Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 29. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 29. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Ml636
Úterý, 27. prosince 2022 - 15:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5992
Registrován: 11-2006
Hajnej: Nezlob se prosím na mě, já jsem amatér, ty jsi profík a i mnou uznávaný odborník, ALE...

Když to řeknu natvrdo, tak já osobně nad tím ETCS skřípu zubama kudy chodím. Likvidaci kolejových obvodů, liniové kódování znaku na lokomotivu, to je přece dobré, ne? V dnešní době GPS a datových zpráv lze i z tohoto posmívaného "barvičkovače" udělat kvalitní zabezpečovák, bez nutnosti každou lokomotivu za XXX milionů přestavovat na kosmickou velkoloď. Řekni mi, kdo DOOPRAVDY a upřímně, se v té přiblblé změti na monitoru etcs vyzná? Myslím stylem KOUKNU = VIDÍM. Nemyslím stylem rejdím vyschlýma unavenýma očima z přesvícenosti, něco najdu, možná tomu budu v jedné setině rozumět, možná na to i po 10 hodinové šichtě uvidím...[sad]

1.) Likvidace mnoha osvědčených lokomotivních řad ve prospěch nějaké miliardové půjčovny němčourských Vectronů s přiblble rozmístěnými ovladači světel atd. atd. (proč ty helmuti cpou všude ty přepínače světel pod čelní sklo, když Škodovky to měly U RUKY)
2.) V úseku Smíchov - Radotín až do roku 2030 !!![coze] jízda na autobloku bez kódu, šílený krok zpět
- mimochodem, jsou pro tento případ už vydané předpisy? Budou osazeny návěsti, že je úsek nekódovaný?
3.) Konec jízd historických vozidel po jiných než vlečkových a nejlokálnějších tratích (s Albatroskama a Mikádama se rozlučme, ale čert to vem, jsou horší věci)
4.) Co se stane, čistě teoreticky, například na kosmické lodi řady 362, když zamrzne monitor ETCS? Přejde do zálohy na vedlejším displeji místo ukazatelů stavů, nebo konec, ztráta lopatky na uhlí, odpad smd součástky = neschopnost lokomotivy?
5.) Nechcete už fakt všechny ty fíry vyházet a místo nich před všechny ty monitory posadit na ty sesle mizerně placené operátory serveroven a programátory?[uhoh]

Vím, že do toho nemám co mluvit, ETCS nerozumím a ani si nedovedu představit, že bych někdy chtěl rozumět, pro mě je to jako jíst syrovou chobotnici, ale dovolil jsem si otevřený pohled železničního příznivce (co pamatuje na dráze ještě život, klapání stykačů a lokomotivy) na celou tuhle miliardovou hračku.[kladivo]
Rebel Yell
Úterý, 27. prosince 2022 - 15:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4110
Registrován: 4-2014
Ml636:
"3.) Konec jízd historických vozidel po jiných než vlečkových a nejlokálnějších tratích (s Albatroskama a Mikádama se rozlučme, ale čert to vem, jsou horší věci)"

Ono to horké zas tak nebude. I na páru lze namontovat ETCS. Jenže většina parniček je deponovaná ve stanicích, kde okolo těch stanic to ETCS bude, takže ty mašiny se vlastní silou z těch stanic nehnou a přetahovat je někam na vlečku či trať bez ETCS dalším vozidlem, které vlastní někdo jiný a je vybaveno ETCS, tak to ty majitelé té páry dělat nebudou. Takže možná lze očekávat, že budou udělovány výjimky a ta pára bude mít na tratích s ETCS provoz povolen s určitými stanovenými pravidly a omezenou rychlostí. Uvidíme jak to nakonec celé dopadne.
Podle mého názoru je ETCS rychlokvaška z dílny EU, která dozná ještě spousty změn a než se to celé dodělá do finálního stavu, který bude vyhovovat všem, tak už zase EU vymyslí něco úplně jiného.
On se nějaký vohejbák na rovnák dříve či později najde. Třeba Ejpovické tunely u Plzně jsou krásným příkladem, nejdřív tam zatopená pára nesmí vůbec, no a pak se to změnilo, že zatopená pára tam klidně může, ale nesmí projet vlastní vyvíjenou tažnou silou - musí být protažena jiným hnacím vozidlem. Takže konce provozu parniček na tratích s ETCS bych se nebál.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Úterý, 27. prosince 2022 - 16:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6438
Registrován: 6-2016
Luboš_3.21: "I na páru lze namontovat ETCS".
Pakliže se rozměry mobilky nijak výrazně nezmenšily, tak jedině do tendru... A patřičné displeje a ovládadla budou na páře taky "docela problém"...

Aneb
"Jak došlo k proražení displeje ETCS"?
"Topič podklouzl a trefil ho násadou od lopaty"![biggrin]
Úterý, 27. prosince 2022 - 16:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 4-2014
honzaklonfar:
"Luboš_3.21: "I na páru lze namontovat ETCS".
Pakliže se rozměry mobilky nijak výrazně nezmenšily, tak jedině do tendru... A patřičné displeje a ovládadla budou na páře taky "docela problém"...

Aneb
"Jak došlo k proražení displeje ETCS"?
"Topič podklouzl a trefil ho násadou od lopaty"![biggrin]"

Ano, u té páry je právě nutno vyřešit umístění celé technologie. Ale už jsem někde četl návrh celou technologii umístit do přípojného vozu, který by si lokomotiva vozila sebou a displeje a tlačítka umístit někam na stranu strojvedoucího. Takže si myslím, že než takové to řešení , tak se bude hledat způsob a pravidla jak bude moci pára jezdit na tratích s ETCS a níž by tím krámem od EU musela být vybavena.
Úterý, 27. prosince 2022 - 17:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2021
Ad: Petr_Šimral -


Nápad je již aplikovaný a asi i osvědčený (minimálně u Union Pacific)

Zda má být číslo na CDP nebo jinam je vnitřní záležitostí provozovatele dráhy - ale na druhé straně musí být osoba kompetentní (nejen k zastavení provozu, ale i řešení poruch)

Řešení přes policii optimální rozhodně nění - pro nouzové situace tam vkládá zbytečné zpoždění a pro poruchy (příklad 45 minut ve výstraze po jedenácté večer - po odjezdu posledního osobního vlaku, ...) to už vůbec nedává smysl. Policie ani nemůže dát souhlas s přejetím přejezdu ve výstraze (§ 29 zákona 361 2000 sb.) to může jen pověřený zaměstnanec provozovatel dráhy.
Úterý, 27. prosince 2022 - 17:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6439
Registrován: 6-2016
Luboš_3.21: Kéž by došlo na Tvá slova!
Úterý, 27. prosince 2022 - 18:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10507
Registrován: 9-2002
Luboš_3.21:
"Takže si myslím, že než takové to řešení , tak se bude hledat způsob a pravidla jak bude moci pára jezdit na tratích s ETCS a níž by tím krámem od EU musela být vybavena."

Tak ať jezdí po vyloučený koleji. Je to nepraktický, často administrativně neprůchozí a jistě ani nijak závratně moc rychle jezdit nepůjde.

Asi s tim teď kdekoho naseru, ale povinnost jezdit s ETCS bude relativně brzo už hodně rozšířená a asi to spoustě párařům zlikviduje kšeft. V lepšim případě se to jen prodraží o přetah na místo akce lokomotivou s ETCS.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pikehead
Úterý, 27. prosince 2022 - 19:01:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9054
Registrován: 3-2007
Luboš_3.21:
"Podle mého názoru je ETCS rychlokvaška z dílny EU, která dozná ještě spousty změn a než se to celé dodělá do finálního stavu, který bude vyhovovat všem, tak už zase EU vymyslí něco úplně jiného."
Rychlokvaška, která je asi 20 let zpožděná a začala v době, kdy "EU" ještě ani neexistovala? A UIC u toho vůbec nebyla, že?[happy]
Agent:
"Asi s tim teď kdekoho naseru, ale povinnost jezdit s ETCS bude relativně brzo už hodně rozšířená a asi to spoustě párařům zlikviduje kšeft."
V situaci, kdy v ČR neexistuje vlakový zabezpečovač a dějí se šílenosti jako Milavče, vám na nostalgické jízdy opravdu sere Bílej Tesák. Nehledě k tomu, že tady zase vytváříte paniku z věci, která řešitelná je a netýká se jen nás, ale třeba i v nostalgii velmi angažovaného Německa.
Úterý, 27. prosince 2022 - 19:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10508
Registrován: 9-2002
Pikehead:
"V situaci, kdy v ČR neexistuje vlakový zabezpečovač a dějí se šílenosti jako Milavče, vám na nostalgické jízdy opravdu sere Bílej Tesák."

Podrobnosti by nebyly ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 27. prosince 2022 - 20:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10604
Registrován: 5-2007
PŠ: Když si představím, že teprve pak začne volat místně příslušnému výpravčímu, tak už bude na 80% pozdě...
Ja si zasa dokážem predstaviť hneď niekoľko miestne príslušných výpravcov, ktorým keby ste zavolali, tak to bude trvať ešte dlhšie než ten exkurz cez Políciu...

Bram: Samozřejmě by muselo být tvrdě sankcionováno zneužití takového telefonního čísla uvedeného na přejezdu. Asi tak, jako když zneužijeme čísla 112, 150, 155 a 158
Skúste sa spýtať operátorov príslušných liniek ako moc to pomáha proti zneužitiu.

Ml636: Kým sa vyjadrí Hajnej, skúsim ja. Pokiaľ sa do toho chcete ondiť s dátovými správami, notabene GPSkou (preboha prečo?), tak budete úplne rovnako prerábať tú mašinu za X mega, budete tam mať úplne rovnako "kozmický" displej, bude tam rovnaká zmeť údajov, a hlavne, keď to takto urobia všetci, tak náklaďáci budú mať na tej mašine takýchto škatulí 10 a neuvidia ani dopredu cez okno. Ale hlavne, že bude zachovaný 100 rokov starý princíp. [crazy]

1) Prebehlo by úplne rovnako so súčasnými vozidlami.
2) Rozhodne to nie je prvý nekódovaný autoblok v republike.
3) Tak sa spraví zbierka a do jedného albatrosu, alebo nejaké špeciálneho vozňa sa tá mobilka nainštaluje.
4) Ak sa tie displeje vedia zálohovať, tak sa to presunie. Mimochodom myslíte si, že v takom Mireli SMD súčiastky nie sú?
5) Že ste neschopný Vy neznamená, že sú neschopní ostatní. A cieľový stav je, aby tam ideálne nesedel nikto.

Otvorený pohľad ste si dovolil, ja Vám otvorene hovorím, že to je pitomosť.

Luboš3.21: ETCS už nie je žiadna rýchlokvaška, naopak je veľmi dôsledne vyhnité. Zmeny budú, tak ako po LS-IV prišiel PAKS, LS90, Mirel, LS06... Naviac nevidím dôvod aby sa s tak zriedkavou záležitosťou ako je nostaligická jazda nakoniec nedalo jazdiť aj na ETCS tratiach bez ETCS. Keď vidím koľko svetiel na tých semaforoch Správa železnic nechala...

honzaklonfar: V takej Británii síce (aspoň zatiaľ) nemajú na pare síce mobilku ETCS, ale majú mobilku ATP/TPWS a GSM-R rádio. Inak keď už, tak skôr než lopatky na uhlie (terminály, ktoré vydržia aj zaobchádzanie lopatou existujú) by som sa bál tých všadeprítomných sadzí...

Agent: Ono sa to nejak vymyslí. Ale proste nejde dimenzovať železnicu podľa toho, aby tam mohli jazdiť nejaký exoti s [masinka].

Podrobnosti by nebyly ?
Fíra prešiel na stoj a čelne nabral protiidúci vlak. Ostali tam obaja fírovia a jedna cestujúca.
Jeffer
Úterý, 27. prosince 2022 - 20:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1040
Registrován: 1-2005
Agent To nie je zase také zložité. je to známa nehoda vo výhybni Radonice pri obci Milavče. A zďaleka nie je jediná, kde by existujúci a funkčný zabezpečovač zachránil prdel (nie len) chybujúcemu strojvodcovi.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Úterý, 27. prosince 2022 - 20:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10509
Registrován: 9-2002
Jo, tu nehodu si pamatuju, ale podle názvu tý výhybny. A takovejch nehod se nestalo málo, někdy i s horšími následky. Někdy dává někdo pozor a zmáčkne GS. Ale někdy taky ne...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 28. prosince 2022 - 00:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27935
Registrován: 5-2002
ML636: Když to řeknu natvrdo, tak já osobně nad tím ETCS skřípu zubama kudy chodím.
To si klidně skřípej, ale zubaře si plať ze svýho.

Likvidaci kolejových obvodů
Pokud Tvé znalosti kolejových obvodů nepřekračují horizont "šlusnu šíny - odpadne relé, chrupne šína - odpadne relé", tak ten KO vypadá úžasně. Pokud ale do jejich problematiky pronikneš trochu víc, zjistíš, že to tak jednoduché není - a když si k tomu přidáš, jak technika počítačů náprav pokročila, že nepotřebují úzkostlivě pečovat o izolační stav, že nepotřebují izolované styky, které přece jenom nevydrží tolik jako "rostlá" šína, tak začne být volba jasná.

liniové kódování znaku na lokomotivu
Bohužel ne celého znaku, ale jen čtyř kódů, kdežto znaků je několik desítek.

V dnešní době GPS a datových zpráv lze i z tohoto posmívaného "barvičkovače" udělat kvalitní zabezpečovák
Když už teda mám ty datové zprávy, tak ten liniovej přenos kolejovým obvodem k ničemu nepotřebuju - neprotiřečíš si trochu?

bez nutnosti každou lokomotivu za XXX milionů přestavovat na kosmickou velkoloď.
Dobrou polovinu z těch XXX mega dělá to, že se toho chce na poslední chvíli honem honem strašně moc naráz.

Řekni mi, kdo DOOPRAVDY a upřímně, se v té přiblblé změti na monitoru etcs vyzná?
Lidí, kdo se v tom vyznají, znám docela dost. Zejména proto, že to ve skutečnosti žádná přiblblá změť až zas tak není.

Myslím stylem KOUKNU = VIDÍM.
Když víš, kam máš koukat, tak vidíš. Jenže to bys to hlavně musel někdy vidět DOOPRAVDY naživo a ne jen nějakou statickou fotku beze slova vysvětlení.
Se zobrazením AVV to ostatně bylo zrovna tak.

Likvidace mnoha osvědčených lokomotivních řad
Jestli nějaká řada bude zlikvidována v důsledku toho, že nedostane ETCS, budou to nejspíš 380. Většina ostatních "osvědčených" řad, které teď mizí, nemizí ani tak kvůli ETCS, ale kvůli tomu, že měly zmizet už dávno.

proč ty helmuti cpou všude ty přepínače světel pod čelní sklo
No kvůli ETCS nejspíš ne...

jízda na autobloku bez kódu, šílený krok zpět
Jak - zpět...? Ona ta dnešní hradlovina snad kóduje...?

Budou osazeny návěsti, že je úsek nekódovaný?
Naopak: nebudou osazeny návěsti, že kódovaný je. A taky to najdeš v TTP.

Konec jízd historických vozidel po jiných než vlečkových a nejlokálnějších tratích
Existuje několik cest, jak ten konec nastat nemusí. A i kdyby nastal, tak co? Chybí snad někomu koňský povoz na dálnici...?

Co se stane, čistě teoreticky, například na kosmické lodi řady 362, když zamrzne monitor ETCS?
Především tam není žádnej komerční SW á la set-top box, takže k tomu zamrznutí nedojde zdaleka tak často, aby Ti to muselo trhat žíly (a pokud to bude skutečně jen zamrznutí, spraví se to jističem).

Nechcete už fakt všechny ty fíry vyházet
Všechny ne, ale takový jako ty klidně.

ani si nedovedu představit, že bych někdy chtěl rozumět
Jasně, rozumět jsi línej, ale drzost říkat něco natvrdo, to máš, co...?

co pamatuje na dráze ještě život, klapání stykačů
A teď si představ, že pokud někde stykače zůstaly, klapou s nima většinou - ó ta hrůza - mikroprocesory...

na celou tuhle miliardovou hračku
Jenže ona to žádná hračka není - to si myslí jen neznalí blbečkové.

L3.21: Podle mého názoru je ETCS rychlokvaška z dílny EU
Jasně, ono se sice to dělá už tři desetiletí, ale podle Tvýho názoru je to rychlokvaška.
O kolik myslíš, že má takovej názor větší váhu, než psí pšouk...?

HK: Pakliže se rozměry mobilky nijak výrazně nezmenšily, tak jedině do tendru...
Nakonec proč ne - když se dá topnej usměrňovač vestavět do naftový nádrže, proč by se nedala skříň pro OBU ETCS vevařit do tendru...?

A patřičné displeje a ovládadla budou na páře taky "docela problém"
V zemích na západ od Šumavy mívají páry jak Indusi, tak vysílačku - takže ani tady bych se nebál.

Asdf: notabene GPSkou (preboha prečo?)
Přenos dat přes GPS je v obskurních médiích velmi oblíbený. A fůra rádobyznalců se o tom dokáže přít do krve...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Ml636
Středa, 28. prosince 2022 - 01:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5993
Registrován: 11-2006
Chápu, je to kšeft...
Rebel Yell
djst
Středa, 28. prosince 2022 - 01:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 8-2014
pavelŠ:
"Nápad je již aplikovaný a asi i osvědčený (minimálně u Union Pacific) "
V pražském metru a mnoha dalších provozech po světě je také osvědčené zařízení. Červené tlačítko pod sklem. Odstraňuje prodlevy a možná nedorozumění při komunikaci. Telefonní číslo není nutné zveřejňovat a funguje to i bez mobilu. A člověk ve stresu to má mnohem jednodušší než někam volat. Stačilo by, kdyby bylo takové tlačítko zapojeno do obvodu kontrolujícího bezporuchový stav PZZ, čili náklady nula nula nic.
Středa, 28. prosince 2022 - 01:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27936
Registrován: 5-2002
ML636: Chápu, je to kšeft...
Promiň, ale chápeš velký kulový.
Prostě jsi zamrzl někde v minulý epoše, kdy ještě na mašinách mlaskaly stykače (jak sám píšeš), a teď okolo sebe kopeš nožičkama, že si ta železnice dovoluje se vyvíjet někam, kde to už nestíháš sledovat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Jeffer
Středa, 28. prosince 2022 - 09:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 1-2005
djst:
"V pražském metru … Červené tlačítko pod sklem."
Rozdiel je, že celé Pražské metro (verejne prístupná časť) je pod kamerami, tzn. je ľahšie postihnúť zneužitie a ťažšie ukradnúť káble k tým kamerám, či k tlačítku.

(Příspěvek byl editován uživatelem jeffer.)
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
djst
Středa, 28. prosince 2022 - 10:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 8-2014
Jeffer:
"Rozdiel je, že celé Pražské metro (verejne prístupná časť) je pod kamerami, tzn. je ľahšie postihnúť zneužitie a ťažšie ukradnúť káble k tým kamerám, či k tlačítku."
Na vybavení PZZ a na železnici obecně je spousta jiných věcí ke krádeži než nějaký kablík k tlačítku, které by se dalo umístit na konstrukci výstražníku. O přejezdech nevybavených PZZ se nebavím, tam je dopravní moment menší, traťové rychlosti nižší a nezřídka dostatečně dobrý rozhled pro zastavení vlaku v případě zjištění překážky na přejezdu. Co se týká zneužití, tak je to stejné jako se záchrannou brzdou ve vlaku. Občas ji někdo zneužije, ale rozhodně má své opodstatnění. Sabotovat železniční dopravu tak, aby vás nechytli, není těžké, stačí hodit kámen do výměny nebo něco podobného. Nevím o tom, že by se to dělo. Tak proč jste tak skeptický?
Chceme-li se v bezpečnosti drážní dopravy někam posunout, je potřeba nějak reagovat na fakt, že často ani profesionální řidiči nevědí, jak se při uváznutí na železničním přejezdu správně zachovat. V tu chvíli je člověk v obrovském stresu, navíc se ani nemusí domluvit. Tím spíš, kdyby volal ne na IZS, ale přímo výpravčímu, který tím spíš nemusí umět cizí jazyky.
Zmáčknout výrazně označné tlačítko je jednoduché, zabere méně času a neexistuje jazyková bariéra (nápis "STOP" a piktogram vlaku pochopí snad všichni).
Středa, 28. prosince 2022 - 10:30:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12966
Registrován: 4-2003
I na páru lze namontovat ETCS. Jenže většina parniček je deponovaná ve stanicích,

Tyhle starosti o kozu na v cizím dvorku mě facinujou.

- Potřebujeme k něčemnu páru? Ne - úplně stejně, jako nepotřebujeme koňskej povoz.

- Je to moje starost? Vůbec - je to starost parních bafuňářů - o povinnosti ETCS ví víc jak 20 let, tak co celou tu dobu dělali?? Jasně,kolovrátek - neosvědčí se, nezavede, nebude, oddálí se, vykejve se, nějak dopadne - tak nashle.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Paul2no
Středa, 28. prosince 2022 - 11:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 11-2009
Jasně, ono se sice to dělá už tři desetiletí, ale podle Tvýho názoru je to rychlokvaška.

A není to právě ten problém, že ta věc se vyvíjí tak dlouho, že je vlastně už zastaralá, aniž by se vůbec dostala do masového nasazení?
P_v
Středa, 28. prosince 2022 - 11:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 5-2002
Nevýhoda použití PN je, že nemá soustavnou informaci o obsazení oddílu. Jen ví o tom, že tam něco vjelo, a dokud to nevyjede, tak to tam možná je. V extrémních případech se ta informace může ztratit, třeba při resetu, nebo když čidlo kvůli závadě napočítá o kolo víc nebo méně. Ale předpokládám, že ETCS L2 dokáže informaci o přítomnosti vozidla do systému doplnit automaticky.
Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 11:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19047
Registrován: 3-2007
>A není to právě ten problém, že ta věc se vyvíjí tak dlouho, že je vlastně už zastaralá, aniž by se vůbec dostala do masového nasazení?

No a jak by se to teda mělo řešit, resp. jak byste to řešil vy?
Středa, 28. prosince 2022 - 11:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 11-2005
O tlačítkách na přejezdech "jako v metru" jsem tu už psal, ale asi je dobrý důvod, proč nejsou, než že by to nikoho dřív nenapadlo. Zveřejňovat telefonní číslo na výpravčího je spíš vtip, to by nevedlo k ničemu dobrému, ledaže by si zavolal šotouš, jestli dnes pojede manipulák [lol]

ETCS podle mě zastaralé není, já to spíš vidím tak, že ETCS je protokol, a ta technika, která ho implementuje, se neustále vyvíjí (on i ten protokol má své verze, které se vyvíjejí). A jestli se chceme ptát na zastaralost, tak se podívejme, co bude v budoucnosti. Dejme tomu autonomní řízení: bude ETCS rozšiřitelné tak, aby smysluplně spolupracovalo s počítačovým "fírou" ?
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Středa, 28. prosince 2022 - 12:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10510
Registrován: 9-2002
P_v:
"Nevýhoda použití PN je, že nemá soustavnou informaci o obsazení oddílu. Jen ví o tom, že tam něco vjelo, a dokud to nevyjede, tak to tam možná je. V extrémních případech se ta informace může ztratit, třeba při resetu, nebo když čidlo kvůli závadě napočítá o kolo víc nebo méně. Ale předpokládám, že ETCS L2 dokáže informaci o přítomnosti vozidla do systému doplnit automaticky."

Resetovat PN má svoje pravidla, nemělo by se to dělat jen tak pro nic za nic, když se jedná o nouzovou operaci. Pokud neni napočítáno na odjezdu totéž co na vjezdu, považuju informaci o obsazení za bezpečnou. ETCS nemá do SZZ nebo TZZ nijak co kecat. ETCS se řídí tím, co mu řekne RBC a ta si bere informace z TZZ a SZZ. Obráceně to nejde a nesmí jít.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
djst
Středa, 28. prosince 2022 - 13:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 8-2014
Libcha:
"O tlačítkách na přejezdech "jako v metru" jsem tu už psal, ale asi je dobrý důvod, proč nejsou, než že by to nikoho dřív nenapadlo."
Spíš jinak. Z ekonomických důvodů bylo logicky zvoleno označení přejezdů identifikačními čísly. A od té doby se má za to, že je to zabezpečení dostatečné. Dokud se nepodaří přesvědčit odpovědné osoby, že to dostatečné není, nedojde k žádné změně. Prostě potřebujeme hodně velký průšvih.
Jako příklad mohu uvést Moravany. Do té doby byla také reakce na zmizení vlaku ze staniční koleje považována za adekvátní, protože to nikdy nevedlo k větší nehodě. A pak se najednou začala zavádět EZŠ a dokonce se ještě narychlo implementovala funkce Podezřelý zánik vlaku do GTN pro pokrytí mezidobí do nasazení EZŠ. Radioblok totéž, stejně jako změny, které nastaly po Perninku.

P_v:
"Nevýhoda použití PN je, že nemá soustavnou informaci o obsazení oddílu. Jen ví o tom, že tam něco vjelo, a dokud to nevyjede, tak to tam možná je. V extrémních případech se ta informace může ztratit, třeba při resetu, nebo když čidlo kvůli závadě napočítá o kolo víc nebo méně. Ale předpokládám, že ETCS L2 dokáže informaci o přítomnosti vozidla do systému doplnit automaticky."
Počítače náprav jako každá součást zabezpečovacího zařízení přejdou při závadě nebo poruše do bezpečného stavu, to znamená, že budou indikovat kolejový úsek jako obsazený. ETCS L2 nemá kontrolu celistvosti vlaku, takže nikdy nemůže říct nic o volnosti jakéhokoli úseku.
ETCS naopak jako bezpečnostní pojistku zajišťuje snížení rychlosti prvního vlaku přes resetovaný úsek na 100 km/h.

Agent:
"ETCS nemá do SZZ nebo TZZ nijak co kecat. ETCS se řídí tím, co mu řekne RBC a ta si bere informace z TZZ a SZZ. Obráceně to nejde a nesmí jít."
Ale jde. ETCS může bezpečně zjistit, že vlak zastavil a bylo mu odebráno MA. SZZ potom na základě této informace může uvolnit vzájemné výluky jízdních cest, které by se jinak uvolnily až po uplynutí doby na zastavení.
Středa, 28. prosince 2022 - 13:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1636
Registrován: 11-2006
djst:
"ETCS naopak jako bezpečnostní pojistku zajišťuje snížení rychlosti prvního vlaku přes resetovaný úsek na 100 km/h."
To funguje tak, že RBC dostane informaci o resetování PN od SZZ, a pak si tohle RBC řeší již sama? A pokud jsou na JOP indikace z RBC, tak tenhle stav (snížení rychlosti na 100 km/h) je tam nějak indikován?

djst:
"ETCS může bezpečně zjistit, že vlak zastavil a bylo mu odebráno MA."
Jak vlastně funguje to odebírání MA? Odebírá se hned, jak vlak zastaví v posledním úseku před Stůj na konci postavené cesty (kde končí MA)? A je to podmíněné zrušením cesty ze strany SZZ - např. když vlak zastaví na staniční koleji (před Stůj) - ale ne hned u návěstidla, ale třeba u dopravy kvůli rozkazu - a koncem vlaku je ještě obsazen předchozí výhybkový úsek (tj. ten je pod závěrem, a staniční kolej také), tak se MA odebere, nebo zůstává?

Omlouvám se za takové začátečnické dotazy, ale nemám v tom ETCS moc jasno [andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem Sonic.)
Středa, 28. prosince 2022 - 13:50:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3777
Registrován: 6-2019
Ale předpokládám, že ETCS L2 dokáže informaci o přítomnosti vozidla do systému doplnit automaticky.
Záleží co myslíte tím "doplněním informace".

Zveřejňovat telefonní číslo na výpravčího je spíš vtip, to by nevedlo k ničemu dobrému,
Ty čísla byla a nejspíš ještě stále jsou na stovkách km na D3 (vývěsky pro cestující). Je to velmi vtipné, například při překládání křižování, když do toho volají cestující ohledně zpoždění jejich spoje.

Libcha: dostudovat základní architekturu, principy fungování ATO, ETCS, ZZ atd. To je na hodiny a to tu asi nikdo vykládat nebude.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 28. prosince 2022 - 14:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10511
Registrován: 9-2002
djst:
"Ale jde. ETCS může bezpečně zjistit, že vlak zastavil a bylo mu odebráno MA. SZZ potom na základě této informace může uvolnit vzájemné výluky jízdních cest, které by se jinak uvolnily až po uplynutí doby na zastavení."

Ale to nijak nesouvisí s těma počítadlama náprav, potažmo s předáváním informace o poloze/pohybu vlaku. Nicméně tohle mi známo nebylo.

Sonic:
"To funguje tak, že RBC dostane informaci o resetování PN od SZZ, a pak si tohle RBC řeší již sama? A pokud jsou na JOP indikace z RBC, tak tenhle stav (snížení rychlosti na 100 km/h) je tam nějak indikován?
"
Nevim to na 100%, ale asi se to dělá podobně, jako když se posílá OP po ETCS - zavede se pomalá jízda.


Sonic:
"Jak vlastně funguje to odebírání MA? Odebírá se hned, jak vlak zastaví v posledním úseku před Stůj na konci postavené cesty (kde končí MA)? A je to podmíněné zrušením cesty ze strany SZZ - např. když vlak zastaví na staniční koleji (před Stůj) - ale ne hned u návěstidla, ale třeba u dopravy kvůli rozkazu - a koncem vlaku je ještě obsazen předchozí výhybkový úsek (tj. ten je pod závěrem, a staniční kolej také), tak se MA odebere, nebo zůstává?
"

MA je přidělena do bodu, za nejž se prostě nedostaneš - VZ ti to bude chvíli vysvětlovat a když si nedáš říct, tak si práskne ventilem. Pokud zastavíš před místem konce MA, tak zřejmě můžes pokračovat dál, ale přijde na to, v jakym režimu - pokud je to až za nějaký další návěstidlo, tak by to asi mělo jít v FS, v opačnym případě na OS nebo SR.

Jinak MA se ruší na L2 (zřejmě) extra telegramem, nebo jejím prostým neobnovením - mělo by se to posílat max. každejch 20 sec.

U L1 to jde asi nějak taky, ale jen na určitym konkrétním místě. Jak asi řeší L1 ztrátu přidělenýho volnoznaku ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 28. prosince 2022 - 14:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27938
Registrován: 5-2002
P2no: A není to právě ten problém, že ta věc se vyvíjí tak dlouho, že je vlastně už zastaralá, aniž by se vůbec dostala do masového nasazení?
Na základní myšlence ETCS, tedy nahradit barvičky na návěstidle dovolenou rychlostí a vzdáleností, nemá co zastarat. [nene]
Ale fascinuje mě úpornost zdejších mudrců - když už teda neprojde rychlokvašenost, zkusí se to naopak se zastaralostí...

Agent: Jak asi řeší L1 ztrátu přidělenýho volnoznaku ?
Předně i L1 pracuje s MA, nikoli s volnoznakem (ten končí v LEU, které ho přežvejká na MA).
No a čekal bych, že to MA bude mít opět nějakou expiračku.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 28. prosince 2022 - 14:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10512
Registrován: 9-2002
Hajnej:
"Předně i L1 pracuje s MA, nikoli s volnoznakem (ten končí v LEU, které ho přežvejká na MA).
No a čekal bych, že to MA bude mít opět nějakou expiračku."

Tohle mi známo samozřejmě je. Mě jde o situaci, kdy z nějakýho důvodu spadne návěstidlo.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 28. prosince 2022 - 16:57:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3391
Registrován: 8-2010
Sonic:
"djst:
"ETCS naopak jako bezpečnostní pojistku zajišťuje snížení rychlosti prvního vlaku přes resetovaný úsek na 100 km/h."To funguje tak, že RBC dostane informaci o resetování PN od SZZ, a pak si tohle RBC řeší již sama?"
Neřeší - mám za to, že konkrétně tato funkcionalita vůbec není v tuto chvíli na síti Správy železnic, státní organizace v RBC implementována - čili to omezení rychlosti na V = 100 km/h, nebo jízdu podle rozhledu v důsledku resetu počítače náprav je nutno řešit např. Rozkazem "V", nebo Příkazem vlaku (Pv) nebo něčím takový, RBC normálně i přes resetovaný úsek dovolí jízdu V traťová - dle TTP, dle kategorie vlaku V100,130,150,275 mm.
Sonic:
"Jak vlastně funguje to odebírání MA? Odebírá se hned, jak vlak zastaví v posledním úseku před Stůj na konci postavené cesty (kde končí MA)?
(Příspěvek byl editován uživatelem Sonic.)"
V zásadě může nastat (obecně) více scénářů:
a) MA se neodebírá nikdy, vlak prostě obdrží MA k návěstidlu - v módech FS/OS - a to platí až do např. změny módu >>> posun (SH), ukončení mise (EoM) apod.,
b) MA se odebírá naopak vždycky****, přičemž:
- ba) všechny vlaky obdrží z RBC MA, které obsahuje konkrétní údaje, na základě kterých si všechny vlaky v módech FS/OS samy odeberou MA >>> je definovaná platnost - v sec. - tzv. poslední sekce MA (obecně od vjezdu k odjezdu nebo cesťáku) + příslušná vzdálenost - v metrech - kdy si OBU ETCS spustí vlastní časovač a po jeho vypršení "vyzmizíkuje" přijaté MA včetně rychlostního a sklonového profilu atd.,
- bb) všechny vlaky obdrží z RBC MA, které však obsahuje pro vlak "fyzicky a prakticky" nerelevantní údaje, tj. obvykle mezní hodnoty, typu platnost poslední sekce MA je nekonečno, a proto vlaky nedělají samy nic a naopak RBC sama odebere MA vlakům po jejich zastavení před MA tak, že jim zaktualizuje MA tak, aby si vlak obratem "vyzmizíkoval" přijaté MA >>> udělá to tak, že platnost MA poslední sekce s hodnotou "nekonečno" (jedna krajní mez) nahradí nulou (druhá krajní mez).
c) MA se odebírá pouze ve specifických situacích* - a to konkrétně stylem bb) - jinak se neodebírá, přičemž specifická situace je obecně na různých infra různá, ale může to být v zásadě třeba (v ČR):
- postavená VCRP (= vlaková cesta podle rozhledových poměrů) na stojící vlak v módu FS/OS na staniční koleji, nebo
- postavená protisměrná VC na cesťákem dělené staniční koleji na které stojí vlak v módu FS/OS,
v obou těchto případech je nežádoucí, aby se stojící vlak v módu FS/OS pohnul, k čemuž obecně může dojít, protože i když se vlaku (v ČR) odebere tzv. uvolňovací rychlost na staniční koleji, tak v případě, že stojí před intervenční křivkou nouzové brzdy (ve směru jeho jízdy před zastavením) a nikoliv za, tak je stále možný jeho pohyb.

* - platí pochopitelně i pro SoM (začátek mise) - vlak obdrží (v ČR!) po SoM SR-autorizaci, ovšem s nulovou délkou ! - na DMI text "„Pozor! SR s nulovou délkou! / Attention! SR with zero length!“, a následně „Možnost jízdy v SR / Movement in SR possible“
Agent:
"Jak asi řeší L1 ztrátu přidělenýho volnoznaku ?"
Normálně - jízda v L1 není kabinová signalizace** jako na L2 - pokud strojvedoucí zpozoruje změnu návěsti na "Stůj", tak okamžitě jedná podle toho. Mmch., na síti Správy železnic, státní organizace toto platí i v úrovni 2, pokud jsou na trati/stanicích stále přítomna světelná návěstidla s permisivní/absolutní návěstí "Stůj" - viz dokument [SŽ PPD-6/2022 - Pokyn provozovatele dráhy k zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy - Doplňující ustanovení k předpisu SŽ D1 ČÁST PRVNÍ a předpisu SŽ Z8 díl IV (prozatímní) pro tratě vybavené evropským vlakovým zabezpečovačem - Účinnost od 1. července 2022].

** - snad s výjimkou L1 + infill udělaný skrze RIU (= vložené rádiové jednotky), ale i tady aktuálně existuje asi jen jedna implementace, a to L1 + RIU v v italském úseku na jednokolejce Domodossola - Novara od Bombardieru.

**** - platí třeba na síti PKP, je to pěkně vidět v čase 21:54 min..

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Ml636
Středa, 28. prosince 2022 - 18:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5994
Registrován: 11-2006
Hajnej:
Já jsem možná zamrzl, pro mě to byly hezké časy a zdaleka nejen pro mě, ale co je pro dráhu ten Tvůj překotný vývoj? Další a další zmatky v předpisech, manuálech, údržbě, ovládání... Jeden velkej guláš. Není o tom chtít nebo nechtít něco chápat. Protože co vy jako vývojáři dáváte do placu? Pár nesrozumitelných tiskopisů s přefocenými displeji (pokud zrovna fungují, jako ty převratné LEDky na Ešusech, co sice nebyly jako set top box, ale po roce už skoro nebyly vidět, totéž se týká čoček u tramvají tady v Praze, ty jsou tuším od AŽD a "stůj" ve dne skoro nevidíš...?).

A jistě jsi viděl, jakou dokumentaci vydávali výrobci k dřívějším lokomotivám, tramvajím, výzbrojím. Vždyť ta zařízení jsou kolikrát složitější a lépe promakaná, než těch pár choulostivých desek, kde už normální člověk neví, jestli ta ďubka je odpor, fotodioda, nebo tlačítko sebedestrukce. Protože k tomu výrobce a vývojář nic neřekne a vše se zkouší za provozu. Stará technika se musela chápat, tohle už je jedno. Odklikneš a jedeš (nebo lépe stojíš).
Mně prostě víc vyhovuje osvědčené, zábavné. Ručičkové ukazatele, fungující mozek, traťové poznání, barvoslepý taky nejsem, výměna zašedlé žárovky proti rozbourání celého modulu, když si ledka postaví hlavu.
Nevím, co je na tom tak strašně toxického. Na ty parní lokomotivy a Bobiny nestojí jenom zástupy bláznivých šotodětí, ale kolikrát i machři, co mají prostě rádi solidní stroj, než něco, co se sesype, když na to člověk dejchne nakřivo. Jako třeba Elefant, když trochu zaprší.
Netvrdím, že se nemá zvyšovat bezpečnost, ale záchrana psa zabitím psa mi přijde stejně praštěná, jako montovat div ne kotlový vůz za 810 kvůli ETCS, aby mohla jezdit 40 km/h mezi Horní a Dolní Lipovou. Anebo se koupí 10x dražší německý jezdící počítač, nažere se z toho 50 překupníků a bude jezdit stejnou 40kou.
A na Ostravu se koupí co? Vectron... Stopadesátisystémová, navíc hnusná mašina bez kouska smyslu pro design, bude tahat pětivozové všudestavící expresy jen proto, že naprosto dostačující lokomotivní řada 151 je "morálně zastaralá". A po té morálce volá kdo?[ko][uhoh]

Stejně to tady bohužel bude, nemá cenu se o tom hádat. Jako jsou tady PHSkami přefiknutá města a lesy a zbourané nádražky. Taky vývoj... Ale není to tak, že vývoj = vždycky lepší. Záleží na tom, kdo ho dělá a čí zájmy v tom jsou.
Rebel Yell
Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 18:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19062
Registrován: 3-2007
Stopadesátisystémová, navíc hnusná mašina bez kouska smyslu pro design, bude tahat pětivozové všudestavící expresy jen proto, že naprosto dostačující lokomotivní řada 151 je "morálně zastaralá". A po té morálce volá kdo?

Hele, kdybys měl rok, v létě v zimě, vedru, mrazu jezdit místo s nějakým moderním busem od moři k moři ty tisíce a destitisíce a statisíce kilometrů se řvoucím "erťákem" v létě v průvanu, tak tě to za tři zimní měsíce přestane bavit a bude tě to akorát srát včetně vození x náhradních dílů a poruch na cestě.
A když ne tebe, tak 95% nesvátečních šoférů.

Proč se nevydávaj nějaké všeobsažné návody? No proto, že to je tak složité, že stejně nemáš šanci to pořádně pochopit a když to pochopíš, tak to stejně nemáš šanci na silnici (trati) holýma rukama spravit.

A případů, kdy to bylo tzv. v přechodu (třeba u prvních es a pershingů v osmdesátkách), tak bylo nemálo případů, že někdo zničil půl lokomotivy, protože si myslel..

Nakonec znám pár let starý případ, kdy Maďar přijel s kompletně vykrácenou 350 s nefunkčními ventilátory od Budapešti do Štúrova, fíra ČD to (zcela správně) odmítl převzít, pak se to teda po velkém křiku a telefonátech s bratislavnským dispečerm )"já vám nařizuji" vyměnilo s laminou na osobáku..a na něm ta mašina samozřejmě po pár desítkách km zahořela, škoda mnoho milionů.
Ne všechno se vykecá na K-reportu.

Takže ono jaksi je přílišná aktivita "to MUSÍ dojet" spíš ke škodě.

Lokomotiva nebo tirák není hračka, ale výrobní prostředek.
Tak podobně se to má s těma lokomotivama, autama atd.

Jinak přenechám školení Hajnýmu.
Středa, 28. prosince 2022 - 18:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27940
Registrován: 5-2002
ML636: ale co je pro dráhu ten Tvůj překotný vývoj?
Je pro ni její budoucností. A překotný není - to jen Ty už nestíháš.

Protože co vy jako vývojáři dáváte do placu? Pár nesrozumitelných tiskopisů s přefocenými displeji
To, co jsme dávali do placu my, vždycky u někoho uvázlo a k fírům se vůbec nedostalo (a nebo někým přežvejkané). Tolik k tomu, co dáváme do placu konkrétně my...

pokud zrovna fungují, jako ty převratné LEDky na Ešusech, co sice nebyly jako set top box, ale po roce už skoro nebyly vidět
Na Ešusech byly LEDky dvoje a je potřeba umět mezi nimi rozlišovat.
První byly od UC, kde si to představovali jako Hurvínek válku a nezatěžovali se jejich chlazením, takže to dopadlo tak, jak píšeš. Ty druhé jsou od MSV a jsou vidět (a je vidět od nich) i po mnoha letech.

A jistě jsi viděl, jakou dokumentaci vydávali výrobci k dřívějším lokomotivám, tramvajím, výzbrojím.
Jistěže viděl. A taky vím proč - know-how tehdy "patřilo všem".

vše se zkouší za provozu
Nepravda. Divil by ses, co všechno a jak se zkouší ještě před schválením do provozu.

Stará technika se musela chápat, tohle už je jedno.
Ona se musí chápat i ta nová, akorát trochu jinak než dřív.

Mně prostě víc vyhovuje osvědčené, zábavné.
Je třeba se konečně podívat pravdě do očí a přiznat si, že slovo "osvědčené" zde ve skutečnosti znamená, že to ještě dokážeš pochopit.

Ručičkové ukazatele...
...které zaberou místo na pultě jednou provždy a nic jiného tam už nedáš.
Mimochodem, na 843 jsme ty ručičkové budíky na displeji malovali. Fírové ale hlasovali rukama a většina z nich si je přepínala na digitál.

Nevím, co je na tom tak strašně toxického.
Toxického nic, jenom se to už prostě přežilo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 19:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19063
Registrován: 3-2007
Prostě tahle práce (třeba řídit lokomotivu, letadlo, složité stavební stroje..) vyžaduje se pořád něčemu novému učit. Nakonec ono je to v každé práci, jen někde více, jinde méně.

Většinu lidí to učení a nová technika baví, když jim to někdo pořádně vysvětlí a věnuje se tomu čas, další část se to teda bez nadšení naučí taky a zvyknou si, no a ti, co to vyloženě sabotujou, by prostě měli jít někam jinam, třeba skenovat zboží do pokladny v supermarketu, sorry.

Ono to "v civilu" až tak nevadí, i když hromada lidí vůbec nezná pravidla silničního provozu nebo co jejich auto za milion vůbec umí, natož telefon, ale u profíků je to cesta k jistému průseru dřív nebo později.

Ad dokumentace - jo, taky jsem měl v práci kompletní dokumentaci třeba k esu. K čemu bylo mít ke každé lokomotivě zákazníkovi dva metráky dokumentace, můžeš mi vysvětlit?
Aby se necítil ošizený, že za těch 8 622 000.- Kčs taky něco dostal?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 28. prosince 2022 - 19:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10606
Registrován: 5-2007
Paul2no: A není to právě ten problém, že ta věc se vyvíjí tak dlouho, že je vlastně už zastaralá, aniž by se vůbec dostala do masového nasazení?

A čo s tým? Pokračovať ďalších X rokov bez prevádzkových skúseností, utopiť ďalšie peniaze a čudovať sa, že to bude ešte drahšie? Mimoto na nejaké upgrady sa už dosiahne ďaleko rýchlejšie - kým vybudovať GSM-R sieť je investičná akcia jak hovado, prekopať to na 4G/5G je už maximálne o výmene alebo doplnení pajšlu v BTSkách. [uhoh]

P_v: Od Moravan a následného zavedenia EZŠ už sústavnú informáciu o obsadení (alebo teda skôr o voľnosti, to je dôležité) úseku nemá ani koľajový obvod. Teda má, len sa jej za určitých podmienok nesmie veriť.

Libcha: Dejme tomu autonomní řízení: bude ETCS rozšiřitelné tak, aby smysluplně spolupracovalo s počítačovým "fírou" ?
ÁNO, JE [kladivo]

Agent: Tohle mi známo samozřejmě je. Mě jde o situaci, kdy z nějakýho důvodu spadne návěstidlo.
No nijak. O odobraní MA sa vlak dozvie až na ďalšej balíze. S možnosťou zrušenia cesty potom súvisí tá časová platnosť MA (-> asi by nemalo byť možné fyzicky zrušiť cestu pred tým, než uplynie). Pokiaľ sa bavíme o náhlej zmene znaku z dôvodu toho, že tam niečo vletelo do dráhy, tak nič, takým nehodám proste ETCS L1 nezabráni. Ďalšie detaily viď P.R.A.

Ml636: Na ty parní lokomotivy a Bobiny nestojí jenom zástupy bláznivých šotodětí, ale kolikrát i machři, co mají prostě rádi solidní stroj, než něco, co se sesype, když na to člověk dejchne nakřivo.
To je krásna romatická predstava, lenže realita je, aspoň čo som mal možnosť zažiť, skôr niečo ako žltý trabant Dana Přibáňa.

že naprosto dostačující lokomotivní řada 151 je "morálně zastaralá"
Tak na "všudestavící" by ten Vectron snaď mal byť práve lepší bo hospodárna regulácia, ni? [proud]

jako montovat div ne kotlový vůz za 810 kvůli ETCS, aby mohla jezdit 40 km/h mezi Horní a Dolní Lipovou. Anebo se koupí 10x dražší německý jezdící počítač, nažere se z toho 50 překupníků a bude jezdit stejnou 40kou
Síce to nie je pravda, ale mohla by byť. Však? [crazy]
Středa, 28. prosince 2022 - 19:42:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10513
Registrován: 9-2002
Hele, 150/151 maji skoro 50 let. Já chápu, že jsou to stroje blbuvzdorný, relativně odolný proti hrubýmu zacházení, horku, zimě... Ale servisovat mašinu co 2000 - 3000 km se dneska chce čim dál míň. Touto chorobou trpí všechny lok. se špalkovou brzdou bez rozdílu.

Nevim sice jak dlouho vydrží stykače na těchto a podobných lok., než se vypálí, ale jistě vydrží o dost míň, než IGBT měniče. TM s komutátorama náchylný k přeskokům maji kartáče, co se musí taky relativně často měnit - tohle všechno na libovolnym asynchronu prostě neni. Atd. atd. atd...

Pane Ml636, běz si jezdit denně třeba s ŠM/ŠL 11 nebo s Erťákem - jsem zvědavej, jak dlouho to vydržíš.

Nebo se zeptej na ONJ, jestli se jim stejská po servisování TM a brzd Žabích Tlam. Ale v zájmu zachování si chrupu bych to raději nezkoušel.

Za sebe si raději sednu na Eso, než na nějakej starej vrak s volantem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Boris
Středa, 28. prosince 2022 - 20:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3742
Registrován: 6-2002
Agent: Můžu do té debaty vnést trochu sabotérské absurdity?
Čili pokrok je nutný, aby bylo všechno bezúdržbové, aby nikdo nemusel pracovat rukama, aby všichni mohli být jenom manažeři, sportovci a právníci, protože všichni tihle se topí v penězích a jsou nekonečně šťastní. Vytvářet a udržovat materiální hodnoty je totiž nebetyčně ponižující.
Jednou civilizace stejně od té svojí lenosti, přežranosti a nenasytnosti spadne na držku (ostatně teď se o to někteří pokoušejí víc než kdy jindy, že?) a začne zase od kamenného kladiva.
Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 20:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19065
Registrován: 3-2007
Borisi, on to začala de facto průmyslová revoluce a o nějakou tu desítku let později Henry Ford.
Totiž umožnil to, čemu říkáme slušný život a tzv. americký sen: Aby si každý, kdo není líný pracovat, mohl svou prací vydělat pro sebe a pro rodinu na slušné živobytí a případně si pořídit svůj domek a auto.
A taky a především nějaký volný čas - úplně jiný způsob života, než dřít od rána do noci ručně na poli (zkusil jste si to někdy..?)
Předtím bydlela celá chudší rodina v jedné místnosti - což bylo u nás leckde třeba ještě ve dvacátých letech nebo za republiky vůbec, za docela děsných zdravotních podmínek (malé děti, vaření, spaní, WC na hnojišti, koupali se jednou týdně).

Protože použitím strojů a jejich sériové, pásové výroby se mnohonásobně zlevnily a tím také klesly ceny všeho - třeba potravin, že.

Vaše představy jsou opravdu naivní - fakticky těma rukama, resp. těžkou manuální práci nikdo moc dělat nechce - koukněte se na inzeráty - kdo chce dělat dneska třeba horníka (za velmi slušné peníze)??

Lenosti, přežranosti, nanasytnosti - no já tyhle vlastnosti vidím především u nevzdělaných lidí, cikánů, bezdomovců, předlužených lidí, co do toho spadnou především kvůli těmto vlastnostem, nedokáží odložit spotřebu, přemoci se, učit se..nebo jen chodit do práce bez absencí.

To je o vůli, o hodnotách a třeba i o desateru (tedy zase výchově a vzdělání, že).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 28. prosince 2022 - 20:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 2-2009
Mladějov:[ok][ok][ok]
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Středa, 28. prosince 2022 - 21:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12969
Registrován: 4-2003
Vytvářet a udržovat materiální hodnoty je totiž nebetyčně ponižující.

Ponižující a votravný je dělat s debilama, co pořád dokolečka melou Kč/h, snaží se s čímkoliv vykejvat a práce je vůbec nebaví. To nemá vůbec nic společnýho s povahou práce.

Pak pro dosti velkou část populace je taky důležité, aby je ta práce naplňovala.

Vaše představy že lidi chtějí bet tohle a támhleto a topit se v penězích - to je naprostej omyl.



(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 21:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19066
Registrován: 3-2007
Borisi, on si každý může vybrat, jestli bude dělat rukama, nebo hlavou, jen z toho leze něco jiného: Že velká část lidí pracujících manuálně je přesvědčena, že je někdo okrádá - v tom je totiž často docela obyčejná závist, zvláště v zemi s takovou nivelizací platů, jako je ČR.
Závidějí majiteli firmy bavoráka..a snažej se ho okrást, kde se dá..

"oni se neušpiní", "oni se nezapotí" - kolikrát já tohle někde slyšel. No je to tak, akorát ta slečna na poště nebo v kantýně, pokojská, recepční bere třeba polovinu vašeho platu.

Víte, hromadě lidí zase manuální práce vyhovuje, protože nad ní nemusejí moc přemýšlet, přijdou do práce, tam si šmejdí třeba s vysokozdvižným vozíkem, maj závodku, oběd a kantýnu u nosu, pak si daj sprchu a jdou s čistou hlavou domů (a ještě je kolikrát veze podnikový bus).

Ono je to opravdu jak kdo - a že stroje odstraňují těžkou a namáhavou práci je přece dobře.

Jak mi vysvětlíte, že přes masivní nasazení robotů, automatizace atd. je pořád nezaměstnanost na pár procentech a ne, jak predikovali někteří (trochu i dneska vy) , to vytvoří hlad ?
Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 21:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19067
Registrován: 3-2007
Ponižující a votravný je dělat s línejma lidma, co dokážou celou pracovní dobu akorát na všechno a všechny pičovat (prokládáno vyprávěním, jak s kým a čím kdy vykejvali).

To máš pravdu, to je strašlivě demotivující (a nemám to moc rád ani tady).
Ono se dá i těžká jak duševní, tak fyzická práce dělat v pohodě, když jste v dobré náladě, pomůžete si, zasmějete se..než s omezencem, co jen pičuje (nebo se dokonce chce hádat).

Holt s "brzdičema" je to těžký, takový toxík dovede otrávit život.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 28. prosince 2022 - 22:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 11-2021
Boris: pokrok spočívá i v dosažení nějaký spravedlnosti, když chytrý a šikovný můžou chodit do práce jenom ve středu a do penze můžou v pětasedmdesáti,jak k tomu přijde blbec,co musí od pondělí do soboty roztloukat štěrk a v padesáti umře sedřenej se silikózou?
ridic_vlaku
Středa, 28. prosince 2022 - 22:18:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 394
Registrován: 5-2019
Hajnej: Ona ta dnešní hradlovina snad kóduje...?

Geniální obhajoba autobloku na frekventované příměstské trati, který bude uveden do provozu s absencí jakéhokoliv zabezpečovače.

Kde jste studoval dialektiku, pane učiteli?
Středa, 28. prosince 2022 - 23:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10515
Registrován: 9-2002
Boris:
"Agent: Můžu do té debaty vnést trochu sabotérské absurdity?
Čili pokrok je nutný, aby bylo všechno bezúdržbové, aby nikdo nemusel pracovat rukama, aby všichni mohli být jenom manažeři, sportovci a právníci, protože všichni tihle se topí v penězích a jsou nekonečně šťastní. Vytvářet a udržovat materiální hodnoty je totiž nebetyčně ponižující.
Jednou civilizace stejně od té svojí lenosti, přežranosti a nenasytnosti spadne na držku (ostatně teď se o to někteří pokoušejí víc než kdy jindy, že?) a začne zase od kamenného kladiva."

Už dlouho jsem nečetl větší pitomost. Ani ten Vectron neni bezúdržbovej. Když nebude dobře chladit, tak v něm něco zahoří a bude to drahý. Brzdy se na něm taky sjíždějí, jen ne tak rychle jako třeba na 123. I moderní stroje maji např. různý netěsnosti, který se musí řešit. Sem tam se musí něco vyměnit... nastavit...

JJjjjo... já taky dělám rukama a nevadí mi to. Ale serou mě zákazníci, který neví pořádně, co chtěji a pak zákazníci, co maji problém s placenim.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Mladějov
Středa, 28. prosince 2022 - 23:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19073
Registrován: 3-2007
>zákazníci, co maji problém s placenim.

Jo. Ti jsou nejhorší. Škudlilové, vyčůránci..ale wono to ze strany řemeslníků je kolikrát taky naprd.

Maj tam taky přísloví podobné "bez peněz do hospody nelez"?
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 00:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27942
Registrován: 5-2002
Boris: Vytvářet a udržovat materiální hodnoty je totiž nebetyčně ponižující.
To tu tvrdíš leda Ty.

ŘV: obhajoba autobloku na frekventované příměstské trati, který bude uveden do provozu s absencí jakéhokoliv zabezpečovače
Zapomínáš na to, že přechodem od bábobloku k autobloku, navíc se zábrzdnou 700 m, naroste propustnost té tratě natolik, že vůči ní až zas tak strašně zatížená nebude.
Když dnes po odjezdu ze Smíchova jedeš ke Stůj na Barrandově, protože předchozí vlak ještě není na Závodišti, ponovu při stejném intervalu pojedeš k volnoznaku, protože bude stačit, aby byl někde u měnírny nebo dokonce jen za pumpou.

Kde jste studoval dialektiku, pane učiteli?
Tohle žádná dialektika není... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 05:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 8-2017
Hajnej - 700m zábrzdná vzdálenost na nově zřízeným AB se smí?, nám se tvrdilo, že dnes se musí dělat AB se zábrzdnou vzdáleností 1000m, a proto je tak zprasený Brno-Maloměřice - Brno hlavní
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 08:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27944
Registrován: 5-2002
Pract: 700m zábrzdná vzdálenost na nově zřízeným AB se smí?
Dnes už ano. Umožnila to právě ta proklínaná absence kódu.
Prostě se těch max 100 km/h bez VZ domyslelo do důsledků.

nám se tvrdilo, že dnes se musí dělat AB se zábrzdnou vzdáleností 1000m
Ano, v tehdejším "dnes" tomu tak skutečně bylo.
Zdůvodňovalo se to křivkama Mirelu, jenž při jejich cucání z palce vychází z předpokladu, že je zábrzdná 1000 m.

a proto je tak zprasený Brno-Maloměřice - Brno hlavní
Mě se u toho taky otvírala kudla v kapse. Dá se říci, že prasení podobného druhu je přímým důsledkem existence Mirelu.
Proto se trochu divím, že nadáváš na ETCS, které nic takového nevyžaduje (protože necucá z palce, ale ví).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 10:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 8-2010
Opět a zase - s těmi 700 metry bych byl opatrný (už jsem to sem kdysi psal) - je to pořád v zásadě tabulková hodnota ( = bo zábrzdná vzdálenost do V = 100 km/h bez kódu) jako dřívějších tisíc s kódem, ale jen když kouknu do výkresu Brno - Střelice - (Zastávka)*, 2. TK, délky oddílů tak, ve směru do Střelic (v metrech): 742 - 971 - 734 - 843 - 1 302 [pozor] - 1 390 [pozor] - 1 225 [pozor] - 1 067 [pozor], opačný směr to samé v bleděmodrém.

(*) - a to ještě fíra na brejlovi 750.7 nadává, že bez ETCS to je celé totálně domrvené od těch nahoře, bo co chvilu mačká na AVV "Volno", protože a) nemá kód a b) snaha o 700 m

Ano, když se kouknu do výkresu Praha-Vysočany - Lysá nad Labem, tak tady mi malinko "okometricky" přijde, že se s tím projektant popral trošku lépe z dopravně-technologické stránky, ale pořád platí, že abych mohl "uvařit" krátká následná mezidobí - která jsem schopen na těch 700 m v ideálním stavu dávat - tak na to potřebuju tyto "základní suroviny":

a) výkonnou trakci - ne 3 kV a měkké napětí v troleji, ale 25 kV, f = 50Hz,
b) efektivní nástroj řízení provozu - optimálně ASVC,
c) musí to "podporovat/vyžadovat" nasazená sestava GVD na dané trati,

A jen když se kouknu kolem, tak co vidím ?:

a) Brno-Zastávka u Brna: bod a) splněn, b) nic, c) výhledově pokud bude ŽUB, jinak splněno tak na max. 50 %
b) Praha - Lysá nad Labem: bod a) nesplněn (= možná konverze na 25 kV někdy v budoucnu), b) nic, c) výhledově po dokončení upgradu Pravobřežky, jinak splněno tak na max. 50 %
c) Praha-Smíchov - Praha-Radotín ( - Beroun ??): bod a) nesplněn, b) nic, c) toť otázka - záleží, co bude až bude tunel do Berouna (?)
d) Olomouc - Uničov - (Šumperk): a) nic (možná po konverzi v budoucnu), b) ASVC bude spuštěno v celé trati až do Šumperka k 04/2023, c) splněno (cílový GVD nasazen od 1.7.2023, pokud ŠKODA dodá jednotky 640.2 včas)
e) (budoucí) Kralupy nad Vltavou - Děčín - st. hranice CZ/D: a) nic (možná po konverzi v budoucnu), b) nic (nelze kvůli peronizaci s výjimkou jednoho kratičkého úseku Ústí - Děčín - st.hranice), c) toť otázka - záleží, co bude až bude Krušnohorský tunel (?)

...a tak bych mohl pokračovat...splněno a) + b) +c) současně není nikde nic, nejvíc se tomu blíží "Uničovka", ale tady zase chybí ta střídavina.[angry]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Mladějov
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 10:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19078
Registrován: 3-2007
Hezký rozbor, nicméně s AB (i tím 1000metrovým, natož 700m) docílíte vyšší propustnost na 171, než s hradly (+ lidský faktor, AB staví hned).

A zkuste si párkrát projet 171, to jsou pořád stejná a nikdy neřešená neuralgická místa (třeba rychlejší Ex, R, náklad ale i Os nemá nikdy postaveno v Řevnicích od Třebaně a často ani od Dobřichovic, Dobřichovice dtto, Karlštejn dtto). Protože přejezdy.

Tohle by bylo dobré řešit a vyřešit - pozdní stavění.

"Vařit" krátká následná mezidobí grafikonově - no to se dělá už teď a výledkem jsou prakticky všechny vlaky zpožděné, protože tam právě leckde není žádná rezerva.

Když to zase utáhnete "na krev" na novém ZZ, tak výsledek bude tentýž, jako teď.
Ta vyšší propustnost má (hlavně) lépe absorbovat ty nepravidelnosti a stabilizovat provoz (než tam narvat x krátkých osobáků po pěti minutách).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 11:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4113
Registrován: 4-2014
Jenže na té trati č. 171 je ještě další problém, mimo Zadní Třebaně, v Karlštejně, Řevnicích nemá jak výpravčí tak i signalista na stavědlech zřízeny indikace vzdalovacích a přibližovacích úseků. Dále to tam komplikují ty přejezdy na zhlavích. Proto má signalista ještě navíc na své indikační kolejové desce zřízeno klasické tlačítko pro obsluhu vjezdového návěstidla.
Výpravčí nařídí postavení vlak. cesty, signalista obslouží daným postupem stavědlový přístroj a přeloží návěstní kličku vjezdového návěstidla proti směru jízdy vlaku. Jenže ouha vjezdové návěstidlo se do polohy volno nezvedne, protože by se tím zároveň uzavřel i přejezd na zhlaví stanice. Takto je to tam proto, protože vjezdová vlak. cesta se v Řevnicích staví hned po nahlášení odjezdu vlaku výpravčím sousední stanice, takže by ten přejezd byl dlouho uzavřen. Takže proto má signalista u vjezdového návěstidla zřízeno ještě to pomocné tlačítko a to obslouží těsně než vlak dojede k vjezdovému návěstidlu, bohužel to jestli k tomu vjezdu vlak už dojel nemá šanci zjistit jinak než odhadem, protože není zřízena indikace přibližovacích úseků.

Takže tohle by bylo dobré řešit a vyřešit - pozdní stavění jak navrhuje Mladějov, jenže na té dosluhující elektromechanice to už nikdo řešit nebude. To by se ve všech stanicích mimo Zadní Třebaně, kde jsou zřízeny kolejové obvody, by se muselo dojít v těch dalších stanicích k zřízení kolejových obvodů, nebo tam dát počítače náprav a zřídit světelné indikace přibližovacích úseků na kolejových deskách výpravčích a signalistů na stavědlech aby to tlačítko vjezdového návěstidla, signalista obsloužil v čas a níž by došlo k zastavení vlaku u vjezdového návěstidla a tyto úpravy na té dosluhující elektromechanice už nikdo dělat nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Mladějov
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 11:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19080
Registrován: 3-2007
Luboši, to je sice hezké zdůvodnění, proč něco nejde, ale tak půl pravdy. Já tudy jezdím velmi často a hodně záleží na tom, kdo slouží. Jedna parta má postaveno vždycky, jiná nikdy.
U stejného vlaku, za stejné situace.

O noci s nákladem nebo prvním osobákem nemluvím - to půlka osazenstva prostě chrápe.

A jestli si někdo myslí, že vlaku jedoucímu kilem stačí stavět, když je u předvěsti (protože tam je leckdy izolák), tak je to fakt pozdě.
Na 171 si to myslí, dle výsledku, zřejmě hodně lidí.
djst
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 8-2014
Paul_red_adair: Díky za doplnění. S tím resetem PCN jsem vycházel z Technických požadavků pro implementaci
ERTMS/ETCS L2, kde se uvádí:
SZZ a TZZ musí poskytnout RBC informaci o resetu počítače náprav kolejového úseku s traťovou rychlostí vyšší než 100 km/h.
...
Jestliže byl proveden reset počítače náprav, který pokrývá volnost úseku tratě, který lze celý nebo jen částečně pojíždět rychlostí větší než 100 km/h, a po resetu dosud nedošlo k obsazení a uvolnění kolejového úseku tohoto počítače náprav, smí se vydat MA pouze s rychlostí přes tento kolejový úsek nejvíce 100 km/h.

Ale jestli to SŽ požadovala, ale nakonec to neimplementovala, to nevím.

Paul_red_adair:
"...a tak bych mohl pokračovat...splněno a) + b) +c) současně není nikde nic, nejvíc se tomu blíží "Uničovka", ale tady zase chybí ta střídavina.[angry] "
Řekl bych, že zrovna Uničovka není ten typ tratě, kde je krátké následné mezidobí požadováno. Oddíly jsou tam spíš jako bonus.

Při požadavku na krátké následné mezidobí bohužel vznikají protichůdné požadavky na konfiguraci ZZ. Na jednu stranu by měl být co nejkratší 1. vzdalovací úsek. Jeho délka je kritická ve chvíli, kdy má být druhý vlak odjíždějící. Na druhou stranu je by zase měly být ve zhlaví rychlé výhybky, jinak je zvýšená propustnost tratě k ničemu, když se bude vlak táhnout 50 přes zhlaví. Jenže rychlé výhybky natahují zhlaví a první oddílové návěstidlo AB můžete umístit nejdříve do úrovně vjezdového návěstidla. Řešením by bylo umístění odjezdových návěstidel do zhlaví, ale to zas přináší jiné starosti.

a proto je tak zprasený Brno-Maloměřice - Brno hlavní
Já aspoň doufal, že vysunutí vjezdu do Brna hl. n. by mohlo mít alespoň ten pozitivní efekt, že se dá cesťák až k výhybkám. Nejen pro zkrácení intervalů zhlaví, ale i proto, aby se nemuselo šnečit 30 na záhlaví. Škoda.

Zase víte třeba, kolik muziky by se udělalo, kdyby se opravdu využila třeba ZV 400 m na takovém úseku Praha hl. n. - Praha-Smíchov? Rychleji než 60 se tam asi stejně nikdy jezdit nebude. Proti dnešnímu stavu, kdy jsou to od odjezdů z hlavního ke vjezdu na Výh. Vyšehrad skoro 2 km. Pak se divíme, že je tam kapacita trati vyčerpaná. To by se najednou zjistilo, že se tam vejde i ta S6 a bůh ví, co všechno ještě, zvlášť poté, co odtamtud zmizí RegioJet.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:13:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27946
Registrován: 5-2002
PRA: Opět a zase - s těmi 700 metry bych byl opatrný
Pokud sis ráčil všimnout, píšu o zábrzdné, nikoli o délce oddílů.
Ale když ze Smíchova na Závodiště bude nově pět oddílů místo současných dvou, tak kratší budou, ne...?

jen když kouknu do výkresu Brno - Střelice - (Zastávka)*, 2. TK, délky oddílů tak, ve směru do Střelic (v metrech): 742 - 971 - 734 - 843 - 1 302 - 1 390 - 1 225 - 1 067
Škoda, že sis přes ten les vykřičníků nestačil uvědomit, že ty poslední čtyři oddíly, které jsou tady nejdelší, patří na tisícovkovém autobloku naopak k nejkratším - a ty první čtyři bys tam naopak nenašel vůbec.

abych mohl "uvařit" krátká následná mezidobí
Na dráze nejsme na metru, abych to v krátkým intervalu valil hodinu durch - takovej sled totiž nemám odkud vyslat ani kde přijmout, a ani není homogenní.
Tady jsou krátká mezidobí hlavně k tomu, abych při konstrukci grafikonu mohl vyslat osobák hned za rychlíkem nebo naopak dojet s rychlíkem těsně za osobákem, a při jeho realizaci aby se to nesesypalo, když se vlivem různých fluktuací přiblíží dva vlaky k sobě blíž, než jak jsem si to namaloval.
Podmínka střídavé trakce je tím pádem irelevantní, navíc dnes je už víceméně jasné, že ať už dříve či později splněna bude - a to ještě za života těch dnes zapínaných autobloků.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:19:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4114
Registrován: 4-2014
Mladějov:
"Jedna parta má postaveno vždycky, jiná nikdy.
U stejného vlaku, za stejné situace. "

Jenže, ta jedna parta potom zbytečně blokuje přejezd pro motoristy a ta jiná parta zase nechce zbytečně ten přejezd pro motoristy blokovat. Takže v tom prvním případě křičí a nadávají motoristé v tom druhém případě zase nadávají cestující ve vlaku. V noci by to delší uzavření přejezdů nevadilo, jenže ta druhá parta ten přejezd nechce zbytečně blokovat i v noci. Takže hlavně přes tu denní dobu nám vzniká začarovaný kruh, který se na té elektromechanice vyřešit bez zřízení indikace přibližovacích úseků na kolejových deskách se asi nedá. Pomůže až celková revitalizace stanic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Mladějov
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19081
Registrován: 3-2007
Ale to není začarovaný kruh, od toho tam mají několik baráků se stovkami nadřízených, aby jim nastavili nějaký kompromis ( a třeba ho dali na vědomí i dopravcům).
Tohle je prostě lidský faktor a cochcárna.

Tady nejde až tak o "nadávání cestujících ve vlaku", i když opravdu laik těžko chápe, proč se jede kilem a pak musí zastavit před Řevnicema na tři minuty, přičemž z Karlštejna deset minut nic nejelo, ale o vznik úplně zbytečných nepravidelností, které se někde vždycky projeví plus zcela zbytečnému plýtvání energií, jak skutečnou, tak duševní (těch strojvedoucích).
djst
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:47:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 8-2014
Luboš_3.21: Pokud by se zřídily počítače náprav na trati, tak se může zavírání přejezdu při vjezdu navázat na jejich obsazení a může se stavět hned. A pro odjezd z hlavní koleje to samé. Stejně jako už to je v Dobřichovicích. Reakce signalisty na nějaké indikace netřeba.

A že se to na dožívající elektromechanice dělá, ukazuje příklad stanice Praha-Veleslavín. Při modernizaci TZZ do Dejvic se udělalo ovládání přejezdu při vjezdu jízdou vlaku. Bohužel se opět šetřilo, zrušila se i. k. pro odjezd a přejezd se nyní otevírá až po uvolnění celého kolejového úseku na záhlaví. Takže o co se zkrátila výstraha při vjezdu, o to se prodloužila výstraha při odjezdu.[angry]

Jinak v těch Řevnicích největší zdržení na přejezdu stejně způsobuje nutnost mít zavřený přejezd i pro vjezd zastavujícího vlaku od Třebaně. Řešení je hrozně jednoduché: přesunout odjezdová návěstidla před přejezd. Investiční náklady minimální. Ta kolej se v celé délce stejně nevyužívá právě proto, že by stojící náklad zavazel na přejezdu. Jako bonus získáte viditelnost návěstidel z prostoru nástupišť, což jistě potěší i strojvedoucí a výpravčí.

Že by autoblok na 171 pomohl, o tom žádná. Hlavně na tom bábobloku je umístění návěstidel jedna věc, ale druhá věc je okamžik, kdy je možné dát odhlášku. A zvlášť třeba v takové Zadní Třebani nebo Dobřichovicích při jízdě od Berouna je sice oddíl relativně krátký, ale po jeho projetí to ještě drahnou dobu trvá, než přejede konec vlaku kolem obsluhujícího zaměstnance, která dá hradlem odhlášku.
Propustnost při smíšeném provozu rychlé a pomalé vrstvy je ale i o tom, aby tam bylo možné předjíždět s co nejmenším možným zdržením pro oba zúčastněné vlaky. Proto třeba nechápu, proč se nepočítá s předjízdnou kolejí v Zadní Třebani. Zvlášť když možnosti předjíždění v Řevnicích ve směru do Prahy budou taky dost omezené.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 12:54:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6445
Registrován: 6-2016
Něco k nehodám - https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/nehoda-drezina-vlak-trebic-kr ahulov.A221229_121126_jihlava-zpravy_pp

Jinak ty Řevnice jsou fakt žůžolabůžo na obou přejezdech. Ale až se zrealizují všechny ty smělé plány, tak to bude procházka růžovým sadem. Ale u toho vy, maminko, už nebudete...

Dopiju kafe, osedlám kolo a jedu do Řevnic[biggrin]