Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 25. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 25. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 23. listopadu 2022 - 11:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4865
Registrován: 5-2004
Hajnej:
"Otázkou k diskusi je, jak vědomá má být manipulace, kterou se toho docílí - a jak disciplinovaný a vytrénovaný musí být strojvedoucí. "

Osobně bych na základě nějakých zkušeností s tím, co dokážu udělat v polospánku čistě naučeným pohybem*, aniž bych si to později vybavil, očekával, že by nějak takto nemělo být možný se do degradovanýho módu dostat.

* míval jsem jako teenager budík, který se zaklapával nějakým dvoj- nebo trojhmatem, ve všední dny mě budil, o víkendu ne. Pak jsem někam odjel a milý budík vzbudil celej byt, protože o těch víkendech jsem ho prostě zaklapnul, aniž by mě to plně vzbudilo. No a když si do této situace dosadím místo budíku VZ a místo spícího mě fíru s přicházejícím zdravotním problémem...
Středa, 23. listopadu 2022 - 15:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27727
Registrován: 5-2002
DJ: To, jak se do degradovaného módu dostanu, je jedna věc. Druhá věc pak je, co v něm ještě smím nebo už nesmím.

OC: ty máš problém?
Ty máš problém - jinak by sis furt někoho nepotřeboval brát do huby.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 23. listopadu 2022 - 17:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12177
Registrován: 5-2002
ad Bram: Předpokládám, že Petr Šimral mínil tuto situaci, která by nastala jen při nefunkčním AB, kdy by byla zrušena permisivita návěstidel. Tedy aby v žádném případě nedocházelo k tomu, že se vlaky i při správně fungujícím AB mohou nahromadit i na dohled za sebou a zároveň by je při nefunkčním AB šlo postupně uvolnit z trati. Ale to si jen domýšlím, tak dotaz směřovat radši na PŠ.

ad Qěcy: to bych teda nedělal. Moc složité, není to blbuvzdorné. Už jsem jako výpravčí zažil takový výpadek traťoviny a jedné ESA plus totální výpadek dat, a napájení, tedy vůbec nesly pocitače, kdy při odklonech nebylo možno si zapamatovat, kde jaký vlak je. Bylo jich moc a při výpadku ještě dojížděly do dalších traťových oddílů, že si nikdo nemohl pamatovat čísla vlaků a jejich polohu. V tu chvíli lze buď čekat na obnovení činnosti alespoň ZZ, nebo úplně všude písemně nařizovat JPRP. Jenže tehdy nesly ani vysílačky a čísla na mobil fírů nebylo možné zjistit.

Ne. Poruchy autobloku nejsou nijak časté. Pokud potřebuje výpravčí nacpat více vlaků do jednoho oddílu, například v případě nějaké MU či poruchy před vlaky, které tam budou muset chvíli postát, nechť zpraví vlaky v mezistaničním oddíle o jízdě podle rozhledu. On přece ví, jaké vlaky v mezistaničním oddíle má a je zcela jedno, v jakém pořadí je zpraví.
A protože výpravčí většinově neradi komunikují nebo jsou tak přetíženi, že na komunikaci s námi nemají čas, tak tam prostě budeme stát tak dlouho, než to zežloutne a budeme moci popojet o oddíl dále. K čemu nám je, že sjedeme vlaky 300 metrů za sebe, když jim pak stejně nedokážeme po minutě stavět vlakové cesty...

A v případě, že strojvedoucí čumí u červené na autobloku, tak se výpravčímu taktéž dovede ozvat.

Ad Qěcy: zachovávat provoz a házet to na strojvedoucí v situaci, kdy již nefunguje vůbec nic považuji za "hrubost drsného zrna" ze strany provozovatele dráhy. Notabene v situaci, kdy již ani provozovatel dráhy neví, kde má jaký vlak (což je tedy taky hodně drsné přiznání a hraničí s "nesjednanou jízdou").
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 23. listopadu 2022 - 17:58:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3600
Registrován: 6-2019
když jim pak stejně nedokážeme po minutě stavět vlakové cesty...
Stavět jízdní cesty samozřejmě lze okamžitě po rozpadu předešlé (a splnění dalších nutných podmínek).

Notabene v situaci, kdy již ani provozovatel dráhy neví, kde má jaký vlak
Jestli je pořád řeč o běžném režimu AB, tak to se nevědělo nikdy, leda na moderních ZZ jsou vidět často všechny oddíly, nicméně když se do jednoho sjede více vlaků, tak z toho je jediná informace (oddíl obsazen - nikoliv kde je jaký vlak).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 18:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12179
Registrován: 5-2002
Ale Šejku...
Kam to zase točíš?
Kolik míváš ve stanicích použitelných dopravních kolejí, abys to točil hned na vjezdových výhybkách a kolik jich míváš v takových případech volných? A na odjezdovém zhlaví se Ti to zase stejně sjede do jedné použitelné...

Ono se v běžném režimu autobloku nevědělo, kolik je tam celkem vlaků a jakých čísel v mezistaničním úseku a v jakém pořadí tam najely? Ale, ale, ale...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 23. listopadu 2022 - 18:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 12-2016
Co to je Jízda podle rozhledu? Za dne při polabských mlhách vidíte na 30m. Z této rychlosti vlak 670m dlouhý Metransu nezačne ani brzdít, a je jedno z jaké rychlosti.
Nebo v noci v oblouku... na jakou vzdálenost Vám svítí reflektor, nemluvě o desti, sněhu či stavech, kdy se Vám stromy klaněj??? V předpise najdu tisíce píčovin ale co je rozhlednost, to ne. Všimněte si, kolik vozidel má ČD rozbitých po každé vichřici. Jen proto, že někdo nemá koule říct, že dokud nebude zajištěná sjízdnost, schopné zabezpečovací zařízení, nepůjdou telefony a mobily, tak jak mají, tak se holt nepřekročí 20km/h. My jsme přece placeni za to, že vlak dovezeme bezpečně do cíle s nákladem nebo lidma a ne že budeme první ve stromě nebo mimo koleje.

Pamatuji se, že na kraslické trati ze Zwotentalu na Falkenstain nesměli Němci překročit při jízdě podle rozhledu 20 Km/h. Na 25km dlouhém úseku. A nikdo neřešil propustnost trati. Základ byla bezpečnost. Ostatní je věc zabezpečováků a jejich starost, aby to fungovalo. A ne to hodit na výpravčí a strojvedoucí s univezální omluvou BLESK a jejich bordel, zastaralost systémů a všechny ty vlivy hodit na ostatní.

Můj deda Hlaváček sloužil za války na Smíchově. A tvrdil, že v životě neviděl projet tolik vlaků než když stál esesák ve dveřích se samopalem a hlídal vojenské vlaky. Jezdilo se taky podle rozhledu a prý se odjíždělo jako Vlak za vlakem, jen co opustil poslední výhybku, tak se rozjížděl další. Na úsek mezi Smíchovem a Hlavákem se vešlo 5 vlaků a i když jeli 20, tak to vyjezdili.

A že by nešlo určit bezpečnou rychlost? Šlo to i v RS1 . V OK stavu směla jezdit 100, na poruchovej provoz 50 a na pomocnej max 20. A nikdo si neláme hlavu s propustností. Prostě bezpečnost musí být na 1. místě. Vše ostatní je pomíjející a zítra už si na to nikdo nevzpomene. Jen na tu srážku ve stovce se bude vzpomínat dlouho a někteří už nebudou mít ani tu možnost.
Středa, 23. listopadu 2022 - 18:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 12-2016
Sorry Polaabské mlhy... z této vzdálenosti nezačne vlak ani brzdit.....
Středa, 23. listopadu 2022 - 18:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3603
Registrován: 6-2019
To je reakce na Qěciho? Ten jen popisuje realitu. AB se chová pořád stejně. Když z pěti oddílů budou tři obsazené a dva volné, tak nelze nijak zjistit (krom fyzického obtelefonování a osobního ohlášení polohy) kolik v kterém oddílu je zrovna vlaků, navíc samozřejmě může být i více vlaků ve více oddílech současně.
Na tom není nic což je tedy taky hodně drsné přiznání a hraničí s "nesjednanou jízdou"
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Jeffer
Středa, 23. listopadu 2022 - 20:03:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 1-2005
Haan:
"… ale i před překážkou na trati, kterou klidně může být i kus chybějící šíny…"
Bude fungovať iba na trati s koľajovými obvodmi, tam kde sú počítače náprav spokojne 160 km/h na voľno.
Haan:
"… podemletá trať…"
Ak bude vyzerať nejako takto tak aj s koľajovými obvodmi až 160 km/h na voľnoznak.
Haan:
"… něco malého v profilu…"
Opäť na voľnoznak až 160 km/h, či pod dohľadom ETCS v budúcnosti aj viac (platí aj pre predchádzajúce prípady).

Keď človek vidí na 30 metrov pred seba (hustá hmla), tak by s jazdou podľa rozhľadových pomerov nemal súhlasiť vôbec. A potom vyvstane otázka, či vôbec jazdiť na voľnoznak, keďže ten vôbec nezaisťuje ochranu proti "náhodným prekážkam v koľajisku" – strom po búrke, kamión na priecestí, kravy zo susednej pastviny, …
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Středa, 23. listopadu 2022 - 22:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3109
Registrován: 5-2008
No,před převratem se okolo Brna ve směrech do Břeclavi , Brodu a Třebové se "diktovalo" běžně . Kolega přede mnou mi "nadiktoval" 5 nebo 6 vlaků a dělej co umíš .Jednou mi soused "nadiktoval" naráz 8 vlaků. No a obráceně do Brna , když ten vlak kolegovi vedle nepasoval , tak když dával předvídaný to vlaku takže řekl " 49063 55 a už mám postavený"

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Středa, 23. listopadu 2022 - 22:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12182
Registrován: 5-2002
No,před převratem se okolo Brna ve směrech do Břeclavi , Brodu a Třebové se "diktovalo" běžně . Kolega přede mnou mi "nadiktoval" 5 nebo 6 vlaků a dělej co umíš .Jednou mi soused "nadiktoval" naráz 8 vlaků

Ona sice "předpisovost" není ani dnes na úrovni, kde by měla být, ale poděkujme pánu bohu, že už nejsme v osmdesátkách...

Viz památná věta výpravčího v Sokolově výpravčímu v Novém Sedle...
Ono před tou 77776 ještě něco jede?
Jo jo, 55734, já Ti to neřekl?
Tak dík, já ho vzal na obsazenou...!!!

Pro vysvětlení neznalým: všechny Lv NS - SO a depo měly v Sokolově pravidelný vjezd na obsazenou...

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 00:43:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 10-2014
Jeffer: Ale když ten autoblok s kolejovým obvodem bude svítit rudě, tak klidně vyrazíš 100, protože tam přece vůbec kus kolejnice chybět nemůže? Vy jste úderníci železnice, bez vás by to vůbec nejezdilo. [happy]
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 12:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3110
Registrován: 5-2008
v tom Adamově , kde jsem sloužil jely vlaky 52520(Choceň),62520(Třebová z Bratislavy )a 64520(Třebová z Majlontu), jednou se mi podařilo "nadiktovat" místo 52520 vlak 62520. Za 20 minut, bylo na štrece halo , kde zmizel vlak 52520, pak se po Skalicu v deníkách to číslo přepisovalo .
Don Parmezano
Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 2-2016
akdurh.nalimgmail.com : Za dne při polabských mlhách vidíte na 30m. Z této rychlosti vlak 670m dlouhý Metransu nezačne ani brzdít, a je jedno z jaké rychlosti.

A co brání strojvedoucímu při této „luxusní" viditelnosti jet „podle rozhledu" rychlostí 10 km/h s předpokladem, že náraz do překážky při této rychlosti nebude představovat fatální následky ?

V době podkrušnohorských mlh v 70. letech minulého století a „Krušnohorských Ganzů" MEx 130/131 bez návěstního opakovače, kdy strojvedoucí neviděl ani na těch „luxusních" 30 metrů, protože neviděl ani stožár oddílového návěstidla AB nebo v „mechanizovaných úsecích" ani na nízkou mechanickou předvěst, se prostě jelo „proti bílé zdi" rychlostí 10.
Zpoždění vzniklé touto „bezpečnou" rychlostí nikdo neřešil, i když na příjezdu do KV činilo dvě hodiny a stejně tak nikdo neřešil odchod lokomotivního i vlakového personálu na oběd do tehdejší nádražky pod „křídly" JLV. Obsluhující personál nádražky vždy upřednostnil při obsluze tuto skupinu „stálých zákazníků".
Dopravní předpis nikdy D2 neřešil jakou minimální rychlostí má vlak jet, pokud jede proti bílé zdi a strojvedoucí nevidí na návěstidla nebo vidí na 10, 20, 30 m ... Na rozdíl od letecké dopravy, kde lze při poklesu dohlednosti pod určitou vzdálenost letiště uzavřít a v rámci bezpečnosti se nelétá, na železnici zastavení provozu nenastává, ale nikdo nestanoví, jakou minimální rychlostí musí strojvedoucí jet ...
Stačí si vzpomenout na nešťastného děčínského strojvedoucího na vlaku EEx 372 v 0:04 dne 10.11.1989 - v rychlosti 116 km/h najetí na konec osobního vlaku 9622 stojícího na zastávce Nové Kopisty ... za jízdy „téměř proti zdi" neviděl > nerespektoval návěst výstraha na odjezdovém návěstidle v Bohušovicích nad Ohří ... jaké by byly následky při rychlosti 10 ... ?
Komu se nelíbí, že strojvedoucí za mlhy nebo „podle rozhledu" pojede rychlostí 5 nebo 10, ať si trhne levou zádní a jde pěšky ...

Podle rozhledu se jezdilo i na Wengeneralpbahn jak z/do Lauterbrunnen tak z/do Grindelwaldu (2001 se jezdilo krátkou soupravou, t.č. tam jsou kapacitní EJ). V Grindelwaldu jsem se poptal, v jakém odstupu se jezdí ... neřešilo se ... Podobně se jezdí na Pilatus a jinde.
Na tatranské zubatici se v minulosti jezdilo s časovým odstupem 5 minut.

To, co vám vyprávěl dědeček asi platilo všude „v Říši". Ve filmových dokumentech se často uvádí „neuvěřitelná čísla" počtu ohledně vlaků jedoucích denně na frontu.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3621
Registrován: 6-2019
A co brání strojvedoucímu při této „luxusní" viditelnosti jet „podle rozhledu" rychlostí 10 km/h s předpokladem, že náraz do překážky při této rychlosti nebude představovat fatální následky ?

Předpisy, co asi.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27730
Registrován: 5-2002
Ziki: Podle rozhledu se jezdilo i na Wengeneralpbahn jak z/do Lauterbrunnen tak z/do Grindelwaldu (2001 se jezdilo krátkou soupravou, t.č. tam jsou kapacitní EJ). V Grindelwaldu jsem se poptal, v jakém odstupu se jezdí ... neřešilo se ... Podobně se jezdí na Pilatus a jinde.
Na tatranské zubatici se v minulosti jezdilo s časovým odstupem 5 minut.

Co lze v relativně malé firmě uhlídat, to občas bývá pro velkou firmu nepoužitelné.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18762
Registrován: 3-2007
>na železnici zastavení provozu nenastává

Na ČESKÉ železnici zastavení provozu nenastává.

Nakonec to tady nakousl Petr Šimral: Německé řízení provozu se nebojí si vzít odpovědnost za preventivní zastavení provozu třeba při přechodu fronty se silným větrem a lijáky, u nás se prostě jezdí dál, vydávají se foukáčky, čímž se #mynic zbavuje veškeré odpovědnosti (trestní i finanční) na úkor dopravců, strojvedoucích a cestujících.

Bych dodal - typicky český úřednický alibismus.

Problém vůbec není v tom, že někdo jede podle rozhledu 5,10 nebo 20, to jste špatně pochopil.
Stejně jako zavádějícím způsobem (pro čtenáře) mícháte skutečnou "jízdu podle rozhledových poměrů "(PRP)"s nějakým vaším "není vidět na návěstidla" a to by se vám stávat nemělo.

Ale zase krásně ilustrujete situace, kdy je potřeba "opravdový" vlakový zabezpečovač jako sůl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
mot
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:59:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3928
Registrován: 7-2017
Ten vlakový zabezpečovač bude ale fungovat v módu vlak-vlak. Na blba s kamiónem s plechama či padající most asi moc fungovat nebude.
Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 14:14:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18763
Registrován: 3-2007
Což je důvod ho nezavádět?
Mmch narušení celistvosti břeven na přejezdech s PZZ funguje už dlouho, je problém to přenášet do ZZ? Přece kontrola přejezdů jejím zapojením do autobloku (TZZ) funguje též léta.

Nejvíce fatální nehody jsou při poruchách SZZ a TZZ následnou chybou výpravčího, jinak ho před vlastní chybou chrání právě to ZZ, strojvedoucí v ČR na opravdový zabezpečovač chránící i je samotné stále čekají.

Vést polemiku, že i přesto nebude všechno zabezpečené, přece nemá smysl - to by byla zbytečná i elektromechanika.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 14:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12803
Registrován: 4-2003
provozu se nebojí si vzít odpovědnost

Ono na sebe právě tímto žádnou odpovědnost nebere, stejně nikdo jiný.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 14:40:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18764
Registrován: 3-2007
Prosím tě, Radku, jseš autista?
Oni se nebojí udělat to rozhodnutí (a nést si za něj případné následky, tedy odpovědnost) - to je pro tebe fakt tak těžký to pochopit?

Já vím - je to tak, jak to je a je to tak dobře.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27732
Registrován: 5-2002
ML: Radek se Ti snaží naznačit, že odpovědnost za zastavení provozu se nese mnohem snáz, protože se z toho vždycky vykroutíš líčením, co všechno by se mohlo stát, kdybys to statečně nezastavil...
Kdežto u toho foukáčku mohou popotahovat nejen fíru, že nestihl zastavit, ale i toho, kdo ho vydal, že udělal málo a měl to zaříznout celý.
Neboli ten, kdo vydal foukáček, riskuje víc - nejen to, že nějakej strom padne ve fakt blbým místě, ale i to, že zrovna dotyčnej fíra pojede jak magor.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12804
Registrován: 4-2003
se nebojí udělat to rozhodnutí

Oni žádný rozhodnutí ve smyslu mít pravomoc z toho plynoucí odpovědnost právě nedělají, jenom prostě při určitých parametrech tupě mechanicky zastaví provoz. To je stejný, jako že někdo jiný přijde na šestou do práce jak je mu nařízeno- na tom není ani špetka odpovědnosti. I když to za to někdo vydává.

Příklad: Odpovědnost je to, když dáš strojvedoucímu pravomoc pokračovat podle rozhledu -on v tu chvíli má i odpovědnost. Když ho necháš stát, tak v tu chvíli právě žádnou odpovědnost nenese a nemá současně ani žádnou pravomoc.

jseš autista?

Ty pojmy mají z pohledu řízení lidí úplně jiný význam, dtto i ty kulturní rozdíly.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:43:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12805
Registrován: 4-2003
odpovědnost za zastavení provozu se nese mnohem snáz

A dokonce to lze z určitého úhlu považovat i za pořádnou porci alibismu mynic.[biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18766
Registrován: 3-2007
Pro Krista pána a wo co ti jako de? Dělat školometa, dělat ze mne blbce, nebo vyjádřit názor a případně svůj návrh řešení oné nedobré situace, která na české železnici okolo toho panuje?

Já tohle pochopitelně chápu, ale tohle tady dlouze vysvětlovat a zavádět diskusi do autu nemá přece ve vztahu ke mnou napsanému žádný smysl, kromě toho, že už sem nebudu psát nějaké názory, natož kritiku kohokoli, tím méně SŽ, protože vždycky spolehlivě naskočíš ty s nějakým mimoňstvím a pan Hajnej s tvým advokátstvím ať napíšeš cokoliv.

Tak se mějte, klucí.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3624
Registrován: 6-2019
Německé řízení provozu se nebojí si vzít odpovědnost za preventivní zastavení provozu třeba při přechodu fronty se silným větrem a lijáky, u nás se prostě jezdí dál, vydávají se foukáčky, čímž se #mynic zbavuje veškeré odpovědnosti (trestní i finanční) na úkor dopravců, strojvedoucích a cestujících.

A SNCF jezdí na LGV za vichřice klidně 250 km/h (osobně zažito). A vyplývá z toho něco?

u nás se prostě jezdí dál, vydávají se foukáčky, čímž se #mynic zbavuje veškeré odpovědnosti (trestní i finanční) na úkor dopravců, strojvedoucích a cestujících.
Čistá bohapustá lež. To rozhodování je na několika úrovních, přičemž může být zcela zastaven provoz i z rozhodnutí člověka stovky km vzdáleného od vichřice a na žádné "foukáčky" nedojde.
(tedy, namachrovanej jsi dost, na to, že včera jsi tu razil "kilometrovník" a dnes zase tohle)

Mmch narušení celistvosti břeven na přejezdech s PZZ funguje už dlouho, je problém to přenášet do ZZ? Přece kontrola přejezdů jejím zapojením do autobloku (TZZ) funguje též léta.
Není to problém a dokonce se to leckde přenáší. (vysírka opět nevyšla)

Oni žádný rozhodnutí ve smyslu mít pravomoc z toho plynoucí odpovědnost právě nedělají, jenom prostě při určitých parametrech tupě mechanicky zastaví provoz.
Je to vícekriteriální rozhodování více lidí, čili není to jen o tom "tupě zastaví provoz". COž ovšem veřejnost nemůže běžně vědět, protože jsou na to přesný interní závazný postupy.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:47:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3625
Registrován: 6-2019
Tak se mějte, klucí.
Příležitostně se zastavit u známého a požádat o vysvětlení postupů a rozhodování při zhoršených povětrnostních podmínkách na provozované dráze. [wink]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12806
Registrován: 4-2003
Dělat školometa, dělat ze mne blbce, nebo vyjádřit názor

Cé je správně - ukázat , že se na to dá dívat úplně jinýma očima a tím pádem úplně opačným hodnocením.

Nic víc. Fakt.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18768
Registrován: 3-2007
AŠM: Tebe žádám znovu, aby sis přestal řešit své osobní antipatie ke mně věčnými útoky na každé slovo, co napíšu, na každý můj spor s kýmkoli - rozumíš česky a máš v sobě aspoň takový zbytek slušnosti?

Mmch mne dostává, jak ty kritizuješ SŽ horem dolem, ale jak to udělám já, tak je oheň na střeše.

Jestli furt nerozumíš: Běž do hajzlu!
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:57:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12807
Registrován: 4-2003
Klid, vždyť o nic nejde....
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18769
Registrován: 3-2007
To nejde jen o toto a tady a teď.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 16:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3626
Registrován: 6-2019
Ml.:
Pokud zde nebudeš psát zjevné bludy, tak na tebe jistě nebude nikdo útočit. Já když kritizuji, tak věci o kterých si troufám něco vědět. Ty si zjevně pleteš i staničník a ohledně zastavování provozu to dnes byla výše čistá osobní dojmologie, "jak to asi chodí", ve zjevné snaze být zajímavý nebo si flusnout.
Čili do příslušné místnosti se odeber sám, ulev si tam od nashromážděného materiálu ve střevech, a přemýšlej kde se v daných věcech dovzdělat.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 16:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27735
Registrován: 5-2002
ML: vždycky spolehlivě naskočíš ty s nějakým mimoňstvím a pan Hajnej s tvým advokátstvím ať napíšeš cokoliv
Ono to zdaleka není, když Radek napíše cokoliv, ale jen v těch případech, kdy jsi v něčem mimoň Ty, Radek se Tě pokusí zkorigovat a Ty se místo provedení zamyšlení nafoukneš...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 17:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 12-2016
add A SNCF jezdí na LGV za vichřice klidně 250 km/h (osobně zažito). A vyplývá z toho něco?

No, to je fakt argument. Kolik tam mají kolem trati stromů?, kolik břehů sesouvajících se po každém větším dešti? Kolik km tratí bez oplocení? Kolik přejezdů ? Atd Řekl bych že já o voze a tento argument o koze. Sorry
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 17:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3628
Registrován: 6-2019
Vždyť píšu, že z toho nevyplývá vůbec nic. A zrovna na LGV Est jsou místa v zářezech, kam klidně můžou doletět větve servané z nějakého zalesněného okolí, docela mě to překvapilo.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 17:38:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4121
Registrován: 3-2006
ohledně zastavování provozu to dnes byla výše čistá osobní dojmologie

A jak to tam podle tebe teda dělají?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 17:39:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12185
Registrován: 5-2002
ad RadekŠ: Příklad: Odpovědnost je to, když dáš strojvedoucímu pravomoc pokračovat podle rozhledu -on v tu chvíli má i odpovědnost. Když ho necháš stát, tak v tu chvíli právě žádnou odpovědnost nenese a nemá současně ani žádnou pravomoc.

Strojvedoucí není ani kapitán zaoceánského parníku, ani letadla, aby byl nucen do nekonečné rozhodovací pravomoci.
Smí jet po provozuschopné dopravní cestě. Otázka tedy zní... Je taková dopravní cesta, na kterou je vystaven "foukáček" provozuschopná???

Jednou jsem se nechal nachytat. Jedu si takhle s 42307 (Rott - DuSt) za Nymburkem, velmi slušně fouká. Volá výpravčí Velký Osek. Ahoj, znáš to na Hradec a do Pardubic, do Kolína spadly stromy? Ale to víš, že jo. Tak jeď pomalu, dostaneš nové číslo a zastav mi u dopravy, dám Ti rozkaz.
A ono to nebylo Véčko s nějakou pomalou, ale foukáček pro úsek Velký Osek - odb. Praskačka - Opatovice - Pardubice!
Vyjel jsem. Na Kanín jsem jel tak desítkou, ale ani tak na trolej nešlo vidět, tak jsem pak rezignoval, nastavil 80 km/h a jel. To vše v situaci, kdy jako spolumajitel firmy jsem nemohl mít "pojistku na blbost" a škoda by šla plně za mnou...

Asi za dva nebo tři měsíce se situace opakovala, prakticky jako přes kopírák. Foukalo, opět v okolí zastávky Veltruby (jako padají vždy při každém větším fouknutí) popadané stromy, bylo něco okolo jedenácté večer...
Ahoj, tady výpravčí Velký Osek, znáš to přes Hradec do Chocně nebo Pardubic? Jó, není problém.
Zastav mi u dopravy. Rozumím, ve Velkém Oseku zastavím u dopravy...

Zastavil jsem, výpravčí nese rozkaz. Nikoliv Véčko s přečíslováním a pomalými jízdami, ale opět "foukáček"...
Tak tohle Ti nepřevezmu.
Proč, mám tam nějakou chybu?
Ne, nepojedu na foukáček. Nevidím dostatečně do dálky, nevidím na trolej. Až to bude bez foukáčku, tak mě vzbuď...
Ale já Tě vzal na první!!!
A co já s tím? Kdybys řekl, že mi dáš foukáček, tak bych Ti rovnou řekl, že na něj nepojedu.
Tak to vysuneš a dáš?
Nevysunu, jsem tady sám.
Já nebudu mít peróny!
Zbyde Ti třetí.
Ta je mi od Kanína k ničemu! Rozdělíš to!!!
Nerozdělím, jsem tady sám.
Tak já du říct provoznímu, že odmítáš odjet!
Ano, já to jdu ohlásit svému dispečerovi.

Za chvíli mi volá provozní...
Vy jste odmítl převzít rozkaz?
Ano.
Jakým právem, byla tam nějaká chyba?
Ne, chyba tam nebyla. Nejsem schopen dodržet podmínky jízdy, které se mi snažíte nařídit.
Já Vám nařizuji...
Dejte mi to písemně. Ale stejně to nepomůže, prostě nejedu...
A kdy se tedy pán uráčí odjet? Víte, že stojíte na první a blokujete peróny?
Pán se uráčí odjet, až se rozední nebo až to bude bez "foukáčku"...
Vy si ze mě děláte prdel...
Já ne, vy jste začali...

Po chvilce přišel výpravčí...
Popotáhni si k návěstidlu, až to někdo projede, tak tě probudím.
To nemusíš. Probuď mě, až se rozední nebo až to bude bez foukáčku.

Za cca tři hodiny mě budí.
Ahoj. Máš to přímo na Kolín, je to vyřezané, zkontrolované, zcela sjízdné bez rozkazu...

A přesně tohle učím mé strojvedoucí: nezachraňujte dráhu, pak na to budete sami...

Než jsem to napsal, nahrál jsem vám na Youtrubku dvě videa z podobné události, kdy strojvedoucí přistoupil na hru "záchrany dráhy". Zajímavé je celé, nejzajímavější je úplně na konci...

A druhý díl je zcela logicky nejzajímavější od úplného začátku...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 17:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3629
Registrován: 6-2019
A jak to tam podle tebe teda dělají?

Kde? Moje reakce byla na Ml. ohledně postupů u SŽ.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 18:17:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18773
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"ML: vždycky spolehlivě naskočíš ty s nějakým mimoňstvím a pan Hajnej s tvým advokátstvím ať napíšeš cokoliv
Ono to zdaleka není, když Radek napíše cokoliv, ale jen v těch případech, kdy jsi v něčem mimoň Ty, Radek se Tě pokusí zkorigovat a Ty se místo provedení zamyšlení nafoukneš..."

Fajn.
A dneska teda bylo to moje mimoňství, které Radek korigoval a na které asi bylo potřeba reagovat, konkrétně v čem?

Jinak bych očekával diskusi o tom, jak to teda dělat líp, než toto poučování za každou cenu (naprosto nesouvisející s probíraným problémem).
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 18:23:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 2-2018
Petr_Šimral 12185: [ok][ok][ok]

Doufám, že
a) to (nejen) u Vašich strojvedoucích padne na úrodnou půdu
b) to tady čtou i nějací "systémoví specialisté" či dokonce jejich nadřízení od Dobré správy.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 19:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7684
Registrován: 3-2006
Petr_Šimral:
"
A přesně tohle učím mé strojvedoucí: nezachraňujte dráhu, pak na to budete sami...

"
Což neplatí jen pro strojvedoucí a dráhu.[vypravci]
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 19:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4122
Registrován: 3-2006
Moje reakce byla na Ml. ohledně postupů u SŽ.

Aha, myslel jsem že to je reakce ohledně postupů u DB.

Jinak u DB také znají “foukáček”, akorát se dává až po bouřce a trochu jiným stylem: Chceš jet hned podle rozhledu, nebo si počkáš 5 hodin, až trať zkontrolujeme?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 20:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27736
Registrován: 5-2002
ML: dneska teda bylo to moje mimoňství, které Radek korigoval a na které asi bylo potřeba reagovat, konkrétně v čem?
Konkrétně v domněnce, že zastavit provoz en bloc je větší hrdinství, než postupovat selektivně.

bych očekával diskusi o tom, jak to teda dělat líp
No jak - vyřezat všechno, co může spadnout na trať.
A paradoxně varianta "buď normálně, nebo nic" se může zvrhnout v to, že místo aby nás k tomu uvedení do normového stavu přiblížila, tak nás od něj vzdálí.
Protože když můžu jedině zastavit provoz, tak prostě nedělám nic, točím palcema mlejnek a čekám, až to svatej Petr vyřeší. Kdežto když mám k dispozici i variantu s foukáčkem a vím, že bude snaha mě do ní tlačit, tak si setsakra ohlídám, abych si tím nenasral do bot.
Vono totiž spousta věcí dokáže fungovat obráceně, než by se na první pohled zdálo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 21:45:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18774
Registrován: 3-2007
Teda co ty z toho dokážeš udělat za slovní ekvilibristiku [crazy]
SŽ někde někdo tlačí do foukáčku???

Vydáním foukáčku něco SŽ riskuje?? Právě naopak.
Prosím tě, už radši dost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 21:48:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 12-2016
No já bych řešit napřed tu otázku bezpečnosti. Je to sjízdně, nebo není. To, že to nemůže vědět ani výpravčí, to chápu. Tak proč strká hlavu do oprátky a potažmo se snaží do ní natáhnout i strojvedoucího?
Proč, když zodpovědnost za sjízdnost má někdo jiný. A může to řešit i tím předpisem, při kterém minimalizuje možné škody za rozhodnutí Dobré správy, že trať je sjízdná? Prostě 20 je strop, za to je zodpovědný strojvedoucí, ale případné škody jdou za tím, kdo řekl, že trať je sjízdná.
Mladějov
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 21:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18775
Registrován: 3-2007
Výpravčí hlavu do oprátky nestrká.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 22:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 12-2016
No a z videa od Šimrala vidíš, že NEXák 670m dlouhý na vzdálenost 200-250 m na mokré koleji s "K" špalkama nezastavíš ani s rychlobrzdou. Když jsem před Boleticema sejmul auto za přejezdem, tak na viditelnou vzdálenost při rychlobrzdě vlak snížil rychlost o 3km/h. Prostě prvních 200 m vlak suší a zahřívá špalky a teprve pak brzdí. S tím autem do bylo v rychlosti 70km/h. Jenže opakovaná projetí návěstidel se dějí při vjezdu na dopravní kolej, když dojde k přebrzdění, potom odbrzdění a popotažení soupravy a následném zabrzdění, kdy si souprava opět vybere tu dvousetmetrovou pauzu. A rázem stojíte 10 m za klackem, nebo tedy za stromem, spadlou trolejí atd
Pátek, 25. listopadu 2022 - 00:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27739
Registrován: 5-2002
ML: Vydáním foukáčku něco SŽ riskuje?? Právě naopak.
Má-li na výběr mezi vydáním foukáčku a úplným zastavením provozu, tak samozřejmě riskuje. Pokud se totiž něco stane, tak se na ni sesypou všichni chytří z Vodňan i odjinud, protože oni přece už tejden předem věděli, že to bude na to úplný zastavení, a budou volat po krvi (jako by to tu někteří už mnohokrát nepředvedli).

Holt je na to potřeba podívat se v trochu širších souvislostech, než dokáže vidět optika strojvedoucího. Není proto překvapením, že Radek, který to dokáže, Tě tím vytáčí - ale jeho chyba to fakt není...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 25. listopadu 2022 - 00:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12186
Registrován: 5-2002
Ahoj Milane. Už je to nějaký čas, co se to stalo, takže nahráno na Youtrubku a zveřejněno:
Zrychlení automobilu z 0 na 80 km/h pod jednu vteřinu???

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
ridic_vlaku
Pátek, 25. listopadu 2022 - 09:31:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 391
Registrován: 5-2019
pátek, 25. listopadu 2022 - 00:17:25

Ach ta stařecká nespavost, pane učiteli. :-) Ovšem my, kteří to opravdu vidíme v trochu širších souvislostech, my se nezajímáme o "chytré z Vodňan", ale o trestně právní zodpovědnost.

Pro příklad, s jakým rozsudkem odešel od soudu kolega, který kdysi na Vyšehradě při jízdě na přivolávací návěst pod stahovačkou bouchl do trolejářského vozu?
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12808
Registrován: 4-2003
ale o trestně právní zodpovědnost

Ale houby, aby se to hodilo pokud možno na někoho jinýho a jánic. Klasická korporátní hra, esli za má dělat či za to může tohleto či támhleto oddělení.[crazy]

Přesunutí pravomoci a odpovědnosti z jednoho panáčka na jinýho panáčka v principu na systému vůbec nic nemění, to je prostě hra s nulovým součtem.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18777
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"ML: Vydáním foukáčku něco SŽ riskuje?? Právě naopak.
Má-li na výběr mezi vydáním foukáčku a úplným zastavením provozu, tak samozřejmě riskuje. Pokud se totiž něco stane, tak se na ni sesypou všichni chytří z Vodňan i odjinud, protože, oni přece už tejden předem věděli, že to bude na to úplný zastavení, a budou volat po krvi (jako by to tu někteří už mnohokrát nepředvedli).

Holt je na to potřeba podívat se v trochu širších souvislostech, než dokáže vidět optika strojvedoucího. Není proto překvapením, že Radek, který to dokáže, Tě tím vytáčí - ale jeho chyba to fakt není."

Ne, mne vytáčí, že mluvím o věci A, ptám se na věc A, Radek si něco řekne k věci B, já chci udržet niť a ptám se ho na věc A znovu, on znovu B, pak přiběhneš ty a děláš mi tady dva dny školení, jakej jsem blbec bez rozhledu, že nevidím B.

Jsem zvědav, kdy budeš takto přistupovat třeba ke svému kámoši Honzovi Klonfarovi - kdybych jeho sarkastické příspěvky psal já, tak mne budeš mít za totálního vola a drtit mne tady každej den.

Mimochodem provoz zakazuje úplně jiná složka SŽ, než nějaký výpravčí, co vydává ten foukáček (a neriskuje tím vůbec nic - už taky asi potřetí) a o tom taky celou dobu marně točím.

Už to nemá smysl, stejně musíš mít pravdu ty, ač šlo o nepochopení mých příspěvků Radkem (což se stává poměrně často, ne však mou vinou).

Nic, vy to stejně neuznáte.
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:36:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3632
Registrován: 6-2019
Nic, vy to stejně neuznáte.

Neuznáme, protože: Mimochodem provoz zakazuje úplně jiná složka SŽ, než nějaký výpravčí, co vydává ten foukáček (a neriskuje tím vůbec nic - už taky asi potřetí) a o tom taky celou dobu marně točím.
[vypravci] ten provoz může zastavit také.
[biggrin]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:40:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18778
Registrován: 3-2007
Samozřejmě globálně, ty sráči křivej.
Úplně tě vidím, jakou máš radost, že mne někdo masíruje.
Holt ubohost nad ubohost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Haan
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 2-2010
AŠM: a tím [biggrin] jste chtěl říci co?
Mladějov
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18779
Registrován: 3-2007
No pán mne vyštípal z jednoho fóra a ještě si to pochvaloval, jaká je to bezva zábava, spolu s fyzickými výhrůžkami a stalkingem z jeho strany a teď se za mnou přesunul sem.

To je asi k jeho objektivitě ode mne všechno.
Ale děkuju za zastání.
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3634
Registrován: 6-2019
Samozřejmě globálně,
A proč jsi to nenapsal hned? To si máme všechno domýšlet? [uhoh]

a teď se za mnou přesunul sem.
Za tebou určitě ne, zase si tolik nefandi.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3635
Registrován: 6-2019
a tím [biggrin] jste chtěl říci co?

To je emotikon a znamená smích.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Haan
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3562
Registrován: 2-2010
ML: vím, četla jsem. Nerada bych, aby se zdejší diskuse zvrhla na úroveň některých příspěvků na DFCD [sad], protože pořád to tady má lepší úroveň, než tam (což se týká profesionality) a prosím všechny-podržme si tu laťku zde.
Haan
Pátek, 25. listopadu 2022 - 10:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3563
Registrován: 2-2010
Ahmad_Šáh_Masúd:
"To je emotikon a znamená smích."
A čemu se smějete?