Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 3. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 3. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 07. března 2023 - 16:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 12-2020
RadekŠ: To je někdy jas tím číšníkem, co mi v rybí restauraci tvrdil že neví jaký má tuším cejn kosti, protože on ryby nejí - což strašně vypovídá o přístupu k práci onoho jednotlivce.
To spíš vypovídá o vaší náročnosti. Číšník je v restauraci proto, aby vám přinesl jídelní lístek a následně naservíroval jídlo (ev. pití) a nakonec vyinkasoval útratu. Ne od toho aby vám podával informace o složení jídla. Od toho je v případě potřeby kuchař. Nebo chcete říct, že když číšník nějaké jídlo uvedené v jídelním lístku nejí, tak nesmí dělat číšníka?
To je jako kdyby člověk nejezdící vlakem nesměl dělat železničáře. A že takových je. A světe div se, jsou i ti, kteří vlakem nejezdí a jejich pracovní výkon je kvalitnější než u těch co jezdí vlakem denně.
V knihkupectví taky budete požadovat, aby prodavač měl přečtené všechny knihy, které má v prodejně a měl je nastudované?
Pikehead
Úterý, 07. března 2023 - 16:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9264
Registrován: 3-2007
No kdyby váš rozhled nekončil předměstskými vývařovnami, tak uvidíte, že v lepších restauracích je tam skutečně číšník od toho, aby o jídlech nejenže něco věděl (např. je to pálivé/moc kořeněné/vhodné pro děti), nebo aby byl schopný s vámi i provést nějaký small talk, například na téma výběr vína či desertu.
Úterý, 07. března 2023 - 16:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28342
Registrován: 5-2002
Bram: ale tady bylo třeba znovuobjevit Ameriku
Pokus o první ETD dle UIC 612 (čili nic znovuobjevovaného) tu byl už před nějakými cca 15 lety na jedné 471, ale narazilo ta (jako obvykle) na to, že data, která by to měla "pohánět", nerostou na stromě. Hlavní potíž byla pravděpodobně v tom, že ta data potřebovalo vozidlo, ale zdroj byl na infrastruktuře, ale to je jen moje domněnka, nebyl jsem na to nijak účasten. Netuším ani, zda (a kdy) byl nějaký formát dat specifikován na interoperabilní úrovni, aby dávalo smysl to přejímat.

Potíž je totiž právě v tom, že to v tom Německu vymysleli už poměrně dávno a tudíž podle svých potřeb, takže i kdyby ses k těm specifikacím nakrásně dostal, nemusí to automaticky fungovat a může to na něco narazit.
Naproti tomu třeba zrovna to ATO over ETCS, o kterém si toho troufám vědět docela hodně, od samého začátku jako interoperabilní vznikalo. Proto bylo možné celkem v pohodě absolvovat nejen v laboratoři, ale i na reálné trati zkoušky, kde každej kus něčeho byl od někoho jiného (mašina Bombardier, ETCS-OB Siemens, ATO-OB od nás, ATO-TS Thales, ETCS-RBC jánevímužkdo...).

Takže infrastrukturník, který nechtěl dodat strojově čitelná data, si tedy myslel
Spíš to vypadá, že si Ty myslíš, že to bylo nějak, ale ono to bylo trochu jinak.
Na jedné straně je jakási tradiční podoba TTP, jejíž historie sahala až kamsi k Dodatkům a která spíš než jako databáze vypadá jako nějaké literární dílo. Na druhé straně je pak nějaká databáze kolejových objektů a jejich vlastností, která vznikla pro potřeby tvorby grafikonů, aby je vůbec šlo dělat s podporou počítače - do té doby dynamici počítali jízdní doby a přirážky na rozjezd/zastavení a grafisti z toho skládali jízdní doby jak z kostek Lega. Z toho pak časem vypučela větev pro krmení informačních systémů a nějak se to propletlo i s rezervačními systémy.
Pouze lidsky čitelné TTP se z toho ale ještě dlouho nedělaly, na tom se začalo pracovat až pár let před těmi Mariánkami a v době, kdy se ty cibule vysypaly, to už bylo docela pokročilé, takže to šlo nedlouho poté spustit. U neznalých to může vyvolávat dojem, že něco, co strašně dlouho "nešlo", najednou "jde", ale to je jen souběh okolností (asi jako Lc4 a S4 na Skalách).

Takhle to bylo nastaveno a moc to nadšení mezi dopravci nevyvolávalo, protože...
...to vyžadovalo trochu lidskýho sádla.

dopravce neměl možnost tato data zpracovávat a strojvedoucí o změnách informovat
Ale jdi Ty...
Jistěže ji měl, přece mu nic nebránilo na to zřídit pozici, která to jednou za půlměsíc projde a fírům přežvejká (a zařídí, aby se k nim dostávalo jen to, co potřebují). Jenže on místo toho napral pod tlakem do tabletů všem všechno, takže ve výsledku měli všichni hlavy jak věrtel a nikdo nevěděl nic.

Sice existují programy, které pdf soubor převedou třeba do wordu, ale také tam vytvoří občas i nějakou chybu
No takhle to dělat by byla totální kravina - proto taky se pracovalo na tom generování XML přímo z kmenových dat. A ta data se taky docela dlouho čistila a ještě pořád čistí, protože byla pořízena z různých výkresů rozličné kvality - někdy slušné, někdy nevalné.

JM: Nebo chcete říct, že když číšník nějaké jídlo uvedené v jídelním lístku nejí, tak nesmí dělat číšníka?
Nechce. Chce říct, že číšník nesmí odpovídat, že neví, protože ryby nejí, ale má místo toho říct, že se zeptá kuchaře (kterej to už vědět má).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 07. března 2023 - 16:48:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13136
Registrován: 4-2003
nekončil předměstskými vývařovnami

V Bodláku.[proud]

knihkupectví taky budete požadovat, aby prodavač měl přečtené všechny knihy

Měl by mít základní přehled, jinak to není prodavač, ale podavač.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 07. března 2023 - 16:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2118
Registrován: 12-2020
Jsem rád, že můj rozhled těmi vývařovnami končí, protože v těch údajně top restauracích jsou zásadně malé porce za velké peníze a ještě se to většinou nedá jíst. Teď třeba minulý týden v restauraci na Komáří Hůrce, všechna jídla 250 - 300 Kč, takže jsem to ani nezkoušel a dal si výbornou čočkovku za 40,- v restauraci na Novém Městě.
(např. je to pálivé/moc kořeněné/vhodné pro děti)
To je samozřejmě věc názoru. Například já nekořením skoro vůbec, kolegyně v práci naprosto všechno a velkým množstvím, jak to rozsoudíte, co je pro koho v restauraci vhodné? V tom vám ten číšník moc nepomůže.
Každopádně dle toho, že číšník nezná konkrétní jídlo soudit o jeho pracovních schopnostech je pitomost.
Hajnej: Chce říct, že číšník nesmí odpovídat, že neví, protože ryby nejí, ale má místo toho říct, že se zeptá kuchaře (kterej to už vědět má).
To bezesporu. Ale Radkovi asi stačí to, že číšník řekne, že neví a už je otráven. To vydrží fakt málo. Může ale hlasovat nohama a příště si tu rybu udělat doma sám a lépe. Platí pravidlo, že co tě nezabije, to tě posílí.
Úterý, 07. března 2023 - 19:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28344
Registrován: 5-2002
JM: Ale Radkovi asi stačí to, že číšník řekne, že neví a už je otráven.
Spíš ne, protože ve (správné) odpovědi "Já nevím, ale zeptám se kuchaře" je to nevědění obsaženo taky. Otrávilo ho tedy podle všeho to trapné zdůvodnění "já nejím ryby" nenásledované ničím.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 07. března 2023 - 19:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15510
Registrován: 5-2004
Hele, před pár lety v Čerčanech proti nádraží v takový poloherně s terasou kde vařili tuším 2-3 hotovky na oběd mladej projevil přání "omáčky s knedlíkama". No a protože v této verzi měli akorát vepře na pepře tak byl varován, že to bude ostrý. No a protože byl pan vrchní i kuchař ochotný, tak mu přinesli na lžíci sousto aby ochutnal jestli to nebude moc pálit...

Jinak ceny na horách jsou dnes o kus a ne malej vyšší než v jídelákách ve vlaku... Neboli "jíst někde cestou dole za polovic".
Úterý, 07. března 2023 - 19:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15511
Registrován: 5-2004
No nevím - ale ptát se jestli má ryba kosti bych si připadal tak trochu jako blbec[lol]
M_g
Úterý, 07. března 2023 - 19:45:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 6-2006
No nevím - ale ptát se jestli má ryba kosti bych si připadal tak trochu jako blbec
A kdopak se takto ptal?
Mladějov
Úterý, 07. března 2023 - 20:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19448
Registrován: 3-2007
To je zase diskuse [lol]
Jinak ti, Petře, doporučím hned vlevo od nádru U Škvorů, dobře vaří, mají výběr a terasa je tam v létě taky.
Úterý, 07. března 2023 - 20:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28345
Registrován: 5-2002
Vlčoun: ptát se jestli má ryba kosti bych si připadal tak trochu jako blbec
No pokud si pleteš "jaký má kosti" s "jestli má kosti", tak si tak nejen připadáš... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
mot
Středa, 08. března 2023 - 07:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 7-2017
Jednou jsem si dal místo uzený makrely uzenýho sledě a po chvíli letěl do koše. Tolik kostí, malý tenký Y, snad nemá žádná jiná ryba!
Středa, 08. března 2023 - 08:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15512
Registrován: 5-2004
doporucuji zavinac. Ten je bez kosti[biggrin]
ridic_vlaku
Středa, 08. března 2023 - 09:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 5-2019
doporucuji zavinac. Ten je bez kosti

Ale je v něm párátko. :-(

Zkrátka pana učitele nepřechytračíme. Zase nad námi v diskusi o stahovačkách slavně zvítězil a prokázal, že se nemýlí. Tedy bylo to za pomoci veltmana RadkaŠ a jeho úhybného diskusního manévru směrem k rybárně. Ale i tak mu blahopřejeme. A RadkuŠ přejme, ať mu v krku neuvázne kost. A nám prostým řidičům vlaků přeji, aby nás po návštěvě lidové vývařovny nepálila žáha. :-)
Středa, 08. března 2023 - 10:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13137
Registrován: 4-2003
Otrávilo ho tedy podle všeho to trapné zdůvodnění

O to vůbec nejde - prostě s tímhle přístupem se k němu bude chovat jinak i okolí (jako k debilovi) a on sám přichází o lecos včetně peněz.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 08. března 2023 - 10:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13138
Registrován: 4-2003
A RadkuŠ přejme, ať mu v krku neuvázne kost.

Já myslel aby se mi náhodou nepřehodil vobraz z pravýho na levej monitor.

To bych byl úplně ztracenej a určitě bych s tím běžel za šéfem že nemůžu pracovat. [crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 08. března 2023 - 10:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13139
Registrován: 4-2003
Může ale hlasovat nohama a příště si tu rybu udělat doma sám

A nedal bych třeba číšníkovi zpropitný, za který by byly někde jinde dvě hrachovky.

Ale chápu - tahleta nadstavba je už nad něčí chápání.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 08. března 2023 - 12:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28349
Registrován: 5-2002
ŘV: Zase nad námi v diskusi o stahovačkách slavně zvítězil a prokázal, že se nemýlí.
Nechceš si už tyhle vysírky ad personam nechat pro svoji babičku...?

Smiř se s tím, že pokud se někde na stavbě nemá stahovat, jak požaduješ, tak se tam v kritickou dobu holt nemůže jezdit s ničím, co má sběrač. To je prostě jednou daný a nijak to neokecáš (ani nepřehlasuješ na odborářský schůzi).
To další jsou už jen důsledky: napěťovka přilehlého traťového úseku minimálně na začátku stavby (kratší) a na konci stavby (delší). Pokud se Tvůj chlebodárce a jeho chlebodárce smíří se snížením kapacity a odřeknutím vlaků, tak jsi slavně zvítězil Ty a stahovat nebudeš, ale pokud se s tím nesmíří a budou trvat na jezdění pod vypnutým a zkratovaným, tak holt budeš stahovat sběrač, svěrač i ocas.

Jediný, co se s tím dá dělat, je to nějak zmírňovat: zkracovat ty napěťovky na co nejkratší dobu, přetahovat / vystrkávat nezávislou nebo v ne až tak vzdálené budoucnosti na to naturnusovat hybridní vozidla, kde můžeš stáhnout bezpečně dřív bez stresu z uváznutí.
No a pak taky můžeš zmírňovat všelijaký rušivý vlivy, protože je celkem jasný, že oproti dobám, kdy se stahovalo u skoro každý měnírny a při každým přejetí sudá/lichá, to fírové prostě nemají tak nadrilovaný a musejí se na to víc soustředit. Jenže když tu zmíním třeba GSM-R v předstihu, vytáhnete na mě jak králíka z klobouku složitost manipulací, který by se tam ale přece vůbec nedělaly.
Totéž telefony - celkem chápu, když Ti strojmistr potvrdí, že Tebou samým předtím požadovanou výměnu porouchaný soupravy zařídil nebo nezařídil, ale nepochopím, proč volá někomu během řízení, jestli by tehdy či onehdy nevzal šichtu? Copak mu na tohle běžnej člověk dokáže odpovědět bez přemejšlení a bez koukání do diáře...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. března 2023 - 13:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12285
Registrován: 5-2002
A třeba návěsti pro elektrický provoz s LED zvýrazněním? Aby šly vidět na dálku a bez problémů?

Ono totiž, kdyby strojvedoucí viděl v dáli řádnou zvedačku, tak mu mohlo dojít, že chybí spouštěčka. Když už měl rozkaz, že na odjezdovém zhlaví má jet se spuštěným a již jednu stahovačku viděl (a ejhle, byly tam dvě).
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 08. března 2023 - 14:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8577
Registrován: 9-2005
PŠ: myslíš přenosné stahovačky s ledkami na baterie plus třeba i solární panel?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. března 2023 - 14:52:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12286
Registrován: 5-2002
Pokud možno nejenom přenosné, ale přenosnými bych začal...
A svítící předvěstníky u snížení rychlosti o 40 km/h a více by taky nebyly od věci...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 08. března 2023 - 15:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8578
Registrován: 9-2005
Nestačil by u těch predvestníků výstražný okraj, nebo čtvercová žlutozelená či oranžová reflexní deska s predvestnikem na ní nalepeným? Přecejen mi prijde divné černé číslo rozsvítit žlutýma/bílýma ledkama. Něco se vymyslet dá.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. března 2023 - 15:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28351
Registrován: 5-2002
PŠ: A třeba návěsti pro elektrický provoz s LED zvýrazněním? Aby šly vidět na dálku a bez problémů?
Na samém konci února jsem Ti ve svém #28307 (už je v archivu) položil tuhle otázku:

Jaký je Tvůj názor na to, že před LEDkovou podmíněnou stahovačkou by měla být LEDková i příprava...?

A svítící předvěstníky u snížení rychlosti o 40 km/h a více by taky nebyly od věci...
Já myslel, že přesně na tohle se na non-ETCS tratě vymejšlí ta navigace pro fíry...
Jako proč ne, ale všeho s mírou - nemělo by se to přehnat, aby celá trať nesvítila jako vánoční stromeček, pak by nebylo vidět zase nic.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Středa, 08. března 2023 - 15:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 5-2019
Hajnej: oproti dobám, kdy se stahovalo u skoro každý měnírny a při každým přejetí sudá/lichá, to fírové prostě nemají tak nadrilovaný a musejí se na to víc soustředit.

Pane učiteli, ve svatém cyklení postulátů, jste zapomněl pár faktů.
Třeba že "starý škodovky" šly do výkonu téměř hned po zdvižení sběrače. Moderní mašiny cca půlminutu po zdvižení sběrače netáhnou. To činí z násobných stahovaček sudá/lichá a zpět trošku dobrodružnější disciplínu.

A taky jste zapomněl zmínit, že jsou na trhu moderní "section insulators" do rychlosti 200 km/h. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem ridic_vlaku.)
Středa, 08. března 2023 - 15:29:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 7-2017
Video od PŠ: Návěst kolej vpravo bez TV se statečně válí sfouknutá kousek od rozhodující výhybky. Čas 3:05. Tam je platná jak...

To video tu už jednou bylo. A tenkrát jsem si jí nevšiml.
Středa, 08. března 2023 - 15:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28352
Registrován: 5-2002
ŘV: jste zapomněl pár faktů. ... Třeba že "starý škodovky" šly do výkonu téměř hned po zdvižení sběrače
Nezapomněl, jen jsem je neuváděl.
Ty mašiny šly do výkonu téměř hned ze dvou důvodů: jednak to měli nacvičené i tehdejší konstruktéři, jednak to byly buď jednosystémovky a/nebo se do toho rychlého zvedání vnesla informace od strojvedoucího, takže se nemuselo tak dlouho čekat na spolehlivé načuchání soustavy.

A taky jste zapomněl zmínit, že jsou na trhu moderní "section insulators" do rychlosti 200 km/h.
A Ty zas zapomínáš zmínit, jestli to chceš na dobu stavby nebo na dobu po stavbě.

A protože jsou žáci jak vidno blbí, tak si holt dáme opáčko (ti chytřejší, co to pobrali, zatím můžou na cigáro):
* Když bude ten dělič nepropojitelnej sběračem, bude na něm muset být vypínačka, a to taková, že trvalá - dneska se nesmí vypínat oddálením sběrače ani magnetizační proud trafa. A pokud budeš chtít mít něco takovýho ve zhlaví, tak můžeš zapomenout na nějaký těžký rozjezdy. Na nějaký mezifázový dělení na širý trati, to jo, ale ne na to, na co to chceš ty.
* Když bude propojitelnej, budou muset bejt dva za sebou - to se nám stanice na dvojkolejce docela prodraží, osm takovejch sekčních inzulátorů.

Jinak když tak koukám na plán výluk ve Vysočanech, tak vidím poměrně dlouhé výluky přilehlých traťových kolejí, aby se nemuselo stahovat - vypadá to, že výlukáři umějí pracovat s faktem, že to na plně obousměrné trojkolejce do Skal tolik nebolí.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Středa, 08. března 2023 - 16:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 5-2019
A protože jsou žáci jak vidno blbí

Já to unesu. Vím, že na slova učitelova se nemá přísahat. :-)

to se nám stanice na dvojkolejce docela prodraží, osm takovejch sekčních inzulátorů.

My to spolu s Qěcym umíme na čtyři.
Středa, 08. března 2023 - 17:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12287
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Jaký je Tvůj názor na to, že před LEDkovou podmíněnou stahovačkou by měla být LEDková i příprava...?

Omlouvám se, přehlédl jsem.
Nemám na to úplně jasný názor a to hlavně z důvodu, že podmíněnka se může rozsvítit opravdu kdykoliv.

Jinak celkově: zásadní návěsti s ohledem na bezpečnost a i následnou plynulost provozu by již neměly být z kusu plechu, byť reflexního.
Nefunguje to na silnicích (vím, že jezdí na jiném principu) a praxe nám ukazuje, že to nefunguje ani na té železnici.

A názor, že si z toho uděláme blikací barevné omalovánky tak úplně neberu. Hlavně v noci je tolik světelných různých vjemů, že pár ledek u důležitých návěstí nic nezhorší a hodně pomohou a při dnešních možnostech ty LEDky jdou vidět i ve dne.

Jenže my jdeme úplně opačnou cestou, viz. pardubické staničníky na branách trakčního vedení...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
mot
Středa, 08. března 2023 - 18:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4067
Registrován: 7-2017
Tak hlavně aby ty LEDky svítivostí pro změnu zase neoslňovaly.
Středa, 08. března 2023 - 18:59:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5247
Registrován: 9-2003
Mladějov: Škvoři jsou od nádraží napravo a nahoru nad Treskem [biggrin]. Tam, co píšeš, je kulturák aneb "Čerčanská beseda". Ale to jsou už všechno asi pro Vlčouna příliš drahé podniky, zajména Škvoři s jejich řemeslnými pivy [biggrin].
Jinak jak tady čtu tu diskusi, tak tady, kde se právě nacházím (běžné lyžařské středisko půldruhé hoďky cesty od Prahy), by pp. Vlček i Marek asi chcípli hlady.
A taky jsem netušil, že je Hajnej takovej kanec, protože jinak, než že Řidiči Vlaku ošukal starou, se taková nenávist vysvětlit nedá.
NOBLE BRICKS
Mladějov
Středa, 08. března 2023 - 19:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19452
Registrován: 3-2007
Jo, máš pravdu, Beseda.
Středa, 08. března 2023 - 20:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28355
Registrován: 5-2002
ŘV: My to spolu s Qěcym umíme na čtyři.
Spíš za čtyři... [crazy]
Dvě skupiny po dvou koncích a na každým dva sjízdné děliče je kolik...?

PŠ: pardubické staničníky na branách trakčního vedení
To jako na břevnech...? No potěš koště (doufejme, že ne doslova)...
Je fakt, že ve Švajcu jsem takhle nahoře viděl čísla kolejí, ale ta byla aspoň umístěna tam, kde se s ničím nepletla. A taky tam při jejich číslovacích zvyklostech byla krapet víc potřeba...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. března 2023 - 20:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12288
Registrován: 5-2002
Jo, jo, na břevnech.

PDF o zkušebním provozu má bohužel přes dvě mega, takže nejde vložit. Ale on někdo určitě fotku vyhrabe a vloží.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 08. března 2023 - 21:11:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15334
Registrován: 8-2004
ridic_vlaku:
"My to spolu s Qěcym umíme na čtyři."
Jenom to neseje. Jojo... [lol]
Když někdo nepochopí ani otázku, "proč v A ano a v B a C ne", není se čemu divit.
A čekám, kdy mi posekáte zahradu a postavíte zahradní domek. Očekávám to od Vás.
Hajnej:
"Jinak když tak koukám na plán výluk ve Vysočanech, tak vidím poměrně dlouhé výluky přilehlých traťových kolejí, aby se nemuselo stahovat - vypadá to, že výlukáři umějí pracovat s faktem, že to na plně obousměrné trojkolejce do Skal tolik nebolí."
Což se o TK směr odb. Balabenka už tolik říct nedá. Jinak viz.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 08. března 2023 - 21:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 7-2010
Hajnej:
Proč po dvou? V běžné mezilehlé stanici stačí, aby při vypnutí příslušné skupiny zůstaly napájené spojky. Přes dělič oddělující vypnutou část se jezdit nebude. Pokud výlukuvé práce sahají blíže ke spojkám, bývá vyloučená i traťová kolej, takže v tomto případě se proti dnešku nic nemění.

V případě Peček bych si dělice představoval mezi výhybkami 1 a 5, 3 a 4, 41 a 42, 40 a 44.

(Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.)
Středa, 08. března 2023 - 21:14:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8579
Registrován: 9-2005
Hajnej, ŘV: znova: qecyho návrh z čisté vody je takový:
1) odbočka ve dvojkolejce se dvěma JKS:
5 dělení: ve spojkách to jsou děliče a v přímých vzdušná dělení, pokud není mezi první a druhou spojkou dost místa, tak tam taky dělič. (To se používá v Tatcích a Káraném, pokud se nepletu). Čili to neniuj nápad.
2) stanice nácestná bez DKS:
řešení jakoby dvě výše uvedené odbočky. Dělení se týká jen oddělení sudých a lichých kolejí příčně a podélně čili oblasti kolem spojek 1. - 2. kolej. Celkem tedy deset dělení. Kde nevychází místo, nebo kde není možno použít vzdušné dělení, dát dělič.
3) DKS má problém v potřebě té křižovatky a jejím odizolování na 4 strany. To by musel být snad nějaký kříž z mechanický sjízdného izolantu. Což z hlediska mechanických vlastností TV může být hodně velký problém. Nebo 4 děliče kolem křižovatky a dva vedle ní c přímých. Celkem 6 ks.
Pozn: pokud bych náhodou chtěl oddělovat úplně každou kolej, tak by se děliče dávaly do obou větví u každého námezníku každé výhybky.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. března 2023 - 21:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8580
Registrován: 9-2005
Tohle opravdu nelze v budoucnu zavést do praxe? Zbořte mi to.

♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 08. března 2023 - 22:16:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28356
Registrován: 5-2002
Tr: V případě Peček bych si dělice představoval mezi výhybkami 1 a 5, 3 a 4, 41 a 42, 40 a 44.
Tam bych si je uměl představit taky, přinejmenším v některých z těch míst (1-5, 40-44) by mohla být i vzdušná izolace - to jsem ostatně už psal.
A při povinné současné kolejové výluce jednoduše stačit budou, to ano - bez toho by sjízdnej dělič nejspíš nikdo jako zabezpečení pracoviště neuznal.

Q: ten krajní dělič bych nechal v podobě současného vzdušného dělení a nechal ho i v opačné koleji. U odbočky uprostřed tratě by Tvé pojetí nejspíš stačilo, ale traťová kolej by od začátku záhlaví měla jít oddělit vždy.
Jinak máš prakticky totéž, co píše Trumbera a co jsem předtím psal i já. Takže fakt nic novýho, pořád zbývá "jenom" si to prosadit...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 08. března 2023 - 22:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8581
Registrován: 9-2005
Traťová kolej oddělit od záhlaví - proč? Kvůli posunu nutné jedině tehdy, když není jiná možnost. Nejčastější krátké i dlouhé výluky TK jsou včetně záhlaví.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Telini
Středa, 08. března 2023 - 22:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 843
Registrován: 10-2006
Petr_Šimral:
"Jo, jo, na břevnech.

PDF o zkušebním provozu má bohužel přes dvě mega, takže nejde vložit. Ale on někdo určitě fotku vyhrabe a vloží."
Koukáme na to z oken. Snad zítra, jestli si vzpomenu. Minimálně někde jsou ale jak dole, tak nahoře.
Středa, 08. března 2023 - 23:24:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12289
Registrován: 5-2002
Díky Telini za vložení fotek. Ano, dokument zmiňuje, že jsou podobojí, ale zcela bezpečně vím, že všude nejsou...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 08. března 2023 - 23:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28357
Registrován: 5-2002
Q: Traťová kolej oddělit od záhlaví - proč?
Třeba pro práce na krajní výhybce, při kterých se Ti nehodí vypínat traťovou kolej (například proto, abys využil průřez jejího TV pro zmenšení úbytků)...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Telini
Čtvrtek, 09. března 2023 - 08:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 844
Registrován: 10-2006
Tady je ukázka těch obojetných staničníků/hektometrovníků v Pardubicích:

Na co vidíme, tak první se objevily nahoře, ale pak se zpožděním přibyly i dolní.

(Příspěvek byl editován uživatelem Telini.)
ridic_vlaku
Čtvrtek, 09. března 2023 - 09:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 5-2019
S4991023 taky jsem netušil, že je Hajnej takovej kanec, protože jinak, než že Řidiči Vlaku ošukal starou, se taková nenávist vysvětlit nedá.

Ve věcích lásky jsem volnomyšlenkář. Mimochodem, četl jste Kunderův Žert? :-)

HajnejSpíš za čtyři... [crazy]
Dvě skupiny po dvou koncích a na každým dva sjízdné děliče je kolik...?


Ale no tak. Napovím, že stávající vzdušnou izolaci na záhlavích a děliče ve spojkách bych ponechal. Takže pořád na čtyři děliče (navíc oproti stávajícímu stavu dodávám explicitně).


Hroch:A čekám, kdy mi posekáte zahradu a postavíte zahradní domek. Očekávám to od Vás.

Ale to není problém. Dojednáme termín a cenu?
Čtvrtek, 09. března 2023 - 09:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28359
Registrován: 5-2002
ŘV: Napovím, že stávající vzdušnou izolaci na záhlavích a děliče ve spojkách bych ponechal.
Ty já taky. I mě šlo o ty děliče navíc.
Nicméně pokud je povinná kolejová výluka skupiny spolu s každou napěťovou akceptovatelná cena, tak opravdu stačí čtyři.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 09. března 2023 - 09:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19453
Registrován: 3-2007
S499.1023: Malinko odbočím - byl jsi v Č. už ve Světě škodovek (tipuju že určitě) a má to cenu tam jezdit? Něco zajímavého?
Pikehead
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9268
Registrován: 3-2007
Mla: Moc hezký Škodovky jsou aktuálně v Arkádách. Pochybuju, že to předčí cokoliv v Čerčanech. [wink]
Mladějov
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19457
Registrován: 3-2007
?
Odpoledne tam mám poblíž něco - mám tam zajet?

EDIT: Jo, strejda Gůgl ví všechno - JO! [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
ridic_vlaku
Čtvrtek, 09. března 2023 - 10:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 432
Registrován: 5-2019
Hajnej:tak opravdu stačí čtyři.

Tak tady v téhle stanici bych to uměl jen za dva dodatečné děliče. :-) Pravda, plus za 4 dodatečně instalované odpojovače.

Čtvrtek, 09. března 2023 - 13:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4252
Registrován: 4-2014
Telini:
"Petr_Šimral:
"Jo, jo, na břevnech. PDF o zkušebním provozu má bohužel přes dvě mega, takže nejde vložit. Ale on někdo určitě fotku vyhrabe a vloží."Koukáme na to z oken. Snad zítra, jestli si vzpomenu. Minimálně někde jsou ale jak dole, tak nahoře."
Škoda, že administrátoři dosud nepovolili vkládat přílohy přes 2 mega.
Čtvrtek, 09. března 2023 - 14:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Registrován: 7-2010
Hajnej: Nicméně pokud je povinná kolejová výluka skupiny spolu s každou napěťovou akceptovatelná cena, tak opravdu stačí čtyři.

Bavíme-li se o jednoduchých mezilehlých stanicích na dvoukolejce, bývá kolejová výluka společně s napěťovkou pravidlem. V tomto tedy problém nevidím.
Čtvrtek, 09. března 2023 - 14:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28361
Registrován: 5-2002
ŘV: Tak tady v téhle stanici bych to uměl jen za dva dodatečné děliče.
No když do těch Unnamed Solutions [wink] dala dva děliče předtím už stavba, tak místo čtyř budou stačit dva. Odečítat jak vidno umíš.

Pravda, plus za 4 dodatečně instalované odpojovače...
...a k tomu buď obcházecí vedení, nebo nějaký to 403A+403B a 413A+413B na příčný propojení na záhlavích, jinak to krmíš až bůhvíodkud z Vraňan (tady by asi první dvojice vynechat šla, ale jinde moc ne).
A přesně tohle bude ta hlavní darda.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 09. března 2023 - 14:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8582
Registrován: 9-2005
Povšimněte si značení děličů P jako provizorní.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
ridic_vlaku
Čtvrtek, 09. března 2023 - 15:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 433
Registrován: 5-2019
Qěcy: Povšimněte si značení děličů P jako provizorní.

Ano, nainstalovali je tam moudří lidé před výlukou staničních kolejí 1 a 3 pro výstavbu nástupišť, aby nebylo zapotřebí beznapěťových úseků při jízdách z/na 1. traťovou kolej.

Hajnej" Odečítat jak vidno umíš.

Ano. Díky za pochvalu. :-)

Hajnej A přesně tohle bude ta hlavní darda.

Zda je větší darda vložit a udržovat děliče, odpojovače a příp. obcházecí vedení nebo donekonečna opravovat potrhanou trolej, odtahovat uvázlé vlaky a psát poučné listy "Strojvedoucí, respektujte návěst stáhni sběrač"? To nechám těm co vládnou porovnávat čísla na menší větší. Ekonomové se jim říká, myslím. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem ridic_vlaku.)
Čtvrtek, 09. března 2023 - 17:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28364
Registrován: 5-2002
ŘV: nainstalovali je tam moudří lidé před výlukou staničních kolejí 1 a 3 pro výstavbu nástupišť, aby nebylo zapotřebí beznapěťových úseků při jízdách z/na 1. traťovou kolej
Protože ta trolej tam je už asi tak 20 let a má něco za sebou, takže říznout ji až zas tolik nebolí.

Zda je větší darda vložit a udržovat děliče, odpojovače a příp. obcházecí vedení nebo donekonečna ...
Nebo to taky pořád ještě může jít tou třetí cestou: prostě se toho napěťové vyloučí víc.

To nechám těm co vládnou porovnávat čísla na menší větší.
Ano, nech to jim. Možná to vyjde tak, možná jinak.
Ono to totiž těma odpojovačema nekončí - mají nějaké pohony, k těm vedou nějaké kabely a ty zas mají i své druhé konce.
Takže je v těch úvahách potřeba vždycky dokouknout od toho děliče až k té malůvce kdesi na dispečinku, na kterou kliká dispečer, když to chce odpojit (dneska, dřív by se vrtaly díry a přidávaly hejblata) - nic z toho se neudělá zadarmo.
A blbec se pozná místo toho, že místo aby férově přiznal, že až tak daleko nedokoukl, začne tomu, kdo dokoukl, podsouvat, že tvrdí, že to nejde.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Čtvrtek, 09. března 2023 - 17:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 5-2019
Hajnej:A blbec se pozná místo toho,

Já rozdělení rolí na tomto DF nijak nerozporuji. Neomylnost patří Vám. :-)

Hajnej:Ono to totiž těma odpojovačema nekončí - mají nějaké pohony, k těm vedou nějaké kabely a ty zas mají i své druhé konce.
Takže je v těch úvahách potřeba vždycky dokouknout od toho děliče až k té malůvce kdesi na dispečinku, na kterou kliká dispečer, když to chce odpojit (dneska, dřív by se vrtaly díry a přidávaly hejblata) - nic z toho se neudělá zadarmo.



A pořád vychází levněji donekonečna opravovat potrhanou trolej, odtahovat uvázlé vlaky a psát poučné listy "Strojvedoucí, respektujte návěst stáhni sběrač"? :-)
Čtvrtek, 09. března 2023 - 18:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12290
Registrován: 5-2002
Pro provozovatele dráhy to samozřejmě levněji vychází.
On za lacino postaví a škody platí dopravci, protože u nich jsou ti, co to nerespektují...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. března 2023 - 20:27:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28366
Registrován: 5-2002
PŠ: Pro provozovatele dráhy to samozřejmě levněji vychází.
On za lacino postaví a škody platí dopravci, protože u nich jsou ti, co to nerespektují...

Je to bohužel tak. Vlastně je to jakási součást ceny za oddělení provozu od infrastruktury.

ŘV: Neomylnost patří Vám.
A pověst zamindrákovaného pitomce Tobě. Tvoje volba.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 09. března 2023 - 21:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12293
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Vlastně je to jakási součást ceny za oddělení provozu od infrastruktury.

Nikoliv.

I u unitárního dopravcoprovozovatele strojvedoucí své chyby tvrdě platili...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 09. března 2023 - 21:33:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5249
Registrován: 9-2003
Mladějov: Kupodivu nebyl ale stavěl mu to tam jeden náš vozmistr a je to prý fakt perfektní.
NOBLE BRICKS