Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 22. 5. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 22. 5. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 16. května 2023 - 16:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 5-2002
Ad Bram: Doba se poněkud změnila. Divoký sever se transformuje, Slováků pracuje v Teplicích i Ústí dost, na UJEP mám Slovenských kolegů i studentů také nezanedbatelně a Slovensko je také významný turistický cíl.
Jeden (nebo dva) přímé ubytovací vozy by opravdu situaci řešily, v případě většího zpoždění by se poslaly následujícím vlakem. Přepojování se vcelku běžně děje, to snad není takový problém.
Do ÚL by se snad mělo vejít 7 vozů.
Úterý, 16. května 2023 - 16:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15158
Registrován: 4-2003
Chomutovák:Doba se poněkud změnila. Divoký sever se transformuje, Slováků pracuje v Teplicích i Ústí dost, na UJEP mám Slovenských kolegů i studentů také nezanedbatelně a Slovensko je také významný turistický cíl.

Dá se to mnohem lépe řešit pomocí přestupu v Praze, zejména pokud jde o Ústí nad Labem. Teplice, Most, Chomutov, Karlovy Vary apod. mají také dobré autobusové spojení do Prahy, není tedy nutné do Prahy jet vždy vlakem. Je to dokonce nezávislé na pádu stromu na trolej [proud].


Jeden (nebo dva) přímé ubytovací vozy by opravdu situaci řešily, v případě většího zpoždění by se poslaly následujícím vlakem. Přepojování se vcelku běžně děje, to snad není takový problém.

Jenže to přepojování už se tak vcelku běžně neděje, naopak se to mnohem častěji řeší přestupem cestujících z vlaku na vlak. Když s sebou cestující hodí, stačí na to deset minut, kdežto na přepojování vozů mezi vlaky je třeba času poněkud víc [sad].


Do ÚL by se snad mělo vejít 7 vozů.

Nevejde, pokud se přepřahá. S odřeným uchem by se tam vešel sedmivozový vlak pouze s jednou lokomotivou, což ale znamená použití řídícího vozu. Kolej č. 3 je dlouhá 215 metrů, sedm vozů délky 26,4 m má dohromady bez nějakých drobných 185 metrů a vectron k tomu má 19 metrů, tedy nějakých 204 metrů. Pokud se akceptuje dojezd až nějaké tři metry před návěstidlo (což ale být nemá), tak to s odřeným uchem opravdu vyjde (aby také bylo vidět na návěstidlo na opačné straně vlaku). Ovšem v situaci, kdy se na tuto kolej mají vejít dvě lokomotivy (protože se přepřahá), pětivozový Interjet a dva přímé vozy ze Slovenska, tak to už bohužel nevychází [nene].
Úterý, 16. května 2023 - 18:39:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 479
Registrován: 6-2016
Bram:
"Hlavním (nikoliv však jediným) problémem přitom je, že místo malého Chebu a ještě menších Františkových Lázní není město alespoň o velikosti Plzně."
Severočeská hnědouhelná pánev má kolem 300 tis. obyvatel, což je víc, než samotná Plzeň. Navíc tam žije nemalý počet lidí slovenské národnosti, těch, co mají na Slovensku příbuzné, nebo těch, co rádi jezdí na Slovensko z jakýchkoli důvodů, takže poptávka po cestování ze Sudet na Slovensko není nulová. Je škoda, že ze severních Čech nejenže není přímé spojení na Slovensko, ale není ani žádné přímé spojení do Brna, Ostravy nebo Olomouce.

A co se týče plzeňské větve, tak v případě obnovení Excelsioru nebo Metropolu (který jezdíval souběžně s Excelem) chybí pouze vlak ve 4 ráno z Prahy do Plzně, který je možné zavést namísto expresu v 5:45, který můžeme zrušit, resp. soupravu Ex 362 vést jako zastávkový R místo R 778.

Trochu mě fascinuje, že pro řadu lidí tady na K-reportu jsou noční vlaky jako Excel nebo Metropol zbytečné a drahé, ale že na řadě hlavních tratí jezdí spousta nadbytečných denních rychlíků/expresů (Ex6, Ex7, R20, v budoucnu R9), které stojí násobně víc než dotovat 2-3 páry mezistátních nočních vlaků – to nikomu nevadí.
Bram:
"A rozhodně nepřipadá v úvahu, aby se ústecké hlavní nádraží míjelo jen proto, protože se tam vlak nevejde a lidé pak skákali do výhybek na ústeckém západním nádraží, což je akorát neskutečně odporná drážní [zadnice]"
Jako uznávám, že ústecké západní nádraží je nic moc, ale u 1 páru vlaků denně by se to možná dalo skousnout, jednu dobu R15 na ÚnL-západ skutečně zastavovaly [blush] (zřejmě byla na hlavním nějaká výluka).
Mladějov
Úterý, 16. května 2023 - 19:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19641
Registrován: 3-2007
>rozhodně nepřipadá v úvahu, aby se ústecké hlavní nádraží míjelo jen proto, protože se tam vlak nevejde a lidé pak skákali do výhybek na ústeckém západním nádraží, což je akorát neskutečně odporná drážní [zadnice]

Znám tvé často velmi expresivní vyjadřování, zvláště když chceš něco prosadit, každopádně jsem odtud včera okolo 14h cestoval a je tam čistá čekárna, pokladna (zdravím J.M. [wink]), automaty na kávu, bagety a další pochutiny, lavičky uvnitř i venku, pragotron, ba i živá výpravčí, které se lze případně zeptat, a jediný peron, netřeba někde lézt do podchodu, zastávka MHD před nádražím, do výhybek se tam dávno neskáče - za mne tedy uživatelsky příjemnější nádraží, než celé Ústí Hlavák, kde byla vypnuta (v tuhle dobu!) většina eskalátorů a lidi po nich drtě v zubech nadávky, běhali.

Samozřejmě na Hlavák s tranzitními vlaky zajíždět, já jen když se tak rozohňuješ.
Úterý, 16. května 2023 - 19:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4090
Registrován: 6-2019
Ale, ale, známý kolenovrtný západočeský zamec Správy železnic se nám dostává už pěkně do varu [proud]. Tak to mne upřímně těší, takový úspěch jsem vskutku nečekal [biggrin].

Ano, i ta drahota Excelsioru byla na pořadu dne, protože u mezinárodní pokladny se cestující dozvěděl vždy pěknou raketu v podobě mezinárodního jízdného. O slevách musel cestující vědět, pokladní neměli povinnost nabídnout cestujícímu nejlevnější jízdenku a také se po nich chtělo, aby o slevách pomlčeli, pokud o slevách nezačal hovořit cestující a ještě se musel připomenout s konkrétní slevou.

Od kolenovrtného zamce Správy železnic (dříve SŽDC a ještě dříve ČD), který na Slovensko jezdil zásadně na přirozený jízdní doklad, zní pohádky o nákupu jízdenek, které si ale nikdy nekupoval, velice vtipně a upřímně [proud].

A o neakceptování rakety v podobě mezinárodního jízdného platícími cestujícími, které do vlaků vydávaly mezinárodní pokladny ČD, svědčilo zhruba před zhruba patnácti a více lety velké množství dálkových autobusových linek jedoucích na Slovensko. Dnes už po těchto linkách většinou ani pes neštěkne, ale tehdy to byl naprosto běžný způsob dopravy na Slovensko, neb vlak byl drahý a pokud k tomu ještě přistoupilo porovnání komfortu v klimatizovaném autobusu a v neklimatizovaném osmimístném kupé pro pohodlné cestovaní dvou osob ve voze řady B, byl tehdy autobus jasná volba a to i pro většinu mých známých a kamarádů


Duševní mrzák se spolehlivě pozná podle řešení osoby namísto souvislostí.
a, ty tarify z let, kdy 420/421 jezdily, mám za zády v knihovně a nahlédnutí do nich mě stálo asi tak tři minuty. Vy jste nepředložil k údajné drahotě vůbec nic.
b, pochopitelně byly i doby, kdy jsem si jízdné plně platil a to dokonce i mimoevropské cesty (to ovšem ještě vysírač Bram říkal hovínku papů)

á se to mnohem lépe řešit pomocí přestupu v Praze, zejména pokud jde o Ústí nad Labem. Teplice, Most, Chomutov, Karlovy Vary apod. mají také dobré autobusové spojení do Prahy, není tedy nutné do Prahy jet vždy vlakem. Je to dokonce nezávislé na pádu stromu na trolej
Vydávat přestup za výhodu, to už vyžaduje značnou lobotomii.

Výstup jen z určených vozů se umí nejen v ČR, ale asi všude ve vyspělých zemích. Prostě průvodce ty vystupující či nastupující sám aktivně provede skrze soupravu k vyhovujícím dveřím. Dobrý den.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 16. května 2023 - 20:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2843
Registrován: 1-2006
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Výstup jen z určených vozů se umí nejen v ČR, ale asi všude ve vyspělých zemích. Prostě průvodce ty vystupující či nastupující sám aktivně provede skrze soupravu k vyhovujícím dveřím. "
Obávám se, že pochodové cvičení cestujících nevyřeší fyzikální problém soupravy, která by pro svou délku (převyšující délku šturcové koleje) stála i na výměně, přes kterou má následně odjet do druhého směru.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 16. května 2023 - 20:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5717
Registrován: 6-2010
Trochu mě fascinuje, že pro řadu lidí tady na K-reportu jsou noční vlaky jako Excel nebo Metropol zbytečné a drahé, ale že na řadě hlavních tratí jezdí spousta nadbytečných denních rychlíků/expresů (Ex6, Ex7, R20, v budoucnu R9), které stojí násobně víc než dotovat 2-3 páry mezistátních nočních vlaků – to nikomu nevadí.

Metropol se přes Prahu vrátí, ale myslíte vážně obnovení rychlíku Cheb-Košice? Vážně ČD chtějí dotovat další R z Prahy do Ostravy ještě v tak okrajovém čase? Vždyť byl zrušen i sezónní spoj Praha - Košice, nedělní spoj Ostrava-Praha apod. Má vůbec o další takový rychlík zájem MD SR? Co soutěže na linky, které už proběhly a dopravce tam v rámci oběhu nasazuje vozy?
Úterý, 16. května 2023 - 20:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5718
Registrován: 6-2010
Jako ona byla pěkná doba, kdy kdejaké město spojoval spací vůz. Doba se ale změnila. Dříve těch vozů taky bylo spousta. Dnes dopravce pod svou obchodní značkou se snaží držet nějaký garantovaný konfort na všech linkách. Ztoho důvodu pak nelze čekat, že naráz začne nasazovat staré Wlaby.

Mimo sezónu taky není problém sehnat volné místo v nočním spacím vlaku Praha-Košice (ČD, Regiojet). Ztoho plyne, že další vlak není potřeba. V sezóně by se dalo přidat asi všude, ale kdo bude kupovat vůz, který zařadí 3 měsíce v roce? Ano, taky bych rád viděl, aby z Prahy bylo spojení nočním vlakem různě po Evropě, ale bohužel je třeba si zvykat na spojení s přestupy.
Úterý, 16. května 2023 - 20:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 480
Registrován: 6-2016
Tom754:
"Metropol se přes Prahu vrátí, ale myslíte vážně obnovení rychlíku Cheb-Košice? Vážně ČD chtějí dotovat další R z Prahy do Ostravy ještě v tak okrajovém čase? Vždyť byl zrušen i sezónní spoj Praha - Košice, nedělní spoj Ostrava-Praha apod. Má vůbec o další takový rychlík zájem MD SR? Co soutěže na linky, které už proběhly a dopravce tam v rámci oběhu nasazuje vozy?"
Excelsiorem jsem sice nikdy nejel, ale na jeho JŘ bylo dobré to, že vyjížděl z Prahy a Ostravy o půlnoci v době, kdy končí denní provoz regionálky, a přijížděl do Prahy/Ostravy ve 4 ráno v době, kdy denní provoz začíná. Takové spojení bylo ideální pro studenty, šotouše a ty, kterým nevadí jet na sedačku přes noc – a dnes toto spojení chybí.

Metropol se vrátí přes Prahu? To by bylo fajn, podle mě chybí Metropol cestujícím mnohem víc než Excel. Mezi Prahou a Německem je zrušen bez náhrady a mezi Prahou a Brnem jezdí jen směrem z Prahy. Ten Nightjet přes Dolní Slezsko je spíše znouzectnost, ten je dobrý akorát pro cesty z Vídně do Vratislavi nebo z Berlína do Ostravy, Praha a Drážďany jsou přeci jen větší města než Ostrava a Wroclaw.
Úterý, 16. května 2023 - 23:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8750
Registrován: 8-2007
Bram:Nevejde, pokud se přepřahá. S odřeným uchem by se tam vešel sedmivozový vlak pouze s jednou lokomotivou, což ale znamená použití řídícího vozu. Kolej č. 3 je dlouhá 215 metrů, sedm vozů délky 26,4 m má dohromady bez nějakých drobných 185 metrů a vectron k tomu má 19 metrů, tedy nějakých 204 metrů. Pokud se akceptuje dojezd až nějaké tři metry před návěstidlo (což ale být nemá), tak to s odřeným uchem opravdu vyjde (aby také bylo vidět na návěstidlo na opačné straně vlaku). Ovšem v situaci, kdy se na tuto kolej mají vejít dvě lokomotivy (protože se přepřahá), pětivozový Interjet a dva přímé vozy ze Slovenska, tak to už bohužel nevychází

Nehledej problém,tam kde není:

TTP 504A Tabulka 3a Změna č.: 03
Strana 1/2 Účinné od: 15.01.2023
3a. USTANOVENI MISTNIHO VYZNAMU
Ústí n.L.hl.n.os.n. Opatření pro vlaky OD se 7 a více vozy Os
Opatření platí pro vlaky osobní dopravy ve směru
Praha - Ústí n.L.hl.n. - Cheb a opačně sestavené ze 7 a
více vozů. V ŽST Ústí n.L.hl.n. obvod osobní nádraží
končí vlaková cesta u návěstidla Lc5 a dále bude jízda
organizována jako posun bez posunové čety.
Posunová cesta začíná u návěstidla Lc5 a končí u
označeného místa pro zastavení. Návěst "Posun
dovolen" na návěstidle Lc5 je zárověň i svolení k
posunu.. Před příjezdem vlaku do ŽST Ústí n.L.hl.n.
vyzve obsluha vlaku (průvodce lůžkových a
lehátkových vozů) cestující, aby před vystupováním
přešli do zadní části vlaku (první až šestý vůz od konce
vlaku).
Středa, 17. května 2023 - 07:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15159
Registrován: 4-2003
Apollo 17:Nehledej problém,tam kde není:

Problém tam není jen teoreticky, protože toto řešení je reálně použitelné jen pro mimořádné situace. Pokud by toto mělo být praktikováno několikrát denně, tak budou výpravčí a dispečeři Správy železnic první, komu se to líbit nebude [nene]. Krom toho ani dopravce obvykle k takovým řešením není příliš svolný, protože něco jiného je řešit takto výlukový stav (viz jízdy vlaku Praha - Split na brněnském hlavním nádraží ke krátkým nástupištím), než toto akceptovat jako stav trvalý, který se bude vyskytovat dlouhá léta denně. Už tu nemáme doby, kdy se dopravce jednoduše vyvinil se z věci tak, že sdělil, že cestující je s prominutím blbý a dělal to, co nesměl. Soudy to dnes už nějak neakceptují [nene].


AŠM:Duševní mrzák se spolehlivě pozná podle řešení osoby namísto souvislostí.

Úplně ideální popis, který dal AŠM právě sám na sebe, neb jako potrefená husa takto zakejhal první a tímto způsobem pořešil právě mne: samozřejmě zakvákal zase Pražák, to je ale náhoda...[crazy]

[biggrin][biggrin][biggrin]


Výstup jen z určených vozů se umí nejen v ČR, ale asi všude ve vyspělých zemích. Prostě průvodce ty vystupující či nastupující sám aktivně provede skrze soupravu k vyhovujícím dveřím. Dobrý den.

Vskutku ideální řešení každodenní situace [crazy]. Velice smutná záležitost, protože lidé se uhlídat nedají a do kolejiště jich skoro vždy pár vyleze [sad].


Mladějov:Znám tvé často velmi expresivní vyjadřování, zvláště když chceš něco prosadit, každopádně jsem odtud včera okolo 14h cestoval a je tam čistá čekárna, pokladna (zdravím J.M. [wink]), automaty na kávu, bagety a další pochutiny, lavičky uvnitř i venku, pragotron, ba i živá výpravčí, které se lze případně zeptat, a jediný peron, netřeba někde lézt do podchodu, zastávka MHD před nádražím, do výhybek se tam dávno neskáče - za mne tedy uživatelsky příjemnější nádraží, než celé Ústí Hlavák, kde byla vypnuta (v tuhle dobu!) většina eskalátorů a lidi po nich drtě v zubech nadávky, běhali.

Na západním nádraží jen chybí takové drobnosti, jako jsou nástupiště adekvátní začátku třetího desetiletí 21. století, přístup také nic moc, občas ve tmě lemovanými osobami mající pro tmu ideální maskování vhodně zvoleným odstínem kůže a pár dalších drobností, které pro běžného cestujícího toto nádraží degradují na místo, kterému je se v noční době lepší vyhnout a přes den tam také je lepší nebýt. Ne nadarmo jsou vlaky linky R23 vedeny až na hlavní nádraží, byť ukončit je na západě by bylo po všech stránkách pro dopravce jednodušší a hlavně pro objednatele i levnější řešení [wink].

Jinak si Tě díky blábolům o nejezdících eskalátorech na ústeckém hlavním nádraží coby podpůrného argumentu pro západní nádraží už řadím do skupiny J.M. a Petr vlček [proud]. Už se na Tobě asi začíná podepisovat nastupující stáří. Fyzicky přijde vždycky (u někoho dříve, u jiného později), mentální projevy ale nepřichází zdaleka u každého, ale u některých jedinců jsou tyto projevy vcelku výrazné a přichází i brzy [proud].


Alex7:Jako uznávám, že ústecké západní nádraží je nic moc, ale u 1 páru vlaků denně by se to možná dalo skousnout, jednu dobu R15 na ÚnL-západ skutečně zastavovaly [blush] (zřejmě byla na hlavním nějaká výluka).

Ano, byla to výluka, kdy byla na hlavním nádraží vyloučena kolej 3 a 5, protože se instalovaly výhybky a křižovatka, aby mohly být pro úvrať vlaků Praha - Ústí nad Labem - Cheb využívány koleje 3 a 5. Původně pro tento účel šla využít jen kolej č. 5. Pro porovnání poslouží aktuální fotomapa na mapy.cz, kde je zachycen starý stav a aktuální fotomapa na google maps, kde je zachycen současný stav.


Trochu mě fascinuje, že pro řadu lidí tady na K-reportu jsou noční vlaky jako Excel nebo Metropol zbytečné a drahé, ale že na řadě hlavních tratí jezdí spousta nadbytečných denních rychlíků/expresů (Ex6, Ex7, R20, v budoucnu R9), které stojí násobně víc než dotovat 2-3 páry mezistátních nočních vlaků – to nikomu nevadí.

Ty nadbytečné vlaky musí jet kvůli oběhům, ty soupravy a lokomotivy se nějak přemístit musí. Kdežto nesystémový vlak typu Excelsior je už navíc a jeho soupravy by musely v koncové stanici Cheb podstoupit vyčištění jak formou úklidu, tak formou vyprázdnění fekálních nádrží. Také by se tam musela řešit údržba a výměna vozů v případě závad. Pokud by si objednatel takový vlak chtěl u ČD objednat, tak mu to ČD nacení v plné palbě tak, že od objednávky ještě rád couvne. V dnešní době s dlouhodobým nedostatkem vozů u ČD (tím je míněn nový, zánovní či rekonstruovaný klimatizovaný vůz, rozhodně ne vozy řad A, AB, B a Bc) to prostě nevidím reálně i v podobě řešení s přímými vozy přepojované na linky R15 či Ex6. Třeba se po dodání Comfortjetů situace s dlouhodobým nedostatkem vozů u ČD poněkud uklidní a půjde takové spojení Chebu a Slovenska zavést pomocí alespoň pomocí přímých vozů. Ale musí to někdo zaplatit a to se v době úspor bude ministerským úředníčkům obhajovat velice špatně [nene].


Hungry bear:Obávám se, že pochodové cvičení cestujících nevyřeší fyzikální problém soupravy, která by pro svou délku (převyšující délku šturcové koleje) stála i na výměně, přes kterou má následně odjet do druhého směru.

Je obzvlášť zajímavé, že toto nechápou zejména lidé pracující na dráze [biggrin].
Středa, 17. května 2023 - 07:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4105
Registrován: 5-2003
Tak jedna z výhod Excelsioru bylo právě to,že žádné fekální nádrže neměl..[rofl]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Středa, 17. května 2023 - 08:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8751
Registrován: 8-2007
Bram:Problém tam není jen teoreticky, protože toto řešení je reálně použitelné jen pro mimořádné situace. Pokud by toto mělo být praktikováno několikrát denně, tak budou výpravčí a dispečeři Správy železnic první, komu se to líbit nebude [nene]. Krom toho ani dopravce obvykle k takovým řešením není příliš svolný, protože něco jiného je řešit takto výlukový stav (viz jízdy vlaku Praha - Split na brněnském hlavním nádraží ke krátkým nástupištím), než toto akceptovat jako stav trvalý, který se bude vyskytovat dlouhá léta denně. Už tu nemáme doby, kdy se dopravce jednoduše vyvinil se z věci tak, že sdělil, že cestující je s prominutím blbý a dělal to, co nesměl. Soudy to dnes už nějak neakceptují [nene].

Brame,kdybys někdy na to nádraží v Ústí zavítal, nemusel bys tady smolit taková moudra. [biggrin]
Každou hodinu přijíždí na hlavní nádraží v Ústí nad Labem vlak RJ z Bíliny a možná tomu nebudeš věřit, ale jeho souprava se nevleze k nástupišti 1A, kam tyto vlaky přijíždí a zase odjíždí. [nene]
Středa, 17. května 2023 - 08:50:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15160
Registrován: 4-2003
Apollo 17:Každou hodinu přijíždí na hlavní nádraží v Ústí nad Labem vlak RJ z Bíliny a možná tomu nebudeš věřit, ale jeho souprava se nevleze k nástupišti 1A, kam tyto vlaky přijíždí a zase odjíždí.

Případ koleje č. 9 u nástupiště 1A je trochu jiný případ, než jsou koleje 3 a 5 u nástupiště č. 2. Zkus zapřemýšlet nad tím, proč tomu tak asi je [wink].


Brame,kdybys někdy na to nádraží v Ústí zavítal, nemusel bys tady smolit taková moudra.

Máš toto opravdu zapotřebí?!?
Středa, 17. května 2023 - 12:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 5-2015
Těch míst co se něco někam nevleze je tedy více. Takový regiojet na Stodolnej v Ostravě. Když má více jak 7 vozů.
Středa, 17. května 2023 - 16:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 5-2002
Ad Bram: Zrovna nástup do ubytovacích vozů si průvodce (steward) dost hlídá a nevidím problém zvládnout těch pár cestujících v Ústí individuálně. Nakonec je tam i dlouhý pobyt.
Na západním nádraží skoro denně vystupuju a nastupuju a pravidelně i večer až v noci, když jsou univerzitní mejdany (ceny rektora, konference apod.) nebo prostě jdeme na pivo. Výskyt podivných osob jsem prakticky nezaznamenal, zejména proto, že odbavovací hala se později večer zavírá. Nevýhodou samozřejmě je, že člověk mrzne (naposledy loni v prosinci skoro hodinu, když jsem se právě z cen rektora vracel posledním vlakem v 1:00, který jel skoro ve 2:00, holt čekací doby jsou v tuto dobu delší). Ale že bych se tam měl např. bát, tak to ne. A to nejsem žádná gorila :-)
Peronizace západního nádraží by byla samozřejmě žádoucí, jednak kvůli nástupu (to snad fírové trénují, aby se trefili dveřmi na přechody kolejí, kde je nejvyšší výška) a hlavně kvůli tomu, že se tu hodně chodí přes koleje hlavně na vlaky do Litoměřic. Pravidelně tu vídávám, jak si takový člověk kráčí na pátou kolej, zírá do mobilu a ignoruje, že na něj výpravčí řve, že jede vlak na bližší koleji. Je jen otázkou času, než tady někoho přejedou.
Středa, 17. května 2023 - 20:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4092
Registrován: 6-2019
Peronizace bude (pokud do toho nějak nehodí vidle VRTáci). Podivní lidi tam fakt nebývají (jinde v Ústí jo, ale zase tam není nádraží).

Takový regiojet na Stodolnej v Ostravě. Když má více jak 7 vozů.
Asi jim nikdo neporadil, že to nelze. [talker]

Kdežto nesystémový vlak typu Excelsior je už navíc
Nesystémový člověk typu Bram je už navíc. To je stejná "logika" lehce retardovaného jedince.

to prostě nevidím reálně i v podobě řešení s přímými vozy přepojované na linky R15 či Ex6.
Co vidí reálně generátor náhodných "myšlenek" je úplně fuk.

tak budou výpravčí a dispečeři Správy železnic první, komu se to líbit nebude
Těch se nikdo na nic ptát nebude, staniční technologie jsou závazné. Vy asi opravdu žijete na jiné planetě.

Mimo sezónu taky není problém sehnat volné místo v nočním spacím vlaku Praha-Košice (ČD, Regiojet). Ztoho plyne, že další vlak není potřeba.
Ne, to z toho neplyne.

Alex7: ano, méte pravdu.

Ano, taky bych rád viděl, aby z Prahy bylo spojení nočním vlakem různě po Evropě, ale bohužel je třeba si zvykat na spojení s přestupy.
Není. Taky bych mohl jet na dovolenou nočním vlakem. Ale když jsem se podíval kolik to stojí (+ síťovky na poznávání GB), tak prostě natankuji plnou nádrž a dojedu si kam chci.

Ztoho důvodu pak nelze čekat, že naráz začne nasazovat staré Wlaby.
To nikdo nečeká a ani to tu nikdo nepsal.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 17. května 2023 - 21:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3334
Registrován: 4-2005
Bramovi jde o ekonomické blaho naší státní železnice, o bezpečnost cestujících v žst Ústí nad Labem hl. n., velmi šlechetné, je to prostě borec:-) Za pupkem světa (rozuměj Prahu) je třeba přestoupit, další jsou vesničani a nemají nárok..., Bramík už je doma:-)
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Středa, 17. května 2023 - 21:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3335
Registrován: 4-2005
A další věc: rok a půl si užívám téměř prázdných vlaků z Kràlova Pole přes Vysočinu, to je až na výjimky totální pohoda, někdy sám až do Prahy, jindy do pěti lidí v posledním voze...
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Středa, 17. května 2023 - 22:22:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3336
Registrován: 4-2005
Vlastně není třeba komentáře...
\
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Čtvrtek, 18. května 2023 - 07:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7794
Registrován: 8-2006
Vymístenkované spoje jsou špatně, prázdný vůz je špatně - prostě všechnošpatně.[crazy]
Čtvrtek, 18. května 2023 - 08:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 12-2020
Proč špatně? Však píše, že si užívá pohodu...
Čtvrtek, 18. května 2023 - 17:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 4-2023
Drobné změny od 11.6. v Olomouckém kraji: https://www.idsok.cz/aktuality/20230517-zmeny-v-jizdnim-radu-2022 -2023-v-regionalni-zeleznicni-doprave-s-ucinnosti-od-11-6-2023/
Čtvrtek, 18. května 2023 - 19:28:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7797
Registrován: 8-2006
Ta já ty tři tečky na konci věty u 3336 pochopil jako ironii/sarkasmus. Že by to tak být prostě nemělo.
Pikehead
Čtvrtek, 18. května 2023 - 22:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9468
Registrován: 3-2007
A má smysl to řešit 6 týdnů před koncem?
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 23:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19657
Registrován: 3-2007
Bram:
"
Jinak si Tě díky blábolům o nejezdících eskalátorech na ústeckém hlavním nádraží coby podpůrného argumentu pro západní nádraží už řadím do skupiny J.M. a Petr vlček [proud]. "

Ale to není žádný argument, jen to konstatuju, jak to tam funguje, včetně toho, co za mne napsali Chomutovák a další - na Westu žádní cikáni ani bezdomáči nejsou (na rozdíl od hlavního!).
Jinde píšu, že samozřejmě zajíždět na HBF, čti pořádně..

Ke zbytku - ty někoho zase škol o osobním řešení.

A víš tam o obou nádražích, promiň, kulový hovno, já tam jezdím minimálně jedou za dva týdny mnoho let (a Chomutovák ještě častěji).

Nahrazovat neznalosti agresivitou a dehonestací osoby (ukázkový příklad) ti jde dobře, to jo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 19. května 2023 - 10:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15163
Registrován: 4-2003
Mladějov:A víš tam o obou nádražích, promiň, kulový hovno, já tam jezdím minimálně jedou za dva týdny mnoho let (a Chomutovák ještě častěji).

Děkuji za šotonázor, ale opravdu víš o obou nádražích opravdu kulové howno. On je jiný pohled šotoušů (a také celoživotních drážních zamců, což je i Tvůj případ) a jiný pohled je běžného cestujícího, kterého nezajímá, zda na nádraží je výpravčí s červenou čepicí, nebo se řídí z CDP. Víc k tomu není třeba dodávat [nene].


AŠM:Nesystémový člověk typu Bram je už navíc. To je stejná "logika" lehce retardovaného jedince.

Navážením do mé osoby se žádný vlak typu Excelsior ještě nikdy neobjednal a nikdy neobjedná [biggrin].

K tomu je potřeba například vůle objednatele a hlavně taková drobnost, jako jsou finance. ČD takový vlak samy od sebe rozhodně nezavedou, protože je údržba na ONJ v Praze a v Chebu nikdo klimatizované lůžkové a lehátkové vozy udržovat nebude bez toho, aniž by to objednatel celé zaplatil. Taktéž připomínám, že vozy v případě závady neopravitelné během několikahodinového prostoje je třeba v soupravě vyměnit, což se Chebu dělá mnohem hůř než v Praze.

A ty technologické problémy, které jsem zmiňoval, nevyřeší nějaké papírové opatření, tedy TTP 504A Tabulka 3a Změna č.: 03 Strana 1/2 Účinné od: 15.01.2023
3a. USTANOVENI MISTNIHO VYZNAMU


Je mi líto, ale nějaká obdoba Excelsioru nejspíš už nikdy nevyjede a ani vzteklé bušení pěstičkou do stolu a dupání nožičkami do země, které zde jakýsi AŠM předvádí, na tom nic nezmění [biggrin]. To, že si zase přečtu, že jsem retardovaný jedinec, nebo jedinec po lobotomii, to beru jako ukázkovou situaci, kdy AŠM zase nezvládl návaly vzteku, přičemž šlo jen o upozornění na technologickou a finanční náročnost zavedení takového vlaku. Ale vrozená kolenovrtnost v kombinaci s přirozeným jízdním doklad v kapse dělá svojí práci dokonale a vždy si její výsledky rád prohlédnu, respektive přečtu [proud].
Pátek, 19. května 2023 - 16:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481
Registrován: 6-2016
Bram:
"Je mi líto, ale nějaká obdoba Excelsioru nejspíš už nikdy nevyjede a ani vzteklé bušení pěstičkou do stolu a dupání nožičkami do země, které zde jakýsi AŠM předvádí, na tom nic nezmění"
A co ubytovací vozy na trasách Cheb–Ústí–Praha–Budapešť a Cheb–Plzeň–Praha–Budapešť, to je podle Vás také nereálné? Metropol z Berlína přes Prahu do Budapešti se prý má příští rok obnovit a cestou míjí Bratislavu, kam přijíždí (směr Maďarsko) v 6 ráno a odjíždí (směr Česko) v 22 hodin, což pro noční spojení nejsou špatné časy. Slovensko není jen Košice a Tatry (kam jezdíval Excelsior), Bratislava a Nové Zámky jsou také na Slovensku.

Byla by po spojení severní Čechy–Bratislava nebo Plzeň–Bratislava(–Budapešť) dostatečná poptávka na to, aby se naplnila dvě lehátka (1+1 z každé větve)?
Pátek, 19. května 2023 - 17:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7800
Registrován: 8-2006
Na Slovensku je Yosaria Trains ( nebo jak je to správně ), tak můžete někteří doufat. Ty ubytovací vozy asi nepořizuje firma jen tak.
Pátek, 19. května 2023 - 21:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8752
Registrován: 8-2007
Bram:v Chebu nikdo klimatizované lůžkové a lehátkové vozy udržovat nebude bez toho, aniž by to objednatel celé zaplatil

V Praze to udržují zadarmo?
Pátek, 19. května 2023 - 23:07:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 6-2019
Brame, zkuste se alespoň pět minut zamyslet nad tím, co vám napsal Mladějov. Děkuji.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 20. května 2023 - 08:19:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15165
Registrován: 4-2003
Apollo 17:V Praze to udržují zadarmo?

Nikoliv [nene]. Ale v Chebu na to nejsou zařízeni (rozuměj neskladují tam potřebné náhradní díly pro tyto vozy), na každou opravu vozu tam bude mezi obraty tak o sedm hodin méně času než v Praze a akorát to povede k navýšení počtu záložních vozů a k četným převozům těchto záložních vozů mezi Prahou a Chebem na jiných vlacích. Vše stojí peníze navíc a pokud to objednatel nezaplatí, tak nic takového nebude. Celoroční noční vlak si na sebe musí na sebe sám vydělat (což se v našich poměrech dá omezit na několik nočních vlaků Praha - východní Slovensko), nebo jde jen o sezónní záležitost (zejména vlak Praha - Rijeka/Split).


Slovensko není jen Košice a Tatry (kam jezdíval Excelsior), Bratislava a Nové Zámky jsou také na Slovensku.

Kdysi jezdíval noční vlak z Prahy do Bratislavy, bral to přes Myjavu, aby nahnal nějaké ty hodiny a lidé se cestou z Prahy do Bratislavy dostatečně vyspali [proud].


Alex 7:A co ubytovací vozy na trasách Cheb–Ústí–Praha–Budapešť a Cheb–Plzeň–Praha–Budapešť, to je podle Vás také nereálné?

Viz níže.

Byla by po spojení severní Čechy–Bratislava nebo Plzeň–Bratislava(–Budapešť) dostatečná poptávka na to, aby se naplnila dvě lehátka (1+1 z každé větve)?

Je to úplně jedno, někdo to musí objednat a zaplatit, ČD to na vlastní triko provozovat určitě nebudou [nene]. Velice dobře vědí, že by na tom prodělaly kalhoty. Pokud to objednatel objedná a řádně zaplatí, tak takové vozy pojedou. Budou tam nějaké ty technologické problémy, o kterých jsem psal (hlavně s eliminací zpoždění, přestavováním vozů v Praze z vlaku na vlak, s údržbou atd.), ale nějak to fungovat asi bude. Třeba tak, že vozy pojedou z Chebu do Prahy o vlak dříve a problém se zpožděním bude na 99,99 procent vyřešen [proud].

To, že byla vydána změna v TTP v Ústí nad Labem, o které Apollo 17 psal, ukazuje, že o nějaké takové spojení měl patrně objednatel (nejspíš Ministerstvo dopravy) zájem, tak si projednal se Správou železnic opatření, aby takové spojení (nejspíš pomocí přímých vozů) zřídit šlo.

Jen bych si položil otázku, zda v dnešní době, kdy se musí šetřit skoro všude, objednatel takové přímé vozy objedná. V dobách, kdy se vesele rozhazovalo, by takový rozmar ministerských úředníčků nejspíš nikoho nepopuzoval, ale dnes (a v následujících letech) asi nebude vhodné s takovým nápadem chodit ven. I ministerský úředníček si zavčas uvědomí, že takové rozmary by mohly rozhoupat židličku, na které sedí [proud].
Paul2no
Sobota, 20. května 2023 - 10:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2915
Registrován: 11-2009
Bram: to spíš prodloužit nějaký denní spoj z Budapešti třeba až do Plzně. Ale je mi jasné že to je utopie, to šlo v dobách kdy byla jedna dráha, a ne dnes když jsou všude kotrakty, které předpokládají, že všechny vlaky ze všech směrů končí v Praze (leda pokud by dopravce mající obě ramena z vlastní iniciativy zavedl přímé vozy/soupravy).

EDIT: IMHO by dávalo smysl propojit i jiné linky, třeba Hradec - Praha a Praha - Klatovy, nebo Děčín - Praha a Praha - ČB/ČV. To by dokonce i vycházelo oběhově.

(Příspěvek byl editován uživatelem paul2no.)
Orky
Sobota, 20. května 2023 - 11:09:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16848
Registrován: 10-2004
Paul2no: Jenže v době, kdy se vlaky objednávají systémem linek v taktu, vede nesystémový spoj velmi často k tomu, že to znamená nárůst počtu souprav.
Sobota, 20. května 2023 - 11:38:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 7-2017
Kdy se objeví první návrh JŘ 2023/2024, ví se to ?
Sobota, 20. května 2023 - 11:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2848
Registrován: 1-2006
Paul2no:
"IMHO by dávalo smysl propojit i jiné linky, třeba Hradec - Praha a Praha - Klatovy, nebo Děčín - Praha a Praha - ČB/ČV. To by dokonce i vycházelo oběhově.
"
Zajisté, i takové šotoušoviny již byly odzkoušeny. Dokonce i Bohumín - Plzeň přes Brno a Č.Budějovice.
V praxi se záhy zjistilo, že pro 99,9% cestujících to nepřináší nic kromě neustálého přenášení zpoždění po celé síti a nástupu do neuklizené soupravy plné bordelu.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Orky
Sobota, 20. května 2023 - 12:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16849
Registrován: 10-2004
ZFJ: Ví, bude to jako každý rok.
Paul2no
Sobota, 20. května 2023 - 12:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2916
Registrován: 11-2009
Hungry_bear: tak to bylo v dávné minulosti. Navíc cesta Bohumín - Jihlava - Plzeň je opravdu dlouhá a z velké části jednokolejná, částečně bezdrátová, s třemi přepřahy, a tudíž na zpoždění náchylná. Hypotetický rychlík Děčín - Budějovice by jel něco přes čtyři hodiny, což je plně srovnatelné například například s EC do Žiliny, po hotovém dvojkolejném koridoru (těch posledních 15 km před ČB zanedbejme), bez úvratí, bez přepřahů, bez výluk. To bych úplně nesrovnával.
Sobota, 20. května 2023 - 12:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2307
Registrován: 11-2009
Většinou návrh vycházel kolem 10. června. Třeba ještě někdo doplní přesnější datum.
Orky
Neděle, 21. května 2023 - 08:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16850
Registrován: 10-2004
Ferda20, Z_F_J: Je to každý rok stejně od doby, kdy Správa železnic návrhy zveřejňuje, protože datum zveřejnění je dokumentu Prohlášení o dráze, který se vydává pro příslušný GVD rok dopředu. A když se zadá do Googlu "návrh GVD 2024", tak odkaz na ten dokument je na prvním místě. V roce 2024, 2025, 2026, 2027 i dál to bude stejně, vychází to na druhý pátek v červnu. Obvykle bývá zveřejněno o pár dní dříve, ale to vám tady nikdo neřekne a musíte si to hlídat na stránkách Správy železnic sami.
Neděle, 21. května 2023 - 09:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2308
Registrován: 11-2009
Zhruba vím, kdy bude návrh vycházet. Jen jsem odpovídal na dotaz [happy]
Neděle, 21. května 2023 - 09:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1495
Registrován: 9-2015
@Paul2no
Stejně tu neprůjezdnost Prahy přímými vlaky vidím pořád jako strašnou blbost. Že by to mohlo být pro provoz levnější. A že to ČD ubírá nějaké cestující, kteří zvolí auto - ne moc, ale pár jich bude, i když moc těch relací by se pokrýt nedalo, ale třeba HK - Plzeň a ČB - Ústí ano. Že by to pomohlo nejen mezi krajskými městy, ale spíš ještě i ve středočeské dopravě, třeba Beroun - Nymburk/Poděbrady nebo Benešov - Kralupy. A i jen to, že by pár lidí potěšil výstup na protější straně Prahy (Smíchov, Libeň, Zahradní Město). Jasně, že Praha je pupek světa, ale ne naprostý. Řekl bych, že třeba Němci nápady končit vše striktně v Berlíně nebo Frankfurtu nemají.
Neděle, 21. května 2023 - 09:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15733
Registrován: 5-2004
Dokud bude na 171 prakticky trvale nejaka vyluka coz pri tempu opravy viz vecna stavba smrad bude jeste tak 20-30 let tak plzen nikam propojovat nejde...
Neděle, 21. května 2023 - 10:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 12-2007
Řekl bych, že třeba Němci nápady končit vše striktně v Berlíně nebo Frankfurtu nemají.

To možná nemají, za to při výlukách zjistíte, že z toho Frankfurtu je třeba půlka vlaků odvolaná a pak musíte jet na stojáka jiným spojem. Mám např. zkušenost, že ICE International do Amsterdamu začínalo z důvodu výluky až v Kolíně a nejbližší ICE ani nestavělo na Hbf, ale na Messe/Deutz, takže s báglem hledat přípoj a doufat, že 20 minut bude stačit. Možná už je to dneska lepší, ale pár let zpět naprosto normální chlív v celé severozápadní části SRN.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Orky
Neděle, 21. května 2023 - 10:34:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16851
Registrován: 10-2004
MirekZv: ne moc, ale pár jich bude
A vo tom to je. [happy] Dělat průjezdnost kvůli "pár lidem" a tím zhoršit stabilitu celého systému. Taky většina rychlíkových linek má své regionální vazby v uzlech, které řada lidí využívá při denních cestách do práce, což se zrovna o vztazích typu Benešov - Kralupy říct nedá. Propojení takových linek pak znamená buď přijmout pobyt na hlaváku cca půl hodiny, nebo by se musely zcela předělat koncepty dopravy v některých krajích. A pak jsme zpátky u té stability: Už vidím, jak funguje ostrý uzel v Lovosicích, když ten rychlík pojede přes celou republiku.
Neděle, 21. května 2023 - 11:29:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 9-2015
@PV, Orky
S lecčíms souhlas, nebo jsem o tom neuvažoval (vazby v mimopražských uzlech).
Ale z hlediska té stability nevím. Vždyť i dnes se zpoždění běžně přenáší kvůli poměrně ostrým obratům. A pobyt na Hlavním se i v dnešním režimu plánuje třeba 8-10 m minut. Takže proč ho plánovat jinak (minuta nebo 30 minut, jak píšete Vy)? Naplánovat ho stejně a 6 minut zpoždění se naopak stáhne, což při závislosti na obratech není možné.
Neděle, 21. května 2023 - 12:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2849
Registrován: 1-2006
Dnes výluka, nehoda či jiná mimořádnost na jedné trati nemusí být přenášena na ostatní tratě za Prahou (a opačně).
Šotoušským (neb to není kvůli tranzitujícím cestujícím) provázáním zajistíte, že se skrze oběh zaručeně přenese na trať další (a opačně).

Plus se prosím pokuste rozlišit mezi pobytem u hrany na Hlavním cestou na/z odstavného (kdy stačí pár minut) a jak obratem soupravy na protivlak (mimo příměstské dopravy rozhodně ne jednotky minut), tak časem potřebným na přestupy mezi sjezdy skupiny a jejich rozjezdy (to byste 8-10 minutami zajistil, že žádné přestupy mezi linkami nebudou).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 21. května 2023 - 12:49:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 1-2006
Mirek_Zv.:
"Takže proč ho plánovat jinak (minuta nebo 30 minut, jak píšete Vy)? Naplánovat ho stejně a 6 minut zpoždění se naopak stáhne, což při závislosti na obratech není možné."
Tož si ujasněte, co a pro koho vlastně chcete.
Pokud někdo jede vašim hypotetickým přímým tranzitním vlakem třeba z Kolína na Smíchov či do Vršovic (Berouna, Benešova, ...) a opačně, tak potřebuje pobyt vlaku na Hlavním co nejkratší (v jednotkách minut).
Ovšem pokud z a do toho vlaku mají přestupovat tranzitující cestující do/z jiných směrů než zrovna toho přímého (kterých je mnohonásobně více), tak na přestup mezi příjezdem a odjezdem vlaků potřebují rozhodně více času, než pouhé jednotky minut - čímž nutně vyjde pobyt u hrany kolem půlhodiny (nebo skoro hodinu-dvě čekání na další vlak).
Neboli pro "přímé" cestující na druhý kraj Prahy výmysl k ničemu, pro kapacitu nástupišť výmysl likvidační (co hrana to ve skupině to jen jeden vlak místo možných několika postupně do/z obratiště) a přenosy zpoždění plus neuklizené soupravy jako bonus. A to vše jen proto, aby si někdo mohl projet "dlouhou trasu" prstem v tabulce KJŘ.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 21. května 2023 - 13:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15734
Registrován: 5-2004
Taky mne neprijde super ujetej pripoj ve starkoci na broumov kvuli tomu ze mamlas autista trefil vlak u dobran nebo ze ejpovickym tulenem beha sebbevrah.

Ano, ujede to i dnes na prusery mezi prahou a starkocem. Ty mezi prahou a klatovama by ale byly bonus navic.
Neděle, 21. května 2023 - 23:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1497
Registrován: 9-2015
@Petr Vlček
Já jsem měl představu, že když si to z Ejpovic přiveze 100 minut, tak pokud to jede dál, ujede přípoj ve Starkoči, kdežto když to jde do obratu jako dnes, ujedou přípoje v Plzni. Zabránit se tomu dá tak, že z Prahy vyjede náhradní souprava. Což pomůže opět v prvním i druhém případě (jen výjimečně ne těm Prahu projíždějícím).
Záleží to jen na tom, kolik minut se dá zkrátit na obratu. Pokud se na něm dá zkrátit 10 minut (a při průjezdném modelu bude plánován 10 minut pobyt), tak je to úplně rovnocenné. Samozřejmě, jestli jsou obraty tak volné, že lze případně ušetřit na obratu 30 nebo 50 minut, pak ten průjezdný model bude riskantnější a horší (i když ušetří jednu manipulaci).
Jenže se mi zdá, že třeba ty Berounky mají obrat 26 minut, dá se to tedy snad udělat za 16 minut, a 10 minut ušetřit. V tom případě se zpoždění potáhne dál úplně stejně, ať vlak pokračuje nebo obrací.
Pondělí, 22. května 2023 - 07:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15735
Registrován: 5-2004
Nesmysl. To se resi tak ze se otoci na smichove nebo v beroune a bud se na smichu pocka 5-7 minut na os z hl n coz pripoje ustoji nebo se do brouna posle zalozni souprava z primesta. Ta se ale jako pokraccovani drddo hk ci trutova tezko posle.

Navic od oseka dal to jsou jednokolejky s vesmes ostrymi vazzbami kde i 5-10 minut zpozdi klidne pres 10 vlaku...

Naa rudu je zas zoufaly usek v trvale rekonstrukci na desitky let praha - beroun a jen o fous lepsi plzen - klatovy.
Pondělí, 22. května 2023 - 09:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2851
Registrován: 1-2006
Mirek_Zv.:
"a při průjezdném modelu bude plánován 10 minut pobyt"
Pokuste se pochopit, že 10 minut pobytu při průjezdném modelu znamená, že do toho vlaku nestihne přestoupit nikdo z ostatních směrů jinak než z cca hodinovým čekáním, nebo že při přestupu z něj do ostatních směrů bude čekání kolem hodiny až dvou.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 22. května 2023 - 09:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 8-2017
Cisalpino:
"To možná nemají, za to při výlukách zjistíte, že z toho Frankfurtu je třeba půlka vlaků odvolaná a pak musíte jet na stojáka jiným spojem. Mám např. zkušenost, že ICE International do Amsterdamu začínalo z důvodu výluky až v Kolíně a nejbližší ICE ani nestavělo na Hbf, ale na Messe/Deutz, takže s báglem hledat přípoj a doufat, že 20 minut bude stačit. Možná už je to dneska lepší, ale pár let zpět naprosto normální chlív v celé severozápadní části SRN."
U Amsterdamu to neni problem vyluk, ale nespolehlivosti BR 406 (taky to bude prvni ICE, ktere pujde do kopriv). Zlepsi se to (snad) od pristiho leta/podzimu az bude mit nove ICE (BR 408) schvaleni i pro NL a B.
Babilon
Pondělí, 22. května 2023 - 10:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4625
Registrován: 12-2007
Pokuste se pochopit, že 10 minut pobytu při průjezdném modelu znamená, že do toho vlaku nestihne přestoupit nikdo z ostatních směrů jinak než z cca hodinovým čekáním
Nerozumím. O tom, jestli přestoupím, rozhoduje čas příjezdu prvního vlaku a čas odjezdu druhého. Jestli mám na přestup X minut, tak to X nijak nezávisí na tom, jestli jsou ty vlaky výchozí, končící nebo jak dlouho si v Praze postojí.
Pondělí, 22. května 2023 - 12:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2852
Registrován: 1-2006
Jestliže má mít v uzlu více vlaků krátké pobyty a interval hodinu, tak bez cca hodinového čekání buď z jiného směru přestoupím do nich, nebo bez cca hodinového čekání přestoupím z nich do jiného směru - obojí nikoli.
U linek s intervalem 2 hodiny a u cest s dalším přestupem cca hodinové čekání nahraďte dvouhodinovým.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Babilon
Pondělí, 22. května 2023 - 12:54:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4626
Registrován: 12-2007
Jestli máte na mysli taktový uzel, tak v Praze nic takového není.
Pondělí, 22. května 2023 - 13:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 5-2002
Průjezdný model v Praze na hl.n. se dá realizovat jen tehdy, když jsou soupravy cca rovnocenné a mezi příjezdem a odjezdem není moc dlouhý čas, aby se neblokovala nástupištní hrana (řekněme 15 minut max.). A samozřejmě pokud je i trať stabilní a ne rozkopaná.
Pak to může přinést pozitivní ovoce v podobě ušetření souprav a přilákání nových cestujících, kteří se bojí přestupovat. Mimořádnosti, pokud jsou opravdu mimořádné a nikoliv pravidelné, se dají řešit jednou záložní soupravou, která vyjede na to problematické rameno. ČD toto už řešit také umí a např. na Hungarii je občas k vidění náhradní souprava jen z Prahy do Berlína.
Bez přestupů to ale nepůjde nikdy, je proto lepší naučit cestujících se jich nebát. To např. aplikace MůjVlak zvládá velice dobře, dává informace o tom, kdy vystoupit, na které nástupiště přestoupit i ukáže, kdy jede další spoj, kdyby přípoj náhodou ujel.
To implikuje ještě jednu věc a to mít ucelené takty. Dnes se z úsporných důvodů dělají leckde dvouhodinové mezery v jinak hodinových taktech (např. u Hradečanů nebo Berounek) a to je myslím příliš malá úspora vzhledem k fungování systému.
A samozřejmě úplným základem je to, aby vlaky jezdily co nejvíc načas. Organizace výluk u SŽ tomu moc nepomáhá a řízení provozu si občas také přihodí nesmyslným předjížděním vlaků na koridoru.
Pondělí, 22. května 2023 - 14:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15167
Registrován: 4-2003
Chomutovák:Pak to může přinést pozitivní ovoce v podobě ušetření souprav a přilákání nových cestujících, kteří se bojí přestupovat.

Přičemž cestujících skrz Prahu tak, aby mělo smysl některé linky spojit, jezdí ne zcela zanedbatelné množství tak leda ve směru od Ostravy na Plzeň. Ostatní je natolik rozdrobené, že se s tím nemá vůbec cenu zabývat. Třeba až bude postaven zárodek VRT z Českého Brodu do Světlé nad Sázavou (a dokončena rekonstrukce trati Brno - Havlíčkův Brod), tak by mohlo mít smysl se zabývat linkou Berlín - Praha - Brno - Vídeň. Předpokládám, že v té době již bude v provozu částečně zdvoukolejněná a elektrizovaná trať z Plzně do Řezna, aby o nákladní dopravci byli schopni vydýchat [wink].


Pak to může přinést pozitivní ovoce v podobě ušetření souprav a přilákání nových cestujících, kteří se bojí přestupovat. Mimořádnosti, pokud jsou opravdu mimořádné a nikoliv pravidelné, se dají řešit jednou záložní soupravou, která vyjede na to problematické rameno.


Je to komplikace a stojí to zbytečně peníze navíc. Daleko prospěšnější bude, když se zacpou dvouhodinové mezery v jinak hodinových taktech (např. u Hradečanů nebo Berounek) [wink].
Pondělí, 22. května 2023 - 14:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2853
Registrován: 1-2006
Chomutovák:
"A samozřejmě pokud je i trať stabilní a ne rozkopaná."
což je v podání #mynic podmínka nesplnitelná [sad]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 22. května 2023 - 14:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 7-2017
Hungry_bear:
TOPIC OFF
Jak je to vlastně s hashtagem "#mynic", který je synonymem pro Správu železnic? Jak to vlastně vzniklo?
TOPIC ON