Diskuse » Železnice » Elektrizace tratí » Archiv diskuse Elektrizace tratí do 03. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Elektrizace tratí do 03. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Úterý, 11. října 2022 - 13:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18476
Registrován: 3-2007
Tady to ale není o tom, že by to Hajnej nevěděl a jen se k něčemu přikláněl.
On ty mašiny zná a já taky a je tomu skutečně tak (a stejně např. na 471). Česká konstrukční škola, no.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 11. října 2022 - 13:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 4-2020
Zajímavé, tohle jsem netušil. Vectron a Traxx to mají taky tak?
Úterý, 11. října 2022 - 14:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 9-2012
V tramvajích je to tak, že i při rekuperaci se stále jedná o pulzní regulaci a tak tedy i rekuperace je řízena v každém pulzu. Pro účely rekuperace se měří napětí každého pulzu a při dosažení nastavené hodnoty spíná záskokový prvek (tyristor, tranzistor atp.), který do brzdicího obvodu připojí odporník. Tramvaj tedy brzdí do troleje i do odporníku zároveň, podle schopnosti troleje odebírat proud, se pak přebytky maří v odporníku. Jeho odpor je tak malý, aby napětí při brzdění do něj nevystoupilo nad maximální napětí v troleji. Ve starších výzbrojích ČKD je brzdění do odporníku slyšet, zvuk se změní z pískání na zvuk podobný syčení.
Co mají vlaky navíc či odlišně?
Úterý, 11. října 2022 - 16:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3343
Registrován: 8-2010
Martyk:
"Co mají vlaky navíc či odlišně?"
No, u vlaků, co vím, to funguje tak, že pokud trolej "bere šťávu" tzn., že na stejnosměrným meziobvodu není aktuálně detekováno přepětí, tak to funguje po cestě 3-f trakčák >>> střídač >>> ss-meziobvod >>> 4Q-měnič >>> sběrač >>> trolej.
Pokud ale je přepětí, tak spíná nějaký ten GTO-tyristor (nebo dnes už asik IGBT-tranzistor) a skrze připojený odporník se to přepětí na ss-meziobvodě sníží, ovšem pokud síť furt nebere a zase přepětí vznikne, tak se zase připojí/zůstává připojený (?) ten odporník do doby, než síť konečně "bere".
Samozřejmě, může to být i tak, že mašina má prostě stanovený na pevno fixní poměr mezi tou rekuperací a odporníkem, tzn. pak do odporu teče něco vždycky a hraje se jen o to, kolik konkrétně to je/bude, bo ten fixní poměr.
Úterý, 11. října 2022 - 17:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 977
Registrován: 11-2021
PRA: fixní poměr mezi rekuperací a odporníkem neznamená, že do odporu jde něco vždycky, to znamená že do odporu jde vždycky třeba půlka nebo třetina nebo dvojnásobek co do troleje, a v případě, že trolej 'nebere', do odporu nejde nic, a nebrzdíme.
Úterý, 11. října 2022 - 19:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10331
Registrován: 9-2002
Paul_red_adair:
"Martyk:
"Co mají vlaky navíc či odlišně?"No, u vlaků, co vím, to funguje tak, že pokud trolej "bere šťávu" tzn., že na stejnosměrným meziobvodu není aktuálně detekováno přepětí, tak to funguje po cestě 3-f trakčák >>> střídač >>> ss-meziobvod >>> 4Q-měnič >>> sběrač >>> trolej.
Pokud ale je přepětí, tak spíná nějaký ten GTO-tyristor (nebo dnes už asik IGBT-tranzistor) a skrze připojený odporník se to přepětí na ss-meziobvodě sníží, ovšem pokud síť furt nebere a zase přepětí vznikne, tak se zase připojí/zůstává připojený (?) ten odporník do doby, než síť konečně "bere". "

Máś tam minimálně jednu chybu: Z trakčáku ti musí vlézt do meziobvodu stejnosměr, takže onen střídač jaksi nestřídá. No na meziobvodu bych hlídal napětí na filtru a podle situace připojoval odporník právě tam. Pokud je napětí na meziobvodu v toleranci, tak to pustim ven do sítě. Samozřejmě to můžu hlídat hned dvakrát - na meziobvodu i na straně troleje.

Na střídaviňe se to eště komplikuje tim, že rekuperát musí bejt sfázovanej s trolejí. Tam ale zase obvykle odpadá problém s odběrem rekuperátu, protože ten si cestu ke spotřebě vždycky nějak najde.


(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čínskej
Úterý, 11. října 2022 - 19:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 3-2012
Hajnej:
Ano. Měl jsem napsat "připíná", ne "přepíná". Podstata sdělení byla spíš v tom, že se tak děje při 3,5kV, nikoli při 3,7kV. [wink]
Středa, 12. října 2022 - 09:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27399
Registrován: 5-2002
PRA: u vlaků, co vím, to funguje tak, že pokud trolej "bere šťávu" tzn., že na stejnosměrným meziobvodu není aktuálně detekováno přepětí, tak to funguje po cestě 3-f trakčák >>> střídač >>> ss-meziobvod >>> 4Q-měnič >>> sběrač >>> trolej.
Já bych to s dovolením trochu zobecnil, aby mezi hromadou nepodstatných detailů nezanikla podstata...
Tak tedy:
1) Rekuperovaná energie jde z motoru přes jeho střídač zpátky do stejnosměrného meziobvodu. Je přitom úplně jedno, jestli je motor třífázový se střídačem, nebo komutátorový s měničem.
2) Ten meziobvod může být připojen k DC troleji i napřímo, bez účasti 4Q měniče (bižuterie jako hlavní vypínač a stykač filtru tam samozřejmě je).
3) Nerovnováha mezi výrobou a odběrem způsobuje nárůst či pokles napětí na filtru. Na nárůst reaguje regulátor brzdného odporníku.

Pokud ale je přepětí
Pokud je opravdu přepětí v pravém významu toho slova, tak zasáhne přepěťová ochrana a (nejen) EDB skončila.

tak spíná nějaký ten GTO-tyristor (nebo dnes už asik IGBT-tranzistor)
Ne asi, ale skoro jistě - GTO jsou už hodně dlouho passé.

ovšem pokud síť furt nebere a zase přepětí vznikne, tak se zase připojí/zůstává připojený (?) ten odporník do doby, než síť konečně "bere".
Tohle je líčení jak do večerníčku...
Kdyby to fungovalo tak, jak píšeš, mohla by velmi snadno vzniknout i nějaká zakázaná frekvence, která nemá ve zpětném proudu co dělat.
Funguje to proto obvykle tak, že je tam nějakej regulátor napětí, jehož akční veličinou je PWM spínající onen IGBT. Ten regulátor může být přitom poměrně jednoduchej proporcionální, kde ta PWM roste v řekněme stovoltovém pásmu od nuly po maximum. Obdélníkové pulsy proudu tekoucího do odporníku vytvoří na kapacitě filtru pilovitý průběh napětí, ale hlavní filtr má taky ještě tlumivku a ta proud rekuperovaný do troleje dále vyhladí.
Protože je přepětí na filtru poměrně závažnej problém, kterému je radno se vyhýbat jako čert kříži, bývá tam ještě nezávislý komparátor, který při překročení určitého napětí pošle na ten IGBT maximální hodnotu PWM. A pak je tam ještě úplně nezávislý komparátor, který otevře tyristor rychlé ochrany filtru, která ho jednoduše vybije (skoro)zkratem.

může to být i tak, že mašina má prostě stanovený na pevno fixní poměr mezi tou rekuperací a odporníkem
K takovému řešení není celkem žádný rozumný důvod.

Ve starších výzbrojích ČKD je brzdění do odporníku slyšet, zvuk se změní z pískání na zvuk podobný syčení.
PWM do odporníku je slyšet prakticky všude. Důvod je prostý: odporová pásovina je v něm zpravidla meandrovitě poskládaná, takže v jednotlivých "zákrutech" teče proud opačným směrem. Dynamickými účinky proudu se od sebe plechy odpuzují, v důsledku čehož zaujmou takřka dokonale pravidelné rozestupy. No a protože se při výrobě málokdy podaří tu pásovinu takto dokonale pravidelně naohýbat, vracejí se pásy v mezerách mezi pulsy do své "výrobní" polohy. Pohyb takto vzniklý pak vyvolává ono charakteristické bzučení až syčení - to podle frekvence onoho PWM.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 12. října 2022 - 13:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 9-2012
Já se snažil zjednodušeně pro laiky popsat princip toho, jak regulace rekuperace pracuje. A zvrhlo se to ve víc elektrotechniky, než jsem chtěl ve zbytku svého života potkat.🤪Každopádně díky všem za námahu.
Středa, 12. října 2022 - 14:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27404
Registrován: 5-2002
Martyk: zjednodušeně pro laiky popsat princip toho, jak regulace rekuperace pracuje
V každém zjednodušení je ukryt ďábel spočívající v tom, že je-li přílišné a nedá-li na něco odpověď, laik si tam domyslí něco úplně jiného.

zvrhlo se to ve víc elektrotechniky, než jsem chtěl ve zbytku svého života potkat
Já zase v těch pár příspěvcích našel víc nepřesností a nesmyslů, než jsem chtěl ve zbytku života potkat...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 12. října 2022 - 19:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8539
Registrován: 8-2007
Rekuperovaná energie jde z motoru přes jeho střídač zpátky do stejnosměrného meziobvodu.

Jen doplním,že z toho meziobvodu se dá napájet všechny spoptřebiče i po stažení sběrače.Místo z troleje je stejnosměrný meziobvod napájen z trakčních motorů.
Panter proto může po stažení sběrače za jízdy napájet topení,klimatizaci,kompresor,ventilátory,dobíjení atd..Jen to trochu soupravu brzdí. Z kopce to nevadí,po rovině při vyšší rychlosti taky né,do kopce se musí vybít filtry a pak to nebrzdí a také nic nenapájí.
Podobně u Vectrona je po stažení sběrače, nebo vypnutí HV za jízdy doplňován meziobvod z trakčních motorů a kromě topení vlaku(to není napájeno z meziobvodu) ostatní zařízení fungují. Po zvednutí sběrače/zapnutí HV je lokomotiva schopna oživení mnohem rychleji,než po úplném vypnutí.
Čtvrtek, 13. října 2022 - 08:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 209
Registrován: 4-2020
Čínskej: Takže když mašina připne při 3,5 kV odporník a mění se poměr toho, kam rekuperát teče (se stoupajícím napětím méně do sítě a více do odporníku), tak se přeci do nějakého bodu taky dál musí zvyšovat napětí v troleji, jelikož tam furt něco teče dál řekněme až do nějakého mezního okamžiku, kdy 100% proudí do odporníku.
Čtvrtek, 13. října 2022 - 09:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27409
Registrován: 5-2002
TL: Takže když mašina připne při 3,5 kV odporník
Zapomeň raději na slovo "připne". Odporník je přes svůj regulační IGBT připojenej trvale a jediné, co se změní, je to, že ho od těch 3500 V začne regulátor napětí filtru spínat (zde ještě malým) PWM.

se přeci do nějakého bodu taky dál musí zvyšovat napětí v troleji
Viz můj #27399, kde jsem psal, že "regulátor může být přitom poměrně jednoduchej proporcionální, kde ta PWM roste v řekněme stovoltovém pásmu od nuly po maximum".
Pokud tedy trolej vůbec nebere, leze napětí při plné brzdě až někam k cca 3600 V, pokud je brzda jen dílčí, tak úměrně níže.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 13. října 2022 - 10:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 4-2020
Hajnej: Danke [wink]
Čtvrtek, 13. října 2022 - 11:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 8-2010
Hajnej: za #27399 taky dík - vidím, že jsem (si) to téma nějak "brutálně zjednodušil"...[happy][rofl]
Úterý, 01. listopadu 2022 - 05:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6297
Registrován: 6-2016
https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/zeleznice-elektrifikace-po voleni-drahy.A221031_170232_eko-doprava_ven

Pan pistolník si přeje, aby nám vydrželo!
Úterý, 01. listopadu 2022 - 08:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9821
Registrován: 5-2002
Prostá elektrizace byla v minulotsi použita víckrát. Hádám, že třeba ta do Milovic. Ale v minulosti vlastně běžně, třeba Benešov - Tábor. Jen dnes se to často váže na další modernizaci tratí (kvůli čerpání z fondů EU?)
Úterý, 01. listopadu 2022 - 08:57:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8396
Registrován: 9-2005
Každopádně už zase někdo tvrdí, že zrychlit železnici lze pouhou elektrifikací a nasazením elektrických vozidel. Nelze. Tu typickou českou regionální, nebo místní fakt nelze. Lze až teprve u vyšších rychlostí nad 100 anebo u požadavků na vysoký výkon.
Nicméně jsem rád, že není třeba elektrifikaci podmiňovat modernizací trati a naopak. Furt je třeba mít na paměti, že výstavbou trolejí na nějakou dobu zafixuji polohu kolejí, jinak bych mohl zmařit tu investici do elektrifikace (což platí samozřejmě téměř o jakékoliv investici do infrastruktury). Nebo to musim mít předem naplánované a vyhodnocené.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 01. listopadu 2022 - 09:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12632
Registrován: 12-2009
Když je tam zmíněna trať Opava -Krnov, tak tam se nebude poloha tratě měnit a modernizace části už proběhla.
Kdyby se použilo polské řešení, kde není potřeba betonáže patek, tak do roka je to pod dráty.
Stačí vyřešit napájení nového úseku, vyrobit dostatek patek a sázet jednu za druhou.

odkaz
Úterý, 01. listopadu 2022 - 13:52:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2944
Registrován: 3-2004
Ohl - záleží asi na podkladu, ani polské řešení nezaberaníte do skály... Tohle se už u nás přece kdysi zkoušelo, ten spodek patky měl jehlanový tvar.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 14:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 4-2020
Neví někdo znalý, jak je to s tou jednotnou fází v úseku Nedakonice - Říkovice v praxi? Jezdí se tam už tedy standardně celý ten úsek bez vypínačky?
Paul2no
Úterý, 01. listopadu 2022 - 14:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2824
Registrován: 11-2009
Qěcy: taková prostá elektrizace by pomohla třeba trati Brno - Jihlava.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 16:14:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2022
Paul2no:
"Qěcy: taková prostá elektrizace by pomohla třeba trati Brno - Jihlava."

Tam musí jezdit jedině Diesel [biggrin]
Úterý, 01. listopadu 2022 - 16:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4970
Registrován: 12-2007
Jen tak mimochodem, v článku se uvádí jako možnost prostá elektrizace tratě mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Ale nedávno jsem jel expresem z Českého Krumlova do Prahy, a pokud vím, tak vyjížděl z Kájova, i když v úseku Kájov - Český Krumlov bez cestujících.
Pokud si pamatuji tak za totáče se provoz na trati 194 jako jeden z mála na trati bez železničních křižovatek lomil na úseky České Budějovice - Kájov a Kájov - Volary.
Tak by mne zajímalo, zda to někdo promyslel.
Jinak samozřejmě taková elektrizace úseku České Budějovice - Český Krumlov by mohla zvýšit počet expresů z/do Prahy, které v současné době začínají nebo končí v Českých Budějovicích.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 16:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 8-2017
Ad prostá elektrizace: To se nám to prostě elektrizuje, na tratích, kde už proběhly modernizace vč. PEÚ.
Ale na většině tratí znamená elektrizace úpravu (vzhledem ke stáří pak už rovnou výměnu) ZZ, to je nesmysl dělat na nevyhovující konfiguraci kolejiště a jsme u známé věty o transmisním ložisku.
Mementem budiž prostá dálkovinizace protivínky nebo žatecké s každoroční tříměsíční výlukou na flikování svršku.

Wagon: Tak by mne zajímalo, zda to někdo promyslel.
Ne nepromyslel, všichni čekají, až jim poradíte. [kiss]

Jinak samozřejmě taková elektrizace úseku České Budějovice - Český Krumlov by mohla zvýšit počet expresů z/do Prahy
Paní Elektrizace má nějakou kasičku, ze které bude ten provoz financovat?
Úterý, 01. listopadu 2022 - 17:54:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4972
Registrován: 12-2007
M250.0: V současné době jezdí jen jeden pár expresů mezi Prahou a Českým Krumlovem, který potřebuje v Českých Budějovicích přepřahat. Pokud nebude třeba v Českých Budějovicích přepřahat, potom bude možné vést více párů expresů mezi Prahou a Českým Krumlovem, protože přepřah znamená určité zdržení ve stanici. Kromě toho nebude zapotřebí dieselová lokomotiva v Českých Budějovicích, protože nevím do jaké míry je jinak využitá.
Rozhodně mi to přijde logičtější než navrhované spojení Praha - Třeboň - Vídeň, které potřebuje přepřahy jak ve Veselí nad Lužnicí, tak i v Českých Velenicích.
Český Krumlov patří kvůli hradu mezi nejnavštěvovanější města v Česku, alespoň v letní sezóně, a je to také okresní město. I když nádraží je pár kilometrů od centra, tak k expresům může vést místní autobusová doprava. Samozřejmě si nemyslím, že by zmíněná elektrizace byla jenom kvůli expresům, ale také kvůli regionální dopravě z Českých Budějovic do Českého Krumlova nebo Kájova.
Mladějov
Úterý, 01. listopadu 2022 - 18:17:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18531
Registrován: 3-2007
>Pokud nebude třeba v Českých Budějovicích přepřahat, potom bude možné vést více párů expresů mezi Prahou a Českým Krumlovem

Kam chodíte proboha na tuhle "logiku"???

"Zmíněná elektrizace" tak bude spíš na škodu, protože buď budete jezdit s motory na Kájov a Volary pod dráty (nejpravděpodobnější), nebo budete nutit ty každodenní cestující přestupovat v Krumlově z motoru do Pantera a opačně?

Drátovat jen kus vozebního ramene je prostě hloupost, zářný příklad máte v elektrizaci Brno-Zastávka u Brna. Zkuste si zjistit, kolik tam jezdí elektrických vlaků.

Nehledě na to, že jste zcela vyignoroval skutečnost, že hafem Ex byste rozbil trasy osobáků a taky to, že Os jsou soukromníka, Ex ČD, a.s. a tak nemůžete počítat např. s případným přechodem a využitím náležitostí na obou druzích vlaků.

Smiřte se s tím, že ČD (potažmo MD) tam ten jeden pár nechalo víceméně jako takové "zastření prohry" - a zabíjet pětivozové soupravy vozením vzduchu do Krumlova (denně, celoročně) vidím jako hodně velký luxus, zvláště v dnešní době a zvláště když na 220 (i jinde) se pořád do souprav řadí i Béčka.

Myslím, že stejně zůstane SQ.

Jinak nová elektrizace má smysl už jen na pár tratích, převážně příměstských, jinak je to vyhazování peněz (prosím netahejte sem zase ekokecy o CO2, to je úplně jiná diskuse).

Náhodný výstřel Praha-Třeboň-Vídeň je v době taktu EC Raijetů přes Brno jen "vindobonská nostalgie" ministerského úředníka, celkem nic proti, ale za výluk to bude zase masox přenášením zpoždění.
Jinak kdyby skutečně šlo o Praha-Vídeň, tak to logicky je jednodušší vést pod dráty a bez jediného přepřahu(!) a ještě obsloužit Budějovice, ale ono nejde - viz výše.
Takhle - mně to vyhovovat bude a třeba to i někdy využiji, ale jinak pouhý flanc bez nějakého podstatného přepravního významu - na což už se přišlo v devadesátkách, jen těm pánům, co o tom rozhodují, bylo tenkrát třeba ani ne deset let..[proud]
Úterý, 01. listopadu 2022 - 19:00:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15174
Registrován: 8-2004
Mladějov:
[ok]

M250.0:
"Ad prostá elektrizace: To se nám to prostě elektrizuje, na tratích, kde už proběhly modernizace vč. PEÚ.
Ale na většině tratí znamená elektrizace úpravu (vzhledem ke stáří pak už rovnou výměnu) ZZ, to je nesmysl dělat na nevyhovující konfiguraci kolejiště a jsme u známé věty o transmisním ložisku."
Souhlas.
Qěcy:
"Furt je třeba mít na paměti, že výstavbou trolejí na nějakou dobu zafixuji polohu kolejí, jinak bych mohl zmařit tu investici do elektrifikace (což platí samozřejmě téměř o jakékoliv investici do infrastruktury). Nebo to musim mít předem naplánované a vyhodnocené."
Nejsem tak bláhový, abych čekal, že to někdo bude mít až tak promyšlené.[nene][sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 01. listopadu 2022 - 20:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 8-2017
Wagon: I když nádraží je pár kilometrů od centra, tak k expresům může vést místní autobusová doprava.
Ano. Z Budějovic, za poloviční čas.

potom bude možné vést více párů expresů mezi Prahou a Českým Krumlovem
Ale to je přece možné už teď. Jenom by to musel někdo zaplatit. Z Vašich příspěvků se zdá, že si vůbec neuvědomujete, že vlaky nejezdí jen tak z nadšení železničárů, ale že jsou k tomu potřeba taky nějaké finanční prostředky.

Zbytek už napsal Mladějov.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 20:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4973
Registrován: 12-2007
Mladějov: Já neprosazuji tu elektrizaci tratě České Budějovice - Český Krumlov, pouze vycházím z dokumentu uvedeném na idnes, což pravděpodobně vychází z návrhu Ministerstva dopravy. A pokud bude elektrizovaná trať z Českých Budějovic do Českého Krumlova, tak nebude žádná závislost na nějaké dieselové lokomotivě. Faktem je že ten jeden pár expresů do Českého Krumlova nemá moc velkou logiku, protože mezi příjezdem expresu z Prahy a odjezdem expresu do Prahy je pouze 2,5 hodiny, což je dost málo času na prohlídku českokrumlovského hradu. Nemyslím si, že by do Českého Krumlova vedlo hafo expresů, počítám tak 3, v letním období maximálně 4 páry denně. Nevím do kdy mají GW Train Regio vysoutěžen regionální provoz na trati 194, nicméně případná elektrizace zmíněného úseku se neprovede lusknutím prstu a pokud k tomu dojde, tak Jihočeský kraj na elektrizovaném úseku bude prosazovat pantery.
Jinak pokud se nemýlím, tak se snad mají objevit vlaky s dynamickým dobíjením, asi podobné, jako parciální trolejbusy. To znamená, že část by jely pod dráty a část na baterie. Ale úsek jižně od Kájova není moc vytížený, protože vede okolo vojenského újezdu Boletice, a cíl cestujících zpravidla začíná až v Černé v Pošumaví, a proto tam větší provoz bude jenom v letní sezoně, i když většina rekreačních středisek se spíše posunula do oblasti Lipna a Frymburku.
Pokud se týká úseku Brno - Zastávka u Brna, tak ty 4 páry vlaků ve všední den a jeden pár vlaků celotýdně které budou od návrhu nového jízdního řádu, opravdu není nic moc, protože většina vlaků končí buď v Náměšti nad Oslavou, Rapoticích nebo v Třebíči. Čili předpokládám, že bude tlak na modernizaci a elektrizaci tratě 240 alespoň do Náměště nad Oslavou, anebo dokonce až do Třebíče.
Obecně se domnívám že tlak na elektrizaci tratí plyne zejména z toho důvodu, že na ně budou štědré fondy EU v souvislosti s Green Dealem a ekologizací dopravy. A stát, zejména v období nastávající ekonomické krize, se bude snažit maximálně využít těchto fondů.
Nicméně vše je pouze v rovinách úvah a uvidíme, co z plánované elektrizace se skutečně prosadí.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 20:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4974
Registrován: 12-2007
M250.0: Na návštěvu českokrumlovského hradu často jezdí návštěvníci, jejichž hlavním cílem je Praha. Pamatuji si ještě z doby předcovidové, jak jsem jednou jel z Prahy do Tábora v expresu s Číňany, kteří právě chtěli Český Krumlov navštívit. Čili hlavně by to bylo pro relace Praha - Český Krumlov. A jak jsem uvedl v odpovědi Mladějovi, tak si nemyslím, že by tam jelo hafo expresů, ale tak 3, v letní sezóně maximálně 4 páry denně. Pokud si pamatuji svou návštěvu Českého Krumlova před několika lety, tak toto město bylo plné zájezdových autobusů. A cestování expresem z Prahy může být pro cizince, kteří se do Prahy vrátí pohodlnější expresem než autokarem.
V současné době vzhledem k neexistenci dálnice D3 ve Středočeském kraji je spojení mezi Prahou a Táborem zcela rychlejší vlakem než autem, a myslím, že tomu tak bude i do Českých Budějovic, zvláště když se udělá zbývající úsek 4. koridoru mezi Ševětínem a Nemanicemi. Dostavba dálnice D3 je zatím v nedohlednu.
Nicméně je otázka, co z návrhů na elektrizaci tratí se realizuje a potom uvidíme, jak bude vypadat spojení na jih od Českých Budějovic.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 21:02:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 8-2017
Nevím do kdy mají GW Train Regio vysoutěžen regionální provoz na trati 194
Co takhle místo ostentatnivního nevědění zkusit chvíli hledat? Zabralo to asi 2 minuty času. odkaz

Jihočeský kraj na elektrizovaném úseku bude prosazovat pantery
Proč by to proboha dělal?

Jinak pokud se nemýlím, tak se snad mají objevit vlaky s dynamickým dobíjením, asi podobné, jako parciální trolejbusy.
Objeví se. Prostě najednou vzniknou. Jednoho dne se zničehonic zhmotní na českokrumlovském nádraží.

Pokud se týká úseku Brno - Zastávka u Brna, tak ty 4 páry vlaků ve všední den a jeden pár vlaků celotýdně které budou od návrhu nového jízdního řádu, opravdu není nic moc, protože většina vlaků končí buď v Náměšti nad Oslavou, Rapoticích nebo v Třebíči.
To mluvíte o návrhu pro který rok? Protože ten nejnovější zveřejněný, tj. pro GVD 2022/23 z žádnými elektrickými vlaky do Zastávky počítat nemůže, protože do Zastávky v příštím roce nepovedou žádné troleje.

Čili předpokládám, že bude tlak na modernizaci a elektrizaci tratě 240 alespoň do Náměště nad Oslavou, anebo dokonce až do Třebíče.
Od koho? JMK končí za Vysokými Popovicemi a Vysočina to má na salámu.

ad příspěvek 4974: Je to určitě reakce na mě?
Úterý, 01. listopadu 2022 - 21:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 12-2007
M250.0: Jihočeský kraj prosazuje Regiopantery na elektrizovaných tratích Jihočeského kraje samozřejmě s výjimkou tratě mezi Táborem a Bechyní. V současné době je elektrizace tratě mezi ČB a ČK pouze holubem na střeše, nicméně pokud by k ní došlo, tak asi Jihočeský kraj na to zareaguje. Protože nikdo nebude elektrizovat trať mezi ČB a ČK jenom kvůli pár nákladních vlaků a jednomu páru expresů do/z Prahy.
O bateriových vlacích jsem četl v řadě mediích. Nikdo netvrdí, že musí být nasazeny hned v Českém Krumlově.
Pokud se týká tratě 240, tak jsem se domníval, že třeba už tam ty troleje natažené jsou, asi jsem to špatně pochopil z příspěvku Mladějova.
Pokud někdo prosazuje tu elektrizaci tratě mezi ČB a ČK, a já to nejsem, ale pravděpodobně někdo buď z Ministerstva dopravy nebo ze Správy železnic, tak má možná zatím jen v hlavě plán, jak takovou elektrizovanou trať využít. Konečně pro tuto elektrizaci se musí vypracovat projekt, aby se na ní získaly peníze z EU, bez nich se samozřejmě nic neprosadí. A pravděpodobně tam bude muset být odhadovaný provoz elektrických vlaků pro osobní dopravu, a to jak regionálních, tak i dálkových. Takže asi tak, já opravdu nejsem úředníkem MD nebo SŽ, který bude zpracovávat projekt pro získání příspěvku z fondu EU.
Mladějov
Úterý, 01. listopadu 2022 - 21:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18532
Registrován: 3-2007
Wagon:
" A cestování expresem z Prahy může být pro cizince, kteří se do Prahy vrátí pohodlnější expresem než autokarem.
"

Bože, Bože..
Když budu jako turista, tuplem zámořský turista (Asie, Amerika..) někde v Praze v hotelu, tak si radši zakoupí každý člověk výlet s full service, tedy nastoupí před hotelem, případně ještě s průvodcem, nechá se dovézt do Krumlova, prohlédne si město, zámek a zase ho přivezou před hotel.
Nebo radši hledat spojení MHD, tarif, na Hlavním hledat vlak, nedejbože výluka s NAD, pak vyleze dva kiláky před městem na nádraží nad městem..a totéž zpátky?
Myslíte, že fakt hraje rozdíl úspora na čase čisté jízdy?
[crazy][crazy][crazy][crazy]

Ne, že bych ve vlaku z Volar do Prahy kdysi nepotkal (v Bc!) v Krumlově nastupující americkou rodinku..ale to vážně není oprávnění k elektrizaci za miliardy a ještě úplně zbytečné.

Zbytek nekomentuji.

EDIT: Pravda, za tu Zastávku můžu já, ony jsou dráty fakt jen do Střelic. Tím hůř, nicméně to na tom, co jsem napsal, nic nemění.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 21:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4976
Registrován: 12-2007
Mladějov: Služby mohou být kombinované, prostě cestovní kancelář zajistí rezervovaná místa ve vlaku a samozřejmě i návaznou dopravu, což nemusí být MHD ale smluvní autobusová doprava. To bude záležet na jednotlivých cestovních kancelářích.
A pokud se týká dopravy do Volar anebo k Lipnu od Černé v Pošumaví do Nové Pece, tak nepředpokládám, že tam budou jezdit expresy, možná snad nějaký pár v letní sezóně, a určitě nebudou určeny pro cizince, ale pro našince. Už z toho důvodu není v plánu uvedena elektrizace úseku do Českého Krumlova do Volar, protože tam doprava cestujících je dost nízká a pravděpodobně na tom nezmění ani dostavěný 4. koridor a ani případná elektrizace železnice do Českého Krumlova.
Já si někdy připadám, že jsem úředník MD nebo SŽ, který tu elektrizaci železnice navrhl. Ale jak jsem uvedl bez příspěvku z fondu EU se žádná elektrizace železničních tratí v Česku prakticky nebude provádět. A projekt pro EU musí být udržitelný, čili musí v něm být uvedeno, co se změní, a jaké to bude mít dopady ekonomické i environmentální. A je dost pravděpodobné, že v projektu možná budou uvedeny také návrhy podobné mým. Čili já mám takovou zásadu, že když někdo z odpovědných orgánů něco navrhne, tak se snažím najít všechny možné přínosy. To je vše, a v žádném vztahu k odpovědným úředníkům rozhodně nejsem.
Mladějov
Úterý, 01. listopadu 2022 - 21:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18533
Registrován: 3-2007
Jasně. Nicméně je pro ty hosty i pro hostitele jednodušší tam jet tím autokarem, mikrobusem, než "kvůli tomu, aby to bylo vlakem" konstruovat zbytečně složitosti.

Holt když to nepochopíte, tak to nepochopíte.
Jinak úplně nerozumím těm vašim piruetkám o obhajování neobhajitelného.
Když "někdo něco navrhne", tak je snad lepší to podrobit kritickému rozboru, než jen "hledat všechny možné přínosy", ne?

Vy berete moc vážně každý s prominutím canc "na křídovém papíře", každé prohlášení nějakého politika..co maj dělat, než slibovat zářné zítřky, zvlášť když jim tu elektromobilitu, elektrizaci, vodík nebo parciální trolejbusy a vodíkové vlaky ta jednodušší část voličstva prostě žere aniž by si uvědomovala, že je vždy něco za něco, ale co, "erár" to přece zaplatí (nakonec vy tím argumentujete taky).

Nic, musím do postele, dobrou noc.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 22:28:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12131
Registrován: 5-2002
ad Wagón a Mladějov: Ne, že bych ve vlaku z Volar do Prahy kdysi nepotkal (v Bc!) v Krumlově nastupující americkou rodinku..ale to vážně není oprávnění k elektrizaci za miliardy a ještě úplně zbytečné.

Český Krumlov je kravina.

Musí to být ucelené provozní koncepty, takže jako minimum považujme ČB - Černý Kříž - Volary a úseky Číčenice / Strakonice - Volary a Černý Kříž - Nové Údolí na baterky?

To by napáječka z Nemanic ještě mohla utáhnout sníženým motorákovým výkonem...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 01. listopadu 2022 - 23:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27576
Registrován: 5-2002
Wagon: elektrizace pro návoz turistů z Prahy do Krumlova a odvoz zpět už nějakou dobu probíhá pod kódovým označením D3...
A ten středočeský úsek od otevření obchvatu Olbramovic chybí zas o kus míň.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 02. listopadu 2022 - 16:12:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4977
Registrován: 12-2007
Hajnej: No nejsem si jist, zda Miličínští jsou nadšeni tím úsekem D3 přes jejich obec.
Středa, 02. listopadu 2022 - 16:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4978
Registrován: 12-2007
Mladějov: V současné době je naše země před ekonomickou recesí a zároveň s masivním deficitem státního rozpočtu. Předpokládám, že se řada dopravních investic bude kvůli tomu utlumovat, na některé se použije PPP, v jiných se budou maximálně využívat ty, které dostanou podporu z fondů EU. Jak známo, EU maximálně podporuje elektrizaci dopravy, automobilové i železniční. Proto podle mne jsou ty různé návrhy na elektrizaci železniční sítě, protože to bude jedna z mála možností jak Česko využije prostředky EU.
Dovedu si představit, že např. úředníci z MD mohou být pod tlakem, navrhněte nějaké investice v oblasti železniční dopravy, na které budeme moci čerpat prostředky EU.
Středa, 02. listopadu 2022 - 17:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27595
Registrován: 5-2002
W: No nejsem si jist, zda Miličínští jsou nadšeni tím úsekem D3 přes jejich obec.
Já tím úsekem taky nejsem nadšen - nezbývá tedy než v elektrifikaci pokračovat až k D0.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 02. listopadu 2022 - 17:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10381
Registrován: 9-2002
Wagon:
"Mladějov: V současné době je naše země před ekonomickou recesí a zároveň s masivním deficitem státního rozpočtu. Předpokládám, že se řada dopravních investic bude kvůli tomu utlumovat, na některé se použije PPP, v jiných se budou maximálně využívat ty, které dostanou podporu z fondů EU. Jak známo, EU maximálně podporuje elektrizaci dopravy, automobilové i železniční. Proto podle mne jsou ty různé návrhy na elektrizaci železniční sítě, protože to bude jedna z mála možností jak Česko využije prostředky EU.
Dovedu si představit, že např. úředníci z MD mohou být pod tlakem, navrhněte nějaké investice v oblasti železniční dopravy, na které budeme moci čerpat prostředky EU."

Anebo se taky nebude stavět (skoro) nic. Např. VRT půjdou k ledu jako první.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 02. listopadu 2022 - 17:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6304
Registrován: 6-2016
Wagon: Jen pro upřesnění - Miličínem prochází (a ještě dlouho bude procházet) I/3[happy] Že to je pro místní masakr nezpochybňuji.
Středa, 02. listopadu 2022 - 18:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4979
Registrován: 12-2007
honzaklonfar: To já dobře vím, protože občas mne syn vezme autem na chatu nebo naposledy z chaty, kterou mám v Plané nad Lužnicí. Je to po zprovoznění obchvatu Olbramovic prakticky jediná obec na silnici I/3. Proto si myslím, že tato silnice opravdu dálnici D3 nenahrazuje.
Středa, 02. listopadu 2022 - 18:03:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4980
Registrován: 12-2007
Hajnej: A myslíte si, že se ji ještě dožiji, když mne bude v prosinci 75 let?[biggrin]
Středa, 02. listopadu 2022 - 20:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 11-2020
I kdyby I/3 předělali na D3, tak to bude stejně k hovnu, protože by D3 končila na D1 před Prahou, což je absolutní nesmysl. D3 přes Posázaví je nutnost.
Středa, 02. listopadu 2022 - 20:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 488
Registrován: 2-2018
Wagon:
"Mladějov: V současné době je naše země před ekonomickou recesí a zároveň s masivním deficitem státního rozpočtu. Předpokládám, že se řada dopravních investic bude kvůli tomu utlumovat, na některé se použije PPP, v jiných se budou maximálně využívat ty, které dostanou podporu z fondů EU. Jak známo, EU maximálně podporuje elektrizaci dopravy, automobilové i železniční. Proto podle mne jsou ty různé návrhy na elektrizaci železniční sítě, protože to bude jedna z mála možností jak Česko využije prostředky EU.
Dovedu si představit, že např. úředníci z MD mohou být pod tlakem, navrhněte nějaké investice v oblasti železniční dopravy, na které budeme moci čerpat prostředky EU."

Bože můj... takže ČR půjde do "recese" a bude muset řešit deficit státního rozpočtu, zatímco EU bude zřejmě v konjunktuře a její hospodaření je vysoce přebytkové, takže bude dotovat a dotovat... [lol]
No jo, bude, protože ECB bude "tisknout peníze" až se z rotaček bude kouřit, dokud se to celé nesesype. Což bude, až šejkové, mandaríni a jiné podobné kultury pochopí, že ta eura jsou naprosto bezcenná. Nebo spíše usoudí, že nastal čas inkasovat zisky.
Vy jste opravdu tak naivní nebo je to recese, ty vaše kecy o EU a jejích dobroserských lepších zítřcích?
Středa, 02. listopadu 2022 - 20:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4345
Registrován: 5-2002
Zachování I/3 místo stavby D3 je právě ilustrací Hajného oblíbeného přísloví o nevěstě z chalupy, co se přivdala do statku.[biggrin]
Jako vážně, zachovat serpentiny v Mirošovicích, kravál v údolí Sázavy (na rozdíl od dálnice nad údolím u Jílového), nemožnost civilizovaně použít hlavní vchod do parku u Konopiště a hlavně mít silnici s dálničními intenzitami dopravy téměř skrz zástavbu (nebo aspoň těsně vedle obytné zástavby) ve Vysoké Lhotě, Poříčí, Benešově, Bystřici, Olbramovicích (i po dokončení obchvatu) a Voticích...
Středa, 02. listopadu 2022 - 21:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27596
Registrován: 5-2002
W: Proto si myslím, že tato silnice opravdu dálnici D3 nenahrazuje.
Když už tedy myslíte, tak to zkuste zformulovat nějak precizněji...
Zdá se, že se shodneme na tom, že ji nahrazovat nemá, ale dnešní realita je bohužel taková, že ji nahrazuje.
A proto je potřeba tu D3 dostavět a I/3 v podobě nějaké té II/603 ponechat jen pro takovou lepší místní obsluhu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 02. listopadu 2022 - 22:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12136
Registrován: 5-2002
A proto je potřeba tu D3 dostavět a I/3 v podobě nějaké té II/603 ponechat jen pro takovou lepší místní obsluhu.

Nebude pak těch "šestsettrojek" příliš mnoho?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 08:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4346
Registrován: 5-2002
Někde jsem slyšel, že minimálně od Poříčí na sever bude dnešní I/3 tak důležitá, že pořád bude v kategorii silnic 1. třídy.
A i kdyby ne, tak snad není nikde stanoveno, že deklasované jedničky podél nových dálnic musí mít číslo 600+číslo původní jedničky, to je jen zvyk.
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 08:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 11-2018
TominoLopez:
"Neví někdo znalý, jak je to s tou jednotnou fází v úseku Nedakonice - Říkovice v praxi? Jezdí se tam už tedy standardně celý ten úsek bez vypínačky?"

Na konferenci "Nová elektrická zařízení železniční infrastruktury" ve Zlíně prezentoval pan Jindřich Kašpar (EŽ), že aktuálně je sfázovaný SFC1 Otrokovice se SFC v Říkovicích a SFC2 Otrokovice s TT Nedakonice. Synchronizace SFC1 a SFC2 v Otrokovicích, aby nebyla vypínačka v Otrokovicích, se ještě spolu s výrobcem dolaďuje. Sfázování SFC s TT pomocí řízení SFC přináší skvělé výsledky potlačení jaloviny (kapacitní složky z vedení), a tak není potřeba FKZ u TT Nedakonice pro tento napájený úsek.
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 08:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8330
Registrován: 9-2011
PŠ: Ta 603, kterou odkazuješ, byla původní trojka (ještě před dálnicí). Takže po vybudování D3 se z dnešní 3 stane regulérní "pokračování" 603-ky a ten kousek z Poříčí do Mirošovic se číselně propojí třeba s 508.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 09:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14454
Registrován: 4-2003
Aleš Liesk:Takže po vybudování D3 se z dnešní 3 stane regulérní "pokračování" 603-ky a ten kousek z Poříčí do Mirošovic se číselně propojí třeba s 508.

Myslím si, že to dopadne jinak: Současná trojka z Mirošovic až k dálnici za Miličínem bude i po dostavbě D3 mezi Prahou a Novou Hospodou stále silnice první třídy a přidělí jí nějaké volné dvoumístné číslo. Vždyť ta ex 3 zejména mezi Benešovem a Mirošovicemi bude zatížená jen o něco méně než dnes [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
McBain
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 14:38:07  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27092
Registrován: 5-2002
Bram:
"Aleš Liesk:Takže po vybudování D3 se z dnešní 3 stane regulérní "pokračování" 603-ky a ten kousek z Poříčí do Mirošovic se číselně propojí třeba s 508.

Myslím si, že to dopadne jinak: Současná trojka z Mirošovic až k dálnici za Miličínem bude i po dostavbě D3 mezi Prahou a Novou Hospodou stále silnice první třídy a přidělí jí nějaké volné dvoumístné číslo. Vždyť ta ex 3 zejména mezi Benešovem a Mirošovicemi bude zatížená jen o něco méně než dnes [wink]. "

Se obávám, že až k tomuhle dojde tak my už tady nebudeme... [andel]
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 15:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14460
Registrován: 4-2003
McBain:Se obávám, že až k tomuhle dojde tak my už tady nebudeme...

Však dostavbu D3 mezi vnějším okruhem a Novou Hospodou v nejbližších dvaceti letech neočekávám [nene].

Naopak očekávám proměnu silnice I/20 mezi Pískem a Budějovicemi na dálnici, byť se dnes mezi Pískem a Pištínem uvažuje jen o střídavém tří pruhu.
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 15:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8397
Registrován: 9-2005
Bram: Dálnice Nová Hospoda - Budějce (napojení na D3) má zásadní problém v průtahu Pískem a budoucím nedálničním severním obchvatem Budějc. Čili změnit územní plány v těchto úsecích bude asi dost problém. Já osobně bych byl nejradši za západní obchvat Budějc.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 16:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4981
Registrován: 12-2007
pilot.pirx: Do recese nejspíše opravdu půjdeme, nicméně na ekologizaci dopravy jsou zde fondy EU a samozřejmě bude snaha vlády je využít. Když je nevyužijeme, tak prostě propadnou, lépe řečeno vrátí se EU. Tak co je lepší?
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 16:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4982
Registrován: 12-2007
Hajnej: Já bych si hodně moc přál, aby se dostavěla dálnice D3 ve Středočeském kraji, ale odpor místních aktivistů a obcí je velmi silný, zejména se to týká v oblasti překročení Sázavy. Odpor trvá už více než 20 let, a obávám se, že se jen tak nevyřeší.
Čtvrtek, 03. listopadu 2022 - 17:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 11-2021
W: a ona ta dálnice bude moc platná, když elektro-hébl bych si nikdy nekoupil? Samozřejmě,jak říká VKml,EU musíme opustit,i kdybychom v Praze měli o třetinu zchudnout a jinde pomřít hlady, nikdo nám nebude nic zakazovat.