Diskuse » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 30. 10. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Ostatní země do 30. 10. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 02. října 2022 - 10:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 4-2011
Druhý díl začíná ve městě Montpellier, který mi přišel jako docela obyčejné jihoevropské přímořské město. Centrum je fajn, ale nijak neuchvátí. Zajímavější pro mě byla novodobá tvář města, nachází se v něm totiž mnoho moderních domů, dle mého názoru kvalitně architektonicky navržených. Ve městě je středně velká tramvajová síť, ovšem tramvaje jsou velmi pomalé.

Jeden den jsem chtěl strávit výletem na otočku do Toulouse- tedy ráno jsem na nádraží Montpellier Saint-Roch sedl do osobáku směr Narbonne, kde měl být přestup na osobák do Toulouse. Nádraží Montpellier Saint-Roch se nachází v centru a má poměrně pěknou halu umístěnou nad zemí, nicméně nástupiště připomínají nástupiště stanic metra v New Yorku [happy] Po příjezdu do Narbonne jsem zjistil, že osobáky do Toulouse jsou dnes odřeknuté… Připlácet za jízdenku do IC/TGV se mi nechtělo, takže po jistém přemýšlení, studování a opakované kontrole aktuálních jízdních řádů v právě stažené SNCF aplikaci jsem vymyslel náhradní plán- návštěvu města Perpignan a projetí části tratě s pravidelným provozem vedoucí z Perpignanu do Pyrenejí. Výhledy cestou byly hezké, nicméně na konečné Villefranche - Vernet-les-Bains v údolí mezi horami jsem strávil jen krátkou chvíli, protože vlak zpět do Perpignanu jel asi za 20 minut a příští za 6 hodin.

Tím se dostávám k faktu, že ve Francii jsem neobjevil nic, co by připomínalo taktový jízdní řád. Ten francouzský připomíná polský s vyškrtanou třetinou spojů. Vlaky byly obecně spíš prázdné, v mnoha ohledech bylo vidět, že Francouzi zkrátka nejsou zrovna národ vláčkařů a železnice (mimo VRT) nikoho příliš nezajímají. Za celou dovolenou jsem viděl pouhá dvě „železniční staveniště“, přičemž v obou případech se jednalo o rekonstrukci nádražní budovy/nástupišť. Tedy nic jako budování koridoru, ačkoli tratě by to většinou potřebovaly. Vlastně celkově jsem ve Francii viděl velmi málo stavenišť, což dost kontrastuje třeba s Německem, kde je stavební jeřáb vidět v každé druhé vesnici.

Město Perpignan bylo příjemné, s úzkými uličkami, barevnými domy a španělskými restauracemi; trochu mi připomínalo Portugalsko.

O několik dní později mě čekal přesun do města Grenoble, který byl opět realizován pomocí osobních vlaků TER, a to s přestupy v Arles a ve Valence. Všechny jízdy proběhly po konvenčních tratích a v čas, nejzajímavější byla jízda z Arles do Valence, protože na spoj byla nasazena souprava složená z klasických vozů z konce sedmdesátých let. Za pozornost stála jízda v poměrně těsné blízkosti jaderné elektrárny Cruas. Po přibližně 4,5 hodinách od opuštění Montpellier jsme dosáhli cílového Grenoble.



Neděle, 02. října 2022 - 16:24:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3538
Registrován: 8-2009
Tedy nic jako budování koridoru, ačkoli tratě by to většinou potřebovaly Samozřejmě nevím, nakolik máš projetou francouzskou síť ale o rychlostech které mají na hlavních tranzitních tratích se nám může většinou jenom zdát (stačí se podívat na Open railway map) a teda i já už jsem se svezl běžným osobákem po konvenční trati rychlostí 200 km/h, takže tu stavební činnost mají do značné míry už za sebou. Faktem je, že ve stanicích kromě průjezdných kolejí je zpravidla 30. No a jízdní řády taky nejsou nic moc, ale kolem větších aglomerací to funguje slušně i v taktu.[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pikehead
Neděle, 02. října 2022 - 19:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8929
Registrován: 3-2007
Python: Z Perpignanu jste měl vzít žlutej vlak do Latour-de-Carol, to je šotojízda + nahoře jsou Pyreneje. A nemusí se tím jet ani zpátky, na druhém konci to má normální vlak do Toulouse.
Neděle, 02. října 2022 - 20:55:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 10-2020
Pikehead - jó perpiňó....to je hezká dráha, ráno tam přijížděl IC z Pariža. Bc bylo za 17 E, slušně jsem vlezl do kupé a pozdravil "bonžúr", a jedna z cestujích mne opravila "bonsoááárrr", tak jsem jí odpověděl "sí, sí, siňóra, bonaséra"...

ještě se tam jezdí v uhlákách? Nebo to už Uhnije zakázala? Z La Tour se dalo jet i do Barny...a podle vody zpátky do Cerberu


Neděle, 02. října 2022 - 22:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 9-2015
@csik
Bonaséra je rumunsky .. nebo rumunsky i španělsky?
Neděle, 02. října 2022 - 22:46:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 9-2015
@Pikehead
Díky za tip. Zrovna jsem v Port-Bou. Ale už to nestihnu, nezbyl by čas na Švýcarsko. Byl jsem jen náhradní autobusovou dopravou z Carcassonne v Quillanu, spíš britské komunitě než autentické Francii. Kvůli té volbě (snad ne úplně špatné) jsem bohužel nedojel o stanici za Carcassonne. Jsou tam (snad, podle mého odhadu z mapy), hezké koupací pískovny. Býval tam jakýsi internační tábor snad pro Španěly, snad z doby, kdy se u Madridu bojovalo za Prahu (jako nyní u Limanu). Musím si o tom později něco přečíst. Ta stanice má zajímavé jméno: jmenuje se Bram.
Neděle, 02. října 2022 - 23:21:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 9-2015
@Python
Ke Tvému hodnocení zaplnění francouzských železnic bych jen chtěl poznamenat, že všechny vlaky regionálky jsou naopak nechutně narvané. Je vidět, že slušný hodinový, ne-li 30 min takt by se snadno uživil. I když jiná možnost je přestat řadit absurdně krátké soupravy. Zatím ještě vždy sedíme, ale bývá to na hraně, a při stísněnosti prostor ve francouzských vagónech - nic moc. Jak to vypadalo v létě v turistické sezóně se bojím odhadovat. Tipoval bych lidi, zanechané na nástupištích.
S těmi odřeknutými vlaky jsi mě docela znepokojil - snad pojedeme i zpátky. Ale nepřekvapilo by mě to - i na Francii, i na Španělsku, vidím, že to jsou země rozvratu. Dnes Španělé z poslední francouzské stanice do Port-Bou - kam se hrabe Balkán: Pokyn hodného francouzského průvodčího: Kam jedete? Přestupujte rychle, na první nástupiště. Na prvním nástupišti daleko vepředu zájemci o cestu občas neúspěšně mačkají tlačítka na dveřích. Jdu dopředu, protože se obávám, že fíra zapomněl dveře odblokovat, a když je to v zatáčce, mohl by na čas odjet. Z hradla ale na mě služba něco haleká, že podle vlaku nemám dál chodit. Po návratu ke krajnímu vagónu zjišťuji důvod. Vylezla z něj průvodčí: Train is broken. Go to the hall and ask at information about your connection. Dav se stěhuje do haly. Jakýsi Angličan táhne kufr a mumlá něco o konci Evropy (nevím, zda časově nebo zeměpisně, asi obojí). V hale už jsou pokladny nebo informace zavřené - vlak přece už "odjel", takže je čas zmizet na oběd. Příští vlak do Port Bou (1 km tunelem, na další spojení do Barcelony) jede za 4 hodiny. Situaci vylepšuje černoch, který začne kontrolovat lidí v hale, zda mají lístky a nepobývají v hale neoprávněně. Podle hesla "voják se stará, voják má" běhám po nástupištích, jestli někde nepřistavili, bez jakékoli publicity na odjezdové tabuli nebo v rozhlase, náhradní soupravu. A skutečně, podezřelý vlak zastavuje u sousedního nástupiště, fíra a průvodčí přecházejí na protější konec. Je to ta "broken" souprava. Jeden ze 4 lidí u vlaku se ptá průvodčí, zda nás vezme do Port-Bou. Razantně kroutí hlavou, že ne, ale když dojde k prvním dveřím, pokyne k nástupu do nich a za mohutného děkování nastupujeme, včetně pár šťastnějších z haly, ke kterým se nějak záhadně dostalo echo o odjezdu. S bezvýznamným 15 minut zpožděním jedeme - tedy asi třetina původních cestujících.
Zlaté ČD. Nikdy už o vás neřeknu křivé slovo!
Pondělí, 03. října 2022 - 07:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3539
Registrován: 8-2009
Mirek_Zv.: Odřeknuté vlaky bez náhrady jsou u frantíků poměrně běžná záležitost. Rozhodně se vyplatí den před jízdou zkontrolovat na jejich aplikaci spojení. Zrušení vlaku bez předchozího ohlášení je spíš mimořádné.[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 03. října 2022 - 21:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 767
Registrován: 10-2020
Jurek_fm - Odřeknuté vlaky bez náhrady...

jo, to tam bejvalo, v době „gréve“....asi si na to zvykli, a mají to teď častěji...
Ale on to nemusí být jen odřeknutej vlak, stačí když si zaplatíš lůžko, aby ses dobře vyspal, a když pak přijdeš k vlaku, pošlou tě do autobusu....a po 5 hodinách jízdy v něm si přestoupíš na sedačky po 6 ti v kupé na dalších 7 hodin.....pokud jsou v kupátku jen 4 a šikovní, leží všichni.....
Někdy to způsobí nesjízdná trať, jindy jen nedostatek uklízeček/uklízečů.....nejsou lidi ani náhradní vozy pro podobné případy. Ještě že jsou ty BUSY...Na ten NJ236 dali ve Villachu 2 koláky – místo WC a krajních kupé tam jsou věšáky na kola.....hezká náhrada WL a Bc, že ?
Pondělí, 03. října 2022 - 22:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 9-2015
Měl bych opravit, že je tu ve Francii vše dobře obsazeno. To byl jen první dojem z trasy Genève - Lyon - Avignon - Narbonne - Toulouse (nebo Perpignan). Teď jedeme z Beziers do vnitrozemí (Millau) a je nás tak 10 ve vlaku. Francouzi na to řadí asi pětivozovou jednotku. Proč ta paka francouzská nekoupí v Čechách jednu 810? I rychlost na téhle trati by zvládla. Nasazování dlouhé jednotky s provozem 2 couráky (kolem 6 a kolem 20) a jeden Intercity = spěšňák v 11 mi přijde jako záměrná likvidace tratě.
I když venkov je tu tak vyhynulý, že řešení to asi nemá.

K vlaku přes čáru do Port Bou: Nejel za 4 hod.,v jen jsme si to všichni cizinci mysleli. Ve skutečnosti byl v hale u pokladen zaseklý displej/počítač. I dnes ukazuje pořád přesně to samé: odjezdy v podvečer. Až někdo budete v Cerbère za rok, mrkněte, jestli už ho restartovali.
Úterý, 04. října 2022 - 08:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3460
Registrován: 6-2019
(stačí se podívat na Open railway map) a teda i já už jsem se svezl běžným osobákem po konvenční trati rychlostí 200 km/h, takže tu stavební činnost mají do značné míry už za sebou.

Nemají "stavební činnost" za sebou a dokoce se ani nestačí podívat na ORM či svézt osobákem 200 km/h. Většina konvenční sítě SNCF je výrazně podinvestovaná, naprosto běžná jsou zhlaví na 30, konfigurace kolejišť z druhé pol. 20. st., nízké propustnosti...A btw. v ORM je velmi často je jeden údaj, nejvyšší traťová rychlost, místní propady z toho nezjistíte.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 04. října 2022 - 09:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3541
Registrován: 8-2009
Ahmad: O těch zhlavích jsem psa Faktem je, že ve stanicích kromě průjezdných kolejí je zpravidla 30. K těm tratím je nutno dodat, že banalizovaná trať je ve zdejších končinách zázrak, ale na druhou stranu už jsem viděl balízy ETCS na kdejaké lokálce. Nakolik jsou ale reálně využívány netuším.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Úterý, 04. října 2022 - 16:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 9-2015
@Jurek_fm
"Tobiáš 4/1: žádnou užitečnou radou nepohrdej"
Děkuji opožděně za vynikající radu. Bohužel jsem ji dost správně nepoužil. Takže jsem dneska docela tvrdě narazil, při pokusu překonat (krásné) hory z Beziers do Clermont Ferrand. Jízdní řád vyvěšený na nádraží, děravý jako boty na buben (platnost od konce srpna do prosince) nesedí s internetovým plánovačem - v něm některé vlaky prostě nejsou (možná jsem na papíře přehlédl nějakou poznámku, ale nemyslím). Náš sice byl tam i tam, slavné Intercity, jediné za den přes hory, ale nepřijel, protože Cancelled (a samozřejmě také potenciálně zachraňující zpět do Beziers, protože: stejná souprava. Takže mě mrzí, že jsem Tě neposlechl přesně. S malým navikláním jsem se jen zeptal včera průvodčího. Ten byl velice družný a ochotný, vysvětlil, že oproti jízdnímu řádu budeme muset jednou přestoupit (asi na hranici Okcitánie), bohužel nevěděl ten detail, že vlak nepojede.
Přikládám fotku té Intercity stanice, kde po 19h není ve městě už žádná hospoda. Vpravo je nefunkční střed nádraží (nahoře byt?), vlevo jediná hospoda ve městě (do 19). Jak je vidět, vše hezky popsáno. Tournemire - Roquefort. Kde lišky, stejně jako všude v okolí, dávají dobrou noc.
Úterý, 04. října 2022 - 23:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 772
Registrován: 10-2020
a byl tam.....odstavenej ve velkým šturcu......

než jsem tam od peronu došel, už si pro něj šalinou jeli......
a ty další už byly dost daleko, ale zato v lepší kondici (vzhledové)....

Středa, 05. října 2022 - 07:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10326
Registrován: 9-2002
Mirek_Zv.:
"@Jurek_fm
"Tobiáš 4/1: žádnou užitečnou radou nepohrdej"
Děkuji opožděně za vynikající radu. Bohužel jsem ji dost správně nepoužil. Takže jsem dneska docela tvrdě narazil, při pokusu překonat (krásné) hory z Beziers do Clermont Ferrand. Jízdní řád vyvěšený na nádraží, děravý jako boty na buben (platnost od konce srpna do prosince) nesedí s internetovým plánovačem - v něm některé vlaky prostě nejsou (možná jsem na papíře přehlédl nějakou poznámku, ale nemyslím). Náš sice byl tam i tam, slavné Intercity, jediné za den přes hory, ale nepřijel, protože Cancelled (a samozřejmě také potenciálně zachraňující zpět do Beziers, protože: stejná souprava. Takže mě mrzí, že jsem Tě neposlechl přesně. S malým navikláním jsem se jen zeptal včera průvodčího. Ten byl velice družný a ochotný, vysvětlil, že oproti jízdnímu řádu budeme muset jednou přestoupit (asi na hranici Okcitánie), bohužel nevěděl ten detail, že vlak nepojede.
Přikládám fotku té Intercity stanice, kde po 19h není ve městě už žádná hospoda. Vpravo je nefunkční střed nádraží (nahoře byt?), vlevo jediná hospoda ve městě (do 19). Jak je vidět, vše hezky popsáno. Tournemire - Roquefort. Kde lišky, stejně jako všude v okolí, dávají dobrou noc.
"
Hezkej kraj, ale fakt je to díra.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 05. října 2022 - 08:09:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3542
Registrován: 8-2009
Mirek_Zv.: Oni mají i další "špecifiká". Například mění jízdní řády i 4x za rok, takže rozhodně bych příliš nesázel na to, co je zrovna ve stanici vylepeno, pravda denní výluky zpravidla vylepené jsou. Otevřený vestibul stanice je zpravidla jen v opravdu velkých stanicích jinak automat na peróně a max venkovní přístřešek. No a (tuším) že spoje na komerční riziko se v traťových jízdních řádech (pokud jsem to správně pochopil, tak každý region si vydává svoje) většinou nenachází, ty lze jen dohledat ve vyhledávači spojení.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Středa, 05. října 2022 - 08:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3543
Registrován: 8-2009
Ale dneska by snad jet měl[happy]

Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Středa, 05. října 2022 - 08:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3544
Registrován: 8-2009
A aktuální JŘ je tady
application/pdf
WEB FH28 BEZIERS - CLERMONT du 2 au 10-07 et du 13-08 au 10-12.pdf (675.9 k)

Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Čtvrtek, 06. října 2022 - 10:15:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 6-2019
Zase jednou po pár letech jsem zavítal do Den Haagu. Minulý víkend byl dráhařsky velmi zajímavý, kromě běžných muzeí či turistických železnic měli šotoušci možnost se dostatečně ukojit například kompletním projetím sítě Bad Bentheimer eisenbahn, několika zajímavými odklony z nichž byly určitě nejzajímavější jízdy pravidelných spojů ICE po trati Betuwe, tedy nizozemské nákladní magistrále, kde jinak potkáte jen jeden náklad za druhým. Bylo skutečně zajímavé, jak se vysokorychlostní jednotky plazí 120 km/h a v protisměru míjí jedno cargo za druhým... To bylo sice zajímavé, ale protože projetím přechodu Coevoerden jsem završil 100 % sítě ProRailu bylo třeba se kouknout na koleje i jinam. Na HTM i Randstadrailu jsme už kdysi byli, tentokrát však bez dětí a tak zbylo více času na ošočení kde čeho. Roterdamm je dost rozvýlukovaný a tak to vyhrál Haag.

Cvrkot v Hengelo:




A tramvajové orgie v Haagu:






Část sítě je však stále ve výluce; projet to celé není jednoduché, síť má více než 100 km. Město však působí příjemněji než Roterdamm.
NS spoje byly o svátcích hodně přeplněné, nicméně fungovaly a odřeknutý spoj byl naprostou výjimkou, zatímco sousedi DB to mají už jako modus vivendi. Při takovém rozvratu DB dopravy je už problém i obyčejný nákup jizdenky - vždyť do poslední chvíle nevíte zda spoj pojede (DB Navigátor je značně zavádějící a běžně uvádí nepravdivé údaje) a zda zvolit flexi než levnější nevratnou... Těžká volba. Já uvízl navečer v Bad Bentheimu, kde byly prostě všechny večerní spoje zrušené (naštěstí je na místním nádraží 3* hotel coby poslední záchrana) a lidi postarejte se sami.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 06. října 2022 - 10:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5559
Registrován: 9-2007
Gratuluji ke 100%! Já jsem zase o něco blíže tomu mít více, než 0%. [proud]

Odkud ses o těch odklonech dozvěděl, prosím? V nějaké šotoskupině na Groups.io jsem, ale mám pocit, že je to spíš nějaká britská statistická odnož, protože jsou tam časté takové ty postřehy "tady jsem viděl tuto lokomotivu", ale aby tam byly čistě zprávy o projíždění infrastruktury, která se projet moc nedá, to zase ne.

Jak moc to po Betuwe jelo? Zevenaar - Roterdam, nebo to uhlo na klasickou trať ještě dříve?

A též děkuji panu Python za tripreport. Víc takovýchto příspěvků! [jidlo][vypravci]
Čtvrtek, 06. října 2022 - 11:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3464
Registrován: 6-2019
Z oznámení o výlukách. 51 minut Utrecht - Arnhem nepojede ICE ani omylem, prostě to objede. [wink]
Vlaky osobní přepravy nesmí na Betuwe do úseků s tunely (chybí evakuační nouzáky pro případ uváznutí vlaku), takže z toho a trasy vlaků se dá dovodit, kudy pojedou. Kdyby odpadla zastávka v Arnhemu, pak by mohly i přímo na/z Zevenar. Úplně podobně jsme kdysi projeli přímořskou část Betuwe zvláštním vlakem na objednávku, jen ty tunelové úseky jsou zatím neprůstřelné.

0 % doporučuji zvýšit, je to příjemná země, i když o poznání dražší než třeba Německo. Lidi jsou více otevření, běžně mluví anglicky a více kosmopolitní. Jediné co jsem nezkoušel je to jejich hulení, coffe shopy, kurvy (úplně stačí je "obdivovat" zdarma ve výlohách a to nejen v Amsterodamu...). Kolegyně si pochvalovala i Západofríské ostrovy, tam jsem zatím nebyl. Vlaky jezdí často, hodně, v taktu, akorát tuniketování zdržuje. Také se dá pohodlně vylézt na nejvyšší horu NL, na trojmezí NL - DE - BE, Vaalserberg, kousek za Aachen.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 06. října 2022 - 11:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4104
Registrován: 3-2006
naštěstí je na místním nádraží 3* hotel coby poslední záchrana

Bentheimer Hof? To je dokonce původní výpravní budova lokálky.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 06. října 2022 - 11:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3465
Registrován: 6-2019
Přesně tam. Pokoj na 3* nic moc, ale co stojí za vidění je restaurace, mají to velmi hezky a esteticky upravené (nefotil jsem). Osobní spoje z lokálky k ní dnes už nezajíždějí, jedou po spojce přímo k "hlavnímu" nádraží, k ostrovnímu nástupišti.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 06. října 2022 - 16:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 11-2005
To PCCčko je parádní [jidlo] To bylo náhodné setkání, nebo taky nějaká plánovaná akce? Fotka interiéru by nebyla?
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Čtvrtek, 06. října 2022 - 18:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3466
Registrován: 6-2019
To jelo náhodou kolem, asi nějaké pravidelné nedělní vyhlídkové jízdy. Nezkoumal jsem, tyto jsem si zakázal, protože úplně stačí muzejní železnice, případně celé tramvajové tratě, jako opodál u sousedů...:

a vystačí to na většinu života. [happy]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 06. října 2022 - 20:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 9-2017
CC 67500 SNCF, ve Straatsburgu na osobce, stale v provozu.
Pikehead
Pátek, 07. října 2022 - 00:14:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8936
Registrován: 3-2007
Dneska Amstr na otočku. Fakt respekt, složité skoro jako Brusel, ale všechno v top stavu a načas. Švajc.

Killer instinkty českého cestujícího "musím stihnout tenhle vlak" zcela zbytečné, ve špičce interval 6-10 minut.

Hezké nové jednotky a nakonec ani ty staré nevypadaly nejhůř, poctivé repase.

Jediný bizar je těch 1,5 kV a zdvojené dráty tlusté jako prst.
Pátek, 07. října 2022 - 10:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 11-2005
sonda: chtěl jsi říct "BB 67400 ve Štrasburku" ?

Pikehead: nechápu co jsi chtěl říct větou "Švajc."
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Pikehead
Pátek, 07. října 2022 - 15:20:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8939
Registrován: 3-2007
Že je to takové skoro jako Švýcarsko - fakt pozitivně překvapili.
Dobře vymyšlené, dobře postavené, dobře udržované i provozované. Nic z toho neberme jako samozřejmost.
Pátek, 07. října 2022 - 23:21:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 773
Registrován: 10-2020
Cestování je zdrojem neočekávaných zážitků....když nechybí personál ani vozy, ani neřádí zlý nečas, tak mohou kiksnout počítače – a opět se nejezdí. Než namontují nové, má to trvat 10 dní.....tak nám tu ta moderní technika ukázala, co dovede....
Sobota, 08. října 2022 - 07:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8357
Registrován: 9-2005
Krymský most silně poškozen. Silniční i železniční část.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 08. října 2022 - 14:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 687
Registrován: 12-2007
Něco dokumentačně z Egypta - vlak č. 88 Alexandrie - Asuán. Ve výchozí stanici Alexandia při západu slunce (souprava vlevo) a noční ve stanici Káhira (mašina vpravo).



(Příspěvek byl editován uživatelem Žíža.)
Sobota, 08. října 2022 - 19:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 775
Registrován: 10-2020
No jo, oni tam tu modernizaci dělali už před 10 lety, to už ty počítače jsou dosloužilé.....v tom vedru... možná je málo chladili.... A stejně jako nyní jsme úsek Caltanissetta Centrale – Enna museli jet Busem....




Neděle, 09. října 2022 - 12:10:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 9-2015
@Jurek_fm
Jj, taky jsem zaznamenal, že kdybychom 24h pobyli, mohli bychom pokračovat. Dopadlo to jinak, s místním hospodským v té jediné (nádražní) hospodě v městečku jsme se pobavili na téma rušených vlaků (chytal se za hlavu) a já se mimoděk zmínil, že jsem někde našel nějaký bus zpět do Beziers. Tím jsme se sice neodhodlali odjet, protože mimo jiné jsme teprve dojídali dezert a neměli zaplaceno, ale ten hostinský byl tak hodný, že když autobus kus od hospody zastavil, tak k němu doběhl, aby ověřil, že je to ten námi zmiňovaný, a hned dojednal, že na nás řidič těch 5 minut počká. Tím byl jižní objezd Beziers Avignon zpečetěn.
To taky neprošlo moc dobře, někde u Marseille se rozsypala trakce i zabezpečovačka. Musím říct, že je výborná legrace, když vlaky z Marseille směr Lyon jedou 120 a 180 minut pozdě, vlaky výchozí z Avignonu svítí na tabuli, a všem těm vlakům se třeba 2 minuty před odjezdem mění odjezdový čas na Canceled. A je konec večera, vlaky mají jet 5 minut po sobě, a ten pozdější méně zastavuje a má stavět jako jediný v té stanici před Lyonem, kde chcete vystoupit. Dobrá ruleta.
Kejvačka
Neděle, 09. října 2022 - 12:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2817
Registrován: 10-2004
Dovoluji si Vás informovat, že jsem vydal v elektronické podobě knihu „Třikrát v Severní Koreji – bez růžových i černých brýlí“, zabývající se mými třemi návštěvami KLDR v letech 2017-2019 a některými souvislostmi, nyní již bez diplomatických ohledů.

Kniha je ke stažení (PDF, 9,56 MB) zde:
https://www.kldr.info/2022/10/09/vydana-kniha-lukase-vrobela-trik rat-v-severni-koreji-bez-ruzovych-i-cernych-bryli/

Nemalá část je věnována i dopravě. Uvedu v této sekci něco o železnici a potom vložím nějaké fotky, i když těch drážních mám opravdu málo. Už jsem je sem dával hned po mých návštěvách, ale nyní budou bez úprav a bez autocenzury [wink]

Berte v potaz, že kniha je určena pro širší okruh čtenářů než "šotouše", proto v oblasti dopravy nezabíhá do podrobností.

Texty o tramvajích+metru a autobusech+trolejbusech uvádím v příslušných sekcích.

* * *

V centru města nedaleko Kim Ir Senova náměstí leží železniční stanice, kterou bychom česky nazvali hlavním nádražím, ale jmenuje se oficiálně jen „stanice Pchjongjang“ (Pchjongjang-jok). Nachází se v těsné blízkosti hotelu Korjo a dvakrát jsem na ni měl výhled z oken hotelového pokoje, zvlášť v roce 2018 velmi dobrý. Stanice má honosnou výpravní budovu z roku 1956 s hodinovou věží, odkud za mé přítomnosti každé ráno v 5 a 6 hodin velmi hlasitě zněla melodie písně „Kde jste, drahý generále?“ z revoluční opery „Skutečná dcera strany“ z roku 1971, napsaná (dle západních zdrojů údajně) soudruhem Kim Čong Ilem. Tato melodie se rozléhá i z jiných míst ve městě jako budíček. Není to jistě moc praktické, když různí lidé vstávají v různou dobu, pracoviště ani školy nezačínají výuku ve stejnou dobu (z dopravního hlediska by to nebylo možné zajistit) a ještě dost dlouho po tomto dvojitém budíčku zejí ulice prázdnotou, z čehož je patrné, že velká část lidí chodí do zaměstnání nebo kamkoli ven později, nejspíš hlavně na osmou a devátou hodinu.
(...)
Občasné skřípění a bouchání vlaků je oproti agitačnímu hluku v okolí nádraží vlastně zanedbatelné, jinak však dost zřetelné. Nesvědčí o dobrém stavu infrastruktury, stejně jako velmi pomalá jízda, bezmála rychlejší chůzí. Víc mě však zarazila skutečnost, že i když byla stanice plná vagónů a lokomotiv, ale ve špičkách pracovních dnů se zde téměř nic nehýbalo. Když jsem se po ránu vzbudil dříve a měl jsem volný čas před odchodem na snídani, měl jsem možnost pozorovat ruch na nádraží a okolí třeba i dvě hodiny a za tu dobu jsem viděl v pomalém pohybu snad jen dva osobní vlaky (přičemž jsem zdálky nemohl určit, zda vůbec šlo o příjezd či odjezd vlaku s cestujícími nebo jen o posun vagónů) a žádný nákladní. Ani pohyb chodců nesvědčil o valném významu stanice.
Vidět bylo i na lokomotivní depo se stojícími elektrickými i motorovými lokomotivami, mezi nimi jednou československou, ostatními patrně výhradně vyrobenými v KLDR a starými jistě několik desítek let (což je ale stáří lokomotiv běžné i u nás a asi skoro všude na světě). Některé byly v různém stavu rozkladu, jistě jako zdroj náhradních dílů. V kolejišti stálo i celkem dost osobních vagónů, zdálky vzhledově sice starších, ale v pěkném stavu, v udržovaném laku. Směrem k letišti vede silnice kolem velkého nákladového nádraží plného vagónů a lokomotiv, ale také jsem na něm neviděl žádný pohyb.
Mimo Pchjongjang jsem viděl vlak v pohybu jen jedenkrát, cestou do 150 km vzdáleného Mjohgjangsanu, která vedla po dálnici téměř po celou dobu souběžné s elektrifikovanou železniční tratí, takže naprostou pasivitu železničního provozu včetně prázdnotou zejících stanic a zastávek nebylo možné přehlédnout. (Bylo to v pracovní den přes den, kdy by bylo možno očekávat největší provoz.) Vlak s několika vagóny tažený naftovou lokomotivou jel odhadem asi 40 km/h a byl dost plný, lidé stáli v uličkách, ale nikoli přeplněný.
Zatímco v letech 2017 a 2018 jsem viděl v provozu pouze elektrické lokomotivy, zatímco naftové jen nečinně stály, v roce 2019 tomu bylo přesně naopak. Nebyl dostatek elektrické energie nejspíš kvůli velkému suchu, neumožňujícímu využít výkon vodních elektráren, a naopak alespoň pro minimální provoz byla nafta.
Velkolepá staniční budova s mnoha sloupy a vysokým vstupním portálem nese na střeše sochy dělníka, rolnice a vojáka, nad portálem jsou pod hodinovou věží umístěny obrazy slunečně usměvavých velkých vůdců a pod nimi zlatě na rudé tabuli stojí prostě „Pchjongjang“. Na levé straně od středového vstupního portálu a hodinové věže bylo v roce 2017 umístěno asi 15 metrů dlouhé rudé heslo na šedém podkladu (asi na betonových deskách, každé pro jednu slabiku) „Ať žije velký vůdce soudruh Kim Čong Un!“ a na pravé straně stejně dlouhé heslo „Ať žije slavná Korejská strana práce!“ O rok později bylo levé heslo pozměněno na „Ať žije vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un!“ (protože výraz velký vůdce už se používal jen pro oba zvěčnělé vůdce, zatímco soudruh Kim Čong Un byl nadále nazýván váženým soudruhem nejvyšším vůdcem) a obě hesla začala za tmy rudě neonově svítit. Tak to bylo i v roce 2019.
Od 8. sjezdu Korejské strany práce v lednu 2021 není soudruh Kim Čong Un již zván váženým soudruhem nejvyšším vůdcem, ale jen váženým soudruhem, případně váženým soudruhem generálním tajemníkem (méně často i jen soudruhem nebo jen soudruhem generálním tajemníkem), proto i velká hesla na nádraží (a jistě i leckde jinde) se znovu měnila, nyní však překvapivě do poněkud odlišnější podoby. Na levé straně budovy stojí „Ať žije velký kimirsenismus-kimčongilismus!“ a na pravé „Ať žije slunce čučchejské Koreje generál Kim Čong Un!“ Slavná strana byla z hesla vypuštěna a slunce je uváděno jako generál, i když je už od roku 2012 maršálem.
Navštívit nádraží nebylo možné. Bylo mi řečeno, že je jen pro cestující. Osobně jsem neměl v Koreji možnost cestovat veřejnou hromadnou dopravou kromě metra.
(...)

S dálnicí (z Pchjongjangu do Hjangsanu) je souběžná elektrifikovaná železnice. Jak jsem již psal v kapitole o dopravě, neviděl jsem na ní jakýkoli provoz, jen pomalý průjezd jednoho jediného osobního vlaku nedaleko od Pchjongjangu. Železniční stanice a zastávky jsou vyzdobeny typizovanými portréty slunečně usměvavých velkých vůdců a vždy stejnými bíle psanými hesly na rudém podkladě: „Ať žije vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un! – Ať žije slavná Korejská strana práce!“ Nevím, zda v této podobě zůstávají i po roce 2021, kdy již vážený soudruh není označován za nejvyššího vůdce.
Na stanicích a zastávkách jsem nikoho neviděl, ale vyloženě zblízka jsme míjeli jen jedinou zastávku (Puksinhjon), s přízemní budovou se zavřenými dveřmi, vypadající, že příchod cestujících neočekává. Ostatní nádraží byla vidět jen z takové dálky, že nemohu jednoznačně tvrdit, že nebyla v provozu nebo že tam nikdo nebyl přítomen. Hradla a stavědla působila neobsazeným dojmem, korespondujícím s absencí provozu. Občas někde stály nákladní vagóny (osobní nikoli), prázdné nebo naložené dřevem, ale nikde lokomotiva, jen na jednom nádraží nečinně stál starý sovětský naftový „Sergej“.
Jeden z českých pamětníků mi vyprávěl, že při návštěvě KLDR na konci 80. let jela jejich delegace z Pchjongjangu do Mjohjangsanu a zpět vlakem, později už ale cizinci jezdili autobusem, nejspíš protože železniční doprava tak zchátrala, že její využití by bylo velmi časově náročné až nemožné. Je to škoda, protože soudě dle map i spatřené skutečnosti mají hlavní železniční tratě dobré parametry pro jízdu vysokou rychlostí a pokud by se po nich mohlo jezdit alespoň dejme tomu 120 nebo 140 km/h, jak je běžné u nás, mohly by sehrát významnou úlohu. Pokud by byly dobře sjízdné i pro těžké nákladní vlaky, mohly by za lepší politické situace sloužit i k přepravě zboží mezi Jižní Koreou a Čínou či Ruskem. Pokud by takovou přepravu prováděli železničáři z KLDR a posádky by se měnily na hranicích, bezpečnostní riziko by bylo zanedbatelné. Bohužel je železniční síť v KLDR zřejmě dost zchátralá a dysfunkční a můžeme se snad jen utěšovat tím, že leckde ve světě je to ještě horší a že železniční tratě budou snad alespoň udržovány v chátrání, místo aby byly zcela zrušeny, protože na případnou náhradu jinými druhy dopravy vesměs nejsou prostředky. (I když část dopravní zátěže se už bezpochyby přelila z železnic na silnice, tam kde jsou souběžné.)
(...)
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Neděle, 09. října 2022 - 12:48:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 9-2015
Možná jsme měli trochu nadstandardní smůlu. Celé mi to nápadně připomínalo Balkán, ze kterého jsem naštěstí dost "otužilý".
Další den z Lyonu do Ženevy taky 30 min už z výchozí stanice + vlak z vrakoviště - na téhle trati je ale asi obojí úplně běžné.
Ale slušně nás vypekli i Švýcaři: Na vršku kopce se rozsypala zubačka: +1h. Cestou dolů pak v cestě opraváři a rozkopané koleje. Je to hezká zkušenost vidět jejich organizaci: Vlak (no, vlak, v tomto případě opravdu historická tramvaj, kterou vytlačili někde z temného koutu vozovny/depa) dojede až nad místo opravy, cestující si přejdou o 100m níže a nasednou do vlaku, který přijel odspoda. Ovšem těžké ohrožení další sekerou +1h. Situaci zhoršuje, že o stanici dál zmateně vystupuje mnoho cestujících, kterým jaksi bylo opomenuto sdělit, že teď to pojede zase zpátky z kopce. Fíra dělal na úsecích bez ozubnice, co mohl a 1,5 min nakonec na přestup stačilo.
Ale pohoda. Za zubačkové drama byla krásnou satisfakcí "náhodná" trefa na historickou soupravu na Golden Pass. Ta je tam zřejmě jediná (jak jsem koukal na vše, co jsme potkávali).
Neděle, 09. října 2022 - 12:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1271
Registrován: 9-2015
(tak to mě moc mrzí, že tady svými nudnými příběhy narušuji takovouhle pecku) ... Díky za knihu.
Pondělí, 10. října 2022 - 08:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12584
Registrován: 4-2003
byl dost plný, lidé stáli v uličkách, ale nikoli přeplněný.

Protože přeplněný by byl až by lidi stáli i na střeše.[biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 12. října 2022 - 10:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 10-2020
A opět – když neřádí nečas, řádí počítače...
a proto přípoje do 60 minut za přípoj nepovažuji, mám raději rezervu 120 minut.....zkušenosti nejen od ČD...
Kejvačka
Pátek, 14. října 2022 - 19:39:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2836
Registrován: 10-2004
Několik fotek železnice v KLDR 2017-2019, jen zpovzdálí, blíže mě nepustili:







Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Pikehead
Pátek, 14. října 2022 - 19:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8944
Registrován: 3-2007
Jsem rád, že vás tu vidím - četl jsem tuhle v Učitelských novinách, že vás prý vyloučili z Pektusanu, jak to nesete?
Pátek, 14. října 2022 - 22:48:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5566
Registrován: 9-2007
Vždyť to máte popsáno výše, „Třikrát v Severní Koreji – bez růžových i černých brýlí“, zabývající se mými třemi návštěvami KLDR v letech 2017-2019 a některými souvislostmi, nyní již bez diplomatických ohledů. [biggrin]
Mladějov
Sobota, 15. října 2022 - 12:26:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18485
Registrován: 3-2007
Pike: Pán je holt, řečeno velmi eufemisticky, velmi flexibilní soudruh - a i tak se zřejmě neudržel ve stranických mantinelech.
Hlavně aby nám brzo nevypadl z okna [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 16. října 2022 - 09:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 6-2019
Ve Florencii zařvalo hlavové nádraží Porta al Prato, takže kus historie v čudu, kdo nestihl nevyvaří... Šotoušům však TI nabídly substitut pro ukojení - spojku mezi tratěmi 46 a 280! 6 párů Os, jejichž smysl moc nechápu, možná bude dobré to projet včas. Zajímavé je pochopitelně i dokončení sítě novodobých tramvají, ale to už je pár let zpět. Vypadá to, že budu nucen opět využít NightJetu...[uhoh]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 16. října 2022 - 23:27:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 789
Registrován: 10-2020
ašmad - kus historie v čudu
jo, za pár dní by ta historie měla celých 14 let....

Kdyby mělo o jednu kolej víc, bylo by jak Denisák....

spojku mezi tratěmi 46 a 280! 6 párů Os, jejichž smysl moc nechápu
může to mít od výh. k výh. asi kilometr, ale pro toho kdo jede od Prata, bude v Castellu lepší přestup na Empoli než ve velikém Rifredi. Ten počet vlaků mezi Firenzou a Pisou je jak MHD, po 256 a 280...


Neděle, 23. října 2022 - 20:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 915
Registrován: 1-2004
Kejvačka: Neobjevil jste při svých náštěvách KLDR nějaký nástin železniční mapy nebo jízdního řádu?
Kejvačka
Neděle, 23. října 2022 - 21:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2855
Registrován: 10-2004
Canfranc: Ne. Jen v Paláci slunce Kumsusan (mauzoleu KIM IR SENA a KIM ČONG ILA) byla velká mapa železničních cest velkých vůdců po KLDR, která pravděpodobně odpovídala mapě tamní železniční sítě [wink], ale nebylo tam možno fotografovat.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Neděle, 23. října 2022 - 22:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 916
Registrován: 1-2004
Ok, škoda.
Pondělí, 24. října 2022 - 12:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5576
Registrován: 9-2007
Tak zrovna mapa je poměrně známá, zde. Nevím teda jak je přesná či aktuální, ale... alespoň něco.
Pondělí, 24. října 2022 - 19:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 917
Registrován: 1-2004
Ok, dík, tuhle znám. Šlo mi spíše o to, zda není náhodou k dispozici něco "částečně místního" [wink]
Úterý, 25. října 2022 - 00:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4933
Registrován: 4-2003
Canfranc: Jediný JŘ, který jsem v KLDR viděl, byl JŘ mezinárodního vlaku Dandong - Pchjongjang, umístěný ve vagóně tohoto vlaku:


Jinak je tam všechno hrozně tajné. Ale třeba při návštěvě Chongjinu (město se 700 tis. obyv.) nám průvodce mezi řečí (když jsme se dožadovali návštěvy nádraží, kterou zamítnul) sdělil, že osobní vlak tam jezdí 1x denně. Při cestě vlakem z Dandongu do Pchjongjangu jsme několik osobních vlaků potkali, pak už jsme viděli jen jeden z dálnice při cestě do Myohyangsanu. Obecně bych řekl, že provoz je tam velice slabý...





Zajímavé bylo, že v okolí Chongjinu jsme viděli vojenské vlaky, kde vojáci jeli spolu s technikou na nákladních vozech. Přišlo mi, že tam takových vlaků jezdí víc než vlaků osobní dopravy. Oproti tomu na trati Dandong-Pchjongjang jsme vojenský vlak neviděli ani jeden - evidentně tam mají logistiku dobře vyřešenou tak, aby zůstaly před turisty skryty. Ale řešit něco takového v regionech s nižším výskytem turistů je nenapadlo...
Úterý, 25. října 2022 - 08:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16319
Registrován: 12-2007
Hm, že jsem tu už před několika lety psal (když se tu objevil odkaz na nějakou p. Kejvačkovu přednášku o KLDR), že p. Kejvačka hovoří docela nezapáleně, monotónně + že mnohé čte z papíru.

A hle, on již měl pochybnosti. [happy]

(Ale ironií je, že zatímco onen důvod vyloučení z příslušných spolků uvádí hned na první stránce toho pdf-souboru s tou e-knihou, tak někteří další se zde ptají na něco, co se právě na té první stránce dá najít - tzn. že Odtud jsem byl vyštván po vypuknutí ruské imperialistické agrese proti
Ukrajině v únoru 2022
.

Z knihy jsem zatím (během včerejšího večera) přečetl prvních cca 30 stránek; více holt při jiném "dlouhém (pod)zimním večeru".
Úterý, 25. října 2022 - 08:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 918
Registrován: 1-2004
Jenda: Díky za info. Člověk se tam už sice asi nepodívá, ale má alespoň jakous-takous obrazovou představu...
Pátek, 28. října 2022 - 23:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 807
Registrován: 10-2020
Na Jadran jezdili Češi už před 100 lety.....i když cílová stanice Grado neměla koleje ani nádraží......kousek od Grada bývá k vidění výrobek z ČKD – Brejlák....

Železnice dostala koncesi od Fr. Josefa I. dne 25.9. 1909 a byla zprovozněna 16. července 1910.... dnes by to trvalo kolik let????.....kam jsme se to za těch 100 let dostali?
Pikehead
Sobota, 29. října 2022 - 12:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8957
Registrován: 3-2007
csik:
"kam jsme se to za těch 100 let dostali?"
Bilancujete svou drážní kariéru?
Sobota, 29. října 2022 - 20:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6295
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/rhatische-bahn-pokorila-svetovy-rekord-na-uni katni-zeleznici-vypravila-191-kilometru-dlouhy-vlak-130837

Ten rekordní vlak jede někde od 1:06 hod. Paráda!!!
Jirka_most
Neděle, 30. října 2022 - 08:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 2-2007
A tady je video:
Švýcarskými Alpami se vinul nejdelší vlak na světě
https://tv.idnes.cz/zahranicni/svycarsko-nejelsi-osobni-vlak-svet ovy-rekord.V221029_191940_idnestv_rejs
Neděle, 30. října 2022 - 09:19:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 6-2020
Kejvačka:
"Několik fotek železnice v KLDR 2017-2019"

Nestačím se divit. T 448.0 v KLDR!
Jak se tam dostala? Nevím o tom, že by se tam vyvážela z výroby.
Neděle, 30. října 2022 - 10:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14437
Registrován: 4-2003
ratymac:Nestačím se divit. T 448.0 v KLDR!
Jak se tam dostala? Nevím o tom, že by se tam vyvážela z výroby.


Po odkoupení z vlečkových provozů oprava a následný export do KLDR. Někdy po roce 2005, psalo se o tom i v Železničním magazínu.
Neděle, 30. října 2022 - 19:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 6-2020
BRAM díky. To mi uniklo