Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 08. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 08. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 04. listopadu 2022 - 21:17:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 11-2021
HB: tím hůř, když většina aut 'bydlí' ve městech.
Omyl, melounům nevadí, že by auto bylo prostředkem individuální mobility (že tak úplně být nemusí ukázal meziokresní sex ban za koronáče), ale že je to statusovej symbol jako prase, což každýmu melounovi predvedeš, když ho vytopeným autem vyzvedneš zmrzlýho na zastávce ekologické hromadné dopravy.
HK: neříkám nic od tom,kdy se dá jakákoliv elektrárna zapnout,mluvím o tom, že pokud je odběr, můžou ty uhelné vyrábět současně se solárními. Čili žádné současná kapacita nestačí ani tolik elektráren nepostavíme.
Prag: vtip je v tom, že jednotlivý články časem degradujou, zhruba všechny stejně rychle a nadto občas některý úplně chcípne a takový se elektricky přemostí (jako prasklá žárovička na stromečku). Z těch, co jsou ojetý stejně jako jejich kamarádi, můžeš sestavit baterii, která bude sice ojetá,ale furt bude pro některý účely dobrá (třeba do auta na rozvoz obědů nebo k domácí solární elektrárně). Díky elektronice u každého článku se toho o baterce dá zjistit i předpovědět poměrně dost, akorát co si počneš s údajem 20 % článků kaput, kapacita zbylých 73%? Amatérská powerbanka nebo hyperaktivní ještěrka? S alkalickejma baterkama ve vagónech, lokomotivách a zabzař se to dělá až na to přemosťování stejně.
Pátek, 04. listopadu 2022 - 21:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27612
Registrován: 5-2002
p.gp: takový se elektricky přemostí
A kterej "se" ho přemostí, aby přenesl těch pár desítek až set ampérů, co tou baterkou běžně tekávaj´?
Baterky, který jsem potkal, měly leda tak balancér, tedy připínatelnej paralelní odpor.

Z těch, co jsou ojetý stejně jako jejich kamarádi, můžeš sestavit baterii
Jo, tohle bych viděl reálněji. Baterka se vybalancuje (nabitá), udělá se cyklus úplnýho nabití a vybití a články se roztříděj podle toho, jakou měly kapacitu. Když se mi v nějaký třídě těch slušnějších sejde článků na celou baterku, tak ji poskládám a pustím ještě chvíli do světa. A ty míň slušný holt na recyklaci aktivního materiálu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
M_g
Pátek, 04. listopadu 2022 - 21:38:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 6-2006
Prag: Je zajímavý, že o repasi trakčních baterií elektromobilů do bateriových několikamegawattových úložišť uvažují i firmy zabývající se výrobou elektroaut.
Pátek, 04. listopadu 2022 - 22:30:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 2-2018
původní.gp: vtip je v tom, že když mám klasickou energetiku, tak postavím 1000 MW v uhlí nebo jádru, případně ve vodě, pokud je jí opravdu dost. Melouni postaví 1000 MW v solárech, které fungují někdy, 1000 MW ve větrnících, které fungují také někdy, čili mají 0-2000 MW. Ale protože (zatím) nehodlají lidem přiznat, že přístup "stabilní dodávky elektřiny" a melounovitý přístup k energetice se vylučují, tak holt vedle toho držíme horkou zálohu v uhlí nebo plynu ([lol]), tj. dalších 1000 MW. A to se, Horste vyplatí...
Pátek, 04. listopadu 2022 - 23:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 10-2014
ak holt vedle toho držíme horkou zálohu v uhlí nebo plynu
V plynu. Který dodává jen tehdy, když OZE nejedou. Ovšem investiční a další fixní náklady tam jsou stejné jako na nonstop běžící elektrárně. Pak je takové "mrzeníčko" pročpak je elektrika ze závěrné plynovky tak drahá.
Sobota, 05. listopadu 2022 - 09:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27614
Registrován: 5-2002
pi.pi: holt vedle toho držíme horkou zálohu v uhlí nebo plynu, tj. dalších 1000 MW
A to je ještě pořád ten lepší případ.
Horší případ je ten, kdy tu zálohu vůbec nepostavíme, protože na co bychom potřebovali 3000 MW - viz kampaň proti PPE Mochov, která před pár lety proběhla v Čelákovicích a okolí... [angry]

A kdybychom to vzali jóóó podrobněji, tak zjistíme, že na těch 1000 MW OZE potřebujeme 1000 MW zálohy v uhlí nebo jádru a 500 MW rychlé zálohy v pumpě nebo plynu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Sobota, 05. listopadu 2022 - 10:04:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8962
Registrován: 3-2007
pilot.pirx:
"Ale protože (zatím) nehodlají lidem přiznat, že přístup "stabilní dodávky elektřiny" a melounovitý přístup k energetice se vylučují,"
Tady dneska běží nějaký festival falešných dilemat? Jestli jste si nevšiml, tak podíl OZE na mixu výroby roste a dodávky jsou i nadále stabilní. Tento princip nikdo neeliminuje, ani nic nemusí "lidem přiznat" (mimochodem, všímáte si podobnost vašeho vyjadřování s Vrábelem a spol.?), naopak velké bateriové zdroje ho pomáhají udržet. Takže smysl vašich výhrad vlastně nechápu.

nowas2:
"Pak je takové "mrzeníčko" pročpak je elektrika ze závěrné plynovky tak drahá."
V jakémkolv oboru platí, že překračování běžných kapacit je drahé (počínaje noční směnou ve fabrice), proto existuje ekonomický tlak na otupení špiček. V energetice to drahé začíná být od okamžiku, kdy nemáte snadno využitelné vodní zdroje - což platí s OZE i bez nich.
Další věc je, že závěrná plynovka je sice drahý zdroj (díky relativně nižší utilizaci technologie a drahému palivu), ale zase docela zlevňují výrobní náklady na OZE. Celkově to tak může vyjít i v tomto nastavení levněji a zcela určitě to bude s celkově nižšími emisemi CO2.

Což je taknějak cíl zásahů do energeitckého mixu, který strejcové na k-repu vždy z úvah vynechají a pak jim to celé přijde jako snůška blbostí a neřešitelných technologických výzev.
Sobota, 05. listopadu 2022 - 10:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 1-2006
Jestli jste si nevšiml, tak podíl OZE na mixu výroby roste a dodávky jsou i nadále stabilní.

Patrně jste si nevšiml, že zajištění stability dodávek energie při OZE nespočívá v souběžných dodávkách z OZE a záložních zdrojů (což by se projevovalo ve vámi citovaném podílu zprůměrovaném v čase), nýbrž v nutnosti mít tyto záložní zdroje a držet je v provozní pohotovosti, aby za OZE byly schopny kdykoli a okamžitě zaskočit (což se v podílu výroby projeví pouze v čase, kdy ty OZE zrovna vypadnou) - což k vašemu překvapení vůbec nesouvisí s denními špičkami a sedly spotřeby (neboli i celý váš druhý odstavec je "o voze a o koze").
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pikehead
Sobota, 05. listopadu 2022 - 10:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8965
Registrován: 3-2007
HB: Ono to bylo spíš o překračování bežných kapacit než o denních špičkách. Ano, odběrové špičky můžete lépe předvídat a zatopit si na ně do foroty uhelku.

Doby náběhu plynových zdrojů se se dnes blíží k deseti minutám, s perspektivou většího zapojení bateriových zdrojů máte flexibilitu ještě větší.

Další věc je, že výpadky výkonu OZE se tady prezentují jako naprosto nečekané a okamžité výpadky stovek megawattů vycházející ze "selskorozumovém" roztažení vlastností FVE nebo větrníku na vlastní garáži na celý systém. Reálně můžete vzhledem ke geografické distribuci OZE zdrojů predikovat agregovaný OZE systém a očekávaný výkon se dá s rozumnou jistotou odhadnout i v řádu hodin předem.

Samozřejmě to neznamená, že základem energetického mixu nebude úplně něco jiného (a to nazeleno natřené jádro) s podílem mnohem větším než dnes. Což je základ systému založený na "tradiční energetice", po které se tu volá. S OZE se pak dá hrát o jednotlivá procenta mixu podle technologických a ekonomických možností (jestli to má šanci vylézt z 25% třeba na 40%, těžko říct).
Sobota, 05. listopadu 2022 - 11:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27618
Registrován: 5-2002
Pike: Samozřejmě to neznamená, že základem energetického mixu nebude úplně něco jiného (a to nazeleno natřené jádro) s podílem mnohem větším než dnes.
Jádro v diskutované souvislosti není nazeleno natřené, ale normálně zelené.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Sobota, 05. listopadu 2022 - 13:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8966
Registrován: 3-2007
Tak jest.
Sobota, 05. listopadu 2022 - 17:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 497
Registrován: 2-2018
Pikehead:
"pilot.pirx:
"Ale protože (zatím) nehodlají lidem přiznat, že přístup "stabilní dodávky elektřiny" a melounovitý přístup k energetice se vylučují,"Tady dneska běží nějaký festival falešných dilemat? Jestli jste si nevšiml, tak podíl OZE na mixu výroby roste a dodávky jsou i nadále stabilní. Tento princip nikdo neeliminuje, ani nic nemusí "lidem přiznat" (mimochodem, všímáte si podobnost vašeho vyjadřování s Vrábelem a spol.?), naopak velké bateriové zdroje ho pomáhají udržet. Takže smysl vašich výhrad vlastně nechápu.
"

Jelikož netuším, kdo to je "Vrábel", nemohu sloužit tím, že bych vám potvrdil, zda se vyjadřuji tak či onak. Nicméně asi nelze očekávat, že (i při bohatosti českého jazyka) by se 10 mil. obyvatel dokázalo vyjadřovat unikátně. Ale chápu, že "demokraté" vaší generace uznávají právo každého na názor - pokud je to ten jediný správný. Nu, my starší pamatujeme...

Na zbytek odpověděli další pisatelé. Horká záloha opravdu není opravdu o špičkách.
Náběh plynovky do deseti minut? K smíchu. Dlouhé Stráně jsou konstruovány ke startu z 0 na 325 MW do 120 s. Ale to je ta klasická energetika (ona není tak klasická, je to koncept ze šedesátých let, před tím se z objektivních důvodů budovaly menší zdroje, často více méně ostrovního charakteru.). Ale je pravda, že vítr nepřestane foukat obvykle najednou, ale utichá pozvolna.
A baterie? No, když myslíte, že jejich výroba a následná likvidace/recyklace je ekologická...ale chápu, melouni nevidí dál než na vlastní dvorek, i když žvaní o "záchraně planety". [sad]
Sobota, 05. listopadu 2022 - 19:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 825
Registrován: 10-2020
Hajnej - na těch 1000 MW OZE potřebujeme 1000 MW zálohy v uhlí nebo jádru a 500 MW rychlé zálohy

souhlas, proto pro spotřebu 1000 MW musíme mít tolik v OZE a navíc 150% tu zálohu. Takže postavit dvaapůlnásobné kapacity než stačily dosud .....a ta cena za ně pak tomu dá tu poslední ránu....říkávalo se: "a poslední zhasne...".
Mezi Břec a Vídní je možná 200 vrtulí, jel jsem tam v září a odpočívaly všechny...nevím kolik mají solárů, zda ty líné vrtule nahradily....za pár dní u Lince jsem koukal, jak kouř z tamních železáren šel krásně rovně nahoru do nebe.....takže vrtule byly stále aus....jako ty solary v noci... ..a na severu u moře letos vrtule taky dost odpočívaly.
Podobně to vypadá i v Rakousku .....
Pikehead
Sobota, 05. listopadu 2022 - 20:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8970
Registrován: 3-2007
pilot.pirx:
"Nicméně asi nelze očekávat, že (i při bohatosti českého jazyka) by se 10 mil. obyvatel dokázalo vyjadřovat unikátně."
To jistě ne, ale linie, že se něco "lidem" zatajuje, není úplně náhodný a v jistých kruzích oblíbený motiv.
pilot.pirx:
"Nu, my starší pamatujeme..."
Ano, tak k "zatajování" přidáme ještě "umlčování nepohodlných názorů" a přihořívá ještě více, že?

Jak můžu reálně já (=neznámý člověk na internetovém fóru) omezovat svobodu projevu způsobem, kterým ji omezoval totalitní režim (fízlama, cenzurou, kádrovými posudky...)? Jak vidíte, můžete sem psát co chcete, ale možná si pletete právo na svobodu projevu s povinností ostatních brát to vážně.
pilot.pirx:
"Náběh plynovky do deseti minut? K smíchu."
O deseti minutách psali někde na netu jako chtěný vývojový cíl, ale půlhodina existuje i reálně. Pointa je v tom, že při současném objemu OZE se to dá uregulovat i s těmito dobami.
pilot.pirx:
"A baterie? No, když myslíte, že jejich výroba a následná likvidace/recyklace je ekologická..."
Baterkám vůbec nerozumím (a předpokládám, že na tom jste stejně s výjimkou různých výkřiků vyčtených z internetu), ale v tomto vlákně se hovořilo o druhém životě trakčních baterií ve stacionárním použití.
Taky se chemie baterek poměrně dost vyvíjí a třeba to přestane být taková recyklační noční můra. Jediné co bych doporučoval je nedívat se na to tak staticky - podívejte se jaké posuny jsou v aplikovaných disciplínách možné.
pilot.pirx:
"ale chápu, melouni nevidí dál než na vlastní dvorek, i když žvaní o "záchraně planety". [sad]"
To nevím jak to vidí melouni - já na vlastním dvorku zažil několik neuvěřitelně suchých a horkých let a namísto smrkového lesa máme polom kombinovaný s tankodromem. Takže zlehčovat OZE na základě zredukovaných či absurdních argumentů mi přijde jako lehce nevhodné.
Neděle, 06. listopadu 2022 - 00:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 10-2020
Pikehead – po celém světě čudí ve dne v noci mnoho sopek....každá možná jako několik uhelných elektráren (?) ....co proti tomuto znečišťování ovzduší už vykonali ekoteroristé?
Pikehead
Neděle, 06. listopadu 2022 - 08:16:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8971
Registrován: 3-2007
Nebojte se, od vás osobně nikdo nic nechce a nečeká - dožijte v klidu, topte si v kamínkách oříškem, posílejte si řetězové dopisy a kopírujte svoje nesouvisející obrázky a výstřižky na k-rep.
Neděle, 06. listopadu 2022 - 08:19:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14471
Registrován: 4-2003
Pikehead:Baterkám vůbec nerozumím (a předpokládám, že na tom jste stejně s výjimkou různých výkřiků vyčtených z internetu), ale v tomto vlákně se hovořilo o druhém životě trakčních baterií ve stacionárním použití.

Tak z toho, že bateriím nerozumíš, hlavně také vycházej. Protože jediné skutečně použitelné velkokapacitní baterie jsou přečerpávací vodní elektrárny. Osobně bych byl rád, kdy by jich u nejen nás bylo více a část se jich dala využívat v podstatě jako požírače nadbytečného výkonu solárních a větrných elektráren.
Neděle, 06. listopadu 2022 - 08:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2678
Registrován: 1-2006
Protože jediné skutečně použitelné velkokapacitní baterie jsou přečerpávací vodní elektrárny.

stačila by jedna pořádná hráz nad Hřenskem a celá Evropa by měla vystaráno [wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 06. listopadu 2022 - 08:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27620
Registrován: 5-2002
Pike: já na vlastním dvorku zažil několik neuvěřitelně suchých a horkých let a namísto smrkového lesa máme polom kombinovaný s tankodromem
Tady by bylo poctivé říci si, nakolik se na tom podílí ta suchá horká léta a nakolik to, že někdo původní nesmrkový porost nahradil tím smrkovým, aby mu tam rychle rostlo nový dříví.
Sice jsem se letos na houby mockrát nedostal, ale nevšiml jsem si, že by nějaká kalamitní těžba probíhala i v dubinách. [nene]

Takže zlehčovat OZE na základě zredukovaných či absurdních argumentů mi přijde jako lehce nevhodné.
Mně zas přijde nevhodné je týmiž metodami masivně protlačovat.

HB: stačila by jedna pořádná hráz nad Hřenskem a celá Evropa by měla vystaráno
No, ještě bys musel zatopit půl Saska, abys měl i dolní nádrž. Pumpa fakt není jen o tý horní...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 06. listopadu 2022 - 11:08:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 1-2006
druhá hráz se vejde nad Střekovem [wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pezos
Neděle, 06. listopadu 2022 - 11:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 4-2014
Pikehead:
"namísto smrkového lesa máme polom kombinovaný s tankodromem"
Změna za tisku: "smrkového lesa" opravte na "smrkové plantáže na dřevo".
Hajnej:
"Sice jsem se letos na houby mockrát nedostal, ale nevšiml jsem si, že by nějaká kalamitní těžba probíhala i v dubinách. [nene]"
Asi tak, jedno z mých oblíbených míst v podhůří Beskyd se za pár let z "bučiny sousedící se smrkovou plantáží" stalo "bučinou sousedící s porosty třtiny křovištní".
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Neděle, 06. listopadu 2022 - 13:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 1-2014
PH : "}Tady dneska běží nějaký festival falešných dilemat? Jestli jste si nevšiml, tak podíl OZE na mixu výroby roste a dodávky jsou i nadále stabilní.

vs : https://oenergetice.cz/nemecko/stabilizace-prenosove-soustavy-nem ecko-vloni-stala-23-miliardy-eur-nejvice-historii

a Švajčiari su z tej stability celý bez seba [crazy] :





"Celkově to tak může vyjít i v tomto nastavení levněji a zcela určitě to bude s celkově nižšími emisemi CO2."

jasnéééééé
po 20 rokoch budovania zelenších zajtrajškov,premrhaní nejakého biliona eúr,zadky nám momentálne zachraňuju stare uhelky a ceny elektriny lámu rekordy [ko] nemáte nejak to levne nastavenie blbo ?[ko]

"O deseti minutách psali někde na netu",vůbec nerozumím (a předpokládám,dost vyvíjí a třeba to přestane být
...ďakujeme za krásnu sondu do mentálnej výbavy zelenofialoveho aktivistu [ko] už len Miloušovo Jakešovo "je třeba" a máme to na komplet [crazy]

Takže zlehčovat OZE na základě zredukovaných či absurdních argumentů mi přijde jako lehce nevhodné.

mne príde MAXIMÁLNE nevhodné,že skupina absolventov humanitných štúdií(teda ľudí stojacich absolutne mimo jak technický obor,tak i trh) začne diktovať čo sa má robiť a ako sa to má robiť.Zcela zaslepene,fanaticky a často aj kontraproduktívne...

Bram "Tak z toho, že bateriím nerozumíš, hlavně také vycházej." [ok]
Neděle, 06. listopadu 2022 - 14:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/WfyUdNrO4qg

Co se kde na trati hnulo.

PeHy
mot
Neděle, 06. listopadu 2022 - 15:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3898
Registrován: 7-2017
To nevím jak to vidí melouni - já na vlastním dvorku zažil několik neuvěřitelně suchých a horkých let a namísto smrkového lesa máme polom kombinovaný s tankodromem. Takže zlehčovat OZE na základě zredukovaných či absurdních argumentů mi přijde jako lehce nevhodné.
Perfektní situace nechat si ten dvorek zrekultivovat a vysázet si tam soláry a větrníky.
Jo, "zemský ráj to na pohled" [biggrin]
Neděle, 06. listopadu 2022 - 16:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6317
Registrován: 6-2016
Trocha té fotovoltaické reality.

Neděle, 06. listopadu 2022 - 20:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 498
Registrován: 2-2018
Pike: Baterkám vůbec nerozumím (a předpokládám, že na tom jste stejně s výjimkou různých výkřiků vyčtených z internetu),

Předpokládat můžete. co chcete. Problém je v tom, že děláte závěry nikoliv ze znalosti věci, ale ze svých předpokladů. Já zase předpokládám, že jste absolvent VŠ v devadesátkách.
Tak asi takhle - SPŠ jaderné techniky (ano, to existovalo) a MFF UK. Asi 15 let v energetice, v době dokončování a spouštění ETE. Že většinu života dělám něco jiného neznamená, že jsem všechno zapomněl a že nejsem schopen si najít relevantní zdroje. Víte, na rozdíl od ekonomických a jiných zákonů ty přírodní prostě platí, i kdyby se v Bruseli stavěli na hlavu a odstrkovali ušima.
Ale to absolventům žižkovského gymplu nebo kulturněantropologických studií nelze vysvětlit, protože na to prostě mentálně nemají. A věřte, že vím, o čem mluvím.
Neděle, 06. listopadu 2022 - 21:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 10-2018
M_g:
"Prag: Je zajímavý, že o repasi trakčních baterií elektromobilů do bateriových několikamegawattových úložišť uvažují i firmy zabývající se výrobou elektroaut."
A zase je otázka, jestli opravdu seriozně "uvažují" nebo jen vydali politický prohlášení aby se baterek uživatelé nebáli. To se testuje ještě obtížněji než jednotlivé články, ale imho ta mega úložiště pojedou na docela jiné technologii, pokud je někdo pojme seriozně jako Čína. Aby tam pobíhali furt technici a klemovali to jak analogový telefonní ústředně asi neprojde testem feasibility.
https://www.pv-magazine.com/2022/09/29/china-connects-worlds-larg est-redox-flow-battery-system-to-grid/
Jistě, altuální stav článků se dá vytřídit. Stav po dalšim měsíci používání se dá maximálně nepřesně predikovat .. pokud odchází 20% článků, je velmi pravděpodobný že dalších 20% se taky brzo vydá na pochod.
Neděle, 06. listopadu 2022 - 21:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 501
Registrován: 10-2018
A ke stabilitě OZE šel dneska zrovna pěknej graf.
Neděle, 06. listopadu 2022 - 23:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27629
Registrován: 5-2002
Prag: imho ta mega úložiště pojedou na docela jiné technologii
No ona hlavně pojedou na několikahodinovejch nabíjecích/vybíjecích proudech a ne na jejich několikanásobcích, protože do stabilního baráku jich můžu snáz narvat, kolik potřebuju...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
mot
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 00:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3899
Registrován: 7-2017
Baterky kam se podíváš...
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 11:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8337
Registrován: 9-2011
HB: stačila by jedna pořádná hráz nad Hřenskem a celá Evropa by měla vystaráno
Hoodec dam? [wink]
Má to jednu chybu: průměrný výkon je dán průtokem Labe v Hřensku (průměr 185 m3/s) a rozdílem hladin (myslím, že Zdeněk chtěl mít hladinu někde kolem 600 m.n.m, aby z kotlinky čouhaly nad hladinu aspoň kopce). Špičkový výkon je pak daný tím, že dvakrát denně propláchnout Drážďany by asi nebylo z němeké strany přijímáno moc pozitivně... [proud]

druhá hráz se vejde nad Střekovem
Čímž hřenskému stupni snížíš rozdíl hladin na pár metrů.
Ledaže by za střekovským stupněm byla "zadní" hráz hřenského stupně a do těch 600 m.n.m. by se to zase pumpovalo [biggrin]
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 11:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12148
Registrován: 5-2002
Hoodec Dam měla mít hladinu ve výši cca 420 m.n.m (pamatuji si to proto, že v Sokolově z prvního patra našeho paneláku bych mohl skákat přímo do vody :-).

A kdyby to bylo Hřensko a Střekov, tak je prakticky nezajímavé, kolik odteče do Drážďan, když řešíme "akumulačku" [biggrin]

Po přestěhování ku Praze bych ale hráz potřeboval o trošku snížit na 380 m.n.m [uhoh]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 11:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4029
Registrován: 3-2010
Ta hráz u Hřenska by vyřešila jedině to, že by v Českém Švýcarsku už nikdy nehořelo, když by bylo pod vodou[lol]
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 12:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27633
Registrován: 5-2002
AL: myslím, že Zdeněk chtěl mít hladinu někde kolem 600 m.n.m, aby z kotlinky čouhaly nad hladinu aspoň kopce
Ono se už moc nepamatuje, že to začalo tím, že mě v době masových protestů proti JETE "zaujal" (čti: nasral) jakýsi mladý nadšený ekolog, který s planoucím zrakem tvrdil, že kdyby se znovu postavily všechny dříve zrušené malé vodní elektrárny, vydalo by to na jeden blok Temelína.
Na první pohled to vypadalo důvěryhodně, protože se jich zrušilo strašně moc a nikdo neměl po ruce konkrétní zrušené výkony, aby mu to mohl vyvrátit. I udělal jsem dvě úvahy, a sice že 1) několik elektráren v kaskádě na společném průtoku vyrobí tolik, co jedna na součtovém spádu, a 2) že dvě elektrárny nad soutokem při stejném spádu vyrobí tolik, co jedna se stejným spádem na součtovém průtoku. Postupnou aplikací obou úvah jsem došel k tomu, že sebevětší počet malých vodní elektráren nemůže vyrobit víc, než jedna velká na finálním odtoku.
A tehdy jsem ze Zdeňka jakožto vodaře ptal na průměrnej průtok Labe, abych se dobral toho, že na 1000 MW bych v tom profilu potřeboval skoro 700 metrů spádu, takže by vzniklo České jezero, kde by Milešovka vypadala podobně jako Myší zámek na Mácháči - a tedy že onen aktivista s planoucím zrakem plácal do televize úplné píčoviny (ale protože byl tzv. nezávislej, tak mu lidi tleskali).
Protože by ale voda vzdutá na bratru 800 metrů nad mořem odtékala kromě Hřenska i nejedním jiným sedlem, pustil se do toho Zdeněk po vodařsku a hledal hladinu, která by už tímhle neduhem netrpěla. A tak tedy vznikl Hoodec Dam a všechny ty krásné ptákoviny okolo toho...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 12:46:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4032
Registrován: 3-2010
Co je prosím Hoodec Dam? Hoover , to bych věděl. Děkuji za poučení.
Mladějov
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 12:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18582
Registrován: 3-2007
To byla taková intelektuální legrace jednoho pána, co se živí projektováním kanalizací, tedy představa přehrady z půlky republiky.
No a protože se jmenuje Hudec a anglicky se přehrada řekne Dam, tak tedy Hoodec Dam [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 13:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 11-2021
H: k tomu se přemostí- lionky se běžně skládají z malých článků s proudy řádově v desítkách ampér a pak misto balančního odporu připojíš balanční mosfet,kterej při nabíjení slouží jako odpor a když už je článek totálně v háji,tak jako klema s odporem řádově nižším, než měl čerstvý článek. Eutanázie článku se sníženou kapacitou začne, když jeho opatrné vykrácení vyvine míň tepla než nabíjení a balancování. Akorátže celá tahle sranda ztrácí smysl, když je baterka rozebírací a ty slabší kusy se dají udat do těch stabilních úložišť. Ale cesta, jak jednou smontovanou baterku vyždímat do mrtě, to je.
Těch zrušenejch MVE jsou mraky, akorát je problém, že kdyby se obnovily,nebude pro ně dost vody. Třeba pro peltonku na velkým Štolpichu v Hejnicích to měli změřený, že by se bývalo nevyplatilo ji z toho betonu dolovat ven už v polovině devadesátek.

Prag: musíš rozlišovat degradaci (úbytek kapacity, růst vnitřního odporu) a katastrofální poruchy. Na baterku s poloviční kapacitou a dvojnásobným odporem sice auto nebude trhat asfalt jako za čerstva, ale pojede.
Pokud těch 20 % jsou 'pondělní' kousky ze špatně naložený šichty, tak závěr, že se dalších 20 % vydá na pochod, je chybný.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 13:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4033
Registrován: 3-2010
Děkuji za poučení, Hudce neznám.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 15:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27636
Registrován: 5-2002
p.gp: lionky se běžně skládají z malých článků s proudy řádově v desítkách ampér
Ty naše trakční mají stovky ampér, to už by byl moc velkej MOSFET...

JxL: Hudce neznám
Ani jako pachatele Atlasu drah ČR...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 16:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4068
Registrován: 2-2004
Mě fascinuje, jak hlupáčci typu Pikeheada brání své představy o světě ještě v okamžiku probíhajícího průseru. Lidé se nemění ...
30 let svobody 1989 - 2019
Pikehead
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 16:37:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8974
Registrován: 3-2007
Desiro:
"Mě fascinuje, jak hlupáčci typu Pikeheada brání své představy o světě ještě v okamžiku probíhajícího průseru. Lidé se nemění ..."
Průser je spíš že se do diskuse zapojují jedinci, kteří nevědí co by řekli, tak aspoň obecně plácají. I ruský trol sem dal aspoň obrázky - snažte se.
Desiro
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 16:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4069
Registrován: 2-2004
Tohle označování spoluobčanů s jiným názorem, na rozdíl od vás reálným, za ruské troly vás jednou bude mrzet. Pak si vás vychutnám ještě víc.
30 let svobody 1989 - 2019
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 16:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 11-2021
H: ano, ovšem umístění 'pod podlahou' u auta znamená, že už se tam nikdo nikdy nepodívá, kdežto na dráze není problém odtamtud baterku tahat každou sezónu, někdy i dvakrát. Proto je taky u aut snaha,aby si se svojí skomírající baterií poradila sama, aniž by si toho v AutoBildu všimli.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 19:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 10-2018
Aleš_Liesk.:
"Ledaže by za střekovským stupněm byla "zadní" hráz hřenského stupně a do těch 600 m.n.m. by se to zase pumpovalo [biggrin]"

To vůbec neni špatnej koncept. Zašpuntuješ jen z obou stran kus vhodnýho kaňonu, čerpat se bude nahoře a generovat se může na obou hrázích. Akorát ti nikdy nesmí dojít elektrika na to čerpání. Nebo tam ještě musí být pro sicher obtokovej tunel.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 20:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 1-2014
Průser je spíš že se do diskuse zapojují jedinci, kteří nevědí co by řekli, tak aspoň obecně plácají.

Nooooo....toľko sebakritiky by som od Vás nečakal [happy]


" I ruský trol sem dal aspoň obrázky"

škoda že ste sa nezmohli na nejakú normálnu odpoveď [crazy] radšej by som si prečítal hoci opačný názor (rozumný,vyargumentovany), ako ukážku Vašej mentálnej impotencie
[ko]
Úterý, 08. listopadu 2022 - 00:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27640
Registrován: 5-2002
Prag: Nebo tam ještě musí být pro sicher obtokovej tunel.
Ten se dá postavit krásně na suchu ještě před naplněním "horní" nádrže. [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 08. listopadu 2022 - 12:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5167
Registrován: 9-2003
Já už se těším na to, jak si bude ruský troll Desiro někoho vychutnávat [rofl].
NOBLE BRICKS
Úterý, 08. listopadu 2022 - 14:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12664
Registrován: 4-2003
'pod podlahou' u auta znamená, že už se tam nikdo nikdy nepodívá.

Sundají se krycí plasty a ta baterie se normálně svěsí, je to po mechanické stránce řádově jednodušší než třeba z auta demontovat spalovací motor či převodovku.

označování spoluobčanů s jiným názorem, na rozdíl od vás reálným, za ruské troly vás jednou bude mrzet.

Až sem přijde hrdinná CA, tak budete kopat zákopy.[biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 08. listopadu 2022 - 15:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 3-2010
Jo, kupujte ty elektronesmysly. Kamarád , ekologický fanatik, si loni koupil Enyaq. Hezké autíčko. Dal za něj skoro milion a půl, a když jsme jeli na dovču do Chorvatska, už za Vídní mu skoro došla šťáva. Já jsem se svým naftovým koďoušem dojel těch 1050 kiláků skoro o deset hodin dřív.
Mladějov
Úterý, 08. listopadu 2022 - 15:21:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18587
Registrován: 3-2007
Tak je snad každého věc, za co dává svoje peníze?
Někdo staví a vylepšuje barák, druhý má rád zajímavá netuctová auta, třetí cestuje, čtvrtý leze po horách, pátý (pátá) utrácí za hadry, další za ženský..

Kdyby měli všichni Kodiaka a jezdili do Chorvatska, tak by na světě byla strašná nuda [wink][lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 08. listopadu 2022 - 15:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4047
Registrován: 3-2010
Mlad Já snad nikomu neupírám právo, aby si koupil, co chce nebo dělal , co chce? Jen si radši koupím řeTězovku na benzin než tu s akumulátorem a nebudu muset každou čtvrthodinu nabíjet. Je problém to pochopit?
Mladějov
Úterý, 08. listopadu 2022 - 15:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18588
Registrován: 3-2007
Neupíráte právo, ale je to pro vás blbec [biggrin]

Jinak na bateriové nářadí máme názor stejný - mně to nesmí do baráku, resp. to prostě cíleně nekupuju.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 08. listopadu 2022 - 15:44:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4048
Registrován: 3-2010
Mlad Kamarád určitě není pro mě blbec, je elektro ing a ještě má něco za jménem, který pracoval do penze na vývoji automobilů ve Škodovce, jen má poněkud odlišné názory. Blbec je u mě ten, kdo takto tituluje ostatní, aniž by je znal. Kapišto?
Mladějov
Úterý, 08. listopadu 2022 - 16:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18589
Registrován: 3-2007
No, do blbců tady lidem nejvíc nadávate právě vy - to jste si doteďka fakt nevšim?
A "kapišto?" je pěkně arogantní výraz - to si nechte na svého nadřízeného, nebo třeba lékaře - budete koukat, jak se bude tvářit.

Že furt musíte být takový konfliktní hulvát a to i když s váma někdo souhlasí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 08. listopadu 2022 - 16:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4049
Registrován: 3-2010
Mladějov, pokud jsem si stačil všimnout, slovo "blbec" jsi tady první použil ty. Asi ti straší v palici, chudinko. Možná bys se měl léčit.
Mladějov
Úterý, 08. listopadu 2022 - 16:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18590
Registrován: 3-2007
A jéje, pán zas neumí číst a už zase nadává.
S váma se fakt nedá bavit, vy jste koukám vážně akorát arogantní primitiv, co mi to zase potřebuje nandat, co? A Lieskovskému a Hajnýmu..

Léčit se můžu, ovšem vy to máte horší - na blbost léky nejsou [lol]
Úterý, 08. listopadu 2022 - 17:06:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27644
Registrován: 5-2002
JxL: Dal za něj skoro milion a půl, a když jsme jeli na dovču do Chorvatska, už za Vídní mu skoro došla šťáva. Já jsem se svým naftovým koďoušem dojel těch 1050 kiláků skoro o deset hodin dřív.
Pokud s tím dvěstěkrát za rok jede z domu do práce a zpět a šťáva mu přitom nedojde, tak ten Enyaq plní svůj účel a není co řešit...

Já jsem se svým naftovým koďoušem dojel těch 1050 kiláků skoro o deset hodin dřív.
A pak jsi padnul a chrněl, zatímco on dojel odpočatej...?

Jen si radši koupím řetězovku na benzin než tu s akumulátorem a nebudu muset každou čtvrthodinu nabíjet.
To já mám řetězovku na 230 V a nemusím ji nabíjet taky... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 08. listopadu 2022 - 17:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4050
Registrován: 3-2010
Mladějov,udělej mi laskavost a už na mě nereaguj. Tvůj IQ na to nestačí.Děkuji.
Mladějov
Úterý, 08. listopadu 2022 - 17:10:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18592
Registrován: 3-2007
>Tvůj IQ na to nestačí.

[lol][lol][lol][lol]
Úterý, 08. listopadu 2022 - 17:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4051
Registrován: 3-2010
Hajnej, když dojedu do Chorvatska, kam jezdím ke kamarádovi třikrát za rok, chrnět nemusím. Možná je to díky tréninku za těch 43 roků nočních jako strojvedoucí. No a myslíš, že kámoš byl odpočatý, když každých 300 kiláků nabíjel a čuměl na parkovišti? Jinak, k té pile ti blahopřeji, mám také jednu.V lese ale poněkud nepraktické.Kolik kiláků máš dlouhou prodlužovačku ?