Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 11. 1. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 11. 1. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 16:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 3-2018
Ahmad: To je totiž typická vlastnost digitálních diskuzí - kdo se jeví normálně je často cvok a kdo je cvok se často jeví normálně. Souhlasím až na to, že jste napsal dvakrát to samé...[happy]
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 17:12:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 7-2017
Pokial sa nieco moze zmenit, tak na to mame prislusne moznosti. Ale rozculovat sa nad tym, kam sa svet ubera, to mi za to nestoji. Mam jedneho kamarata, ktory tieto veci v oblasti IT komentuje a smejem sa potom nad tym, ako mu krv neustale piju dalsie a dalsie novinky, ale myslim, ze aj on je v tomto nad vecou. Ale pozorujem, ze starsiu generaciu dokaze vykolajit aj taka vec ako vypredany druh peciva alebo omyl redaktorky.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 18:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 12-2020
Ono až budete starej (nevím kolik vám je), tak si na to vzpomenete. Vidím to na rodičích, kteří byli celý život v pohodě. Jezdili jsme třeba na dovolenou po vlastní ose za Polární kruh, do Bulharska, Jugoslávie a jinde. Dnes by mamka nebyla schopná sama už jet skoro nikam (vyjma MHD Praha kde má jízdu zdarma). Má jediné štěstí, že když náhodou někam jednou za čas jet musí, tak má syna s dopravním vzděláním, který ji každou jízdu přesně naplánuje a předem upozorní na případné průsery apod. Sama už by vůbec nebyla schopna pochopit nějaké systémy O-O-S s označováním jízdenek nebo řešit různé dopravce. Taťka je na tom o něco lépe, ale i tam je třeba vše pečlivě naplánovat. Nedávno byl třeba v Drážďanech vlakem. Nikoli ovšem přímým vlakem. Naštěstí vše zvládl, ale stačí jakákoli mimořádnost a je to v kelu. Bez znalosti jazyka a chytrého telefonu jste prostě v hajzlu. Prostě v tomto věku kolem 80 tky už tuhle dobu chápat ani nemůžete (čest výjimkám), já ji někdy nechápu už v 50 ti. A skoro všichni s kterými jsem v kontaktu se shodnou, že je zde nyní naprosto šílený život. A to ve smyslu neustálých změn, nových věcí apod. Problém to dělá spoustě lidí a je to i příčinou jejich nasranosti.
On už v tom věku člověk chce mít trochu klid a ne být neustále ve střehu a dnes a denně se učit nové věci. Nehledě na to, že kolikrát ani člověk nemá kdo by ho ty novinky naučil.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 19:50:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12970
Registrován: 4-2003
A skoro všichni s kterými jsem v kontaktu se shodnou, že je zde nyní naprosto šílený život.

To je obyčejný klam a podobný pocity měli samozřejmě lidi i před mnoha lety - ostatně jsme tomu byl svědkem u prarodičů a je to vděčným tématem řady literárních i jiných děl.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 20:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 12-2020
Ale prd. Za socialismu (alespoň pokud pamatuju 80 léta), byl proti tomu úplně klidnej život. Nikdy nepamatuju v rodině jakýkoli stres. Každý měl jasně danou práci s jasnou pracovní dobou, kterou měl na 99% zajištěnou. Žádné nové technologie se nikdo učit nemusel. Když se sem dostalo video, tak to stačilo připojit šňůrou do sítě a zapnout tlačítkem a vložit kazetu. To byl vrchol pokroku. Navíc vás nikdo nenutil ho mít.
Když jste jel MHD, tak byl tarif stejnej po celý ČSSR. Koruna za jednu jízdu. Žádnejch milion tarifů a výjimek u každého města. Když jste jel vlakem, tak stačilo přijít na nádraží a říct jednou Poděbrady. Pokladní vyřkla částku, která byla světe div se stejná v každý den v týdnu a šla bez problému zjistit v jednom kilometrovníku. Totéž v buse. Po celé republice jsem vlezl do autobusu a bez jakéhokoli zjišťování pásem a časů jsem vyřkl jméno cílové stanice a během 10 vteřin obdržel bez problémů jízdenku. Nezlobte se na mě, ale cestování VHD bylo maximálně jednoduché. Jízdní řád se měnil až na marginální výjimky jednou ročně a to ještě jen velmi málo. Žádnej starej člověk neměl problém někam jet, pokud nebyl úplně mimo nebo nebyl chromej.
Dneska než stačím zaregistrovat nějakou novou věc, že vůbec existuje, tak v tu chvíli je už beznadějně zastaralá a nejsou na ni náhradní díly.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 20:41:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4117
Registrován: 4-2014
J.M.:
"Žádné nové technologie se nikdo učit nemusel."
A na to byla jedna z příčin proč předlistopadový režim roku 1989 dojel na konečnou. Vše v bylo o proti západním zemím zastaralé a přes 80% exportu šlo do tehdejšího SSSR, který moc zrovna neplatil. Na západě ty zastaralé věci už téměř nikdo nechtěl.

Ty různá časová a tarifní pásma si dnes vymýšlí kraje, protože každý kraj si jede na svém písečku. Dřív všechno objednávalo tehdejší ministerstvo dopravy a kraje do toho nemohli nijak zasahovat. Po roce 1990 to MD hodilo vše na kraje ať se starají a zřizují si dopravu sami a podle toho to tak vypadá, bordel a chaos, protože se kraje jen mezi sebou na jednotném postupu a verzi velmi špatně dohadují, každý kraj to chce dělat po svém a ministerstvo dopravy krajům nikdy neřadí vše sjednotit, tak aby to všude bylo stejné, to by to krajští úředníci brali jako návrat do diktatůry před rokem 1989 a to žádný kraj nechce.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12971
Registrován: 4-2003
byl proti tomu úplně klidnej život. Nikdy nepamatuju v rodině jakýkoli stres. Každý měl jasně danou práci s jasnou pracovní dobou, kterou měl na 99% zajištěnou. Žádné nové technologie se nikdo učit nemusel..

Jako čuník v chlívku, má naučený přesný časy krmení a je měsíce dopředu dopředu naplánovaný i datum porážky.[crazy]

---

Hele, na rovinu - přesně takhle jsem v druhý půlce osmdesátek žít nechtěl a platí to dodnes.[kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 12-2020
Však mě je jasné kdo a proč to vymýšlí. To mi nemusíte vysvětlovat. V oblasti VHD se pohybuju ať již profesně či soukromě celý život. Já jen konstatuju jak to je, a že je skoro všechno výrazně složitější.
A ty nové technologie mi nevadí, ať jsou, ale ne povinně a pro všechny. Když něco chci tak si to beztak koupím. Ale neměl bych být nucen mít co nechci a nepotřebuju. To by snad měl být normální princip.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 12-2020
Radku, Radku. Když máte tak v oblibě někoho stále urážet, tak vězte, že každý lékař vám doporučí žít v klidu a jíst v pravidelných intervalech, takže ten váš příměr kulhá na obě nohy.
Krom toho nikdo (ani já) vám nebrání se realizovat dle své potřeby. Jen nechápu proč to právo chcete upírat vy mě. Prostě každý to máme jinak, ale vy stále máte potřebu mě zesměšňovat, že? No nic, vy už jiný nebudete. Nakonec ani já ne. Tak toho zase necháme neb to nemá za mák cenu.
Vraťme se k tématu a tím je Slovensko a železnice.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 7-2017
no zastavovanie na znamenie nie je nijaká novinka, striedavo to bolo praktizované aj v minulosti.....teraz to ZSSK rozšírila takmer všade kde má zavedený samooblušný výpravný systém, teda bez sprievodcu....ono by to bolo všetko OK dovtedy pokým by sa to nerobilo od stola...ale z reality, tam kde je čo i len priemerná frekvencia čo ja viem kde z 10 vlakov musí zastaviť 8 tak je to úplne zbytočná "snaha" o šetrenie...
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 7-2017
BRKS čo sa týka trate 130 tak je to skutočne tak.....je to lepšie...napriek tomu sa v mediach opakovane ukazuje starosta Bernolákova , kde hovorí že ludia cestujú ako dobytok...a TV Markíza ukáže v najfrekventovanejšom čase teda o 7 00 ráno ten dobytkový vlak kde stoja dvaja ludia v uličke....čo predtým ked to bolo cool bolo v rovnakom čase rovnaké.Potom sa vykluje šidlo z vreca že 30 min takt nie je dobrý, lebo predtým ked študent zaspal išiel mu za 5 min další vlak....bolo to genialne len pre dochádzajúcich od Senca ale nie od NZ a Šale ktorí tvorili cca 60% celej frekvencie.
Aká je teda realita tá katastrofa v mediach....dochádzam denne 15 30 je obsadenosť Rexa 15 34 do NZ na úrovni 80 - 90 % , os vlak zastavkový do Galanty 15 39 má z BA obsaditelnosť 30 % ktorá sa určite navýši do odchodu ale výrazne nad 50 % to nebude.....
Jednoducho pásmová obsluha je na trati 130 dobrým riešením.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12972
Registrován: 4-2003
ale vy stále máte potřebu mě zesměšňovat, že?

Nikoliv - jenom Vám názorně ukazuju, že to co pro někoho může být životní ideál je pro někoho jiného peklo na zemi.

A nikdo Vám nic nebere a ani Vám nic nenutí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 22:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 12-2020
Nikoliv - jenom Vám názorně ukazuju, že to co pro někoho může být životní ideál je pro někoho jiného peklo na zemi.
No to jste objevil Ameriku, že lidi jsou různí. To mi musíte říkat, sám bych to nevěděl.
Že mi nikdo nic nenutí, to právě není pravda. A je to stále horší, ale nebudu tady rozjíždět další kolo, to nemá cenu, vy to stejně neuznáte.
Pátek, 30. prosince 2022 - 10:00:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12973
Registrován: 4-2003
A je to stále horší, ale nebudu tady rozjíždět

Děláte si to sám ve věku, kdy jste furt desítky let vzdálen věku senilního geronta.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 30. prosince 2022 - 12:02:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15325
Registrován: 5-2004
To neni o blbych kecech na tema geronti. To je o tom, ze jsou novinky ku prospechu vetsinove populace a novinky ku otravovani vetsinove populace za ucelem vyvijeni cinnosti. Tech je bohuzel tolik ze mezi nimi uzitecne novoty zapadnou.
Pátek, 30. prosince 2022 - 12:58:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1882
Registrován: 12-2020
Přesně tak. Pokud je pro mě něco lepší, tak si takovou věc či službu klidně pořídím či objednám a budu rád za to, že existuje. Ale rada, že je to lepší pro někoho jiného je mi platná jako zimník v létě.
Pátek, 30. prosince 2022 - 12:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12974
Registrován: 4-2003
Víte co Vám ze srdce přeju v roce 2023? Abyste se uměli zasmát sami sobě, i se svýma chybama. Taky jsem občas starej fotr, ale mám se rád.[biggrin]

Jako třeba dobrá terapie jsou třeba Simpsonovi - tam se pozná úplně každej a určitě je to lepší, než číst v bulváru o zastávce na znamení v nějaký díře na Oravě.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 30. prosince 2022 - 13:21:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 7-2017
To je taka casta rozpravka, ze vsetci pracovali a vlastne sa mali dobre. Zoberme si takeho lekara, ak skoncil skolu niekedy v roku 1975, tak podla JM by sa uz nemusel vzdelavat, ved skoncil lekarsku fakultu. Lenze nez pojde do dochodku, tak sa v jeho odbore kopec veci zmeni, pride nove postupy, lieky, pristroje a tak sa jednoducho musi vzdelavat, aby mohol efektivne liecit svojich pacientov. V realite to bolo tak, ze bol primar, ktory robil dozor nad vsetkymi a ked nemal to vzdelavanie v laske, tak kazdeho schopnejsieho cloveka zo svojho oddelenia vystrnadil. Nehovoriac o potrebe nejakej liecby, tam ste potrebovali v 80tych rokoch uplatky, aby vam ju laskavo poskytli a neposlali vas domov ako mojho uja, ktory bol stavbar a pracoval s azbestom. Ten podla strany nebol skodlivy a tak predsa nemoze byt chory.
Vy samozrejme nemusite nutne vyuzivat vsetky novinky tohto sveta, ale niektore jednoducho budete musiet akceptovat, pretoze kvoli 1-2% ludi nikto nebude platit naklady navyse- tu sa vraciame k tomu socializmu, kde ste neriesili naklady a videli ste len to, ze niekto pracuje. Preto ten system aj ekonomicky skoncil, platili cloveka, ktory zarobil 20 korun, ale stal 100 korun.
Pátek, 30. prosince 2022 - 14:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 12-2020
Hele já nikde netvrdím, že lékař se nemá celoživotně vzdělávat. Zrovna tak netvrdím, že nebyly úplatky a že bylo všechno dobře. To v žádném případě.
Ale důchodci se fakt už doživotně vzdělávat nemusejí a trochu klidu by mít mohli. Nemyslíte?
pretoze kvoli 1-2% ludi nikto nebude platit naklady navyse-
A můžu se zeptat jaké náklady navíc by stát zaplatil, kdyby umožnil žádat o dotaci na zateplení i lidem bez počítače? Třeba tím, že by jim tu žádost udělal úředník (který tam stejně je). Takhle místo toho letím na úřad s otcem já, kde mi úředník zařídí schránku, kterou já pak použiju cca 2x. Přitom by úplně stačilo na ten úřad jednou přijít s potvrzením o rekontrukci a zaplacením určité částky + fotkami z provedené výměny oken. Úředník by to zkontroloval a založil (5 minut práce).
Takhle s tím poletím znova na Czech point, kde to úředník stejně zkontroluje a navíc naskenuje a zaplatím 30,- za ověření.
Kde je ta úspora - já žádnou nevidím? Na úřad jdu 2x i když to dělám přes internet, stejně jako kdybych tam šel osobně (1x žádost, 1x vykázání rekonstrukce).
Pátek, 30. prosince 2022 - 14:12:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1884
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Děkuji za přání. Já vám taky přeju vše nejlepší v roce 2023. Aby byl lepší než ten současný. A ten humor ten je potřeba, bez toho se žít snad ani nedá. A jinak souhlasím, že Simpsonovi jsou určitou terapiií.
Sobota, 31. prosince 2022 - 20:07:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 7-2017
Luboš_3.21:
"

Ty různá časová a tarifní pásma si dnes vymýšlí kraje, protože každý kraj si jede na svém písečku. Dřív všechno objednávalo tehdejší ministerstvo dopravy a kraje do toho nemohli nijak zasahovat. Po roce 1990 to MD hodilo vše na kraje ať se starají a zřizují si dopravu sami a podle toho to tak vypadá, bordel a chaos, protože se kraje jen mezi sebou na jednotném postupu a verzi velmi špatně dohadují, každý kraj to chce dělat po svém a ministerstvo dopravy krajům nikdy neřadí vše sjednotit, tak aby to všude bylo stejné, to by to krajští úředníci brali jako návrat do diktatůry před rokem 1989 a to žádný kraj nechce."

Jasně. Takže třeba Plzeň to dělá blbě. Podle MD jsou 2h do Klatov skoro až moc… Do Rudy přímo by nejelo bez kraje taky nic a můžeme pokračovat. Ne, současný model je dobře.
Vagonet
Pondělí, 02. ledna 2023 - 20:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 784
Registrován: 7-2017
Pokračování ze středoslovenské magistrály: Brezno, Halny, Bujakovo, Gašparovo vlečka, stanice.











Středa, 04. ledna 2023 - 11:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4997
Registrován: 11-2006
V posledních dnech roku 2022 mě zavedly služební povinnosti do areálu ZŤS Dubnica nad Váhom. Byl jsem hodně překvapen, jak rychlý to bere konec. Základ původní prvorepublikové "Škodovky" - ocelárna se slévárnou (pozdější ZŤS Metalurg) - je srovnán se zemí a z dominantních čtyř komínů fabriky už stál jen jeden. Jsem zvědav, co tam najdu dnes...[sad]

http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Středa, 04. ledna 2023 - 21:43:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 904
Registrován: 10-2020
Bývala


Od kedy Spišská?
Středa, 04. ledna 2023 - 23:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1961
Registrován: 7-2017
Od roku 1920
Vagonet
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 20:03:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 7-2017
Volné dokončení: Polomka





Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 22:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5001
Registrován: 11-2006
Docela to v Polomce umřelo. Já si tam pamatuju v odvratu ve šturcu stát 556.052 a po vlečkové koleji přistavovat zátěž brejlovce. Jenže to bylo léto 1983...

http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 22:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1897
Registrován: 12-2020
Ono to na Slovensku bohužel neumřelo jen v Polomce. Najít provozovanou vlečku s pravidelnou obsluhou se rovná skoro zázraku.
Pátek, 06. ledna 2023 - 23:46:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 908
Registrován: 10-2020
Velky_sef – nebylo by k tej Spišskej něco podrobnějšího, tady MŽ na jeseň 1921 má stále jen Novú Ves. A web mesta SNV svoju historiju nepozná...., díky za info
Paul2no
Sobota, 07. ledna 2023 - 14:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2852
Registrován: 11-2009
Hmmm...
Sobota, 07. ledna 2023 - 15:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1963
Registrován: 7-2017
Nemyslim si, zeby niekomu stacilo tych 140km/h. Ale komentovala to aj ZSSK na svojej stranke, ze uprava na 160 by stala viac penazi a vzhladom k budgetu ZSR bude aj toto uspech. Ved nevedia ani postavit jeden most do Rakuska alebo nejak normalne zrekonstruovat trat Kuty-DNV. Po 20 rokoch sa sotva doslo z Bratislavy po Zilinu a to nie je ani polovica medzi Bratislavou a Kosicami.
Sobota, 07. ledna 2023 - 16:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 11-2020
Ono i to zrychlení ze 120 na 140 sníží kapacitu trati. Přijde mi absurdní omezovat nákladní dopravu ve prospěch osobní, když ta nákladní narozdíl od osobní vydělává.
Paul2no
Sobota, 07. ledna 2023 - 18:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2853
Registrován: 11-2009
Velky_sef: ale tady je to extra promarněný potenciál. Trať kde by šlo jezdit dvoustovkou bez nutnosti přeložek se zazdí na 140 km/h. Nebo to postaví tak, aby tam alespoň v budoucnu ta dvoustovka šla zavést bez nutnosti další přestavby?
Mladějov
Sobota, 07. ledna 2023 - 19:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19105
Registrován: 3-2007
Paul2no: Souhlas.
Pokud se zvyšuje ze 120, tak tam na té rovině jako stůl měla být ta 160 samozřejmě.
Jestli je po stanicích ještě k tomu převážně 100 km/h, jak bývalo na koridorech po celé síti Č(S)D (nechce se mi to hledat), tak by to bylo významné zrychlení za relativně málo vyšší cenu (a hlavně konec drkotání po tankodromu).

hjguzf: Tak se podívejte na denní počty vlaků tam a porovnejte s českou sítí (viz web SŽ).
Zvýšení na 160 km/h Blava-N.Zámky (a dál) vážně nezpůsobí problém - ono toho tam tolik nejezdí.

Škoda, no.
Zase typické modrogumní (polovičaté) rozhodnutí.
Neděle, 08. ledna 2023 - 00:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 7-2017
Tato revitalizacia vyjde na 62 milionov a modernizacia by vysla na cca 300 milionov, takze rozdiel je 5 nasobny. Predpokladam, ze zvysit na 160 zo 140 by to slo aj bez modernizacie, vyssie by uz boli nutne mimourovnove priecestia a zrejme aj dalsie zmeny na lozku, to by vedel tratovak.
Neděle, 08. ledna 2023 - 08:07:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3383
Registrován: 12-2007
to by vedel tratovak

Svojho času som sa tomu venoval, aj som závery zhrnul a predniesol na STRAHOSe 2018 (keby ste čítali vyjadrenie recenzenta z GR ŽSR tak neviete či plakať abo sa smiať), a koho by to zaujímalo, tak pointa je i tu:
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/6982-Rekonstrukcie-zelezni cnej-trate-na-rychlost-160-kmh-v-podmienkach-ZSR/
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/6913-Priecestia-a-tratova- rychlost-160-kmh/

ŽSR sú proste nekompetentné (a toto je iba jeden dielik z mozaiky), MD ešte nekompetentnejšie, o ÚHP nevraviac. Čo potom možete čakať?
Neděle, 08. ledna 2023 - 08:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 8-2017
Připomíná mi to debatu s jedním průvodčím, když jsem se naposledy vracel ze Slovenska, která se nesla v duchu, jací jsme mi Čehúni blbci, že na stošedesátkových tratích necháváme přejezdy a jak to budeme muset celé předělávat, zatímco oni na to vyzráli a přejezdy rovnou ruší. [crazy]
Neděle, 08. ledna 2023 - 11:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4373
Registrován: 5-2002
Zrovna u toho Trnovce nějaké oblouky jsou, možná by to zrychlení na víc, než 140, vyvolalo nutnost přeložek.
Neděle, 08. ledna 2023 - 11:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3384
Registrován: 12-2007
Brr:
"Zrovna u toho Trnovce nějaké oblouky jsou, možná by to zrychlení na víc, než 140, vyvolalo nutnost přeložek. "
Nevyvolalo.
Neděle, 08. ledna 2023 - 11:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1965
Registrován: 7-2017
M250.0:
"Připomíná mi to debatu s jedním průvodčím, když jsem se naposledy vracel ze Slovenska, která se nesla v duchu, jací jsme mi Čehúni blbci, že na stošedesátkových tratích necháváme přejezdy a jak to budeme muset celé předělávat, zatímco oni na to vyzráli a přejezdy rovnou ruší. [crazy]"

Tak Regiojet by vedel rozpravat, kolko jednotiek mu rozstrelili vodici nakladnych aut na prejazdoch. Ono to zase na tej rovine nie je tak narocne vykopat par metrov a urobit podjazd.
Neděle, 08. ledna 2023 - 12:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3385
Registrován: 12-2007
Ono to zase na tej rovine nie je tak narocne vykopat par metrov a urobit podjazd.
Nenáročné ako?
Technicky isto. Ale administratívne alebo na výkup pozemkov? A to najdôležitejšie - zaplatíš to Ty?
Neděle, 08. ledna 2023 - 16:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 7-2017
Tratovak:
"Ono to zase na tej rovine nie je tak narocne vykopat par metrov a urobit podjazd.
Nenáročné ako?
Technicky isto. Ale administratívne alebo na výkup pozemkov? A to najdôležitejšie - zaplatíš to Ty?"

Ak chces mat trat na 200, tak tie podjazdy musis urobit, na 160 ti ich netreba.
Neděle, 08. ledna 2023 - 17:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3386
Registrován: 12-2007
A kto sa tu baví o trati na 200?
Reč je práve o tom, že tam kľudne mohla tá 160 byť. A za v podstate rovnaké prachy ako na tých 140...
Neděle, 08. ledna 2023 - 19:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 7-2017
Tratovak:
"A kto sa tu baví o trati na 200?
Reč je práve o tom, že tam kľudne mohla tá 160 byť. A za v podstate rovnaké prachy ako na tých 140..."

Paul2no:
"Velky_sef: ale tady je to extra promarněný potenciál. Trať kde by šlo jezdit dvoustovkou bez nutnosti přeložek se zazdí na 140 km/h. Nebo to postaví tak, aby tam alespoň v budoucnu ta dvoustovka šla zavést bez nutnosti další přestavby?"

Bavime sa o tomto
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:11:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3387
Registrován: 12-2007
Aha, ja že sa bavíme o tomto:
Predpokladam, ze zvysit na 160 zo 140 by to slo aj bez modernizacie, vyssie by uz boli nutne mimourovnove priecestia a zrejme aj dalsie zmeny na lozku, to by vedel tratovak.
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 12-2007
Nebo to postaví tak, aby tam alespoň v budoucnu ta dvoustovka šla zavést bez nutnosti další přestavby?
No, keď sa pozrieme na nedávnu optimalizáciu DNV - Zohor na 140, ktorá sa po pár rokoch ide modernizovať na 200, tak otázka je zodpovedaná (aj keby nešlo o priecestia - parametre spodku na 160 a 200 sú iné, TV neviem)...
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1968
Registrován: 7-2017
Tratovak:
"Aha, ja že sa bavíme o tomto:
Predpokladam, ze zvysit na 160 zo 140 by to slo aj bez modernizacie, vyssie by uz boli nutne mimourovnove priecestia a zrejme aj dalsie zmeny na lozku, to by vedel tratovak."

No ved to pisem, zo 140 na 160 je to vlastne formalita- vyssie sa vztahuje na tratove rychlosti nad tych 160.
TV by potrebovalo trochu ine zavesenie, ale nie je to nic, co by stalo extra vela.
Pezos
Pondělí, 09. ledna 2023 - 06:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 4-2014
Prý u ŽSR nesmí být úrovňové přejezdy již při rychlosti 160 km/h, je to pravda?
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pondělí, 09. ledna 2023 - 11:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1969
Registrován: 7-2017
Pezos:
"Prý u ŽSR nesmí být úrovňové přejezdy již při rychlosti 160 km/h, je to pravda?"
Plho, o tom sa tu uz dobru hodinu bavime, ze to moze byt max 140.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 11:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3391
Registrován: 12-2007
Velky_sef:
"Pezos:
Plho, o tom sa tu uz dobru hodinu bavime, ze to moze byt max 140."
A ktorá norma, vyhláška, predpis, zákon abo čosi iné to obmedzuje na 140?
Pondělí, 09. ledna 2023 - 13:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 7-2017
Tratovak:
"Velky_sef:
"Pezos:
Plho, o tom sa tu uz dobru hodinu bavime, ze to moze byt max 140."A ktorá norma, vyhláška, predpis, zákon abo čosi iné to obmedzuje na 140?"
Predsa paragraf 1, vzdy sa to tak robilo, niekto o tom v minulosti rozhodol a tak to proste bude.
Sam si napisal, ze je jedno, ci sa opytas ZSR, ZSSK UHP alebo ministerstva, v drvivej vacsine pripadov z nich vypadne nejaka somarina, nad ktorou sa budes krutit ocami. Kedze je tam ta zadubenost na velkej urovni, tak bez vetrania na tychto utvaroch sa nic nezmeni, pretoze ani vacsina tychto ludi nechce nic zmenit. Bohuzial realita mnohych ludi na Slovensku.
Vagonet
Pondělí, 09. ledna 2023 - 20:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 786
Registrován: 7-2017
Zaniklá kolejová cesta do lomu Horná Štubňa.











Pondělí, 09. ledna 2023 - 23:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5336
Registrován: 4-2003
Zvolen–Šahy–Čata
Tematická fotogalerie z trati 153 Zvolen–Šahy–Čata zachycuje čtyři roky provozu obnovené osobní dopravy na větvi Zvolen–Šahy, pár snímků pochází i z úseku Šahy–Čata. K dnešnímu dni celkem 47 snímků, doplňování je v plánu.

Jako ochutnávka po jednom snímku z každého ročního období:

812.030 vjíždí do zastávky Podzámčok. Z před staniční budovy zmizela téměř staletá lípa, PZZ prošlo modernizací, důkazem čehož je i nový technologický domek, obnovou prošla pec na chleba (vpravo dole) náležící ke staniční budově.


812.006 v Krupině na pozadí s dvěma věcmi pro Krupinu charakteristickými – za plotem továrna vyrábějící všem známé čelní nakladače UNC, později pod názvem Locust, a na kopci tyčící se strážní věž Vartovka z dob tureckých nájezdů.


812.013 a krupinský portál tunelu Pod Vlčkom – jeden ze dvou tunelů na této trati. Druhý je Neresnický nedaleko Zvolena.


813.029 v místech, kde po nějaký čas bývala zastávka Michalková pojmenovaná po malé obci vysoko v kopci nad tratí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mladějov
Pondělí, 09. ledna 2023 - 23:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19127
Registrován: 3-2007
Pěkné..
Copak asi dneska dělá můj spolubojovník z vojny Marián H. z Krupinej? [wink]
Úterý, 10. ledna 2023 - 17:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5198
Registrován: 9-2003
Vlček tady dělá ze sebe chudáka a přitom má vlastní tunel. A ten mu nikdo nevezme, protože ten je jako důl [rofl].
NOBLE BRICKS
Středa, 11. ledna 2023 - 08:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12982
Registrován: 4-2003
Ten tunel se ale snad jmenuje Pod Vlčokom.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 11. ledna 2023 - 18:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5337
Registrován: 4-2003
RadekŠ:
"Ten tunel se ale snad jmenuje Pod Vlčokom."
Nejprve zadat do vyhledávače pojem "(tunel) Pod Vlčkom" by mnohé objasnilo a psaní komentáře by pak bylo zbytečné.

Zdejší laz se jmenuje Vĺčok, od toho tedy odvozený název tunelu Pod Vlčkom. Stejně jako nepovíte pod Ružomberokom, ale pod Ružomberkom. Pokud bychom chtěli opravdu trvat na správném tvaru názvu, pak by měl znít Pod Vĺčkom. Jak je název uváděn v dobové a soudobé technické dokumentaci netuším, já to beru z hlediska gramatiky.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 11. ledna 2023 - 20:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12984
Registrován: 4-2003
zadat do vyhledávače pojem "(tunel) Pod Vlčkom"

Což se stalo.

já to beru z hlediska gramatiky

Já žiju v domnění, že místní názvy, jmené a podobně nemají s gramatickou správností nic společného. Dost lidí se jmenuje nespisovně, protože třeba pradědeček místo tří křížků jako před ním prapradedeček vyplnil na matrice "jen" špatný i/y a táhne se to s familií dodnes.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 11. ledna 2023 - 20:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5016
Registrován: 11-2006
RadekŠ: Myslím, že v tomto případě má Doktor naprostou pravdu. Skloňují se tak i jména: také neřeknete Peterovi anebo s Peterom, ale Petrovi,s Petrom
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Středa, 11. ledna 2023 - 22:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12987
Registrován: 4-2003
má Doktor naprostou pravdu.

Pravdu mají úřední dokumenty kam jsme se teď podíval a tam je pod Vlčkom, takže na té stránce, která na mě dopoledne vybafla to mají blbě a nebo to už neplatí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!