvaji s půlkou volných seslí.

Kdyby fakt jela relativně těsně před 16, tak by jí samozřejmě pomohla, protože by nabrala cestující na A, což by bylo fajn. Ale za výše uvedené situace ti, co mají cíl na A (a popř. dál na Újezd), už jeli tou 9, a ti, co hodlají pokračovat dál na Palačák, do té 15 nepolezou, protože jim je úplně naprd.

Problém tedy není ausgerechte vztah 15 vs. 9, ale vztah plná 9/10/16 z Řep vs. prázdná 15 z Kotlářky, kdy by tato měla jet vždy před (nebo mezi) plnou soupravou z Řep a nabírat cestující, a ne jet tramvaji z Řep na prdeli. Prázdná. Což se bohužel denně děje.
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 18:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15212
Registrován: 10-2004
WTF: Už tak je problém vytvořit v Praze na tramvajové síti takové prokladové schéma, aby proklady fungovaly na většině nejdůležitějších míst. Pro 15 je rozhodně důležitější proklad s linkou 26, poté s linkou 5 a až pak na dalších místech má smysl řešit proklady další.

Mouser: Mě se nelíbí vize procpávat Tvojí linku 175 skrz Vinohrady. Já vůbec nepokládám za vhodné rvát na Florenc linky z dalekých okrajů města, osobně spojení linky 135 a původní 260 považuji za chybu. Autobusy na Vinohradech by měly být pouze jako vykrývací tam, odkud je to daleko na tramvaj nebo na metro a ne složitě centrem protahovat klouby.
Mladějov
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 19:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14441
Registrován: 3-2007
Poté s linkou 5 ? Jako ten fakt, že 15 najíždí na Olšanech ze smyčky vždy dvě minuty za tou obsazenou pětkou, takže jí jede prázdná na zádi celým Žižkovem ?
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 22:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8398
Registrován: 6-2004
Orky: A proto je proklad mezi 15/26 3/5 minut[satan] s tím, že po "díře" jede první 26?
Pátek, 24. ledna 2020 - 06:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8343
Registrován: 2-2006
WTF:
"To si děláte [zadnice] nebo jen tradičně prudíte? "
Nikoliv, dovolil jsem si předložit vlastní názor a na rozdíl od vás nad ním zapřemýšlet. Jiný argument nemáte ?
Káem:
"...Už...začínáš blbnout z toho adorování zaměstnavatele. "
Takže i ty podporuješ tezi že je dobré, aby kratší spoje ujížděly těm delším. Dobrý vědět až se zas v podobnym duchu někde projevíš. [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pátek, 24. ledna 2020 - 06:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 828
Registrován: 4-2006
WTF: Myslel jsem, že to není tak hrozné, ale po nahlédnutí do svého průzkumu jsem musel uznat, že i v něm se jízda těsně za 9 týká poloviny spojů 15. OK, pak tedy posunout 15 o minutu později, aby podle JŘ jela ve stejnou minutu jako 16, protože spoj ze smyčky může odjet z Kotlářky se zpožděním 0s, což spoj z Řep jistě mít nebude. Pomůže to i obsazenosti 15 a i tomu prokladu s 26, který pak vyjde 4-4 (jestli je těch 3-5 dnes pravda, neprověřoval jsem).

Jinak i v dnešním stavu to 16 trochu odlehčuje. Průměrně vozí 15 tak 40 lidí (což je jinak samozřejmě málo, souhlasím), a z Plzeňské obecně cca polovina lidí jede jen na Anděl, takže by jinak jela tou 16. A když srovnáme obsazení 10 a 16, vidíme, že se opravdu liší skoro přesně o těch 20 lidí. A on i rozdíl v průměrném obsazení 90 nebo 110 lidí už je znát. Ale po tom minutovém posunu 15 by to vycházelo ještě lépe.

Makus: Kapacita Eden-Spořilov právě minimálně podle sborníků problém není a 135 je tam naopak nejprázdnější. Přestup na Korunní by hrana-hrana být mohl a měl, a se Slavií by to chtělo něco dělat tak jako tak. Pro začátek minimálně posunout autobusové zastávky co nejblíž ke křižovatce, s tím zřízením Nádraží Eden by to šlo dobře dohromady. [happy] Tramvajová zastávka dc se bohužel rekonstrukcí zabetonovala v odsunuté poloze, tam by bylo přiblížení možné až časem.

Orky: Díky za protiargument. Ale mezi 135 a mou 175 vidím dost rozdíl. Původní 135 byla "samonosná" a sloučení jí spíš uškodilo. Zatímco ta 175 by byla nová nabídka zajímavá i pro místní spojení, ale díky spojení z větší dálky v rozumném intervalu. Nevnímám ji na Vinohradech jako něco nepatřičného. Myslím, že takováhle linka má i ve Slavíkově větší smysl než nějaký místní vymeták, který uživí interval tak 15 minut maximálně, a nikam rozumně nedojede. Takový tam nemusí být vůbec.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Pátek, 24. ledna 2020 - 08:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15213
Registrován: 10-2004
Mladějov: Tak 5/15 už nevyšlo, zrovna u 5 bych čekal, že bude 15 víc přizpůsobená. Ale tady zřejmě vyhrál proklad 5/13.
9001: Udělej to líp, když si myslíš, že je to tak jednoduché.
Mouser: Abys dostal linku z Jiřáku na Perunovu, musíš jí procpat některou z jednosměrek mezi Vinohradskou a je otázkou, jestli by to vůbec dovolili policajti. Zaparkuje tam nějaké delší auto a linka stojí. Musíš vyparkovat dost aut ve Slavíkově kvůli zastávce. A to celé jenom kvůli obsluze Slavíkovy, odkud je to z nejnepříznivějšího místa 570 m, tedy nic tak dramatického. Sem patří spíš vykrývací midilinka pro důchodce než (skoro) páteřní linka.
Pátek, 24. ledna 2020 - 08:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 9-2016
Mouser: Kapacitu Eden-Spořilov sleduji každý týden ve špičce odpoledne. Nevím co říká sborník, ale dost často se v busu i špatně stojí, jak je naplněn. A to ve všech linkách. Dost záleží na tom, jak se za sebe u Edenu poskládají. Obsazenost v jiných časech neznám. Opačně jezdím kolem 20:00, kdy čekám na 213, která moc obsazená nebývá. Toť vše.
Pátek, 24. ledna 2020 - 08:49:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 929
Registrován: 1-2015
Maxipes_Fík:
"OMG zase hledá problém, tam kde není 😎"
To je úděl těhle rádoby novinářů. Dneska kdejaký jouda dělá novináře, to za mého dědy nebylo myslitelné. Tenkrát to byla ale jiná doba.
Mouser:
"linka 175...má i ve Slavíkově větší smysl..."
Ano, souhlas, tady je fakt namístě, aby byla jedna linka odkloněna do Slavíkovy. Ale jenom když bude na Jiřáku přestup hrana x hrana. Jinak je to holý nesmysl.
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."

Jan Masaryk
WTF
Pátek, 24. ledna 2020 - 11:30:59  
Neregistrovaný host
Demon3:
"WTF:
"To si děláte [zadnice] nebo jen tradičně prudíte? "Nikoliv, dovolil jsem si předložit vlastní názor a na rozdíl od vás nad ním zapřemýšlet. Jiný argument nemáte ?
Káem:
"

Mám, tu každodenní zkušenost, o které píšu. Vy jako argument používáte abstraktní teorii o přesedání na Kotlářce z 9 na 15. Což čistě filozoficky je možno připustit, protože v nekonečném vesmíru se již ze samotné podstaty může stát cokoli, v reálu by se ale jednalo o opravdu mimořádnou výjimku, které se mi přes prakticky každodenní stepování na příslušné refýži nepodařilo být svědkem.

Takže má reakce plně odpovídá vašemu pokusu o argumentaci.

Jak vypadá skutečně racionální a věcná diskuze vám ve svém příspěvku 828 velmi hezky ukazuje Mouser, kterému za to děkuji. Ne že bych si ale myslel, že zrovna vám to k něčemu bude.
Pátek, 24. ledna 2020 - 11:44:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8344
Registrován: 2-2006
WTF:
"Jak vypadá skutečně racionální a věcná diskuze vám ve svém příspěvku 828 velmi hezky ukazuje Mouser, kterému za to děkuji. Ne že bych si ale myslel, že zrovna vám to k něčemu bude."
Je dobře že jste si všiml, protože na rozdíl od vás Mouser skutečně nastiňuje možné řešení. Ne že by to tedy zrovna vám k něčemu bylo, protože vy řešení zjevně nehledáte...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!