Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 23. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 23. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 18. listopadu 2022 - 10:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8416
Registrován: 9-2005
Dotaz: je smysluplné zdvojkolejnit trať Skály - Neratovice levostranně? Mně to dává větší smysl, než pravostranně. Méně kolizí v úseku Skály - Vysočany.

Počítá se se zvýšením NTR Závodiště - Kačerov? Podle mne by to chtělo. Běžně jedou všechny vlaky 100 a před stoupáním že závodiště musejí snížit rychlost na 75. Směrově je ten celý úsek nejméně na 80. V zhledem k rozjezdum a kolizním bodům bych řekl, že je žádoucí pokud možno celý úsek projet za co nejkratší dobu. Nějakou 90 až 100 by ten úsek snesl.

(Příspěvek byl editován uživatelem qěcy.)
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. listopadu 2022 - 10:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14538
Registrován: 4-2003
Qěcy:je smysluplné zdvojkolejnit trať Skály - Neratovice levostranně?

To by mne také zajímalo.

Mně to dává větší smysl, než pravostranně.

Mne také.

Vzhledem k tomu, že pokud by se někdy v budoucnu trať rekonstruovala, tak by koleje stejně byly banalizované, takže by to bylo jedno. Jen by se muselo na zastávkách věnovat více pozornosti informačního pro cestující, kteří jsou z jiných tratích zvyklí, že se jezdí pravostranně.
Pátek, 18. listopadu 2022 - 11:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15198
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Mně to dává větší smysl, než pravostranně. Méně kolizí v úseku Skály - Vysočany."
K tomu jste dospěl jak?
Qěcy:
"Počítá se se zvýšením NTR Závodiště - Kačerov?"
Pokud vím, tak snad 2024 Tunel (mimo) - Krč (mimo) - Spořilov.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 18. listopadu 2022 - 11:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8360
Registrován: 9-2011
Vzhledem k tomu, že se před cca 10 lety zpravostraňovala Ferdinandka a podobná kolizní místa se tím bez uzardění naopak vytvořila, tak myslím, že levostranný provoz opravdu nehrozí.
Bohatě postačí využívat banalizace pouze Skály - Salátice, tzn. podle aktuální situace přejet doprava za Skalami, na pražském anebo až na neratovickém zhlaví Salátic, s tou výhodou, že Sk. - Sal. není žádná zastávka, kde by hrozilo matení lidí, a v Sal. by mohl být peron společný pro 1. a 2. SK, takže zase žádné přebíhání.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 18. listopadu 2022 - 12:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8417
Registrován: 9-2005
Hroch:
"Qěcy:
"Mně to dává větší smysl, než pravostranně. Méně kolizí v úseku Skály - Vysočany."K tomu jste dospěl jak?

"
Tak jednak mám výhodnou předjížděcí a křižovací kolej na Skálách právě pro směr do Nera, jednak by nebyly protisměrné kolize na Skálách a v sousedních úsecích, jezdilo by se vlevo až do Vysočan od Nera, vpravo od Lysé až do Vysočan. Pokud by byl na obou tratích provoz pravostranně, tak protisměrné kolize mám buď na Skálách, nebo všude možně nahodile až do Vysočan, případně ještě dál, když se to bude hodit. Čili operativní improvizace hrozí daleko větší, než při levostranném provozu od Nera do Vysočan. A do třetice je třeba vzít v potaz, že neustálé míchání nástupními hranami na Rajčatové i ve Vysočanech je krajně nežádoucí, jako ostatně kdekoliv s ostrovními nástupišti. Můj dlouhodobý postoj je, že nástupní hrany mají být pro jednotlivé linky fixní. Vyzkoušeno v praxi (jak při řízení, tak jako cestující) na různých stanicích kolem Prahy i uvnitř, včetně některých z těch největších. Pokud chci třeba v Libni změnit peron, tak to musím vyhlásit nejméně 6 7 minut předem. 5 minut už někdy zdrží odjezd vlaku.
Hroch:
"
Qěcy:"Počítá se se zvýšením NTR Závodiště - Kačerov?"Pokud vím, tak snad 2024 Tunel (mimo) - Krč (mimo) - Spořilov."
Díky. 75 Závodiště - Tunel mi přijde málo, směrově to je na 100, u tunelu a v něm nejméně na 80. MI odhaduju na více než 90 celý. Na poloměry jsem se díval už dávno, z domova to nezjistim.

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. listopadu 2022 - 13:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27687
Registrován: 5-2002
Q: je smysluplné zdvojkolejnit trať Skály - Neratovice levostranně?
No, když už něco takového, tak Neratovice pravostranně a levostranně Lysá - je lepší se ze společné koleje rozjíždět do dvou směrů, než se na ni ze dvou směrů sjíždět.

Nejjednodušší ale bude ponechat úsek Skály-Satalice co nejdéle jednokolejný, pak kolize mezi levostrannou dvojkolejkou Vysočany - Skály a pravostrannou dvojkolejkou Satalice - Neratovice nevznikne vůbec. A nádavkem to zdvojkolejnění nebude blokovat ochrživpros kvůli obzvláště cenné lokalitě výskytu pižmoulína grónského, který u nás jinde než v tom pískovcovém zářezu nežije. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 18. listopadu 2022 - 14:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8418
Registrován: 9-2005
Hajnej: výměna levo-pravo, jo, to by bylo ideální.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. listopadu 2022 - 15:21:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27691
Registrován: 5-2002
O kdybychom tu troubu jóóó rozhicovali, tak by to krásně vyšlo na přesmyk za Lysou á la Prosenice (či spíše Dluhonice po dokončení 3. stavby)... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 18. listopadu 2022 - 15:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8419
Registrován: 9-2005
Hajnej: právě na to jsem myslel.
Hicovat je třeba dostatečně včas před přípravou staveb.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. listopadu 2022 - 16:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27693
Registrován: 5-2002
Q: No kdyžs na to myslel, tak pročs navrhoval levostrannej do Nera a ne naopak...? [wink]

Jenže podíváme-li se na vysočanskej konec trojkolejky, tak je jasné, že prostřední dolů a krajní nahoru. A do zadrátování TKPE to dává smysl i s ohledem na vlažnější jízdu dieselů.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 18. listopadu 2022 - 16:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2579
Registrován: 12-2007
Dnes Pacifik obrací na Zahradním Městě [vypravci]

https://youtu.be/6cREy2oll1I





Vršovice čtvrtek


Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Lysá - Vysočany * Hostivař - hlavní * trosky stavební diskuse na ttnz.cz

Pátek, 18. listopadu 2022 - 16:56:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15199
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Tak jednak mám výhodnou předjížděcí a křižovací kolej na Skálách právě pro směr do Nera, jednak by nebyly protisměrné kolize na Skálách a v sousedních úsecích, jezdilo by se vlevo až do Vysočan od Nera, vpravo od Lysé až do Vysočan. Pokud by byl na obou tratích provoz pravostranně, tak protisměrné kolize mám buď na Skálách, nebo všude možně nahodile až do Vysočan, případně ještě dál, když se to bude hodit. Čili operativní improvizace hrozí daleko větší, než při levostranném provozu od Nera do Vysočan. A do třetice je třeba vzít v potaz, že neustálé míchání nástupními hranami na Rajčatové i ve Vysočanech je krajně nežádoucí, jako ostatně kdekoliv s ostrovními nástupišti. Můj dlouhodobý postoj je, že nástupní hrany mají být pro jednotlivé linky fixní."
Vzhledem k tomu, jak je koncipovaná odbočka Balabenka (a Rokytka coby obvod Holešovic), tak je celkem zřejmé, že z Balabenky do Vysočan bude provoz vždy (do ev. totální přestavby, která ale není na pořadu dne) pravostranný. Podle mne je úplně jedno, kde ta kolize sudých neratovických vlaků se sudými vlaky od Lysé bude, zda na jednom či druhém zhlaví Vysočan nebo na Skalách. Ta kolize tam bude vždy a naopak vidím jako přínos, že se může odehrát na různých místech dle toho, kde to bude výhodnější (a to včetně ev. využívání 0.TK k rozložení kolizí na části). A to není nijak v rozporu s fixními hranami pro jednotlivé linky, to řešení kolizí se může odehrávat již při konstrukci jízdního řádu (ačkoliv za sebe ani tu operativu zdaleka nezatracuji, viz níže). Jedna z mála výhod vzniku Rajské zahrady je, že by v zásadě šlo jezdit zastavujícími vlaky "do kopce" ke "stůj" na odjezdu ze Skal (které se na "volno" změní při pobytu vlaku na Rajské). Takže i po Vašem příspěvku za sebe důvod k levostrannému provozu do Neratovic nevidím.

K tomu opertivnímu měnění hran tolik - zjevně záleží na zvyku těch cestujících. Samozřejmě souhlasím, že je fajn se držet pravidel, když to jde. Na druhou stranu takový pražský hlavák nebo hlavák v Nymburce fungují léta značně operativně a nějaké záseky jsem třeba v tom Nymburce nepozoroval. Opačným extrémem jsou třeba Čelákovice, kde se lichými vlaky často kličkuje padesátkovými výhybkami tam a zpět bez uzardění.[crazy]
Qěcy:
"u tunelu a v něm nejméně na 80. MI odhaduju na více než 90 celý"
... a pak se odhady potkají s realitou.[happy]
Hajnej:
"Nejjednodušší ale bude ponechat úsek Skály-Satalice co nejdéle jednokolejný,"
... což ladí i s tím, že jde o úsek zdaleka nejkratší a neměl by být velký problém se vyhnout potřebě křižování zrovna v něm.
Hajnej:
"O kdybychom tu troubu jóóó rozhicovali, tak by to krásně vyšlo na přesmyk za Lysou á la Prosenice (či spíše Dluhonice po dokončení 3. stavby)"
A ten přesmyk by byl směr Nymburk nebo směr Boleslav? Nebo obé? A pak je taky potřeba nezapomínat, jak bude případně organizována ta "skvělá" tříkolejka Lysá - Nymburk - ...
(Jinak samozřejmě jako bod 1) je tu k levostrannému provozu do Lysé to, co jsem psal k odb. Balabenka hned v úvodu Qěcy).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Pátek, 18. listopadu 2022 - 17:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8980
Registrován: 3-2007
K._A._F.:
"Na navazující mosty pod Vyšehradem se podle tohoto článku blíží ke konci architektonická soutěž, komise doporučila vítěze."
Dobrý úlovek! Tak snad do (letošních) Vánoc seberou odvahu a řeknou, co v rámci toho poměrně bizarního zadání vymysleli.
Pátek, 18. listopadu 2022 - 18:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8420
Registrován: 9-2005
V Čelákovicích jsem to nikdy nedělal, stále se mi příčí jezdit kvůli přestupu některými vlaky křížem. Kor když výstup z vlaků je podchody na obě strany kolejiště.

Víte, proč také hromada lidí čeká na hlaváku v hale a v posledních letech v podchodech? Protože operativní měnění perónů.

Co jsem viděl plánek rozšířené Balabenky, tak zřejmě bude muset zůstat nadále pravostranný provoz do Vysočan, ovšem já vycházím z výhod toho, že je praktické mít dlouhý víceoddílový úsek pokud možno bez změn směrů v traťových kolejích. Asi jako když se dříve jezdilo zpravidla po střední dolů a po krajních nahoru. Čím hustší provoz bude, tím smysluplnější je toto dodržovat.

Za mne tedy u Lysé bych mimoúrovňové řešil všechny směry.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. listopadu 2022 - 18:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8421
Registrován: 9-2005
Jinak v Saláticích se křižuje blbě, chce to tam ostrov.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. listopadu 2022 - 20:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 5-2013
Qěcy:
"Chápu to správně tak, že nové soumostí musí obsahovat starý most přes Vltavu?"
Zadávací dokumentace je na obvyklém místě a v P01.1 čl. 2.2.4 se třeba píše, že "pokud účastník v rámci Upraveného konceptu / Návrhu bude uvažovat s výměnou stávající mostní konstrukce...", takže [nene].
Hroch:
"Vzhledem k tomu, jak je koncipovaná odbočka Balabenka (a Rokytka coby obvod Holešovic), tak je celkem zřejmé, že z Balabenky do Vysočan bude provoz vždy (do ev. totální přestavby, která ale není na pořadu dne) pravostranný. Podle mne je úplně jedno, kde ta kolize sudých neratovických vlaků se sudými vlaky od Lysé bude, zda na jednom či druhém zhlaví Vysočan nebo na Skalách. Ta kolize tam bude vždy a naopak vidím jako přínos, že se může odehrát na různých místech dle toho, kde to bude výhodnější (a to včetně ev. využívání 0.TK k rozložení kolizí na části). A to není nijak v rozporu s fixními hranami pro jednotlivé linky, to řešení kolizí se může odehrávat již při konstrukci jízdního řádu (ačkoliv za sebe ani tu operativu zdaleka nezatracuji, viz níže). Jedna z mála výhod vzniku Rajské zahrady je, že by v zásadě šlo jezdit zastavujícími vlaky "do kopce" ke "stůj" na odjezdu ze Skal (které se na "volno" změní při pobytu vlaku na Rajské). Takže i po Vašem příspěvku za sebe důvod k levostrannému provozu do Neratovic nevidím."
Přijde mi, že jediným efektem kombinace pravostranné Balabenky a levostranných Satalic by bylo, že by navíc vznikla kolize S3 (R21, S34) samé se sebou. Mimoúrovňový rozplet na Skalách byl nakreslený a uplatněný do ÚP SÚHMP před víc než 10 lety...
Pátek, 18. listopadu 2022 - 21:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8422
Registrován: 9-2005
K._A._F.:
"Qěcy: "Přijde mi, že jediným efektem kombinace pravostranné Balabenky a levostranných Satalic by bylo, že by navíc vznikla kolize S3 (R21, S34) samé se sebou. Mimoúrovňový rozplet na Skalách byl nakreslený a uplatněný do ÚP SÚHMP před víc než 10 lety..."
To jo, ovšem toto se dělo celou dobu před touto modernizací a domnívám se, že se to bude dít víceméně nadále.

Ale o rozpletu na Skálách v ÚP jsem nevěděl. Co z toho plyne? Že je i nějaká vůle ho realizovat?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 19. listopadu 2022 - 00:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27696
Registrován: 5-2002
Q: Jinak v Saláticích se křižuje blbě, chce to tam ostrov.
Přinejmenším poloostrov to tam chce bez ohledu na to, zda se tam křižuje nebo ne.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 19. listopadu 2022 - 07:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14543
Registrován: 4-2003
Hajnej:Přinejmenším poloostrov to tam chce bez ohledu na to, zda se tam křižuje nebo ne.

Osobně bych raději jak pro Satalice, tak pro Měšice viděl raději model Praha-Zličín. Na toto řešení je v Satalicích místo po bývalé manipulační koleji a v Měšicích by se pro tento účel dala využít stávající manipulační kolej. Jinak je hezké, že jste se tu s Qěcy tak rozvášnili, ale připomínám, že trať by měla být modernizována do dvoukolejné podoby a tedy zcela přestavěna. Tak bych se raději držel při zemi a přemýšlel, jak to vymyslet zejména v Satalicích tak, aby to bylo možné realizovat při výměně zabezpečovacího zařízení, ke kterému stejně bude muset dojít.
Sobota, 19. listopadu 2022 - 09:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8423
Registrován: 9-2005
Pokusil jsem se vypátrat v ÚP HMP ten požadavek na rozplet zmíněný K.A.F.em, ale nějak to v něm nevidím. Asi neumím hledat.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Sobota, 19. listopadu 2022 - 10:21:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8981
Registrován: 3-2007
Jako vím, že jste mě tu přesvědčovali jak skvěle vymyšlený Zličín je, ale jednokolejné tratě, tuplem s podobnými vyfikundacemi, nemají v městské aglomeraci co dělat. Tohle jsou řešení tak pro severní větev JHMD.

Chápu to jako polidštění level 0 na 5-10 let (stejně je to se šukafony je a bude takový S-Bahn po česku), ale jestli se to má někam hnout, všechna podobná místa musí vypadat jako normální zastávka na dvojkolejce (a dvojkolejka je tak dlouhá, jak je to jen možné - ostatně Bram tudy chce jezdit na letiště).

A Zličín i Satalice jsou výrazně užitečnější než zastávky někde v řiti na nákladním průtahu, na které z mně neznámých důvodů někdo na Ropidu energii má...
Sobota, 19. listopadu 2022 - 10:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14544
Registrován: 4-2003
Pikehead:Jako vím, že jste mě tu přesvědčovali jak skvěle vymyšlený Zličín je, ale jednokolejné tratě, tuplem s podobnými vyfikundacemi, nemají v městské aglomeraci co dělat. Tohle jsou řešení tak pro severní větev JHMD.

Zličín je skvěle vymyšlený do té doby, než tam pojede cokoliv delšího směr letiště. Jenže směr letiště se tam nebude jezdit ještě hodně dlouho (odhaduji, že to bude někde v intervalu od patnácti let do nekonečna), směr Kladno je ale už obrazně řečeno za dveřmi [wink].

Chápu to jako polidštění level 0 na 5-10 let (stejně je to se šukafony je a bude takový S-Bahn po česku), ale jestli se to má někam hnout, všechna podobná místa musí vypadat jako normální zastávka na dvojkolejce (a dvojkolejka je tak dlouhá, jak je to jen možné - ostatně Bram tudy chce jezdit na letiště).

Viz výše [wink].


A Zličín i Satalice jsou výrazně užitečnější než zastávky někde v řiti na nákladním průtahu, na které z mně neznámých důvodů někdo na Ropidu energii má...

To je sice hezké, ale ROPID je prostě ROPID [crazy].
P_v
Sobota, 19. listopadu 2022 - 12:36:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2889
Registrován: 5-2002
Kasme:
" Vršovice čtvrtek"
obrázek

To nebude fungovat, to se hned zanese. Vpusť musí mít ty díry příčně.
Sobota, 19. listopadu 2022 - 12:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 12-2007
A cyklista na galuskách tam zapadne [andel]

Se tam někdy musím kouknout za deště [wink]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Lysá - Vysočany * Hostivař - hlavní * trosky stavební diskuse na ttnz.cz

Sobota, 19. listopadu 2022 - 12:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27699
Registrován: 5-2002
P_v: Vpusť musí mít ty díry příčně.
Aby je rychle tekoucí voda přelítla a hrnula dál...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 19. listopadu 2022 - 13:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6346
Registrován: 6-2016
Kasme: V tomto konkrétním případě bude "cyklista na galuskách" debil, že jede odvodňovacím žlabem!

O zapadnutí do podobné mříže na přejezdu v Nižboře toho vím opravdu hodně[biggrin] Ku cti tehdejší SŽDC musím konstatovat, že po zaslání fotek "osmičky" a krvavého předloktí byly mřížky otočeny v řádu nižších jednotek týdnů!
P_v
Sobota, 19. listopadu 2022 - 14:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 5-2002
Voda unáší splavenou biomasu. Na vpusti vodní proud slábne. Kde proud ztratí sílu unášet splaveniny, tam se splavenina usadí. Linie sedimentace je kolmá na směr toku a podlouhlejší splaveniny se orientují pole této linie. Když má mříž škvíry kolmo na linii sedimentace, splaveniny zůstanou ležet na žebrech a ucpou mříž. Když má mříž škvíry rovnoběžně s linií sedimentace, splaveniny spadnou dolů do záchytného koše a mříž zůstává průtočná.
Sobota, 19. listopadu 2022 - 22:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15202
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Víte, proč také hromada lidí čeká na hlaváku v hale a v posledních letech v podchodech? Protože operativní měnění perónů."
No však.
Qěcy:
" ovšem já vycházím z výhod toho, že je praktické mít dlouhý víceoddílový úsek pokud možno bez změn směrů v traťových kolejích. Asi jako když se dříve jezdilo zpravidla po střední dolů a po krajních nahoru. Čím hustší provoz bude, tím smysluplnější je toto dodržovat."
A v čem je to tedy praktické?
Qěcy:
"Za mne tedy u Lysé bych mimoúrovňové řešil všechny směry."
A co jsou to "všechny směry"?
Pokud už se má realizovat ta přiblblá tříkolejka a k tomu VRT obchvat lesa, který má stáhnout dálkovku od Hradce, tak mi čím dál víc přijde nejsmysluplnější tu tříkolejku řešit traťově (dvě koleje pravobřežkové a jedna osobáková). Uspořím přesmyk v Lysé a omezím kolize v Nymburce.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 20. listopadu 2022 - 17:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 5-2013
Qěcy:
"Pokusil jsem se vypátrat v ÚP HMP ten požadavek na rozplet zmíněný K.A.F.em, ale nějak to v něm nevidím. Asi neumím hledat."
SŽDC iniciovala v r. 2012 zpracování změny ÚP SÚ HMP, město Praha podnět schválilo (viz Z2909) a tím to aspoň prozatím skončilo, změna tedy vydána nebyla. Přesmyk by vypadal takhle (ze SP Optimalizace Lysá - Praha, 2013), sklon 35 promile:

Investičně schválený přesmyk nikdy nebyl, v SP Praha - Liberec má neratovická dvoukolejka navržené úrovňové odbočení. Nicméně v aktuálně zpracovávané SP uzlu Praha se přesmyk objevuje znovu, tak třeba tentokrát se prosadí.

Nevím, zda se tu už objevilo, že TSK Praha uzavřela smlouvu na podjezd v Bystré formou D+B. Zhotovitelé jsou Subterra a Firesta, mají na to 24 měsíců, cena 266 mil. vč. DPH. Výkresy jsou ve smlouvě na uvedeném odkazu. Budeme držet palce, aby to šlo lépe než Ocelkova-Lipnická nebo lávky na Rajské zahradě...
Neděle, 20. listopadu 2022 - 20:15:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8424
Registrován: 9-2005
K.A.F.: děkuju. Zajímavé je postavit na vrcholu 11% kopce ještě 35% stoupání. Čekal bych tam spíš podjezd.
V nové verzi čekám nějaký sofistikovaný rozplet trojkolejky do dvou dvojkolejek s jasně stanoveným dopravním využitím kolejí trojkolejky.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 20. listopadu 2022 - 20:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8425
Registrován: 9-2005
Hroch: podchody na hlaváku jsou díky tomu měnění perónů a ještě celkem krátkou dobu předem občas poněkud méně průchodné.

Praktické je to v tom, že v jednoduchosti je síla. Na řízení chaosu potřebuji více dimenzovat sítě, HW i SW a to jak ten strojový, tak lidský. Už nějaký výrobce ZZ zvládl ASJC na provoz v úseu Libeň (mimo) - Kolín (mimo), či obdobný?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 20. listopadu 2022 - 20:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8426
Registrován: 9-2005
Hroch: přesmyky u Lysé a dal na východ těžko odhadnu, když nemám zadání provozu. Třeba ta vámi navržená jednokolejka pro osobáky by podle mne měla být jižně od nákladní dvojkolejky, ve stanicích plně prospojkovaná s tou nákladní dvojkolejku (jen pro mimořádnosti) a pro pravidelná křižování osobáků a rychlíků by měla mít ve stanicích koleje dvě. Otázkou je, kolik by těch mezilehlých stanic mělo být kromě Kostomlat.
Jenže varianty jsou i jiné, návrhy uzlu Nymburk neznám, nevím, kolik se toho ve finále má valit do Ny hl.n. od Ny Města. S jakym počtem nákladních vlaků se počítá do Lysé od Prahy, počty vlaků všech linek, nebo dokonce finální požadovaný GVD.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Neděle, 20. listopadu 2022 - 20:49:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8987
Registrován: 3-2007
Já se nemůžu dočkat těch mostů a povedlo se mi vygooglit tohle.

Uvidíme, zda řešení tam uvedené (tvarově shodná replika s výmluvou na zvedání a průjezdný profil) je současný a snad i konsesuální směr uvažování a most bude. [ok]
Neděle, 20. listopadu 2022 - 21:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3367
Registrován: 12-2007
S jakym počtem nákladních vlaků se počítá do Lysé od Prahy
Keď sa to nakúslo - ako je aktuálne zrušenie vlakotvorby na Libni a jej presunutie do Nymburka a Kralup?
Neděle, 20. listopadu 2022 - 21:14:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15203
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Praktické je to v tom, že v jednoduchosti je síla. Na řízení chaosu potřebuji více dimenzovat sítě,"
Proč chaosu? Jezdit podle nákresného jízdního řádu je chaos? [coze][crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 20. listopadu 2022 - 21:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8427
Registrován: 9-2005
V reálu je dodržován málo. A to i kvůli přetížení tratí. Na silně zatížené až přetížené trati pak každá minuta hraje roli v rozhodování a v úseku, kde valí jeden vlak za druhým obousměrné využívání víceoddílové koleje snižuje snižuje její využití.

Za mne je zkrátka trojkolejka hovadina. Kromě těch se specifickým provozním modelem.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
mot
Neděle, 20. listopadu 2022 - 22:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3916
Registrován: 7-2017
Jestli mě paměť neklame, tak v Lysé byl/je plánovaný přesmyk. Totiž na Milovice a Všejanskou spojku.
Pondělí, 21. listopadu 2022 - 21:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15206
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Za mne je zkrátka trojkolejka hovadina."
Tak na tom se shodneme.[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 22. listopadu 2022 - 10:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 9-2017
Co si myslíte o možnosti úplně uzavřít Masaričku? Pokud by se vlaky od Českého Brodu tedy S1 vešly na hlavní nádraží, tak by to podle mě šlo...
Bylo by to výrazné urychlení rekonstrukce a možná i její zlevnění.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3544448-brzy-skonci-vyluka-h lavni-trati-u-blanska-rok-po-ni-nejezdily-vlaky-podobne-se-mohlo? fbclid=IwAR3OkhBfkNcYM1ts1VQdG_qSHuin8oWga2-3aA55TilsOP06j77ztdSW j3g
Mladějov
Úterý, 22. listopadu 2022 - 11:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18731
Registrován: 3-2007
No a pokud by se nevešly, tak by to nešlo [biggrin]

Za současného provozu na Hlavním nesmysl. Dopadlo by to, jak tam píší: vlaky od Kolína na Libni, od Kralup v Bubnech, od Kladna na Dejvicích nebo Welsu.

A víte, proč mají lidé Masaryčku rádi? Protože nemusí od tramvají, metra nebo jen z chodníku běhat labyrintem schodů, podchodů a chodeb, nýbrž jsou za minutu ve vlaku.

Jinak první prezident Československa se jmenoval Tomáš Garrique MasarYk, to byste mohl vědět, a po něm bylo pojmenováno toto hlavové nádraží.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
mot
Úterý, 22. listopadu 2022 - 11:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3919
Registrován: 7-2017
Tak píší na rok. Otázkou je, jak dlouho se s tím budou crcat za provozu.
Mladějov
Úterý, 22. listopadu 2022 - 11:17:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18733
Registrován: 3-2007
No jako denně dojíždějící bych snad bral "za provozu" , tedy třeba výluka po kolejích/nástupištích, raději.
Bkp
Úterý, 22. listopadu 2022 - 11:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8797
Registrován: 8-2003
Já naopak. Jako cestující rok jinam, než tři roky různých polofunkčních provizorií. Navíc když se ukazuje možnost částečného zákrytu s výlukou v Bubnech...
Mladějov
Úterý, 22. listopadu 2022 - 11:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18735
Registrován: 3-2007
Já tedy nevím, co "se ukazuje", já vidím jen článek s polemikou.

Osobně se přizpůsobím obojímu, no pak by bylo fajn to nedělat rok, ale dobu kratší.

Mně tyhle termíny poslední doby ala pět let Beroun - Beroun Kr. Dvůr, rok a půl tram. mostu Ohrada-Palmovka (okolo jezdím do práce a většinou se tam nedělá nic, pižlá se tam jeden stroj a tři dělníci, za to na státní svátek 17.11. tam byl ruch..holt 100% příplatek) moc nepřipadaj jako snaha ty termíny zkracovat, jen maximální pohodlí pro stavební firmy.
mot
Úterý, 22. listopadu 2022 - 12:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3920
Registrován: 7-2017
Ono se tam "za provozu" stejně všechno nevejde, takže něco bude muset tak jako tak z kola ven.
Úterý, 22. listopadu 2022 - 12:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2949
Registrován: 3-2004
Nějaké měření na ZM a k tomu zde dva pracovníci dodavatele slušně dýmí flexou na 3.nástupišti... Jo a IC 535 po 202.
Úterý, 22. listopadu 2022 - 13:32:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 11-2005
Qěcy:
"Za mne je zkrátka trojkolejka hovadina"

Každá kolej dobrá. Údržba tratí pod SŽ funguje tím způsobem, že na každé trati je 10-15% času její existence nějaká výluka. Když vyloučíte jednu kolej trojkolejné trati, zbydou ještě dvě a na nich se ještě i s nějakými těmi PJ dá leccos vyjezdit. Dal bych tudíž trojkolejku všude tam, kde je dvojkolejka nutností, a dvojkolejku jen tam, kde jednokolejka nezpůsobí totální rozvrat. Bohužel.
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
P_v
Úterý, 22. listopadu 2022 - 14:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 5-2002
Mladějov: Když už, tak GarriGue [happy]
A pravopis příjmení je dán tím, že jeho otec byl negramotný a nevěděl jak se to správně píše.
Úterý, 22. listopadu 2022 - 15:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 11-2017
Libcha: buďme rádi za SŽ, protože třeba DB obvykle i na dvojkolejkách dělá úplné výluky a žádný kyvadlový provoz po jedné koleji se nepraktikuje, cestující musí hezky do autobusu.
Úterý, 22. listopadu 2022 - 18:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4999
Registrován: 12-2007
Pokud se uzavře Masarykovo nádraží, tak by mne zajímalo, zda dojde k případné koordinaci přestavby Masarykova nádraží se stavbou úseku Praha - Bubny - Výstaviště na trati 120, takže vlaky od Kladna by končily v Praze-Dejvicích a vlaky od Kralup v Praze-Holešovicích.
A dále zda by po dobu uzavření Masarykova nádraží mohlo dojít k propojení provozu na tratích 011 a 171 a na tratích 221 a 231, resp. 232.
Úterý, 22. listopadu 2022 - 20:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15209
Registrován: 8-2004
mot:
"Tak píší na rok. Otázkou je, jak dlouho se s tím budou crcat za provozu."
Říkají sice rok, ale není to informace pravdivá.[nene] Případné uzavření Masaryčky by bylo na cca 2 roky (pokud by nedošlo v průběhu ke komplikacím). Realizace po částech je cca 3,5 roku (rovněž, pokud by nedošlo ke komplikacím).
Bkp:
"Navíc když se ukazuje možnost částečného zákrytu s výlukou v Bubnech..."
Zapomeň. Navíc kompletní uzavření Buben by mělo být cca 3-4 měsíce (což je proti 2 letům dost rozdíl).
Leda by Bubny tak výrazně sklouzly/zdržely se.
Mladějov:
"No a pokud by se nevešly, tak by to nešlo
Za současného provozu na Hlavním nesmysl. Dopadlo by to, jak tam píší: vlaky od Kolína na Libni, od Kralup v Bubnech, od Kladna na Dejvicích nebo Welsu.
A víte, proč mají lidé Masaryčku rádi? Protože nemusí od tramvají, metra nebo jen z chodníku běhat labyrintem schodů, podchodů a chodeb, nýbrž jsou za minutu ve vlaku.
No jako denně dojíždějící bych snad bral "za provozu" , tedy třeba výluka po kolejích/nástupištích, raději."
Souhlas.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 22. listopadu 2022 - 22:07:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 2-2018
Mladějov:
"(okolo jezdím do práce a většinou se tam nedělá nic, pižlá se tam jeden stroj a tři dělníci, za to na státní svátek 17.11. tam byl ruch..holt 100% příplatek) "

Jestli byli od dopravního podniku, státních drah či energetiky, tak možná ano. Od dodavatelské stavební firmy ani náhodou.
Středa, 23. listopadu 2022 - 08:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 9-2017
Mladějov:
"Za současného provozu na Hlavním nesmysl. Dopadlo by to, jak tam píší: vlaky od Kolína na Libni, od Kralup v Bubnech, od Kladna na Dejvicích nebo Welsu. "
Od Kralup by mohly vlaky končit v Holešovicích. A od Kladna na Vltavské. Podobně jako to bylo při rekonstrukci Negreliho viaduktu. Provizorní zastávka u metra Vltavská tam je pořád. Jediný problém je podle mě s vlaky od Českého Brodu. Za konečnou v Libni by ti cestující asi moc nepoděkovali.... [wink]
Středa, 23. listopadu 2022 - 08:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 9-2017
Wagon:
"A dále zda by po dobu uzavření Masarykova nádraží mohlo dojít k propojení provozu na tratích 011 a 171 a na tratích 221 a 231, resp. 232."
Propojení by dávalo smysl...
Středa, 23. listopadu 2022 - 10:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 11-2020
A že to funguje krásně, spoustu vlaků od Berouna končí kvůli zpoždění v Úvalech. Kdyby měly jezdit až do Kolína, tak by byl úspěch dojet do Peček. Benešov už dává větší smysl, ale problém by nastal při cestě Kolín - Benešov, teď jezdí S7 od Českého Brodu v drtivé většině případů na 1J. Při pokračování na Vršovice místo na Smíchov by se naplno projevila nedostatečná kapacita hlaváku, ono stačí, když musí jet S7 odklonem přes Vršovice, když se nezaseká v Radotíně nebo mezi Radotínem a hlavákem, tak čeká 100 let v tunelu, než se uvolní zhlaví.
Středa, 23. listopadu 2022 - 10:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14562
Registrován: 4-2003
Opravdu je někdo přesvědčen, že tento návrh na rekonstrukci mostu pod Vyšehradem je projednatelný?!? [coze]

https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/zeleznice-vytonsky-most-pr aha-vltava-silnicni-most-novy.A221123_093312_eko-doprava_cfr
Středa, 23. listopadu 2022 - 11:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8430
Registrován: 9-2005
Bram: Já jo, 's nečetl složení výběrové komise? Za výběr varianty dávám [ok][ok][ok][ok]. Víc jich nemám.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 23. listopadu 2022 - 11:27:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 5-2013
Vítězný návrh mostu přes Vyšehrad na webu SŽ, další vizualizace jsou na na webu 2Tengineering.
Pikehead
Středa, 23. listopadu 2022 - 11:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8990
Registrován: 3-2007
Tak to je gól. Ale vážně, mně se to moc líbí. [biggrin]

Proti té výše odkazované vizualizaci je to mnohem čistější - nejsou tam najebané dva mosty se spletí oblouků a podpěr, ale jeden most jako dřív a jeho tři mostní oblouky, tvořící podstatu předmětu ochrany.

Mno ovšem já nejsem ten, kdo o tom rozhoduje. :-D
Středa, 23. listopadu 2022 - 11:39:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6354
Registrován: 6-2016
Koukal jsem velmi pečlivě, ale na vizualizacích jsem nenašel ani jeden nejt! Co na to památečníci a jejich panoramata?[biggrin]