Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 30. 12. 2019 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 30. 12. 2019

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
P_v
Pátek, 20. prosince 2019 - 21:06:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2307
Registrován: 5-2002
Fkam: Problém není v tom, že by cestující jízdenku znehodnotil, ale že se to za znehodnocení považuje.
Pátek, 20. prosince 2019 - 21:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 11-2012
Fkam: A co děláte, když "motýl mávne křídly" a plány se zbortí jako domeček z karet a není na to předpis? [coze] Mimochodem - já osobně jsem rád, že jezdíte jinde, z takto komisních lidí mám obavu. Z mého hlediska jste takový humanoidní robot, žádná lidskost, jen předpisy, pravidla, bez diskuse...[uhoh] Tak si říkám, jak moc byste se před oněmi zmíněnými 80 lety řídil norimberskými zákony... [uhoh]
Fkam
Pátek, 20. prosince 2019 - 21:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3686
Registrován: 3-2011
No tak tady se pletou dvě věci dohromady
1)lidskost
2)pravidla

To první pochopitelně mám. Například, když přijde děcko, že chce jízdenku, ale zjistím, že mu chybí třeba 20 centů,tak mu to doplatím ze svého a nechám ho jet. Nebo když chtějí cestující, abych jim trochu pověděl o naší dráze, o historii tramvají, tak tu pauzu takhle prokecám a jsem rád, že jiní se něco nového dozvěděli. Nebo když kolegovi dojde papír na jízdenky, taky mu dám ze svých zásob. Lidskost patří k naší práci a ne že ne.

A co se týče pravidel, bez nich by byl svět v chaosu. Proč tedy musíme dodržovat rychlosti v obci, na dálnici. Proč musíme vůbec mít řidičák k řízení, proč musíme dělat zkoušky ve škole.....

Skutečně nezaměňovat porušování předpisů za něco, co někomu může pomoct nebo zlepšit den. Je mi naprosto jasné, že nepochopíte ten německý systém pravidel. A ani to nečekám, každý národ má své.

P_v - na to platí jednoduše "jiný kraj, jiný mrav". Když jsem byl před 14 dny v Turecku, tak jak bylo překvapující, že abych zaplatil mýto pro moje auto za použití jejich dálnic, že si musím koupit tureckou SIM kartu. Taky neokvyklá platba za dálnici, že k tomu potřebuji jejich telefon, z jehož kreditu mi budou odečítat částky za projeté úseky. A taky by někdo namítal, proč to turistům -nemístním takhle komplikovat.

Vždycky mám víceroplánů po ruce. I když jedu na dovolenou, rozplánuji si to tak, abych věděl, co všechno bych rád viděl, ideálně stihl. Podívám se na předpověď počasí, zjistím dopředu přestupy,intervaly, ceny jízdenek a jak to koupit, popř. kde nejdřív peníze rozměnit za jaký výhodný kurz. Jaký hotel vybrat, s jakou polohou vůči středu města, jak s parkováním, kde a za kolik. V tramvaji vždy vozím s sebou nářadí, baterku, abych si lehkou závadu mohl sám pokud možno opravit. Plus kapesní jízdní řády pro cestující, které je docela často chtějí. V peněžence balíček jízdenek, kdybych náhodou potřeboval (nebo někdo jiný). Snažím se sám sobě i druhým usnadnit život a být vždy připraven, kdyby se stalo něco neočekávaného. [satan] A musím zaklepat, že to doposud fungovalo.

(Příspěvek byl editován uživatelem FKam.)
U nás je ještě svět v pořádku.
Pátek, 20. prosince 2019 - 22:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 7-2017
Pokiaľ by bol DPP pro zakaznicka firma, tak mu nepotrvá niekoľko desiatok rokov nainštalovať automaty na lístky akceptujuce kartu, neotravuje ľudí nutnosťou strkať kartu do validatoru pri každom nákupe kupónu, lístky urobí oznacitelne obojstranne a jasne zvýrazní, ktorá časť je na označenie. Zavedie turnikety v metre, rieši meškanie spojov v sieti a rieši palcive problémy.
Pátek, 20. prosince 2019 - 23:47:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2058
Registrován: 12-2007
Velky_sef:
"Pokiaľ by bol DPP pro zakaznicka firma, tak mu nepotrvá niekoľko desiatok rokov nainštalovať automaty na lístky akceptujuce kartu, neotravuje ľudí nutnosťou strkať kartu do validatoru pri každom nákupe kupónu, lístky urobí oznacitelne obojstranne a jasne zvýrazní, ktorá časť je na označenie. Zavedie turnikety v metre, rieši meškanie spojov v sieti a rieši palcive problémy."

Velký šéf, DPP rieši palčivé problémy. No možno nie tak rýchlo, ako by ste si želali. Možno sú iné problémy ešte palčivejší ako Vami spomínané.
A na ozaj ste si istý, že je potrebné mať v metre turnikety? Veď to by znamenalo celkom špecifický spôsob odbavovania pri zachovaní súčasných strojčekov v električkách a autobusoch.
Sú aj iné farby okrem biele a čierne, však?
Pátek, 20. prosince 2019 - 23:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2059
Registrován: 12-2007
Už je to tady. Většina z nás si na dárečky ještě pár dní počká, do DPP dorazily dva už dnes.



Petr_k
Sobota, 21. prosince 2019 - 00:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12937
Registrován: 4-2003
Pokud si ale u řidiče zakoupím jízdenku a tu následně označím ... třeba jsem nerozuměl nebo jsem holt měl slabší chvilku a podobně ... tak jsem dopravci svoji jízdu uhradil a chybně označená jízdenka již nemůže být nijak použita.

On tady uniká od začátku jeden základní prvek: dotyčný si koupil lístek u řidiče, který mu jej vyjel z kasy. Následný hrdinný boj s revizorem nastal až následně, když si jej dotyčný <censored> označil, tak přece měl platit podle označení [biggrin]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Šťastný zákazník
Sobota, 21. prosince 2019 - 14:44:47  
Neregistrovaný host
Fkam ... koukám, že je to čím dál lepší ... "I špinavá jízdenka nebo zmuchlaná může být uznaná jako neplatná." ... takže když mi náhodou ve voze jízdenka spadne a je třeba na podlaze mokro (vemku prší, sněží a pod.), tak je ze mě podle vás černý pasažér také. Vám prostě vůbec nedochází, že jde čistě o to, zda jsem za cestu zaplatil. Pokud ne, je zcela správně, abych byl sankcionován. Pokud ne, tak by mi žádná sankce neměla být udělena. Pokud se mi tedy nepodařilo jízdenku nějak zcela fyzicky znehodnotit, tedy bude vcelku a údaje budou standardně čitelné ... to bych pak už měl smůlu, to ano.

Zcela upřímně, za sebe budu rád když se nevrátíte vůbec nikdy. Na lidi, co zcela abstrahují od materiálního aspektu už to tady dojelo několikrát.

Petr_k ... to, co píšete by bylo v pořádku, o tom žádná, ale není to podstatou diskuze s Fkamem. A pokud vím, tak nikdo vámi popisovanou vyčůranost neobhajoval. Stejně jako považuji za samozřejmé, že pokud by u běžné jízdence došlo k někde tady popisovanému "dvojcvaku", tak platí dřívější čas. Cokoli jiného by byl jasný ojeb a snad nikdo to tu nehájí, já rozhodně ne.
Sobota, 21. prosince 2019 - 14:46:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2782
Registrován: 8-2008
ev.č. 6905


..... 8.3.2006.....


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
yardam
Sobota, 21. prosince 2019 - 16:24:44  
Neregistrovaný host
Obojstranně označitelné lístky tu už byly, někdy mezi lety 2008-2011 a to jen ty z automatu. O ne/možnosti je použít vícekrát na nich nebylo nic psáno, prostě měly šipku a místo k označení na obou stranách lícu. Většina lidí takové lístky stejně označila jen jednou.

Problém letošní série předprodejových jízdenek je ten, že místo k označení je příliš nízké. Některé strojky, především na vlakových stanicích a zastávkách, tisknou příliš vysoko a text se tak okamžitě stává nečitelný.
Kůň
Sobota, 21. prosince 2019 - 17:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 1-2012
yardam:
"Problém letošní série předprodejových jízdenek je ten, že místo k označení je příliš nízké. Některé strojky, především na vlakových stanicích a zastávkách, tisknou příliš vysoko a text se tak okamžitě stává nečitelný.
"

Tak to je průšvih. Za takové označení jízdenky by měli lidi dostávat likvidační pokuty, aby se příště rozmysleli cvakat jízdenky! [lame]
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Sobota, 21. prosince 2019 - 19:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8285
Registrován: 2-2006
Emil Švec:
"Nechápu, proč to tak haníte. Pokud bych byl zaměstnanec opravce, tak by mě velmi mrzelo, že od klávesnice kritizujete mou řemeslnou práci. Je to rarita a relativně levná, plně přizpůsobená provozu. Tak co řešíte..."
Pokud to haní šotouši, tak je to pouze známka toho, že Ekova odvedla práci velmi dobře, za což jí patří dík. [ok]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...

Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Petr_k
Sobota, 21. prosince 2019 - 19:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12938
Registrován: 4-2003
Místo pro označení je nižší asi jen o 2 mm (resp. popisek "místo pro označení" se z prostoru nad přesunul do), problém je v tom, že u označovačů se kvůli zjednodušení údržby sem tam odstraňuje plastový doraz, který má zajistit, aby jízdenka byla označena v označovacím poli a ne někde v půlce.

Šťastný zákazník - ale obhajoval. Dotyčný vemen si z napsaného vytáhl jenom to, co se mu zrovna hodilo, a pak to kolovrátkoval jako rádoby argument, že revizoři při kontrolách a řidiči při prodeji lístků kradou. Kolegů, sestřelených z kas jenom proto, že nad něčím mávli rukou nebo v rychlosti nechtěli odhalovat vychcánkovitost některých takyklientů, znám bohužel víc, než bych byl ochoten připustit.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Sobota, 21. prosince 2019 - 19:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8354
Registrován: 6-2004
Zase trochu zpátky k provozu :-). DPP si nechá v Pražské strojírně vyrábět kola pro tram včetně 15T.

https://www.dpp.cz/spolecnost/pro-media/tiskove-zpravy/detail/278 _1001-dodavatelem-obruci-na-kola-tramvaji-pro-dpp-je-nove-prazska -strojirna
Jenki
Sobota, 21. prosince 2019 - 20:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5535
Registrován: 5-2002
9001:
"DPP si nechá v Pražské strojírně vyrábět kola pro tram včetně 15T."

Za obrábění jednička s hvězdičkou. Ale když už někdo použije sousloví "výroba kol", nějak mi tam chybí informace, odkud kde se pro ten obrobek vezme polotovar - čili nějaká ta pokročilá metalurgie a tváření materiálu za tepla. Výkovky na tramvajová kola / obruče nejsou skladem ani na objednávku v Hornbachu ani ve Feroně.

Samozřejmě - kdo se nebojí, dokáže na bucharu spáchat ledacos.
Raquac
Sobota, 21. prosince 2019 - 22:52:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 12-2007
Je povícero firem, kde se dají takové polotovary koupit. I když to samozřejmě není k dodání do týdne. Mně přijde zajímavější otázka výrobní dokumentace - skoro to vypadá, že DPP oficiálně vlastní výrobní dokumentaci ke kolům. To vypadá na nějakou ne úplně standardní dohodu s dodavateli.
Neděle, 22. prosince 2019 - 13:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 555
Registrován: 7-2017
5735- turnikety v metre by dokázali odfiltrovať mnoho problémov a lístky nie su problém, aj tak yie súčasne sú nanič, ked narozdiel od väčšiny sveta nie su úplne blbuvzdorne. Problémy sa dnes dajú riešiť paralelne a DPP ma dostatok oddelení, aby zvládol viaceré riešiť naraz. Ono sa netýkajú všetky len jedného oddelenia.
Neděle, 22. prosince 2019 - 14:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 4-2005
Na T2 se těším. Teď ještě pořídit K2 a máte to komplet:-) Máme jich v Brně ještě dost.
Neděle, 22. prosince 2019 - 15:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1635
Registrován: 10-2010
Zrychlovačové K2 jsou v Brně už poslední dvě. Plus retro 1123 a vrak 1095 v TMB.
Neděle, 22. prosince 2019 - 15:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 12-2007
Velky_sef:
"5735- turnikety v metre by dokázali odfiltrovať mnoho problémov a lístky nie su problém, aj tak yie súčasne sú nanič, ked narozdiel od väčšiny sveta nie su úplne blbuvzdorne. Problémy sa dnes dajú riešiť paralelne a DPP ma dostatok oddelení, aby zvládol viaceré riešiť naraz. Ono sa netýkajú všetky len jedného oddelenia."

Prosím pekne, aké problémy odfiltrujú turnikety? Ak má byť spoločná tarifa pre celú MHD, tak bude nutné vpustit cez turniket aj tých, ktorý majú cestovný lístok z električky či autobusa ako aj tých čo majú predplatné cestovné. Hádam, že by turnikety skôr vyrobily kupu nových problémov.
Neděle, 22. prosince 2019 - 15:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 12-2007
Kondra89:
"Zrychlovačové K2 jsou v Brně už poslední dvě. Plus retro 1123 a vrak 1095 v TMB."

Myslím, že bude stačit, když nám (Praze) v Brně přenechají prostřední podvozek.
Neděle, 22. prosince 2019 - 16:52:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 131
Registrován: 6-2016
... a prečo tu píšete cudzím jazykom. Tady je úřední jazyk český. Verstehst du mir? Do you understand me??
Neděle, 22. prosince 2019 - 17:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369
Registrován: 4-2019
honzanr:
"... a prečo tu píšete cudzím jazykom. Tady je úřední jazyk český. Verstehst du mir? Do you understand me??"
Na diskusní fóra si může psát každý jakým jazykem chce. Nanejvýš riskuje, že mu někdo nebude rozumět. I když Čecha, který by nerozuměl slovenskému textu, jsem ještě nepotkal a ani jsem o takovém exotovi neslyšel.[kladivo]
Fkam
Neděle, 22. prosince 2019 - 17:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3687
Registrován: 3-2011
pdk:
"honzanr:
"... a prečo tu píšete cudzím jazykom. Tady je úřední jazyk český. Verstehst du mir? Do you understand me??"Na diskusní fóra si může psát každý jakým jazykem chce. Nanejvýš riskuje, že mu někdo nebude rozumět. I když Čecha, který by nerozuměl slovenskému textu, jsem ještě nepotkal a ani jsem o takovém exotovi neslyšel.[kladivo]"

Tak to si mě přidejte do seznamu. Já slovensky rozumím jenom v Bratislavě a ne všechno. V Košicích jsem nerozuměl vůbec.
U nás je ještě svět v pořádku.
Emil Švec
Neděle, 22. prosince 2019 - 17:41:50  
Neregistrovaný host
Mě si taky přidej... Pokud je to slovensky a nad 2 řádky, příspěvek přeskakuji. Přiznám se, že občas užívám překladač na vybraná slova
Neděle, 22. prosince 2019 - 18:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556
Registrován: 1-2006
honzanr 131: 'Verstehst du mich' ist richtig. Jemanden verstehen...
Neděle, 22. prosince 2019 - 19:43:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8356
Registrován: 6-2004
Fkam: Ač jsem v tomhle směru docela jantar, tak první den co na mě pořád mluví někdo slovensky se už normálně chytám a to i na Východě [proud]

honzanr: Chyba lávky :D Podle Správního řádu, lze se státními úřady lze komunikovat i slovensky včetně dokumentů... Stejně to je myslí mi na Slovensku. :-).


pdk: Asi tak...
poznámka
Neděle, 22. prosince 2019 - 19:53:22  
Neregistrovaný host
Na Slovensku mají zákon o státním jazyku, takže myslíte špatně.
Neděle, 22. prosince 2019 - 20:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8358
Registrován: 6-2004
poznámka: Tak jsem googlil a našel jsem, že češtinu úředně stále částečně uznávají.
EIO
Neděle, 22. prosince 2019 - 20:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 5-2017
Fkam

Ta ňeznam čomu ši vof košicoch ňemohol rozumic? Šak sebe vipijme a potym budze šicko jasne jak mešac na oblohe ta ňe...[biggrin] Kým nepostavili železiarne tak sa tu vo veľkom mondokovalo a dvojjazyčné nápisy tu existovali ešte začiatkom 60. rokov minulého storočia ...[happy]

Áno, češtinu uznávame: Osoba, ktorej materinským jazykom je jazyk spĺňajúci požiadavku základnej zrozumiteľnosti z hľadiska štátneho jazyka, môže v úradnom styku s orgánom podľa odseku 1 a v úradnom styku s právnickou osobou podľa odseku 1 používať svoj materinský jazyk. Orgány a právnické osoby podľa odseku 1 sú povinné prijať listinu v jazyku spĺňajúcom požiadavku základnej zrozumiteľnosti z hľadiska štátneho jazyka, ak ide o listinu vydanú alebo overenú príslušnými orgánmi Českej republiky.
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

Poškodený bol smrteľne zranený a jeho liečenie potrvá šesť až sedem dní.
J. Spišiak, ex Policajný prezident SR [kecal]
Fkam
Neděle, 22. prosince 2019 - 20:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3688
Registrován: 3-2011
Tak já se Slovenštinou opravdu přijdu ojedinělě do kontaktu. Jinak Slovensko mám rád, i Slováky. Ale naposledy jsem zažil Slováka v tramvaji minulý rok a to jsme se oba bavili německy, protože jsme si našimi rodnými řečmi prostě nerozuměli [biggrin]

A to ještě není tak zajímavé, jako když přijede Němec z Bayern k nám do Thüringen a to nejen já mám problém rozumět německy, ale i zdejší Němci [biggrin]

Já jsem člověk, který nezažil společný stát, takže asi to je důvod, proč Slovákům moc dobře nerozumím.

(Příspěvek byl editován uživatelem FKam.)
U nás je ještě svět v pořádku.
Neděle, 22. prosince 2019 - 20:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 10-2012
Já teda kdysi ani nerozuměl, o čem se baví dva dědové v lokálce jedoucí do Olomouce.
Slova, ne činy!
WTF
Neděle, 22. prosince 2019 - 23:16:23  
Neregistrovaný host
Já byl na Slovensku za totáče každou chvíli a rozumím prakticky všechno, s výjimkou jooo specialit. Ale třeba zrovna na tom východě to někdy bylo fakt hardcore, tam se občas nechytali ani kluci z Blavy. Nehledě na to, že jednou tam kamarád dostal málem přesdržku, když si právě v Košicích kupoval noviny ... česky:-).

Další věc je ta, že cca třetina Slovenska je v podstatě Maďarsko a se slovenštinou je tam člověk ještě víc marnej než s češtinou. Na nás aspoň nejsou nasraní za okupaci:-))).
EIO
Pondělí, 23. prosince 2019 - 12:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 5-2017
WTF

No to kamarát zažil peknú príhodu v Moldave nad Bodvou. Nakupoval čosi v obchode u vietnamca a došla tam nejaká baba a začala na vietnamca po maďarsky. A ten na ňu z fleku vyletel, že: "Na Ťľovenťku po ťľoveňtky!" Baba stíchla, len chvíľu nemo čumela a radšej odišla. [biggrin]
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

Poškodený bol smrteľne zranený a jeho liečenie potrvá šesť až sedem dní.
J. Spišiak, ex Policajný prezident SR [kecal]
Pondělí, 23. prosince 2019 - 16:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 1-2013
WTF: Na nás aspoň nejsou nasraní za okupaci:-))).
Patřím k těm dříve narozeným, vojákoval jsem na Slovensku (i na cimře se mnou bylo pár východňárů) a vím, že někteří obyvatelé jižního Slovenska vítali maďarské vojáky jako osvoboditele (bez ironie).
Omlouvám se za tento příspěvek ve vlákně Tramvaje v Praze, ale když už na to přišla řeč...
Pondělí, 23. prosince 2019 - 16:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5936
Registrován: 7-2011
Cheche, někteří borci se tu vymezují proti slovenštině, ale zároveň se učí anglicky, "aby se domluvili"...[crazy] [biggrin]
Pondělí, 23. prosince 2019 - 17:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8966
Registrován: 5-2002
Bobík: Já se na Moravě také raději domluvím anglicky .-) To jejich včil či henka nebo stařenka a dokonce zemáky nebo erteple... A tu slovenštinu jsme alespoň "brali" v televizi a hádám občas ji slyším i v té dnešní a není tam kupodivu překlad s titulky jako v té čínské.
Náhradník
Úterý, 24. prosince 2019 - 02:22:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 4-2011
Písnička od Suchý a Šlitr z roku 1965. Nevíte číslo tramvaje? Jezdilo se v té době běžně na tyčové sběrače?

Náhradníci - Lidé žijí své životy vzdáleně z pohodlí svých vlastních domovů přes robotické náhradníky ...
Úterý, 24. prosince 2019 - 07:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8967
Registrován: 5-2002
Pantografy na starých tramvají, to je až závěrečná epizodka v 70.letech. Zlom byl podle mě rok 1971.
99999
Úterý, 24. prosince 2019 - 09:29:01  
Neregistrovaný host
Ustanovení zákona o státním jazyku platí pouze pro styk s orgánem veřejné moci. Ohánět se na veřejně přístupném internetovém fóru státním jazykem je zcela zbytečné a hloupé. Ale pokud je to takový obrovský problém, tak si založte vlastní diskusní fórum a tam si to dejte do podmínek.
Úterý, 24. prosince 2019 - 11:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 6-2004
Pantografy se na staré vozy začaly dosazovat koncem let 60., když se objevily první pantografy s úzkou základnou, které se vešly na nástřešek (pantografy běžného provedení byly už předtím používány u služebních vozů, kterým byl nástřešek odstraněn). Ale postup rekonstrukcí souvisel mimo jiné s úpravami na trolejovém vedení. Např. na trati z Budějovického nám. na Kačerov, o které se vědělo, že se bude rušit, trolej pro pantografy upravená nebyla a když se na noční 14 začaly vypravovat vozy T3, musely obracet na Budějovickém nám. a v tomto úseku v noci jezdil navazující pendl s tyčovým sběračem. Pantografy na vozech z Pankráce a Kobylis (používané mimo jiné pro linky 3 a 14 na Kačerov) se tak mohly objevovat až po zastavení provozu na zmíněné trati. A poslední "kladka" v běžném provozu dosloužila v polovině května 1971 na voze 2122. Pak už zůstala jen u "mazače" č. 4049 až do jeho rekonstrukce.
Úterý, 24. prosince 2019 - 13:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8968
Registrován: 5-2002
Mohu potvrdit, mám doma poznámky z konce roku 1971, že uprostřed noci na konci roku 1971 přijela na Petřiny stará tramvaj ještě s tyčovým sběračem. A byl to ten "bludný holanďan" vůz 4049. Tedy to už byla vyjímečnost, všechny ostatní staré vozy už měly pantografy.
Úterý, 24. prosince 2019 - 19:46:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5938
Registrován: 7-2011
Drazí přátelé i nepřítelé. Vy mě taky. [andel] [satan]
A hlavně doufám, že budete dneska sedět doma na zadku. Celej rok do kostela nepáchnete, tak žádný courání. Kdo vás má furt vozit. [biggrin]
Úterý, 24. prosince 2019 - 20:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 11-2007
Nevěděl jsem, že Mazačka 4049 měla přezdívku Bludný holan'dan. Bohužel skončila s odřezanou okenní částí z důvodu úpravy na Vyhlídkový vůz po vzoru 500, která se neuskutečnila. [sad]
Úterý, 24. prosince 2019 - 21:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 557
Registrován: 1-2006
Mahel: On už byl pár let před ukončením provozu tyčových sběračů pro ně nepřístupný Hloubětín. Trolej byla upravena tak, že v řadě míst neměla už ani pavouky nad výhybkami a křížením. Konkrétně pamatuji obracení na Harfě (původně trojúhelník a pak bloková smyčka). Ale to už Hloubětín měl jen čtyřnápravové vozy.
Úterý, 24. prosince 2019 - 22:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 6-2004
Takových míst bylo postupně po Praze víc, já vím třeba o vnitřní koleji ve smyčce Spořilov nebo o areálu ÚD Hostivař. Ono to pro tyčový sběrač jako takový ve většině míst sjízdné bylo, jen se sběrač musel překládat. případně stáhnout a kritické místo přejet setrvačností. Tak byla např. řešena jízda průvodu historických tramvají v září 1975, kdy už byla předělaná většina trolejové sítě a už se pouříval nový typ "sekcí", které pro tyčový sběrač sjízdné nebyly. Teprve později dostaly historické vozy adaptér.
Naproti tomu při rekonstrukci tehdejší Leninovy (dnešní Evropské) se v roce 1967 počítalo s napínáním troleje, k tomu byla instalována potřebná závaží na některých sloupech, ale do života to uvedeno nebylo, protože ve vokovické vozovně byly kromě T3 také staré vozy, v onom roce 1967 ještě všechny s tyčovými sběrači a po změně sběračů už na to nikdy nedošlo..
Úterý, 24. prosince 2019 - 22:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8360
Registrován: 6-2004
Mahel: Tak ona tak jezdí T2 6002 na historických jízdách pravidelně [proud][proud]
P_v
Středa, 25. prosince 2019 - 10:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 5-2002
Mahel: I v průvodu v roce 1975 jezdily připřažené vozíky s obsluhou sběrače, nebo jak dělali to stažení za jízdy?
Středa, 25. prosince 2019 - 11:13:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2182
Registrován: 6-2004
9001: a taky 5001. Ten adaptér nejde použít na čtyřnápravové vozy, které mají jinou konstrukci sběrače a hlavně sběrač v jiné poloze vůči pojezdu.

P_v: Pokud si vzpomínám, u sólo dvounápravových vozů hlídal sběrač průvodčí stojící na zadních schůdcích, před nějakým "uzlem" na troleji sběrač stáhl, dané místo vůz přejel setrvačností, pak zastavil a sběrač se nasadil. U souprav byla obsluha sběrače na přední plošině vlečného vozu, kde bylo demontováno čelní okno, takže se sběrač dal při troše snahy znovu nasadit i za jízdy.
Pondělí, 30. prosince 2019 - 09:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 9-2016
Že se ještě vracím k těm turniketům v metru. Jako student SPŠ jsem je zažil. A mohu se přiznat, že tolik jízd s nezaplaceným nebo méně zaplaceným jízdným jsem již nikdy poté nezažil. Takže jak to fungovalo: Tarif byl nepřestupný, platilo se za každý spoj koruna. V metru bylo možno jezdit tak dlouho, dokud cestující nevyšel za turniket. Ve stanici bylo několik turniketů. Po vhozené koruny zůstal otevřený a mohlo se jím projít. Pokud se koruna nevhodila, při průchodu první fotobuňkou se prudce zaklaply zábrany. O zaplacení nebyl vydán žádný doklad. Takže jakmile se cestující dostal za turniket, nebylo možno zkontrolovat, zda má zaplaceno nebo jede na černo. U stanoviště dozorčího byl průchod. Kdo měl "tramvajenku" tak ji ukázal a šel tímto průchodem. Cestujících s tramvajenkou nebylo mnoho. Jenže když např. na IPP prošel stý cestující s tramvajenkou během deseti minut, tak dozorčí již jen tupě zíral. Prostě nebylo v silách nikoho udržet pozornost. To vědělo i vedení firmy a neumělo s tím nic dělat. Pak stačila jakákoliv legitka s fotkou, a dalo se projít. Pro ty, co neměli korunovou minci tam byla kasička, do které se nasypaly drobné do výše jízdného. A to byl opět zdroj úniku tržeb. V tom frmolu dozorce nestihl postřehnout, zda jsem tam nasypal deset nebo jen šest desetníků. A nebo žádný, když se náhodou nedíval. Kromě jiného ještě měl sledovat kamery na nástupišti. Takže tam byl spíše formální. A jakmile jsem byl za turnikety, tak jsem nemohl být kontrolován.
Pokud by se zavedly znovu, byl by to velký krok zpět. Možná začátek konce MHD. Takže si vezměme tu IPP. Existuje jízdenka papírová (více druhu), na kartě (lítačka) nebo v mobilu (SMS nebo předplatné). Když zavrhneme variantu, že by bylo potřeba v metru platit vždy znovu, tedy že by zde neplatilo předplatné ani jiný platný jízdní doklad, tak by systém musel umět všechny typy jízdenek vyhodnotit. A co s jejich platností? Bude mi platit třeba ještě 10 minut. Na hlavní nádraží s ní dojedu, do Letňan už ne. Jak bude toto řešeno? Cestující s dítětem do 3 let jezdí zdarma. Bez něho ne. Jak systém toto vyhodnotí? Důchodce, invalida? Takže nakonec by se ukázalo, že skrz turnikety jde třeba jen 1/5 cestujících. Zbytek má zaplaceno jinak. Takže by byla potřeba kontrola. Turniket by také musel také vydat doklad, aby se dalo po cestě metrem pokračovat busem (nebo minimálně jako doklad pro služební cesty). Není možno vhodit pouze jednu minci. vždy je potřeba minimálně tří mincí. Ty musí umět turniket vyhodnotit. Poté vytisknout doklad. Turnikety by využívali spíše ti, co zde jezdí málo. Výsledkem je, že by turniket odbavil jen pár cestujících za minutu. A např. na Hlavním nádraží by taková to kapacita nestačila. Ale při určité konstelaci ani na IPP.
Oni sice turnikety v různých městech Evropy i světa jsou a fungují. Jenže to by znamenalo zcela změnit systém tarifů a přepravy v Praze. Pro místní by ale znamenal zhoršení. Což by vedlo k jejich odlivu. A turisté to nespasí. Navíc, když jsem jako turista byl někde v Rakousku, raději jsem si koupil např. Salcburskou kartu. Zdarma MHD, zdarma památky. Takže ani tak bych turniket nevyužil.
Pokud někdo najde řešení na mnou nastíněné otázky, rád si jej vyslechnu. Ale bez uspokojivého vysvětlení všech (skoro všech) problémů nemá smysl o tom uvažovat.
WTF
Pondělí, 30. prosince 2019 - 10:14:50  
Neregistrovaný host
Zhoršení by to pro místní neznamenalo žádné ... prostě by v tom zdejším plastovém bazmeku byl čip, projdu turniketem a při průchodu pípnu, zdržení žádné. Ve Washingtonu to funguje zcela bez problémů, akorát tam jsou karty kreditní a ne časové (což je tam logické, cena za jízdu je stanovena podle její délky). Nebo tedy jsem si časových nevšiml, ale já jsem tam byl vždy tak max na 10 dní a moc jsem ten jejich tarifní systém nestudoval.

Tím nijak neoroduji za zavedení turniketů, jen dávám příklad, že zrovna v metru to není nejmenší problém zavést. Ve Státech a Kanadě jsem v metru na turnikety narazil snad všude, i když samozřejmě systémy jsou různé, tokeny v NY v devadesátkách (to jsem tam byl poprvé a snad i naposled:-) byly fakt bizár i na ty devadesátky. I když ono celé metro v NY bylo takový svět sám pro sebe:-))).
Lc_736__c_954
Pondělí, 30. prosince 2019 - 10:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6420
Registrován: 6-2006
Soupravu 8252+8564 náhodou někdo nezachytil ? [fotic]
Pondělí, 30. prosince 2019 - 11:50:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 9-2016
neregistrovaný host: Váš čip-píp je sice rychlý, ale neřeší problém papírových a SMS jízdenek. To se sice týká většinou přespolních (jednorázové cesty).
Pondělí, 30. prosince 2019 - 13:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 3-2007
[fotic]

Vokovice!

Anvilia *2007
Pondělí, 30. prosince 2019 - 14:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8367
Registrován: 6-2004
Malá rýpavá. Když vidím tu 22 Vypich na NH. To DP znovu prošlo provozovat spoje NH-Vypich/Radošovická-BH?

Vím, že jeden čas kvůli tomu byla trochu bouře...
Smithers
Pondělí, 30. prosince 2019 - 14:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 694
Registrován: 12-2007
Proč bouře? To je naopak výhoda metrolinky s pásmováním, že jí můžu prokladově líp poskládat. Teď je trvalý stav, takže polohy spojů určuje ROPID.
Fkam
Pondělí, 30. prosince 2019 - 16:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3690
Registrován: 3-2011
Včera jsem byl v Praze a tak jsem chtěl být světový a zaplatit jízdenku v tramvaji kartou (ačkoliv jsem odpůrce tohoto způsobu) no a mojí kartu to nechtělo. To bere jenom české karty ? Kamarád s českou kartou problém neměl. [nene]
U nás je ještě svět v pořádku.
Pondělí, 30. prosince 2019 - 19:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 10-2012
V 97', když jsem byl se známým jako chudý student v Paříži, jsme v podzemce narazili na turnikety. No ten známý využil toho, že ve stanici kde jsme vždy večer nastupovali, měl černoch v kukani půlnoc, tak se svou výškou a štíhlostí turniket vždy obelstil, já musel platit tuším vždy 5 franků, což bylo asi 40Kč, v době, kdy v Praze stál obdobný lístek snad 12Kč.
Slova, ne činy!
Jenki
Pondělí, 30. prosince 2019 - 19:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5540
Registrován: 5-2002
Pokud je karta vydána pod německo - rakouským karetním "trucsystémem" známým pod názvem EC-karte, resp. Girocard, který je poněkud odlišný od "čistého" VISA / Mastercard systému evropského standartu EMV, tak to projít nemusí. To ale není problém DP Praha (nebo DP Ostrava, kde už se to taky projevuje), ale toho, že soudruzi ze SRN mají svůj nestandardní standard.

Např. ještě před pár lety bylo prakticky nemožné s "neněmeckou" kartou v DE zaplatit v sámošce, ale v bankomatu problém nebyl. V posledních letech se to ale výrazně zlepšuje. Itálie, Francie, Rusko, Ukrajina, Švédsko - platby i výběry naprosto v pohodě i s první neembosovanou kartou Visa Electron co jsem měl kolem roku 2000.

Podobný (a mnohem větší) problém je ve vazbě EU x USA, kde je vzájemná (ne)kompatibilita platebních mnohem větší (a hlavně nepředvídatelná). Evropská karta v USA - embosovaná, neembosovaná, debetní, kreditní - úspěšnost tak 30%. Americká karta v EU bývala v pohodě, dokud se v Evropě nezačalo "hrát" na čip a PIN, zatímco amíci furt "jeli" na magnetický proužek a podpis (což je zase totálně mimo mísu pro evropské uživatele).

O Asii nemluvě, mimo turistické destinace a letiště v Číně úspěšnost v platbách 0% a výběr tak 10%...
Pondělí, 30. prosince 2019 - 19:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5939
Registrován: 7-2011
9001:
"To DP znovu prošlo provozovat spoje NH-Vypich/Radošovická-BH?

Vím, že jeden čas kvůli tomu byla trochu bouře..."
Bouře byla, protože jeden čas se jednalo o všechny spoje, tedy z NH (resp. od NH až po Nádraží Strašnice) se nešlo bez přestupu dostat dál, než na Vypich. Teď se to všech spojů netýká a je to rozházený. Jedno pořadí klidně udělá BH-Rad-Vypich-NH-BH.