Diskuse » Železnice » Arriva » Archiv diskuse Arriva do 04. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Arriva do 04. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
D.S.
Pátek, 08. dubna 2022 - 12:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
Registrován: 12-2017
Proč to tak hrotit, Předpokládám, že do Kolína přijede vlakem jiného dopravce, tak není důvod kupovat jízdenku předem, stačí až ve vlaku. A ideálně říct průvodčímu Kolín - Doksy na PID a zbytek na normální tarif, žádný problém s tím nebude.
Pátek, 08. dubna 2022 - 12:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15937
Registrován: 12-2007
A proto stát v rámci liberalizace trhu umožní každému z dopravců nebo krajských integrátorů vytvořit a držet vlastní tarify

... díky čemuž mají některé kraje už i cca 15 let jednotný tarif na všechno, tzn. vlak + linkový bus + jednotlivé MHD.

A bez ohledu na to, že v tom kterém kraji je fůra linkových autobusových dopravců, ba i vícero železničních dopravců, a stejně tak větší počet provozovatelů jednotlivých MHD.

Čím dál od středobodu "vesmíru", tím ta výhodnost pochopitelně zaniká.
Naopak.

Při minutí onoho "středobodu vesmíru" je ten tarif PID velmi, až nechutně, levný (např. právě v té relaci Doksy - Kolín).
Pátek, 08. dubna 2022 - 13:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3014
Registrován: 6-2019
(a navíc dcera stejně nemá kartu - ad. poznámka Petra)...
A proč jí nemá, he? Mám stejně staré dítě a platbní kartu normálně má a používá. Chodí mu tam kapesné.

Ohledně dojíždění mi moc není jasné, proč se harcovat někam přes polovinu Čech. Gympl je snad skoro v každém okresním městě (dokonce i v Aši) a když by se potomek nedostal, tak je furt na výběr z desítek středních škol (možná až na geograficky odloučené lokality jako Osoblažsko, Jesenicko apod.). Leda, že potomek tuší, že čím dál od rodiny tím lépe. [biggrin]

Nehledě na to, že intr jí naučí alespoň trochu zakovávat nějaký řád, což se doma úplně nedaří [sad]
Nepochybně ano. Jestli je jí jedenáct, tak slovy klasika: "... to už si píchá na hajzlu heroin". [talker]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Statistik
Pátek, 08. dubna 2022 - 13:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7096
Registrován: 6-2004
je ten tarif PID velmi, až nechutně, levný (např. právě v té relaci Doksy - Kolín)
I v relaci Kolín - Šluknov dvakrát týdně, a) bez vlastnictví PID lítačky, b) s vlastnictvím PID lítačky, pro kterou ale nemám prakticky jiné využití?

díky čemuž mají některé kraje už i cca 15 let jednotný tarif na všechno, tzn. vlak + linkový bus + jednotlivé MHD

Řeč je ale o jízdě z A do B přes více takových uzavřených systémů. Šluknov - Kolín je toho hezkým příkladem, nebo Šluknov - Praha busem. Ten je od nového roku navíc zaintegrovaný do PIDu. Jaký z toho plyne přínos třeba pro obyvatele Šluknovského výběžku? Zcela nechávám stranou, že jízda busem do Práglu dnes vyjde dráž, než vlakem, což je situace, kterou až do letošního ledna nepamatuji, že by kdy byla.

Ale jo, vím o tom samozřejmě kulové, jak už tu psal pan Babilon. Já jsem jen běžný uživatel a zákazník, kterému jen nějak nevycházejí ty údajné přínosy liberalizace ve srovnání s "dřívbylolípem", jemuž dnes fakticky sekunduje jen SJT, který ovšem vychází nejdráž. Výběr z většího množství dopravců je běžnému smrtelníkovi k ničemu, pokud ho zajímá jen cena za přepravu z A do B, nehledě na to, že třeba na modelové trase Šluknov - Kolín není alternativa, protože jak Os, tak R vozí vždy jeden konkrétní dopravce, dosazený (pardon, vybraný ve výběrku) krajem, nebo státem. Dokonce i v autobusech tam nastala "řízená liberalizace" Libereckým krajem a jeho jediným správným dopravcem. A vyznat se v bramboračce tarifů, aplikací, webových portálů, to je tak duševní strava pro šotouše, ale ne pro normální lidi, kteří logicky nebudou před libovolnou běžnou cestou ve stylu "prdelákov v kraji 1 - prdelákov v kraji 2" nebo "prdelákov - Praha" dopředu zjišťovat, studovat a kombinovat podmínky jednotlivých dopravců.
Pátek, 08. dubna 2022 - 16:11:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 5-2002
Ahmad_Šáh_Masúd - Nemá ji, protože ji nepotřebuje. Kapesné nedostává, ale když na něco love potřebuje, dostane je bez limitu. Tj. není důvod. Zatím chodí na základku "za barákem", takže i kdyby měla, nemá je vlastně ani kde utratit. A když jedeme "do města", platí první věta tohoto odstavce [wink]
A co se dojíždění týče, psal jsem už, že se hlásí na lesárnu, která tu široko daleko jiná není (vyjma Trutnova, kam jedeme taky). A na téma gympl - ona ví, co chce. Nepochybovala ani chvíli. Gympl je jen pro dvě sorty lidí - pro ty, co ještě neví, co chtějí dělat (tj. získají pár dalších let na rozhodování, kam dál), anebo pro ty, co se učí nadmíru dobře a už po základce jsou si jistí, že půjdou na výšku - pak budiž. Ale to není náš případ. Když tak o tom přemýšlím, ani v širší rodině nikoho, kdo by dělal gympl, nemáme. Všechno jsou průmyslováci (stavaři a chemici, jen já to pokazil strojárnou), jedinou výjimkou je moje žena se zdravkou [biggrin] . To čím dál od rodiny, tím lépe, to ale pravda bude. Já to měl úplně stejně [proud]

Statistik - plný souhlas [vypravci]

Zde opět na něco na zmírnění off-topic:

Navštivte moje weby www.kolmix.cz/sergeje , www.kolmix.cz/tovacovka , www.kolmix.cz/hanackeleto .
www.prototypy.cz zatím zůstávají mimo provoz, ale i na ně snad brzy dojde ;-)
Pikehead
Pátek, 15. dubna 2022 - 14:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8275
Registrován: 3-2007
Statistik:
"Řeč je ale o jízdě z A do B přes více takových uzavřených systémů."
Se SJT jsou jediný "uzavřený systém" komerční spoje Leo Expresu, plácáte blbosti.

Statistik:
"Já jsem jen běžný uživatel a zákazník, kterému jen nějak nevycházejí ty údajné přínosy liberalizace ve srovnání s "dřívbylolípem", jemuž dnes fakticky sekunduje jen SJT, který ovšem vychází nejdráž."
Ano, ono to bude dané mj. tím, že relace přes několik krajů s přestupem jsou relativně vzácné a přesně pro ně byl vytvořen SJT. Naopak lidé v rámci krajských tarifů, kde se odehrává většina cest, jezdí levněji než jezdívali za TR10.

Musíte si vybrat, jestli chcete pohodlí, nebo kolenovrtnou cenu. Předpokládám, že s těmito specifickými potřebami budete důchodce, který jezdí ke všemu za půlku jakékoliv ceny, ale i tak mu není trapné tady psát dlouhé litanie o tom, že něco stojí v reálu o dvanáct korun víc.

O tom, že při jakékoliv kombinaci jednotlivých dopravních prostředků vám nic nebrání kupovat si jednotlivé jízdenky "jako drív", se asi rovněž nemusím rozepisovat.

A co se týče "liberalizace" - tento oblíbený termín líné a neschopné zombie Krtka - neznamená nic jiného než konkurenční prostředí v železničních veřejných zakázkách a je mi moc líto, že koncept konkurence jinde působící 32 roků je pro některé pacienty stále šokující a do konce života se s ním nesmíří. (Doufám, že jste zvládl v roce 1990 situaci, kdy v jednom obchodě bylo máslo v jednom obchodě levnější než v druhém.)

Mimochodem, nějaké 2 roky po ztrátě části motorových výkonů a uvolnění většího počtu vozidel z těchto výkonů se ČD potýkají s nedostatkem motorových jednotek. A z nedávných dovozů ojetin ze zahraničí zprovoznily za dva roky jednotky kusů. Takže bez dodatečných vozidel by to byl ještě větší průser než to je...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Rybák
Pondělí, 18. dubna 2022 - 12:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 5-2008
David:
"Při minutí onoho "středobodu vesmíru" je ten tarif PID velmi, až nechutně, levný (např. právě v té relaci Doksy - Kolín)."
Nevím co je na tom pravdy, ale před časem sem zachytil informaci, že po dokončení integrace do PID což by mělo být během letošního roku by se další vývoj měl ubírat právě na konverzi do zón (něco jako VOR?), aby se vyřešily ty nechutně levné tangentní relace, které jsou důsledkem rychlé a tak trochu nekontrolované expanze PID.
Paul2no
Pondělí, 18. dubna 2022 - 12:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 11-2009
O tom, že při jakékoliv kombinaci jednotlivých dopravních prostředků vám nic nebrání kupovat si jednotlivé jízdenky "jako drív", se asi rovněž nemusím rozepisovat.

Což je ovšem značně nepohodlné a pro obyčejného člověka těžko zkousnutelné. Tady by bylo potřeba něco jiného - aby všichni dopravci v závazku/IDS implementovali jednotné API, díky čemuž by bylo možné všechny jizdenky koupit na jednom místě, a ne jak dnes, kdy pro každý kraj nebo dopravce musíte navštívit ten jediný správný e-shop nebo okénko, případně mít v mobilu tu jedinou správnou aplikaci.
Pondělí, 18. dubna 2022 - 16:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 12-2007
Sobotní odpoledne (16.4.) bylo ve Starém Městě ve znamení modrých Stadlerů GTW [fotic]
Adam_r
Pondělí, 18. dubna 2022 - 17:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1523
Registrován: 10-2003
Paul2no> Což je ovšem značně nepohodlné a pro obyčejného člověka těžko zkousnutelné.
Jako cestujiciho me mnohem vice zajima, abych stihnul pripoj, nez ze si v kazdem spoji musim koupit novou jizdenku. Dulezite neni, aby to bylo za jednu jizdenku, ale aby byl nakup jizdenek JEDNODUCHY.
Pikehead
Pondělí, 18. dubna 2022 - 22:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8296
Registrován: 3-2007
On nákup jízdenek z jednoho IDS do druhého s dálkovým segmentem je dost velká marginálie (časově to vychází na strašné násobky jízdy autem), navíc vzhledem k časové platnosti IDS jízdenek a obvykle nevalné frekvencí last mile spojů v tom může nastat takové množství problémů, že je to dost těžká úloha.

Samozřejmě nikoliv neřešitelná, ale i pro výrazně jednodušší případy je zatím věcí k dořešení víc než dost, aspoň v PIDu...
Čtvrtek, 09. června 2022 - 08:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12319
Registrován: 4-2003
Což je ovšem značně nepohodlné a pro obyčejného člověka těžko zkousnutelné.

Jistě, jendou musí platit vajíčkama, podruhý cibulí a potřetí chtí krávu a než to chudák člověk sežene.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 09. června 2022 - 09:06:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12320
Registrován: 4-2003
intr jí naučí alespoň trochu zakovávat nějaký řád

Donkichotský boj - nepořádnejch je 90 % holek v tomhle věku a pubertální vzdor je úplně normální a zdravý.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 09. června 2022 - 09:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 12-2007
[ko]R 1144, Praha hl.n. Venkovní teplota 17 stupňů, pod mrake. V aušusu arrivy je nedýchatelno a 28 stupňů. To jen k tomu, že nouzové klapačky jsou jako klimatizace
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 10. června 2022 - 20:13:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4069
Registrován: 7-2004
Funguje vůbec ta klimatizace? Zatím jsem všechny střechobednové 845 neviděl jinak než s otevřenými okny.
Úterý, 14. června 2022 - 19:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12339
Registrován: 4-2003
Teď sedím 945.301 a normálně funguje, vono taky venku není 17 stupňů.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 14. června 2022 - 21:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14706
Registrován: 5-2004
17sic neni ale v Kyblech to pres den prelezlo dvacet fousove. V tom fakt neni treba pustene klimakterium.
Čtvrtek, 16. června 2022 - 21:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12347
Registrován: 4-2003
střechobednové 845 neviděl jinak než s otevřenými okny.

No dneska nástup do Ruheabteilu vyklimatizované 945.320, vzápětí nastoupili chlap a a potom i ženská (oba ve věku tak 50 let), on 3/4 podzimní boty, ona nějaký svetr a okamžitě se vrhli ke klapačkám a začali to hystericky vodvírat, nějaký nápisy je "neotvítejte, klima nebude fungovat" a hučení klimy je nedojímaly. Ani jsem po nich nestačil vystartovat a zeptat se, esli si takyv autě zapnou klimu a přitom mají vodevřený vokno. Tak jsem se na to vybodl a pozoroval "sociální sondu", samozřejmě následovalo nezbytný vytažení mobilu a hulákání duchaplností typu "jak máš Máňo, no já právě sedím ve vlaku, eště to nejede...resp. čauvoe" nápisům "tichý oddíl" velkým jak kráva navzdory.

Někde na Balabence to průvodčí pozavírala a během pár minut tam bylo zase tak akorát.

Čili naprostá klasika.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. června 2022 - 09:59:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8133
Registrován: 9-2011
Znám, před cca 10 lety jsem je potkal u Vostravy [proud].
Klimatizovaný kupé, nastoupili, zkoušeli otevřít (naštěstí zakličkovanou) vyklápěčku, tak aspoň otevřeli dveře na chodbičku, na kterou pralo slunce, pak nezbytnej mobil, "Ahoj Máňo, no je tu jak fpeci a vokýnka jsou zamčený", a nakonec to podtrhli modrou plastovou kartičkou předloženou při kontrole jízdenek... [crazy]
Akorát chlap měl na nohou pantofle a na sobě propocenej nátělník.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 17. června 2022 - 10:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13855
Registrován: 4-2003
V opačném gardu se to děje v zimě, kdy jsou stížnosti na nedostatečně vytopená vozidla. Jenže když si tyto stěžovatele přiblížíme, zjistíme, že jde mnohdy o železničáře v důchodu, kteří i v zimě chtějí jet jen v košili a nechtějí mít na sobě ani svetr. Proč také, má se v oddíle topit tak, aby tam bylo alespoň pětadvacet stupňů. Prostě jako doma, kdy se tam celý den pohybuje jen ve slipech a v nátělníku. A takto oděný ex železničář mi v klidu otevře dveře svého bytu a stěžuje si, že jeho byt měl minulou zimu zase nějakou moooooc velkou spotřebu tepla a že by se na to tedy podíval, protože to prostě není možný [proud].
Mladějov
Pátek, 17. června 2022 - 10:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17981
Registrován: 3-2007
Nojo,železničáři a ještě v důchodu [biggrin]
Pátek, 17. června 2022 - 10:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5051
Registrován: 9-2003
AL: Já mám taky modrou plastovou kartičku [biggrin].
NOBLE BRICKS
Pátek, 17. června 2022 - 10:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13857
Registrován: 4-2003
Mladějov:Nojo,železničáři a ještě v důchodu

Ano, ti jsou tímto projevem typičtí. Ale i mnoho ostatních starších lidí nadává na neuzavřené oddíly motorových jednotek, kdy si nemohou v zimě sundat bundu, protože při otevření dveří na ně táhne. Mladší ročníky s tím problém většinou nemají.
Pátek, 17. června 2022 - 11:17:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12352
Registrován: 4-2003
Ti lidi k sobě nepatřili ani jeden z nich nebyl čistě pohledově (oblečení, vkus, vlasy) socka.

O to víc mě to zarazilo.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 28. července 2022 - 21:27:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 11-2011
Dobrý den, jak je prosím řešen oddíl pro cestující s dětmi v rychlících Liberec - Ústí nad Labem?
Sobota, 30. července 2022 - 15:05:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 8-2012
asavic: v tý jednotce žádnej takovej skutečnej oddíl není. Je tam jedna menší část, co měla být původně první třídou, ze který je ovšem tichý oddíl - tedy pro děti naprosto nevhodný, a jinak je to jeden velkej prostor. Pohled z tichý dvojky do zbytku dvojky, další článek jednotky vypadá stejně jako to co na fotce.
Neděle, 31. července 2022 - 19:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 11-2011
Glory: Na svých stránkách uvádějí:
Dětská zóna
Ve vlaku máme prioritně vyhrazena místa pro cestující s dětmi. Nacházejí se blíže k nástupnímu prostoru, kde lze pohodlně zaparkovat kočárek. Při nákupu jízdenek naleznete tato místa pod čísly 181 až 188.
Pondělí, 01. srpna 2022 - 23:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1594
Registrován: 9-2003
No, reálně žádný oddíl to není. Prostě jen komedie. :-)
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Úterý, 02. srpna 2022 - 18:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 4-2006
Je v rychlíku z Prahy do Tanvaldu k dostání jednodenní IDOLka?
D.S.
Úterý, 02. srpna 2022 - 19:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 12-2017
Fricoolinek: Musíte mít kartu. Nebo bez karty jde zakoupit v aplikaci.
Středa, 03. srpna 2022 - 18:17:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 11-2011
Aplikaci Idolka mám vyzkoušenou a fungovala bez problémů.
Na R Praha - Tanvald platí tarif IDOL v úseku Ml.Boleslav - Tanvald.
Neděle, 07. srpna 2022 - 22:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 6-2004
Dobrý den, je šance na klimatizované rychlíky Arrivy? Těmi současnými vozy skutečně nejde ve vedrech cestovat. A´t si to z ministerstva dopravy zkusí.
Lexa_karel
Pondělí, 08. srpna 2022 - 08:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 12-2009
Prochor: jste snad spadl z měsíce?
Arriva a jejich vlaky jsou právě to nejlepší, co nás mohlo potkat. Jsou tady tací, kteří tím jezdí denně a nemohou si to vynachválit - větrání okénky dostačující, teploty snesitelné.
Když tohle tvrdí sám generální ředitel zeměkoule, tak ani ministra nikdo nepřesvědčí.
Pondělí, 08. srpna 2022 - 23:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 6-2004
Jsem se pouze zeptal. Snad nemusíte hnedka urážet, i když koukám, že jste asi milovník starých pořádků bez tržního hospodářství. Prost+ bych si přál, ať někdo na ministerstvu při nových smlouvách koukne, čím lidé jezdí. A na Liberecku je zvláštní, že osobní vlaky jsou klimatizované, rychlíky objednané státem nejsou.
Úterý, 09. srpna 2022 - 09:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 1-2020
Prochor: ...starých pořádků bez tržního hospodářství.

Takže to, že někde dojíždí německý státní moloch Arriva svá retro vozidla, je tržní hospodářství? Nebo spíš turecké?
Možná pro Arrivu tržní (ať si všichni trhnou) a pro občana turecké. [happy]
Úterý, 09. srpna 2022 - 09:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 1-2020
Koukám, že právě vzplanul jasným plamenem Švejk ve stanici Karlštejn, celá trať od 7.53 stojí, psáno do 10.00.
Takže to je po dopravní závadě ve Vráži, fiknutí v Radotíně a uváznutí u Mokropes během pár dní další několikahodinové veselé číslo Arrivy mezi Prahou a Berounem. Asi nějaký letní festival.

Nebylo toho švejkování za státní peníze už dost?

(Příspěvek byl editován uživatelem Křivi.)
Úterý, 09. srpna 2022 - 14:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14836
Registrován: 5-2004
treba je to soutez jestli behem kontraktu na rychliky shori vic 628 nez kredenci za dobu jejich provozu...
Úterý, 09. srpna 2022 - 14:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 11-2008
Ale na ČT24 neříkali, že to byla ARRIVA. Tam pro jistotu dopravce nejmenovali a sestříhali to tak, aby nebylo vidět logo dopravce ....[lol][lol][lol][lol]
Lexa_karel
Úterý, 09. srpna 2022 - 22:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 12-2009
Prochor: vůbec jste mne nepochopil. Já jsem jenom a pouze shrnul názory zdejších hlav pomazaných, které na tyto vlaky nedají za žádných - a to podtrhuji - za žádných okolností dopustit. Soudný člověk to ale vidí mnohdy jinak.
Úterý, 09. srpna 2022 - 22:31:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 1-2016
Lexa_karel:
No, někteří z nás, kteří se na rychlikach (R14B) vozili ve strojovně lokomotivy 843 (či jak jinak nazvat komfort salónu 843) tyto jednotky opravdu kvitujeme. 🙂
Takže ano, i přes ty požáry jsem za ty jednotky stále rád, i když k zamyšlení (hlavně pro Arrivu samotnou) už to asi je, to nepopírám...
Lexa_karel
Středa, 10. srpna 2022 - 08:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 12-2009
vašík: "proti gustu žádný diškutát". Komu nevadí pojízdná, nevětratelná sauna je samozřejmě spokojen.
Kupodivu zde nevadí ani absence nízkopodlažnosti, která je tuzemským vozidlům trvale vyčítána.
Ropnroll
Středa, 10. srpna 2022 - 08:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 10-2008
A ta krásná vůně záchodů [ok]Prostě se to ministerstvu povedlo,vysoutěžit hovna…
Neděle, 28. srpna 2022 - 14:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 5-2020
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-kdyz-lokomoti vu-ridi-nejvyssi-sef-nekteri-zamestnanci-se-snazi-vic-212510
Zajímavý článek [proud]
Hife
Čtvrtek, 08. září 2022 - 14:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 3-2009
Kocourek? Kolman? [lol]
Čtvrtek, 08. září 2022 - 15:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8241
Registrován: 9-2011
Chystám se na Valašsko a chtěl jsem se podívat na možnost koupení lístku na vlak Arrivy.
Do jejich vyhledávače jsem zadal odkud - kam, den, hodinu. Dle Idosu jede vlak Arrivy za půl hodiny od zadaného času, ale mně to našlo první spoj až další den ráno (bus) a jako další pak vlak až v pondělí v 6.10 [kladivo].

Napsal jsem tedy Arrivě dotaz.
Arriva odepsala asi za čtvrt hodiny (na tohle fungují rychle [ok]), že jejich vyhledávač není vyhledávač, ale nákup jízdenky, a že na ten mnou hledaný vlak se jízdenka on-line koupit nedá, proto ho jízdenkovač nenajde [sad].

Mají pravdu v tom, že okénko "odkud-kam-kdy" (na hlavní stránce) je nadepsané "kupte si jízdenku", ale člověk tak nějak očekává, že primární by měl být vyhledávač spojení a když on-line lístek koupit půjde, tak u toho konkrétního spoje bude ještě tlačítko "koupit jízdenku".
A ne že když na daný vlak koupit lístek nejde, tak ho "jízdenkovač" zapře úplně [angry].
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 07. října 2022 - 10:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 5-2006
Aleš Liesk: Odpověď callcentra v rámci slušnosti nebudu komentovat. Ale zeptám se, jaké spoje našel IDOS a eshop Arrivy ne? Mělo by to být 1:1, pokud nepočítám fakt, že výluky zjednodušujeme, aby šly prodat vždy místenky v celé trase, i když je po trase překombinované NAD/odklony. Kdyžtak prosím na podpora@bileto.com, prověříme to. Díky
Pátek, 07. října 2022 - 12:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8271
Registrován: 9-2011
Máte to v mailu, nemáte zač [happy]
Všichni jste volové. Servít
Středa, 26. října 2022 - 00:45:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 8-2017
Systém bezpečnosti na české železnici? Díky nečinnosti Drážní inspekce se ututlal i shořelý dětský kočárek
Středa, 26. října 2022 - 15:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2569
Registrován: 8-2012
Zajímavý, že nebyli tak starostlivý, když jezdili s Regionovama z Karlových Varů do Potůčků. Listí, hustá mlha a cokoliv znamenalo, že Regionova nevyjela a šup NAD. A na sklonově náročné trati měla poháněnou jednu jedinou nápravu. Nejezdím moc často, ale i v létě, s teplotou lehce nad 30 stupňů a komplet cestě Liberec - Ústí odjezd z Liberce na čas, příjezd do Ústí s +2. Při cestě z Liberce do Děčína standardně opožděný odjezd kvůli čekání na věčně zpožděný Krušnohor, který nedojede včas ani s Vectronem a už od Klášterce sbírá po minutce zpoždění.
Asi bych začal s tím zametáním u svýho prahu a pak až radil dál. Navíc ČD vyhrožovali, že rakve půjdou do šrotu, když o tu linku přijdou, a protože určitě nelžou, neměli by to s čím jezdit.
Nicméně je pravda, že pokud by se DB v brzké době zbavily pár jednotek 612, hodily by se na tu trať o dost víc. Ten výkon je u nich přeci jen jinde.
Středa, 26. října 2022 - 16:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2068
Registrován: 11-2005
Glory:
"Ten výkon je u nich přeci jen jinde."

...a ekonomika provozu jakbysmet.

Nevím jak 612, ale 610 a 611 je od DB k mání nejspíš dost. Velký výkon, klopidlo. Proč si myslíte, že je u nás Arriva, ani žádný jiný soukromník neprovozuje, a to ani v situaci, kdy je obecně po slušných ojetých motorácích trvale hlad?
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Středa, 26. října 2022 - 16:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 12-2007
Nicméně je pravda, že pokud by se DB v brzké době zbavily pár jednotek 612, hodily by se na tu trať o dost víc. Ten výkon je u nich přeci jen jinde.

To už by se vyplatilo nakoupit vozidla nová než za podobné peníze živit tahle provozně drahá monstra bez vetší perspektivy a využití jejich vlastností na našich tratích.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 26. října 2022 - 17:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14418
Registrován: 4-2003
Cisalpino:To už by se vyplatilo nakoupit vozidla nová než za podobné peníze živit tahle provozně drahá monstra bez vetší perspektivy a využití jejich vlastností na našich tratích.

Zaměřil bych se na ojetiny typu desiro, RS1 a pod.. Jsou nízkopodlažní, jízdní vlastnosti pro daný typ nasazení vyhovující a životnost dalších dvacet let minimálně. Spíš ještě déle. A hlavně jsou zde s nimi zkušenosti a to veskrze pozitivní.

Drahá vysokopodlažní monstra typu 612 raději nebrat [nene].

Jako chápu, že někteří jedinci by se rádi naklápěli, ale na to tady není vhodná infrastruktura [nene].
Paul2no
Středa, 26. října 2022 - 18:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2822
Registrován: 11-2009
Drahá vysokopodlažní monstra typu 612 raději nebrat [nene].

Opravdu by takové jednotky nebyly vhodné na motorové rychlíky nyní provozované Arrivou (samozřejmě za předpokladu, že by SŽ byla dokopána k zavedení klopícího rychlostního profilu na předmětných tratích)?
Čtvrtek, 27. října 2022 - 09:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 11-2005
Na Zdopravy zmiňovali něco ve smyslu, že v úvahu připadají i Velryby (francouzská řada X73500, německá 641). Úplně nevím, jak se detailními parametry liší od RS1, laicky mi připadají méně praktické, ale šoto by to bylo [happy]

612 si dokážu představit s přivřenýma očima tak na nějakém speciálním expresu Praha -- Český Krumlov. Tam by se využilo jak klopení, tak nezávislá trakce, a eventálně i spojovatelnost podle měnící se poptávky. Nakonec i to že jde o neperspektivní ojetinu, takže by nízký km proběh nevadil. Ale za svý bych takovou linku stejně provozovat nechtěl.
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Čtvrtek, 27. října 2022 - 11:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 12-2018
Zajímavý, že nebyli tak starostlivý, když jezdili s Regionovama z Karlových Varů do Potůčků.

A taky byla nabídka ČD vozit tu linku vybrána z více nabídek, kdy objednatel vybral tu horší variantu co se týče trakce?

Navíc ČD vyhrožovali, že rakve půjdou do šrotu, když o tu linku přijdou, a protože určitě nelžou, neměli by to s čím jezdit.

Dáte nám odkaz na toto tvrzení? Na zdopravy.cz v podcastu bylo jasně řečeno, že ztráta linky bude mít dopad na postupný konec řady 854, kterou budou 843 postupně nahrazovat.
Paul2no
Čtvrtek, 27. října 2022 - 12:43:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2823
Registrován: 11-2009
Libcha: do Krumlova by měly být ideálně protaženy všechny expresy, co končí v Budějovicích. Ten současný jeden pár je o ničem. Nebo alespoň podobný rozsah dopravy, jako mají rychlíky na velenické.
Čtvrtek, 27. října 2022 - 18:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 8-2017
do Krumlova by měly být ideálně protaženy všechny expresy, co končí v Budějovicích. Ten současný jeden pár je o ničem. Nebo alespoň podobný rozsah dopravy, jako mají rychlíky na velenické.
To prosím ne, zapikolovat slušné vozy na převážení vzduchu tam, kde stačí dvoudílná jednotka a ještě k tomu rozbít osobáky, se kterými by to bylo časově v kolizi.
Středa, 02. listopadu 2022 - 00:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2572
Registrován: 8-2012
Jeden_z_mnoha:
Jestli je Arriva skutečně horší je ale subjektivní. Pokud by stejnej elaborát napsal Adamka, tak to bude přesně naopak a současný stav bude to nejlepší co všechny mohlo potkat.
Ješeta mluvil o tom, že ztráta R14 pošle do důchodu 854, kterou 843 nahradí, přesně jak píšeš. Ale předpokládám, že pokud něco nahradí a to nahrazené se díky tomu vyřadí, už by někde něco chybělo, kdyby měly jezdit opět na R14. Buď by se muselo vzít to lepší zpět a tam dát místo toho náhradu a nebo dát něco na R14 místo nich. Na to, že by zajistily komplet R14 + to kde tyto vlaky nyní jezdí už to nevypadá.
Mimochodem, třeba právě Liberecký kraj nebyl s tou možnou lepší volbou vždy úplně spokojen.
Středa, 02. listopadu 2022 - 02:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 8-2017
Glory - jenomže hyperbouda má 4. stupňovou hydromechanickou převodovku a Vmax 80 km/h, zatím co 845 jen 2. stupňovou hydrodynamickou převodovku a Vmax 120 km/h - a v tom je jejich problém
Pátek, 04. listopadu 2022 - 20:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 12-2007
Bram:
"Zaměřil bych se na ojetiny typu desiro, RS1 a pod.. Jsou nízkopodlažní, jízdní vlastnosti pro daný typ nasazení vyhovující a životnost dalších dvacet let minimálně. Spíš ještě déle. A hlavně jsou zde s nimi zkušenosti a to veskrze pozitivní. "
Jistě, já to myslel spíše tak, že pokud by se na prvním místě neřešily finance, tak než naftožroutské a údržbářsky komplikované 610-612 by bylo lepší za nejspíš obdobné peníze jít do nových strojů a byl by aspoň zajištěn nějaký dlouhodobý standard než tohle pytlíkování.
Paul2no:
"Opravdu by takové jednotky nebyly vhodné na motorové rychlíky nyní provozované Arrivou (samozřejmě za předpokladu, že by SŽ byla dokopána k zavedení klopícího rychlostního profilu na předmětných tratích)?"
Jistě, MD objednává rychlíky v téměř nevyhovujících 845 aby srazily cenu na maximální minimum a Vy polemizujete zda by nebyly vhodné jedny z provozně nejdražších motorových jednotek široko daleko. [crazy] Dokonce i pro Němce jsou drahé a jejich provoz se snaží omezovat na zbytné výkony, někde je nahradily standardní jednotky (Liberec, Bischofwerda...), jinde jim pomohla elektrifikace (DD-Hof, Buchloe-Lindau) a trend obojího bude nejspíš pokračovat.

A co se týče té SŽ, tak mnohde budeme rádi když se podaří aspoň vyměnit dřevěné pražce, rezavé rychlostníky z dob páry a rychlost se navýší aspoň, tak aby se dala srovnat s tramvají a metrem. [smrt]

Don't take life too seriously. You'll never get out alive.