Diskuse » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 04. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 04. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 22:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 7-2017
Re: "Mařin" . . . . .Boskovice. . . Toto příjmení určitě nijak vzácné není, protože jen ve Slavexu poznám s Tímto příjmením minimálně 5-6 rodin, které mezi sebou ale žádné rodinné vztahy nemají.
Když už jsme načali toto téma,vždy se usměju při vzpomínce na své působení ve Veselí nad Moravou. Toto město totiž v sobě zřejmě ukrývá jeden rekord, a tím je příjmení Kozumplík.
Jednou jsem z dlouhé chvíle pročítal rozvrh služeb v místnosti pro fíry ve veselském depu. Na plachtě se to tam Kuzumplíky jen hemžilo. Rekordmany nositelů tohoto příjmení byli nepochybně Josefové, protože jeden z nich se honosil označením Josef Kozumplík VII. Takže toto příjmení alespoň ve Veselí bezpochyby těžce pokořilo Nováky. I když jsem tam mezi svými spolu-učni jednoho nositele tohoto příjmení měl. Bohužel ten si jej ale mezi námi a později ani mezi svými kolegy příliš neužil. Byl a je spíše známý pod jiným dá se říct "příjmením", navíc se mezi fíry stal legendou v dobrém slva smyslu, snad mi to promine. Věřím, že tim nikoho z Veselského depa neurazím, byly to krásné časy a rád na ně vzpomínám.
Ve veselském depu jsem začínal v r. 1967-8 jako učeň. Zima v přelomech těch let byla nezvykle krutá, veselské depo bylo kvůli rekonstrukci bez střechy, užili jsme si v něm tehdy své.
Později jsem přešel do T.Teplé, jako fíra jsem se vracel do Veselí na Mn. vlacích které jsme vozili z T.Teplé do Veselí a po odpočinku na veselské nocležně zpět. Je škoda, že se z jejich vozby dlouhé několik desetiletí, dokumentačně nedochovalo vůbec nic.
Neúprosný čas mávnul proutkem, ze tří párů Mn. vlaků na této trati zůstal jeden, později i ten zmizel v propadlišti dějin
Posledním záchvěvem působení Teplanů na této trati, byla vozba Mos. vl. 14106 a 14111 do Veselí a zpět. Mos. 14106 měl odj z T.Teplé v 9:45 hod a příj. do Veselí 12:24. Zpět byl odj. 16:10 hod s příj. do T.Teplé 18:47 hod. Ve Veselí byla mezi vl. pauza 3:46 min? Paradoxem bylo, že tehdy už se v takových pauzách výkony mezi vlaky přerušovaly, ale protože jsme tehdy byli údajně v cizině, výkon jsme měli "durch" . Vždy jsem se při pomyšlení na to usmál, stát se "cizincem" ve vlastní zemi, no nevím.
Když tak prohlížím SJŘ z té doby, tedy z r. 1993, zjišťuji, že tehdy ječtě mezi Brnem a T.Teplou jezdily denně dva páry rychlíků, ve zkratce jejich časy alespoň z Veselí do T.Teplé
R 920 TT 11:55 hod- Veselí 13:43 hod.
R.921 Veselí 9:19 hod - T.Teplá 11:00 hod.
R.922 T.Teplá 19:20 hod- Veselí21:02 hod.
R. 923 Veselí 15:00 hod - T.Teplá 16:45 hod.
Tak , pohádková klasika "Mrazík" právě skončila, stejně tak jako má vzpomínka.
Přeji Vám všem pevné zdraví a . . .Sejdeme se v lepších časech ? S pozdravem "Kolelač". . . . . [masinka]
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 22:22:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 10-2007
Kolelač:
"Toto příjmení určitě nijak vzácné není"

I data to potvrzují [happy]
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Pátek, 30. prosince 2022 - 09:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 4-2019
I já potvrzuji, v Brně na dolním, kde veseláci odstavovali, se jim přezdívalo "kozumplíci"!
Pátek, 30. prosince 2022 - 15:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 11-2006
@kolelač: Celkově nijak neobvyklé není, ale časté taky ne. Děda pochází z Rozstání, což je od Boskovic kousek, pokud se nepletu.
U nás (Svatobořice-Mistřín) je zase populární příjmení Varmuža. Potřeboval jsem poradit s hydraulikou na traktoru, a bavil jsem se o tom se známým, a on mi na to: Zajdi se optat Jožky Varmuže do Mistřína, má stejný traktor. Bohužel v Mistříně je v každém druhém baráku nějaký Jožka Varmuža...:D
Pátek, 30. prosince 2022 - 18:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 7-2017
Příjmení Marek potvrzuji jako časté severně od Brna - jen v takovém Protivanově jich bývalo (a asi ještě dnes je) spoustu.
Pátek, 30. prosince 2022 - 19:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 989
Registrován: 7-2017
Re : "Joe" . . . Dík, s tou statistikou příjmení se dá celkem dobře vyhrát. . . Ještě jednou se kolegům ve Veselí nad Moravou omlouvám, i když ta přezdívka kterou zde odhalil "Stašek" není nijak dehonestující. Já jsem fíroval víc jak 28 let na Slovensku, tam byla podle mě řevnivost mezi depy daleko větší a podle toho vypadaly i přezdívky kterými se navzájem mezi sebou titulovali. Protože jsem odcestoval i hezkých pár let na lepoldovských Sergejích, měl jsem možnost při střídáních s Leopolďáky vyslechnout i nejednu narážku na můj domovský původ (mám na mysli depo).Nutno ale přiznat, že to byly opravdu jen ojedinělé případy. Mezi nimi ale vynikal jeden leopoldovský fíra, známý pod přezdívkou "Ringo", který si dá se říct na nenávisti k nám Teplanům založil svou "živnost". Jednou ale jak se říká "narazila kosa na kámen". Stalo se to při střídání na ose v Pov. Bystrici. "Ringo" se Sergejem na vlaku dobrzďoval před dopr. kanceláří, kde jej čekalo vystřídání naší, teplanskou četou."Ringo" i s pomocníkem se okamžitě po zastavení škrábali ze Sergeje dolů, kde pod ním už čekala naše četa, která je měla vystřídat. "Ringo" slezl z posledního schodku dolů, otočil se k fírovi, mému kolegovi Stankovi, bez pozdravu či podání ruky pouze pronesl "No čo je ty k**va horňača"?(to byla de facto naše oficiální přezdívka mezi leop. četami) Stanko se ho jen zeptal "Čo si to povedal kamarát"? Vzápětí ubalil "Ringovi" takovou bombu, že ten šel okamžitě do kolen. Služební tašky mu spadly na zem. Po chvíli se otřepal, sesbíral svůj "vercajk" a bez jakýchkoli dalších námitek se odebral na perón k dopr. kanceláři.
Nestěžoval si nikde ani později. V každém případě ale od té doby svou rétoriku na naši adresu podstatně zmírnil. Já osobně jsem s ním měl o něco později též v Púchově a později v Leopoldově výstup, ale to už jsem zde popsal dřív, nebudu se opakovat. Je zvláštní, že na tuto příhodu jsme si vzpomněli i po víc jak třiceti létech na našem setkání fírů v létě. Kdysi tak mocné depo Leoldov, kterému se přezdívalo "Bašta Sergejů" jejich odchodem zaniklo. . . . . . . . .[masinka]



}
Lajos
Pátek, 30. prosince 2022 - 19:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 8-2014
Kolelač: pravdu díš s tím velmi častým výskytem příjmení Kozumplík v LD Veselí n/Mor. Však jeden čas se tak jmenoval i soudruh náčelník a ten měl ještě rodové přízvisko "Černý". Podle jedné legendy kdysi kdesi seskákala posádka doprovázeného nákladního vlaku a tam se fíra, topič i vlakvedoucí měli sejít s tímto příjmením a tak se to ještě víc rozšířilo.
Potvrzuji i slova pana kolegy Staška.
Pojem KOZUMPLÍK se stal v ajznboňáckém slangu jasným výrazem pro železničáře z veselského uzlu. Ne nadávkou, ale přezdívkou. Tak jako jinde na Moravě to byli zase Krobóti, Plotňáci, Hanáci, Tvarůžkáři apod. A těsně za hranicí Moravy, v České Třebové se ti vycepovaní předpisoví fírové přezdívali jako Vrcholovci podle tamního "střediska vrcholového sportu".
A strojmistr v Brně, není to tak dlouho, familiárně z okénka oslovil příchozího veselského strojvedoucího - jak se jmenuješ, Kozumplíku ? Dotyčný odpověděl: Kozumplík. Strojmistr: nedělej si ze mě [zadnice] Fíra: však říkám, Kozumplík. Nevěřil. Doložil průkazem, vyřešeno s úsměvem.
Ovšem nejvíce rozšířené příjmení ve veselském depenku bylo údajně PROCHÁZKA, rekord držel strojvedoucí Josef Procházka 14 (!)
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Pátek, 30. prosince 2022 - 19:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 7-2017
. . . . Dík Leošu. Někdy je i trocha humoru třeba, tím posledním odstavcem si mě ale dostal. . . Ono to Veselí nad Moravou bude jak se Ostravsku říká "razovitý kraj", třeba jen Nejezchlebů je v něm 32, u nás jen jeden. Ale velký dík za to, že jsi to vzal sportovně, nakonec i to budou jednou hezké vzpomínky, měj-te se hezky. Kolelač. . . . . . . [masinka]
Pátek, 30. prosince 2022 - 20:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3266
Registrován: 11-2006
@22Michal: Je tak.. Já pocházím z Velešovic, ale "základ" rodiny je z Kr. Vážan
Sobota, 31. prosince 2022 - 10:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12823
Registrován: 6-2004
https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=530978.jpg&httpre f=/

v diskusi vedle píšu o Hr VRACOV, tam nikdy hradlo nebývalo, vždy jen nz ?

A v tom linku od uživatele Parmezano (výše) je i Hl Hájnisko... Hl Jestřabice ?
Sobota, 31. prosince 2022 - 10:37:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4993
Registrován: 11-2006
Kolelač: podle toho vypadaly i přezdívky kterými se navzájem mezi sebou titulovali.
Leopolďáci mají v Trenčianské Teplé neoficiální přezdívku "burčáci". Tak jako budou třeba topoľčanci navždy "žochári" a zámčani "maďari".[wink]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Sobota, 31. prosince 2022 - 12:04:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 7-2017
Zdravím Lumíre . . . .To moc dobře vím i já, nechtěl jsem tu debatu zase tak moc rozviřovat.
Ale někdy se stávaly groteskní situace, třeba v Blavě na "Východnom" jsem strojmistrovi zahlásil Sergej třináct padesát sedm. Když uslyšel "ř" automaticky mne považoval za Břeclaváka. . . . Po chvíli mi sdělil číslo nějakého Pn.vl. na Břeclav. Řekl jsem mu, že ten Sergej není břeclavský ale leopoldovský. . . . To mu zase nebylo jasné, co Břeclavák dělá na leopoldovské mašině. Nakonec se mi povedlo uvést vše na pravou míru, omlouvalo nás snad to, že se to dělo okolo půl páté nad ránem, a jak se říká "noc má svoji moc" . . . . . .[masinka]
Sobota, 31. prosince 2022 - 13:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1646
Registrován: 3-2018
Fany: Hradlo Vracov si pamatuju. Ale více bude vědět Lájoš. Jinak přezdívku "kozumplíci" pro Veselí používám i já, naučili mě to v Brně. [happy]
Sobota, 31. prosince 2022 - 18:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 992
Registrován: 7-2017
Re: "Fany" . . . .Já si zase pamatuji "hradlo"? Popov. . . . Jednou při jízdě do Bylnice jsem u něj po obědě s Mn vl. 84143 zastavil. Po deseti minutách přišla pod mašinu "hradlařka"? s dotazem : "Mistře, výpravčí z Bylnice chce vědět, proč tu už deset minut stojíte?". . .Řekněte mu, že mám na "Stůj" odpověděl jsem jí. Ta jen obrátila oči v sloup, mazala ke své boudě a za okamžik jsem měl "Volno". . . . . . [masinka]
Neděle, 01. ledna 2023 - 12:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12827
Registrován: 6-2004
To ne, to bývala vždy hláska, řekl bych...

Ale hlavně mě zajímá, prosím, zda i dnes (na mapy.cz jsem to nenašel) vede z Bohuslavic vlečka nejen "k vojákům", ale i ta do strojíren či kde, kolik má celkově km délky a jak se "to tam větví".... díky [happy]
Neděle, 01. ledna 2023 - 14:16:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 7-2009
Každopádně v roce 1962 dle Dodatku Popov veden jako hláska, tudíž bez úvazku na SZZ sousedních stanic Bylnice a Bohuslavice.
Lajos
Neděle, 01. ledna 2023 - 16:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 8-2014
Kolelač: Ivane, naši rozpravu bedlivě sleduje jeden emeritní fíra a Tvůj spolužák z Vracova, kterého tímto srdečně zdravím a děkuji mu za upřesnění - ten rekordní Josef Procházka měl číslo 16 (!)
Fany: ozvu se mailem okolo těch hradel a hlásek. Obecně - na dvoukolejné části Vláry (tedy dolní Vláře), zřejmě dostavbou druhé traťové koleje a modernizací zabezpečovacího zařízení, už fungovala plnohodnotná traťová hradla. Kdežto jednokolejka byla po této stránce daleko zaostalejší a delší mezistaniční úseky se dělily "pouze" hláskami. A těch moc nebylo - co sám pamatuji tak jen Popovice u UH, Pitín zastávka a Popov.
Šťastný, spokojený a zdravý rok 2023 všem [happy] !

https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Neděle, 01. ledna 2023 - 16:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 994
Registrován: 7-2017
Re :"Petr165". . . Proto jsem tam dal "?"
Re"Fany" Vlečka do Vlárských Strojíren byla zlikvidovaná v r. 2008. Voj. vlečka č.30 je sice papírově už pár let zrušená, ale fyzicky existuje stále, i když v havarijním stavu. Před léty jsem byl na sezení ohledně výstavby vodního díla Vlachovice. Tam ředitel "Povodí Moravy" Vlachovjanům slíbil, že pokud strpí všechny komplikace s výstavbou zmiňovaného vodního díla, zrealizují na tělese zrušené voj. kolejové vlečky pro Vlachovice cyklostezku.[coze]
Snad za dvě léta přešla voj. vlečka z majetku AČR pod Voj. statky a lesy. Nyní se pro změnu proslýchá, že voj. kol. vlečka č.30 se oživí. Do jejího areálu se má vagony navážet materiál na realizaci přehrady, a odtud snad 1 km dlouhým pásovým dopravníkem na místo stavby. Mám ale dojem,že přes počáteční humbuk s přehradou ve Vlachovicích v poslední době ohledně ní "zdechl
pes"? Ale nechejme se překvapit.. . . . . . . . . . [masinka]

Neděle, 01. ledna 2023 - 17:47:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2016
Re: "Fany"
v diskusi vedle píšu o Hr VRACOV, tam nikdy hradlo nebývalo, vždy jen nz ?
A v tom linku od uživatele Parmezano (výše) je i Hl Hájnisko... Hl Jestřabice ?
Když jsem začínal svoji drážní kariéru v 80. letech na hradlech Vracov a Hájnisko, byla to hradla. Vracov se světelnými návěstidly, Hájnisko mechanika osvětlovaná petrolejem. Dříve ve Vracově bylo více výhybek, dalo se dostat na nákladiště i z 1.TK. Někdy v polovině 80.let se prováděla rekonstrukce ŽST Bzenec mimo jiné změna mechanických návěstidel na světelné. V té době byla hradlovina rozvázána a z Hájniska byla hláska. Poté bylo několik let obsazeno výpravčími jako výhybna z důvodu rekonstrukce mostu přes odlehčovák a hradlovina nahrazena RPB. Po ukončení výluk opět hradlo s RPB.
Neděle, 01. ledna 2023 - 19:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12828
Registrován: 6-2004
Díky za info, ten VRACOV mě zajímá...

obecně: proč byly budovy (obsazené?) na obou stranách? Kde probíhal výdej jízdenek? Kdo tam sloužíval, i "vozová" ? Mechanické závory tam jistě (jedny?) také bývávaly...
Pondělí, 02. ledna 2023 - 21:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 9-2016
Re: "Fany"
Když jsem tam chodil jako učeň, pokladní (samostatný komerční pracovník) byla v budově u 1.TK. Později byli všichni v budově u 2.TK. Hradlař, pokladní, staniční dělník. Hradlaři 4 v turnusu, samkomprac 2 - 12 obden, staniční 1 na osmičky. K mechanickým závorám se vyjádřit nemůžu, jen se staří kolegové občas zmíní, že ještě jedny byly U Michala. Mělo by to být někde u těch zahrádek mezi školou a kameněm. V Syrovíně ještě žije kolega, který tam zamlada chodil dělat a mechanické závory pamatuje.
Středa, 04. ledna 2023 - 13:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 7-2017
Zdravím, neměl by tu někdo z pamětníků fotku veselského nádraží s lávkou nad kolejištěm? Případně pohled z lávky na kolejiště. Díky.
Středa, 04. ledna 2023 - 13:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 10-2007
Mrzout:
"neměl by tu někdo z pamětníků fotku veselského nádraží s lávkou nad kolejištěm?"

Tady jste hledal?
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Středa, 04. ledna 2023 - 14:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 7-2017
Joe: jj, hledal. A pokud jsem hledal dobře, je tam jen jedna fotka, kde je lávka částečně vidět. Ale díky.👍 Jinak je tam spousta jiných krásných fotek a poutavé čtení. Zvláště některé statistiky působí v dnešní době jako dokonalé sci fi.
Středa, 04. ledna 2023 - 21:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 9-2016
Mrzout-3 fotky jsou na konci tohoto článku.
Pátek, 06. ledna 2023 - 17:17:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2016
Re "Fany" snad naposled... Našel jsem nějaký starý plánek Vracova...
Pondělí, 09. ledna 2023 - 22:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 1-2014
Že by šance i pro Horní Vláru a zbytku trati 280?
Tedy části, kde jezdí jen Sp mezi Uh.Brodem, Bylnicí a Horní Lidčí.


Plány se týkají hlavně tratí, kde nyní ministerstvo objednává dieselové rychlíky.
Luhačovice-Uh.Brod, z Brodu dál by to chtělo asi i hrábnout do trati.

Ministerstvo dopravy zvažuje elektrizaci některých tratí v úspornější verzi, než dosud podobné úpravy na české železnici probíhají. Začalo zpracovávat materiál o takzvané prosté elektrizaci. Zjednodušeně řečeno by došlo jen k osazení trakčního vedení bez větší modernizace trati. Umožnilo by to provoz elektrických vlaků.


https://zdopravy.cz/stat-zacina-resit-levnejsi-elektrizaci-dalsic h-trati-obesla-by-se-bez-vetsi-modernizace-137828/


(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)
Úterý, 10. ledna 2023 - 22:54:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2019


750.143, Nemsova-T.Tepla, Sp921, 22.4.1995,
fotka mizerna,kompozice nic moc, to sem zacinal fotit kolem domu ako teenager, ted uz jenom spominka....
Středa, 11. ledna 2023 - 09:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 6-2017
Portáš:
"Plány se týkají hlavně tratí, kde nyní ministerstvo objednává dieselové rychlíky.
Luhačovice-Uh.Brod, z Brodu dál by to chtělo asi i hrábnout do trati. "

Já si úplně nejsem jistý, zda Slovácký expres je brán, dle článku, jako motorový rychlík...

miro776: krásná vzpomínka... Jen zamáčknout slzu v oku.
Středa, 11. ledna 2023 - 14:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 1-2014
jadris:
Jasně, ono se tam naznačuje, že ta prostá drátizace je určena spíš pro úseky, kde se velice nehrábne do trati (přeložky), proto uvádím z R18 Újezdec-Luhačky.
Lajos
Středa, 11. ledna 2023 - 17:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 8-2014
Miro: náhodou hezká vzpomínka. Turnusová leštěnka 750.143 [ok] Ony vlastně všechny "nulky" v tehdejším oběhu byly naleštěné. Dovolím si upřesnit - šlo o dopolední rychlík (nikoli Sp vlak a to i na úseku ŽSR) s příjezdem 11:14 do Tr. Teplé. O měsíc později už byl pojmenován jako "Javorina" a turnusově jej už vozily "čtyřky".
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Středa, 11. ledna 2023 - 18:40:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5011
Registrován: 11-2006
miro776:
Vlastně je to i neopakovatelný záběr. Jak je vidět, stroje právě zarážejí piloty pro opěry nebo sloupy dálničního nadjezdu, který dnes zakrývá výhled na "dlouhý" most přes starý Váh.[ok]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Lajos
Čtvrtek, 12. ledna 2023 - 13:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 8-2014
E 499.001 - před Trenčianskou Teplou stojí zaražený pilot [kecal]
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Lajos
Čtvrtek, 12. ledna 2023 - 18:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 8-2014
Abych tu dobu kralování "nulek" na vlárských rychlících trochu připomenul - oběh byl na tři mašiny a od jara 1994 do konce května 1995 se tam točily 750.022, 750.143 a 750.276. Jen okolo Vánoc 1994 se namísto 750.022 zařadila 750.213, vrácená z třebovských dílen.


https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Lajos
Čtvrtek, 12. ledna 2023 - 18:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 8-2014
Samostatně řadím stroj 750.277, který po dva roky (GVD 1993/94 a 1994/95) vozil denně odpolední R 923 z Brna do Teplé a večer R 922 zase zpět. Vzhledově nic moc, na snímku vypadá líp, než ve skutečnosti. Ale musel to být držák, nakonec dodnes vydělává pro dceřinku ČD Cargo.

https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Čtvrtek, 12. ledna 2023 - 21:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 918
Registrován: 10-2020
Tohle už je dost dávno....
Pátek, 13. ledna 2023 - 15:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 999
Registrován: 7-2017
Před dvěma dny odešel další fíra, kterému se staly koleje a mašinky celoživotním koníčkem-
Svoji dráhu začínal na učilišti ve Valticích. Poté nějakou dobu pracoval v depu Břeclav. Po krátké době ale přešel do PLD T.Teplá, kde se stal po roce hotovým fírou. Postupně obsluhoval téměř všechny stroje mot.trakce a po elektrizaci přešel na el. lokomotivy. Po rozdělení republiky odešel do depa Val. Mezříčí. Tam Svoji kariéru ukončil na pětkových "Esech"
Ti kteří poznali jeho kamarádskou povahu, věnujte mu prosím tichou vzpomínku. dík Kolelač . . . . . [masinka]}
application/pdfparte
parte_marek_jiri (2).pdf (77.4 k)
Pátek, 13. ledna 2023 - 22:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 4-2019
Tohle už je dost dávno....
Pan strojvedoucí Čajka...
Sobota, 14. ledna 2023 - 17:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 921
Registrován: 10-2020
Stašek - bravo !
konečně jeden, který ho na té fotce poznal...Jara Čajka otec, a byl tam tehdy i Jara mladý, jeho syn....
Jezdí tam ještě veseláci?
Lajos
Sobota, 14. ledna 2023 - 18:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 310
Registrován: 8-2014
Csik - ano, Čajka Jaroslav senior. Letos to bude 30 let, co už není mezi námi. A letos v létě to bude pět roků, co v minulém čase hovoříme i o juniorovi.
K aktivní účasti Veselanů na Vychylovce - ne, od doby dělení republiky a změně vedení Múzea, už ne.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Sobota, 14. ledna 2023 - 21:13:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 4-2019

Když už, tak už... i když to tedy patří do jiného vlákna
Středa, 18. ledna 2023 - 14:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 10-2020
Stašek... i když to tedy patří do jiného vlákna
ale kdepak, i tohle patří k historii depa.....když v depu pára skončila, jezdili fírové s párou jinde.

Stašek, Lajos - díky za info, já tam byl prvně 1980, to byla veliká třídennídenní akce, moc lidí, kdy se přetahovala Maďarka a Krauska přes kopec z Tanečníku na Vychylovku. Na podzim byl sklípek ve Vracově, tam jsme se domluvili o letních jízdách na Vychylovce. Pak jsem tam další rok vyrazil s rodinou na týden, bydleli jsem na „Kasárňach“, (jak moje paní Dr oční – před válkou...) a tam jsem každý den jezdil s mašinkou a jedním vozem do kopců, ale nějak moc turistů tam tehdy nebylo....
Naposledy jsem tam byl v roce 87, tam zrovna byl na zatopené mašině sběratel jízdenek a dalších zajímavostí, turnovák Zdeněk Pleštil a oba Čajkové...... a dnes už jsou opět všichni spolu....


A na Veseláky jeden dotaz k depu – co to bylo za monstrum nad kolejí, kde zbrojil Kirow mašiny?


Nejen ta lávka, ale i návěstidla.....už jsou historie
Priapos
Středa, 18. ledna 2023 - 15:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 10-2012
csik:
"Nejen ta lávka, ale i návěstidla.....už jsou historie
"

Podle dědy je lávka historie už 45 let a návěstidla přes 30 let.
Lajos
Středa, 18. ledna 2023 - 16:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 8-2014
Csik: loko 434.2210 přešla 29.03.1969 z Maloměřic do Veselí s tendrem 818.028, ale následně ke dni 01.01.1970 i 01.01.1971 již vykazována s tendrem 818.097. S ním i k 06.10.1971 zrušena a 24.03.1972 převedena na K 525.
Priapos: přechodová lávka, určená především pro nejkratší přístupovou cestu zaměstnanců Železáren od nádraží a autobusové stanice k vrátnici, měla krátký funkční život. Měla fungovat jen v letech 1972 až 1976, pak docela dlouho stát a čekat na potřebnou opravu. Tady: https://www.veseli-nad-moravou.info/sedm-veselskych-divu-ktere-za val-cas se sice píše, že se zmizela roku 1978, ale určitě existovala ještě počátkem 80. let. Viděl jsem foto motoráku, vyrobeného roku 1981 a lávku v pozadí ještě stojící...
No a stará světelná návěstidla ESP ? Mizela postupně, na severním zhlaví byla určitě ještě v roce 1988 nebo i 1989. Úplně poslední historický kousek, to už nebylo ale vložené návěstidlo na trubce, ale stará ranžírka na ocelovém profilu tvaru "I", byla ve výjezdové koleji z depa u hřbitova ještě v roce 1999.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 21:26:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 10-2020
Tak tady mám „bratra“ toho falešného tendru z Veselí – tam měli č.97, tento je 96. A dalších jeho 40 bratrů vyrobených po něm vypadalo stejně jako on. Ten 97 je už z těch naších „Kriegslok“ , které jsme měli dávno před Německem....Babiš rád říká – „my Češi jsme byli vždycky napřed“ – a má pravdu - třeba „světová hospodářská krize“ začala na Černý pátek 1929, ale u nás už o 9 let dříve....a s těmi Kriegslok jsme taky předběhli Německo, ale bylo nám to prd platný, když pak Éda dal Ádovi ty pohraniční bunkry bez boje... pak už jsme se mohli bránit leda klackama.
S těmi Kriegslok to byla pak komedie – MŽ je nechtělo platit –„my je nepotřebujeme, poručilo si je Min. války, tak ať si je taky zaplatí“.....ale vláda to pak rozhodla, že platit musí MŽ....Podobná komedie byla s „vojenskou“ tratí Č.Skala-Margecany, stavěna taky na příkaz Min. války. A když tam pak chtěli táhnout těžkej vlak (s tankama?, v rámci hraní si na válku), tak teprve zjistili, že těžké loko mohou jen po nové trati, na kterou na obou koncích navazují slabé lokálky. A pak si MŽ a Min. války vzájemně nadávaly, kdo tohle zavinil......u nás přece vždycky vládli „vodborníci“.....tehdy jako dnes.
Tendr z Veselí je tedy přeznačen z jiného, stejné řady, ale jiné konstrukce. Asi si „vodborník“ řekl – vždyť jsou stejné, oba jsou 818.0! To přeznačování vozidel má u nás dlouhou tradici, v roce 47 se naše 375.026 válela kdesi pod pešunkem na Slovensku, zatímco rakouská 16-018 stála v Žilině v dobrém stavu a čekala na rozhodnutí, co s ní bude. Mávnutím čarovného proutku 375.026 obživla a odcestovala do Budějic, zatímco v Žilině pak stála odrbaná, rozbitá 16-018. A o kus dál na východ, taky měli čarovný proutek – z "dielne Zvolen“ vyjela opravená 374.010, zatímco její „kotel a fréma dosud leží pod hanušovským viaduktom“....a na jejím původním tendru, který dopravili do dílny po částech, se právě „dokončuje jeho úplné zrušení“....
Změnu identity prodělaly také řady M21.0, M131.1, Brejláci i dost Sergejů...tedy to byla u nás běžná rutina...třeba se i u té veselské „97“ podaří vypátrat, jaká tabulka tam byla původně.

Tohle jsou právě ty zajímavosti o skutečné železnici z archívů, které v těch Pohádkách o mašinkách od různých autorů chybí.
Sobota, 28. ledna 2023 - 10:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556
Registrován: 8-2010
Dnes z Přerova odj. 11.00 příj. 12.40 Slavkov u Brna vyráží Slovenská strela 290 002 a zpět 13.08 příj. Přerov 14.50 . Po té se přesune do ČMŽO.
herkules2016l
Sobota, 28. ledna 2023 - 12:56:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 557
Registrován: 8-2010
Strela je už ve Slavkově...
herkules2016l
Sobota, 28. ledna 2023 - 21:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 6-2021
Zdravím,
po 14 hodině , prujezd Slov. Strely VLKOŠEM...
info od Otce...
A.V.
Neděle, 29. ledna 2023 - 17:00:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3146
Registrován: 2-2004
Žádná fotka ze včerejší jízdy Strely se tu zatím neobjevila byť lidí s fotoaparáty bylo kolem trati spousta. Tak to zkusím trochu napravit


Úterý, 31. ledna 2023 - 14:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12911
Registrován: 6-2004
Malé ohlédnutí:


Úterý, 31. ledna 2023 - 16:36:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 1-2023
Dobrý den.
Moje maminka za svobodna pracovala v padesátých leteh v Šumicicich jako závorařka a prodavačka cestovních dokladů jak se dneska vzenešeně hovoří o lístcích tištěných z kompostéru.Má otázka zní zdali Šumice měly označení T 46.Mám i foto T-46 a pozvánku maminky z roku 1955 do Starého Města na oslavu MDŽ.To mě utvrdilo že tito zaměstnanci patřili pod Traťové distanci a ne jak jsem si myslel pod železniční stanici Nezdenice.
Najde se na tomto vláknu odpověď na moji otázku.Foto dodám později-TSS.
Úterý, 31. ledna 2023 - 18:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5764
Registrován: 5-2002
Fany: Do Horní Lidče?
Úterý, 31. ledna 2023 - 19:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 7-2017
Re: "Fany" . . . Orchestrion postává u nákladní pokladny, či vozového tranzita? Vedle něj byl novinový stánek p.Kudláče a 40 metrů za nimi legendární hospoda "Rufr", kde pravidelně zakončili svou namáhavou službu zaměstnanci této stanice, kupodivu všichni tři tehdy, dá se říct slušně prosperovali, jó bejvávalo.. . . .Je škoda, že jsi sem nepohodil obrázek předchůdce Orchestrionu kterým byl Kredenc M262. Na tom krom jiných fírů sloužila v téže funkci i nějaká tetička. Vždy jsem obdivoval její razantní rozjezdy ze stanic.[ok]. . . . . . . . . . . . . . [masinka]
Středa, 01. února 2023 - 12:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 844
Registrován: 4-2007
Tss: Mohu potvrdit, že závoráři skutečně patřili pod TD. Ale i já to znám jen z vyprávění. Tedy, abych zalovil v paměti (a pokud se pletu, kolega Lajos mne jistě rád opraví): Když jsem v roce 1985 nastoupil k TD St. Město, v tehdejším obvodu již žádné záv. stanoviště nebylo. Nezdenice i Šumice v tu dobu už patřily pod TD Kyjov.
Když potom v roce 1994 začala témeř nepřetržitá reorganizace ČSD/ČD (v jistém smyslu pokračující dodnes), vznikla spojením TD St.Město, Kyjov a Přerov jedna velká TD Přerov, i když to nebylo přímo v mé pracovní náplni, najednou jsem o nějakých závorářích slyšel, ale kde v tu dobu ještě byly závory "na kliku", to už nevím. Vím jen, že to bylo právě v kyjovském obvodu. A pokud to bylo u vlakové zastávky, tak kromě dopravní zkoušky asi musel mít závorář i zkoušku komerční. Znalcům historie se omlouvám za případná nesprávná názvosloví a jiné možné díry v paměti.
Ferdinandka přežije!
Středa, 01. února 2023 - 12:33:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 10-2007
Že patřili po traťovku, to celkem dává smysl. Je to takové pokračování tradice "strážníků tratě", což byli vlastně traťováci, navíc obsluhující prvky zab-zař.
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Středa, 01. února 2023 - 14:41:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3138
Registrován: 5-2008
V Poučnéch listech , kde se popisují nehody na přejezdech u Deštnice, Bezdečína a u Zámělu se mluví o závorářích jako o zaměstnancích TD , ale strážníci oddílů (hradlaři a hláskaři) patřili pod " stanici "
Don Parmezano
Čtvrtek, 02. února 2023 - 02:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 6-2017
Nevím, zda to něčemu pomůže, ale já už vyplnil...

https://www.munipolis.cz/app/anketa/WSx7A4gX
👆👆👆
Hlasujte v naší nové anketě OBNOVENÍ VLAKOVÉHO SPOJENÍ SE SLOVENSKOU REPUBLIKOU

Koordinátor veřejné dopravy (KOVED), Zlínský kraj a obce v příhraničním regionu Zlínského kraje, včetně města Brumov-Bylnice, zahájili společná jednání o možnosti obnovení a zkvalitnění vlakových spojení se Slovenskou republikou.

Obracíme se proto na Vás s žádostí o vyplnění krátké ankety, ve které se můžete vyjádřit, zda byste využili takového spojení a připojili Vaše připomínky, podněty a návrhy k cestování po železnici v našem regionu.

Děkujeme!

Anketa potrvá do středy 8. února 2023
Čtvrtek, 02. února 2023 - 23:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 8-2020
Zmínka o rekonstrukci stanice Uherské Hradiště včetně navazujících úseků ve Zpravodaji města (str.8-9): https://www.mesto-uh.cz/file/12773/download/
Pátek, 03. února 2023 - 20:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2017

Setkání v Bylnici
Sobota, 04. února 2023 - 14:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2023

Vlárský průsmyk.