Diskuse » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 29. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 29. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 21. prosince 2022 - 12:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2022
RadekŠ:
"Proboha neblněte, kulka z pušky nebo z kulometu projde takovým pultem jako nůž máslem."
Á propos, nemyslím ty "stolové" pulty AŽD. Ale ten panel SSSR co člověka "obklopuje ze tří stran", že na něj sluníčko nezasvítí.
Středa, 21. prosince 2022 - 13:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4103
Registrován: 4-2014
Olfi:
"RadekŠ:
"Proboha neblněte, kulka z pušky nebo z kulometu projde takovým pultem jako nůž máslem."Á propos, nemyslím ty "stolové" pulty AŽD. Ale ten panel SSSR co člověka "obklopuje ze tří stran", že na něj sluníčko nezasvítí."
Tyto svislé pulty výpravčího proti sestřelení neochrání, střela tím projede jako nůž máslem. Více bych to neřešil.
Středa, 21. prosince 2022 - 13:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 11-2005
djst:
"Tedy případy jízdy na PN, RPN... V těchto případech upozorňuje, že před následujícím návěstidlem není samostatná předvěst, takže je potřeba očekávat Stůj."

Já myslel, že při jízdě na PN a RPN je potřeba očekávat cokoliv, včetně Stůj (nebo i něco mnohem horšího) a to i bez střelnice. Takže jaký je její skutečný význam?
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Středa, 21. prosince 2022 - 14:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9034
Registrován: 1-2007
(resp. 120 km/h při zákazu používání chodci)

Jaký to má důvod? Existuje v ČR přejezd, na který nesmí chodci?
dany
Středa, 21. prosince 2022 - 14:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 8-2019
To nevím, jestli existuje, ale výrobce uvádí: V případě existence mimoúrovňového přechodu chodců a cyklistů v bezprostřední blízkosti přejezdu a zákazu použití přejezdu se SMZ pro ně vyjádřeného příslušnou dopravní značkou pak do 120 km/h.
Středa, 21. prosince 2022 - 15:06:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4132
Registrován: 3-2006
Libcha: Při jízdě ze stanice ven očekáváte cokoliv pouze v obvodu stanice. Jakmile minete návěstidlo a vjedete na širou trať, jedete normálně traťovou. Následovat bude předvěst a hlavní návěstidlo. No a inverzní střelnice říká, že žádná předvěst nebude, ale bude rovnou hlavní návěstidlo.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Středa, 21. prosince 2022 - 15:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8421
Registrován: 9-2011
Vrtá mi hlavou, kdo se na těch inverzních střelnicích napakovává.
Třeba v Bubnech je (přinejmenším) směrem na Negrelák inverzní střelnice na každém návěstidle, zatímco by stačily dvě, na začátku viaduktu (za zhlavím), u každé koleje.
Systematicky to jít musí, protože u odbočné stanice musí být možnost je osadit jen na jedné trati.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 21. prosince 2022 - 17:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10597
Registrován: 5-2007
Libcha: Nielen pri jazde na PN alebo na RPN, obecne upozorňuje na to, že aj keď sa jedná o odchodové návestidlo, tak pred ďalším hlavným návestidlom už nenasleduje samostatná predvesť, zároveň upozorňuje na to, že to hlavné návestidlo môže byť na kratšiu vzdialenosť, než by jeden možno čakal. Vzniklo to kvôli pomerne značnej inflácii pojmu poznanie trate.

Aleš_Liesk.: Tá strelnica upozorňuje strateného fíru (strateného preto, že jeho poznanie trate stojí za [zadnice], keďže tade šiel naposledy pred rokom a od tej doby to tam nevidel), že za odchodovým návestidlom absentuje predvesť ďalšieho hlavného návestidla. A tá absentuje spravidla kvôli nie zrovna veľkej vzdialenosti. Teda túto informáciu je vhodné podať čo najskôr. Ak si to správne pamätám, vzniklo to po tej harmonikizácii Rajok v Třebovskom sueze. Systematicky to samozrejme ide, trebárs v Židenicích smer Dolní je to potom až na takom mieste, odkiaľ je už jasné, že sa ide na Dolní (ale nie až za krajnou výhybkou).

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
ridic_vlaku
Středa, 21. prosince 2022 - 22:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 393
Registrován: 5-2019
Vrtá mi hlavou, kdo se na těch inverzních střelnicích napakovává.

Mně zase vrtá hlavou, jak jsme mohli bez inverzních střelnic dříve žít? :-)
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 08:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8424
Registrován: 9-2011
ASDF: ale při normálním fukci ZZ ho na neexistující předvěst upozorní Výstraha už na odjezdovém návěstidle, a na nedostatečnou záb. vzd. ho upozorní opakování té Výstrahy.
Takže jediný smysl inv. střel. je opravdu pouze při PN.

řidič: pokud se dříve jezdily furt tytéž trasy a ve srovnání s dneškem relativně krátké, tak si člověk seznání udržoval. Ale když budete jezdit mezi Budapeští a Hamburgem a taky od Jadranu po Balt, tak si hned nevybavíte, kde je v nějaké myší díře, kudy vás zrovna mimořádně táhnou (třeba z Bubenče do Libně přes Negrelák), návěstidlo.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 10:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9035
Registrován: 1-2007
Aleš Liesk: když budete jezdit mezi Budapeští a Hamburgem a taky od Jadranu po Balt

Nechci rozporovat, že i takový fíra existuje. Jen mi to připomnělo Ing. Pohla, který kdysi říkal: "Pokud strojvedoucí umí 5 jazyků, tak pravděpodobně nebude strojvedoucí."

dany: výrobce uvádí

Proč by o tom měl rozhodovat výrobce? Výrobce snad vydává nějaký návod k obsluze, montáži, údržbě apod., ale tyto legislativní věci řeší Zákon o dráhách, Stavebně-technický řád drah, Technické normy železnic, ČSN, apod.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mouka.)
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 10:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 11-2005
Aha, takže celá problematika inverzních střelnic plyne z toho, že existuje pravidlo: "když svítí PN na odjezdovém návěstidle, tak to ve skutečnosti znamená 'PN a volno' (nebo-li podle rozhledu v obvodu výhybek, dál už nejvyšší traťovou rychlostí)", a neexistuje žádná návěst jako "PN a výstraha". Asi chápu, proč to vzniklo, ale stejně je dost nešikovné, že se takhle liší význam návěsti podle toho, jestli je dávána vjezdovým, nebo odjezdovým návěstidlem (což bylo ve větší míře v době před rychlostní návěstní soustavou, ale to je pravěk). Asi by to bývalo chtělo nějakou větší návěstní revizi, než jen střelnici na ohýbák, ale teď už nezbývá než trpně čekat na ETCS...
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 11:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12952
Registrován: 4-2003
si by to bývalo chtělo nějakou větší návěstní revizi, než jen střelnici na ohýbák, ale teď už nezbývá než trpně čekat na ETCS...

ETCS řeší jízdu na PN (=nouzový stav) nějak jinak??[uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

dany
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 11:24:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 8-2019
Libcha:
"je dost nešikovné, že se takhle liší význam návěsti podle toho, jestli je dávána vjezdovým, nebo odjezdovým návěstidlem "

Je naprosto logické, že se liší podle návěstidla.
Proč by se na trati měl vlak táhnou úplně zbytečně čtyřicítkou a podle rozhledových poměrů, když já vím, že ta trať je volná (mám buď odhlášku anebo TZZ funguje normálně) a nic, co by potřebovalo snížení rychlosti (nezabezpečené výhybky), tam není...?

Naopak ve stanici mám v tu chvíli nezabezpečené výhyby (= Vmax 40 km/h) a ZZ mi nekontroluje ani volnost vlakové cesty (= rozhledové poměry).
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 11:57:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12212
Registrován: 5-2002
ad A_L: pokud se dříve jezdily furt tytéž trasy a ve srovnání s dneškem relativně krátké, tak si člověk seznání udržoval. Ale když budete jezdit mezi Budapeští a Hamburgem a taky od Jadranu po Balt, tak si hned nevybavíte, kde je v nějaké myší díře, kudy vás zrovna mimořádně táhnou (třeba z Bubenče do Libně přes Negrelák), návěstidlo.

V takových případech výrazně zpozorníš, rozhodně nebudeš spěchat a pokud má někdo troje papíry, tak to nebude úplný blbec.

Pár takových lidí, kteří by mohli legálně (ovšem s ohledem na pracovní dobu) realizovat trasy třeba Čierna nad Tisou - Flensburg nebo Maribor - Flensburg znám.

Kdybychom zůstali v R-U monarchii, tak dnes máme v pohodě jedny papíry na úsek Děčín - Terst nebo Arad, případně z Terstu do Lvova a s vysokou pravděpodobností bychom všichni měli i německé, protože bychom hovořili německy a maďarsky a někdo by si možná vzpomínal na češtinu se slovenštinou...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 16:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27901
Registrován: 5-2002
Libcha: stejně je dost nešikovné, že se takhle liší význam návěsti podle toho, jestli je dávána vjezdovým, nebo odjezdovým návěstidlem
Tohle je ale i u řádných volnoznaků: X a očekávej Y na vjezdovém návěstidle značí max(X,Y) ve staniční koleji, kdežto táž návěst na odjezdu značí na traťové koleji traťovou.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 20:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9036
Registrován: 1-2007
vysokou pravděpodobností bychom všichni měli i německé, protože bychom hovořili německy a maďarsky a někdo by si možná vzpomínal na češtinu se slovenštinou

Čistě z logicko-technicko-provozního hlediska máte samozřejmě pravdu, ale pánové Palacký s Jungmannem by z toho neměli radost. I když oni jsou jaksi po smrti...
djst
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 20:45:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1048
Registrován: 8-2014
dany:
"To nevím, jestli existuje, ale výrobce uvádí: V případě existence mimoúrovňového přechodu chodců a cyklistů v bezprostřední blízkosti přejezdu a zákazu použití přejezdu se SMZ pro ně vyjádřeného příslušnou dopravní značkou pak do 120 km/h. "
Protože to je požadavek normy ČSN 34 2650. PZM uzamykatelné na místě nesmí být nad 100 km/h, pokud není zakázán vstup chodcům a cyklistům dopravní značkou a není pro ně v blízkosti zřízen podchod nebo nadchod. Navíc musí být v daném místě zajištěny dostatečné rozhledové poměry pro pěší.
Nad traťovou rychlost 120 km/h pak nemůže být dané PZM použito, protože není vybaveno kontrolou celistvosti břeven, což je jiný požadavek téže normy.

No, logiku to má, chodci mají právo cestu využít bez ohledu na to, komu pozemky patří a mj. zda absolvovali školení od SŽ ohledně obsluhy PZM a jsou osobou oprávněnou k takové obsluze. Norma proto vlastně počítá s tím, že chodci a cyklisté budou přecházet přejezd se zavřenými závorami. Proto by nebylo na škodu tento postup legalizovat, např. tím, že by se na přejezdy umístila dodatková tabulka s textem ve smyslu "přecházení při zavřených závorách povoleno".


Ad inverzní střelnice: Vždyť ta logika je stejná jako u klasických střelnic na autobloku. V případě jízdy podle AB je jejich význam také nulový, protože se stačí řídit návěstí návěstidla. Význam ale mají v případě jízdy v mezistaničním oddíle, kdy taková střelnice upozorňuje, že následuje návěstidlo, které už pro vlak platí.

Aleš_Liesk.:
"Vrtá mi hlavou, kdo se na těch inverzních střelnicích napakovává.
Třeba v Bubnech je (přinejmenším) směrem na Negrelák inverzní střelnice na každém návěstidle, zatímco by stačily dvě, na začátku viaduktu (za zhlavím), u každé koleje.
Systematicky to jít musí, protože u odbočné stanice musí být možnost je osadit jen na jedné trati."
Systematicky to jde, ale domnívám se, že to je z důvodu omezení rizika, že strojvedoucí tuto návěst přehlédne. Na stožár hlavního návěstidla se fíra pravděpodobně kouká, takže si jí všimne. Na samostatném sloupku za poslední výhybkou je přeci jen o něco méně nápadná.
Vlastně to tak ladackde dřív bylo, že byly střelnice nepředpisově umisťovány za krajní výhybku i tam, kde žádné odbočení není. Až později to bylo uvedeno do souladu s předpisem.
No a zrovna v těch Bubnech je to komedie dodnes. SŽ D1 i její předchozí verze stanovují, že střelnice se umístí na stožáru, vedle návěstidla nebo před návěstidlo. No a v Bubnech? U 11. koleje je střelnice umístěná za odjezdovým trpaslíkem, který ji hezky zakrývá.

Když jsme u těch nepředpisových případů, tak ještě zmíním jeden. Mezi návěstidlem a jeho předvěstí, pokud nejsou v obvodu jedné dopravny, smí být maximálně dvojnásobek zábrzdné vzdálenosti. Nevím sice, která zábrzdná vzdálenost se bere v případě odbočné tratě, ale mezi vjezdovým návěstidlem NS na Odb. Jeneček a vjezdovým návěstidlem S do ŽST Hostivice je to překročeno bohatě tak jako tak.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 22:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10599
Registrován: 5-2007
ridic_vlaku: No veľmi jednoducho, priemerný fíra jazdil výrazne menšie oblasti, takže pojem poznanie trate reálne aj niečo znamenal. Dnes už nie.

Aleš_Liesk.: V okamihu keď je fíra stratený je možno aj tá výstraha málo. Pojmu nedostatočná zábrzdná vzdialenosť som sa zámerne vyhol, to by fíru malo naozaj trknúť skôr mi ide o vzdialenosť tesne nad zábrzdnou, kór teraz keď sa zasa začalo používať 700m (a nekóduje sa).

Mouka: Ten výrobca to do toho návodu dal najskôr preto, že najneskôr pri písaní prozatimních technických podmínek mu to do tej OTD vložil niekto od SŽ aby bolo jasné, aké sú limity použitia u SŽ.

Libcha: Ako by ste si tú revíziu predstavoval? Druhý typ privolávačky? Ďalší typ kombinácie pruhov? Veď to je skoro to isté ako tá strelnica.

RadekŠ: ETCS privolávačky v tomto smere naozaj minimálne z časti rieši inak, má TAF a čierne šipky.

Mouka, PŠ: V tomto smere je treba robiť rozdiel medzi Cis- a Translajtániou, v tom Predlitavsku by asi nemal problém ani Palacký s Jungmannom, keď by český fíra hovoril služobne nemčinou. Ostatne v akom jazyku napísal Jungmann (nomen omen) tú českú mluvnicu? V pokossuthovskom Zalitavsku by to bolo "zaujímavejšie".
Priapos
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 22:40:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2208
Registrován: 10-2012
djst:
"Nevím sice, která zábrzdná vzdálenost se bere v případě odbočné tratě, ale mezi vjezdovým návěstidlem NS na Odb. Jeneček a vjezdovým návěstidlem S do ŽST Hostivice je to překročeno bohatě tak jako tak.
"

Je to 1613 m.
Pátek, 23. prosince 2022 - 07:47:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6429
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/duel-strojvedouci-kritizuje-neviditelna-naves tidla-podle-sz-jsou-podle-predpisu-136923
Pátek, 23. prosince 2022 - 10:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15245
Registrován: 8-2004
Vechtr:
"Jenže půlka těch přejezdů by se mohla zabezpečit PZM obsluhovaným uživatelem komunikace nebo úplně zrušit. PZZ za 10 - 15 MKč (+ několik set kKč ročně na provoz a údržbu) na lesní cestě, ve které už rostou stromky, protože po ní posledních pět let nic nejelo, mi nepřijde jako nejlepší investice."
Nejlepší investice to není. Ale za mne asi lepší jak zabezpečit PZM, které OŘ za pár let "uřízne" a osadí TOR... [crazy][ko]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 23. prosince 2022 - 11:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9040
Registrován: 1-2007
PZM obsluhovaným uživatelem komunikace

mj. zda absolvovali školení od SŽ ohledně obsluhy PZM a jsou osobou oprávněnou k takové obsluze

Chápu správně, že někde je přejezd, kde si sám chodec civil zvedá závory? To mi přijde velmi zvláštní, na základě čeho by tak činil?
dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 12:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 8-2019
Chodec ne, to by uplně nedávalo smysl (stejně by ho musel přejít nejdřív zavřený, aby ho odemknul 😁.

Ale když tam jede třeba náklaďák od lesáků, tak si ty zavory otevřít musí. Zavolá si výpravčímu, ten mu uvolní klíč z EMZ, otevře si zavory, projede, zavře a klíč vrátí do EMZ.
V tom modernějším provedení, pak jsou i starší verze, kdy si pro klíč musí zajít do dopravy nebo naopak někdo zajít s klíčem k přejezdu.

Takových přejezdů je spoustu.
Pátek, 23. prosince 2022 - 12:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3742
Registrován: 6-2019
Takových přejezdů je spoustu.
A když k nim náhodou přijedete, tak najdete uraženej zámek volně visící, protože ten voser se zaváděním dopr. opatření s tím spojených si lesák dávno vyřešil tak, že si závory otvírá a zavírá dle libosti. A JŘ obvykle visí na nejbližší zastávce.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 23. prosince 2022 - 12:46:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9042
Registrován: 1-2007
Ale když tam jede třeba náklaďák od lesáků, tak si ty zavory otevřít musí. Zavolá si výpravčímu, ten mu uvolní klíč z EMZ, otevře si zavory, projede, zavře a klíč vrátí do EMZ.

A jak je zaručeno, že ten klíč vrátí do EMZ? Když tak neučiní, tak se zavede Op do doby dodání nového klíče?
Je to velmi snadno zneužitelné, najít si na Googlu telefonní seznam výpravčích je chvilková záležitost.

Já měl za to, že ty přejezdy fungujou tak, že se zavolá výpravčímu a ten na požádání přejezd otevře (pakliže to dopravní situace umožňuje).
dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 12:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 8-2019
Jelikož každá opravněná osoba musí být proškolená, existuje jejich seznam. Rozhodně se to neotevře kdejakýmu jdoudovi, co si zavolá. Číslo na výpravčího googlit nemusim, je napsaný na tý závoře. 😉

Pokud by se klíček ztratil, pak ano, zavede se Op.

Tenhle typ přejezdů taky existuje (obyčejně nějaké vysloužilé mechaniky blízko u stanice), ale nově budované jsou řešené výhradně takto.
dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 12:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 8-2019
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Takových přejezdů je spoustu.
A když k nim náhodou přijedete, tak najdete uraženej zámek volně visící, protože ten voser se zaváděním dopr. opatření s tím spojených si lesák dávno vyřešil tak, že si závory otvírá a zavírá dle libosti. A JŘ obvykle visí na nejbližší zastávce."
To by u těch moderních neprošlo, tam je elektrická kontrola polohy převen i jejich celistvosti.
Pátek, 23. prosince 2022 - 16:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9043
Registrován: 1-2007
Jelikož každá opravněná osoba musí být proškolená, existuje jejich seznam.

Výpravčí má seznam telefonních čísel, ze kterých mu oprávněné osoby můžou zavolat?
Pátek, 23. prosince 2022 - 16:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 11-2005
Asdf:
"Ako by ste si tú revíziu predstavoval? Druhý typ privolávačky?"

Napadlo mě třeba, že by PN jako povolující znak byla doplněná druhým světlem, značícím co bude "potom". Tj v případě odjezdu do tratě třeba "PN a volno" (blikbílá+Z), v případě vjezdu "PN a výstraha" (blikbílá+Ž), nebo klidně i "PN potom 60" (pokud by z toho fíra nedostal psotník). A eventuální samotná blikbílá by značila to nejpovážlivější, tedy PRP až k dalšímu návěstidlu, které může být na Stůj.

Jak řeší PN ETCS, je vlastně docela zajímavá otázka. Kdyžtak naznačte nebo mě pošlete někam (si to přečíst).
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Mladějov
Pátek, 23. prosince 2022 - 17:09:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19006
Registrován: 3-2007
Libcho, PN je (a má být) nezávislá na čemkoli, protože je tam právě pro případy poruchy ZZ, kolejových obvodů a těch závislostí..

[crazy]

Jinak bez "inverzní střelnice" fungovala dráha 160+ let (nebo kolik), ale je to usnadnění především pro ty, co nemají dobré seznání - a je to výborné přesně pro ty případy, kdy je na odjezdu přivolávačka (nebo RPN) a na vjezdu další stanice, jemuž to odjezdové je zároveň předvěstí, může být Stůj.

Třeba Řevnice (171) a řada dalších.

Jinak skutečně bylo myšleno tu tabulku dávat na stožár návěstidla, za krajní výhybku pouze platí-li to jen pro jednu ze dvou (více) odbočných tratí z té stanice vycházejích, no dole u SŽ to nějak blbě pochopili a taky museli lézt na návěstidla [proud] , takže se to pak leckde předělávalo v naznačeném smyslu.

Tolik ve stručnosti k tomu.

PN ETCS nechám na Hajným, on by mne stejně opravoval [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 23. prosince 2022 - 17:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3746
Registrován: 6-2019
a je to výborné přesně pro ty případy, kdy je na odjezdu přivolávačka (nebo RPN) a na vjezdu další stanice, jemuž to odjezdové je zároveň předvěstí, může být Stůj.

Já jsem však nepochopil (asi stejně jako Libcha) v čem je to jiné oproti stavu bez té inverzní střelnice. Na tu PN/RPN bude vlak odjíždět v obou případech vždy podle rozhledových poměrů, ať již k dalšímu hlavnímu návěstidlu nebo návěstidlu AB, čili nějaká červená ho nemůže překvapit, ne?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 17:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 8-2019
Podle rozhledových poměrů jedu jen do úrovně vjezdového návěstidla stanice ze které odjíždím, na trati už nikoliv.
A pokud je PN na hradle/autohradle tak tam jízda podle rozhledových poměrů není vůbec.
Autobloku se střelnice netýká.
Pátek, 23. prosince 2022 - 17:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 8-2010
Libcha:
"Jak řeší PN ETCS, je vlastně docela zajímavá otázka. Kdyžtak naznačte nebo mě pošlete někam (si to přečíst)."
Při PN jsou asi v zásadě možné tyto scénáře:

a) PN na návěstidle svítí jako APN (vjezd/odjezd/cesťák/oddílové návěstidlo automatického hradla = automaticky rozsvěcovaná PN, klasicky třeba žst. Ústí nad Orlicí) - potom ETCS-vlak jede normálně dál v módu úplného dohledu (FS), tj. jako kdyby svítil klasický volnoznak (= bez PN) s tím, že na DMI je zobrazena pro fíru zpráva "Návěstidlo v poruše / Signal failure“. To samé platí i v případě, kdy je snížena rychlost v důsledku např. poruchy světelného pruhu, nesvícení spodní žluté, atd.,
b) PN svítí na návěstidle (vjezd/odjezd/cesťák) a SZZ poskytuje RBC informaci o postavené VC cestě na PN - všechny výhybky jsou drženy pod nouzovým závěrem VC a je vyhodnocena volnost prvního KÚ za návěstidlem s PN po dobu nejméně 10 sec. - vlak jede v módu Podle rozhledu (On-Sight),
c) PN svítí na návěstidle (vjezd/odjezd/cesťák) a SZZ neposkytuje RBC informaci o postavené VC cestě na PN - vlak jede v módu Na odpovědnost strojvedoucího (Staff Responsible), strojvedoucí po zastavení vlaku před návěstidlem manuálně volí na DMI volbu "Potlačení (Override)" pro přechod z módu FS(OS) do SR (Staff Responsible), dohlíží se pouze V = 40 km/h, jinak nic, ETCS je v degradovaném módu.

A ještě by se asi dal dát "podbod" při SoM, tj. - začátku mise:
bb) SZZ poskytuje RBC informaci o svítící PN na návěstidle (odjezd/cesťák), vlak obdrží neomezenou SR-autorizaci, tj. jako kdyby svítil libovolný volnoznak,
cc) SZZ neposkytuje RBC informaci o svítící PN na návěstidle (odjezd/cesťák), tj. pro vlak je to stejné jako by svítila "Stůj" na návěstidle - vlak obdrží:
ca) omezenou SR-autorizaci k návěstidlu, pokud jeho poloha byla RBC známá a je jednoznačně určitelná, pak je kontrolováno neprojetí návěstidla, strojvedoucí volí manuálně potlačení ("Override") před návěstidlem a přechod do módu SR, nebo
cb) obdrží neomezenou SR-autorizaci v případě, že se jedná o vlak pro RBC s neznámou polohou (unknown).

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pátek, 23. prosince 2022 - 17:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3747
Registrován: 6-2019
No hej. Tak tedy odjíždíte na PN třeba ze Sedla a v Chodově je na stůj. Ať s tou "inverzní střelnicí" nebo bez ní, vždycky musíte vědět, že tam není předvěst a je tam hlavní návěstidlo. Jaký je rozdíl oproti stavu nějakých +- 160 do minulosti? IMHO možná jen v tom, že dříve se předpokládalo a asi i dbalo na to, aby strojvedoucí věděl kde je a kam jede. Úplně stejně musí znát i např. TZZ.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 23. prosince 2022 - 18:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3389
Registrován: 8-2010
dany:
"Podle rozhledových poměrů jedu jen do úrovně vjezdového návěstidla stanice ze které odjíždím"
, a to pouze v případě, že na trati není AB, jinak podle rozhledových poměrů až k prvnímu návěstidlu AB - pokud nemám Všeobecný rozkaz, pak to neplatí.
dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 18:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 8-2019
Pail: Ldyž je na trati AB, tak jaksi nemůže být na odjezdu inverzní střelnice. [wink]
dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 18:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 8-2019
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ať s tou "inverzní střelnicí" nebo bez ní, vždycky musíte vědět, že tam není předvěst a je tam hlavní návěstidlo."
Když myslíte. [proud] Já jsem si taky myslel, že každý strojvedoucí ví, kde je ve stanici označník a že u něj musí zastavit... No a on pak dojel až k předvěsti.
Pátek, 23. prosince 2022 - 18:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3748
Registrován: 6-2019
Ldyž je na trati AB, tak jaksi nemůže být na odjezdu inverzní střelnice.
Na AB bez oddílových návěstidel klidně. [wink]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 23. prosince 2022 - 18:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12213
Registrován: 5-2002
ad dany:Když myslíte. [proud] Já jsem si taky myslel, že každý strojvedoucí ví, kde je ve stanici označník a že u něj musí zastavit... No a on pak dojel až k předvěsti.

To je ten lepší (bezpečnější případ).

Já znám bohužel horší. Strojvedoucí osobního vlaku se na návěst "Posun povolen" rozjel do tratě, postupně zvyšoval rychlost až na 100 km/h, minul nejméně 3 zhaslá návěstidla autobloku. Tři minuty po vjetí do úseku bez traťového souhlasu výpravčí CDP postavila vlakovou cestu protijedoucímu NEx, kde strojvedoucímu došlo, že ty noční světla vedle něho nepojedou. Začal blikat dálkovým světlem návěst "Zastavte všemi prostředky" a vlaky zastavily méně jak 200 metrů od sebe.
Drážní inspekce byla na místě prvotního šetření mimořádné události, nicméně neprojevila zájem o vypracování Závěrečné zprávy...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
dany
Pátek, 23. prosince 2022 - 18:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 8-2019
Na AB bez oddílových návěstidel klidně.
Pravda, ale v tom případě se stejně jede podle RP jen po vjezd vlastní stanice. To je, oč tu běží.

(Příspěvek byl editován uživatelem dany.)
djst
Pátek, 23. prosince 2022 - 19:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1049
Registrován: 8-2014
Priapos:
"Je to 1613 m."
Zábrzdná vzdálenost na hlavní trati je 700 m.

Libcha:
"Napadlo mě třeba, že by PN jako povolující znak byla doplněná druhým světlem, značícím co bude "potom". Tj v případě odjezdu do tratě třeba "PN a volno" (blikbílá+Z), v případě vjezdu "PN a výstraha" (blikbílá+Ž), nebo klidně i "PN potom 60" (pokud by z toho fíra nedostal psotník). A eventuální samotná blikbílá by značila to nejpovážlivější, tedy PRP až k dalšímu návěstidlu, které může být na Stůj."
Tušíte doufám, že návěst vyjádřená kmitavou bílou + stálou žlutou už existuje?

Pokud má jet vlak podle rozhledových poměrů, je jakékoli předvěstění zcela mimo. Jednak se PN často používá právě z důvodu poruchy zeleného nebo žlutého světla na návěstidle, jednak to selhává při jízdě na RPN nebo rozkaz, ale hlavně ta následující návěst nemusí být vůbec pro daný vlak. Snad máme stále na paměti Čerčany 2007, kde rychlíku vjíždějícímu na PN výpravčí vysílačkou "předvěstil" Volno na odjezdu, což skončilo nedodržením jízdy podle rozhledu, najetím na odstavený žabotlam a obětí na životě.

Petr_Šimral:
"Já znám bohužel horší. Strojvedoucí osobního vlaku se na návěst "Posun povolen" rozjel do tratě, postupně zvyšoval rychlost až na 100 km/h, minul nejméně 3 zhaslá návěstidla autobloku. Tři minuty po vjetí do úseku bez traťového souhlasu výpravčí CDP postavila vlakovou cestu protijedoucímu NEx, kde strojvedoucímu došlo, že ty noční světla vedle něho nepojedou. Začal blikat dálkovým světlem návěst "Zastavte všemi prostředky" a vlaky zastavily méně jak 200 metrů od sebe.
Drážní inspekce byla na místě prvotního šetření mimořádné události, nicméně neprojevila zájem o vypracování Závěrečné zprávy..."
Tato MU mě také dost děsí. Odjet ze stanice na bílou se může povést, ok. Neuvědomit si, že je něco divného na tom, že jedu po dvoukolejce místo jednokolejky, ok, možná taky. Ovšem míjet po cestě zhaslá návěstidla AB, zatímco návěstidla u správné koleje svítí, to mi pořád hlava nebere.
Řekl bych, že posunům pod dohledem ETCS se jednou nevyhneme.
Pátek, 23. prosince 2022 - 20:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10495
Registrován: 9-2002
Petr_Šimral:
"Já znám bohužel horší. Strojvedoucí osobního vlaku se na návěst "Posun povolen" rozjel do tratě, postupně zvyšoval rychlost až na 100 km/h, minul nejméně 3 zhaslá návěstidla autobloku. Tři minuty po vjetí do úseku bez traťového souhlasu výpravčí CDP postavila vlakovou cestu protijedoucímu NEx, kde strojvedoucímu došlo, že ty noční světla vedle něho nepojedou. Začal blikat dálkovým světlem návěst "Zastavte všemi prostředky" a vlaky zastavily méně jak 200 metrů od sebe.
Drážní inspekce byla na místě prvotního šetření mimořádné události, nicméně neprojevila zájem o vypracování Závěrečné zprávy..."

Jjjo... Pak jsme tady měli docela výživnou debatu. Navrhoval jsem to řešit namísto zhasínáni návěstidel proti srsti zavést návěst "Neplatný Směr" v podobě rozsvícení červenýho a žlutýho světla. Něco jako "Stůj, tady nemáš co dělat - a máš průser."
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 23. prosince 2022 - 20:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4887
Registrován: 11-2008
To, že odjede na bílou, to se pochopí. Ale stanice - dvě dopravní koleje cca 200 m dlouhé, na konci u každé stožárové odjezdové návěstidlo svítící červeně. MOs se rozjede od nástupiště ( cca 100 m před tím odjezdovým návěstidlem ) a přesto, že ho ty dvě červené, dá se řící, přímo oslňují, tak klidně odjede. [andel] To už se těžko chápe. ............... To už v dávných dobách ( vyprávěl mi to otec, dělal vlakového dispečera ) projel v Třebovicích po třetí koleji na lokálku ( postaveno bylo po sousední první ) Sergej vracející se z Nymburka do Žiliny a v klidu dojel až do Mladějova, kde byl údajně zastaven jeptiškami z blízkého kláštera, kam se naštěstí výpravčí dovolal po státním telefonu. Četě vůbec nebylo divné, že jedou po klikatící se lokálce a né po hlavní trati. Nic se nestalo, jen ten Sergej pak v tom Mladějově pár dní stál, protože neměl přechodnost a nikdo nechtěl povolit jeho jízdu zpět do Třebovic. [andel][lol][lol][lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Sobota, 24. prosince 2022 - 00:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10600
Registrován: 5-2007
Mouka: A jak by to zneužil? Odcudzil by kľúč a potom by niekomu, kto aj tak vie že má telefonovať, odomkol závory a jemu by to vôbec neprišlo divné? Treba si uvedomiť, že to sú pomerne špecifické miesta, tá zneužiteľnosť je minimálna...

Libhca: Napadlo mě třeba, že by PN jako povolující znak byla doplněná druhým světlem a čo keď sa obvody potrebné na rozsvietenie toho druhého svetla rozbijú? To bude ešte tretia "privolávačka privolávačiek"? Ďalšie problémy potom viď djst a ďalší.

AŠM: v čem je to jiné oproti stavu bez té inverzní střelnice
V tom, že to upozorňuje fíru, ktorý dnes často ani netuší že nevie kde je, že má to návestidlo hľadať poriadne.

Na tu PN/RPN bude vlak odjíždět v obou případech vždy podle rozhledových poměrů, ať již k dalšímu hlavnímu návěstidlu nebo návěstidlu AB
Tá definícia je, aspoň čo si pamätám, o dosť zložitejšia.

čili nějaká červená ho nemůže překvapit, ne
Po tom, čo som zažil fíru, ktorý nás obviňoval z toho, že sme namontovali nebezpečné zariadenie, pretože po tom, čo na predzvesti videl sólo výstrahu, išiel na vjazde okolo ŽBŽ a dožadoval sa rozblikania predzvesti, pretože inak hodlal okolo toho vjazdu asi preletieť traťovou... A ďalších príkladov je tu dosť, ľudská psychika je proste [zadnice].

Libcha: Jak řeší PN ETCS, je vlastně docela zajímavá otázka
Pre naše účely postačí (ostatní sa snáď neurazia) zjednodušenie, že ETCS rieši separátne PN cez zhlavie a jazdu podľa rozhľadových pomerov na (hociako krátkej) trati. Niekedy si všimnite, na odjazde z ETCS vybavených staníc, takých čiernobielych šipiek, to je toho hranica. Takže tú inverznú strelnicu nepotrebuje z logiky veci.

AŠM: že dříve se předpokládalo a asi i dbalo na to, aby strojvedoucí věděl kde je a kam jede
Viď hneď môj prvý príspevok [wink]

dyž je na trati AB, tak jaksi nemůže být na odjezdu inverzní střelnice.
Čože by nemohla. Aspoň v Kopřivnici som ich, ak som sa zle nedíval, videl.

djst: Řekl bych, že posunům pod dohledem ETCS se jednou nevyhneme.
To už sa v rámci ETCS dá robiť aj dnes. Očakávam, že sa to začne riešiť najneskôr po prvom prúseri tohoto typu na trati s ETCS.
Sobota, 24. prosince 2022 - 06:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3749
Registrován: 6-2019
Četě vůbec nebylo divné, že jedou po klikatící se lokálce a né po hlavní trati.
Při trase Nymburk - Žilina není divu, podobné přetahy se instradovaly a občas ještě i dnes instradují i velmi neobvykle.

zavést návěst "Neplatný Směr" v podobě rozsvícení červenýho a žlutýho světla.
Zhaslé návěstidlo má trknout každého už samo o sobě, netřeba dělat život více složitý.

Řekl bych, že posunům pod dohledem ETCS se jednou nevyhneme.
Asi ne, ale v nějaké velmi zjednodušené podobě, ne tak, jak je "posun" dnes obsáhlý.

Tato MU mě také dost děsí.
Souhlasím i s PŠ. Velmi neobvyklý průběh a velmi neobvykle zameteno. Asi se někdo vlivný hodně snažil. Už jen ten odjezd na bílou hodně smrdí - i běžně posunující PMDy a posuny se často ptají co pro ně platí a co ne.

V tom, že to upozorňuje fíru, ktorý dnes často ani netuší že nevie kde je, že má to návestidlo hľadať poriadne.
Jistě, tak je to definované. Ale to je už na základě nějaké elementární úvahy, že fíra neví kde je a to je principiálně špatně. Analogicky bychom mohli chtít "opakovací inverzní střelnici", pro případy, kdy by si nebyl ještě více jistý, případně místa s častým výskytem mlhy... etecera. [uhoh]

Tá definícia je, aspoň čo si pamätám, o dosť zložitejšia.
Je, ale to asi taky není úplně normální.

Očakávam, že sa to začne riešiť najneskôr po prvom prúseri tohoto typu na trati s ETCS.
Postačí hustý smíšený provoz.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 25. prosince 2022 - 16:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3376
Registrován: 12-2007
Priatelia zabezpečovacej techniky, mám prosbu.
Neviete niekto, kedy bolo aktivované AH Čelákovice - Mstětice?
Bonusom by bola informácia, kedy bolo v Čelákoviciach a Msteticiach aktivované nové (upravené?) SZZ pred elektrifikáciou trate...
Pikehead
Neděle, 25. prosince 2022 - 17:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9045
Registrován: 3-2007
Tady píšou, že AH 2009-2010, ale na den přesné to není. Mohl by vědět Hajnej.
Neděle, 25. prosince 2022 - 17:19:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3377
Registrován: 12-2007
Dik, tak to malo byť, ale Bárta tu stavbu zastavil a začala až v roku 2011...
Pikehead
Neděle, 25. prosince 2022 - 17:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9047
Registrován: 3-2007
Pak se dá najít stopa tiskové zprávy SŽDC z roku 2013 - ovšem díky zprasené migraci webu SŽDC už ne její text. 🙄
Ale je to relativně nedávno, to se najde. Spíš s těmi PEÚ good luck, to je bezmála půl století.
Pondělí, 26. prosince 2022 - 01:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27915
Registrován: 5-2002
Tr:Neviete niekto, kedy bolo aktivované AH Čelákovice - Mstětice?
V pláncích pro GVD 13/14 ještě není, v pláncích pro GVD 14/15 už je.
V mapách tratě to mám od února 2015, ale to ještě nemusí nic znamenat, tyhle věci jsem tam raději dával s předstihem.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 26. prosince 2022 - 17:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3378
Registrován: 12-2007
Fíha, tak neskoro som to nečakal. Každopádne diky👍
Pondělí, 26. prosince 2022 - 19:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 919
Registrován: 5-2013
Tratovak
Stavba Ly-Vy_1 probíhala 08/2011 - 3/2013. Výluky na aktivaci AH v úseku Čelákovice - Mstětice - P-HP jsou v RVP psané na červenec 2012. Ve zdejším archivu píše Hajnej, že 12. 08. 12 ještě nová oddílová návěstidla Čel. - Ms. - P-HP nesvítila, o pár příspěvků níž je zmínka o aktivaci AH Zeleneč asi 29. 8. 12.
Úterý, 27. prosince 2022 - 00:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27925
Registrován: 5-2002
Hehe, to se do těch plánků dostala s pěkným zpožděním...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 27. prosince 2022 - 08:10:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 12-2007
Tak hlavne, že sa to objasnilo. Ďakujem.
Vechtr
Středa, 28. prosince 2022 - 08:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 12-2015
Co se týče toho ujetého posunu na trať - otázka zní, zda se vůbec pokoušet dráhu proti takové situaci zabezpečit. Podle mě je takový omyl strojvedoucího na úrovni sabotáže a se sabotážemi se, jak známo, při návrhu zab. zař. nepočítá. Vybavuju si podobný případ, kdy během výluky někdo potřeboval vyjet do provozované koleje, tak palicí uvalil háky na výměnových zámcích a výhybku si otočil, jak potřeboval. Prostě jsou nějaká základní pravidla, u kterých se očekává, že je budou všichni dodržovat. Jestliže se měl dotyčný umělec přestavit na vedlejší kolej a nebylo mu divné ujet na dvoukolejnou širou trať proti zhaslému autobloku, tak musel být nalitý, zfetovaný nebo úplně mimo. V každém případě takový jedinec nemá na mašině co dělat.

Ad Drážní inspekce - pobavilo mě, když v Olomouci ujela úplně nová moderní tramvaj pozpátku z kopce, nešla nijak zabrzdit, zastavila se o auto a DI to vyšetřovala a vypracovala závěrečnou zprávu. V té napsali, že byla provedena prohlídka brzd, ale na nic se nepřišlo, tím pádem je příčina neznámá a vyšetřování bylo uzavřeno.

Ještě k těm PZM - současné provedení s klíčem není příliš praktické a ten klíč je tam podle mě zbytečný. Stačilo by elektricky ovládat přímo zámek PZM. Výpravčí PZM uvolní, na stojanu se rozsvítí žárovka a může se točit klikou. Proč by do toho měl být zapojený nějaký klíč, který se může ztratit nebo zničit (a zrovna v současném provedení PZM je zámek na závoře umístěn tak nešikovně, že ohnout klíč není vůbec žádná věda).
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Středa, 28. prosince 2022 - 09:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27937
Registrován: 5-2002
Vechtr: Ještě k těm PZM - současné provedení s klíčem není příliš praktické
Praktické jak z čího pohledu - třeba z pohledu zajištění bezpečnosti to praktické je: pokud vyndáš klíč z EMZ násilím, už si s ním neodemkneš.
A mechanismus toho EMZ stačí dimenzovat na sílu, kterou vyvineš tím klíčem, kdežto při přímém blokování pohonu to musíš dimenzovat na sílu, kterou dokážeš udělat tou klikou.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Vechtr
Středa, 28. prosince 2022 - 19:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 12-2015
Jenže z pohledu bezpečnosti není praktické například to, že si může kdokoliv na místě prohlédnout číslo klíče, donést si jiný kus a závoru si kdykoliv odemknout [wink]

U takového výrobku by asi šlo projevit trochu invence a udělat nový typ zámku, který bude dost silný na to, aby udržel kliku i v případě, že někdo hodně zabejčí. A ne dokola omílat padesát let starou variaci na téma EMZ + výkolejkový zámek.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Středa, 28. prosince 2022 - 19:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10514
Registrován: 9-2002
Já mám lepší - Zrušit přejezd.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 08:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27945
Registrován: 5-2002
Vechtr: Jenže z pohledu bezpečnosti není praktické například to, že si může kdokoliv na místě prohlédnout číslo klíče, donést si jiný kus a závoru si kdykoliv odemknout
Zabzař na dráze zabezpečuje proti omylu, nikoli proti zlému úmyslu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!